Джон Роуан, посланик на Ирландия: България се нуждае от обективен съд, ако иска инвеститори

Джон Роуан

© Анелия Николова

Джон РоуанВ началото на 2013 г. Ирландия пое шестмесечното ротационно председателство на ЕС. За приоритетите на страната и ролята ѝ на пример за останалите членки като възстановяваща се от кризата държава, за проблемите на правосъдната система в България и предизвикателствата пред нея "Дневник" потърси за коментар посланика на Република Ирландия - Н.Пр. Джон Роуан.


Ирландия пое председателството на Съвета на Европейския съюз и сякаш очаквано обяви като свои водещи приоритети стабилността, работните места и растежа. Защо все пак избрахте именно тези три показателя?


- Наистина е ясно защо точно това са приоритетите ни. Преминахме през период на много дълбока криза и мерките за икономии бяха част от политическите приоритети досега. Смятаме, без да твърдим, че кризата е изцяло свършила, че е време да се опитаме да създадем работни места. Предприехме някои ключови стъпки и в ЕС, за да се справим с грешките в структурите и системата. Постигнахме споразумение за банковия съюз, което е много, много важно за бъдещия растеж. Представихме нова система за икономическо управление в рамките на Европейския семестър (процесът, при който Европейската комисия и държавите членки на всеки шест месеца разглеждат заедно националните бюджетни планове за следващите три години - бел. ред.), споразумяхме се за договор за заетост и растеж.
Така че сега имаме времето да ускорим програмите и да приложим правилно всички тези решения. Може решенията да бяха взети много трудно, но все пак бяха взети, затова сега прилагането им е това, което искаме да видим.


Преминавайки през тези трудни времена, за които споменахте, Ирландия все пак стана пример за останалите държави членки по време на криза. Коя според вас е най-важната поука, която могат да си вземат от Ирландия останалите страни от ЕС?


- Представяме се пред останалите като възстановяваща се страна, която в момента води възстановяването на Европа. Нашите граждани трябваше да направят огромни и дълбоки жертви, които включваха съкращения, повишаване на данъците, всичко това беше много трудно. Но в Ирландия разбрахме, че трябва да направим промени. Основната структура на икономиката беше наред, но загубихме конкурентоспособността си и трябваше да си я върнем – това беше болезнено. Затова смятаме, че трябва да покажем, че е възможно да се възстановиш, да се пребориш с много тежка ситуация. Не е лесно, но ако се фокусираме върху растежа, може да бъде постигнато. Смятам, че и в други части на Европа случаят е такъв.


Нямахме големи структурни проблеми и като цяло икономиката беше наред. Така че в момента сме в ситуацията, в която износът ни е с 25% повече отколкото вноса, имахме най-добрата година от последните седем по отношение на преките инвестиции. Надяваме се, че ще излезем от спасителната програма до края на тази година. И ако успеем да го постигнем, това ще означава, че държавите могат да изпаднат в затруднения, но ако се придържат към строги и добре обмислени програми, могат да се възстановят. Надяваме се, че и останалата част от Европа може да направи това, което ние правим. Смятаме, че ще сме първите, които ще излязат от спасителната програма и мисля, че това е добър пример.


Какво е по-специалното на ирландския случай?


- Определено бяхме подпомогнати от факта, че основите на нашата икономика бяха наред. Голямата грешка, която направихме, беше абсолютното фокусиране върху строителството на имоти. Това беше голяма грешка. Осъзнахме тази грешка много рано – беше очевидно, че не е, както трябва да е, не трябваше да ни се посочва. Но това вече беше довело до големи дългове за строителните компании, като заемите се оказаха лоши. Не ние започнахме банковата криза, но допринесохме по някакъв начин за нея.


Смятам, че като цяло осъзнахме, че направихме много грешки. Не можем например да кажем, че данъкоплатците са виновни за всички грешки, но си плащахме твърде много, отдалечавахме се от конкурентното ниво. Всички видяха, че ако трудните решения не бъдат взети, нищо няма да се подобри, възстановяването ни ще се отлага все повече. Имахме обща цел.


Ирландия е малка държава и хората осъзнаха, че това е пътят, който трябва да се поеме. Не бяха щастливи от него, протестираха, но не е имало насилие по улиците или нещо подобно. Видяхме, че трябва да работим заедно за справянето със ситуация и го направихме.


Ирландия отбеляза в началото на тази година 40-ата си годишнина от членството в ЕС. Защо според вас членството в ЕС е важно за държавите?


- Ако трябва да посоча още една поука от кризата, е, че в тези времена икономиките са много зависими и никой не би могъл да се изправи пред криза с такъв размер сам. Трябва да бъдем част от група – вижте какво се случи с Исландия (която не е част от ЕС и беше сериозно засегната от кризата - бел.ред.). Ако бяхме в тази ситуация, се ужасявам като мисля какво можеше да се случи в тази ситуация. Но ние е сме в ЕС и извлякохме ползите от единния пазар например.


В началото той ни помогна за растежа - бяхме най-бедната членка в ЕС, когато се присъединихме през 1972 г. и се възползвахме от възможностите от структурните, кохезионните фондове. Това са очевидните причини. Но да бъдеш част от най-важния търговски блок в света е предимство, привлича инвестиции в страните. Когато пък времената са лоши, има солидарност от останалите членки, за която сме благодарни. ЕС представлява възможност, дори фантастична възможност. Той предоставя сигурност за страните, когато попаднат в затруднение.


Твърде много бяха приказките, че еврозоната ще се разпадне, че еврото ще умре, че Европа не може да оцелее. Ако нещо е важно, колкото единната валута, няма начин то да бъде оставено да се разпадне. Ако си част от такава група, това ти дава увереност. И ако се върна на първоначалния въпрос – като държава член ние знаехме, че не сме сами, няма да потънем сами, така че това са предимствата на това, което наричаме най-успешното политическо и икономическо движение, за което мога да се сетя.


В момента вашата съседка – Великобритания – обмисля дали да не напусне този успешен съюз, както го нарекохте. Какво смятате за това?


- Не сме щастливи от това, разбира се. Великобритания все още е нашият най-близък съсед и най-голям търговски партньор, така че е повече от ясно, че Великобритания ни е изключително важна. Зависи от тях, не можем да им кажем какво да правят, можем да им предложим мнението си – ако поискат съвет, със сигурност ще им го дадем. Ще отнеме известно време – имат дебати в парламента, ще имат референдум в един момент. Той обаче най-вероятно ще бъде за предоговарянето на условията им за членство, ще поискат някои правомощия обратно за британския парламент.


Това, за което искрено се надяваме, е да не се отслаби британският глас в Европа или членството им, така че да се създадат различни класи на членство. Смятаме, че това не е начинът. Великобритания се радва на големи предимства, особено в областта на финансовите услуги – Лондон все пак е един от световните центрове за финансови услуги. Няма да е добре за Великобритания, ако напусне, затова се надяваме, че ще проучат добре фактите за ползите и недостатъците, а няма да подходят емоционално. И съм сигурен, че ако го направят, ще видят, че има много повече ползи, отколкото вреди от членството в ЕС.


Ирландия не е член на шенгенското пространство, но като председател на ЕС, страната трябва да води преговорите за разширяването му с България и Румъния. Защо първоначално не бяхте обявили това като приоритет? И какво мислите за разширяването на Шенген?


- Според мен имаше някакво неразбирателство. Темата не беше в програмата, която представихме – тя е в детайлите и не беше изведена напред. Една от причините за това е, че през декември Европейският съвет ни даде мандат да постигнем напредък в разговорите през март на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи. Така че вече имахме този мандат от Европейския съвет и инструкциите да го свършим, така че това вече беше част от приоритетите ни.


Страната ни смята, че България определено трябва да стане част от Шенген, след като е изпълнила всички изисквани условия. Фактът обаче е, че тук става въпрос за доверие. Някои държави са решили, че не могат да се доверят на България. Направили са връзка и с механизма за сътрудничество и проверка.


Ние не подкрепяме това, но някои го правят. Според нас обезпокоените страни трябва да видят ускоряване на правосъдните реформи и тогава ще последва доверието. Това е поведението, което някои държави са възприели, което не е свързано с техническите критерии за присъединяването към Шенген, а с това, че трябва да имат доверие в България, че е развита държава, която може да бъде част от пространството. Надяваме се, че ще успеете да приложите програмата за реформи възможно по-скоро и това ще е начинът да получите доверието на всички страни от ЕС.


Споменахте правосъдие и реформи, следихте избора на Висш съдебен съвет (ВСС). Какво смятате за този избор, както и за скорошния избор на главен прокурор?


- Проблемът беше в това, че бяхме поканени от министъра на правосъдието да наблюдаваме избора на ВСС. Седяхме си на местата, показаха ни системата за гласуване. Аз лично бях впечатлен, но смятам, че проблемът беше в това, че не беше добре обяснено предварително. Трябваше да има повече гласност за това как ще протече процесът.


Факт е и, че вотът (за главен прокурор – бел.ред.) беше електронен и можеше да се определи кой как е гласувал, но все пак това не беше голям проблем. Смятам, че важното беше, че гласуванията бяха силни, което означава, че избраните ще имат силен мандат. Това се случи всъщност. Лично аз не смятам, че системата беше лоша, бях впечатлен и от програмата, която си постави ВСС.


Казахте, че тези избори не са били основният проблем. Кои тогава са основните проблеми на България?


- Трябва да има ускоряване на целия административен процес. За да се създаде доверие у инвеститорите, се нуждаете от прозрачност, предвидима и обективна съдебна система. Има много компании тук, които са започнали бизнес, били са приветствани, но след това са започнали проблемите, когато са започнали да работят тук. За нас няма причина да приемем, че старите начини, по които са действали нещата, все още продължават.


Много важно за България е и усвояването на фондовете по европейки програми – то все още не е достатъчно добро. Г-н Дончев (министърът по управление на еврофондовете Томислав Дончев – бел.ред.) върши много добра работа, но се нуждае от повече ресурс и правомощия, за да постигне по-добър достъп до финансирането на ЕС. Това ще промени много неща.


Ще става все по-лесно с течение на времето, но смятам, че темпото трябва да се ускори. Правосъдната система все още не работи толкова добре, колкото трябва. Всъщност представител на компания дойде днес (в понеделник – бел.ред.) при мен с решение от Върховния административен съд (ВАС), което не е било приложено, както трябва. Така че старите проблеми си съществуват и това трябва да бъде преодоляно.


Споменахте инвеститори и чужди компании – как се развиват ирландско-българските бизнес отношения?


- Не толкова добре, колкото бих искал, но ние излизаме от рецесия и, както казах, постепенно възстановяваме износа. България е добро място за бизнес за много ирландски предприятия. Бяхме осемнадесетият или деветнадесетият най-голям инвеститор през 2001-2007 г., но повечето от нашите инвестиции бяха в имоти и развивахме това. А както вече споменах, това се оказа проблематично, много проблематично. Но се надявам по време на председателството да организираме посещения с представители на компании и държавните ни агенции, за да можем да осигурим по разнообразно представяне на компании от сектори като високите технологии, фармацевтиката. Когато икономическият климат се подобри, се надявам, че ще се върнем и на високите нива на икономическа активност.


Говорите с оптимизъм за икономическия климат и като цяло. Какво смятате за теориите, че европейската идея и европейският проект са застрашени? Вярвате ли в тях?


- Не смятам, че са застрашени. Минахме през период на огромни трудности, но за щастие бяха взети решения, защото ако не бяха – щяхме да сме в опасност. Нека не забравяме, че това беше най-лошата икономическа криза на модерното време. Тя продължи по-дълго от Голямата депресия в края на 20-е и началото на 30-е години. Вече сме в криза четири години и девет месеца, което е повече от Голямата депресия, продължила четири години. Така че нямахме предписания как да се справим с такава травма. И да не забравяме, че кризата не започна в Европа. Но пък и в Европа имахме и своите проблеми, което доведе до влошаване на нещата.


Това, което осъзнахме за общата валута, е, че нямаме подходящата структура за управлението на еврозоната. Когато го разбрахме, предприехме стъпки – банковият съюз е една от тях и той ще е изключително важен. Такава ще е системата за икономическо управление, която ще налага дисциплина, но няма да потиска възможностите за растеж в различните държави членки. Затова смятам, че е безумно да се твърди, че проектът се е провали.


Проектът е успешен и не мога да разбера и факта, че някой може да критикува получаването на Нобеловата награда за мир от ЕС. Войната е немислима в момента в Западна Европа, затова и друг от приоритетите на председателството ни е разширяването. Ако ЕС не се разширява, много неща могат да се объркат, защото тогава наистина проектът ще се е провалил. Той трябва евентуално да включва всички страни в Европа. Надявам се, щом Западните Балкани станат членове, проблемите в балканския регион да изчезнат, както вече се е случвало. Можете ли да си представите Франция и Германия отново да са във война? Не. Така че проектът е голям успех.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на Борко
  Борко
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Вярно. Нужна ни е обективна и справедлива съдебна система, лишена от корупционни практики.

 3. 3 Профил на Петя Сотирова
  Петя Сотирова
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Старите навици ще изчезнат много трудно. Българската глава е дървена и в нея влизат само пироните на простотиите от Запад, нищо фундаментално не е мръднало. А правосъдието ни няма да мръдне и на йота поне още 50 години - защото всички са навързани като като свински черва - това ни е традицията - хем никаква икономика, хем ламтеж за лукс и власт.

 4. 4 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 859 Разстроено

  "Определено бяхме подпомогнати от факта, че основите на нашата икономика бяха наред."
  Без основи всичко е колос на глинени крака!
  Основите на нашата икономика са ПОРОЧНИ!!!
  Здравите основи дисциплинират ВЛАСТА и политиката!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 5. 5 Профил на murphy_68
  murphy_68
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Браво на човека обясни ни го,като за малоумници с една дума ДОВЕРИЕ.Ма как да го обясниш на алчните,коварни Уроди мутро-кумонистите?

 6. 6 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4221 Неутрално

  "..България се нуждае от обективен съд, ако иска инвеститори.."

  Действията на нашата правосъдна система не е самоцелна. Така подкупните ни и алчни прависти защитават некадърните ни..."бизнесмени", които си нямат хал-хабер как се прави истински бизнес. Липсата на външна конкуренция в страната прави цялостната ситуация в страната по-бклагосклонна към некадърните червени олигарси.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 7. 7 Профил на Gaetano Scirea
  Gaetano Scirea
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Този човек явно не излиза много от посолството! България основно е една бедна, пропита от корупция и безхаберие страна!

  Non ho un brutto carattere, e' la gente che mi rompe i coglioni:)
 8. 8 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#2:"Борислав"]съдебна система, лишена от корупционни практики.[/quote]
  Хехехе, с действията си, които са всъщност поредица от скандали, ГЕРБ тотално се оляха и никой вече не може да им има нужното доверие

 9. 9 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 515 Неутрално

  За да стане съдът обективен, първо трябва да спре корупцията в него. А за да стане това трябва ДОСТА граждански натиск, точно както при избирането на съдии за КС.
  А може би и трябва да мине поне едно поколение назначавано според уменията си , а не шуро-баджанашки връзки за да започне да съди и по съвест, а не според буквата на закона. Щото белите якички винаги знаят как да го заобиколят и го отнасят дребни хорица дали гъзът си за 5 лв.

 10. 10 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Аман от критици!
  БГ се нуждае
  от истински политици!

  www.berbenkov.hit.bg
 11. 11 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: 764 Весело

  еййй, умират да се мешат във вътрешните работи на 16-тата република

  "горко ми! загинах! защото съм човек с нечисти уста, и живея сред народ с нечисти уста" Исая 6:5
 12. 12 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 731 Неутрално

  [quote#4:"Geoimg"]"Определено бяхме подпомогнати от факта, че основите на нашата икономика бяха наред." [/quote]

  И нашите основи на икономиката ни щяха да бъдат наред,ако основите на правото ни отпреди съветската окупация през 1944 год бяха възстановени.Сега развиваме правото си върху гнил комунистически фундамент,грижливо запазен от бащите на последната ни конституция.
  България първо ще стане правова държава, а чак след това-просперираща.Който вярва в обратното е или наивник или мошеник.

 13. 13 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 672 Неутрално

  ами естествено няма да идват инвеститори - щом всеки тук може да прехварли задлъжнялата си фирма на някой циганин а тези към които е задлъжнял да духат супата! кой е този кретен дето ще се довери на бг-бизнесмен в кавички

 14. 14 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#6] от "Храбър":

  Абсолютно! Некадърниците винаги са се подкрепяли! Включително и срещу външна намеса в некомпетентността на техните дела.
  Що му е на съда да е безпристрастен?! Не дай Боже - и обективен?!
  Да не е луд да реже клона, на който седи?!...

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 711 Неутрално

  До коментар [#10] от "berbenkov":

  Прав си, но къде ги виждаш?

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 17. 17 Профил на mutrofen
  *****
  Неутрално

  Нямаме шанс, всички партии нямат никаква далавера от един обективен съд!

 18. 18 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1284 Любопитно

  "Джон Роуан, посланик на Ирландия: България се нуждае от обективен съд, ако иска инвеститори"

  Ето защо никой не иска да приватизира ВМЗ - Сопот!!!!

 19. 19 Профил на Raging
  Raging
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Абе я стига, нуждае си се от съд, който да може да се подкупва от инвеститорите просто. Да не се правят на много справедливи.

 20. 20 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Ще има доверие в България когато се сложи край на далаверата
  на политиците...т.е. няма да е скоро, лапането така им се услади

 21. 21 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  След всяко подобно интервю се сещам за филма Среднощно препускане и често употребяваната реплика от Джак Уолш (героя на Робърт Де Ниро) "Обясни ми го като за 4 годишен".

  На нас постоянно ни обясняват като за 4 годишни, че без реформи и действителни мерки по отношение на независима съдебна власт, борба с корупцията и свобода на словото не става. Ние обаче упорито отказваме да разберем.

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 22. 22 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  И ирландците вече акъл дават... A после 2 автогола и изпусната дузпа

 23. 23 Профил на Woland
  Woland
  Рейтинг: 513 Неутрално

  До коментар [#19] от "Мартин Янков":

  Съгласен. Две трети от ревящите срещу съдебната система в България чужденци са просто такива, които не са успели да намерят на кого да платят. Идващите от Острова са навикнали на корупция и престъпност, просто тук не всички могат да се ориентират в обстановката.

  И какво означава "обективен" съд? На разните пияни и трошещи всичко по пътя си ирландци съвсем да им се разминава, не че сега им е тежко.

 24. 24 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  [quote#12:"vjacho"].Сега развиваме правото си върху гнил комунистически фундамент,грижливо запазен от бащите на последната ни конституция. [/quote]
  Точно! Само че май трябва пак Велико събрание на вождовете..нам кво си.. Дали има политическа воля от всички за тази неотложна наистина операция?

 25. 25 Профил на kepler
  kepler
  Рейтинг: 515 Неутрално

  За тези с амнезия ще припомня, че рейтингът на Цветанов беше над 60 % преди да посочи с пръст съдебната система.

  А без адекватна съдебна система, няма нормално застрахователно дело, вследствие на което всичко останало е пародия.

  Но борбата както казват е епична, аз паднах друг ще ме смени.....

 26. 26 Профил на ivanbaraban
  ivanbaraban
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Джон Роуан, посланик на Ирландия: България се нуждае от обективен съд, ако иска инвеститори--Да така е и българина трябва да гласува по мъдро --но това явление за обективност се отнася за много други европеиски странни дългогодишни членове на Европа посланика трябва също да подчертае

 27. 27 Профил на seekingman
  seekingman
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Да, прав е инвеститора, но въпроса е как общество като нашето може да изгради работеща, бърза и обективна система. Нали участниците в нея са от същото това наше общество , създало пословицата: „Закона е врата у поле…“
  Погледнете героите на Алеко, Елин Пелин, Йовков и ще видите, че обществото ни почти не се е изменило.

 28. 28 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "България се нуждае от обективен съд, ако иска инвеститори"
  България се нуждае от обективен съд, не само заради инвеститорите. Ние си го знаем това, даже сме напълно убедени в това.
  Въпросът е как да убедим самия съд и управляващите.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 29. 29 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 564 Неутрално

  България се нуждае от обективен съд и заради собствените си граждани. И гражданите го знаят, и управляващите.

  Само че гражданите нямат(или не разбират, че имат) лостове, с които да принудят управляващите да се спазва закона на всички нива.
  Управляващите имат всички лостове,а ако нещо им липсва - веднага си създават закон - за да притискат всичко, което наподобява законни действия. Защото граждани, спазващи закона не могат да бъдат мачкани. Значи - създаваме закони, които не могат да бъдат спазвани, правим гражданите престъпници априори, и действаме. Осребряваме.

 30. 30 Профил на pavlov10
  pavlov10
  Рейтинг: 395 Гневно

  G-n Ruan USA sashto mnogo se nujdat ot
  podoben sad,no nikoi ni im go kazva.Vashiqt
  po-skoro se nujdae,ne nashiqt.Prestanete
  da ni nastavlqvate!

 31. 31 Профил на опа
  опа
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#7] от "Gaetano Scirea":

  [quote#7:"Gaetano Scirea"]България основно е една бедна, пропита от корупция и безхаберие страна! [/quote]

  .. за съжеление ще става още по-бедна, защото корупцията ражда бедност, а няма стремеж в партиите да се борят с корупцията, а напротив и те са се наредили с протегнати за просия ръце ...

 32. 32 Профил на brancusi
  brancusi
  Рейтинг: 497 Весело

  Я Бате Бойко да го разкара този посланик.
  Той ще ни каже какво ни е нужно. Знае ли той, че нашите служби са добре приети в САЩ и Англия. Че ББ и ЦЦ имат награди от ЦРУ, МИ 6, ЦСКА 8 и други.
  Утре влизаме в Шенген, Шантаж и Бандаж.
  Айдеееее

 33. 33 Профил на Dante
  Dante
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#28] от "Lady Zeppelin":

  Да се реформира съдебната система и да се изкорени корупцията в България е задача, подобна на задачата да преместиш гробище- помощ отвътре не чакай!
  По същество съдебната "система" е двигателя, който генерира престъпност, защото благодарение на нея се изхранва. Ако утре тази система се разпусне, това ще има само положителен ефект, понеже на практика тя пази престъпниците от гражданите.

 34. 34 Профил на pepo2012
  pepo2012
  Рейтинг: 229 Гневно

  Срамувам се от ограни4ения интелектуално,нагъл и с ниска култура министър-председател на България-Бойко Борисов.
  На мнение съм,4е първата стъпка за излизане на България от кризата е той да бъде пратен в затвора,заедно с вси4ки останали мутри!

 35. 35 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 830 Неутрално

  До коментар [#7] от "Gaetano Scirea":

  Гаетано, много хубава снимка си сложил. След или преди да цунка Джиджи?
  Или когато обясни на Ирландия и на нейния посланик, че не са никакви финансисти и как сме на 2 място в ЕС.

  apoloniy
 36. 36 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 830 Неутрално

  [quote#34:"pepo2012"]Срамувам се от ограни4ения интелектуално,нагъл и с ниска култура министър-председател на България-Бойко Борисов. [/quote]
  Не си сам, срамът е световен!

  apoloniy
 37. 37 Профил на alterity
  alterity
  Рейтинг: 229 Гневно

  Така е г-н Роуан, нуждае се ... при това спешно. Само че българските политически активисти и полуинтелигентите, които гравитират около тях (имената, които излизат около далаверите по морето са добър пример) се нуждаят от точно обратното - от неработещ и зависим съд. В България не се създава стойност чрез труд, бизнес или работа ... а като ощетиш други и съдът ти мижи насреща и те тупа по рамото ... затова и обществото ни се разпада ...

 38. 38 Профил на timtim
  timtim
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Г-н Роуан,
  ние също знаем, че ни е необходим справедлив съд. Не ни казвате нищо ново.
  И не за да идват инвеститори, а за да може да се развива страната.
  Това което не знаем, е как да стане това.
  През последните 20 г българският избирател изпробва всякакви политически проекти, които му бяха предлагани. За съжаление, почти всички се оказаха негодни.

 39. 39 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#33] от "Dante":
  [quote#33:"Dante"]Ако утре тази система се разпусне, това ще има само положителен ефект, понеже на практика тя пази престъпниците от гражданите.[/quote]
  Не си далеч от истината.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK