Лусинда Крейтън, ирландски министър: С кризата трябва да се борим бързо и решително

Лусинда Крейтън

© Анелия Николова

Лусинда КрейтънЛусинда Крейтън е министърът по европейските въпроси на Ирландия - една от държавите в еврозоната, която получи спасителен пакет, заради крахът на ирландските банки и строителния сектор. "Дневник" разговаря с министъра за това как страната се бори с кризата, така че да получава похвалите на международните кредитори, за антиевропейките настроения в Европа и за бъдещето на Европейския проект.


И Европейският съюз, и Международният валутен фонд хвалят Ирландия за това, че се справя добре със спасителната си програма, като страната Ви няма нито проблемите на Португалия, още по-малко тези на Гърция. Как го правите? Има ли признаци "Келтският тигър" да се събужда?
- Все още не можем да говорим за успешната история на Ирландия, защото още е много рано за това. Живеем в много, много трудно време и все още имаме да извървим дълъг път. До момента наистина вървим добре и работим наистина усилено, за да сме сигурни, че ще останем на правилния път. Определено не мисля, че това може да бъде прието за даденост и все още не е свършило. Така че за момента не говорим за съживяване на "Келтския тигър".


Ние просто постигаме напредък бавно и постоянно. И да, започва да работи.
Какво направихме ли? Предприехме много важни стъпки, за да се справим с огромната дупка в обществените ни финанси, която се получи от комбинацията между срив на строителния сектор, който беше пренаситен, и банковия срив, което беше влошено и от международната икономическа криза, сривът на "Лемън брадърс" и всичко след това.


Имахме тежката задача да рекапитализираме банките си, да ги реформираме и в същото време да се справим с огромния дефицит в публичните финанси, а това е бавен процеса. Но за момента нещата вървят добре.


На този етап, след като МВФ пристигна в Ирландия преди близо две години – през ноември 2010 г. – сме изпълнили всички цели и сме приложили около 120 задачи, които ни бяха възложени от "тройката" международни кредитори. Така че всичко върви добре. И мога да кажа, че съм голям оптимист, но това е предпазлив оптимизъм, защото не трябва да прибързваме.


Беше се появила информация, че Ирландия обмисля да поиска повече време за изпълнение на спасителния план. Има ли в действителност такива разговори на дневен ред?
- Не. Някои хора, профсъюзи и социалистическата част от опозицията на всеки етап са призовавали целите ни да не са толкова амбициозни. Целта ни за намаляване на дефицита до 3% от БВП е до 2015 г., а те искаха да удължим срока.


Но аз не съм съгласна с това, а и правителството не е съгласно. Защото смятаме, че трябва да се движим бързо и решително, за да можем отново да поставим под контрол публичните си финанси, така че отново да можем да започнем да развиваме икономиката си. Забавянето на проблемите, отлагането им не ги решава. Колкото по-бързо се справим с тях, толкова по-добре. Така че сме решени да се придържаме към целите и няма въпрос за забавяне.


Разбира се, продължаваме преговорите с ЕС и МВФ за общата дългова тежест, като това е различен въпрос. Вярваме силно, че когато ирландската криза настъпи, в Европа не беше осъзнат действителният обхват на банковата криза. По тази причина поехме непропорционална дългова тежест от банките, частните банки, към държавния дълг. Сега работим, за да постигнем споразумение с кредиторите, така че да намалим по някакъв начин тази тежест върху ирландските данъкоплатци.


И да скъсаме връзката, както държавните и правителствените ръководители на ЕС казаха, че ще направят, между банковия и държавния дълг. Това ще направи нашето завръщане на капиталовите пазари много по-лесно и ще помогне на Ирландия да се възстанови много по-добре.


Въпреки че Ирландия върви към възстановяване, и във Вашата страна съществува голям проблем с безработицата – в средата на годината отбелязахте 18-годишен връх на безработни. Как се справяте с този проблем и смятате ли, че социалният модел на ЕС помага?
- Социалният модел е по-различен в Европа спрямо останалите региони по-света, но и в самата Европа нещата са доста различни. Социалният модел в Ирландия е различен от този във Франция или северните страни, защото имаме различия. Нашият социален модел изглежда се превърна в капан за хората, които са безработни или загубиха работата си.


Сега работим много усилено с министерството за социална закрила и с министерството на образованието, за да намерим начини да подготвим хората да се върнат отново на пазара на труда и да излязат от порочния кръг на безработицата. И да се уверим, че системата ни за социална защита е по-гъвка. Това е голямото предизвикателство, при което, мисля, също постигаме напредък. Но е различно във всяка страна и е трудно да се каже, че има едно решение, защото всички различни.


Скорошно проучване показа, че ирландците остават оптимисти за ЕС въпреки трудностите, предизвикани от кризата. Наистина ли е така? И как антиевропейските настроения из цяла Европа се отразяват в страната Ви?
- Във всяка страна има риск от популизъм. Ако разгледате голямото напрежение, под което е поставен Европейският съюз през последните няколко години, с икономическата криза, с банковата криза, която преминава най-вече през еврозоната, е напълно нормално и естествено, в човешката природа е, хората да задават въпроси и да има известно безпокойство как евроинституциите и държавите членки заедно ще се справят с кризата. Това е нормално и разбираемо. Но това, което също е интересно е, че когато европейците са изправени пред избор между Европа с по-тясно сътрудничество и някакви други алтернативи, те гласуват за Европа и европейска солидарност.


Лусинда Крейтън

© Анелия Николова

Лусинда Крейтън


Видяхме го в Гърция, когато една партия искаше да отхвърли споразумението с МВФ и да обърне гръб на Европа, а от другата страна имахме умерени проевропейски партии. Те гласуваха за умерените проевропейски партии. Същото се случи и скоро на холандските избори – имаше обръщане към положителния проевропейски дневен ред.


По подобен начин ние имахме референдум в Ирландия миналия май върху фискалния пакт и много хора казаха: "О, това е референдум, който не може да мине". А той мина с 60 на 40%. И ирландците направиха много обмислен избор. Те знаеха, че проблемите ни са споделени, че не е изолирана само Ирландия, никоя страна в Европа не е изолирана – проблемите ни са споделени и единственият начин, по който можем да ги решим, е като работим заедно.


По време на кампанията преди референдума ходехме от врата на врата. Докато самата аз правех това, се надявах, че хората ще осъзнаят, че трябва да сме заедно, че не можем да решим това сами. По време на референдума имаше много силно усещане за европейска солидарност. И това виждаме на изборите из цяла Европа. Най-крайните партии не печелят изборите и мисля, че европейците гласуват много съзнателно за европейска солидарност. А след това зависи от европейските лидери да оправдаят техните очаквания.


Предвид действията за по-дълбока интеграция и повече консолидация, какво мислите за разширяването на ЕС? Трябва ли то да продължи?
- Абсолютно. Не мисля, че като регион имаме лукса да размишляваме по тези въпроси вечно. Ние всички сме европейци – от Западните Балкани до Исландия – ако те искат да се присъединят към ЕС, а аз мисля, че те го искат, трябва да поощрим това и да действаме колкото може по-бързо в тази насока. Така че не се страхувам за разширяването – Ирландия е ангажирана на 100% с разширяването.


И когато поемем председателството на Съвета на ЕС в началото на януари, се надявам, че ще бъдем в позицията по време на шестмесечното председателство да придвижим тази точка от дневния ред напред. Следващата седмица ще посетя четири балкански страни, които имат европейска перспектива, и ще ги окуража да продължат в посоката към членство в ЕС.


А вярвате ли в бъдещето на ЕС? Какво мислите за тезата, че Европейският проект е в криза?
- Не вярвам, че Европейският проект е в криза. Имаме икономическа криза, това е ясно, но според мен тя открива нови възможности за по-дълбока интеграция и за демонстрация на солидарност. Когато погледнете назад в историята и сравните икономическата криза с тези от миналото – толкова драматични и травмиращи, като тази – те са причинявали войни.


Но в момента никой не говори за хващане на оръжията, никой не говори за структури, които да разрушат Европа. Напротив, ние говорим за това как да я направим по-силна. Това ми дава голям оптимизъм и увереност в Европейския проект и мисля, че това е проект, който е създаден, за да остане и само ще стане по-силен и по-дълбок.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 831 Неутрално

  Бързо и решително се борят вече 3-4г!
  ..... и не и се вижда краят !

 2. 2 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1342 Гневно

  -"Бързо и решително" се борите да докарате -"собственият си народ" до просешка тояга" ! - Ех как по всички географски ширини се намират "мекерета" да плямпат едни и същи глупости, само и само да оправдаят кражбите си !- До тази само си представете другарката Кунева, и картината става ясна в целият европейски съюз !

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5710 Неутрално

  още малко " криза" и системата може да рухне от недоволството на народите !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на fanagoreca
  fanagoreca
  Рейтинг: 592 Весело

  Аз лично бих подкрепил много здраво ,със всички сили госпожа министърката в една решителна борба . Защото както казва тя сме еврпоейци , и трябва сплотено да се борим .

 5. 5 Профил на Саше Матросовски
  Саше Матросовски
  Рейтинг: 479 Весело

  Заекът решил да става богат - да обере балъците ....

  но понеже бил слаб - измислил начин:

  От сутрин до вече ходел из гората - крещейки:
  "срещнах страшно "чудовище" - което ми проговори с човешки глас:
  Зайо , рекло чудовището , ще събираш данък от мое име , който не плати-само ми казваш!
  Заекът намерил още един заек , който бил с него когато видели чудовището-за свидетел!
  Търчели из гората , викали , плашели животните....а те , понеже били глупави-плащали и не задавали въпроси!
  когато Заекът се замогнал-спрял "рекламата" на чудовищети и след месец никой вече не говорел за чудовище!
  ЗАекът обаче разказвал , че чудовището го назначило да му пази имането!
  ----------
  всяка прилика с действ лица и събития е случайна , защото глупавите животни се различават от глупавите хора.......по това,че ходят на четири крака

  Младостта е извинение за .........но само Понякога ;)
 6. 6 Профил на Саше Матросовски
  Саше Матросовски
  Рейтинг: 479 Весело

  [quote#3:"КМЕТ В СЯНКА"]още малко " криза" и системата може да рухне от недоволството на народите !!![/quote]

  Кмете , ти откога си такъв........

  по рождение или на по-късен етап си стигнал до размишлюваньето .???

  Готин си , но вземи напиши нещо свое , което подлежи на логична обосновка...

  стига с тези агитматРяли - времето им изтече

  а ти като Мирча Кришан...pas de changement

  Младостта е извинение за .........но само Понякога ;)
 7. 7 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2733 Неутрално

  А вярвате ли в бъдещето на ЕС? Какво мислите за тезата, че Европейският проект е в криза?
  - Не вярвам, че Европейският проект е в криза. Имаме икономическа криза, това е ясно, но според мен тя открива нови възможности за по-дълбока интеграция и за демонстрация на солидарност.
  __________
  Евро-оптимистите все повече приличат на сектанти който вярват във възкресението и птицата ФЕНИКС

  Целия европейски проект е в криза и това ,че се взима от бедните за да се дава на богатите е изключително погрешно и неминуемо ще доведе до разцепление в ЕС.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 8. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2733 Неутрално

  [quote#3:"КМЕТ В СЯНКА"]още малко " криза" и системата може да рухне от недоволството на народите !!! [/quote]
  Нашия народ едва ли ще се включи в недоволството !
  Ние тук сме силно благодарни на ГЕРБ ,че ни пази от чудовището наречено КРИЗА.
  Но веднага щом разпродадат още държавни активи и сключат някой друг заробващ договор за милиарди ще се оправим не вервате ли ?


  [quote#5:"Dark Rom"]ЗАекът обаче разказвал , че чудовището го назначило да му пази имането! [/quote]

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 9 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1316 Весело

  Какво порицание с лалане не става, ама като им го казваха от 2009 САЩ само Ирландия слуша останалите се правят на социалисти е ся на ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 10. 10 Профил на Бил Тамусен
  Бил Тамусен
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Лесно е като си женена за депутат в демократичната Ирландия, там на Запад дето ценят възможностите на човека (в леглото).

 11. 11 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 708 Весело

  Симпатична,уверена и потентна жена!Харесва ми.

 12. 12 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 845 Весело

  До коментар [#1] от "SSmart":

  Нито Меркозето нито брюкселските зелки са "бързи и решителни".... дай им да се мотаят и да разтягат мантри на разни теми.... далече от практиката и нуждите на времето .....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 13. 13 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Такива лидери водят света напред! Не бунга-бунга-та на Берлускони.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK