Адвокат Бернар Кола: България може да спечели от свободната търговия между Канада и ЕС

Бернард Колас адвокат

© Анелия Николова

Бернард Колас адвокатБлизо 500 юристи от 53 държави са в София тази седмица, за да участват в 75-ата поред конференция на Световната асоциация по международно право. Като част от нея председателството на организацията беше поето за следващите две години от проф. д-р Александър Янков, създател и дългогодишен съдия в Международния трибунал на ООН по морско право – Хамбург.
Работата на конференцията е разделена на сесии, посветени на най-разнообразни теми – човешки права, международна защита на потребителите, признаването и непризнаването в международното право, международен търговски арбитраж, право на културното наследство, отговорност на международните организации и др. Разговаряме с адвокат Бернард Кола от Канада, който е специалист по международно търговско право.  


Каква са целите на Международната правна асоциация?


Има три основни цели. Едната е отделните членове да се срещнат и да се запознаят помежду си. Другата е да можем да се учим един от друг в работата си - винаги има лектори, които говорят по различни теми. И третата цел, която всъщност стои в основата на произхода на организацията, е възможността група юристи от различни страни, които имат общи интереси по определена тема, да работят по нея четири години в т.нар. комитети. Накрая те приключват работата си, като предлагат резолюция и допринасят за развитието на правото.
В ръцете си имате подобен документ. Какъв е той?


Тази сутрин ние обсъдихме компетенцията на съда и кое право ще се прилага в случаите, когато някои иска да предприеме действие срещу компания или друго лице в случаите, когато е претърпял вреди от нарушение на човешките му права. Затова по-рано днес (вторник - бел. ред.) приехме резолюция, с която приканваме правителствата на отделните държави и съдилищата да следват указанията от документа, за да определят кой съд има юрисдикцията в подобен случай.
Ето пример: искате да подадете иск срещу чуждестранна компания, която има представителство в България. Седалището й е в САЩ. Може да съдите представителството тук или да заведете иска срещу централата в САЩ, ако смятате, че там ще получите по-различно правосъдие. Пример е и случаят отпреди две години с изтичането на петрол в Мексиканския залив  – човек, който е пострадал, може да заведе иск срещу представителството на BP в залива и срещу централата на корпорацията на едно и също място.
Резолюцията съдържа по-скоро препоръки и изпраща послание за съгласуваност, за да може да се уеднаквява практиката по такива случаи. Този документ може да е много полезен.


Обсъжда се приемането на споразумение за свободна търговия между Канада и Европейския съюз. Какви биха били ефектите от такъв документ?


Вероятно скоро то ще бъде факт. За Канада ще е голямо предимство, ако това се случи. Ще улесни износа на канадски компании към ЕС,  т.е. продукти от Канада ще влизат в Европа без мито. Както и обратното. На второ място, понякога продуктите трябва да преминат през различни тестове, за да се удостовери, че са безопасни. Те се сертифицират в Канада. Ако това споразумение бъде прието, сертификатът ще важи в Европа. Така времето за пускане  в продажба ще бъде съкратено.
С такова споразумение компаниите от България ще имат по-лесен достъп до канадския пазар. Отворени за участие ще станат и повечето търгове, които правителството обявява - за строителството на пътища, болници, за покупката на компютри.


Какви са рисковете от споразумението?


За България има повече предимства, отколкото възможни опасности. Езиковата бариера ще предпазва България от инвазия на канадски компании тук. Страните, които могат да бъдат засегнати, са тези, които имат културни сходства с Канада – Белгия, Франция, Великобритания. В Канада няма и много български компании.  И това може да е една много добра възможност да изнасяте повече стоки към Канада. С това пътуване открих, че България е интересна държава и може да предложи много.


По света все по-голяма сила набира онлайн търговията. В България все още има спорове дали размяната на мейли може да се счита за договор. Смятате ли, че трябва да има унификация в тази насока?


Това е въпрос на национална юрисдикция. В Канада тези договори се признават и даже се стига по далеч. Например, ако купувате компютър онлайн и натиснете бутона "съгласен съм", все едно сключвате договор. Това означава, че ако в тези общи условия е записано, че при спор той ще се решава от арбитраж в Германия, ще сте принуден да отидете дотам. Съдът в Канада ще каже, че не е компетентен, защото сте подписали договор.
Все повече компании, които продават онлайн, имат нужда от правна защита и сигурност. Те ще трябва да изискат от правителствата стабилно законодателство с аргумента, че представляват сериозна част от икономиката. Тази защита ще им е необходима, за да може потребителите им да спазват договорите.


Понякога се налага търговците да бягат от една държава в друга и така да се появяват "държави оазиси" за разрешаване на търговски спорове. Мислите ли, че бързината на правосъдието се отразява на качеството му?


По делата има две страни – ответник и ищец. В повечето случаи ищецът казва: ти ми обеща да платиш, но не го направи. Затова плати. Ответникът ще иска да отиде в бавен съд, за да спечели време. Страни, където системата е бавна, обслужва тези, които не искат да платят, и не е в услуга на този, който търси парите. Държавата трябва да си зададе въпроса на кого искам да помогна.


Как е положението в Канада?


Дългите забавяния са свързани с достъпа до правосъдие. Има много подети инициативи за забързване на процеса. И новата тенденция е медиацията да стане задължителна. Ако започнете дело, първо ще минете през нещо като процес на медиация, за да се види дали случаят може да се реши веднага със съгласието на двете страни. И досега показва сериозни успехи – на първо място, за по-бърз ход на процеса и по-добър достъп до правосъдие. Освен това се обсъжда правилото за срок до 180 дни, в които случаят трябва да е готов за процес, т.е. всички страни да са готови с позициите си и всички свидетели да са разпитани. Това също ще ускори процеса.


Преди няколко дни към Световната търговска организация след 18 години преговори беше се присъедини и Русия. Какъв ще е ефектът от това членство?


След много, много дълги години на преговори Русия стана член на Световната търговска организация и сега вече в нея членуват всички големи икономики на света наред с Китай, Индия и други. Те всички са в една група, която трябва да спазва правилата за търговия със стоки, услуги, интелектуална собственост и други.
За да стане член, Русия се нуждаеше от гласовете на всички държави членки, включително и на Грузия. Те договориха присъединителен протокол. В него бяха допуснати две изключения - земеделският сектор и автомобилната индустрия, за тях отварянето към чужди инвестиции ще стане постепенно.
Един от ефектите е, че има възможност Русия да стане по-прозрачна, което досега не беше част от репутацията й. Тя ще е задължена да публикува законите, които се отнасят до търговията. Например, ако има нов стандарт за типа дърво за мебелната индустрия, ще трябва да бъде публикуван и останалите държави ще трябва да оценят тези предложения. Освен това членството ще й помогне да разнообрази икономиката си.

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Нихната Макя
  Нихната Макя
  Рейтинг: 1034 Весело

  Ами то България не е спирала да печели
  Лошото е, че всички знаем имената на печелившите - вече 23 години

 2. 2 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 624 Неутрално

  България трябва твърдо да блокира свободната търговия с Канада, защото тия още държат визи за българи, а освен това няма и посолство откъдето да я вземеш. За каква свободна търговия бълнува тоя.

  икономист - неграмотник с диплома
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5348 Неутрално

  ние ще им изнасяме върнатите от Франция да видят и те чудо на чудесата !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на пиленце
  пиленце
  Рейтинг: 977 Весело

  Все едно чета детска книжка.
  [quote#0:"Бернар Кола"]В Канада няма български фирми.[/quote]

  виртуалният бизнесмен ми е пратил ЛС със следния текст: От virakocha днес, 21:59 еби си путката майна, дръвник
 5. 5 Профил на tatkoruso
  tatkoruso
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Кмете, кмете, гений си, ще импращамр циганите през франсетата, да дресират бели мечки, на бриджитката и е студено там, освен това тя сега защитава мишките от котките, ядяли ги сурови.

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5348 Неутрално

  До коментар [#5] от "tatkoruso":

  знам човече, знам , ама пуста скромност !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1281 Любопитно

  На тия убавци какво можем да им продаваме което не могат да си купят от Китай?

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 8. 8 Профил на пиленце
  пиленце
  Рейтинг: 977 Неутрално

  До коментар [#7] от "Пешката":

  От България - почти нищо с малки изключения като вино, и софтуерни програми. Например Торонто лежи на 49° паралел и отглеждат собствени лозя, от които приготвят вино. Принципно виното тук е маркетингов продукт. Повечето от национална гордост пият канадско вино

  А в Канада има много българи с частен бизнес. Много от тях с успешен частен бизнес.

  виртуалният бизнесмен ми е пратил ЛС със следния текст: От virakocha днес, 21:59 еби си путката майна, дръвник
 9. 9 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#2] от "Кой ограби Криско от Босфор ТВ":


  Голям праз, че има визи, кой нормален би отишъл да живее и прави бизнес с тези комплексирани селяни. А забавлението на гастарбайтерите е да се съберат и да спорят къде е било по добре, в Албърта дето били по-високи заплатите за бачкаторите на пясъците, ама било студено и скучно, в Квебек пък френският им проблем и с автомат да ги караш нямало да го учат, във Ванкувър също не било лошо, ако не ти пречат наркоманите, жълтите и дъжда.

 10. 10 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Канада е след края на света. Не мислех, че има такова място, докато не го видях с очите си. Но това е по-скоро усещане за отдалеченост. Била съм на много места, но само в Kанада се чувствах така.
  P.S. И Торонто е точно две улици на кръст.

 11. 11 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 470 Неутрално

  К'ва търговия бе?! К'ви пет лева?! Дънди нали е канадска компания- е, и!?! Я въс, да ви няма около България!

 12. 12 Профил на bibco
  bibco
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това направо ме уби - Торонто бил две улици на кръст! Жителите на Торонто с покрайнините са горе-долу колкото в цяла България. А за "края на света" - ми то зависи от кой край го гледаш. И визи за българи нека да си има, за да няма проблем като този във Франция с нашите мургавелци. Преди нямаше канадски визи за чехите и се юрнаха техни мургавелци, така че отново въведоха визите и нещата се успокоиха...
  А иначе - България само може да спечели от свободна търговия с Канада.

 13. 13 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 513 Неутрално

  До коментар [#2] от "Кой ограби Криско от Босфор ТВ":

  ++++
  Канадците се надяват да минат метър Бг, Румъния и Чехия да им дадат зелена светлина да търгуват с ЕС, а те да ни третират като страни от третия свят.
  Е, няма да стане - без двустранна свобода на движението няма база за равностойна търговия.

 14. 14 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Канада се страхува от циганска инвазия- това е причината за съществуването на визов режим с България. Разбира се, никой не казва гласно това. След случката с чешките цигани ( които са много по-малобройни и много по-цивилизовани от българските и румънските), както и след историите с циганските катуни из Европа, страховете в Канада безспорно са станали още по-големи. Иначе "краят на света" е субективно, интелектуално, и цивилизационно понятие. Колкото повече сланина и хляб имаш в менюто си, толкова повече страни като Канада, САЩ, Япония ти се виждат на края на света. Колкото повече месечната заплата варира около 300-400 долара, толкова повече някои страни с десетократно по-големи заплати ти се струват на края на света. Иначе GTA ( Торонто + предградията, или т.н. Голямо Торонто), е 5.5 милиона, а downtown е по-голям дори от този в Чикаго и доста по-голям от този в Лос Анжелис. Ходя покрай работата често там - мога определено да кажа, че през последните 5-6 години специално в downtown има такъв строителен бум, какъвто няма никъде другаде по света.

 15. 15 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3553 Неутрално

  Всеки дърпа чергата, без значение колко е голяма, към себе си.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 16. 16 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#12] от "bibco":

  И какво по-точно ще спечели, като нашите търговци са отрязани от достъп? Ма българите наистина заслужават да са най-бедните в света, няма други такива глупаци и чуждопоклонници.

  икономист - неграмотник с диплома
 17. 17 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#13] от "Skydiver":

  И сигурно ще го направят, след като начело са такива недоразумения като Пожарникаря и еврейчето за външен министър. Надявам се Чехите да свършат работа, както винаги.

  икономист - неграмотник с диплома
 18. 18 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 726 Весело

  До коментар [#12] от "bibco":

  добре, че има визи. и тебе няма да те пуснат така лесно там, колкото и да се пънеш

 19. 19 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#14:"kirsner"]Колкото повече сланина и хляб имаш в менюто си, толкова повече страни като Канада, САЩ, Япония ти се виждат на края на света[/quote]

  Много си интелигентен Само че защо сложи в една редичка Канада и УСА?! Нямат много общо и в УСА човек въобще не се чувства на края на света.

  [quote#14:"kirsner"]Колкото повече месечната заплата варира около 300-400 долара, толкова повече някои страни с десетократно по-големи заплати ти се струват на края на света. [/quote]


  Ти значи се чувстваш в центъра на света само в държави, дето има много парички? Като Канада. Ми к'во правиш в 'провинциалния' БГ форум, дето повечето са с провинциални заплати? Аман от нещастници, за които парица е царица и тя коли и беси. Но палачинката почна нещо да се обръща и се приготви за здраво меню само от хляб ( в добрия случай). Е, ако си в Канада тогава, ще имаш и фастфуд в добавка, от който ще ти се повръща само като го погледнеш. Ако не си свикнал де, това да не ти е сланина!

 20. 20 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#14:"kirsner"]downtown е по-голям дори от този в Чикаго и доста по-голям от този в Лос Анжелис. [/quote]

  Даунтауна на Торонто е по малък от този на Чикаго.

 21. 21 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#14:"kirsner"]. Колкото повече месечната заплата варира около 300-400 долара, толкова повече някои страни с десетократно по-големи заплати ти се струват на края на света.[/quote]

  Средната заплата тук е 500 долара и тъй като мнозинството имат собствени жилища, не им се налага да плащат огромни наеми или да купуват къщи по 400-500 000 долара, средният българин живее не много по зле от средният канадец. На средностатистическият канадец му се налага да плаща много за разходи, които тук са по ниски. Една детска градина е 1000-1500 долара месечно, за една почивка на море трябва да ходят до Карибите, а тук, който не му харесва нащо море си ходи в Гърция и му излиза в пъти по евтино от на канадеца.

 22. 22 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 971 Неутрално

  [quote#21:"normandy"]... а тук, който не му харесва нащо море си ходи в Гърция и му излиза в пъти по евтино от на канадеца. [/quote]

  Мале, направо ми стана мъчно за тия канадци, живи да ги оплачеш.

 23. 23 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 971 Неутрално

  До коментар [#14] от "kirsner":

  Кирснер, там в центъра на вселената, сланина с пасти ли я ядете, бре? Като Мария-Антоaнета, ама със зелев сок и праз.

 24. 24 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#21] от "normandy":

  Това че българите имали най-много собствени жилища е голяма заблуда.Факта ,че в едно жилище живеят две ,дори понякога и три поколения не значи,че всички имат собствено жилище.Докато в страните от западна Европа,САЩ и Канада е рядкост децата след 18-20 годишна възраст да живеят при родителите си.А това,че средната заплата у нас била 500 долара изобщо не е вярно.Може да е факт за София,но в София живеят само 1/6 от населението на България.Има градове със средна заплата от 500 лева.

 25. 25 Профил на пиленце
  пиленце
  Рейтинг: 977 Весело

  До коментар [#10] от "Mai Tai":

  Сигурна ли си, че си била в Торонто?
  Да не е някое сателитно градче или предградие на Торонто.  виртуалният бизнесмен ми е пратил ЛС със следния текст: От virakocha днес, 21:59 еби си путката майна, дръвник
 26. 26 Профил на daria_vip
  daria_vip
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Обсъжда се приемането на споразумение за свободна търговия между Канада и Европейския съюз

  good.
  откога чакам да си купе един MicroExpress

 27. 27 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#22:"gianni"]Мале, направо ми стана мъчно за тия канадци, живи да ги оплачеш. [/quote]

  Не казвам никога никога , но определено Канада е последната западна страна в която бих се живял или правил бизнес.

 28. 28 Профил на 1_chrome.
  1_chrome.
  Рейтинг: 1239 Весело

  До коментар [#27] от "normandy":

  И аз мислех така преди 25 години.

 29. 29 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  До коментар [#14] от "kirsner":

  страх ги е от циганята? А защо Монтреал е пълно с арабели?

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 30. 30 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  [quote#24:"kermit"]Докато в страните от западна Европа,САЩ и Канада е рядкост децата след 18-20 годишна възраст да живеят при родителите си.[/quote]

  е това се променя в момента. Само виж статистиките.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 31. 31 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 763 Неутрално

  [quote#21:"normandy"]Средната заплата тук е 500 долара и тъй като мнозинството имат собствени жилища[/quote]

  Съгласен съм с #24 - kermit. В България младото поколение няма собствени жилища, освен може би децата на тези които са добре материално. В много апартаменти живеят по две поколения минимум.

  Това че в София има много млади на квартири не е мерило, а и пак нямат собствени жилища. Той е прав и за заплатите... в градове под средните и 500 лв. не може да се хване, работи се за по 400 лв., особено в кризата.

  [quote#28:"tang_07."] И аз мислех така преди 25 години. [/quote]

  А сега какво мислиш и какво правиш?

  [quote#30:"Пешката"] е това се променя в момента. Само виж статистиките. [/quote]

  Нещо линк/информация можеш ли да дадеш и да обясниш с 2-3 изречения?

 32. 32 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#25] от "пиленце":

  В Торонто бях, в широкия център. А в самия център в работно време се чувствах като в обгазен град - не видяхме жив човек в продължение на час И това през есента.

 33. 33 Профил на пиленце
  пиленце
  Рейтинг: 977 Неутрално

  До коментар [#32] от "Mai Tai":

  Моята работа се намира в Даунтаун. Пътувам сутрин с корабче от нашия квартал или събурб. А после взимам за три спирки метро. Почти всяка сутрин стоя права. Толкова много хора има във вагоните.Ако е било безлюдно, значи не е било работен ден.
  Ние бяхме за два дни до Чикаго. В техния Даунтаун също беше безлюдно до няколко багъри, единият от които не ни пусна да минем, докато не го снимаме.

  виртуалният бизнесмен ми е пратил ЛС със следния текст: От virakocha днес, 21:59 еби си путката майна, дръвник
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK