Борислав Сарафов, кандидат за главен прокурор: Тих и спокоен човек съм, но ако някой пречи на прокуратурата и съдебната реформа, ще му писнат ушите

Борислав Сарафов

© Георги Кожухаров

Борислав СарафовИзборът на нов главен прокурор ще се проведе на 20 декември. Тримата кандидати са заместник главният прокурор Галина Тонева, председателят на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров и административният ръководител на Специализираната прокуратура Борислав Сарафов. 
"Дневник" се обърна към тях с няколко еднакви въпроса за визията им за прокуратурата, случващото се в съдебната система, нужните реформи и с допълнителни въпроси, свързани с работата и кариерата на всеки от тях. 
Вчера публикувахме разговора с Галина Тонева, днес четете Борислав Сарафов, който ни отговори по мейл. След изслушването в етичната комисия на ВСС миналата седмица Сотир Цацаров отказа уговореното интервю. Тогава той заяви пред журналисти, че е изморен от "помията, която се изля върху мен". "Смятам, че бях обект на една доста целенасочена кампания." Попитан кой е "изсипал помията", Цацаров отговори само: "Хората, които имат интерес процедурата по избор на главен прокурор да се отложи и въобще да не се състои избор." 
В четвъртък ще стане ясно дали соченият досега за фаворит Сотир Цацаров ще събере необходимият брой гласове, или след тази процедура няма да има нов главен прокурор. 


В концепцията си цитирате проф. Борис Велчев, който е заявил, че се надява в края на своя мандат прокуратурата да не се нуждае от спасител. Ако бъдете избран, каква се надявате да е прокуратурата след седем години?


- След седем години? Преди да отговоря на въпроса, ще си позволя да ви обрисувам една пасторална картина - как самото произнасяне на думата прокуратура предизвиква тръпки у престъпни босове, данъчни измамници, корумпирани чиновници, а у честните хора – чувство на уважение и респект. Как колегите ни от Европа изучават нашия опит, а не само ние техния. Как прокуратурата работи тихо, спокойно и ефективно, сякаш на автопилот, при това без някой да я сочи (или да сочи правосъдието като цяло)  за камък на шията в развитието на България или пък да си мие с нея ръцете за собствените си грешки. Това не е утопия -  убеден съм, че е възможно, макар и да е зверски трудно. В това число, защото не зависи само от главния прокурор, от магистратите и от Висшия съдебен съвет.
Добре работеща прокуратура за мен е прокуратурата, която работи в добри условия – в които личната отговорност на магистратите е висока, в които квалификацията е непрекъснат процес и условие за работа в институцията, в която честните и работещите получават повече, а мързеливите и некадърните ги наказват. За създаването на тези условия отговорност носят всички - народните представители, министрите, дори всеки българин.


Прокуратурата не се нуждае от спасител и като цяло тя днес работи по-добре, реформата върви в правилната посока. Огромният проблем е, че тази реформа прави миниатюрни стъпки, че върви изключително бавно, в т.ч. като разменна монета в политическите сблъсъци. Но да не забравяме, че добро правосъдие се постига с добри законови условия, а те пък от своя страна - с политически консенсус. И че "удобен" кандидат за който и да било висок пост в държавата е знаещият и можещият, а не "нашият" или "техният" човек . В този смисъл след седем години си представям като реализирани и част от идеите на г-н Велчев – като децентрализация, отърсване от несвойствена работа… 


Имаше много коментари след обявяване на вашата номинация, защото тя беше неочаквана, твърдеше се, че е спусната само за да създаде впечатлението за състезание. Преди два месеца в интервю за БНТ споменахте, че бихте приели безрезервно кандидатурата на г-жа Тонева за главен прокурор. Сега се изправяте срещу нея.


- Работил съм с г-жа Тонева много години, добре познавам качествата й и не се отричам от думите си. Убеден съм и във високо професионалните качества на г-н Цацаров. Но аз не съм се изправил срещу тях, не усещам и те да са го е направили. Ние изправихме едни срещу други своите идеи за доброто на прокуратурата. Дори не едни срещу други – който и да бъде избран, може и дори е длъжен да възприеме и приложи добрите идеи на колегите си, защото според мен нашите концепции взаимно се допълват. За мен изборът е състезание на идеи и концепции, затова именно реших да участвам в него.


"За съжаление познавам лекотата, с която едно лице може да бъде привлечено към наказателна отговорност. Въпреки увереността ми, че това не може да става системно, в отделни случаи може да стане и поръчково. Бизнес конкуренти могат да разчистят сметката чрез "услугата" на някой прокурор да започне наказателно преследване и скоро след това да го прекрати поради необоснованост." Това е цитат от книгата на проф. Борис Велчев.


- И аз ще започна с израза "за съжаление", защото понякога и аз съм оставал с впечатление, че в най-новата ни история има случаи на т.нар. преследване чрез съд. Това е може би е едно от най-противните изкривявания в системата и в обществото – използването на държавната правозащитна и правоохранителна  машина за разчистване на корпоративни или лични сметки. За мен има и друго, не по-малко отвратително – двойният аршин, т.е. минаването на едни "по тънката лайстна" и стоварването върху други на цялата строгост на закона.


Същевременно лошото е не само, че поръчки е имало и са били изпълнявани. Зло с равен знак е и това, че почти всеки, от когото бъде потърсена отговорност за извършено престъпление, лепва етикета "поръчково" на обвинението, без обяснения. Спомнете си с каква лекота  Петър Стоянов–Сумиста твърдеше, че делото срещу него е поръчково, а процесът - политически, когато на всички е съвършено ясно, че подсъдимите са обикновени криминални субекти. По този въпрос ще кажа само още нещо:  ако някой смята, че може да ме използва за поръчки, по-добре да се надява да не бъда избран за главен прокурор.


Какво бихте направили, за да не се стига до такива "услуги"? Ако разберете за такъв случай, какво ще предприемете?

- Това, което предвижда законът, дори с риск да бъда атакуван и оплют. Ще приема всяка атака за това, че съм спазил закона като лично предизвикателство. Няма да се мъча да се харесвам на всички, в т.ч. на корумпирани или немарливи колеги. Но именно тук е и една от причините да виждам като най-перспективна екипната работа на прокурорите, в т.ч. с колегите им от останалите разследващи и контролни органи.


Може ли да "поръчаш" някого едновременно на няколко прокурори, на няколко служители от ГДБОП, ДАНС, НАП и други институции? И ако си поръчал на един, може ли той да вкара в кориците на делото лъжливи доказателства или да унищожи други? Няма ли освен това веднага да лъсне къртицата?


Борислав Сарафов е административен ръководител на Специализираната прокуратура от лятото на 2011 г. Преди това е работил във Върховната касационна прокуратура (ВКП) начело на отдел  за борба с организираната престъпност. Работи по редица знакови дела като тези срещу Братя Галеви, Златомир Иванов-Златко Баретата, депутатите Гюнай Сефер и Митхат Табаков, прокурорите Тома Томов и Димитър Викентиев и други.


Сарафов завършва право във Висшия институт на МВР през 1995 г. Веднага след това започва работа като следовател в София. Последователно е бил зам. районен прокурор в Сливница, прокурор в Окръжна прокуратура - София, зам. апелативен прокурор на София. През 2007 г. е командирован във ВКП.


Номинацията на Сарафов беше издигната от председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев, а зад нея застанаха членовете на съвета Мария Кузманова и Милка Итова (бивши съдебни инспектори), Димитър Узунов (бивш председател на районния съд в Сандански) и Юлиана Колева (бивш депутат от ГЕРБ). 

Борис Велчев каза в последното си интервю за "Дневник", че се е опитал да гледа работата си по най-тихия начин, "без да давам шумна гласност на всичко онова, което правя". Какъв ще бъде вашият подход?


- Напълно съм съгласен с него. Работата трябва да върви тихо, без показност и фойерверки. Не мога да гарантирам същото, когато трябва да се отстояват интересите на институцията и на правосъдието като цяло. Аз съм тих и спокоен човек, но ако някой пречи на прокуратурата и на реформата в съдебната система, може и да му писнат ушите. Сигурно е обаче, че прокуратурата ще бъде открита за медиите и обществото. Това е нейно задължение. Това не значи обаче, че ще се говори повече, отколкото ще се работи.


Какво е мнението ви за командироването?


- Като кръпка в асфалта. Необходима е спешно, за да не се чупят колите, но е толкова качествена, че не издържа и един сезон. Командироването е крайна, но понякога необходима мярка, каквото, убеден съм, е и мнението на новия ВСС.


Според вас необходима ли е децентрализация на прокуратурата?


- Безусловно. Като се почне през правомощията на главния прокурор, мине се през бюджета на институцията и се стигне до правомощията на административните ръководители и на всеки отделен магистрат. Децентрализация е необходима по отношение на администрирането на прокуратурата, но без да засягаме възможностите на инстанционния контрол.


Какво е мнението ви за прилагането на специалните разузнавателни средства (СРС)?


- Като ръководител на прокуратурата, работеща само по тежки и сложни престъпления, извършени от организираната престъпност, убедено мога да кажа, че СРС са необходим инструмент за разкриването и доказването им. Те обаче трябва да се използват балансирано и под строг контрол само в случаите, когато други възможности за събиране на доказателства няма.  


Как ще предпазите прокуратурата от външен натиск?

-С откритост и прозрачност в работата на институцията и с лична отговорност за това.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Blackradio
  Blackradio
  Рейтинг: 581 Весело

  Ама сичките му са ени такива принципни и безкомпромисни и честни и напрао не чуек а стумана дет е рекъл пуетъ. А пък кат доде времето се размирисва на най-обикновени фекалии

  Всичко е преходно, освен простотията. Тя е вечна.
 2. 2 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1441 Любопитно  Кратко, точно и категорично ясно !!

  На някой, обаче

  да му е станало ясно какво "каза" вчера Тонева ??!!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 3. 3 Профил на MILKO
  MILKO
  Рейтинг: 409 Весело

  [quote#111:"Днi"]Борислав Сарафов, кандидат за главен прокурор: Тих и спокоен човек съм, но ако някой пречи на прокуратурата и съдебната реформа, ще му писнат ушите
  [/quote]
  и той трябва да каже нещо
  ако мълчи.....ептен кофти

  ПАЙНЕР , ШЛЬОКАВИЦА , ЗРЕЛИЩА И НОВА АЕЦ
 4. 4 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  "...Борислав Сарафов, кандидат за главен прокурор: Тих и спокоен човек съм, но ако някой пречи на прокуратурата и съдебната реформа, ще му писнат ушите..."

  Какво им става на тези хора? Какъв е този нов стил на изразяване на отношение? И Сарафов, като един "висок" български политик ще вика висока, чак ще крещи. И ще изплаши гаргите с викане!

 5. 5 Профил на Blackradio
  Blackradio
  Рейтинг: 581 Весело

  Некви верващи в светлото бъдеще и кристалната комунистическа честност и почтеност на властимащите и съдебната система са на напцували рейтингово

  Всичко е преходно, освен простотията. Тя е вечна.
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 581 Весело

  До коментар [#5] от "Blackradio":

  И пониково ги знаем, кои са

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 8. 8 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  [quote#2:"barcelonski"]Кратко, точно и категорично ясно !! [/quote]
  Да. Толкоз "Кратко, точно и категорично ясно", че поражда съмнение дали това не са отговори на предварително доставени въпроси, за да може интервюирания да си подготви отговорите.

  П.С. Да уточня: Не познавам човека, нито репутацията му. По принцип съм бая критичен към всички и всичко, та рано заран може и да звуча заядливо. Напълно възможно е човека да е свестен, с бърз ум, пестелив на думи и с дар слово.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 9. 9 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Борислав Сарафов и съпругата му Евгения притежават общо 4 апартамента в София, като от тях са купили само един - 42 кв.м. в Люлин. Останалите са получили като дарение?! от мама и тати
  --

 10. 10 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  "...неочакваният бумеранг, излетял от изслушването на конституционните съдии, разтресе мислещите граждани и показа колко е загубило обществото ни от неизползването на нормални публични механизми при избор на хора на ръководни постове"...
  http://www.dnevnik.bg/analizi/2012/12/17/1965867_boriana_dimitrova_alfa_risurch_gaf_na_pravitelstvoto_e/

 11. 11 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Кой според вас е скандалът на 2012?

  - Като тенденция - замазването на всякакви скандали. Конкретно – номинациите и изборът на висши органи на съдебната власт, Конституционния съд.
  http://www.dnevnik.bg/analizi/2012/12/17/1965867_boriana_dimitrova_alfa_risurch_gaf_na_pravitelstvoto_e/

 12. 12 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Ама хич не изглежда нито тих, нито спокоен.

  Гледа лошо, космосът му е крив...абе милиционер по душа (ако не е по образование).
  Горко ни.

 13. 13 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Това с ушите показва нивото му на мислене. Не, опитал се е да придаде някаква загладеност на отговорите и да каже това, което хората искат да чуят. По-скоро би ми харесало ако заяви, че ще обърне внимание на всички случаи, когато от прокуратурата са повдигали поръчкови обвинения, ще престане да бъде придворния пудел на Цвъки, и ще разследва всички прокурори, които са се издигнали на важни постове, след скалъпване на дело.

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 14. 14 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#12:"tily_lily"]милиционер по душа (ако не е по образование). [/quote]

  Завършил право във Висшия институт на МВР. Това е достатъчно.

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 15. 15 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2380 Весело

  [quote#12:"tily_lily"]ако не е по образование[/quote]

  E!
  Чист симеоновски милиционер. Което само по себе си е причина за силно подозрение в нечистота. Прекалено много станаха милиционерите в съдебната власт и само главен прокурор-фатмак ни липсва. Поне да беше от ВИФ!

 16. 16 Профил на solaris69
  solaris69
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#8:"Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)"]Напълно възможно е човека да е свестен, с бърз ум, пестелив на думи и с дар слово. [/quote]
  А дано, ама надали!

 17. 17 Профил на solaris69
  solaris69
  Рейтинг: 466 Любопитно

  [quote#9:"leon12"]Останалите са получили като дарение?! от мама и тати [/quote]
  или от благодарни клиенти?

 18. 18 Профил на nomer37
  nomer37
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Тих и спокоен човек съм, но ако някой пречи на прокуратурата и съдебната реформа, ще му писнат ушите
  ////
  Ванча е много добре с ушите, с очите има някакъв проблем, но той явно от много четене и писане срещу прокуратурата!

  "Отдавна твърдя, че социализмът има нещо общо със СПИН. Предимно се предава по наследство и по полов път." Антон Кутев
 19. 19 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1695 Неутрално

  "Тих и спокоен човек съм, но ако някой пречи..."

  Най-страшен е гневът на кротките.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 20. 20 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Бедните се оплакват, че не им дават работа, търсят кой е виновен. Главният прокурор (бяха ми казали на кого е внук, но забравих) се оплаква, че законите не били добре и можели да се използват за лесно подвеждане под съдебна отговорност, като че ли прилагането на законите сякаш не зависи от колегите му прависти. Има ли някой в тази нация, който да смята, че нещо зависи от него? Още ли сме в епохата на чл. 1 от Конституцията?

 21. 21 Профил на Memish Mustafov
  Memish Mustafov
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Гугушева при него ли работеше?

 22. 22 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 941 Любопитно

  Ако не беше стремглавата кариера на ракетата-носител
  /сегашен вицепрезидент/,за Боби нямаше и да се говори.
  Известен е с това,че шамаросва арестанти.
  Научил го е в Магнаурската школа.

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 23. 23 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  [quote#20:"bobop77"]Главният прокурор (бяха ми казали на кого е внук, но забравих)[/quote]

  Онези, които трябва, явно не са забравили.

 24. 24 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 930 Неутрално

  #2, Тонева вчера навлезе доста по-задълбочено в материята и показа доста по-пространни идеи какви са проблемите в прокуратурата и какво точно трябва да се промени.Тук имаме само общи приказки, които всеки прокурор може да каже. Но за да разбере човек това, трябва да е малко повече подготвен по тази тема. А ти очевидно не си!

 25. 25 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 930 Неутрално

  "..Сарафов не отговори конкретно с какви пари са били купени трите негови апартамента, които са дарение от родителите му. "Не търсете там, няма драма... от този храст заек няма да изскочи."
  Номинацията на Сарафов беше изненадата в надпреварата за главен прокурор. Тя беше внесена в последния момент, като впечатление направи, че по-голямата част от петимата членове, които застанаха зад нея, са издигнати от ГЕРБ и избрани от парламента. Това бяха председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев, бившият депутат от ГЕРБ Юлияна Колева, номинациите на управляващите за ВСС бивши инспектори Милка Итова и Мария Кузманова и бившият председател на районния съд в Сандански Димитър Узунов (издигнат от РЗС). Преди няколко дни стана известно, че Сарафов и депутатът от ГЕРБ Светлин Танчев са първи братовчеди."

  Аз се чудя защо Барселонския милиционер е отново на амбразурата, а то работата ясна.....

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Докато не се направи проверка на всички прокурори за конфликт на интереси,търговия с влияние,та даже и с кого са в ловните дружинки-все този батак ще е.
  Да споменавам ли колко лихвари има сред Вас,колко бизнесмени,като за параван използват децата си?Да коментирам ли за прокурор за който се говори,че е разследван за пране на пари и той работи.Да коментирам ли как прокурорите четат и изпълняват закона?
  Това може да се сравни само с четенето на Евангелието от дявола!
  Така ,че за тази "пасторална картина "с която започнахте интервюто няма да е сега!
  А прокурорите за които говорех са от един малак районен съд!
  П.С да споменавам ли за роднинските връзки между магистрати,адвокати,и т.н

 29. 29 Профил на Aleph
  Aleph
  Рейтинг: 409 Неутрално

  ,, , убедено мога да кажа, че СРС са необходим инструмент за разкриването и доказването им. ''

  Т.е кандидатът за нов главен прокурор казва, че има различно , от разпоредбата на закона и международното право, мнение относно разпоредбата, че СРС може да се ползва само в ,,крайна нужда'', при ограничени юридически хипотези - когато засягат националната сигурност, общественото здраве.

  По думите на този характериологично интелектуален продукт на ВСС реформата в прокуратурата не само била факт, но едва ли не вече била приключила; трябва да съм бил много наивен да вярвам, че реформата трябва да се изразява в преатестацията на всички прокурори в страната и уволнението на половината.. В държавните институции в България реформите се правят или изразяват в подмяната на секретарките, с по-хубави!

 30. 30 Профил на lynyrdskynyrd
  lynyrdskynyrd
  Рейтинг: 466 Неутрално
 31. 31 Профил на rex
  rex
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#14] от "demonoid":

  То това обяснява мераците му да пищи нечии уши. Типично недоубито ченге.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK