Светлин Наков, Академия "Телерик": В ИТ индустрията има огромен неосъзнат потенциал

Светлин Наков, мениджър "Технологично обучение" в ИТ компанията "Телерик", представи дейността на академията по време на форума "Бизнес с кауза" като пример за това как безплатното обучение може да помогне едновременно и на обществото, и на бизнеса.

Светлин Наков, Академия "Телерик": В ИТ индустрията има огромен неосъзнат потенциал

© Цветелина Белутова, КапиталПрез 2015 г. в България ще има недостиг от 22 000 софтуерни инженери, показва проучване на Българската асоциация на софтуерните компании от тази година. Дефицитът на квалифицирани хора в сектора на информационните технологии продължава да е най-голям не само в България, но и в световен мащаб.


Причината е, че в момента това е най-динамичният пазар, а заедно с това бурното развитие на технологиите постоянно изпреварва знанията, придобити в гимназията или университета. Неотдавна изследване на Европейския център за развитие на професионалното обучение (CEDEFOP) показа, че ако не опреснява знанията си, един софтуерен инженер може напълно да изпадне от тенденциите само за четири години.


Заради необходимостта и липсата на качествени кандидати, все по-честа практика на компаниите от ИТ сектора е сами да обучават хора за работата. Българската софтуерна компания "Телерик" отива още по-далече.
За четвърта година в структурата й функционира учебна академия за подготовка на кадри за ИТ индустрията. Тя вече се радва на такъв успех и наплив от кандидати, че постоянно разширява дейността си и от фирмата обмислят да създадат собствен университет. Обучението във всички 33 курса за 13 професии е напълно безплатно и достъпно за всеки заинтересован. Тази година от възможността се възползват над 4000 души.


Академията на "Телерик" се вписва идеално и в контекста на добрите практики за корпоративна социална отговорност. Светлин Наков, мениджър "Технологично обучение" в компанията, представи дейността й по време на форума на в. "Капитал" "Бизнес с кауза" като пример за това как безвъзмездното обучение може да помогне едновременно на обществото и на бизнеса. "Дневник" също разговаря с мениджъра по темата.


Какво е значението на Академията като част от корпоративната социална отговорност на "Телерик"?


- За мен да имаш социална отговорност е да правиш нещо за обществото. Да нахраниш някого или да помогнеш на някой болен е хубаво, но какво става на следващия ден... Винаги съм бил на мнение, че не е достатъчно да дадеш храна на хората, а трябва да ги научиш как сами да правят храна. Не да излекуваш някого, а да го научиш как да опазва здравето си. Именно на това сме се посветили. Истинската социална отговорност има смисъл тогава, когато се прави мащабно и когато хората, които виждат резултата от нашата работа не са пет, 20 или 100, а са хиляди.


Ние правим бизнес с кауза. Подпомагаме и нашата фирма като задържаме най-талантливите ученици на работа при нас, но в много по-голяма степен подпомагаме обществото. Ако научиш човека да изкарва пари, да работи, да развива индустрията, да работи в екип, да споделя концепцията, че образованието е безплатно, каквито са принципите в Академията, тогава създаваш хора, които ще бъдат социално отговорни и ще продължат мисията след теб.


Добре е да правим туризъм и да отглеждаме картофи, но трябва да се ориентираме и към пазара. А защо да не го правим социално отговорно. Неслучайно това се случва във фирмите – там е мястото да се образоват необходимите кадри.


За Академията на "Телерик" и необходимостта от нея:


Ако отворим един сайт за работа може много бързо да си отговорим коя е една от най-важните области, свързани с обучение в момента. Вижте обявите - софтуерни инженери, ИТ специалисти, компютърни инженери и т.н. Факт е – 70% от обявите в момента са свързани с информационните технологии. Това означава че има огромна нужда от такива специалисти и брой и ниво на обученията почти близо до нулата. Някой от друга индустрия сигурно си мисли, че ако отиде в Техническия университет ще стане телеком инженер. Но няма такова нещо. Обучението в нашата индустрия става по време на работа.


Именно това се опитваме да променим. Вече в софтуерната индустрия има истинско обучение. Ние изградихме цялостна алтернативна образователна система, която хваща хората още от втори клас в училище, при това не само в София, а в още 20 града из цяла България.  След това продължаваме на гимназиално ниво и най-накрая им дава професия и работа.


Изследване на БАСКОМ от тази година докладва дефицит на десетки хиляди професионалисти в софтуерната индустрия. Не говорим за специалисти, а само за софтуер - за едно парченце от цялата индустрия. И това е като се вземат предвид хората, които ще излязат от университета с такава диплома. Представете си за колко огромен, но неосъзнат потенциал става дума. До 2015 г. недостигът ще е още по-голям. Не знам дали ще успеем да запълним липсата, но една голяма част от хората ще дойдат от нас. Надеждата ми е, че ще успеем да ги надхвърлим.


А софтуерната индустрия в България всъщност може да бъде 10, 20 и дори 50 пъти по-голяма от сегашната. По-силна софтуерна индустрия означава повече растеж на икономиката, по-голяма конкурентоспособност, увеличение на БВП и развитие на това което и ЕС се опитва – на индустриите с голяма добавена стойност. Защото този бизнес е благодат – с инвестиция в един лаптоп можеш да правиш продукти за милиони, стига да знаеш как. В другите индустрии това трудно ще стане.


Ако например отворим фабрика за цимент пак ще осигурим работни места, но ще произвеждаме и ще продаваме цимента на определени цени. Няма как да го продадеш за 100 пъти повече от стойността му. А в софтуерната индустрия можеш. Може и за 1000 пъти повече, и това се прави.


Как изглежда обучението в Академията?


- Много е дълга програмата ни, но на практика обхващаме всички възрасти, които имат нужда от обучение за това да спечелят професия и работа в ИТ сферата.


Софтуерната академия е най-големият ни проект. Имаме над 30 курса. Работим по това да ги направим 50 и да направим акредитация, за да станат бакалавърски програми, но това ще стане лека полека. Покриваме 13 софтуерни професии като програмисти, инженери по качеството, разработчици на мобилни приложения, разработчици на уеб-базиран софтуер и т.н.


Едногодишната програма в софтуерната академия е за хора от всички възрасти, които имат желание да се развиват в сферата. Там нещата се случват в особено големи размери: сега в нея учат 3000 човека, от които 1000 са присъствени. Това не са виртуални хора – не са отишли да гледат един клип в интернет и да се заблуждават, че учат. Говорим за обучение, което е свързано с лекции, упражнения, работа в екип, домашни (и то много), защита на проекти и т.н. Това са осем групи от по 120-130 човека, които идват всеки ден в двете ни големи учебни зали. Помагат им един преподавател и петима асистенти доброволци.  


За Академията за деца от 4 до 6 клас набираме местни учители, на които плащаме и им осигуряваме всички необходими материали. Това се прави в 20 града в България. На практика възстановихме кръжоците. И те са важни, защото най-кадърните мениджъри в момента, са хора, които са блеснали още като деца.  


В училищната академия събираме за по три дни в София най-умните и най-активните деца, които искат да усвоят професията софтуерен инженер. Това е мястото, на което реално се учат, въпреки че ходят на училище.


Оказва се, че ако едно дете иска да учи компютри и технологии, почти няма къде да го направи. Какво правят родителите - записват децата си в специализирани гимназии. Но какво от това, че в заглавието на гимназията има "електроника". Там електроника няма. Има специалност "програмиране", но там програмиране не се случва. В университета има курс по бази данни, но там се доказват теореми. А и като знаем какво е положението в училищата, и че средностатистическия ученик знае повече от учителката си, наистина нуждата от това нещо е огромна.


Но обучението по технологии е само едно парченце от цялото нещо. Ние учим тези хора на свободно образование, на свободно споделяне на знание. Учим ги на социални умения, на предприемачество, на това как работи икономиката, как работи държавата и как работи обществото. Да, фокусът е върху технологиите, защото от там идват парите ни и там са обявите за работа. Но ние подкрепяме и развиваме идеята, че знанието е безплатно - нещо, да което софтуерната индустрия по света отдавна стигна. Подкрепяме концепцията, че хората трябва да се учат да работят в екип още от 4-ти и дори от 2-ри клас и че е необходима практика на правене, не на празни приказки.  


Как се прави и колко струва тази идея?


- Абсолютно всичко, което правим, е безплатно. Освен че плащаме заплатите на местните учители, имаме неколкостотин безплатни видео лекции в Youtube. Това е стандарт на съвременното образование.


За всеки град, където има повече възпитаници на академията, се осигуряват лектори на място. Имаме само пет преподаватели, които водят 33 курса едновременно. Килийно училище - така се постига голям ефект с малко пари.


Съотношението при нас е едно към 200, ако броим и онлайн хората – 1:800. В университетите е едно към 0.5. Така че образование може да се прави ефективно, просто с включване на доброволци. Това става като направите програмата безплатна. Като запалите и привлечете хора към каузата си – хора, които първо сте обучили и на които можете да разчитате след това. Сега никак не ни е трудно да привлечем от завършилите студенти нови преподаватели, които безплатно да обучават.


Цената за един курс – например през първата година, в която "Телерик" купи компанията ми за обучения, беше между 40 и 60 хил. евро на година. Това включваше заплатата на един добър обучител и наема на зала за 20 души.


Но от това печелиш много. Първо си решаваш проблема с работната ръка. Знаете какво се случва, когато пуснеш обява – нула подходящи кандидати или изобщо никакви. Вече нямаме този проблем, защото сами си ги произвеждаме. Така и марката ни вече е една от най-добре разпознатите.


Какъв е резултатът от работата на Академията? Липсата на диплома не е ли пречка за завършилите?


- Резултатът се мери много лесно. Реализацията на завършилите при нас е 100%. Няма човек, който е завършил и не е намерил работа. Необходимостта от такива кадри е твърде голяма, за да останат без работа.


Но има много голям брой хора, които не са успели да завършат Академията, защото имаме високи критерии. Полагат се над 20 изпита. Това си е един цял университет.


До момента имаме над 500 завършили. Доскоро правехме това нещо в по-малки мащаби, но от тази година работим с хиляди хора. Спряхме и концепцията да отпадат тези, които са скъсани на изпит. Те вече не отпадат, просто минават в онлайн формата на обучение. Очакваме тази година да завършат около 1000 души.


Към момента 1200 от всички записани са дошли на изпити и са предали всичките си домашни. Ако сравним това с някой университетски поток, разликата ще е драматична.


Най-добрите 5% ги взема "Телерик". Затова сме работодател номер едно в България. Академията обслужва интересите на компанията, факт. Но останалите бързо намират работа и влизат навсякъде в индустрията. Няма софтуерна компания в България, която да не е наела хора, обучили се при нас.


Тази програма работи четвърта година. Това не е проект, не е идея, а нещо, което наистина работи. Искаме да добавим бакалавърска степен в уравнението, имаме амбиция и за създаване на университет, но това ще стане лека полека във времето.


Какво е значението на дипломата? Работите ли с университетите?


- Ние се опитахме да работим с университетите. Беше много трагично. Ходихме и правихме курсове. Те ни налагаха техните правила – обясняваха ни как да правим протоколи, ограничаваха ни групите до 100 души, при положение че имахме 400 кандидати. Казваха: ами, решението е много лесно – другите няма да ги учите.


Един ден дойде един човек и попита кога ще си платим, за това, че правим безплатни курсове с техните студенти. Поиска ми подкуп и ние се изнесохме. Няма да ви кажа кой университет.


И в следващия университет, с който работихме, се случи нещо подобно. Само, че единият ни даде директна цифра, а другият ни каза да си помислим как ще работим. Ние просто си направихме собствени учебни зали.


Сега имаме конкретни предложения да работим с университети, но не сме се спрели на нито едно от тях. Причините са най-различни. Първо, искаме да запазим това качеството на образование. Второ - искаме да го запазим безплатно. Трето, искаме да остане с неограничен достъп. Всичко това създава много големи пречки.


Реално не искаме да правим университет, а искаме тези хора, които имат професия и работа да имат и диплома. Но за регистрацията на университет с решение на НС и МС нямаме нервите. Затова търсим университет, който да пусне нашите учебни програми с нашите преподаватели и накрая да издаде неговата диплома. Т.е. учиш при нас, взимаш нашите знания и нашата диплома, която има стойност в индустрията и освен това взимаш диплома за висше образование, която има стойност, да кажем, в държавната администрация и пред мама и тати.


Дипломата и студентските права влияят и на мотивацията. Всички учащи трябва да имат равен старт. Защо нашите възпитаници ще учат и няма да имат право на общежитие например, а другите, които учат в Техническия университет, ще имат. Това трябва да им даде държавата.


Не се ли опасявате, че в някакъв момент напливът ще е твърде голям при положение, че обучението е безплатно?


- Опасяваме се и причината да правим всичко на български език до сега, например сайта ни и самите лекции, е точно тази. Подобни проекти в чужбина като "Кан Академи" вече имат милиони последователи, а ние за момента нямаме такъв капацитет.


За нас е по-важна България. Собствениците и мениджмънта на фирмата са българи. Въпреки, че имаме офиси по целия свят, тези курсове са приоритетни за България. Ако успеем да запълним дефицита на пазара ще помислим и за международна дейност.


За момента приемаме всички, които искат. Когато станат твърде много прави приемни изпити и ги филтрираме, а след това увеличаваме капацитета. Никого не спираме, просто ги прехвърляме онлайн. Такива са ни обучителните модели, че те могат да се скалират. Например проверяваме домашните автоматизирано, без човешка намеса. Можем да проверим 10 хиляди, 100 хиляди, един милион домашни. Това не е проблем.


Има и друг начин – като намираме доброволци в други градове и разпръскваме дейността. Това е следващата стъпка, но тя все още не е напълно разгърната. Имаме учители в много градове, но все още не е това, което ни се иска.  

Ключови думи към статията:

Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  В статия няма уеб-адресите, ето ги от мен:

  Самата компания: http://www.telerik.com/
  Академията: http://academy.telerik.com/
  Всички онлайн курсове са достъпни и без регистрация. Записването (официално и с регистрация) има смисъл, ако искате да бъдете сертифицирани в определена специалност. Действително тези хора работят ефективно за образоване на всеки, който иска!

  Прегледах няколко курса и ги намирам за много добри! Мнението ми е за курсове, които покриват моя професионална област.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 2. 2 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 912 Любопитно

  До коментар [#1] от "Музар":

  Бате, в час ли си с този бизнес? По-скоро ме интересува Светлин Наков има ли нещо общо с Преслав Наков? Или просто съвпадение на фамилиите?
  Евала им правя на Телерик. Само едно ме е яд... да вземат да си направят и българска версия на сайта Разбирам че е глезотия, и че пазара не им е за тук, ама.... ей такива като мен фенове, обичат да четат на кирилица, и след това да си "дръпнат" демо

 3. 3 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 723 Неутрално

  Браво, момчета! Успех!

 4. 4 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#2] от "Федор Венедиктович Езерский":

  Не съм навътре - разгледах сайта на академията. Корпоративният е насочен към клиенти и явно тяхната преценка е, че клиентите им ползват английски . Сайтът на Академия Телерик е на български.

  Нямам идея кой с кого е роднина , не познавам никого лично . Случайно попаднах на сайта им и ме впечатли изключително - в положителен смисъл.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 5. 5 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 912 Неутрално

  Ясно
  Иначе за този пич питам...
  http://people.ischool.berkeley.edu/~nakov/
  да не би случайно да е брат му. Ако е така, наистина "браво момчета". Да се покаже какво може да се направи с една математическа гимназия, акъл на място, и труд

 6. 6 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#5] от "Федор Венедиктович Езерский":

  Братя са. Но това едва ли е най-важното в статията.

 7. 7 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#5] от "Федор Венедиктович Езерский":

  Възможно е! Изглеждат изключително разкрепостени хора, в същото време компетентни, включително в образователния процес. Последното хич не е лесно и за пренебрегване.

  Може би ако поръчкам повече из сайта на Академия, все ще намеря някой кусур, но към момента само изтръпвам от удоволствие заради направеното от тях! И са все млади хора. В моите очи казаното в интервюто от Светлин Наков напълно се покрива с действията на екипа.

  Те се опитват не само да дадат знание, но и да създадат КУЛТУРА на споделеното знание. Едно от условията към записалите курсовете е да участват във форума и да споделят с колегите както въпросите си, така и личните си открития.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 8. 8 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 912 Гневно

  Не не не, нищо общо със статията, просто любопитство. Брех тези търновчета! И сега вече, да го вържа със статията -

  "Един ден дойде един човек и попита кога ще си платим, за това, че правим безплатни курсове с техните студенти. Поиска ми подкуп и ние се изнесохме. Няма да ви кажа кой университет.
  И в следващия университет, с който работихме, се случи нещо подобно. Само, че единият ни даде директна цифра, а другият ни каза да си помислим как ще работим. Ние просто си направихме собствени учебни зали." -

  ако сред тези са "некои хора" от ВТУ, заради регионалният шовинизъм, са за трепане!

 9. 9 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#8] от "Федор Венедиктович Езерский":

  Подозирам че по-скоро става дума не за корупция в класическият смисъл на думата, а за търговски спор. Университета се е усетил че от това падат някакви пари и е поискал да вземе дял от приходите, но си е направил погрешно сметките.

 10. 10 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 912 Неутрално

  До коментар [#9] от "Skydiver":

  Мхм, мхм.... "търговски спор".... Че ей сега мрънках на един уважаван одитор във Фейсбук, по тази статия.... Накратко разговора ни беше:

  - Е то така докато си играем с недомлъвки, един ден дойде един, па в другия дойде друг - без конкретни имена нищо няма да се промени.

  - Мхм..., макар че го разбирам пича - спестява си неприятности, като да каже нещо и да си губи времето по съдилищата за клевета

  - Ами аз например щях да откажа подкупите и нека ме изгонят - да видим на какво основание щяха да го направят и тогава с чиста съвест можех да посоча съответното учебно заведение.

  - Доколкото разбирам, са ползвали помещения без пари, за да провеждат безплатни курсове, на студенти от същият университет. Просто са им поискали наем или подкуп

  - И така да е има си начин за искане на този наем, така както си има и начин за организиране на тези безплатни курсове.

  - Те си знаят какво правят. Гледам ги, решили са си радикално проблема А по-скоро съответният университет губи.

 11. 11 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 912 Неутрално

  До коментар [#7] от "Музар":

  А програмата на Академията, ми грабна ме, въпреки че нищо не разбирам от програмиране, а само каквото съм чувал от клиентите ми. Виж, като юзер на продукцията - ми цялото им обучение е насочено към това, което се търси в момента. Как да не им се радвам.

 12. 12 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  До коментар [#11] от "Федор Венедиктович Езерский":

  Преподават на убийствено ниво - ако отделиш 6-8 месеца, и вложиш наистина старание (друго не ти трябва, курсовете са безплатни), то можеш да станеш програмист, който може да се самоиздържа от това. Напоследък гледам имат и курсове за мобилни приложения, които би трябвало да са доста търсени.

  Но се учи здраво.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 13. 13 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 912 Неутрално

  До коментар [#12] от "Тони!":

  Ами така трябва да бъде - широка цедка при влизането, и тесен изход - да излизат най-добрите.
  И нашите университети, като ги гледам, разшириха входа, да влиза сульо и пульо, лошото е, че и изхода е широк - на практика отпадналите от обучение са тези, които са духнали при някоя студентска бригада. Разбира се, има и такива, които са се отказали, просто защото са се отказали, но те са единици

 14. 14 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1362 Неутрално

  [quote#8:"Федор Венедиктович Езерский"]Няма да ви кажа кой университет.[/quote]

  Такъв отказ Наков получи от СУ. Тогава не ставаше дума за безплатни курсове, които организира в университета (по-точно във факултета по математика и информатика), а за това, че той работеше безплатно (много хора го правят) като преподавател там. Разбира се, когато ти поискат пари за това, че работиш за тях, вече решаваш, че са прекалили.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 15. 15 Профил на c0ng0
  c0ng0
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Всичкото хубаво, но имам 2 въпроса:

  1) Освен .Net нещо друго научават ли в "Академията"? Или Наков знае само това и това пропагандира?
  2) Тия съвсем безплатни курсове дали все пак не включват договор/споразумение с някакви условия от страна на Телерик?

 16. 16 Профил на c0ng0
  c0ng0
  Рейтинг: 435 Неутрално

  PS: Ако успеят да обучат 22000 "програмиста" сещате ли се какъв ще е резултатът? Срив на заплатите в бранша и поява на безработица. То не че сегашния контингент от програмисти не е съставен от 90% посредственост.

 17. 17 Профил на corpia.hor
  corpia.hor
  Рейтинг: 233 Неутрално

  майкрософт булшит ... същото, на което обучава 'безпристрастното' академично служение от СУ, ТУ и т.н.

 18. 18 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#15:"c0ng0"]2) Тия съвсем безплатни курсове дали все пак не включват договор/споразумение с някакви условия от страна на Телерик?[/quote]

  Онлайн - абсолютно никакви плащания. Обясних по-рано - регистрация ти е необходима само, ако искаш сертификат. Иначе уроците и форумът са достъпни без никакво заплащане.

  Присъственото обучение - ако си добър - можеш да избираш къде и какво да работиш. Не знам да има "скрити" уговорки и плащания и/или ангажименти.

  Колкото до първата ти точка - това е профи стандарт. Опън-сорса си има своите ограничени възможности, колкото и да не ти харесва. И учат доста съпътстващи неща, за да работят добре с .Net , но са все за платени програми/ платформи.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 19. 19 Профил на dunkan
  dunkan
  Рейтинг: 402 Весело

  Онлайн филмчетата им не са баш на нивото на американските онлайн академии, но начина по който обясняват нещата в ИТ-бизнеса на HR-ите е наистина знаменателен! Много ме кефи Наков:

  http://www.economy.bg/humancapital/view/4160/Svetlin-Nakov-ot-Telerik-Ne-mrynkajte-che-nyama-kadri-Syzdajte-gi-sami!

 20. 20 Профил на bitaka
  bitaka
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#2] от "Федор Венедиктович Езерский":

  малкия му брат що?

  харпун
 21. 21 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#2] от "Федор Венедиктович Езерский":
  Малкото братче на Преслав
  Нищо общо с Огнян Наков (за протокола)

  Иначе убава рекламка. Те и двамата ПРа го умеят добре, но са и добри специалисти (според мен), въпреки че леко прекаляват с ПРа.
  Преслав не е ли в Щатите от иладо години?

 22. 22 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Момци, само за протокола, тия он-лайн работи не струват и една десета от курс с преподавател, вервайте ми

 23. 23 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#22] от "gsb":

  Индивидуален преподавател ли имаш предвид?
  Ще вземеш да ме амбицираш и да ходя (като наблюдател) на лекции в СУ, за да направя сравнението.

  Все пак обърни внимание на лекционните часове - доста са малко. Но дават доста повече, отколкото същият брой часове "при преподавател".

  И не забравяй самостоятелното усилие, което всеки сам си го прави.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 24. 24 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#23] от "Музар":

  Имам предвид курс с 10тина човека (не визирам конкретно техните) срещу он-лайн курс.
  Преподавателя ( добрия) следи аудиторията, вижда кога спят, забавя или забързва темпото, усеща кога ги губи и пуска някоя шега, прави почивка, отговаря на въпроси, следи как си правиш упражненията и изобщо има обратна връзка, важно е. И не на последно място, като идеш там, си отишъл на курс, седиш слушаш и не правиш друго, за разлика от он-лайн курса дето го паузнеш па си правиш кафе, па се сетиш нещо друго..

 25. 25 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#24] от "gsb":

  Онлайн уроците са запис на реалните. Има удобство - спираш си записа и си правиш сам задачката, можеш колкото си искаш време да отделиш и да си играйкаш с нея.

  По време на реалната лекция има и въпроси и следене на аудиторията. След това има и няколко часа упражнения (които не са филмирани).

  За присъствено обучение се държат тестове, вкл. за IQ. Има и някои изисквания по отношение на другото образование. Тези курсове не покриват ИТ-специалностите в ТУ или СУ, защото няма курс по математика, например. Но са предимно за студенти, които слушат съпътстващите курсове в редовното си следване.

  Това НЕ е университет, а Академия. Цели се в специализираното обучение. В тясна област. Сравненията ти нямат място тук, сори за по-острия тон.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 26. 26 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#24:"gsb"]И не на последно място, като идеш там, си отишъл на курс, седиш слушаш и не правиш друго, за разлика от он-лайн курса дето го паузнеш па си правиш кафе, па се сетиш нещо друго..[/quote]

  Аз пък точно това смятам, че е предимство. Какво ти пречи да дремеш на лекция? Нищо, само го правиш на дървена банка, т.е. неудобно.

  Ако те интересува материята - спирането (паузването) можеш да използваш за тренировка или разграване на твои идеи. Тук нещата зависят от собствената мотивация на учещия.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 27. 27 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Само да отбележа малко статистика: тази статия, макар и слабо коментирана, е прочетене само от 300 души по-малко, отколкото злободневната тема за пушенето и непушенето!

  Това е един комплимент (в разумния смисъл на думата) към темата и съдържанието (интервюто).

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 28. 28 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3444 Неутрално

  [quote#14:"mapto"]Разбира се, когато ти поискат пари за това, че работиш за тях, вече решаваш, че са прекалили. [/quote]
  ...и почваш да работиш за Катар.
  Research Focus at QCRI
  Preslav’s research interests include computational linguistics, machine translation, lexical semantics, Web as a corpus, and biomedical text processing.
  At QCRI, he works on Arabic language processing, with an emphasis on machine translation to/from Arabic, both written and spoken.
  http://www.qcri.qa/our-people/bio?pid=35

 29. 29 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#24] от "gsb":

  И още нещо: ако посетиш форума (дори без да се регистрираш) ще видиш нещо необичайно за бг: ако има въпрос - отговор се получава в рамките на няколко часа. Независимо от темата.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 30. 30 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Ресторантьорите са готови да плащат глоби и да допуснат пушачи по празниците
  4147 прочитания
  4146 прочитания - на интервюто!

  (умишлено сравнявам с най-малко политическата тема от филтъра)

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 31. 31 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 651 Неутрално

  И от мен едно браво на Преслав и колегите му за инициативата - и най-вече за нивото, мерака и постоянството. ... И това, че е в България и на български ... И, че поглеждат и извън София ...
  ... То, верно, хубаво е освен бума в софтуера да видим нещо подобно и в хардуера, но това е друга бира - с повече пари и доста по-сериозно обучение.

 32. 32 Профил на bgdev
  bgdev
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Братя са. Светлин е нереализираният брат на Преслав Наков. Преслав получи награда от президента, защити докторска дисертация и работи наистина за науката. Този тук само се пъне колко бил велик и как "произвеждал хора".

 33. 33 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1824 Неутрално

  Няма ли някой да обсъди алкохолните приключения на Тъмнин Наков бе, стига с тази Терорист Академи

  Обичам да грухтя и плюскам.
 34. 34 Профил на kiril petrov
  kiril petrov
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Мда
  става досадно да се пише само за великия Наков и неговия патрон м-р Президент

 35. 35 Профил на esperanza12
  esperanza12
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#15] от "c0ng0":

  На въпросите:
  1.Основното .Net, тъй като Телерик има нужда от такива специалисти.
  2.В третия "семестър" на академията мисля, че се подписва някакво споразумение, че Телерик имат приоритет като работодател и че ако те искат трябва да работиш за тях (как точно го оформят не знам). Все пак тогава обучението е на пълен ден и предполагам, че им коства много ресурси.

  Не виждам как биха наводнили пазара на ИТ специалисти. На година надали излизат повече от 200-300 човека със завършен пълния курс на обучение на Академията.

 36. 37 Профил на Димитър Нанев
  Димитър Нанев
  Рейтинг: 423 Неутрално

  Браво! Отлична инициатива, пожелавам успех! Индустрията и страната има нужда от хора като вас!!!

 37. 38 Профил на Ирина Марудина
  Ирина Марудина
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Браво на Наков - умее да преподава, спор няма.

  Само искам да отбележа, че не си представям тази материя да се преподава в университет. Малко по-нагоре в статията е казано, че в нашия бранш 4 години са достатъчни да не четеш новости за да изхвърчиш тотално. Следователно тези курсове имат такава давност - 4 години. Това си е трейнинг академия, не университет. Университетът е за цял живот.

  Да не бъркаме Education с Training.

 38. 39 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#38] от "Izida":

  Много на място забележка! Но аз, без да съм точно в този бранш, не мисля че става дума само за трейнинг. Без да е в презентацията (т.е. основата на лекцията) всички лектори казват неща, които имат значително по-дълготрайна валидност. Става дума за едни "добри практики", дето не се влияят от конкретната (актуална) програмна "мода". Честно казано - точно тези леки отклонения ме впечатляват. Аз не се занимавам с програмиране, но колегите ми са програмисти, най-вече уеб . Част от лекциите изгледах, за да открия начин за по-лесен разговор с тях. Има неща, които от години се опитвам да им кажа, а те не възприемат. Нищо, че са с по 5 години в ТУ или СУ. Не вдяват адски прости и обикновени неща. И точно такива прости и обикновени неща са преплетени в лекциите на Телерик. Според мен нещо в обучението в ТУ/ СУ ужасно куца - щом аз (като лаик) знам или се сещам за тези дребни нещица, а те - дипломираните, дори не им обръщат внимание. Въпреки, че се аргументирам с препратки към сайтове-примери или дори към W3.org и стандартите. Май навлезнах в ненужни подробности, извинявам се.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 39. 40 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#2] от "Федор Венедиктович Езерский":

  Фьорочо,
  тая фирма работи професионално. следователно не е ориентирана към руския пазар

  РЕФОРМИ !
 40. 41 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#15] от "c0ng0":

  Цонго,
  много си прост! виж курсовете в сайта на Академията. виж и предишни години, тогава ще прецениш, че е безпредметно да задаваш тъпите си въпроси.

  Наков и Телерик може да имат някои недостатъци, но инициативата им с Академията им е похвална. наистина си обучават и приобщават най-качествените кадри от Академията, а след това създават легенди в кадрите им, които отиват в други фирми. и не на последно място, учат хората на нови технологии, а не на остарелите и неизползваеми курсове по Фортран, Майкрософт Офис, Количествени методи в управлението

  РЕФОРМИ !
 41. 42 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#33] от "Свинчуга":

  сега кажи, че пишеш в dreal и съвсем ще ми се издигнеш в очите

  РЕФОРМИ !
 42. 43 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Всичко е пари хора - никой не му дреме дали ще има кадърни ит специалисти (макар че това ит специалист е адски широко понятие).От академията са разбрали че така се правят страхотни пари.Ако изкараш курса - минимум две години на работа при техен партнъор на доста занижена заплата.Знам го защото съм карал единия от техните курсове.

  Не си мислете че има безплатен обяд или сирене.

  Горд българин с три години стаж в Испания .
 43. 44 Профил на rrv
  rrv
  Рейтинг: 458 Неутрално

  И с риск да се повторя - Хората организиращи това начинание са истински патриоти!!!

 44. 45 Профил на debil
  debil
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#43] от "tarikata":

  Съгласен съм , не познавам тази компания отблизо , но тази академия с нейните "безплатни" ми звучи като някакъв вид "кастинг" за персонал. Особеннно ми стана весело като прочетох , че : "Заради състезателния характер на програмата единствено курсистите, които демонстрират постоянна активност и отлични резултати по време на изпитите, имат възможност да продължат напред."

  Хората си отглеждат и "угояват" бъдещи служители. Най-послушните минават напред, а на останалите - чао.

  Така действат фирмите в Индия

 45. 46 Профил на Dwight Schrute
  Dwight Schrute
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#38] от "Izida":

  Абе не знам какво си педставяте да се учи в университета, но преди години ми се яви на интервю следния кандидат. Завършила мацката магистратура по ИТ в Паисий Хилендарски....м-а-г-и-с-т-р-а-т-у-р-а да повторя. Оказа се, че за тези години не е написал един (е-д-и-н) ред код - бре въртяхме-сукахме, дипломна работа, някое домашно поне. Не, та не - ни един ред код за цялото следване. Е, за чий ми е такъв безценен кадър-магистратурен, кажете?! Взехме си едно младо момче дето тъкмо беше завършило гимназия, обаче вече написало няколко уеб базирани ММО-та, ей така за ташак...

 46. 47 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#45] от "debil":
  До коментар [#46] от "vat69":

  Първият коментар под статията е мой и в него дадох линк към сайта на Академия Телерик. Ако коментирате без да сте погледнали дори сайта, значи сте едни кухи празнословци. Първо се информирайте, после давайте мнение. От написаното от вас разбирам, че пишете наизуст.

  Лошо няма - от 1000 посетителя на темата поне 10 ще имат полза. А вашите мнения помпат посещения, следователно ползи. За посетителите. 10 от 1000 ще намерят къде да получат знания и умения. И ще забравят такива като вас.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 47. 48 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 796 Неутрално

  добрите програмисти са самоуки, не им трябват никакви академии. Всичко което се 'преподава' в 'академии' можеш да си го научиш и сам, в интернет има предостатъчно информация.

 48. 49 Профил на MILKO
  MILKO
  Рейтинг: 402 Весело

  Хед-хънтинг от Ново поколение

  Майстори са момчетата , не мога да им го отрека
  ----

  всъщност ....няма лошо , даже чудесно

  във всеки от нас може да дреме един нов Айнщайн,Нютон,

  новите Хитлер , Поп Кръстю......
  със сигурност нямат нужда от хед хънтинг - те се самооткриват
  евала на откривателите

  ПАЙНЕР , ШЛЬОКАВИЦА , ЗРЕЛИЩА И НОВА АЕЦ
 49. 50 Профил на c.s.i.m.l.
  c.s.i.m.l.
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Лицемер си ти Наков(и ИТ-ата) - знанието да бъдело безплатно, но за преподавателите н си забравил хонорар. Ок и преподавателя е хора нормално - но за производителя на знанието не те пука - много обичате вие така - копи пейст наготово и после шъ преподаваме(срещу хонорар) и строим социални и други мрежи ...

  :-Р

 50. 51 Профил на daria_vip
  daria_vip
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Щом са нужни толкова програмисти именно за това те ще ги създадат и обучат безплатно защото в пазарна среда подобни дисбаланси се регулират именно от работодателите .
  Погледнете нивото на заплатите в този сегмент -те са нискоконкурентни и без реален дългосрочен план за растеж и експанзия .
  За фирма от подобен вид е стратегически приоритет да се развива и за да го прави трябва да е способна да овладее разходитре ,недостига си на кадри и за да супресира нивото на заплащане в специфичният сегмент което в момента е абсолютно нееластично нивона заплащане.
  Заплатите в сегмента програмиране са под влияние единственно на липсата на каквито и да е алтернатива за фирми подобни на Телерик
  Естественно рано или късно ще им писне и enought is enought ще го променят това статукво дългосрочно което ще имдаде визия за развитие и огромен плюс за продуктивността и ефективността на фирмата
  Инач е какъв е плана и дългосрочната им визия за развитие в сегмента те и така са ненкурентни откъм заплащане с много държави в изтона европа .

 51. 52 Профил на Ирина Марудина
  Ирина Марудина
  Рейтинг: 608 Неутрално

  До коментар [#46] от "vat69":

  За мен в университета се учат неща, които после в работата никой няма да те чака да учиш! Език за програмиране се учи бързо когато вече знаеш един-два. Добрите практики - и за тях има книги, на по-високо ниво. Но да си чул някой да учи числени методи или теория на графите докато работи? Рядко, много рядко ... Изобщо важното е в университета да си развиеш мозъчето и да знаеш как да намираш информация, да знаеш как да учиш сам. По мои впечатления, когато един програмист има сериозен интерес и към друга сфера на човешкото знание - икономика, биология, физика, обикновено дава по-интересни и иновативни решения и като програмист! Иначе си кон с капаци.

 52. 53 Профил на Ирина Марудина
  Ирина Марудина
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Между другото в екипа си имам двама колеги, на които това е първа работа и нямат никакъв опит освен курсови работи по програмиране в университет. С няколко месеца примерни и олекотени задачки, вече са неделима и важна част от екипа. По-доволна съм от тях от колкото от хора с години опит в бранша! Т.е. не е практическата част най-важната, тя се учи.

 53. 54 Профил на bat johnny
  bat johnny
  Рейтинг: 402 Неутрално

  В качеството си на посещаващ академията на Телерик (присъствено) мога да кажа че съм възхитен от начина на преподаване. Те още от началото момчетата казаха че без самоподготовка и стремеж към самостоятелно придобиване на знания нищо няма да се постигне.
  Аз съм абсолютно съгласен - завършил съм университет в чужбина и там също се натякваше постоянно че никой няма да ти държи ръката. Това е страхотна стъпка към кариерата на по-късен етеп.

  Така че към Телерик само адмирации за инициативата. А към българските подкупни университети - Shame on you!
  Айде от мен толкоз че имам изпит по C# другата седмица и трябва да се готвя

  Дюнери пробирам, ЕГН-та си набирам....
 54. 55 Профил на hypercube
  hypercube
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#43:"tarikata"]Ако изкараш курса - минимум две години на работа при техен партнъор на доста занижена заплата.Знам го защото съм карал единия от техните курсове. [/quote]

  А ти какво очакваш - 5000Е, личен автомобил и апартамент в центъра ли?

  Това е една от малкото фирми, която освен да взема и дава много. А това е най-важното.

  Не питайте какво страната ви може да направи за вас, попитайте какво вие можете да направите за нея! Дж.Кенеди
 55. 56 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1910 Весело

  Наков става известен хакер през 1998 г.

  През 1998 г. Интернет започва бавно да навлиза в България. Наков спечелва като награда от едно състезание модем на скорост 14.400 Kbps. Тогава Интернет достъпът е безумно бавен и ужасно скъп. Наков тегли на скорости от 1 KB/s до 3-4 KB/s и хаква местните Интернет доставчици, за да влиза в Интернет безплатно.

  По-късно Наков се научава на мрежово програмиране и пише Интернет вируси и шпионски софтуери, както и софтуер за проникване в чужди компютърни мрежи. По това време в България хакването на компютърни мрежи не се счита за незаконно деяние и Наков съвсем законно хаква десетки компютърни мрежи, събира кредитните карти и паролите за интернет банкирането на хиляди американци и си пазарува по Интернет книги за програмиране и алгоритми на английски език.

  Наков става известен хакер във Велико Търново и региона след като спира Интернет достъпа на целия град за около 1 месец чрез мощна дистрибутирана flood атака (DDoS attack), реализирана чрез написан от него масово разпространен компютърен вирус. След този инцидент му дават безплатен интернет, за да остави хората на спокойствие.

  oт официалния му сайт

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 56. 57 Профил на Creature
  Creature
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#17] от "corpia.hor":

  Преди време присъствах на лекция на Наков и още едно момче от академията за нововъведенията в Java 7 (още не беше излязла) - беше на изключително ниво. Та съвсем не е само майкрософт. А и не това е важното. Евала мога да му кажа само...

 57. 58 Профил на kamm
  kamm
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Това е много хубаво което правите, ама да вземете да се разпространите из цяла БГ, а не само в София и още 1-2 града. Защото аз бих карал такива курсове, тъй като университета не ми даде никаква сериозна компютърна подготовка...

 58. 59 Профил на Теодоси Бялков
  Теодоси Бялков
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Браво на момчетата. Успехи

  http://touchesofvarna.blogspot.com/
 59. 60 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1362 Неутрално

  [quote#48:"Ментор"]добрите програмисти са самоуки, не им трябват никакви академии. Всичко което се 'преподава' в 'академии' можеш да си го научиш и сам, в интернет има предостатъчно информация.[/quote]

  Да обаче когато самоуките гении свършат, отнякъде трябва да се намират още хора и тогава нещата опират до нас простосмъртните, на които им трябва помощ, за да научат нещо ново.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 60. 61 Профил на Ирина Марудина
  Ирина Марудина
  Рейтинг: 608 Неутрално

  До коментар [#60] от "mapto":

  Помня отлично едни думи, казани ми по времето, когато бях "младши":

  "Не ме интересува какво знаеш - тези знания утре ще са ненужни и остарели. Интересува ме да видя дали можеш да учиш! Защото да си програмист означава постоянно учене."

 61. 62 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1362 Неутрално

  [quote#61:"Izida"]Интересува ме да видя дали можеш да учиш![/quote]

  Способността да учиш също не е нещо, което непременно придобиваш сам. Хубаво е човек да може да постига такива неща сам, но не пречи да има и кой да ти помогне.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 62. 63 Профил на hristo_gu
  hristo_gu
  Рейтинг: 233 Неутрално

  БРАВО НА ТЕЗИ МОМЧЕТА!
  ИДЕЯТА ИМ Е СТРАХОТНА И ОБЩЕСТВЕНОПОЛЕЗНА.

  СТРАХОТО ИМ СЕ РАДВАМ!
  Още повече че, са българи!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK