Румен Овчаров: Походът на калинкообразните скакалци в енергетиката е ужасен

Румен Овчаров

© Красимир Юскеселиев

Румен ОвчаровПреди референдума за ядрената енергетика, насрочен за 27 януари, "Дневник" се обърна към политици и експерти, които застъпват позициите "за" и "против" изграждане на нова централа, които са за бойкот на допитването, и към управляващите, променили мнението си. Вече публикувахме мнението на депутата от ГЕРБ Диан Червенкондев, на Красен Станчев и на Валентин Стоянов. Днес публикуваме интервюто с Румен Овчаров - депутат от БСП (то е направено в края на миналата седмица - бел.ред.)


Той е бивш министър на икономиката и енергетиката в кабинета "Станишев" от 2005 г. до май 2007 г. Той е член и на инициативния комитет, който събра над 770 хил. подписа за предизвикване на референдума за АЕЦ "Белене".

Какви са аргументите ви за втора ядрена централа? Защо България се нуждае от АЕЦ "Белене"?


- Този въпрос сме го решили преди повече от 10 години.
Това решение актуално ли е с днешна дата?


- Мисля си, че и последните години потвърдиха и възможността, и важността на това решение. Както от гледна точка на необходимостите от нова АЕЦ за вътрешния пазар, така и от гледна точка на износ на електроенергия за целия регион. Потвърди го и проучването на HSBC. То показа, че именно ядрената централа и е най-икономически ефективна.


Тогава защо предизвикахте референдум?


- Защото се намериха умници, които прекратиха най-изгодния икономически проект за изграждане на енергийна мощност в България, а и в целия Европейски съюз. Наслушахме се на прогнози и предсказания на всякакви гадатели и звездобройци колко щяла да струва атомната централа - като се започне от Иван Костов и Мартин Димитров, мине се през Червенкондев, Делян Добрев и Бойко Борисов, които твърдяха, че АЕЦ "Белене" ще струва от 20 до 30, та и до 40 млрд. лв. И всички тези умници така и не се сетиха, че вече сме 2013 г. и, вместо да гадаят, просто трябва да направят няколко аритметични операции.


В една стара песен на Оскар Бентън се пее "днес е вчерашното утре". Да погледнат колко са индексите на инфлацията по "Евростат" в Европейския съюз, в ЕU-27, в EU-16, за България и на базата на тези индекси да сметнат колко би струвала централата при начална цена 4 млрд. евро.


Опонентите ви се позовават на доклада на консултанта HSBC за 22 млрд. лв.


- Нямат право да се позовават на този доклад, защото в представения в комисията "Белене" доклад такава цена няма. Истинската цена на влизащата в експлоатация през 2013 г. АЕЦ "Белене" може лесно да се изчисли, като вземете началната цена от 3.997 млрд. евро и индексирате руската и българската част с индекса за България, както договори българският преговорен екип през 2006 г. и 2008 г., и като се сметне руското и българското оборудване, което е три четвърти от цялата централа - около 3 млрд. евро, които за тези шест години трябва да се оскъпят с 34%. За 6 години трите милиарда стават 4 млрд. евро, останалият 1 млрд. евро е германско-френското участие, което се оскъпява с 13%, колкото е ескалацията в еврозоната. Или общата цена на централата от 4 млрд. евро става 5.150 млрд. евро.


Но това е цената, ако централата беше започнала да се строи преди 7 години.


- 5.150 млрд. евро е цената за днес, когато централата трябваше да се пуска с всичкото оскъпяване. При това оскъпяването от 1.150 млрд. евро е силно завишено, защото оборудването и дейностите ще се изплащат всяка година след 2006 г. със съответното по-ниско оскъпяване.


Така или иначе тя не е пусната.


- Искам българите да знаят, че това е цената на АЕЦ, ако правителството на ГЕРБ не беше прекратило изграждането ѝ. Днес щяхме да имаме първи блок в предпускови операции, втори блок - със завършване на монтажните работи и цената щеше да бъде под 5 млрд. евро.


Знаете аргументът на премиера Борисов какъв е - защото предшественикът му Сергей Станишев не е подписал договора?


- Това не е аргумент, това е плямпане, това е голямата вувузела! Казвал съм много пъти - за Бойко Борисов онази древна гръцка поговорка, че когато фактите говорят и боговете мълчат, в България придоби друг смисъл: "Когато Бойко говори и фактите мълчат." Само че на това говорене вече му изтича времето.


Това е цената, към която трябва да се добавят т.нар. разходи на собственика, електропреносна мрежа и други неща, които са в рамките на 1-1.3 млрд. евро.


Ако резултатът от референдума е "да", валиден е и повече от половината гласували подкрепят втора централа, колко би струвала АЕЦ "Белене"?


- Не мога в момента да прогнозирам, защото това е функция от преговори и разговори, които тепърва трябва да се проведат с руската страна, но не виждам причини, поради които за следващите шест години оскъпяването ще бъде по-голямо от изминалите шест години.


Между другото прави ли ви впечатление разликата между тези под 5 млрд. евро и 6.3 млрд. евро, които руската страна предложи? Тя се дължи на това, че руската страна олихви цената от 4 млрд. евро изцяло с руския индекс на инфлация и, разбира се, включи добавка за риска или комисионата "Борисов".


Затова, когато се говори, че проектът "Белене" бил неизгоден и неефективен, искам да оцените тази разлика от почти 1.5 млрд. евро, която се дължи на преговорния екип, който постигна намаление на цената с 230 млн. евро преди подписването на договора, още тогава вкара формулата за ескалация по "Евростат". А допълнително през 2008 г. при подписването на договора за оборудването постигна българския индекс на инфлация за руското оборудване.


Казвам тези неща, защото в България елементарното оплюване и омаскаряване е много лесно. Затова са създадени и тези две комисии (на Яне Янев и на Диан Червенкондев - бел. ред.) - те нямат за цел да разкрият истина или фактите. Те целят първо да омаскарят проекта и след това основните говорители или действащи лица по проекта. Аз, разбира се, се лаская, че съм един от героите в цялата тази сага, но това не е приятно.


Да те разследват непрекъснато, да ти ровят под ноктите, да ти търсят отговорност на базата на поръчкови изпълнения, като тези на Агенцията за държавна финансова инспекция, е много страшно. Хората не издържат, отиват си един по един най-добрите експерти, които работиха и си свършиха чудесно работата. Имам предвид бившия шеф на предприятието АЕЦ "Белене" Йордан Георгиев, който на 49 години, един от най-добрите експерти по ядрена енергетика в България, си легна и не се събуди. Инфаркт.


Как ще коментирате идеята на премиера Бойко Борисов към 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" да се добави 7-и, та и 8-и блок?


- Прах в очите. Много добре знае, че нито 7-и, нито 8-и блок ще направят в Козлодуй и нямат намерение да го правят.


Нали са подадени документи в Агенцията за ядрено регулиране за лицензиране на площадка за 7-и блок?


- Кой ще прави ОВОС, проверихте ли?! Това са същите герои, които в момента управляват АЕЦ в Козлодуй - бивши гербаджии, събрани от цялата врачанска околия и от София с хасковска подкрепа, които, ако ги пуснеш в централата сами, ще се загубят. Сега ще правят ОВОС. Хасковско-димитровградски бивши съученици и съдружници на Делян Добрев ще търсят и трасето за връзка между газопреносната мрежа на Сърбия и България - трасе, което е определено още преди 15 години.


Походът на калинкообразните скакалци в енергетиката и въобще в българската държава е ужасен! Разграбва се и се опосква последното, което е останало. Може да говорят всичко, но енергетиката е последният работещ държавен отрасъл, който не допуснахме досега да бъде разграбен. Затова ни наричат всякакви, мафия и т.н. Енергетиката е отрасъл, който запази професионализма, отговорността и компетенцията на работещите. И доказателството е просто - вижте цената на тока, която е най-ниска в ЕС и региона и не защото много се е крало в енергетиката, а защото се е работило професионално и отговорно.


Трябва ли България да продължи да залага на ядрената енергетика, или да даде предимство на алтернативни източници?


- Погледнете европейската пътна карта - увеличаване на цената на емисиите между 100 и 370 евро за тон. Представяте ли си каква ще бъде цената на енергията от ТЕЦ? Предвижда към 2050 г. енергетиката да не излъчва емисии. Как се случва това?


На какво да заложим - на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ)? Няма противоречие между ядрена енергетика и ВЕИ. Използваемостта на фотосоларните централи обаче е около 1500 часа на година. С вятърните нека да са 2500 часа, но годината има 8760 часа. Какво правим през другото време, нали във всеки един момент, като спре вятъра или се скрие слънцето, трябва да има източник, който веднага да се включи и да покрие потреблението.


Цената на ВЕИ е висока не само технологично, но и защото за нея трябва да се плаща и цена на разполагаемост на друга мощност, която да се включи, когато спре възобновяемата електроенергия. Двата източника не са противоположни, те трябва да се развиват едновременно. АЕЦ без ВЕИ може, но ВЕИ без АЕЦ - не.


Каква е гаранцията, че енергията от АЕЦ "Белене" ще е с по-ниска цена, ако тепърва се договаря нейната цена?


- Оттук нататък централата означава изцяло нов бизнес план, ново разчитане на приходи и разходи. Но даже и при това положение АЕЦ е изключително ефективна. Ако работи без печалба, както в 75% от мощността си работи АЕЦ "Козлодуй", тъй като продава на регулирания пазар, двете цени са сравними и сега, ако започнем да изпълняваме проекта "Белене".


Каквото и да си говорим, аз съм убеден, че с руската страна ще успеем да договорим начална страна около 4.5 млрд. евро.


Казвате "да договорим" - сегашното правителство ли визирате или следващ кабинет с участието на БСП?


- Сегашното правителство не може да договори нищо. Ако искаше да договаря нещо, можеше да го направи. Те не проведоха нито един разговор, макар че подписаха 9 споразумения за удължаване на срока на съществуващото. В нито едно от тях не са преговаряли за ескалационни индекси.


Като стана дума за Русия, в каква степен отношението на опонентите ви към руската страна определя и поведението им?


- Това е отношение на хора, които са останали там някъде във времето на Студената война, но с обръщане на палачинката - тогава всичко американско беше лошо, всичко руско или съветско беше прекрасно, сега е обратното.


Атомната енергетика според класификациите на ЕС е независим източник на електроенергия и то е независим защото новите технологии на ядреното гориво позволяват вече презареждане веднъж на три години. Тоест, ако много искаш да си независим, можеш да си предоставиш гориво за една-две презарядки и цяла петилетка да не доставяш.


С АЕЦ "Белене" България става независима, а не зависима от Русия. И много пъти съм казвал, че стратегията на България трябва да бъде енергийна независимост чрез взаимна зависимост - когато направиш така, че 30% от износа на руски природен газ да минава през твоята територия, така не само България ще зависи от руските доставки, но и Русия ще зависи от България. И простите политически манипулации "Ще ти врътна кранчето" не работят. Те не са се и случвали.


Същото се отнася и за руския износ на петрол, ако една десета минава през България. Но тези неща не се схващат. Това е най-евтиният начин за гарантиране на енергийната независимост, защото всички останали варианти за изграждане на тръбопроводи, по които няма да тече газ, са много скъпи.


Какво може да направи държавата, за да се подобрят перспективите пред хората в региона около Белене, които разчитат на проекта да им даде поминък?


- Чух, че един от синьо-тъмносините фронтмени на ядрената енергетика да твърди, че въпреки АЕЦ "Козлодуй" северозападният регион е най-бедният. А без АЕЦ "Козлодуй" какво щеше да става в този регион, какво друго има в този район, кой е другият голям производител, който дава работа на 5000 души? Нека внимават следващия път, когато отидат в Козлодуй и наричат енергетиците пияници.


Тези герои сега са срещу "Белене" и атомната енергетика въобще, но нека отворят собствената си енергийна стратегия от 1999 г. на 10-а страница и да видят какво пише там - "нова ядрена мощност", а на 15 страница се казва и къде ще бъде тя - в Белене. Когато става дума за енергетика, а и за икономика, Иван Костов трябва да стои с виновно наведена глава и да мълчи гузно.


Прави ли са тези експерти, които казват, че ако резултатът от референдума е "не", това поставя под въпрос нови мощности въобще, включително и в АЕЦ "Козлодуй"?


- Да, точно това означава. Ако на референдума се каже "не" на развитието на ядрената енергетика, това означава и край на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй". Така че и Бойко Борисов, и ГЕРБ, и СДС трябва все пак да кажат за какво са - за развитието на ядрената енергетика чрез изграждане на нова АЕЦ, независимо коя е тя, или са против. Тази шизофрения "ние сме против, ама сме за" не върви, трябва най-после да се поопределят.


По Закона за безопасно използване на ядрената енергия няма процедура за дострояване на ядрена централа, има процедура за изграждане на нова ядрена централа и тя е абсолютно една и съща, независимо дали става дума за реактор или нова централа.


Каква е разликата между 7-и и 8-и блок в Козлодуй и двата реактора в Белене?


- Огромна в този вариант, който ни предлагат в Козлодуй - руски реактор, с американски системи за управление и контрол и с японска турбина. Такъв Франкенщайн няма никъде по света. Не знам кой ще го лицензира, кой ще го въведе в експлоатация и ще го използва. България да се превръща в експериментално поле на болни мозъци е вече страшно.


Вие наясно ли сте с позицията на ГЕРБ по референдума?


- Това е екзистенциален въпрос, който засяга изцяло политиката на България, не само АЕЦ "Белене". Четири години България се управлява на заден ход - днес едно, утре друго, не знам докога.


Лично за вас какъв резултат на референдума ще бъде успех?


- Само едно - 4.3 млн. гласа, от които 70% "да". Разбира се, политически успех ще бъде и по-ниска активност, но с победа на референдума.


БСП вече няма как да загуби референдума, а ГЕРБ няма как да се измъкне от ситуацията, в която сама се вкара.


Не е ли прав Лъчезар Тошев, че този въпрос не е за референдум? Още повече че хората не са енергийни специалисти и няма как да преценят.


- Защо да не разбират? Вие по-малко ли разбирате от енергетика от Бойко Борисов или от Делян Добрев, или от Валентин Николов (директор на АЕЦ "Козлодуй" - бел. ред.), или от г-жа Армутлиева, която е шеф на борда на директорите на централата в Козлодуй, или от Черешаров, който е шеф на вътрешноведомствения контрол в Козлодуй, който едва ли ще може да излезе от централата, ако влезе сам?!


Та тези ценни кадри могат да решават съдбата на българската ядрена енергетика, а обикновеният българин, който плаща цената за безумията им, не може да се каже мнение. Е, не мисля, че трябва да продължава така.


Какво ще се случи с проекта, ако референдумът не бъде валиден и в крайна сметка не даде резултат?


- Ще си отиде това правителство и следващото ще рестартира централата.


А възможно ли е този кабинет да я даде на частния инвеститор, появил се в края на миналата година, въпреки решението на правителството от март 2012 г.?


- Възможно е, разбира се. Американският частен инвеститор е тук и чака резултатите от референдума. Но аз го съветвам да не се поддава повече на манипулациите на човек като Бойко Борисов, който днес не знае какво ще направи утре, и да изчака изборите.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK