Мартин Иванов, шеф на архивите: Пресилено е, че елитът преди 1989 г. се е мултиплицирал и ни управлява днес

доц. д-р Мартин Иванов, председател на Държавна агенция "Архиви"

© Надежда Чипева

доц. д-р Мартин Иванов, председател на Държавна агенция "Архиви"Доц. д-р Мартин Иванов е председател на Държавната агенция "Архиви" от март 2011 г. Роден е през 1970 г., магистър е по история (СУ "Св. Климент Охридски") и по право (ЮЗУ  "Неофит Рилски"). В продължение на 12 години е работил в Института за исторически изследвания при БАН. Специализирал е в Кембридж, Единбург и в Националния университет на Ирландия. Под негово ръководство агенцията дигитализира и качи в интернет протоколите и решенията на Политбюро на БКП от 1944 г. до 1989 г.


Г-н Иванов, като историк вие дълги години четете архивите и конкретно протоколите на Политбюро на БКП. Бихте ли споделили някои по-интересни моменти, които са ви направили впечатление.
- Първо искам да благодаря на "Дневник", защото вие много трайно, устойчиво откривате неща, които дори и аз не бях чел в тези документи, защото не ми е останало време.


Това, което ми направи впечатление, е как в документите от края на 80-те години на миналия век започват да се прокрадват зачатъци на проекти по какъв начин да се извършат промените. Не мога да очаквам в подобен род документи да се появи един пълен и стройно формулиран план "Клин", както го наричаше Едвин Сугарев, но се появяват проекти какво да се случи. Те ги наричат "преустройство", терминът се появява още в края на 70-те години и в началото на 80-те години на ХХ век и добива нов живот с появата на Михаил Горбачов в Съветския съюз.
На едно място Тодор Живков го казва много ясно: "Въпросът на въпросите е как да се променим, как да се реформираме, без да изпуснем контрола върху събитията." Това е основният им проблем. Тъй като всяка промяна означава постепенно, макар и малко, отдръпване на държавата, отхлабване на примката и те се притесняват, че това ще доведе до процеси, които няма да могат да контролират.


В този смисъл можем ли да кажем, че преходът е режисиран?
- Не съм почитател на тази теза. Убеден съм, че са се писали сценарии дали в Секретариата на Политбюро на БКП, дали в Централния комитет, дали в Държавна сигурност, дали в Москва. Опитвали са се, както всеки един човек се опитва да рационализира по какъв начин да се развият събитията, за да може той да управлява бъдещия риск.


Дали са успели да предвидят многоликостта на случващото се след 1989 г., дали са предполагали, че един ден ще има идея да се направи Музей на Държавна сигурност или пък, че протоколите на Политбюро ще се качат в интернет - убеден съм, че това не са могли да го предположат.


Но очевидно в Политбюро са кроели някакъв план за прехода...
- Не бих го нарекъл план, защото това има друго смислово значение. Правили са се опити да се предвиди и да се овладее това, което може би ще се случи, но още в края на 1989 г. и началото на 1990 г. започват да изпускат все повече от събитията, които се разгръщат.


Как смятате - дали тогавашният елит предпоставя, залага днешния?
- Ако се върнем 120-130 години назад и се опитаме да сравним предосвобжденския елит със следосвобожденския, ще видим, че без план "Клин" и без Държавна сигурност българските чорбаджии, заможните родове, които са изучили децата си и са имали възможност да натрупат социален или имуществен капитал, естествено се възпроизвеждат в следващата администрация. Щом се е стигнало дотам Захарий Стоянов, който е самоук, да трябва да стане съдия, защото няма образовани хора, естествено е тези, които преди това са имали социален капитал, да го използват.


Да се твърди обаче, че елитът се е мултиплицирал и възпроизвел, ми се струва доста пресилено. Аз съм по-умерен в тези твърдения с лека ръка, че всичко преди 1989 г. и след нея няма промяна, че същите хора ни управляват, но под други маски. Подобни твърдения са предимно за политическа консумация, а не за сериозна изследователска работа.


С Георги Ганев изследвахме преди 4-5 години едрия бизнес в периода 1989 - 2005 г. и установихме, че от около 500 ръководители на стопански предприятия през 1989 г. през 1994 г. са 12, а през 2005 г. - само шефът на "Албена". Тези хора са имали сравнително преимущество - връзките, капиталите, познанствата, опита, възможността да се изучат на Запад. Все пак рокерите бяха синове и внуци на Янчо Таков и Милко Балев (по-малкият син на Милко Балев - Калин, като млад е рокер, кара мотоциклет "Кавазаки" - бел. авт.) Тези западни, дори декадентски, както биха ги нарекли в Политбюро, моди идват през тях.


Въпросът ми беше дали членовете на Политбюро на БКП са предпоставили в някаква степен елита и в този смисъл са "подставили" и опозиционните сили?
- И да, и не, но ми се струва повече не. От друга страна, има доста видими изключения като Сергей Станишев, Борис Велчев - това са семейства, които са имали възможността да образоват своите деца. Не всички от тях са били несъзнателни. Говорим за 2-3 поколения в ръководството на партията и държавата, които се сменят за 45 години, и логично е всяко следващо поколение да е по-интелигентно, по-рафинирано.


На 28 септември се навършиха 25 години от първата демонстрация в Русе срещу тоталитарния режим. Дали архивите свидетелстват за "внедрени хора на БКП" сред онези опозиционери?
- Ако има, трябва да са в комисията по досиетата. Благодаря на колегите от русенския архив, които успяха подробно да документират този процес. Документи, снимки и много спомени от екологичните протести в Русе се съхраняват в архива там, за което съм много доволен.


Защото ние като цяло не възприемаме случилото се и случващото се през прехода като нещо, което заслужава да бъде документирано и да влезе в архива. За съжаление ще минат само 20 или 30 години и ще си дадем сметка, че безвъзвратно сме загубили тези възможности.


Имаше големи партии след 1989 г., важни за българската история и за прехода, които обаче вече съществуват само на хартия и техните документи липсват.


За кои партии говорите?
- В левицата има съзнание, БСП винаги е имала собствен архив. В СДС и партиите, изграждали СДС, както и в БЗНС подобно нещо няма. Къде са архивите им не е ясно. Опасението ми е, че наследниците им няма да проявят интерес, ще изхвърлят документите и после ще трябва да пишем историята си по вестниците.


Дори в БНТ доста от репортажите от първите митинги вече са изчезнали - дали от безхаберие, дали конспиративно. Ние, българите, не сме склонни да си пазим историята - макар и само за около 130 години от 13-вековната ни история да имаме собствени документи.


В този контекст да ви попитам за договорката преди няколко години на бившия президент Георги Първанов с руския президент Владимир Путин за връщане на част от документите, иззети от съветското военно командване веднага след преврата на 9 септември 1944? Какво стана?
- Не беше точно договорка, че ще ги върнат. Путин каза: "Ние чакаме да направите предложението." След една година го отправихме и след още половин година те ни казаха, че не можем да вземем оригиналите, можем само да копираме. Срещу долар на страница.


Ние сме копирали около 30 хиляди страници - документи от МВР за периода 1925 - 1944 г., от Министерството на войната, както се казвало тогава, и различни немски институции в България - Немски културен институт, Немска легация в София, Немско посолство и т.н. Може би са събирали доказателства за Нюрнбергския процес, поне това е хипотезата.


Разпитите на регентите обаче ги водят за руски документи, защото протоколите са произведени от съветската администрация. Предположихме, че те се намират в тяхната Федерална служба за безопасност (ФСБ), наследника на КГБ. Изпратихме писмо по колеги историци. Като отишли обаче, се оказало, че сградата на ФСБ е с 4 входа - от първия ги препратили към втория, оттам към третия, после към четвъртия, където пък им казали, че не може да приемат писмо на ръка, само по факс. След което те са го изпратили с помощта на тогавашния ни посланик в Москва, отговор не сме получили.


Един българин, ентусиаст, с когото разменихме няколко мейла, каза, че е предприел личен "кръстоносен поход", свързал се с ФСБ, но оттам му отговорили, че такива документи при тях няма.


Всичко това  не показва ли, че не агенция "Архиви" е институцията, която трябва да направи официален демарш, а българското външно министерство?
- При последното си посещение в Русия Николай Младенов беше поставил този въпрос. Проблемът е, че на фона на АЕЦ "Белене" и на нефтопроводите тази тема е значително по-дребна и акценти върху нея не се поставят.


България не толкова като държава, а по-скоро като научна общност трябва да се захване и да изследва тези неща. Много по-лесно се прониква в руските архиви като учен, отколкото като държавна институция, и би било добре да се подкрепят научноизследователски проекти, през които да се събират документи.


Един наш дългогодишен емигрант в САЩ  - д-р Иван Гаджев,  е събрал огромен архив от близо милион документа, сега те са в специална сграда в Гоце Делчев и македонската държава е готова да купи безценната сбирка. Ще бъде ли допуснато?
- Свалям шапка на патриотичния почин, на гражданската инициатива на този човек - тук, в България, такива неща не се правят. Той е събирал архива си в Америка и има уникални неща. Архивът му е много богат и интересен, библиотеката му е още по-внушителна.


Видях се с него през 2011 г. и той ме помоли да му уредя среща с премиера или негов заместник. Само в рамките на 2 месеца заведох вицепремиера Симеон Дянков. Говорихме, но той пожела невъзможни неща - 2 млн. долара, които държавата не може да извади.


Даваме ли си сметка, че Македония с чисто пропагандна цел може и да  ги плати?
- Това се говори  от три години, ако щяха да платят, да са го направили вече. Доколкото знам, той е силно патриотично настроен. И по-скоро е склонен да върне архива в Америка.


Основният проблем на държавния ни архив като институт е, че е поддържал "нисък профил" през годините. Дълго време не е правил някаква кампания, за да показва значението си и значимостта си за българите. Без подобно убеждение, без изграждането на авторитет много трудно може да се намери финансиране. Аз лично се впуснах в тази посока, но ще трябва да минат години, докато архивът се превърне в  престижна институция, на която да дариш пари ще е гордост.


Архивът в Гоце Делчев, събиран от д-р Иван Гаджев, за македонската емиграция ли е?
- Не само, но предимно. Освен на македонската емиграция има и на българските легионери, на българските земеделци, на българските политически организации в чужбина, включително има писма и на Александър Цанков, на Ванче Михайлов...


На 5 октомври се навършват 100 години от обявяването на Балканската война. С какви инициативи ще отбележите годишнината?
- Решихме да обърнем внимание на забравените герои - на хората, участвали и загинали в Балканската война, които са около 48 хиляди души. В центъра на София имаме Паметник на незнайния воин, който тъжно напомня за нашето незнание. Имената на тези хора са известни още от 20-те години на миналия век, когато тогавашното министерство на войната е направило, доколкото е възможно, азбучни списъци, които се съхраняват в нашия военен архив във Велико Търново.


Набрахме данните и ги публикувахме на сайта http://www.archives.bg/balkanwars/ и вече всеки може да потърси информация за свои близки.


Публикуваме имената на загиналите, защото в България много малко са хората със семейна традиция и памет, отиваща отвъд три поколения. Ние даваме възможност на 250 - 300 хиляди българи сега да си направят собствената фамилна история, да разкажат на деца и внуци за прадядото, който се е бил и е загинал за България. Ако пък проявят синовна отговорност, може да потърсят гроба му, да запалят една свещ, да го почетат.


Националната памет се конструира от множество фамилни истории. Като нямаш семейната памет и националната ти куца.


След дигитализирането на документите на Политбюро на БКП и загиналите в Балканската война какво друго предстои?
- До края на годината ще пуснем полицейските досиета на известни хора като Никола Вапцаров, Тодор Живков, Г. М. Димитров в периода до 9 септември 1944 г.


Догодина ще допълним протоколите на Политбюро. Оказа се, че повече от половината от протоколите са прекръстени като "решения" и никой не знаеше, че съществуват.


Как така "прекръстени"?
- Представете си протокол с 10 точки в дневния ред, една от които е поздравителна телеграма до Аржентинската комунистическа партия по случай 1 май. Вадиш го това като описание на целия протокол и казваш: "Решение за телеграма до Аржентинската комунистическа партия", кой ще иска да чете такъв документ. А вътре може да има решение за АЕЦ "Белене", за АЕЦ "Козлодуй", за Дунав мост, за каквото се сетите.


Като започнахме да сканираме документите се оказа, че между 1948 г. и 1964 г. има по два, по три протокола на година, а в другите години - по 200. Влязохме отново в архива, колегите прегледаха още 19 000 папки и открихме още 80 хиляди листа. Те вече са почти сканирани, остава до края на годината да се прегледат, верифицират и ще ги качим на сайта.


Същевременно ще пуснем и всички протоколи на ЦК на БКП, започнахме да сканираме и протоколите на МС след 9 септември 1944 г. Продължаваме с големите институции, може би със Светия синод или пък с кореспонденцията с някои от най-големите ни посолства първо до 1912 г., после до 1944 г. и т.н.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (94)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 2053 Неутрално

  Да, пресилено е. Днес не ни управлява елитът преди 1989, а техните деца и внуци.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 2. 2 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2816 Весело

  Големия патриот д-р Иван Гаджев иска само $2 милиона за архива !
  Май толко му липсват !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 3. 3 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3188 Неутрално

  Много ДОБРА дейност се извършва и слава Богу, че вече има и съзнание за това. Но с: "и са имали възможност да натрупат социален или имуществен капитал, естествено се възпроизвеждат в следващата администрация" - се казва, това което УЖ се отрича - мултиплицират се КАДРИТЕ, а това никак не е добре и за архивите.

  Обичай света като самия себе си - тогава наистина ще можеш да се грижиш за всичко
 4. 4 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "Като отишли обаче се оказало, че сградата на ФСБ е с 4 входа - от първия ги препратили към втория, от там към третия, после към четвъртия, където пък им казали, че не може да приемат писмо на ръка, само по факс. След което те са го изпратили с помощта на тогавашния ни посланик в Москва, отговор не сме получили."

  Това не могат да бъдат нормални отношения между суверенни държави. Но какво да говорим, при положение, че руското гражданско общество също няма достъп до архивите на собствената си държава.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 5. 5 Профил на outside
  outside
  Рейтинг: 755 Весело

  И точно кой от сега управляващите не е бил член на комсомола или БКП?
  Че аз лично не мога да си спомня ни едно име.

 6. 6 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 798 Весело

  http://www.youtube.com/watch?v=Vbn0uRAaSu8&feature=g-all-u

  Не ми се говори за нашите комунисти,но тези нямат стигане...

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 7. 7 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Дори и да е пресилено не може да се каже, че не е вярно. Изцяло или отчасти.

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 8. 8 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1119 Весело

  Естествено, че не ни управлява бай-Тошо А дали си избрахме негов двойник, който се опитва да му подражава максимално ?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 9. 9 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  Е, не, не е предишният, режим, само дето 88,8% от собствеността в България е изкупена от парите на бившата БКП/ДС и /или КГБ. Няма нужда от мултипликация, а изкупуването премина и приключи успешно. От предприятия, та до медии. Всичко!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 10. 10 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1725 Любопитно

  "Въпросът на въпросите е как да се променим, как да се реформираме, без да изпуснем контрола върху събитията".
  "Да се твърди обаче, че елитът се е мултиплицирал и възпроизвел ми се струва доста пресилено"...
  Не е е "мултиплицирал" изцяло просто понеже доста от комунягите бяха и доста тъпи. Но е факт че икономическата власт основно я запазиха. А политическата - в момента поръчките се изпълняват от бив6и пазванти и 6офьори на ЦК на БКП.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 11. 11 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 904 Любопитно

  Със стипендия ли е специализирал в Кембридж "доц. д-р" ..., как е преживявал 90-те като студент ?

 12. 12 Профил на radoslavivanov
  radoslavivanov
  Рейтинг: 536 Весело

  Другарят Иванов е историк и като такъв не е открил доказателствата затова, че повече от 20 години се води целенасочена политика стратегически важните за икономиката на България отрасли да са в ръцете на "доверените за така нареченият номенклатурен елит хора"?Че политическата "класа" изцяло е обсебена от "бивши и настоящи другари"?
  Всъщност кой точно е другарят Иванов, че да ни обяснява какво да виждаме и как точно да мислим?!

 13. 13 Профил на boris_ivanov
  boris_ivanov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Списъкът на загиналите в Балканската война е по азбучен ред на първото име, което го прави неудобен за справка, ако не знаеш първото име на някой пра или прапрадядо. Много по-смислено би било да е по азбучен ред на фамилните имена. Така ще могат да бъдат открити и прачичовци, вуйчовци и т.н.

 14. 14 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 679 Разстроено

  [quote#0:"' "]Свалям шапка на патриотичния почин, на гражданската инициатива на този човек...
  Говорихме, но той пожела невъзможни неща - 2 млн. долара, които държавата не може да извади.[/quote]

  Българо-американски "патриотизъм" в действие. Иска двойно повече на страница ($2) от руснаците ($1)!

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 15. 15 Профил на Kosyo Vachkov
  Kosyo Vachkov
  Рейтинг: 250 Неутрално

  До коментар [#13] от "boris_ivanov":

  Има бутон за търсене, където имаш опция да търсиш по някой, или комбинация от няколко критерии:
  Име:
  Презиме:
  Фамилия:
  Месторождение:
  Ново име на населеното място:

 16. 16 Профил на 212
  212
  Рейтинг: 524 Любопитно

  кой се интересува от българската история за да плати $$$$
  често ако и не винаги тя е свързана от подлеци и предатели
  в крайна сметка станали "герои" и написали история'та за сметка на истинските потънали в прах

 17. 17 Профил на kosovar
  kosovar
  Рейтинг: 466 Неутрално

  според мене не ни оправляват но сас сигурност са се намножили и са доста богати в смисал заможни и т.н.

 18. 18 Профил на Sofia Markarian
  Sofia Markarian
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Властта е опасен инструмент, когато е поставен в ръцете на хора без морал. Това важи за "преди", важи и за "сега". Каква ценностна система имат палачите от репресивния режим в България? Никаква или доста извратена. Какви ценностни критерии ще предадат на децата си? Никакви или доста извратени. Каква е ценностната система на един човек определя какво ще направи когато разполага с власт. Да социалният капитал са предава малко или много по наследство. Затова политиците на днешното време са такива, каквито си ги знаем. Това обуславя картината на днешна България.

 19. 19 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  Средният ешалон на компартията зае ключови позиции и това е факт. Нека да говорим с имена Цоло Вутов, Цветелина Бориславова, Батков, Цоцорков и т.н. - за фалирали, убити и оживели банкери и всякаква друга червена гад - не ми се говори. Преходът може и да не е бил целенасочено режисиран, но този именно ешалон на Партията и ДС беше на ключови позиции и с достатъчен ресурс да купува на безценица и да лапа яко. До 96 год компартията, със сателитите от ДПС - ДС, управляваше политически и икономическата перспектива на БГ, клонеше към нула. СИК и ВИС, раздаване лицензии на банки, които бяха кухи, благодерение на Тодор Вълчев, и тотално безхаберие за електората бяха в основата на политиката на БКП. Стотици и хиляди знайни и незнайни червени кратуни се набалбукаха с мангизи и сега се правят на мултимилионери.

 20. 20 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#13] от "boris_ivanov":

  Аз намерих името на прадядо си загинал в първия ден на Междусъюзническата война. Загинал на 15 км. от бившия български град Кукуш в Гърция. Ако имам възможност бих отишъл там да запаля свещичка. Но забелязахте ли колко мюсюлмани, евреи и арменци са загинали в тази война. мисля че това трябва да промени много в нашите глави

 21. 21 Профил на Sofia Markarian
  Sofia Markarian
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Иначе въпросите в интервюто са абсолютно точни и на място - поздравления!

 22. 22 Профил на Sofia Markarian
  Sofia Markarian
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#12:"radoslavivanov"]повече от 20 години се води целенасочена политика стратегически важните за икономиката на България отрасли да са в ръцете на "доверените за така нареченият номенклатурен елит хора"?Че политическата "класа" изцяло е обсебена от "бивши и настоящи другари"? [/quote]

  с този цитат съм абсолютно съгласна.

 23. 23 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2245 Неутрално

  Внушенията на г-н Иванов не отиват на човек, който работи с история и архиви. Прави се буквално на "дръж-ми-шапката" по отношение на това кои и как направиха прехода у нас, сякаш има случайности и променливи в този процес, вместо закономерности.

 24. 24 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  "..Дали са успели да предвидят многоликостта на случващото се след 1989 г., дали са предполагали, че един ден ще има идея да се направи Музей на Държавна сигурност или пък, че протоколите на Политбюро ще се качат в интернет - убеден съм, че това не са могли да го предположат.."
  Глупости! Едно елементарно спазване на най-строга секретност с ограничаване на хората имащи достъп, а също и неоставянето на каквато и да е документация (нещо характерно за действията на ДС и БКП) е напълно достатъчно да се покрият следите!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 25. 25 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  [quote#23:"Читател"]сякаш има случайности и променливи в този процес, вместо закономерности.[/quote]
  А закономерности бол! С лопата да ги ринеш и то много показателни.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 26. 26 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1621 Любопитно

  Господин главният архивар на Републиката доколко е историк, щом вместо факти и аргументи ни поднася внушения?

 27. 27 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1669 Любопитно

  "Много по-лесно се прониква в руските архиви като учен, отколкото като държавна институция,.."

  -Ами да! Затова и хората,търсещи важни за БГ документи в архивите в чужбина-Ватикана,Македония,Гърция и другаде са учени историци и филолози.А те след 1989 г. бяха оплюти,като агенти на ДС,сякаш и тези които ровят в българските архиви не са от техните си служби. На всички международни научни прояви в България идваха и такива специалисти.За някои се знаеше от години в коя друга ненаучна служба помагат,но без да се разобличават публично тука тогава и досега.Само за българските специалисти бе повдигната завесата и те бяха осветени.Кой печели от това?

 28. 28 Профил на Sofia Markarian
  Sofia Markarian
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Ако г-н Мартин Иванов, който в интервюто струва ми се загатва, че видиш ли децата на червената буржоазия не приличали чак толкова на родителите си е прав, тогава защо след като тези деца се превърнаха в лицето на българската политика не защитават достатъчно българските интереси през последните +20 години, а продължават да водят политика на подчинение спрямо руските интереси?

 29. 29 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  "..Опасението ми е, че наследниците им няма да проявят интерес, ще изхвърлят документите и после ще трябва да пишем историята си по вестниците..."..или по архивите и според виждането на БСП/БКП.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 30. 30 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  До коментар [#14] от "Леми Килмистър":
  Как разбра колко са страниците?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 31. 31 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 486 Неутрално

  До коментар [#28] от "bi_u":

  Еиии...аман! Като налапате някоя глупост и повтаряте, повтаряте до втръсване! Защитавали били руските интереси! Глупости на търкалета! Съвремените български политици защитават само собствения интерес, ако той е в унисон с руския, ще защитават него, ако е в унисон с американския, него ще напишат на знамената си!

 32. 32 Профил на Sofia Markarian
  Sofia Markarian
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#8:"~"]

  Естествено, че не ни управлява бай-Тошо А дали си избрахме негов двойник, който се опитва да му подражава максимално ? [/quote]

  А дали не ни управлява байтошовият политически двойник?

 33. 33 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2245 Неутрално

  До коментар [#25] от "Храбър":

  Що за историк е тогава началникът на архивите? Ако познава в детайли най-новата ни история, не би следвало да говори подобни алабализми, едва ли не БКП били толкова наивни и глупави, че изпуснали промените и прехода. Като е видно колко хора с досиета и до днес са на ключови позиции - в държавата и бизнеса. А това за рокерите - думи нямам.

  До коментар [#26] от "Мария":

  С две думи - удобно лице. Защото работата с архивите е деликатна, хеле пък в нашата държавица, където още сърбаме наследството на един престъпен режим.

 34. 34 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Пак лъжеш! Виж архивите и се произнеси пак.
  Разбира се, те дадоха парите на борци, убийци, сервитьори и бармани, за да са им послушни.

 35. 35 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2245 Неутрално

  До коментар [#2] от "EREBUS":

  Патриот, възпитан в американски див капитализъм.

 36. 36 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 581 Неутрално

  не мога да повярвам, че има толкова свестен тип на държавна служба. Браво и все така!

 37. 37 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 638 Неутрално

  "Пресилено е, че елитът преди 1989 г. се е мултиплицирал и ни управлява днес."

  Първо е пресилено да се говори че изобщо е имало елит преди 1989...както и след 1989.Ако тези клоуни който се вихрят из парламента ни или селските пръчки който се пъчат из ВИП брадъра са елита на България....Господ да ни пази!!!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 38. 38 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 679 Неутрално

  [quote#30:"Храбър"]Как разбра колко са страниците? [/quote]
  Ми то си пише.

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 39. 39 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1441 Весело

  Мартин Иванов, шеф на архивите: Пресилено е, че елитът преди 1989 г. се е мултиплицирал и ни управлява днес

  Както е пресилено и да се каже, че това не е вярно.

  /не се чете/
 40. 40 Профил на fanagoreca
  fanagoreca
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Пак "парфюмират" караконджулите на БКП .

 41. 41 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 810 Весело

  До коментар [#5] от "outsi
  "И точно кой от сега управляващите не е бил член на комсомола или БКП? Че аз лично не мога да си спомня ни едно име."
  Донякъде си прав. Ама всички сега на 40 +г. са били комсомолци, а и профсъюзни членове. 1/4 са били партийци. А партийци са подбираха все пак най-кадърните хора - да им служат и да ги контролират. Безпартиен беше абсурд да се издигне на каквато и да е ръководна, научна, съдийска и пр. дейност. Затова целият ни елит на прехода беше, а и сега е от такива. Със сигурност и ти си бил поне комсомолец, нали?
  Е - откъде искаш днес да вземем 40-50 годишни не-комсомолци, не-партийци и изобщо анти-социалистически хора - от гробищата в Белене, Ловеч и пр. или от бившите затворници осъдени - "за прояви несъместими със социалистическия строй".
  Мисли, преди да пишеш, а добре е и след това.

  Поздрави
 42. 42 Профил на Gustav Mahlerov Vienski
  Gustav Mahlerov Vienski
  Рейтинг: 601 Неутрално

  До коментар [#20] от "stoicho2":
  Прав си, но сега много хора нагнетяват етническа омраза и правят от това пари. Насъскват едни срещу други етноси. Примерите са много.
  А нито държавната администрация, нито обществените организации, нито съда и прокуратурата се намесмат срещу това. Дори когато се намесят / делото в Пазаджик/ е нескопосано.

 43. 43 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  А защо не го попитахте г-н Иванов дали нещо от архива на ПолитбЮро не липсва?

  И тези 2 000 000 долара защо са проблем?. Толкова "патриотари" и "защитаващи българщинта" се навъдиха че да се чуди човек как не са организирали кампания за събиране на средтсва.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 44. 44 Профил на HAGBARD
  HAGBARD
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Хайде г-н Иванов да изследва малко повече какво се е случило с бившите държавни шефове, с децата и роднините им и да не ми излага спекулации. Първо може би ще е удачно да обяви как стана шеф на архива.

 45. 45 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#36:"nando"]не мога да повярвам, че има толкова свестен тип на държавна служба. Браво и все така![/quote]

  и от мен едно браво!

 46. 46 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1392 Гневно

  $$$$ Пресилено е, че елитът преди 1989 г. се е мултиплицирал и ни управлява днес $$$$

  Да бе, да?! Ама НЕ!

  Това може само да е привидно вярно за онези единадесет от Политбюро. Но нека си спомним: апаратът на ЦК на БКП, апаратът на Окръжните /Сега Областни/ комитети на БКП, апаратът на Районните комитети на БКП в София и Пловдив, апаратът на министерствата, администрацията в общинските съвети, администрацията в ДСО-тата/тогавашните фирми/, апаратът в АПК /тогавашните обединени текезесета/, апаратът по външнотърговските централи, апаратът на вътрешнотърговските централи, апаратът на Милицията, апаратът на ДС,... апаратът на Партията в заводите, Директорите и другият управленски персонал в заводите и в ТПК, ... Директори на училища и техникуми ...
  Това бяха Номенклатурни кадри. На фамилен принцип. От една фамилия имаше поне в няколко служби.
  Тези се възпроизвеждат. Да, онези старите, повечето са пенсионери, но синчетата и дъщеричките им са на същите места.
  Управленски елит не са само няколкото на върха.
  Нямало било мултипликация ...
  Стига мимикрия!
  !

 47. 47 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#26] от "Мария":

  Качил е протоколите на Политбюро ( и не само тези документи) в Интернет - и това ако не е поднасяне на факти, не знам що е. Какво още да очакваме - да ни изпращат по пощата документите със заръката да ги прочетем като задължителна литература през лятната ваканция ли?

 48. 48 Профил на Dumont d'Urville
  Dumont d'Urville
  Рейтинг: 524 Весело

  "Пресилено" значи, че е ЧАСТИЧНО вярно, а хубавото на думата "частично" е, че може да се измери с %... Просто да каже числото: 5%, 15%, 50%, 95%.!!!

  If you understand, or if you don’t, If you believe, or if you doubt; There is universal justice, and the eyes of Truth are always watching you...
 49. 49 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  До коментар [#47] от "sbk":

  Говоря за неговите изводи, не за нашите. Той самият казва още в началото на интервюто: "...благодаря на "Дневник", защото вие много трайно, устойчиво откривате неща, които дори и аз не бях чел в тези документи, защото не ми е останало време."

 50. 50 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#46] от "AzDebil":

  Аз също съм разсъждавал над подобни въпроси. Не знам каква ще бъде бройката на активно ангажираните с режима, както и на пряко и косвено свързаните с тях хора. При един евентуален акт на лустрация каква част от населението на България би останало зад чертата и може ли една държава да си го позволи? Възможно ли е въобще да се решат горещите проблеми с един такъв акт или трябва да се примирим, че натрупването на капитала никога и никъде не е бил справедливо, а по-скоро закономерно явление.

 51. 51 Профил на fanagoreca
  fanagoreca
  Рейтинг: 650 Весело

  До коментар [#44] от "HAGBARD":

  Как е станал шеф... , с конкурс вероятно - като скорошният за доставка на коли за Н.С. .

 52. 52 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#49] от "Мария":

  Логично - като шеф на Архивите той е по-скоро администратор, отколкото историк. Едва ли ще има време да чете всичко, кой ще му върши другата работа, която се състои повече в структуриране на тези архиви, систематизиране, публикуване и прочее.
  Ако един историк поднесе само факти и аргументи, без да внушава нещо като теза, няма ли да се превърне просто в един жив справочник.

 53. 53 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2617 Неутрално

  Според мен историкът Иванов е прав, въпреки че е спестил неща, които биха осветили много неясни въпроси, повдигнати текущо по темата. Според мен, много възражения щяха да отпаднат, ако беше написано "Пресилено е, че елитът преди 1989 г. ДИРЕКТНО се е мултиплицирал и ни управлява днес"
  Бившите специалисти по мандри, партизани и рабфаковци бяха необразовани, не особено умни, но по селски хитри и извратливи. През 89-та и първите години след нея те просто набраха една армия от буферни подставени лица, пред които по това време все още имаха авторитет и влияние. Тази буферна армия на практика обсеби икономиката на България (не напразно тя беше пъллна с борци, бармани, сервитьори, шофьори и т.н.), срещу което беше поела ангажименти да върне по-голямата част от тях, когато обстоятелствата позволят. Някои спазиха обещанията- по отношение на кои веднага си личи, знаем имената им, те са в сегашния "елит". Други се опитаха да измамят наелите ги измамници, не успяха и заплатиха с живота си (не напразно в един период имаше бум от убийства на видни дейци на подземния свят). Трети проведоха тази операция успешно и вместо тях в гробовете лежат бившите им "благодетели". Цялият този замисъл и неговата реализация се вмества в репликата на Луканов: "Сега ви назначавам за милионери". В тази фраза е скрит генезиса на сегашния "елит" на България.

 54. 54 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 928 Неутрално

  [quote#50:"sbk"]Аз също съм разсъждавал над подобни въпроси. Не знам каква ще бъде бройката на активно ангажираните с режима, както и на пряко и косвено свързаните с тях хора.[/quote]

  Грубо преброяване би открило 99,99 % от така наречения НОК-национално /без/отговорен капитал!
  Ако доцента не може да открие връзка!

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 55. 55 Профил на Саше Матросовски
  Саше Матросовски
  Рейтинг: 524 Весело

  Пресилено е, че елитът преди 1989 г. се е мултиплицирал и ни управлява днес

  ===============

  в нашето село казват :

  "Нема цер за спукано д*пе"

  Младостта е извинение за .........но само Понякога ;)
 56. 56 Профил на rosko1306
  rosko1306
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Да бе, пресилено.... Скоро бяха публикували произхода на министрите от сегашния кабинет - сите комуняги.....
  Ето и още http://kozme.blog.bg/novini/2012/03/20/dosietata-na-dkms.925328
  и още, и още мнооооооооого други...... http://www.glasove.com/ministur-lilyana-pavlova--vnuchka-na-partizanin-ot-chavdar-16234
  Както обичам да се изразявам - какво са 45 години от гледна точка на историята? Нищо.
  Каква е целта на всяка революция - преразпределение на благата.
  Мандраджиите слязоха от шумата, обраха каквото можаха, избиха каквото избиха, па се настаниха да си управляват - политически и икономически.....

 57. 57 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1392 Любопитно

  До коментар [#50] от "sbk":


  [quote#50:"sbk"]и може ли една държава да си го позволи?[/quote]
  Ключът за решението е в думата държава. Държавата не е константа. Държавата формата на политическото проявление на власта през призмата на идеологията. Когато се сменя формата на държавата трябва да се сменя и носителите на тази форма. Носителите на идеологията. Защото Номенклатурата не бяха просто някакви стерилни експерти-управленци. Те бяха управленци в рамките на една управленска идеология. Когато те остават значи остава идеологията. Когато те се мултиплицират значи се мултиплицира идеологията. Дори не става въпрос за комунизъм-антикомунизъм. Тяхната идеология беще само прикрита с идиотизмите на комунизма. Тяхната идеология е "власт на всяка цена". Същността и се изразява в отношението към управляваните като към "материал". Звучи познато нали?
  Не само можеше, но и трябваше да стане отстраняването на тази прослойка. Те не са чак толкова много. Но стана обратното. На всичкото отгоре те се мултиплицираха не само в административната влас ,но и в политическата и в икономическата. Проникнали са във всички партии. И продължават да проникват. Буквално държат в ръцете си националното богатство. Максимално доминират в цялата сегашна администрация. Останали са чрез мултипликация в полицията.
  Дали това е променената държава?
  А че можеше да се променят нещата го видяхме по примера на Германия. Но ние си нямаме друга България.
  Още по-големия проблем, че новите ни съюзници се обвързаха със същите тези, мултиплицираните.
  Така че както виждате ситуацията е комплицирана. Но и да се замазват реалностите както го прави този новичък и чистичък "шеф" е вулгарно.
  !

 58. 58 Профил на Б. Дянков
  Б. Дянков
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#12] от "radoslavivanov":

  Г-н Иванов (който познавам лично) е историк, който преди време бе и политически активен в една от партиите съ-основателки на СДС.

  Той самият е с много силно лично историческо усещане - в семейния му архив има ясни документи както за насилствената национализация на земите на дядо му ("еди колко си хиляди декара земя, срещу които да се издадат купони за хляб", така и участие на пра-дядо в Българския великден. Онзи Български Великден от 1860г.

  Колко от нас могат да проследят личната си семейна история толкова назад? И проследяването да си стурва?

  Така че, уважаеми radoslavivanov, не бързайте да лепите етикети на хора, които не познавате. За справка - какво правеше държавния архив преди г-н Иванов да му стане директор - аз лично не се сещам, а Вие?

 59. 59 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2784 Неутрално

  [quote#58:"Б. Дянков"]какво правеше държавния архив преди г-н Иванов да му стане директор[/quote]

  Чест Ви прави защитата на г-н Иванов, но с цитирания въпрос грешите. Ще Ви отговоря: Държавният архив правеше същото, но по-малко технологично. Навлизането на технологиите не е лична заслуга.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 60. 60 Профил на DirtyBastard
  DirtyBastard
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Много прагматична и според собствените ми разбирания - вярна оценка, на събитията около 1989г. Напълно съм съгласен с извода, че комунягите без съмнение СА СЕ ОПИТАЛИ да моделират прехода, но също без съмнение много от събитията се случиха въпреки техните планове. А това стана така САМО заради "новия" играч - общественото мнение. Въпросът е, че успяха да задържат вълната достатъчно дълго, за да заметат следите от по-грубичките си престъпления и да овладеят ключови позиции в бизнеса. Реално "сделката" е била - връщаме ви суверенитета без кръв, но вие ще ни оставите да станем "честни" частници и "демократични" политици. И така днес сина на Димитър Станишев ни обяснява какво е демокрация. Поне на тези, които не ги е гнус да го слушат де

 61. 61 Профил на Б. Дянков
  Б. Дянков
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#59] от "etty1":

  Говорех за системния стремеж на г-н Иванов да изгради престиж и публичен профил на Архива. Иначе не един изследовател, вкл. г-н Христо Христов, е посочвал, че с колегите си от Архива работата му е била най-лесна - в сравнение с обособените архиви на отделни министерства.

  Разбирам как всички искаМЕ (и аз вкл.) да видим доказателства черно на бяло за дирижиран преход. Сещам се поне за 2 причини:

  - доказва по обективен начин нещо, което "всички знаем"
  - сваля отговорността от плещите ни за окаяното състояние на общество, икономика и държава

  Но това оябснение най-малкото е прекалено елементарно, а дяволът е в детайлите; освен това г-н Иванов като директор на Архива работи само и единствено с официални държавни документи - хайде да не се заблуждаваме, че Политбюро - или който и да е друг орган - ще остави конкретни документи в тази посока - доста инфантилна идея, струва ми се.

 62. 62 Профил на sonchik
  sonchik
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Пресилено е да се говори въобще за български елит след т.нар. Народен съд безчинствал 1944-1945 год. Сега има "хайлайф" , в който "членуват" синовете, дъщерите и внуците на обвинителите и палачите от Народния съд.

 63. 63 Профил на DirtyBastard
  DirtyBastard
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#61:"Б. Дянков"]Но това оябснение най-малкото е прекалено елементарно[/quote]

  100% съм съгласен и с тази теза!
  Отговорността за проваления ни преход е преди всичко у нас - хората!
  Кукловодите ги има навсякъде, но доколко ще бъдат оставени да си плетат схемите зависи от колективното обществено съзнание (може и да звучи учебникарско, но е валидно)

 64. 64 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  [quote#52:"sbk"]Логично - като шеф на Архивите той е по-скоро администратор, отколкото историк. Едва ли ще има време да чете всичко,[/quote]
  Ами тогава да не дава мнение като не знае! Но той го прави и, което е най-вероятното, го прави по поръчка.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 65. 65 Профил на keipax
  keipax
  Рейтинг: 581 Весело

  ...Да се сканира всичко, да се качи онлайн, да се пуснат паяците на гугъл и всичко ще светне...

 66. 66 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Преди повече от 10 години Г.Лилов пусна "Най-богатите българи" в 2 тома, където има достатъчно за произхода на героите на прехода. Явно историкът не се е запознавал с тях. А сега още по-добре да прочете книгите му Тайните на големите играчи, Тайния проект Бойко Борисов, Операция Президент. Защо ли? Там има данни и документи, че например СИК е създадена според документи и фирмени регистрации от 13 души от бившето и сегашно ръководство на БКП/БСП начело с Иван Славков!!!, двама финансови министри на Тодор Живков и сегашния секретар на "Позитано" Евгени Узунов (преди 1989 секретар в областен комитет на БКП). Или че Бойко Борисов е племенник на комунистическия и демократичен шеф на националната пожарна ген. Войнов, който пък е племенник на същия Иван Славков. А ето и един любопитен списък от неговата "Операция Президент" за Who is who: (в непълен вид, само зя някои, понеже е много дълъг):
  Николай, синът на вицепрезидентката Маргарита Попова е оженен за сестрата на депутата от ГЕРБ Светлин Танчев. Той се прочу с опита си за легализация на наркотици чрез така наречената поправка „Мери Джейн” във вече гласуван закон. Скандалът му коства мястото на председател на ключовата Комисия по еврофондовете. Дъщерята пък е омъжена за брата на депутата – Евгени Танчев. Майка им – видна бизнесдама, е комшийка на Михаил Горбачов. Вилите им в Суидад Каседа – в района на испанския курорт Аликанте са една до друга.
  Този Евгени Танчев не трябва да се бърка с другия Евгени Танчев. Разбира се, че не са братя, понеже родителите няма да ги кръстят с еднакви имена. Първи братовчеди са. След като ГЕРБ взе властта, вторият Евгени стана председател на Конституционният съд на Република България. Преди да стане конституционен съдия през 2003 г., е шеф на правния съвет на президента Георги Първанов и член на КС от неговата квота. Баща му – Петър Танчев, е дългогодишен диригент на комунистическото БЗНС, депутат от 1953 до 1990 г., министър на правосъдието, първи вицепремиер и първи заместник-председател на Държавния съвет при Тодор Живков. Награден е с Ленинска награда от съветското правителство през 1986 г.
  Министърът на енергетиката Трайчо Трайков също е като филиз от клоните на онова БЗНС, за което стана дума. Преди Петър Танчев председател на живковското БЗНС беше Георги Трайков – министър, многомандатен шеф на комунистическия парламент. И той е притежател на Ленинската награда. Самият Трайчо Трайков освен бивш австрийски прокурист на ЕОН е внук на партиен секретар, доцента по автоматика в Техническия университет в София – Трайчо Трайков, приел за кандидат-член на БКП Иван Йорданов Костов. И е ясно защо новоназначеният от него шеф на АЕЦ „Белене” е племенник на Гриша Филипов – член на Политбюро, секретар на ЦК на БКП и министър-председател при Живков.
  Министърът на транспорта Ивайло Московски започна кариерата си от „Мултигруп” – организация на ДС, създадена още преди идването на демокрацията – през 1987 г. Баща му е бил на ръководни длъжности при тоталитаризма, вкл в Цк на БКП, а сега е регионален ръководител в Плевенско на БСП – тяхната „Коалиция за България”.
  Шефът на културното министерство Вежди Рашидов е личен приятел на убития Илия Павлов, произведен от него в почетното звание „първи мултак”. Той е сред хората от инициативния комитет, издигнали кандидатурата на Георги Първанов за президент. Апропо, любимият певец и семеен приятел на Цветан Цветанов – Веселин Маринов, също е член на този инициативен комитет.
  Външният министър Николай Младенов е син на особено доверен служител – дипломатически персонал на ДС от високо засекретено ниво в посолствата ни в чужбина. Пада се роднина на члена на Политбюро Петър Младенов. Той е бивш комсомолски секретар, допреди няколко години беше зам.председател и говорител на СДС. В интервю между двата тура на предишните президентски избори обяви, че няма да се въздържи, а ще гласува и неговият вот ще е за Георги Първанов. Отнасе жестоки критики, зачеркнаха го като предател, а впоследствие незримата сила на големия кукловод, за който гласува, го наложи в ГЕРБ, които първо го направиха евродепутат, а после – и член на кабинета.
  Министърът на образованието Сергей Игнатов е син на секретаря по иделогията на Областния комитет на БКП във Видинско. Баща му се е подвизавал и като секретар на ЦК на ДКМС. Брат му – Сергей Игнатов, е бил местния шеф на Шесто управление на ДС – идеологическото, известно с мрачната си слава като сатрап за всички инакомислещи.
  Симеон Дянков е стипендиант на фондация „Людмила Живкова” – обучаван на Запад в режимните времена, когато дори екскурзията в чужбина се разрешева от ДС. Пада се рода заедно с герберовата еврокомисарка Кристалина Георгиева на висшестоящия и сложен нависоко в комунистическата йерархия, кавалер на златна звезда „Герой”, генерал-полковник Иван Кинов.
  Министърката на регионалното развитие Лиляна Павлова е внучка на отговорен партиен работник, шеф на различни ведомства и комитети при комунизма и заместник завеждащ отдел на ЦК на БКП, много близък до Тодор Живков. Дядо й е дал един от онези решаващи 11 гласа на Априлския пленум, които утвърждават с крехко мнозинство Тодор Живков като първия човек в партията. Неговото погребение през 1989 г. е единственото, уважено от Генералния секретар с личното му присъствие в ритуалната зала на Централните софийски гробища. Вече десетилетия наред Генсекът не беше правил това – дори и за най-близките си съратници.
  Цецка Цачева (Данговска) също е висока комунистическа номенклатура. Тя е щатен партиен секретар в Областния народен съвет – Плевен (в онова време рангът е втори след шефа) и номенклатура на Областния комитет на БКП. При демокрацията стана активна фигура в местната организация на СДС, докато накрая пристана на ГЕРБ.
  Правосъдната министърка Диана Ковачева е съпруга (твърди се, че са в развод) на Венцислав Караджов – от квотата на БСП в Централната избирателна комисия. Баща му е сред изявените идеолози на БКП. По тази линия връзките опират до Стоян Караджов – бивш шеф на Централната контролно-ревизионна комисия на БКП при Тодор Живков и на редица важни министерства.
  Министър Нона Караджова (ах, случайността ли си играе с някои фамилии в правителството) е омъжена за ръководител на бившите вацови вестници – обявен за агент на ДС. Става дума за прокуриста Лъчезар Любомир Павлов. Днес като собственик на изданията се води бащата Любомир Павлов, един от личните лекари на Живков. Бившият син активист, спряган за първи демократ, се превърна в един от най-маститите бизнесмени у нас.
  Тотю Младенов е син на партиен секретар и голям стопански ръководител от национален мащаб във Враца. (местния химкомбинат)
  Военният министър ген.-лейтенант Аню Ангелов е възпитаник на Академията на генералния щаб на СССР. Във времената на социализма е на високи армейски длъжности в противовъздушната отбрана на страната (зам.началник).
  За бившият министър без портфейл Божидар Димитров – агент Кардам, Тервел, Телериг вече стана дума.
  Трима министри – Трайков, Найденов, Младенов, и президента Плевнелиев са бивши комсомолски секретари от различни рангове. Част от министрите са учили или специализирали на Запад по време на социализма на издръжка на фондациите „Людмила Живкова” и „Фонд 13 века България”...
  Списъкът е много, много дълъг – на зам.-министри, шефове на агенции, маса депутати, областни управители, висши чиновници и т.н.
  Но подобни фермани могат да се направят и за управлението на НДСВ. В тяхното правителство единствено царят не беше от комунистическата номенклатура, макар че връзките й с него са установени далеч преди идването на демокрацията....
  ... Тъмносиният цвят на СДС при кабинетите на Филип Димитров и Иван Костов също се оказа много, много яркочервен с петата колона. Но някои считаха за такава и самият премиер, понеже сред родата му е имало изявени комунисти. Вуйчо му с партизанско име Огнян е бил един от сатрапите след Девети септември и дори на негово име е кръстено село Огняново в Пазарджишко. Враговете на Филип Димитров са готови да се закълнат, че племенникът е използвал привилегиите му при образованието си, но такива документи няма. А и аз лично винаги съм мислил, че родителите отговорят за децата си, но децата за тях - никога, камо ли пък за вуйчовци и чичовци...
  ... А ако тук са посочени такива роднински връзки, то е заради систематичния им характер в държавната и политическата власт на прехода - независимо от всички нейни бои и разцв0етки.
  И ако за първия син кабинет има някакво, макар и неубедително обяснение, то какво ще се даде за втория – този на Иван Костов?! И в него нямаше случайно попаднали хора. И в него, за да станеш Някой, не трябва да си бил Никой при социализма. Дори пиарът му – шефът на правителствената информационна дирекция Михаил Михайлов се оказа агент Пешко на политическата милиция у нас (Шесто управление на ДС). Затова и стана първият шеф на „Нова телевизия”, когато я създаде сърбинът Дарко Тамиджич. А бизнесменът от съседната държава имаше повече от добри връзки именно с една знаменита червена рода. Фактът е повече от съществен, понеже и досега никой не научи, че племенник на червения висш емисар Красимир Премянов работеше като говорител на ... убедения антикомунист Иван Костов.
  Например при Командира диригент на приватизацията беше Мистър 10% – вицепремиерът и промишлен министър Александър Божков. Той е племенник на Станко Тодоров, който е най-дълго прослужилия министър-председател на БКП. Надзорът върху приватизацията пое като шеф на Агенцията Асен Дюлгеров. От роднините му единият Дюлгеров беше първи секретар на ОК на БКП в Софийска област, другият – кандидат-член на Политбюро и шеф на комунистическите профсъюзи. Някак си не се връзва имиджът на Иван Костов точно с лансирането на тези хора.
  Възможно е назначенията да са станали дело на случайност. Вариант е да са оценени и взети по способности, макар че сигурно е натежала личната преданост към вожда. Компроматното им за сините редици червено минало би ги държало към него от здраво по-здраво. Но същото компроматно минало, ако се разчуе, щеше да злепостави самия Иван Костов и отмие ореола от главата му. Защо нито един от яростните му лични противници не го „закла” с тези факти?!
  Къде е например в зората на демокрацията другият негов вицепремиер Евгени Бакърджиев? Той е в казионния БЗНС на Петър Танчев, за когото вече стана дума. Член е на Управителния съвет на партията – дете на БКП. УС на БЗНС – това е земеделският ЦК, с тази само разлика, че неговите членове се утвърждават от Политбюро на ЦК на БКП. ... Как младият активист е избран във висшия ръководен орган, след като не му е достигал изисквания стаж като член, за да бъде въобще предложен?!
  Председателят на Костовия парламент Йордан Соколов е женен за Ева Таджер. Родът Таджер е известен с богатото си и славно комунистическо минало и още по-забележително номенклатурно в епохата на тоталитаризма. На бракът им, сключен в руската църква в Париж през 1972 г., кумуваше тогавашният ни консул Емил Александров. След като се завърна у нас, той стана дясна ръка на Людмила Живкова и шеф на 14-ти отдел на Първо главно управление на ДС. Самият Йордан Соколов е бил навремето инструктор в отдел на ЦК на ДКМС и завеждащ звеното за писмата. Друга синя легенда – Светослав Лучников, при комунизма се подвизаваше като юрист на особено важното стопанско обединение „Микропроцесорни системи” в Правец, вкл. и на дружествата му (явни и под прикритие – ръководени от ДС) в чужбина.
  Стефан Софиянски се оказа истинска мистерия, загадка. В Министерството на съобщенията и информацията и в Центъра по строителство работилите по онова време не могат да се сетят за такъв човек. Присещат се обаче в структурите на тогавашния Комитет по планиране – светая светих на комунизма. Дядо му Стефан и майка му Елена са от Горна Оряховица. Обаче в тамошните хроники фамилията на дядото се води Бояджиев, а името Софиянски въобще не присъства в родата. Според някои данни политикът е носел фамилията Горнооряховски, но си я сменил, а според бележки в Интернет тя е сменяна три пъти. Жена му Алиса Балдева (Софиянска) е от известен род. “В началото на 80-те години бяхме във вила на южния склон на Панчарево. Ние бяхме в едната компания, а тя беше в другата. Бяхме на купон...”, навремето превъртя лентата на спомените екскметът. „Тя” е Евгения Живкова. “Да, едно мое гадже имаше вила там...”, признава и внучката на Първия. По онова тоталитарно време да попаднеш в такива компании не беше въпрос на шанс, късмет или луда случайност. УБО проверяваше до пето коляно присъстващите до височайшата фамилия и не допускаше дори полъх от простосмъртни. Двамата не са били и съученици, за да могат все пак, макар и по изключение, да се окажат заедно. Е, има и една невероятна хипотеза – еднаквите им астрални знаци да са ги срещнали! И внучката на Генералния секретар, и демократичният политик са раждани на историческата за болшевиките дата 7 ноември. Но аз не съм сред почитателите на астрологията. А вие?
  Друг тъмносин политик Марио Тагарински е от подобна разноцветна боя. Той беше сред най-активните седесари и поддръжници на Иван Костов, ръководеше сините фондации „Победа” и „Втора победа”, координираше националния им предизборен щаб. По време на кабинета на Командира стана министър на специално създаденото за него ключово Министерство на държавната администрация. Като прелетна птичка, преминала покрай СДС посети още няколко партии – Нова СДП, Демократическата партия, РЗС, беше независим и накрая започна да гласува за ГЕРБ и се сдуши с тях. На 27 юни 2009 г. беше избран за заместник Велик масон в България. Ала не майсторите-зидари не са стояли зад него при тази разноцветна кариера.
  Защото Марио Тагарински е бившият щатен комсомолски секретар на Техническия университет по времето на тоталитаризма, номенклатура на ЦК на ДКМС и брат на първия секретар на БКП в същия университет. Иван Костов не може да не е знаел това обстоятелство – все пак той преподаваше политикономика точно в това учебно заведение и се водеше там на щат. Тагарински е авторът на първия законопроект за лустрация на комунистическите кадри , пълен с недомислия и бракуван от президента Петър Стоянов и Конституционния съд. На фона на биографията му се разбира защо го е създал така, че да противоречи на елементарни правни норми. Същият подход използват и досега много други изявени „антикомунисти” – хем печелят имидж, хем провалят начинанието.
  Макар и обвинен в корупция, навремето този абониран за властта партайгеносе се намърда като член на НИС на СДС, после напусна партията и с Александър Праматарски направиха „Народен съюз”, накрая напусна и него и като блуден син отново се завърна в лоното на сините. Естествено е, че когато му дойде времето според онази крилата фраза, отново ги предаде, предаде и останалите, както ще предаде и Бойко Борисов. Подобни политически пируети и зигзаги са неестествени. Не защото някой ги е направил, а понеже различни партийни лидери са го приемали в редиците си и поддържали кариерата му.
  Примерът е показателен и затова го дадох. Вижда се как един кукловод зад кулисите го мести от организация в организация, от партия в партия, от позиция на позиция – винаги и навсякъде безотказно и радушно приеман въпреки амплоата му на изменник. „Аз съм 51-годишен, хетеросексуален, нормален мъж с деца и внуци, от 18-годишен си вадя хляба сам и всички решения взимам сам, никой по никакъв начин не ми е въздействал”, опроверга подобни съмнения самият той.
  Или да видим какво е потеклото на един също много известен „десен” – Асен Агов. В началото на 1990 г. е конферансие на митингите на БСП, на изборите за Велико народно събрание се яви като независим кандидат за депутат с подкрепата на БСП, а после е депутат вече в 6 народни събрания и верен подръжник на Иван Костов. Дядото на Асен Агов – също с името Асен Агов, е човекът, доставил детонаторите за взрива на 25 април 1925 г. в църквата „Света Неделя”. Той е организиран от военната организация на БКП по указания на СССР и военният офицер от "Разведупра" на Червената Армия Михаил Малхазович Чхеидзе – личен познат на Сталин. Загиват повече от 130 души, над 500 са ранени. Но да забравим дядото и да видим бащата на Асен Агов. Той е висш офицер от ДС, главен юрисконсулт при социализма на „Нефтохим”.
  ИванКостов министър на правосъдието стана Васил Гоцев. Той е бил съветник към Държавния съвет на Народна република България. Оглавяваше го Тодор Живков. Гоцев беше и личен съветник на първия му заместник в този орган – Ярослав Радев. В новите времена се превърна в изпечен демократ, основател на Демократическата партия, върлосин депутат и министър, съдия в Конституционния съд, а сега е експерт в парламента от квотата на Асен Агов. И транспортния министър Вилхелм Краус не е бил Никой преди Десети ноември, за да стане Някой след това. Баща му беше важна клечка в столицата, първи зам.квет при комунизма, а родата – на различни места в звената на държавата власт при тоталитаризма. Затова днес е един от заместниците на олигарха Валентин Златев в „Лукойл”.
  Външната министърка Надежда Михайлова беше секретарка на съпругата на комунистическия идеолог, член на Политбюро и секретар на ЦК на БКП Александър Лилов, а доскорошният й съпруг – кадър на ЦК на БКП и щатен партиен секретар на огромното стопанско обединение „ЗММ”. Следователно – номенклатурен кадър на два отдела в ЦК и съгласуван за назначение със Секретариата на Политбюро. Съпругът на синята министърка и червеният оръжеен търговец Петър Манджуков – издател на в. „Дума”, успешно и в съдружие приватизираха обектите му на безценица. А когато става дума за милиардът и нещо долара, на който се оценяваше ЗММ, направо е задължително да се говори за няколкото милиона лева, колкото струваше взетият от семейството гараж-автосервиз на ЦК на БКП. Част от истината е най-добрата лъжа – спомняте ли за цитата от нациста Гьобелс?
  По същата гьобелсова логика е удобно да се пише за партийната секретарка Елена Костова – на някакви си петдесетина души, отколкото за мъжа й. Защото самият Иван Костов е специализирал две години във Висшата школа на Централния комитет на комунистическата партия на СССР! В биографията му, която е поместена и във в. "демокрация" е записано „слушател в Института за повишаване на квалификацията в Москва”. На Запад знаеха за какъв „институт” става дума, а у нас използваха евфемизъм.
  Пребиването там не е компромат, както биха казали някои – редица от възпитаниците на тази школа са високо ценени в Европа и САЩ заради подготовката, която дава. Костов също е оценен, но у нас и още при комунизма. Част е от екипа, който тогава „превежда” балансът за икономиката на България от левове и рубли в долари. Задачата е поставена от Валутната комисия на Политбюро. Всъщност и това не е компромат – в последните си години тоталитарната система даде амнистия за избягалите от България, обърна се към емигрантите в чужбина да помагат за българския износ на Запад, започна да забелязва кадърни хора – може би, защото болестта на социализма придоби остри форми и се търсеше начин за изход от нея.
  По-съществен и интересен е въпросът защо са го оценили и изпратили в съветското „училище за премиери и министри”, както го наричаха. Може и да е било заради несъмнените му и високи способности... Но е възможно на везните на решението освен това да е натежало родството му със Станке Димитров – Марек. Близкият роднина е един от ръководителите на българската комунистическа партия, шеф на военното й крило, емигрирал при Сталин, станал важен фактор в Коминтерна и съратник на Георги Димитров.
  Факт е, че ние не знаем истинските биографии на демократичните ни управници. Факт е, че практически всички от тях имат здрави кръвни и партийни връзки с висшата номенклатура. Факт е, че дори способни премиери като Иван Костов не можаха да проведат лустрацията, не отвориха досиетата, не прочистиха съдебната структура, а приватизацията и разграждането на икономическата система обслужи ръководните кадри на социализма... Факт е, че всички главни прокурори у нас се подчиняват на тази неписана, кръвно-партийна традиция: от братовчеда на Андрей Луканов – синия Иван Татарчев, та чак до безцветния Борис Велчев от родата на Политбюро. Подобна е ситуацията в Конституционния съд, във всички върховни съдилища, в министерствата, в армията, спецслужбите, държавните учреждения.
  Такава е при най-мастите ни олигарси. Бръкне ли се в миналото – веднага изскачат неподозирани детайли. Проекцията в миналото на Васил Божков – Черепа опира до партизанската бригада „Антон Иванов”, докосва се до пролетарския поет и виден ръководител на БКП Никола Вапцаров. Името на Николай Гигов е тясно преплетено покрай майка му с това на Андрей Луканов. За посветените името на Младен Мутафчийски си върви като куче на верижка с това на дългогодишния член на Политбюро Пенчо Кубадински..."
  И т.н., и т.н. И още един цитат от книгата:
  "Факт е, че България е ръководена от прозападни правителства, макар и с огромно червено влияние, само в два периода. Първият е непосредствено след разпадането на бившия СССР на 8 декември 1991 г. и утвърждаването на нова Русия в края на следващата година – времето на Филип Димитров. Вторият – след икономическата катастрофа при Жан Виденов. Явно е играла като стратегия крилатата фраза на Тодор Живков „Да се поснишим, докато мине вятърът”, взета на въоръжение от неговите наследници.
  Не е грехота да харесваш, да вярваш в някоя партия или политически лидер. Хората не са специалисти по събирането на информация, по разследванията, по изравянето на грижливо скрити тайни, по изкопаването на действителните решения и мотиви за тях вместо онова, с което ни захранва пропагандата. Но ако и след прочетеното в тази книга продължите да вярвате и да се доверявате на думите на български политик – вие въобще не сте глупак! А нещо много, много по-лошо – фанатик!
  ГЕРБ не промени „изключенията” – правило! Спази ги, въпреки иначе яростната си антикомунистическа риторика. На почти всички техни големци родовете са от много десетилетия и дори почти столетие в лоното на БКП.
  Не иде реч и за различните убеждения – в горните етажи на държавата няма нито един-единствен човек, произлязъл от масата на обществото и издигнал се благодарение на способностите си.
  Това е просто власт, само и единствено възпроизвеждаща се власт! Властова аристокрация, провъзгласила се за такава.... ... .
  Такъв е резултатът от нашия преход – феодалната демокрация. По същия парадоксален начин редица западни политолози определиха епохата на социализма като „модерен феодализъм”...
  И след цитатите да кажа и аз нещо:
  Та на този фон ми се струва, че Бойко Борисов е много точен и верен образ на тази феодална демокрация, най-сполучливата й еманципация на фона на материал като леля Пена и чичо Иван, , които здраво се държат за това робство, понеже нищо друго не не са виждали и не знаят. Прав е авторът, че ние като нация и държава сме много далеч дори от капитализма, макар че сме го навлекли като целофанена обвивка. Прав е и в друго - в такъв етап политическите пристрастия и дори неговото "кой какъв е", не са от съществено значение.
  А аз ще перефразирам Дън Сяо Пин - за нас важното е поне сред тези котараци да намерим котката, която да лови мишките.

 67. 67 Профил на Нихната Макя
  Нихната Макя
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Елитът от преди 1989 наистина ни управлява днес, но не чрез синовете и внуците си, а чрез обслужващия си персонал - носачи на папки и шлифери, разтривачи на уши и други подобни мутро-милицонери.

  За жалост ...

 68. 68 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 586 Неутрално

  За познаващите гънките на предишната система , твърдението в заглавието говори за "лоша наивност" на Автора . Трябва да се владее "езикът" на документите . Че ни очаква нещо , за което не бихме повярвали , се знаеше от около 1979 г.. Тогава нещата се представяха като очакваща ни , небивала по своите дълбочина и мащаби , "икономическа" криза ...

 69. 69 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Все същите фамилни имена са във властта вече повече от 65 години.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 70. 70 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#64] от "Храбър":

  Въпросът е не дали знае? И въобще кой може да приравнява познанията си с изчерпателността на една материя. Дава мнение, защото го питат - нали е интервю. Или трябва да каже: не съм изчел всички документи между 1945 и 2012 и за това нямам мнение. А защо да не прочетем и документите преди 1944 г. - там сигурно има доста интересни факти относно бъдещите управленци.
  Трябва да се откажем от навика да приемаме всяко мнение, противоречащо на нашата истина за лъжа, за манипулация и прочее. Всеки е свободен да тълкува фактите, особено в свободните медии - това не е учебник по история.

 71. 71 Профил на ямх
  ямх
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Нищо пресилено няма, то е ФАКТ!...виж заглавието!

 72. 72 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#57] от "AzDebil":

  Аз не смятам, че номенклатурните управленци са се пръкнали от нищото през 1944 г., те са съществували и преди. Лошото е, че са взели тотален връх през тези години и първи успяха да се нагодят към промените, активно префасонирайки се. Това е основния ни проблем - тук няма идеология, на която да се противодейства, въпреки опитите да се облече тази прослойка в определени одежди. Те са всеядни, което означава, че се адаптират прекрасно.
  Да, нямаме си друга България, но Германия (ФРГ) успя да се пребори без намеса от друга една Германия, така че примери има.

 73. 73 Профил на Sofia Markarian
  Sofia Markarian
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#31:"reakzioner"]Съвременте български политици защитават само собствения интерес, ако той е в унисон с руския, ще защитават него, ако е в унисон с американския, него ще напишат на знамената си! [/quote]

  Де да беше толкова просто!

 74. 74 Профил на Sofia Markarian
  Sofia Markarian
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#57:"AzDebil"]Защото Номенклатурата не бяха просто някакви стерилни експерти-управленци. Те бяха управленци в рамките на една управленска идеология. Когато те остават значи остава идеологията. Когато те се мултиплицират значи се мултиплицира идеологията. Дори не става въпрос за комунизъм-антикомунизъм. Тяхната идеология беще само прикрита с идиотизмите на комунизма. Тяхната идеология е "власт на всяка цена".[/quote]

  Съвсем вярно - ако се позагледаме внимателно в предизборните прояви на определени партии ще различим много ясно старата идеология "власт на всяка цена". Изборът в крайна сметка е в ръцете на избирателите.

 75. 75 Профил на Sofia Markarian
  Sofia Markarian
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#72:"sbk"]Аз не смятам, че номенклатурните управленци са се пръкнали от нищото през 1944 г., те са съществували и преди.[/quote]

  Пръкнали са се почти от нищото. Доколкото ми е известно според повечето историци събитията от 1944 г. се определят като ПРЕВРАТ на червената армия в България. Хората, които идват на власт в България след този преврат са хора одобрени от Съветския съюз - това са доста простовати хора (тези управляващите след 1944 г.) Те буквално избиват в годините непосредствено след това (1947-48) будните българи несъгласни с наложената насила власт. Справка филмът "Горяни" І и ІІ част.

 76. 76 Профил на Vladimir
  Vladimir
  Рейтинг: 466 Весело

  Душко Добродушков, архивар при окръжното управление, като занесе веднъж на подпис някои книжа в дома на господин управителя...
  и нямам какво повече да добавя

 77. 77 Профил на PlamenVarna
  PlamenVarna
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Мартин Иванов, шеф на архивите:
  "Пресилено е, че елитът преди 1989 г. се е мултиплицирал и ни управлява днес .... Да се твърди обаче, че елитът се е мултиплицирал и възпроизвел, ми се струва доста пресилено. Аз съм по-умерен в тези твърдения с лека ръка, че всичко преди 1989 г. и след нея няма промяна, че същите хора ни управляват, но под други маски. Подобни твърдения са предимно за политическа консумация, а не за сериозна изследователска работа"
  -------------------------------------------------------------------
  Кои са по-отврателни, тия като тебе другарю Иванов, дето се опитвате да се правите на недоразбрали, или отрочетата на червената номенклатура и ченгесарите, дето успешно мимикрираха и години наред се подвизаваха в синия ъгъл на боксовия политически ринг и продължават да се прикриват с креслива лицемерно-антикомунистичека фразеология ?
  И двата типа сте еднакво отвратителни - първите заради всеядната ви угодливост, а вторите с безскрупулната си наглост и безмерно двуличие.
  Еднакво черни душегубци и мръсна паплач.
  ---
  Имам няколко лоши новини за вас:
  (1) България е малка страна и всеки знае за всеки и за рода му;
  (2) Има вече достъпна за масовия блогер и коментатор медия - интернет, има и истински чести изследователи и журналисти, и истината за вас макар късно и мъчително, но все пак изплува;
  (3) Колкото пари, власт, имоти и връзки да са стифирали дядовците и татковците ви, вие си оставате наследствено обременени с некъдърност, безогледна самоубийствена алчност и непреодолима зависимост от покровителство;
  (4) Още няколко години частна собственост, още няколко години свободна конкуренция и лаврите, унаследени от дядовците ви ще увехнат окончателно, още няколко поколения и вашите наследници ще пръснат всичкото унаследено-окрадено и уредено по втория начин;
  (5) И най-важното - има Бог, има Възмездие и има Видов Ден, и внуците ще платят за черните дела на дядовците и бащите.

  ДОНОСНИК, ИЗПЯ ЛИ СИ "КРАТКИЯ ДОКЛАД" НА МОДЕРАТОРА ? НАТЕГАЧ, НАТЕГНА ЛИ СЕ ПО СТАР КОМУНДЕРСКИ НАВИК ? ЦЕНЗОРЕ, И БАН-а НЕ МОЖЕ ДА ВИ ПРИКРИЕ ИЗЛАГАЦИИТЕ
 78. 78 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 760 Неутрално

  А стига ПРАХ ОЧИТЕ БЕ
  То и слепите виждат, че точно:

  "... елитът се е мултиплицирал и възпроизвел,........... преди 1989 г. и след нея няма промяна, че същите хора ни управляват, но под други маски.... "

  Това се е знаело. подготвяло и дори с помоща на Москва и КГБ по време на дългата им перестройка, преди 'нашия" 10 ноември.
  Дори думите на Т.Живков идават това:
  ""Въпросът на въпросите е как да се променим, как да се реформираме, без да изпуснем контрола върху събитията." и го казал докато комуниста Боце му е разтривал ушите

  Успяха да преметнат и Народа и Света , ама няма да е за винаги. И този ПЛАЗМОДИЙ (доц. д-р Мартин Иванов), дето се прави на историк и изследовател няма да помогне с адвокатсването си!
  И не напразно е назначен ОТГОРЕ, за началник на "Архивите" за да прочиства и замазва!

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 79. 79 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 760 Неутрално

  До коментар [#77] от "PlamenVarna":

  Стискам ти ръката!
  До скоро не можеше да се намерят . прогледнали хора по форумите.

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 80. 80 Профил на hyram1
  hyram1
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Мисля че гспдина не е прав в анализа си. Проблема се състои в това че той е напълно наясно за какво става дума. Остава открит въпроса . Защо го прави.

 81. 81 Профил на petiav
  petiav
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "Националната памет се конструира от множество фамилни истории. Като нямаш семейната памет и националната ти куца."

  ------------------------------
  Изключително точно казано , и то по повод "най-българската война" отпреди 100 години!! Сайтът с имената на загиналите, направен днес от агенция "Архиви", в който всеки може да провери за прадядо си, е също толкова - или дори още по- по значим, от акта на военното министерство през 20-те години да се опишат на едно място всички убити.

 82. 82 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 932 Весело

  До коментар [#2] от "EREBUS":
  Малко иска, историческите факти трудно се събират, а само събрани имат някаква ценност за днешните и утрешни хора....
  Дака че Флик да не се стиска, а да купува 2 млн.долара са нищо за МФ.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 83. 83 Профил на Ваня
  Ваня
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Цялото интервю ми звучи като "Имам мнение, но не съм съгласен с него". Голямо увъртане, за да кажеш нещо, което не е вярно. Сравнението с управлението след освобождението не е удачно. Вярно е, че децата на чорбаджиите са били изучени и са се наместили на разни служби, но след 10.11.1989 г. имаше много непартийни деца, които също се бяха изучили и за разлика от децата на партията, не само че имаха дипломи, но имаха и знания. Въпреки това, тези хора изобщо не стигнаха до властта. Така че образованието е твърде кухо оправдание за масовото присъствие на бивши партийци и тяхните деца в различните партии в момента. Гледайте например ББ и ЦЦ - еталон за образованост.

  Аз
 84. 84 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 830 Неутрално

  Дори само създаването на страницата с имената на загиналите в Балканската война е достатъчно да осмисли присъствието на г-н Иванов в Държавния архив!
  Чест, почитания и благодарност!

  Имал съм и друг път повод да се убедя в това, че М. Иванов е рядко добро попадение в инак доста произволната кадрова политика на държавната администрация.

  А захваналите се за едно или друго манаджии е добре да обърнат внимание, че "пресилено" не значи "невярно".
  Това е мнението му, толкова.
  Който не го споделя, няма право автоматично да отрича цялата дейност на господина в Архивите само заради една или друга дума, която не допада някому.

 85. 85 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 867 Неутрално

  Нямам нужда от интерпретациите на този човек за да си разтълкувам какво означава "да не изпуснем контрол", или пък "снишаване, снишаване... снишаване"

  Ако някой си мисли, че комунизмът си е отишъл, жестоко се е заблудил. Те са тук, сред нас, навсякъде. Те и техните изчадия.

  Както е казал поета в една хип-хоп песен: "Късметлии, верно сте на всеки километър."

  А Васко Кръпката може да напише още една песен, 20 години по-късно: "Комунизмът все още си отива"

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 86. 86 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 560 Неутрално

  тоз другар как е учил по него време в Харвард

  BG e мини империя на злото.
 87. 87 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 560 Неутрално

  кое е пресилено, ако Евгения Живкова не беше по-комунистически тъпа, сега щеше да е президент

  BG e мини империя на злото.
 88. 88 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 922 Гневно

  А мутрите които вилняха разпасани ,подпомагани дори от службите,а куфарчетата ..??Или е по добре да решим ,че всичко това е митология и не го е имало.Дори ако кажете няма да познаваме и онези хора които пострадаха в първо лице ..но по добре да си гледаме документите.Мутрите не бяха и не са нищо друго освен "Червените ескадрони " на новата власт.Та кой каквото иска да разказва,ние историята сме я преживяли и я живеем лично.

 89. 89 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 803 Неутрално

  Е, след като унищожихте най-важните архиви е пресилено наистина!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 90. 90 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 803 Неутрално

  "Специализирал е в Кембридж, Единбург и в Националния университет на Ирландия.
  "Що партийна пара е потрошил този за поумняване, не е истина и сега е тръгнал да защитава доброжелателите си и да ни втълпява, какви промивки сме, защото им посягаме на историята и не му вярваме?!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 91. 91 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Пресилено, пресилено, колко да е пресилено. Живата истина си е.

  Отделете време навреме.
 92. 92 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  До коментар [#83] от "Ваня":

  Ако човек се опита да се слага на настоящата власт обикновено така се получава.

  Отделете време навреме.
 93. 93 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  Видяхме промяна на думи, промяна на лица, но тепърва предстои да направим промяна на действия. Но това вече не е само нещо, което политиците трябва да направят - това е нещо, което всеки от нас трябва да направи също. А така ще подпомогнем и политиците в техния "преход".
  http://mapto-on.blogspot.co.uk/2012/10/blog-post_21.html

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 94. 94 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1441 Весело

  От 1944г., та до днес, в България не е имало прослойка, която заслужава да бъде определена като "елит". Що се отнася до опитите за (доста своеобразен и още по-неубедителен) реванш от страна на нескопосните наследници на необременени откъм генетична благодат червени разбойници - те са видими и с просто око.

  Свобода за Надежда Савченко!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK