Калуда Кираджиева, племенница на Димитър Пешев: И като човек, и като депутат, той винаги постъпваше по съвест

Димитър Пешев с племенничките си Калуда и Кичка, април 1943 г.

© Личен архив на К.Кираджиева, 2010 Gangsta Gangsta PRODUCTION / Stars Vision

Димитър Пешев с племенничките си Калуда и Кичка, април 1943 г.Калуда Кираджиева е племенница на Димитър Пешев – човекът, противопоставил се през 1943 година на депортацията на евреите от България, въоръжен – по думите на Филип Димитров, единствено с авторитета на институцията, която представлява – Народното събрание. За мотивите си да защити българските евреи Пешев пише: "Моята човешка съвест и разбирането ми за тежките последици както за засегнатите лица, така и за политиката на страната сега и в бъдеще, не ми позволяваха да остана в бездействие. И аз за себе си реших да направя всичко, което е по силите ми, за да не се извърши това, което се възнамерява и което ще злепостави България пред света и ще лепне върху нея петно, което тя не заслужава."
    
Г-жо Кираджиева, Какъв човек беше вуйчо Ви Димитър Пешев?
- Да, Димитър Пешев за мен беше моят вуйчо. До 1944 година той често идваше вкъщи, жилището му беше над нашето и понеже не се ожени, ние бяхме неговото семейство. Беше много мил вуйчо. Аз имах по-малка сестра и докато бяхме деца, той си играеше с нас, занимаваше ни, водеше ни на разходка, на сладкарница. Като поотраснахме, се интересуваше какво четем, помагаше ни с изучаването на френски. Беше много грижовен към нас.


Когато излезе от затвора дойде да живее у дома, тъй като неговото жилище беше конфискувано. И докрая, до 1973 година живя заедно с нас, беше член на семейството ни.
Димитър Пешев със семейството си на сватбата на най-големия брат Тончо, 1925 година. Младоженците са отляво, отдясно е другият брат (вторият поред) със съпругата си, а над главата на родителите Кица и Йосиф са останалите трима братя: Петър, Димитър и Стоян и между тях сестра им - майката на Калуда Кираджиева.

© личен архив К.Кираджиева

Димитър Пешев със семейството си на сватбата на най-големия брат Тончо, 1925 година. Младоженците са отляво, отдясно е другият брат (вторият поред) със съпругата си, а над главата на родителите Кица и Йосиф са останалите трима братя: Петър, Димитър и Стоян и между тях сестра им - майката на Калуда Кираджиева.


Беше доста затворен след всичко, което преживя. Поначало той беше сдържан човек, с уравновесен, спокоен характер. И беше много добър човек. Не си спомням да е казал остра дума, въпреки че бе ужасно потиснат от всичко, което се случваше и което беше преживял по време на т.нар. Народен съд и след това.


И след като излиза от затвора?
- Да. Това бяха хора, лишени от всякакви права, бяха им взели всичко. Имаше купонна система, но вуйчо нямаше право на купони, нямаше право на работа и това го потискаше. Представете си какво е за един човек на 50 години, който цял живот е работил честно и почтено, изведнъж да остане без право на работа, без доходи.


Сигурно се е тревожел, че е в тежест на семейството си?
- Навярно се е тревожел, защото беше добросъвестен човек, който не по своя воля беше поставен в абсурдна ситуация. Но баща ми никога, никога не е гледал на вуйчо ми като тежест. Атмосферата вкъщи беше грижовна и топла, макар че живеехме много натясно, тъй като и дядо ми – бащата на баща ми, живееше у дома. Не знам майка ми как е издържала, но не си спомням да е имало, каквито и да било разправии. Къщата просто имаше дух.


Майка Ви работеше ли?
- Тя беше завършила фармацевтика, но не й даваха работа в София. Така че само баща ми работеше.


Димитър Пешев ( в средата) с най-добрия си приятел Данаил Паскалев ( с цигарата и очилата).

© Личен архив К.Кираджиева

Димитър Пешев ( в средата) с най-добрия си приятел Данаил Паскалев ( с цигарата и очилата).


Помните ли кога започна вуйчо Ви да пише спомените си?
- Той започна да пише спомените си след 1968 г., когато вече имаше своя стая. По това време дядо ми почина, а баща ми най-после получи право на "кабинет", (тогава и броят на стаите, които се полагат на едно семейство се определяше от държавата – б.м.) и затова след 1968 вуйчо ми вече имаше самостоятелна стая. А и точно тогава имаше някакво размразяване или пък изглежда вече бяха започнали да се усещат, че с тия хора си отива една цяла епоха и затова историци и архивисти посещаваха различни "бивши" хора като вуйчо ми, за да ги съветват да напишат спомените си, разговаряха с тях, вземаха различни сведения. Помня че една служителка от Държавния архив идваше у дома – Василка Дамянова. Тя беше коректна и интелигентна жена, беше завършила история. И разговорите й с вуйчо ми сега са във фонда на негово име, който се пази в Държавния архив.


Това ли го подтикна да напише своите спомени?
- Не, той ги написа най-вече поради настояването на своя най-близък приятел, на юриста Данаил Паскалев, който го убеди, че е важно да остави за бъдещите поколения истината за събитията.


Той говореше ли с Вас за събитията през 40-те години?
- Да, разбира се. Когато започна да пише спомените си, аз и сестра ми бяхме още доста млади и той ни четеше написаното и дискутираше с нас. Интересуваше го как един млад човек гледа на тези отдавнашни вече събития и какво разбира, дали написаното е ясно. Покрай тези четения ние разговаряхме много, обсъждахме какво, как и защо е станало, задавахме му въпроси.


Какво го питахте, помните ли?
- Питахме най-вече за събитията около еврейския въпрос, защото това ни беше по-интересно и ни вълнуваше и той ни обясняваше причините, заради които активно се е заел с този проблем. За конфликтите, които е имал, той говореше по-малко.


Но много добре помня, че го питах защо е гласувал доверие на правителството на Богдан Филов след като е ясно, че така гласува против себе си и че ще бъде бламиран от поста подпредседател на Народното събрание. И отговорът му беше, че по време на война не може да се гласува недоверие на правителството и да се предизвиква правителствена криза, защото това е безотговорно и е опасно.


Това е обяснението, което дава и Евгений Силянов. Чели ли сте интервютата на Ирина Недева с него? Те бяха издадени през 2007 г. в книгата й "Мисия Париж. Разговори с Евгений Силянов"?
- Не, не ми е попадала тази книга, но мисля че точно това е истината, защото и вуйчо ми така казваше: че не може да си позволят правителствена криза във време на война.


Ето този откъс. Ето: "Вярно е, че 42 депутати подписват писмото. Ала на другия ден се разбра, че така поставят правителството в малцинство. Тогава дори тези депутати, които подписаха писмото, видяха че се отива към политическа, тоест към министерска криза. А моментът беше такъв, че никой не може да допусне това. И затова – за да се избегне кризата– те не гласуваха внесеното писмо. Гласуваха против прошението. Дори Пешев, който бе начело, прие това и склони да си подаде оставка."
- Да, разбира се, точно така. Вижте, всички тези хора – тогавашните, бяха много различни от днешните. Те тогава са се водили от чувството си за дълг. Мислели са преди всичко за България, за бъдещето й и това е, което ги е ръководело. Вуйчо ми имаше много силно развито чувство за отговорност. Винаги мисълта за доброто на България и съзнанието за неговата лична отговорност като народен представител или като министър стои най-високо. И всичко останало – било то неговата лична кариера или съдба, то е на заден план. Ето защо – въпреки огорчението, което е получил тогава, през 1943 година, само една година по-късно, през лятото на 44-та, той отиде в Чамкория да говори с регентите какво да се прави по-натам. Той изобщо не се ръководеше от обидите, които лично на него са му нанесени. Нито пък от страха, че може да изгуби поста си или да навреди на кариерата си.


Споделял ли е огорченията си вкъщи заради бламирането му от поста подпредседател на парламента?
- Не, никога. Никога не си позволи да кори Богдан Филов пред нас. Извън това, което е споделил в записките си за разменените тогава реплики, нищо друго не е казвал. Но той никога не си позволи да каже по адрес на когото и да е било нещо обидно или остро. Дори след 1944 година. Баща ми беше по-директен, но вуйчо ми беше истински политик – той гледаше на събитията не през своето наранено его, а като политик и ги преценяваше като политик. Той говореше за системата, не за личностите. Личностите ги преценяваше според интелекта им.


Какво казваше за системата?
- Казваше, че това е съветска система, че е наложена с помощта на Червената армия, че е чужда за България. И че рано или късно ще рухне сама.


А Вие какво мислите за Богдан Филов?
- Това, което съм чувала от баща ми – той много го уважаваше като учен и казваше, че не му е било мястото в политиката. Предполагам че и вуйчо ми е мислел така. Но според мен сега много хора не разбират тогавашната ситуация и съдят от днешна гледна точка. Филов е трагичен образ, той е една жертва.


Вуйчо Ви споменавал ли Ви е подробности около писмото, което тогава внася за обсъждане в Народното събрание?
- Да, защото въпросът доста се е разшумял, тъй като вуйчо ми сметнал за по-почтено да уведоми председателя на Народното събрание за инициативата. Не е искал това да изглежда като някаква конспирация. Той винаги постъпваше принципно и както смяташе, че е редно. Председателят, от своя страна, разбира се, докладвал на Филов и малко по-късно му предал желанието на министър-председателя да не се внася изложението, а да се изчака свикването на заседание на мнозинството, където да се обсъди този въпрос. Но Димитър Пешев не пожелал да се съобрази с това желание, защото се опасявал, че на това заседание може да се окаже натиск върху народните представители. Затова побързал да депозира писмото в кабинета на министър-председателя. И тъй като избързал да го внесе, доста негови приятели не са успели да го подпишат, защото са били извън София. Някои дори малко са му се сърдели, че не ги е изчакал.Кои, например, знаете ли?
- Например Спас Ганев и Деян Деянов са искали да го подпишат, както и много други. Но освен депутатите, които не са успели да го подкрепят с подписа си, защото са били в провинцията, имало е и народни представители от опозицията, които са искали да се присъединят. Но Димитър Пешев е настоявал акцията да се ограничи само в рамките на мнозинството и изложението да е подписано само от тези народни представители.


Защо само от мнозинството?
- Не е искал акцията да изглежда като антиправителствена, нито като недоверие към правителството, защото, както той пише в записките си, това споразумение за депортирането на български граждани не е дело на българското правителство.


Да, той пише буквално: "без да става дума за недоверие към правителството, особено че последното никога не потвърди, че съглашението за изпращане на български граждани вън от България е негово дело, и че последните мерки се вземат с негово съгласие и под негова отговорност."
- Да, именно. Затова той не е искал това да изглежда като бунт, както го е провидял Филов всъщност – вероятно заради отказа на вуйчо ми да се подчини на желанието му да не депозира писмото.


В спомените си Димитър Пешев дори обяснява защо е разбирал, че акцията не бива да изглежда и като антигерманска.
- Да, точно така. В спомените си той обяснява защо въпреки че отклонява подписите на депутати от опозицията като Петко Стайнов, допуска изключения само за Александър Цанков и за Тодор Кожухаров, които също са опозиция, но отдясно.


Вуйчо ми пише, че прави това от съображения, че тези депутати по принцип са прогермански настроени и за това предприетата парламентарна акция не може да се счита за противогерманска. Той дори уточнява, че е предполагал, че може да се направят и такива внушения от някои – че акцията е антигерманска.


Той казвал ли ви е, че всички тези мерки срещу евреите, както и опитът да бъдат изселени евреите от България се прави по настояване на Германия ?
- Но разбира се, това беше ясно на всички. Същевременно България не можеше да се противопостави открито, затова и вуйчо ми пише в спомените си, че акцията не трябва да изглежда като акт срещу Германия и нейната политика, а само като едно несъгласие по един конкретен въпрос без при това да се прави демонстрация – нито срещу правителството, защото това споразумение не е негово дело, нито срещу Германия, защото положението на България е деликатно.


Димитър Пешев споменава, че много от депутатите са подписвали писмото с облекчение, а един народен представител, полагайки подписа си е заявил: "Честта на България е спасена."
- Разбира се. Името на България е първото, за което са мислели тогава.


На вуйчо ми неведнъж му е било съвсем ясно, че рискува своята политическа кариера, не само тогава с еврейския въпрос и преди, по други въпроси. Но той винаги постъпваше по съвест, винаги в името на България и на правото. И знаете ли, ние със сестра ми много сме спорили с него, но той твърдеше, че правото е точна наука, че не може да се подхожда безпринципно.


Бях изненадана, че е писал спомените си доста откровено – обсъждайки и Соболевата акция, и действията на комунистите, и т.нар. Народен съд. Не се ли е страхувал, че ако попаднат в ръцете на комунистическата власт, това ще му донесе сериозни неприятности?
- Не знам дали вътре в себе си се е страхувал, но не страхът, а чувството за дълг го водеше, докато пишеше спомените си. Той наистина внимаваше какво пише, но не от страх, а от добросъвестност, от чувство за отговорност пред бъдещите поколения. Искаше да поднесе събитията максимално обективно и коректно.


Как и кога бяха предадени записките на Димитър Пешев в Държавния архив, знаете ли?
- След неговата смърт през 1973 година, баща ми прегледа записките, отдели тези за "Народния съд", а останалите ги предаде в Държавния архив. Тетрадките за "Народния съд" останаха вкъщи, защото бяха много изобличаващи за комунистическия режим и се опасявахме да не ги унищожат заедно с останалите записки. И затова аз ги предадох на архива едва през 2002 година.


Димитър Пешев наистина е оставил много ценни сведения за т.нар. Народен съд. Имате ли лични спомени?
- Това беше едно ужасно време. Аз бях дете, но помня как със сестра ми седяхме от двете страни на майка ми, тя беше поставила радиото на земята, не знам защо. И ние седяхме на пода и слушахме, притиснати до нея. И така чухме присъдата. И колкото и странно да е, първият, който дойде у дома беше ген. Винаров, който бе настанен в жилището на вуйчо ми и който ни каза не без съчувствие, че трябва да се радваме, че главата му е останала на раменете.


Това бяха страшни времена. Веднага след 9 септември започнаха убийства без съд и присъда, отвличания на хора. То беше толкова страшно, че баща ми не знаеше като тръгва сутрин на работа дали ще се върне вечерта. Той работеше в Дирекция на трамваите и осветлението и негови колеги ги вземаха направо от работа и не се връщаха повече. Някои изчезнаха безследно и до днес не се знае къде и как са убити.


Димитър Пешев разказвал Ви е за "Народния съд" нещо повече от това, което е написал в спомените си?
- Вуйчо не обичаше да говори нито за "народния съд", нито за затвора. Някои неща за затвора научихме от негови приятели. Но помня и никога няма да забравя как на Бъдни вечер през 1972 година, той ни каза, че иска да ни прочете нещо. И тогава ни прочете разказа за онази страшна Нова година на 1 януари 1945. Помня как всички плакахме. И петимата плакахме тогава.


Каква беше неговата оценка за т.нар. Народен съд?
- Че това не е съд. Че това изобщо не може да се нарече съд и не отговаря на условията на един съд.


Каква беше исканата присъда за Димитър Пешев от т.нар. Народен съд?
-Прокурорът искаше за него смъртна присъда. И за малко не я постигна.


Това, че е участвал в спасението на евреите ли натежа при замяната на исканата смъртна присъда с присъда за 15 годишен затвор?
- Не. Акцията му за евреите изобщо не натежава като аргумент. Та нали двама от адвокатите, самите те евреи, отказват да го защитят. Нисим Меворах отказва по политически причини, защото е комунист. Другият – Давид Лиджи бе назначен служебно и отказва да го защитава, предполагам от страх. Не знам, навярно са имали основания да се страхуват. Не мога да ги съдя. Но помня как другият ми вуйчо, по-големият брат на майка ми и тя самата търсеха адвокат да го защитава и колко бяха отчаяни, когато Меворах им отказа.


Накрая добре че Йосиф Яшаров, той също беше евреин, впрочем, се съгласи да го защити. Вуйчо ми казваше, че той много добре го е защитил и след като излезе от затвора, отиде да му благодари. Самият Яшаров си изпати от комунистическата власт за това, че е защитавал вуйчо ми. Бяха му отнели адвокатските права и затова по-късно – през 1949 година, когато на евреите беше разрешено да напуснат комунистическа България, той емигрира.


А какво тогава спаси Димитър Пешев от смъртната присъда?
- Ние мислим, че го спаси това, че като министър на правосъдието през 1935 година беше задържал смъртните присъди на Дамян Велчев и на Кирил Станчев и не беше допуснал те да бъдат изпълнени преди двамата да упражнят конституционното си право да бъдат или да не бъдат помилвани. Историята е следната. Военен съд ги осъжда на смърт и те подават молби до царя да ги помилва, но преди да дойде отговор от цар Борис, който отсъства по това време, идва нареждане от военния прокурор да се изпълни присъдата. И вуйчо ми, който по това време е министър на правосъдието, задържа присъдата, докато царят отговори на молбите и не допуска тя да бъде изпълнена, заявявайки че няма да поеме политическа отговорност за това – тоест, че ще си подаде оставката. И после царят отменя смъртните присъди. Вуйчо ми беше принципно против смъртните присъди, а мисля, че и царят не ги е одобрявал. Но по време на "Народния съд", вуйчо ми и адвокатът му посочват Дамян Велчев за свидетел и ние вкъщи предполагахме, че това е, което го спасява, а не акцията му за спасяване на евреите. Та нали осъждат на смърт двадесет от депутатите, подписали неговото писмо и ги екзекутираха веднага, още същата нощ.


Да, картината, която описва в спомените си е потресаваща. Разказва как Спас Ганев, с когото са били приятели е успял само да му прошепне "целуни децата ми"...
- Да, и вуйчо ми се измъчваше, че не е успял да изпълни това негово последно желание. Госпожа Ганева и децата й бяха изселени и те така и не се видяха.


В присъдата му остана ли обвинението в антисемитизъм?
- О, да. В обвинителния акт пишеше – и за антисемитизъм. И знаете ли, когато през 1961 –1962 година Буко Лазаров, който се беше изселил в Израел, правеше сондаж дали ако го поканят в Израел, вуйчо ми ще приеме поканата, той категорично отказа. Заяви, че докато това обвинение срещу него – в антисемитизъм, седи в присъдата му и кракът му няма да стъпи в Израел. Представяте ли си – да имате възможност да излезете от комунистическа България, да посетите Израел и да откажете? Но ето такъв човек беше той – много принципен и неподкупен. В крайна сметка той беше предприел тази акция не, за да го канят в Израел или да му се отплащат, а от чувство за справедливост.


Евреите в България не протестираха ли срещу това абсурдно обвинение?
- Евреите в комунистическа България нямаха думата. Освен ако не са били комунисти. Някои по-късно се осъзнаха, но и те бяха малцина.


Смятате ли че т.нар. Народен съд е процес за Холокоста?
- Не, не смятам. Категорично не.


Нали Ви казвам, че те искаха смъртна присъда за вуйчо ми, че екзекутираха двадесет от народните представители, които подписаха писмото му срещу изселването на евреите. Как може да се твърди, че този политически трибунал е процес за Холокоста, когато заповедите идваха от Москва и обвиненията бяха формални, за пред света? Никой не се интересуваше по време на процеса дали тези обвинения са справедливи или не. Въпросът беше да бъде унищожен елитът на България, за да няма кой да се противопостави на съветизацията. Да бъде определян "народният съд" като процес за Холокоста, това е не само подмяна на историческата истина. Това е кощунство с паметта на жертвите, включително с паметта на тези, които се бореха за спасяването на евреите в България.


След като вкараха Димитър Пешев в затвора, разрешаваха ли ви да го посещавате?
- Разрешаваха веднъж на две седмици да се носи бельо за преобличане и храна. И това се превръщаше в неизбежно унижение. Помня как майка ми тръгваше по тъмно, баща ми й помагаше да занесе торбите до трамвая и как се връщаше по тъмно, премръзнала, защото нарочно ги караха да чакат цял ден. Веднъж ни заведе на свиждане с вуйчо ми, предполагам, за да му даде малко кураж, малко топлина. Но той после я помоли да не ни води повече.


Имаше ли антисемитизъм в България преди 1944 година?
- Не, нямаше никакъв антисемитизъм. Това твърди и вуйчо ми в записките си. Аз самата не си спомням да е имало изобщо антисемитски настроения, напротив. А и то се вижда – акцията за спасяването на евреите има пълна подкрепа в цялото общество.


Как мислите, чия е заслугата за спирането на депортацията на евреите от България?
- Спирането на депортацията е съчетание от много фактори и както казах вече, имало е голяма подкрепа от много кръгове – и от Лекарския съюз, от писателите, от Българската църква, тогавашната, разбира се. И тази голяма обществена подкрепа е била много важна – и за вуйчо ми включително. Заслуга има цялото общество – и политиците, и народните представители, и интелигенцията, и църквата, но без решението на царя щеше да е невъзможно. Не е редно да се отрича или да се омаловажава заслугата на царя или на църквата.


Точно това твърди и Евгений Силянов, че в средите на емиграцията те винаги са подчертавали общественото участие в събитията, защото това е истината и че заслугата на Димитър Пешев и на всички останали участници е много голяма, но че заповедта за спирането на депортацията и връщането на евреите в домовете им идва от цар Борис и че без тази заповед всички останали инициативи нямаше да се увенчаят с успех.
 - Така е, разбира се. Те взаимно са се допълвали – най-вероятно царят е използвал общественото недоволство и акцията на Димитър Пешев и като част от аргументацията си пред германците, че тъй като народните представители, Църквата и интелигенцията протестират, не е желателно във време на война да се настройва българското общество срещу съюза с Германия. На конференцията, на която присъствах в началото на октомври, имаше некомпетентни изказвания, че цар Борис нямал никакви заслуги и Николай Поппетров с право възрази, че без решението на царя това е невъзможно, защото спирането на депортацията зависи от държавния глава.Димитър Пешев: "В края на краищата, когато всичко мина след края на войната, стана ясно, че от всички страни в Европа, намиращи се под германско влияние, България е единствената, в която евреите се запазиха и не бяха изпратени вън от страната, за да понесат една трагична съдба."

Според Вас знаело ли е се е тогава, че депортацията на евреите извън България означава неминуема смърт?
- Не, никой не е знаел тогава. И вуйчо ми го пише в спомените си – че за нацистките концлагери на смъртта и какво се е вършило там, те са научили едва след войната.


Но защо тогава обществото толкова се е вълнувало и е протестирало срещу депортацията на евреите?
- Ами как защо? Те са български граждани. Освен това нали си представяте какво е да се изпратят толкова хора извън страната им, при неизвестни и най-вероятно ужасни условия за живот. И между тях бременни жени, деца, старци, болни.

Коментари (90)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 901 Весело

  Поредните про фашистки "спомени" на вече сатри жени, които нищо не са научили през живота си....
  За племенницата на Димитър Пешев ще припомня че чичо й, като под.председател на 25 ОНС е прокарал противоконтитуционния закон за "Закон за защита на нацията" 23 януари 1941 г
  Само за тов стига присъдата на Народния съд....
  Подробности за племенницата тук:http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD_%D0%B7%D0%B0_%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%B8%D1%82%D0%B0_%D0%BD%D0%B0_%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0
  Отделно престъпление си представлява приемането от 25 ОНС и с помощта на под.председателя Димитър Пешев на Закон за допълнение и изменение на Закона за защита на държавата (3-6 септември 1941 г.) Подробности тук:
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD_%D0%B7%D0%B0_%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%B8%D1%82%D0%B0_%D0%BD%D0%B0_%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 2. 2 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  Интересно интервю за интересен, и достоен, човек. Благодарности на авторката (и на Дневник) за статията.

  П.С. Бая странно име "Калуда". Не успях да намеря в нета нищо за неговия произход (още спя, все пак) освен нещо за "Калуда циганката". Как ли е би звучило умалителното/галовното име на Калуда? Калче? Калинче? Лудче?!? А колко ли е страдало детето като малка от своите съученици с такова име?

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 3. 3 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  [quote#1:"boby1945"]Поредните про фашистки "спомени" на вече сатри жени, които нищо не са научили през живота си.... [/quote]
  Успокой топката Нищо против политическите ти убеждения, ама те май ти пречат да понаучиш нещо ново извън това, което си получил чрез индоктринация от предишния режим.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 4. 4 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 901 Весело

  До коментар [#3] от "Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)":

  Научил съм го от историята, не от режима, историята, като правило е "една" и най-важното обективна... когато се борив с фактите..... нал тъй?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 5. 5 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 901 Весело

  [quote#2:"Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)"]за интересен, и достоен, човек. [/quote]
  Интересно какво достойнство намираш в политическата кариера на един от създателите на "Закона за защита на нацията", "Допълненията към закона за Защита на Държавата" и останалите приети от 25 ОНС 1941-44

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 6. 6 Профил на dimihas
  dimihas
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Като българин съм горд, че е имало хора като Димитър Пешев. Сега обаче не се забелязват такива. Писмото на народните представители трябва да се учи в училище. А следните думи българските политици трябва да си ги татуират на челото: "Честта на България и на нейния народ не е само въпрос на чувство - тя е преди всичко елемент на нейната политика. Тя е политически капитал от най-голяма стойност и никому не е позволено да го разпилява без оправдание."

 7. 7 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Дневник, приветствам статията за Димитър Пешев.
  Ще ви бъда много признателна, ако някога публикувате нещо за членовете на кюстендилската делегация, която отива в София на 8 март 1943 година и поставя началото на акцията по спасяването на българските евреи. От тях започва всичко.
  Става дума за четирима достойни българи: депутата Петър Михалев, търговеца Асен Суичмезов и учителя Владимир Куртев и адвоката и бивш народен представител Иван Момчилов.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 8. 8 Профил на Daniela Gorcheva
  Daniela Gorcheva
  Рейтинг: 627 Весело

  [quote#2:"Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)"]ищо за неговия произход (още спя, все пак) освен нещо за "Калуда циганката". Как ли е би звучило умалителното/галовното име на Калуда? [/quote]

  Здравей, Moi6e ot Israel,
  днес ни е странно, но тогава името не е било толкова рядко и аз го намирам за красиво. Г-жа Кираджиева е кръстена на баба си Калуда (от страна на баща си), а по-малката й сестра Кичка- на другата баба Кица, майката на Димитър Пешев. И не знам някой някога да е подигравал детето Калуда за името й.

 9. 9 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 535 Неутрално

  До коментар [#5] от "boby1945":

  Боби, може би си забелязал, че обикновено те подкрепям дори и за по-спорни коментари. В случая обаче не мога да се съглася с теб. Времената тогава са били страшни и цялата държава е била под въпрос в следствие на партизаните и настъплението на коминтерна. Закона за защита на нацията тогава сигурно е звучал като един от крайните варианти да се овладее положението. Разбира се друг е въпроса какъв е бил крайният ефект, но фактът е, че е насочен предимно срещу комунистите и цели опазването на държавността. Понякога е необходимо човек да направи това което трябва, без значение дали му харесва.

 10. 10 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Вижте, всички тези хора – тогавашните, бяха много различни от днешните. Те тогава са се водили от чувството си за дълг. Мислели са преди всичко за България, за бъдещето й и това е, което ги е ръководело.
  ===================================
  Няма какво повече да се каже.

  Г-жо Кираджиева, поздрави за чудесното интервю и моля знайте, че наследството на вуйчо ви не е изгубено и хората винаги ще го помнят.

 11. 11 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 901 Весело

  До коментар [#9] от "Sinergy":

  Първо прочети против кого е орпиентиран Законът за защита на нацията и кой пострада най-много от него, тогава заставай на амбразурата....
  Обърни и внимание кога е приет и ще видиш че това е един човеконенавистен, антисемитски закон създаден от българските фашета при участието и на Димитър Пешев като политик и подпредседател на 25 ОНС....
  Такова е мнението и на всичките антифашистки, антихитлериски сили на Съюзниците през и след ВСВ...
  Затова и някои фашета го отнесоха много яко от Таредбата закон за Народния съд... 1944-45

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 12. 12 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 901 Весело

  [quote#10:"Sinergy"]Мислели са преди всичко за България, [/quote]
  Ако искаш да си точен, мислели са преди всичко как да краднат бизнеса и имотите на евреите в България и по "идея" на хитлеристите го претвориха и в България в януари 1941....да, ама не, хитлеретата загубиха войната...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 13. 13 Профил на Daniela Gorcheva
  Daniela Gorcheva
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#9:"Sinergy"]Времената тогава са били страшни и цялата държава е била под въпрос в следствие на партизаните и настъплението на коминтерна. Закона за защита на нацията тогава сигурно е звучал като един от крайните варианти да се овладее положението. Разбира се друг е въпроса какъв е бил крайният ефект, но фактът е, че е насочен предимно срещу комунистите и цели опазването на държавността.[/quote]

  Здравейте, Sinergy, прав сте, че времената са били страшни, че е имало терористични акции от комунистите, всъщност московски агенти (които впрочем приветстват подписването на Тристранния акт, тъй като по това време Сталин и Хитлер са съюзници). Но бъркате закона. Този, за който говорите, се нарича Закон за защита на държавата. Той е приет след метежа през септември 1923, организиран от московските агенти Димитров и Коларов и само е допълнен през войната.
  Законът за защита нацията е срещу масонските организации и евреите и е приет от немай-къде, защото се очертава влизането на Вермахта в България, а нацистка Германия го налага навсякъде, където й стъпи ботушът.
  И за да се избегне налагането на нюрнбергските закони, които наистина лишават евреите от всякакви права, българският парламент- без това, разбира се, да се казва или декларира, приема 'свой" закон, доста по-мек и само проформа - да се хвърли прах в очите на германците. Те, разбира се, не са били много заблудени и това личи от докладите на Бекерле и т.н.
  С други думи: ЗЗН е приет, за да не бъде наложен по германски образец и за този български ЗЗН Хана Аренд казва, че той е "нелеп от нацистка гледна точка".
  И още една подробност- първата част на ЗЗН е срещу масонските организации, а и Габровски, и Филов са масони. Още едно доказателство, че законът е приет от немай-къде. Хитлер е бил убеден, че Германия губи Първата световна война заради евреите, оттам идва цялата параноя.

 14. 14 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  Невероятно интересно интерю, много ми беше полезно да го прочета и да науча нови неща за онези събития и за човека Димитър Пешев.
  Лошото е, че дежурните мразители, като boby1945 не се посвениха и тук да оплюят и опорочат паметта на един велик българин.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на dimitarcho
  dimitarcho
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Хора като Димитър Пешев ме правят още по-горд да се чувствам българин!!А колко много такива хора липсват днес на България!

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 18. 18 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Поздравявам г-жа Кираджиева и Дневник - за това ИСТИНСКО интервю, за истинската ИСТОРИЯ българска ...,
  А тя , трябва да се ЗНАЕ !!!
  За беззаконието и убийствта на агентите на сталин - за болшевизацията на европейска България ..
  За червената измет , която идва на власт - с чужда сила..
  НИКОГА , никога комунстите нямаше да спечелят избори в тогавашна България ...
  НИТО дума няма лъжа - за онова време ..
  Младите , имайте предвид , с КОГО си имате работа - децата и внуците им днес ..Не беше толкова отдавна ..Ще видите как летят годините ...

  BIG AL
 19. 19 Профил на Daniela Gorcheva
  Daniela Gorcheva
  Рейтинг: 627 Гневно

  [quote#15:"i_puuh"]Защо ли почти всеки ден има статии за евреите?! Я[/quote]
  Статията е за морала и за достойното поведение на българските политици, народни представители, на интелигенцията, на елита на българското общество до 1944, елит обезглавен по заповед на Москва от комунистическите престъпници! И защото и днес, техните наследници ЛЪЖАТ, че тогавашна България не била спасила своите граждани от еврейски произход, те някакси "оцелели" САМИ, единствените в цяла Европа евреи, които не са депортирани, а прекарват войната в родината си! И защото твърдят, че България е виновна за избиването на злощастните им събратя от Беломорието и Македония. Затова има често статии на тази тема, защото се води полемика.
  А на примитивни антисемити (или пък съответно ислямофоби, българомразци и каквито и да е там ксенофоби), ще им кажа, че ги съжалявам. Защото ако човек е изпълнен с толкова омраза към другите, той очевидно мрази и себе си.

 20. 20 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Чудесна статия , поздравления

 21. 21 Профил на zul11696397
  zul11696397
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Смрад комунистическа, прочетете какво сте правили със хора като Димитър Пешев и се засрамете. Вие сте чумата на двадесети век.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 22. 22 Профил на anihilator_jack
  anihilator_jack
  Рейтинг: 610 Неутрално

  [quote#10:"Sinergy"]Вижте, всички тези хора – тогавашните, бяха много различни от днешните. Те тогава са се водили от чувството си за дълг. Мислели са преди всичко за България, за бъдещето й и това е, което ги е ръководело. [/quote]

  Това и според мен беше най-ценната част от цялото интервю. Преди 70 години почти независимо от политическите си различия целият български парламент се обедини с цел спасяването на българските евреи, а около какво се обединява днес родният парламент - около това да се вкарат възможно най-удобни и манипулируеми личности в съдебната система.

  Veritas odium parit obsequim amicos
 23. 23 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 518 Разстроено

  Аз пък знам, че законите за защита на нацията са били приети за пред Германия. Нещо като някои сегашни закони и действия (като за конфискацията напр.) - за пред Брюксел. Де факто, тук не е имало антисемитизъм и никога българското общество не е проявявало негативизъм към евреите, калъвто е бил налице в повечето европейски държави. Евреите всъщност са били изгонени от Западна Европа и са избягали на Изток към Османската империя, където са били приети. И са били част от БГ общество със всички права, които супер демократичната Търновска конституция (за тогава) е давала на гражданите. Българското общество няма за какво да носи отговорност, защото няма вина, напротив, успешно се противопоставя и защитава своите съграждани. Без изключително широката обществена подкрепа делото на който е да е - индивидуално не би имало значение и успех.
  За чест пред историята и пред света.
  Но българската драма, заключена в една дума, за мен може да е смао една - Македония. Заради тая пуста и кърваво откъсната част от България, се случват най-тежките национални катастрофи. Връщането на Македония е динствената причина БГ да се съюзи с Хитлер и да се случи, всичко което се случи.

 24. 24 Профил на Марин
  Марин
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Поздравления за Даниела Горчева (dilmanadialog) за цялата поредица!
  Поздравления за г-жа Калуда Кираджиева за спомените, които ни карат да се чувстваме горди, че сме българи!

  За който не е чел, други (много интересни) части от поредицата за евреите в България са споменати отляво на статията.

  ... потим ... не за славата ... създава изкуство!
 25. 25 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Имаше ли антисемитизъм в България преди 1944 година?
  - Не, нямаше никакъв антисемитизъм. Това твърди и вуйчо ми в записките си. Аз самата не си спомням да е имало изобщо антисемитски настроения, напротив.
  ==================================
  Закон за защита на нацията, Утвърден с указ № 3 от 21.01.1941 год., обн., ДВ, бр. 16 от 23.01.1941 г.:
  Чл. 21. Лицата отъ еврейски произходъ не могатъ:
  а) да бъдатъ приемани за български поданици: жените отъ еврейски произходъ следватъ поданството на мъжете си;
  б) да бъдатъ избиратели или избираеми, както въ публичноправни избори,така и въ избори на всякакви дружества и сдружавания съ идеална цель, освенъ ако изборътъ се отнася до организации само на лица отъ еврейски произходъ. Всички лица отъ еврейски произходъ, заварени отъ този законъ на изборни длъжности, които не могатъ да заематъ съгласно тая разпоредба, са длъжни да напуснатъ тия длъжности въ месеченъ срокъ отъ влизането на този законъ въ сила;
  в) да заематъ държавни, общински или други служби на публичната власть, както и служби въ частноправни организации - освенъ въ организации само на лица отъ еврейски произходъ - които иматъ някой публичноправни правилегии, или които се подпомагатъ материално отъ публичната власть. Те не могатъ да бъдатъ и агенти или представители на държавни, общински или автономни дирекции, институти и др. Всички лица отъ еврейски произходъ, които заематъ такива служби, са длъжни да ги напустнатъ въ месеченъ срокъ отъ влизането на закона в сила;
  г) да се откупуват отъ военна служба, а се свикватъ на общо основание, но служатъ само като трудоваци въ отделни трудови групи; негодните за трудова служба се облагатъ съ съответния воененъ данъкъ;

  Какъв антисемитизъм, още повече държавен, личи си че евреите са много обичани. Излиза, че може да си антисемит, но не и антигерманец- неприлично било някак си според "спасителите" .

 26. 26 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#13:"dilmanadialog"]тъй като по това време Сталин и Хитлер са съюзници[/quote]
  Сталин и Хилер съюзници,всеки враг на нацистите - московски агент. Вие сама умеете ли да мислите или изполвате само клишета. Антхитлеристката коалиция с Чърчил и Рузвелт и те ли са "московски агенти"? Септемврийкото въстание било метеж, значи Гео Милев възпява разни жалки метежници, а това жалко пасквилче, наречено статия е върховен акт на сптаведливост.

 27. 27 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Всеки път, когато съм гледала филми за спасяване на евреи (не само "Списъкът на Шиндлер", има и много други), съм си задавала въпроса, защо никога никой не е понечил да направи филм за Димитър Пешев и другите участници в акцията по спасяването на българските евреи. Ето, дори македонците направиха оня техен пасквил.
  Срамно е, че българското общество до такава степен се е разделило по партизански признак, че не може да се обедини около едно толкова важно за достойнството на народа ни събитие. Участвали бил в създаването на антисемитски закони, искали били да вземат имотите на евреите... Добре де, като са искали, защо не са се възползвали от поднесения им на тепсия повод да се отърват от тях, ами са тръгнали да ги спасяват? Някой "антифашист" може ли да даде разумен отговор на този въпрос? Уточнявам, не твърдя, че съм наясно с всичко, просто си задавам въпроси, чета и се опитвам да гледам обективно на нещата.
  И друго си мисля, пак по повод на филми, които съм гледала. Американците, които са си избирали кого да спасяват и са отказвали на хора, знаейки, че ги обричат на смърт, пак се гордеят с това, което са направили. А тук, при нас, са се вдигнали в защита на всички, без да ги подбират по социален, образователен или друг статус. И пак се намират хора да плюят, сакън, да не се каже нещо добро за царя или за преди девети септември.

 28. 28 Профил на bobo_bobo
  bobo_bobo
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#2] от "Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)":
  По времето, когато госпожата е била дете имената Калуда, Калудка и Калуди са били разпространени, затова едва ли е търпяла подигравки от съучениците си заради името си. Виж, заради семейната история, след девети септември детството й със сигурност е било доста по-тежко от това на другите деца.

 29. 29 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 515 Любопитно

  "Вижте, всички тези хора – тогавашните, бяха много различни от днешните. Те тогава са се водили от чувството си за дълг. Мислели са преди всичко за България, за бъдещето й и това е, което ги е ръководело. "

  действително, най-впечатляващото в интервюто

  не харесвам стила на г-жа Горчева, но днес има моите поздравления за интересното интервю с един жив свидетел на трагичната ни история

  жалко, само, че се е обадила във форума с обичайното за нея декламиране на клишета...

 30. 30 Профил на Daniela Gorcheva
  Daniela Gorcheva
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#23:"red.mary"]Но българската драма, заключена в една дума, за мен може да е само една - Македония. Заради тая пуста и кърваво откъсната част от България, се случват най-тежките национални катастрофи. Връщането на Македония е единствената причина БГ да се съюзи с Хитлер и да се случи, всичко което се случи. [/quote]
  red.mary,
  Вие сте права, че заради откъснатата от България Македония се случват тежки национални катастрофи (не бих казала "най-тежките", защото по-страшна катастрофа от окупацията на България от Червената армия през 1944 , избиването на цвета на българската нация и последвалата насилствена съветизация с всички последствия от това до ден - днешен, няма в историята на България) .
  Но не сте права, че заради Македония България се присъединява към Тристранния пакт. България се присъединява към Оста, за да избегне окупацията от нацистка Германия. Това е единствената причина, друга няма. България неколкократно отказва (въпреки натиска) да се присъедини към Оста, отказва и на предложението на Мусолини да удари в гръб Гърция, за да си вземе българските земи, отказва и на Сталин(Соболевата акция и не само тогава). Но с половин милионна армия на Дунава не може да се справи, затова от немай-къде се присъединява към Оста. Ето вижте повече в публикуваните в Дневник статии в рубриката Прочит на историята: Кой настояваше за влизането на България в Тристранния пакт?
  http://www.dnevnik.bg/analizi/2012/06/09/1842972_prochit_na_istoriiata_koi_nastoiavashe_za_vlizaneto_na/

  Както и тук: Можеше ли да се избегне присъединяването на България към Оста?
  http://www.dnevnik.bg/analizi/2012/06/23/1852297_prochit_na_istoriiata_mojeshe_li_da_se_izbegne/
  По този повод имаше и полемика с Михаил Иванов:
  http://www.dnevnik.bg/live/chitatelski_dnevnik/2012/06/29/1856536_kak_se_zashtitava_moralut_za_neuchastie_vuv_voinata/
  и моят отговор:

  http://www.dnevnik.bg/live/chitatelski_dnevnik/2012/07/02/1857902_moralen_li_beshe_izborut_na_car_boris/

  За всичко останало съм напълно съгласна с казаното от Вас във Вашия постинг.

 31. 31 Профил на azbeaz
  azbeaz
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#29:"petrov9"]всички тези хора – тогавашните, бяха много различни от днешните. Те тогава са се водили от чувството си за дълг.[/quote]
  Всички? Едва ли, имало е всякакви. Май идеализираш отделни индивиди според това или онова тяхно деяние, или според политически симпатии.

 32. 32 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Благодарности на г-жа Кираджиева за интервюто.
  Искам да я информирам, че имам приятели евреи, с които съм близка от повече от 15 години и които имат български корен.. Всяка години по здравословни причини, те идват в България. Тази година се омъжи една от дъщерите им за евреин, който няма български корен. Семейството организира сватбеното пътешествие на младата двойка да бъде в България. Първото место, което са посетили е било Кюстендил, за да покажат на новия член на семейството къщата на Димитър Пешев!
  Когато ми казаха това бях трогната от жеста им на благодарност към този велик българин, с когото се гордея.

  The best way out is always through Robert Frost
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  [quote#28:"bobo_bobo"]По времето, когато госпожата е била дете имената Калуда, Калудка и Калуди са били разпространени, затова едва ли е търпяла подигравки от съучениците си заради името си. [/quote]

  [quote#8:"dilmanadialog"]днес ни е странно, но тогава името не е било толкова рядко и аз го намирам за красиво. Г-жа Кираджиева е кръстена на баба си Калуда (от страна на баща си), а по-малката й сестра Кичка- на другата баба Кица, майката на Димитър Пешев. И не знам някой някога да е подигравал детето Калуда за името й.[/quote]
  Предполагам че и двамата сте прави, все пак не познавам онзи период.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 35. 35 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  [quote#5:"boby1945"]Интересно какво достойнство намираш в политическата кариера на един от създателите на "Закона за защита на нацията", "Допълненията към закона за Защита на Държавата" и останалите приети от 25 ОНС 1941-44 [/quote]
  Боби, на твойта възраст вече си разбрал че много рядко нещата черни и бели, повечето са различни отенъци на сивото, чат пат с някой бо бодър цвят Знаел лафа кой как гледа на 1/2 чаша вода-за едни е полупълна, за други полупразна.

  Относно ЗЗН, в коментарите се споменаха няколко причини за неговото приемане. Остави на мен как лично да оценя Пешев на фона на този закон, и на действията му относно българските евреи. Не сме длъжни да сме съгласни, нали?

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 36. 36 Профил на Цветна
  Цветна
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#1] от "boby1945":

  Честно казано, много съм радостна, че не живея съзнателния си живот във времената, когато такива като тебе са се домогнали до властта чрез национално предателство и братоубийство.
  Историята ще помни достойни хора като Димитър Пешев, не хора с мозъци, промити от "майка Русия".

 37. 37 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Към тези,които на воля слагат минусите на написаното от критиците на Димитър Пешев отправям само един въпрос:Знаят ли,чували ли са за Закона за защита на нацията?

 38. 38 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 901 Весело

  До коментар [#34] от "Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)":

  Ако някои не бяха толкова задръстени, щяха да знаят че имаме световно известен оперен певец под името Калуди Калудов и то роден 1953 година....
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D0%BB%D1%83%D0%B4%D0%B8_%D0%9A%D0%B0%D0%BB%D1%83%D0%B4%D0%BE%D0%B2

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 39. 39 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 901 Весело

  До коментар [#36] от "Цветна":

  Тези ги разправяй, простофиля, на стария ми каскет, времето на Димитър Пешев и самия Димитър Пешев като политик, е времето на българския монархо-фашизъм и дълбока политическа и икономическа криза завършила в 1947 (Паришкия мирен договор) с третата национална катастрофа и четвърта загубена война от България...
  Затова и го отнесоха и Димитър Пешев и останалите фашета от 25 ОНС (и не само те) като бръмбар сламка на процеса на Народния съд....
  Проучи историята и тогава се хвърляй на амбразурата да защитаваш монархо-фашизма от онова време....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 40. 40 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 901 Весело

  До коментар [#37] от "molesan2":

  Не са чули и не искат да чуят.... те не са чували за Калуди Калудов оперен певец ще чуят за януари 1941........

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 41. 41 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 901 Весело

  До коментар [#35] от "Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)":

  Това че си Моше не е достатъчно да ти позволя да ми обясняваш политическата история на България то времето на монархо-фашизма и третата национална катастрофа, последствията от която още "действат" в България.....

  Ако усилията на Д.Пешев и някои други дупетати фашета от 25 ОНС са спасили някое Шоше от твоя род в 1943 (за което им свалям шапка), свали му и ти шапка, запали му свещ, помоли се за душата му, но не се опитвай да пренаписваш историята ставаш смешен.... ако и Моше.... добре че си Моше, а не се казваш Исак Майер....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 42. 42 Профил на Daniela Gorcheva
  Daniela Gorcheva
  Рейтинг: 627 Весело

  [quote#39:"boby1945"]Проучи историята и тогава се хвърляй на амбразурата да защитаваш монархо-фашизма от онова време.... [/quote]
  Засега само ти се мяташ на тази амбразура, за да браниш идеологическите напътствия, дадени от Димитров на руски до ЦК на БКП в България, където дава инструкции да не се дава на подсъдимите да споменават Соболевата акция и други срамотии съветски, че отиде , та се не видя тезата за "враговете" Сталин и Хитлер, които съвместно започват войната, поделяйки си Полша . Я кажи, "антифашисте", защо вашите хора разпространяват позиви да влезе България в Тристранния пакт?

 43. 43 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 515 Неутрално

  за любителите на митологизираното ни "в крак с времето" едноцветно минало за периода 1940-1944 - малко документални факти и снимки от ЦДА

  http://holocaustteaching.eu/bg/biblioteka/archivni-snimki

  увеличете си и прочетете, например, статията от вестник " Днес" във връзка със ЗЗН, озаглавена "Нацията трябва да се защитава"

  вижте и "Карикатура срещу писатели, лекари и адвокати, обявили се срещу ЗЗН" публикувана 1940 във в. Зора

  вижте и "Протест на жителите на трето районно кметство в София до председателя на 15-то ОНС срещу ЗЗН" октомври 1940

  вижте и "Писмо от група български патриоти до цар Борис за спиране на изселването на българските евреи"

  вижте и "Позив на ОК на БРП София да не се допусне изселването на евреите от София и страната"

  вижте и "Благодарствено писмо на една еврейска майка до цар Борис за отмяна на депортацията на пловдивските евреи" от 11 март 1943

  изобщо, всичко има в историята ни...
 44. 44 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  Много от ,,бившите,, в спомените си писани през онези мрачни години опитват да се нагодят доколкото е възможно към новия режим, тези на Димитър Пешев ме впечатлиха с това, че той не слага наколенките, даже си мислех дали не са писани в емиграция. Дано България ражда повече такива синове.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 45. 45 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3251 Неутрално

  [quote#42:"dilmanadialog"]тезата за "враговете" Сталин и Хитлер, които съвместно започват войната, поделяйки си Полша[/quote]

  След подобни твърдения определено почвам да
  мисля,че не е лошо да се ограничите понякога само
  с ролята на интервюираща.
  Някак си удобно забравяте и за нахлуването на
  Германия през 1938 година в една от малкото
  останали демократични страни в Източна и Централна Европа, Чехословакия,както и за..предложенията на
  Хитлер към Чембърлейн по време на кризата около Данциг(Гданск) за сключване на мирен договор за ненападение.
  Извън европейския театр също войната отдавна
  всъщност е започнала.Съветвам ви да обявите и
  пакта за ненападение между Япония и СССР,
  подписан април 1941 за азиатски вариант на пакта
  Молотов Рибентроп.

 46. 46 Профил на dark
  dark
  Рейтинг: 515 Любопитно

  [quote#45:"тулса"]След подобни твърдения определено почвам да
  мисля,че не е лошо да се ограничите понякога само
  с ролята на интервюираща.
  Някак си удобно забравяте и за нахлуването на
  Германия през 1938 година в една от малкото
  останали демократични страни в Източна и Централна Европа, Чехословакия[/quote]

  Начало на войната

  На 1 септември 1939 г. първо Германия, а на 17 септември и СССР нахлуват в Полша. Това води до обявяването на война на Германия от страна на Великобритания и Франция. След капитулацията на Полша в средата на месеца, войната навлиза в период на сравнително ниска активност, известен като Странната война. На 28 септември Германия и СССР сключват Договор за дружба и граници. На 18 септември 1939 г. Германия и СССР излизат със съвместна декларация, подписана от фон Рибентроп, Сталин и Молотов. „Правителството на Райха и на СССР чрез подписания днес договор, като уреждат границите между двете държави, вследствие разпадането на Полската държава и създавайки по този начин сигурна основа за продължителен мир в Източна Европа, единодушно изказват своето гледище, че е в интерес на всички народи да приключат положението на война, което съществува между Германия, от една страна, и Франция и Англия, от друга. Двете правителства, прочее, ще направят общи усилия да се постигне тази цел колкото е възможно по-скоро. В случай, че това не се достигне, ще се докаже, че Англия и Франция са отговорни за войната.” На 6 октомври 1939 г. Германия прави предложение за мир пред западните сили, но то е отхвърлено. Войната продължава. На 30 ноември 1939 г. Съветският съюз напада Финландия и води до 12 март 1940 г. т. нар. Зимна война, заради което е изключен от Обществото на народите. Съгласно подписания Московски мирен договор, Финландия предава Карелския полуостров и град Виборг на СССР. На 9 април 1940 г. Германия напада Дания и Норвегия, един ден, след като английското правителство обявява, че норвежките териториални води са минирани, за да попречат на преминаването на немски кораби. До края на месеца, съпротивата на норвежците е сломена.
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B0_%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0_%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0#.D0.9D.D0.B0.D1.87.D0.B0.D0.BB.D0.BE_.D0.BD.D0.B0_.D0.B2.D0.BE.D0.B9.D0.BD.D0.B0.D1.82.D0.B0

  Darko
 47. 47 Профил на dark
  dark
  Рейтинг: 515 Весело


  quote#45:"тулса"]Някак си удобно забравяте и за нахлуването на
  Германия през 1938 година [/quote]
  Официално за начало на Втората световна война винаги се смята нападението над Полша. Така че грешите, че нахлуването в Чехословакия е начало на войната. Ето още един линк към
  Втората световна война в дати:
  http://secondworldwartimeline.com/

  Darko
 48. 48 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  И от мене поздравления за интервюто и изобщо и за темата!
  И аз като murttle (27) мисля, че трябва да се направи игрален (документален съм гледала) филм за Димитър Пешев и другите доблестни личности, свързани със спасяването на българските евреи, но изобщо не се чудя защо това не е направено. Вероятно още десетилетия ще боледуваме след ужаса, наречен "народна власт", наложена от варвари, използващи престъпници за свои наместници и съсипали трайно нацията. Даже в известен смисъл е добре, че все още няма такъв филм. Откъде ще се вземе цял екип от компетентни, отговорни, морални, надарени хора, който да го създаде?

 49. 49 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  До коментар [#7] от "Lady Zeppelin":

  Познавах един дядо от Кюстендил мисля, че се казваше Александър Айнаджиев и живееше в блока под гимназията, та той беше приятел на баща ми. И от баща ми съм чувал, че дядо Санде е познавал лично Димитър Пешев! Познавах няколко човека от това поколение и мисля, че бяхо по-българи от нас! Тъжно...

  Машини прости, народ неук.
 50. 50 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#49] от "Zizu":
  [quote#49:"Zizu"]Познавах няколко човека от това поколение и мисля, че бяхо по-българи от нас! Тъжно...[/quote]
  Не , не е тъжно. Не трябва да забравяме достойните ни деди и предшественици. Днес техният пример ни е особено нужен, трябва да се гордеем с тях и съм сигурна, че наследниците(в морален смисъл) им са сред нас.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 51. 51 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 976 Весело

  [quote#45:"тулса"]европейсия театр[/quote]

  [quote#39:"boby1945"]простофил[/quote]

  Вие да не превеждате отнякъде, че ви се промъкват русизми?

 52. 52 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#50] от "Lady Zeppelin":

  ++++++++++++

  The best way out is always through Robert Frost
 53. 53 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#52] от "Realistka":
  Оценявам одобрението Ви, защото не сте човек, който раздава комплименти с пълни шепи.


  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 54. 54 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Кой спаси българските евреи???

  "Българските евреи преди 63 години бяха спасени главно чрез намесата на Дънов. Всички други спасителни мерки, както на депутати, църковни дейци и професионални организации, които разбира се им правят чест, нямаше да се окажат ефективни и над 50.000 български евреи поетапно щяха да заминат за лагерите на смъртта.


  Още в началото на 1942 г., председателят на Софийската еврейска община – равин Даниел Цион, отива при Учителя Дънов да обсъди надвисващата над евреите заплаха от Третия Райх. Двамата разговарят няколко часа, след които равинът получава обещание от Учителя, че нито един евреин от България няма да бъде депортиран. След това Даниел Цион сяда и записва този разговор под заглавие „Откровение от Бога.“ Напечатва го на пишеща машина в над 200 екземпляра и го предоставя на всички български манастири, както и лично на цар Борис.


  Даниел Цион е и в делегацията от софийски равини, които в изпълнение на решение на еврейската община и на синагогата молят още през 1941г. Учителят да съхранява диамантите, които се използват при богослужението в Софийската синагога. По това време по ЗЗД еврейските права и свободи са значително ограничени. Петър Дънов се съгласява и приема еврейските диаманти, сложени в една епруветка. Така те са съхранявани на „Изгрева”, откъдето след войната са върнати отново на тримата равини.


  Разговорът на Даниел Цион с Дънов през 1942г. пък е предизвикан от решението на Германия на 20 януари 1942г. да разреши окончателно еврейския въпрос на териториите на окупираните и присъединени към Третия райх страни.


  В този план България е разглеждана в пакет с Румъния и Унгария. Квотата за депортиране на българските евреи е 48.000 от провинцията и 8.500 евреи от столицата. В това число не са включени евреите от Македония, Тракия и Пиротско, които в последствие имат изключително трагична съдба.


  По-късно, в началото на март 1943г. Българският парламент, въпреки протестите на 42-ма депутати, водени от председателя на НС Димитър Пешев, гласува указа за депортирането на първите 20.000 евреи в „Треблинка”. Датата на арестите и заминаването е определена за нощта срещу 10 март 1943г. Под указа е и подписа на цар Борис. Евреите, по заповед на вътрешният министър Петър Габровски, един от най-яростните привърженици на депортирането, е определено да бъдат придружавани от д-р Методи Константинов, човек добре познаващ условията в Полша и завършил международни отношения там.  Д-р Методи Константинов обаче е и един от най-близките ученици на Петър Дънов. Получавайки заповедта от министър Габровски на 6 март, той веднага се отправя към кв. „Изгрев” и съобщава на Петър Дънов за намерението на правителството да депортира евреите. Когато прочита заповедта Учителят безкомпромисно заявява: „Не разрешавам пред лицето на Бога да се извърши това престъпление!“


  След това нарежда да бъде извикан Любомил Лулчев, съветник на цар Борис и негов ученик. Наредено му е да намери царя и да му съобщи, че ако той допусне само един евреин от България да бъде депортиран в Полша, от него, семейството му и царското съсловие нищо няма да остане. Оказва се обаче, че царят е изчезнал и никой не знае къде е. След три дена безрезултатно издирване, вече на 9 март, Лулчев се връща при Учителя и съобщава, че царят се е скрил. Тогава Учителя влиза в приемната си стая, затваря вратата след себе си и след малко, когато излиза му казва само една дума: „Кричим.“ Любомир Лулчев веднага тръгва за резиденцията и открива царя да се разхожда в двора на земеделското училище.


  Още при първия поглед Борис го пита, „Кой ти каза, че съм тук” Лулчев му отговаря: „Учителят ми каза. Той ме изпрати да те предупредя, че ако ти допуснеш, само един евреин да бъде депортиран от България, от тебе, семейството ти и царското съсловие нищо няма да остане.“


  Реакцията на царя, който много добре е знаел, кой е Учителят е мигновена. Двамата с Лулчев веднага тръгват за София и малко по-късно на 9 март в кабинета на вътрешния министър Петър Габровски, царят скъсва собствения си указ за депортацията на българските евреи. Лулчев се навежда взема от пода листче от скъсания документ и го занася на Методи Константинов, с когото по-късно го показват и на Петър Дънов.


  .
  Добре е да се знае, че и софийският митрополит Стефан, председател на Св.Синод, който заедно с пловдивския митрополит Кирил, вземат най-дейно участие в акциите в защита на евреите, е привърженик на Учителя. Това се е случило след намесата на Петър Дънов, пак чрез Лулчев, за отмяна на смъртното му наказание, което ВМРО са му били издали. А както всеки знае, смъртните присъди на ВМРО са изпълнявани ужасяващо последователно и спасението е невъзможно." 55. 55 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 468 Неутрално

  "В Германия Хитлер дойде на власт с неговата нацистка партия. За най-големи врагове смяташе комунистите и евреите. С комунистите се справи. Някои от тях изпрати в концлагери и затвори, други изби, а трети побегнаха в чужбина. Останаха евреите, а те бяха с голяма икономическа мощ в Герма­ния. Голяма част от финансовия капитал беше в техни ръце. Някои от тези среди Хитлер още в самото начало привлече на своя страна и те му помогна­ха с пари да вземе властта. Други среди от финансовия капитал бяха прину­дени да се откажат от своите капитали. Трети бяха принудени да се откупят, да оставят своите капитали на Хитлер, срещу което получаваха паспорти за изселване в чужбина. Така тези, които пожертваха парите и богатствата си, се спасиха. Това се отнасяше за едрия финансов капитал. Останалата маса трябваше да плати с живота си. Бяха изпращани в концлагери и избивани.
  Следващият етап бе да се приберат евреите от окупираните по време на войната области на Германия и също да бъдат ликвидирани. България също бе поставена в едно такова положение. Германските войници минаха оттук и отидоха да воюват в Гърция и Югославия. Българското правителство изпълняваше волята на цар Борис, който се стремеше да се укрива зад него и министрите и да се оправдава, че решенията се вземат от правителството, а не от него.
  По това време аз работех в Дирекцията на пропагандата и заемах важен пост. Един ден ме извика министърът на вътрешните работи Габровски. Оти­дох в неговия кабинет и той ми връчи заповед, в която бе написано, че съм определен да придружавам всички евреи, които ще бъдат изпратени на еше­лони в Полша. Попитах го защо аз съм назначен за тази работа, а не някой друг? Отговори ми, че аз съм висш служител в Дирекцията на пропагандата, че тя се приема със симпатия от германците, че в мен имат доверие и накрая, че съм учил в Полша и знам полски език. Бях не само изненадан, но и шоки­ран и не можах да кажа нито една дума повече. Взех заповедта и уплашен забързах към Изгрева при Учителя. Като служител в тази дирекция през мен минаваха всички новини от 120 чужди радиостанции. Узнах, че в Полша гер­манците избиват евреите в концлагери. Значи аз трябваше да заведа всич­ки български евреи да бъдат избити там! Целият разтреперан пристигнах на Изгрева и предадох заповедта на Учителя, с която съм назначен да при­дружавам евакуацията на българските евреи в Полша. Учителят ме попита: "Какъв е въпросът?" - "Учителю, вече няколко години всички евреи от окупи­раните територии от Германия се изпращат в концлагерите в Полша, където ги избиват." Учителят хвърли на земята моята заповед, стана изключително строг и ми нареди: "Веднага иди и извикай Лулчев!" На бегом аз пристигнах в бараката на Лулчев и го намерих там да чете някакъв вестник. Предадох поръката на Учителя и по пътя му разправих какво се е случило с мен. Заста­нахме двамата с Лулчев пред Учителя. Учителят бе ядосан и се движеше наляво-надясно в стаята си. Спря се, огледа ни и изрече към Лулчев: "Иди и намери царя и му кажи, че ако изпрати дори един евреин в концлагерите, от него и династията му и помен няма да остане!" Лулчев каза само: "Слушам!", обърна се по военному и напусна стаята. Аз го последвах. Лулчев отиде в ба­раката си, облече се и тръгна да търси царя, за да му предаде съобщението на Учителя.
  През това време аз посещавах службата си и следях всички новини, ко­ито се отнасят до евреите. Нито съм жив, нито съм умрял - такова страшно напрежение. На третия ден Лулчев се върна и заедно отидохме при Учителя. Обърна се към Учителя: "Учителю, бях във всички резиденции на царя - на Враня, Чам Кория, но никъде го няма. Скрил се е някъде, за да не го откри­ем." Ние сме пред вратата, а Учителят - застанал на прага. Огледа ни и каза: "Почакайте малко!" Влезе в стаята си и затвори вратата. След една минута вратата се отвори, Учителят се появи в целия си ръст и изрече само една дума: "Кричим!" Лулчев каза: "Слушам!" И отново се обърна по военному и напусна Изгрева, за да търси царя.
  Лулчев отива в Кричим и го намира. Царят го пита: "Кой ти каза, че аз съм тук?" А Лулчев, целият напрегнат, изрича следното: "Изпрати ме Учите­лят Дънов да ти предам, че ако изпратиш дори един евреин в Полша, от теб и династията ти помен няма да остане!" Като изрича това, Лулчев се успо­коява, а царят се разтреперва. Отронва само една дума: "София!" Излизат навън, качват се в автомобила на царя, запрашват за София и пристигат в кабинета на министър Габровски. Царят нарежда на Габровски: "Дай указа за евреите!" Габровски го изважда от желязната каса и му го подава. Царят с разтреперани ръце взема указа и го скъсва на парчета. После се обръща към Лулчев и казва: "Ти видя, че вече няма указ за евреите." Лулчев се навежда, взема едно крайче от скъсания указ и го слага в джоба си. Пристига на Изгре­ва, намери ме и ми разказа всичко, което е свършил. И за доказателство ми показа парченцето от скъсания указ. Казах му: "Да отидем и да го покажем на Учителя!" Двамата сме пред Учителя и Лулчев разправя всичко подробно. Накрая Учителят каза: "Не разрешавам пред Лицето на Бога да се извърши това престъпление!" После ни отпрати.
  Така евреите бяха спасени, а царят намери начин да излезе от туй поло­жение за скъсания указ пред германците.
  Мнозина от евреите в София знаеха кой ги спаси, но не смееха да го каз­ват открито пред старата власт. А когато дойдоха комунистите на власт, те отново не смееха да го разкажат, защото тогава властта им беше дала право да се изселят в Израел. И при едната, и при другата власт евреите мълчаха, макар че знаеха кой ги спаси. И сега мълчат и утре ще мълчат. За това си има обяснение. А онези евреи, спасили.се и изселили се в Израел, още повече мълчат.
  Причината е там, че еврейският народ и досега не признава своя син Исус от Назарет за Христос. Те Го отричат. За тях съществува само Мойсей, защото егрегорът му още не е разбит. И тези страдания, през които сега пре­минава еврейският народ, това е ехото от онази карма, която те доброволно приеха с разпъването на Христа. Учителят е говорил много за еврейската карма и за причините за разпръскването на евреите по света. В нашите среди имаше няколко души евреи. Те трябваше да съберат и извадят онези мисли на Учителя за еврейския народ, да ги изпратят в Израел и там да ги публи­куват, та да видят евреите къде е пътят на тяхното спасение, но това не го направиха. Учителят казва: "Евреите търсят правото си днес. Но ако търсят своето лично право, няма да го намерят. Ако търсят своето Божествено пра­во - ще намерят своето лично право. Затуй сега ще им помагат християнски­те народи. Те разпънаха Христа и капиталите на Христа влезнаха в онези на­роди, които приеха християнството. И сега евреите ще ходят там, където са капиталите на Христа, за да се молят за помощ." Ето едно кратко изложение за спасяването на евреите по времето на Учителя. А евреите ще трябва да си направят труда да намерят и извадят всичко, което Учителят е казал за тях и да го възприемат. Докато не сторят това, ще бъдат заобиколени от един враждебен арабски свят. Учителят бе казал: "Евреите, докато не приемат Учението на Христа, няма да могат да решат своята карма."
  Аз съм един от свидетелите и бях един от участниците при спасяването на евреите. Видях величието на Учителя в думи и дела!"

  Методи Константинов

 56. 56 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3251 Неутрално

  [quote#51:"murttle"] че ви се промъкват русизми? [/quote]
  Не знаех , че театър е русизъм..
  Иначе нещо по същество да ми възразите,
  че Втората световна война няма такива резки
  граници, както официално било прието?

 57. 57 Профил на Daniela Gorcheva
  Daniela Gorcheva
  Рейтинг: 627 Весело

  [quote#55:"reakzioner"]Оти­дох в неговия кабинет и той ми връчи заповед, в която бе написано, че съм определен да придружавам всички евреи, които ще бъдат изпратени на еше­лони в Полша. Попитах го защо аз съм назначен за тази работа, а не някой друг? Отговори ми, че аз съм висш служител в Дирекцията на пропагандата, че тя се приема със симпатия от германците, че в мен имат доверие и накрая, че съм учил в Полша и знам полски език.[/quote]
  Целият текст е пълна глупост. Ето в този пасаж си личи особено ярко как авторът така се е увлякъл в лъжите си, че съвсем е пресолил манджата. Интересно защо му е трябвало да знае полски?

 58. 58 Профил на Daniela Gorcheva
  Daniela Gorcheva
  Рейтинг: 627 Весело

  [quote#55:"reakzioner"]"Учитею, вече няколко години всички евреи от окупи­раните територии от Германия се изпращат в концлагерите в Полша, където ги избиват." [/quote]

  Вече НЯКОЛКО години? Интересно колко няколко години може да има между 1942 и 1943?

 59. 59 Профил на Daniela Gorcheva
  Daniela Gorcheva
  Рейтинг: 627 Весело

  [quote#55:"reakzioner"]Като служител в тази дирекция през мен минаваха всички новини от 120 чужди радиостанции. Узнах, че в Полша гер­манците избиват евреите в концлагери. Значи аз трябваше да заведа всич­ки български евреи да бъдат избити там! [/quote]
  Я виж ти. Значи в София знаели дори това,което в Лондон и Вашингтон не знаят. Интересно от кои извънземни радиостанции са получили тези съобщения? Интересно как говорителят на радио Лондон Реймон Арон (известен френски философ) не е знаел ( и твърди това - че не е знаел), а един чиновник в София е "знаел"? Интересно защо Ян Карски неуспешно се мъчи да убеди и британското правителство, и Рузвелт, и евреите в Америка, че не си съчинява, а в София някой си служител вече "знаел" всичко, което Райхът пази в дълбока тайна и което се разкрива едва след края на войната?
  Да се смее ли човек, да плаче ли?

 60. 60 Профил на Daniela Gorcheva
  Daniela Gorcheva
  Рейтинг: 627 Любопитно

  [quote#55:"reakzioner"]Учителят бе ядосан и се движеше наляво-надясно в стаята си. Спря се, огледа ни и изрече към Лулчев: "Иди и намери царя и му кажи, че ако изпрати дори един евреин в концлагерите, от него и династията му и помен няма да остане!" Лулчев каза само: "Слушам!",[/quote]
  И Дънов си е позволил да говори подобни неща на цар Борис и да държи такъв тон? Само човек, който представа си няма от културата на отношенията в царство България може да разтяга подобни лъжи. Това етикет, това възпитание - хич чувал ли ти е примитивен комунистически лъжец изобщо за това?

 61. 61 Профил на Daniela Gorcheva
  Daniela Gorcheva
  Рейтинг: 627 Весело

  [quote#56:"тулса"]Иначе нещо по същество да ми възразите,
  че Втората световна война няма такива резки
  граници, както официално било прието[/quote]
  Тулса, отворете който искате учебник и ще видите кога започва Втората световна война и защо започва. Да сте чували за това с какви думи се връща Чембърлейн след Мюнхенското споразумение, когато разкъсват Чехословакия?
  С думите: "Мирът е гарантиран!"
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D1%8E%D0%BD%D1%85%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE_%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5

 62. 62 Профил на Meir
  Meir
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Слагането на подпис и последващото му оттегляне, без никакви конкретни действия, по-скоро говори за опит да си осигуриш алиби.
  По времето когато тези събития се случват е било очевидно за всички, че войната няма да е победоносна.
  Фактът който е признат от Пешев, че отказва на депутати от опозицията да участват с подписите си, говори недвусмислено, че си имаме работа с политически сметкаджия.

 63. 63 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 976 Неутрално

  До коментар [#56] от "тулса":

  Така, както вие сте го написали, е.
  А по същество какво да ви възразявам, то вашето не е същество, а пропаганда. Обвинявате другите, че подминават факти, а вие правите същото.

 64. 64 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 535 Неутрално

  До коментар [#13] от "dilmanadialog":

  Здравейте, благодаря за пояснение и допълнителната информация. Поздрави за чудесната статия.

 65. 65 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 468 Неутрално

  До коментар [#57] от "dilmanadialog":

  Ти си пълна глупост!

 66. 66 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 468 Неутрално

  До коментар [#59] от "dilmanadialog":

  Размишленията ти са ма малко дете от детската градина!

 67. 67 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 468 Неутрално

  До коментар [#60] от "dilmanadialog":

  Да, Учителя е приказвал открито на Борис, правил го е срещу баща му Фердинад. Затова през 1917-18 година, по време на Първата световна война, правителството на Васил Радославов го интернира във Варна.

 68. 68 Профил на zul11696397
  zul11696397
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#33] от "joro4900":

  Не знам дали знаеш ама ЦК на БКП освен банка кадри имали и Sperm bank. Та тоя екземпляр е от там. Само му виж правописа и ще се убедиш.Той горкия смята че Париж се пише със Ш... ПариШ. Определено си личи гена я на Пенчо Кубадински я на самия правешки дебил. Подозирам обаче че неговата епруветка освен всичко друго са я забравили на слънце за два-три дни ...

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 69. 69 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3251 Неутрално

  [quote#61:"dilmanadialog"]отворете който искате учебник и ще видите кога започва Втората световна война и защо започва[/quote]
  Отлично знам, че Англия и Франция обявяват война
  на Германия на 3 септември, след като германските
  войски навлизат на 1 септември в Полша.
  Малко обаче за "защо започва"На линка от Уикито,
  който сте ми дали ,чета:
  "Обаче друга част от историците счита, че истинската причина за провеждането на тази политика е опитът на западните страни да унищожат СССР. Например, заместникът на министъра на външните работи на Великобритания Кадоган записва в своя дневник: „Премиер-министърът (Чембърлейн) заяви, че по-скоро ще подаде оставка, отколкото да подпише съюз със Съветите“. В такъв случай тези историци смятат, че „политиката по умиротворяване“ е многоходова комбинация по насъскването на хитлеристка Германия и СССР, провеждана от 1937 година, и постигнала целта си през 1941 г"

 70. 70 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3251 Неутрално

  [quote#63:"murttle"]то вашето не е същество, а пропаганда.[/quote]
  Добре.Нека да постна нещо на английски, че откриването на предполагеми русизми е почти обвинение в евтина пропаганда и отсъствие на факти.
  "Shortly after he signed the Munich Agreement in September 1938, Adolf Hitler privately complained to members of his SS bodyguard, "That fellow Chamberlain spoiled my entrance into Prague."
  Hitler originally wanted to smash Czechoslovakia via a lighting military strike and then make a Caesar-like entry into the old capital city. But he had been overwhelmed by the eagerness of Britain and France to serve Czechoslovakia to him "on a plate."
  For Hitler, the Munich Agreement was nothing more than a worthless piece of paper. On October 21st, just three weeks after signing the document, he informed his generals that they should begin planning for "the liquidation of the remainder of Czechoslovakia."
  Hitler had promised British Prime Minister Neville Chamberlain and the German people that the Sudetenland would be his "last territorial demand" in Europe. In reality, IT WAS ONLY THE
  BEGINNING"
  http://www.historyplace.com/worldwar2/triumph/tr-czech.htm

 71. 71 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 976 Неутрално

  До коментар [#70] от "тулса":

  Можете да пробвате и други езици, но колкото и да се стараете да подбирате удобни за вас факти, няма да можете да изчистите името на Сталин и на съветския режим, донесъл толкова нещастие на толкова хора.
  Да не говорим, че това пък изобщо не е тема на статията. Затова ви предлагам да спрете дотук.

 72. 72 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3251 Неутрално

  [quote#67:"reakzioner"]Учителя е приказвал открито на Борис, правил го е срещу баща му Фердинанд.[/quote]
  Това ме подсети и за принуденото заминаване
  на един друг бъдещ спасител на българското
  еврейство, екзарх Стефан за Швейцария(1915 1919)
  Там той става масон ..
  Неговата отявлено славянофилска и русофилска
  позиция обаче май го прави ..неудобен за Горчева с нейната интерпретация на събитията.

 73. 73 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3251 Неутрално

  [quote#71:"murttle"]че това пък изобщо не е тема на статията.[/quote]
  Правилно.Статията не е за нещастията донесени на
  хората от режима на Сталин, а за геноцида на
  евреите,осъществяван от един друг режим и за ролята на Пешев в спасяването на българските евреи
  Мисля, че не е лошо да напомните и на Горчева да не разглаголства за уж дружеските отношения на
  Сталин и Хитлер и за престъпната Соболевска
  акция... и да се абстрахира от такива факти като разпарчетосването на Чехословакия от Унгария,
  Полша и Германия с благословията на умиротворителите или масовите антисемитските акции във Варшава на 20 март 1938
  на победоносните(над Литва !)поляци.
  Двама убити, стотици ранени и потрошени еврейски магазничета.Има и нещо друго важно , че тогава
  Хитлер пресира Чехия да се откаже от военния си
  съюз с СССР, на което чешкото правителство отказва.
  http://latimesblogs.latimes.com/thedailymirror/files/1930_0320_cover.jpg
  п.п. натиснете + a, за да увеличите текста.

 74. 74 Профил на krasinsky
  krasinsky
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#8] от "dilmanadialog":

  Не Ви ли беше неудобно, когато интервюирхте г-жа Калуда Кираджиева - обявихте конференцията на БХК едва ли не за антибългарско сборище, заклеймявахте с "Позор" организаторите, а вероятно знаете от съобщенията, че г-жа Кираджиева посети конференцията в хотел "Радисън", против която такива като Вас плюха! И още нещо - спрете да разпространявате от Холандия неистини - вземете сборника "Говори Лондон", съставен от Борислав Дичев и вижте емисията от 21 декември 1942 г. с час 21.00-21,15 ч. От нея ще разберете дали българското държавно ръководство не е знаело как се отнасят нацистите към евреите. Вие ще изкарате, че не са слушали радио, не са чели доклади на пълномощни министри в чужбина. Ами репликата на Шарл Редар към проф. Богдан Филов, че изпращаме евреите от новите земи на смърт? Значи един швейцарец в България знае повече, отколкото българсксия премиер! Можете да престанете със заклеймяващия си тон - просто не е прилично!

 75. 75 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3251 Неутрално

  [quote#74:"krasinsky"]Можете да престанете със заклеймяващия си тон[/quote]
  И аз посъветвах (добронамерено) Д.Горчева да се
  ограничи с публикуването на интересното интервю с
  К.Кираджиева,но изглежда журналистическата
  дейност е прекалено скромно ..амплоа за нея.

 76. 76 Профил на zul11696397
  zul11696397
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Гледам че Дилмана е успяла сериозно да подразни форумните ченгета в неделния следобед...

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 77. 77 Профил на Daniela Gorcheva
  Daniela Gorcheva
  Рейтинг: 627 Гневно

  [quote#74:"krasinsky"]обявихте конференцията на БХК едва ли не за антибългарско сборище, заклеймявахте с "Позор" организаторите, а вероятно знаете от съобщенията, че г-жа Кираджиева посети конференцията в хотел "Радисън", против която такива като Вас плюха! [/quote]
  Красински, на Вас очевидно никак не Ви е неудобно да ЛЪЖЕТЕ най-безсрамно, подменяйки и украсявайки думите ми.
  Защо не цитирахте ТОЧНО какво съм казала, а го "преразказвате", както на Вас Ви е угодно?
  И го правите не за първи път, но досега поне го правехте само във Фейсбук и то с истинското си име.
  Казала съм и продължавам да стоя зад думите си, че е позор за организаторите не осъществяването на самата конференция, а твърдението, че ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОНЕН трибунал като т.нар. Народния съд е определен като "процес за Холокоста". Ако американски "учен", очевиден невежа по българска история, припка по научни конференции да плещи глупости, защото някой го е подвел или кой знае защо, смее да твърди такова нещо на научна конференция, а български историци не само, че не му опонират, но и авторитетна българска правозащитна организация поставя това на сайта си - и то с явно одобрение, да - това е позор за тази организация.
  Да бяхте прочели какво пише самият Пешев за т.нар. народен съд преди да го хвалите? Прочетете какво казва г-жа Кираджиева и се засрамете, защото тези хора са жертви на един престъпен трибунал, който такива като вас хвалят! Това ако не е кощунство, не знам какво е!

 78. 78 Профил на Daniela Gorcheva
  Daniela Gorcheva
  Рейтинг: 627 Любопитно

  [quote#74:"krasinsky"]ми репликата на Шарл Редар към проф. Богдан Филов, че изпращаме евреите от новите земи на смърт? Значи един швейцарец в България знае повече, отколкото българсксия премиер! [/quote]
  А вие, драги ми господине, защо спирате само ДО репликата на "швейцареца" и не казвате а КАКВО му е отговорил Богдан Филов и КАКВО същият този швейцарец е казал след това? Защото не Ви изнася! И защо ако този швейцарец е толкова сигурен, че евреите отиват на смърт, не вземе да каже това на СОБСТВЕНОТО си правителство в неутрална Швейцария, която изпраща в ЗАТВОРА свой граничен офицер за това, че ДОПУСКА еврейски бежанци в Швейцария??? И след като си излежава присъдата, дори след края на войната не му дават НИКЪДЕ работа и до края на живота му го лишава от пенсия и го реабилитира ГОДИНИ след смъртта му, едва в наши дни! Защото бил допуснал еврейски бегълци нелегално в Швейцария, а тя е забранила, нищо че уж знае, че отиват на смърт! Като са толкова загрижени тези швейцарци за евреите!
  Отговорете ми на този въпрос!

 79. 79 Профил на Daniela Gorcheva
  Daniela Gorcheva
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#74:"krasinsky"]вземете сборника "Говори Лондон", съставен от Борислав Дичев и вижте емисията от 21 декември 1942 г. с час 21.00-21,15 ч[/quote]
  Г-н Дичев, свръх досадна ми е упоритата глупост и неспособността да се разберат и анализират ЕЛЕМЕНТАРНИ факти. Има една поговорка - че във всяка война първата жертва е истината. Прочетената по радио Лондон декларация
  е базирана на доклада на Ян Карски. Ако са вярвали на Ян Карски защо тогава той в продължение на 2 години след това се мъчи да убеди и Чърчил, и Рузвелт, че не става дума за пропаганда на полското правителство в изгнание? Защото декларацията, която е прочетена по радио Лондон е пропагандна и е схващана като пропаганда не само в София, но и в Лондон, и във Вашингтон. И за това свидетелства и спикерът на радио Лондон Реймон Арон , който твърди в спомените си, че не е повярвал на нито една дума от тия сведения. Това - но вече с огорчение разказва и самият Карски - как е полагал огромни усилия да убеди поне влиятелни американски евреи в това. Обаче според Вас - не му повярвали ни в Лондон, ни във Вашингтон, обаче в София бил ясновидци и всичко знаели. Седнете си на седалището, проучете фактологията и историята на Втората световна война и тогава ходете по конференции и пишете статии . Все пак имам и по-приятни занимания от това да Ви ограмотявам.

 80. 80 Профил на Daniela Gorcheva
  Daniela Gorcheva
  Рейтинг: 627 Гневно

  [quote#74:"krasinsky"]обявихте конференцията на БХК едва ли не за антибългарско сборище, [/quote]
  а това пък е ачик-ачик не само лъжа, но и клевета - никога в живота си не съм използвала такъв израз - "антибългарско сборище", още по-малко пък за конференция, била тя научна или псевдонаучна.
  И освен това - независимо от острите ми несъгласия с БХК по въпроса за "съучастието на България в геноцида на евреите" (които съм аргументирала в статията си с подобно заглавие), както и изумлението ми, че на сайта им се мъдрят похвали за т.нар. народен съд, дегизиран кой знае как и с каква цел като "процес за холокоста", това не ми пречи да смятам БХК за организация, която има важна мисия и върши изключително полезна работа в България. Така че несъгласието ми е конкретно, подкрепата ми - също.
  Но мерзките Ви опити да изкривите думите ми, ме изпълват с отвращение към личността Ви. Затова Ви предупреждавам, че ако още веднъж си позволите клеветнически да изопачавате думите ми, няма да се огранича само с форумно опровержение. И за да не Ви пати главата- цитирайте , а не "преразказвайте" думите ми, както Ви е угодно.

 81. 81 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3251 Неутрално

  [quote#76:"rex"]Отговор
  Гледам че Дилмана е успяла сериозно да подразни [/quote]
  Аз пък като чета серията гневни филипики на
  същата под твоя постинг, почвам да мисля,
  че раздразнената и то почти постоянно е тя.
  Заедно с определена доза родолюбив патос,
  коктейлът става смъртоносен.

 82. 82 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  [quote#81:"тулса"]Аз пък като чета серията гневни филипики на
  същата под твоя постинг, почвам да мисля, [/quote]
  Разни хора различно реагират като им изопачават написаното. А че Дилмана яко раздразни форумните комунярчета е факт.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 83. 83 Профил на zul11696397
  zul11696397
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#81] от "тулса":

  Аз пък продължавам да си мисля че раздразнения си ти , dickhead.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 84. 84 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1562 Неутрално

  дано не прозвучи сантиментално, но докато четох интервюто с Калуда Кираджиева, на някои места очите ми се пълнеха със сълзи - и от съчувствие към живелите в онези тъмни времена, и от яд към палачите.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 85. 85 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1589 Неутрално

  До коментар [#84] от "Jessika":

  Вчера нямах време да коментирам, но споделям изцяло казаното от теб - обзе ме ярост и мъка до сълзи от прочетеното.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 86. 86 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1562 Неутрално

  До коментар [#85] от "Мария":

  Няма как нормален човек да не бъде докоснат от това интервю.
  Трябва да се издирват такива хора, съвременници на събитияата тогава като Калуда Кираджиева, трябва просветителска дейност, даже бих казала ново Просвещение, защото четейки някои коментари тук, виждам какви заблуди още витаят в нашето общество.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 87. 87 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3251 Неутрално

  [quote#83:"rex"]продължавам да си мисля че раздразнения си ти , dickhead. [/quote]
  Би ли го превел на български този ..комплимент?

 88. 88 Профил на TheJ0kerr
  TheJ0kerr
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#2] от "Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)":
  И на мен ми стана интересен произхода на името, порових малко и ето:
  Калуд, Калуди, Калуда от гр. kaloudi - "дар"

  Способността да се прави зло се оказа най-благодатният талант на комунистическата епоха, тъй като това ЗЛО се оказваше ДОБРО за политиката на партията Г. Марков
 89. 89 Профил на Daniela Gorcheva
  Daniela Gorcheva
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#32:"Realistka"]Благодарности на г-жа Кираджиева за интервюто.
  Искам да я информирам, че имам приятели евреи, с които съм близка от повече от 15 години и които имат български корен.. [/quote]
  Реалистка, аз пропуснах да Ви кажа, че веднага предадох Вашите поздрави на г-жа Кираджиева, както и разказът Ви и тя Ви благодари също от все сърце. А тия дни една моя приятелка в София ще разпечата форума и ще й го предаде, заедно с десетките писма, които получих по ел. поща, тъй като г-жа Кираджиева няма интернет. Благодаря на всички за добрите думи.

 90. 90 Профил на zul11696397
  zul11696397
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#87] от "тулса":

  Бих. Прати ми чек за двадесет лева и ще ти го преведа. Давам ти традиционната 25% отстъпка за милиционери.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK