Красен Станчев: Пробутването на нови мощности в "Козлодуй" преди 2025 г. и "Белене" е манипулиране на избиратели

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (458)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на radiacionen_tip3
  radiacionen_tip3
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Красенееееее, Красенеее, изграждането на един нов реактор в Козлодуй ще струва колкото два в "Белене".

 2. 2 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Ново! Уникално! Престъпление с ядрено гориво в АЕЦ „Козлодуй”!

  На 7-ми декември 2012 г. регионалния вестник http://www.kozloduy-bg.info/index.php публикува материал за съмнителни търгове със старо оборудване, продавано на една частна фирма, на силно занижени цени. В края на този кратък материал се казва буквално следното „Припомняме, че на официален въпрос от Kozloduy-bg.info, зададен преди повече от месец за странна продажба на касети със свежо ядрено гориво на фирма „Квант инженеринг”, все още в редакцията няма отговор, въпреки че отдавна изтекоха изискуемите срокове за това. Наша информация сочи, че горивото е закупено също на силно занижени цени.
  Очаквайте подробности по темата.”

  Уаааааааааууууу....!!! АЕЦ „Козлодуй” продавал свежо ядрено гориво на частна фирма!!!??? Чудо не виждано и не чувано! Първо – АЕЦ „Козлодуй” не е производител, а още повече търговец на ядрено гориво, за да го продава когато и на когото и скимне, както леля пенка продава произведените от нея домати, на женския пазар. И второ – какво ще прави тази частна фирма с ядреното гориво, когато си няма собствена атомна централа? Няма да гадаем. Обещани са подробности. Значи седим и чакаме.

  На 8-ми януари 2013 дългоочакваните подробности, макар и не много подробни, но все пак се появяват. Ето част от от новогодишното интервю на изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй” Валентин Николов, за местния вестник:

  Как бихте коментирали информацията, че „Квант инженеринг” купува от АЕЦ касети със свежо ядрено гориво на ниски цени и това, че купуват ГЦП (главна циркулационна помпа – бел Г.К.) отново на изключително ниски цени? Как се случва това, г-н Николов, бихте ли разяснили и двете ситуации?
  Истината е, че небезизвестната фирма „Квант инженеринг” не е търгувала с касети. Те са продадени през декември месец на 2011-та година на ТВЕЛ. Цената, лично за мен, е малка, тя беше около 30 000 евро, но проблемът е, че няма как да създадем пазар, от където да се ориентираме в пазарната оценка на подобен вид продукт. Тази поръчка ми е под особено внимание и я оглеждаме от всички страни.

  Какво научаваме? Не била частна българска фирма, а бил руския държавен концерн ТВЕЛ, същия който и доставя ядреното гориво за АЕЦ „Козлодуй”. Разбрахте ли сега? Веднуж ТВЕЛ е продал Х броя ядрено-горивни касети на АЕЦ „Козлодуй” и след известно време, в един прекрасен ден, родната централа премислила и решила да ги препродаде на доставчика? До сега не бях чувал за подобни практики, не само у нас, но и по света. Макар и хипотетично да е допустим такъв вариант, но за осъществяването му са нужни доста силни основания и аргументи. На мен ми идва на ум само вариант, при който горивото е показало видими механични дефекти, още на етап визуален оглед, преди да влезе в реактор, и това да послужи като основание за връщането му. Но тогава би трябвало доставчика ТВЕЛ да върне получените за горивото пари на 100% и даже да заплати неустойка, за понесени загуби от страна на АЕЦ-а. Но случая, очевидно, не е такъв. Как да си го обясним тогава? Нека се опитаме.

  Още през месец юли 2008 г., по повод първите ми обвинения за престъпни схеми с ядрено гориво, тогавашният изпълнителен директор на АЕЦ-а Иван Генов дава пресконференция, на която заявява, че централата си е закупила ядрено гориво, което ще и е достатъчно да зареди реакторите на двата блока (5 и 6) през следващата 2009 г. и така се „подсигурявали” срещу проблеми с доставките от страна на ТВЕЛ, а също така уж им излизало по евтино. На практика, обаче, презапасяването с ядрено гориво е схема за източването на родното предприятие в посока Русия. Защо ли? Нека видим.
  Двата действащи реактора се нуждаят от свежо ядрено гориво, за една година средно от около 90 (деветдесет) броя горивни касети (средно по 45 на реактор). По последна моя информация (от октомври 2010 г., от председателката на СД на АЕЦ „Козлодуй”, тогава, Милена Ценова) една ядрено-горивна касета струва един и половина милиона евро.така 90 броя касети по милион и половина евро прави 135 милиона евро! Тези пари АЕЦ „Козлодуй” ги дава на руската компания ТВЕЛ една година предварително. Така родното предприятие се лишава от оборотно средства в размер на 130 милиона евро, но щедро ги предсотавя на руснаците. Тези пари, при добър план и боравене с тях, биха могли да донесат минимум 10% доход на собственика си, но той доброволно се отказва от тях и ги подарява на чужда фирма. Тази схема действа от 2005 година и до сега е струвала на целия български народ, който си плаща през цената на тока, осем години, по 14 милиона евро прави 112 милиона евро. Този факт е прекрасно известен на всички държавни институции и служби за сигурнот, от които зависи тази порочна практика да се прекрати, виновните наказани, а парите върнати, но те не само не се помръдват, а даже приветстват и покровителстват подобни „народополезни” практики.
  И както е при всяко престъпление, което е добре защитено от институциите, апетита идва с яденето. На руската ТВЕЛ са започнали да и се виждат вече доста малко тези около 14 милиона евро годишно и решила да увеличи доходите си. Как? Много лесно! Руснаците продават на българите предварително нужните им за следващата година 90 броя касети на цена един и половина милиона евро, а след известно време българите им ги препродават, но вече на цена 30 000 (тридесет хиляди) евро. Разликата е 50 пъти!
  Но и това не е всичко. Схемата не е „затворена”. На българите все едно им трябва ядрено гориво, за да си заредят реакторите през следващата година. От къде да го вземат? разбира се, че пак от ТВЕЛ. От кой друг. И сега нека видим цялата схема. През пролетта или лятото на 2011 г. АЕЦ „Козлодуй” закупува от руската компания ТВЕЛ 90 броя ядрено-горивни касети, за да си има „запас”, за зареждането на реакторите на блокове 5 и 6 до година, за общата сума от около 135 милиона евро. Изведнъж през месец декември 2011 на българите им хрумнало да препродадат вече закупените касети на този който им ги е продал по-рано, но на цена 50 пъти по ниска от тази, за която са ги купили!!! След няколко месеца АЕЦ „Козлодуй” пак си купува гориво от ТВЕЛ, но вече на „нормални”, ако не и по-високи от милион и половина за бройка. Така на практика, зареденото в реакторите през 2012 година е излязло на централата, респективно на всички нас двойно, ако не и по-скъпо.

  Възниква въпросът – защо сега се пуска тази криминална новина, при това без никакви последствия за извършителите? Отговора може да се забележи в първата част на споменатото вече Коледно интервю на шефа на АЕЦ-а.

  Предвиждате ли промени в ръководния екип?
  Да, предвиждам промени. Те ще бъдат структурни промени и в момента се работят. Те трябва да бъдат одобрени от съответните дирекции, да минат през борда на АЕЦ, на БЕХ, през АЯР и чак тогава ще се случат на практика.

  Готви се чистка и най вече на Александър Николов и компания, предшественици на Валентин Николов и компания. Престъплението е извършено именно по времето когато Ал. Николов е бил изпълнителен директор. Сега усеща че вятъра духа не в желаната от него посока и в собствен стил се опитва да се задържи на повърхността, но на Валентин Николов му е подсказано да покаже публично, че има с какво да го пребори, ако не се оттегли доброволно и без бой. Ако си трайкаш и ние ще си трайкаме, иначе виждаш ли? Игрички за сметка на милиони хора?
  Има и още един интересен момент в цялата история. Престъплението с препродажбата на ядреното гориво става през декември 2011 г., според сегашния шеф. А ако си спомняте на 21 ноември 2011 г. беше нападнат, бит и порязан по ухото тогавашния №1 Александър Николов. Дни след това „сделката” е реализирана. Това моментално поражда нова версия за мотивите, за нападението на Ал. Николов. Възможно е да се е пазарил, за по-голям дял от плячката? Времето ще ни покаже.
  Не на последно място остава и въпроса – представител на чия партийно-престъпна групировка е Александър Николов, с чиято подкрепа успя да стигне до пост №1 в АЕЦ „Козлодуй”? Имам версия, но за сега ще я запазя за себе си, защото членовете и феновете на „Демократи за смърт на България (ДСБ) тъкмо са се кротнали.

  Още ли се чудите защо през миналото лято тока поскъпна с 13.6%? И аз се чудя?

  Г. К.

  П.С. Според Закона за счетоводството: "Справедлива цена" е сумата, за която един актив може да бъде заменен или един пасив може да бъде погасен при пряка сделка между информирани и желаещи осъществяване на сделката купувач и продавач. Тя е продажна цена, борсова цена или пазарна цена.

  Цената не е нито борсова, нито пазарна, а някой от вас беше ли информиран и желал ли е тази сделка? Нали е оперирано с държавен актив (ядреното гориво), чиито собственици сме били и ние?

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 3. 3 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 660 Любопитно

  До коментар [#2] от "Къти":

  Благодаря за инфото,+++

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 4. 4 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 497 Неутрално

  БелеНе на референдума!!! Р.Овч като смята,че е толкова изгоден проект да набере капитал на някоя борса,да палати милиардите които заради него и другарите България е вложила и да си търси пазар на тока,всичко друго са манипулации.

 5. 5 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 815 Неутрално

  " Защото първата може да работи и да се разширява и това ще бъде много по-евтино като инвестиция и цена на електричеството от всички възможни сценарии на проекта "Белене" "

  Значи трябва нови мощости ама да не са в Белене а в Козлудуй, според Станчев.
  Цената е сигурно горе-долу еднаква и за двете , при положение , че в Белене има площадка за 1.5 млрд лева.

 6. 6 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1216 Гневно

  Елементарно, Уотсън. Далекопроводите до Козлодуй вече са направени, да не говорим, че има дупка в капацитета от спрените блокове. Освен това, кадрите живеят в Козлодуй и няма нужда да се установяват другаде. Склад за отработеното гориво, системи за сигурност, ПВО и т.н. - всичко е направено.
  Ама не, трябва да си сложим главата в торбата, как иначе.

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 7. 7 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  Красене,не ми е много ясно твоето "не" на какво ще каже не.Предпочитам да бойкотирам.

 8. 8 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2579 Неутрално

  Умно и ясно казано.

 9. 9 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Лисицата:
  -Гарго, ще гласуваш ли с ДА на референдума? Много е важно, от това зависи бъдещето на децата ти!
  ..гаргата мълчи и стиска сиренцето в клюна.
  -Гарго, много е важно България да е независима и да не купува ток. Ще гласуваш ли с ДА?
  Гаргата:
  -Да!
  Сиренцето пада, лисицата го грабва и офейква. Гаргата, замислено:
  -Аз и НЕ да бях казала, все тая.

 10. 10 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 815 Неутрално

  " Института за пазарна икономика (ИПИ), който е правил анализи на проекта за АЕЦ "Белене" и има становище защо няма смисъл да се строи ядрената централа."

  Повечето мнения против Белене нямат нищо общо с икономика и цена, прогмози за консумация на ток и т.н.
  С такава позиция са хора които не харесват Русия. И това се маскира с някави недъгави аргументи с/у Белене.

  Проекта си е много иззгоден като цена, а и прогнозите са че нови централи трябват.

 11. 11 Профил на Obongo
  Obongo
  Рейтинг: 442 Неутрално

  брей , Институт за пазарна икономика , и какво е допренесъл до сега за развитието на България , НИЩО , освен разни идиоти вземащи пари да ръсят глупости и да коментиран неща от които нищо не разбират , извода е : Каквото кажат тия от тоя безмислен институт , прави обратната и никога няма да сгрешиш

 12. 12 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#7] от "vjacho":

  И аз така, това НЕ ще каже ДА ...

 13. 13 Профил на radiacionen_tip3
  radiacionen_tip3
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Ядрената централа гарантира производство на енергия в дългосрочен план при фиксирани и сравнително стабилни цени, каза в Плевен д-р Ханс – Холгер Рьогнер, завеждащ отдел „Планиране и икономически изследвания” към Международната агенция за ядрена енергия (МААЕ) от 1997 г. „България и целият регион, в който е разположена, имат дефицит на електричество, следователно тя има нужда от сериозно икономическо развитие, като за тази цел е необходимо електричество. Навсякъде по света икономическото благополучие е тясно свързано с използването на електроенергия”. В България има въглища, но производството на електричество с въглища е сравнително мръсно и пречистването на производството струва доста скъпо, така че да отговаря на съвременните изисквания и стандарти.
  „Страната ви има опит с производство на енергия от възобновяеми източници, но от гледна точка на опазване на околната среда и икономическото развитие, ви трябва технология, която можете да си позволите. Изграждането на „Белене” би имало дълбоко въздействие върху икономиката, както за нова работна ръка, така и за компаниите, които ще бъдат подизпълнители. Това въздействие ще се усети на регионално и национално равнище”, допълни още д-р Рьогнер.

 14. 14 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Единствената разумна позиция, относно този референдум е БОЙКОТ.....защото:
  1. Въпросът е неясен, дори подвеждащ
  2. Нормалните хора нямат представа от ядрена енергетика, нямат експертиза. Така е в цял свят.
  3. Хората разбират, че това е фарс, който цели подковаване на избирателите за предстоящите избори през лятото.
  4. Хората се дразнят, че се дават 20 млн. лева за абсолютно тъп като тема референдум.
  5. Хората са отегчени и дори вече ненавиждат темата БЕЛЕНЕ. БСП и ГЕРБ се постараха това да стане факт с празноговоренето и нищоправенето по темата.
  6. Който гласува за да плащаме 22 млрд. лева за неясна идея е за затвора! Това ще е най-големия обир в Европа. Досега 3 млрд. лева за една ливада. Овчаров и Красимир Георгиев се ненаядоха! Аз и вие плащаме!
  7. Всеки интелигентен човек знае, че и неучастието е позиция. В случая, най-добрата.
  8. Ако БСП и ГЕРБ искаха реално мнението на хората, щяха да питат няколко въпроса с един вот - например, за тютюнопушенето, конституция....но тогава доста хора биха имали мнение, и референдумът ще се зачете, което ще вкара управлението в безизходна ситуация. Реалните референдуми в Швейцария, например, така се правят. Реалните, подчертавам. Нашият е нереален, заблуждаващ, целящ да замаже погледа на българина. Това е държавна политика - замазването, отричането, шикалкавенето! Бойко си смени позицията по БЕЛЕНЕ 10 пъти. Евала! А това какъв лидер на държавата е Бойко е съвсем друга тема, ясна между другото...

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 15. 15 Профил на martosto
  martosto
  Рейтинг: 497 Неутрално

  "Защото първата може да работи и да се разширява и това ще бъде много по-евтино като инвестиция и цена на електричеството от всички възможни сценарии на проекта "Белене"."

  Инвестицията си е инвестиция. Никой не казва къде точно ще бъде изграден този 7 блок, нали трябва да се изгражда и площадка. Да се вземат лицензи. Цената си е цена и тя се определя от икономическото състояние на държавата. Та дали ще е в Козлодуй, или Белене, разлика в цената няма да има. Ще се загубят години, от които може да се печели.

  Не вярвай сляпо в идеали, защото лесно се трошат!
 16. 16 Профил на Джо Дъглас
  Джо Дъглас
  Рейтинг: 116 Неутрално

  пробутването на станчев за "икономист" (къде са му научните публикации) или на ИПИ за "институт" е акция от същия калибър като манипулациите за АЕЦа.

  най-много обичам позьорите, които си пишат точки като застанат зад популярната позиция с много празни приказки.

 17. 17 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 815 Неутрално

  Ако трянва да е честен Станчев трабва да каже кои го финансира.
  Нищо лошо няма в това. естесетвено е да зашитава позиции , след като получава финансиране.
  Но не трябва да заблуждава, че е независим "експерт".

  Същия случай е и Огнян Минчев.
  Нека си казват тезите, но да се уточни , че им плащат за тези позиции.

 18. 18 Профил на martosto
  martosto
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Излезе и становище на експерт, че изграждането на 7 и 8 блок към съществуващите общо 6 блока, ще е опасно. И каквото ид а си говорим съоръженията там са морано остаряли. "Козлодуй" да има още 20 години живот и след това ще трябва да се затвори.
  Изграждането на нова централа ще дада много повече възможности. Да не говорим, че ще е по последен модел проект.

  Не вярвай сляпо в идеали, защото лесно се трошат!
 19. 19 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  В 8.00 сутринта пред урните и да няма грешки!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 20. 20 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 815 Неутрално

  Боко подмени ясния въпрос за или против Белене на БСП и осра референдума.

  Сега не е ясно за какво точно се пита, и какво значи "да" или "не".

  Хубава работа, ама герберска.

 21. 21 Профил на martosto
  martosto
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Да се мисли, че централата в Козлодуй може да работи още половин век е доста наивно. Някога и за него да били давани пари, за да се изгради. Тази централа ще бъде затвора в даден момент. Имено това е въпросът, на който трябва да размислим. Какво ще се прави после и кое ще бъде най-изгодното решение.

  Не вярвай сляпо в идеали, защото лесно се трошат!
 22. 22 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 4355 Неутрално

  [quote#1:"radiacionen_tip3"]един нов реактор в Козлодуй ще струва колкото два в "Белене". [/quote]Колкото по-скъпо = по-големи комисиони ! Това е идеята ! По скъп ток = повече ДДС !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 23. 23 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 815 Неутрално

  До коментар [#15] от "martosto":
  "Инвестицията си е инвестиция. Никой не казва къде точно ще бъде изграден този 7 блок, нали трябва да се изгражда и площадка. Да се вземат лицензи. "

  Плюс да се прави нов проект, и т.н.
  ПАри които вече са дадени за Белене , че и единия реактор е готов. Другия е на път.
  За кога ще се отказава БГ от проекта?
  Той е на практика готов на повече от 50%, с проекта, площадка, реактори , ...

 24. 24 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#17] от "Малката Пица":

  Всички тях ги финансира офшорката на бившето ОДС, която взе 18-19% от американската Марица и ни уреди с най-скъпия в България ток. Целият цирк около Белене е за да има сигурен пазар и на високи цени за точно тази офшорка, а като допълнителен източник на приходи е и самата Марица 2, както и дружината на ВЕИ-тата.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 25. 25 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1216 Гневно

  До коментар [#10] от "Малката Пица":

  На баба ти малката *ица!
  Точно обратното - червените чукундури не могат да обосноват нито цена, нито къде ще се продава тока, нито нищо.
  Егати наглостта!

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 26. 26 Профил на martosto
  martosto
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#20] от "Малката Пица":

  Те цветята не знаят какво да отговорят на преправения си въпрос. Ще гласуват с "НЕ" на въпроса си да се развива ли ядрена енергетика чрез изграждане на нова централа, но ще изграждат нови ядрени мощности чрез построяване на нови блокове, т.е. пак си е централа.
  Решили да си направят пристройка на къщата, тип лятна кухня, но това не е нова сграда.....

  Не вярвай сляпо в идеали, защото лесно се трошат!
 27. 27 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#6:"Bulgarische Motoren Werke"]Далекопроводите до Козлодуй вече са направени, да не говорим, че има дупка в капацитета от спрените блокове. Освен това, кадрите живеят в Козлодуй и няма нужда да се установяват другаде. Склад за отработеното гориво, системи за сигурност, ПВО и т.н. - всичко е направено. [/quote]
  Хранилище за отработеното гориво от новите блокове нема, ама това е подробност. По-сериозният въпрос е, че при натрупването на половината генериращ капацитет на едно място загубите при преноса ще са поне 2/3 от произведения ток. А и преди да се почне строителството трябва да се произведат разни хартишки, от новия ОВОС до техническите проекти, числото за консултантите ще е десетцифрено. То подозирам, че това е и много важната причина за смяната на локацията.

 28. 28 Профил на BiGman
  BiGman
  Рейтинг: 6352 Любопитно

  До коментар [#1] от "radiacionen_tip3":

  Виждам,че си експерт на тема Белене,би ли ми обяснил когато има по голямо производство на ел.енергия и не може да се изнесе поради липсата на търсене, какво става с нея,за чия сметка и не влияе ли това на цената на тока който плащаме всички ние?

 29. 29 Профил на martosto
  martosto
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Цирк, цирк, но на Костов "Мариците" скоро време ще затворят комини. Щената на "евтиния" им ток ще се увеличи заради глупостите с въглеродните сертификати. И ще се наложи да изнасилваме "Козлодуй" да работи на пълни обороти, за да покрива липсите от спрените централи.
  А относно кадрите. Че те ще си останат там, нови специалисти ще се назначат в "Белене". Не смятам, че едното ще пречи на другото.

  Не вярвай сляпо в идеали, защото лесно се трошат!
 30. 30 Профил на redrock
  redrock
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Ако въпроса за референдума беше" Не ,на Белене! Да, на ядрената енергетика!" щях да отида и да гласувам с "Да!" ,но така както е формулиран въпроса за референдума, очевидно е че става дума за построяване на АЕЦ" Белене" за която досега са похарчени 2 милиарда лева ,потънали в комисиони между посредници, лобисти и комунистическата върхушка на БСП начело с Р.Овч и компания , така че отговора ми е твърдо "Не!" и ще отида да дам своя глас.

 31. 31 Профил на krista_p
  krista_p
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Когато направят референдум с ясен и конкретен въпрос, когато разяснят категорично какво ще последва от него, тогава с радост ще се възползвам от правото си да гласувам. Но в този референдум нямам никакво намерение да участвам. Жалко за милионите, които ще се изхарчат за този фарс - има толкова по-добри приложения за тях. Супер е това за лисицата и гаргата, по-вярно не може да се опише ситуацията!!!

 32. 32 Профил на Gaetano Scirea
  Gaetano Scirea
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Щом Красенчо е за "НЕ" на референдума, определено това значи, че "ДА" е правилния избор! Няма такъв смешен "икономически идеолог" като този!

  Non ho un brutto carattere, e' la gente che mi rompe i coglioni:)
 33. 33 Профил на Росен  съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Осем от лъжите на комуноидите и ндсв за Белене.
  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2013/01/16/1985486_izbrani_luji_ot_teatura_nova_iadrena_elektrocentrala/

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 34. 34 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 815 Неутрално

  Къде е логиката БГ , демек ние , да гарантираме , че ще купува ток на инвеститори от Китай в соларни паркове за поне 10 години напред, а да не гарантира БГ изкупуването на ток от българска държавна централа?

  БГ трябва да гарантира ,че ще купува тока на Белене , така че проекта да има гарантиран пазар за десетилетия напред, и ще се изплати със сигурност.

  А не да наливаме в гушите на Цветелина Бориславова, В. Златев и подобни ВЕИ бизнесмени, на цени с пъти по-високи от тези на държавните електроцентрали.

 35. 35 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1216 Неутрално

  До коментар [#23] от "Малката Пица":

  И как е готов на 50% като дори няма подписан договор, а само някакво неясно споразумение??! Типична червена измама!

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 36. 36 Профил на radiacionen_tip3
  radiacionen_tip3
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#14] от "Wizard":

  Ти пък откъде знаеш мнението на всички хора? Къде пък обедини ГЕРБ И Бсп!? Щом казваш евала на фурнаджииска лопата.... В Швейцария нямаше да можеш и пари за интернета да изкараш, за да си го платиш с това мислене, г- н Клише. След, като и ти не разбираш смисъла от Белене- каква е логиката да даваш мнение и да се опитваш да настройваш хората, ако въобще някой ти обърне внимание? Вече съжалявам, че си загубих времето с теб.

 37. 37 Профил на Росен  съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#31] от "krista_p":

  И през 2005-та така, по твоя начин не гласуваха много хора на изборите. Получихме тригъзата.
  До скоро и аз смятах да НЕ гласувам на референдума на комуноидите, но се оказва, че трябва да гласувам с "не", защото и при минимален брой гласували, ако се окаже "да" за Белене въпроса се връща в парламента.
  Така гласуване трябва и разбира се с "не".

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 38. 38 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1366 Разстроено

  До коментар [#18] от "martosto":

  Нека да не ползваме все пак термина "морално остаряло". Морал при техниката няма.

 39. 39 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1216 Неутрално

  До коментар [#27] от "usero":

  2/3 загуби по преноса - такъв филм няма. Освен това Белене не е кой знае колко далеч от Козлодуй, така че дали тока ще стигне от Козлодуй до Пловдив или от Белене до Пловдив, разликата е минимална.

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 40. 40 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 6282 Неутрално

  ЗАЩО никой не говори за Референдум относно ОБЛЕКЧАВАНЕ РЕЖИМА И СТИМУЛИРАНЕ ИНСТАЛИРАНЕТО НА ЛОКАЛНИ ГЕНЕРАТОРИ.
  Такива,които могат ДА ЗАХРАНВАТ САМОСТОЯТЕЛНО СГРАДА или малък район-градски квартал или село.
  Така ЩЕ ИМА ИСТИНСКА НЕЗАВИСИМОСТ.
  И от Турция,чиито ток няма да се налага да купуваме.
  А и от самозабравилата се от алчност ЕНЕРГИЙНА МАФИЯ.

  САМОСТОЯТЕЛНОТО ЕНЕРГОЗАХРАНВАНЕ.
  Това е ИЗБАВЛЕНИЕТО ОТ НЕНАСИТНИЯ МОНОПОЛ НА МАФИЯТА.
  Нали си представяте,как на ЕНЕРГИЙНО НЕЗАВИСИМИЯТ български гражданин Русия и тукашната й приклуга НЯМА КАК ДА ПРОБУТВАТ ЛЪЖИТЕ СИ ЗА "нуждата" от РУСКИ АЕЦ.

 41. 41 Профил на Джо Дъглас
  Джо Дъглас
  Рейтинг: 116 Неутрално

  До коментар [#28] от "Friend":

  В някои държави като се оказали с "излишък" на енергия и направили всякакви допълнителни индустрии около нея.

  Некъде почнали да внасят боксит и да произвеждат алуминий, после се специализирали в производство на части от него, другаде направили корабостроителна индустрия и изсмукали тая от традиционните производители и т.н.

  Проблемът не е какво да се прави с "излишната" енергия, проблемът е, че всички, които участват в тия проекти са такива мошеници, че няма никаква база да им се има доверие.

  Особено като става въпрос за неграмотни некадърници като нашите политици (на практика всички, които в момента имат шансове да се класират на власт), които са готиво да се продадат на ниска цена.

  Докато няма правна рамка и политическа система зад нея, която да позволи да имаме доверие на тия, дето вземат решение от наше име няма да стане.

  Дотогава ще сме и бедна държава.

 42. 42 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#13] от "radiacionen_tip3":  За 2011 Аец Козлодуй е произвела 16,3 млн мвтч от които е продала 6,5 млн на нерегулирания пазар по около 70 лв /мвтч ,а останалите на регулирания за 45 лв/мвтч .
  За цялата тази електроенергия при тези цени централата има приходи за 2011 от 837 млн лева от които е реализирана 114 млн лева печалба.
  За сравнение пак печалбите от Козлодуй за 11 години
  2002 - 13,5 млн лева печалба
  2003 - 9,5
  2004 - 2,7
  2005 - загуба 27 млн
  2006 - 2
  2007 - 4
  2008 - 79
  2009 - 72
  2010 - 60
  2011 - 114
  2012 - 150 млн

  Това е голата истина 837 млн приходи за година! ПРИХОДИ!!!
  При цени от 45 / 70 лв/мвтч.
  При това крайната цена за Гольо е 0.19980 лв /квтч!

  А некои червени шапчици и алени каскети бълнуват за 3,3 млрд печалба за година.
  А сега сметайте колко ще трябва да струва новият ЕВТИН атомен ток от Беляне за да изкарат такава печалба като преди некой я плати 20 млрд лева минимум
  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 43. 43 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 815 Неутрално

  Иван Костов с договора за частните Марици , 3 дена преди да сдаде властта
  И сключен с офшорна компания, дето не се знае кой я държи...

  Класика !

 44. 44 Профил на martosto
  martosto
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#38] от "dobivelkov":

  Интересно ми е, ти каква кола караш? Предпочиташ "Лада" на 30-40 години или някоя чисто нова кола. Същото се отнася и за автобусите, ако ползваш градски транспорт. Стар "Чавдар" или модерен "Мерцедес". Не можеш да ме убедиш, че техниката не остарява Или пример с мобилен телефон......

  Не вярвай сляпо в идеали, защото лесно се трошат!
 45. 45 Профил на radiacionen_tip3
  radiacionen_tip3
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#28] от "Friend":

  Чак такъв експерт не съм, ама като един лаИк, отивайки на ресторант си поръчвам първо, второ, трето- за да се нахраня. Може и да остане, но е по- добре, отколкото да не стигне!

 46. 46 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#2] от "Къти":

  Много ясно и точно. ЕЙ това е материал за прокуратурата, подкрепен с данни, местен вестник.

 47. 47 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  [quote#7:"vjacho"]Красене,не ми е много ясно твоето "не" на какво ще каже не.Предпочитам да бойкотирам. [/quote]
  И аз дудна открай време същото

  Да оставим настрана БелЯ-НЕ. Там е ясно.
  Но подмяната на въпроса, неговото умишлено отофтане така, че каквото и да гласуваш - все да могат да си го тълкуват както им е изгодно и да си правят каквото искат, позовавайки се на "народната воля", поставя българина в ситуация, в която всякак губи. Затова - бойкот!
  Казвал съм и пак ще повторя - когато сядаш на една маса да играеш с мошеници грешката е само една - че въобще си седнал.
  Останалото са подробности.
  Затова - Бойкот! Да е нелигитимен референдума и да не могат после да си бършат задниците и да се оправдават с "народа".

 48. 48 Профил на radiacionen_tip3
  radiacionen_tip3
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#30] от "redrock":

  Е, ти откъде знаеш за тези комисионни- видя ли как ги взимат? Да не си ходил и до Белене да видиш- построено ли е нещо, не е ли?

 49. 49 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 815 Неутрално

  До коментар [#37] от "Росен (УОРНИ е невинен!)":
  "И през 2005-та така, по твоя начин не гласуваха много хора на изборите. Получихме тригъзата"

  В резултат:
  - влязохме в ЕС през 2007
  - заплатите и пенсиите почти се удвоиха 2005-2009
  - БГ си плати дълга до 15% от БВП - най-ниския в Европа
  - Станишев добави 4 млрд към 4-те млрд резерв от 2005, и на Рапона му остави над 8 млрд кешовица 2009
  - сключихме договор с САЩ за военни бази на териротията на БГ
  - Буш похвали Станишев като мистър Клин
  - Държавата даде пари на Боко като кмет да прави метрото в София

 50. 50 Профил на az.sum
  az.sum
  Рейтинг: 388 Разстроено

  Против съм "Белене" защото в тая държава (имам предвид с тези несменяеми фамилно-родово политици), ако ще и два АЕЦ-а да се направят (дори и даром от някой) тока за населението пак ще бъде на цени майка си и баща си.Нека да каже някой ясно на хората колко струва тока на изхода на АЕЦ "Козлодуй" за киловатчас и реално защо аджеба плащаме по 20 и нагоре ст. за киловатчас (включая някакви зелени и тиртири-минтири енергии)?Съгласен съм на ядрена енергия, но да знам - излиза на 5ст., по веригата доставчиците си слагат 100% и при мен да идва на 10ст.Зелената енергия да си я ползва който иска.Но понеже няма да стане така, аз съм против.Имам и друг въпрос: -Защо държавата директно не си продава тока извън държавата, ами ще хрантутим посредници частни фирми на Румен Овчаров и на хора около него (Кадиевци и т.н.)?То е същата работа и с хеликоптерите осигурени (белким без него не можем) от Николай Гигов.Защо държавата директно не си купи хеликоптерите?Производитеите на летателни средства изобщо не се интересуват кой им е купувача на продукцията.Просто съм против такива схеми на лапане на пари!

 51. 51 Профил на martosto
  martosto
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#35] от "Bulgarische Motoren Werke":

  Тогава, защо Герб изплати за 4 години около 400 мил. евро на руснаците? И защо последните заведоха дело срешу България?
  Мен това не ми е ясно. Няма договр, но се плащат някакви неща. Няма подписани документи пък ни съдят......

  Не вярвай сляпо в идеали, защото лесно се трошат!
 52. 52 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Рискът е огромен. Отровени въздух, почви и води за хилядолетия напред. Силно сеизмичен район.

  Разположен само на 7 километра от Беля Не Свищов е с разрушени сгради от земетресение през 77-ма разтърсен от 7-ма степен по Рихтер.

  Шансът да има поне още едно подобно земетресение на площадката до 2050 г. е над 77%.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 53. 53 Профил на BiGman
  BiGman
  Рейтинг: 6352 Неутрално

  До коментар [#41] от "joe_douglas":

  Не питах вас,но благодаря за отговора,от който не става ясно кой поема загубите от неизползваната енергия.Аз знам,но ме интересуваше мнението на застъпниците на АЕЦ Белене.

 54. 54 Профил на Росен  съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#47] от "xm...":

  Не става с бойкот.
  Няма начин да гласуват избиратели колкото на последните избори, но се оказва, че дори да са два милиона гласувалите и изхода от референдума комуноиден е "да" въпроса се връща в парламента, защото "народа" иска Белене.
  Поради това трябва да гласуваме с "не".
  Иначе и внуците ни ще плащат тази луда сума на руснаците.
  Два пъти ще се увеличи външният ни дълг.


  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 55. 55 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#44] от "martosto":

  Карам 20 годишен Мерцедес. Той също е "технически" и "технологично" остарял, но не "морално". Морала е човешка категория, не техническа. Това имам предвид.

 56. 56 Профил на radiacionen_tip3
  radiacionen_tip3
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#31] от "krista_p":

  Ако искаш да си четеш басни- влез на езоп.ком. Като гледам, май ще те поливат една седмица, младо герберче, пък след референдума ще почнеш да изсъхваш.

 57. 57 Профил на Джо Дъглас
  Джо Дъглас
  Рейтинг: 116 Неутрално

  До коментар [#53] от "Friend":

  Няма "загуби" от "неизползваната енергия", тя не се произвежда просто.

 58. 58 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 815 Неутрално

  В ретроспекция се оказва , че тройната коалиция е едно от няй-печените правителства на БГ след 1989.

  За разлика от провала на Рапона и пасмината му от 2009 досега.
  Даже и повече магистрали пусна Станишев от Рапона: Марица, Тракия, Шумен-Девня, почна Люлин, по Струма се работеше

 59. 59 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1216 Неутрално

  До коментар [#51] от "martosto":

  Ами щото сме под ботуш, бе умнико. Политически натиск се казва. Не е трудно да се проумее.

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 60. 60 Профил на martosto
  martosto
  Рейтинг: 497 Любопитно

  До коментар [#40] от "Hawaii":

  Би ли цитирал колко време отнеме проектиране, изграждане и цена на подобни съоръжения. Ако са на всяка сграда те не са ли доста по-опасни? Как ще бъдат обезопасени. А в град като София, който вече е силно застроен и няма много празно междусградно пространство, къде точно ще се изградят? Каква ще е цената, която ще трябва да се плаща и на кое дружество?
  Сегашните ли ел. мрежи и трасета ще се използват?

  Не вярвай сляпо в идеали, защото лесно се трошат!
 61. 61 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 1376 Весело

  [quote#45:"radiacionen_tip3"]отиваки на ресторант си поръчвам първо, второ, трето- за да се нахраня. Може и да остане, но е по- добре, отколкото да не стигне! [/quote]
  Мдам.
  Ама не си поръчваш един казан чорба, цяло печено прасе и две цели торти за десерт, нали?
  Особено ако и не си особено гладен ...
  Цитирам: До 2025 г. е сигурно, че страната няма нужда от нови мощности. Ако екстраполираме максималния сценарий за електропотребление на Енергийния системен оператор (ЕСО) до 2025 г., ще се окаже, че тогава ще са нужни 46,6 ТВч. Но реално са инсталирани и ще работят (ако не бъдат нарочно затворени) до 2030 г. мощности за над 50ТВч.
  Потреблението от електропреносната мрежа, т.е. онова, което реално се използва като доставено от ЕРП-тата (включително загубите), пак по данни на ЕСО за последните 9 години е средно 31ТВч (останалото количество електроенергия или се ползва от самите й производители, или се изнася).

 62. 62 Профил на Плам
  Плам
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Хубави аргументи изтъква г-н Станчев защо да не се прави Белене. Само че ГЕРБ, които той хвали, че тръгнали в правилната посока по въпроса, смениха въпроса на референдума от конкретното Белене, на развитие на атомна енергетика по принцип. Каквото развитие пък г-н Станчев не отхвърля, само че в Козлодуй. В крайна сметка не разрах той какво ни съветва за този референдум (стана ясно само, че не е бойкот)

 63. 63 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 6158 Неутрално

  До коментар [#14] от "Wizard":
  Към казаното от теб, с което се съгласявам напълно, бих добавил още, че ядреното лоби ще мобилизира електората на БСП(к) и общо взето всички, които са ЗА, ще излезнат и ще гласуват. Шансът да ги преборим е минимален, защото те имат и мощна винансова подкрепа от мафията - виж само колко клипове направиха, а досега не съм видял нито един, защитаващ позицията ПРОТИВ. Показателна е и атаката им тук, в този форум. След нова година се навъдиха няколко десетки новорегистрирани свръхактивни форумци, защитаващи ядрената мафия. Затова - бойкот!

  Мьi не простим. Мьi не забудем. Мьi накажем каждого, кто совершил зверства на Этой войне, на нашей зeмле. Найдем каждую сволочь, которая стреляла по нашим городам, по нашим людях, кoторая бомбила нашу землю, которая запускала ракетьi, которая давала приказ и нажимала на пуск. Вам не будет ни одного тихого места на Этой земле, кроме могильi. В. Зеленский.
 64. 64 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 815 Неутрално

  До коментар [#52] от "Reveal":
  "Рискът е огромен. Отровени въздух, почви и води за хилядолетия напред. Силно сеизмичен район. "

  По сеизмичен ли от Япония и Калифорния?
  Щото там е пълно с АЕЦ и проблеми няма.

 65. 65 Профил на BiGman
  BiGman
  Рейтинг: 6352 Неутрално

  До коментар [#45] от "radiacionen_tip3":

  Лъжете господине,най нагло лъжете, както и цялата ви партия която иска да прехвърли задълженията си на данъкоплатците.Плащаме всички ние!

 66. 66 Профил на Росен  съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#53] от "Friend":

  Залято е с комуноиди в подобни статии.
  Мрат да стане далаверата Белене.
  Тоя алуминий ще произвежда, идиотщина.

  Наше право е да я спрем далаверата.
  овчият рано или късно ще влезе в затвора.
  Не случайно го наричат дългият инкасатор.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 67. 67 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 6158 Неутрално

  До коментар [#16] от "joe_douglas":

  Добре дошъл във форума, другарю новорегистриран борец за интересите на износителите на ток. Айде сега да докажеш, че казаното от Красен Станчев са празни приказаки.

  Мьi не простим. Мьi не забудем. Мьi накажем каждого, кто совершил зверства на Этой войне, на нашей зeмле. Найдем каждую сволочь, которая стреляла по нашим городам, по нашим людях, кoторая бомбила нашу землю, которая запускала ракетьi, которая давала приказ и нажимала на пуск. Вам не будет ни одного тихого места на Этой земле, кроме могильi. В. Зеленский.
 68. 68 Профил на radiacionen_tip3
  radiacionen_tip3
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#42] от "navy":

  Откъде ги разбирате тези работи,бе, еййййй. За Белене никъде нямало информация, пък за Козлодуй- пълно с такава!

 69. 69 Профил на BiGman
  BiGman
  Рейтинг: 6352 Неутрално

  До коментар [#57] от "joe_douglas":


  [quote#57:"joe_douglas"]Няма "загуби" от "неизползваната енергия", тя не се произвежда просто. [/quote]
  Благодаря ви за честния отговор.За това АЕЦ Белене е излишна и не трябва да се строи.

 70. 70 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 6158 Любопитно

  [quote#17:"Малката Пица"]Ако трянва да е честен Станчев трабва да каже кои го финансира. [/quote]
  А вас кой ви финансира?

  Мьi не простим. Мьi не забудем. Мьi накажем каждого, кто совершил зверства на Этой войне, на нашей зeмле. Найдем каждую сволочь, которая стреляла по нашим городам, по нашим людях, кoторая бомбила нашу землю, которая запускала ракетьi, которая давала приказ и нажимала на пуск. Вам не будет ни одного тихого места на Этой земле, кроме могильi. В. Зеленский.
 71. 71 Профил на Плам
  Плам
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Според мен, ГЕРБ си вкараха автогол със смяната на въпроса, така привържениците на разширяване на мощностите в Козлодуй също ще гласуват с ДА. Хитрата сврака...

 72. 72 Профил на Росен  съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#45] от "radiacionen_tip3":
  [quote#45:"radiacionen_tip3"]поръчам първо, второ, трето- за да се нахраня. Може и да остане, но е по- добре, отколкото да не стигне!
  [/quote]
  Но само идиот би си поръчал и ПЛАТИЛ по три от всяко, нали?
  Това е Белене. Последният огромен опит за грабеж на България от комуноидите.
  Ще го пресечем, както пресякохме всеки опит на червените боклуци да са във властта.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 73. 73 Профил на BiGman
  BiGman
  Рейтинг: 6352 Неутрално

  До коментар [#66] от "Росен (УОРНИ е невинен!)":

  Напълно подкрепям мнението ви господине.

 74. 74 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1216 Неутрално

  До коментар [#71] от "Плам":

  Да, и аз мисля, че Герб ги изработиха тоя път. Вкараха ги в червения капан.

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 75. 75 Профил на Росен  съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#69] от "Friend":
  [quote#69:"Friend"]За това АЕЦ Белене е излишна и не трябва да се строи. [/quote]
  Което и трябваше да се докаже по безспорен начин.

  Хитлер югенд са пратили от позитано .
  Малката Цица води отбора, но некадърно разбира се.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 76. 76 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#66:"Росен (УОРНИ е невинен!)"]Залято е с комуноиди в подобни статии.
  Мрат да стане далаверата Белене. [/quote]
  Който плаща - той поръчва и музиката! Бесипето плаща, що да не искам Белене? Че ко му е лошото? Найш колко цимент, желязо, дограма ще се произведе, веее Просперитет му е майката, прогрес! Не кат тия гнили капитализти, дето само затварят заводи и карат хората зорлем пролетариат да стават и да читът "Има ли цоциализъма почва у назе"? Ама хак му е на тоа проз компир ББ, дето си е сложил идиот за финанцоф министър! Га бях гербер - имаха паре и си плащаха, сега вече и насън не могат ма привлекат, обедняха - кат църковни мишки са, да знайш - пазарът са за сека стинка! По-рано за постинг плащаха двойно! Нема ода повече при теа скръндзи - ше маам къде Бузлуджа, хихих - безплатен боп щели раздаат неска)))

 77. 77 Профил на dzmey
  dzmey
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Красенчо, всичко което плямпаш си чиста проба добре платена поръчка, но преди да лъжеш би трябвало и да помислиш преди това

 78. 78 Профил на martosto
  martosto
  Рейтинг: 497 Неутрално

  А ако се изгражда "Козлодуй" чугуните няма да крадат?! Мисля, че и вие всичките анти-Белене си противоречите. Кражбите ще продължават, докато не се промени системата. И докато има частни централи за производство на ток. Изграждането на нова е друго. Това, че са чуждестранна собственост енергоразпределителните дружества и си формират цените с 200% печалба не е грабеж. Аутсорцингът им също.
  Като искате да спрат да крадът, защо не сте по улиците да протестирате? То като си говорим тук кой колко краде нищо няма да се промени.

  Не вярвай сляпо в идеали, защото лесно се трошат!
 79. 79 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  До коментар [#54] от "Росен (УОРНИ е невинен!)":
  Тц!
  Ако се бойкотира референдума - това ще е ясен и недвусмислен шамар и за комунизите, и за мутромилиционерите, които подмениха въпроса.
  Ако се върне в парламента - какво по-добро? Това е правилното място да се "обговаря" въпроса. И означава, че все пак българите не са подписали "празен чек" на управляващите, които и да били те.
  Колкото до плащането на руснаците - това ти е гарантирано и така. От споразуменията, които са подписани, каквото и да ти говорят. Нищо, че не ги наричат "договор", нищо че нямало "държавна поръчка". Каквото е натофтано дотук ще се плати от българите като попчета. Те и досега плащат и надплащат, само дет' се крие.
  И тия суми не са от бюджета, като си се подплашил за външния дълг , а са ти ежемесечно в сметките за тока ...

 80. 80 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 6158 Неутрално

  [quote#48:"radiacionen_tip3"]Е, ти откъде знаеш за тези комисионни- видя ли как ги взимат? Да не си ходил и до Белене да видиш- построено ли е нещо, не е ли? [/quote]
  Построеното в Белене до момента е за 45 млн. евро. Изхарчени са 800 млн. Къде е разликата? От вчера те питам и не ми отговаряш.

  Мьi не простим. Мьi не забудем. Мьi накажем каждого, кто совершил зверства на Этой войне, на нашей зeмле. Найдем каждую сволочь, которая стреляла по нашим городам, по нашим людях, кoторая бомбила нашу землю, которая запускала ракетьi, которая давала приказ и нажимала на пуск. Вам не будет ни одного тихого места на Этой земле, кроме могильi. В. Зеленский.
 81. 81 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 605 Любопитно

  До коментар [#52] от "Reveal":
  А знаеш ли дека през 1977 гОдин, веке работеше Козлодуй...Да сА е разглОбил...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 82. 82 Профил на radiacionen_tip3
  radiacionen_tip3
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#52] от "Reveal":

  Запознай се първо с риска за замърсяване, дали изобщо го има. За риска от земетресение и до какво степен би издържала площадката в Белене на него, степента на сигурност..... Тогава разсъждавай! Според мои източници пък, шансът да има поне още едно подобно земетресение на площадката до 2050 г. е под 12%.

 83. 83 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 6158 Неутрално

  До коментар [#77] от "dzmey":

  Докажи, че е лъжа.

  Мьi не простим. Мьi не забудем. Мьi накажем каждого, кто совершил зверства на Этой войне, на нашей зeмле. Найдем каждую сволочь, которая стреляла по нашим городам, по нашим людях, кoторая бомбила нашу землю, которая запускала ракетьi, которая давала приказ и нажимала на пуск. Вам не будет ни одного тихого места на Этой земле, кроме могильi. В. Зеленский.
 84. 84 Профил на Джо Дъглас
  Джо Дъглас
  Рейтинг: 116 Неутрално

  До коментар [#67] от "g_t_DimebagDarrell":

  "До 2025 г. е сигурно, че страната няма нужда от нови мощности" - празни приказки. Никой не знае какво ще стане до 2025, най-малкото Станчев.

  "Защото първата може да работи и да се разширява и това ще бъде много по-евтино като инвестиция и цена на електричеството" - много съмнителна работа - цената на разширяване на Козлодуй ще е същата, като тази на Белене, цената на удължаване на живота на реакторите - вероятно също.

  "След като вътрешното потребление е осигурено, новите мощности – където и да са те – ще трябва да работят само за износ, т.е. в интерес на износителите." - празни приказки, заключението не се базира на нищо, освен на теорията, че Бг-то няма да има нужда от енергия.

  "А рисковете от атомни централи не са само икономически." - празни приказки, у нас се строи под контрола на ЕС и рисковете са незначителни. Затова струва скъпо.

  Освен това Станчев не е посочил нито един конкретен източник на твърденията си за търсенето на ток извън България, дори и в "публикациите" му.

  Станчев е платен пиар драскач, независимо от това, чие мнение за АЕЦ-а защитава.

  А ти кой си, анонимнико, и с какво може да "докажеш", че Станчев не дрънка празни приказки?

 85. 85 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1694 Весело

  [quote#2:"Къти"]представител на чия партийно-престъпна групировка е Александър Николов, с чиято подкрепа успя да стигне до пост №1 в АЕЦ „Козлодуй”? Имам версия, но за сега ще я запазя за себе си, защото членовете и феновете на „Демократи за смърт на България (ДСБ) тъкмо са се кротнали. [/quote]
  Лошият Костов навярно отново е виновен.

 86. 86 Профил на Росен  съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 1366 Гневно

  До коментар [#49] от "Малката Пица":
  [quote#49:"Малката Пица"]В резултат:
  - влязохме в ЕС през 2007
  - заплатите и пенсиите почти се удвоиха 2005-2009
  - БГ си плати д[/quote]
  Аааааа, пак редовната лъжа, но Цица, хората помнят КОЙ направи възможно влизането ни в НАТО и ЕС.
  Това е правителството на Иван Костов.
  Сроковете бяха определени и след това и куче можеше да подпише официално, когато си дойде срока.
  Това и стана, кучета подписваха.
  Сега обаче Цица ЧИБА от властта завинаги.
  Предай на другарите си.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 87. 87 Профил на Джо Дъглас
  Джо Дъглас
  Рейтинг: 116 Весело

  До коментар [#69] от "Friend":

  Така е, в научната литература по земеделие се твърди, че с почтен труд и малко почивка, човек може да се изхрани от 20-30 квадратни метра земя.

  Няма нужда нито от кола, нито от хладилник, нито от компютър, нито да чете вестници онлайн.

 88. 88 Профил на Росен  съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#84] от "joe_douglas":

  Ей червен, и този ли е такъв?
  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2013/01/16/1985486_izbrani_luji_ot_teatura_nova_iadrena_elektrocentrala/

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 89. 89 Профил на martosto
  martosto
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#86] от "Росен (УОРНИ е невинен!)":

  Голям кеф пък е откакто влезохме в ЕС......НеМа що.
  Но това е минало няма как да се промени. Може утре да се промени и да стане по-добре. Какво и как да го направим?

  Не вярвай сляпо в идеали, защото лесно се трошат!
 90. 90 Профил на redrock
  redrock
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#48] от "radiacionen_tip3":

  Има похарчени ДВА МИЛИАРДА ЛЕВА от нашите данъци без да има какъвто и да е договор, обвързващ страните с ангажименти.Комисионери,политици и всякакви други очевидно имат участие в изхарчването на тези пари, срещу които не сме получили нищо. Дори поръчаното от НЕК т.н. оборедване в Русия е съвършено незаконно, понеже никой не може да поръчва от името на държавна институция оборудване, без да има договор какво ще се реализира на практика. Изплатени или ангажирани са 670 мил. евро.
  Проекта е излишен и вреден. Потреблението за ток на страната е осигурено со 2035 година и нова ядрена мощност ще ни е необходима едва когато рехабилитираните 5 и 6 блок в Козлодуй излязат от действие.
  Но темата е много дълга и не ми се пише повече.

 91. 91 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 6158 Неутрално

  [quote#64:"Малката Пица"]Щото там е пълно с АЕЦ и проблеми няма.[/quote]
  Да, Фукушима е на Марс, не в Япония и там нямаше никакви проблеми. Абе може ли да наглееш мъъничко по-с мярка?

  Мьi не простим. Мьi не забудем. Мьi накажем каждого, кто совершил зверства на Этой войне, на нашей зeмле. Найдем каждую сволочь, которая стреляла по нашим городам, по нашим людях, кoторая бомбила нашу землю, которая запускала ракетьi, которая давала приказ и нажимала на пуск. Вам не будет ни одного тихого места на Этой земле, кроме могильi. В. Зеленский.
 92. 92 Профил на Росен  съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#89] от "martosto":
  [quote#89:"martosto"]Голям кеф пък е откакто влезохме в ЕС......НеМа що. [/quote]
  Въпроса е в лъжите, тиражирани от Малката Цицка.

  Щом лъже за едно, после за второ значи не може да му се вярва за нищо.
  А е лъжа, защото всички отлично знаем КАК влязохме в НАТО и ЕС.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 93. 93 Профил на martosto
  martosto
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#90:"redrock"]Потреблението за ток на страната е осигурено со 2035 година[/quote]

  Хмммм, Тогава ще съм някъде към 40-тте. Кажи ми за 20 години колко свещи да си купя, за да имам за следващите 40 години. Вероятно ще им вдигат цената прогресивно, защото ще станат много търсени. Та към 2035 и след това какво ще правим?

  Не вярвай сляпо в идеали, защото лесно се трошат!
 94. 94 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#64] от "Малката Пица":

  Посочваш региони и страни от Г-7 водачи на световната индустрия, но и на сигурността й. Две от най-големите аварии (Фукушима и Три Майл Айлънд) са се случили точно там. Да, там където прогреса се прави и шлифова.

  Та какви проблеми няма там? И ако там няма какви проблеми може да има тук където сме същата бивша колония каквато си е Чернобил, който не е просто авария, а най-голямата катастрофа засегнала Европа и света?

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 95. 95 Профил на only_truth
  only_truth
  Рейтинг: 388 Разстроено

  Ох, писна ми вече някакви псевдо-експерти да говорят глупости... Как може експерт да говори, че нямало смисъл от Белене, а трябвало да се разширява Козлодуй?! Как ще сложиш там реактор, бе, умник, като площадката не е пригодена за още реактори?! Докога ще се бълват простотии?!

 96. 96 Профил на KATARAMA
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 97. 97 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 6158 Неутрално

  До коментар [#69] от "Friend":

  ++++++++++++
  Поздравления! Добре му хлопна капана на другаря!

  Мьi не простим. Мьi не забудем. Мьi накажем каждого, кто совершил зверства на Этой войне, на нашей зeмле. Найдем каждую сволочь, которая стреляла по нашим городам, по нашим людях, кoторая бомбила нашу землю, которая запускала ракетьi, которая давала приказ и нажимала на пуск. Вам не будет ни одного тихого места на Этой земле, кроме могильi. В. Зеленский.
 98. 98 Профил на Alarmstufe Rot
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 99. 99 Профил на radiacionen_tip3
  radiacionen_tip3
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#65] от "Friend":

  Ееее, ти, ако си на диета- не знам. Аз съм безпартиен.
  Йордан Костадинов, бивш шеф на АЕЦ „Козлодуй”: "Белене" с два реактора нормално ще се изгради за до 15 млрд. лева, подчертавам - лева! Ако на някого му се струва, че това е много за АЕЦ, нека провери как е по света. Искам да подчертая и че става дума за инвестиционен проект, който няма нищо общо с бюджета, с пенсиите.
  Предс. на комитета “Атом за мирни цели” проф. Янко Янев: Контролната автоматика е френска и немска, системите за контрол са американски, 30% от компютърната техника е руска. АЕЦ “Белене” ще е основата за създаване на ядреното поколение в България. В сравнение с нас, Австрия е кръгла нула, относно ядрения потенциал.
  д-р Ханс – Холгер Рьогнер, завеждащ отдел „Планиране и икономически изследвания” към Международната агенция за ядрена енергия (МААЕ): „Белене” би имало дълбоко въздействие върху икономиката, както за нова работна ръка, така и за компаниите, които ще бъдат подизпълнители. Това въздействие ще се усети на регионално и национално равнище. Разходите за гориво за производството на ядрена енергия са ниски, делът на урана е около 5 % - 6 %, което означава, че дори цената на ресурса да се увеличи, това няма да повлияе на цената на ядреното гориво. Ядрената енергия не излъчва почти никакви въглеродни газове и това е начин да се защитите от новите регламенти на ЕС, във връзка с опазването на околната среда, ограничаването на въглеродните емисии и евентуалното въвеждане на данък върху тях”.

 100. 100 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Когато руснака ти каже, това струва пет рубли готви се да дадеш десет рубли. Това са приказки на Тодор Живков във връзка с АЕЦ Козлодуй. По неофициални данни ония години 1970-74 цената на централата беше около 550 млн. долара, пак по неофициални данни цената набъбна на един млрд и сто млн. долара.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK