Юлиана Методиева, БХК за делото срещу имамите: Няма откъде да дойдат посланията как да мислим другостта

Юлиана Методиева

© Юлия Лазарова

Юлиана МетодиеваЮлиана Методиева е главен редактор на списание "Обектив", двуезично месечно издание на Българския хелзинкски комитет. Тя е автор на няколко социологически изследвания "Антисемитизъм в България - има ли?" (2005), "Пиар и медии" (2006), "Как и защо спря радио Нова Европа" (2007), "Феноменът "жълта преса". Уикенд" (2009). Спомоществовател на сборник с интервюта  "Българската общественост за расизма  и антисемитизма", изд. НБУ (2004).Сценарист е на документалния филм "Те, другите" (1998).  Разговаряме с нея за процеса в Пазарджик срещу 13-те имами. 


Какво ни показа последното заседание по делото за проповядване на антидемократична идеология в Пазарджик?
- На последното заседание наблюдавахме една особена технология на съдопроизводството – разпитът на тайните свидетели. Интригатата се състоеше в това, че институтът на защитения свидетел трябваше да понесе и изнесе основни обвинения, които за мой голям срам бяха приети от медиите за достоверни, фактологично плътни и представени в заглавията си и в подробни текстове, като нещо проверено и легитимно. Защитеният свидетел не е достатъчно легитимен. По две причини – той има интерес да прикрива една или друга част от истината, съхранявайки себе си. И има интерес да сътрудничи с прокуратурата, какъвто е и този случай. Трудно ми е да кажа дали 002, 005, 004 са хора, които живеят по махалите, където са имамите.


В разказите им, прочетени от съдийката, някак проличаваше,че са част от общността. Това превърна изслушването в изключително рисково занимание и чуването на "факти" от тези хора, които очевидно са в сложни отношения с тази махала. Това, което знам със сигурност е, че старите ходжи по начало са ревниви към младите. Защото в началото на демокрацията младите хора започнаха да учат в чужбина и донесоха един по-модерен стил на проповядване, включително владеене на езици. Станаха по-привлекателни. Тази ревност между старите и новите имами е понякакъв начин среда да се казват непремерени неща, да се клеветят и да се създават интриги. Тези неща ме карат да мисля, че тези защитени свидетели са хора от средата и представят кръгове около ходжите, кмет, полиция.
Тази ревност, този спор между стари и нови имами можели да е проблем за националната сигурност?
- Трябва да знаем, че през 2009 г. бяха разбити сайтовете на тогавашния мюфтия на София Али Хайредин. Така се наруши правото на свобода на изразяване, правото да изповядва, която и да е религия със средствата, които човек намери за добре. Това е защитено от Конституцията и Европейската конвенция за правата на човека. Тогава отново ДАНС нахлу дома на Али Хайредин и тази акция показа, че фокусът на вниманието е върху мюсюлманите и техните духовни водачи.


Интересното е, а то се видя и при последното заседание в Пазарджик, че обвинените 13 имама са от помашката общност. Обсъждали сме защо точно помашкия етнос? Отговорът е близък до ума на тези, които познават етно-културната специфика в страната на малцинствата и специално на българските мюсюлмани. Тяхната съдба е твърде сложна. Преди процесът по преименуване – т. нар. възродителен процес години наред е имало опити те да бъдат насилствено преименувани. Това е най-изстрадалото малцинство и ще цитирам тук проф. Евгения Иванова, която казва, че това е невидимото малцинство.


Защото не се описва като поминък, няма собствена история, която да се изучвава. Нямаме данни какво се случило по време на османското присъствие и по-късно. Помаците са далеч от големите градове. През цялото време от Възродителния процес насам за тях се мисли като за не наши.


Защо религиозните им дискусии са предмет на вниманието на ДАНС и МВР? Защото помаците винаги са представяли своята лоялност към исляма. Старите страхове, които са архитипни страхове у българина, че ислямът краде нещо от нашата идентичност. Беззащитен и без достъп до медиите, помашкият етнос е представян като друг чужд и потенциално опасен. Когато става ясно,че мюсюлмани оттук отиват да учат в Медина, започват да привличат интереса на службите.


Един от представените като основни свидетели – Мулафак ал Асад на предишно заседание разказа , че основните задачи на сензационно коментираната дни наред в медиите организация "Ал-Уакф ал-ислями" са били да дава литература на помаците. Това въвличане в интрига на тази беззащитна част от населението е изключително лесно. И то международна, защото наблюдаваме от години наред – от 11 септември 2001 г. опасността от тероризма как промени поначало образа на хората, които изповядват мюсюлманска религия. Те се превърнаха в нещо демонизирано. България като малка държава не може сама да избира пътя си, трябваше и тя да започне да издирва терористи. Намериха се експерти, които заграбиха медийното внимание, които не са били по местата, където живеят помаците, за да обявят, че там има радикален ислям.


От показанията на основния свидетел Мурафат ал Асад, дадени в досъдебната фаза, стана ясно че според него заради салафизма на подсъдимите може да се създаде българската Ал кайда. На него му е били подсказвано да казва тези неща. Когато го попитаха в зала да обясни тези религиозни течения, той каза, че не разбира. Да промиеш мозъка на такива хора, правейки ги сътрудници на ДАНС не е трудно и е много опасно. Да не забравяме и че много от нещата са свързани с личността на бившия главен мюфтия Недим Генчев, чиито кръгове особено в Пловдив непрекъснато провокират различен тип напрежения.


Вече няколко заседания основна тема за делото са именно тези религиозни спорове. Наблюдатели на процеса твърдят, че българският съд е заприличал на шериатски...


- Никога разговорите по религиозни теми не могат да бъдат инкриминирани. Не може дискусиите, които са се водили между имамите и техните богомолци, или между старото и новото поколение, да бъдат тема на наказателен съд. Този момент на вътрешни спорове, от които някой да се почувства застрашен, е един правен нон сенс.


Например побоят в Бургас на свидетелите на Йехова – там имаме откровенно насаждане на религиозна омраза, но досега няма проверки, а дело за неизвестен извършител.


Този член 108 за проповядване на антидемократична идеологияе бил характерен за времето на комунизма, когато изповядваш либерална идеология, това е политически укоримо и се търсят правни средства за наказание. Този член е много архаичен и по наша информация в проекта за нов наказателен кодекс е предвидено отпадането му. Член 164 е за насаждане на религиозна омраза. Прокуратурата вкара разговора за трона на Аллах, но това не е убедително и няма да издържи. Наказателния кодекс казва кое е престъпление и кое може да наруши вашето и моето здраве. БХК изразява искренно желание и вяра, че съдът ще се оправи. Но дори да има оправдателна присъда, тежката увреда, поредната дискриминация спрямо помашкото малцинство вече се случи. 


Има ли аналог настоящата ситуация, напомня ли ви на нещо, което се е случвало и преди?


- Още когато видях стила на общуване на Ахмед Муса (бел.ред. – един от подъдимите) с неговите богомолци и тяхната изключителна преданост и огромно желание да изпълнят неговите призиви това ми напомни за тенденциите през 1992- 1993 година на силните атаки срещу няколко евангелистки пастори. Те бяха също много млади и бързо антагонизираха старите пастори от евангелистките църкви. Тогава имаше същата огроомна реакция на държавата – Дирекция по вероизповедания издаваше предупредителни знаци, в парламента промениха закона за вероизповеданията - чл. 135 а, с който се ограничи силно регистрационния режим за вероизповеданията, което за нас беше силно рестриктивно. 


Най-вече сходна беше и реакциите на медиите. Те говореха на теми секти по начин, който изключваше основните завоевания на демокрацията, а именно правото да избираш какъв да бъдеш. Бяха подхванати и от ВМРО с шествия и заклеймявания, говореха за опасността към Българската православна църква. Обществото, когато види ще ги нарека странни неща, но те за американския свят не са такива или за Холандия, не ги приема. Не казвам, че Ахмед Муса е гениален проповедник, но разбирам защо медиите и обществото се стъписват от някакви знаци на принадлежност, като бурките например. Защо медииите цитираха толкова много показанията на тайните свидетели? Те не можаха да откроят разликите между показанията и това, което се случва при разпита на адвокатите. Медиите трябва да имат рефлекс и при въпросите на адвокатите към тайните свидетели да видят къде точно не може да удостовери тайният свидетел своята версия. Силната привързаност към тези обвиняеми мюсюлмани не само показва добрата връзка между свещеникът и имамът и богомолците, а и това, че хората търсят духовното. И това трябва да го уважим. Дискусии на тема вяра и обществени отношения се водят непрекъснато.


На какво се дължи това, че българското общество не е свикнало да разбира различните?


- Преди всичко сред българите има един традиционен атеизъм. Когато има един по-активен религиозен живот, това донякъде смущава. И в тази атеистична среда се произвеждат лесно страхове за фанатизъм, фундаментализъм, не се разсъждава за връзката между религията и социалното поведение. Втората причина е че няма достатъчно референтни групи, от които да излязат посланията за това как трябва да мислим другостта. В общи линии българските елити много се политизират и винаги търсят да изведат някакви външни опасности – като борбата с тероризма. На последно място у нас има наследено недоверие и травматична памет към мюсюлманите. Непрекъснато се възпроизвежда, че сме били пет века под чуждо иго, че сме били несвободни. 


Какви ще са последици те за тях?


- Те се капсулираха, те не вярват, че медиите ги припознават като български данъкоплатци. Това е един регресивен обществен процес. Получените свободи се оказа, че сме им ги дали на хартия, възродителния процес е живата рана. И ние сега отново тръгваме срещу тях и казваме, че проповядват омраза. Държавата ги посочва с пръст като въвежда инкриминиращи моменти в религиозната беседа.


Има ли рецепта как трябва да реагира обществото?
- Колкото повече те виждат, че медиите ги демонизират и ги представят като заплаха за българското общество, те ще създават свои медии и кръгове, ще се изолират още повече. Трябва да се потърсят мостове, за да върнем комуникацията. Това ще стане трудно, но я има надеждата за оправдателни присъди.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (86)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1316 Гневно

  "- Никога разговорите по религиозни теми не могат да бъдат инкриминирани. Не може дискусиите, които са се водили между имамите и техните богомолци, или между старото и новото поколение, да бъдат тема на наказателен съд."

  Така ли, госпожо?! Вие знаете ли кога религията се превръща в политика или не сте компетентна?! Вие знаете ли каква конституция се приема в Египет? А как се управлява СА? По кои закони - по светски или религиозни? А Иран как се управлява - със или без религия?
  Как може да се защитават нацистки тип клонове на религиите, които подбуждат към кръв, омраза, саморазправа?

  Вие ли сте тази, която ще отрече статута "защитен свидетел"?

  Вие ли сте тази, която ще предпазва държавата от проникването на политическата доктрина "ислямизъм", чиято цел е пределно ясна?

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1316 Гневно

  До коментар [#1] от "Кабаnormandyев":

  Винаги е добре да видиш опонентите си и да ги обориш със слово!!!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на volana
  volana
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Писна ми да слушам и чета за османско присъствие от разни паричковци!Тези сребролюбци "забравиха" думата робство!Последното изречение на госпожата показва,че ще заслужи парите си!

 8. 8 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 740 Неутрално

  БХК беше полезен в началото на демокрацията, когато наистина имаше дискриминация на определени групи от населението. В момента няма такова нещо и БХК е станал много вреден за България и българите.

 9. 9 Профил на patladjan_1991
  patladjan_1991
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Айде у лево. Толерастията е най-страшната дискриминация, която може да съществува. Расизмът обикновено е насочен срещу малцинствата, пък толерастията срещу мнозинството, което прави жертвите й няколко пъти повече. Проста сметка е това.
  Дневник, засрамете се малко, какви помии публикувате.

 10. 10 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  Винаги съм се чудил защо хора като въпросната дама не отидат да живеят в прекрасния арабски свят. Тъкмо ще се спаси от ужасната Европа, където на всеки ъгъл я дебнат бели мъже, които са християни, смятат че жената трябва да бъде преди всичко майка, а не лесбийка-изпълнителен директор и не долюбват тъмнозелените и тънките мъжки гласчета.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5518 Неутрално

  ПОЕТЪТ Е ДАЛ РЕЦЕПТАТА !!!

  В ЗАТВОРА
  попадна на хора
  и стана Човек !!!

  да намерят там мостовете за комуникации и да се интегрират !!!
  така е в цял свят !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  До коментар [#5] от "samarianin": Ама се радва на ромската любов

 15. 15 Профил на ._
  ._
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Колкото повече те виждат, че медиите ги демонизират и ги представят като заплаха за българското общество, те ще създават свои медии и кръгове, ще се изолират още повече.
  -------------------------------------

  Поредното словоблудство и празнодумие от страна на представител на антибългарския БХК. Типично либерастки и нихилистични мантри. Изолацията на тези радикални ислямисти е доброволна. Нима не са заплаха за националната сигурност хора, които казват ''поклон пред тези, които режат глави за вярата'' ? Докато тук си играем на демокрация ислямизма и пантюркизма, които на Балканите вървят ръка за ръка настъпват. С любезното съдействие на Турция, , разбира се.

  Мюфтийството следи имам от Шуменско, снимал се пред символи на „Сивите вълци”

  27-годишният Тахир Тахиров имам от шуменското село Байково публикува стряскащи снимки в социалната мрежа Фейсбук. На тях се вижда, че духовникът се е снимал пред символите на националистическата организация „Сивите вълци". Мъжът използва никнейма Бозкурт, което в превод от турски означава „сив вълк", съобщава Нова телевизия.

  Тахир Тахиров е завършил духовното училище в Русе и разказва, че след като се запознава с религията и тя става негова професия, възгледите му се променят.

  Профилът му във Фейсбук обаче противоречи на казаното от младия имам.

  Припомняме, че турската дясноекстремистка организация "Сивите вълци" бе считана за мозъка на атентата срещу папа Йоан-Павел II на 13 май 1981 г. в Рим.

  Основна цел на „Сивите вълци" е изграждането на единна Нация от Балканите, през Централна Азия до Китай. Тя трябва да включва всички тюркски народи.

  Попитан защо има негови снимки на фона на знамето на националистическа турска партия, свързана с много политически убийства и терористични атентати, Тахиров отговори: „Е сега, вие ако искате да го свържете може да се свърже... Курт все пак е вълк, нали тъй може да го свърже със сивите вълци, с черните вълци, с белите лебеди, кой както си иска... Чувал съм за тази организация, чувал съм за много организации, но нямам нищо общо с тях".

  От Шуменското районно мюфтийство казаха, че ще извършат вътрешна проверка на дейността на имама. По техни данни снимките на Тахир са правени преди да стане имам. От мюфтийството ще продължат да следят работата му. Остава отворен въпроса дали свободата на изразяване в интернет не крие опасности за създаването на религиозни или политически конфликти.

  http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1655763

 16. 16 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Весело

  Съфорумци- снощи, когато ви писах в друга статия, че имам подозрения за правоотношения между 'Икономедиа"АД и БХК, вие ми писахте минуси и ми се смяхте Сега какво ще ми кажете за тази статия? Когато написах защо не съм доволна от медийната политика на "Икономедиа" и твърдях, че е налице оправдателен уклон в защита на правата на малцинствата и обвинителен и дискриминативен уклон в нарушение на правата на българите в България, пак се смяхте и писахте минуси/ снощи/. Сега пак ми пишете минуси на коментара- не, че ме интересува- все пак не цитирам закон , за да се ядосвам, че слагате минуси на бг. закони

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 17. 17 Профил на azbeaz
  azbeaz
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#10:"Whiplash"]Винаги съм се чудил защо хора като въпросната дама не отидат да живеят в прекрасния арабски свят. Тъкмо ще се спаси от ужасната Европа, където на всеки ъгъл я дебнат бели мъже, които са християни,[/quote]
  Но не в Мароко или Тунис, а в СА или Йемен. И да вземе със себе си Мунчо и още няколко от подобните му. Ама де такъв късмет.

 18. 18 Профил на patladjan_1991
  patladjan_1991
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Оля, те първа обърнах внимание на снимката. Сега разбирам защо е толкова злобна тази женица. Ми тя прилича на типична крайна феминистка-мъжемразка. Ама интересно ми е като подкрепя толкоз много шериатското мислене, дали е наясно, че там "свободомислещите" като нея, не са много на почит. Ако нейните хора поемат контрол, тя няма да може да се изказва, ами даже няма може и да се показва. Но до тогава, вероятно ще се я изтеглили някъде далече от тук, награда за вярната и служба.

 19. 19 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/11/30/1958459_iziavlenie_ot_suveta_na_direktorite_na_ikonomedia_ad_-/?p=0&ref=id
  dqdomart Рейтинг: 4639 Весело 735 21:43 30 ное, 2012
  Ама само щА рупате, или шА мислите и шА рупате пуканки?!? - цитат на коментар #729 от “fanagoreca”
  Ич нема 'а мислим - шъ' скивам шоу Не, не мога да пиша така и да правя такива нещаОт доста време не харесвам уклона на "Дневник" в посока очеизваждащо навиране в очите на читателите на проблемите на: малцинствата; турците в България; мюсюлманите в България; циганите в България; многодетните майки от малцинствата в България и РЕД не прочетох от тях - ПОНЕ ЕДНА позитивна новина с оптимистичен уклон за етническото мнозинство в България - БЪЛГАРИТЕ-ОНЕЗИ, КОИТО СА ОКОЛО 95% ОТ 1, 5 МИЛИОНА РАБОТЕЩИ БГ. ГРАЖДАНИ , КОИТО С ДАНЪЦИТЕ СИ ИЗДЪРЖАТ ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ 6 МИЛИОНА БГ. ГРАЖДАНИ! Когато им го написах два пъти,изтриха коментарите ми и ме баннаха- преди два -три дни...
  Ник "Мунчо""И да, има пряка връзка между расистките убеждения и нагласите на пушачите"
  dqdomart Рейтинг: 4639 Неутрално 756 22:17 30 ное, 2012
  До коментар [#747] от "fanagoreca":
  Мотивирано или не- това е моята гледна точка. Писна ми да чета за чужди проблеми. Живяе в България и ми омръзна винаги българите да сем виновни за всички проблеми, винаги нас да сочат с пръст; да изискват толеантност от нас; а когато ние изразим недоволство и попитаме- защо масово лица от малцинствата са неграмотни и безработни, постоянно да мсе обявявани за расисти; дискриминатори; нетолерантни и т.н.!Искам да прочета за УСПЕХИТЕ на БЪЛГАРЧЕТАТА на световните олимпиади по информатика и физика; за БЪЛГАРСКИ научни постижения; за БЪЛГАРСКИ открития и иновации...ИМА ГИ, НО НЕЗНАЙНО ЗАЩО "ДНЕВНИК" НЕ НИ ГИ ПРЕДСТАВИХА КАТО НОВИНИ, А НИ ЗАНИМАВАХА САМО С "ЖАЛБИТЕ" ПО ПРЕКЪСНАТИЯТ УЧЕНИЧЕСКИ "ПОЛЕТ" НА РЕДЖЕП, КОЙТО "НЕ БИЛ КАТО ДРУГИТЕ ОТ ЕТНОСА СИ" И ЗА ТОВА СЕ ИЗГАВРИ С ПОРТРЕТИТЕ НА БОТЕВ, ВАЗОВ И ЦАР СИМЕОН ВЕЛИКИ....
  dqdomart
  Рейтинг: 4639
  Неутрално
  78022:4130 ное, 2012
  Доколкото зная в т.н "бипове" , или пък "публикуване на новина от вас"- няма проблем да сложиш успех на наши деца, постижение на учен, ... или каквото и да е друго- цитат на коментар #764 от “fanagoreca”
  Не виждам цялостната медийна политика на "Дневник" , насочена към предоставяне на публичност на такива новини! Останаха "свободни" само политическите теми, но ако някой спомене нещо неприятно за напр. циганите, веднага/ незнайно как/ се появава ник "Мунчо' в милионните си никове и започва да ни преподава "права на човека" от гледна точка на БХК и да ни обижда по всякакъв начин. И това се допуска от тази медия, която според твърденията на ник "Музар" има собствени сървъри?!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 20. 20 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1316 Гневно

  Поредната глупост на БХК!
  "Получените свободи се оказа, че сме им ги дали на хартия, възродителния процес е живата рана."
  Те не са ли равноправни граждани на държавата?
  Каква жива рана!? Колко години минаха?
  Че пак да ни го изваждате на дневен ред?
  За това има историци, а и Бате Бойко е участник....

  Не бъркайте религията със спазването на законите! Не бъркайте религията и социалното поведение. Не бъркайте етносите с религията!

  Пак за пореден път забъркан един торлугювеч!
  Аман от продажници....Дето се финансират от чужбина и за 30 сребърника са способни на всичко!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 21. 21 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Изобщо не ме интересуват проблемите на имамите в България! Има си съд- нека да отсъди кой е виновен и кой - не! След като , четейки "последният най- демократичен вестник със единствената най- демократична медийна политика"/ "дневник"/виждам, че не се публикуват позитивни новини за БЪЛГАРИТЕ В БЪЛГАРИЯ, А ИЗДАНИЕТО СЕ ПОДЧИНЯВА НА БГ. ЗАКОНИ, НЯМА ДА КОМЕНТИРАМ ПЛАТЕНИТЕ ИЗЦЕПКИ НА БХК! КАТО БЪЛГАРКА- БГ. ГРАЖДАНКА ИМАМ ПЪЛНОТО ПРАВО И ПО КОНСТИТУЦИЯ, И ПО РАМКОВАТА КОНВЕНЦИЯ ЗА ЗАЩИТА ПРАВАТА НА НАЦИОНАЛНИТЕ МАЛЦИНСТВА ДА ИЗИСКВАМ ДА НЕ СЕ НАРУШАВАТ ПРАВАТА МИ КАТО ПРЕДСТАВИТЕЛ НА ЕТНИЧЕСКОТО МНОЗИНСТВО В Р. БЪЛГАРИЯ ОТ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА МАЛЦИНСТВАТА!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 22. 22 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 775 Неутрално

  "Нямаме данни какво се случило по време на османското присъствие и по-късно. "

  До тук бях с четенето на статията!

 23. 23 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#19:"dqdomart"]!Искам да прочета за УСПЕХИТЕ на БЪЛГАРЧЕТАТА на световните олимпиади по информатика и физика; за БЪЛГАРСКИ научни постижения; за БЪЛГАРСКИ открития и иновации...ИМА ГИ, НО НЕЗНАЙНО ЗАЩО "ДНЕВНИК" НЕ НИ ГИ ПРЕДСТАВИХА КАТО НОВИНИ, А НИ ЗАНИМАВАХА САМО С "ЖАЛБИТЕ" ПО ПРЕКЪСНАТИЯТ УЧЕНИЧЕСКИ "ПОЛЕТ" НА РЕДЖЕП, КОЙТО "НЕ БИЛ КАТО ДРУГИТЕ ОТ ЕТНОСА СИ" И ЗА ТОВА СЕ ИЗГАВРИ С ПОРТРЕТИТЕ НА БОТЕВ, ВАЗОВ И ЦАР СИМЕОН ВЕЛИКИ.... [/quote]

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 24. 24 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  Не искам България да се ислямизира.Те имат права в ислямските държави, а аз тук.Защо не направят референдум за джамиите?И освен това тези,каквито и да са ,не са се регистрирали по закона за вероизповеданията.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2554 Неутрално

  Юлиана Методиева, БХК за делото срещу имамите:

  """ Нямаме данни какво се случило по време на османското присъствие ""
  "" Непрекъснато се възпроизвежда, че сме били пет века под чуждо иго, че сме били несвободни. ""
  ==============================

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 27. 27 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1159 Любопитно

  До #1- Кабаnormandyev- Собствениците на "Икономедиа" , Иво Прокопиев и Теодор Захов не покриват свой дълг от 552000 евро към "Алфа банк". Ипотекирано е всичко в "Иконимедиа" , марките "Капитал", "Дневник", Хоремаг","Кариери","Строителството и градът", техните уебсайтове , електроника автомобили , РЕДАКЦИОННА ПОЛИТИКА, както и сайтовете "Foton.bg", "Odit.info" и "Sity", електрониката и автомобилите!!!Крайният срок за погасяването на този кредит е бил 25 септември тази година. Каква самостоятелна политика очакваш да води "Дневник", при това положение??? Липсата на журналистическа съвест се предпочита , пред пиацата за безработни!!! Да не се чудите сега , ако модераторчето ме банне за тази информация????Ако не вярвате на мен , прочетете я в "Монитор".

 28. 28 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Десетки хиляди ислямисти демонстрираха в подкрепа на египетския президент
  Десетки хиляди египтяни, предимно ислямисти, се събраха днес в Кайро за голям митинг в подкрепа на новата конституция и на президента Мохамед Мурси, който засили пълномощията си, предадоха осведомителните агенции, цитирани от БТА.
  http://www.dnevnik.bg/sviat/2012/12/01/1959455_desetki_hiliadi_isliamisti_demonstriraha_v_podkrepa_na/

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 29. 29 Профил на burgas73
  burgas73
  Рейтинг: 227 Неутрално

  Създанието на снимката е дама, така че ще спестя мнението си колко е ощетена от Създателя и фамилната генетика. Но да говори за ПОМАШКИ ЕТНОС?!?!?!?! Нелицеприятен изглед и отсъствие на разум........просто съжалявам семейството й.

 30. 30 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#29:"burgas73"] Но да говори за ПОМАШКИ ЕТНОС?!?!?!?! [/quote]

  Небългарският БХК трябва да бъде забранен със закон! Интересно, че се намират българи за някои сребърник да работят за него, жената на снимката е пример за юдовщина!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 31. 31 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2554 Неутрално

  До коментар [#16] от "dqdomart":


  [quote#16:"dqdomart"] Когато написах защо не съм доволна от медийната политика на "Икономедиа" и твърдях, че е налице оправдателен уклон в защита на правата на малцинствата и обвинителен и дискриминативен уклон в нарушение на правата на българите в България[/quote]
  ==============================

  Напълно съм съгласен с теб ! ! !

  Изпратих снимки на пребит старец , на ТРИ места със закърпена глава с 4 . 6 и 6 шева и се знае кой е убиеца -=- убиец е , защото ако приемем първите 2-а удари с водопроводна тръба по челото и на ръба на скалпа за самозащита , то ТРЕТИЯ УДАР е вече в ТИЛА на паднал на земята човек ! А на всичкото отгоре изобщо не е и имало нужда от самозащита , защото потърпевшия е нападнат изневиделица без никаква в момента причина !
  Нападението е било замислено и подготвено предварително !
  Някой да ги видя тези снимки или пък да е прочел моя текст към тях ?
  След 10 дена , току дойде журналист с фотограф , но повечето време бяха при директорката на Дома за стари хора Илиана Славова .
  Когато дойдоха при мен , директорката изобщо не рачи да излезе и да ме остави на саме с тях !
  И последваха общи приказки .
  А и те бързаха , не пожелаха нито да видят , а камо ли да говорят с пребития 84 годишен старец.
  Но бързаха да отидат в циганската махала -=- "Надежда" и последваха ДВА големи репортажа за чудесния циганин Портокал Портокалов . . . . .
  След близо ДВА месеца по време докато бях на операция в Горна баня в една събота е излезнал репортаж за домовете за стари хора в България , но без да е поставен НИТО ЕДИН ПРОБЛЕМ на нас домуващите !
  А аз им поставих таман пет проблема за нарушаване на нашето Конституционно право . Отделно случаи на нарушаване на договорите , отделно случаи на финансови злоупотреби и т.н. , т.н. . .
  Но сиганите са с предимство ! ! !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 32. 32 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Ще дойде време, когато ще трябва да решаваме - дали нашата цивилизация да рухне, разрушена отвътре от противоестествената религия на либерастията, или да покажем инстинкт за самосъхранение и да оцелеем, пък ако трябва с цената на унищожаването на либерастката религия. Което ще рече, физическото унищожаване на жреческото съсловие на либерастите.

  Тежък, неприятен избор. Неизбежен обаче, опасявам се.

 33. 33 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1159 Любопитно

  На 1 юли 2011 година "Алфа банк" ОД и "Икономедия"ОД са сключили договор за особен залог върху търговско предприятие. Според него при неизпълнение , банката може да предяви претенции върху всички активи от заложеното имущество. Падежът е бил на 25 септември тази година. В момента Прокофиев и Захов са готови на всичко , за да не им вземат медийната група!!! Какво тук значат , някакви си български интереси??? Те са готови да продадат в момента , дори майките и бащите си!!!

 34. 34 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  [quote#7:"volana"]Писна ми да слушам и чета за османско присъствие от разни паричковци!Тези сребролюбци "забравиха" думата робство![/quote]
  Интересно ми е как е пръкнал този термин "османско присъствие", а нещо по подходящо. Щото и "робството" не е било "робство"-робите не притежават собственост, и не са търговци, търгуващи с робовладелците си.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 35. 35 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  Ето такива като това изчадие навремето са си сваляли носиите и са нахлузвали шалварки за по няколко пендарки! Срам и позор!

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 36. 36 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  До коментар [#34] от "Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)":

  "Иго"

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 37. 37 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 628 Неутрално

  [quote#34:"Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)"]Щото и "робството" не е било "робство"-робите не притежават собственост, и не са търговци, търгуващи с робовладелците си. [/quote]

  Това е доста разумно и аргументирано твърдение, но не очаквай някой да го подкрепи.
  Лично според мен "османско владичество" е доста точно определение.
  Територията на балканския полуостров открай време е с крайно променливи граници, в даден момент всеки е владеел някой друг, но май само ние настояваме да се наричаме "роби".
  Което пък много странно кореспондира с твърденията ни че сме държава с 1300 годишна история, хем така, хем гражданите и били 500 години роби...

  "Щастие за всички даром, и никой да не бъде пренебрегнат!"
 38. 38 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  [quote#36:"venci4"]
  "Иго"[/quote]
  "Иго" е литературен израз, не политическо-икономическо понятие. Според мен де, не съм спец в материята.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 39. 39 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  [quote#37:"Daniboy"]Това е доста разумно и аргументирано твърдение, но не очаквай някой да го подкрепи. [/quote]
  Знам, дори се учудвам че имам само 2 минуса, очаквах по 2
  [quote#37:"Daniboy"]Лично според мен "османско владичество" е доста точно определение. [/quote]
  Става Ама може ли да се каже "владически строй"? Като например "османски феодален строй", който според мен е по подходящ.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 40. 40 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5518 Неутрално

  До коментар [#34] от "Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)":

  ВЛАДИЧЕСТВО !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 41. 41 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5518 Неутрално

  До коментар [#39] от "Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)":

  ОСМАНСКО УПРАВЛЕНИЕ !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 42. 42 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  ..присъствие" е термин за угодническите политици, "робство" е пресилено и е индивидуалното обезправяване на отделния индивид, независимо от това дали той е в или извън родината си, а иго (владичество) е обезправяването на цялото население, но на неговата му родна територия.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 43. 43 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  До коментар [#41] от "КМЕТ В СЯНКА моди мерси за отЛИЧНОТО ти отношение":

  И владичество става, и османско управление става. Ама кой измисли това "османско присъствие"-не разбрах, а и хич не подхожда.

  На входа на пазара Красно село има такова "ромско присъствие", с труд минаваш. Е, досадни са, ама е бая по различно от "османското присъствие" преди 1876 по тези земи.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 44. 44 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  "... Защитеният свидетел не е достатъчно легитимен..."Я сега твърдящият това да се обърне към НПК и към адвокат, за му бъде разяснено, че ЗАКОНЪТ / НПК/ НЕ ПОДКРЕПЯ ТЕЗИ ТВЪРДЕНИЯ! Какъвто и собственикът на "медията" с 51 % , такива и всичките му "джурналя"/ предварително се извинявам на истинските журналисти/- срещу пари продават и майчиното си мляко буквално!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 45. 45 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#33] от "kimba3":
  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 46. 46 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#31] от "Чардо":Много съжалявам, че си извикал неподходящите хора! Проблемът е, че няма нито едно от 250те НПОта в България, което да защитава нарушените права на етническото мнозинство в България- българите! за това и всякакви продажници не отразяват НАШИТЕ проблеми или положителни новини, а онези, за които дава пари по проекти ЕС Тогава ДА ИЗРЕВЕМ С ПЪЛНО ГЪРЛО: БЪЛГАРИТЕ СЕ ТОПИМ И Е ВРЕМЕ ДА ВЛЕЗЕМ В ЗАЩИТЕНИТЕ ОТ ИЗЧЕЗВАНЕ ЕТНОСИ В ЕС! ЕС ДА НЕ СЕ ПОДМОТКВА, А ДА ОБЪРНЕ ВНИМАНИЕ НА ЕДИН ОТ НАЙ- СТАРИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ ЕТНОСИ, ДАЛ ПРИНОС ЗА ЕВРОПЕЙСКАТА ИСТОРИЯ- БЪЛГАРИТЕ! АКО Х/КАН ТЕРВЕЛ НЕ БЕШЕ СПРЯЛ АРАБИТЕ ПРЕД КОНСТАНТИНОПОЛ ЗА ШЕСТ ВЕКА, СЕГАШНА ЕВРОПА НЯМАШЕ ДА СЪЩЕСТВУВА НИТО КАТО ЦИВИЛИЗАЦИЯ, НИТО КАТО ИКОНОМИЧЕСКО И ПОЛИТИЧЕСКО РАЗВИТИЕ!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 47. 47 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Гневно

  [quote#46:"dqdomart"]АКО Х/КАН ТЕРВЕЛ НЕ БЕШЕ СПРЯЛ АРАБИТЕ ПРЕД КОНСТАНТИНОПОЛ ЗА ШЕСТ ВЕКА, СЕГАШНА ЕВРОПА НЯМАШЕ ДА СЪЩЕСТВУВА НИТО КАТО ЦИВИЛИЗАЦИЯ, НИТО КАТО ИКОНОМИЧЕСКО И ПОЛИТИЧЕСКО РАЗВИТИЕ! [/quote] РАЗБРАХТЕ ЛИ , БХК, ИКОНОМЕДИА АД И АЛФА БАНК- АКО ГИ НЯМАШЕ БЪЛГАРИТЕ- А НЕ ТУРЦИТЕ, ЦИГАНИТЕ И Т.Н.- НЯМАШЕ ДА Я ИМА ЕВРОПА ТАКАВА, КАКВАТО Е ДНЕС! А ВИЕ, ВМЕСТО ДА БЛАГОДАРИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ, ИМ СЕ ИЗПЛЮВАТЕ В ОЧИТЕ И СЕ ГАВРИТЕ С ИСТОРИЯТА ИМ! ПОМАШКИ ЕТНОС, А?! ФАЛИРАЙТЕ НАЙ- НАКРАЯ И ДА СЕ СВЪРШИ С ВАС!!!!!!!!!!!!!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 48. 48 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Гневно

  БЪЛГАРИТЕ СМЕ ДАЛИ ШЕСТ ВЕКА ВРЕМЕ НА ЕВРОПА, ЗА ДА СЕ РАЗВИВА В ХРИСТИЯНСКОТО РУСЛО! ЗАЩО ТОВА ВРЕМЕ НЕ БЕШЕ ДАДЕНО ОТ ШИБАНИТЕ ГЪРЧУЛЯ, А АЛФА БАНК?! ЗА ТОВА СЕГА ЕВРОПА ИМА НЕВЕРОЯТНИ КАТЕДРАЛИ И ЦЪРКВИ- АКО АРАБИТЕ НЕ БЯХА СПРЕНИ ПОД СТЕНИТЕ НА КОНСТАНТИНОПОЛ, ДАЛИ ЩЕШЕ ДА ИМА ГЕРМАНСКАТА ХАНЗА И ЕВРОПЕЙСКИ РЕНЕСАНС И НОЙШВАНЩАЙН И ЦВИНГЕРА И УИНДЗОР, И ФЛОРЕНЦИЯ И ВЕНЕЦИЯ, А ??????????????//

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 49. 49 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  А БХК ДА КАЖАТ- КАКВО ДАДОХА ЦИГАНИТЕ НА ЕВРОПА? КАКВО ДАДОХА ТУРЦИТЕ НА ЕВРОПА- С КАКВО Я ОБОГАТИХА? С МИНАРЕТА, ФЕРЕДЖЕТА И РЯЗАНЕ НА ХРИСТИЯНСКИ ГЛАВИ? С КРЪВНИЯТ ДАНЪК ДЕВШИРМЕ?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 50. 50 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 628 Неутрално

  [quote#39:"Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)"]"османски феодален строй"[/quote]

  Строя си е такъв, но спрямо подчинените държави е бил владически.
  Като цяло това си е била империя, във всяка една такава един народ е господствал, другите са били подчинени.
  В нашия случай различната религия е правила нещата доста тежки, но в средновековна Европа средностатистическият селянин навсякъде е живял зле.
  Руските крепостници например са имали не повече права от българският селянин в османската империя. Отново изключвам религията.

  Възможно най-простото определение за "роб" е - човек, който няма право да разполага с имущество, а това определено не е било така.

  "Щастие за всички даром, и никой да не бъде пренебрегнат!"
 51. 51 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 628 Неутрално

  [quote#48:"dqdomart"]АКО АРАБИТЕ НЕ БЯХА СПРЕНИ ПОД СТЕНИТЕ НА КОНСТАНТИНОПОЛ, ДАЛИ ЩЕШЕ ДА ИМА ГЕРМАНСКАТА ХАНЗА И ЕВРОПЕЙСКИ РЕНЕСАНС И НОЙШВАНЩАЙН И ЦВИНГЕРА И УИНДЗОР, И ФЛОРЕНЦИЯ И ВЕНЕЦИЯ, А ??????????????//[/quote]

  Арабите не са били спрени на иберийския полуостров, и въпреки това всички неща които ги изброяваш ги има.

  "Щастие за всички даром, и никой да не бъде пренебрегнат!"
 52. 52 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 628 Весело

  [quote#39:"Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)"]Знам, дори се учудвам че имам само 2 минуса, очаквах по 2[/quote]

  И аз ти набичих минус, да свикваш, защото:
  http://vbox7.com/play:2eea01dfc0

  "Щастие за всички даром, и никой да не бъде пренебрегнат!"
 53. 53 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#34] от "Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)":
  Османско владичество или османска власт са съвсем приемливи, ако на някой турско робство му боде ушите. Може и да сме имали къщи и добитък, но своя държава сме нямали и не е можело да заемаме управленски позиции в Османската империя. Освен ако не станем еничари, разбира се.
  Та и "свободата" не е била баш свобода.
  А с говоренето за "османско присъствие" такива харпии като госпожата в интервюто само насъскват обикновените хора срещу "другостта" и "различността", която се опитват да пропагандират.

  Една българка
 54. 54 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2332 Неутрално

  Интересно как за тази "дама" циганите в Пазарджик станаха помаци. А трипосването на българите мохамедани към измислен помашки етнос няма ли някакъв наказателен блен?

 55. 55 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#51:"Daniboy"]Арабите не са били спрени на иберийския полуостров,[/quote] А за малките кралства из Немско какво ще кажете? Ако арабите владееха цяло Немско, дали щеше да има толкова дворци из Немско и Остеррайх, а? Катедрали, ама тръцки- щеше да е осеяно с ДЖАМИИ! Щефансдом нямаше да съществува!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 56. 56 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3653 Неутрално

  Наистина въпросния индивид(да не го наричам жена,че да обидя дамите) е пример как човек се продава за пари и е готов да защитава всякаква кауза към разни "комитети" ,"лиги" и други подобни организации,които са постоянни единствено в разрушаването на българската държава.Въпросния индивид преди седмица гледах в предаване,в което защитаваше тезата,че българите едва ли не са избивали евреи през ВСВ във Македония,пък днес защитава ислямисти!Как ли се чувства човек като защитава ислямисти и евреи едновременно?!

 57. 57 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3653 Неутрално

  До коментар [#34] от "Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)":


  [quote#34:"Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)"]Щото и "робството" не е било "робство"-робите не притежават собственост, и не са търговци, търгуващи с робовладелците си. [/quote]Донякъде си прав,но далеч не всички българи са били търговци и собственици на имоти.Това,за което пишеш се случва в по-късен период,вече в края на Империята,но в първите столетия наистина е имало робство и роби,които са били продавани в робски пазари. "Три синджира роби" не е само метафора,за съжаление.

 58. 58 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3653 Неутрално

  До коментар [#51] от "Daniboy":


  [quote#51:"Daniboy"]Арабите не са били спрени на иберийския полуостров[/quote]Да,но са спрени в битката при Поатие през 732 година от Карл-Мартел.Четете,бе хора,тогава пишете...Разбиването на арабите тогава и на арабите пред стените на Константинопол от хан Тервел,преди това дава шанс на Европа да остане християнска и да се развие до това,което е днес.

 59. 59 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#58] от "yanne":

  Чели сме доста, благодаря за препоръката.
  Идеята, която се опитвам да Ви намекна, е че историята е доста сложна наука, и трудно може да се прецени какво е щяло да стане след една битка и имали ли са арабите потенциал да завладеят Европа.
  Посочи битката при Поатие доста точно - арабите не са били разбити при проникването си в Европа, но се е намерило кой да ги разбие по-късно, както може би щеше да се намери кой да ги разбие ако не беше Тервел /без да го омаловажавам, несъмнено велик владетел/.
  И още нещо - Византия е имала проблеми с арабите и е допуснала да стигнат до Константинопол защото е губила доста ресурс да се занимава с постоянните набези на българите, и пак на Тервел.
  А пък да кажеш , че на езичника Тервел, му е било много мило за "Християнска Европа" е малко странно.

  "Щастие за всички даром, и никой да не бъде пренебрегнат!"
 60. 60 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#59:"Daniboy"]но се е намерило кой да ги разбие по-късно, както може би щеше да се намери кой да ги разбие ако не беше Тервел /без да го омаловажавам, несъмнено велик владетел/. [/quote] Тъй- и какво щеше да се случи, ако арабите са владяло да кажем три века сърцето на континента Европа и са индоктринирали в него исляма като нова религия и чак тогава са спрени или изтикани обратно- след три века владеене на тази територия? Далеч съм от мисълта "какво би станало, ако...", но се уморих от продажни копелета , които за пари продават етносът си!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 61. 61 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#59:"Daniboy"]А пък да кажеш , че на езичника Тервел, му е било много мило за "Християнска Европа" е малко странно.[/quote] Може да не му е било мило, НО Е СПРЯЛ нашествието на арбите и исляма към Средна Европа- сърцето на Европа за ШЕСТ ВЕКА - шестстотин години - през които е имало достатъчно време християнска Европа да се развие по своят начин!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 62. 62 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  "...На 15 август 718 година арабите се оттеглят от Константинопол. В резултат на битката Византия е спасена от разгром, а Югоизточна Европа запазена от арабското нашествие.[8] В един свой труд от 1545 година испанския автор Мехия изтъква значителната роля на българите за разгрома на арабите на балканите и противопоставянето на арабските амбиции да поставят в клещи и да застрашат цяла християнска Европа. Френския византолог Шарл Дил твърди, че победата над арабите е за исляма велико бедствие, като я определя за по значителна от победата на франкския пълководец Карл Мартел 15 години по-късно в равнините на Поатие." Уикипедия

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 63. 63 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3653 Неутрално

  До коментар [#59] от "Daniboy":


  [quote#59:"Daniboy"] на езичника Тервел, му е било много мило за "Християнска Европа" е малко странно. [/quote] Тц!Казвам,че благодарение на тези събития Европа е такава,каквато е днес,а не например като Близкия Изток,който както знаеш е родина на християнството,но днес е ислямски.Сирия,Северна Африка са били християнски,но не се е намерил някой,който да спре арабите.Самата Византия не е била в състояние да спра арабите,и не просто заради нас,а просто арабите са били твърде сериозна сила.Подценявате,че ислямът преди всичко е политическа доктрина освен религия.И всяка агресивна сила,въоражена с такава доктрина е много опасен противник.Вижда се,че когато те нямат сериозен противник стигат доста напред в своите завоевания.Османската Империя стига до Виена и Полша,защото малките феодално разделени балкански държави и Византия,която вече е била много слаба не са в състояние да окажат подкрепа.Вижте колко изостанали са Балканите днес,и колко са били пред Западна Европа преди 1000 години..

 64. 64 Профил на PlamenVarna
  PlamenVarna
  Рейтинг: 1316 Весело

  Юлиана Методиева е главен редактор на списание "Обектив", двуезично месечно издание на Българския хелзинкски комитет.
  -----------------
  Олеле майко!
  Бая сте я закършили от БХК, за да държаите на работа и то като главен редактор на изданието си това извънредно /цензура/ нещо.
  Да оставим настрана стандартните за нашенските продажни "хелзинци" клишета - за "османско присъствие" и "помашки етнос", да оставим настрана и разните лафове от типа "архитипни страхове" , тази Юлиана Методиева, с това си вдървено и тромаво слово-каканижене може да докара летално преплитане на червата ... пардон мозъчните гънки у читателите на въпросното БХК-ейско списанийце "Обектив"
  В цялото интервю няма и една логически завършена теза. Няма нищо повече от фризиран преразказ по спомени и смътни усещания на мъгливо обозначени персонажи, и всичко това обилно полято със сълзилви опити за изобразяване на страдание.
  И състрадание.
  Наистиа здраво сте я закъсали в централата, щом разчитате на главноредакторствуването на туй чудо на посредствеността.
  Ако е моя студентка, бих и писал три с четири минуса, но единствено ако е бременна в осмия месец.

  ДОНОСНИК, ИЗПЯ ЛИ СИ "КРАТКИЯ ДОКЛАД" НА МОДЕРАТОРА ? НАТЕГАЧ, НАТЕГНА ЛИ СЕ ПО СТАР КОМУНДЕРСКИ НАВИК ? ЦЕНЗОРЕ, И БАН-а НЕ МОЖЕ ДА ВИ ПРИКРИЕ ИЗЛАГАЦИИТЕ
 65. 65 Профил на bolgaroliub
  bolgaroliub
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Отвратителна помия е това което бръщолеви тази лелка с неприятевн външен вид.отвратно е...та тя е напълно не компетентна по основни неща като това що е етнос и що е вероизповедание.Но пък нека всички така да разберат какви ги върши БХК и що за стока са тия продажници жалки.

 66. 66 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#64] от "PlamenVarna":

  Коментара ти заедно със снимката...
  Без коментар...Абе хайде, все пак малко...
  Тая дама не се ли усеща, че насажда религиозна и етническа омраза? Не усеща ли, че разпалва противопоставяне между етносите?
  Тя би трябвало да е тема на статията!
  Точно за това което го пише в статията, тя го прави!

  [quote#64:"PlamenVarna"] извънредно /цензура/ нещо. [/quote]
  А това направо оригинално! Без коректор...

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 67. 67 Профил на dreomax
  dreomax
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#59] от "Daniboy":
  [quote#59:"Daniboy"]А пък да кажеш , че на езичника Тервел, му е било много мило за "Християнска Европа" е малко странно. [/quote]
  Тервел не е езичник, а е православен християнин. При това не само е православен християнин, ами е и канонизиран за светец. Православното му име е Тривелий. Иначе сте прав, че едва ли любовта му към християнска Европа е била водещият му мотив за военните му действия.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#67] от "dreomax":
  "Източната и западната християнска църква го е канонизирала за светец -
  Свети Тривелий Теоктист, спасител на Европа."!
  Какво повече?

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 70. 70 Профил на jazzmecho
  jazzmecho
  Рейтинг: 217 Неутрално
 71. 71 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#68] от "Thermobee":
  [quote#68:"Thermobee"]Липсата на секс води до горните извращения в мисленето на г-жа Методиева. [/quote]
  Мани, нема смисъл...отказвам...

  Я отивам да гледам филм на ужасите....
  За да си легна спокоен...
  Кво бе..."Здрач" на зазоряване?

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 72. 72 Профил на zechariah
  zechariah
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#67:"dreomax"]Тервел не е езичник, а е православен християнин. [/quote]

  Така е. Някои хора много искат да го изкарат тангрист, обаче няма как да обяснят надписа на печата му "Богородице, помагай на кесаря Тервел".

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  изобщо не разбирам какво очаква тази госпожа от обществото, тотално мъглява статия. Което обаче е проблем е продължаващата кампания на БХК за обявавянето на България за виновник за холокоста. Нещо което е съвсем сериозни и срещу което трябва да се вземат сериозно мерки. https://bivol.bg/bulgaria-ne-e-sauchastnik-v-genocida-na-evreite.html

 75. 75 Профил на zechariah
  zechariah
  Рейтинг: 374 Неутрално

  "Антимакедонизмът е сложносъставно чувство. Провокиран от различни правителствени конюнктури, той е израз на наслояване на националистическото и балканското противопоставяне. (...) Дали имат общо антимакедонизмът и антисемитизмът, предстои да видим."

  Юлияна Методиева, списание "Обектив", 31.10.2012 г.
  -----------------------------------------------------------------------------
  Има ли нужда изобщо да се коментира човек, написал горните редове?

 76. 76 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#75] от "zechariah":

  да, ако евреите са измислени от комунистическия режим и налагани с бой, то съгласен съм лелката...

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 81. 81 Профил на badjanak
  badjanak
  Рейтинг: 890 Неутрално

  http://europe.bg/htmls/page.php?category=5&id=6050http://bolgari.net/angela_merkel:_xristiianstvoto_e_nai_presledvanata_religiia_v_sveta-gl-1273.html
  http://www.pravoslavie.bg/Политика/Непдходящите-жертви

  "Не бъди сладък, ще те изядат, не бъди горчив, ще те изплюят" "Всеки се оплаква от липса на пари, от липса на ум-никой" Еврейски мъдрости.
 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 83. 83 Профил на Master of puppets
  Master of puppets
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Е как не я досрамя малко тази...ъъъ..жена???

  Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams...
 84. 84 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 554 Неутрално

  "Защитеният свидетел не е достатъчно легитимен. "

  Директна лъжа. Една от многото в това интервю.

  Не съм магаре;-)
 85. 85 Профил на plamyk
  plamyk
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Изтриха ми коментара, защото съм казал, че няква си лапа рязани карабини, но най-важното е че тази спер.а ще ни потурчи и аз не съм задоволен от развитието. МИЛИ МЕДИИ, ЗАЩО ПУСКАТЕ ТЕЗИ НОВИНИ, КОИТО ПРОВОКИРАТ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ДА ЗАБРАВИ ОТ КЪДЕ Е ТРЪГНАЛ, А КРИЕТЕ МОИТЕ КОМЕНТАРИ, КОИТО ПОКАЗВАТ ИСТИНАТА

 86. 86 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1159 Разстроено

  До #85-plamyk- Щото са платени помияри!!! Целта им е , не да ни информират , а да ни дезинформират и манипулират, продавайки съвестта си , за жълти стотинки...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK