Портокал Портокалов от Сливен: Не може да се говори за циганите по инерция

Портокал Портокалов от Сливен: Не може да се говори за циганите по инерция

© Николай НиколовПортокал Портокалов е роден на 4 март 1949 г. в ромския квартал на Сливен "Надежда". Учил е в местното 8-о основно училище, отбива военната си служба в Малко Търново. Завършва школа за професионални шофьори в Ямбол и 26 години е шофьор в "Товарни превози". Управлява 35-тонна "Мадара" и е награден със "Златното кормило" на Сливен. През 1991 г. е съкратен. Пенсионира се на 57 години с голям трудов стаж и 131 лв. пенсия. Регистрира фирма и заедно с безработната си съпруга отваря хранителен магазин в кв."Надежда". Има 2 дъщери, 4 внуци и 6 правнуци, всички учат.


През 50-те години дядо му внасял портокали от Турция и затова казвали на рода му Портокалчетата. Родителите му решили да го кръстят направо Портокал Портокалов.


Преди няколко години той се прочу с това, че принуди "Електроразпределение" да му отпусне персонално ток, тъй като е изряден платец и отказа да бъде наказван с режим. Неотдавна градската управа в Сливен и местното ВиК дружество подеха кампания за поставянето на водомери в ромската махала на града. Портокал Портокалов е част от екипа на кметския наместник в района и неформален лидер на циганската общност там.
Г-н Портокалов, защо се ангажирахте да разяснявате на хората от квартала ползата от поставянето на водомерите?
- Тук беше много окаяно положението. Не можеше да се говори за хигиена. Сега нещата се променят, и то за много кратко време. В продължение на осем месеца направихме в кметството една организация. Аз съм главен консултант по инфраструктурата в квартал "Надежда" и съм задължен да променя този квартал съвместно с администрацията. Сега се минава улица по улица да предупреждаваме хората да си купуват водомери.


Около 20 000 души живеят тук. Какви задължения за вода се бяха натрупали?
- Доста задължения имаше, но след намесата на съдия-изпълнителя започнаха да си събират таксите. В един момент ни заплашиха, че ще спрат водата на целия квартал и ще поставят четири чешми в четирите краища на квартала. Но това значи да се върнем към старата система, както едно време е било.


Хората съгласни ли са сами да си купят водомерите и използваната вода вече да се отчита?
- Е, не може да няма някой несъгласен, но са единици - хора, на които не им стигат паричките. Предполагам, че такива ще са 30-40 семейства, които няма да могат да си купят водомер. Всички останали са в готовност, даже вече сме събрали тук в общината над 100 водомера. И имаме готовност да започнем да ги поставяме.


Обаче ето - вестник "Атака" пише, че използваме българското общество, което ни давало от своите пари за водомерите. Обаче не е правилно така да се пише. На мен ми става неудобно да чета такива вестници.


Трябва ли да се стигне до крайни мерки, за да се променят нещата?
- От ВиК не са си търсили задълженията от тук в продължение на 15-20 години. Къде са били през това време? Те знаят, че се занимават с прост, невеж народ. Те нали са по-умни от нас?! Защо не направиха така, че преди ние сами да вземем решението за водомерите, те да поставят въпроса? Те изобщо не бяха заинтерисовани, бяха оставили един инкасатор за този голям квартал. Водомери няма. Не знам как са отчитали водата, но са взимали от хората по 5, по 10 лева на човек месечно. Къде са сега тези пари? Само казват, че имат разходи, а са изпратили само един човек да събира тези пари. Сега ние сами поискахме да пратят четири души във всеки край на квартала, които да започнат да събират парите.


А какво е качеството на услугата в махалата?
- Много лошо. На режим. Пускат я в 6.30 ч. сутрин, но докато дойде до чешмите, става 7-7.30 ч. Обаче налягането е много слабо и не може да захрани целия квартал. И става така, че тъкмо започне да приижда по чешмите, и я спират отново в 9 ч. От 13 ч. до 22 ч. се води, че има вода, обаче тя идва чак към 18 ч.


Между другото, ние направихме проверка и се оказа, че хората от квартала не фигурират като абонати във ВиК. Има около 10-15 домакинства, които са изрядни. Но другите не се водят като абонати.


 Да не би сами да са се свързали с мрежата?
- Свързани са още преди 20 години. Но преди няколко години от ВиК минаха, събраха всички водомери уж да ги подменят, но оттогава нови няма. А говорят, че нашите хора били продали водомерите си. Аз питам: На кое място ги продадоха? Ако дойдете да направите една анкета в квартала сега, всеки ще ви каже, че ВиК си ги взе и повече не ги е поставило. И вероятно заради това никой не се води абонат.


Преди време в махалата е приложена почти същата кампания с елекрозахранването. сега вече всички ли си плащат тока?
- Да. Всички и редовно. Обаче енергото си беше поставило за цел да подобри захранването и със свои средства постави инсталацията. И след това започнахме да си плащаме по една нова и една стара сметка, докато изчистим всички натрупани задължения. И сега вече никой нищо не дължи пари на EVN.


 Очаквате ли този успех да се повтори и с водата?
- Аз имам желание и вярвам, че ще стане. Сега има доста млади хора, ходили са в чужбина, видели са какво е там положение и всеки мечтае за своя вода. Не може да продължава така с режим на водата.


Много ли от вашите хора работят във Франция? Следите ли какво се случва там с ромите от България и Румъния?
- Имаме само едно семейство във Франция, повечето са в Италия и Испания. Малко работят и в Германия. И споделят хората, че там се чувстват десет пъти по-добре, отколкото тук. Уважавани са, не са обиждани и ругани. Точно затова бягат.


Защо тогава се появява този проблем с ромите?
- Не знам защо. Ето, ние говорим за самоинициатива в "Надежда". Нещо, с което да дадем пример на всички останали в страната. Даваме пример, че със собствените си пари купуваме тези водомери, а в същото време ни ругаят, че ги купувало българското общество. Може ли такова нещо? Защо? Този, който написа това, дойде ли да провери на място? Наистина ли българското общество купува водомерите? Аз нали ще му дам отговор, че не е така. Такъв журналист сега е готов за съд! Не може така да се говори по инерция. Говори се - циганите не плащат ток, не плащат вода. В същото време ние търсим пролуки..., а ни отхвърлят. Сега така една добра инициатива ще бъде окепазена. Аз питам цялата държава: На какво се дължи това нещо? И вие журналистите – след като не предавате истинските ни приказки, вие изкривявате нещата, така че просто ни става неудобно. Изкривяват се нещата.


Смятате, че такива неща се правят тенденциозно?
- Аз не го казвам, вие го казвате.


Очаквате ли заради предстоящите избори да се засилят такива крайно негативни настроения срещу ромите?
- Не ме интересуват избори, не ме интересува нищо! Аз съм дошъл да помогна на тази администрация, с моите 64 години, за да има някакво постижение в места с ромско население. Защо стигнахме дотук? В продължение на 20 години никой не ни е потърсил. Ние мечтаехме за това, което се случва сега, но никой не ни беше потърсил до този момент. На нас ни е необходимо, както сега прави кметът, може и само една ръка да ни е подал, но доказахме, че знаем какво да направим.


Защо това не беше направено с предишния кмет?
- Изобщо не искам да говоря за този случай, не искам да говоря за него. Някои неща не се говорят. Аз и затова дълго време не съм говорил с медии, защото нещата не се излъчваха точно и започваха конфликти. Аз мисля, че се показва само едната страна на нещата, а самата истина не се показва.


Какво имате предвид?
- Тук са идвали много телевизии. Но те искат да видят в циганското малцинство шоу. В своите програми не искат да покажат хубавите работи, а се насочват към лошите, за да бъдат впечатлени хората в чужбина, че ние сме много страшни. Но ако има 20% лоши, 80% са добри. Защо не показват добрата страна, а само лошата? Много е важно! Те искат да покажат по телевизора някоя мръсна циганка, разрошена, с един зъб, бебето у ръката й, гърдата й навънка. Нищо хубаво не се показва за циганското население.


Как мислите, че могат да се променят нещата?
- Много лесно - там, където живеят ромите, да им се остави на тях инициативата. И още нещо важно - закони има, но не се прилагат. Примерно – за женитбата на едно дете от 10 до 16 години, как преди ги осъждаха? Къде спят сега, какво правят?


Това често ли се случва при вас?
- Разбира се. Това е често явление.


 И смятате, че то се е поощрява, защото няма наказани заради него?
- Такива хора са оставени на произвола на съдбата. Оправяйте се сами - това е девизът. Добре, ама държава има ли? Има ли следствени органи, прокуратура? Аз в квартал "Надежда" за такъв случай на наказани не знам.


Но правозащитниците ви защитават, като твърдят, че това са особености на културата?
- Никой не казва да не се женят, но при нас се получава нещо лошо и ако продължава по този начин да се живее и да се раждат деца, още двеста години няма да се оправим. Майката, излиза неграмотна, пък камо ли да говорим за нейното дете какво ще излезе. Самата свекърва се грижи за снахата, която е още дете. Тя е малка, не става за работа, камо ли пък да е конкурентноспособна, да иде на работа и да се прехранва.


Може ли някой насила да накара тези хора да се откажат от традициите си?
- Щом мислите, че това е нормално... Аз няма да кажа, че това е нормално. Ако продължаваме със същото темпо и по същия начин, нито тук в държавата ще се оправим, нито в чужбина.


Младите, които ходят навън и виждат друг живот, не влияят ли положително на останалите?
- В този квартал живеят доста хора. Има, да речем, 30% грамотни. Те излизат в чужбина. Неграмотните не ходят. Трябва да се прави разлика между грамотните и неграмотните. Ще дойде време, за никой няма да има работа. Няма да има кой да се ангажира с обучението им. А в предишното време как беше? Всеки втори циганин беше в средната класа на българското общество. Защо беше така? Защото ги караха принудително да учат. Майката му е знанието, обучението, грамотността! Когато един човек е образован, ще има съзнание и култура. И всичко останало ще има. Но докато продължават на училище да ги женят 13-14-годишни и да не се взимат мерки спрямо родителите на такива деца... Едно време вземеш ли такова момиче, ти беше осъден. Сега защо не гледаме за това? Продължават си училището, всичко е нормално, защото целта е единствено да се попълни броят в паралелката. Няма ангажимент към хората.


Това, за което говорите, не се ли случва с всички хора в България?
- Аз живея в Сливен. Когато срещам някой на улицата, искам да го гледам с открито лице и да ме приемат такъв, какъвто съм. Защото се говорят много лоши приказки, а ние далеч не сме най-лошите хора. Във всяко едно общество има и добри, и лоши хора. Неговата кръв е червена, и моята е червена, а третирането е различно. Ние винаги сме подложени на най-лошото, а не бива по този начин да се говори.
Затова приканвам всички цигани от цяла България да вземат пример от нас - че ние поемаме инициативата сами да се грижим за себе си, да има някакво подобрение, да не се говорят само лоши приказки. Защото всеки втори българин е убеден: ние работим, на нас ни удържат, на тях им пращат. Да спират тези спекулации, защото не са така нещата!
Днес един социално слаб получава 42 лева, които взима за 14 дни работа по четири часа. Но целият Сливен видя ефекта от работата хората, включени в програмата за заетост.


Работи ли се добре наистина, или времето се запълва само формално, за да се получат парите?
- Нека всеки да дойде тук и да види. Не може наизуст така да се говори. Нашите хора в Сливен имат програма по трудова заетост – над 600-700 човека са. Задачата им е да хигиенизират града. Ние тук ги разпределяме, контролираме и ако някой не се подчинява, му спираме помощите, остава извън програмата. Не може да се говори така по инерция.


Добре, но самите хората не недоволстват ли че, това е твърде много работа за такава малка сума?
- Не сме ние, които да кажем малко ли са или много. Ние знаем, че са малко. Ако мисли някой, че може с 42 лева да храни семейство, лъже се. Никой не е наясно с това изтезание, на което е подложена циганската общност. С тези пари за храна ли да мисли, за дрехи ли да мисли? Къде в Сливен има работно място? Няма такова място. То в цяла България няма. и сега проблемът е, че се получават някакви си петдесетина лева.


А търсят ли работа вашите хора?
- Циганите са трудолюбиви хора. Всичко, което е направено в България преди, е минало през цигански и турски ръце. Всички мъже едно време отбиваха военната си служба в строителни войски. Те са украсили България. ЖП линии, пътища – всичко е украсено от цигани и турци. Да има българин копал някъде? Ма сега се говорят много лоши приказки, защото няма работа. А българите са подготвени хора, децата им учат, живеят с 1000-1200 лева. Ами циганското семейство питате ли?


Какво прави един човек без доходи? Как успява да подготви детето си за училище?
-Те идват сутрин от 8 до 12 часа, за да изработят парите си по социалната програма. След това търсят най-черната работа, за да изкарат 5-6 лева, които да занесат вкъщи. Даже и децата им работят, за да изкарат някой лева. А ако няма, остава си гладен и жаден. Това е.


Продължават ли да се раждат много деца?
- Аз не мисля, че много деца се раждат. Ама защо трябва това да се забрани? Питам - това, че българското общество прави по едно дете или пък въобще няма деца. Кой е виновен за това? Работа ли няма? Че не получава майчинство ли? Че не му дават детски ли? Кой е виновен, че българите не раждат? Аз не мога да кажа. А ние сме хора милозливи – ние не може да си продадем детето. Няма да стане таз работа! Ще си го гледаме до последно. Може от глад да умрем, но ще си го гледаме.


Какво планирате да се случи още във вашия квартал?
- Проектирано е сега да има аптека, да се почистят шахтите на канализацията по улиците. Но и досега свършеното не е малко. Площадът беше сметище, улиците бяха сметище, неуредица голяма. Като цяло не ни биваше за нищо. В продължение на 8-9 месеца с тази администрация доста неща постигнахме. В центъра на Сливен няма такъв подлез, какъвто ние направих с доброволен труд. На площада имаме вече градинка. Всички улици са обозначени. Преди нямаше място, където да се изхвърлят отпадъците. Сега имаме вече контейнери.


Но ще трябва да плащате и такса смет?
- Тя и сега се плаща. Всички си плащат задълженията, поначало всяка година се плаща данък сгради, въпреки че бяхме в целия квартал само с шест контейнера. Сега вече са 45. Планирано е да се изчистят шахтите на канализацията. Хората ще го правят по социалната програма. Има доста неща да се правят, ще продължим. Докато се оправим, докато влезем в крак с българското общество. Ще стане, но няма да съм жив да го видя.
Затова ви казвам, че нас не ни интересуват избори. Ние искаме да подобрим живота на хората тук. Дали малко ще направим, дали много - длъжни сме да опитаме. Ако оставим за утре, нищо няма да се промени. А хората имат ли желание. Те не са виждали такава хигиена, такъв начин на живот. Ама и това ще си дойде на мястото. Да видим след това какво ще се приказва за циганите.

Ключови думи към статията:

Коментари (131)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 620 Весело

  Няма такова име Портокал Портокалов

 2. 2 Профил на franprix
  franprix
  Рейтинг: 571 Весело

  Ябълко Ябълков би звучало по-патриотично.
  С такова име кой да ти обърне внимание какво казваш ? Както Прошко Прошков бе тръгнал да става кмет. Може да си най-добрия, но с някои имена не става.

 3. 3 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Бреех! Този Портокал ще изкара циганите най добросъвестните данъкоплатци в Републиката. С оглед на броя на циганското население в Сливен следва да се очаква преизпълнение на общинския бюджет!

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 5. 5 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1134 Неутрално
 6. 6 Профил на jo
  jo
  Рейтинг: 458 Весело

  Каква по-голяма цигания от това да се казваш Портокал Портокалов, бре?

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 8. 8 Профил на venci_kr
  venci_kr
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Спасението на давещите се - дело на самите давещи се.

  И малко встрани от главната тема. Цитат:
  "През 50-те години дядо му внасял портокали от Турция..."

  Интересно е да се разбере по какъв начин през 50-те години се внасят портокали от Турция. Абсолютно съм убеден, че през 50-те е бил невъзможен какъвто и да е внос, от където и да е, без знанието на властите.

 9. 9 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  А в софийския квартал Факултето, от началото на година платената вода е само 280 лв.
  Не можело да се говори по инерция ли?
  Ами нека индианците да докажат че не са подвластни на инерцията.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 11. 11 Профил на yu22
  yu22
  Рейтинг: 1196 Весело

  "Българските болни - най-здравите болни в света" /лозунг от 60_те години/, та и според Патладжан Патладжанов, българските ЦИГАНИ са най-трудолюбивите и съвестни в целия свят...!!!

  мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
 12. 12 Профил на osl19549478
  osl19549478
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#3] от "reakzioner":

  Той ги изкара и най-работливите Ти да видиш...

  НЕ НА ЦЕНЗУРАТА ВЪВ ФОРУМА !!! Освен това новият дизайн на Дневник е скапан !!!
 13. 13 Профил на yu22
  yu22
  Рейтинг: 1196 Любопитно

  До коментар [#8] от "venci_kr":

  +++++++++++++++++++++++++++++
  Царкирова история ще да е била...!!!

  мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
 14. 14 Профил на franprix
  franprix
  Рейтинг: 571 Любопитно

  Обзалагам се, че никой не е прочел интервюто, темата стана оранжада.

 15. 15 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1426 Весело

  Те искали да си плащат, но никой не ги потърсил! А и не знаели къде са касите! Просълзих се!

 16. 16 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  Докъде я докарахме. Циганин да иска държавата да си спазва законите. А държавата си търси оправдания...


  До коментар [#8] от "venci_kr":

  Сигурно е бил шофьор на камион.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 17. 17 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#0:"статията"]Управлява 35-тонна "Мадара" и е награден със "Златното кормило" на Сливен[/quote]
  На такъв човек може да се вярва, когато обобщава за инерцията

  [quote#0:"статията"]по телевизора някоя мръсна циганка, разрошена, с един зъб, бебето у ръката й, гърдата й навънка[/quote]
  Това си го представям като точно обратното на картината "Българска мадона" от Васил Стоилов...

  [quote#0:"статията"]Докато се оправим, докато влезем в крак с българското общество. Ще стане, но няма да съм жив да го видя[/quote]
  Бързата работа - срам за майстора...

 18. 18 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Аман от предубеденост, аман от сляпо генерализиране, ако ще Хаймана Серсемов да се нарича, важното е че е един от малкото изключения, дето работят нещо почтено и наместо фокуса да е върху това, веднага името му било криво.

  Евалата на човека бе !

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 19. 19 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1296 Гневно

  ..."да ги женят 13-14-годишни и да не се взимат мерки спрямо родителите на такива деца... Едно време вземеш ли такова момиче, ти беше осъден"....Това е проблема на проблемите при циганите - правителствата ги разглезиха много през годините назад и сега!?

 20. 20 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Хора, прочетете си коментарите и се засрамете бе! Казвал се Портокал Портокалов - голяма работа. Човека казва много верни неща. Като знам аз как съм се молил едва ли не на ВиК да дойдат да ми пломбират водомера, си давам сметка, че един неграмотен циганин наистина и най-добро желание да има, няма как да пробие.
  Само Портокалов, тая работа с образованието и жененето на 12 няма как държавата да ви я реши. Ние (българите) сме външни за вашата общност и няма сила, с която да ви образоваме. Е такива като теб са хората, които могат да го направят, както някога Паисий Хилендарски, Васил Априлов и хиляди други са го направили за българите ( не англичани или руснаци, а българи, разбрали за какво иде реч) така и с циганетата, ако такива като Портокалов а не като Цецко Кънчев почнат да се занимават, може и нещо да стане

 21. 21 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Евала на Портокалов. тука винаги ще се намерят хора да се присмиват на някой дето работи, ама това трябва само да го амбицира повече. явно проблема с ромите може да се решава с по сериозна инициатива на местно ниво, вместо държавни и европейски куци стратегии

 22. 22 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#8] от "venci_kr":

  И кво като дядо му незнайно как внасял? Да не са внасяли само циганите? Ако питаш кои са дядовците на повечето ни политици, ще видиш, че много от тях са правили далеч по-страшни неща от внасянето на портокали

 23. 23 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  Моите уважения, браво на Портокал за това, че е социализиран, но една птичка пролет не прави. По времето, когато той си е изкарвал хляба с честен труд, снимки на неговите комшии висяха по магазините в Сливен с надпис "пазете се, джебчии!". Хубаво е да твърди, че квартала е изряден платец, но не съм сигурен, че В и К и енергото знаят.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 24. 24 Профил на Д.Станев
  Д.Станев
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Даа.. проблемът с интеграцията на циганите ще става все поактуален. Вярно е, че има предразсъдъци, има и генерализиране, но има и още нещо - комплекс. Комплекс на вина на обществото по отношение на циганите, който те много умело експлоатират и дори злоупотребяват с това. Ако се предприеме някаква мярка спрямо ромите, под лупа се гледа, дали аджеба, няма нещо дискриминиращо и недемократично, особено ако става въпрос за прилагане на някакъв регулатив. Ако не се предприеме нещо - също - тогава пък никой нищо не прави за тях.
  Интеграцията на ромите е възможно само ако променят начина си на живот, което е в извистин смисъл е мисията невъзможна. А без промяна на начина на живот по отношение на култирен, трудов и социален стереотип, който е общоприет в обществото (в случая в България), интеграцията няма как да стане. Трябва споделяне на общи ценности и цели в една общност с различни култури за да има търпимост и безпроблемно съжителство (като да речем в Индия).

 25. 25 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3412 Неутрално

  Не е вярно че не ви тэрсят. Търсят ви търсят ви и то най много но по време на избори. И ви търсят само две партии чийто ръководители открай време знаят, че подкупът върши най добрата работа. На времето преди преврата през 1989-та циганите работеха на твърда надница и то най високата, докато българите работеха на плаваща заплата. Изпълни ли предприятието плана има заплата, не го ли изпълни удръжки от заплатата докато на циганите такива удръжки не правеха. И едната е наследницата на комунистите сегашната БСП другата е ДПС която когато дойдат избори праща свои емисари във всички цигански гета, които емисари къде с лъжа, че вие циганите сте турци, къде с подкуп от по десетина лева на човек си набавяха гласоподаватели.

 26. 26 Профил на snowball
  snowball
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Тоя кожата му оранжавее, фонът зад него е оранжев ... влезнал си е в ролята.

 27. 27 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  Пенсионира се на 57 години с голям трудов стаж и 131 лв. пенсия. Регистрира фирма и заедно с безработната си съпруга отваря хранителен магазин в кв."Надежда". Има 2 дъщери, 4 внуци и 6 правнуци, всички учат.
  **************************

  Евала на човека. Прочетох внимателно интервюто, много верни неща казва. Нима не е истина, че държавата е оставила тези хора на произвола - никой не ги търси за нищо, никой не иска и не очаква нищо от тях, никой не следи дали и как спазват законите. Всички само се възползват от тях, политиците - по време на избори, а правозащитниците организации - постоянно, натрупаха милиони на техен гръб.
  Хубаво е, че има такива хора, като Портокалов, лошото е, че те са малко и са вече на възраст, на младите няма кой акъл и пример да дава. Изобщо, работата е тотално сбъркана още от преди 20-на години. За това време поне три поколения циганчета има, от които трудно ще излезе полезни хора, ако това безхаберие на държавата продължава и занапред както досега.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 28. 28 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2860 Любопитно

  "...да им се остави на тях инициативата..." - най-вече, защото ТЕ са инициативни, психолози по природа, НО защо Портокал поставя спазването на ЗАКОНИТЕ след това!?! Има всякакви ГРАЖДАНИ...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 29. 29 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#23:"Yotce"]Моите уважения, браво на Портокал за това, че е социализиран[/quote]
  Егати глупостта! Социализиран бил. Само как звучи а? Все едно някой на сила го е "социализирал"

 30. 30 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 515 Весело

  портокалов,за циганите се говори *по инерция*,защото най-големите кепазета в чужбина сте вие!Между другото,тук за първи път от много време се говори за *цигани*, а не за *роми*!Прогрес!И вместо това *хЕнтервю*,да изкара *Дневник* данни колко от циганите в България са поискали да бъдат оземлени безплатно.Има такава програма,раз,бийш значи.....

 31. 31 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 627 Неутрално

  През 50-те години българите работеха ангария на комунистите, а дядото на този внасял портокали.

 32. 32 Профил на Gavril
  Gavril
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Проблемът е колкото в малцинствата, толкова и у вас, дами и господа "коментиращи". Срам ме е да деля званието "Българин" с вас. "Поздравления" !

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  България, къде е нашия change we can believe in?
 33. 33 Профил на kanti
  kanti
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Браво на Портокалчо,един интегриран циганин вече,остават още 999 ооо.Само.Без ограничаване на раждаемоста няма как да се спре ръждаемоста.А ръждивите са примитиви,питайте учителките им.С тяхното увеличение като бройка се връщаме целокупно в 21 век преди новата ера.

 34. 34 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1416 Разстроено

  [quote#17:"Twinston Myth"]

  Управлява 35-тонна "Мадара" и е награден със "Златното кормило" на Сливен- цитат на коментар #0 от “статията”

  На такъв човек може да се вярва, когато обобщава за инерцията[/quote]
  ===============================

  Извинявай , ама как да му вярвам , че е управлявал 35 тонна Шкода - Мадара ?

  Товарен камион с тази марка имаШЕ ,
  НО НИКОГА НЕ Е БИЛ 35 тона !

  Вярвам знаете , че големите товарни камиони , така наречените ТИРове возят с 10% претоварване 20 до 22 тона !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 35. 35 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#31:"bobop77"]През 50-те години българите работеха ангария на комунистите,[/quote]
  Сега шото капиталистите се скъсаха да плащат - кой от кой по голяма заплата дава, непрекъснато я увеличават, а някои "собственици" даже на година по два пъти плащат.

 36. 36 Профил на geroniko
  geroniko
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#18] от "SeoKungFu":

  ++++++++++++++++++

 37. 37 Профил на Julian Popov
  Julian Popov
  Рейтинг: 417 Неутрално

  Четеш статията, четеш коментарите и ти става ясно къде е проблемът. Форум - пълен с дебилни приказки и предразсъдъци.

 38. 38 Профил на NK /имигрант в родната страна/
  NK /имигрант в родната страна/
  Рейтинг: 909 Гневно

  Тук вместо да се коментира по същество статията масово се акцентира на името и на делата на събратята му.

  Ами разберете най-накрая, че Портокалов е шансът да се подобри ситуацията с ромите. Един има осъзнат, че в дисциплината и учението е бъдещето на циганите, а 100 "българи" гледат да го забият обратно в гетото.

  Ами тоя човек е много повече българин от псевдонационалистчетата из форумите. Той прави НЕЩО и то нещо добро. А можеше просто да се напие още в 10 сутринта за да му мине деня.

  Положителния пример трябва да се търси, да се посочва постоянно, да се поощрява!!! Навсякъде, всеки ден, всеки час и минута!!!

  Повече ли ще Ви хареса да четете как са убили или ограбили някой? Или да гледате как обезглавяват някой по ТВ?

  Поздравления за ДНЕВНИК за статията и за алтернативната гледна точка!

  Правителството ОЛИГАРСКИ призовава: "ПЛУВАЙ, БЪЛГАРИНО... НЕ Е РИБА!"
 39. 39 Профил на venci_kr
  venci_kr
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#22] от "gsb":

  Имам превид един контролиран и направляван от тогаващните власти процес, докато в същото време се проповядва и налага съвсем друг начин на поведение върху обществото. Тези неща са достойни за проучване от историците, но се оставят да потънат в забрава.

 40. 40 Профил на venci_kr
  venci_kr
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#20] от "gsb":

  За този коментар: +++++++++++

 41. 41 Профил на coffeelover
  coffeelover
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#34] от "Чардо":

  Е това питай журналиста. Портокалов не е изрекъл тези думи лично в интервюто.

 42. 42 Профил на coffeelover
  coffeelover
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#35] от "Каишков":

  Каишков, тези са толкова капиталисти, колкото и комунягите са капиталисти (те и комунисти не са, абе егати).

 43. 43 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#34:"Чардо"]Вярвам знаете , че големите товарни камиони , така наречените ТИРове возят с 10% претоварване 20 до 22 тона ! [/quote]
  А ти вярвам не знаеш, че тези Шкоди ги караха с 2 ( две) ремаркета закачени след тях, пълни с пясък.
  Имам предвид, Шкодата пълна, зад нея влачи ремарке (пълно) и отъзад още едно ( закачено за първото)

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#41] от "coffeelover":

  Журналистката първо бе тук при мен в Дома за стари хора Сливен. Първо бе при директорката окло 1ас и половина и около 2 в моята стая 223.
  Па после отидоха в кв.Надежда .
  Жърналистката е млад човек , фоторепортера още по-млад . Те даже надали и знаят че произвеждахме такива камиони в Шумен .

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 46. 46 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 627 Неутрално

  частната собственост не е ликвидирана моментално на 9.септември.1944, процесът е продължил известно време.
  През 1950 година правителството определя т. нар. размер на задължителна държавна доставка на селскотопански продукти от декар обработваема площ. Независимо от характера на стопанството си всеки трябва да внесе задължителни доставки жито, царевица, овце, свине и телета за издължаване доставката на месо, мляко, яйца, вълна и др. по цени, определени от държавата. Неизпълнилите държавните достаки се осъждат по бързата процедура за вредителство и се вкарват в затвора. Това принуждавало селските стопани да купуват значително по-скъпо дължимите доставки, за да ги предадат на държавата евтино, както и да ревизират решението си дали да останат частни стопани.

  Birds of a feather flock together.
 47. 47 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#43] от "gsb":


  [quote#43:"gsb"]А ти вярвам не знаеш, че тези Шкоди ги караха с 2 ( две) ремаркета закачени след тях, пълни с пясък. [/quote]
  =============================

  За едно ремарке -=- ДА !

  Ама автовлакове все още има условия за тях само в Австралия .
  Как го виждаш да се управлява автовлак по нашите пътища ?
  Радиуса му на завиване е невероятно голям и му трябва бая широк път за да направи завой !
  Първо трябва да изнесе самия камион , после да изнесе напред и първото ремарке , та чак тогава да мисли за второто ремарке , ама няма да може , защото камиона - влекач вече ще е навлязъл там от където не може да се върне .
  Между другото известно време съм си вадил хляба като международен превозвач и имам доста ясна представа как се кара по-голям камион , та и със също голямо ремарке . Камиона ми бе соло 15 тона и ремаркето също 15 тона . Камиона празен тежеше 9 950 кг с 2 празни резервоара .
  Приятен ден от дядо Владо

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 48. 48 Профил на edin slep
  edin slep
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Браво на г-н Портокалов. И в САЩ негрите са били долна пастмина, но с образование и самоорганизация малко по малко вървят напред. И до сега имат гета, но някои се ограмотяват и се сливат с обществото, държавен секретар имаха негърка, президента им е мешан. И тук може да започна да се случват хубави неща и то не само с единиците, а с масата.

  На когото му стиска препоръчвам да иде в някое циганско гето, пеша. Аз съм минавал през циганските махали на няколко града пеша, включително и във Факултето съм ходил. Общувайте с поглед с хората, вижте кой ще ви отвърна на погледа и кой не, вижте кой как ще се отнесе. Поискайте нещо, да ви ориентират до някаква сграда, питайте нещо просто, хората се радват че им се обръща внимание и че бял човек е отишъл там. Радват се най-вече грамотните, онези които някой ден могат или техните деца могат да се измъкнат от гетото. Те го заслужават.

  Дано се множат тези като Портокалов, а не като Цветелин Кънчев, тогава ще имаме по-малко проблеми с циганите и ще можем да живеем по-нормално в тази страна.

  preklara rara
 49. 49 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#47] от "Чардо":

  Питай баща си. Виждал съм ги ЛИЧНО
  не се шегувам

 50. 50 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  До коментар [#6] от "jo":

  Какво значение има как се казваш. Важното е, че човекът говори смислено, макар да се изхвърля с някои неща (напр. че циганите и турците били построили България). И най-важното че е инициативен, че иска нещо реално да промени за общността си и го прави.
  Дай Боже повече такива цигани, тогава има надежда.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 51. 51 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#46] от "rldkfl":


  [quote#46:"rldkfl"]частната собственост не е ликвидирана моментално на 9.септември.1944, процесът е продължил известно време. [/quote]
  ===========================

  Де юре тя никога не е ликвидирана на пълно !
  Даже и селскостопанската земя никога не е била одържавена , а "кооперирана".
  Отделно собствеността на жилища , вили , коли и т.н.
  Експроприирани са само предприятия или така наречените средства за производство .
  Но всичко под режисирането на плановата икономика ! ! !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 52. 52 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "Защото ги караха принудително да учат. Майката му е знанието, обучението, грамотността!" - то хубост на сила не става. Сигурно трябва после и принудително да ги карат да работят, пък и принудително пари да получават.

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 53. 53 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#49] от "gsb":

  Баща ми от 2000 год е в Централни софийски , когато почина на 85 годишна възраст , та отиди ти да го питаш !
  А аз съм на 66 години и няма нужда да питам за неща които са не реални !
  Първо нямаме такива пътища
  и второ двигателя на Мадарата как виждаш да може да тегли такива 2 натоварени ремаркета , че на всичкото отгоре и с пясък , който обикновено е мокър и доста тежък !
  Остави двигателя едно , ами съединителя как ще издържи , ми скоростна кутия , ми кардан и т.н.
  Помисли малко , освен ако си видял някакъв инцидент , но редовна практика . . . .
  Моя син взе та претовари двойно един камион и на изкачването на Троянови врата скъса колянов вал . . .

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 54. 54 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3086 Неутрално

  [quote#1:"moloko_"]Няма такова име Портокал Портокалов [/quote]
  Да не е Протокол Протоколов?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 55. 55 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3086 Неутрално

  Добре де! Съгласявам се, че човека се опитва да въведе някакъв ред. НО! Да ме извинява, когато търси под вола теле само и само за да извини нередностите измежду неговите хора. Особено когато се опитва да извини нежелаещите да платят с невъзможността на дадено дружество да си вземе парите.
  Единствено правилното решение е - равни задължения и наказания за равни разходи. На циганите трябва да им стане ясно, че повече компромиси НЯМА!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 56. 56 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#35] от "Каишков":

  .."Сега шото капиталистите се скъсаха да плаща"...Повечето от нашите капиталисти са бивши комунисти. Затова и капитализма ни не струва.....

 57. 57 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 571 Любопитно

  Тази дописка е можела да бъде репортаж от среща на мегдана в "Надежда" , с Портокалчо и Кмета на Сливен г-н Колю Милев . Доколкото сещам , такава може да бъде проведена и в Каварна , но където и да бъде осъществена , трябва да знаем , че предпоставката за добър резултат от нея е , циганите да бъдат признати за хора . "Националната" Кръгла маса от пролетта на 1990 г.тогава ги обяви за напаст върху "културните" наши усилия да приберем своето от общото ни и осъществим "прехода си" без тях . Затова ще е най-добре , да качим на два автобуса Другаря РанЪт, политическия Менгеле и где що е останало от "отците" на родната Демокрация тези от този форум , и ги откараме на този мегдан . Качени върху подиум , сами да си признаят пред тези хора , каква работа са им свършили в онова време . Сетне да ги въдворим и за 10-дни сред тях , на работа по "заетостта" . Пиша "любопитно" , но и доволно "гневно" ...

 58. 58 Профил на fanagoreca
  fanagoreca
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Мисля че ,темата е много сериозна поради изключителното напрежение в цялата страна създадено от ромите. В малките населени места и селата ситуацията е много тежка-кражби,побоища,непреъсната вражда.
  А затова какво бреме върху бюджета са ,т.е. върху нормалните хора ,който работят и плащат данъци-изобщо не е нужно да се говори. И вместо да иронизираме името на човека е добре действията му да се случат на национално ниво,а и не може на други места да няма и още такива като него. Тук е място на социални служби , общинска и държавна администрация,да се работи за национален проект на интеграция,хора коато г-н Портокалов да се използват правилно,така ще ни е по-леко съществуването ,дори в началото с 30 % от тях да има успех...пак е нещо добро.

  Стига с гетата,мръсотията,социалните помощи и враждата,всички трябва да работят и да носят отговорност.

 59. 59 Профил на anti_hater
  anti_hater
  Рейтинг: 458 Весело

  Много ми хареса това интервю. Браво на Дневник, че е показал "другата" гледна точка. Браво И на Портокал Портокалов, че искрено вярва в целта си и се бори за постигането и! Мисля, че това би могло да послужи за пример на много хора.
  Относно конкретния случай ме впечатли най-вече факта, че една изключително близка до акъла стратегия се е оказала и най-ефикасната - просто са комбинирани силите на кмета (който осигурява подкрепа на идеите) и на образованите (или може би единствения такъв) представители от ромската общност. Браво! Дано да се вземе пример и в другите градове!

 60. 60 Профил на redrock
  redrock
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#24] от "Д.Станев":

  Тия приказки сме ги чували. Как да интегрираш някой ,който не иска да се интегрира?! Какво стана с прословутото "Десетилетие на ромското включване"? Европа даде едни пари ,които потънаха в джобовете на ромските босове. Ей така се "интегрират" едни за сметка на други с беднотията в циганските гета из България. В момента в Румъния тече разследване за злоупотреби с европари на румънските цигански босове. Какво правят нашите власти в това отношение - нищо, че е по-удобно. Това правят.

 61. 61 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#53] от "Чардо":

  Ами сори за баща ти. Мога да ти кажа и къде съм ги виждал. През 1983-1984 започна строежа на пречиствателна станция Бистрица. Съседа работеше там ( твоя възраст горе долу) и караше такъв. Двигателя не е проблем, той като е натоварен кара с 30 не с 200. Съединителя как е издържал незнам, но съм ги виждал с очите си. Не бяха масови, но имаше. Не мога да повярвам че никой от форума не е виждал наистина

 62. 62 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 684 Неутрално

  http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=110482&page=6
  "За автовлаковете (те беха в ДАП 3 И Дап 10 в София и оригиналния автовлак беше шкода Мадара 10 тона товар плюс едно 12 тонно ремарке и едно 8 тонно обшо 30 тона товар.Тези автовлакове построиха София."

  http://www.admcourt-varna.com/site/files/Postanoveni-zakonni-aktove/2011/10-2011/0161d811/44492811.htm
  Решение на варненски съд по някакво дело
  " роизводителя „М.” АД относно седлови влекач „Шкода Европа” с рег. №***, за предоставяне на информация кои параметри от горните притежава. В отговори с изх.№1089/01.09.2010г. и №1265/20.09.2010г. дружеството – производител дава следните характеристики:

  · Вид окачване – ресорно

  · Брой оси – 2

  · Допустима пълна маса – 17 500 кг.

  · Пълна маса на автовлака – 38 400 кг.

  · Екологична категория – Евро „0”
  "
  Някакво решение на хасковски съд
  "Разпитаните по делото свидетели Х. Р. и М. Д. установиха,че Я. е работил като водач на МПС в ДАП „Автостопанство” само на товарен автомобил „Шкода” … с ремарке общо 16 тона,а в последствие и като автовлак с две ремаркета или общо 24 тона.Същият водел автомобила да напущането си през 1985 г. "
  http://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=&;esrc=s&source=web&cd=11&ved=0CB4QFjAAOAo&url=http%3A%2F%2Fwww.admsudhaskovo.org%2F2009%2Foct_dec%2Ffinished%2Fa375-08.doc&ei=Lb1AUO7YMsao4gTjgoDQCQ&usg=AFQjCNE2AlQDSDE0_uovZSJS2SB1IXy5BA&sig2=J1m7Ei6naM0BfOb2_Mv2_w&cad=rja


  Така че.. леко на завоите, аз зная какво съм видял!!!!

 63. 63 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 571 Весело

  До коментар [#58] от "fanagoreca":
  Базово условие за приемането на Национален проект по даден проблем е , наличието на стабилен Обществен консенсус за неговото системно решаване . Дали го имаме , може да се увериш от форума под всяка дописка по тази парлива тема . Сега готвим срещата ни с френския Министър ...

 64. 64 Профил на fanagoreca
  fanagoreca
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Фреенският министър...,това относно връщането на групи от роми или... отваряне на трудов пазар,не по-скоро ще е първото.

  Мисля че обществен консенсус има-изказалите се тук във форума ,до един подкрепят това ,което прави този човек,явно е че всички желаем ромите да се интегрират нормално.
  Ккавото и да се говори ,българското общество е толерантно,а и оценява проблема. Мисля че ,топката е в институциите,в държавната политика. Примера е ясен ,ангажирал се е кмета на града и се е получило.

 65. 65 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 684 Неутрално
 66. 66 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#62] от "gsb":


  [quote#62:"gsb"]Тези автовлакове построиха София." [/quote]
  ==========================

  Ти си като моя големия син - роден е на 05.01.1970-та . Не от 10 , а от 20 кладенеца ще донесе вода за да се опита да докаже нещо и на края вика :
  - Баща ми ти пак предрече и пак така се случи !
  Аз го предупреждавам за нещо било по колите , било по камионите , ама той не вярва и то стане белята !
  Разберете че всяка една машина , когато се конструира има зададени параметри за какви цели и за каква товароносимост и за ремонтно пригодност и т.н.
  И всеки един колега инженер се съобразява с това задание , като добавя и някъде 10 - 20 % претоварване .
  Всичко е въпрос на лесни изчисления ! ! !
  От тук нататък , че някой не се е съобразил с техническите параметри и иска да влезе в Гинес -=- си е негов проблем !

  И друго : аз съм се родил в София , там съм учил , там съм бачкал , там ми се родиха и децата и внуците . Не съм в София от 5 и половина години .
  И това , че някой се е поизхвърлил , че тези автовлакове са построили София , е меко казано недомислица !
  !946-та когато се родих -=- София си бе застроена , макар и поразрушена от бомбардировките !
  И продължава и до ден днешен да си се строи !
  Че на някакъв етап са взели участие в строителството на София , а и не само на нея , и не само в България -=- ДА !
  1949-та се нанесохме в първите ДВА блока на Лагера , това са сегашните 24 и 25 блокове .
  Всичко наоколо бе поле . Хиподрума си бе наистина хиподрум ! Магазин Била бе конюшнята на хиподрума .
  А за сегашните крайградски комплекси - спални , та това си бяха ниви , които нашего брата шопа ( и аз съм шоп ) обработваше.
  Ако ти не знаеш за това как се ставаше ударник на Комунистическия труд , Стахановец или Герой на соц.труд -=- то аз знам!
  Ако приемаш изкривената социалистическа доктрина за вярна си е твой проблем , но аз не само съм я изживял , но и изстрадал !
  Приятна вечер от дядо Владо от Дома за стари хора Сливен стая 223

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 67. 67 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 575 Неутрално

  В крайна сметка, този човек не е най-културният, най-образованият, и също като своите хора (и доста българи) иска малко да послъже и малко да оневини своите хора. Но не виждам как можете да се хващате затова - на фона на това откъде идва, е изминал светлинни години!

  Така че това, с което се е захванал със сигурност няма да се върши по-най умния начин, но пак е супер, че има такива като този г-н Портокал.

 68. 68 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4958 Неутрално

  До коментар [#66] от "Чардо":

  прав е човекът ! имаше такива автовлакове и зареждаха с пясък бетонните възли ! там имаше много място и изсипваха станично !!! виждал съм ги ЛИЧНО !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 69. 69 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#66] от "Чардо":

  Еми кво да ти говоря, като почнахме да спорим кво е било застроено 64та година? Аз ти казвам какво съм видял с очите си, къде съм го видял,пращам ти мнения на хора, които са карали такива, давам ти препратки към официални документи от производителя , където си пише 38 тона, ти.. едно си дедо знае едно си бае. Бил роден в София - голема работа! И аз съм роден в София, и баща ми и майка ми и двамата ми дядовци

 70. 70 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#64] от "fanagoreca":
  Не бъди толкова сигурен в думите си , но нека не спорим . Сам преценява остротата на този проблем , но и през хроничната липса на откровение в подхода ни към ежедневното му решаване ...

 71. 71 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4958 Неутрално

  До коментар [#66] от "Чардо":

  http://dino412.snimka.bg/automobiles/liaz.544394.22252798

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 72. 72 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  "Ще дойде време, за никой няма да има работа. Няма да има кой да се ангажира с обучението им. А в предишното време как беше? Всеки втори циганин беше в средната класа на българското общество. Защо беше така? Защото ги караха принудително да учат...Но докато продължават на училище да ги женят 13-14-годишни и да не се взимат мерки спрямо родителите на такива деца. Едно време вземеш ли такова момиче, ти беше осъден. Сега защо не гледаме за това? "

  Много точно казано. По време на соца се изпълняваха законите и циганите бачкаха и бяха къде по- интегрирани в обществото.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 73. 73 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1360 Любопитно

  Хмм, '49 набор с 6 ПРАвнука.
  Та той ли говори за интеграция?

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 74. 74 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 571 Весело

  Турям едно "й" към думичката "преценява" в моя постинг /70/ ...

 75. 75 Профил на Haflinger
  Haflinger
  Рейтинг: 407 Весело

  До коментар [#8] от "venci_kr":

  Станала е малка грешка: Не ги е внасял, а ги изнасял; Не от Турция, а от Търговия на едро. Нощем, че по хладно...

  “Който заменя свобода за сигурност, накрая губи и двете” Б. Франклин
 76. 76 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3278 Неутрално

  Прав е Портокалов, че малко се пише в
  положителна светлина за нашите съграждани цигани.
  А има доста такива възможности,но повечето журналисти наистина предпочитат шокови репортажи.
  Много небрежно се борави и със статистиката.
  Когато видиш следното съобщение от официален
  сайт,какво да се помислиш:
  "99 на сто от кражбите са от битов характер, а извършителите са лица самоопределящи се като роми"

 77. 77 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#73] от "Кирето - Модератора да ми отговори!!!":

  няма значение колко внуци има и правнуци, а дали си изкарва парите с работа, и дали децата му ходят на училище

  Birds of a feather flock together.
 78. 78 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#59] от "anti_hater":
  Думата не е просто за образованите цигани , Приятелю . Годините на преход не ти ли светват , че България води натрапена й война от американски тип ... срещу циганите си ? Тази война , ти и да искаш не можеш да загубиш , но ще мреш от изтощение . Този сценарий е добре познат , обречен човеко ??? ...

 79. 79 Профил на Цанко Цанов
  Цанко Цанов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "...хората от квартала не фигурират като абонати във ВиК." А защо не са абонати? Това става с подаване на молба във ВиК.

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 81. 81 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 965 Неутрално

  И как да са ромите ни по-цивилизовани, моля, като мнозинството у нас е със сбъркан начин на мислене, ценности и норми ?! Нищо, че седим зад компютри - дивотията си остава почти непокътната и все другите са ни криви ( най-вече циганите ни ..). Справка - много от коментарите например под това интервю. Човека казва правдиви неща, иска да бъде чут, разбран и видян като един от всички , търси сериозно отношение, но нашенеца го набутва по старому в кюшето и го удря на майтап и подигравка...

  Пък Портокал е много по-добро име от Ленин и Сталин...

  Поздравления за всички роми като г-н Портокалов !

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 82. 82 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3278 Неутрално

  До коментар [#80] от "Кирето - Модератора да ми отговори!!!":

  Може и админа да ти отговори този път

 83. 83 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#81] от "Варна":
  Европа все още брои българските цигани , като носители на най-силен социален и интелектуален заряд сред етносъбратята си в нея . Начело с научното ни обслужване по този въпрос и по поръка на политическата ни камарила , ние от години пренебрегваме този факт, че и се поставяме встрани от него . От продължително време прикриваме , Престъпление с поразяващо тежки последици за Българското ни единение в Народ ...

 84. 84 Профил на zul11696397
  zul11696397
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#66] от "Чардо": Дядо Владо,постинга ми не е по-темата, ама искам да ти кажа че ти следя постингите отдавна и искам да ти кажа , че се гордея че във форума има един толкова свестен, разумен и открит човек като тебе. Бъди здрав.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 85. 85 Профил на cuper
  cuper
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Преди няколко дни по погрешка изхвърлих ценна вещ в боклука. Сутринта на следващия ден мъжът ми оставил боклука в празния контейнер. Докато се усетим контейнерът се беше напълнил. Помолихме една циганка да намери нашето нещо. Тя без вообще да се замисли се "гмурна" в отпадъците и ни даде това ,което търсим. Останахме възхитени.

 86. 86 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#84] от "rex":

  Благодаря ти !
  Без да искаш ми зададе въпрос на който "посегнах" да ти отговоря защо съм открит?
  И като се замислих , че това е една ретроспекция на живота ми -=- пъстър , разнообразен , срещи и съпреживявания и с много интересни и известни личности още като малък , а после и по света !
  Имал съм късмета да присъствам и на бутането на стената на 09.11.89-та и после на 18.19.и20.11.89-та и на "нежната революция" на Вацлавские намести в Прага !
  Късмет !
  Та ми паднаха и илюзийте или както казваше един от наште гравьори в Монетния двор на майтап : алюзийте .
  Много дълга тема , но мисля , че за да е открит един човек най-важното нещо е да не е направил нищо от което да се срамува !
  Иначе кой не е правил грешки ?
  Приятна събота и неделя и да сте живи и здрави !
  И търси усмихнати люде , а на жената не е важно какъв е цвета на очите й , а как те гледат тези нежни очи !
  И да те посреща с усмивка , а не да е намръщена като че ли дриска бодлива тел !
  В Е С Е Л О !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 87. 87 Профил на pc_none
  pc_none
  Рейтинг: 571 Любопитно

  Това да не е някакъв нов хибрид м/у циганин и цитрус?
  Наскоро показваха кайсия-слива...
  Сега пък циганин-портокал...

 88. 88 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 965 Неутрално

  [quote#85:"cuper"]Тя ( циганката) без вообще да се замисли се "гмурна" в отпадъците и ни даде това ,което търсим. Останахме възхитени. [/quote]

  И от какво конкретно останахте възхитени, ако ми е разрешено да попитам ? А не ви ли благодари, че сте видели в нея такъв талант - " гмуркач в отпадъци "? . Пфууу, какво българско великодушие към циганите !

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 89. 89 Профил на zul11696397
  zul11696397
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#86] от "Чардо":

  Благодаря ти. Поздрави.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 90. 90 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3278 Неутрално

   Още малко статистика, но за квартала на Портокалов:
  "Брой деца в квартал "Надежда" : 9700
  Брой деца посещаващи училище: 1555"
  Има май мегдан за още подвизи , Портокалов.


 91. 91 Профил на lindentown
  lindentown
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Тоя си е сбъркал името. Треваше да се вика Жицо Жицов.

 92. 92 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  Едно време имаше един виц. Нашенец вижда един много черен, примерно от Сомалия и казва, ей на тия какви ли са им циганите. Нямате си на представа колко верен е този виц, Съветвам всеки да гледа филма "Латчо дром" защото е много занимателен и поучителен документален филм. Не го превеждайте, не знам какво значи. Там може да се направи добро сравнение между турски, румънски, унгарски, немски и испански цигани. Какъвто е народът такива са му циганите. Прочим евреите също я имат тази поговорка, но за себе си. Не се сърдете на нашите цигани, а се сърдете на себе си. Какъвто народ сме отгледали такива ще са и циганите ни. Вместо да му търсим кусури на името на този 63 годишен човек и вместо да се чудим как дядо му внасял портокали по димитровско време дайте да видим как да оправим себе си. Заживеем ли човешки ще се образоват и циганите и ще заприличат на хора. Правят го донякъде американците с тяхните черни, но това е един много труден и продължителен процес. Който е стъпвал в циганско гето знае колко трудно ще бъде.

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 93. 93 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#92] от "emil":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 94. 94 Профил на petarmoskov
  petarmoskov
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Интервюто е интересно, но коментарите са още по-интересни. В голямата си част дебилни и идиотски. Повечето не разбират, че циганите са новите българи. Това е. Единствения път е малко по малко да се интегрират. В противен случай ще се получи нещо като Европейска Сомалия.

  О-СТАВ-КА О-СТАВ-КА О-СТАВ-КА
 95. 95 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#69] от "gsb":

  А добро утро и весел ден!
  Тази заран компа ме изненада със следния виц ( при всяко включване на компа , то той ми показва по един виц ) , споделям го с теб и аудиторията , защото е близък до нашия диалог :

  1 . В американски форум -=-
  питаш нещо и всички ти отговарят
  2 . В руски форум -=-
  питаш нещо но и теб те питат
  3 . В български форум -=-
  питаш нещо и всички ти обясняват колко си тъп

  От снощи още се усетих , че ние с теб водим един диалог , ама на различни езици за едно и също нещо :
  ти разказваш за автовлака че е съществувал , което аз не оспорвам (макар така да изглежда на пръв поглед) , а аз ти казвам , че това технически е неиздържано и че по време на социализма често имаше такива постановки (тъкачки обслужващи по 30 - 40 стана и други подобни ) та ставаха "герои" та се перчеха техните ръководители .
  Виж за родословието си ме биеш : по бащина ми линия все са софиянци , ама мама бе от с. Обнова Плевенско , та аз съм мелез м/у шоп и севернячка .
  Само между другото да те попитам : откъде извади годината 1964-та ? Аз не съм я споменавал .
  и по - В Е С Е Л О

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 96. 96 Профил на Memish Mustafov
  Memish Mustafov
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Не съм съгласен, че само БСП и ДПС купуват циганските гласове.В Каварна например от четири секции най много гласове има ГЕРБ.Познайте по какъв начин?При нас циганите са ТРУДОЛЮБИВИ и то не от десет години.Работят основно в Полша и болшинството печелят добре.Вида на квартала им е сравнително цивилизован поради доста общински средства изразходвани от бюджета на общината. За пиар някои неоснователно се кичат със заслугите на Общинския съвет, където имаше едно болшинство? Безспорен успех е детската градина!!!Началното образование обаче е сегрегирано-срам, който обществото за съжаление го допуска безгрижно.Циганската интеграция не е проблем само на Европа, но и наш български.Г-н Портокалов е от малкото добри примери за подражание.Той е по скоро изключение.Голям проблем в България също е ежедневната дискриминация към повечето цигани /някои ги наричат роми /.Темата е много широка. Направи ми много добро впечатление доброто отношение и голямата подкрепа към г-н Портокалов от форума на Дневник.

 97. 97 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Весело

  До коментар [#6] от "jo": Може би Патладжан Патладжано или Синдомат Синдоматов

 98. 98 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  Бе няма значение как се казва човекът: Ябълков, Крушов или Портокалов. Така са решили да го кръстят родителите му, не си го е избирал сам.

  До коментар [#96] от "memish_mustafov":

  "Началното образование обаче е сегрегирано-срам, който обществото за съжаление го допуска безгрижно."

  Не, не е срам. Щеше да е срам, ако деца с равни възможности нарочно се разделят по етнически признак. Не може деца, които не знаят български добре, не познават буквите и не могат да правят елементарни сметки да се учат заедно с деца, които знаят всичко това, просто защото започват от различни позиции. Срам е да не знаеш езика на държавата, чийто гражданин си.

  Да ти кажа, в момента съм в подобно положение - уча чужд език от а,б,... защото искам да съм истински гражданин на страната, в която живея. Преди да започна, трябваше задължително да мина през интервю. Това интервю има за цел да пресее хората в няколко потока, да ги "сегрегира", по твоята терминология.

  Поток 1 - хора, които нямат завършени 12 години средно образование и не могат да пишат дори и на родния си език.
  Поток 2 - хора, които имат завършени 12 години средно образование и могат да пишат на родния си език, но не знаят нито един чужд език, особено такъв, който ползва латиница.
  Поток 3 - хора, които имат завършени повече от 12 години средно образование (демек имат и висше) и могат да пишат не само на родния си език, но и поне на един чужд език, особено такъв, който ползва латиница.
  Тази, последната група, допълнително се разделя на такива, които работят и не могат да отделят много време за учене и такива, които не работят. Освен това се "сегрегира" на такива, които знаят английски, френски, руски, испански и такива, които знаят някакъв друг чужд език извън изброените.

  Подобна сегрегация е не само нормална, но и необходима, защото аз категорично не съм съгласна да си губя времето докато учителят обяснява буквите на някои съученици и не може да се разбере с тях на някакъв общ език.

 99. 99 Профил на tatkoruso
  tatkoruso
  Рейтинг: 402 Неутрално

  направи ли ви впечатление че Портокалчо се самоопределя като "циганин", а репортерката "ром" та ром, деже в това наглед дребно нещо, нещата са с "подмяна на понятията" и се говори на два езика, съща Вавилонска кула.Е, как да се постигне напредяк, а за да има такъв трябва да се спре намесата на Дж. Сорос и неговата организация, както и на БХК. Путин е прав за организациите финансирани от чужбина.

 100. 100 Профил на Memish Mustafov
  Memish Mustafov
  Рейтинг: 438 Неутрално

  До коментар# 98 "Луда крава"
  Не мога да приема вашето отношение към сегрегираните училища.Първо циганчетата в болшинството си ходят на детска градина, което е положително.Второ, ако са разпръснати равномерно те ще се интегрират къде,къде по добре.Трето те ще се "омешат" и се съобразяват с мнозинството.Четвърто, всички ще "свикват" с тях.Пето, в КОЯ СРЕДА ПО ПРИНЦИП СЕ РАЗВИВА КОЙ ДА Е ИНДИВИД:ПО ЗРЯЛА И ОТГОВОРНА ИЛИ ВЪВ ФРИВОЛНА ТАКАВА.За всичко това ,за което говоря обществото трябва да е узряло не само да го разбере и приеме, но и да го приложи.Сигурен съм, че рано или по-късно това ще стане!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK