Николай Нинов, победител в "Спомен от лятото 2012": Пиша книга за непопулярните места в България

Награждаване на победителя във фотоконкурса "Спомен от лятото 2012" Николай Нинов

© Юлия Лазарова

Награждаване на победителя във фотоконкурса "Спомен от лятото 2012" Николай НиновПобедителят от конкурса "Спомен от лятото 2012" Николай Нинов е журналист, повече от 26 години е активно в занаята. Работил е в "Стандарт" като заместник главен редактор и като отговорен редактор на "Business Week" - България. Автор е на 5 книги - документална проза, портрети и публицистика и на един роман. Сега работи в програма "Достъп до информация", координатор на мрежата от журналисти в България към фондацията. Минал е през няколко хобита – първо е бил градинар, после овощар, след това планинар, а сега се определя като пътешественик. За пръв път участва във фотоконкурс. Затова пък фотогалерията му "Повторени сънища" спечели наградата, предоставена от Canon - фотоапарат Canon EOS 1100D, който осигурява 12-мегапикселово качество на изображението при 6,8 cm (2,7") дисплей с 230 000 пиксела.


Защо решихте да се включите в конкурса?


- Реших да направя собствено проучване на това какъв би бил интересът към местата, които съм снимал. Причината е, че ще пиша книга за тези дивни, непопулярни места в България, аз ги наричам мегалитни паметници, или сакралните пространства на България, свързани с траките. Снимал съм светилища, скални манастири, скални параклиси, скални образувания. Исках да проверя дали аудиторията ще има интерес към такива места, преди да започна да си правя книгата. За мен е интересно, но дали ще бъде интересно за другите хора? Исках да проверя как ще я възприемат. За първия месец тази галерия имаше 52 000 разглеждания. За мен това беше повече от изненадващо. На мен ми беше толкова интересно какво се случва с конкурса, кой колко гласа е събрал. Наблюдавах кои са най-посещаваните галерии. Днес моята галерия има 73 000 прочитания! За един автор това е предостатъчно. Мои близки казват даже – какво ще пишеш книга, показал си вече на хората за какво става дума, чао и толкова!
Втората по прочитания галерия е много близка по дух на моята – "Непознатият Сакар" на Георги Калудов, тя е с около 40 хиляди прочитания и е на пето място в класацията. Какво значи хубава галерия за мен – това е галерия с концепция, мислено е предварително какво ще сложиш, не просто нахвърляни снимки ей така, било ти е хубаво през лятото и толкова. При него е мислено точно къде какво да посети за пръв път и той като мен "ох, ах, какви места има в страната!". Това ми беше идеята, затова участвах в конкурса.


Искам да кажа и за другите галерии от конкурса – има много интересни истории. Казах за Георги – той е откривател, има една друга галерия, "Когато любовта си отде през лятото" - прекрасна галерия! Настръхнах от нея! Ето я концепцията. Мислил си го предварително. Невинаги тези неща за съжаление се оценяват по достойнство. Много ми хареса също, че има много галерии от България.


Разкажете повече за книгата.


- Книгата е идея отпреди една година, тогава реших да я направя. Всички 30 обекти от галерията са част от общо около 180, които посетих за 8 месеца – от началото на май до края на ноември. Изминах 25 хиляди километра и 200 часа ходене - качване, катерене, слизане. Остават ми още около 15-ина обекта.


Книгата няма да бъде албум, по-скоро микс от жанрове. Ще има репортаж, публицистика, очерков елемент, ще има коментар и анализ. Защото изникват и проблеми покрай тези места – със замърсяването, с означаването с табели, какво правят кметствата и защо нищо не правят за да популяризират тези места, да изкарват по някои лев за тези общини.


Как намерихте тези места?


- Стигнах до тези места чрез сайтове на фенове в интернет, във форумите им участват хора, които имат хобита като археология, тракология, геология, история или са просто пътешественици и любители на диви места. Получават се натрупвания в човека. След като обиколих Европа и бих казал, че я познавам добре, си казах – хубаво е да познаваш добре и собствената си страна. Няма предвид 100-те национални обекта, които аз познавам. Но България крие много интересни и тайнствени места, които човек задължително трябва да види! До голяма част от тези места се стига с джип, не е възможно да се стигне до тях с нормална кола. Аз нямам джип, следователно трябваше да ходя. Някои места са опасни, няма парапети. Но като цяло местата не изискват никаква специална екипировка. И веднага бързам да кажа - колкото и някои от местата да са труднодостъпни, повечето стават да се водят деца до тях. Няма страшно! Естествено има и тежки маршрути, но до повечето могат да стигат деца и за тях ще бъде страшно интересно.


 Могат ли да бъдат посещавани през зимата?


- Не, много е кално и студено за това. Траките са били рудари и златари, копали са в скалите, няма как да се отиде до техните светилища през зимата. Хубаво е природата да се раззелени, да е топло и сухо, за да се изпита пълното удоволствие от тези места. Повечето от местата са на няколко километра от най-близките населени места.


Николай Нинов, победител в "Спомен от лятото 2012": Пиша книга за непопулярните места в България

© Юлия Лазарова


Кога очаквате да излезе книгата?


- Очаквам първо да я напиша до края на годината. Има за писане, има и за ходене още. После да се подберат и по добрите снимки. Има много работа още.


За какви читатели ще бъде?


- За хора на различни възрасти, които имат усет, око, сърце и душа да посещават тези места. Например във форума на тази галерия има няколко много трогващи коментара. Включително на колегата Александър Пелев, бившият говорител на БНТ1, който каза "Ники, благодаря ти, че ми отвори очите, аз не знаех, че 40 години живея в тази държава!". Аз не го познавах, но след това станахме приятели във фейсбук. Има няколко такива отзива, заради които си казваш и петима човека да отидат, си заслужава. Книгата ще е за хора с различни професии и различни възрасти, които не искат в събота и неделя да продължават да са пред компютрите, а да обуват маратонките и да излизат навън до неделя вечер.


Не се ли притеснявате, че като популяризирате тези места те ще се комерсиализират?


- Абсолютно не! Да вземем за пример тези 100 национални обекта. Те трябва да се посетят задължително, но за мен те са комерс, защото отиваш и си плащаш да ги посетиш. До това ще се стигне и за местата, които аз показвам, но това ще отнеме много време. Противниците на комерсиализацията поддържат тезата, че е по-добре да си ги пазим за нас си тези места, не за да не ги видят други, а за да не започнат да ги рушат. Човекът като се намеси с всичките му боклуци и драсканици... Възможна е организация, каквато има във Франция, така да се направи популяризацията, че това да не е в ущърб на мегалитния паметник. Но докато се комерсиализират, нека хората да ги видят, тогава ще му мислим как да ги пазим. Не се притеснявам, ако се притеснявах нямаше да участвам в конкурса и да пиша книгата.


Защо точно тези непознати места? Как попаднахте на тях?


- Първото беше комерс – Чудните мостове. Обаче като видях величието на този скален мост, открих величието на Родопите. Аз познавам добре Северна България и Стара планина горе-долу, но Родопите не ги познавах. И ахнах! Започнах да се интересувам и така започна тази прекрасна серия от пътувания.


Николай Нинов, победител в "Спомен от лятото 2012": Пиша книга за непопулярните места в България

© Юлия Лазарова


Как събрахте толкова много гласове в конкурса?


- В първите 24 часа след като качихте галерията, гласуваха 118 -120 човека, които аз изобщо не познавам. Това беше първият знак, че има интерес към тези места,  изобщо не очаквах да е толкова голям. До Нова година гласуванията от непознати станаха около 200, а останалите са от мои приятели от фейсбук, на които аз написах писмо на всеки поотделно, в което им казах, че ако им харесват снимките, могат да гласуват за тях.


Откога се занимавате с фотография?


- Изобщо не се занимавам с фотография. Познанията ми са на съвсем дилетантско ниво, но разбирам от добри снимки, това цял живот съм го правил, като съм работил за вестници и списания. Не казвам същото за моите! Затова и искам да кажа за някои от критиките във форума, които са напълно основателни. Наясно съм с проблемите със светлината, но представете си – тръгвам от София в 6 часа сутринта, стигам, където искам да ида, към 11 часа. Не мога да си позволя лукса да чакам до залез, за да мога да снимам на правилната светлина, просто не е това идеята. Но знам за проблема със светлината и разбирам защо някои хора се изказаха отрицателно за качеството на снимките.


Снимането не ми е дори хоби, това е по-скоро свидетелство, че съм бил там. Така бих го обяснил, нямам никакви амбиции и претенции в тази сфера. Хубаво е да снимаш с хубав апарат, но добрият апарат не прави добри снимки. Със сигурност сега ще прочета повече!


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Браво за галерията!
  Браво и за идеята за книгата! Напишете я! Тя ще бъде и като пътеводител за много Ваши читатели.

  The best way out is always through Robert Frost
 2. 2 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  Такива книги вече има (като тази например - http://www.bookpoint.bg/?cid=3&pid=30172 - много добра, между другото), ала не пречи да има повече.

 3. 3 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Запомняща се фотогалерия

 4. 4 Профил на smiladinov
  smiladinov
  Рейтинг: 374 Неутрално
 5. 5 Профил на ggrigorov
  ggrigorov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#2:"Читател"]

  Такива книги вече има (като тази например - http://www.bookpoint.bg/?cid=3&pid=30172 - много добра, между другото), ала не пречи да има повече.[/quote]

  Книгата, която цитирате е от типа, които се рекламират като такива, но истината е друга. 99% от местата са общоизвестни.

  Галерията на господина е първата, която наистина може да претендира за непопулярност на местата. Смея да кажа, че обикалям редовно Източните родопи, Странджа и Сакар в търсене на подобни места и имах самочувствие на запознат. Галерията е уникална!

 6. 6 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Удоволствие е да четем подобни новини: да видим подобни снимки, да се докоснем до такова отношение към Родината, да се запознаем с толкова интересен човек...
  Поздравления за Автора и редакцията!

  Не съм магаре;-)
 7. 7 Профил на Payakoff
  Payakoff
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Бях изумен от снимките на Н. Нинов. Въпреки критиките на някои читатели за качеството. Мисля, че дори с това качество стават по-естествени. Когато посещаваш такива места, не чакаш най-доброто осветление, за да ги разгледаш!
  Дори си копирах за собствено удоволствие и разглеждане снимката на манастира и църквата край с. Разбоище (въпреки малкия размер на копието). Скалите, в които е построена църквата са много интересни и дават храна на въображението...

  Post tenebras spero lucem
 8. 8 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  Благородно Ви завиждам,защото сте мъж и можете сам да посещавате всякакви места.Аз не мога да си го позволя,сама жена по дерета и храсти едвам правя 1-2 снимки набързо.Честито!

 9. 9 Профил на bitaka
  bitaka
  Рейтинг: 495 Весело

  До коментар [#8] от "xalikarans":

  това е то жените сте си котки-домушарки.мъжете кучета-скиталници

  харпун
 10. 10 Профил на Иванка Ватева
  Иванка Ватева
  Рейтинг: 401 Неутрално

  Браво, Ники!
  Искрено се радвам, че ще има книга - така ще видим повече снимки, защото в албумите, качени във Фейса, имам десетки любими, които не бяха включени в конкурса. Това е най-добрата новина от началото на годината!

 11. 11 Профил на afanko
  afanko
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Не я пишете, така тези места ще се запазят, иначе и тях ще застроят! Иначе поздравления за снимките и начинанието.

 12. 12 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Браво, очакваме да видим бъдещите галерии от него с новата придобивка. Да му е честита и да ни радва с нови чудни галерии!

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 13. 13 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 628 Весело

  Интервюто е още едно доказателство, че наградата отива на добро място при креативен човек, който не е участвал самоцелно!

  Галерията много мо хареса.
  Браво, честито!

 14. 14 Профил на mimi.prokopova
  mimi.prokopova
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Честито на автора - Н.Нинов! Още много красиви свидетелства, успех на начинанията и много вдъхновение. И още - нека в книжката наистина да има указания, ако се ходи с деца - дали е възможно...Трябва да ги учим да обичат природата, а не моловете!

 15. 15 Профил на zel
  zel
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Браво, Николай! Честито! Напълно заслужи наградата си. А колко още снимки има за показване, а колко още неща има за разказване... Побързай, пиши - това го можеш. И то много по-добре от фотографията. Е, по-трудно е, но...давай!

 16. 16 Профил на alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Предполагам, че никой човек, който може да снима няма да участва повече в такъв смешен конкурс.
  А дано на "победителят" (фейсбук е голяма работа), който щял да издава книга, да му светне, че ако публикува свои снимки в нея - съвсем никой няма да му я купи.....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK