Симеон Дянков: Аз съм финансов министър на всички българи, не само на тези, които ще гласуват

 

© Надежда Чипева, Капитал

 Министърът на финансите Симеон Дянков беше гост на предаването "Седмицата" по "Дарик радио", в което коментира предложените данъчни промени, бъдещите стъпки в тази посока, ниския си рейтинг и бъдещето си в политиката. Публикуваме разговора със сериозни съкращения, 


Как България трябва да преосмисли данъчната и осигурителната си политика в унисон с очакванията в Европа и света за нисък икономически растеж в следващото десетилетие? Това е вашият израз от парламентарния контрол миналия петък. Вие явно искате по-голям дебат от един данък върху лихвите.
Да, искам по-голям дебат. Той няма да се състои обаче тази година, но се надявам, че в изборите догодина и встъпването на следващото правителство това ще бъде един от основните дебати. Защо? Защото сме в ситуация в цяла Европа и в по-голяма част от света, където се очаква, че следващото десетилетие ще е десетилетие на по-нисък икономически растеж, отколкото 90-те години, началото на този век също. И следователно данъчната, социалната политика би трябвало по някакъв начин да отговорят на икономическите възможности.


С плосък данък или скала за облагане на доходите ще се отговори по-добре?
По-голяма част от хората смятат, че аз съм за плосък данък, което не е точно така. Аз наследих финансите на държавата вече в разразила се криза. Един основен принцип на добрите публични финанси е, като има голяма външна несигурност, стабилността се получава, като не правиш резки ходове. И следователно бях наследил от Станишев плоския данък, исках да го задържа, докато е стабилна държавата. Така че съм напълно отворен за мислене по темата дали дългосрочно плоският данък е правилният данък за България, или трябва да се мисли за прогресивен данък. И тази дискусия започва да излиза сега покрай увеличаване на данъчната база от тази седмица за данък върху лихвите, върху депозитите, което е всъщност една от големите преференции на плоския данък, въведен от Станишев.
Вие лично смятате, че трябва да се въведе в България скала на доходите, която беше премахната от правителството на Сергей Станишев с въвеждането на плосък данък. Не догодина, очевидно, вие сте внесъл бюджета за догодина, но вие смятате, че това трябва да бъде добрата данъчна програма за България.
Смятам, че когато е въведен в България плоският данък 2006 година при Станишев, това е било правилно за онзи период, макар и без преференции. Смятам, че на този етап в кризата не би следвало той да се променя, но смятам, че в бъдеще, говорим за няколко години напред, може би държавата, да, трябва да премине към по-прогресивно...


Към скала за облагане според доходите.
Да.


А трябва ли да се стигне според вас до нива като във Франция - 75 процента за най, най, най-богатите?
- Не, България трябва да догонва Западна Европа. От това, че там има доста дълбока рецесия, ние индиректно вече догонваме някои от тези страни, но нашето данъчно облагане винаги трябва да е по-ниско от облагането на вече развили се, макар и в момента в застой, икономики.


Трябва ли да се промени моделът, при който пенсиите се плащат с данъци?
Да, точно затова казах, че трябва да се мисли за цялостна промяна


Това означава, че трябва да се увеличат осигуровките.
Или да се намалят значително, както тук в плоския данък социалистите бяха оставили една много явна преференция за капитала, така и при пенсиите има доста преференции. Многократно сме говорили


Кои например?
Ами, ранното пенсиониране например в силовите министерства. Тази година в бюджета между другото за първи път изсветлихме точно то колко струва на държавата, защото преди този бюджет винаги минаваше, така да се каже, скрито-покрито през държавния бюджет и директно към НОИ. За първа година го сложихме в бюджета - на МВР, ДАНС, Министерство на отбраната, и той струва около 300 милиона на година, само ранното пенсиониране в тези сектори.


Всички в държавния сектор трябва ли да започнат сами да си плащат осигуровките?
Да, всички в държавния сектор трябва да започнат сами да плащат осигуровките и затова е необходимо не просто да се мисли дали е плосък данък, дали е прогресивен, скала данък, а трябва да се мисли как едновременно с това да се промени и социалното облагане, пенсионната система.


Трябва ли да падне горният праг за осигуряване?
- Да, също смятам, че трябва да падне, но не в сегашния дебат, за да не излезе утре, че предлагаме още куп нови идеи.


Да видим възгледите ви. Следващия мандат какво ще направите за България. Бихте махнал плоския данък, бихте махнал прага горния за осигуряване, бихте направил така, че всеки да си плаща осигуровките, а не през данъците. Това са добрите неща според вас за данъчно-осигурителната система.
Да се махне ранното пенсиониране. Всичко това може да се направи по фискално неутрален начин, което за неспециалистите означава, че да, те ще си плащат осигуровките, обаче заплатите им ще се увеличат, така че по този начин те няма да чувстват поне в началния момент някаква тежест. Както между другото в Закона за държавния служител от август тази година махнахме за държавната администрация класа прослужено време, една социалистическа отживелица, но увеличихме заплатите с точно същата сума, така че да не се чувства като намаляване на доходите.


Вие изтъквате два основни аргумента за данък върху лихвите от депозити. Единият - справедливостта, другият - европейската практика. Ще предложите ли облагането на всички доходи, които не се облагат в момента, за да бъдете еднакво справедлив?
Всъщност, когато е влязъл в сила плоският данък 2006-2007 г., без изключение всички доходи от труд са облагани с тези 10 процента и почти всички, с две или три изключения, доходи от капиталови... Голямото изключение е това, за което говорим, данък върху лихвите по депозитите. Другото, по-малко като обем, изключение е данък върху доходите по борсовите операции, най-общо казано.


Добре, те защо да не бъдат обложени, г-н Дянков?
Не, аз смятам, че те също трябва да бъдат обложени и се надявам, че до края на бюджетната процедура тази година те ще бъдат обложени - доходите от борсата или въобще от капиталовите пазари.


Това, за да мине, бихте го предложил между двете четения, не вие, а депутати евентуално.
Не го предлагам аз, но работим по такъв анализ по поръчение на депутати от парламента, така че, като минат данъчните закони през парламента, всички дупки, оставени 2006-2007 г., да се затворят, за да можем да кажем: имаме най-ниския данък в Европа, 10 процента, но няма изключения за всички, защото това е идеята на този тип данъчно облагане. Иначе е лесно да имаш високи данъци с преференции и привилегии, но ако имаш най-ниския данък, не можеш да имаш, не можеш да имаш някакви дупки в него.
По същия начин, по който говорихме за данъка върху лихвите от депозитите, че той трябва да се разшири върху данъка върху печалбите от борсата, би трябвало това да се разшири и върху печалбите от хазарта. Мисля, че до края на тази година това е редно да се направи в парламента, защото тогава ще можем с честно лице да кажем имаме 10 процента плосък данък навсякъде без изключение, без привилегии.


А защо да не се облагат и пенсиите?
Не мисля, че пенсиите трябва да се облагат, колкото и да са големи, защото пенсиите са натрупани от труда през годините, преди човек да се пенсионира. И затова смятам, че те трябва да са без данък, колкото и да са големи. Един вид хората са си заслужили тези пари и те не печелят допълнителни приходи от тези пари, разликата между лихвите по депозитите и пенсиите.


А доброволното пенсионно осигуряване? Там всъщност сега излиза, че става изгодно, ако, разбира се, вярваш на тази система, а нали ние трябва да вярваме на големите доброволни пенсионни фондове, вместо да си държиш парите в банка, да ги дадеш за доброволно пенсионно осигуряване и там остава освободен.
Аз всъщност на съм привърженик като цяло на доброволното пенсионно осигуряване или така наречените частни пенсионни фондове, втория стълб. Смятам, че това е грешка, която е направена 90-те години и в България по-конкретно преди 10-11 години и която сега в почти всички държави, които първи са я въвели, се вижда, че не работи. В България също се вижда. Ако се види каква е доходността на частните пенсионни фондове, всяка година без изключение те събират, всъщност дори е по-опорочено, НАП събира парите, дава ги на тях и те всяка година губят няколко процента от тези пари.


Тоест вие отваряте и още една тема за голям дебат в България - дали, пак не догодина, но от мандата на следващото правителство, да бъдат затворени тези фондове, да бъде приключена под някаква форма
Има и много по-елегантен начин. Просто хората да имат избор дали да съществува вторият стълб на допълнително осигуряване, но те да имат избор дали да го влагат в държавната система, или да го вкарват в частната система. Тогава съм убеден, виждали сме го в няколко други държави със скорошни промени, значителна част от хората веднага се прехвърлят към държавното осигуряване.


Впрочем 2009 вие обещавахте в краткосрочен план 2 процента падане на ДДС и до края на мандата още два, тоест догодина вие трябва да предложите 16 процента данък върху добавената стойност. Защо не го изпълнихте?
- Просто икономическата ситуация в Европа в тези три-четири години се влоши много по-рязко и се задържа, по-важно, по-лоша, отколкото очаквах. Отчасти явно по-дълъг цикъл на икономическата криза, отчасти някои много, много лоши решения на нашите съседи. Гърците, примерно Папандреу в момента, в който той обяви, че ще прави, това преди година и половина, референдум за решението на Европейската комисия, всички ние знаехме, икономистите, че поне още година той ни удължи кризата в Европа. Европейската комисия и Европейският съюз като цяло много, много бавно, мудно решаваше сравнително ясни въпроси. Въобще Европейският съюз не работеше доскоро добре по справяне с кризата. И като резултат ние сме две-три години назад от света като цяло за излизане от кризата. Ние, Европейският съюз.


Още за европейската практика. Това означава ли, не догодина, но като програма на следващ кабинет, въвеждане на данък върху земеделските земи? Също повсеместна практика в Европа, в България е освободена...
 Мисля, че, да, мисля, че е разумно. Точно по същия начин, като има изключения от данъчната политика, тогава се насочват там повече и спекулативни капитали, и т.нар. мързеливи капитали, които стоят иначе по сметки и т.н., просто понеже е по-изгодно, но не е задължително да е по-ефективно от икономическа гледна точка. Тук пак подчертавам, няма да съм само аз поне този, който ще определя какво ще се прави в следващ мандат, казвам си собствено мнение.


А пак по европейски пример - трябва ли да се увеличат данъците върху имотите, особено скъпите? Имам предвид това, че данъчните оценки в България въпреки всичко остават по-ниски от стойностите, на които се правят сделки, доколкото изобщо хората обявяват действителните стойности на сделките.
- На този етап на развитие на икономиката - не. Смятам, че една от позитивите на, един от позитивите на България е, че имаме доста голяма частна собственост върху имоти, става въпрос и къщи, и апартаменти, и земя. И поне на този етап, където ние трябва икономически да догонваме голяма част от Европа, е добре данъците там да останат ниски. Не ме разбирайте погрешно, аз съм за ниски данъци. Като консервативен икономист в каквато и да е данъчна система - плоска или прогресивна, аз ще съм за много ниски данъци, най-ниските данъци в Европа.


Защо не въведохте данък върху финансовите транзакции, където очевидно щяхте да постигнете това, което твърдите - по-богатите да платят?
Европа върви нататък така или иначе, така че аз очаквам може би следващата година не само заради наши решения, а заради решения в рамките на ЕКОФИН, на Европейския съюз това да стане. Аз доскоро бях против тази идея в Брюксел не заради този данък конкретно, аз смятам, че това всъщност е добър данък и той долу-горе е същата идея като данъка върху лихвите от депозитите, само че за много по-сложни банкови и финансови транзакции, които не касаят гражданите, а се облагат един вид банките и финансовите институции. Но доскоро бях твърдо против, сега съм, така да се каже, меко против в рамките на разговорите там, защото според мен той отваря вратата в рамките на Европейския съюз за единна данъчна политика. В смисъл сега имаме единна акцизна политика, а ако се отворят други типове данъци, няма да е далеч времето, след 5-10 години, когато в Европейския съюз ще пробие идеята за единно данъчно облагане. А това за мен е в ущърб на българските интереси.


Но иначе по принцип вие вече смятате, че България би трябвало да въведе данък върху финансовите транзакции, може да не е уеднаквен, говорим за принципа.
Принципът смятам, че е добър. Ние сме правили анализи не тази година, а още миналата година и знаем, че фискално България ще спечели от това по простата причина, че при нас банковата система все пак е в по-начален стадий на развитие.


Вие всъщност очертахте една наистина смела, и го направихте откровено, данъчно-осигурителна програма на бъдеща България. Сега, друг е въпросът с такава програма могат ли да се спечелят избори. Но това е друга тема. Нека си поговорим за лихвите или по-скоро за данъка върху лихвите от депозити. В програмата на ГЕРБ в частта данъчни стимули, това е програмата, с която спечелихте изборите, цялата глава е озаглавена "Да оставим парите при хората и бизнеса". И се говори за данъчните стимули за хората, които ще въведе допълнително ГЕРБ за хората през своето управление. Честно да ви кажа, ми е трудно да си спомня за въведен данъчен стимул, допълнителен, от тези, които Станишев вече си беше въвел.
Да, но сме само една от три държави в Европейския съюз, която не е вдигала данъци. Ние, Швеция и Германия. Няма друга държава в Европейския съюз, която да е задържала данъците така, както правителството ги е заварило - 10 процента и 20 процента ДДС. Това, което в момента си говорим, не е увеличаване на данък, това е затваряне на една преференция. Аз съм твърдо на това мнение. Да, помага, и по други причини помага, защото наистина ни дава допълнителен финансов ресурс, който отива за плащане на пенсии.


Маргарита Попова, вицепрезидентът, упреква в липса на експертен дебат. Казва това - нямаше експертен дебат. А част от заглавията днес и по сайтовете са, че е доста несериозно правителството да приеме толкова важно и засягащо много хора нововъведение, без никакъв дебат на заседанието си, на което приема бюджета
Първо, дебат ще има. И мястото на този дебат е в парламента. В Министерски съвет всеки министър отговаря за определена тема, определен кръг въпроси и той е най-вещ по тази тема. Едва ли може някой от другите министри, при положение че зад мен все пак стоят доста експерти, да каже - ами, не, аз мисля нещо друго въпроса. Те могат да се изказват емоционално и да казват, както голяма част от хората казват - това е много лоша стъпка точно преди избори, ще ни намали изборните шансове. И аз тогава отговарям - аз съм финансов министър на всички българи, не само на българите, които ще гласуват по време на изборите. Това е или прав подход по принцип, или не е прав подход.


Вицепрезидентът казва още, че хората ще намерят начин да избегнат тази мярка.
Някой може да пробва да избегне данъците, ние пък ще пробваме да затворим всички вратички това да стане и ще го наблюдаваме във времето.


Какво ще стане с банковата тайна впрочем? Защото от платената лихва властта вече, без да спазва едни процедури, които в момента я задължават да спазва, автоматично ще знае кой какви пари има. Нали, много просто - ще може да умножава там и да сметне. В момента има доста защити на тази тайна, не може, така, всеки данъчен служител да ходи и да разбере какви влогове имаш.
Ето затова е много важно да се каже, че останалите 26 държави от Европейския съюз имат такъв данък върху лихвите. Така че ако излиза този въпрос в България, значи той вече е излязъл във всички останали 26 държави и въпреки тези мнения и подозрения те са решили да въведат такъв данък върху лихвите. Да, ще има много повече информация към агенция по приходите от. . . кой какви пари е сложил във банките. Това според мен всъщност е добре. И от това според мен се притесняват една голяма част от хората, включително, предполагам, и в парламента. Защото досега никой не подава към НАП информация за лихвите, с изключение на политиците като нас, които всъщност обявяваме в Сметната палата. . .


Програмата на ГЕРБ за създаване на условия за по-сигурен и достоен живот на хората в напреднала възраст, точка едно, приоритет четири - ежегодно осъвременяване на пенсиите с коефициент по-близък до нарастването на осигурителния доход. Това е Програмата за европейско развитие на България 2009 г. Това е в рубриката неизпълнено, нали?
Като влязохме на власт, аз очаквах долу-горе да видя балансиран бюджет, защото това пишеше официално. Оказа се, че всъщност само в последния месец, юли, след изборите дори, след като са загубили изборите, около половин милиард е изчезнал и е бил раздаден само в последните 20 дни. Освен това трябваше да плащаме около 4 милиарда неразплатени задължения, които просто ги бяха държали, държали, държали да не заплащат. Тази година сме разплатили за последно кърджалийското огледало, тази година продължаваме да плащаме за "Цанков камък". Ако хората преди теб са били коректни, тогава ти може да изпълниш голяма част от нещата, които си решил да изпълняваш. Ако те не са коректни,  а предишното правителство във финансовата си част определено не беше коректно към нас. И аз точно затова предпочитам аз да предлагам тези неща като данъка върху лихвите, а да не го оставям. . . защото ако бях популист, щях да кажа - последна година, това ще ми удари и без това много ниския рейтинг, ще изчакам просто следващия финансов министър, ще му предам анализа. Но не е коректно спрямо следващите и не е коректно спрямо България, защото следващият пак ще казва - ето, предишните ме излъгаха. Както всъщност аз се чувствам излъган, защото като влязох като финансов министър, намерих много неща, все лоши, за съжаление, които не вярвах, че ще са там.


Ще има ли увеличение на пенсиите и по правилата от 1 юли, както си е по закон? Нали, ако има правила, за които вие говорите и те са справедливи, трябваше да е от 1 юли.
С промените, които предлагаме - увеличаването с 600 милиона на пенсиите, Кодексът за социално осигуряване в тази си част се променя и става не от 1 юли, а от 1 април. Всъщност всички промени стават от 1 април, но и законът се променя за в бъдеще, за да не се получава, че всяка четвърта година то съвпада точно с изборите и популисти, точно както Станишев, казват - ние ви увеличаваме 2009 година с 10 процента от края на юли


Ще бъде ли инвестирана част от Сребърния фонд догодина, планирате ли го?
Няма да се инвестира. Това е точно една от тия идеи, които е правилна идея, трябваше да се случи. Банките, търговските банки надделяха, имат голямо лоби, плащат огромни пари на медиите, и те надделяха, и заради това около 2 милиарда вече и триста милиона лева стоят на нулева лихва в БНБ и не се използват за примерно развитие на икономиката или за борба с безработицата. Просто е точно както в частните пенсионни фондове, стоят доста пари, вече близо четири милиарда, и не се използват за нищо. Тези два милиарда и нещо също си стоят и за съжаление не се използват.


Друга ваша идея - местенето на държавни институции, предвидено ли е в следващия бюджет, тъй като премиерът каза, че това ще е скъпа работа и заради това спря местенето на митниците?
То върви и вече имаме някои успели такива, като туризма в Пловдив, ИАРА се мести в Бургас, предполагам, до края на годината. И то върви, но явно ще върви по-плавно. Явно и това е една от тези идеи, които според мен са добри, които трябва повече време хората да свикнат с нея и да разберат, че е добра идея. По-добре обаче да има такива идеи. Връщаме се към основната ни тема. По-добре ли е просто да няма никакви идеи, да сме безинициативни като министри, да кажем, или депутати, и тогава всъщност ще имаме висок рейтинг, защото не предлагаш нищо, което хората вече да не са мислили и те ще са ти радостни, или е по-хубаво да предлагаш идеи, някои от тях могат и да се провалят с времето, или заради лобизъм, или може може би някои от тях не са и добри идеи, има и такива. И аз съм твърдо на мнение, може би така с времето съм отрасъл, по-добре да си даваш идеите, дори и да получаваш нисък рейтинг, защото в крайна сметка рейтингът след години никой няма да го помни какъв е. Това обаче, което си оставил като политика, ще се запомни.


Учителите готвят национален протест пред вашето министерство, ако не получат исканото от тях увеличение. Ще получат ли това увеличение, или да идват пред министерството?
Да идват пред министерството. Бюджетът е направен по такъв начин, че вече, каквито пари се дадат, или влиза в по-голям дефицит, а това ще застраши финансовата ни дисциплина, или трябва да се вземе от някой друг. Така че те искат, разбрах, 112 милиона лева, да кажат от кои други да ги вземат. Дали от пенсии да се вземат, дали от здравеопазване, просто да кажат от кой друг да ги вземем тези 112 милиона лева.


Другата сфера е здравеопазването. Там много може да се говори, но пак четейки програмата на ГЕРБ, в нея пише, че ще се предложи демонополизация на дейности на здравната каса и ще се осигури реална конкуренция на медицинския пазар между пакети медицински услуги, предлагани от публичните и частните здравноосигурителни фондове, нещо, което ГЕРБ не изпълни, а вие сте наблюдаващият вицепремиер в здравеопазването.
Аз всъщност съм против тази, тази идея, така че отчасти тя не е изпълнена и защото не смятам, че е добра идея, и пак давам примера с частното пенсионно осигуряване. Много лоша идея точно от Нейков и Иван Костов, която с времето си показа колко недобре работи. Не е моментът и в следващите години няма да е моментът за такова частно здравно осигуряване според мен.


Да чуем коментара ви за спадащия рейтинг, вие сам си казахте, че сте най-неодобряваният министър, и то според проучване на държавната социологическа агенция, но общо правителството спада така, че в момента тройната коалиция, ако приемем, че БСП, ДПС и Меглена Кунева, която участваше в нея, са тройната коалиция, имат по-голямо одобрение, отколкото ГЕРБ.
Гражданите трябва да мислят дали искат да върнат тройната коалиция с всичките й далавери, с привързаността й към Русия и със защитаването на руските интереси, които пък ще тежат на поколения българи, дали искат да ги върнат тях, те какво са построили, или да, на нас ни се случи в доста труден период да управляваме, но има какво да покажем. Има и много неща, които аз бих искал да сме напреднали повече, например в здравеопазването, но да, те ще имат избор и ако решат да изберат тройната коалиция, поне знаем те за какво са. Там нови лица няма, нови идеи няма, те са си същите хора, които се провалиха в еврофондовете, които продадоха интересите на България на Русия, които многократно бяха упреквани за корупция, същите заменки и т.н. Ако народът така реши, затова е демокрация.


Ще се кандидатирате ли за депутат в България догодина, г-н Дянков?
Има такива идеи, те са по-шеговити...


В интервю за "Правен свят" през 2009 година казахте, че 20 години сте навън, там сте си оформили кариерата, свършвате си работата и си се връщате със семейството, и ще идвате тук от време на време. Остава ли този план, или ви се услади политиката?
Остава този план, но, както винаги, в годините има развитие. Убеден съм, че Бойко Борисов е единственият човек, който може на този етап да управлява България така, че тя наистина да стане една европейска държава. И всичко, каквото мога да направя, за да продължи той да управлява държавата, ще го направи, включително и ако трябва да се кандидатирам за депутат, ще го направя. Но дългосрочно животът ми така е протекъл, че няма да съм в българската политика.


А за финансов министър виждате ли се в следващия мандат?
Да, виждам се и за следващ мандат. Ако, аз съм твърдо на мнение, че ако се върне тройната коалиция в този й нов вид, България винаги ще е последна по всичко, а сега вече имаме надежди, ето, по еврофондове вече не сме последни, не сме предпоследни, а сме четвърти, по много неща, които бяхме последни, вече дърпаме напред и затова трябва втори мандат с Бойко Борисов като премиер.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (163)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 515 Гневно

  "Аз съм финансов министър на всички българи, не само на тези, които ще гласуват"....заяви бившият българин, днешен американски поданик, който направи гигантски усилия да превърне бившата си Родина в НАЙ-БЕДНАТА, НАЙ-МИЗЕРСТВАЩАТА и НАЙ-КРИМИНАЛИЗИРАНА територия на немския ЕСсср, Рядък цинизъм и гнусен гьонсуратлък....

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 6. 6 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1024 Гневно

  Ти си финансов министър на олигархията и на офшорните перачи на пари, самоизтъкващи се като инвеститори! Щото само те не плащат данъци! Данъци за всичко, а кога ще забраните на офшорни фикрми да придобиват, и кога да имат собственост у нас? Колко пари изтичат от офшорно избягване на данъци? Защото туй правителство и разпродава България на офшорки! Стига да са "правилните"офшорки!
  Ти си финансов министър на "иди ми-дойди ми" правителство! Обидно е 4-та година да го раздавате: веднъж така, веднъж не така, а после пак така, после не пак така ..... и т.н.
  Такваз партия и последна опозиция не заслужава да бъде!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 796 Весело

  жалко, че от БСП досега не са имали такива гениални министри, нямаше да сме на това дередже... всъщност те са гениални, ама в една друга посока, иначе прогнозите за нисък ръст може и да не се сбъднат, ако Европа се справи с някои от проблемите си, нещата много бързо могат да се обърнат

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  Прочетете внимателно въпросите на "журналиста" от Дарик! Сервилни, удобни, подбрани внимателно така, че да внушат на слушателите безграничната любов на Дянков към българските данъкоплатци и неговата неуморна работа в името на тяхното добруване и просперитет.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1525 Любопитно

  вече дърпаме напред и затова трябва втори мандат с Бойко Борисов като премиер.....
  Страхотна логика... БГ най-много дръпна напред по време на правителството на ИК, ОБАЧЕ знаем каква бе реакцията на матрЯла...
  Иначе лек буламач забърква гн. финансовият министър, не може ли просто да каже че хазната е издънена, нЕма приходи (икономиката бе работи, няма отчисления, контрабандата се шири, монополистите крият данъци), нЕма реформи (здравеопазване, образУвание, пенсионното дело) и сега се чудят как да запълнят дупките...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1416 Разстроено

  Ти си, дето ни създаваш само мъка.
  С нетърпение чакаме разлъка!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1024 Гневно

  Колко данък печалба е платил Нефтохим-Лукоил от как е приватизиран, и колко от как Сим Дя е фин. мин.? Нема и лев! Точно 0,00! Те работят на загуба!
  В США 5% от населението плаща 50% от данъците!
  У нас 85% от данъците идват от граждани и дребния бизнес! Т нар. едър бизнес, като банки, застрахователи, монополи, те нищо или почти нищо не плащат! А законите, че и конституционният съд им дават и специални привилиегии да са над другите!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 22. 22 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Неутрално

  един демократичен шут като грузинския ще е напълно заслужен !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 23. 23 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Защо не попитат Дянков,защо Стиглиц беше уволнен от СБ.Аз знам защо, и Дянков знае,но Българите не знаят.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Дянков, като му свърши министерстването, ще си замине за САЩ, където му е семейството, къщата, работата и всичко останало.

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 29. 29 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 796 Весело

  До коментар [#28] от "Хипчо":

  Ами радвай се, че е дошъл пък макар и за малко

 30. 30 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#6:"~"]Ти си финансов министър на олигархията и на офшорните перачи на пари, самоизтъкващи се като инвеститори! Щото само те не плащат данъци! Данъци за всичко, а кога ще забраните на офшорни фикрми да придобиват, и кога да имат собственост у нас?[/quote]

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 31. 31 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#29] от "bette":

  Празнувам всеки ден от 2001 година насам и така до последен дъх.

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 33. 33 Профил на ermaht
  ermaht
  Рейтинг: 515 Гневно

  АЗ ПЪК НЕ ТЕ ПРИЗНАВАМ ЗА ТАКЪВ. ТИ НЕ МОЖЕШ ДА МИ БЪДЕШ НА МЕН НИЩО КАМО ЛИ ФИНАНСОВ МИНИСТЪР.
  МНОГО НА СЕРИОЗНО СЕ Е ВЗЕЛ, АМА ДОГОДИНА ЩЕ ИЗТРЕЗНЕ И ТОЙ И ВСИЧКИ ОКОЛО НЕГО. ИЗНЕНАДАТА ИМ ЩЕ БЪДЕ ТОТАЛНА.
  СЪЖАЛЯВАМ, ЧЕ В НАЧАЛОТО ИМ ПОВЯРВАХ ВЪПРЕКИ, ЧЕ НЕ ГЛАСУВАХ ЗА ТЯХ.

 34. 34 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 684 Неутрално

  При толкова капацитети във форума никой ли не знае поради каква причина Джоузеф Стиглиц, беше уволнено от СБ.Все пак не случаен човек.Беше икономически съветник на Бил Клинтън.Икономист от световна величина.Истината ще е твърде неприятна за СБ и МВФ.

 35. 35
  Dorian Gray
  Рейтинг: 852 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 36. 36 Профил на xxxxx1963
  xxxxx1963
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "Така че съм напълно отворен за мислене по темата дали дългосрочно плоският данък е правилният данък за България, или трябва да се мисли за прогресивен данък"
  Времето за мислене изтича. Каквото направил досега - направил. Не предприе никакви промени в данъчната политика, значи така е отървало на господарите му. След изборите други ще му мислят.

 37. 37 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1803 Весело

  Този бил финансов министър на всички българи
  Вицът на деня.
  Дянков, ти си министър само на тези, които те натътрузиха на главите на всички българи.
  Пет-шестотин олигархични фамилии.

 38. 38 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Аз пък съм българин и смятам, че Дянков не е мой министър!

 39. 39 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 785 Неутрално

  А според нас си мекотело, слугинче/лакей на МВФ пратено тук, като еничар да погуби собствения си народ. В Грузия ти биха шута, щото бжеше по работа, ама тук те натресоха, като министър от "демокртатично" избрана партия, сателит и отроче на ДС/БКП

 40. 40 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Да ми падне на една ръка разстояние да му обясна дали ми е министър.

  икономист - неграмотник с диплома
 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 42. 42 Профил на ръпончо
  ръпончо
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Огромни скролове по коментарите, в следствие на премахнати коментари- явно онзи болен мозък е минал и от тук!

  Иначе по темата- След като Симеон Дянков заявява, че е министър на всички българи, да се държи, като такъв, а не като някакъв пришълец дошъл на някаква територия, който има за цел единствено да вземе и малкото пари, които хората имат. Гадно е!

  Много народ тук се е взел насериозно! :)
 43. 43 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 750 Неутрално

  До коментар [#35] от "Dorian Gray":"Абе, ла.номет, ти не разбираш ли, че това се получава заради плоския данък?
  Помисли кой го въведе и кой пусна олигарсите да пасат на воля?"
  Вярно е, но ВСЕКИ власт имащ след тях можеше и бе ДЛЪЖЕН да го направи. Обратното е лицемерие.

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 44. 44 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Симеон Дянков: Аз съм финансов министър на всички българи, не само на тези, които ще гласуват?
  Аз съм сигурен, че Симеон Дянков си мисли така - "щом съм финансов министър на всички българи, съм началник и господар на всички българи"...Ей, пикльо набеден за финансов министър на всички българи, ти не си началник дори и на американката Керълин Фройнд и на двамата ви сина Андрей и Марко. Още по-малко си господар на Питър Фройнд - спонсора на Барак Обама и на тъщата си - професор по психология в Чикагския университет. А изобщо не си господар и началник на суверена - българския народ. Точно обратното е вярното.
  Ей, шушумиго скапана бипатридна, ти въобще помниш ли, че си положил следната конституционна клетва: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се." Министъра (от лат. ministеr, stri) е слуга, помощник на народа, а (от лат. ministеr, legum) e и пазител на законите. Всеки има право на своето лично мнение, но никой министър в качеството си на слуга на народа и пазител на законите на които служи, не може да бъде - "Слуга на двама господари" - и на народа, и на политическа партия, и на друга държава. Защото в Евангелието от Матей 6:24 Той, Исус ни указва - "Никой не може да слугува на двама господари, защото или ще намрази единия, а ще обикне другия, или към единия ще се привърже, а другия ще презира." Пак там - 10:42-45 Исус Христос дава и поуката на своите ученици: „ Знаете, че онези, които се считат за управители на народите, господстват над тях и големците им властват над тях. Но между вас няма да бъде така; а който иска да стане големец между вас, ще ви бъде слуга. И който иска да бъде пръв между вас, ще бъде слуга на всичките.”

 45. 45 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1803 Весело

  До коментар [#41] от "r54":

  Е, сега .... за какво са нужни импланти?
  Не че нещо, но тези техники са известни от много време и се наричат с общото название психотронно оръжие.
  Многообразие от средства ... имплантите са остаряла работа.

  Ако нещо е смешно не значи, че не е вярно.

 46. 46 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  До коментар [#35] от "Dorian Gray":

  пак се оправдаваме с предишните? До кога? утре стават 4 години Герб на власт, да !

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 47. 47 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1416 Гневно

  Оказа се, че всъщност само в последния месец, юли, след изборите дори, след като са загубили изборите, около половин милиард е изчезнал и е бил раздаден само в последните 20 дни. Освен това трябваше да плащаме около 4 милиарда неразплатени задължения, които просто ги бяха държали, държали, държали да не заплащат.
  ======================

  Това за 4 млрд. ако е вярно трябва когато и да мина пред Съдебната Палата да се вие опашка от държавни служители подписали неизгодните договори а такова нещо не виждам и веднага ми минава едно наум дали пък сегашните управници не са си дописвали анекси и са намазали филията и от двете страни а когато дойдат следващите ще трябва да дават някъде някакви обяснения в писмен вид.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 48. 48 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Ето малко информация за незнаещите.Уволнен през 1999 г..Отказана му е дори пенсия.Министърът на финансите на САЩ Лари Съмърс настоява за публично отлъчване заради неговото първо и сравнително меко изказване относно глобализацията в стила на СБ.Става дума за секретната работа на СБ,МВФ и МФ на САЩ/собсвеник на 51% от СБ/.Стиглиц допринесе секретните "Стратегии за подпомагане на страните "да бъдат преведени от бюрократичен на нормален език.След щателно проучване на място за всяка страна се разработват специфична стратегия за "подпомагане.Според Стиглиц "проучванията"на служителите на банката се ограничават до 5-звездните хотели на съответната страна.Накрая проучването завършва със среща с някой нещастен,просещ финансов министър,на когото се връчва "пакет за структурни реформи",предварително подготвен за неговия доброволен/доброзорен/ подпис.

 49. 49 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  Ако ГЕРБ иска моят глас, трябва:
  1. Да уволни Дянков и да върне всички данъци и акцизи на нивата им от преди Дянков а всички нови приети по времето на същият да бъдат отменени.
  2. Да приеме закон за отказ от ядрена енергетика и закриване на всички реактори до 2030 г.
  3 Да забрани пребиваването на руски граждани на територията на България за срок по-дълъг от 20 дни годишно.
  4. Да приеме закон забраняващ притежаване на имоти, фирми, медии и т.н. от офшорни фирми и след някакъв срок в който да се регистрират с ясни икономически субекти стоящи зад тях, да национализира всички, които нямат ясен собственик.
  5. Да спре дискриминацията срещу пушачите, да позволи пушенето в заведения и да задължи фирмите да осигурят места за пушене.
  6. Да закрие спортното, културното и правосъдното министерство, чието съществуване е меко казано нелепо.
  7. Да отнеме пенсиите на всички здрави хора, които нямат навършени 65 години.
  8. Да отнеме инвалидността на всички здрави хора, които точат социалната система и ползват безсмислени привилегии с измислени болести.
  9. Да реформира съдебната система по американски модел и да построи достатъчно затвори, в които да бъдат прибрани всички престъпници в страната.
  10. Да приеме лустрационен закон, който да изхвърли от държавна служба всички бивши функционери на БКП и ДС.
  11. Да намали правомощията на министерство на образованието, като извади университетите от държавна регулация.
  12. Да премахне ДДС върху хляб, лекарства, литература и селскостопанска продукция.
  13. Да приватизира БНТ, БНР и БТА.
  14. Да предаде всички спортни и културни сгради и съоръжения за управление на общините в които се намират и да престане да ги финансира от държавният бюджет.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 50. 50 Профил на fanagoreca
  fanagoreca
  Рейтинг: 661 Неутрално

  И браво !
  Навревмето медиите бяха подчинени на БКП , а сега на всички БеКаПЕ-та . А на клуна толкова не му се отдава да лъже , че чак ме е яд докато чета !
  Абе ГЕРБ да не би да имат някъде в централата си матрица " Бойко" и да ги шибат и пресоват ?!?

 51. 51 Профил на mnodulgaregforma
  mnodulgaregforma
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Вече не искам да и го чувам, приказката свърши с тия нови данъци.

 52. 52 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 852 Неутрално

  До коментар [#49] от "Георги":

  Леле Гошееееее....

  Ти да не си оня същия Гошо от почивка? Много си приличате по глупостите които дрънкате.

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 53. 53 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 852 Неутрално

  До коментар [#43] от "geoimg":

  Съгласен съм с теб. Но той Дянков е обяснил по-нагоре какво и защо не е направил. И те ще си платят нищоправенето, съмнение няма.

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 54. 54 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Гневно

  До коментар [#48] от "neznaiko_2011":
  Ако истината има много страни, то лъжата има много гласове - "neznaiko_2011". Лъжата няма край. — «Terminus nullus falso est.» "neznaiko-о-ооо_2011" - 2012 - 2013 лъжеш без край.

 55. 55 Профил на Bagryan Malamin
  Bagryan Malamin
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Дянков, кинти нема, к'во се праиш?

 56. 56 Профил на ръпончо
  ръпончо
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#49] от "Георги":

  Ти, пък, си бил много капризен!

  Много народ тук се е взел насериозно! :)
 57. 57 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 515 Весело

  С въздуха и дъжда какво става - ще го облага ли американския гражданин, защото взехме нещо много да дишаме и ползваме дъждовна вода? ......

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 58. 58 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1303 Гневно

  До коментар [#38] от "ПАСТОРА":  Аз пък съм българин и смятам, че Дянков не е мой министър!
  Защото съм българин отказвам да имам нещо с тая безродна особа,българомразец,гъзобойковлизец,мутроолигарсополога и парцалометреса.Не съм и допускал,че мога да гласувам за такива невежественотъпоумни,ненаиждам тия,които се поддадоха на гаднолъженето им и ни ги натресоха и ще ги обвиня,че ще станат причина да ги замлатя с бастуня.Къш,бе изрод недовършен-не усещаш ли,че баща ти не си е свършил добре работата по изтворяването ти,затуй сигурно и не му обръщаш внимание.Щом си се усетил,че си недоизкусурен,айде мъна!

 59. 59 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1303 Разстроено

  Очаквам модератора да ме изтрие,но не можах да овладея възмущението си,предизвикано от изключителното му нахалство.Точно поради това,че е министър,трябва да мери приказките си ,а не да се подиграва и надсмива на народа ми,с който той няма нищо общо.

 60. 60 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Няма как финансов министър да бъде долюбван от народа, ама мисля че Дянков прекалява.
  Плоския данък - не бил за него, ама го държи нали?! Проект за възстановяване на прогресивна скала има ли, проучвания и анализ не е правил, нали?!
  За пенсионната реформа - нищо! А и се точи на ДЗПО-то, частните фондове - парите им само били седяли. Ами какво - да ти ги дадат на тебе ли? Цял САЩ е на частни фондове, в Япония са частни в Австралия, из ЕС също има частни, навсякъде има партиди - лични и онаследяеми. Той обаче това не го казва а само популистки извежда колко ни струвало полиция и армия.
  Ами струва ами. А колко ще струва без тях, без армия и без полиция не казва. Нали са държавни служители - не е ли държавата тая дето трябва да им внесе 50% от осигуровките.
  Кога ще изравни вноските между служители и работодатели?
  Митническите служби кога ще ги оправи? Има тиха война в Агенция Митници за която нищо не се казва.
  Министерството му е насред нищото, задачите валят, а практически той нищо не прави. Ама абсолютно нищо и се оставя Бойко да се подиграва с него. Ако беше мъж можеше да му скръцне със зъби и да е следващия премиер, ама той явно си има програма - както каза още по едно време лани - че той следващ мандат няма да е минфин. Сега твърди обратното, но и сам си знае - догодина е във Уошингтън.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 61. 61 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 750 Неутрално

  До коментар [#53] от "Dorian Gray":" Но той Дянков е обяснил...
  Има ли желание има начин, няма ли има оправдание.
  Каквото и да обяснявам, ако ме накарат да преведа нещо от китайски ще ме изгонят и ще вземат някой който иска и може.

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 62. 62 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Стъпка 1-приватизация/коруптизаия по думите на Стиглиц/.Вместо да се насочат към продажба на държавните предприятия местните лидери с удоволствие подаряват електрическите и водни компании на своята страна ,като се позовават на инструкциите на СБ за да задушат недоволството.Можеш да видиш как им "светват очите"пред перспективата да получат 10% комисионна в швейцарска банка срещу смъкване на цената на нац.активи с няколко милиарда.Най-гнусното според Стиглиц е подкрепяната от САЩ корупция сред олигарсите,унищожаваща материалните активи и свиваща националната продукция почти наполовина,предизвикваща икономическа депресия и глад.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 65. 65 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 852 Неутрално

  До коментар [#61] от "geoimg":

  Е тва е разликата в политиката. Много хубави неща казваш, но не е толкова просто.

  Щото като дойдат червените на власт, те нито искат, нито могат.

  Тая тяхната съм я гледал 3 пъти вече

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 66. 66 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1416 Гневно

  Дянков, ти не си министър, а си убиец на повечето българи!
  Недоразумение такова, защо не кажеш по какви прични Саакашвили те из проводи с ескорт до границата, да не вземеш нещо да сбъркаш пътя за навън!
  Вместо да кажеш как да се запушат дупките откъде тече в бюджета в частни джобове, вместо да помислиш как да облекчиш бизнеса, та който коже да излезе на светло, ти само се чудиш как да одереш още някоя кожа от най-беззащитните!
  Не си ли поне малко суеверен бе Дянков, не те ли е страх от съдба и проклятия? На твое място щях поне малко да се замисля.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 67. 67 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Стъпка 2-след приватизацията следва универсален план за "спасяване" на икономиката-либерализация на капиталовия пазар.Тя означава отмяна на всеки местен закон,който забавя или облага с данък прехвърляните през границата пари.На теория дерегулацията на капиталовия пазар позволява на инвеститорите,чужди банки и мултинационални корпорации свободно да навлизат и напускат страната.Стиглиц нарича това "цикъл на горещите пари".Парите идват за спекула с валута и недвижими имоти и напускат страната при първи признаци на потенциални проблеми.Резервите на една нация могат да бъдат източени за дни,дори за часове.След като това се случи МВФ изисква увеличаване на лихвите с което спекулантите да бъдат отново привлечени и забележете да върнат собсвения ограбен капитал срещу баснословна печалба разбира се.

 68. 68 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Има стъпка 3 и 4,които водят до окончателното съсипване на държавите.Да Ви е познато това което съм писала в горните два поста?

 69. 69 Профил на Barionas
  Barionas
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Какво значи финансов министър на всички българи ? Като цар на всички българи . Финансов министър означава - държавен чиновник , които му се плаща държавна заплата за определена държавна работа .Нищо повече не значи .

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 71. 71 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 796 Весело

  До коментар [#20] от "др. Иванов":

  каза другарят Иванов

 72. 72 Профил на Лили Иванова
  Лили Иванова
  Рейтинг: 402 Гневно

  Ах, ти, малко момченце с пискливо гласче... как не се намери един, който да ти пръсне кофата, така или иначе е празна като ракиено шише в неделя сутрин...

 73. 73 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 796 Любопитно

  До коментар [#48] от "neznaiko_2011":

  Чай малко, той нали беше икономически съветник на Гоце Стиглиц?

 74. 74 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1303 Гневно

  "Симеон Дянков: Аз съм финансов министър на всички българи"

  Аз мисля, че ти си ЕКЗЕКУТОр на всички българи!!!!
  Чудя се, ако случайно българите проявят глупостта да дадат втори мандат на ГЕрБ, какво ще направи още Симо Дянков????
  Вече всичко е обложено с данъци, приватизирано и окрадено - не остана никакъв резерв. Но както знаем, глупостта и алчността нямат граници! Затова очаквам въвеждането на диференциран "данък ташак" - от 1 до 15 годишни 5%, от 15 до 65 годишни - 20% и над 65 годишни - 5%. Хазната е празна и трябва да се напълни - без значение как!!! Очевидно е, че ГЕрБ няма да могат да минат без нашите Ташаци!!!!

 75. 75 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 796 Весело

  До коментар [#49] от "Георги":

  откога твърдият електорат на БСП гласува за нещо друго освен БСП?

 76. 76 Профил на azbeaz
  azbeaz
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#15:"B52"]вече дърпаме напред и затова трябва втори мандат с Бойко Борисов като премиер.....
  Страхотна логика... [/quote]
  Какво очакваш да каже? "Дръпнахме напред, вече е време други да дърпат?"

 77. 77 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 750 Неутрално

  До коментар [#65] от "Dorian Gray":"Е тва е разликата в политиката. Много хубави неща казваш, но не е толкова просто. Щото като дойдат червените на власт, те нито искат, нито могат."
  Не си ли направиш сметката, си е за твоя/на политика/ сметка.
  Нещата са принципни. Почнем ли да говорим кой е червен и колко е червен става запалянковщина и меко казано е ...


  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 78. 78 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Защо Дневник изтри толкова много коментари, значи досега
  бяхме добри и правехме изданието популярно , но в един момент
  страха от властта е голям а ние неудобни

 79. 79 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#49] от "Георги":

  Допълвам:
  1. Всеки гражданин на САЩ да се посреща с хляб и сол
  2. В училищата задължително да се изучават американските криминални и порно филми
  3. Продуктите на Макдоналс да станат задължителни в училищните лафки
  4. Да се разреши масовото въоръжаване на гражданите

 80. 80 Профил на nelva
  nelva
  Рейтинг: 515 Неутрално

  МИНИСТЪР НА СВЕТОВНИТЕ ОЛИГАРСИ.

 81. 81 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  До коментар [#1] от "appen 13":

  Ходи в Сомалия. Там ти е мястото.

 82. 82 Профил на Raz Dva Tri
  Raz Dva Tri
  Рейтинг: 402 Неутрално

  14 Август 2010
  Аз съм от тия, дето преди 2 години белгийци като ги питаха иронично "-Верно ли е, че БГ е единствената държава, на която ЕС спира парите и защо?", се червят и не знаят какво да отговорят (щото знаят, че "БГ - жертвено агне в ЕС" е поредната пропаганда на Червените мутрафони/вероятно и твои работодатели). От тия, дето помнят как хилищите се от телевизора Доган и Станишев обясняват, как БГ е толкова богата, че няма нужда от спрените поради нередности европейски фондове. А приятелите ми от Чехия ме успокояваха, как и те не са усвоявали добре през първата година от членството (а мен ме е срам и мълча, щото знам че сравнения са излишни). От тия, дето помнят как Братко бе преместен от пътна агенция в министерство като съветник.

  Искам да ви питам вас - платените пропагандатори на Столетната Кърмилница на прехода - как спите, като знаете, че бутате България в гроба? 30-те сребърника на Червените мутрафони стигат ли, да ви успокоят съвестта?

 83. 83 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 624 Весело

  До коментар [#1] от "appen 13":

  За неграмотно злобните хора като теб, обяснявам, че гражданите на САЩ са ГРАЖДАНИ а НЕ ПОДАНИЦИ. Поданици са онези, на Нейното Величество и някои други. Нищо лично, но понеже ти липсва елементарна правна и гражданска култура, та затова. И един съвет - докато мислиш, че финансовия министър ще ти оправи живота /пък бил той и Дянков/, все ще има да чакаш. Аз всеки ден мисля как живота ми да не зависи от никой финансов министър, вкл. българския. Пробвай...

 84. 84 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Дянков ни представя основните идеи от предизборната им програма:
  - Отмяна на плоския данък;
  - хармонизиране на данъчната политика с желанията на Германия и Франция;
  - въвеждане на нови данъци - колкото можете да измислите, те ще предложат и още един отгоре

  Хайде, господа десни, които смятате, че само ГЕРБ може да попречи на БСП да управлява - сега е моментът да се отречете и от плоския данък и от самостоятелната фискална политика в името на дясното единство и ЕНП

 85. 85 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#83] от "m_style":

  След пародийната ти ода на лакействащо парвеню, която е толкова жалка, наистина за кой ли път се убедих, какво бедствие за страната ни са бившите българчета, американски ПОДАНИЦИ, които се изживяват като по-големи американци от другите, въпреки,че са едни жалки източноевропейски имигрантчета, и които не схващат колко са комични в напъните си да се правят на можещи и знаещи, защото са нито едното, нито другото, а американския ПОДАНИК Дянкооф е най-ужасяващото доказателство за това....

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 86. 86 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "Аз съм финансов министър на всички българи, не само на тези, които ще гласуват"

  Съжалявам! Аз няма да гласувам!
  Само щом му видя физиономията на тоя социопат...
  Дянков бегай под полата на лелка Кристалинка! Толкова си неадекватен! Едно ченге Гоце те направи за смях!
  Ти сега реши да направиш нещо!
  Къде бе ТРИ години?
  Бегай при любовницата си!
  И, искай 10%, знаеш за какво...Малоумник!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 87. 87 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Дянков безспорно е умен мъж, но му липсва визия. Липсва му стратегическо мислене в перспектива. Може би това е недостатък на всички икономисти по принцип?

  Иначе интервюто е пълно с гафове и направо грешни тези.
  Като например тази:

  "...Един основен принцип на добрите публични финанси е, като има голяма външна несигурност, стабилността се получава, като не правиш резки ходове."

  Дянков, точно във време на такава несигурност швейцарците заковаха курса на валутата си. Ако това не е "рязък ход", здраве му кажи.

  Дянков - "криза" няма. Никъде в ЕС няма "криза" ! Поразходи се малко, и ще го видиш с очите си.
  "Криза" е другото име на лошо управление! Бг е в "кризи" от 1944 и насам. Перманентни... .

 88. 88 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#11:"bette"]ако Европа се справи с някои от проблемите си, нещата много бързо могат да се обърнат[/quote]
  Не, няма да се обърнат.
  Защото в Бг няма икономическа логика.
  А няма такава, защото в Бг реална икономика НЯМА.
  А има само пришълци, "на ишлеме", готови да експлоатират Бг трудови ресурси за жълти стотинки. И когато им скимне- да се изнесат "яко дим". И оставят руини след себе си.

 89. 89 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#13:"BG Reality"]Прочетете внимателно въпросите на "журналиста" от Дарик! Сервилни, удобни, подбрани внимателно така, че да внушат на слушателите безграничната любов на Дянков към българските данъкоплатци и неговата неуморна работа в името на тяхното добруване и просперитет. [/quote]
  Така си е.
  Изглежда като вид платена публикация от нечии ПР отдел.
  Предизборно.

 90. 90 Профил на antsiva
  antsiva
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Дянков очевидно се е побъркал! И ако до сега го мразеха само левите, сега ще го намразят и десните. Но хак му е - както се казва, който изостава го бият!

 91. 91 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#6:"~"]Ти си финансов министър на олигархията и на офшорните перачи на пари, самоизтъкващи се като инвеститори![/quote]
  Той е финансов министер на всички българи. Да тези "инвеститори" за съжаление има ги навсякъде са също "чистокръвни" българи, "Арийци" от кръжеца на Станишев и Гоце. А някои и от кръжеца Доганов, ама те тези не са толкова чисти българи, хеле пък "арийци"! Ама пък върът на перфидността е точно същите, воглаве с Гея да викат най много "Дянков да си ходи"! И да обвиняват другите за собствените си грехове. Крадецът вика "Дръжте крадеца'! Това е БСП и неговата "тройна" ламя грабителска и продажна!

 92. 92 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#90:"antsiva"]Дянков очевидно се е побъркал! И ако до сега го мразеха само левите, сега ще го намразят и десните. Но хак му е - както се казва, който изостава го бият! [/quote]
  Ти на тези дфесни ли им викаш? Леви-десни, леви-десни, кучета бесни! До един!

 93. 93 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  На снимката: Ето такъв съм ви приготвил. Четвъртит.

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 95. 95 Профил на Peacock
  Peacock
  Рейтинг: 1257 Весело

  за да не излезе утре, че предлагаме още куп нови идеи - И Слънцето да се скара че са свалили още няколко пункта от мижавия му рейтинг!

 96. 96 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 955 Неутрално

  човек, който говори за премахване на горния праг на осигуряването, без да спомене премахването на тавана на пенсиите, е много сбъркан.

  това показва базисвен проблем с основни понятия като порядъчност и честност. да не говорим за по-модерни неща, като реципрочност, например.

  другите изумителни идеи и твърдения нямат нужда от коментар.

 97. 97 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  Затова,....... още 1 данък "българин"

 98. 98 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#96:"Bira"]това показва базисвен проблем с основни понятия като порядъчност и честност[/quote]
  Каква честност у човек, съратник на световно известни мошеници от рода на Андрей Шлайфер?

 99. 99 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1041 Весело

  [quote#40:"Кой ограби Криско от Босфор ТВ"]Да ми падне на една ръка разстояние да му обясна дали ми е министър. [/quote]

  Дянкофф бяга бързо

 100. 100 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1416 Разстроено

  [quote#74:"Дедо Либен"] Очевидно е, че ГЕрБ няма да могат да минат без нашите Ташаци!!!![/quote]
  Правиш "тънък" намек, че Дянков има качества на колоратурно сопрано ли..и иска и нас да стои такъви? Леле..

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK