Янаки Стоилов, БСП: Трябва да се свали високата бариера за предизвикване и валидност на референдум

ЯНАКИ СТОИЛОВ, БСП

© Красимир Юскеселиев

ЯНАКИ СТОИЛОВ, БСППървият след демократичните промени референдум за и против развитието на ядрената енергетика чрез нова ядрена електроцентрала мина на 27 януари. Очаквано той не постигна прага на валидност, но активността премина на косъм 20%. Сега въпросът предстои да се върне за обсъждане в Народното събрание. За това какво предстои, за неяснотите в закона за допитванията и евентуалните промени в него потърсихме мнението на автора на закона Янаки Стоилов, зам.-председател на БСП.


Активността на референдума мина 20%, въпросът трябва да се върне в Народното събрание. Какво предстои след това?


- Референдумът беше успех за пряката демокрация и за активните граждани в България. Трябва да се отбележи, че дори спрямо раздутите списъци с близо 7 млн. избиратели се премина 20-процентната граница, която е условие за обсъждане на този въпрос отново в парламента.
Ако погледнем реалната активност, тя е значително по-висока на основа на реално живеещите в България пълнолетни граждани.


Развитието на пряката демокрация зависи от повишаване на активността на гражданите. В този случай имаше редица причини това да не стане заради високата бариера за валидност на референдума и заради постоянните внушения на управляващите, че каквото и да решат хората, то няма да повлияе на техните действия.


Сега според закона в 3-месечен срок от решението на Централната избирателна комисия Народното събрание отново трябва да се занимае с тази тема, като обсъди предмета на референдума и вземе решение.


Връща се за обсъждане въпросът, на който гражданите отговаряха на 27 януари, а не този от подписката на инициативния комитет, нали? Понеже и в редиците на БСП има разминаване.


- Законът не е имал предвид, че някой в негово нарушение ще промени волята на гражданите от подписката. Защото е ясно, че тази промяна на въпроса не е редакция, а промяна на поставения въпрос. Парламентът трябва да приеме решение. Той трябва да гарантира развитието на ядрената енергетика в България. Това означава, че всеки, който се произнася срещу строителството на нова ядрена централа, поставя под съмнение тези възможности.


Буквалният отрицателен отговор на този въпрос би означавало единствено възможност пред държавата да работи за удължаване на срока на експлоатация на вече съществуващи 5-и и 6-и блок в "Козлодуй". Дори изграждането на нови реактори в "Козлодуй" преминава през същата процедура за строеж на нова ядрена централа с лицензиране на площадка, изготвяне на проект и изпълнение на всички изисквания.


Управляващите трябва да се съобразят с волята на мнозинството от гласувалите.


Народното събрание няма да отговаря на въпроса "да" или "не"...


- Народното събрание не е орган, който трябва да потвърди вота на гражданите, а да приеме решение, което да набележи мерки за конкретни действия.


Тези мерки със задължителен  характер ли са или по-скоро пожелателен?


- Тези мерки би трябвало да се адресират към правителството, тъй като то е органът, който може да предприеме необходимите действия.


Законът разглежда три хипотези за резултатите от референдума - валиден, не е валиден и третият вариант, при който е премината границата от 20%. Законът обаче е твърде неясен какво следва при последната хипотеза?


- Това е трансформиране на въпроса от референдума в гражданска инициатива. Достатъчно високата подкрепа, която е регистрирана на поставения въпрос, е основание отново с него да се заемат държавните институции, без обаче тази позиция да има същата задължителна сила, както при валиден референдум. В нашия случая резултатът определя посоката, в която компетентните органи трябва да търсят решение.


Аз не очаквам, че сегашното управление ще направи нещо, което практически да придвижи проекта АЕЦ "Белене". Но това трябва да бъде ангажимент на тези партии и организации, които се застъпваха за него, ако те участват в следващото управление. Този въпрос да бъде решен по-бързо, защото загубата на време е загуба на средства и възможности.


При тази ситуация произтича ли някакво задължение Народното събрание да отмени решението си от 29 март 2012 г., с което подкрепи отказа на правителството да строи АЕЦ "Белене"?


- Ние ще настояваме за това, тъй като това поискаха над 60% от гласувалите на референдума.


Някои ще изчислят, че това са 12% от българите само.


- Може и така да се каже, но при демокрацията се броят участвалите, пасивността не е непременно равна на отрицание. Защото би трябвало активните граждани да имат предимство, а не незаинтересуваността да бъде тълкувана като избор между "да" и "не".


Няколко пъти БСП обяви, че ще подготвяте промени в Закона за референдумите. В каква посока ще бъдат те?


- Законът в общи линии показа, че като рамка е предвидил повечето от проблемите. Главното, което трябва да се направи, е да се свали високата бариера за валидност на референдума. Трябва да се обсъдят също детайли от гледна точка на организацията на целия процес. Добре е това да стане след консултации с граждански организации. Този въпрос не е спешен, защото само преди няколко седмици подобен законопроект беше отхвърлен и едва ли в скоро време би се допуснал за обсъждане в Народното събрание (в началото на годината парламентът отхвърли подобни промени, предложени от "Атака" - бел. ред.).


В хода на кампанията за референдума проличаха няколко проблема - за регистрацията на застъпниците на алтернативната теза, за финансирането, а сега и за обжалването на резултатите. Кой всъщност може да обжалва?


- Инициативните комитети, които са регистрирани като страна в процеса. Трябва да се види как да се съчетае гражданското с политическото участие, за да могат и от двете категории субекти да участват в този процес.


Юристи повдигнаха въпроса дали не може нов инициативен комитет от 200 хиляди подписа да атакува референдума.


- Само някой любител на абсурдите може да поставя такива въпроси. Не трябва да занимавате гражданите с такъв род измислени казуси.


В момента никой не е обявил, че ще оспорва резултатите. Ако погледнем този референдум от гледна точка на почти пълното отсъствие на контролиран, на купен вот, относително опростената организация по неговото провеждане и отчитане на резултатите, не виждам защо резултатите да се оспорват.


Защо нямаше контролиран вот?


- Защото не се разпределяше пряко власт, не се избираха хора и не се очертаваха бъдещи облаги. Това даде възможност на избирателите свободно да изразят волята си. Като изключим известен натиск от представители на властта в по-малки населени места с подсказването, че не е желателно да се гласува.


Според вас колко трябва да е прагът на валидност?


- Въпросът е дали въобще трябва да има някакъв праг, особено като се има предвид, че изискването за задължително организиране на референдум - повече от половин милион подписа в подкрепа на такова предложение, е доста високо. То е достатъчно доказателство за сериозността на инициативата, а след това, както и на избори - тези, които участват, определят крайният резултат.


Сякаш събирането на 500 хиляди подписа е по силите само на партиите...


- Изискваният брой подписи за предизвикване на референдум и условието за валидност на неговия резултат са като скачени съдове. Ако се намали стартовото изискване за броя подписи - например около 300 хиляди, тогава може да се мисли за необходим процент на участие в гласуването.


Вие сте автор на закона и в миналия парламент беше приет с доста отстъпки. Как се стигна до този висок праг, който всъщност е висок, заради активността на парламентарните избори никой не е очаквал тя да стигне 60%.


- Никога не съм подкрепял зависимостта между активност на парламентарни избори и на референдум. При тежкото демографско състояние на България с намаляващо население е ясно, че това е неуместно по обективни причини. Но то е толкова неподходящо и с оглед на необходимостта от развитие на пряката демокрация.


Високият праг толерира пасивността и този, който ниска да блокира приемането на решение. Дори се появиха партии, които кокетират с пасивността и се опитват да говорят като представители на неучаствалите. Това беше и актуалната тактика на управляващите, въпреки че лидерът на ГЕРБ безпрецедентно смени позицията си в хода на кампанията и от "да" тя стана 3 пъти "не". Това не доведе до мобилизация на актива и на избирателите на ГЕРБ. Реално те залагаха повече на това да падне активността и да се каже, че референдумът не е имал никакви последствия.


И как се стигна до високия праг?


- Внесохме законопроекта без праг за валидност. След това в комисията се стигна до компромисно решение за изискване от 30% от имащите право на глас. След като вече имаше инициативи на президента Георги Първанов за въвеждане на мажоритарния вот и на темата за референдумите, този паралел с активността на парламентарни избори се предложи и в Народното събрание при второто четене на закона. Аз не съм го споделял и съм отстоявал до последния момент по-подходящото решение. Но компромисното мнозинство, което се формира, доведе до този резултат.


Как си обяснявате, че председателят на инициативния комитет Стефан Воденичаров е предложен за министър на образованието?


- Това решение се вписва в опита на премиера да предприеме действия, с които да компенсира загубата от референдума с две оставки и едно назначение.


ГЕРБ ви призова да се оттеглите от българската делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) заради гласуването ви миналата седмица, с което продължава постмониторинговият диалог. Обвиниха ви в предателство.


- Разбира се, че няма да се оттегля не заради силната привързаност към този пост. В случая това искане е нелепо. ПАСЕ е парламентарно измерение на дейността, която извършваме тук в страната. Там сме представители на българския парламент, но в същото време и на различни политически възгледи и формации, така че всеки от нас има възможност за преценка. Моето поведение е било последователно, защото когато става дума за поставянето на институционални въпроси като преглед на приетите закони, предприети действия, не съм оспорвал извършеното през годините.


По друга група въпроси, които засягат национални интереси, също смятам, че не трябва да има спекулации, защото това са теми, по които българските представители и държавни органи трябва да се стремят да поддържат единна позиция. Например за отпадане на изискването за признаване на македонско и помашко мнозинство.


Третата група въпроси са политически проблеми, оценката ни за състоянието на демократичния процес, където се проявяват различията между управляващи и опозиция. Тук нямам основание да застана на едно и също становище с управляващите. Моята преценка е, че в България от 2010 г. тенденцията е към постоянно влошаване на ситуацията с разделението на властите, независимостта на съдебната власт и медиите, корупцията. Проблеми, които продължават да стоят с голяма острота. Предателство към доверието на българските граждани е да се прикриват и да не се решават тези проблеми.


Моят избор да застана не на страната на правителството, а на мнозинството от българските граждани, защото без активност на хората тук и без външно европейско наблюдение и контрол на процесите в България ситуацията би се влошила още повече.

Ключови думи към статията:

Коментари (72)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Стига с този популизъм ей!

 2. 2 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1641 Неутрално

  Да, за да може за всякакви глупости и дребнави политически игрички да се харчат по 20 милиона!

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 3. 3 Профил на don_spiridon
  don_spiridon
  Рейтинг: 376 Весело

  Янаки Стоилов, БСП: Трябва да се свали високата бариера за предизвикване и валидност на референдум

  Гладна кокошка просо сънува...

 4. 4 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  "Янаки Стоилов, БСП: Трябва да се свали високата бариера за предизвикване и валидност на референдум"

  Да бе! За да ви е по-лесно да харчите грешни пари за глупости.

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 5. 5 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Т.е. да може една още по-малка група да се взима решение от името на цяла България? Тц!

 6. 6 Профил на latsy
  latsy
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Не съществува закон, да е угоден на червените тиквочи. Писна ми от техните простотии.

 7. 7 Профил на Raging
  Raging
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Тия няма да спрат да са недоволни от законите, които те са приели.

 8. 8 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 531 Гневно

  .. А къде беше ти "конституционалиста и защитника на онеправданите" Янаке, когато приемахте закон?
  или стана така, че "кола дето го острихме, в за*ника ни влезе".

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 9. 9 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Измет нали вие си я класувахте.

 10. 10 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1054 Весело

  Представете си референдум. Участвали 3-ма. Двама - ЗА. Един -Против. Решението е задължително за цялото население. Уникално! :о)

  TAKE THE RED PILL!
 11. 11 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 995 Неутрално

  Тия май решиха че с 500 000 гласа и при традиционното негласуване на българина могат да си правят каквото си искат. Скимне им нещо, хоп референдум. 500 000 пенсии и цигани гласуват под строй, останалите си чоплят носа и готово... прокарали всяко решение, защото "народа иска така".

  Няма шики-мики.
 12. 12 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Това недоносче, фаворит на Лильов, го натамани този закон, за да проваля референдумите, но сега стана: с техните камъни по тяхната глава

  'Let light surround you' Dream Theater
 13. 13 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1955 Неутрално

  Шикалкавене и шменти капели ги гони накокържаните хомосоциалисти!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 14. 14 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Важно е да се каже, че този закон беше приет от тройната коалиция начело с БСП, а сега пак те искат премахването му, защото вече не им е изгоден на тях от БСП.

  А защо приеха този закон с подобни прагове, ами защото се канеха да управляват дълги години и с тези прагове да не им се месят гражданите в управлението, но се появи онзи мръсник Борисов и им разказа играта и те сега вият на умряло.

  Предполагам , че сега ако се намалят праговете и народа сглупи да ги върне на власт, БСП ще вият пак на умряло, че с тези ниски прагове не може да си правят каквото искат.

  Поука за гражданите никога не гласувайте за БСП.
  Извод за политиците, тънките сметки за дребна изгода винаги се връщат като бумеранг.

 15. 15 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Не, никой не трябва да се съобразява с резултатите от референдума. Защото той е невалиден. И каквото и шоу да се играе, вина за това имат кукловодите от БСП. Те измислиха закона такъв, какъвто е и те планираха и подготвиха провала. Те направиха подписката, въпреки предварително подготвения провал.

 16. 16 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 636 Любопитно

  Имам въпрос! Кой тъпанар писа настоящия закон за референдумите и ЗАЩО са заложени идиотски цифри в него, като например 20% и останалите прагове? Кое е името, което е писало закона? Умишлено ли е толкова тъп закона? Или просто поредното българско невежество, връзкарство и калинки-малинки? Последно: Кое лице от коя партия писа закона и защо е в този вид?

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 17. 17 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 995 Неутрално

  "Моят избор да застана не на страната на правителството, а на мнозинството от българските граждани, защото без активност на хората тук и без външно европейско наблюдение и контрол на процесите в България ситуацията би се влошила още повече."

  Твоят избор е да служиш на Масква и да гласуваш срещу България всеки път, когато партията ти нареди така.

  Няма шики-мики.
 18. 18 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#16:"Wizard"]Или просто поредното българско невежество, връзкарство и калинки-малинки? Последно: Кое лице от коя партия писа закона и защо е в този вид? [/quote]

  По горе го написах, закона му в този вид е приет с произтичащите прагове от тройната коалиция. Не знам кох го писал, но БСП го приеха и техните депутати гласуваха за този закон и го бранеха с всички сили.

 19. 19 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 688 Любопитно

  Др.Стоилов, ако искате свалете бариерата на 3%. Няма да работим, ще се занимаваме само с правене на референдуми за вашия партизански кеф.

  С една дребна забележка: 20-те милиона разходи за организация, , предлагам, да си ги събирате от вашите лични депутатски доходи. Тъй де, 200 души депутати, ще ви излезе има -нема по 100 хиляди на калпак. Бълха ви ухапала...

 20. 20 Профил на Аксел
  Аксел
  Рейтинг: 930 Весело

  До коментар [#17] от "daniel defoe":До последният ден гласувалите ДА бяха 831 хил-19.8%.Как стана,че след това скочиха на 850 хил-20.22%?А трагедията на позитанската мафия,е че се разбра,че техните гласчета са под 500 хил.Останалите са на ГЕРБ,Кунева,Атака,ВМРО,парт. на СКАТ и разни други.Това за бсп означава под 30 депутата!Унизителен разгром!

  България има ЕДИН европейски политик-БОЙКО и ЕДНА европейска партия-ГЕРБ.Останалото е мафия!
 21. 21 Профил на smokingpipe
  smokingpipe
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Каква я мислеха , а тя каква стана . От сто години насам .

  И като гласува народецът / 12 % / за ново слънце , за всеки случай , за през нощта . И за нова луна , да ни пази сянка , какво ? Правителството да им построи триумфална арка и да си ходи ?

 22. 22 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1955 Неутрално

  [quote#19:"Петър Иванов"]Тъй де, 200 души депутати, ще ви излезе има -нема по 100 хиляди на калпак. Бълха ви ухапала... [/quote]


  200 х 1 000 = 200 000 .

  Трябва да се включат и червените, гласували с "ДА" на референдума.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 23. 23 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2867 Неутрално

  А кой го постави този праг?!

 24. 24 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1316 Весело

  Янаки, хайде стига де!

  Загубихте референдума, сега вълната ... пардон закона ви пречи!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 25. 25 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Весело

  Да се направи справка в ГРАО и Списъка с подписите който е внесен и тези които са се подписали в подписката а след това не са гласували Дянков да ги обложи с еднократен данък за да знаят друг път как се подписва комунистическа подписка.
  Така де няма за всичко да им плащаме ние я а ако искат АЕЦ да събират пенЦиите и хонорарите на дрОгарете си и да идат в Сибир да си правят каквото щат даже и Космодрум на Доган ефенди за летящата чиния все пак техен ДС кадър е.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 26. 26 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#20] от "Аксел":

  Позитанци изглеждаха като на..ни след референдума, въпреки, че го се опитваха да играят победители, ченетата им трепереха от страх. Основната причина е, че осъзнаха голата истина, че нямат избиратели и вероятно ще са трета партия след ДПС. Осъзнаха, че комунистите измират заради преклоната въраст , а циганите няма да си мръднат пръста да гласуват, ако не им се плати, а те се надяваха на протестен вот на циганите и да гласуват без пари за тях. Тоест избори 2013 почти ще ги фалират и ако не съумеят да се върнат на власт това ще е краят на БСП.

 27. 27 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Сякаш не стига, че кьораво и сакато гласува и вкарва в парламента всякакви боклуци.
  Сега трябва да може и да се инициират референдуми за какви ли не щуротии, както и да се приемат после. И да бъдат задължителни за всички. Със занижен праг. Как ли пък не.
  Прагът трябва да е висок.

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 28. 28 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Задават се 5 изборни години подред, във всяка от една ще има различни избори , тоест за комунетата това е последният бой, за тях положението е сега или никога, защото не се ли върнат на власт БСП фалира, защото няма да издържи на темпото да харчи пари за избори, а за ГЕРБ изборите и кампанията са евтини, Боце излиза и се изказва къде умно, къде не толкова и кампанията е готова.

 29. 29 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 479 Неутрално

  ВСЯКА събота - ден за размисъл!
  ВСЯКА неделя - референдум!
  ВСЯКА бюлетина - тухла в строителството на демокрацията!
  Ето, само така, един ден за нас ще кажат:
  Швейцария - страна, близка до България, но по-неразвита.

  /по Янаки СТОИЛОВ/


  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 30. 30 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 890 Неутрално

  Боже , тоя е абсолютен болен мозък . Как може да ма толкоз уродливи политици в България?

 31. 31 Профил на palermo88
  palermo88
  Рейтинг: 793 Неутрално

  не , не трябва за да не ми правите тъпи референдуми, на които ходят в някои населени места по 1 човек и после това да се приема за миродавно , а същевременно тези референдуми да лапат от държавния бюджет тоест нашите пари , защото видите ли сме много богати и можем да хвърляме по 15-20 милиона .

 32. 32 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2867 Неутрално

  До коментар [#31] от "palermo88":


  [quote#31:"palermo88"]не , не трябва за да не ми правите тъпи референдуми, на които ходят в някои населени места по 1 човек и после това да се приема за миродавно[/quote]не се притеснявай-така плямпат,защото са в опозиция.Ако дойдат на власт,веднага ще забравят какво говорят сега.

 33. 33 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 553 Неутрално

  "Корифеи" като този национален предател измислиха закона. Сега, когато привържениците им измират, искат понижаване на прага.
  Не могат с 12 % подкрепа да наложат своето мнение.
  Повечето от тези, които бойкотираха референдума са против Б-не и няма нито един ЗА.

 34. 34 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 540 Весело

  Амчи тъй, я, свалете я тая скала, много висока, само карате червените тикви да обикалят по улиците и да тормозят бабите да подписват разни хвърчащи листове.

  А тоя убавец на снимката да се качва на машината на времето и да се върне в 70-те и 80-те. Там може и да му повярва някой.

 35. 35 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  Трябва да се отбележи, че дори спрямо раздутите списъци с близо 7 млн. избиратели се премина 20-процентната граница
  __________
  Интересни списъци ГЕРБ нищо не казват по въпроса за тези 7милиона избиратели който са повече от всички живеещи у нас + децата ,затворниците и нелегално пребиваващите !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 36. 36 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#33:"valbe"]Повечето от тези, които бойкотираха референдума са против Б-не и няма нито един ЗА. [/quote]

  Не повечето, а всички негласували напрактика са против Белене или са неутрални, но не са За . За жалост ГЕРБ не им достигна умествен капацитет да го обяснят, защо е така.
  А защо е така, защото има решение на правителството на ГЕРБ за спиране на Белене, тоест на базата на това решение се прави референдума и затова негласувалите може да ги квалифицираме с мълчаливо Не на Белене щом не са отишли да гласуват За . Ако беше обратно , имаше решение на правителството да се строи Белене и се провеждаше референдум , тогава негласувалите шяха да бъдат квалифицирани като мълчаливо За. Резултатите на референдума трябва да се анализират през призмата на спирането на Белене.

 37. 37 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3315 Неутрално

  На тези които са гласували дори с НЕ да ви е честита Белене с нейните 10 млрд.евра. Само че и ние трябва да плащаме заедно с вас. Казвах го този референдум трябваше да бъде боикотиран, само по този начин можеше да се каже не на белене. Иначе и НЕ то и ДА то все тая, след шест месеца белене ще бъде започнато помнете ми думата.

 38. 38 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3315 Неутрално

  При провален референдум главата белене веднага щеше да бъде затворена, без да се сезира НС.

 39. 39 Профил на Ваня
  Ваня
  Рейтинг: 580 Неутрално

  [quote#10:"Beyond"]Представет си референдум. Участвали 3-ма. Двама - ЗА. Един -Против. Решението е задължително за цялото население. Уникално![/quote]
  Това може да се получи и сега. На изборите през 2013 се очаква значително по-ниска избирателна активност. Представи си следната ситуация:
  Избирателна активност - 35%, което е напълно реално;
  Референдум по даден въпрос - активност 36%, от които 51% за и 49 % против. Решението на такъв референдум ще бъде прието, при все че за него са гласували 18% от избирателите.
  За да бъде реално "Да" изискването трябва да бъде 50% от реалните имащи право на глас. Другият вариант е гласуването на референдум да бъде задължително. Интересното е, че в различни моменти различни партии говорят за задължително гласуване на избори, но никой не говори за задължително гласуване на референдум.

  Аз
 40. 40 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3315 Неутрално

  До коментар [#36] от "Harvey Specter":

  Не повечето, а всички негласували напрактика са против Белене или са неутрални, но не са За

  Въпросът трябваше да е следния.

  да се развива ли атомната енергетика без строеж на аец

  да се развива ли атомната енергетика със строеж на аец

  При така зададен въпрос сигурен бях, че атомна енергетика без централа щеше да има повече гласове от атомна енергетика с централа.

 41. 41 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3315 Неутрално

  До коментар [#25] от "Танас":

  Танасе недей така щото може и ти и аз да сме в този списък. Така че по внимателн, защото без да знаем може и ти и аз да сме в този списък.

 42. 42 Профил на Ваня
  Ваня
  Рейтинг: 580 Гневно

  [quote#14:"Harvey Specter"]А защо приеха този закон с подобни прагове, [/quote]
  Заради референдума за проект "Бургас - Александрополис". Тогава им трябваше спешно решение, за да обявят референдума за невалиден и го измислиха. В световната практика няма случай референдум да надхвърли броя на гласувалите на избори. Сега всички се пинкат, че законът трябва да се промени, но никой няма да предприеме реални мерки, защото им е много изгоден. Същото условие има и за местен референдум - да гласуват толкова хора, колкото на последните избори за общински съвет. Само че по селата те задължават ако гласуваш за селски кмет, да гласуваш и за общински съветници. Нещо, което в никой закон не е писано, но хората биват заплашвани с глоби. Когато на последните избори се обадих в ЦИК и питах наистина ли е задължително да гласувам за общински съветници, ако искам да гласувам за кмет, една компетентна дама (по закон трябва да е юрист) ми отговори "Да". "Добре - казах аз - но искам да го видя черно на бяло - закон ли е, наредба ли е, указ ли е, няма значение, искам да го видя черно на бяло." Съответният отговор беше: "Няма го написано никъде, госпожо, но е така. По подписите се определя броят на гласувалите". Всъщност в закона ясно е вписано, че броят на гласувалите се определя по броя на намерените в урните бюлетини. Та в такава държава живеем. И вместо да ревем колко пари са похарчени за референдум, трябва много силно да ревем, че искаме референдуми, защото чрез тях ще имаме възможност да спестим много повече от глупостите, за които плащаме ние, но които се извършват от управлявлащите.

  Аз
 43. 43 Профил на Ваня
  Ваня
  Рейтинг: 580 Неутрално

  [quote#16:"Wizard"]Умишлено ли е толкова тъп закона?[/quote]
  Не, нарочно е. Представи си какво става на местни избори. Всеки кмет си регистрира приятели и роднини в съответното село, за да си осигури гласове. Тези хора идват и гласуват. Същите тези хора обаче за референдум няма да дойдат. Преди година в нашето село имаше референдум един месец преди местните избори. Броят на имащите право на глас беше 476 човека по списък. Точно след месец, в списъка на избирателите имаше 630 човека. Познай кога ще се вземе решение на местен референдум.
  Да разгледаме за какво става въпрос на национален референдум. По време на избори години наред пътуват автобусите от съседна Турция. Тези автобуси обаче ги няма по време на референдум.
  В закона има и други уловки. Например, за да гласуваш на избори, трябва да имаш 4 месеца уседналост, а за да гласуваш на референдум, изискването е 6 месеца. Изобщо хората от БСП са се постарали да няма валидни референдуми, а хората от ГЕРБ и всички, които ще ги последват, си траят, защото им е изгодно.

  Аз
 44. 44 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#41:"sider"]Танасе недей така щото може и ти и аз да сме в този списък. Така че по внимателн, защото без да знаем може и ти и аз да сме в този списък.[/quote]

  Викаш дрОгарете може да са ни подписали ?
  Само, че тоя около нас дето събираха подписката знаят колко благ характер имам и колко ядове ще берат по съдебните зали на всички инстанции.
  Инак са големи куражлии а като ги подкараш по съдебни дела гледат все да се скрият зад някой държавен или общински чиновник или с извънсъдебно решение да минат на това са ги научили по всичките семинари и партийни дела .

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 45. 45 Профил на Ваня
  Ваня
  Рейтинг: 580 Неутрално

  [quote#37:"sider"]На тези които са гласували дори с НЕ да ви е честита Белене с нейните 10 млрд.евра. Само че и ние трябва да плащаме заедно с вас. Казвах го този референдум трябваше да бъде боикотиран, само по този начин можеше да се каже не на белене. [/quote]
  Напротив, бойкотирането на референдума води до това правителството да вземе решение, ако не това, другото. И ако се стигне до строеж на АЕЦ, ние ще го плащаме. Само категорично НЕ можеше да спре това.

  Аз
 46. 46 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Неприятно е, че под това заглавие се дърляме за един пробит Закон, а не за неговото място в самостоен раздел на Новата конституция, от която се нуждаем, сиреч, в неподдаващ се на за хей тъй "клатуркане", Изборен кодекс ! Играем си на губивреме...

 47. 47 Профил на красимир/ганчовски
  красимир/ганчовски
  Рейтинг: 426 Неутрално

  НАГЛЕЦ !
  Той самият е един от авторите на този закон за референдума , а сега се жалва от него!
  На това хората му казват "А сега кой ми пака в гащите !"

  капитан хатерас
 48. 48 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Да купите една бутилка червено вино на Костов.

 49. 49 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2941 Неутрално

  "..Янаки Стоилов, БСП: Трябва да се свали високата бариера за предизвикване и валидност на референдум..."

  Ами тоиз закон вие си го гласуваге. Тогава мяй ви беше страх от народната воля и вдигнахте прага, пък сега когато ви е изгодно да си прокарате интересите искате да я смъкнете...
  Е не став, всеки път кога на вас ви хрумне да извивате законите както ви изнася. Тохава това няма да са закони.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 50. 50 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Аз пък мисля, че референдумите трябва да се забранят по конституция в България за период от следващите 40 години.

 51. 51 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#35] от "comandante":

  Що ли се правиш на чукча?
  Вероятно си на позитански хонорар!!!

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 52. 52 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  [quote#51:"Captain Shakespeare"]Що ли се правиш на чукча?
  Вероятно си на позитански хонорар!!! [/quote]
  Не бе от Champs-Élysée съм на щат към ценралата на ПКК.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 53. 53 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  1/2 млн е твърде много. Прав е!

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на Аксел
  Аксел
  Рейтинг: 930 Любопитно

  До коментар [#49] от "Храбър":Ако още няколко месеца позитанските милионери продъпжат с ЕЖЕДНЕВНОТО си неадекватно поведение,ще имат сериозен проблем И с преминаване на 4% бариера.Последните данни са,че не 490 хил а само 455 хил от 850хил с ДА на референдума са на бсп.Електората им страховито намалява.Нищо че разни кънчовци и голфъри всеки ден лъжат по тивитата.Хората им се смеят и НЕ им вярват.

  България има ЕДИН европейски политик-БОЙКО и ЕДНА европейска партия-ГЕРБ.Останалото е мафия!
 56. 56 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  Тия пък! Видяха малко сирене и помислиха че е мандра. Сега през ден ще се допитват до народа. На тях в това щяла да им бъде силата.

  Щото сега сте 5-та глуха та решихте да питате хората. Да ги бяхте питали преди да паднете от власт. Тогава по имаше нужда да чувате.

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 57. 57 Профил на kosovar
  kosovar
  Рейтинг: 426 Неутрално

  за толкова години БСП така и не си смениха лицата - все едни и същи - като се започне от обикновени престъпници и се стигне до такива като този

 58. 58 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 479 Весело

  Аз предлагам на Референдум да могат да гласуват само пенсионери понеже са живели по дълго и са по мъдри.
  На какво прилича това 20 - 30 кьосета да определят съдбините на страната!?!

 59. 59 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Нека да се свали бройката на хората при инцииране на референдум.При едно условие - инциаторите да осигуряват сумата от разходи за провеждането...Токо всяка седмица може да има референдуми и никой няма да е против...

 60. 60 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 594 Неутрално

  хаха - тия комунистите наистина си мислят че нямаме памет!!

  много добре си спомням как след като хората в Бургас гласуваха против петролопровода Бургас-Александруполис, станишев обясняваше че тези референдуми нямат никакво отношение към решенията на правителството, а парламента който беше с тяхно мнозинство (а янаки беше депутат) сложиха този висок праг от страх...

  ...естествено им се върна тъпкано, както и злоупотребите около мажоритарните места преди последните избори !!

 61. 61 Профил на Аксел
  Аксел
  Рейтинг: 930 Любопитно

  Янаки Стоилов,вечният кандидат лидер на Позитано,очевидно има сериозни опасения дали пак ще попадне в парламента.Както стана известно след референдума,бсп щие има около 30 депутата,по един от всеки избирателен район.

  България има ЕДИН европейски политик-БОЙКО и ЕДНА европейска партия-ГЕРБ.Останалото е мафия!
 62. 62 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1264 Гневно

  [quote#16:"Wizard"]Кое лице от коя партия писа закона и защо е в този вид?[/quote]

  Ало, неразбралия! Ти защо първо не четеш, а пишеш?
  Законът е на БСП. Опозицията беше против този висок праг, но надменните червеноперки, в мечтанието си, че ще управляват вечно, не го свалиха (прага). Президентът Първанов също много хареса този висок праг и го одобри.

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 63. 63 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1264 Весело

  [quote#61:"Аксел"]Както стана известно след референдума,бсп щие има около 30 депутата,по един от всеки избирателен район.[/quote]

  Даже от някои региони може и да няма...
  Смях в залата.

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 64. 64 Профил на Петър42
  Петър42
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Това вече откровен цинизъм! Хората им виновни, че им са слаби аргументите и не предизвикват никакво желание за гласуване! Или иска да падне дотолкова бариерата, че да може всеки референдум да се реши с евтино купени гласове! Аман от безочливост, както отляво, така и отдясно!!

 65. 65 Профил на Аксел
  Аксел
  Рейтинг: 930 Весело

  До коментар [#63] от "Депутат 241":Вероятно поне в няколко района няма да има нито един депутат от бсп.Защото с тези 480 хил гласа,които ясно се видяха от бумеранга на референдума,при 3.4 млн гласували стигат за 29 дупетата.Е и с купените цигани,запазен патент на червената мафия,може да ги докарат до 33

  България има ЕДИН европейски политик-БОЙКО и ЕДНА европейска партия-ГЕРБ.Останалото е мафия!
 66. 66 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Всичкото ви аргумент не струва е пет пара, защото вие прокарахте това, което сега оспорвате. Не че е неочаквано, де. Аз разрешех всеки да ака в гащите (щото мислех, че това ще се отнася до мен), па то се оказа че другарчето ака и за него се отнасяло.
  Аре, бегайте се скрийте, интересувало ви било гражданското участие... Интересува ви само да сте на власт.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 67. 67 Профил на Мартин Akakka
  Мартин Akakka
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Надявам се след изборите на лято да сте 4 политическа сила . Безумие е гласовете на хората на референдума да се използват за политически дивиденти. Ама комунист , какво да го правиш

 68. 68 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  Какво се прави на светена вода това бесепарче? Този закон беше предложен и гласуван когато тяхната партия беше на власт и те прекрасно знаеха за "мъртвите души" в списъците и всичко останало. Предложиха го такъв за да са сигурни, че никога няма да се проведе референдум който да изпълни изискванията на закона. Единственото което не пресметнаха е че могат да паднат от власт.

  Впрочем и това са пресметнали, просто не им трябва референдум в който от хората реално да зависи нещо защото ще се обърне срещу тях. Трябва им само референдум за партийна пропаганда.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 69. 69 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Ама естествено - нека да бъдат валидни и с 0,5- 1% участие. Майка ви да еба боклучава крадлива червена шайка. Хайде да направим други 2 референдума - за намаляване на депутатите с 75% и затварянето на БСП като партия.

 70. 70 Профил на krasiat
  krasiat
  Рейтинг: 426 Неутрално

  ДА ПРИПОМНЯ -КОМУНИСТ СЕ СВАЛЯ ОТ ВЪЖЕТО САМО СЛЕД КАТО СЕ ОТРЕЖЕ ВЪЖЕТО...

 71. 71 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Аз за разлика от останалите във форума ще се съглася с я. стоилов, но при условие, че първият рефендум ще е за ЗАБРАНА СЪС ЗАКОН НА БКП(БСП)!!!

 72. 72 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 950 Гневно

  ох, умничкият той! Ако тряя се избира между БСП и ГРОБ, то аз бих ги пратил и двете в един стадион!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK