Доц. Михаил Груев: Зад скандалите с исторически привкус - политика и връщане към учебникарския разказ

Михаил Груев

Михаил ГруевДоцент Михаил Груев е преподавател по съвременна българска история и етнология на етническите групи в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Бил е гост-лектор в университетите в Мюнхен, Саарбрюкен, Белград. Автор на три монографии и на студии и статии по проблемите на "възродителния процес", колективизацията на българското село, комунистическия елит и пр. Ръководи научния проект "Преходът: гласове, образи, памет". От 2011 г. е ръководител на Катедрата по история на България в Историческия факултет на СУ "Св. Климент Охридски"Скандалите с исторически привкус са нещо обичайно у нас, но тази година честотата стана много голяма. Само с наближаването на изборите ли да си го обясним или с нуждата от дискусии и преосмисляне на миналото?


- Българското общество е форматирано от учебникарския разказ за историята, особено за по-далечните епохи. След 1990 г. той се изчисти от някои идеологически клишета, но много не се промени. Големият наратив остана непокътнат. Това е част от обяснението на скандалите с исторически привкус. Обществото мисли историята, така както е форматирана в учебниците. Това може да се проследи и в последните скандали – масовият читател или зрител иска да чуе за съответното събитие това, което той знае от училище или отново от медиите. В този смисъл публичните скандали с исторически привкус са по посока връщане към учебникарския разказ.
Най-голям шум вдигна изказването на лидера на ДПС Ахмед Доган за нуждата от общ прочит на историята на Балканите, особено в частта й за Балканската война от 1912-1913 г. , която сравни с "възродителен процес". Нервно и негативно реагираха институции, политици от сериозни партии. Какво лошо има в това да прочетем историята на Балканската война заедно с Турция?


- Скандалът се подсилва от това, че го казва самият Доган. Иначе няма нищо скандално. Какъв аргумент може да има срещу това да се погледне и от другата гледна точка? Нали това е задачата на науката. Турция има своята гледна точка и тя не е позната у нас. Но смесването на история и политика е най-неприятното, какъвто е случаят с Доган и Балканската война.


Такова смесване е очаквано и лесно обяснимо...


- Да... И ДПС, и другата страна - "Атака" и ВМРО, търсят предизборни дивиденти.


Имаше много хубава статия на Тони Николов в "Култура", в която той поглежда Балканската война от гледната точка на тила. От официалния разказ са изпаднали въпросите как става така, че жертвите по фронтовете са почти колкото покосените от холера, че мотивацията на българите да воюват е пречупена толкова бързо, щом след месеци започват разстрели на дезертьори. Българите много лесно се палим и много бързо гаснем.


А мюсюлманското население и до ден днешен има много силна травматична памет за онова време. В Централните Родопи военните години са свързани с принудително покръстване на т. нар. помаци, а в Източните Родопи турците го наричат "буюк бозгонлук", което може да се преведе не съвсем точно: "голямото време на насилие". Бягството пред настъпващите български части, завръщането в къщите - едни изгорени, други присвоени, отлага такъв травматичен пласт, който изпада при монтажа на официалната версия. Изпадане в пълен исторически релативизъм е обаче Балканската война да се разглежда като по-ранен вариант на т.нар. възродителен процес, който беше осъден официално в началото на тази година от парламента. Има и прилики - особено при насилственото покръстване на помаците 1912-13 г. , но смесването на епохите не е добър подход.


Нормално е обаче науката и обществото да се интересуват от паметта за тези събития. Не бива да се игнорира фактът, че има два регистъра на отношението към мюсюлманите - официален и неофициален. Напоследък държавата се държи по-скоро враждебно към тях, като съдим по случая Кърджали и инициативата да се обяви ген. Делов за почетен гражданин, по процеса в Пазарджик с обвинения в ислямски радикализъм. Така изглежда, че българите са нетолерантни и нечувствителни към другостта. Но има и неофициален регистър и той е свързан със системата на комшулука, до който двете общности са стигнали след вековен опит. На кой от двата регистъра ще бъде дадено предимство зависи и от политиците, от авторитетите.


Поне засега печели противопоставянето.


- Отдавам го на изборите догодина и на страха у някои политици, че няма да съберат нужните им гласове. Имам предвид "Атака" и ВМРО.


Не само политици, и Ваши колеги водят борба с неоосманизма, а и с официално Скопие.


-Както учат марксистите - единство и борба на противоположностите. Говоря за ДПС и националистите. Доган няма основание да се притеснява за подкрепата си, защото самата държава изпраща сигнали, които сплотяват мюсюлманите. Не е така с "Атака" и ВМРО. Но каква е обществената цена на противопоставянето - не ги интересува. Клатим лодка, в която пътуваме заедно. Затова да се бориш срещу религията на хората,звучи абсурдно от гледна точка на съвременните демократични и либерални ценности. Да мислиш, че ще престанеш да живееш с циганите е нелепо. Няма друг път освен интеграция. Няма как просто да изчезнат, както искат мнозина. Национализмът е доста лесна за игра карта в политическата игра, но много опасна.


Играта зависи и от поведението на големите партии...


- Обществените сили зад комитета за почетното гражданство на ген. Делов са хора, свързани с БСП. БСП играе обаче внимателно - за нея ДПС е стратегически патньор, но пък са й важни и гласовете в Кърджали. Имаме двойственост, неразбираема за обикновения човек. Защо, когато бяха в коалиция, не направиха ген. Делов почетен гражданин. Всъщност предполагам, че генералът е почетен гражданин още от 30-те години на миналия век. Този факт обаче сега не е удобен. Паметникът на загиналите във войните през 1936 г. е открит от самия Делов. И практиката е била това да се предоставя на почетен гражданин. Дали фактът е забравен, дали след 1944 г. не е бил важен... Скандалът е много любопитен и защото БСП официално стои настрана. Известно е, също така, че бюст-паметникът на генерала е издигнат през 1972 г. по повод 60-годишнината от войната. Защо тогава или дори след това комунистическата управа на града, във време, в което национализмът постепенно беше реабилитиран и интегриран в официалния разказ за миналото, не го е обявила postmortem за почетен гражданин? И дали действително това не се е случило? И въобще – 100 години ли трябваше да минат, за да получи този човек символично признание?


Но, честно казано, неразбираемо остава упорството на Движението да санкционира един символичен акт в град, който така и така управлява, и от етническото спокойствие в който е пряко заинтересовано. Това упорство дава нова глътка надежда на групи като "Атака" и ВМРО, които имат полза именно от конфронтация.


И ГЕРБ има пръст в скандала.


-Управляващите по-скоро се притесниха да не би социалистите и националистите да приберат капитала и решиха, че е най-добре също да се борят за част от българските гласове в Кърджали. Това обаче беше толкова нескопосано направено, че на практика засили сигналите на враждебност, които официалната държава изпраща към мюсюлманското население като цяло.


Какъв е коментарът Ви за делото в Пазарджик за проповядване на радикален ислям?


- Делото е много лоша политическа услуга на управляващите. Те контролират ли ДАНС?


Проблемът е, че в исляма не може да бъде поставена граница между радикален и нерадикален ислям. Няма кой в света да отговори на въпроса "що е радикален ислям". И понеже този проблем обективно съществува, сега се лансира тезата за т. нар. салафизъм. Това е по-скоро мюсюлманско старостилство, каквото има и в останалите религии, и то, само по себе си, не може да бъде превеждано като "радикален ислямизъм". Трябва да има някакви действия, по които да се съди, а не по това дали четеш книги на арабски. Обвинението, ако е само това, което научаваме от медиите, звучи нелепо.


Ясно е, че не може да се стигне до осъдителна присъда и да се качи коефициентът на решени дела, но процесът засилва страховете сред мюсюлманите и води до електорална мобилизация на ДПС. Срещу това работиха ГЕРБ и кабинетът, а сега контролираният от него ДАНС докара обратния ефект.


Процесът в Пазарджик тревожи ли турците?


- Като етнолог, който работи на терен - от Родопите до Добруджа, виждам, че и турци, далече от политиката, неодобряващи Доган, неговия и на активистите му разкош, са притеснени от случващото се и са по-склонни да гласуват за него. Предполагам, че и с ромите е така.
За обикновения мюсюлманин днес изглежда е по-добре ДПС да е във властта и да му се чува думата.


Да минем на следващия скандал - по повод проявата, наречена конференция, за Людмила Живкова в Софийския университет. Той напомни, че част от историческата наука е останала в епохата на Людмила Живкова.


- Беше показателно. Наистина сега е времето да се историзира Людмила Живкова. Но ние видяхме как се етикетира като "научно" едно събитие, което не е такова, при което нямаше дистанция към обекта. Не може да очакваш рефлексивност на дъщерята към майката. Нелепо е Людмила да бъде изследвана без людмилието, а то не може да изследва само себе си. Хората, които сериозно се занимават с тази проблематика не отидоха, а в залата бяха хора от людмилието. Дъщерята беше наела две исторички - Искра Баева и Евгения Калинова, които са известни със симпатиите си към комунистическия режим, които да организират проявата.
Ако се бяха събрали в някоя фондация - не би имало проблем. Проблемът е, че беше ангажирано името на Университета. Университетът е символично място, употребата му в такава "политика на паметта" е неприемлива, затова възразих пред колегите си. След скандала се взе решение в Историческия факултет всички прояви да минават през самия факултетен съвет и той да дава разрешение за тяхното провеждане и съответното ангажиране на името на факултета и на университета. А в случая с конференцията за Живкова всичко е било замислено в конспиративен порядък.


Вие сте проучвали Людмила Живкова, кое е интересното в тази проблематика?


- Основният въпрос, който е важен, е кое е нормата и кое е девиацията. Тази жена има задълбочаващи се психически проблеми в края на живота си. Но понеже самото общество е болно, отклонението се превръща в норма. Цялото това людмилие се стреми да подражава, затъва в окултно-мистична мътилка, гарнирана с марксистко-ленинска терминология и жаргон.


Големият проблем в людмиловедението е, че няма сериозни извори. Всички нейни лични документи още в нощта на смъртта й са иззети и унищожени. В архива са запазени само доклади и отчети. Доста внимателно е прочиствано. Когато семейството е разбрало, че тя има сериозен обсесивен проблем, не е било възможно да се скрие от публиката – по това време тя вече е член на Политбюро, председател на Комитета за култура, член на бюрото на Министерския съвет, народен представител – какво ли не. Руснаците са се отнасяли критично и враждебно към това затъване в окултизма. Това е принудило Тодор Живков да я изолира в самия край на живота й.


Вероятно смъртта й е нещастен случай или самоубийство, но изолацията в Боровец през лятото на 1981 г., в самата разгара на честванията около 1300 годишнината на българската държава, донякъде е предрешила развръзката. Вероятно това е причинило морални терзания у баща й впоследствие. По негово лично нареждане всички лични документи от жилището й, резиденцията, кабинета, са иззети и вероятно унищожени още на следващия ден. После Живков започва да разчиства хората от нейното обкръжение. Всеки от людмилието знае по нещо, но няма цялата картина.


Най-доброто изследване досега е "Културният фронт" на Иван Еленков. То е центрирано върху институцията, но въпреки това подсказва двойствеността на обкръжението на Людмила - стремежът да са до нея върви със страха да не се отиде много далече от представите на бащата за нормално.


Покрай годишнината от смъртта й се чуха хвалби за нейната културна политика. Какво мислите Вие?
- Тя пропагандира България в чужбина, рекламира древност, култура. Дотогава за Запада България е просто най-верният сателит на СССР. Британският посланик в София през 60-те години дори се е питал има ли нужда да се поддържа посолство...


Въпросът е, че всички прояви по идеи на Живкова са гарнирани с набиращ сила национализъм и са подчинени на изключително разточителното и натрапващо се честване на 1300 годишнината на българската държава. Когато човек се изправи пред грубата естетика и изключителна монументалност на паметника в Шумен, например, в него започват да витаят доста тревожни въпроси. Юбилеят е много пищен, с размах, който бюджетът не позволява. А колко са стрували тези детски асамблеи, цялата тази пропаганда ...


Ваши колеги изразяват съжаления, че сега държавата не дава пари за пропаганда на българските позиции.


- Вероятно тези колеги са били бенефициенти на тогава даваните пари.


Държавата трябва да дава пари за наука и култура. Ние сме в постмодерен свят. Не може да се пропагандира несъществуващо нещо. Ако държавата разумно субсидира науката и културата и стимулира износа на култура, няма нужда от пропаганда. Не можеш да излъжеш света че си във "втория златен век", както се говори по времето на людмилието, а да няма пари да платиш на преподавателите.


Колко се промени историографията след политическите промени през 90-те години?


- Проявиха се идеологически, но вече и методологически различия. По отношение на историографията на комунистическия период сме в ситуация като тази в западногерманската наука през 70-години. Спорили са как да бъде интерпретирано нацисткото минало - като нормален период в историята или зад фактологията да се види смисълът и да има етични репери.


Така и у нас не липсват хора, като споменатите вече исторички, но и доста други, които разглеждат комунизма просто като един от нормалните преходи в историята. Този подход можем да наречем условно "сравнителна тривиализация". Други колеги извадиха много факти, вече знаем много за убийствата непосредствено след преврата на 9 септември 1944 г., за лагерите... Но както казва Цветан Тодоров, има три научни нива - издирване на факти, подреждането им в контекст и придаването на значение и смисъл. Вече е време за осмисляне.


А време ли е за изследване на първите години на прехода към демокрация?


- Дошло е. Едни казват, че от събитията трябва да минат 100, други - 50 години. Истината е, че живеем в много динамично време. Сега 20 години изглеждат като 100. Това е достатъчна дистанция, за да се пристъпи към изследване на първите години на прехода.


Ръководя от две години научен проект, озаглавен: "Преходът: гласове, образи, памет", финансиран от фонд "Науни изследвания". Центриран е върху ранните години и търси отговор на въпроса какво се случи. Интересни за изследване са не толкова фигурите от Кръглата маса, от първия ред, колкото какво става под повърхността, как върви промяната в окръжен град, малък град, село, кои са движещите механизми, личностните, как провинциалната номенклатура се конвертира в местен бизнес или политически елит, как възниква икономиката на прехода. Това са интересните въпроси.


Призовавам по-младите колеги да насочат вниманието си натам, защото сега е моментът да се съберат и устни свидетелства, да се събере всичко онова, което може да се използва като извор за историята на прехода.


Ще проучва следващото поколение, но пак трябва да се започне от натрупване на факти, а и не само на факти, но да се погледне и под повърхността. Защото преходът протече на две нива - едното по телевизията, а другото мина покрай нас. Едни успяха да го капитализират, но повечето българи не успяха да видят и разберат какво се случи.

Коментари (71)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  .."завръщането в къщите - едни изгорени, други присвоени, отлага такъв травматичен пласт" - Това се случва и сега на война, да не говорим в далечната 1912 г. Когато спомена за разорението на тракийските българи през 1903 г. е бил все още жив....

 2. 2 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 778 Весело

  Този историк ли е или политичски анализатор? В изказванията му се примесват твърде много политически ангажименти. И откъде, аджеба, да формира историческото си познание българина, ако не от учебниците в училище? Да тръгнем сами да преоткриваме историята с кирка и полиграф?

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 3. 3 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  "с циганите няма друг път освен интеграция. Няма как просто да изчезнат" - Естествено че е така, но държавата трябва да се погрижи да не се увеличават, поне! Защото са непроизводително население, което ляга на плещите на българските данъкоплатци!?

 4. 4 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1291 Любопитно


  Определено >


  смислено интервю !!!


  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 5. 5 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  До коментар [#3] от "dobrich":

  Нали смисъла на интеграцията е да станат производително население.


  До коментар [#1] от "dobrich":

  А бе отмъщавало се е и за априлското въстание. А някои просто са грабили. Както всички участници във войната. Но официално пропускаме нашата част.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 6. 6 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1496 Весело

  До коментар [#4] от "barcelonski":

  Този път си прав.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 7. 7 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1185 Любопитно

  Има зададен въпрос за Скопската пропаганда, но нищо не отговаря!?

 8. 8 Профил на KATARAMA
  *****
  Неутрално

  Доц. Михаил Груев, Мога ли да те попитам. Кой всъщност си ти? Би ли ми казал,защо в Американските щати няма други освен американски граждани и всичките са с американски имена? И да си прочел някой американски историк да защитава чужди истории за сметка на тяхната? Мисля,че твоето място е някой друг университет,не в българският.

 9. 9 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1185 Разстроено

  До коментар [#5] от "Цецо":

  Неграмотните Айше и Асан със 7-8 деца най много да произведе още някое и друго чааве. Как ще ги интегрираме такива?!

 10. 10 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  До коментар [#8] от "KATARAMA":

  Всички испаноговорящи са Джон. Жълтите тоже.
  Като пишете случва ли се и да помислите?

  До коментар [#9] от "dobrich":
  Не знам. Ако беше лесно все някой щеше да го направи. Според мен трябва да се съсредоточим върху децата. Образование и професия. Но в гетото е трудно.
  Старите са вече изпуснати.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 11. 11 Профил на armia
  armia
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#7] от "dobrich":

  Виж как вчера тарикатът Груевски се прави на луд като става въпрос България:


  http://www.youtube.com/watch?v=5rlB9k-O2ic

  Виж след 1 ч. и 42 минути.

 12. 12 Профил на KATARAMA
  *****
  Неутрално

  Ооооо веднага се появих защитници на изменника .Започнаха да слагат минуси.Браво! Затова сме на това дередже!

 13. 13 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  Как се капитализира българският Бизнес-едва ли някой Бизнесмен ще каже или ако каже ще спомене че е от продажба на гъши дроб.А истината е, че се заграбиха средствата за производство-тези които можеха да работят с тях направиха от малък голям оборот,а другите просто отидоха за скраб и бизнеса им беше дотук.Важни бяха и външнотърговските партньорства.

 14. 14 Профил на msp
  msp
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#6] от "Цецо":

  Трудно е за вярване, ама е вярно!

 15. 15 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 420 Неутрално

  До коментар [#8] от "KATARAMA":

  Ето такива като вас са най вредни. Те обричат всеки народ на безпросветност в слугуването на прашни идеологически шаблони. С какво точно не сте съгласни в интервюто? А това с американските имена в Америка си е пълна глупост, ама хайде няма да издребнявам.

 16. 16 Профил на KATARAMA
  *****
  Неутрално


  Цецо
  Рейтинг: 2457,Не те разбирам какво твърдиш!

 17. 17 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 420 Неутрално

  [quote#12:"KATARAMA"]Ооооо веднага се появих защитници на изменника [/quote]

  Ехааааа...изменник бил значи! Чудесно сте си консервирали мозъчните структури. Така пасвате чудесно за културологични изслевания на т.н. зрял социализъм!

 18. 18 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  До коментар [#10] от "Цецо":

  "Образование и професия" - Това са клишета на държавните чиновници.....Не става, разберете! Скоро ще го разберат и европейците?!....Държавната политика по семейно планиране трябва да се промени!!!

 19. 19 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1496 Весело

  До коментар [#16] от "KATARAMA":

  Явно мисленето си го запазил за след празниците.
  А да. Ура-патриотизмът е по-вреден и от националния нихилизъм. И се крепи основно на липсата на мислене.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 20. 20 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Интересно интервю. Хареса ми частта за Людмила Живкова и людмилието. От друга страна по въпроса за Балканската война и натрапчивия опит за асоциации с възродителния процес съм на различно мнение.

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 21. 21 Профил на KATARAMA
  *****
  Неутрално


  reakzioner
  Рейтинг: 2148 Вреден си ти г-не,не другите!

 22. 22 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  До коментар [#18] от "dobrich":

  Аз пък познавам образовани цигани. Доста от преди преврата 89-та. Та става. Само, че е бавно. Заради гетото и неговата култура. А и семейното планиране е за образовани хора.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 23. 23 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  От официалния разказ са изпаднали въпросите как става така, че жертвите по фронтовете са почти колкото покосените от холера, че мотивацията на българите да воюват е пречупена толкова бързо, щом след месеци започват разстрели на дезертьори.
  ...........
  Гениално! Браво госин доцентинъ. По време на всяка война има холера, а хора, които са откраднали нещо , се усукват и плавно изостават назад, след което биват разстреляни, ако ги намерят.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 24. 24 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  Tрябва да се спомене и Силовият подход-неизеяснените показни разстрели на борчетата,които бяха истинските катализатори на Паричната маса и разпределението на натрупаното от тях,специфичен наш сценарии.

 25. 25 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1434 Неутрално

  На мен казаното ми допадна. Разумно, неемоционално, фактологично, така трябва , когато се говори за история.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 26. 26 Профил на KATARAMA
  *****
  Неутрално

  Цецо
  Рейтинг: 2457 Мерси за уточнението! От такива мислители ни задминаха и бананови държави.Сполайте псеевдо българи.

 27. 27 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  Още по времето на Римската империя са оставяли находчиви бизнесмени да забогатеят наричали са ги" гъби" и после са заграбавали натрупаното от тях(главно чрез убийства,големи варвари са били римляните).

 28. 28 Профил на bolgaroliub
  bolgaroliub
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#5] от "Цецо":

  А бе отмъщавало се е и за априлското въстание. А някои просто са грабили. Както всички участници във войната. Но официално пропускаме нашата част.

  Не не е вярно защото българските войници нито са грабили нито са отмъщавали а са воювали храбро.Никой помак не е бил насилван да си сменя вярата...напротив много от тях са осъзнавали българския си корен и език исами са се покръствали в правословна вяра.И не хвърляй петно и не плюй по светлата памет на нашите войници с такива обвинения че са грабили.Не е вярно.Надявам се да си българин и да разбереш за какво става въпрос ама като гледам аватара ти с комунистическото знаме с петолъчките едва ли!!!

 29. 29 Профил на sisiliya6
  sisiliya6
  Рейтинг: 675 Любопитно

  Май без да раздухаме духовете не можем !

 30. 30 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 420 Неутрално

  До коментар [#28] от "bolgaroliub":

  Ти майче сам не си вярваш! За тебе важи в пълна сила казаното от доцента: "Българското общество е форматирано от учебникарския разказ за историята, особено за по-далечните епохи."

 31. 31 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  До коментар [#1] от "dobrich":
  1913г.- юни-юли!

 32. 32 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  До коментар [#28] от "bolgaroliub":
  Чак пък никой! Има едни братя Думбалакови! Прочети Симеон Радев! Единият е светъл положителен образ на български офицер , но другия, също офицер, се движи с чета по Места преди армията и прави едни работи!

 33. 33 Профил на косъм в супата
  косъм в супата
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#29] от "sisiliya6":що,ми се губи коментара,ти?
  прави ми впечатление че само застъпваш темата,каментар НЕМА.

 34. 34 Профил на sss700431
  sss700431
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Интересна гледна точка. С не всичко съм съгласен с друго съм категорично против. Но хубаво е да се чуе и друго мнение. Еднакво са ми смешни и напълно отричащите и напълно съгласяващите се . В крайна сметка това е мнение на отделен човек.

 35. 35 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  До коментар [#22] от "Цецо":

  И аз познавам. Но са нищожно малко, може би под 5%? Нямаме основание да бъдем оптимисти за в бъдеще! Пиайте някой даскал - ще ви каже защо! Държавната политика по отношение на циганите във всички сфери е абсолютно погрешна.....

 36. 36 Профил на sisiliya6
  sisiliya6
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#33] от "косъм в супата":

  Какво искаш да чуеш? Аз не искам да се задълбочавам! Щом доцентите казват,някой иска общ прочит на историята ,ами дай да я прочетеме та да мирясаме !Веднъж за винаги да приключим с проблема ! Но мисля.... и прочита няма да доведе до,, консенсус,, ....пак ще има недоволни !

 37. 37 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  До коментар [#31] от "SSmart":

  Това е второто разорение на тракийските българи. Първото е след Преображенското въстание....

 38. 38 Профил на KATARAMA
  *****
  Неутрално

  До sss700431
  Рейтинг: 2845 Не г-не! Тук не се коментира статията,а се РЕАКЦИОНИРАТ чуждите коментари. Мнението на някои е "задължително" за всички.

 39. 39 Профил на косъм в супата
  косъм в супата
  Рейтинг: 521 Любопитно

  До коментар [#36] от "sisiliya6":жокер ли пак ти трябва

 40. 40 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  До коментар [#28] от "bolgaroliub":

  О боже. Село Барутин знаеш ли с какво е известно? Само за пример. Не е зле да се знае по-малко историята.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 41. 41 Профил на sisiliya6
  sisiliya6
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#39] от "косъм в супата":


  Не, жокера ми е подръка !

 42. 42 Профил на косъм в супата
  косъм в супата
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#41] от "sisiliya6":ето ти още един,Балкански полуостов,криза в северна Африка,гражданска война в Сирия,граница с Република Турция.

 43. 43 Профил на sss700431
  sss700431
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#7] от "dobrich":
  Прав си .Странно защо избегна темата.
  Може и да е случайно , но едва ли.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46 Профил на bolgaroliub
  bolgaroliub
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#40] от "Цецо":

  Да село Барутин е известно с Ахмед ага барутанлията-главатар на башибозушката шайка от Барутин която е извършила зверското клане в Батак.До колкото знам този Ахмед ага спокойно си изживява живота в освободена България.Какво искаш да ми кажеш с това село Барутин обаче не разбрах.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 49. 49 Профил на bolgaroliub
  bolgaroliub
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Не се вързвайте на публикации от този род за нов прочит на историята за възродителни процеси и тем подобни.Това са учени на ясла на антибългарски организации като отворено общество на циониста Сорос и Хелзенски комитет и други подобни ракови образувания и техните подлоги тука,дегенерати като Мартина Балева като Татяна Вагзберг като Андрей Венцел Райчев,Евгени Дайнов и тем подобни бивши слуги на комунистите сега първи пушки към американското посолство включвам и този горния дето дал интервю.Искат да ни набиват чуство за вина искат да очернят нашите национални герои и да се чустваме виновни за турци за македонски евреи за пумаци за марскиянци и тн.Така се държи в подчинение народа така изпълнява безпрекословно указите от щатското посолство за постепенно самоубийство когато този народ се чуства виновен и унизен когато е приспана народната му свяст и съзнание.Ако сте българи не прегласяйте на тия дегенерати от не български произход и с не православно вероизповедание.Ако сте от "богоизбраните" знайте че световното ви правителство начело с мисията ви ще трае само три години.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 51. 51 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  До коментар [#46] от "bolgaroliub":

  Прочети какво му се е случило по време на балканската.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 52. 52 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1496 Весело

  До коментар [#49] от "bolgaroliub":

  Национал-идиоте, да ти мина през акъла, че току що отрече от българската нация де що има помаци, католици и атеисти?
  Да ти минава през вакуума, че по този начин само обслужваш небългарски интереси?
  Щом това са ни патриотите направо нямаме нужда от врагове. Сами сме си достатъчни.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 54. 54 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  До коментар [#53] от "mascotte":

  Запалено. Както и Тъмръш (не е възстановено) и други.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 55. 55 Профил на sisiliya6
  sisiliya6
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#47] от "mascotte":

  ,,Най-голям шум вдигна изказването на лидера на ДПС Ахмед Доган за нуждата от общ прочит на историята на Балканите, особено в частта й за Балканската война от 1912-1913 г. , която сравни с "възродителен процес". Нервно и негативно реагираха институции, политици от сериозни партии. Какво лошо има в това да прочетем историята на Балканската война заедно ,,

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 57. 57 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  До коментар [#37] от "dobrich":
  Ей, ама и ти по гръб не падаш! В такъв случай: Първото, което ти имаш пред вид, е по-скоро разорение на странджанските българи!

 58. 58 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  До коментар [#57] от "SSmart":

  Айде да е както ти казваш, нека да са странджанските българи. Макар че Странджа е в Източна Тракия също...

 59. 59 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  До коментар [#58] от "dobrich":
  ....... и след въстанието в странджанските села пак остава компактно и преобладаващо българско население, а след 1913г. от 240000 българи в Източна Тракия с все Странджа остават по-малко от 2000! Впрочем сигурен съм ,че това го знаеш ,но има и други дето четат!

 60. 60 Профил на sisiliya6
  sisiliya6
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Мисля ,че ясно се изразих в пост 36 ,може да погледнеш !

 61. 61 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  До коментар [#59] от "SSmart":

  Защото е дадена амнистия и им е позволено от турските власти да се завърнат по родните си места. Почти цялото странджанско население се оттегля в България по времето и след потушаването на въстанието в 1903 г.....

 62. 62 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1268 Весело

  До коментар [#61] от "dobrich":
  Точно така!
  Знаех си ,че знаеш!

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 65. 65 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  До коментар [#64] от "mascotte":

  Нека не бъркаме събитията от 1903 г. с разорението от лятото на 1913 г.

 66. 66 Профил на bolgaroliub
  bolgaroliub
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#52] от "Цецо":

  Знаех си че си комунист-сектантин да ти пикам на мозъка комунистически...върви да питаш в американското посолство дали ще ти разрешат да вечеряш

 67. 67 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 521 Неутрално

  @bolgaroliub, извинявай, ма как очакваш да те приемем насериозно, когато средно на всеки две думи правиш по някоя граматическа грешка? Когато имаш какво да кажеш, никой не обръща внимание на това, даже повече, Захари Стоянов не е бил особено талантлив литеатор, ама и това не забелязваме. Обаче ако искаш да четеш учебникарски клишета, си требва и техника, и майсторство, за да те изслуша публиката.

 68. 68 Профил на bulkorcal
  bulkorcal
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#2] от "moriarti":

  да. а още по-лесно - с посещение на библиотеката и архива. явно те мързи да се осведомяваш, но това не ти пречи да налагаш мнение.

 69. 69 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 778 Весело

  До коментар [#68] от "bulkorcal":

  Ако "блеснете" и със списък на "правилните" източници в библиотеката и архива (Кой архив? В кое мазе? Коя служба?) цена няма да имате. Явно не сте твърде добре запознат с източниците. Има достоверни (малък процент), немного достоверни (бая) и недостоверни (масата). Но вие сте "грамотен" експертИН и ги разбирате тези работи... Хубаво е друг път, когато давате "безценното" си мнение, да поизгладите правописа, стила, пунктоацията... и да има някаква мисъл все пак. Зрънце поне.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 70. 70 Профил на bulkorcal
  bulkorcal
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#69] от "moriarti":
  мориарти го е страх да чете и се оправдава с тъмното в мазето. стой си на светло, мориарти, внушавай си, че познаваш правописа, и си стой прост като циганин след осми клас.

 71. 71 Профил на bulkorcal
  bulkorcal
  Рейтинг: 213 Неутрално

  пише се "пунктУация", рупоре на народната съвест.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK