Райна Миткова-Тодорова: За необслужваните дългове винаги може да се намери решение

Райна Миткова-Тодорова: За необслужваните дългове винаги може да се намери решение

© Цветелина Белутова, КапиталСпоред данните на колекторските агенции традиционно най-тежките месеци са февруари и септември. Сред причините в началото на годината е и че след много празници плащането на дълговете се превръща в допълнително бреме за семейния бюджет. От Асоциацията на колекторските агенции в България казват, че за миналата година събираемостта на дълговете е била стабилна, което си е направо добра новина във времена на криза. С председателя на организацията - Райна Миткова-Тодорова, разговаряме за тенденциите при разплащането на натрупани дългове, за това какви варианти има пред хората, изпаднали в невъзможност да плащат, за отношенията между кредитори, длъжници и събиращи дълговете.


Какво показват данните за миналата година – увеличава ли се задлъжнялостта или намалява в отделните сегменти?


- Нашите наблюдения са на базата на индекса на събираемостта, който следим всеки месец. Той на практика обобщава информацията от задълженията, които обслужват компаниите от асоциацията. Това, което можем да кажем за миналата година, е, че тя е относително стабилна. Не се наблюдава нито подобрение, нито понижаване на способността и на домакинствата, и на компаниите да плащат задълженията си. Което в тези години според мен е добра новина. Другото, което мога да кажа - и през 2010 г., и 2011 г. индексът върви плавно нагоре.
В нормални години, ако мога така да ги нарека, обикновено събираемостта е нещо циклично. Тя зависи от сезонни фактори. Най-ниските точки обикновено са февруари и септември. Февруари – заради големите сметки за отопление, заради разходите за лекарства покрай традиционните по това време на годината епидемии - това са все неща, които затрудняват бюджета. Септември пък е времето, в което се тръгва на училище, получаваме си сметките от ваканцията, която повечето от нас плащат с кредитна карта – също един утежнен за семейния бюджет месец. И така задълженията изостават. Традиционни добри откъм плащания са последните три месеца на годината. Декември обикновено получаваме извънредни приходи и хората гледат да погасят дълговете, за да влязат, както се казва, на чисто в новата година.


Тази картина на сезонност беше изключително добре откроена през 2012 г. Така тя като тенденции и картина се доближава до това, което сме наблюдавали преди края на кризата. Разбира се, нивата на събираемост са много далече от тогавашните. Това е знак за стабилизиране и постепенно излизане от кризата, колкото и рано да е да се каже това. За нас новините са добри.


По въпроса за задлъжнялостта – това, което наблюдаваме в нашата работа, е, че намаляват обемите, които ни се възлагат за събиране, и това е много естествено. Ако се вземе примерно живота на един потребителски кредит, той е от 5 до 7 години. Имайки предвид, че от 2008 г. кредитирането е в много по-малки темпове, е нормално, че бумът на кредитирането започна да се изчерпва. Тоест тези големи обеми спадат и новите клиенти, които изпадат в просрочие, са в пъти по-малко. С намаляваното на кредитните портфейли на финансовите институции, които са ни основни клиенти, намаляват и задълженията, които ни се възлагат.


Каква е ситуацията при другите ви клиенти, които не са финансови институции?


- Това са телекоми и ютилити компании. Обикновено там обемът си е на едно постоянно ниво. Няма лавинообразно увеличаване на обемите на задълженията, както беше в началото на 2009 г. Като събираемост ситуацията е на малко по-добри нива от 2011 г. Няма значима промяна в реда на плащане, който са възприели хората – първо се плаща ипотеката, потребителските кредити, лизинг и в дъното на приоритетите обикновено са кабелните оператори, телекомите, ютилити сметките – без електричеството. Най-вече водата, защото в жилищните блокове тя не може да се спре индивидуално. Нямаме наблюдения върху топлофикациите, те по някакъв начин се справят вътрешно.


На какво се дължи тази по-добра събираемост – защото хората след няколко години криза са много предпазливи при поемането на дългове или има и други фактори?


- Няколко фактора отчитаме. Единият е заради по-стриктните критерии на финансовите институции към техните клиенти. В годините на кредитния бум нещата не бяха съвсем добре преценени. Имаше хора, които вземаха кредити на ръба на своите възможности и им беше трудно тяхното обслужване. В момента нещата са много добре преценени. Другото е, че започнахме да се научаваме да си правим сметката. Много бавно и с малки крачки се случват нещата, но хората мислят много по-разумно. Много тежко се взимат решения да се поемат нови кредити. Дори мой познат наскоро реши да си купи жилище, защото цените в момента са ниски и вноската му е по силите. Но, питайки го дали в следващите 15-20 години той е абсолютно сигурен, че това положение ще се запази, той се замисли и прецени да изчака ситуацията като цяло да се подобри. Това е много сложно житейско решение. Ако сме под наем, имаме възможност да лавираме - нещо, за което не се замисляхме в добрите години. Тогава хората много по-лесно поемаха такива дългосрочни ангажименти. А последните години са много отрезвяващи.


Във времето преди кризата ваши колеги казваха, че много хора с ниски доходи изкуствено са повишавали стандарта си на живот, като са взимали потребителски кредити, които сега им е на практика невъзможно да плащат. Много ли са тези хора в момента?


- В последните години се промени профилът на длъжника. Допреди кризата много рискови бяха младите хора - на 20-25 години, поради честата смяна на работа заради неориентираността какво искат да работят. Но с кризата изведнъж се оказа, че хората във възрастта 35-50 години, с добра работа и образование се оказаха затруднени. Една от многото причини за това е, че животът поскъпва много по-бързо, отколкото нарастват доходите. Ако преди 5 години сме имали добър доход, който ни е позволявал да плащаме апартамента, да обслужваме лизинга, да ходим на една скъпа почивка годишно, в момента поскъпването на живота изяжда цялата тази горница, която сме имали, за да си позволим тези неща. Много хора са изправени и пред невъзможност да изплащат задълженията си.


Другата група са хора със собствен бизнес, който е претърпял свиване или крах. Отделно има хора, които, вместо да работят на цял ден, са били съкратени или работят на по-малко часове, тоест доходите им са намалели значително. Така че за съжаление кризата засегна най-работещата част от обществото.


Ако направим паралел със страните, където кризата на практика не се усеща, като Германия, там средната класа е значителен брой от населението - около 65%, хора със стабилни доходи, със спестявания, определен стандарт на живот. Там кризата ги засегна по различен начин, като промени плановете им за почивка от Малдивите към Гърция например. Докато при нас тази прослойка (по различни изчисления около 21-23%) беше изключително крехка и с немного висок доход. Така в България при тези хора, ако доходите не са актуализирани през последните 4-5 години, какъвто е масовият случай, поскъпването е изяло техния разпологаем доход. И те в момента са доста на ръба, така че всякакъв тип задължения, които са поемали, ги затрудняват изключително.


Когато някой се окаже в обективна невъзможност да обслужва свое задължение, какви според вас са неговите възможности, при които все пак той да не е подлаган на тормоз заради дълговете си?


- Определено бих казала, че има много възможности. Кредиторите предлагат и схеми за разсрочване, гратисни ваканции, удължаване на периода и други типове споразумения, пакетиране на задълженията.


Важното за кредитора е да види, че клиентът наистина има желание да погасява това свое задължение, но в момента е затруднен. Кредиторът винаги намира начин да отговори на това желание. Но много често, може би поради неразбирането или страха на хората, те избират най-неправилния, но и най-лесния път – просто се укриват. Отказват всякакъв контакт.


В този случай кредиторът, общо взето, е безсилен. И след като година-година и половина се опитва да установи конктакт, в крайна сметка се стига до най-тежките и неприятни стъпки – да се започне правно преследване, в което и дългът се увеличава, и последиците са доста по-лоши. Така че, ако клиентът влезе в диалог с кредитора, винаги се намира вариант. Аз не съм била свидетел в нашия опит да сме имали случай клиентът да е искал да се реши въпросът и да не сме намерили изход.


Напоследък покрай няколко трагични инцидента се появиха коментари за увеличение на случаите на самоубийства заради невъзможност да се погасяват дългове. Вашите впечатления какви са?


- Ние за щастие в нашия опит не сме се сблъсквали с такъв случай. Но наскоро се върнах от Брюксел, където беше представено едно изследване за задлъжнялостта във всички 27 страни – какви са причините, как се отразява това на домакинствата, какви са начините да се преодолее. Много интересна част за мен беше тази как се отразява задлъжнялостта на домакинствата - обедняване, засягането на физическото и психическото здраве. Хората не са подготвени да се справят с този проблем и това им създава много голям стрес.


България е една от малкото страни, където този проблем по никакъв начин не е решен. В много от другите членки има консултации за това, ако изпаднете в дълг, как да се справите със ситуацията. Например в Холандия общините са задължени да дават такива безплатни консултации, има и неправителстевни организации, които работят безплатно или срещу много малка такса. Там има финансово грамотни хора, които могат да помогнат, защото това наистина е много тежка ситуация.


За България какво показват данните от това изследване?


- Ами трагични са. Ние сме в клъстъра Гърция, Румъния, Литва и може би още няколко страни, където нивата на зъдлжнялост са изключително големи, домакинствата дават изключително голяма част от разпологаемия им доход, за да ги обслужват, и на практика това ги смъква под екзистенц минимума. Остават им средства, с които те не могат да живеят нормално. Плюс това обществото не е създало механизми да се справи с тези последици. В България да се отиде на лекар или психиатър – трябват пари.


Как трябва да реагират съседите на хора, които се укриват заради дългове и към тях се обръща представител на колекторска компания за съдействие? Длъжни ли са да съдействат?


- За съжаление има много компании, които имат некоректни практики. Според мен вече отговорност на кредитора е да подбере с кого да работи. А иначе трети лица нямат никакво задължение да съдействат, това е оставено на добрата воля. Не е редно освен това да се съобщава, че съседът ви има задължения, обикновено ако той иска, може да услужи с телефон.


Ако съсед вземе известието, то смята ли се връчено?


- Законът изрично казва, че известие може да се връчи лично или на много близък роднина - по права линия. Прието от съседи уведомление не се признава в съда.


Преди време ваши колеги говореха за явлението "професия длъжник" - има ли го все още?


- Винаги има измамници, не можем да се предпазим. Самите кредитори въпреки всичките им строги системи и изисквания, не могат да се предпазят от това. Винаги има малък процент хора, поели съответното задължение с ясното съзнание, че няма да го изпълнят. Но те са изключително малко. Освен прокуратурата да разследва като случаи на измама, няма какво друго да се направи. Не можем да говорим, че българинът като цяло е мошеник и измамник. Напротив.


Най-честата причина някой да се превърне в длъжник е да не е преценил правилно възможностите си или пък в живота му да настъпят непредвидени обстоятелства – безработица, смърт на близък, развод. И третата много често срещана причина е поради неумение хората да си направят сметката, да управляват личните си финанси. По-скоро в момента има нужда от точно такова обучение – за управление на личните финанси. Защото не сме общество с традиции – дори кредитът е много нов инструмент за България. Нямаме навик да живеем на кредит, не знаем как да го управляваме, нямало е кой да ни научи. Ние голяма част от времето използваме за обучаване на клиентите. А в много от европейските страни още от училищна възраст се занимават с това, има и семинари, на които човек може да се запише.


Има ли хора, които взимат нови и нови дългове, за да покрият стари, и влизат в лавинообразни задължения?


- Имали сме хора с 16 до 18 задължения, което е трудно да бъде управлявано. Човекът на всеки втори ден трябва да плаща нещо на някого. Такъв тип неразумни решения се взимат. В годините на кредитния бум беше много лесно да се случи. Нещото, което ние не препоръчваме, е да се вземе нов кредит, за да се покрие стар. Влиза се в спирала, от която е трудно излизането. По-добрият вариант е да намерим начин да намерим споразумение с кредитора за обслужването му. Особено страшно е да се вземе бърз кредит, за да се погаси забавена вноска по друго задължение, защото бързият кредит е много скъп.

Коментари (74)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Неутрално

  аман от кръвопийци !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 594 Неутрално

  "И третата много често срещана причина е поради неумение хората да си направят сметката, да управляват личните си финанси. По-скоро в момента има нужда от точно такова обучение – за управление на личните финанси."

  Такова обучение трябва да се въведе още в гимназията.
  Голяма част от проблемите сега са резултат от липса на елементарни юридически и икономически познания.

 3. 3 Профил на kuku032
  kuku032
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Колекторски агенции? Лихвари, изнудвачи и крадци.

 4. 4 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  получаваме си сметките от ваканцията, която повечето от нас плащат с кредитна карта
  ---
  надявайте се, изроди :D

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 5. 5 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  Никъде, обаче не прочетох за едностранното вдигане на лихвите от от банките !?!?

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на СърПичук
  СърПичук
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#2] от "cup_of_tea":
  Май Вие имате нужда от обучение по математика!
  Когато масово хората заработват по 300-400 лева а елементарната издръжка е 500 в най - добрият случай и то когато не говориме за млади семейства с една заплата и така неречените майчински - за каво управление на финансие подяволите претендирате!
  Глупости!
  Ето заради такива изказвания на "калинки" в управлението сме в такова положение!

  Подпис - електронен ;)
 8. 8 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 594 Неутрално

  пример: Гражданин на ЕС (но не РБ) има кредит 50 000 евро (100 000 лева) за 20 години - ипотечен и плаща около 250 евро (500 лева) месечно. Български гражданин при същите условия плаща около 1 100 лева месечно!

  "Vernunft wird unsinn, wohltat plage."
 9. 9 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#7:"KEFBOOK"]Когато масово хората заработват по 300-400 [/quote]


  Щом работиш за тези пари, гледай да не се набутваш с кредити за къщи, коли и екскурзии. Понеже като ти дойде след това сметката за плащане, никой не го е грижа, че заплатата ти е малка.

 10. 10 Профил на daria_vip
  daria_vip
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Гражданин попа Симеон Дянков относно дълговете си :
  -Ама как бе младеж ,как да ги вържа ?
  -Единият край на въжето през гредата ,а другият с примката здраво на врата -услужливо посочил Данков в типичен за него административен стил.

  http://burgas-podlupa.com/wp-content/uploads/2012/10/%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B3%D0%BD%D0%B0%D0%BB.jpg

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1934 Весело

  Ако не друго, кредитите са един от малкото инструменти, които убиват народната андрешковщина.

 13. 13 Профил на Alice in Chains
  Alice in Chains
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Винаги ще намерим начин да си вземем парите двойно, помисли си тя....

 14. 14 Профил на СърПичук
  СърПичук
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#9] от "cup_of_tea":

  Не говоря за себеси!
  Аз жилище съм си купил а и кредит нямам!
  Въпросът ми е:
  А как институциите отпускат 50 или 100 хиляди евро на лица които са с доказан доход от 400 -500 лева?

  Подпис - електронен ;)
 15. 15 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 694 Неутрално

  До коментар [#14] от "KEFBOOK":

  хм, и аз винаги съм се чудел защо банковите служители не носят отговорност за раздаваните кредити...

 16. 16 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  До коментар [#2] от "cup_of_tea":

  И аз да се включа,нали на Запад още от малки ги обучават да управляват финансите си. И каква стана тя-отново се натресоха в страшна криза,като от времето на Голямата депресия.

 17. 17 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#14:"KEFBOOK"]А как институциите отпускат 50 или 100 хиляди евро на лица които са с доказан доход от 400 -500 лева[/quote]

  Ами как, лесно - помолили са шефа си за бележка за висок осигурителен доход и той им е дал. После един роднина и един приятел са им станали гаранти. Не е трудно да се сетиш и сам.

 18. 18 Профил на barabana
  barabana
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Нещо което горещо препоръчвам, е да се вземе кредит в Германия или Холандия, за да се покрие кредит в България. Ефектът е поразяващ, лихвите са наполовина по-ниски за потребителски кредити и три пъти по-ниски за жилища. Такси за даване на кредита няма, или банката дава премия за своя сметка на този служител, който е подписал договора. Лихвите се вдигат само ако кредитополучателя спре плащанията или поиска предоговаряне на кредита.

 19. 19 Профил на nikoletailieva
  nikoletailieva
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#9] от "cup_of_tea":

  Никой не го е грижа, защото кредиторът си търси парите от теб и никога не му хрумва да види кой/кои служители са одобрили отпускането на кредит при очевидно не висок доход.
  Трябва кредиторите да си поемат отговорността за това, че техни служители (обучени и инсруктирани) служителите са допуснали отпускането на несъбираем кредит.

 20. 20 Профил на Crux
  Crux
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Съвсем разумни и смислени неща казва жената. Кредитът не е право, както си мислят мнозина, а задължение и всеки трябва много, много внимателно да прецени първо наистина ли му е необходим този кредит и второ - ще успее ли да го погасява редовно. И аз искам да карам чисто нова кола от магазина, но не мога да си позволя да тегля кредит с 10-11% лихва. Тоест - мога, но оскъпяването на кредита за 5 години плюс амортизацията на автомобила са чудовищни и просто не си заслужава, набутването е колосално. Ганьо обаче не смята, най-важното е да се изфука пред колегите и родата колко е напред с мат'ряла.

  Never underestimate the predictability of stupidity
 21. 21 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#20:"Crux"]Кредитът не е право, както си мислят мнозина, а задължение[/quote]


  Ето това трябва да стои гравирано във всяка къща в страната.

 22. 22 Профил на daria_vip
  daria_vip
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#19] от "nikoletailieva":

  "Трябва кредиторите да си поемат отговорността за това, че техни служители ....са допуснали отпускането на несъбираем кредит. "

  Вие твърдите че е бил несъбираем още в началото.Това означава че мамите и банката и себе си .
  Банката е счела за нужно да сте кредитополучател с Х доход Тя ли е компетентна или вие знаете по добре
  Ако вие сте по запознатата защо сте го взели изобщо,а не сте уведоомили банката че смятате себе си за неизряден платец
  Вашата логика че всеки взел кредит може да спре умшлено да го плаща,а институцията дала му го да излизе виновнатакато отпуснала издиша и означава че мамите и банката и себе си
  Пезумпцията ви е грешна и лежи на предположението че вие не дължите и не носите никаква отговорост като кредитополучател -това просто не е вярно .
  Вие носие изцяло имущественна и финансова отговорност с цялото си имущество и доход и трябва стриктно да плащате и да сте си разчели това дали може изобщо на първо място да плащате и да си позволите кредит Както и вашите поръчители носят цялата Ваша отговорност за вашият кредит с цялото си имущество и доходи за целият срок на кредита ви .
  Веднъж задлъжнелиединственият изход който виждам е да се предоговоря кредита и да направи план с банката за изплащането му Заявявка в случая ,че има сериозна опасност да спрате изобщо да плащате понякога банката ще се съобрази и разсрочи в бъдещето този кредит докато успеете да си стъпите на крака но понякога не е длъжна предвид наличми моментални поръчители на които дохода им бива запориран .
  Труден и дълъг път,замесва изключително много хора по пътя си които са се явявали в опр.време и ваши поръчители на които банката може да прехвърли задълженията ви без изобщо да ви уведомява че сте неизряден и то в непропорционални удръжки от различните поръчители ,.
  Финансовата култура на българина е много лошаот дет се вика няма безплатни обяди и който смята че ще вземе и няма да плати едва ли е изобщо запознат с начина на функциониране на системата Та налу утре вие и или ваш поръчител ще отидете отново за кредит в друга банка Нима някой смята че кредитното досие ще е изряднокато на непогасилия

 23. 23 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2181 Неутрално

  Със сигурност кредитът е тежко задължение, но е цинизъм да бъдат обиждани тези, които доброволно и лекомислено са поели това задължение. Дори от суетност. В интервюто има разумни идеи, но като цяло бизнесът на колекторските фирми процъфтява точно поради грешните решения на кредитополучателите, затова и демонстрираната добронамереност звучи някак фалшиво.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 24. 24 Профил на savsemnov
  savsemnov
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Колектори - събирачи,
  колекторски - събирачески,
  ютилити компании - комунални услуги,
  клъстъри - групи (в случая)...

  Зощо бе Райна, защо бе Татяна, защо бе хора не пишете на български кратко и ясно. Явно повече се стремите да се покажете, че знаете някакви купешки думи!? Тъжно...

 25. 25 Профил на Crux
  Crux
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#23] от "etty1":

  Ами крайно време е българинът да научи, че той самият и никой друг е отговорен за решенията, които взима, и че той самият и никой друг ще трябва да носи последствията от тези решения. Никой никого не заставя насила да тегли кредит.
  Колекторските фирми са просто необходимо зло и последна инстанция при събиране на лоши вземания.

  Never underestimate the predictability of stupidity
 26. 26 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2181 Неутрално

  До коментар [#25] от "Crux":

  Изберете си цитат:
  "Човек има право да гледа отвисоко на някого, само ако му помага да се изправи" Г.Г.Маркес
  или
  "Голям залък хапни, голяма дума не казвай!" български фолклор

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 27. 27 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 541 Неутрално

  тая ли е турена за параван като шеф на рекетьорите ? 8-ми,и не само той- са го казали! времената в България са все още такива че се плаче за опиране до стената на няколко шайки...Ама няма- шайките,на които им снасят,са на власт! мат'риалът е такъв и дотам,избира си съдбата..

 28. 28
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 29. 29 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  До коментар [#8] от "marquis":

  Тоя гражданин на ЕС нещо се е пошегувал с тебе. Вноска от 250 евро за 20 години отговаря на лихва 1,88% .

 30. 30 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2736 Любопитно

  [quote#18:"barabana"]Нещо което горещо препоръчвам, е да се вземе кредит в Германия или Холандия, за да се покрие кредит в България. [/quote]
  Това може да стане само когато е възможно да се докаже пред тамошните банки, че получавате стабилен доход. По принцип банките много трудно (да кажа невъзможно) биха отпуснали кредит на чужденец, неживеещ в съответната държава без банкова сметка в банката, от която иска кредит.
  Тази опция е възможна само за тези, които имат дълг в България, но са намерили прилично платена работа в чужбина и са заминали да работят там и то след известно време поне от 6 месеца.
  Обаче едва ли в статията става дума за тях, защото те си обслужват кредитите.

 31. 31 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#29] от "dosetliv":

  период 01-29-2013 01-28-2013 01-25-2013
  1 месец 0,118% 0.117% 0,113%
  3 месеца 0,226% 0.224% 0,214%
  6 месеца 0,373% 0.370% 0,356%
  12 месеца 0,611% 0.609% 0.590%

  като си направиш сметките и прибавиш 1% лихва върху Евролибора, както е обичайно да се отпускат дългосрочни, ипотечни кредити в ЕС, ще стигнеш до лихва не по-висока от 2,3% - 3%, което не е много далеч от 250 евро месечна вноска, Левончо

  "Vernunft wird unsinn, wohltat plage."
 32. 32 Профил на qwertasdf
  qwertasdf
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  "Кредиторът винаги намира начин да отговори на това желание. Но много често, може би поради неразбирането или страха на хората, те избират най-неправилния, но и най-лесния път – просто се укриват. Отказват всякакъв контакт."
  ..
  Глупости! Отказват контакт единствено банките и много често длъжникът остава без имущество, когато дойде съдия-изпълнител. Наложително е да се приеме закона за "Фалити на частни лица". Да се създаде и държавна/търговска/ банка, която да обуздава гавренето с лихвите от страна на сегашните банки, които не с никакви банки, а пладнешки разбойници с по 12 съпътствуващи фирми, който "приемат" задълженията и изнасят парите извън България, какъвто е случаят с ДСК..Юробанк/Пощенска/ и така нататък. Всички "банкери" за пратени тук с една цел - да грабят и "самоубиват" обикновените хора. Не са случайни и масовите затривания на цели семейства. Правителството е корумпирано и нехае за проблемите на народа си. Това е истината. Другото е само плява за оправдание на криминални деяния, закриляни от законите, приети или неприемани от герберите в парламента. Лобитата плащат дебело и искат "отплата" Получават я. За сметка на убити човешки съдби. Скандално.

 33. 33 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 648 Неутрално

  "Асоциацията на колекторските агенции в България"
  A едно време им викахме просто "Рекетьорите"
  Това трябва да се забрани със закон. Какво е "колекторска" агенция? Как ти "колектват" дълга? Чрез тормоз.
  Имаш си договор за кредит, закъсняваш -> дело-> съдя изпълнител и т.н. има си законов ред. Какви са тия "колектори"

 34. 34 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#32] от "qwertasdf":

  Стига с тоя закон за фалита на частни лица бе! Не разбра ли че никой няма да ти даде пари да ги изпиеш и после да кажеш "еми нямам"

 35. 35 Профил на qwertasdf
  qwertasdf
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  [quote#34:"gsb"]Не разбра ли че никой няма да ти даде пари да ги изпиеш[/quote]
  Не е в това въпросът. Касае справедливостта. Това понятие е залегнало в основата на всички закони. В България това липсва. Този закон е жизнено необходим. Даже е безнадеждно закъснял. Не искам да ти обяснявам за какво става дума, защото има достатъчно материали на тази тема, взаимствувани от западните демократични общества..Самоубийствата и семейните трагедии, описани в преста в последно време са следствие от липсата именно на този закон!

 36. 36 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#35] от "qwertasdf":

  не се и съмнявам че е така. Самоубийствата и убийствата и стрелбата срещу Златко, са следствие от липсата на такъв закон.
  А за какво става дума? Всеки кредит се отпуска срещу обезпечение. Не плащаш - вземат ти обезпечението. Всеки да си прави сметка и да живее според чергата си. Това, че някой се е набълбукал с кредити и после се обесил е тъжно, но не се различава от този, който се е пропил или си е проиграл всичко на комар или е наркоман и т.н. Това са човешки слабости, пагубни в някои моменти, от които обаче няма как да бъдат предпазени хората.
  По-скоро е нужна по-строга регулация при отпускане на кредити и при одобрения

 37. 37 Профил на qwertasdf
  qwertasdf
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  [quote#36:"gsb"] Всеки кредит се отпуска срещу обезпечение. Не плащаш - вземат ти обезпечението. Всеки да си прави сметка и да живее според чергата си. [/quote]
  Няма спор. Но..както каза една видна адвокатка на такова дело, в края на втората година от ипотечния кредит банката своеволно променя условията по сключения договор, с което го и обезмисля, нали? Тя показа и погасителните вноски, които са нараснали драстично, само защото управата на банката е решила да вдигне лихвата. При условие, че БНБ в този момент е свалила основния лихвен процент. Затова казвам, че банките са обикновени пладнешки разбойници, облагодетелствувани от парламента, където лобитата са взели отдавна властта. Нужан е драстична промяна и докато това не стане, България няма да може да се нарече "бяла" държава..

 38. 38 Профил на firefall
  firefall
  Рейтинг: 434 Весело

  [quote#34:"gsb"]Стига с тоя закон за фалита на частни лица бе![/quote]

  Я че "умник" се издрискал ... В кои държави няма такъв закон левончо?
  Не се прави на умен и на оригинален само. Никак не ти се удава.
  Нужна е регулация във всички аспекти.

 39. 39 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  До коментар [#31] от "marquis":

  При 3% месечната вноска е 277 евро. Затова ти разправям, че се майтапи с тебе.

  Другият въпрос е, че за 50,000 евро в "Европата" може само да си направиш ремонт, или да купиш некой курник, или пък 2 гаража. Лихварят там е по - на далавера, щото за едно и също купено нещо тука за 20 г на 8% ще изкяри от тебе 50.000 евро, а в "Европата" при 3% върху 200.000 ще изкяри 66.000 евро.

  Изобщо митоманията с евтините лихви, дето тука някой все ни пречи да земем, е много забавна. Ми вече не спират на границите - лови рейса, оди в Европа да ти дадат кредит на тънкана лихва и ела да се похвалиш.

 40. 40 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#38] от "firefall":

  Незнам кой се е издрискал, но който е стигнал до закон за фалита на частни лица, очевидно яката се е о*рал

 41. 41 Профил на firefall
  firefall
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#40] от "gsb":

  А така... те навсякъде по света се осрали значи? И се появи ти един такъв умник и реши да ги "светнеш"! Бравос! Сега питай и крушите откъде ги вземат!

 42. 42 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Всеки, който тегли кредит, трябва да мисли с главата си... От друга страна действително има фирми-събирачи на дългове, които издевателстват над длъжниците. надявам се, че в бранша ще останат само коректните такива фирми. Ако кредитополучателя не се укрива, винаги може да договори изгодни условия... Но в страната на андрешковците, криенето и реването по форуми са практика, след като си взел плазма, айфон и лаптоп с 300 лв заплата.

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 43. 43 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1067 Весело

  "Така в България при тези хора, ако доходите не са актуализирани през последните 4-5 години, какъвто е масовият случай, поскъпването е изяло техния разпологаем доход."

  "животът поскъпва много по-бързо, отколкото нарастват доходите."

  Ама Тикво разправя, че сме били много по-добре. Или агенциите за събиране на кредити са в сговор с комунистите и другите реакционни сили?

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 44. 44 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Т.н. колекторски фирми са просто едни търговски дружества, които се занимават с това да цедират (купуват) "лоши" вземания (дългове). Те нямат абсолютно никакви изпълнителни правомощия. Единствено могат да поканят длъжника да им плати ДОБРОВОЛНО, като въпросното поканване няма никаква процесуална стойност. Изпълнителни правомощия имат само съдебните изпълнители - държавни и частни, след като взикателя е образувал изпълнително дело като преди това се е снабдил с изпълнителен лист.
  В този смисъл - въпросът за съдействието, което им дължали съседи и пр. е безумен, а и неграмотен.
  И накрая, струва ми се тъпо медиите да легитимират един абсолютно компрпметиран "бизнес" със събиране на вземания, тъй като това не е дейност по принудително изпълнение, каквото може да се извършва само по реда на ГПК и от овластени органи - съдебни изпълнители.

 45. 45 Профил на savsemnov
  savsemnov
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#44] от "red.mary":
  Да, може да се оприличи на отстъпване на вземания с/у отбив - цесия.
  Само че го правят незаконно, под формата на мълчалива цесия, която у нас не е разрешена от закона. У нас по закон може да има само явна цесия - съобщена на кредитополучателя, като условията по договора не се променят. В нашия случай обаче пред кредитополучателя-длъжник се изтъпанва този "цесионер" събирач - това е рекет, заплашване и преследване на длъжници в стеснено положение... Кой знае защо прокуратурата и държавата се държат като непричастни, т.е. безучастни към тези престъпления...

 46. 46 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2181 Неутрално

  До коментар [#44] от "red.mary":

  Право в целта! От подобни интервюта имат нужда хората, не от крокодилските сълзи на събирачите. Няма как да Ви подкрепя с повече от един ПЛЮС.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 47. 47 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#44] от "red.mary":
  До коментар [#45] от "savsemnov":

  Аз пак да си кажа (горе Андрешковците са ми нацъкали минусите ) - преговорите по едно задължение могат да се реализират по съдебен ред, но може и чрез преговори. Това си е залегнало в ГПК и е един модерен начин да се договори разсрочване. Не е задължително да има изкупуване на дълг. Има достатъчно кантори, които са упълномощени от името на кредитори да извършват посредническа дейност по реализиране на просрочени задължения.
  И съвсем нормално е да се очаква длъжникът да пристъпи към ДОБРОВОЛНО съгласие да предоговори задълженията си. Защото в противен случай ще следват неизбежни дела, включване в задължението на разноски и хонорари. Кое тук е незаконно не зная... Освен за Андрешко де... За него е по-добре да си гледа плазмата, да си цъка на айфона и да си цъка минуси. Щото някой го бил търсил за заеми. Нали така? Никой не си плаща дълговете, баш наш Андрешко да си ги плати... Няма да се мине я!
  И не на последно място - ако аз съм една кантора, която обслужва клиент и се обадя на един длъжник, за да договорим съвсем възпитано и културно едно разсрочване на задължението, ако този длъжник:
  1. Се крие - това по никакъв начин няма да ме откаже да продължа към съдебно-изпълнителна фаза;
  2. Ако се оплаче от рекет - имам си пълномощно от кредитора, с което съм упълномощен да водя преговори по този казус. Нека да докаже, че съм го заплашвал или нещо друго, ако аз не съм го заплашвал.
  Всъщност проблема на Андрешко е, че възприема като заплаха следното изречение: "Уважаеми г-н Андрешко, искам да ви информирам, че ни е възложено задължение от страна на клиента ни Али-баба. Преди да предприемем едностранни действия, бихме искали да разберем какви са възможностите ви за разсрочване на задължението?

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 48. 48 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#0:] В много от другите членки има консултации за това, ако изпаднете в дълг, как да се справите със ситуацията. Например в Холандия общините са задължени да дават такива безплатни консултации, има и неправителстевни организации, които работят безплатно или срещу много малка такса. [/quote]

  Ето това е една страхотна идея. Хубаво е андрешковците да се информират какво следва, ако кредиторът не установи контакт с тях за реализиране на задължението по извънсъдебен път. А не да вярват на градски легенди. Вярвайте ми, описването на имущество е страшно неприятно и конфузно. Както пред семейството, така и пред съседи, роднини, приятели... А работодателите никак не обичат работници, които не обслужват задълженията си.

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 49. 49 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2181 Гневно

  До коментар [#47] от "demonoid":

  Сигурно си въобразявате, че удряте тавана на остроумието. Не е така. В българската литература има много други образи, не само любимия Ви Андрешко. Има Христофор Белокровский, има Борис Морев, за когото са написани следните думи:
  "... той е морално тъп и това ще докара гибелта му!... Не всички хора са без достойнство, не всички се свиват от страх, не всички мислят само за удоволствия и се стремят само към пари."

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 50. 50 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#49] от "etty1":

  Не, опитвам се да коментирам една статия и да дам моето виждане както по нея, така и по проблемите, които засяга. Казвам "Андрешко", защото едва ли реднека с плазмата е чел нещо повече.. Дори и за Елин Пелин се съмнявам

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 51. 51 Профил на Woland
  Woland
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#44] от "red.mary":

  Говориш глупости, защото:

  а. Ако колекторската агенция е закупила дълга ти, ще ти скъса шушоните от съд и принудително изпълнение;
  б. Ако не е, има варианта или просто да напомня и да се старае да събере дълга доброволно, или пък да са упълномощени по реда на чл. 26 от ТЗ и отново да ти скъсат шушонките, щото ще си мислиш, че си много хитър.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 53 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#51] от "itoskov":

  хаха. Не, не си мисля, че съм много хитър. Това е просто законовото положение с две думи прости. Така, че да го разбереш...
  Ако т.н. "колекторска фирма"оод си има изпълнителен лист, то си има ред по ГПК за принудително изпълнение и законово определени изпълнителни способи. Има и несеквестируемо имущество, има и несеквестируем доход. Но всички тези неща ги знае и изпълнява законосъобразно САМО съдебния изпълнител, не полуграмотни хора от т.н. "колекторска фирма" оод. Тя няма никакви правомощия, освен да покани длъжника да плати доброволно - като не плати - отново говорим за принудително изпъленение по ГПК.
  А хитър е човек, който си знае правата и когато е нужно - ангажира адвокат.
  а относно преговорите - защо не се преквалифицирате в медиатори. Казват, че медиацията била адекватен способ за споразумяване. Може би по-добър от някои други, на границата със закона...

 54. 54 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#47] от "demonoid":

  И вие ли за медиация говорите? Преговори...
  Защото ако говорите за принудително изпълнение е нещо съвесм различно.
  Колекторска фирма оод не е и медиатор обаче, защото не е регистрирана в ЕРМ. Не е и ЧСИ, не е и ДСИ, съответно няма никакви правомощия по принудително изпъленние, съгласно ГПК. А какво е?
  Ами едно нищо, което е на ръба на закона, ако питате мен.

 55. 55 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Ако в България нямаше разрешителен режим за оръжие всякава гмеж представяща се за ЧСИ щяха да бъдат много по хрисими.
  За некви нещастници идват по трима мутри, а за мутрите пращат по едно мадамче с къса пола. Айде стига номера.
  Да не са давали пари ако не са си оценили правилно риска.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 56. 56 Профил на Crux
  Crux
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#26] от "etty1":

  На никого не гледам отвисоко, просто ми писна от хора, които са се изхвърлили за апартаменти и коли и почивки далеч над възможностите им и сега реват как банките ги грабят, а мутрите от колекторските агенции им описват имуществото и ги изхвърлят на улицата. Всеки има глава на раменете си и си решава сам. Като пискате за лихвите по кредитите, защо не споменете и лихвите по депозитите? Те също са най-високи в ЕС, обаче никой не се оплаква

  Never underestimate the predictability of stupidity
 57. 57 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Нима? Не съм убедена!

  goblenka
 58. 58 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#54:"red.mary"]Колекторса фирма оод не е и медиатор обаче, защото не е регистрирана в ЕРМ. Не е и ЧСИ, не е и ДСИ, съответно няма никакви правомощия по принудително изпъленние, съгласно ГПК. А какво е?
  Ами едно нищо, което е на ръба на закона, ако питате мен. [/quote]

  Аз пък се чудя за какво са всички тези разрешителни, лицензионни и т.н. режими? Всеки по-оправен в комуникацията може да проведе преговори между два субекта, да помогне да намерят взаимно-приемливо решение и да уредят задължението. За да бъде успешна тази фаза е необходимо длъжникът да не се крие като мишок, задължението да е обективирано с необходимите документи и да е признато, и накрая - да има съгласие за търсене на приемливо решение.
  Къде видяхте рекет и натиск тук, аз лично не зная... И да, ако длъжникът се укрива или се прави на интересен, след като са изчерпани възможностите за извънсъдебно уреждане на казуса - бой по канчето в съда, с всички произтичащи от това негативни последици - предварителни обезпечения, кредитен регистър, съдия изпълнител...

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 59. 59 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1246 Любопитно

  На мутрите "колектори" ли им казват сега?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 60. 60 Профил на yustal
  yustal
  Рейтинг: 488 Разстроено

  До коментар [#32] от "qwertasdf":
  До коментар [#35] от "qwertasdf":
  До коментар [#37] от "qwertasdf":
  Абсолютно съм съгласен!
  Обратното могат да твърдят хора които не живеят в страната ни или просто прекалено са се извисили (по понятни причини!)над проблемите на преобладаващото мнозинство!


  yustal
 61. 61 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  "...Ние сме в клъстъра Гърция, Румъния, Литва и може би още няколко страни, където нивата на зъдлжнялост са изключително големи, домакинствата дават изключително голяма част от разпологаемия им доход, за да ги обслужват, и на практика това ги смъква под екзистенц минимума..."
  Това требе да насочи мислещите в друга посока...

 62. 62 Профил на http://zhelyazkov.blogspot.com/
  http://zhelyazkov.blogspot.com/
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Събирането му е майката ...

  kalligulla
 63. 63 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2181 Любопитно

  [quote#56:"Crux"]пискате за лихвите по кредитите,[/quote]

  Пиша, а не пискам. И не съм засягала темата за лихвите, а темата за морала.
  Много екзотичен проблем!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 64. 64 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2181 Неутрално

  [quote#58:"demonoid"]Къде видяхте рекет [/quote]

  Рекетът само Вие и работодателите Ви не го виждате.

  [quote#58:"demonoid"]бой по канчето в съда[/quote]

  Изразните Ви средства са покъртително натуралистични.

  [quote#50:"demonoid"]опитвам се да коментирам една статия и да дам моето виждане както по нея[/quote]

  Мнението Ви е демонстрация на неуважение, поставяне на всички под един знаменател - "Андрешко", мизантропия и цинизъм. Ако сте един от "събирачите", окайвам нещастниците, които ще трябва да "преговарят" с хора като Вас.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 65. 65 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#64] от "etty1":

  Ох милите ми раними душици. кога усвоявахте парички не ревахте, нали? А когато гадните събирачи или банки си искат вноските - тогава голям рев!

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 66. 66 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2181 Неутрално

  Нямам кредит, нито съм "усвоила" червени, сини или мафиотски пари. Разсъждавате изключително елементарно и не знам защо си губя времето с Вас.
  Просто съм отвратена как един "бизнес" на ръба на закона и отвъд ръба на морала се опитва да изглежда почтен, а жертвите да бъдат публично обругани.
  Човек може да има принципи и позиция и без да е лично заинтересован, но това е много над Вашето възприятие.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 67. 67 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Хора, проблемът е много сериозен, а вие пак го разисквате, всеки от своята камбанария! По начало, българите са съвестни и спират да си обслужват кредите само в краен случай. Поне, така беше до преди няколко години. От много години безработицата расте, а задълженията са дългосрочни. / Спомнете се рекламата с Данчо Да-Да. Дават ли ти - взимай! / И много хора взеха! Разсрочването, пре договарянето, сливането на задълженията в един дълг, който да се пре договори е нова практика. Така че, има твърде много задължения над една година, не обслужвани, вече поети от съдебни изпълнители. В един момент си мислех, че това е цел. Значи, купуваш си жилище с ипотека, или теглиш ипотечен кредит с друга цел, губиш си работата, или фалираш, или се разболяваш и не можеш да останеш на тази работа с тези доходи... Варианти много. Тогава, каквото си платил - платил. Не се приемаха тия вече популярни мерки, минава година, две, четири, натрупват се лихви, слага се такса за дело и каквото се полага за съдия изпълнителя и те известяват, малко преди да изтече петата година, че дългът ти е станал осъден, че не само се е върнал в начални позиции, а е и много по-голям и можеш да го изплатиш доброволно в 7 дневен срок, или да се явиш при изпълнителя и да го разсрочиш. Там има различни варианти, но, все са много трудно изпълними за останалия без предишните си доходи човек. Тогава му се запорират сметките, а всички плащания минават през банков превод, и ако пак не стигат, идват и ти взимат движимото и не движимото имущество. Ако нямаш нищо, погват поръчителите, ако има такива. Имаше кредити и без поръчители. Днес прочетох, че вече съдия изпълнителите продават и коли под 1000 лева. И дългът все не е изплатен! Спомнете си жената от Русе, дето изпаднала в такава ситуация и въпреки взетият апартамент, дългът останал и съвсем не е намалял!

  goblenka
 68. 68 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#67] от "goblenka":

  Точно това се опитвам да обясня на аудиторията. За да не се стига до съдия-изпълнител, редно е длъжникът, като заинтересован, да потърси консултации - с адвокат, или нищо не пречи със самия кредитор. А защо не и с посредник? Няма смисъл да стои и да се ослушва, с надеждата че бирникът е оставен на тъмно в блатото... И при този случай какво у е противозаконното, на ръба на закона и некоректното, да се намери посредник, който да посъветва, да даде разяснения, да контролира и да реализира задължението бе изобщо да се стига до съд? И двете страни могат да проявят разбиране и компромиси и да достигнат до решение.
  Да, има фирми, които заплашват, държат се грубо и т.н., но тях пазара ще ги изхвърли от тази ниша... Ще останат коректните посредници.

  [quote#66:"etty1"]Просто съм отвратена как един "бизнес" на ръба на закона и отвъд ръба на морала се опитва да изглежда почтен, а жертвите да бъдат публично обругани. [/quote]

  Скъпа etty1, постави се за момент на мястото на кредитор, който е дал пари на длъжник. И идва момент, в който си ги иска. Сега ми обясни кой е жертвата! ама помисли много внимателно, преди да отговориш в стил сополива и въздишаща говорителка от ьТВ.

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 69. 69 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#68] от "demonoid":

  Има място и полза днес от колекторските фирми. Проблемът е че, прекалено много задължения са по-стари от една година, предадени са осъждане, съдия изпълнителите изчакват да дойде ръба на срока на давност и пускат кредита за принудително събиране. Често длъжникът едва тогава научава, че е некоректен. Виждала съм много необосновани претенции, спорни, дори не приемливи. След като длъжникът не знае , че е обект на дело и присъда, изпуска сроковете за обжалване и пак се стига до запори и принудително иземване на имущество. До преди две години, най-много 3, нямаше такова разбиране и търсене на гъвкави решения от страна на кредиторите. Повярвай ми. Днес, отношенията на събирачи и възложители също са доста неясни. Често, под изпълнителите на един кредитор, или филиалите им, не знаят, че дългът е възложен на колекторска фирма за събиране и вместо И съдействат - пречат И. Крият информация, или съветват длъжника как да избегне плащането. Освен това, самите събиращи фирми, от една страна договарят някакви % за събрани лоши плащания, а не са коректни към хората, които работят на терен. Изобщо, идеята не е лоша. Самата аз съм я предлагала още през 2007ма на една банка, но тя не я прие. Сега е масова практика, но е опорочена в приложението си. За това и тия фирми, в очите на много хора са " мафиотски". Това е много пагубно за страната, защото всички добри идеи и доказали се практики у нас не работят поради опорочаване.

  goblenka
 70. 70 Профил на daria_vip
  daria_vip
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#54] от "red.mary":

  ""Ами едно нищо, което е на ръба на закона, ако питате мен. "

  Ако това е на ръба на закона какво тогава ЗДДФЛ и чл.11 (5)
  "При авансово изплащане на дохода по чл. 38, ал. 13 същият се счита за придобит на датата на падежа на депозита или на датата на предсрочното му прекратяване.
  е направо на дъното на урвата и закон няма Наличен

 71. 71 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 541 Гневно

  "...увеличение на случаите на самоубийства..."
  ========
  Неееееееееее!
  Нещата ще омекнат, ако се започне обратното!
  Особено за "дългове" към топлофикациите за неполучена "услуга"!

 72. 72 Профил на Obongo
  Obongo
  Рейтинг: 434 Неутрално

  тая се е взела насириозно - когато кредита стани изискуем , банките започват да се опитват канят длъжниците за сключване на споразумения - като им предлагат , според мене добри условия - опрощават им натрупани лихви и такси до момента , план за облекчено погасяване и т.н.т. , процеса може да трае няколко години, когато банките не постигнат резултат и разберат , че няма какво да вземат (станат несъбираеми) и за да облекчат кредитните си портфейли (да ги изчистят от лошите кредити) ги цесират и колекторните фирми ги купуват , около 10% от размера и започват да атакуват длъжниците и каквото съберат съберат , трябва закон за фалита и на физическите лица , обявявашфалита и каквото ти взимат вземат , след това започваш начисто

 73. 73 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#72] от "johnyossarian":

  Добро утро! Успешна седмица желая на всички! Не те разбирам! Няма как преговорите да траят няколко години. Още в първата година, ако има виждане, че длъжникът няма възможност, или желание да обслужва дълга си, предават го на колекторска фирма, или на съдия изпълнител. / след изтичане на първата година/. Приветствам гъвкавостта на кредиторите, но тя е от скоро. Лошите дългове станаха бреме веднага след влизането ни в ЕС. Тогава стана ясно, че много от инвестициите са напразни и трябва да се започне на ново, защото директивите на съюза визират не само база, а и позиция. Започнаха да се прилагат нови стандарти и печалбата на много бизнеси падна под нула - т.е заработиха на загуба и естествено - фалираха. Тия дългове не подлежат на предоговаряне, защото новата схема за погасяване тогава не съществуваше и те вече са осъдени. С две ръце аплодирам, да се гласува правото на физическите лица да обявяват фалит. И старите фалирали пак няма да могат да се възползват, защото едва ли ще се гласува този закон да действа със стара дата. Там трябва да се разчита на давност, но има пък други проблеми. Има страшно много стопански дейности, регистрирани на физически лица, които са във фактически фалит, дори дейностите са заличени от регистъра, а хората не могат да обявят фалит. А, колко кредити, взети със стопанска цел са минати като потребителски! Било заради по-кратките срокове, било заради невъзможност да се обезпечат по някакъв начин, било, защото това са свободни пари и не е нужно да доказваш, че са изхарчени по целесъобразност.... Отношенията, финансови кредитори - длъжници, бяха страшно забатачени. Упорството да действат силово 2,3,4 години, доведе до там, че сега трудно намират клиенти за продуктите си. Досиетата им са "черни" / на клиентите/. За това и потърсиха гъвкави форми за изчистване на възможно повече от тях, дори и с риск, да загубят част от заложените печалби. Да се върна на давността. Веднъж осъден, необслужваният кредит може да се отпише от съдия изпълнител само при изтекла давност. Те, обаче имат финансова изгода да не го допускат. Не притискат длъжника 4 години и на петата, няколко месеца преди края И, започват силови действия за събирането. Ако имаше тогава закон за физическите лица, да обявяват фалит - ОК, но сега, техният фактически фалит праща изпълнителя при поръчители и близки. Доста хора остават като сухи тръни по прегоряло пасище след " щастливите" 2006-2008ма година. Страшно много! Ще кажеш, че е ще заработи закона за 10 годишната тотална давност! Мислиш ли, че някой ще чака тази давност? Че няма да направи всичко, за да я изпревари, дори с 1 ден?

  goblenka
 74. 74 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Константин Пенчев, омбудсман:
  '"Все повече фирми пращат длъжниците си на колекторски фирми, които използват методи на ръба на закона, понякога дори мутренски методи. Често дължимите суми са оспорвани от дадения човек, но въпреки това тормозът от страна на събирачите на дългове продължава. Фирмите събирачи на дългове рекетират и притискат длъжниците, без да спазват добрите търговски практики и без да имат право на това.", добави той.

  "Тези фирми не са съдебен изпълнител. Те нямат власт. Не сме задължени да разговаряме с тях. Трябва да уведомяваме МВР и прокуратурата", така посъветва гражданите омбудсманът Константин Пенчев гражданите, в случай че бъдат притиснати от събирачи на дългове. Той изреди много начини на заплахи и притискане по телефона, чрез роднини и съседи."

  източник: http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1759451

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK