Симеон Дянков: Горивата са сезонна стока, през есента ще поевтинеят

Симеон Дянков в кабинета си

© Надежда Чипева, Капитал

Симеон Дянков в кабинета си
Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков беше гост в сутрешния блок на "Нова телевизия" "Здравей, България". Той говори за парите за спорт, защо вече нямаме спортни успехи, акцентите в бюджет 2013, исканото повишение на заплатите на полицаите, цените на горивата и стоките... Въпросите са зададени от депутата Калина Крумова, която от няколко седмици се изявява като водещ, и Христо Калоферов. Публикуваме разговора с незначителни съкращения.

Започваме с една тема, която излезе вчера, и се радваме, че ще я коментирате за пръв път в нашия ефир - финансовият отчет, който беше спуснат към волейболната федерация, едни шокиращи разкрития и едни други за всички останали федерации. С няколко думи, какво открихте и какво следва оттук нататък, защото злоупотребите са доста сериозни, не е ясно кое къде е потъвало?
- Вчера излезе финансовият инспекторат, проверката на волейболната асоциация. Това е четвъртата асоциация, която проверяваме от началото на годината, и за пореден път големи нарушения, значителни суми. Става въпрос за неколкостотин хиляди лева, които са безотчетни, просто ги няма, не може да се покаже за къде са изразходвани, не се използват обществени поръчки. Като няма обществени поръчки, не е явно кой на кого е давал пари, просто ги няма документите.


Отива ли федерацията на прокурор? Как ще си ги намерите и как ще си ги върнете?
- От вчера вече е на прокурор. Интересното в този случай, малко по-различно от предишните три случая, проверявахме преди мотоциклетизма, проверявахме ските, още една по-малка федерация, винаги имаше някакви значителни грешки и в тях. Тук обаче от федерацията... те по закон имат двуседмичен срок да отговорят писмено, един вид да се противопоставят на тези открития на финансовия инспекторат. За първи път обаче не са го направили.
Един вид те са съгласни, доколкото разбирам, че има такива големи проблеми. Оттук нататък вчера влезе на прокурор тази проверка. Вече прокуратурата ще работи. Смятам, и вчера имах разговор с премиера, че за следващия бюджет 2013 г., който почва от месец септември, трябва изцяло да се преосмисли как се дават парите в спорта, не само за волейбола, а за всички федерации, защото и заради олимпиадата, виждаме, че имаме проблеми, и въобще където проверяваме във федерациите, се вижда една безстопанственост, така да кажа, на парите, а парите са много. Много повече всъщност, отколкото хората смятат, даваме за спорт.


Има изкривяване на стимулите за спорта


Точно това исках да ви попитам, защото според официален регистър, който е на сайта на спортно министерство, има 106 федерации. Вие сте пуснали проверка. Казвате, че дотук само волейболът е четвъртата, значи остават още 102 федерации. Можете ли да ни кажете вашето мнение, защото в крайна сметка това е ресорът на министър Свилен Нейков, но защо трябва българският бюджет да отделя финанси, то вие ще кажете след проверката какви, на Българска асоциация за селски спорт, Българска кудо федерация, Българска федерация по пожароприложен спорт, Българска федерация по кореспондентен шах, Българска федерация по петанк и т.н., много интересни, много развити в България спортове?
- Защо първо ги има тези федерации? Като има някакво изкривяване на стимулите, така да го кажа като икономист, винаги се появяват странности. Какво е изкривяването, което искам със следващия бюджет да изчистим? Това, че като се създаде някаква федерация, тя веднага може да кандидатства в Министерство на спорта и да каже: ние организираме домакинства, имаме еди колко си участници, дайте ни пари. Има някаква комисия в Министерство на спорта, които раздават парите. Има доста абсурди, вие прочетохте някои от големите от тях, но вчера примерно се занимавах с Асоциацията по полумаратон. Не знам дали е във вашия списък.


Не, той е много дълъг.
- Аз се опитах да си спомня дали въобще имаме някакъв маратонист, да не говорим за полумаратон, но тази федерация е искала милион и 400 хиляди лева за организиране на полумаратон в Каварна. И съответно моят отговор беше: в никакъв случай, защото това не изглежда да е сериозен спорт, поне където България има някакви успехи. Проверих обаче и се оказа, че министерството, тази комисия, за която говоря, вече им е дала 800 хиляди лева.


Да ви попитам в този ред на мисли, ще преговаряте ли, ще бъдат ли водени разговори в кабинета да бъде намален броят на тези федерации, да бъде направен разчет къде е полезно, къде не е полезно да се дават пари, наистина да няма такива абсурди като Българска федерация по шейни на улеи и естествени трасета?
- Първо е важно да се каже защо, за какво се борят тези федерации. Някои от тях наистина са полезни, нови спортове, които в България не са били засегнати. Хубаво е предполагам да ги има. Парите официално на Министерство на спорта са 36 милиона, това е в бюджета, който се приема в Народното събрание. Освен тези 36 милиона обаче има почти същата сума, 37 милиона, която за тази година от тотото, от неразпределените печалби, влиза в спорта, стават над 70. Освен това даваме около 25 милиона тази година за домакинства.


Всъщност домакинствата е един от големия стимул, вече споменах за полумаратона, хората получават милион и 400, във волейболната асоциация всъщност големите проблеми точно там възникват. Казват - ние организираме световна лига, трябват ни еди колко си пари. В случая за хотели, за настаняване, за залата и за награден фонд. Половината от наградния фонд не е даден на спортистите, не е даден на треньор, просто го няма. Изчезнали са тези пари. Самото Министерство на спорта така си е организирало нещата, че веднъж като му поискат парите, и то като одобри план-сметката, дава ги на федерациите, но след това не знае какво се случва с тези пари.


И се оказва, че, както тук аз съм убеден в много федерации това ще се получи, част от парите просто ги няма. Това трябва да спре. Над 100 милиона даваме на година напоследък, последните две-три години, за спорт. Това е голяма сума за бюджета на страна като България.


Мотокросът не е олимпийски спорт, защо са му толкова пари


Като говорим с цифри, общо 23 милиона лева струва подготовката на 63 български спортисти, това са официалните данни от министър Свилен Нейков. В същото време обаче, абсолютно същият бюджет, във Франция, която има 333 олимпийци и е спечелила 27 медала. Според вас като финансов министър нормално ли е една такава диспропорция? Рентабилно ли е?
- Не, не е рентабилно. Всъщност 23 милиона са отишли директно за тяхната подготовка, но извън това, аз затова споменах парите за домакинствата, примерно си спомняте, че за волейболистите имаше тук първенство, където те трябваше да вземат квота, не успяха, помните, Германия най-накрая ни би. Какво стана след това? Получихме втора възможност, където Франция вече успяхме да бием. Тази втора възможност обаче ни струваше милион и половина, домакинството само.


Така че парите, които са отишли за олимпийска подготовка, са много повече от тези 23 милиона, като влязат и всичките домакинства, които са направили. Според мен са поне 50-60 милиона, включително и домакинствата, а възвращаемостта е доста ниска. Защо е ниска? Аз не съм експерт по спорт, може би има някои специфики на отделните спортове, защо не можахме да вземем примерно повече в борбата. Но това, което е сбъркано, искам да го променим още следващия бюджет, е как се дават парите. Да не се дават примерно на федерациите пари директно за домакинства, в смисъл, ако искат домакинство, първо, да има приоритети - в кои спортове ще имаме домакинство. В полумаратона не трябва да имаме домакинство, просто защото, първо, не е олимпийски спорт, второ нямаме изявени спортисти, засега. Ако имаме, да мислим.


В мотокроса - неолимпийски спорт, защо? С времето ние вече даваме много по-малко, но навремето, понеже Румен Петков е бил много запален, са давали по 4-5 милиона на година за мотокрос. Спорт, който въобще го няма в олимпиадите. Така че по някакъв начин домакинствата да се приоритизират и да се каже - бокс, борба, художествена гимнастика, волейбол, десетина спорта. За всичко останало, ако искате да организирате домакинства, вие си ги финансирайте с международните федерации. Това е едно, и може би нещо, което според мен е редно за олимпийската подготовка, тя да се централизира, парите да не минават през федерациите.


Защото другото голямо перо, което липсва, като проверяваме федерациите, ти им даваш някакви пари, общо взето на калпак, защото те подготвят еди колко си спортисти, но дали те всъщност ги дават за тези спортисти или за нещо друго, в момента няма начин министерството да проверява.


Ще стане ясно в прокуратурата. Това е само за волейбола..
- Примерно в стрелбата, Мария Грозева още преди олимпиадата каза - всъщност при мен такива пари не идват. Води се, че идват, но федерацията си ги взима и ги преразпределя.


Сребърният медал се оценява повече от моя четиригодишен труд


Още един въпрос с цифри. Толкова ли е богата България, защото в крайна сметка Министерство на спорта ги иска, вие ги давате. Може ли и защо в Щатите премиите да не са променяни 18 години и да са 25 хиляди долара, а при нас за златен медал да са обещани 200 хиляди лева, за съжаление ние такъв нямахме, среброто на Станка Златева струва 140 хиляди лева, а бронзът на Тервел Пулев - 120 хиляди лева. Ние с Христо имаме прекрасни отношения към българските спортисти, но как така в България се дават толкова, в пъти повече, пари за медали, отколкото, да речем, в страни като Великобритания, където няма бонуси, в Германия, в Канада, в Австралия и в Щатите.
- Признавам, че като се взимаше това решение преди около две години и на мен ми изглеждаше добра идея да стимулираме, като обаче напоследък започнах да си припомням цифрите, аз си ги смятам за себе си, аз имам по-висока заплата от повечето хора в България, но общо взето сребърният медал, който сега даваме като награден фонд, подчертавам, това е за самия спортист, е цялата ми четиригодишна заплата, всъщност е малко повече дори от четирите години, които финансовият министър на България получава като заплата.


Давам ви това сравнение, че всъщност трудът ми за този мандат - четири години, още година остава, всъщност се оценява по-малко отколкото сребърен медал на олимпиадата, което не би трябвало като пропорция да е правилно. Да, дали сме твърде много. За съжаление и това не помогна кой знае колко. Виждате, че нямаме много медали. Този процес, разбира се, дълго... ако започне да се обсъжда и какви са причините - спортните училища 1997 година при Костов са закрити почти всичките, само седем са останали, 2008 година при Весела Лечева пък са махнали всички треньори, т.нар. държавни треньори, които се занимават с деца и юноши.


Да де, но защото тези пера могат да се пренасочат към други, дори да е в Министерство на спорта, отново да е в нещо, което е полезно, и наистина си струва, без хората да си задават въпроси, които са съвсем резонни.
- И за мен не е трудно, вчера, както споменах, си говорих с Бойко по тази тема, просто да се каже какви са приоритетите ни. Както във всичко друго, като правиш инвестиции, ти избираш - дали в пътища, дали в училища, дали в археология и т.н., и мислиш къде най-добре ще се използват парите.


И тук се казва - примерно има 106 федерации, от тези 106 федерации кои могат реално, първо, да печелят олимпийски медали, понеже сме на олимпийската тема, но по-важно за мен кои могат да обучават много деца. Просто масовият спорт за мен е много по-важен от олимпийския спорт, защото и здраве дава. И, да кажем, има 15 федерации, които според нас са полезни, или по едната, или по другата причина, инвестираме в тях. Всичко друго е на основа, ако можете да си вземете пари от спонсори, вземайте си ги, но държавата не трябва на 106 места да се разпростира.


Фокусираме се върху федерации, финансовият инспекторат и общини


Последен въпрос, свързан със спорта, имайки предвид нередностите, които сте установили само в четири федерации. Ще направите ли по някакъв начин усилия в останалите 102 да бъдат, така, по-бързи проверките, за да имате представа преди съставянето на бюджета 2013 година откъде какво да вземете и къде са нередностите, в какви размери, финансови?
- Ние сме почнали проверки в още около 20 от по-големите федерации и смятам, че ще успеем да ги свършим, защото тази година фокусираме върху федерации, финансовият инспекторат, и върху общини, това са две теми, които са болни за финансирането. Но така или иначе, дори сега като влизат финансовите инспектори в някои от федерации, те веднага им казват - да знаете, че не сме правили обществени поръчки, просто да няма изненади...


А, те си казват предварително?
- Още от самото начало си казват, че не са правили такова нещо. Искам това да се промени. Единият начин да се промени, както казах, е рязко да се намали финансирането на голям брой федерации. Да се каже, имаме приоритети 15 федерации. Това са нещата, които дават много младежки спорт, това са нещата, които дават и по-големите успехи, всичко останало няма да се финансира, докато не се види, че някак си избуява добро поколение там.


Целият ЕС трябва да ни разреши да намалим акциза на горивата


Към другата важна тема сега - високите цени. Вашият колега Ивайло Московски цяла седмица посреща повишението на цените с предложение за евентуално намаляване на акцизите в България или в целия Европейски съюз евентуално. Изобщо как оценявате подобно предложение и бихте ли предложили вие на Европа като финансов министър да намалим акцизите в България.
- Ние, финансовото министерство, още пролетта писахме на Европейския съюз, на Съвета на финансовите министри, ЕКОФИН, за по-различно изчисляване на акциза не само на бензина, но на всичките енергийни продукти. Това ще се разглежда от октомври тази година, защото в сегашната перспектива то реално може да стане чак от януари 2014. Така че първото нещо, дори и да успеем, то ще стане чак от януари 2014. Шансът за успех е минимален. Защо? Защото като е влизала България в Европейския съюз, се е подписала още 2006-2007 година под тази хармонизация с Европа.


Така че за да стане това, затова казвам, че шансът е минимален, заслужава си да се пробва, трябва да има одобрение, в някои случаи и референдуми, във всички останали 26 държави на Европейския съюз, за да можем ние да си променим ставката. Шансът за това е наистина минимален. Но има още седем-осем държави освен България, главно в Източна Европа, които с нас работят. Поне ще пробваме. Но както казах, това е малко по-средносрочна перспектива. Няма да ни помогне нито тази, нито следващата година и е част от общата хармонизация на Европейския съюз. Просто ако някой мисли, че ние можем да го наложим на Европейския съюз, няма как да стане.


Подготвяли ли сте някакви мерки за овладяване на евентуална сериозна инфлация. Горивата от днес вече минаха бариерата от 3 лева, на първа страница е на всички вестници, и да коментирате с няколко думи промоцията на храни, която организира земеделският министър. Не е ли това просто реклама на 3 големи вериги магазини, защото никой не последва примера им.
- Първо, за горивата. Горивата винаги са сезонна стока, винаги се увеличават през лятото, намаляват през есента, така че като са високи цените, има доста причини защо в световен мащаб са високи, от септември-октомври ще намалят определено. А там кой знае какво ние не можем да направим като правителство. Казах, акцизите са заковани в Европейския съюз, а цените се определят в световен мащаб, така че евентуално . . .


Да излезе държавата със собствените си складове като играч на пазара...
- Собствените складове са минимални и затова да направим решение, пак трябва да го съгласуваме с Европейския съюз. Миналото лято по това време между другото целият Европейски съюз имаше идея това да го направи. Голяма част от страните гласуваха против, така че не стана. Шансът да стане тази година е малко по-голям, но не бих казал, че е огромен. Просто тази политика ни е вързана с общата политика на Европейския съюз и България няма много поле за действие.


Относно другите цени, на храните, те също са пазар. Някои от тях са по-регионален пазар, а някои са световен пазар, но държавата и определени министерства освен да правят проверки, както ние масово правим, за да няма спекула в пшеницата, в царевицата и така нататък, кой знае какво не може да се прави. Има примери в някои държави, примерно в Съединените щати, където аз познавам добре, има твърда цена на млякото, по причина, че се използва и от децата. И там има горна цена на млякото, не може да го продаваш никъде, нито в магазини, нито в бензиностанции, на по-висока цена, много внимателно се следи. Но това е политика, която не е определена от министерство. Определена е от общата идея, че децата винаги трябва да имат мляко. Смятам, че този тип регулации, но те трябва да минават през парламента, през закони, могат да влязат в България за някои основни типове стоки. Но трябва да се внимава за кои.


Пенсиите ще се повишат повече от инфлацията


Като говорим за инфлация, анонсирахте увеличение на доходите. Какво точно? И какви са основните акценти в бюджет 2013, който се подготвя?
- Засега акцентите в бюджета, който все още е в подготовка, е увеличаване на пенсиите. Знаете, че преди седмица се говореше дали това да е пропорционално, в смисъл един и същ процент за всички, или да е прогресивно, пенсионерите с по-ниски пенсии да вземат повече. Направили сме и двата анализа, за да можем да ги предложим в парламента. И двата ще предложим в парламента. И целим с това процентът, какъвто и да е той за всеки един пенсионер, да е по-голям от натрупаната инфлация в тези последни три години, така че реално пенсионерите да са по-добре, отколкото са били в средата на 2009 година.


От там, разбира се, напоследък излизат и доста други групи хора. Примерно за МВР днес гледах, които казват - и ние искаме 25, в случая, процента увеличение. Тази сутрин си събудих голяма част от хората, преди да дойда тук, в министерството да питам колко е средната заплата в МВР. Не знам дали имаме време, така, да се догаждаме, но е доста по-висока, отколкото аз очаквах. Средната заплата, става въпрос на младши сержант до горе в МВР, 48 хиляди души, е 1004 лева средно. Това е доста по-високо от половината от министерствата и всъщност много сходно със средната заплата в Министерство на финансите, където работят хора, всички, с висше образование.


Мислите, че неоснователно искат протест хората в тази сфера ли?
- Значи, първият ми коментар е винаги цифрите. Както и вие сте добре подготвени за федерациите. Да кажем - средната в момента заплата в МВР, 48 хиляди души, всички се включват, е 1004 лева. Те искат 25 процента увеличение. Това ще стане 1280 лева средно. Хиляда двеста и осемдесет лева ще ги направи втори след едно друго министерство, в смисъл ще задминат всички останали министерства средна заплата и ще станат второто най-богато министерство от гледна точка на заплати.


В МВР, като искат високи заплати да се откажат от привилегиите

И е хубаво да се зададе въпросът - трябва ли МВР да получава вторите най-високи заплати в държавата? Аз бих казал - определено не, защото има много други министерства, които се занимават със строителство, със здравеопазване и т.н. Така че отсега мога да им кажа - 25 процента няма да получат в никакъв случай. Просто не е резонно. Но другото нещо, което е важно и смятам да го вкарам в разговора за бюджет 2013 година, да кажем. . . освен че получават хиляда и четири лева средно, те имат и най-дългите, понеже са по отделен закон, имат най-дългите отпуски. Всички ние получаваме по 20 плюс 5 дни, 25 дни, те получават 45 дни. Ние се пенсионираме на 63 години, те се пенсионират на 52 години. Като излезе някой служител от Министерство на финансите, получава до шест работни заплати като компенсацията, те получават до двадесет и четири.


Условията в МВР са по-добри.
- Са много, много по-добри от навсякъде на друго място. Така че ако ще се говори за увеличаване на заплати, да кажем - добре, тогава влезте във всичките норми, които всички останали министерства имат. И съм убеден, че ще има много интересен разговор през есента.


Другата голяма тема, свързана с бюджета, тема, която беше коментирана през последната седмица, това е финансирането на общините, диференциацията между. . . много добро развитие, вашият заместник Владислав Горанов миналата седмица даде за пример Бургас, много от общините, които са по-назад, ние си говорихме тук и за разликата, да речем, между Бургас и Видин. Част от кметовете са недоволни от рейтинговата система, защото всъщност ще подпомага по-добрите и така общините, които нямат средства, пак няма да имат средства.
- Понеже говорихме преди за спорт, само го отнесете към това и кажете. . . Значи, искаме в спорта да подпомагаме по-добрите. Звучи долу-горе разумно. Обаче като се отиде обаче в общините и се каже - трябва да се подпомагат по-финансово добрите, с повече инициативност, се чува - а, не, не трябва да е така, трябва да подпомагаме по-лошите. Което звучи абсурдно някак си, но по-голяма част от кметовете, които са в тази група, разбира се, си вярват, че това е правилната политика.


И всъщност тя е водена във времето. Във времето предишни правителства винаги в края на годината са раздавали пари за най-недобросъвестните, така да кажа, общини, най-финансово лошите общини, които, разбира се, пари, понеже те не могат да управляват пари, и са го доказали преди това, веднага изчезват в някакви сравнително лоши проекти. Аз искам това да го променя и общини като Бургас, има и много малки общини, които са в тази група, които добре се справят с парите, да им дадем допълнително повече пари, повече стимули, защото знаем, че те ще ги използват добре.


Като говорим за Бургас, доколко европейското финансиране помогна на българските общини да напреднат или съответно да изостанат в способността да управляват пари?
Ами, понеже и ти си от Бургас, имаш сравнението. Сравнението, което сега се дава, през лятото, е Бургас - Варна. Бургас - над 450 милиона евро. . .


Е, това сравнение дайте сега да не го правим, то е. . .
Има го. Но може да се направи в много такива общини. Варна е доста по-назад засега, макар че вече се амбицираха от сравненията с Бургас и напредват. И виждаш двата града колко са напреднали в последните години. Бургас винаги се дава за пример, Варна все още не. Но такива примери има много и на средно ниво. Габрово примерно, малък, сравнително малък областен център, който е много напреднал. Монтана или Видин не са напреднали както трябва. Така че европейските средства много, много помагат.


И една тема, която всъщност е заблуждаваща, общините казват - ама ние нямаме средства за съфинансиране. А всъщност средствата им за съфинансиране са безплатни, те могат да ги получават от фонд ФЛАГ, където срещу нула лихва всъщност всяка община, която има добър европейски проект, получава съфинансиране. Така че това просто не е тема.


Единствената тема е инициативата на тези общини и кметове и дали те в предишни проекти не са направили някоя глупост, така, меко да го кажа, което вече им струва много, защото след финансова проверка се оказва, че някои пари липсват. . . е, тогава няма как да продължат. . .


Диференцираната ДДС ставка е грешна от икономическа гледна точка


Категорично отсякохте, че няма да има диференцирана ставка на ДДС догодина и за лекарствата, и за горивата. Не е ли обаче това начин да повлияе държавата по някакъв начин на вдигащите се рязко цени и на притесненията на хората и бъдещите протести да стихнат?
Начин е, но е грешен начин. Първо, е популистки начин, и второ - е грешен от икономическа гледна точка, защото ще има малък във времето ценови ефект и след това този ефект ще изчезне напълно. Виждали сме го в хотелиерството, както сме споменали.


Да започнем примерно от лекарствата. Какво ще стане - всичко ще стане лекарства, тогава хранителните добавки ще станат лекарства, голяма част от различните напитки ще станат лекарства, голяма част от храните ще станат лекарства. И то просто процесът ще позволи големи измами в ДДС-то, които трябва да се компенсират по някакъв друг начин, или няма да имаме пари за нещо друго, за пенсии например, или ще трябва да увеличаваме други данъци. Не смятам, че това е добрата политика.


Едно от големите финансови недоразумения с название БДЖ - субсидията им, развитието, пътническият транспорт ще продължи ли да го има, какво ще става с тези заеми? Миналата седмица разбрахме, че част от имотите на БДЖ ще бъдат прехвърлени на финансово министерство. Ще има ли хепиенд, или още дълго ще го почакаме?
Още ще го чакаме, просто защото с години се е разрушавало там, с години трябва да се гради. И този министър - Ивайло Московски, се справя много добре според мен. Предишни министри просто са заобикаляли темата, давали са си заеми на БДЖ, които сега избухват един след друг. Държавният бюджет трябва да ги плаща. Аз обаче не искам държавният бюджет да ги плаща, защото пак това отнема от всички други пари. Така че фокусираме се те да си плащат тези заеми с някаква помощ от нас.
И това става, но става сравнително трудно. Но трябва да я има тази дисциплина. Ако я няма тази дисциплина, както преди са правили. . . три заема всъщност в момента са взели от Световната банка и от Европейската банка, които тежат на сегашното ръководство. Но и ръководство, и синдикатите там трябва да разберат, че държавата не е длъжна на БДЖ. Влади даде този пример, че средно на човек плащаме по 50 лева, а всъщност сметката е малко по-различна, средно на човек плащаме около 100 лева - от пеленачетата до най-възрастните хора. И ако запитате. . .


За издръжка на железниците.
- За издръжката на БДЖ и на НКЖИ, защото там даваме 440 директна субсидия, плюс това, което сега им покриваме, някои от заемите. Няма как да е така. Те трябва всъщност да помагат на хазната, а не обратното - постоянно да искат от хазната. И тези имоти, само да завърша, няма да дойдат във финансовото министерство, но ние ще им ги отнемем от тях и ще ги дадем на пак общините, които. . . на кметове, на областни управители, които могат да ги. . .


На отличниците ли само?
Не, който, който иска. Но пак ще имаме този рейтингов ефект - тези, които добре управляват финансите, значи добре управляват и имоти.


Добре, но в крайна сметка истината е следната, това е един проблем, който е натрупан с години, ясно е, че не може да има мигновено решение, но въпреки това ще продължат ли българите да имат железопътен транспорт, пътнически, и да са спокойни, че няма да затворим железниците?
Определено ще имат. Железниците няма да се затворят. Аз съзнавам, че той с годините е натрупван и затова финансовото министерство помага, доколкото може. Ние единия заем от Световната банка, 1995 година който е взет, вече го изплащаме ние. Втория заем пак една част започваме да го изплащаме ние от бюджета. Но искаме и те все пак нещо да изплащат. Но пътнически транспорт. . . БДЖ транспорт ще има. Той е всъщност много перспективен. Това е всъщност екотранспортът на бъдещето, там се инвестира много.


Започнахме с волейбол и завършваме с волейбол. И вие, и ние, всички заедно, сме големи волейболни фенове. На базата на заключенията от вчерашния доклад, ще има ли промени във волейболната федерация, защото при такива данни все пак е ясно, че нещо не се управлява както трябва? И ще се върне ли Матей Казийски? (добавя водещият Христо Калоферов, Чакай сега, Матей Казийски, казва Калина Крумова).
- От тази тема аз поне съм сравнително далеч. Макар че преди олимпиадата имах среща с Владо Николов и си говорих с него - според теб какво е най-важното нещо за развитието на волейбола в България и конкретно успех на олимпиадата. И той не каза да има повече пари за федерацията или трябват ни повече топки, повече тренинг навън и т.н., каза - трябват ни детско-юношески школи. Така че да инвестираме в детско-юношески школи. Така че и за волейбола, и за всичките други спортове трябва фокусът на федерациите, който определено липсва в момента, да е върху децата, върху юношите, върху бъдещето поколение, а не определен малък брой спортисти. . . да се фокусира само на тях с какви ли не. . .


И нещо ако стане или по вина на треньорите, или просто се случват и в спорта, и в живота някои проблеми, както в борбата, не спечелваме нито един медал и се чудим защо. Световна сила сме били 60-70 години, нищо не печелим. Защо? Ами, защото няма достатъчно хора, които го практикуват този спорт. Във волейбола какво може да се очаква? Ще бъде много интересен отговорът на федерацията, защото досега аз казах, за разлика от всички останали, те всъщност никога нищо не са отговорили на този доклад. . .


Добре, ама не е ли, извинявайте, вие сте финансов министър и вицепремиер, не е ли несериозно едно такова отношение на волейболна федерация, при положение че има такива несъответствия, изнесени, да. . . едва ли не писмен отговор по официалната поща?
- Той, отговорът, вече ще бъде даван в прокуратурата, защото от вчера докладът е в прокуратурата. Това, което зависи от мен и въобще от правителството, е по какъв начин оттук нататък ще се финансират домакинствата и във волейбола, и в други спортове. . .


А при самото управление на средствата вие ще настоявате ли, ще коментирате ли с министър Свилен Нейков за промени, защото явно това ръководство не е разходвало правилно средствата, които са отпуснати?
- Да, и имаме основно два начина, по които смятам, че контролът ще е различен. За домакинствата да не минават само през федерациите, в смисъл те да предлагат домакинства, дори да ги печелят, но след това голяма част от тези средства да се централизират. И примерно ако се взимат хотелски стаи, те да не минават през самата федерация, а самото министерство или агенция към министерството да прави всички тези разчети. Както примерно Министерство на финансите купува всичките писалки, хартии и т.н. за всички останали министерства. Да има централизация. Смятам, че това е полезно и за олимпийските ни надежди, да не са федерация по федерация, а да са централизирани или в олимпийския комитет, или в самото министерство, за да може федерациите да се занимават само със спортна дейност, а не по какъв начин да вземат пари от бюджета и те да изчезнат.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на solaris69
  solaris69
  Рейтинг: 458 Любопитно

  А токът сезонна стока ли е , хер Флик?

 2. 2 Профил на stk
  stk
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Трябва да има някаква грешка, вече 22 години лятото поскъпват заради повишеното търсене, а зимата поскъпват заради заниженото търсене. При нарастване на цените на петрола на световните борси при нас веднага се повишава. При понижаване на цената на борсите, се изчаква няколко седмици за да се види дали ще е трайно понижаването (и междувременно хората да забравят за големината на понижението), след което се намаля с 2-3 стотинки за месец два след което следва ново увеличение.
  Та така цените си се повишават а ние си се радваме на положителните новини, съобщавани от Премиери, Министри, зам. Министри, Президенти и прочие и си ги преизбираме в името на общото благо, или май беше тяхното, вече забравих.

 3. 3 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Дянков е много прав. Редно е този здрав разум да бъде подкрепен с дела.

 4. 4 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 515 Разстроено

  Бившият българин, настоящ американски поданик, отново цинично се изгаври с бившите си сънародници, но и те май заслужават да бъдат така унизително подритвани , ограбвани и залъгвани от нахални алчни чужденци, дошли да превърнат страната им в най-бедната част на Европа.....

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 5. 5 Профил на dohco
  dohco
  Рейтинг: 567 Весело

  Оптимист!

  Най-добрите неща в живота идват безплатно...
 6. 6 Профил на Саше Матросовски
  Саше Матросовски
  Рейтинг: 515 Весело

  [quote#4:"appen 13"]Бившият българин, настоящ американски поданик, отново цинично се изгаври с бившите си сънародници,

  но и те май заслужават да бъдат така унизително подритвани

  , ограбвани и залъгвани от нахални алчни чужденци, дошли да превърнат страната им в най-бедната част на Европа.....[/quote]

  всеки орел си заслужава Пиедестала ,

  както и всяка свиня и овца - Касапина

  Младостта е извинение за .........но само Понякога ;)
 7. 7 Профил на keipax
  keipax
  Рейтинг: 571 Неутрално

  За маратона не е прав...

  Иначе да, парите се леят безотчетно и трябва да се изправят бесилки на стадиона.

 8. 8 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Има ли още хора, които да вярват на този демагог

 9. 9 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 4023 Весело

  Защо не стане мин.на спорта?С другото не се справя!

 10. 10 Профил на ibmibm
  ibmibm
  Рейтинг: 451 Неутрално

  За да тръгне реформата в БДЖ г.н Дянков отдавна трябваше да смени цялото ръководство начело с Владимир Владимиров. В петък Йордан Недев-изпълнителния директор на БДЖ е подал оставката си. Излиза, че той е единствения достоен мениджър в БДЖ. А Владимиров какво чака? Железничарите да дойдат пред Вазов 3 и да го поканят с погача да напусне сградата?

 11. 11 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Виждате манталитета на дребните хорица, управляващи България- той сравнява "ние" с "те". Като че ли "ние" и "те" не сме в една и съща държава.
  И кой е казал че в една държава всички трябва да получават по равно, да имат едни и същи отпуски, да имат една и съща пенсионна възраст??

  Дянков не знае ( или съзнателно заблуждава), но в повечето страни при пенсиониране, хора, особено държавни служители, получават стотици хиляди евро ЕДНОКАРТНО пособие. Но това СА СИ техни пари, отделяни през целия им трудов стаж за ТАЗИ ИМЕННО ЦЕЛ.

  Но Бг публика, свиканала да я доят, и яхат, и експлоатират за жълти стотинки както си искат, и нямаща информация как е в цивилизования свят, е склонна да приема всичко казано от Бг политически зоопарк за "чиста монета".

  Средни пособия, изплащани ЕДНОКРАТНО при пенсиониране:

  Важат за 35 годишен стаж.
  * държавен служител, 35 годишен стаж- варира от 70-120.000 Е
  * съдебен служител, прокурор, съдия- 240-250.000 Е
  * военни- около 50-60.000 Е
  * лекари на държавна работа- около 80.000 Е.

 12. 12 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5124 Гневно

  В България ЦЕНА НА ГОРИВАТА НЕ СЪЩЕСТВУВА.
  ИМА ДАНЪК МОНОПОЛ.
  ДАНЪК "РУСКИ ЕНЕРГИЕН МОНОПОЛ".

 13. 13 Профил на бай Кольо
  бай Кольо
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Дянков е слаб министър. Гледа на хората, като на брашнян чувал, който трябва да отупа и да им измъкне парите за черни дни изпращайки всякакви питбули, данъчни, нои, комисии, комисийки, които щавят наред. Никаква визия за помагане на бизнеса, за гъвкави подходи, за развитие. Боли го оная работа.

 14. 14 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 4023 Неутрално

  До коментар [#13] от "бай Кольо":

  Той не е финансов министър,той е счетоводител.Фин.министър прави политика чрез бюджета,а този само смята дефицита да му излезе....

 15. 15 Профил на InmoInvestments
  InmoInvestments
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Абсолютно прав. Който не разбира от икономика и социални процеси едва ли би го схванал. Този процес се повтаря в цял свят...

  You can get much farther with a kind word and a gun than you can with a kind word alone. Al Capone
 16. 16 Профил на kman
  kman
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Не съм никакъв фен на ГЕРБ по принцип, но нека да бъдем справедливи - добре че е Дянков да удържа дисциплината.

 17. 17 Профил на daria_vip
  daria_vip
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Горивата са сезонна стока но монополите са вечни .
  И този човек е работил в СБ .
  боже колко мъка има по този свят ,Кристалино събери си партекешите и си вземи лелиното дете Симеончо че дрънка глупости докато вече обезцени лева ни с 50 % за 3 години .
  Вземи си го и го пусни на брюкселските зелски за да се търкаляте заедно пред тях щастливи че и вие сте българи и досъсипахте тази и без това бедна държава

 18. 18 Профил на ibmibm
  ibmibm
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Единственият достоен мениджър в БДЖ-изпълнителния директор Йордан Недев подаде оставка.
  А истинският виновник за фалита на БДЖ - ВЛАДИМИР ВЛАДИМИРОВ-КАЛИНКАТА се крие зад гърба на НЕДЕВ и ежедневно говори ЛЪЖИ. До вчера калинката Владимиров говореше неистово за съкращения, а сега се прави на ударен. никакво преструктуриране не е направено в БДЖ за трите години господстване и далавери на Владимиров-Калинката. ОСТАВКА ЗА ВЛАДИМИРОВ! ВЪН ЛИКВИДАТОРА НА БДЖ!

 19. 19 Профил на Штирлиц
  Штирлиц
  Рейтинг: 458 Неутрално

  има бананови републики, ние сме спортна такава - интервю с финансовия министър насред финансова криза в ЕС - 2-3ти спорт. Всяка вечер новините - 1-2ра спорт, за всякакви ритнитопковци и техните приятели и роднини даваме в пъти повече от за образование, издържаме огромна спортна номентклатура, която дои безконтролно бюджетни средства, имоти, привилегии.... АМАН!

  verum esse ipsum factum
 20. 20 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Дянков е здравият разум в правителството и нормално е тълпата да го плюе редовно. Понеже тълпата иска да и се дадат пари. И държавата да намали цените. И държавата да вдигне заплатите. И държавата да подпомага бизнеса. И тютюна и туризма и бубарството.

  Ама забравят, че държавата ги взима парите от мен и теб и че пари минали през държавата намаляват наполовина, щото от държавата лесно се краде.

  А от другата страна са популистите начело със земеделския министър и Тотю. А Борисов се люшка по средата.

 21. 21 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1247 Гневно

  Ми то и зърното е сезонна стока!!! Вземете напълнете държавният резюерв, докато цените на зърното са сравнително ниски!!! Защото ни писна да ни лъжете, че цените на енергоносителите са скъпи, защото нямаме газ и петрол, а цените на хляба и фуражното ни зърно скачали, защото такава била цената на зърното по света!!! Ние имаме дообра земя и добър добив на зърно!!!Или направете пенсиите и заплатите-европейски, или овладейте цените на зърното и хляба в България, съобразно доходите ни!!! Не може Украйна и България да са с най-висок бензин на база средна работна заплата!!! Не може природната газ в богата Германия, да е два пъти по-евтина от тази в бедна България!!!

 22. 22 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  До коментар [#12] от "Hawaii":
  Няма РУСКИ монопол:
  % от капитала акционер
  -------------------------------------------------
  76.66 ING Bank Eurasia ZAO
  --------------------------------------------------------
  1.32 CB "J.P. Morgan Bank International" (LLC)
  ---------------------------------------------------------------
  8.14 Depository Clearing Company
  ---------------------------------------------------------------
  4.89 National Settlement Depository
  ---------------------------------------------------------------
  3.93 Garant SDK
  ---------------------------------------------------------------
  1.42 URALSIB OAO
  ---------------------------------------------------------------
  0.05 Legal entity shareholders
  ---------------------------------------------------------------
  2.96 Private investors
  -------------------------------------------------------
  Не пишете за неща лоито не разбирате. А на Дянков ръка трябва да му целуваме 4е успява да удържа популистите, като зем. министър и другите кратуни от Герб

 23. 23 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5124 Неутрално

  [quote#22:"foxa5"]Няма РУСКИ монопол[/quote]
  При 100 % зависимост от РУСКИ НЕФТ И ГАЗ верваме,верваме,че е така,както казваш...
  На един вече уволнен български енергиен министър руските наместници му се подиграха,че не можел бил и да смята.
  Ами нали затова,точно България и Украина плащат ДАНЪК "РУСКИ ЕНЕРГИЕН МОНОПОЛ".

 24. 24 Профил на dunkan
  dunkan
  Рейтинг: 404 Весело

  "Симеон Дянков: Горивата са сезонна стока, през есента ще поевтинеят"
  Т И Т А Н !

 25. 25 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1771 Любопитно

  "Симеон Дянков: Горивата са сезонна стока, през есента ще поевтинеят"

  Нещо като доматите, ама наобратно, а Дянков?

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 26. 26 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Весело

  Когато през 2009 г. ГЕРБ дойде триумфално на власт, първата мантра, която се повтаряше до втръсване и полуда, беше "ние сме най-реформисткото правителство в историята на целия свят".

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Ясен ми е. Щом иска намаляване на акциза за Златев, така че той да прибира тая разлика която на следващия въпрос отговаря че продавачите на лекарства щели да си я прибират - резултата е ясен.
  Дянков продължава политиката от дедо Мони и Орешарчето да се подкрепят олигополите и руските анклави на територията ни като Росенец например.
  Как па не се сети интервюиращия да го пита ще възстанови ли договора с "Агентите на Короната" които се явяваха единствения ефективен контролен орган над митниците, посредство мобилните си групи.
  Дори и малоумните комундери не посмяха да го прекратят, а тоя от ден първи ги резна. И кво стана? Ще мести митници в Русе.
  Смешник.
  ДДС трябва да има диференцирана ставка - така както е в останалите страни от ЕС. За лекарства, здравеопазване, книги и образование - 5%, за детски храни, облекла - 10%, за стоки от първа необходимост, комунални услуги - 15%, за всичко останало - 20%. Как ще си ги събира си е негово задължение и няма какво да се извинява че щели да се регистрират швепсове като лекарства. Тия вярва ли си ги тоя изобщо или плещи само ангро? За пенсии нямал пари. Ами как ще има като не провежда пенсионна реформа - това което му е директното задължение не изпълнява седнал с некви мижави федерации да си губи времето. Слаба ракия е тоя министър. Очаквах по адекватни коментари от него. Жалко.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 29. 29 Профил на hyram1
  hyram1
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До whoops №19 Пич ако си пстроил чрез обществена поръчка малък стадион в провинциален град в България където децата да играят а не да се дрогират и си вложил сбствени пари примерно 400 хляди лева теглени от банка на която ги връщаш с лихви и Дянков не ти се разплаща в продължние на три години щото си от средния бизнес а на другаря Пашов се е разплатил за зала армеец ще кажеш че Дянков преди да бъде изритан от България трябва да бъде съден.

 30. 30 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  До коментар [#21] от "kimba3":

  [quote#21:"kimba3"] Не може природната газ в богата Германия, да е два пъти по-евтина от тази в бедна България!!! [/quote]

  Хората в България на няколко последователни избори гласуваха в полза на тотална енергийна зависимост от Русия! Изборът е техен! Демократичен!


  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 31. 31 Профил на lynyrdskynyrd
  lynyrdskynyrd
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Горивата я поевтинели, а не. Обаче ти ако знаеш колко си ми скъп, колко си ми скъп...

 32. 32 Профил на Memish Mustafov
  Memish Mustafov
  Рейтинг: 402 Разстроено

  Защо никого не впечатляват тези 800 хил. лв дадени вече за полумаратона в Каварна? Кой се радва на този спорт?

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 34. 34 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Как така сезонна стока? Значи, само през лято пътуваме? Да кажат че, отоплението е сезонно, по - може, но - горивата? Друг е моторът на забързаните цени! Друг!

  goblenka
 35. До коментар [#2] от "stk":

  ++++++++++++++++++

  Боли ме от овчедушието на хората...
 36. 36 Профил на VM
  VM
  Рейтинг: 407 Весело

  Абе те и доматите са сезонна стока, ама не поевтиняват, а поскъпват, защото лятото, когато им е най-ниска цената са скъпи, а зимата поскъпват още повече.

 37. 37 Профил на salinarka
  salinarka
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Хм, нещо много се разпиляват изявленията на финансовия министър. Малко се съмнявам, че той разбира от всичко - от спорт, от археология, от култура... Някак никъде не става ясно, има ли експерти, които да му дадат яснота по конкретните въпроси? Например спря да говори за НДК - там големи неща щяха да се случват. Като отнемеш живеца на едно нещо, как да цъфне? Крайно време е да си прегледа съветниците и съветничките!!!

 38. 38 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  "Собствените складове са минимални и затова да направим решение, пак трябва да го съгласуваме с Европейския съюз."

  Цените на течните горива се повишават не само сезонно. Цената на суровия нефт има дългосрочна тенденция на нарастване.

  Затова най-доброто, което може да се направи, е да се търсят собствени заместители.

  Спомням си например едно проучване, което показа, че ако се използва една четвърт от годишното количество слама в България за гориво в малки отоплителни и промишлени котли, това може да замести цялото потребление на газьол и дизелово гориво в такива котли. А технологията за такива котли отдавна съществува в Дания, дори се произвеждат по лиценз в други страни (например Литва). Явно по-трудното е да се организира пазар на балирана слама, съответно с транспорт, складиране, ритмичност на доставките, дългосрочни договори и т.н. Но би могло да се опита поне с един пилотен проект.

  Или специално за автомобилните горива - спомням си как преди няколко месеца се коментираше, че по себестойност биодизелът излизал с около 10% по-скъп от конвенционалното дизелово гориво (на база калоричност). Но сега явно вече е обратното. И вероятно и биоетанолът вече е по-евтин от бензина. Интересно би било да се видят точните числа - в края на краищата преди толкова много пропаганда имаше срещу биогоривата

  И освен всичко друго, точно тези мерки - за използване на собствени ресурси и на възобновяеми енергийни източници - се насърчават навсякъде в Европейския съюз.

 39. 39 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  До коментар [#9] от "hodounski":
  "Защо не стане мин.на спорта?С другото не се справя!"

  Дянков за нищо не става! А и не е нужно да има министър на спорта - та ние нямаме спорт и олимпиадата го доказа.

  нели ангелова
 40. 40 Профил на jojin
  jojin
  Рейтинг: 627 Разстроено

  Това четиво е за форумната мутрогерб-лакейщина, която повтаря безсмислената мантра, че американския гражданин Дянкооф,/ неуспял незначителен чиновник от СБ, финансова институция предизвикваща отвращение в много страни в света, а в редица държави на Ю.Америка нейните служители са персона нон грата/ вършел нещо в полза на бившата си Родина, оказва се обаче, че върши нещо ЕДИНСТВЕНО в полза на юдейските съплеменници на американската си съпруга и бившите и с много голяма вероятност настоящите си шефове от СБ...

  "Издаването на български еврооблигации за 950 млн. евро в началото на юли 2012 г. вече не е такъв безсъмнен успех, за какъвто се смяташе тогава, като основанията за това са две.

  На първо място облигациите поскъпнаха с 6,2% за по-малко от два месеца (което е над 40% на годишна база) до 105,375% от номинала за облигация на база цена купува към днешна дата. Съответно доходността им падна до 3,04% спрямо доходност при издаването от 4,44%. Тогава държавата ги пласира при цена от 99,182 от номинала.

  Тази печалба от 6,2%, или 57 млн. евро, отиде в чуждите инвеститори, тъй като българските (в лицето на банки, пенсионни фондове и застрахователи) не бяха допуснати като купувачи, въпреки че искаха да купят.

  Анализатор пожелал анонимност заяви за Investor.bg “6% за два месеца е прекалено много, държавата можеше да пласира книжата много по-добре“. На практика това означава, че продавачът в лицето на Министерството на финансите не си е свършил работата добре.

  Второто основание успехът на емисията да се постави под съмнение е лошият (впоследствие) избор на момент

  Те бяха пласирани на 2 юли 2012 г., когато се появиха първите признаци за разведряване на кредитната криза в Европа. Днес, два месеца по-късно, пазарите вече игнорират тази криза и немският индекс DAX от 6 150 пункта на 28 юни днес вече е 7 089 пункта, или 15% за по-малко от два месеца.

  Всеки търговец знае, че изборът на момент е по-важен дори от това какво купуваш ("таймингът бие фундамента". В Министерството на финансите обаче не предугадиха ситуацията.

  България ще има нужда от получените пари чак на 15 януари 2013 г., когато трябва да плати падежираща емисия с главница от 818,5 млн. евро. За тези 6 месеца парите ще стоят на депозит в БНБ, който е при изключително ниска лихва, много под 4,44%, колкото ще трябва да плаща държавата.

  От сегашна гледна точка е можело Министерството на финансите да изчака декември 2012 г. Най-малкото тогава нямаше да може да бъде обвинено, че ще плаща 4,44%, а ще получава под 1% за период от над 6 месеца."

 41. 41 Профил на Константин Дичев
  Константин Дичев
  Рейтинг: 737 Неутрално

  Този ционист трябва да се съди за геноцид срещу българите, ама не само той, ами и всички правителства от 90 година насам

  Константин Дичев ГДБОПП- гражданско движение за борба с организираната политическа престъпност
 42. 42 Профил на hyram1
  hyram1
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Това с облигациите ще излезе същото като случая Велчев отнсно външния дълг от където загубхме един милиард.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK