Милко Младенов, кмет на "Люлин": Ще изваждаме от общинските жилища тези, които не спазват закона

Милко Младенов, кмет на "Люлин": Ще изваждаме от общинските жилища тези, които не спазват закона

© Община ЛюлинМилко Младенов е кмет на район "Люлин" в столицата от ноември 2011 година. По негово нареждане миналата седмица беше разчистено ромското гето на бул. "Европа" 175, а хората бяха настанени в общински жилища под наем. Как стана възможно решаването на този проблем, който беше непреодолим в продължение на 12 години, и какви са бъдещите планове за развитие на квартала разказа неговият кмет.


Защо точно сега започна премахването на гетото, което беше на бул. "Европа" близо 12 години?


- Вие задавате изключително удачен въпрос, но не мисля, че го задавате към правилния човек. Аз заех поста на районен кмет с обещание лично към себе си тази гледка, която дразни и моя поглед цяло десетилетие, да намеря решение. Истината е, че ромското селище е възникнало още в далечната 2000 г. с обещанието, че ще е там временно, за три-четири месеца. Бихте могли да зададете въпроса на властимащите по онова време, тези които сътвориха това небивало селище. Защото това са хора, които са имали къщи на територията на "Люлин". Не са били палати или вили, но са били къщи. И са водили много по-различен начин на живот от този, който водиха тези 10 години. Нямам обективен отговор защо сега.
Има ли някаква връзка със строежа на кръстовището на три нива, което се предвижда на "Околовръстен път"?


- По-скоро е съвпадение. Моето намерение беше от ноември миналата година. Изключително много време отделих за подробен анализ на хората, които живеят на тази територия – семействата им, притежават или не настанителни права. И след това на механизми, чрез които бъдат пренастанявани тези, които имат право.


Как намерихте свободни жилище за всички хора, които живееха в гетото?


- Искам да уточня, че има такива хора, които са настанени към онзи момент с административни заповеди. Има обаче и такива, които са се самонастанили. Жилища за над 100 човека намерихме, като освободихме едно бивше общежитие, такова понятие вече не съществува по закона за общинската собственост. Това са около 20 апартамента, в блок 464, до IX полицейско управление в "Люлин". Друга част ще бъдат настанени в отчуждени къщи от 20-те и 30-те години, които са общинска собственост, след като собствениците са получили обезщетение. В общи линии намерението ми беше тази концентрация да бъде избегната.


А тези апартаменти празни ли са били досега?


- Не, в тях е имало хора, които са живеели там без каквото и да било правно основание да обитават тези общински имоти.


Какъв ще бъде наемът?


- Ценообразуването е спрямо квадратурата. Не би трябвало наемите съобразно квадратурата на жилищата да надвишават 60-70 лева.


Милко Младенов, кмет на "Люлин": Ще изваждаме от общинските жилища тези, които не спазват закона

© Георги Кожухаров


Има ли контрол върху жилищата, които стопанисвате?


- Засилил съм контрола върху жилищата, които сега раздаваме. Правим проверки с полиция и представители на общината. За другите контролът е административен – проверяване само по сигнал. За новонастанените обаче контролът ще бъде засилен около месец. Искам да стане ясно на всички, че ако не спазват закона и добрите нрави, ще ги изваждам от апартаментите много бързо. Или ще спазват закона, или излизат навън.


Ромите не знаеха къде ще учат децата им, след като бъдат преместени. Има ли проблем със записването на децата в училище?


- За мен такъв проблем не стои, защото децата на тези семейства посещават организирано училището в село Хераково. Водихме разговори в началото на годината с директора на училището и той има желание тази програма да продължи. Така че проблем няма. Всеки родител, разбира се, има право да избира училището на своето дете. Ако някой има желание да премести детето си в друго училище - аз няма как нито да регулирам, нито да контролирам това.


Колко деца имаше в гетото и всичките ли ходят на училище в с. Хераково?


- Тези, които родителите им ги пускат на училище, защото не всички ги пускат, са около 30-35 деца. Знам, че един малък автобус ги събира. Иначе децата, които са записани в училището, са 65 деца, от първи до осми клас, по информация на директора на училището.


Обвързвате ли настаняването в общински жилища с някакви условия, като например децата да ходят на училище?


- Не. Жилищата ги отдаваме по наредбата за общински жилища и закона за общинска собственост. Там има ясни правила и картотеки. Това са хора, които отговарят на всички критерии. Но няма как да обвържа жилищата с образованието. Формално това няма как да стане, няма как да сработи.


В гетото имаше и хора, които казаха, че не са получили общински жилища, и техните фургони също бяха съборени. Какво става с тях сега? Не се ли притеснявате, че гетото ще се образува отново?


- Те най-вероятно няма и да получат жилища. Нямам ангажимент и никой в софийското ръководство няма ангажимент да устроява тези хора, които идват от другите краища на България. Те имат своите адреси, дори някои от тях имат имоти. И като че ли изкарват прехраната си по-лесно в София, предпочитат да се настаняват тука. Но те нямат фургони тук. Те са дарение от някоя фирма, не помня коя беше. Това, че някой е допуснал те да се настанят там, не значи, че това са техните фургони. Винаги има опасност гетото да възникне отново. Аз съм толерантен, не съм настроен дискриминационно, но показах еднозначно, че ще спазвам закона. За тези, които имат права, общината ще се погрижи в унисон с установените нормативни актове. Другите си имат адреси, да си отиват по родните места. Когато човек е отговорен и има нарушение, не мисля, че има проблем да действа по правилния начин.


Сега остава тези хора да бъдат интегрирани по-добре в обществото.


Какво предвиждате в тази насока?


- Изцяло се стремя да следвам Националната стратегия за интеграция на ромите и следя всички програми, които са в зародиш, които ще са обезпечени с ресурси и ноу-хау от Европа. За мен най-важното е образованието. Ако сега не образоваме техните деца, това означава, че утре не можем да искаме от тях да бъдат интегрирани и адаптирани към нормалния живот.


Смятате ли, че като учат в село Хераково, където те са почти единствените деца, те мога да се интегрират?


- Този проект аз го наследих, това е програма от 2007-2008 г. Надявам се сега родителите им да започнат да се ангажират повече за образованието на децата си и да потърсят, с наша консултация, разбира се, как да ги настанят в люлински училища. Но това тепърва предстои.


За интеграцията на възрастните какво предвиждате?


- За възрастните трябва да е ясно, че има върховенство на закона. Те трябва да разберат, че законите са за всички. Всички програми са в зародиш в момента, предполагам, че и за възрастните са предвидени проекти за образование в стратегията за интеграция на ромите. Сигурно ще бъде трудно, но всяко начало е трудно.


Като говорим за образование и училища, след земетресението част от фасадата на 90 СОУ падна, ще бъде ли ремонтирано навреме за новата учебна година?


- Не, учениците ще провеждат занятия в сградата на 40 СОУ, то е с достатъчен капацитет. Четвъртият етаж не беше използван от много време, постарах се да го реновираме, така че да им бъде максимално удобно на учениците от 90 СОУ. Няма как сградата за два месеца да придобие вид и качество, а структурата на фундаментите да покриват стандартите. Родителите не разбират това, неправителствените организации също. След земетресението има сериозни притеснения в конструктивните експертизи и аз съм длъжен да ги отстраня. На финала сме на проектирането, имах план за ремонт преди земетресението, но той беше по обстоятелства и констатации преди бедствието. След новата експертиза се наложи съвсем нов проект, който е в пъти по-голям и обхваща цялата сграда. Тя е огромна, около 10 000 кв.м. Сградата няма дренаж, водите ерозират основите. Само проектът и заснемането отнеха 45 дни, по закон срокът за избор на проектант не може да е по-кратък от 14 дни, предстои да се избере и фирма изпълнител, което също ще отнеме поне две седмици, по най-съкратените процедури за обществени поръчки. Надяваме се в началото на октомври да влезем с изпълнителите в сградата на училището и до нова година да сме приключили с първия етап от ремонта. Надявам се да спечелим финансиране по програма "Енергийна ефективност" и догодина през септември училището да е една модерна и безопасна сграда.


В "Люлин" няма много паркове, предвиждате ли да направите нови?


- Въобще няма паркове в "Люлин". Мислим в тази посока, говорили сме и с архитект Диков. Имало е проект за парк, който така и не е видял бял свят. Но много има нужда в този огромен комплекс, който е предимно с жилищни сгради, да има повече зелени площи.


Паркингите също са крайно недостатъчни в квартала, особено до метростанциите. Ще има ли нови паркинги?


- В новия устройствен план при всички метростанции са залегнали подземни гаражи. Въпрос на финансови средства е изграждането им обаче. Изненадващо за мен беше, че на обществените обсъждания много хора бяха против изграждането на тези подземни паркинги. Те се притесняват, че тези паркинги ще застрашат основните на жилищни сгради. В Европа върху тези паркинги има направени игрища и градинки, докато тук хората си представят, че ще има един допълнителен строеж, които ще очерни изгледа.


Кога ще започне строежът на тези паркинги?


- Тук живеят повече от 150 хиляди души, ако приемем, че има 50-60 хиляди коли, няма как проблемът да се реши бързо. Въпрос на финансови разчети, които не зависят от мен. За мен панацея за това бил законът за публично-частното партньорство. Това много бързо би решило проблема, когато на общината не й достигат пари. Болно ми е, че общината като субект в гражданско-правния оборот не може да застане равноправно с някой частен субект и да преговаря. Когато правилата са ясни, няма да има съмнения за задкулисни игри и договаряния.


Друг много наболял проблем на квартала е транспортът вътре в "Люлин". Ще има ли нови линии, които да свързват микрорайоните с метрото?


- Внесохме предложения, които мисля че са в транспортната комисия на г-н Тошев (транспортната комисия към Столичния общински съвет, чийто председател е Радослав Тошев – бел. ред.), за да видоизменим съществуващия градски транспорт, така че да обхваща крайните зони на район "Люлин". Засега обаче нямаме реализация на този проект.


Друга алтернатива са велоалеите, предвиждат ли се такива в "Люлин"?


- Има един план за велоалея, който се надявам да реализирам, при разширението на булевард "Царица Йоана". Дори имаме планове с кмета на Банкя г-н Янков тази велоалея да достигне и Банкя. На този булевард ще има пътен възел, тип детелина, която ще захранва Банкя. За велоалеята не мога да се ангажирам за срокове, но разширението на западната дъга на магистрала "Люлин" ще приключи до около две години.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  И тоя много се надува...
  Не струва!

  www.berbenkov.hit.bg
 2. 2 Профил на мОДИ ти си........ши....к
  мОДИ ти си........ши....к
  Рейтинг: 488 Неутрално

  А сега БХК как ще ревнаааат...

 3. 3 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2745 Любопитно

  Това важи ли за културните особености?

 4. 4 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 941 Любопитно

  На думи сме силни! Да те видим на дело!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 5. 5 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 769 Неутрално

  Доста разумно говори господинът. Дано му стигнат силите и желанието за работа по проблема, защото и района му не е лесен, а и малцинството е проблемно. Все още от Запад не съумяват да ни покажат как става интеграцията му и трябва да импровизираме.

  malart.blog.bg
 6. 6 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1721 Любопитно

  След изборите ще ги натикат пак във фургоните. Нещо като параграф 22 ....

  Предразсъдъците са за ограничените.
 7. 7 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  До коментар [#6] от "Нефертити":
  ... ама фургоните вече ги няма.
  Така става: който си продава гласа, за едно, безплатно кебапче, сега ще си плати като за цяла тава.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 8. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1719 Неутрално

  Просто трябва трябва да се правят резервати в обезлюдени села в които циганите да се заселват както индианците.

  Тази интеграция е толкова скъпа ,че по -евтино ще ни излезе да им плащаме квартири в Харвард и там да учат!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 9 Профил на Канопус
  Канопус
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Защо точно сега започна премахването на гетото, което беше на бул. "Европа" близо 12 години?
  - Искате ли да знаете какви слухове се носят? Че предната кметица на Люлин е спечелила поста си на духинг на висшестоящи началства. Толкова бяха и уменията ѝ ...

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на Канопус
  Канопус
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#8] от "comandante":

  Лоша идея. Така нито гора ще остане, нито вода, нито земя. В града са най-лесни за контрол...

 12. 12 Профил на acb16
  acb16
  Рейтинг: 893 Весело

  [quote#8:"comandante"]резервати в обезлюдени села[/quote]
  Не може.Теса като паразит на който му трябва "гостоприемник".
  [quote#11:"Канопус"]В града са най-лесни за контрол... [/quote]-Хе, хе .. Контрол.. Кой кого ?

 13. 13 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1719 Неутрално

  [quote#11:"Канопус"]Лоша идея. Така нито гора ще остане, нито вода, нито земя. В града са най-лесни за контрол... [/quote]
  циганите са като индианците не подлежат на контрол те са свободни хора !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 14. 14 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2826 Весело

  Догодина тези жилища ще са готови за събаряне,ако не паднат сами.

 15. 15 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  А защо изобщо е имало хора да живеят в общински имоти без основание? И защо чак сега ги изваждате оттам?

  Ние една мърла, дето живееше в общинско жилище и не си плащаше ни наема, ни водата, държеше кочина и вечно правеше нещо против, 10 години се мъчихме да я изхвълим, а това беше работа на общината, не наша!

 16. 16
  lordbelial
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 17. 17 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Назначен кмет.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 18. 18 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1641 Любопитно

  Многоуважаемий господин люлински кметски намеснико на Руската Директорка Фандъкова, ти като беше замобластен управител на София дали случайно нямаше едни недекларирани имущества ли бяха, доходи ли бяха ... Гледам сега са те уредили аверите на златното място за строителство. Ма не бой се за ония неща. Ти си бил решен да оправиш Люлин. Ашколсун. Говори се че си го започнал от към раздаването на общинската собственост. Било имало според тебе бая терени за "правилно" предназначение. Пък и колтурно си щял да оправяш задръстените люлинци. Щял си да настаняваш масово частни училища в общинските сгради. Не ти били трябвали сегашните даскала. Много ти били, били ... Пък и люлинци ти били дотегнали, се били дърти пенсии и нямало било приходи от бизнес. Та нещо и на детските площадки си бил хвърлил морно герберско око... Ма ти да се не косиш. То всичко това са преките указания на Руската Директорка Фандъкова. Тя много си пада точно по детски градини, частни даскала в общински сгради и да си хайманосва с разни акции и дивиденти. Гледай там ГЕРБ, Фандъкова и си живей живота кмете. Впрочем, как е в магнаурската школа, а?
  !

 19. 19 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2009 Неутрално

  Гербавите се грижат за електората си. Избори идват. Ае на бас, че няма да изгонят никого и ще видим нещо от рода на бл. 20?

  И ако може някой да направи един бърз анализ - какво става с цената на жилищата около тези новонастанени хубавци, и дали така кмета не бърка в джоба на гражданите?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 20. 20 Профил на paolo51
  paolo51
  Рейтинг: 506 Неутрално

  След като изгорят дограмата по стълбищната клетка, изпокрадат крушки, фасунки, дръжки за врати, след като изпопищят съседните блокове от "паркираните" каруци и пасящи коне до детските площадки, от новосъздаденото бунище от отпадъци и всичко ще се върне в първоначалния си вид до следващата интеграция на мургавите български граждани.

 21. 21 Профил на Long One
  Long One
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Да им бяха дали жилища в Бояна, Драгалевци и Иван Вазов, а не в Люлин.

  "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK