ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

Милко Младенов, кмет на "Люлин": Ще изваждаме от общинските жилища тези, които не спазват закона

Милко Младенов, кмет на "Люлин": Ще изваждаме от общинските жилища тези, които не спазват закона

© Община ЛюлинМилко Младенов е кмет на район "Люлин" в столицата от ноември 2011 година. По негово нареждане миналата седмица беше разчистено ромското гето на бул. "Европа" 175, а хората бяха настанени в общински жилища под наем. Как стана възможно решаването на този проблем, който беше непреодолим в продължение на 12 години, и какви са бъдещите планове за развитие на квартала разказа неговият кмет.


Защо точно сега започна премахването на гетото, което беше на бул. "Европа" близо 12 години?


- Вие задавате изключително удачен въпрос, но не мисля, че го задавате към правилния човек. Аз заех поста на районен кмет с обещание лично към себе си тази гледка, която дразни и моя поглед цяло десетилетие, да намеря решение. Истината е, че ромското селище е възникнало още в далечната 2000 г. с обещанието, че ще е там временно, за три-четири месеца. Бихте могли да зададете въпроса на властимащите по онова време, тези които сътвориха това небивало селище. Защото това са хора, които са имали къщи на територията на "Люлин". Не са били палати или вили, но са били къщи. И са водили много по-различен начин на живот от този, който водиха тези 10 години. Нямам обективен отговор защо сега.
Има ли някаква връзка със строежа на кръстовището на три нива, което се предвижда на "Околовръстен път"?


- По-скоро е съвпадение. Моето намерение беше от ноември миналата година. Изключително много време отделих за подробен анализ на хората, които живеят на тази територия – семействата им, притежават или не настанителни права. И след това на механизми, чрез които бъдат пренастанявани тези, които имат право.


Как намерихте свободни жилище за всички хора, които живееха в гетото?


- Искам да уточня, че има такива хора, които са настанени към онзи момент с административни заповеди. Има обаче и такива, които са се самонастанили. Жилища за над 100 човека намерихме, като освободихме едно бивше общежитие, такова понятие вече не съществува по закона за общинската собственост. Това са около 20 апартамента, в блок 464, до IX полицейско управление в "Люлин". Друга част ще бъдат настанени в отчуждени къщи от 20-те и 30-те години, които са общинска собственост, след като собствениците са получили обезщетение. В общи линии намерението ми беше тази концентрация да бъде избегната.


А тези апартаменти празни ли са били досега?


- Не, в тях е имало хора, които са живеели там без каквото и да било правно основание да обитават тези общински имоти.


Какъв ще бъде наемът?


- Ценообразуването е спрямо квадратурата. Не би трябвало наемите съобразно квадратурата на жилищата да надвишават 60-70 лева.


Милко Младенов, кмет на "Люлин": Ще изваждаме от общинските жилища тези, които не спазват закона

© Георги Кожухаров


Има ли контрол върху жилищата, които стопанисвате?


- Засилил съм контрола върху жилищата, които сега раздаваме. Правим проверки с полиция и представители на общината. За другите контролът е административен – проверяване само по сигнал. За новонастанените обаче контролът ще бъде засилен около месец. Искам да стане ясно на всички, че ако не спазват закона и добрите нрави, ще ги изваждам от апартаментите много бързо. Или ще спазват закона, или излизат навън.


Ромите не знаеха къде ще учат децата им, след като бъдат преместени. Има ли проблем със записването на децата в училище?


- За мен такъв проблем не стои, защото децата на тези семейства посещават организирано училището в село Хераково. Водихме разговори в началото на годината с директора на училището и той има желание тази програма да продължи. Така че проблем няма. Всеки родител, разбира се, има право да избира училището на своето дете. Ако някой има желание да премести детето си в друго училище - аз няма как нито да регулирам, нито да контролирам това.


Колко деца имаше в гетото и всичките ли ходят на училище в с. Хераково?


- Тези, които родителите им ги пускат на училище, защото не всички ги пускат, са около 30-35 деца. Знам, че един малък автобус ги събира. Иначе децата, които са записани в училището, са 65 деца, от първи до осми клас, по информация на директора на училището.


Обвързвате ли настаняването в общински жилища с някакви условия, като например децата да ходят на училище?


- Не. Жилищата ги отдаваме по наредбата за общински жилища и закона за общинска собственост. Там има ясни правила и картотеки. Това са хора, които отговарят на всички критерии. Но няма как да обвържа жилищата с образованието. Формално това няма как да стане, няма как да сработи.


В гетото имаше и хора, които казаха, че не са получили общински жилища, и техните фургони също бяха съборени. Какво става с тях сега? Не се ли притеснявате, че гетото ще се образува отново?


- Те най-вероятно няма и да получат жилища. Нямам ангажимент и никой в софийското ръководство няма ангажимент да устроява тези хора, които идват от другите краища на България. Те имат своите адреси, дори някои от тях имат имоти. И като че ли изкарват прехраната си по-лесно в София, предпочитат да се настаняват тука. Но те нямат фургони тук. Те са дарение от някоя фирма, не помня коя беше. Това, че някой е допуснал те да се настанят там, не значи, че това са техните фургони. Винаги има опасност гетото да възникне отново. Аз съм толерантен, не съм настроен дискриминационно, но показах еднозначно, че ще спазвам закона. За тези, които имат права, общината ще се погрижи в унисон с установените нормативни актове. Другите си имат адреси, да си отиват по родните места. Когато човек е отговорен и има нарушение, не мисля, че има проблем да действа по правилния начин.


Сега остава тези хора да бъдат интегрирани по-добре в обществото.


Какво предвиждате в тази насока?


- Изцяло се стремя да следвам Националната стратегия за интеграция на ромите и следя всички програми, които са в зародиш, които ще са обезпечени с ресурси и ноу-хау от Европа. За мен най-важното е образованието. Ако сега не образоваме техните деца, това означава, че утре не можем да искаме от тях да бъдат интегрирани и адаптирани към нормалния живот.


Смятате ли, че като учат в село Хераково, където те са почти единствените деца, те мога да се интегрират?


- Този проект аз го наследих, това е програма от 2007-2008 г. Надявам се сега родителите им да започнат да се ангажират повече за образованието на децата си и да потърсят, с наша консултация, разбира се, как да ги настанят в люлински училища. Но това тепърва предстои.


За интеграцията на възрастните какво предвиждате?


- За възрастните трябва да е ясно, че има върховенство на закона. Те трябва да разберат, че законите са за всички. Всички програми са в зародиш в момента, предполагам, че и за възрастните са предвидени проекти за образование в стратегията за интеграция на ромите. Сигурно ще бъде трудно, но всяко начало е трудно.


Като говорим за образование и училища, след земетресението част от фасадата на 90 СОУ падна, ще бъде ли ремонтирано навреме за новата учебна година?


- Не, учениците ще провеждат занятия в сградата на 40 СОУ, то е с достатъчен капацитет. Четвъртият етаж не беше използван от много време, постарах се да го реновираме, така че да им бъде максимално удобно на учениците от 90 СОУ. Няма как сградата за два месеца да придобие вид и качество, а структурата на фундаментите да покриват стандартите. Родителите не разбират това, неправителствените организации също. След земетресението има сериозни притеснения в конструктивните експертизи и аз съм длъжен да ги отстраня. На финала сме на проектирането, имах план за ремонт преди земетресението, но той беше по обстоятелства и констатации преди бедствието. След новата експертиза се наложи съвсем нов проект, който е в пъти по-голям и обхваща цялата сграда. Тя е огромна, около 10 000 кв.м. Сградата няма дренаж, водите ерозират основите. Само проектът и заснемането отнеха 45 дни, по закон срокът за избор на проектант не може да е по-кратък от 14 дни, предстои да се избере и фирма изпълнител, което също ще отнеме поне две седмици, по най-съкратените процедури за обществени поръчки. Надяваме се в началото на октомври да влезем с изпълнителите в сградата на училището и до нова година да сме приключили с първия етап от ремонта. Надявам се да спечелим финансиране по програма "Енергийна ефективност" и догодина през септември училището да е една модерна и безопасна сграда.


В "Люлин" няма много паркове, предвиждате ли да направите нови?


- Въобще няма паркове в "Люлин". Мислим в тази посока, говорили сме и с архитект Диков. Имало е проект за парк, който така и не е видял бял свят. Но много има нужда в този огромен комплекс, който е предимно с жилищни сгради, да има повече зелени площи.


Паркингите също са крайно недостатъчни в квартала, особено до метростанциите. Ще има ли нови паркинги?


- В новия устройствен план при всички метростанции са залегнали подземни гаражи. Въпрос на финансови средства е изграждането им обаче. Изненадващо за мен беше, че на обществените обсъждания много хора бяха против изграждането на тези подземни паркинги. Те се притесняват, че тези паркинги ще застрашат основните на жилищни сгради. В Европа върху тези паркинги има направени игрища и градинки, докато тук хората си представят, че ще има един допълнителен строеж, които ще очерни изгледа.


Кога ще започне строежът на тези паркинги?


- Тук живеят повече от 150 хиляди души, ако приемем, че има 50-60 хиляди коли, няма как проблемът да се реши бързо. Въпрос на финансови разчети, които не зависят от мен. За мен панацея за това бил законът за публично-частното партньорство. Това много бързо би решило проблема, когато на общината не й достигат пари. Болно ми е, че общината като субект в гражданско-правния оборот не може да застане равноправно с някой частен субект и да преговаря. Когато правилата са ясни, няма да има съмнения за задкулисни игри и договаряния.


Друг много наболял проблем на квартала е транспортът вътре в "Люлин". Ще има ли нови линии, които да свързват микрорайоните с метрото?


- Внесохме предложения, които мисля че са в транспортната комисия на г-н Тошев (транспортната комисия към Столичния общински съвет, чийто председател е Радослав Тошев – бел. ред.), за да видоизменим съществуващия градски транспорт, така че да обхваща крайните зони на район "Люлин". Засега обаче нямаме реализация на този проект.


Друга алтернатива са велоалеите, предвиждат ли се такива в "Люлин"?


- Има един план за велоалея, който се надявам да реализирам, при разширението на булевард "Царица Йоана". Дори имаме планове с кмета на Банкя г-н Янков тази велоалея да достигне и Банкя. На този булевард ще има пътен възел, тип детелина, която ще захранва Банкя. За велоалеята не мога да се ангажирам за срокове, но разширението на западната дъга на магистрала "Люлин" ще приключи до около две години.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK