Борис Велчев: Има много неща, за които не бива да се говори

Главният прокурор Борис Велчев, който от следващата седмица ще е член на Конституционния съд

© Анелия Николова

Главният прокурор Борис Велчев, който от следващата седмица ще е член на Конституционния съд"Дошъл съм днес за няколко часа, имам да върна няколко книги в библиотеката и да си оправя трудовата книжка. Буквално след нашия разговор напускам палатата". Денят е понеделник, пети ноември. Това са думи на вече бившия главен прокурор Борис Велчев преди последното му интервю като такъв за "Дневник". Президентът Росен Плевнелиев издаде указ за назначаването на Велчев като член на конституционния съд миналата седмица. С него разговаряме за постигнато, грешките и проблемите на прокуратурата през мандата му.


Ако можете да направите сравнение между първия път, когато влязохте в този кабинет и сега...
- Не помня първия път, когато влязох, защото беше преди почти седем години. Оттогава почти живеех в него. Не си спомням отделните посещения. Но естествено, различно е. Тотава започнах и имах усещането, че ми предстои нещо безкрайно трудно, много важно даже. В една друга медия дори казах, че имах малко романтична предства как и колко бързо ще се решат проблемите. Сега съм доста по – голям реалист.


Ще ви липсва ли?
-Това е предизвестена раздяла.Още преди 7 години, когато приех позицията знаех, че рано или късно ще стигна до тук. Вероятно ще ми липсват доста колеги. И със сигурност ще ми липсва интензитетът на работата. Човек привиква да бъде в течение на всичко, да бъде постоянно информиран. Но от друга страна вероятно животът ще стане по – лесен.
Какво очаквате от новата ви работа?
- Предстои да встъпя в длъжност. Аз съм много отговорен към това, което правя и със сигурност ще положа огромни усилия да се запозная с делата, които вече са образувани в Конституционния съд и по които предстои произнасяне, за да си формирам собствена позиция по тях.


Това, което се случва с един от кандидатите по някакъв начин, ще повлияе ли на авторитета на Конституционния съд?
- Надявам се да разберете правилно позицията ми. Не бих могъл да коментирам скандали. Първо – защото никога не съм го правил. Второ – защото се надявам скандалите бързо да престанат и КС, където ми предстои да започна работа, да започне да работи стабилно, убедително.


В прокуратурата има към 1800 прокурори. С колко души успяхте да се сближите?
- Реално са към хиляда четиристотин и няколко...С всички ми е било възможно, с повечето съм се виждал и лично. Една част познавам заради коренспонденцията, която сме водили, с други сме говорили много пъти по телефона. Но работих най – много с колегите от Върховната касационнна прокуратура (ВКП), с голяма част от прокурорите от Софийска градска прокуратура (СГП) и с една голяма част от СРП. По обясними причини – географската близост. Разбира се, мисля, че съм достатъчно близък с всички окръжни и апелативни прокурори.


Какво не успяхте да направите през тези седем години?
- Много неща. Това е въпросът, на който най–трудно отговарям. Ето нещо, което не съм казвал. Имаше моменти, в които подцених качествата на отделни колеги. Не успях да ги оценя правилно. Имаше хора, които биха се справили с работата по–добре от други хора, които са натоварени с такава работа. Но това е един от пропуските, които винаги съм си признавал. Не познавах голяма част от колегите преди седем години. И сега се чувствам в положението на длъжник на част от хората, които незаслужено е подценил.


Има ли нещо, с което най–много се гордеете?
- Нека да проявя скромност и чак да не се гордея, но опитвал съм се да работя почтено, по начина, по който съм го разбирал. Опитвах се да си гледам работата по най–тихия начин. Без да давам шумна гласност на всичко онова, което правя. Смятам, че така трябва. Гордея се с това, че структурата на организираната престъпност в България е по–различна, отколкото преди години. Големите организирани престъпни групи на прехода, които бяха най–активни в заниманията си с наркотици и рекет, с трафик на хора, с контрабанда, вече ги няма. Техните лидери отдавна не са фактор, защото някои от тях избягаха, други са обвиняеми, трети са осъдени, четвърти са подсъдими. Но този тип структурна организирана престъпност на прехода, който познавахме навремето, сега вече го няма.


При последните ви няколко изказвания, критикувахте точно ефективността, че можело да се направи повече...
- Това е едно от нещата, за които съжалявам. Положихме огромни усилия, но ми се искаше те да бяха малко по–целенасочени, за да могат някои процеси да свършват по–бързо, да имаме повече осъдителни присъди. В крайна сметка не е важно, кога ще се случи, а да се случи. И тези хора, знаковите фигури на прехода вече да разбират, че вече нямат място в съвременното общество като някакви фактори.


Организираната престъпност беше областта, която в която и Европейската комисия отчита успехи. Делата са факт, голяма част са в съдебна зала. Там, където сте критикувани най – много е борбата с корупцията. Искам да ви задам въпрос за корупцията в съдебната система. Имаше един съдия, който наскоро беше оправдан, който се оказа, че е посредничил в предаването на подкуп, не в качеството си на съдия, а по – скоро като посредник. Защо не видяхме дела срещу съдии, които продават работата си, също прокурори, които продават работата си?
- Мисля, че не сте справедливи. Дела имаше, има и осъдени лица. Вие сега казвате, че един съдия, който беше обвинен – беше оправдан. Първо, да не избързваме - това е първоинстанционния съд. Нека видим как ще завърши делото. Но пропускате, че само месец преди това имаше прокурор, който беше осъден за подкуп – от Районна прокуратура Шумен. Мога да дам и още примери. Но не се гордея с това. Те не са добър атестат за една система. Всеки път, когато сме имали данни и е било възможно да съберем доказателства, сме го правили.


Борис Велчев: Има много неща, за които не бива да се говори

© Анелия Николова


Въпросът ми по – скоро беше насочен към вечните имена, които се коментират и в адвокатските среди, свързани повече с търговското, административното правораздаване, които са толкова във фокуса на вниманието.
- Съвсем честно ще кажа. Ако сме имали достатъчно данни за съдия, винаги сме образували дело. Но по слухове ние не работим.


В интервю вчера (бел.ред - неделя) казахте, че вашият наследник трябва да бъде прокурор. Преди време премиерът каза, че може би е добре да е съдия. Какво е вашето мнение?
- Ще ви върна към едно по–старо свое изказване, че изборът на следващия главен прокурор ще зависи до онази степен, до която моят избор зависеше от господин Филчев.
Аз нямам самочувствието на човек, който може да предопределя подобни избори. А и вече знаете, че не съм част от ВСС, където бих могъл да кажа мнението си и да се опитвам да "лобирам" за някого от кандидатите. Ако ви интересува позицията ми за това, кой е добрият кандидат, аз ще го направя публичо (стига все още да проявявате интерес) в момента, в който станат официални кандидатурите. До тогава не искам да направя лоша услуга на никого. Дано да ме разберете.


По въпроса за процедурата за избор. Видяхме сериозна стъпка напред при делегатските събрания, това на съдиите и парламента включително – имаше публичност. Може би стъпка назад беше при избора на директор на Националната следствена службна (НСлС). Какво е важно да видим в процедурата по избор на главен прокурор?
- Ще отговоря. Но процецурата по избор на директор на следствието беше безпрецедентна. Такъв тип не си спомням в нито един избор – за 7 години като член на ВСС...


Не за самото обсъждане, а самата процедура, че беше минимизирана...
- Е, да, вероятно изборът на следващия главен прокурор ще се подчинява на малко по – строги критерии. Но това е разбираемо. Той все пак заема абсолютния връх в системата на прокуратурата и за него сигурно критериите ще бъдат по – строги.


Надявам се тази процедура да протече по–коректно. Но ще кажа нещо еретично сега: има едно такова виждане, че на всяка цена в тази процедура трябва да има поне двама, защо не и трима кандидати. Че ако няма поне двама кандидати, то тази процедура е някак си нелегитимна.


Аз предлагам да оставим нещата на фактите – ако има само един кандидат – какво, няма да проведем гласуване? Или трябва изкуствено да мотивираме някого да се съгласи да бъде издигнат "ей тъй, на – само и само, за да има конкуренция"? Аз мисля, че трябва да се отнасяме с по–голямо уважение към институциите. Ако има двама – трима кандидати, чудесно, защото ще има спор между тях. Ако има един кандидат, това няма да направи неговия избор по–малко легитимен.


Вие сте с опитвали през командироването да вдигате във Върховната касационна прокуратура (ВКП) хора, които не отговаряха точно на профила ви. Успяхте ли да наложите активните прокурори? Допреди година в градска прокуратура се толерираха една група бивши следователи и резултатът от работата им не беше много впечатляващ. Мислите ли, че това беше грешка?
- Командироването разбира се, не е истински, не е същински способ за кадрово израстване. То е един способ да се запълнят временни празноти в една институция – каквато е ВКП. Старал съм се командироването не само да поправя забавянето в работата на ВСС и да има пълноценно назначени колеги, но и да даде повод да се докажат потенциалните бъдещи кандидати за работа във ВКП. Аз се гордея, че голяма част от колегите, които през годините съм командировал във ВКП успяха убедително да спечелят и конкурси след това и доказаха, че изборът ми е бил правилен.


А какво мислите за този способ?
- Най–добре е да няма командироване. Най–добре е конкурсите да се правят толкова своевремнно и да се провеждат толкова бързо, че хората да бъдат титуляри по местата и да не се налага да сменят работата си след това.


Преди време един кандидат за член на ВСС от квотата на прокурорите беше казал, че нещата малко са се обърнали и МВР диктува какво да бъде разследването, а не обратното. Какви са вашите впечатления?
- Основанието да бъдеш оригинален за сметка на полицията не е добре. Знаете, че България има модерно отношение към полицията – постоянна и много висока критичност. Аз винаги съм се отнасял с огромно уважение към работата на колегите полицаи. Смятам, че държавническото отношение изисква, когато има какво да им кажеш, да го им го кажеш лично. Аз съм го правил много пъти.


Имах привилегия да работя с трима министри на вътрешните работи. Не винаги отношенията ни са били блестящи. Но благодарение на тяхното разбиране за държавност, пък и на моето, никога не направихме споровете си публични. И мисля, че така трябва да продължава.
Отношенията между прокуратура и полиция са ясно описани в закона. Нека да не се поддаваме на обществените представи, че МВР командва прокуратурата. Нищо вярно няма в това.


Борис Велчев: Има много неща, за които не бива да се говори

© Анелия Николова


Смятате ли, че има отделни прокурори, които са повдигали обвинения в отговор на някакви обществени очаквания?
- Не изключвам да има и такива прокурори. Тук добре знаете, не става въпрос за полицията. Понякога има обществени очаквания. Упражнява се натиск върху прокурорите, във връзка с тях медиите ни натискат, неправителственият сектор ни натиска, очакват да бъдем радикални, да действаме бързо. Това сигурно оказва влияние. Но надявам се системни пропуски в тази посока прокуратурата да не е допускала.


В книгата, с която станахте професор, има един цитат: "За съжаление познавам лекотата, с която едно лице може да бъде привлечено към наказателна отговорност. Въпреки увереността ми, че това не може да става системно, в отделни случаи може да стане и поръчково. Бизнес конкуренти могат да разчистят сметката чрез "услугата" на някой прокурор да започне наказателно преследване и скоро след това да го прекрати поради необоснованост". Какво направихте, за да преодолеете това?
- Няма как да се намесиш във вътрешното убеждение на 1500 души. Просто не е възможно. Няма как да създадеш механизми, които да осуетят възможностите за произвол. Но, че трябва да бъдат създадени механизми, които да ограничават тези възможности, е факт.
Аз не изключвам, че в прокуратурата сега може да стане всичко, но никой няма усещането, че има системна злоупотреба с властта. Или поне така се надявам. А, че съм виждал примери на лековати обвинения, виждал съм. Всеки път, когато това се е случвлао, съм реагирал съгласно възможностите си.


Искам да ви върна назад във времето, за да направите коментар на няколко събития, които се случиха в съдебната система през годините. Не конкретни дела, по – скоро отделни случаи. Преди няколко години конфликтът между Ангел Александров и Румен Овчаров. Прокуратурата тогава отказа да образува досъдебно производство.
- Доста добро досъдебно производство бяха образували. Обаче, дано правилно да ме разберете – не, че бягам от отговорност. Но специално за този случай в медиите имаше много по–голяма решителност и конкретност от страна на замесените в скандала лица, отколкото в протоколите за техните разпити.
Пред телевизора много от участниците в скандалите през годините доста щедро раздаваха мнения, даваха "доказателства", но когато бъдат призовани на разпит и трябва вече да поемат отговорност за думите си, бяха изключително по–лаконични.


Мишо Бирата, скандалът със СРС-тата...?
- Никога не съм коментирал конкретни дела. Няма причина да започна точно сега.


Добре. Тогава Красимир Георгиев - Красьо – Черния. Бившият председател на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев като член на ВСС каза, че скандалът е показател за липсата на доверие на редовите магистрати към ВСС.
- Тук мога да си позволя да бъда откровен, господин Пенчев беше прав. Много редови магистрати не вярваха, че нормалното кадрово развитие може да става просто по законовия ред.


Хората имаха недоверие, макар и сигурно в различна степен на ангажираност, са се опитвали да осигурят благоприятното решение на ВСС в своята област чрез някакви втори начини. А защо сериозни и отговорни хора с една безупречна професионална биография са се доверявали на някакъв неособено убедителен посредник. Това е все още нещо, на което все още нямам никакъв отговор.


Смятате ли, че това усещане все още го има?
- Надявам се скандалът да е имал своята полза и от тази гледна точка – да внуши на колегите, че подобни неща са безумни и ненужни. Че разни хора биха могли да дават различни обещания, но стойността на обещаното е незначителна, да не кажа, че в конкретния случай напълно отсъства. Надявам се да са си взели поука, но сигурно ще мине много време, докато забравим този скандал.


Направи ли ВСС, на който вие бяхте член, всичко възможно, за да стигне до истината около историята с отстъпените права на строеж в Приморско?
- Нека направя уговорката – този скандал не беше наш - от гледна точка на правомощията на прокуратурата. Вие знаете, там има произнасяне на Върховния административен съд. Аз освен, че през всичките тези години не си позволих неуважително да коментирам която и да било институция, бях особено категоричен в желанието си да не допусна коментар по отношение на съда. Ако ВАС се е произнесъл за мен въпросът е приключил.


Трудно ми е да се върна към детайлите. Но самият факт, че ми задавате тези въпроси и днес, показва че те не са забравени, че хората не са останали с впечатление, че те са били решени по един убедителен начин. И показва, че сигурно е имало още много какво да се направи.


Преди време, по повод скандалите със СРС, бяхте казали, че има много неща можете да кажете, но не веднага. Сега има ли нещо, което можете да кажете?
- Може би не сте ме разбрала правилно. Има неща, които просто не бива да се говорят. Когато си бил 7 години главен прокурор, по необходимост се сблъскваш със страшно много информация за много хора. Една част от тях за информация става публична чрез делата. Друга част си остава тайна.


Характерно за вашия изказ е честата употреба на "пълно безумие". Има ли някакви пълни безумия, които сте премълчали?
- За да кажа за нещо, че е безумие трябва наистина прагът на нетърпимост да е прескочен много категорично. Аз наистина съм се старал да бъда внимателен в изказа си, защото си давам сметка, че когато си главен прокурор нямаш право са се поддаваш на никакви емоционални реакции. Защото не говориш от свое име, а като представител на една много овластена институция и всяка една твоя дума се гледа под лупа. Това е една от причините да бъда новобранец и никога да не си позволявам емоционални реакции. За да го направя сигурно съм имал много, много сериозен повод и ни съм успял да се овладея.


По отношение на прокурорите от оперативните прокуратури, като Вие ги наричате, мислите ли, че има нещо с което сте длъжен, нещо, което не успяхте да направите?
- Сигурно. Стараел съм се през тези години да не откажа среща на нито прокурор и мисля, че не съм отказвал. Сигурно съм могъл повече. След като гледам развитието по отделни дела по години, си мисля, че съм могъл да бъда и значително по – полезен. Но не в своя защита, а като израз на някаква справедливост, има стотици хиляди наказателни производства от страната на прокуратурата. Дори и тези, които традиционно наричаме "знакови дела" също са десетки, да не кажа стотици, няма как някой да ги познава всичките.


По отношение на предпазването на тези прокурори от външен натиск...
- Имало е случаи, когато прокурори са се оплаквали. В тези случаи съм реагирал различно, според вида на получения сигнал, имало е и заплашени прокурори и прокурори, които са усещали натиск от по – висшестоящи прокурори... Взимал съм мерки веднага. Ако някой има оплакване към мен, да дойде да го каже. Но не мисля, че ще има много такива.


При две дела, по които имаше решение в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) се коментираше структурата на прокуратурата."Колеви срещу България" и "Калайджиева срещу България". Мислите ли, че те показват структурен проблем на прокуратурата? Имате ли някакъв отговор на това, как да бъде решен?
- Опитал съм се през годините да дам едно свое виждане. Не съм в състояние да категоризирам в детайли сега, но мога да дам просто един - два примера, какво може да се промени и би направило работата по–добра. Прокуратурата е свръхцентрализирана. Тази нейна централизираност не само създава привидното впечатление, че това е една полувоенна, леко феодализирана организация, където всичко следва от волята на един човек на върха на пирамидата. Това и фактически не е така.


По – лошото е, че това за съжаление премества и фокуса на отговорността. Става лесно да се прехвърли отговорност. Аз заради това винаги съм застъпвал разбирането, че при прокуратурата е нужна известна децентрализация. Да стане ясно, кой наистина носи отговорност за провала на едно дело. Не прокуратурата изобщо, не главният прокурор, а конкретният прокурор и неговият административен ръководител – ако не е упражнявал контрол. Аз се давам сметка, че в законодателството е записано, че главният прокурор упражнява надзор за законност върху дейността на всички прокурори. Нека да бъдем честни. Това не е нещо, което е физически изпълняемо. Истинската отговорност е за административните ръководители. При една децентрализация тази отговорност би станала по–ясна.


Още една подробност – защо е нужен седем годишен мандат за главния прокурор? Аз не мисля, че можете да бъдете реформаторски настроен 7 години. По дефиниция един толкова дълъг мандат те кара да свикнеш със статуквото. Според мен този мандот трябва да се намали.


Във връзка с това, че трябва да стане ясно това, кой носи отговорността, какви са причините според вас някои от т.нар. "обществени дела" - обвинението да се провали на втора инстанция, наскоро имаше такива дела...
- Нямам практиката да коментирам конкретни дела и тук няма да направя изключение, но две неща ще си позволя да кажа: Първо – най–добре е да се съди тогава, когато има влязъл в сила съдебен акт. Вие знаете, че е имало изненади и в едната и в другата посока през годините по много знакови дела. Стабилността изисква да има влязъл в сила съдебен акт, за да знаем вече, какво да коментираме. Второ – не бива да си мислите, че промяната на позицията на съда, на второинстанционния съд, например по едно дело, непременно се дължи на пропуск на прокуратурата.


Нямам предвид конкретните дела. Имам предвид съвсем принципното положение, че е възможно да настъпят промени във фактите. Възможно е да се открият обстоятелства, които не са били известни по–рано. Възможно е свидетели да променят показанията си по причини, които можем само да гадаем. Възможно е и самият прокурор да не поддържа обвинението. Ако се разкрият такива нови обстоятелства. Елементарно е непременно всяка една оправдателна присъда да се представя като гаф. Често пъти е и гаф, разбира се, но е възможно да бъде стечение на обективни обстоятелства. Точно наличието на оправдателни присъди е гаранция за демократичността на едно общество.


Имате ли коментар върху факта например, че в Пловдив оправдателните присъди са под половин процент...?
- Не. Не съм и правил такава регионална статистика. В системата на прокуратурата на Република България оправдателните присъди се движат между 3% и 4%.


Защо в София са повече?
- София е феномен. Тук са повече, защото и делата са различни - най–тежките дела. В София са и  сигурно 80% от т.нар. "знакови дела". Тук са и едни от най–натоварените прокурори в страната.
С цялото ми уважение към колегите от провинцията, но този тип натовареност, която има в много големите прокуратури и особено в София, понякога е свръхпредела на човешките възможности.


Няма какво да се лъжем. В София сигурно е събрана 1/3 от активното население на страната. Тук има опасно от гледна точка на естеството си престъпност. С нея прокуратурата се бори вероятно чрез 15% от своята цялост. Очевидно е, че политиката на пренасочване на щатни бройки в прокуратурата, когато те се освободят по някакви причини в София, трябва да продължи. За такъв феномен като София, трябва и много специална политика, включително и кадровата.


Връщам ви на репликата ви от преди малко, че "прокуратурата е свръхцентрализирана"... Как може  да се постигне децентрализация на прокуратурата?
- Мисля, че в някаква степен тя може да се постигне и сега. Имах повод преди време да кажа, че за съжаление едно от нещата, за които признавам, че не можах да намеря добро решение, това е пълноценното използване на капацитета на апелативните прокурори.


Едно тяхно оптимизиране, за което не са нужни особени законодателни промени, може да ги направи генератори на политика. Имаме много добри апелативни прокурори. Изключителни професионалсти и за съжаление аз не им създадох условията да поемат лидерски роли. Това може да бъде поправено. Това е един от примерите. А иначе децентрализация в собствения смисъл на думата без сериозни законодателни и конституционни изменения не може да се постигне.


Когато говорим за апелативните прокурори... Изборът на апелативен прокурор на София през лятото, което се случи в контекста на уволневието на съдия Мирослава Тодорова, остави усещането че се случи задкулисно. Три пъти имаше процедура и накрая беше избран човекът, който се включи в последния момент и който беше нетолкова разпознаваем...
- Това беше един от любопитните избори. Мисля, че колегата Ангел Илиев е един добър избор. Впечатленията ми от неговата работа от момента на избирането му, до края на моя мандат са отлични и искрено му желая успех.


Във връзка с това, което казахте преди малко, искате ли да видите на мястото на апелативния прокурор някой човек, който да бъде проактивен и да го виждаме?
- Ето тук сте прав. Аз поемам дозата си отговорност, че не съм създал нужните условия да мотивирам апелативните прокурори да бъдат проактивни и да бъдат лидери. Да се опитват да провеждат една осъзната и целенасочена политика, съобразена с особеностите на съответния съдебен район. Но в този процес и двете страни трябва да бъдат.


А такъв тип избор, при който в крайна сметка избраният кандидат, който "изведнъж" се появява за и го избират веднага не действа ли демотивиращо на хората, които искат да израстат, които имат качества?
- Това е труден въпрос. Защото не мога някак си да говоря от името на всички. Но тъй като отново давате конкретен пример съм длъжен да кажа: независимо, че това не е била кандидатурата, подкрепяна от мен, кариерното израстване на Ангел Илиев не е случайно. Той беше заместник – градски прокурор, беше добър и е нормално заместник – градски прокурор да получи кариерно развитие. Така, че нека да не бъдем твърде сурови.


Разследванията за корупция остават с впечатление, че сякаш всеки път, когато имаше промяна в изпълнителната власт – имаше посока на развитие и то в посока на предишното правилтелство. Как си го обяснявате?
- Абсолютно вярно е това. Аз лично предпочитам да мисля, че за това има често техническа причина. Съвсем нормално е всяко ново правителство, което прави ревизия на завареното да констатира и правонорушения, включително и престъпления. Никога не сме отказвали да разследваме каквото и да било.


Ако си спомняте, през годините имало е случаи, когато сме започвали проверки и наказателни производства, които впоследствие са били прекратявани. Това е защото нямахме никакво предварително отношение към тези неща, никаква предубеденост в системно ниво на прокуратурата. Аз съм дълбоко убеден, че ако се случи промяна на следващите избори и следващото правителство ще бъде твърде активно. И това ми се струва съвсем естествен процес. В него няма нищо необичайно.


Оказва ли изпълнителната власт натиск на прокуратурата в посока определени нейни представители да не бъдат преследвани?
- Не. Пак ще повторя. Работил съм с двама премиери. И господин Станишев, и господин Борисов се отнасяха с огромно уважение към прокуратурата. Никога натиск в този смисъл да се прикрие някого или пък целенасочено да се преследва накого – не е имало. Това е в духа на взаимната коректност, която винаги е имало между нас. Ще бъде несправедливо да го премълча.


А, че има натиск върху прокуратурата – разбира се, че е имало натиск. Спомняте си опашки от политици пред тоя кабинет. И всяка една политическа сила, която внася сигнал, публично декларираше на излизане, че ще съди за ефективността на прокуратурата не изобщо, а по начина, по който прокуратурата подходи към техния сигнал.


Не си спомням много случаи, в които политиците да поискат прокуратурата да провери или да обвини техен съпартиец. Винаги, кой знае защо, критичността е насочена към политическия опонент. Това е защото е толкова лесно вместо опонентът да се мъчиш да го победиш с политически средства, се опитваш да го победиш служебно, като ангажираш институциите. На този процес съм се старал да се противопоставям с всичко, което мога.


Когато един сигнал дойде в прокуратурата, ние не можем да го скрием, длъжни сме да го проверим. И понякога самият процес на проверката се представя като някакъв финален резултат. За съжаление българските политически нрави позволяват с огромна лекота да бъде криминализиран политическият опонент. Нещо, с което не мога да се съглася.


Това обяснява ли по някакъв начин интересът на политиците към поста на главния прокурор?
- Сигурно. Трябва да призная,че в последните една – две години, опашките пред кабинета на главния прокурор намаляха. Може би все пак сме успели да излъчим онзи сигнал, че поне съзнателно няма да участваме в опитите институцията да бъде използвана за чисто партийни цели. Надявам се следващият главен проокурор да бъде в по–благоприятно положение.


Имаше ли договорка за номинацията ви в Конституционния съд?
- Аз няколко пъти отричах възможността за подобна номинация, защото тя се появи в медиите може би два месеца, преди господин Плевнелиев да води разговор с мен. А разговорът беше един. На него той ми предложи да ме назначи за съдия в КС и ако не се лъжа на същия ден или на следващия ден, направи позицията си публична. И вие вече се питате дали е имало някаква тежка политическа конспирация. Аз съм категоричен, че не само, че не е имало, а и не ми изглежда чак толкова странен изборът на един професор по право за съдия в Конституционния съд.


Често коментирате желанието на законодателната власт да криминализира всичко, което изглежда обществено неприемливо и нетърпимо. Мислите ли, че успяхте да дадете свобода на прокурорите, те да имат рефлекс да се разтоварват от неща, които дори формално не представляват престъпление?
- Това е много опасен рефлекс. Рефлекс за съдействие по целесъобразност в прокуратурата не бива да се допуска. Не бива прокурорите да имат свободата да се правят на Господ. Но също така законът сега дава не малка свобода на преценката на един прокурор.


Едно деяние може да бъде формално престъпление, някой може да открадне един кламер от бюрото ви, което само по себе си сигурно е кражба. Но степента на обществена опасност едва ли би оправдало истинско наказателно преследване. По – добре би било законите да бъдат написани така, че да не остават много поле за тълкуване. Едно такова поле създава изкусителни предпоставки за произвол, за злоупотреба. 

Коментари (91)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  Той се е спукал от работа ,която ние не сме забелязали?!?!?!

 2. 2 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4207 Неутрално

  Отива си тихо и незабележимо.
  Така както дойде и работи....

 3. 3 Профил на altarf
  altarf
  Рейтинг: 431 Неутрално

  Пълно безумие е, че ББ не беше разследван за аферата с Мишо Бирата. Когато почнат да падат глави на хора от властта, тогава ще имаме главен прокурор! Велчев тотално разочарова.

  Пилците се броят на избори.
 4. 4 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  Има си хас! Да си проличи връзката - политици-магистрати-мафиоти. Напротив - всичко следва да се прикрива зад луксозна демагогия.

 5. 5 Профил на altarf
  altarf
  Рейтинг: 431 Неутрално

  До коментар [#1] от "SSmart":

  Сигурно е свършена много работа, но за съжаление по основни въпроси нямаше никаква реакция.

  Пилците се броят на избори.
 6. 6 Профил на testtest
  testtest
  Рейтинг: 388 Неутрално

  хлъзгав, удобен и безхарактерен

 7. 7 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1457 Неутрално
 8. 8 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  Неподходящ човек, назначен на неподходящо място. Бърза да се махне, имало много неща, за които не бивало да се говори. Определено не очаквах да го чуя от главния прокурор.

 9. 9 Профил на barabana
  barabana
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Шоуто продължава! Сещам се за песента от филма Оркестър без име - Оставаме.

 10. 10 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2067 Неутрално

  Единственото нещо, за което не трябва да се говори са списъците с имена на действащи разузнавачи, агенти под прикритие и действащи в момента криминални доносници. За всичко останало трябва да има "Той..... е направил така...."

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 11. 11 Профил на Сиромахъ Ведъръ
  Сиромахъ Ведъръ
  Рейтинг: 442 Разстроено

  Празни мисли на един празен човек!

  (Бър)Борко Велчев, ние те избрахме да вкарваш лошите "на топло", а ти 7 години ни залъгваш само с празни приказки...

 12. 12 Профил на Нико
  Нико
  Рейтинг: 536 Разстроено


  Какво има да криете толкова?
  Все едно няма да се разбере рано или късно.

  Казано е -

  ИСТИНАТА ЩЕ ВИ НАПРАВИ СВОБОДНИ!

 13. 13 Профил на smej
  smej
  Рейтинг: 551 Неутрално

  А големите групи на организираната престъпност изчезнаха, защото ДС-кукловодите прекратиха този проект или формат като избиха над 200 мутри. Тук ролята на котарака Велчев е никаква.

 14. 14 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2079 Весело

  - Ало Ван....
  - Трай па ти бе!

  За кои неща бе Велчев? Велчев - единица мярка за мълчание.

 15. 15 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 783 Весело
 16. 16 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1257 Разстроено

  "Борис Велчев: Има много неща, за които не бива да се говори!"

  Евалла пич!
  Какво означава това? Да оставим кочината, да оставим свинята да продължава да се въргаля там и да ръкопляскаме за това, че ще има за някои свинска пържола за Коледа ли????

 17. 17 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2079 Неутрално

  [quote#2:"Hawaii"]Отива си тихо и незабележимо.
  Така както дойде и работи.... [/quote]

  Велчев никога не е работил. Правил се е на преподавател по право, после на прокурор, и така...

 18. 18 Профил на sandr0
  sandr0
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Няма неща за,които да не се говори!!!!!!

  "Съветската империя на злото ,трябва да бъде окончателно ликвидирана"
 19. 19 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 851 Неутрално

  Мрън, мрън, мрън...и така още няколко години на топлата синекурната длъжност в КС . И там -мрън, мрън...до пенсия

 20. 20 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  От внук на Политбюро на ЦК на БКП толкоз.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 21. 21 Профил на Н. Колев
  Н. Колев
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Поради липса на нещо по-интригуващо в този иначе навременен материал, ще се хвана за правописа :-P

  Използването на къси и дълги тирета в текста е просто абсурдно и адски дразни при четене! Не може след "най" и "по" да се слага дълго или средно тире, а в началото на отговорите да е късо...

  Извинете за офтопика, но и аз като други коментиращи се надявам количествените натрупвания от подобни забележки най-после да доведат до качествени изменения в редакторската работа.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ето тази мижитурка конституционен съдия! До него Марковска....Комантарът излишен!

 24. 24 Профил на liksen
  liksen
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Няма кой да се сети да го пита за ТАЙНАТА ИНСТРУКЦИЯ 86, която е подписал с Цветанов да се ограничава достъпа на граждани до прокуратурата и да не се произнасят въобще по сигнали за извършени престъпления!
  Тази инструкция противоречи на Конституцията и на всички закони и част от нея е оспорена...

 25. 25 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 924 Гневно

  Най-много ти се иска да не се говори за гоУемото НИЩО, което направи като прокурор!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 26. 26 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 915 Неутрално

  Претрепал се е от работа човекът - толкова,че не му остава време да се обръсне. И отива на място,където е по-напечено - почти близо до Господ, който води сметки на всичките дела на човеците на наш'та територия.
  А научните му тези-които успял да изкове в безсънните нощи, са умопромрачителни.
  И,другарю Велчев, в една демократична страна за всичко не само "бива", но и трябва да се говори и да е ясно: прозрачност,нали така май беше основният принцип на демокрацията?

 27. 27 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2079 Любопитно

  [quote#21:"Н. Колев"]Не може след "най" и "по" да се слага дълго или средно тире, а в началото на отговорите да е късо...

  Извинете за офтопика, но [/quote]


  Надявам се не намекваш че идиоти избират избират идиоти?

 28. 28 Профил на Dr.Jotker
  Dr.Jotker
  Рейтинг: 442 Неутрално

  то ако имаш склонност да говориш глупости, наистина по-добре е нищо да не казваш ..

 29. 29 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 855 Неутрално

  Б.В. ми напомня малко на френските аристократи от навечерието на 1789г. - фини, интелигентни, с добри обноски, и нищо неправещи, и нищо непроменящи.
  Поради тази причина и високо ценени.

 30. 30 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 497 Неутрално

  ..Цитат от мазно-хлъзгавия Велчев "Големите организирани престъпни групи на прехода, които бяха най–активни в заниманията си с наркотици и рекет, с трафик на хора, с контрабанда, вече ги няма. Техните лидери отдавна не са фактор, защото някои от тях избягаха, други са обвиняеми, трети са осъдени, четвърти са подсъдими. Но този тип структурна организирана престъпност на прехода, който познавахме навремето, сега вече го няма, - тук всяка буквичка е грандиозна лъжа.. А ТИМ примерно?А Велчев.????

 31. 31 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  Разбира се - не трябва да се говори за бащите и дядовците ви например, за мълчанието, за нищоправенето...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 32. 32 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 876 Неутрално

  "... критичността е насочена към политическия опонент. Това е защото е толкова лесно вместо опонентът да се мъчиш да го победиш с политически средства, се опитваш да го победиш служебно, като ангажираш институциите."

  -За такива опити е много прав ,за съжаление, бившият главен прокурор.Такава критичност означава "политическа" борба с неполитически методи и средства,т.е. политиканстване в примитивен вариант.Най-страшното е,когато в тази борба се правят опити за използване държавните институции,особено полицията,прокуратурата и Съда.Но по такъв начин в БГ се използват и СМИ и журналистическите писания.В резултат политическият живот се "обогатява с клюки,сплетни и откровени лъжи.Превръща се в илюзорна дейност, в търсене и разчистване на елементарни махленски сметки.Представителите на голяма част от новия политически елит се чувстват като звезди на шоубизнеса, изграждани от медийно-образната цивилизация. Българинът все по-малко чете и все повече гледа. Елитът пък все повече вярва, че гласуващият народ не трябва да бъде притесняван с твърде сложни изречения. Трябва да му се показват картинки. Тогава реакцията е като при кучето на Павлов. Добра картинка, и на кучето му тече лигата като види политика. А като му текат лигите, може да отиде и да гласува.
  Затова следното, казано от Чърчил преди много години, за съжаление в голяма степен важи и за днешната ситуация в България:"Българският народ не е в състояние да предложи на световната история нищо друго, освен посредствени политици, които през всяка нова генерация го водят към нови и нови провали.” /Уинстън Чърчил/

 33. 33 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 549 Неутрално

  "живота ми ще бъде по-лесен"...не че преди беше много тежък !

 34. 34 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2131 Неутрално

  Това е дипломат, не прокурор, хаби си призванието.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 35. 35 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Какъв главен прокурор, тоя беше и си остана една удобна на властта шушумига.
  А за Конституционния съд това "качество" се цени.

 36. 36 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  "Дано правилно ме разберете", "дано сте ме разбрали правилно"...и така n-пъти. Този човек наистина ли е правист? Той звучи като говорител на Външно министерство.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 37. 37 Профил на bucconero
  bucconero
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#6] от "testtest":

  Много точно. Спестяваш ми нуждата да коментирам повече.

 38. 38 Профил на ku4e
  ku4e
  Рейтинг: 707 Неутрално

  При нас е все така с ключовите постове. Само погледнете настоящия шеф на АЕЦ какъв е спец.

 39. 39 Профил на otlondon
  otlondon
  Рейтинг: 429 Весело

  В деня, в който Венета Марковска "впрегна" в изчистването на името си прокуратурата и МВР, искайки да издирят автора на сигнала срещу нея и да проверят информацията в него, тя бе засечена в компанията на близката до вътрешния министър Цветан Цветанов шефка на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева.

  На масата на двете съдийки присъстваше и мъж на средна възраст, силно приличащ на бизнесмена Георги Георгиев, чийто арест преди две години стана повод за журналистическо разследване, което е цитирано във внесения в парламента сигнал срещу Марковска преди избора й за конституционен съдия. Към днешна дата тя отрича Георгиев да й е близък, независимо, че преди две години вътрешният министър Цветанов твърди, че Марковска живее с бизнесмена на семейни начала и поради тази причина тя ходатайствала пред заместниците му заради ареста.

  Според източници на Mediapool, зам.-шефката на Върховния административен съд (ВАС) Марковска, избрана на 31 октомври за член на КС, е изпратила писмо до Висшия съдебен съвет (ВСС), в което моли оставката й от ВАС да бъде гласувана на по-късен етап, тъй като е в болнични до 9 ноември.

  Премиерът Бойко Борисов, който в понеделник е разговарял с г-жа Марковска за нейното оттегляне от Конституционния съд, също каза, че тя е "много разстроена, зле е със здравето".

  Освен съвсем нагледното доказателство за видимо доброто здраве на Марковска и близките й контакти с добилия голяма известност покрай скандала Георгиев, снимката (макар и с недобро качество) дава яснота и за топлата връзка между конституционната съдийка и МВР шефа Цветанов, който в четвъртък категорично заяви, че авторът на сигнала срещу нея ще бъде издирен "в най-кратки срокове".

  Силовото ведомство реално не разполага с никакви правомощия да се занимава в случая, освен ако мистериозният подател на компрометиращата информация за Марковска не е извършил престъпление и срещу него не е образувано наказателно производство.

  Друг интересен момент в тази ситуация е, че въпреки официално тежкото й здравословно състояние, Марковска е намерила сили на 6 ноември да оглави 5-членен състав на ВАС, който окончателно да остави в сила приетата от правителството спорна такса от 4% върху стойността на всеки граждански иск.

  Въпросната тарифа бе остро критикувана, тъй като според юристи силно ограничава достъпа до правосъдие на голяма част от българските граждани. Причината е, че докато таксата не бъде платена, дело няма как да започне. Бизнесът също беше против въвеждането й, защото е валидна и за търговските казуси.

  Тарифата бе отменена преди три месеца от 3-членен състав на ВАС с мотива, че не е спазено задължението преди да се въведе, тя да бъде публично обсъдена. Магистратите приемат на първа инстанция, че не е спазен 14-дневният срок, в който би трябвало да се даде възможност на всеки заинтересован да даде становище за таксата.

  ВАС аргументира този свой извод с приложено по делото писмо от главния секретар на Министерския съвет, в което се казва, че липсва информация за публично подлагане на обсъждане, тъй като е минало много време "от момента на изготвяне на тарифата" и заради "реализиране на периодични промени в интернет страницата на министерството".

  Противно на мнението на колегите си обаче председателстваният от Венета Марковска 5-членен състав заключва, че на първа инстанция е бил омаловажен факта, че по отношение на тарифата са "представени становища по проекта от различни министерства, Висшия съдебен съвет, Върховния касационен съд, Националния съвет за тристранно сътрудничество и дирекции на МС".

  "Съдът необосновано, формално се е позовал на липса на доказателства, при това без съответната категоричност, а не е съобрази постигането на целта на въведеното изискване - довеждане до знанието на обществеността на проекта за предстоящото приемане на Тарифата, видно от аргументираните становища на участниците в процеса по обсъждане нормите от подзаконовия нормативен акт", пише още в мотивите на състава, оглавяван от Марковска.

  С последния аргумент, на практика, ВАС приема, че посочените институции са представители на обществеността, с които е достатъчно проектът за 4-процентна такса да бъде обсъден, за да влезе в сила.

  "Решението е скандално и може да се дължи на два фактора: липса на непредубеденост и някаква форма на зависимост или некомпетентност и инертност. То има много силен политически залог. Очевидно е, че пропорционалната такса затруднява до степен на невъзможност правото на съдебна защита на гражданите. Съдът в Страсбург има трайна практика, според която, за да не е прекомерна таксата, тя трябва да е между една средна пенсия и една средна заплата", коментира пред "Сега" адвокат Иван Груйкин, който обжалва въвеждането на въпросната тарифа.

  "Недопустимо е съдия Марковска да се произнася с оглед на комплексната ситуация, в която се намира и която показва липса на безпристрастност. Съдебното решение е в полза на акта на правителството, което, от своя страна, е функция на парламентарното мнозинство, което избра Марковска за конституционен съдия. Нещата са свързани. ВАС е допълнение към политическата власт", смята още юристът.

 40. 40 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 877 Весело

  До коментар [#20] от "Dehumanizer":

  Само на дядо си де, не на цялото
  Иначе ... и той като тези, за които говори, че пред тв били много отворени, ама пред протоколите не съвсем ... та и той е основно по интервютата ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 41. 41 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3163 Неутрално

  - Не помня първия път, когато влязох, защото беше преди почти седем години. Оттогава почти живеех в него. Не си спомням отделните посещения. Но естествено, различно е. Тотава започнах и имах усещането, че ми предстои нещо безкрайно трудно, много важно даже. В една друга медия дори казах, че имах малко романтична предства как и колко бързо ще се решат проблемите. Сега съм доста по – голям реалист.
  ....

  Т.е. ... започнал с романтичната представа, че ще е трудно, ама станал реалист.
  Излиза, че не било трудно Стига да подходиш "реалистично"

  И това ми хареса, че ... " Гордея се с това, че структурата на организираната престъпност в България е по–различна, отколкото преди години. Големите организирани престъпни групи на прехода, които бяха най–активни в заниманията си с наркотици и рекет, с трафик на хора, с контрабанда, вече ги няма. Техните лидери отдавна не са фактор ..."
  Пък Европа изока съвсем наскоро за едни 12 престъпни групировки, които въртели милиарди ...
  И излиза, че просто едната, предишната, организирана престъпност е заменена с друга организирана престъпност...
  Т.е. организираната престъпност си остава. С нови мафиоти начело, методите са различни, но в същността си е същото. Престъпност, при това организирана. Мафия.
  За което иде и реч ...

  Ех, Велчев, Велчеев!

 42. 42 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3163 Весело

  ...Тотава започнах и имах усещането, че ми предстои нещо безкрайно трудно, много важно даже. В една друга медия дори казах, че имах малко романтична предства как и колко бързо ще се решат проблемите. Сега съм доста по – голям реалист...

  Опссс ...
  Пропуснах да спомена, че от горното откровение Велчево излиза не само, че в реалността се е оказало хич не трудно , ами излиза, че не било и толкова важно ...

  Велчев, Велчееев!
  Май си прав, обаче. Като гледаме резултатите ... май наистина не е било важно. Каруцата си върви ...

 43. 43 Профил на radoslavivanov
  radoslavivanov
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Предният прокурор ще го запомним с лудостта му, а този като мижитурка, раболепен на партията майка.
  За 5 години прокуратурата по 1 важно дело не си е свършила работата както трябва.Срам!

 44. 44 Профил на pc_none
  pc_none
  Рейтинг: 551 Любопитно

  Ама ти и на работа ли беше?... ние пък си мислехме, че се криеш от бандюхите...

 45. 45 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 763 Весело

  Ага ви думах,че борето не става за тази работа и си е един съвсем обикновен червенотиквеник,вие йок,бил много мъдър чиляк,харен преподавател и прочие!Абре,не разбрахте ли,че:
  - от цървул трандафор не става/обратното може,раз,бийш,виждали сме го!/;
  - от циганин - българин;
  - от български кАмунист - човек.
  Сега само гледайте на новия пост какви ще ги дробилл
  P.S.Да ви прави *пичътление* как сите червени хамстери се уредиха с хубави заплати и още по-хубави пенсии?!?

 46. 46 Профил на ivanj
  ivanj
  Рейтинг: 442 Неутрално

  толкова много място отделихте за този човек да го интервюирате ,а той заедно с цялата пасмина на БКП(бсп,герб,сини, турско сини, царе)са за подсъдимата скамейка и за костюмите в рае.Затова сме на този хал.

 47. 47 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Никой не отбелязва, че Борис Велчев е един красив мъж, който съзнава това и се грижи за външността си.
  Откъде идват тези качества?!
  Аз допускам, че това не са гените на дядо му, който е ликвидирал капитализма чрез крадене на мандри. Борис Велчев - sinior e от онези първопроходимци на БКП - недодялани, селски тип функционери (даже, когато не са били от село). Характерно за онези времена е било тези "новопристигнали" управници на страната ни, да имат щения към щерките на "недоубитата буржоазия". Какво да се прави?! Борбата си е борба, но пък има и младост, хормони, емоции... Та когато такава една щерка е приемала задявките на ергена - ставала е сделката. От тук следва, че тези "честни сини очи" и този мек овал на небръснатото лице на нашия бивш прокурор, както и сговорчивия му характер идват по линия на баба му. Така мисля аз.

  The best way out is always through Robert Frost
 48. 48 Профил на smehur_co
  smehur_co
  Рейтинг: 558 Неутрално

  И тоя ще бъде конституционен съдя!

  Заедно с Марковска ще бъдат гаранция за недосегаемостта на мафията!

  Вяра. Надежда. Любов.
 49. 49 Профил на с.н.с- з.м.с greg1
  с.н.с- з.м.с greg1
  Рейтинг: 1094 Весело

  До коментар [#47] от "Realistka":

  Тук за какво се говори, вие какво гледате.Като се сетя за предшественика му психопат /доказан/ , Велчев ми изглежда много добре даже..

  "НИКОГА НЕ БЯХ СВОБОДЕН ДА БЪДА СЕБЕ СИ-ТОВА НАРИЧАМ НЕПРОСТИМО"-Metallica - Unforgiven
 50. 50 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Изказване в стил "Пунта Мара"!!!
  И за комунистическото Ви минало и зависимости ли не бива да се говори - обяснимо е все пак - няма нищо ново под слънцето на България, статуквото с Вас се бетонира напълно!!!
  Амин!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 51. 51 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Тйъ де - как ще говорим. Гарван, гарвану око не вади!
  Как да осветлим народа, кой го краде явно и най-вече тайно, то това е само за богопомазаните.

  ура и да живей!!!
 52. 52 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 761 Неутрално

  До коментар [#49] от "с.н.с- з.м.с greg1":
  Каква база за сравнение само, ами защо не взехте директно някой главорез отпреди падането на Комунизма, че да си дойдем на думата - там присъдите директно им ги диктуваха, даже по онова време на Главния прокурор, не се и налагаше да си ги измисля!!!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 53. 53 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Ето този мрънкач някак си тихо и без проблеми получи следващата синекурна длъжност, като награда за 7 години мрънкане и несправяне със задачите му като главен прокурор!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 54. 54 Профил на solaris69
  solaris69
  Рейтинг: 442 Любопитно

  [quote#3:"altarf"]Пълно безумие е, че ББ не беше разследван за аферата с Мишо Бирата.[/quote]
  А може би точно това е ключът за вратичката на Велчев към ВСС !

 55. 55 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2131 Весело

  До коментар [#47] от "Realistka":

  Не е мой тип, но много ми хареса чувството Ви за хумор!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 56. 56 Профил на solaris69
  solaris69
  Рейтинг: 442 Любопитно

  [quote#22:"pifi"]Егати лайнометите във форума!Не си струва да се дава мнение...[/quote]
  Що, бе? Започвайте да венцехвалите, нали затова ви плащат? Хайде, започвайте песента за тройната коалиция, за Костов и за международното положение!

 57. 57 Профил на с.н.с- з.м.с greg1
  с.н.с- з.м.с greg1
  Рейтинг: 1094 Любопитно

  До коментар [#52] от "Ivan Petrov":

  " ами защо не взехте директно някой главорез отпреди падането на Комунизма, че да си дойдем на думата - там присъдите директно им ги диктуваха, даже по онова време на Главния прокурор, не се и налагаше да си ги измисля!!!"

  Ама много хубаво го казвате , но сякаш говорите за последните 3 години? Наистина един човек раздаваше и раздава присъди без съд.Посочваше и посочва виновните, а всъщност той си е обикновен физкултурник/син на ДС ченге/..Този човек директно посочваше и посочва на прокуратурата кой е "виновен" и трябва да бъде задържан!! Дайте по-леко със залитането към комунизма , че тия сегашните едно са комунисти всичките , а които не са ,са деца и внуци на такива..
  А главореза , който е на чело на държавата мисля , че няма нужда да се коментира даже.Истински в стил Марио Пузо.

  "НИКОГА НЕ БЯХ СВОБОДЕН ДА БЪДА СЕБЕ СИ-ТОВА НАРИЧАМ НЕПРОСТИМО"-Metallica - Unforgiven
 58. 58 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 761 Неутрално

  До коментар [#57] от "с.н.с- з.м.с greg1":
  Коментирам за последните "-" 68 години назад - нищо не се е променило, просто този последният имаше по-уравновесена, йерудирана и възпитана осанка, все пак трябваше да се докараме и пред ЕС!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 59. 59 Профил на melchett
  melchett
  Рейтинг: 610 Неутрално

  да бе, ние забременихме секретарката. тиквеник!

 60. 60 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#54:"solaris69"]А може би точно това е ключът за вратичката на Велчев към ВСС ! [/quote]..
  ..а бе тоя барадясалят си замижа и за аферата Станишев-Моника-Хохегер...Пкри всичко което трябваше да се покрие..

 61. 61 Профил на с.н.с- з.м.с greg1
  с.н.с- з.м.с greg1
  Рейтинг: 1094 Весело

  До коментар [#58] от "Ivan Petrov":

  И аз това казвам .Поне като външен вид и възпитание го докарва човека.Дали ставаше за главен прокурор? Абсолютно не , но пък беше удобна и не конфликтна личност..Остана обаче едно натрапчиво убеждение у мен , че господина има някаква сериозна "зависимост" и някои доста добре я използваха..Сиреч/както казва Б.Б / бяха го хванали за топките ...

  "НИКОГА НЕ БЯХ СВОБОДЕН ДА БЪДА СЕБЕ СИ-ТОВА НАРИЧАМ НЕПРОСТИМО"-Metallica - Unforgiven
 62. 62 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 986 Любопитно

  За прокурор и конституционен съдия ли говорим или за мафиот и омерта? Или пък за масон и масонски тайни?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 63. 63 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Небръснат плужек.
  Хлъзгав като змиорка.
  Абсолютна марионетка.
  Затова трябва да бъде повишен.
  От тия, които дърпат конците в нещастната ни Родина през последните 23 години.

 64. 64 Профил на Вени Марковски
  Вени Марковски
  Рейтинг: 768 Любопитно

  "Никога не сме отказвали да разследваме каквото и да било."
  Прав е - но когато разследваха далаверата със софтуера на Майкрософт, го направиха по ЗСВ. Икономическа полиция върна доклад до СГП, че са налице достатъчно данни за престъпление, след което СГП мисли 1 (една) година и реши да образува досъдебно производство, но го даде на друго звено, а не на икономическа полиция. Другото звено реши, че НЯМА данни за извършено престъпление. Аз лично пуснах сигнала, по времето на Станишев, бях разпитван и си казах всичко, което знаех. Това е известно в обществото - имаше статии, Ники Василев ми писа приказки в "Труд" и т.н. Прокуратурата за мен не си свърши работата, а Димитър Калчев вече е и починал. Потърсете в Гугъл подробности, ще се изненадате как беше прикрита тази далавера.

  Автор съм на статиите "Интернет трол" и "Атака Ad hominem" в БГ-Уикипедия. С други думи - номерата на троловете от този форум при мен не минават.
 65. 65 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#55] от "etty1":

  The best way out is always through Robert Frost
 66. 66 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Най-голямата заслуга на Велчев - реформира организираната престъпност да е по-дискретна. Ама Плевнелиев в мотивите не го написа това:
  http://www.peticiq.com/ne_na_provalenia_prokuror

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 67. 67 Профил на robinson
  robinson
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Наглост, човек, който замаза очите на хората и ЕС, покри ужасни неща, направи прокуратурата подопечна на МВР и способства за преобразуването на България от полуправова в полицейска държава. С бедействията и действията си. понеже има кой да съди, а жив от този свят никой няма да се отърве, нека се бои от Страшния Съд!

 68. 68 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Аз така и не разбрах какво свърши този за 7 години.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 69. 69 Профил на kman
  kman
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Ама хлъзгав, мазен, измъква се като змиорка, интелектуалец, романтичен, дистанциран от всичко разбирате ли... А всъщност той не беше много по-добър от Филчев. Защото при Филчев делата се смачкваха или манипулираха със силови методи, докато при този со кротце, со благо, и със същия резултат - възможно най-угодния за силните на деня.

 70. 70 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 759 Неутрално

  До коментар [#47] от "Realistka":

  Разкова ме. Когато стигнах към края на поста ти вече ридаех неудържимо. Трабва да започнеш да пишеш романи. Имаш .баси таланта. 71. 71 Профил на t.rex
  t.rex
  Рейтинг: 388 Любопитно

  "...а и не ми изглежда чак толкова странен изборът на един професор по право за съдия в Конституционния съд."

  кога е изобщо той е бил съдя та стана и "професор по право", да не говориме за съдя в КС?
  Ако не знаех потеклото му щях да реша след това интервю че е син на Симо ментата.

 72. 72 Профил на system1
  system1
  Рейтинг: 388 Неутрално

  "Какво не успяхте да направите през тези седем години?
  - Много неща. Това е въпросът, на който най–трудно отговарям. Ето нещо, което не съм казвал. Имаше моменти, в които подцених качествата на отделни колеги. Не успях да ги оценя правилно. Имаше хора, които биха се справили с работата по–добре от други хора, които са натоварени с такава работа."

  Когато човек иска да постигне резултат, не се отказва.

  Защо след като е имало още неща да се направят, не се кандидатира за 2ри мандат и не ги направи?

 73. 73 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 712 Неутрално

  До коментар [#3] от "altarf":

  ей човече разболя ви този бате Бойко бе .. по спокойно де .. Да не ти е бръкнал в гърлото ,че така го мразиш.

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 74. 74 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  За 7г./толкова бе мандата, ако не се лъжа, тоя от снимката не свърши и за ПЕТ стотинки работа!/

  Много съжалявам, че Президента/а много и други думи мога да използвам/ ама все пак уважение към институцията, която го номинира в КС!

  Нещо подобно на излежаващо се на слънце а след това под камъните, разбирате нали...Визирам Велчев!
  Жалко!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 75. 75 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Борис Велчев: Има много неща, за които не бива да се говори..
  .............................................
  Мога да ви залея с безсмислици , с "правилни" насоки, с "морал" и добри намерения , с професионални комуно лъжи..Все пак съм потомствен номенклатур, мазен безделник, философстваш палячо..
  Но , не бива да се говори за дедовците ни - слуги на болшевиките, за червената МАФИЯ- която даже не споменавам , за руските агенти у нас - нито ЕДИН заловен , за параваните , които съм правил по заповед на Гоце , за мазните приказки пред студентите , за МИНАЛОТО на мръсната ни Партия , за тъпченето ни вече 22 години на едно място - благодарение на ДС-мафията , която НЕ исках да отговаря за каквото и да било ..
  И затова получих наградата- спокойно да вегетирам в Конс.съд, да се правя на Ентелектуалец , да будалкам студентите , да бъда палячо , да бъда - едно червено, мазно НИЩО :)))

  BIG AL
 76. 76 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2535 Весело

  [quote#68:"Lady Zeppelin"]Аз така и не разбрах какво свърши този за 7 години. [/quote]
  Това е по-добрият вариант в сравнение с злоупотребата с власт на предходните двама прокурори, Иван Татарчев и Никола Филчев.
  След този така "демократичен" преход някои сме склонни да приемем за свършена работа и "кръстосаните ръце" стига да няма съсипия на ресурси, хора, система, доверие.
  По-добре мързелив, но интелигентен прокурор отколкото "работлив" до ... в идиотяване!
  А и да, за неразбралите, една от промените е, че прокурорите не са вече 100% статуи при административните дела - запознават се с делата, дори понякога дават обосновани, поне се опитват, писмени становища. Сиреч страхът, че може да не улучи "правилната страна", има го, но вече не виси кат Дамоклев меч.
  Лично, предпочетам умни и уверени прокурори, без TV изяви и интервюта, но с "железни" доказателства.

 77. 77 Профил на altarf
  altarf
  Рейтинг: 431 Разстроено

  До коментар [#73] от "too_many":

  В душата ми бръкна! Толкова много срам никога не съм брал - мутра да ни е премиер! Какъв позор - неговото име до това на видни български държавници, че и над тях... ББ е символ на падението и отчаянието на българите.

  Пилците се броят на избори.
 78. 78 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 712 Неутрално

  До коментар [#77] от "altarf":

  срам пред кого береш ..пред парцалите от Позитано , които обичаш, пред Дедо , който ти е кумир или пред ахмед доган , който сигурно ти е пъеводна светлина...

  как не се сети ,че последния мерзавец носи най-голям срам за всеки български гражданин с наглото и надмено незачитане на функциите за които е избран преди 4 години..Няма по нахален тип за когото да съм чувал... Избран депутата най-нагло да се подиграва непосещавайки Народното събрание...

  ей за това трябва да изпитваш болка и срам.....

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 79. 79 Профил на gh19
  gh19
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#23] от "reakzioner": пропуснахте милиционера - правист от Симеоново , за да е пълна тъжната картинка .

 80. 80 Профил на Marin Pavlov
  Marin Pavlov
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Отвратителен тип!
  Срам за съдебната система!

 81. 81 Профил на Нихната Макя
  Нихната Макя
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Конституционен съдия - това е наградата на Небръснатия комуняга от Боко Тиквата, заради това, че не предприе никакви мерки по убийството на Мишо Бирата и жена му Ева. Единствените, които можеха да хвърлят светлина по въпроса - къде отиват парите от производството на амфети във въпросната фабрика.

 82. 82 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 592 Неутрално

  Иска ви се - да не се говори. Мухльовци, продажници, скапани милиционери сте от горе до долу!
  Интересното е, че само вие не го разбрахте!

 83. 83 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 761 Неутрално

  До коментар [#47] от "Realistka":
  Добре мислиш, ама той едва ли държи на баба си, след като е била сползвана за облагородяването на Партията му, третирана, като военна плячка!!!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 84. 84 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Г-н Борис Велчев,

  Вие сте позор за Свята България!

  С презрение,
  Ванката

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 85. 85 Профил на Нихната Макя
  Нихната Макя
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До коментар [#84] от "Ivan Petrov":

  Присъдинявам се към мнението Ви, въпреки че господин-другарят Позор ще се пенсионира без да пипне нищо (7 + 9 годинки и тлъста пенсия накрая).
  По-неориентиран и безличен човек не си спомням в бълграската политика. Винаги небръснат, винаги слузест, винаги лъкатушещ, винаги бързащ, кратко говорещ и нищо не казващ.

 86. 86 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 761 Неутрално

  До коментар [#85] от "Нихната Макя":
  Аз, затова се махнах от България - като не мога да вразумя народа си, да отрече и заплюе такива, като него, поне да си спестя масрафа му и безличното му присъствие!
  Жалко, че има и свестни съдии и прокурори, но с толкова отровни хора начело, като него, няма как, ако се доближиш по-близо и след, като искаш да опазиш работата си, да не си отровиш душата или погубиш главата!
  Ако няма пари за пенсията му, съм сигурен че народът ще му потърси сметка, но той в прекрасно здраве и тонус тогава, ще трябва сам да се зачеркне, а в странство ще му се смеят и той го знае, с колкото и пари, и влияние да разполага!
  Поне от моя гледна точка в чужбина имам по-голям шанс да не стана жертва на неговата престъпност или да съм по-малко роб на неговите господари, бидейки повече свободен при чужди!
  Ти зад Терминал 2 ли си?

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 87. 87 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Престъпник, олавявал една от най-големите порганизирани престъни групи в България. Това е Велчев, а групата се нарича прокуратура.
  Надявам се да дойде ден в който да бърде разследван и осъден за престъпното си бездействие.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 88. 88 Профил на Инев
  Инев
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#64] от "Вени Марковски":

  Г-н Марковски, чие правителство беше тогава на власт? Какъв ви се пада тогавашния премиер Станишев лично на вас?
  Готов ли сте да съдействате за изясняване на далаверите, които се направиха от неговото правителство отново с гореспоменатата софтуерна фирма, известна с нечистите си практики по цял свят?
  На кого пак се опитвате да хвърлите прах в очите?

  Вени Марковски е гласът на Сергей Станишев (http://goo.gl/oKicX)!
 89. 89 Профил на petiav
  petiav
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Страхотни Лора и Росен! Поздравявам ви за точните въпроси - учтиви и безпощадни!!! Направили сте - чрез въпросите си - безмилостен разрез на състоянието на прокуратурата, на всичките й проблеми и пороци!! Само Велчев може да устои невъзмутимо - (да продължи да отговаря уж че не забелязва колко е страшно онова, за което питате!!!)

 90. 90 Профил на gilermos
  gilermos
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Хубави са въпросите на двамата журналисти. Отговорите обаче са покъртително олицетворение на нищоговоренето. Как е възможно, при все че въпросите са така конкретни, този човек да не отговори ясно и съдържателно на поне един от тях. Прокуратурата наистина се обезличи в мандата на Борис Велчев.

 91. 91 Профил на Фронт за Национално Обединение
  Фронт за Национално Обединение
  Рейтинг: 605 Неутрално

  В едно предаване на прословутият професор Вучков преди време Вучков каза така:
  - Притеснявал се Б.Велчев да не вкара невинен в затвора.Спокойно до сега не си вкарал никой,така че невинни няма да има в затвора.
  Какво е правил главният ни прокурор през всички тези години си остава тайна

  И въпреки всичко,и въпреки всички ще я има България
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK