Карел ван Кестерен, посланик на Холандия: Надявам се новият ВСС да възстанови авторитета на съда

Карел ван Кестерен

© Николай Стоянов, Посолство на Кралство Нидерландия

Карел ван КестеренДни след изборите в Холандия, след информацията, че страната е най-големият инвеститор в България през първата половина на 2012 г., и позицията на правителството в Хага, че все още не е променило позицията си с шенгенското разширяване, разговаряме с посланика на Кралство Нидерландия в България Карел ван Кестерен за резултатите от изборите и за отношенията между двете страни.


Негово превъзходителство отказа да коментира изказването от миналата седмица на българския външен министър Николай Младенов, че България губи търпението си към Холандия заради Шенген.


Преди десетина дни в Холандия се проведоха парламентарни избори и Марк Руте, досегашният премиер, стана първият лидер в Европейския съюз, който спечели избори въпреки кризата и вероятно ще запази позицията си на министър-председател. Според вас как Народна партия за свобода и демокрация постигна това?
- Въпросът ви е за политически анализатори или социолог, анализиращ мотивите на избирателите, не толкова за мен. Така че като посланик ще се огранича върху наблюдението, че г-н Руте успя да запази доверието на значителна част от холандския електорат, което определено създаде добри перспективи за него, за да стане министър-председател за втори път.


Изборите в Холандия бяха внимателно наблюдавани от много хора в ЕС, най-вече заради еврореториката по време на предизборната кампания. Можем ли да кажем, че Европа спечели изборите?


- Това беше заключението на много медийни наблюдатели, но други посочиха факта, че не всички проевропейски партии спечелиха. Но все пак е факт, че партиите, които изразиха остри критики срещу ЕС получиха значително по-малко подкрепа, отколкото много хора очакваха преди това.


Сега очакваме формирането на нова коалиция. Смятате ли, че процесът ще бъде труден и можем ли да станем свидетели на изненади?


- Нито една партия няма абсолютно мнозинство в парламента и това означава, че както обикновено в Холандия ще бъде формирана коалиция. Първите стъпки към преговорите се предприемат в момента и ще трябва да изчакаме резултатите.


Холандският бизнес направи интересна кампания - "Европа и фактите" - която беше проевропейска и която показа ползите от членството в ЕС. Какви са всъщност ползите за Холандия от това членство според вас?


- ЕС остава много важен за Холандия, която е традиционно търговска нация с европейски и глобален мироглед. Холандия ще продължи да съдейства активно и конструктивно за европейското сътрудничество, така че да се гарантират сигурност, просперитет и свобода за гражданите и бизнеса и в рамките на, и извън границите ѝ. Холандия е един от основателите на ЕС и е географска, историческа, културна и икономическа част от Европа.


Глобалните предизвикателства като финансовата и икономическата криза, тероризмът, миграцията, промените в климата и все по-големият недостиг на суровини изискват общ подход, след като националните решения вече не са осъществими.


По-тясното европейско сътрудничество е необходимо, за да се изправим пред такива предизвикателства. В рамките на ЕС трябва да работим за подкрепа на финансовата стабилност, растежа и заетостта, както и да защитаваме външните граници. Всички тези елементи са ключови за Холандия.


В кои области Холандия, като един от основателите на ЕС, може да бъде пример за новите членове като България?


- През много от годините след падането на комунизма Холандия съдействаше на България по много начини. Но сега България е пълноправен член на ЕС и не трябва повече да определяме ролите си като едните, служещи за пример на другите. Смятам, че трябва да работим заедно като партньори и да се вдъхновяваме един от друг. И това е, което правим в момента


Карел ван Кестерен, посланик на Холандия: Надявам се новият ВСС да възстанови авторитета на съда

© Николай Стоянов, Посолство на Кралство Нидерландия


Отбелязвам със задоволство, че има много връзки между двете ни страни – в областта на инвестициите и търговията, където все още има пространство за усъвършенстване, или в областта на тясното сътрудничество между полицейските сили и прокурорите в борбата срещу трафика на хора. Това са само два от примерите.


В първата половина на годината Холандия зае челното място за инвеститори в България. Как оценявате отношенията между двете страни?


- Щастлив съм, че Холандия е толкова важен източник на чужди инвестиции, но реалността е, че част от тези инвестиции са направени от международни компании, чиито европейски централи са в Холандия. Но все пак инвестициите на "истинските" холандски компании също са значителни.


Така че като цяло икономическите и търговските отношения между нашите страни са положителни. Но виждам голям потенциал за разширяването им, например в области, където холандските компании са традиционно силни, като земеделския сектор, водоснабдяването, управлението на отпадъци и логистиката. Българското правителство отбеляза иновациите като един от приоритетите си, така че и в това отношение иновативни холандски фирми имат какво да предложат на България. А България може да предложи много неща на холандските компании при наемането на подизпълнители, например с висококвалифицираната си работна сила.


Моя амбиция е повече холандски компании да дойдат в България, да установят своя бизнес тук и да създадат приходи и работа за българи. За да постигнем това, българските власти трябва да продължат работата си за подобряване на бизнес и инвестиционния климат.


Напоследък няколко нови холандски компании дойдоха в България, като предлагат услуги в областта на администрацията, счетоводството и митническите отношения на компании, позиционирани в Холандия и на други западноевропейски държави. Моята силна надежда е много повече холандски компании да последват този пример.


И чувствителният въпрос за Шенген - Холандия неведнъж отбеляза, че блокира членството на България и Румъния, тъй като те не са готови. Скорошен доклад на правителството ви показа, че страната все още запазва позицията си. Мислите ли, че ще има някаква промяна в следващите месеци?


- Както знаете, септемврийската среща на Съвета по правосъдие и вътрешен ред на ЕС в Брюксел беше отменена. На настоящия етап трябва първо да приключим дискусиите по компромисното предложение, което предвижда като първа стъпка премахване на паспортния контрол само на морските и въздушните граници. Няколко държави членки, сред които Холандия, предпочитат отлагане на тази дискусия след следващия доклад (по механизма за сътрудничество и проверка – бел.ред.) за Румъния, в края на 2012 г. В този момент не мога да предвидя какво ще бъде решено.


Наблюдавате избора на новия Висш съдебен съвет в България. Какво мислите за процеса? Можете ли да дадете примери за добри или лоши практики, които сте забелязали до момента?


- Ясно ми е, че новият процес е много по-прозрачен, отколкото начина, по който са се правили назначенията преди, така че това е прогрес. Много се надявам новите членове на ВСС да оправдаят големите очаквания, които всички имаме за това да възстановят моралния авторитет на ВСС и да го направят двигател за реформи, от които българската съдебна система все още се нуждае.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK