Посланикът на Израел: Това е война и този път сме готови да стигнем до края

Шаул Камиса-Раз - посланик на Израел

© Юлия Лазарова

Шаул Камиса-Раз - посланик на ИзраелШаул Камиса Раз е посланик на Израел в София от февруари 2012 г. след 32-годишна кариера в армията и 5 години като кмет на град Хацор Аглилит. Той е о.з. полковник с възможност повишаване до чин бригаден генерал разузнаване и гражданска администрация на ивицата Газа. 58-годишният дипломат има зад гърба си 28 години опит в разузнаването с основна специализация Южен Ливан, включително отговорност за гражданско подсигуряване на над 250 000 местни жители с най-различни изповедания.
Разговаряме с Шаул Камиса Раз за кризата с ивицата Газа и как Израел вижда изхода от нея.


Кариерата ви е свързана изключително с израелската армия - в какъв род войски сте служил?


- Служил съм в много различни родове войски, но съм специалист по борба с тероризма, Ливан, Сирия и случващото се в Ивицата Газа.
Значи много добре разбирате какво означава сухопътна операция в Газа срещу враждебно население и с цена, плащана и от двете страни?


- Естествено, сухопътна операция е последното нещо, което искаме да се случи. Но то зависи от това колко сериозно "Хамас" се отнася към прекратяването на ракетния обстрел срещу Израел. Има значение и натискът от международната общност и всички останали фактори за прекратяване на стрелбата. Ако преценим, че всички използвани средства не дават резултат, тогава ще ни се наложи да предприемем сухопътна операция.


Опитът ни от предишни операции, включително от предишната през 2008 г., показва, че на подобен род напрежение трябва да сложи край веднъж завинаги, така че да няма неразбрани неща от едната или другата страна. Преди четири години от самото начало имаше натиск да се спре операцията по средата, а Израел винаги е вярвал, че е по-добре бързо, още в самото начало, да се реши проблемът, но на практика такова нещо не се получава.


За съжаление се убедихме, че винаги когато сме проявявали гъвкавост по хода на операцията и нейното прекратяване, преди тя да е постигнала целите си еднозначно, в крайна сметка ивицата Газа се напълва отново с оръжие, насочено и използвано срещу нас. Страната ни няма повече желание да инкасира още един такъв случай.


Целта на операцията е да се премахне еднозначно заплахата от ракетен обстрел срещу Израел, без значение дали зад него стои "Хамас", "Ислямски джихад" или друга групировка в Газа.


Споменахте международния натиск, но огромната част държави настояват армията ви да не навлиза в Газа. Социологически проучвания, публикувани във вторник в израелската преса, показват, че населението одобрява операцията, но едва 25-30% приемат тя да има и сухопътна част. Блъфирате ли, или не обяснявате достатъчно добре - включително на собственото си население - намеренията за използването на армията?


- Никой не блъфира. Има абсолютна решимост за започването и начина на провеждане на операцията. Сухопътната част е само етап от нея и тя може да не се състои само ако преди това са постигнати целите - окончателно и абсолютно прекратяване на обстрела срещу Израел. По никакъв начин не може да се твърди, че блъфираме, когато 70 хиляди души са мобилизирани, частите им са по границата с Газа и очакват заповеди да действат. Всеки войник е получил конкретните си задачи, къде трябва да отиде и какво трябва да свърши.


Освен това подобна операция изисква и много, много разходи. Едва ли при такава цена някой би блъфирал.


А как определяте случващото се в момента - криза, операция за вътрешна сигурност, война?


- За нас това е война. Когато има заплаха срещу всекидневния живот на над 1 милион израелски жители, това е война за изкореняване на тази заплаха. Това не е обикновена война, тя не е срещу армия с бойни части, въоръжение, доктрина, командване... Това е армия от терористи, вплела се в обществото на ивицата Газа, и е много трудно те да бъдат разграничени от обикновените жители. Когато ги идентифицираме, преценяваме как да постъпим, защото обектите са в жилищни квартали, до детски градини...


Има и хуманитарни проблеми за гражданите на Газа, защото на практика те са принудени да поемат ударите, насочени срещу терористите. Опитваме с "хирургични" удари да унищожим командирите им, да разрушим инфраструктурата им, офиси, командни центрове с възможно най-малко поражения по граждански обекти.


По никакъв начин населението не е наша цел. Стараем се изключително много да ги предпазим. За илюстрация, ще ви кажа, че тази сутрин сме вкарали 80 камиона с лекарства, медикаменти, храни. Всички гранични пунктове са отворени в определени часове, за да се вкарват материали за болниците...


...а отворена ли е границата в обратна посока?


- Да, може да се влиза и в Израел. Повече от 30 ранени са прехвърлени за лечение в израелски болници. Това помага и на чуждестранни журналисти да напуснат Газа, защото досега "Хамас" не ги пропускаше.


Въпросът е за местното население...


- Където има струпване на ракети или командни структури, се обаждаме по телефона на хората в района. Предупреждаваме ги, че предстои атака, и ги призоваваме да се изнесат оттам. Повече от 30 000 подобни позвънявания в Газа са направени през последните дни.


Това е фундаменталната разлика между нас и терористите. Ние се грижим за гражданите, не сме блокирали града, отворили сме границата. Тяхната атака пък е насочена именно срещу цивилните, защото обстрелват безразборно - Ашдот, Беершеба и много други селища. Има трима загинали израелци, десетки по-сериозно ранени, близо 140 леко ранени, стотици, минали през болници за травми и шок.


Целта ни е да възстановим нормалния начин на живот и на израелци, и на палестинци.


Какво правите конкретно за българските граждани в района?


- Първо искам да изтъкна, че сътрудничеството между България и Израел се развива по един много добър начин. Заедно с други държави българските власти написаха до Израел, че подкрепят действията на ни в тази трудна ситуация и искат час по-скоро да се сложи край на насилието. Израел високо оценява тази подкрепа и признаването на правото ни да реагираме в такава ситуация.


Вчера изпратих на летището четвърта група български работници, отиващи да се трудят в Израел. По молба на вашето външно министерство и на правителството както те, така и тези, които вече са в страната, ще работят в райони на север, по-далеч от Газа. Това преместване се случва буквално в момента.


Искам да спомена и за една наша делегация на т.нар. медицински клоуни - вид терапия за вдъхване на надежда за излекуване на тежко болни деца, да преодолеят ефекта от лекарствата, просто да се чувстват по-добре, да се засмеят. Бях сега с тях в българска болница и не мога да ви опиша какво е да видиш едно дете да играе и се смее, а майката да пролива сълзи от щастие. Споменавам го, защото в България нямате такава практика и искаме да обучим тук лекарски екипи да подхождат по този начин и да го разпространят и у вас. В Израел това се практикува от стотина лекари, а в България - от трима, бихме искали да променим това.


Разказвам ви това като илюстрация, че войната продължава, но ние развиваме отношенията си с България в много други посоки.


В Газа и в бомбоубежищата на Израел също има деца. Те сигурно също се нуждаят от психологическа помощ. Какви са условията ви да се сложи край на насилието и операцията?


- Еднозначно и завинаги прекратяване на стрелбата с ракетите. Да се спре с тероризма под каквато и да е форма. Да се разформироват всички терористични ядра, действащи в Газа. Да не се позволява контрабандата на оръжие по тунелите под границата с Египет.


Посланикът на Израел: Това е война и този път сме готови да стигнем до края

© Юлия Лазарова


Много играчи се появиха - традиционните Египет и САЩ, но и Катар, Турция... Създаде се впечатление, че създадохте бъркотия, която друг трябва да разчиства.


- Преди всичко трябва да се знае, че не ние създадохме тази бъркотия. "Хамас" завлече всички ни в нея. Групировката управлява Ивицата, тя е избрана за това на уж демократични избори и трябва да уважава собствения си статут на официална власт в Газа. За съжаление това е управляваща групировка, която не се занимава да подобрява благосъстоянието на хората, а само интересите на ислямистката идеология да се действа само с военни средства, да се атакува непрекъснато врагът и по никакъв начин да не се водят преговори, които да уредят проблема.


Случващото се в Газа е тяхна пряка отговорност. Те осигуриха всички входни точки за пренос на оръжие от Египет, на хора от "Хизбула" и "Ал Кайда"... Как мислите, че е попаднало там всичкото това оръжие? Вчера лидер на "Хамас" заяви, че благодари на Иран, на иранския народ, "на всички, които се погрижиха миналата година да ни дадат оръжие и средства да се борим с израелския враг и да влияем сега на събитията". Това показва връзката между "Хамас" и терористични фактори извън Газа. Всички конвои, влизащи от Иран или Либия с ракети, мини... в крайна сметка "Хамас" създаде тази ситуация.


На кого по-точно казвате това? С кого преговаряте, след като преследвате и унищожавате командването на "Хамас" и групировките? Да изясним въпроса с посредниците?


- Имаме установени политически контакти на различни нива. Никой не иска да се задълбочава войната. Държавите, които изброихте, искат да се урегулира конфликта. Те трябва да насочат натиска си върху "Хамас", за да разберат лидерите му какво трябва да сторят.


Със сигурност посредниците помагат за комуникацията. Много важни са американците, надяваме се и Европейския съюз да повлияе на Египет и Турция да постигнем реално успокояване на ситуацията. Египет е много важна държава, египетският президент показва много отговорна позиция и той много добре разбира последиците от един нестабилен район, в който е и неговата държава.


За пръв път от над 20 години ракети стигат до Ерусалим и Тел Авив. Има версия, че щом те са попаднали в Газа, това е пропуск на израелското разузнаване. Без това може би нямаше да се стигне до ескалацията?


- В тази операция разузнаването свърши изключително добра работа. Прекрасно познаваме далекобойните ракети "Фаджр-5", дошли от Иран, знаем как са стигнали до Газа по тунелите. .. При атаката срещу Ахмед Джабари (военният лидер на "Хамас", ликвидиран преди седмица - бел. ред.) знаехме, че ще последва употребата им и веднага бяха ударени и места, където те се съхраняват.


Споменахте Джабари - вероятно той беше ликвидиран, защото вече не изпълняваше задачите да удържа ракетната стрелба срещу Израел. В Газа обаче има и други групировки: "Ислямски джихад", салафитски отряди, "Бригадите на мъчениците на Ал Акса"... Каква е гаранцията, че ако се договорите с "Хамас", и те ще спрат да стрелят?


- Много ми се иска, когато се договори прекратяването на огъня и уреждането на конфликта, да бъде оказан натиск и върху тези групировки договореното да се спазва.


Шаул Камиса-Раз - посланик на Израел

© Юлия Лазарова

Шаул Камиса-Раз - посланик на Израел

Имам чувство обаче, че вече знам, кога ще започне следващата израелска операция в Газа - тя ще е през ноември 2016 г. След като тази от 2008 г. бе по време на президентските избори в САЩ, а сегашната е броени седмици след тях - съвпадение ли е това?


- Личният ми коментар е, че не бива събитията да се свързват нито с изборите в САЩ, нито с предстоящите в Израел. Реакцията на Израел е заради едно нетърпимо положение, което се проточи твърде дълго. От началото на годината бяха изстреляни 800 ракети, от началото на операцията - още толкова, плюс изстрели по граничните патрули, земеделци по нивите...


Създаването на тази ситуация от "Хамас" е резултат от случващото се в Иран и Сирия. Те предприеха това заради международния натиск, санкции и проверки върху Техеран, от една страна, и вътрешния конфликт в Сирия - това е блатото, създало хранителната среда за този тероризъм. И двете държави са в много сложна ситуация, притиснати са в ъгъла и се опитват да извършват терористични атаки навсякъде по света - в Бургас, Кипър, Тайланд, Азербайджан... В крайна сметка като част от цялата тази активност те са накарали "Хамас" да "подгрее" ситуацията в Газа, за да отклонят от себе си международното внимание.


Затова всичко този път се случва по този начин - те се възползват, че след смяната на властта в Египет там още не са си подредили къщата и Кайро не може да окаже нужното политическо и икономическо влияние върху Газа. Ако се постигне сериозен пробив с помощта на натиска от САЩ и ЕС, това ще е огромен провал за тези държави, търсещи ескалиране на напрежението и да се разпространява тероризмът по света.


Говорихме много за война. Израелците са известни като добри воини, но и добри бизнесмени. Защо не решите проблема с Газа - където има и много социални и икономически причини за случващото се -  с един голям и добър бизнес план?


- Бизнесът е спрян заради липсата на партньори от другата страна. Ако в крайна сметка има ръководство, както в Рамала (на Западния бряг - бел. ред.), така и в Газа, което да установи траен мир и да позволи преминаване към делова активност, аз ви обещавам, че това място ще стане рай.


Ще ви припомня, че вътре в ивицата Газа имаше 13-14 процъфтяващи (еврейски - бел. ред.) селища. Най-доброто земеделие бе там. Хиляди жители на Газа работеха там. Значи всичко това може да се случи.


Но базовото условие е едно - мир.

Коментари (158)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kuku032
  kuku032
  Рейтинг: 684 Неутрално

  "... цена, плащана и от двете страни?''

  3 еврейски жертви срещу 170 палестински, цивилни.

 2. 2 Профил на Durruti
  Durruti
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Вие дръжте 1.7 млн. души като в концлагер и после чакайте да не се радикализират и да не ви стрелят с ракети

 3. 3 Профил на Mayhem
  Mayhem
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Посланикът на Израел: Това е война и този път сме готови да стигнем до края

  Ам стигнете до края най-сетне, че да мирясат всички.

  - Защо СерГей говори толкова бавно ? - Защото превежда от руски !
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  И тъй като няма как да помогнем , понеже войната е далеч от нас , ние можем поне духовно да сме с тях

  15.02.1989 - 07.02.2018
 6. 6 Профил на vance
  vance
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Естествено, че сте готови да стигнете до края. Ционизмът си цъфти и имате подкрепата на силните на деня. Само да не се подхлъзнете, че много хора са ви набрали....от хилядолетия.

 7. 7 Профил на gabrovski
  gabrovski
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Намерили кого да интервюират. Бивш военен и то не какъв а с 32 годишен стаж. Отговорите ги знаеш преди да си свършил да задаваш въпроса

 8. 8 Профил на косъм в супата
  косъм в супата
  Рейтинг: 571 Неутрално

  За съжаление се убедихме, че винаги когато сме проявявали гъвкавост по хода на операцията и нейното прекратяване, преди тя да е постигнала целите си еднозначно, в крайна сметка ивицата Газа се напълва отново с оръжие, насочено и използвано срещу нас. Страната ни няма повече желание да инкасира още един такъв случай.

 9. 9 Профил на Long One
  Long One
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#3] от "Mayhem":

  Тази война е без край. Арабите са много, а зад евреите стоят хамериканците. Жалко за децата и жените.

  "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на Long One
  Long One
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#6] от "vance":

  "Само да не се подхлъзнете, че много хора са ви набрали....от хилядолетия."

  Прав си, но кинтите са в тях.

  "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
 12. 12 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  На остров Мадагаскар или в Уганда щяха да живеят доста по спокойно.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на svobodata
  svobodata
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Стига война, оставете хората на мира, взехте им земята, какво още искате ! НЕ на войната, Израел да спре военната си машина !

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на Мильо Лудия
  Мильо Лудия
  Рейтинг: 89 Весело


  [quote#15:"petkolyo"]Ми айде слагай шапката и изчезвай в Израел да помагаш на патравите евреи... [/quote]

  Вифаджийчето е бабаит само пред компа, за друго не го търси.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на косъм в супата
  косъм в супата
  Рейтинг: 571 Разстроено

  До коментар [#10] от "gusinci":Анропоид,ракетие не познават наши и ваши.

 19. 19 Профил на gusinci
  gusinci
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#17] от "vloti":


  "Форумните идиоти и антисемити да си гледат работата. Нормалните хора подкрепят Израел! "


  Интересно, че говориш за някакви форумни идиоти, а не си наясно, че палестинците също са семити.

 20. 20 Профил на gabrovski
  gabrovski
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#17:"vloti"]Форумните идиоти и антисемити да си гледат работата. Нормалните хора подкрепят Израел!
  [/quote]

  Тези същите "нормални" хора сигурно подкрепят и тези еврейски действия, които разбира се са напълно нормални.

  http://photos1.blogger.com/blogger/7760/1663/1600/more%20girls%20signing%20bombs.2.jpg

 21. 21 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 952 Неутрално

  Интересна работа, стиска ли им на евреите да стигнат до партизанска война? Въпросчето ми няма нищо общо с това за семити, антисемити, чифути, арабели и т.н. глупости.
  Ама иначе, хи хи, аятоласите хубав намек направиха - "Поспрете малко с лафовете, за да не ви дойде изодзадзе"

 22. 22 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#2] от "philipotel":"Вие дръжте 1.7 млн. души като в концлагер и после чакайте да не се радикализират и да не ви стрелят с ракети"

  Концлагерът е место, от където не може да се излезе по никакъв начин. Газа не е концлагер. Ако утре палестинците решат да напуснат Газа, евреите ще вдигат банкети.

  Проклета да е Русия!
 23. 23 Профил на dimihas
  dimihas
  Рейтинг: 515 Неутрално

  "По никакъв начин населението не е наша цел. Стараем се изключително много да ги предпазим."

  В тази операция: убити палестински бойци - 49, ранени - 15. Цивилни палестинци - убити 66, ранени 720.

  Какво ли щеше да е, ако не се стараеха изключително много!?

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  [quote#7:"gabrovski"]Намерили кого да интервюират. Бивш военен и то не какъв а с 32 годишен стаж[/quote]
  Някой като Никола Филчев ли искаш Израел да прати като посланник? Съжалявам, такива по нашенско ги пращат в затвора, не като посланници.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 26. 26 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 796 Любопитно

  До коментар [#21] от "Федор Венедиктович Езерский":

  кое ше им дойде изодзаде бе? на мен лозунга на Хамас
  виж тука [#17] от "vloti" ми прилича като много явно изяснение на противопоставяне тип ерос vs. танатос (виж тук http://bg.wikipedia.org/wiki/Ерос_(психонализа)) и според теб как стоят нещата, щото според мене едните строят цивилизация, а другите искат да сеят разруха, и да прав си, не е до евреи, араби и т.н., а до нормалност, живот, любов и т.н. vs. ..., съжалявам, но те сами са си сложили тоя лозунг и той няма как иначе да се тълкува, верно терористи, терористи, но и за терористи това е доста грубо и крайно...

  впрочем аз съм за това да се успокоят и уталожат нещата и някои личности просто да им просветне у главите

 27. 27 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#19:"gusinci"]Интересно, че говориш за някакви форумни идиоти, а не си наясно, че палестинците също са семити.[/quote]
  Да, обаè антисемитизъм е термин, свързан с омраза към евреите. Началото е т.нар. Антисемитска лига, основана от Вилхелм Мар през 19 в. в Германия и насочена срещу евреите. Но. ... чукча не читатель.

 28. 28 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  [quote#23:"dimihas"]Какво ли щеше да е, ако не се стараеха изключително много!? [/quote]
  А какво ли щеше да стане ако тези шашкъни не биха изпуцали над 1900 ракети по Израел през последната година? Те ти списъка, който някой друг пусна в друга тема:

  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Palestinian_rocket_attacks_on_Israel,_2012

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 29. 29 Профил на lp2
  lp2
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Колкото повече чета за този конфликт, толкова по-сив изглежда. И въпреки всичко, само фанатик или неинформиран човек може да подкрепя хората от Газа в този случай.

 30. 30 Профил на lp2
  lp2
  Рейтинг: 684 Неутрално

  (под "хората от Газа" имам предвид Хамас)

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 567 Неутрално

  тиа разиграват целиат свиат като се пребориат с терористите с кого ще се бориат след като са развили военна индустриа итехника за убиване на милиони

 33. 33 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1573 Весело

  До коментар [#21] от "Федор Венедиктович Езерский":

  Тия легенди за партизанската война можеш да ги оставиш в людмилаживковското образование и неговите провалени продукти Една томахавка заличава доста партизани в 21-ви век

  15.02.1989 - 07.02.2018
 34. 34 Профил на iukwim
  iukwim
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Неандерталци такива, не се ли научихте за няколко хиляди години, че с война, страх и гняв и разделяне на "ние" и "те" нищо не се постига.

 35. 35 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1684 Неутрално

  Солидарност с Израел!
  Застанал на най-предния окоп, героично се сражава с ислямофашистите и техните руско-фашистки помагачи.
  Войната на Запада с азиатските фашисти ще завърши с пълна победа за Запада, жалко за невинните жертви на конфликта.
  Още един път да повторя - цивилизованият човек поддържа каузата на Израел.
  Нецивилизованият - комуняги, фашаги, ислямофашаги - поддържа предварително умряла античовешка антикауза.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 36. 36 Профил на vloti
  vloti
  Рейтинг: 707 Весело

  До коментар [#19] от "gusinci":

  Ти като говориш за Монтана в северозападна Бъалгария наясно ли си , че има и Монтана в Средния запад? :Д

 37. 37 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 567 Неутрално

  методите на израел са да натопиат никои на власт имащите и властимащите да се разправиат с него като опасност за превземането на властта от власт имащите
  в европа и по света има добре работеща властимаща система и риадко се случват революции неудобните се ликвидират

 38. 38 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 684 Неутрално

  "Еднозначно и завинаги прекратяване на стрелбата с ракетите. Да се спре с тероризма под каквато и да е форма. Да се разформироват всички терористични ядра, действащи в Газа. Да не се позволява контрабандата на оръжие по тунелите под границата с Египет."

  Много трудно. Дори и да бъдат унищожени със сухопътна операция тунелите които непрекъснато се копаят отново ще напълнят Газа с оръжия. Същият проблем има в момента и Асад. Границите са му пробити от стотици тунели през които минават терористи и оръжие. Явно това е специалитет на терористите. Тунели,,партизанска война и използване на населението за жив щит, като се разполагат и крият в най-гъстонаселените места. Само че в Сирия същите тези терористи са революционери и борци за свобода и демокрация, а в Израел са терористи.

 39. 39 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  [quote#38:"baxter"]Дори и да бъдат унищожени със сухопътна операция тунелите които непрекъснато се копаят отново ще напълнят Газа с оръжия.[/quote]
  Има и друг начин:
  [quote#38:"baxter"]Да не се позволява контрабандата на оръжие по тунелите под границата с Египет." [/quote]
  Това Египет може да го направи, но явно не желае да се престарава. Нищо че каквото оръжие не мине в Газа остава в Египет/Синай, и евентуално се ползва срещу египетяните там.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 40. 40 Профил на rkirov
  rkirov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#17] от "vloti"
  Нормалните хора преди да подкрепят някоя страна се замислят , преценяват фактите и ако има злина избират по-малката към момента .
  През последните 2000 години злината са евреите , следващите 2000 години може да са мюсюлманите , но така или иначе първо причина са евреите - исторически факти

  Все по-хубаво става :)
 41. 41 Профил на allfader
  allfader
  Рейтинг: 0 Любопитно

  "Това е война и този път сме готови да стигнем до края"
  До края значе да избиете всички палестинци. Защото докато има живи палестинци ще има и съпротива срещу окупацията, етническите прочиствания, заграбването на земя, апартейда и безразнорното убиване на палестински цивилни от страна на евреите...
  Не ми се вярва да стигнете до края в този смисъл. Защото от наказание за геноцид нито САЩ нито атомните ви бомби ще ви спасят....

  VеnRus 2008: "Eврейските унтери са си позволили да се отнасят непочтително срещу висши бели европейци - ей-това не мога да го преглътна."
 42. 42 Профил на allfader
  allfader
  Рейтинг: 0 Весело

  "Опитът ни от предишни операции, включително от предишната през 2008 г., показва, че на подобен род напрежение трябва да сложи край веднъж завинаги"
  Опитът показва, че никакви операции, никакви разрушения, никакви убийства на цивилни, никакви блокади и прочее еврейщини не могат да спрат палестинците да се борят за това, което си е тяхно - земята, свободата, човешките права и правото на самоопределение...

  VеnRus 2008: "Eврейските унтери са си позволили да се отнасят непочтително срещу висши бели европейци - ей-това не мога да го преглътна."
 43. 43 Профил на allfader
  allfader
  Рейтинг: 0 Неутрално

  "постигнати целите - окончателно и абсолютно прекратяване на обстрела срещу Израел."
  Окончателно и абсолютно прекратяване на обстрела срещу "Израел" ще има тогава, когато "Израел" престане да окупира чужда земя, палестинците от Газа се върбат по домовете си в Палестина и евреите си получат заслуженото за престъпленията срещу палестинският народ.

  VеnRus 2008: "Eврейските унтери са си позволили да се отнасят непочтително срещу висши бели европейци - ей-това не мога да го преглътна."
 44. 44 Профил на allfader
  allfader
  Рейтинг: 0 Неутрално

  "Когато има заплаха срещу всекидневния живот на над 1 милион израелски жители, това е война за изкореняване на тази заплаха."
  Ако тези "израелски" жители си бяха стояли в САЩ, Русия, България и прочее където са били преди да дойдат и да окупират Палестина, нямаше да има заплаха за тях. Щом си тръгнал да окупираш чужда земя не можеш да се оплакваш че окупираните те заплашват и си я искат обратно.

  VеnRus 2008: "Eврейските унтери са си позволили да се отнасят непочтително срещу висши бели европейци - ей-това не мога да го преглътна."
 45. 45 Профил на allfader
  allfader
  Рейтинг: 0 Неутрално

  "По никакъв начин населението не е наша цел. "
  Долен лъжец. В доклада на ООН за предишната ви операция се доказва точно обратното.
  Ако населението не беше цел нямаше и да го подлагате на колективни наказания,

  VеnRus 2008: "Eврейските унтери са си позволили да се отнасят непочтително срещу висши бели европейци - ей-това не мога да го преглътна."
 46. 46 Профил на allfader
  allfader
  Рейтинг: 0 Любопитно

  "Ние се грижим за гражданите, не сме блокирали града, отворили сме границата."
  Сирьозно ли? Могат ли палестинците от Газа да минат през тази отворена граница и през десет метровата стена около Газа и да отидат примерно там, където са се родили, преди евреите да ги затворят в Газа. Примерно да се върнат в палестинския град, на чието място е построен Сдерот?

  VеnRus 2008: "Eврейските унтери са си позволили да се отнасят непочтително срещу висши бели европейци - ей-това не мога да го преглътна."
 47. 47 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#2] от "philipotel":

  Не говори глупости - куп народ бачка в Израел. И границата винаги е била отворена. А най-интересното е, че Газа е територия, завладяна от Египет през '67. Египет що не си ги иска тия?!

  Защо "Титаник", а не "Аврора" ?!
 48. 48 Профил на allfader
  allfader
  Рейтинг: 0 Неутрално

  "Тяхната атака пък е насочена именно срещу цивилните"
  Цивилни евреи в "Израел" няма. С изключение на двата процента, които са родени в Палестина. Всички останали са дошли ДОБРОВОЛНО от някъде другаде за да окупират земята на палестинците. Това ги прави окупатори, не цивилни.

  VеnRus 2008: "Eврейските унтери са си позволили да се отнасят непочтително срещу висши бели европейци - ей-това не мога да го преглътна."
 49. 49 Профил на allfader
  allfader
  Рейтинг: 0 Любопитно

  "Целта ни е да възстановим нормалния начин на живот и на израелци, и на палестинци."
  Наистина ли? А когато поставихте Газа под блокада и казахте че, цитирам "ще държим икономиката на Газа на ръба на колапса колкото да се избегне хуманитарна катастрофа" какво се стремяхте да направите?

  VеnRus 2008: "Eврейските унтери са си позволили да се отнасят непочтително срещу висши бели европейци - ей-това не мога да го преглътна."
 50. 51 Профил на allfader
  allfader
  Рейтинг: 0 Неутрално

  "Еднозначно и завинаги прекратяване на стрелбата с ракетите. Да се спре с тероризма под каквато и да е форма."
  Когато вие еднозначно и завинаги се изтеглите от окупираните палестински територии...

  VеnRus 2008: "Eврейските унтери са си позволили да се отнасят непочтително срещу висши бели европейци - ей-това не мога да го преглътна."
 51. 52 Профил на allfader
  allfader
  Рейтинг: 0 Любопитно

  "Преди всичко трябва да се знае, че не ние създадохме тази бъркотия. "Хамас" завлече всички ни в нея."
  А кой създаде Хамас? Ако не бяхте окупирали Палестина щеше ли да има Хамас? Аок не бяхте убили ПО ВРЕМЕ НА ПРИМИРИЕ лидер на Хамас щеше ли да има ракети?

  VеnRus 2008: "Eврейските унтери са си позволили да се отнасят непочтително срещу висши бели европейци - ей-това не мога да го преглътна."
 52. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 54 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1684 Неутрално

  Текст от друго място образова и поставя нещата по местата им.
  ...
  "Преди време се запознах с възрастна двойка евреи от Израел, преселници от България, г-н и г-жа Леви. Достолепно изглеждащият г-н Леви - архитект на около 75 годишна възраст, беше великолепен разказвач и притежаваше превъзходно чувство за хумор. Неговият разказ ме развълнува с невероятната съдба на неговите - казвам го със завист - достойни сънародници!
  ---
  Семействата на тези славни старци, тогава младежи, идват в Израел през 1946-1947г. Евреите пристигат с хиляди в Палестина, придвижвайки се по всякакъв начин. С продънени гемии, с кервани, с велосипеди, някои пеш. Самото идване се нарича на иврит с думата алия, т.е. издигане, една красива метафора на вдигнатата глава, която е знак на свободния човек. Пристигат в земята си, тогава британски мандат, т.е. полуколония. Самите британци не гледат с добро око на евреите, защото по начало залагат на арабите като собственици на земята и нейните несметни богатства. Декларацията на Балфур остава къс хартия, защото принципите на хуманността са едно, а интересите на империята са съвсем друго нещо – евреите си остават втора категория поданици.
  Пристигащите евреи, подчертавам, КУПУВАТ земята, на която се разполагат. Купуват от арабите неплодородни парцели, заблатени участъци покрай реките и езерата, пустеещи каменисти чукари в най-древната земя. На тези враждебни участъци, заобиколени от заспали арабски села, основават кибуци и мошави - първите са комуни с обща собственост, а вторите са кооперативи на собственици. И едните, и другите правят чудеса - пустинята се превръща в градина, блатото - в нива. Строят се модерни сгради първоначално в много спартански стил, постепенно изместени от привлекателни, кокетни постройки с керемидени покриви с неизменните розови храсти отпред.
  Моите приятели, бъдещото семейство Леви, се запознават в кибуца Ейнгев, на брега на Тибериадското (Генисаретско) езеро, наричано още Галилейско море. Да, да, точно същото езеро, видяло Иисус Христос в Капернаум – точно на отсрещния бряг. Кибуцът Ейнгев е основан през 1937 от немски евреи, спасили се от нацистките погроми. Интересното е, че това са били хора предимно на умствения труд - университетски професори, лекари, адвокати, музиканти. Дошли в обетованата земя по Иисусовите места и стават черноработници - фермери. Заблатените покрай езерото места дават реколта чак на третата година. Блатните гъсталаци гъмжат от змии, отровни насекоми, гъсто преплетена бодлива растителност. Професорите работят по 16-18 часа на ден с кирките и количките. Адвокатите пренасят от километри на гръб чували с КУПЕНА скъпо от арабите почва. Когато имамите забраняват на фелахите да продават пръст в чували, евреите започват да пренасят с лодки пръст от отсрещния бряг - там арабите са по-сговорчиви.
  За 8-10 години кибуцът Ейнгев става цветущо стопанство с модерно земеделие, насочено за износ - цитруси, цветя, технически култури - розови храсти. Пускат електричество от генератори, после построяват и малка електроцентрала. В кибуца се издават ежедневни вестници, веднъж седмично професорите изнасят популярни научни сказки, и най-голямата гордост на Ейнгев - симфоничен оркестър, който изнася прекрасни концерти, дирижирани неведнъж от маестро Тосканини ( Тосканини??? - питам невярващ, но г-н Леви уверено потвърждава). За тези концерти има изграден открит амфитеатър на брега на библейското Галилейско море. Кибуцът купува два катера, с които превозва публика от Капернаум, Тиберия, Генисарет, от околните кибуци Шошана и Дагания (първият в Израел кибуц, основан в 1908-1910 г.).
  Най-важната дейност на кибуца обаче е ОБРАЗОВАНИЕТО. Някои от преселниците стават учители. Всички учат задължително иврит и английски език. В първите години учението е вечер, на петромаксови фенери и свещи, след изнурителния труд на полето, където се трудят и малките ученици. (По-късно, около предаването на британския мандат на новата държава, комисии на ООН ще установят 99% грамотност на евреите и 99% неграмотност на техните непосредствени съседи - палестинските араби.) Образованието за евреите е приоритет от такава величина, че дори в нацистките концлагери, дори в горящото Варшавско гето, пред лицето на смъртта, обучението на младите деца на Израиля не прекъсва. Неизменен учебен предмет на всички ученици от всички класове е Библията (Тората).
  Най-голямото постижение на възпитанието на младите заселници в земята Израилева обаче е възпитанието в достойнство на свободни граждани. Дошли от унизяващи ги условия в гета, спасени от погроми, по чудо оцеляли от лагерите на смъртта, тези хора си връщат човешкото достойнство. Животът векове наред като втора категория хора е дамга за поколения, но свободата кара човешките струни да звучат гордо.
  По време на ІІ-та световна война, доказано свързани с нацистката агентура, палестинските арабски водачи започват терористична дейност срещу еврейските заселници - отвличат хора и добитък, убиват, палят посевите. Генерал Ромел напредва в Сахара срещу англичаните, плановете на Хитлер са да го подкрепят последователно от Крит - Кипър - Палестина - Ирак, с намерението да се съединят заедно с напредващите към Сталинград хитлеристки войски.
  Еврейските заселници започват да организират самоотбрана. Много от тях се сражават като доброволци в английската армия. Евреите организират нелегална армия от несломими бойци - ХАГАНА, с младежко крило ПАЛМАХ и дори детско крило ГАДНА. Точно в ГАДНА се запознават през 1947г. младите преселници, бъдещото семейство Леви. Кибуците се обграждат от окопи, противотанкови ежове се заваряват от релси покрай пътищата. Фермерите се обучават през нощта на военни умения. С мъка се набавя оръжие - купуват от англичаните бракувани еднозарядни пушки, пленяват каквото могат, в люти схватки с арабите. Прекрасни техници, евреите започват да правят самоделни оръжия - първите им любими произведения са копия на английските автомати СТЕН - с простата си конструкция и пределно малък брой части, този непретенциозен картечен пистолет се произвежда в гаражи, подземия, пещери и прочее невероятни места.
  Тогава именно британците под натиска на еврейската съпротива и воля за своя държава със скърцане на зъби напускат Палестина. Една паметна вечер кибуцът Ейнгев чува по радиото декларацията на Давид Бен Гурион за образуването на новата държава Израел.
  Още на другия ден в розовите градини на Ейнгев започват да се взривяват сирийски снаряди. Заобиколен от три страни с планини, кибуцът има за гръб Галилейското море. Сирийските танкове нахлуват в кибуците, сирийската пехота ги следва на вълни. Силите за самоотбрана на евреите се държат хладнокръвно - допускат танковете вътре в градчето и отблизо децата от ГАДНА ги засипват с бутилки със запалителна смес... Точно тук госпожа Леви прекъсва разказа, вдига нагоре ръкава и гордо показва рана от куршум. Г-н Леви усмихнат й казва - недей да скромничиш, ти запали два сирийски танка, а аз не можах и един. Петнайсетгодишни бяхме! ... Сирийската пехота напира в гъсти тълпи от озверели фанатизирани бойци - цяла пехотна бригада срещу 300 недовъоръжени защитници на кибуца Ейнгев - мъже и жени, момчета и момичета. Допускат противника наблизо и стрелят хладнокръвно в залпове. Пак атака и пак сирийците бягат. Тогава, окрилени от успеха, евреите се хвърлят в яростна контраатака - в ожесточеното сражение загива бащата на момичето, бъдещата госпожа Леви. Скромният обущар Яков от Дупница, баща на четири деца, ветеран, раняван в битките при Тутракан и Добрич през Първата световна война, загива с българското „ура“ на уста, повел младите си бойци в атака „на нож“.
  В следващите месеци сирийците, опарени от твърдата отбрана, обстрелват от околните хълмове кибуца с артилерия. Всички къщи на кибуца са изравнени със земята, и какви къщи! - г-н Леви с възхищение разказва как къщите на Ейнгев са били построени в модерния стил Баухаус, как навсякъде в къщите е имало бани (той като жител на софийската Драз махала е смятал тогава банята в къщи за немислим лукс), електричество, телефони.
  Под снарядите кибуцът живее достоен живот. Евреите построяват под обстрела цял подземен град, където ... децата учат без прекъсване, вестниците излизат без прекъсване, сказките на професорите - сега със запасани през рамо автомати СТЕН, не прекъсват, а вечер, когато млъкват оръдията, над водите на библейското езеро се носят прекрасните звуци на някоя Бетховенова симфония – симфониците, с пушки през рамо, непрекъснато репетират и изнасят концерти пред жадната за прекрасното публика. В тъмното градините се поливат и обработват, продукцията за износ не прекъсва, лодки, натоварени догоре с щайги с плодове и ранени бойци, излизат от кибуца, за да се върнат в тъмното, натоварени с муниции, медикаменти, самоделни автомати СТЕН, произвеждани на другия край на езерото.
  ... Една нощ, щурмови отряд с бойци от детската организация ГАДНА, ръководени от по-опитни бойци от ХАГАНА, предварително нарекли се смъртна дружина, се промъкват до сирийските батареи и ги обсипват с гранати. Почти никой не се връща жив от тази акция, но кибуцът Ейнгев е спасен ...
  - Как след всичко това да не станеш архитект? - пита се усмихнат г-н Леви."

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 54. 55 Профил на Славена:Цензурe, пак ли бият Паниковски/Прокопиев?
  Славена:Цензурe, пак ли бият Паниковски/Прокопиев?
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Биографията на този Шаул Камиса Раз сочи, че ръцете му са изцапани с много кръв... Не виждам с какво е по-различен от един Ахмед Джабари, например.

  "Не прекалявай с борбата, най-хубавите неща се случват неочаквано." Габриел Гарсия Маркес
 55. 56 Профил на allfader
  allfader
  Рейтинг: 0 Неутрално

  "При атаката срещу Ахмед Джабари (военният лидер на "Хамас", ликвидиран преди седмица - бел. ред.) знаехме, че ще последва употребата им"
  Тоест накерили сте си каквото сте си търсели и сте искали да си намерите - повод за война, така че да се осуети повишаването на статута на Палестина в ООН.

  VеnRus 2008: "Eврейските унтери са си позволили да се отнасят непочтително срещу висши бели европейци - ей-това не мога да го преглътна."
 56. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 58 Профил на allfader
  allfader
  Рейтинг: 0 Неутрално

  "Реакцията на Израел е заради едно нетърпимо положение, което се проточи твърде дълго. "
  За палестинците нетърпимото полобжение при което сте окупирали земята им продължава още по-дълго - вече 65 години..

  VеnRus 2008: "Eврейските унтери са си позволили да се отнасят непочтително срещу висши бели европейци - ей-това не мога да го преглътна."
 58. 59 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1573 Весело

  До коментар [#50] от "Славена":

  Како Слафффке , каква държава е Израел си е изцяло техен проблем при условие ,че там има честни и демократични избори. И на никого не му пука ама грам какво казва прогресивното човечество , така че подобни разсъждения за разобличаване на класовия враг са леко безполезни

  15.02.1989 - 07.02.2018
 59. 60 Профил на allfader
  allfader
  Рейтинг: 0 Неутрално

  "Бизнесът е спрян заради липсата на партньори от другата страна. Ако в крайна сметка има ръководство, както в Рамала (на Западния бряг - бел. ред.)"
  Партньорите от другата страна вие ги убивате, затова ги няма. А в Рамала има едни корумпирани колаборационисти..

  VеnRus 2008: "Eврейските унтери са си позволили да се отнасят непочтително срещу висши бели европейци - ей-това не мога да го преглътна."
 60. 61 Профил на allfader
  allfader
  Рейтинг: 0 Весело

  "Но базовото условие е едно - мир."

  А базовото условие за мира е възстановяване на справедливостта. Тоест връщане на земята на палестинците и установяване на палестинска държава. No justice - no peace..

  VеnRus 2008: "Eврейските унтери са си позволили да се отнасят непочтително срещу висши бели европейци - ей-това не мога да го преглътна."
 61. 62 Профил на Славена:Цензурe, пак ли бият Паниковски/Прокопиев?
  Славена:Цензурe, пак ли бият Паниковски/Прокопиев?
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#59] от "Karelson":
  Брайно, айде освен духовно, вземи, че се пресели и физически в някой кибуц на първа линия, та да докажеш не само на думи верноподаничеството си към Изсраел... А обикновено "честните и демократични" избори в Израел са съпътствани с избиването на десетки и стотици палестинци, та никой в света да не остане със съмнение в "честността и демократичността" на тази държава.

  "Не прекалявай с борбата, най-хубавите неща се случват неочаквано." Габриел Гарсия Маркес
 62. 63 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1573 Весело

  [quote#61:"allfader"]No justice - no peace..[/quote]

  Американците има поговорка - внимавай какво си пожелаваш ,че може да се сбъдне

  15.02.1989 - 07.02.2018
 63. 64 Профил на PlamenVarna
  PlamenVarna
  Рейтинг: 1416 Весело

  Исраелския посланик:

  "Създаването на тази ситуация от "Хамас" е резултат от случващото се в Иран и Сирия... И двете държави са в ъгъла и се опитват да извършват терористични атаки навсякъде по света - в Бургас, (!!!!!!!!) Кипър, Тайланд, Азербайджан... В крайна сметка като част от цялата тази активност те са накарали "Хамас" да "подгрее" ситуацията в Газа, за да отклонят от себе си международното внимание"
  ---
  Ъхъ, е те тачно за туй ва "либят" вас хората навсякъде по света.
  Ей за туй ва "либим" и ние българите:
  "терористични атаки ... в БУРГАС..."
  ---
  Родените лъжци - със фитилите под ярмулката.
  Нищо по-различно от братчедите ви с едната вежда под феса.

  ДОНОСНИК, ИЗПЯ ЛИ СИ "КРАТКИЯ ДОКЛАД" НА МОДЕРАТОРА ? НАТЕГАЧ, НАТЕГНА ЛИ СЕ ПО СТАР КОМУНДЕРСКИ НАВИК ? ЦЕНЗОРЕ, И БАН-а НЕ МОЖЕ ДА ВИ ПРИКРИЕ ИЗЛАГАЦИИТЕ
 64. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 67 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#39:"Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)"]Това Египет може да го направи, но явно не желае да се престарава. [/quote]

  Египет няма да го направи и не желае да го направи. Палестинския проблем е бил винаги много удобен начин за манипулиране и отвличане на вниманието на арабите и много успешно използван от техните държавници, освен религията разбира се.

 67. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 69 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#61] от "allfader":

  Мунчо, ти ли си бе, талибане?

  Само да те попитам, понеже гледам че си много открехнат на тема територии - кога точно там е имало държава Палестина? От коя до коя година?

  Защо "Титаник", а не "Аврора" ?!
 69. 70 Профил на Durruti
  Durruti
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#47] от "Дразнител":

  По същата логика защо САЩ, Русия и прочее не си приберат евреите, дето никви ги е нямало в Палестина допреди две поколения?

 70. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 72 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#69:"Дразнител"]Само да те попитам, понеже гледам че си много открехнат на тема територии - кога точно там е имало държава Палестина? От коя до коя година? [/quote]
  А Израел? От до?

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 72. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 74 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 684 Неутрално

  "И двете държави/Сирия,Иран/ са в много сложна ситуация, притиснати са в ъгъла и се опитват да извършват терористични атаки навсякъде по света - в Бургас, Кипър, Тайланд, Азербайджан... В крайна сметка като част от цялата тази активност те са накарали "Хамас" да "подгрее" ситуацията в Газа, за да отклонят от себе си международното внимание.

  По скоро атентатите и терористичните атаки са специалитет на Алкаида и нейните уахабитски разклонения, като атентата над американския посланик в Либия например. Но политика, какво да се прави, не е задължително винаги да се казва истината.

 74. 75 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#70] от "philipotel":

  Това изобщо не е вярно - тези хора, също както и палестинците произхождат именно от тази част на света. Евреите нито идват от източна Азия, нито са червени като индианците, нито са черни африканци, още по-малко руси викинги. Това са хора, чиито корени са именно в тези земи. И е очевидно, че палестинци и евреи ще трябва да намерят начин да живеят заедно. Мирно. Докато някой малоумник издига лозунги "смърт на Израел" и предприема терористични атаки, ще има и ответна реакция. Мисля, че Израел е дал достатъчно знаци, че желае мирно СЪВМЕСТНО съществуване. Ами погледнете една банкнота от 100 чекела - написано е и на арабски. Това е официален език в Израел, за тия, които не знаят! Просто всяко търпение има граници.

  Защо "Титаник", а не "Аврора" ?!
 75. 76 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#75:"Дразнител"]Това изобщо не е вярно - тези хора, също както и палестинците произхождат именно от тази част на света. Евреите нито идват от източна Азия, нито са червени като индианците, нито са черни африканци, още по-малко руси викинги. Това са хора, чиито корени са именно в тези земи[/quote]
  Това не е вярно за повече от 80% от евреите. Хазарите на са семити.

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 76. 77 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#72] от "Omnis Omnibus":

  [quote#72:"Omnis Omnibus"]А Израел? От до? [/quote]

  От 1948, в резултат от резолюция 181 на Обединените Нации.

  Защо "Титаник", а не "Аврора" ?!
 77. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 79 Профил на Durruti
  Durruti
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#75] от "Дразнител":

  Значи и едните и другите произхождат оттам, ама тия дето ги е нямало 2000 години някак си имат повече право. Интересно ако теб те изгонят от земята ти, за да може някой внесен от другия край на света "местен" да си построи къща, какво отношение ще имаш към "мирното съвместно съществуване"?
  Впрочем, повечето съвременни евреи са свързани по-скоро с хазарите, които приемат юдаизма през средновековието и определено на са от Палестина. Но дори всички да бяха чистокръвни братчеди на Давид, подобни претенции отпреди 3 хил. години са напълно безумни.

 79. 80 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#69:"Дразнител"]Само да те попитам, понеже гледам че си много открехнат на тема територии - кога точно там е имало държава Палестина? От коя до коя година? [/quote]

  Точно от тогава от когато съществува и Израел, с една малка разлика, че държавата Палестина благодарение на Израел и арабските си приятели не се състоя. А и още една малка разлика, че палестинците са местното население, което загуби домовете си, загуби земята си и не можа да си има държава.

 80. 81 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#79] от "philipotel":

  Дали ги е нямало 200, 500 или 2000 години какво значение има? България като не е съществувала 500 години какво? Също ли няма право да съществува, защото Османската империя е била завладяла тези територии?! Впрочем, до 1918 днешен Израел, Йордания, Ливан и т.н. са били част именно от същата тази Османска империя!

  Защо "Титаник", а не "Аврора" ?!
 81. 82 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#77:"Дразнител"]От 1948, в резултат от резолюция 181 на Обединените Нации. [/quote]
  Ставаше въпрос за ПРЕДИ това!

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 82. 83 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#80] от "baxter":

  [quote#80:"baxter"]палестинцие са местното население[/quote]

  Да, палестинците са местно население, но не единственото. Има бедуини, араби, евреи, които са си там от хилядолетия. А това, че палестинската държава не се състоя е благодарение на ВСИЧКИ араби, защото палестинци има на територията на всички съседни на Израел държави и никоя не искаше да се формира държава Палестина. Също като с кюрдите - Турция е много открехната на тема Палестина, ама като стане дума за Кюрдистан, питай ги какво мислят!

  Защо "Титаник", а не "Аврора" ?!
 83. 84 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#81:"Дразнител"]Дали ги е нямало 200, 500 или 2000 години какво значение има? България като не е съществувала 500 години какво? Също ли няма право да съществува, защото Османската империя е била завладяла тези територии?! [/quote]
  Има голяма разлика между българите и евреите- българите ВИНАГИ са си живели по земите си и не са били само религиозна общност като евреите.

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 84. 85 Профил на bolgaroliub
  bolgaroliub
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Зверствата на Израел в Ивицата Газа трябва да бъдат прекратени незабавно.

  Това заяви Н.Пр. посланика на палестинската държава в България Ахмед Мохамед ал-Мадбух на специална пресконференция. Трябва да кажа, че тази наша среща трябваше да бъде свързана с радостен повод, а именно, че ние се обръщаме към ООН с молба да станем непостоянна държава членка на организацията, започна посланик ал-Мадбух. За съжаление Израел постоянно ни дебне и ситуацията в днешните дни напомня на ситуацията в края на 2008 година. Цивилизованият свят за пореден път стои и гледа. Нашият народ е подложен на масови кланета. Реакцията на западните сили е един и същ-осъждане на агресията на Израел в Ивицата Газа, но само на хартия, разкри ал-Мадбух.

  Израел е отговорен за зверствата в палестинските територии. Щом в Израел наближат избори и винаги се започват атаки и преследвания срещу палестинския народ. Другата цел е да ни се попречи да се свържем с ООН, продължи посланика. Те вече ни обвиниха, че сме упражнявали дипломатически терор. Ние имаме право да се обърнем към ООН и да си изплачем болката. Израел ни обвинява в тероризъм, но за нас истинския тероризъм е тероризма на държавата Израел, който се изразява в окупацията на нашите територии повече от 40 години, заяви ал-Мадбух. Основният проблем в региона е политиката и окупацията на палестински територии от Израел. Те не искат да имаме собствена държава. Никакви актове на насилие и кланета няма да ни отклонят от целта ни да посетим ООН. На 29 ноември ще се гласува статуса на Палестина като държава нечленка, като държава наблюдател, категоричен беше той.

  Всички палестинци призоваваме за прекратяване на израелската окупация и сегашното израелско насилие. Западните сили трябва да престанат да се отнасят към Израел като държава стояща над международното право. Израел се превръща в расистка държава, не скри яда си посланика. Примерите са много. На нас ни е забранено да ползваме шосетата, земеделските си земи и има много подобни забрани. В настоящият момент ние се обръщаме към международната общност с молба да окаже натиск върху Израел за прекратяване на зверствата в Ивицата Газа. На Израел трябва да се потърси отговорност по всички правила на международното право, допълни ал-Мадбух.

  Той говори и за очакванията му и реакциите на българската страна. Ние молим всички държави по света, включително и България, да подкрепят повишаването ранга на нашето членство в ООН. Българският народ подкрепя Палестина и аз виждам това всеки ден. Относно гласуването на България в ООН, ние поискахме вашата подкрепа. Ние сме свикнали с нея. Искрено се надявам, че България ще бъде на наша страна, завърши посланик ал-Мадбух.

 85. 86 Профил на allfader
  allfader
  Рейтинг: 0 Весело

  [quote#69:"Дразнител"]Само да те попитам, понеже гледам че си много открехнат на тема територии - кога точно там е имало държава Палестина? [/quote]
  Само ти отговарям и преставам да ти обръщам внимание.
  Всяка държава не е съществувала до момента в който е създадена. Дали си способен да проумееш това изречение? Ако не можеш питай майка си да ти го обясни..
  Освен това критерият за създаване на държавите не е какво е имало или нямало на съответната територия преди 2000 години. Критерият и принципът е, че всеки народ населяващ някаква територия има право на самоопределение и на държава. Палестина до началото на 20-ти век е населявана от 98% палестинци и 2% евреи. Съвсем очевидно е кой народ има право на държава в Палестина. И не, това че днес в Палестина има доста евреи не им дава право на държава, защото от престъпление не могат да се черпят права. Това е все едно германците след като окупират Франция през ВСВ да настояват, че имат право на германска държава на френска територия..

  VеnRus 2008: "Eврейските унтери са си позволили да се отнасят непочтително срещу висши бели европейци - ей-това не мога да го преглътна."
 86. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 87. 88 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3762 Неутрално

  [quote#69:"Дразнител"]кога точно там е имало държава Палестина? От коя до коя година? [/quote]

  Мда. На тоя въпрос умират, увяхват като мушката на северен балкон. Ако пък го запиташ кой е основател на „палестинската държава”, къде й е била столицата, какви по-известни палестинци може да назове през вековете (за евреите е ясно) т.н., направо ще те нарече долен чифутин и ще те заплаши с физическа саморазправа (нищо, че е метър и шеесе и има задух).

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 88. 89 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#82] от "Omnis Omnibus":

  Преди 1948 тези земи са били британска/френска колония след разпада на Османската империя през 1918. Преди това това е било част от Османската империя, а преди това от Византия. Преди това пък е била Римската империя, а преди това е било Давидовото царство. Но така или иначе, там държава Палестина не е имало никога. Но това няма особено значение - палестинците, както и евреите имат право да живеят. Едните не може да бъдат избити за сметка на другите. Ако няма тероризъм, всичко ще е спокойно и хората ще живеят нормално.

  Защо "Титаник", а не "Аврора" ?!
 89. 90 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#83:"Дразнител"]Да, палестинците са местно население, но не единственото. Има бедуини, араби, евреи, които са си там от хилядолетия.[/quote]
  Да, имало е и евреи, но колко % са били? Първите ционисти пристигнали в Палестина през 19век са считали палестинците за своя "плът и кръв", защото са знаели, че месното население не се променя толкова лесно.

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 90. 91 Профил на Durruti
  Durruti
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#81] от "Дразнител":

  Не е имало държава България, но е имало българи. Когато в края на 19 век Теодор Херцел създава концепцията на ционизма, в Палестина няма почти никакви евреи. Масовото им преселване започва между двете световни войни, когато и се създават техните религиозно-екстремистки, националистически и по днешните стандарти - терористични организации Иргун и Хагана. Които впрочем са идентични с Хамас. Какво става след втората световна войнна вече всички знаем. А пък ако краткото отдавнашно съществуване на Ерец Израел е основание за съществуването и политиката на днешен Ираел, то ние примерно трябва да си вземем партакешите и да освободим земите на гърци и италианци, щото разбираш ли те са си имали империйки тук преди нас... Пък евреите всъщност трябва да дадат всичко на Египет, защото докато Рамзесите са се размотавали из Палестина, предците им още са чакали Яхова да създаде света...

 91. 92 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#89:"Дразнител"] а преди това е било Давидовото царство[/quote]
  За което има сведения само в Библията. Отдели митовете от историята и може да ти просветне.

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 92. 93 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3762 Неутрално

  [quote#86:"allfader"]Критерият и принципът е, че всеки народ населяващ някаква територия има право на самоопределение и на държава.[/quote]

  А, така ли? Аз се считам за македонец и населявам България. Като мен има още поне 300 хиляди души. Коя част от българската територия да си отцепя?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 93. 94 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#86] от "allfader":

  Това означава ли, че област с компактно население от една раса, националност, религия или по друг признак има право на самостоятелна държава?

  Защо "Титаник", а не "Аврора" ?!
 94. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 95. 96 Профил на allfader
  allfader
  Рейтинг: 0 Любопитно

  Estimated Population of Palestine 1870-1946
  Arabs (%) Jews (%) Total

  1870 367,224 (98%) 7,000 (2%) 375,000
  1893 469,000 (98%) 10,000 (2%) 497,000
  1912 525,000 (93%) 40,000 (6%) 565,000
  1920 542,000 (90%) 61,000 (10%) 603,000
  1925 598,000 (83%) 120,000 (17%) 719,000
  1930 763,000 (82%) 165,000 (18%) 928,000
  1935 886,000 (71%) 355,000 (29%) 1,241,000
  1940 1,014,000 (69%) 463,000 (31%) 1,478,000
  1946 1,237,000 (65%) 608,000 (35%) 1,845,000"

  "Sources: The numbers in this table are estimates constructed from the following: Yehoshua Ben-Arieh, "The Population of the Large Towns in Palestine During the First Eighty Years of the Nineteenth Century, According to Western Sources" in Moshe Ma'oz, ed. Studies on Palestine during the Ottoman Period, Magnus, 1975; Alexander Scholch, "The Demographic Development of Palestine 1850-1882", International Journal of Middle East Studies, XII, 4, November 1985, pp. 485-505; "Palestine", Encyclopedia Britannica, 11th edn, 1911; "Palestine", Encyclopedia of Islam, 1964; UN Document A/AC 14/32, 11 November 1947, p.304; Justin McCarthy, "The Population of Ottoman Syria and Iraq, 1878-1914", Asian and African Studies, XV, 1 March 1981; Kemal Karpat, "Ottoman Population Records and the Census of 1881/82-1893", International Journal of Middle East Studies, XCI, 2, 1978; Bill Farell, "Review of Joan Peters", 'From Time Immemorial', Journal of Palestine Studies, 53, Fall 1984, pp. 126-34; Walid Khalidi, From Heaven to Conquest: Readings in Zionism and the Palestine Problem until 1948, Institute for Palestine Studies, 1971 appendix I; Janet L. Abu Lughod, "The Demographic Transformation of Palestine", in Ibrahim Abu Lughod, ed., The Transformation of Palestine: Essays on the Origin and Development of the Arab-Israeli Conflict, Northwestern University Press, 1971 pp. 139-63.

  VеnRus 2008: "Eврейските унтери са си позволили да се отнасят непочтително срещу висши бели европейци - ей-това не мога да го преглътна."
 96. 97 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#90] от "Omnis Omnibus":

  Така можем да се пращаме и препращаме към миналото, докато ни се завъртят главите. Ама кои са истинските юдеи, ама кои са самаряните, ама кои са тези, ама кои са онези, ама така нататък.

  Навуходоносор не е разбил палестинска или някаква друга държава, нали?

  От вавилонския плен не са се "дръпнали" палестинци, филистимци, самаряни или някакви други, нали? Както и от египетския, между другото.

  Храмът не е построен и не е бил посещаван от неюдеи, струва ми се... или греша? Или пък техният Храм изобщо го няма, за разлика от по-новите мюсюлмански култови постройки?!?

  Да бъде оспорвано правото на евреите да живеят по онези земи, ами... то е все едно да оспорите правото на "жълтото" да участва в колоритното конфигуриране на "оранжевото".

  Е, хорицата бранят това свое право! Добри-лоши, ама си го бранят. И никожга, между другото, не са обявявали, че ще "изтикат арабите в морето". Въпреки, че решат ли....

  Свобода за Надежда Савченко!
 97. 98 Профил на allfader
  allfader
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#94] от "Дразнител":

  Естествено. Правото на самоопределение е основно човешко право. Ако ктази територия е вече част от друга държава е малко сложно, но прецеденти на разделяне има.

  VеnRus 2008: "Eврейските унтери са си позволили да се отнасят непочтително срещу висши бели европейци - ей-това не мога да го преглътна."
 98. 99 Профил на allfader
  allfader
  Рейтинг: 0 Весело

  Прочее, както съм изтъквал и друг път, да се ствърди че евреите "имат право да се върнат" в Палестина след като са я напуснали преди 2000 госини е все едно да се твърди че българите имат право да се върнат в Казахстан, да изгонят казахите от къщите им, да ги затворят в конц-лагери и да си направят българска държава на мястото на Казахстан, на основание на това че пра-българите са били там преди 2000 години...

  VеnRus 2008: "Eврейските унтери са си позволили да се отнасят непочтително срещу висши бели европейци - ей-това не мога да го преглътна."
 99. 100 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#92] от "Omnis Omnibus":

  А, далеч не е само в библията. Която, впрочем, се явява и основа на исляма, но това е друга тема.

  Артефакти и записки, свидетелстващи за това са намирани на много места в тази част на света. Включително и египетски йероглифни "писания" и римски летописни плочи.

  Но пак повтарям - не казвам, че палестинците трябва да бъдат унищожени, както например настояват Иран и други по отношение на Израел. Тези хора трябва да се научат за живеят заедно в мир. Иначе в дългосрочен план палестинците няма да преживеят - много по-назад са в технологично отношение.

  Защо "Титаник", а не "Аврора" ?!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK