Омбудсманът Константин Пенчев: Не очаквайте новият съдебен съвет да направи чудеса

Омбудсманът Константин Пенчев

© Красимир Юскеселиев

Омбудсманът Константин ПенчевРазговаряме с омбудсмана Константин Пенчев, който е бивш председател на Върховния административен съд (ВАС) за новия състав на Висшия съдебен съвет, за  проблемите на системата и за неотложните задачи пред членовете на съвета. Според Пенчев при избора на ВСС e нямало нужната отговорност и не е бил направен анализ на това, което се е случило.


Новият Висш съдебен съвет вече е факт. Как ще коментирате процесите, съпътствали избора му?
- Мога да кажа, че има напредък. Например в публичността – тя започна в парламента и бе възприета донякъде и при магистратските квоти. Видяхме, че все пак имаше смисъл. Например имаше разместване на имената при сочените за сигурни да бъдат избрани кандидати в парламента в последния момент - нека не посочвам имена, но все пак нещо се случи.


Нужна е обаче още повече прозрачност при номинациите, защото те минаха бързо и неясно при всички квоти. Също беше неясен елементът "гласуване" в целия процес. По закон магистратските квоти се избират с тайно гласуване. В парламена - с явно. Но независимо от това след изслушванията на кандидатите може би е редно да има дебати – всеки да каже защо ще гласува за даден кандидат и защо няма да гласува за друг. Трябва да има сериозна мотивация, каквато има при гласуването на законите например. Имам чувството, че при магистратските квоти имаше още по-голяма неяснота в този процес, но така или иначе трябва да признаем, че все пак вървим напред. Но искам да кажа и друго важно нещо за избора на ВСС – няма я отговорността.
Коя отговорност визирате?
- Става дума за това кой носи отговорността за избора? Знаете, че този ВСС, дали основателно или не, претърпя най-много критики. Питам – не беше ли възможно в парламента, в правната комисия или в пленарна зала да се направи обсъждане, да се даде оценка поне на парламентарната квота във ВСС? Нищо, че е избрана от друго мнозинство и друг парламент. Още повече че голяма част от номиниралите ги и гласували за тях депутати и сега са в парламента.


Тоест да има една завършваща фаза, нещо като отчет. Когато се говори, че миналият парламент е избрал едни лоши хора и една лоша квота във ВСС, нека се отчете защо те са били лоши, какви са причините, довели до това. Такъв анализ трябва да има и в магистратската квота. Защото, когато съдиите излязоха на безпрецедентен протест срещу ВСС - те са избрали тези 6 човека в този ВСС и тези хора са едни от най-спорните фигури в него. Влезли са от магистратската квота, т.е. съдии ги избраха. И срещу какво тогава протестираха? И дали са направиха изводите?


Чуха се и много критики срещу политизирането на парламентарната квота. Дори имаше призиви тя да отпадне. Какво е вашето мнение?
- Да, много се говори против политизирането, против парламентарната квота за ВСС. За мен тази квота е много важна, защото може да е свежият, гражданският въздух в капсулираната съдебна власт. За добро или зло – в момента от парламентарната квота са избрани все действащи магистрати, но се питам дали смисълът на тази квота не е да се пратят и хора извън гилдията - преподаватели по право, защо не и адвокати. При тях я няма и тази зависимост - когато свърши мандатът, да трябва да се върнат в съдебната система.


Всичко това, което казвам, не е точно критика, а по-скоро разсъждения как да завършим този процес на подобряване на нещата, който все пак започна. Има много проблеми още, много недовършени неща, но все пак нека да не бъдем крайно черногледи – има подобрение.


Изказаха се мнения, че изслушванията за кандидатите за ВСС са били безпрецедентно публични, но изборът не беше прозрачен. Вие останахте ли с такова впечатление? 
-Точно това имах предвид, като казах, че прозрачен избор би трябвало да значи все пак да има някакви дебати. Но искам да кажа, че ако говорим за прозрачност на избора, то такъв пък въобще нямаше при магистратските квоти. Аз не чух някой да се изкаже дори против или за някой кандидат. Никой не се мотивира, нямаше такъв дебат. Надявам се да го има в бъдеще.


Преди време казахте, че има лица сред кандидатите за нов ВСС, които са участвали в съсипването на съдебната система. Бяха ли избрани тези, които имахте предвид?
- Отново казвам - може би няма да е зле да се прави в края на мандата отчет, да има контрол, да се поеме отговорност. Нека го кажа така: изборът вече е факт, има 22 нови лица във ВСС. Нека тези, които са ги избрали, да носят отговорността за техните действия. Това е моят отговор.


Какво мислите за заявката на неправителствения сектор да стане фактор в  процеса на избор на нов ВСС?
-
Аз много уважавам дейността на НПО сектора, адмирирам парламента, че ги допусна като наблюдатели. Но нека се върнем към въпроса кой носи отговорността – този, който избира. И който избира, той има право да номинира. Имаше критични статии, че предложенията на НПО сектора не са намерили място и подкрепа от депутатите. Това обаче е тяхно право. Който номинира и избира, той носи отговорността. Нека не подменяме отговорността. Не бих приел едно мнозинство в парламента да каже: няма ние да номинираме кандидати, нека го направят неправителствените организации. Ами тогава организациите трябва и да ги гласуват.


Ние сме в началото на процесите. Съгласни сме, че трябва да има реформа, но не сме провели най-важния разговор – какво се случи през тези години, кой носи отговорност и какви грешки точно се допуснаха. Този разговор не е воден – ние говорим сега как да реформираме неработещата система, без да сме се обърнали назад и да видим грешките. Как да знаем какво да направим оттук нататък, ако не знаем къде сме сбъркали?


Има ли приоритетни проблеми, с които новият ВСС трябва да се заеме веднага?
- В работата им например един от първите приоритети трябва да е въпросът с натовареността на магистратите, който не е толкова сложен и не е нужно да търсим някаква методика от други планети, за да се разбере колко малко е натоварен един съдия и колко много друг. Много е важно обаче обществото да разбере, че новият ВСС или новият прокурор не са лицата, които ще реформират съдебната система. Няма да се уморя да казвам, че законодателят, политическата власт е тази, чиято отговорност е да направи модел на системата, който да е добър и работещ. Много е деликатно. Всеки път когато някой се опита да реформира съдебната власт, някой скача и започва да вика, че има натиск върху независимата съдебна власт. Едно е обаче даден политик да се обади на съдията и да му каже "искам да решиш ето така това дело" или да говори в медиите, че ето този престъпник трябва да е в затвора – да, това е намеса в независимостта. Но когато цялото мнозинство седне и напише конституция и въз основа на нея напише закони – това не е намеса, а е политическа воля, поемане на отговорност, която се полага на политиците.


Имам чувството, че обществените очаквания са страшно нереалистични. Един вид сега, като дойде новият ВСС и новия главен прокурор, и системата ще заработи страшно добре. Няма как да стане. И не трябва да има такива големи очаквания, защото, когато той не успее, разочарованието е огромно.


Какво не успя да направи настоящият ВСС?
-  Беше адски муден. Нека оставим настрана всички скандали. Но беше страшно муден в кадруването. За две години не направиха нищо, за да преразпределят щатните бройки в системата. А това е работа на ВСС – ритмично, обяснимо и открито кадруване. Има и нереализирани идеи – например тази във ВСС да има регионално представителство, както е в парламента - да има квоти за членовете му по апелативни райони, за да поддържат връзка с местните магистрати на място.


При добро управление ВСС може да обхване цялата система, да я обвърже административно, да централизира някои дейности – например уебсайтовете да са еднотипни и т.н., и т.н. Много неща можеха и могат да се направят, при това без много усилия и ресурс. Управлението на бюджета също може да се подобри.


Вие преди време по повод един от скандалите, които ВСС произведе – за плевенския бизнесмен Красимир Георгиев – казахте,че има кръг от "бели покривки" със задкулисно влияние в кадруването на магистратите. Има ли още влияние този кръг и ще въздейства ли в работата на новия ВСС?
- Това беше изказване по повод скандала. Тогава казах, че кадруването не става на масата, на която сме ние, а в плевенска дискотека на маса с бели покривки. Красимир Георгиев – Красьо Черния не е единственият проблем на системата. Винаги се е кадрувало по един непрозрачен начин. За момента това положение не се е променило. Дали новият ВСС ще бъде подложен на същото влияние, зависи от това доколко са ясни правилата.


Да сменим темата - какви са вашите победи и грешки като омбудсман?
- Победа е всеки път, когато съм успял да помогна на човек. То е като с делата – няма големи и малки дела, няма големи и малки победи. На всеки човек неговият проблем е най-важен. Дори ако става въпрос за една надписана сметка за телефон. Мога да кажа, че е победа и когато помогна на голяма група хора и решавам проблемите им. Например когато Конституционният съд отмени необжалваемият размер на всички глоби. Това беше победа на върховенството на закона и на правовата държава. Важно беше, когато успяхме да влязат за реимбурсиране лекарствата за болни от Алцхаймер.


Сигурно има много грешки, може би не съм постигнал точно толкова, колкото ми се иска. Може би не съм бил винаги толкова настоятелен, колкото е било необходимо. Омбудсманът трябва да защитава правата на всички хора, независимо дали споделя възгледите им


Липса ли ви работата в съда?
- Работата на омбудсмана не е много различна. Не съм се преместил в сферата на материалното производство, например. Тук отново се сблъсквам много с право, но хубавото е че няма граница на възможностите на омбудсмана. Съдът казва – това е законно и няма право да разсъждава повече. Омбудсманът може да каже, че това е законно, но не е човешко или справедливо. Може да има повече удовлетворение и да си разгърна вижданията за доброто и злото в полза на хората.


От какво най-много се оплакват гражданите?
- От доставчиците на обществените услуги, от битовите си проблеми. Но искам да подчертая нещо друго: редовно ме питат дали хората знаят за правомощията на омбудсмана. Ами знаят, защото не съм масово сезиран за неща, за които не мога да помогна. Хората знаят какво работи и се ориентират добре.


От работата си като омбудсман какви са вашите наблюдения за отношението на хората към съда?
- Хората са недоволни, което е нормално, когато едно. Сблъсквам с всеобщото недоверие към съдебната система. За което в голяма степен самата тя си е виновна. Подхожда се с предубеждението, че изначално съдебната система не работи, но какво е съдебното решение – никой не се интересува.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4605 Неутрално

  Косьо пръв каза голата истина за новите дрехи на царя /темида/ !!! БРАВО !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на monarchist
  monarchist
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Демек поредната безсмислена структура прибираща заплатки от данъците ни.

  "Всеки ден се радвай на слънцето и на това, че си жив" --- Стоян Венев
 3. 3 Профил на Язе
  Язе
  Рейтинг: 479 Весело

  Честно казано аз и не очаквам

 4. 4 Профил на xxxxx1963
  xxxxx1963
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Нищо добро не очакваме нито от ВСС, нито от съдебната система. Тези структури са толкова дълбоко гангренясали, че само ампутация може да ни спаси. ВСС ще продължава да назначава "наши хора" на отговорни постове, ще дава предимство на шурата и баджанака за сметка на малкото честни хора там. Ще стане като в поговорката:"Пременил се Илия, погледнал се - пак в тия".

 5. 5 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Омбудсман=главен обществен защитник на правата на гражданите. В Хърватия и Македония се нарича буквално главен правобранител. Може би в България трябва да се нарича главен правозащитник, тъй като омбудсман стои много тромаво и неестествено като дума в българския език, за разлика от други чуждици.

 6. 6 Профил на robbie_williams
  robbie_williams
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Пенчев, ти му разбираш, брат ми! Ама що стана омбудсман - да беше се захванал да оправяш съдебната система? Така отстрани е лесно

  Ти виждаш нещата и питаш защо? А Аз мечтая за неща, които никога не са били и питам - защо не?
 7. 7 Профил на nexhmije
  nexhmije
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Чудеса не, но очакваме големи чудесии да забъркат...

 8. 8 Профил на ku4e
  ku4e
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Креатура на Царя, намърдал се на най-сладката службица в страната и дава акъл отстрани - за-би...

 9. 9 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Може би единственият от политическите назначения бавно и трудно доказал се като Достоен и Почтен Човек.

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 10. 10 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 690 Разстроено

  До коментар [#6] от "robbie_williams":"Пенчев, ти му разбираш, брат ми! Ама що стана омбудсман - да беше се захванал да оправяш съдебната система? Така отстрани е лесно "
  Принудиха го!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 11. 11 Профил на palermo88
  palermo88
  Рейтинг: 793 Неутрално

  аз изобщо нищо не очаквам от съдебната система освен да си гласуват бонуси коледни за "добре" свършена работа във връзка с освобождаването на престъпници и повишение на заплатките .

 12. 12 Профил на milena_82
  milena_82
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Той се притеснил милия!Само да не станат чудесиии....

 13. 13 Профил на niki2003
  niki2003
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Очакваното не е като даденото!!!!

 14. 14 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 897 Неутрално

  К.Пенчев още от време оно ми прави много добро впечатление, за мен е един от малкото честни и почтени хора и професионалисти от съдебната система.Съгласен съм с всичко, което казва. Лошото е, че истинска промяна в системата може да има само при смяна на конституцията, а с това изискване за ВНС просто не го виждам как ще стане

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 15. 15 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "Защото, когато съдиите излязоха на безпрецедентен протест срещу ВСС - те са избрали тези 6 човека в този ВСС и тези хора са едни от най-спорните фигури в него. Влезли са от магистратската квота, т.е. съдии ги избраха. И срещу какво тогава протестираха? И дали са направиха изводите?"

  "Но искам да кажа, че ако говорим за прозрачност на избора, то такъв пък въобще нямаше при магистратските квоти. Аз не чух някой да се изкаже дори против или за някой кандидат. Никой не се мотивира, нямаше такъв дебат. Надявам се да го има в бъдеще."

  Значи според Пенчев, най-калпавите членове на ВСС са избрани от съдийската квота и най-непрозрачното избиране без никакви дебати пак е направено от съдийската квота. Кво реват тогава съдиите? На всички е ясно, че са дупката на системата и са мноó зле.

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 16. 16 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1316 Любопитно


  Промяната ще е >

  Глав Прок > свързан индиректно
  с Филчев и Велчев .....

  ТЕ ВЕЧЕ > го анонсираха "от системата" !!!

  а и с тези Калинки ......
  ученички на Мирослава Им Тодорова .......
  като Калпакчиев и т.н. никога няма да има никакви доказателства .... ??!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 17. 17 Профил на tralala2010
  tralala2010
  Рейтинг: 530 Неутрално

  "Не очаквайте новият съдебен съвет да направи чудеса"
  Правилно, чудесата са запазени за ГЕРБ през втория им мандат- каза го ЦЦ.

 18. 18 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1316 Любопитно


  КАКВО ДА СЕ ПРОМЕНИ ?

  Предният ВСС беше избран по същият начин, без фокусирането в слугинажните медии - собственост на Олигарси.

  После същите тези магистрати, които ги избраха протестираха .... срещу изборът си ...... но не си го признават, а Цецо им беше виновен.

  Когато уволниха съвсем заслужено
  Марияна Им Тодорова > вече се продъниха .......

  ..... същите Калинки си избраха
  и утре пак ще протестират ...... срещу Цецо ??!!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 19. 19 Профил на ermaht
  ermaht
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Ооо ама аз поне не очаквам нищо ново от новия СС освен, че ще лапат парички

 20. 20 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1316 Весело


  "Защото, когато съдиите излязоха на безпрецедентен протест срещу ВСС
  те са избрали тези 6 човека в този ВСС и тези хора са едни от най-спорните фигури в него.
  Влезли са от магистратската квота, т.е. съдии ги избраха.
  И срещу какво тогава протестираха?
  И дали са направиха изводите "?

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 21. 21 Профил на fanagoreca
  fanagoreca
  Рейтинг: 596 Неутрално

  До коментар [#6] от "robbie_williams":


  [quote#6:"robbie_williams"]Ама що стана омбудсман - да беше се захванал да оправяш съдебната система? Така отстрани е лесно[/quote]

  Защото найстина разбира , и знае че , тази клоака няма очистване . А отстрани понеже не му се иска да бъде до учите в нея .

 22. 22 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2000 Неутрално

  "Не очаквайте новият съдебен съвет да направи чудеса"

  Не мисля, че подобни надежди имат и членовете на семействата им. Достатъчно е да вършат работата си.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 23. 23 Профил на limlimlim
  limlimlim
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Този човек изглежда умен, почтен и напълно безпомощен. Не случайно физически прилича на Дон Кихот. Поне е на заслужен, тих и добре платен пристан.

 24. 24 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2000 Неутрално

  "хубавото е че няма граница на възможностите на омбудсмана. Съдът казва – това е законно и няма право да разсъждава повече. Омбудсманът може да каже, че това е законно, но не е човешко или справедливо."

  Много въздействащо и вярно. И много показателно за личността на г-н Пенчев.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 25. 25 Профил на orbel
  orbel
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Ако не можем да очакваме чудеса за какво тогава избират нови,те старите си се справяха прекрасно с поддържане на статуквото.

 26. 26 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 960 Весело

  Поредното аргументирано и точно изказване на омбудсмана Константин Пенчев!

  Цитирам:"Какво не успя да направи настоящият ВСС?
  - Беше адски муден. Нека оставим настрана всички скандали. Но беше страшно муден в кадруването. За две години не направиха нищо, за да преразпределят щатните бройки в системата. А това е работа на ВСС – ритмично, обяснимо и открито кадруване."
  ..........Повтарям: Основната работата на ВСС е ритмично, обяснимо и открито кадруване!
  Ако това се случи, в което силно се съмнявам, то работата на съдебната система и резултатите от нея ще се променят коренно.

 27. 27 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#9] от "geoimg":

  Дааааа...
  И за мен е достоен и принципен човек.
  Просто го шитнаха на тая длъжност за да не "мъти водата" на т.н. политици и те да "си разиграват коня."
  Не визирам определена ПП/както обичат да се наричат/...Сички са у кюпа!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 28. 28 Профил на Предраг Джукич
  Предраг Джукич
  Рейтинг: 576 Весело

  Готина снимка
  Личи си че колегата е голям коцкар

  тенкю пийпъл! Да живей масонската ложа
 29. 29 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 690 Неутрално

  До коментар [#27] от "drakar65":"Просто го шитнаха на тая длъжност за да не "мъти водата" на т.н. политици и те да "си разиграват коня."
  Специално имаха нужда от Административният съд.
  Там се разглеждат делата срещу власта и поради това там поставиха човек от Магнаурската школа.

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 30. 30 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Постът му е на практика е политически, макар и поради специфичните условия у нас да е без съответната тежест, както е в други европейски държави. Чудо на чудесата е достойната му позиция за един политик. Дано я пази и в бъдеще!

 31. 31 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Един почтен Човек.Да да с главно "Ч".Имах щастието да се сблъскам с институцията .Ако някой си спомня предния амбудсман Гиньо Ганев ,който смяташе че институцията е като да работиш в ОФ(той нали само това беше и работил преди да се изявява в парламента).Та като гражданинн (имам това право) направих запитване до амбудсмана Гиньо Ганев........И така в очакване три месеца.Но пък за щастие г-н Пенчев бе избран за такъв и мисля че някъде десетина дни след това получих отговор на моето питане ,което се "излежаваше " над 90 дни на бюрото на Гиньо Ганев.И си помислих....Много важно е да си завършил право в СУ а не "рабфаг" за да си професионалист.Нека да има все повече такива достойни хора като г-н Пенчев.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 32. 32 Профил на omniam
  omniam
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Не сме си го и помисляли.

 33. 33 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#31] от "Чърчил":

  Всъщност точно Пенчев я превърна в работеща институция, да не изброявам в колко случая се намеси. За мен лично най-важното беше премахването на робията на мобилните оператори
  Оня тутманик Гиньо само си клатеше дъртите мъ@@ри. Дадоха му назначението като отплата за вярната служба на камуняките, нали беше един от главните фактори за приемането на шибаната конституция

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 34. 34 Профил на solaris69
  solaris69
  Рейтинг: 426 Разстроено

  [quote#14:"qwertqwert"]К.Пенчев още от време оно ми прави много добро впечатление, за мен е един от малкото честни и почтени хора и професионалисти от съдебната система.[/quote]
  То и аз си мислех така, докато не видях участието му в кражбата на "Камчийски пясъци!

 35. 35 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Няма да се уморя да казвам, че законодателят, политическата власт е тази, чиято отговорност е да направи модел на системата, който да е добър и работещ. Много е деликатно.

  Всеки път когато някой се опита да реформира съдебната власт, някой скача и започва да вика, че има натиск върху независимата съдебна власт.
  -------------------------------------

  Последно скачаха от новото ОФ /Станишеф и Костов/, нали ако се реформира съдът няма да могат да си правят далаверите!

  А законодателя трябва да реформира съда, в този дух критиките не трябва да се приемат като намеса в работата му!!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 36. 36 Профил на monика
  monика
  Рейтинг: 531 Разстроено

  Това е най-лошото - че никой не го е очаквал. Няма такъв луд просто.

  Никоя цена не е достатъчно висока за едно ново усещане! О. Уайлд
 37. 37 Профил на da_nika
  da_nika
  Рейтинг: 387 Гневно

  Ейййй, срам няма този Пенчев!
  Той подготви и лично участва в избора на отиващия си ВСС и беше негов член в продължение на 3 години. Стана председател на ВАС директно е жълтата депутатската банка и през цялото си председателстване се държеше като наместник на царя в съда.
  Лично забърка доста от най големите каши в административното правораздаване. Подложи се на ГЕРБ за омбудсманския пост.
  Ама като чета коментарите - един куп народ се връзва на "професионализма" му.

 38. 38 Профил на iliander
  iliander
  Рейтинг: 528 Неутрално

  "Не може българите да получават стотици пъти по-малко от чуждите си колеги във филмовите продукции, които се снимат у нас."Чочо Попйорданов

  В България,ако не те смачкат циганите ,психиатрите те правят на парцал!
 39. 39 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Е предишния ВСС толкова много чудеса направи, че направо не е истина!

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 40. 40 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 799 Неутрално
 41. 41 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Граждане ,
  Вместо да отиграваме на За / Против личността и професионализма на г-н Пенчев , нека сетим самоналагащата се наша обща позиция по тази тема и приканим Омбудсмана да сети "своя" казус в нея , като Нарушение на правата на Суверена . Останем ли по водата на РанЪтци , ГГаневци и Ко , краят им се не види ...

 42. 42 Профил на The 8
  The 8
  Рейтинг: 845 Неутрално


  Чудеса не очаквам нито от новия ВСС, нито от омбудсмана! Do you read me?

  Събуди се, българино! В противен случай ще изчезнеш безславно ...и то сравнително скоро :( НАУЧИ СЕ ЗАДРУЖНО И ПРОДЪЛЖИТЕЛНО ДА ОТСТОЯВАШ ПРАВДАТА!
 43. 43 Профил на Вовик
  Вовик
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Частично браво!!! И като знаеш проблемите, що не ги прокарваш в законодателната власт, ами чакаш някой друг да намери решението. А иначе, как виждаш ти реформата е ясно, ама има много път и хляб да се яде до истинското правосъдие, а хорския живот не чака, иска сега да живее и да има качествени институции, които да се грижат за него, а не да му размахват пръст.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK