Румен Овчаров: Походът на калинкообразните скакалци в енергетиката е ужасен

Румен Овчаров

© Красимир Юскеселиев

Румен ОвчаровПреди референдума за ядрената енергетика, насрочен за 27 януари, "Дневник" се обърна към политици и експерти, които застъпват позициите "за" и "против" изграждане на нова централа, които са за бойкот на допитването, и към управляващите, променили мнението си. Вече публикувахме мнението на депутата от ГЕРБ Диан Червенкондев, на Красен Станчев и на Валентин Стоянов. Днес публикуваме интервюто с Румен Овчаров - депутат от БСП (то е направено в края на миналата седмица - бел.ред.)


Той е бивш министър на икономиката и енергетиката в кабинета "Станишев" от 2005 г. до май 2007 г. Той е член и на инициативния комитет, който събра над 770 хил. подписа за предизвикване на референдума за АЕЦ "Белене".

Какви са аргументите ви за втора ядрена централа? Защо България се нуждае от АЕЦ "Белене"?


- Този въпрос сме го решили преди повече от 10 години.
Това решение актуално ли е с днешна дата?


- Мисля си, че и последните години потвърдиха и възможността, и важността на това решение. Както от гледна точка на необходимостите от нова АЕЦ за вътрешния пазар, така и от гледна точка на износ на електроенергия за целия регион. Потвърди го и проучването на HSBC. То показа, че именно ядрената централа и е най-икономически ефективна.


Тогава защо предизвикахте референдум?


- Защото се намериха умници, които прекратиха най-изгодния икономически проект за изграждане на енергийна мощност в България, а и в целия Европейски съюз. Наслушахме се на прогнози и предсказания на всякакви гадатели и звездобройци колко щяла да струва атомната централа - като се започне от Иван Костов и Мартин Димитров, мине се през Червенкондев, Делян Добрев и Бойко Борисов, които твърдяха, че АЕЦ "Белене" ще струва от 20 до 30, та и до 40 млрд. лв. И всички тези умници така и не се сетиха, че вече сме 2013 г. и, вместо да гадаят, просто трябва да направят няколко аритметични операции.


В една стара песен на Оскар Бентън се пее "днес е вчерашното утре". Да погледнат колко са индексите на инфлацията по "Евростат" в Европейския съюз, в ЕU-27, в EU-16, за България и на базата на тези индекси да сметнат колко би струвала централата при начална цена 4 млрд. евро.


Опонентите ви се позовават на доклада на консултанта HSBC за 22 млрд. лв.


- Нямат право да се позовават на този доклад, защото в представения в комисията "Белене" доклад такава цена няма. Истинската цена на влизащата в експлоатация през 2013 г. АЕЦ "Белене" може лесно да се изчисли, като вземете началната цена от 3.997 млрд. евро и индексирате руската и българската част с индекса за България, както договори българският преговорен екип през 2006 г. и 2008 г., и като се сметне руското и българското оборудване, което е три четвърти от цялата централа - около 3 млрд. евро, които за тези шест години трябва да се оскъпят с 34%. За 6 години трите милиарда стават 4 млрд. евро, останалият 1 млрд. евро е германско-френското участие, което се оскъпява с 13%, колкото е ескалацията в еврозоната. Или общата цена на централата от 4 млрд. евро става 5.150 млрд. евро.


Но това е цената, ако централата беше започнала да се строи преди 7 години.


- 5.150 млрд. евро е цената за днес, когато централата трябваше да се пуска с всичкото оскъпяване. При това оскъпяването от 1.150 млрд. евро е силно завишено, защото оборудването и дейностите ще се изплащат всяка година след 2006 г. със съответното по-ниско оскъпяване.


Така или иначе тя не е пусната.


- Искам българите да знаят, че това е цената на АЕЦ, ако правителството на ГЕРБ не беше прекратило изграждането ѝ. Днес щяхме да имаме първи блок в предпускови операции, втори блок - със завършване на монтажните работи и цената щеше да бъде под 5 млрд. евро.


Знаете аргументът на премиера Борисов какъв е - защото предшественикът му Сергей Станишев не е подписал договора?


- Това не е аргумент, това е плямпане, това е голямата вувузела! Казвал съм много пъти - за Бойко Борисов онази древна гръцка поговорка, че когато фактите говорят и боговете мълчат, в България придоби друг смисъл: "Когато Бойко говори и фактите мълчат." Само че на това говорене вече му изтича времето.


Това е цената, към която трябва да се добавят т.нар. разходи на собственика, електропреносна мрежа и други неща, които са в рамките на 1-1.3 млрд. евро.


Ако резултатът от референдума е "да", валиден е и повече от половината гласували подкрепят втора централа, колко би струвала АЕЦ "Белене"?


- Не мога в момента да прогнозирам, защото това е функция от преговори и разговори, които тепърва трябва да се проведат с руската страна, но не виждам причини, поради които за следващите шест години оскъпяването ще бъде по-голямо от изминалите шест години.


Между другото прави ли ви впечатление разликата между тези под 5 млрд. евро и 6.3 млрд. евро, които руската страна предложи? Тя се дължи на това, че руската страна олихви цената от 4 млрд. евро изцяло с руския индекс на инфлация и, разбира се, включи добавка за риска или комисионата "Борисов".


Затова, когато се говори, че проектът "Белене" бил неизгоден и неефективен, искам да оцените тази разлика от почти 1.5 млрд. евро, която се дължи на преговорния екип, който постигна намаление на цената с 230 млн. евро преди подписването на договора, още тогава вкара формулата за ескалация по "Евростат". А допълнително през 2008 г. при подписването на договора за оборудването постигна българския индекс на инфлация за руското оборудване.


Казвам тези неща, защото в България елементарното оплюване и омаскаряване е много лесно. Затова са създадени и тези две комисии (на Яне Янев и на Диан Червенкондев - бел. ред.) - те нямат за цел да разкрият истина или фактите. Те целят първо да омаскарят проекта и след това основните говорители или действащи лица по проекта. Аз, разбира се, се лаская, че съм един от героите в цялата тази сага, но това не е приятно.


Да те разследват непрекъснато, да ти ровят под ноктите, да ти търсят отговорност на базата на поръчкови изпълнения, като тези на Агенцията за държавна финансова инспекция, е много страшно. Хората не издържат, отиват си един по един най-добрите експерти, които работиха и си свършиха чудесно работата. Имам предвид бившия шеф на предприятието АЕЦ "Белене" Йордан Георгиев, който на 49 години, един от най-добрите експерти по ядрена енергетика в България, си легна и не се събуди. Инфаркт.


Как ще коментирате идеята на премиера Бойко Борисов към 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" да се добави 7-и, та и 8-и блок?


- Прах в очите. Много добре знае, че нито 7-и, нито 8-и блок ще направят в Козлодуй и нямат намерение да го правят.


Нали са подадени документи в Агенцията за ядрено регулиране за лицензиране на площадка за 7-и блок?


- Кой ще прави ОВОС, проверихте ли?! Това са същите герои, които в момента управляват АЕЦ в Козлодуй - бивши гербаджии, събрани от цялата врачанска околия и от София с хасковска подкрепа, които, ако ги пуснеш в централата сами, ще се загубят. Сега ще правят ОВОС. Хасковско-димитровградски бивши съученици и съдружници на Делян Добрев ще търсят и трасето за връзка между газопреносната мрежа на Сърбия и България - трасе, което е определено още преди 15 години.


Походът на калинкообразните скакалци в енергетиката и въобще в българската държава е ужасен! Разграбва се и се опосква последното, което е останало. Може да говорят всичко, но енергетиката е последният работещ държавен отрасъл, който не допуснахме досега да бъде разграбен. Затова ни наричат всякакви, мафия и т.н. Енергетиката е отрасъл, който запази професионализма, отговорността и компетенцията на работещите. И доказателството е просто - вижте цената на тока, която е най-ниска в ЕС и региона и не защото много се е крало в енергетиката, а защото се е работило професионално и отговорно.


Трябва ли България да продължи да залага на ядрената енергетика, или да даде предимство на алтернативни източници?


- Погледнете европейската пътна карта - увеличаване на цената на емисиите между 100 и 370 евро за тон. Представяте ли си каква ще бъде цената на енергията от ТЕЦ? Предвижда към 2050 г. енергетиката да не излъчва емисии. Как се случва това?


На какво да заложим - на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ)? Няма противоречие между ядрена енергетика и ВЕИ. Използваемостта на фотосоларните централи обаче е около 1500 часа на година. С вятърните нека да са 2500 часа, но годината има 8760 часа. Какво правим през другото време, нали във всеки един момент, като спре вятъра или се скрие слънцето, трябва да има източник, който веднага да се включи и да покрие потреблението.


Цената на ВЕИ е висока не само технологично, но и защото за нея трябва да се плаща и цена на разполагаемост на друга мощност, която да се включи, когато спре възобновяемата електроенергия. Двата източника не са противоположни, те трябва да се развиват едновременно. АЕЦ без ВЕИ може, но ВЕИ без АЕЦ - не.


Каква е гаранцията, че енергията от АЕЦ "Белене" ще е с по-ниска цена, ако тепърва се договаря нейната цена?


- Оттук нататък централата означава изцяло нов бизнес план, ново разчитане на приходи и разходи. Но даже и при това положение АЕЦ е изключително ефективна. Ако работи без печалба, както в 75% от мощността си работи АЕЦ "Козлодуй", тъй като продава на регулирания пазар, двете цени са сравними и сега, ако започнем да изпълняваме проекта "Белене".


Каквото и да си говорим, аз съм убеден, че с руската страна ще успеем да договорим начална страна около 4.5 млрд. евро.


Казвате "да договорим" - сегашното правителство ли визирате или следващ кабинет с участието на БСП?


- Сегашното правителство не може да договори нищо. Ако искаше да договаря нещо, можеше да го направи. Те не проведоха нито един разговор, макар че подписаха 9 споразумения за удължаване на срока на съществуващото. В нито едно от тях не са преговаряли за ескалационни индекси.


Като стана дума за Русия, в каква степен отношението на опонентите ви към руската страна определя и поведението им?


- Това е отношение на хора, които са останали там някъде във времето на Студената война, но с обръщане на палачинката - тогава всичко американско беше лошо, всичко руско или съветско беше прекрасно, сега е обратното.


Атомната енергетика според класификациите на ЕС е независим източник на електроенергия и то е независим защото новите технологии на ядреното гориво позволяват вече презареждане веднъж на три години. Тоест, ако много искаш да си независим, можеш да си предоставиш гориво за една-две презарядки и цяла петилетка да не доставяш.


С АЕЦ "Белене" България става независима, а не зависима от Русия. И много пъти съм казвал, че стратегията на България трябва да бъде енергийна независимост чрез взаимна зависимост - когато направиш така, че 30% от износа на руски природен газ да минава през твоята територия, така не само България ще зависи от руските доставки, но и Русия ще зависи от България. И простите политически манипулации "Ще ти врътна кранчето" не работят. Те не са се и случвали.


Същото се отнася и за руския износ на петрол, ако една десета минава през България. Но тези неща не се схващат. Това е най-евтиният начин за гарантиране на енергийната независимост, защото всички останали варианти за изграждане на тръбопроводи, по които няма да тече газ, са много скъпи.


Какво може да направи държавата, за да се подобрят перспективите пред хората в региона около Белене, които разчитат на проекта да им даде поминък?


- Чух, че един от синьо-тъмносините фронтмени на ядрената енергетика да твърди, че въпреки АЕЦ "Козлодуй" северозападният регион е най-бедният. А без АЕЦ "Козлодуй" какво щеше да става в този регион, какво друго има в този район, кой е другият голям производител, който дава работа на 5000 души? Нека внимават следващия път, когато отидат в Козлодуй и наричат енергетиците пияници.


Тези герои сега са срещу "Белене" и атомната енергетика въобще, но нека отворят собствената си енергийна стратегия от 1999 г. на 10-а страница и да видят какво пише там - "нова ядрена мощност", а на 15 страница се казва и къде ще бъде тя - в Белене. Когато става дума за енергетика, а и за икономика, Иван Костов трябва да стои с виновно наведена глава и да мълчи гузно.


Прави ли са тези експерти, които казват, че ако резултатът от референдума е "не", това поставя под въпрос нови мощности въобще, включително и в АЕЦ "Козлодуй"?


- Да, точно това означава. Ако на референдума се каже "не" на развитието на ядрената енергетика, това означава и край на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй". Така че и Бойко Борисов, и ГЕРБ, и СДС трябва все пак да кажат за какво са - за развитието на ядрената енергетика чрез изграждане на нова АЕЦ, независимо коя е тя, или са против. Тази шизофрения "ние сме против, ама сме за" не върви, трябва най-после да се поопределят.


По Закона за безопасно използване на ядрената енергия няма процедура за дострояване на ядрена централа, има процедура за изграждане на нова ядрена централа и тя е абсолютно една и съща, независимо дали става дума за реактор или нова централа.


Каква е разликата между 7-и и 8-и блок в Козлодуй и двата реактора в Белене?


- Огромна в този вариант, който ни предлагат в Козлодуй - руски реактор, с американски системи за управление и контрол и с японска турбина. Такъв Франкенщайн няма никъде по света. Не знам кой ще го лицензира, кой ще го въведе в експлоатация и ще го използва. България да се превръща в експериментално поле на болни мозъци е вече страшно.


Вие наясно ли сте с позицията на ГЕРБ по референдума?


- Това е екзистенциален въпрос, който засяга изцяло политиката на България, не само АЕЦ "Белене". Четири години България се управлява на заден ход - днес едно, утре друго, не знам докога.


Лично за вас какъв резултат на референдума ще бъде успех?


- Само едно - 4.3 млн. гласа, от които 70% "да". Разбира се, политически успех ще бъде и по-ниска активност, но с победа на референдума.


БСП вече няма как да загуби референдума, а ГЕРБ няма как да се измъкне от ситуацията, в която сама се вкара.


Не е ли прав Лъчезар Тошев, че този въпрос не е за референдум? Още повече че хората не са енергийни специалисти и няма как да преценят.


- Защо да не разбират? Вие по-малко ли разбирате от енергетика от Бойко Борисов или от Делян Добрев, или от Валентин Николов (директор на АЕЦ "Козлодуй" - бел. ред.), или от г-жа Армутлиева, която е шеф на борда на директорите на централата в Козлодуй, или от Черешаров, който е шеф на вътрешноведомствения контрол в Козлодуй, който едва ли ще може да излезе от централата, ако влезе сам?!


Та тези ценни кадри могат да решават съдбата на българската ядрена енергетика, а обикновеният българин, който плаща цената за безумията им, не може да се каже мнение. Е, не мисля, че трябва да продължава така.


Какво ще се случи с проекта, ако референдумът не бъде валиден и в крайна сметка не даде резултат?


- Ще си отиде това правителство и следващото ще рестартира централата.


А възможно ли е този кабинет да я даде на частния инвеститор, появил се в края на миналата година, въпреки решението на правителството от март 2012 г.?


- Възможно е, разбира се. Американският частен инвеститор е тук и чака резултатите от референдума. Но аз го съветвам да не се поддава повече на манипулациите на човек като Бойко Борисов, който днес не знае какво ще направи утре, и да изчака изборите.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (721)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3606 Весело

  Голям ентомолог тоз Овчаров бе! Калинкообразни скакаклци - хе-хе! Абе ученото си е учено!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 2. 2 Профил на sandr0
  sandr0
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Лъжеца си е лъжец.....

  "Съветската империя на злото ,трябва да бъде окончателно ликвидирана"
 3. 3 Профил на dohco
  dohco
  Рейтинг: 516 Любопитно

  Осран е до брадичката, обаче не го е страх да приказва, въпреки риска да му се напълни устата с фекалии...

  Най-добрите неща в живота идват безплатно...
 4. 4 Профил на kalingrozni
  kalingrozni
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Калинкообразните скакалци!!! хахахаа...нека ви го каже един експерт на тема енергетика,та дано млъкнете и престанете да ръсите небивалици от кашоните на баба "ЗА" АЕЦ БЕЛЕНЕ

 5. 5 Профил на today
  today
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Ама тоя продължава да лъже ужасно нагло. ББ изкара кореспонденцията с RWE http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/01/21/1988017_borisov_pokaza_pismo_ot_2008_g_ot_rwe_v_koeto_cenata/ обаче Л.Овч. продължава да ръси лъжа след лъжа.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 6. 6 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3606 Неутрално

  "..Какво ще се случи с проекта, ако референдумът не бъде валиден и в крайна сметка не даде резултат?
  - Ще си отиде това правителство и следващото ще рестартира централата..."

  Ето защо трябва да не се отказваме от правото си на глас, а да гласуваме с "НЕ". Алчните червени олигарси пределно ясно знаят, че този референдум няма да успее. Те си правят сметката да дойдат отново на власт, за да ни вкарат в хомота на този заробващ договор АЕЦ "БеляНЕ".

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 7. 7 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4573 Неутрално

  И що за въпрос,да се иска нещо,без да се казва НА КАКВА ЦЕНА.
  И ОТКЪДЕ ПАРИ.
  Все едно при вас да дойдат и да ви попитат.
  ИСКАТЕ ЛИ ТЕЛЕВИЗОР.
  Зарадван им казвате,че искате.
  След което ви уточняват,че това бил РУСКИ ТЕЛЕВИЗОР.
  Трето поколение.
  Ама ПОКОЛЕНИЯТА се броели от Иван Грозни насам...
  Демек,става дума за "Електрон",модел 1967г...
  И трябва да го заплатите по цени,каквито сега няма да ви кажат.
  Само,дето цената НЕ БИЛА ОКОНЧАТЕЛНА.
  Имало и ЕСКАЛАЦИЯ.
  Т.е. ЛИХВИ И ОСКЪПЯВАНИЯ ДО БЕЗКРАЙ.
  По-точно,до когато от РУСИЯ ви кажат "стига".
  Ама кога щели да ви кажат "стига".
  Не се знае.
  Важното е ВИЕ ДА ПЛАЩАТЕ РЕДОВНО.
  ГЛАВНИЦАТА,ЛИХВИТЕ,ЕСКАЛАЦИЯТА.....
  Не искате ?
  Как така не искате ?
  Нали на въпроса Искате ли телевизор,казахте,че искате....

 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4952 Неутрално

  а бе и ти не си цвете за мирисане !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на МъдиУотърс
  МъдиУотърс
  Рейтинг: 466 Гневно

  Нали бяхте на власт със Станишев бе Овчаров !!!
  Защо за 4 години изкопахте само една дупка ???
  Защо не подписахте и не започнахте строежа ???
  ДЕМАГОГ МРЪСЕН !!!
  ( аз съм ЗА ядрена централа в България. Отговаряща на всички съвременни стандарти за екология и безопасност. Независимо кой ще я строи )

  ходя по въже, не ми ръкопляскайте - това е моят път. Сложил съм костюм на клоун, за да ми се смеете, когато падна...
 10. 10 Профил на kalingrozni
  kalingrozni
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#3] от "dohco":
  Не знам за Румен,ама Добрев и Бойко направо ме стъписаха с това колко лоши актьори са!!! Докато бедния и гладен народ рови из кофите и спи в кашони,те ровят в кашони!!! Това е нивото,уважаеми!!!

 11. 11 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4573 Неутрално

  ЗАЩО Първанов,Станишев,Овчаров и Петър Димитров НЕ СА ДОГОВОРИЛИ ТВЪРДА КРАЙНА ЦЕНА за БелеНЕ ????
  Какви са тези инфлационни индекси,оскъпявания и прочее.
  Едно към едно е,както е при СТРОИТЕЛНИТЕ ПИРАМИДИ.
  Дай сега едни 100 хиляди лева.Дай после още 100,че стана много скъпо,и накрая налице е гьол и нищо насреща.
  Като отидеш да си поръчаш при шивач дреха,той така ли ти казва.
  Дрехата ти ще струва 100 лева.
  Ще дойдеш,примерно на 2 февруари.
  Да,ама тогава,съгласно руската инфлация ще добавим едни 30 процента към 100-те лева ?!?!
  Нормалността не изисква ли,ако поръчваш нещо да искаш КРАЙНА ЦЕНА и СРОКОВЕ.
  Примерно за 1 или за 2 блока за БелеНЕ.
  Хайде да не са 4 милиарда,каквато
  подвеждаща цена се цитира.
  Да се договори твърда цена 10 милиарда.
  Но да се знае,че са 10.
  И да се напише срок за изпълнение.
  Примерно-на 1 май те да са готови и
  монтирани.
  При такива и такива параметри и изисквания.
  И след монтаж да работят.
  Иначе няма плащане.
  Ако закъснее поръчката - неустойки от страна на Русия.
  Това са азбучни истини,чието отсъствие в сагата "БелеНЕ",показва,че идеята тук не е да се построи нещо.
  Най-малкото АЕЦ.
  Целта е да се ИЗТОЧВА ДО БЕЗКРАЙ БЮДЖЕТА на България в ПОСОКА - РУСИЯ.
  И то С МИЛИАРДИ.

 12. 12 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  калинкообразните скакалци , Овчаров е вероятно едно от най големите зла, в нашата политика, ама тоя път е улучил термина

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 13. 13 Профил на kalingrozni
  kalingrozni
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#5] от "today":
  Бойко сигурно е гледал епизод на "Стартрек" и се е вживял в ролята си на Спок! А пък Добрев е верния Дейта! Добре програмиран е,трябва да му се признае! Лае по команда! Души,търси,хапи! Ама ялови сметки си направиха с кашоните
  Цяла България им се смее!!!
  Сега ако дадат и хляб на народа,ще изпълнят старата заръка за хляб и зрелища!

 14. 14 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Какви са аргументите ви за втора ядрена централа? Защо България се нуждае от АЕЦ "Белене"?

  - Този въпрос сме го решили преди повече от 10 години.#0

  Аргументи та дрънкат. Явно пред червените бабички минават.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 15. 15 Профил на kalingrozni
  kalingrozni
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#12] от "stg":
  Благодаря,добре съм! Добро утро и на теб!
  "Овчаров е дребен енергетик,живял по времето на негово величество Б.Б."Това ще пише в учебниците по история след време!

 16. 16
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 17. 17 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 524 Гневно

  Много нагъл е Р.Овч.,но е ясно,че RWE като са разбрали за каква корупция става на въпрос и веднага са си вдигнали чукалата,а и са ги питали още тогава от къде смята държавата да извадят тяхната част от проекта 5 милиарда евро,защо това не го коментира този наглец???

 18. 18 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1543 Любопитно

  Е, баш пък този майски бръмбар, това безочливо корумпе да говори за "калинкообразни скакалци", малко нагло ми се вижда, не ли?!

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 19. 19 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 795 Неутрално

  Прав е. Но походът на катъроподобните овчари преди това не бе по-добър.

 20. 20 Профил на kalingrozni
  kalingrozni
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#11] от "Hawaii":
  Твърда цена е договорена а с въпроса за оскъпяването се вижда колко малко си чел

 21. 21 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 602 Весело

  Хахахах дългия инкасатор изби рибата с това изречение!

 22. 22 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4573 Весело

  Вярваме на др.Р.Овч.че БелеНЕ ще струва САМО 3.9 МИЛИАРДА евро.
  Вярваме му и за това,ч БелеНЕ ще печати ДВЕСТА МИЛИАРДА ЧИСТА ПЕЧАЛБА за 60 години.
  Т.е. по 3.33 МИЛИАРДА НА ГОДИНА ЧИСТА ПЕЧАЛБА.

  Елементарната сметка показва,че САМО ПЕЧАЛБАТА за някаква си кирлива 1 година и 3 месеца ИЗПЛАЩА ЦЯЛАТА АЕЦ,както БЕЗ ДА НИ ЛЪЖАТ повтарят другарите Р.Овч. и Съргей Станишев.
  ЗАЩО тогава не сключим със СЪВЕТСКА РУСИЯ договор,в смисъл ДА ПОСТРОЯТ БелеНЕ в замяна на това ДА ПОЛЗВАТ ПЕЧАЛБИТЕ ЗА 1 година и 3 месеца.
  С ПЕЧАЛБАТА от тази година и 3 месеца Русия ще си е покрила масрафа по БелеНЕ.
  От там нататък Русия да НЯМА ПРАВО ДА ТЪРСИ и една стотинка от България по повод Белене,ха-хаааа....

 23. 23 Профил на МъдиУотърс
  МъдиУотърс
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#11:"Hawaii"]Целта е да се ИЗТОЧВА ДО БЕЗКРАЙ БЮДЖЕТА на България в ПОСОКА - РУСИЯ. [/quote]
  ...
  Те руснаците, ако са опрели до нашия бюджет ...
  ... Иначе, съм съгласен, че тия имаха възможност да направят много за реализацията на проекта... АКО искаха ...
  но ...
  резултата е виден ...

  ходя по въже, не ми ръкопляскайте - това е моят път. Сложил съм костюм на клоун, за да ми се смеете, когато падна...
 24. 24 Профил на kalingrozni
  kalingrozni
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#11] от "Hawaii":

  В подписаното споразумение цената за изграждане на два блока по 1000 мегавата е фиксирана на 3,997 милиарда евро. Разходите по покриване на инфлационния индекс на проекта са не повече от 1 млрд. евро. За изграждане на останалата инфраструктура са необходими не повече от 1 милиард евро. Според анализити на британския финансов консултант HSBC крайната цена на проекта АЕЦ „Белене” е между 6,5 и 7 млрд. евро, или между 13 – 14 млрд. лв. Това е най-ниската цена на проект за атомна централа в Света!!!

 25. 25 Профил на kalingrozni
  kalingrozni
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#14] от "К2":

  1. Създаване на работни места за близо 10 000 души висококвалифицирани специалисти и около 50 000 души в обслужващите дейности по строежа на централата. Това ще доведе до икономическото съживяване на целия регион и до откриването на много други работни места в сектора на услугите.
  2. Участие на голям брой български фирми в процеса на изграждането. Важно условие в подписания договор с доставчика на оборудването и строежа е минимално 30% участие на български фирми. Това ще налее значителни суми в икономиката на цялата страна, като при това ще подпомогне реалния сектор в момент на криза. Ако строителството на АЕЦ „Белене“ бъде възстановено, може да се предоговори процентът на участие на българските фирми и той да е по-висок.
  3. Усвояване и развитие на уникални технологии и ноу-хау, свързани с изграждането на АЕЦ от българските фирми и специалисти, участващи в проекта. Ефектът от това може да бъде използван и мултиплициран при очаквания бум на строителството на атомни електроцентрали в цяла Европа.


 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4573 Неутрално

  "аз съм убеден, че с руската страна ще успеем да договорим начална страна около 4.5 млрд. евро."

  Аз пък съм убеден,че на Русия нищо няма да й струва да договори начална цена 1 евро.
  И да докара крайната цена до 50 МИЛИАРДА,например.

  И каква е тази инфлация и оскъпявания ?!?!?!?
  щом ВСИЧКО СЕ ПЛАЩА В ЕВРО.

  НЕ В РУБЛИ !!!

  Като ще се доплаща руска инфлация ?!?!?!
  ПЛАЩАНЕТО ЗАЩО НЕ Е В РУСКО-ИНФЛАЦИОННИ РУБЛИ ?!?!

  Така обещаното на Русия плащане НЕ Е ЦЕНА.
  То е договорено НЕ КАТО ЦЕНА,а по-скоро като
  КОЛОНИАЛЕН ДАНЪК.

  Всъщност дори КОЛОНИАЛНИЯТ ДАНЪК би бил по-изгоден за България защото ще е ТВЪРДА СУМА.
  Сега Русия може да иска,а и иска толкова пари,колкото трябват на руския бюджет в момента....

 28. 28 Профил на symmpro
  symmpro
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Другарю Овчаров , другарю Овчаров , когато липсват аргументи , на първа линия се появяват типичните за цялата комунистическа клика простотии , лъжи и демагогии.
  Слава Богу , никой вече не им вярва !
  Освен , естествено , редовният хор от бетонни глави ...

 29. 29 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До коментар [#5] от "today":

  Това с документите от кашоните е изтъркано активно милиционерско мероприятие, което да окаже влияние на резултатите от референдума . Опит на Тиквоний да мине от губеща в печеливша позиция по референдума- за да манипулира общественото мнение, обявява явна фалшификация за истински факти пет дни преди референдума. Фалшификацията се разтръбява в неговите медии, които са над 90 % от съществуващите в България, без да се дава право и време за отговор на опонентите. Това, че са изречени лъжи, ще излезе наяве, но късно. Както истината за онези 148 "необезпечени договори " от чекмеджетата на министерствата
  - в тях прокуратурата откри едно нарушение- договор на МВР с неизгодни цени
  .
  А лъжата е очевидна , защото ако още юли 2009 г цената на АЕЦ Белене е била над 10млрд евра , защо две години по късно Тиквоний предлага индексирана цена от 6.4млрд на Путин и руската страна е предоволна от тази цена?
  Не е знаел?
  Хайде бе!

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 30. 30 Профил на kalingrozni
  kalingrozni
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#14] от "К2":
  Умник,имаш ли поглед за близкото бъдеще!? Имаш ли качествена алтернатива на АЕЦ БЕЛЕНЕ? Едва ли! Ама плюеш като дърта камила! Я попрочети малко
   ВЕИ. За задоволяване на енергийните нужди на страната е необходимо да 2020 г. България да въведе в експлоатация около 5000 МВт от ВЕИ. Тези количества ?? влизат в противоречие с позицията на Енергийния системен оператор, според който, за да се гарантира сигурност и стабилност на енергопреносната мрежа в страната, могат да се инсталират не повече от 1800 МВт мощности от вятър и не повече от 600 МВт мощности от слънце. Електроенергийният дефицит на България не може да бъде задоволен чрез ВЕИ.
   Въглища. Единственият разумен вариант за покриване на електроенергийния дефицит на България е въвеждането на нови конвенционални електропроизводителни мощности (на изкопаеми горива или ядрена енергия). При избор на първично гориво трябва да се вземат под внимание все по-строгите изисквания към ограничаване на количествата вредни емисии, които неминуемо водят до оскъпяване на електроенергията, произведена от въглища.
   Природен газ. Изборът на природен газ за основен енергоизточник е еколого-съобразен, но много скъп и води до зависимост от доставките. През 2011 г. България все още реализира 98% от вноса на газ по единствения газов коридор от единствения източник – „Газпром”.
   АЕЦ. Построяването и въвеждането в експлоатация на АЕЦ с мощност 2000 МВт и производството на 14 500 000 000 киловатчаса електроенергия на година е ефективно, достъпно и екологосъобразно решение за задоволяване на енергийните потребности на България в бъдеще. 31. 31 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 963 Неутрално

  Овчаров, лъснаха ви продажните червени дупета от писмата на RWE. Дайте да откраднем 10,5 милиарда евро, па и референдум да направим. За какво, бре? Дали сме съгласни да бъдат присвоени спестяванията и пенсиите на българите, за да ги дадете на господарите си. Не, на тази кражба!

 32. 32 Профил на 00222
  00222
  Рейтинг: 466 Неутрално

  На мен калинкообрезните скаклци по ми приличат на ония боболечки, дето се хранят с хартия. Четири години им трябваше да стигнат до КАШОНА с ПИСМОТО!

 33. 33 Профил на kalingrozni
  kalingrozni
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#28] от "symmpro":
  Симпатяга-ти на "факти" и "доказателства" от кашоните ли вярваш? Колко си наивен..така Бойко се бори със зъби и нокти да издрапа още един мандат,ама криво си прави сметката,защото хората ЩЕ гласуват със "ЗА" в събота,което е развнозначно на "НЕ" за ГЕРБ и неадекватната им политика!!!

 34. 34 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1099 Гневно

  "АЕЦ без ВЕИ може, но ВЕИ без АЕЦ - не."

  Това е толкова нагла лъжа, че просто нямам думи!

  Всяка АЕЦ трябва да има заместващи мощности, които могат да бъдат включени бързо. Тези мощности обикновенно са ВЕЦ, които са вид ВЕИ, защото се пускат и спират най-бързо. В България това са ПАВЕЦ Чаира, Белмекен и Орфей.

 35. 35 Профил на Иванка Ишева
  Иванка Ишева
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Продължавам да не разбирам, защо като говорят за цена на централата, никой не говори за инфраструктурата около нея? Никой не споменава колко ще струва електропреносната мрежа, например. А в Козлодуй всичко това е изградено. Аз не съм против ядрена енергетика, но да е на съществуващата такава.

 36. 36 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  Я виж кой го казва! Ако изборът е между калинки и мошеници - егати избора!

 37. 37 Профил на kalingrozni
  kalingrozni
  Рейтинг: 409 Весело

  До коментар [#31] от "gianni":
  хаха...добро утро хитрецо!
  Пак изпълзяваш от герберското котило и започваш да ръсиш глупости Абе събуди се най-напред и пийни едно кафе,като същевременно помислиш преди да напишеш неща достойно за Бойко! И ти ли си намери нещо в кашоните? Виждам че наивно вярваш на мисия "Кашон",което е смешно,но и тъжно същевременно...Съжалявам те!

 38. 38 Профил на 00222
  00222
  Рейтинг: 466 Неутрално

  А къде беше това ПИСМО,когато плюехте по Костов и твърдяхте, че без АЕЦ Белене, не можем... Гербаджиите питам,за комунягите знам!

 39. 39 Профил на sisiliya6
  sisiliya6
  Рейтинг: 753 Неутрално

  ,,Румен Овчаров: Походът на калинкообразните скакалци в енергетиката е ужасен.,,

  ЕХЕЙЙЙЙ ! Овчаров , умен ,учен...човек си ,само в енергетиката ги ли видя ,,калинкообразните скакалци,,? Те са навсякъде!

 40. 40 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 549 Неутрално

  [quote#30:"kalingrozni"]

  До коментар [#14] от "К2":
  Умник,имаш ли поглед за близкото бъдеще!? Имаш ли качествена алтернатива на АЕЦ БЕЛЕНЕ? Едва ли! Ама плюеш като дърта камила! Я попрочети малко [/quote]

  Благодаря! Умник съм от малък.Пия и хапчета за познаване така че виждам и в бъдещето Гледам че само ти си първа смяна днес.Къде са magkoleva и radiacionen_tip3

  Не видях и в интервюто, а и сте пропуснали в сводката и за 200-те милиарда чиста печалба от АЕЦ

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 41. 41 Профил на kalingrozni
  kalingrozni
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#34] от "BlueWater":
  като ги изпозатворим след няколко години ще чувам гласовете ви в тъмното..."абе,да имахме сега още един АЕЦ,ама...глупави излязохме навремето...на Кашончо повярвахме,не на специалистите!!!"

 42. 42 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2650 Неутрално

  Лъжат и мажат, защото са взели такива пари, че ще ги връщат само през 7.62-мм отверстия в черепите си.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 43. 43 Профил на kalingrozni
  kalingrozni
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#36] от "luda_krava":
  Между калинки и кашони!!!
  Не мога да го допусна,за това-"ЗА" АЕЦ БЕЛЕНЕ!!! "НЕ" на герб!

 44. 44 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1099 Гневно

  Цитирам:"Разбира се, политически успех ще бъде и по-ниска активност, но с победа на референдума."

  Ето това е истинската цел на БСП. Да си прави политическа реклама на стойност 20 000 000 лв. за сметка на данъкоплатците!

 45. 45 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 963 Неутрално

  От България бяха откраднати вече два милиарда лева за Белене. Каква полза имаше за българските фирми и гражданите. Никаква, за тези пари имаме гъол за шарани и самодоволните мазни физиономии на Р.Овч. и рабфакаджията Манчев.

 46. 46 Профил на kalingrozni
  kalingrozni
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#32] от "00222":
  е то голям кашон,голямо нещо...а и те не са най-образованите хора,доказвали са го нееднократно! да ходят да копаят картофи и да гледат овце,че друго няма да им се повери вече!!! Камо ли цяла държава!!! "НЕ" на герб!!!

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3606 Неутрално

  [quote#28:"symmpro"]Другарю Овчаров , другарю Овчаров , когато липсват аргументи , на първа линия се появяват типичните за цялата комунистическа клика простотии , лъжи и демагогии. [/quote]
  Кажи го това на пишещия тук "Калингрозни", който толкова се е вживял в защита на интересите си, през пост ръси глупости и възклицания и си внушава, че е добре аргументиран.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 49. 49 Профил на kalingrozni
  kalingrozni
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#45] от "gianni":
  Пич я погледни този "гьол" до къде е стигнал


  http://www.youtube.com/watch?v=eRpvCgKMVoc ПЛОЩАДКАТА БЕЛЕНЕ!!!

 50. 50 Профил на 00222
  00222
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Преди чекмеджета бяха виновни, сега кашоните... Чиба, псета некадърни!

 51. 51 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Аргументите на калинките се изчерпват само с "Р.Овч" и "червени боклуци". Що се отнася до цитираните документи в кашон, интересно кой от Тройната коалиция е занесъл на нотариус Валери Манчев (номер 053, на ул. Раковски 157А) писмото на RWE, което е било нотариално заверено от същия нотариус на 27.10.2009 г. под рег. номер 11782, та на МИЕТ и министъра му, и на Бойко Борисов това е било неизвестно, скрито в един кашон вдън мазетата на МИЕТ?

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 52. 52 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 707 Неутрално

  "На какво да заложим - на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ)?"
  Странно е, че дори Овчаров не знае, че ядрената енергия е толкова възобновяема, колкото и геотермалната (80% от енергията на земното ядро се дължи на ядрени реакции), а тя посочена като ВЕИ в Директива 2009/28/ЕС. Това, че ядрената енергия не е включена в определението в посочената директива, означава единствено, че ядрената енергия НЕ се нуждае от административно и финансово насърчаване, като другите.
  И малко за рисковете. Само през 2010 година 420 000 души ЕС са умрели от замърсяването на въздуха (реч на комисаря по околна среда Поточник на 08.01.2013 г., http://europa.eu/rapid/press-release_SPEECH-13-4_en.htm)
  Излиза, че въглищата и петролните продукти убиват ЕЖЕГОДНО почти половин милион само в Европа, а ние се натискаме да продължим да строим ТЕЦ на въглища.
  Можете да плюете колкото си искате, но физичните закони не зависят от партийните лидери.

 53. 53 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2306 Неутрално

  Написаното от №7 Hawaii, за предлагания телевизор е прекрасно. Направи ми впечатление, че Овчаров изобщо не отговаря на въпроса защо те не са почнали да я строят. И затова следващите отговори висят във въздуха. Но е прав за никаквите "специалисти" , които са назначени от ГЕРБ в АЕЦ Козлодуй. Аз съм за развитие на ядрената енвергетика при съответните ограничения, но референдумът е политически и затова ще гласувам с "НЕ".

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 581 Неутрално

  "Походът на калинкообразните скакалци в енергетиката и въобще в българската държава е ужасен! Разграбва се и се опосква последното, което е останало. "
  Е, Овч.и каква АЕЦ ще строите, за какво говорим въобще. Ти си едно празно плямпало, което не си дава сметка в каква опасност е АЕЦ построена от горепосочените! Просто романтиката и реалността са две МНОГО РАЗЛИЧНИ НЕЩА! България като ДЪРЖАВА в този момент и близките 50 години не е способна да построи НИЩО особено АЕЦ точно поради тези причини, които си посочил и съм цитирал!

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2650 Неутрално

  [quote#36:"luda_krava"]Я виж кой го казва! Ако изборът е между калинки и мошеници - егати избора![/quote]

  Цялата препирня е кой да вземе комисионите. Иначе и ГЕРБ, и БСП (разбира се) са за изграждане на Белене. Боко залага на провал на референдума, за да излезе морален победител над БСП, но при евентуален следващ мандат ще се похвали, че е договорил "перфектни" условия за Белене и ще прави за четвърти път първа копка.

  Не позволявайте да ви заблуждават с мазни приказки за "евтин" ток или с апокалиптични картини как ще "стоим на свещи". Белене не е за да ни свети, Белене е за да се краде яко 20 години за сметка на данъкоплатеца. След 20 години никой няма да помни кой кога какво е подписвал, но всички ще знаем, че дължим на "братушките" 100 милиарда.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 58. 58 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3606 Неутрално

  До коментар [#54] от "kalingrozni":
  Ами..и..и! Я си виж нагоре писанията и извади поне един свестен аргумент!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 59. 59 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Той Р. Овч. е само скакалец и то месояден.
  верно е каликообразните всякакви насекоми и дори примати се нароиха доста през последните три години.
  но сме на това дередже, включително и в енергетиката, заради всичките лапачи яхащи ни последните 23 години.
  Покрай туй Белене и па и по край други проекти здраво им надебеляха вратовете, но какво да се прави, каквото си избереш с такова лягаш!

  ура и да живей!!!
 60. 60 Профил на глас+мнение=блокиране
  глас+мнение=блокиране
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#40] от "К2":

  Виждам,че ме търсиш,кажи сега какъв ти е проблема оооо,неразумни юроде!

  Не позволявай устата ти да пише чекове,които задника ти не може да осребри!
 61. 61 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Не съм специалист по енергетика, но не ми е ясно как може да бъде печеливш един проект който е базиран изцяло на:
  1. Вносни суровини
  2. Вносни технологии
  3. Вносни, скъпи и постоянно нарастващи експлоатационни разходи (съхранение, транспорт, преработка и т.н. на отработеното гориво)
  4. Няма крайна цена - тя е толкова колкото поиска доставчика
  5. И всичко това платено с пари на кредит.

  Е това е някакъв икономически перпетуум-мобиле. Ако такъв проект беше изгоден, то ядрени централи щяха да никнат по света като гъби след дъжд. Като гледам това не се случва, дори в редица държави тенденцията е обратна.
  От централат естествено ще спечелят фирмите ангажирани в строителството, експлоатацията и посредниците при продажбите. Ше се приберат и доста комисионни. А цената ще я платим всички ние.

 62. 62 Профил на kalingrozni
  kalingrozni
  Рейтинг: 409 Неутрално
 63. 63 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 911 Весело

  Калинките са патент на гереберастията, тук Овчаров не открива нищо ново!!!
  А проектът Белене беше провален от луканката, седерастията и зелените еуглени още в 1990 - 92, така че и тук нищо ново..... за разлика от същият проект в АЕЦ Темелин Чехия, който "работи" и без референдуми от 1996 година..... ама чехите нямат калинки, май, май!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 64. 64 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1639 Неутрално

  [quote#34:"BlueWater"]Тези мощности обикновенно са ВЕЦ, които са вид ВЕИ, защото се пускат и спират най-бързо. [/quote]

  Дрън, дрън...
  Основна резервна мощност е ТЕЦ Варна, с 600 мегавата в студен резерв. Останалите 400 мегавата са в паралел. Осигурява около 60% от т.н резервни мощности при недостиг или кризисна ситуация. ВЕЦ-овете(наличните) осигуряват около 15% от резерва.
  ПАВЕЦ пък е съвсем друга бира.
  Перки и солари в резерв?
  Ма айде моля.
  Има съвсем други, по-съдържателни аргументи срещу Р.Овч, и те не са в сферата на цени, мощности и други такива залъгалки.

  Ecrasez l’infâme
 65. 65 Профил на niki2003
  niki2003
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Комунист на приказки е винаги много добър!
  Не вярвам на нито една дума изречена от устата на този демагог!

 66. 66 Профил на kalingrozni
  kalingrozni
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#58] от "Храбър":
  Ами храбро ми задай въпрос човече,ще те информирам на момента! Не се стеснявай,виждам че имаш много пропуски,но този с възпитанието ще оставя на друг

 67. 67 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1099 Весело

  Още много важени факти, премълчавани умишлено от БСП:

  1.България има задължения към ЕС за повишаване на енергийната ефективност, което ще намали нуждата от енергия!
  2. Консумацията на ел. енергия в България през 2005г. и 2010г. е една и съща!
  3. Две последователни години се е налагало да се ОГРАНИЧИ производството на единствената АЕЦ Козлодуй след наложително включване на много ВЕЦ поради опасност от преливане на язовири!

 68. 68 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Е друго са си червените марокански !

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 69. 69 Профил на kalingrozni
  kalingrozni
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#65] от "niki2003":
  Вервайте тогава на Боко,той е и пътя и истината и живота!!!
  Сега с тази тайна библия от кашоните,може и секта да си направите!

 70. 70 Профил на galina_blanca
  galina_blanca
  Рейтинг: 409 Любопитно

  Няма по-нагли създания от комунистите! За сетен път се уверявам в това!
  До коментар [#30] от "kalingrozni":
  Калине, ти да не си от хората на Кутев? Онея от младежкото БСП, които щяха да плъзват срещу заплата по форумите в защита на определени тези? Като те гледам как добре си се подготвил и яростно се пениш, така ще да е

 71. 71 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  Румения (червения) овчар да види гегата в собственото око, пък после да търси скакалеца в окото на ближния.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 73. 73 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3026 Весело

  " износ на електроенергия за целия регион"
  Тук е заровено кучето! Износът го правят наши фирми. Износът е далавера, за която си струва да загробиш и партия и държава. Износ на електроенергия - нито я опаковаш, нито я пренасяш - само комисионни.
  Ех да знаеше бай Ганю за този износ вместо да се цели в Солунската митница.

  подпис
 74. 74 Профил на kalingrozni
  kalingrozni
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#67] от "BlueWater":Политиката по енергийна ефективност е важен ангажимент на България като страна-членка на ЕС. За съжаление провеждането й „на един дъх“ има непосилна за страната социална и финансова цена. От друга страна, България трябва да мисли как да гарантира енергийните си потребности в бъдеще. Все по-строгите регулативни режими по отношение на вредни емисии ограничават възможностите за реализиране на нови ТЕЦ; зелените енергопроизводства освен скъпи се оказват и опасни за баланса на енергопреносната мрежа в страната; производството на електричество от газ е еколого-съобразна технология, но поради липсата на местни ресурси се оказва скъпа технология за задоволяване на националните потребности.Поетапното повишаване на енергийната ефективност и изграждане на АЕЦ „Белене“ са мерките, които биха гарантирали достъпно и ефикасно енергопроизводство в България в бъдеще.


 75. 75 Профил на royaldnk
  royaldnk
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Дойде време и с комунистите да се съгласява човек - факт е, че толкова неграмотни хора в АЕЦ-а не са работили от създаването му. Да махне човек с ръка и да каже - ами, какво пък толкова - партизанщина, назначили герберите за директор бивш снабдител на детски градини (Николов), той пък назначил друг свой си приближен от герберската си организация в Младост - бившият милиционер Черешаров. Нищо чак толкова ново нямаше да бъде това за политичеките нрави у нас, ако ставаше въпрос за дирекция в някое държавно ведомство. Но тука става въпрос за ядрена централа.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 77 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 963 Неутрално

  Комундери, руски ядрен самовар няма има в България. Няма кой луд да дава толкоз пари за един стар модел централа. Модел АЕС-92, т.е 1992 година. Ами тя има архивна стойност, бре! За туй ли е толкоз скъпа.

 78. Между другото интервюто на Румен Овчаров е култово и ясно се вижда, че този човек нищо не разбира от енергетика. Провален като министър в 2 правителства, мошеник и лъжец.

 79. 79 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 524 Гневно

  [quote#0:"Р.Овч."]Разграбва се и се опосква последното, което е останало.[/quote]
  Ключова фраза от изказването на др. Р.Овч.!!! Публично признание, че за 20 години преход червените другари, не без помощта на пребоядисаните им в синьо ортаци, са опоскали държавата точно като скакалци, за каквито този нагъл другар обявява ГЕРБ!
  Че то остана ли нещо за опоскване бе, другарЬО? Сега не става дума за опоскване, а за спасяване на това, което е останало след вашето 65 годишно нашествие! НЕК пред фалит, милиарди профукани в гьола Белене, загробващи договори за оборудване на нещо, което не съществува... Ако питаш другарите като Р.Овч., когато решат да си строят нова къща или апартамент дали първото, което правят, е да си заръчат мебелите и оборудването и да го завият с найлони на парцела, да чака дорде им дадат разрешение за строителство, дорде багерите им изкопаят основите, заобикаляйки шикозния им кожен диван, а после строителите бъркат бетон и пръскат новата им автоматична пералня... Тъй ли практикувате бе, другари? Едва ли, едва ли... Ама нали при Белене става дума за едни пари, които трябва да се откраднат и за едни други, които трябва да приберем като комисионни, можем даже бъдещите атомни енергетици да назначим, да вземат заплати, дорде се строи централата. Е, стига да са наши хора де... Мръсна, крадлива, червена терористична организация - това е БСП!

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 81. 81 Профил на phill11
  phill11
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#24] от "kalingrozni":

  http://www.mi.government.bg/files/useruploads/files/vop/belleville-bg.pdf

  На страница 8 можеш да видиш опровергаването на поредните Овчарови лъжи, които ти така упорито защитаваш.

  Общо разходи 10 352 964 000 евро!

  Така че, хайде спри да доиш коча че съвсем се омаца!

 82. 82 Профил на kalingrozni
  kalingrozni
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#78] от "Wrornoxmaniak":
  Чеки да видиш Боко как ще провали България само за един мандат Направо си е за златен скункс!

 83. 83 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3026 Неутрално

  Аз лично предполагам, че Станишев не им знае всичките далавери на износителите на електроенергия, но вероятно Овчаров и Гоце знаят.

  подпис
 84. 84 Профил на Птеродактиль Северномонгольский
  Птеродактиль Северномонгольский
  Рейтинг: 1165 Любопитно

  Този мазен професионален крадец и мошеник още ли не е в затвора?

 85. 85 Профил на only_truth
  only_truth
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Това е най-доброто и смислено експертно интервю, давано от политик, което бях чел. ДА на Белене - НЕ на ГЕРБ!!!

 86. 86 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1099 Весело

  [quote#64:"Graf"]Основна резервна мощност е ТЕЦ Варна, с 600 мегавата в студен резерв.[/quote]Пишете глупости!

  Имате ли представа колко време е необходимо за да се запалят няколко котела, произведе пара и стертират генератори на ТЕЦ!? Освен това не можете да заместите 1000 мегавата блок на АЕЦ със 600 мегавата резерв.

 87. 87 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2353 Неутрално

  О-ооо, националният предател таварисч Овчаров окропляет экспертные мозги. По какво може да се познае една кочина? Там, където политически противници са криминална мутра срещу русоблизец майкопродавец.

 88. 88 Профил на kalingrozni
  kalingrozni
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#77] от "gianni":
  не,защото на чичо Добри му тежи кашона!
  На глупав въпрос-глупав отговор!

 89. 89 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  Време е да се самопоопределят с референдума повечето от всички....А дано

 90. 90 Профил на kalingrozni
  kalingrozni
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#83] от "Иван К":

  Абе дайте да питаме и Боко Росич по темата,че както се е разпенил за тези вецове,тецове и всякакви клецове,няма начин да не чака стотинки и центове

 91. 91 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#75] от "royaldnk"

  ама те и Тройната коалиция такива назначаваха. Гледай Козлодуй и се СЕЩАЙ как ще строят нова АЕЦ и как ще я управляват наште КАЛИНКИ и ГАНЬОВЦИ, както и самия Овчаров си го казва де!

 92. 92 Профил на only_truth
  only_truth
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#3] от "dohco":

  Защо да не приказва, при положение, че приказва само истини?! Защото сигурно няма да се хареса на платените герберчета, а?!

 93. 93 Профил на kalingrozni
  kalingrozni
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#87] от "Lemmy":
  Герб може да са кочина,но си имат кашони,моля те!
  "ЗА" АЕЦ БЕЛЕНЕ="НЕ" на ГЕРБ!!!!

 94. 94 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  До коментар [#4] от "kalingrozni":
  Чакай! Преди малко слушах внимателно Иван Костов. Пак ми се объркаха понятията и то е в резултат на прословутото "писмо" на РВЕ. Там се сочи друга цена? Коментирай, защото за мен това е много важно. А и не само за мен..Липсата на точна информация ме ядосва. Обърках се пак, сериозно говоря, няма майтап!

 95. 95 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 524 Весело

  [quote#74:"kalingrozni"]производството на електричество от газ е еколого-съобразна технология, но поради липсата на местни ресурси се оказва скъпа технология за задоволяване на националните потребности.[/quote]
  Ха-ха-ха-ха... Газа го внасяме, а ядреното гориво си го купуваме от пазара в Илиянци, а? Тия другари, дето наводниха форумите в последните дни, хептен за балъци ни вземат.
  По последни данни от МИЕТ, до 5 години България ще задоволява на 100% нуждите си от газ от собствени източници при цена с около 35% по-ниска от тази, с която ни цедят в момента мужиците. Това е положението, дрОгарЬО!

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 96. 96 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  На бюлетината ще има едно "да" и три "не",за да се спазят "указанията".

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 97. 97 Профил на kalingrozni
  kalingrozni
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#94] от "leon12":
  Какво е казал вуйчо Ваньо?

 98. 98 Профил на kalingrozni
  kalingrozni
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#96] от "Майндърбайндър":
  мдаа...народа ще развие шизофрения от тези напътствия свише!

 99. 99 Профил на only_truth
  only_truth
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#9] от "МъдиУотърс":

  Изграждането на АЕЦ не може да стане за един мандат. Реализирането на проекта преминава през работата на няколко правителства, защото няма атомна централа в света, която да е построена за 4 години - това е невъзможно за толкова кратко време. Не можах обаче да предположа, че България ще бъде управлявана от правителство, което ще загърби национални интереси, което ще изпълнява външни поръчки в интерес на икономически субекти и на политически цели; че едно правителство ще хвърли на вятъра гигантски суми, без да търси реализацията на най-изгодния енергиен проект за България, който ще гарантира бъдещето на енергетиката, спокойствие на хората и перспективи за българската индустрия.

 100. 100 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  [quote#79:"avatar"] НЕК пред фалит, милиарди профукани в гьола Белене, [/quote]
  тва е така , въпроса е що до преди година Боко твърдеше обратното или за гербаджия това няма как да е проблем хахахахах

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK