Цветан Цветанов: Трябва ни бързо правораздаване

Цветан Цветанов: Трябва ни бързо правораздаване

© Юлия ЛазароваПубликуваме с малки съкращенията интервюто с вицепремиера Цветан Цветанов в предаването "Седмицата" на Дарик радио.


Премиерът Бойко Борисов каза снощи пред "Панорама", че ще има арести за стрелбата пред Съдебната палата. Това принципно очакване ли е или разследването вече е напреднало много?


- Това е принципно очакване. Разбира се, в началния етап на разследването, знаете, че няма как да обявяваме факти, които са свързани с евентуални заподозрени или евентуални версии, които вече се изчистват.
Но имате заподозрени или не?


- Нека на този етап да се въздържа от конкретика но работят колегите много сериозно. Дори в днешния, в утрешния ден. Знаете, че когато има извършено тежко престъпление няма почивка за служителите от правоохранителната система.


С нещо старо ли е свързано това покушение или напротив с нови активности на Златко Баретата?


- Повече е свързано с нещо, което е неуредено, нещо, което е имал в минал период от време и, разбира се, което не е решено към настоящия момент. Което означава, че по всяка вероятност финансови проблеми или нещо, което е свързано със стари сделки, за които не са получени съответните финансови средства.


Тоест той не е започнал да върти престъпна дейност отново от домашния си арест?


- В момента е по-ограничен да извършва престъпна дейност, но домашния арест не е това ограничение, което дава постоянната мярка "задържане под стража".


Какво отговаряте на главния прокурор Сотир Цацаров, който се обяви срещу задължителни, по думите на премиера, здравословни арести на осъдените на първа инстанция без влязла в сила присъда.


- По принцип има тълкувателно решение на Върховния касационен съд, което подкрепя и казаното вчера от главния прокурор. Но когато имаме бавен съдебен процес, когато имаме възможни проблеми, които могат да възникнат… все пак говорим за лица, които са от лидерството в тежката организирана престъпност. Защото, знаете, че Златко Баретата е осъден на първа инстанция преди година на осем години ефективна присъда и все още не е гледана втората инстанция.


Въпрос на аргументи обаче на полицията и на прокуратурата е да бъдат убедени съдиите, че този човек трябва да бъде задържан...


- Златко Баретата и неговата група и всичко, което е правил като престъпна дейност, е реално от 1993-1994 година. Днес сме 2013-а. През всичките тези години той е успявал да извършва тази престъпна дейност необезпокояван, дори на моменти с мълчаливото съгласие на политическата класа. Защото  винаги съм казвал, че политическата воля е съществена при борбата срещу организираната престъпност. И ако това беше реална политика в началото на прехода, нямаше да имаме тези емблематични фигури, които днес коментираме, а някои от тях вече не са между живите. Това е изключително важно, защото когато се стигне до една разработка, която има свидетели, които не променят показанията си… защото какво се случва в България? Когато се реализира дадена престъпна група впоследствие, когато се променят мерките задържане под стража, и съдебният процес е доста дълъг, той продължава повече от 4-5-6-7-8 до 10 години, което означава, че през целия този период тези представители на организираната престъпност имат реалната възможност да окажат въздействие върху свидетелите, които или забравят за случилото се преди години , и, разбира се, всичко минава през призмата на тяхната сигурност, на това, което имат като контакти и това, което могат да направят…


Но ако някой остане 10 години в затвора, това е идеята на тълкувателното решение на Върховния касационен съд, пък излезе, че е невинен. От една група един просто покрай другите е бил обвинен неправилно.


- Затова говоря за бързо правораздаване. Трябва да има приоритети в тази държава. Основният приоритет е борбата срещу тежката организирана престъпност. Това е един от дефицитите, които бяха отчетени, когато страната ни стана член на Европейския съюз. Съдебната система - реформата. Защото, давам ви за пример, представете си едно дело, което е със Златко Баретата. Вие знаете в колко от оперативните информации, които са коментирани публично в някои от тежките престъпления, които са извършени през последните 20 години. Златко Баретата е намирал място като един от евентуалните заподозрени за дадено извършено престъпление. И, когато е доказано, че той е лидер на организирана престъпна група занимаваща се с наркоразпространение на територията на страната, сами разбирате, че трябва да имаме много голяма ефективност, за да може да мине и на втора, да може да мине и на трета. Защото господин Вълчев, аз ви давам пример с това как се развива един съдебен процес, конкретно за Златко Баретата. Златко Баретата е осъден на първа инстанция, той е с постоянна мярка. Променя му се мярката - домашен арест. На него това му се брои. След като се произнесе третата инстанция за реално излежан в затвора, нали така. Излежал тази присъда в затвора. И, когато е осъден на осем години, процесът му тече четири години. Промяна на мярката домашен арест между първа, втора и трета инстанция. Всъщност, той осемте години реално, когато ВКС потвърди. Това не съм го проверявал дали домашният арест се зачита, най-вероятно вие знаете.


- Зачита се. Така, че реално той няма да лежи и един ден след като се произнесе третата инстанция. И реално той казва: "Аз благодаря на хуманността на българската съдебна система. Защото аз успях действително да положа усилия за моето здраве".


Един от мотивите беше сигурността на самите обвиняеми, както в неговия случай и, че така той като влиза през централния вход е по-рисков да бъде застрелян, а иначе е по-сигурно като се минава през вътрешния двор.


- Аз говоря за това, което се случва в нашата държава и това, което се случва в държави от Европейския съюз. Давам ви за пример това, което се случи с Йоско. Ние го издирваме две години и половина. В момента, в който беше задържан в Гърция на петия ден на първа инстанция за това, че притежава, т.е. е намерено оръжие в дома, който той ползва под наем, картечен пистолет "Скорпио", два пистолета със заглушител, бронежилетки и там други атрибути. Трябва ад ви кажа, че на петия ден той вече е осъден на три години и четири месеца ефективно. Ефективна присъда на първа инстанция за пет дни. Тук нека да ви припомня, какво се случи с хора, които са от тежката организирана престъпност, които текат дела. Когато един съдия се забави мотивите, като сложите и това като аргумент с четири години. Това още четири години няма произнасяна на горната инстанция. Когато се входират някой път и давностният срок е изтекъл като Атанас Тилев.


Вие вкарахте нов мотив, че бандитите имат интерес от домашните арести и точещите се заедно с това процеси, защото всъщност си лежат освен в затвора вкъщи.


- Един нагледен пример е Алексей Петров.


Защото им се зачитат.


Как така винаги те почват да страдат здравословно, когато са с постоянна мярка, а как така осъществяват престъпната си дейност, когато са извън пределите на ареста. Ние, какво трябва да защитим гражданското общество, държавността или трябва просто да оставим случайността да ни води?


Скроихте ли номер на Борисов, както вчера казва президентът Първанов?


- Това, което мога да кажа на бившия президент е, че към 2009 г., когато е постъпил този сигнал, той не е предприел абсолютно никакви действия, които да бъдат документално оформени към съответните служби, които имат отношение, за да проверят този сигнал.


От Димитър Вучев-Демби ли е сигналът, както твърдят някои сайтове?


Да, от Демби е, да…


От него е сигналът?


- Точно така, от него е сигналът. И тук нека да подчертая, че това е криминално проявено лице, но когато се говори за тежка организирана престъпност, няма как професор от Софийския университет да напише подобна жалба, защото няма как да е бил в тази среда.


Добре. Тази част е ясна. Сега, основният спор е за кой се говори в сигнала. Вие твърдите за Алексей Петров, Първанов твърди, че за Борисов се говори?


- Момент, момент. Ако ми дадете възможност да кажа няколко думи, мисля че ще стане ясно и ще бъде така в общи линии отговор, на това което президентът Първанов. Ако президентът Първанов беше изпратил официално този сигнал към службите, това е и негово задължение, според мен, да отиде и всичките служби, които имат компетентност по тази тема да направят проверка. И те да са тези, които да се произнесат по това тази преписка дали да бъде към КД, така нареченото "към дело" или просто службите да си работят. Президентът Първанов обаче или неговата администрация по-специално, прави "към архив" този материал. А паралелно с това, служител от ДАНС, и това днес има едно интервю на самия Демби, който каза как служител от ДАНС му се е обадил. И то не да отиде в ДАНС, където се намираше на "Черковна" или горе на "Черни връх". А да отидат на "Макдоландс" някъде на Околовръстен път. Този служител, той е визиран във вчерашния брой на един вестник, където също Вучев Демби описва цялата схема. Защото това, което е много важно да се знае - как така служителят от ДАНС знае за тази жалба…


Кой е служителят?


- Груди Грудев е служителят, който между другото е бивша барета. Който между другото в периода, когато Крокодилите бяха най-активни е човекът, който е засичан, като един от шофьорите на Крокодилите, които правеха въоръжените магистрални грабежи 1997-1998 г. И когато Алексей Петров отива в ДАНС, Алексей Петров разбира се, че си го взима като един от верните хора в Държавната агенция за национална сигурност. Това, което е изключително важно и това, което съм го казвал многократно - българската политическа класа през последните 20 години беше част от организираната престъпност, защото ако не беше част от организираната престъпност, щяха да направят необходимото законодателство, щяха да направят необходимите структурни промени в дадените служби. Нямаше да допуснат лица като Алексей Петров да бъдат на подобни позиции, както във времето на Иван Костов в НСС. И също така в управлението на Станишев…


А вие видяхте ли това писмо на Демби? От къде го видяхте, то нали е прибрано в архив или в Президентството стои?


- Не, това е, което Демби информира службите за подадения сигнал…


Той е разказал, т.е. и вие не сте виждал, вие не знаете, че в писмото, за което вече, пък Първанов пише, че задържането на Демби било поръчано от лице с гола глава от охраната на Бойко Борисов?


- Охраната, както и моята охрана в момента, е от служителите на Националната служба за охрана. Преди това охраната на премиера е била от служители на Министерство на вътрешните работи. Премиерът не си избира охраната, нито пък министърът на вътрешните работи си избира охраната. Охраната се дава от тези, които имат отношение по организирането на тези екипи. И само да ви кажа, че преди дни има освободени двама служители от НСО, поради това, че нямат допуск до класифицирана информация, защото са засечени в структури до организираната престъпност. И тук е много важно да се знае, че единият от тези хора беше преди в личната охрана на Сергей Станишев. Това трябва ли да бъде веднага обвинение, че Сергей Станишев е замесен в организирана престъпност? Не, разбира се. Така че Първанов, когато говори по този начин, той трябва да даде много ясно…


Вие сега казвате една новина - че Станишев като премиер или сега вече, след като престана да бъде премиер, е пазен от човек, който сега е уволнен, защото е вързан с организираната престъпност?


- Защото му е отнет допуска до класифицирана информация.


Не, има значение. Като премиер ли е пазен или…


- Като премиер.


Като премиер го е пазил човек от група на бандитите, това казвате?


- Като премиер. И това значи ли, че трябва веднага да го обвиним премиера бившия Станишев? Не. Но това, което правят службите днес е да проверяват всички тези информации и да информират компетентните институции, които имат отношение, за да вземат решения, които са по тяхната компетентност.


С какъв тип бандити е бил обвързан този…


- Няма значение. Аз принципно казвам.


Не, не, става дума организирана престъпност може да е различно. Пари да перат, наркотици…


- Принципно казано. Сериозни са нещата, ако трябва това да бъде ясно…


Към някоя от известните групи ли?


- Не, просто ви го давам като пример. Президентът Първанов всъщност трябваше да даде отговор на това, защо служителят на ДАНС знае и се обажда на Демби, а всъщност службите не знаят за този сигнал, а материалът е в архив?


Нали е служител на ДАНС? Или вие казвате, че не е постъпил по официален път този сигнал, а някой е звъннал на…


- По делото "Октопод" само да ви припомня, че имаше подобна жалба, която идва от Георги Цветанов. Тогава премиер е Иван Костов. Иван Костов тогава пуска тази жалба към компетентните институции - към главния секретар на министерството, оттам към ГДБОП. И отГДБОП към прокуратурата. И след като стига до прокуратурата, защото знаете връзките на Алексей Петров с бившия главен прокурор, лицето, което е подало жалбата…


Връзките на Алексей Петров, имате предвид с бившия, не Борис Велчев, имате предвид Никола Филчев?


- Да, Никола Филчев. Тогава всъщност лицето Георги Цветанов е задържано три месеца в следствения арест. Пред дома му става взрив, с което се задейства машинацията и механизма за психологически натиск върху лицето Георги Цветанов.


Там става през прокуратурата, това искате да кажете? Само че вие казахте нещо, предпоставихте нещо, че аз знам във връзките на Никола Филчев с Алексей Петров. Аз не знам, знам само, че Никола Филчев излезе и каза, че се е срещнал, не помня точно какво, на пазар като ходел веднъж, че не се познават. Т.е. в момента вие също казвате повече, от това, което се знае.


- По делото "Октопод", знаете, че там Цеко Йорданов, който беше от ВКП също е привлечен и дава обяснения в самия процес. Защото там има един арест, който е осъществен на Миро Овадия, който е един от основните участници в разпределението и пререгистрирането на "ЛевИнс" във времето, когато първият етап е отказан лиценза, когато Богомил Бонев е бил министър на вътрешните работи. И след неговата смяна, и той Бонев го каза в съдебния процес. Лицензът се дава, а има едно задържане на Миро Овадия, което с постановление на Цеко Йорданов е отменено. И това го има в делото "Октопод".


Не, това не прави връзката веднага с Никола Филчев. Вие откъде я правите връзката Никола Филчев - Алексей Петров?


- Мисля, че в делото доста ясно, има доста косвени доказателства, които правят подобни предположения, които в момента ви казвам.


Сега отворихте пак необходимост Никола Филчев да се появи. Той рядко говори в медиите.


- Аз ви казвам какво се е случило през тези 20 години. И знам, че това ми навлича огромен негатив от лица, които имат огромно влияние все още в държавата. И точно затова политическата сила ГЕРБ в сегашното си управление, ние отворихме досиетата, предадохме архива на Държавна сигурност на комисията по досиетата. И в момента законодателно премахнахме и това ограничение, което беше по параграф 12…


А Златко Баретата от кое време е активен?


- От 1994-1995 г., 1993 г.


И логичният въпрос е периодът, в който сегашният премиер беше главен секретар, вие бяхте до него в Министерство на вътрешните работи, имаше чадър от политическите лица в правителството на Симеон Сакскобургготски, или той още тогава да си получи заслуженото?


- Разбира се, че има ограничение от политическата класа.


Т.е. те ви казваха: "Борисов, Цветанов, не се занимавай със Златко"? И защо не напускате това правителство?


- Аз ще ви отговоря веднага. В момента, в който Иван Тодоров-Доктора никой не го познаваше в България като някаква емблема в организираната престъпност. Но Иван Тодоров-Доктора през всичките тези години си е осъществявал един транзит на цигари, което с помощта на други държави е осъществявал контрабандата на цигари към някои държави от Европейския съюз, включително и към Великобритания. Когато Иван Тодоров Доктора беше взривен на "Цариградско шосе", вие знаете, че оттам излезе една снимка…


Аз тогава чух за него, да. Признавам. Аз не знаех, че има такъв човек.


- Да, тогава чуха всички. И тогава имаше една снимка, където Иван Тодоров-Доктора с представители на кабинета на Симеон Сакскобургготски бяха на една яхта в Монако, ако си спомняте?


Т.е. вие искате да кажете, че професионалистите в МВР, главният секретар, знаете за Иван Тодоров, обаче кои, тези, които са на снимката звънят и казват – не го пипайте? Но пък логично е - вие защо търпите това?


- Знаете ли какво направих, когато станах министър на външните работи? Първо, да дам оперативната свобода на колегите. Защото, когато те имат оперативната свобода, могат да материализират тази оперативна информация…


А как се убива оперативната свобода?


- Много лесно. Когато правиш кадрови промени. Когато, примерно да речем един директор го сменяш и си слагаш удобен директор. Който вече с политиката си ограничава възможността да се работи по дадения…


Т.е. искате да кажете, че ако Борисов беше тръгнал срещу Доктора, срещу Баретата, те щяха да го махнат?


- Той тръгна. И вие знаете какъв беше политическият отзвук от всички, които бяха в тогавашното управление. Борисов да си подаде оставката.


Не, специално за Баретата, кой го пазеше? Понеже казахте за Доктора, но това се знае за тази снимка. А Баретата кой го пазеше при Симеон Сакскобургготски?


- Нещата са взаимно свързани. Всеки има някакви позиции. И всеки е генерирал огромен финансов ресурс през всичките тези години.


Имате предвид под всеки, не всеки, вие не…


- В голямата си част, в момента това, което натрупаха в тези години организираната престъпност, те след това успяха да легализират бизнеса си. Задавам ви един въпрос – някой знаеше ли за Евелин Банев-Брендо, че е един от най-големите наркотрафиканти на кокаин…


Италианските служби.


- Италианските служби. И когато идват 2008 г., и го споделят това нещо с българските служби, за да реализират тази група, знаете ли какво се случва? На втория час италианските служби подслушват едно лице, което е основно в тази група, Евелин Банев Брендо разказва абсолютно всичко, което се е случило с него.


Хубаво. Брендо го е имало и 2001 г. Това е много интересно като механизъм вие в какво сте били поставени с премиера тогава Борисов, за да не успеете да извадите Брендо, Баретата. Как изглеждаше практически този чадър? Понеже вие сте били от другата страна - приемам на професионалисти. Та казвате - едното местят, т.е. махат ви хора, с които сте работили или…


- Веднага ви казвам. Към 2001 г. службите евроатлантическите - Европол, американските служби, не работеха с България с този капацитет, с който можеха да работят. Защо? Защото всъщност нямаше надежден партньор в лицето на българските служби.


Т.е. първо казвате - нямахме помощ от чуждите служби и със собствени сили не можеше да се оправим с тези бандити?


- Чуждите служби не желаеха да партнират с България, защото информацията изтичаше веднага. Това е проблемът, който беше към 2001 г. Нека да си припомним как Борисов беше приет във Вашингтон, когато отиде за първи път. Той беше приет на едно ниско ниво. И това, което му представиха е определени печатници за фалшиви долари. И България беше първа в производството на фалшиви долари в световен мащаб. Тогава премиерът пое тази информация. Дойде в България, събра малък екип от служители, за да не изтече тази информация и успяхме да реализираме за три месеца тези две печатници. Едната беше във Варна, другата беше в…


Добре, за Баретата, Брендо, всички, които изброяват, звънеше ли ви министърът Георги Петканов, сега конституционен съдия и да каже, той на вас не е звънял, вие бяхте помощник на Борисов, но знаете ли да звъни на Борисов, да вика: " Борисов, Баретата, хайде недей, нали, така". Така ли става, как ставаше?


- Кадровите промени, които стават в Министерство на вътрешните работи. Защото само да ви припомня само един случай за директора…


Или Борисов натоварва някой, не аз да си го обясня. Борисов натоварва някой да работи по Баретата, а пък Петканов казва това момче ще го изпратя в Стара Загора? Така ли е ставало.


- Кадровата политика в Министерство на вътрешните работи, преназначаването и назначаването на ръководните кадри в Министерство на вътрешните работи по закон е разписано кой го осъществява това нещо - министърът на вътрешните работи.Така че, аз като министър на вътрешните работи, знаете че в началото на моя мандат направих промени в ръководния състав, защото исках да сложа ръководители, които ще могат да реализират тази оперативна свобода, която аз съм им я дал. За да могат действително да постигнат тези успехи, които нашите партньори очакват. Какво се случи в последните четири години? Миналата година на 5-ти юли задържахме 16 тона хашиш. Миналата и тази година, т.е. 2011 г . и 2012 г. имаме общо задържани около 170 българи, които са съпричастни към международна организирана престъпна група за източване на кредитни карти. Това в минал период от време няма подобни параметри. Другото, което е. Кокаинът, който беше хванат в Испания - 3 тона първия път и след две седмици още 500 кг, които бяха на две яхти, бяха задържани българските граждани, но това го реализирахме в доверие с партньорите от Съединените щати, Великобритания и Испания. Това, което направихме с италианските колеги. Италианските колеги бяха забравили възможността да работят с България по Брендо. Брендо беше изключително спокоен, защото той в България винаги се е възприемал като един добър бизнесмен. Но нека да ви напомня, че в началото на 2012 г. приключи разследване в Швейцария. И там разследването е за 10 т кокаин, за пране на 10 милиона евро. Като банковата му сметка с титуляр Евелин Банев Брендо е за 10 милиона, които са влезли в тази сметка с различни документи, които са неистински за произхода на тези пари. И след това тегли кредит за 10 милиона евро от швейцарска банка, като титуляр, остава като обезпечение в тази банкова сметка...


И тези пари се връщат вече официално в България като кредит.


- ...и този кредит, който е изтеглил той го инвестира чрез разни фондове в Швейцария и в България. Това нещо го е позволила държавата България с нейните политици, с нейните управления през всичките тези години от 1992 г., защото...


Какво ви мотивираше обаче, господин Цветанов, вас, Борисов, да стоите с тези хора, които ви пречат?


- С кои хора?


Казвате в периода 2001-2005 г.


- Аз говоря в момента, когато имаш пълната политическа власт, и когато в изпълнителната власт ти можеш да управляваш.


Това стана ясно, но тогава защо търпяхте? Защо търпяхте тогава?


- Защото си зависим от много от тези хора. И другото, което е, че недоверието към българската правоохранителна система към 2001 г. беше огромно. Но доверието към българската правоохранителна система 2005 г., когато премиерът Борисов напусна, трябва да ви кажа, че имаше 34 печатници разбити за фалшиви банкноти, кредитни карти. Имаше хванати 5 т кокаин, ако си спомняте, които трябваше да дойдат в Пловдив и това го реализирахме заедно с ДЕА. И затова и до ден днешен, когато ходя във всички тези централи в нашите евроатлантически партньори, всичките си спомнят, затова как през този период 2001-2005 г., България създаде добра основа, за да можем да вървим в добрата посока.


Аз ви питах за мотивацията, защото вие можехте да кажете - да, ние виждахме и тогава решихме, че ще станем политици, за да бъдем ние тези, които определят кадровите решения в министерството и това може би ще бъде едно обяснение.


- Мотивът за напускането на премиера Борисов като главен секретар от Министерство на вътрешните работи беше...


Но това беше вече следващият кабинет.


- ... това беше следващият кабинет, когато вече видяхме, че политическата класа ще бъде още по-сложна и по-трудна, за да можеш да работиш и да продължиш това, което си обещал, и което си поел като ангажимент към партньорите. В момента, това което от 2009 г. е направено - върнахме партньорството, отворихме възможностите евроатлантическите служби да работят в реално време с нашите оперативни служители. И затова в момента който иска да ми говори, че Министерство на вътрешните работи не е постигнало необходимия успех в борбата срещу организираната престъпност, евроатлантическите партньори работят в реално време, и знаят какво правим, и знаят как обменяме информация и какви резултати постигаме.


Татяна Дончева казва мутренските времена се върнаха в много по-зловещ вид.


- С кое?


По повод на Съдебната палата, тя даде редица, стрелбата...


- Никоя държава в света не е казала, че е изчистила организираната престъпност. Но аз мога смело да кажа, че организираната престъпност гръбнакът й е прекършен и със самите тези дела, които приключиха на първа инстанция като "Наглите", нека да си припомним какви бяха времената 2008-2009 г. 18 отвличания. Забравихме ли го този период? Всеки месец журналистите имаха по едно отвличане, което те отразяваха в продължение на един месец, докато бъде освободена похитената жертва и след това да бъде нова. Това, което се случи декември 2009 г. задържана група, 2012 г. февруари месец осъдена на първа инстанция. За голямо съжаление обаче още нямаме произнасяне на втора инстанция. По вашата логика, за която вие ми казахте преди малко - тези лица трябва ли да бъдат сега навън на свобода? Само да ви припомня, че...


Не, тя не е моя. По принцип правната логика е, че съдът трябва да се произнася за всеки конкретен случай.


- Точно така. И когато говорим за лица с много тежка...


Защото да ви дам обратната логика, господин Цветанов, може съдът на първа инстанция да оправдае някой бандит, обаче за който полицията и прокуратурата да има неопровержими доказателства, че той не трябва да бъде на свобода, защото ще извърши престъпление и тогава съдът пък ще вземе решение някой оправдан пък да стои в ареста между двете инстанции.


- Декември 2009 г. задържаме групата. До 2012 г. тече съдебният процес, нали така? Февруари месец 2012 г....


Но те всички нали ги държат, групата е в ареста?


- Всички тези, които в момента са осъдени са вътре в ареста. Но всичките здравословно са много зле и затова постоянно искат промяна на мярката. Това, което обаче искам все пак да го имате предвид. След декември 2009 г. нямаме отвличане с подобен почерк. И самият факт, че групата е задържана...


Аргументът ви е, защото те са вътре и няма как...


- Вижте, понеже вие също минавате в темата и това е съвсем нормално да защитаваме всеки един български гражданин, било то осъден, било то гражданин, който е жертва на престъпността, нали?


Не, това не е разковничето на проблема. Специално да се държи един бандит в затвора...


- Не, това е разковничето, защото...


...на всяка цена, докато бъде осъден окончателно.


- Нека все пак да помислим някой път и за жертвите на престъпността. Защото ви давам за пример на Ангел Бончев съпругата му. Тя почина от рак и трябва да ви кажа, че в голямата си част този стрес, който тя изживя първо със съпруга си и след това, когато тя занесе парите и беше отвлечена, тя беше също държана...


Не, вие по-рано казахте разковничето - в бързия процес. Но нека да поговорим и по други теми. Впрочем, какво ви казаха в Брюксел, на фона на нещата, които описвате - добре работещата система срещу организираната престъпност в България, защо България продължава да не е в Шенген?


- Нека само да кажа няколко думи с това, което се случва с Европейската комисия. Българското правителство 2009 г. много сериозно подходи към всички препоръки, които бяха изписани във всички междинни и летни доклади на Европейската комисия 2007, 2008, 2009 години.


Никой не спори вече, че България технически е готова вече, нали никой не спори?


- Момент. Значи недейте да я правите тази връзка, защото вие ме питате за Брюксел, а в Брюксел и в Европейската комисия се говори само по механизма за оценка. Там темата Шенген не се говори. За да мога да мина към темата Шенген след това. Това, което българското правителство направи и това, което се видя от петгодишния доклад, който излезе миналото лято се видя, че България има сериозен напредък и се говори в почти всички доклади за политическата воля на българското правителство. Ние се нуждаем от това партньорство с Европейската комисия. Защото то е полезно за българските институции и за реформите в българските институции. Това, което ние показахме на нашите европейски партньори е периодично, когато посещаваме Брюксел да имаме разговори и да говорим по всички тези препоръки, които ние изпълняваме. В момента мога да кажа, че имаме сериозен напредък в изпълнение на тези си ангажименти към нашите партньори от Европейската комисия. И самият факт, че нямахме сега междинен доклад, както Румъния, показва, че вече имаме сериозен напредък и се казва, че следващият доклад ще бъде декември месец 2013 г. През цялото това време на тези месеци, ние ще информираме Европейската комисия, те си запазват правото да изпращат своите експерти, за да може действително да имаме конструктивно партньорство с тях. Що се касае по темата Шенген. Темата Шенген България трябваше да покрие 5 мисии, които бяха в България за сухопътна, въздушна, морска, визова система и Шенгенската информационна система.


Покри ли ги? Покри ги.


- Всичко това нещо е покрито към март месец 2011 г., това което ние поехме като ангажимент да го изпълним.


Ще влезе ли България при вашето правителство в Шенген? Това е важно и политически за вас?


- Все пак нека да кажем нещата как изглеждат. В момента от ноември месец 2010 г. България ползва най-важната система, която е за Шенгенското пространство, това е Шенгенската информационна система. Което означава, че ние вече реално си изпълняваме своите ангажименти като страна-членка и участваме активно в съвместните операции с "Фронтекс", така наречените операции "Посейдон", които се провеждат ежегодно и те са предимно на турско-гръцката граница. И разбира се има експерти, които са и на българо-турската граница на "Капитан Андреево" по-специално. Всичко това, което сме направили експертите са дали висока оценка. Представителите на Европейския парламент в лицето на докладчика по Шенген, господин Коелю, беше в България, беше на място в "Капитан Андреево", беше на морската граница. Ние имаме най-модерните системи за сигурност и за контрол на външната граница на Европейския съюз. И това е доказано във всичките тези доклади. В момента отивам на това, което вие ми задавате, дали ще влезем в Шенген. България всъщност приемането й в Шенген в този период съвпадна с арабската пролет, проблемите, които за първи път се заговориха, за Шенгенското пространство и държавите от тях. Знаете, че в рамките на може би на месец и 45 дни влязоха около 35 хиляди мигранти от Тунис след арабската пролет и Италия, когато влязоха, знаете, че те влязоха в Австрия, в Германия и във всичките други развити западноевропейски държави. Това създаде проблем и това отвори темата за говорене. В Холандия, която беше резервирана към влизането на България към Шенген, имаше коалиционно споразумение с националистите на Вилдерс и знаете, че падна правителството, имаше предсрочни парламентарни избори, в момента имаме правителство, в което националистите не участват. На 12 февруари ми предстои работно посещение в Холандия по покана на холандския министър г-н Теевен там ще имам разговори по всяка вероятност и с парламента.


Т.е. единственият проблем продължава да остава Нидерландия. Други новопоявили се пак противници на българското влизане в Шенген няма.


- Последният съвет на министрите 2012 г., когато искахме да влезе точката за Шенген за България и за Румъния, защото знаете пък съветът на лидерите, имаше решение, с което се призоваваше съветът на министрите на вътрешните работи да вземат решение за влизането на България и Румъния в Шенген. Това обаче което вече се излага като аргумент, е ситуацията в Румъния и това, което всичките тези, които имат някакви възражения, като Франция, Германия, Холандия, казват ние трябва да видим какъв е докладът, който ще излезе за Румъния. А докладът за Румъния излезе само преди дни. Оттук нататък всичко е въпрос на възприемане на доклада на Румъния дали той е положителен, дали той е оптимистичен за Румъния.


А според вас какъв е?


- Аз смятам, че е балансиран, но не бих могъл да давам оценка за или против, защото все пак по-важно...


Защото, както разбирам от това, дето обяснявате, то от румънския доклад зависи дали България ще стане член на Шенген.


- Точно така. Защото България и Румъния влязоха в ЕС заедно. България и Румъния имаха една надпревара помежду си, но тогава държави като Германия, като Франция казаха не се надпреварвайте помежду си, а изпълнявайте критериите.


Според вас накъде натежават нещата, до края на мандата на това правителство българите да могат да пътуват свободно.


- Ще бъда по-убедителен в отговора си и по...


След 12 февруари, когато ще сте в Нидерландия.


- Не, в момента, в който чуем какви са настроенията в държави от ЕС относно доклада за Румъния.


Ясно.


- Ако докладът за Румъния е добър, значи, имаме реалния шанс да влезе и да се присъединим към Шенгенското пространство.


Виждате ли връзка на стрелбата пред Съдебната палата с посещението в Брюксел? Тази версия за дестабилизация, за да не може България да отчете успехи. Това е буквално заглавие на два вестника, които са опозиционно настроени, "Сега" под главата си - "Показно покушение в София помете хвалбите на кабинета пред Брюксел", "Земя", по-кратко: "Два атентата за десет дни". Виждате ли такава връзка, която често се прави. Като дойде тук някоя по-значима фигура от Европа или като има по-високопоставени, ето, първо посещение на главния прокурор в Брюксел, и се случва нещо, някой е гръмнат тук.


- Не е изключено да има и подобен мотив. Но за мен това, което е по-важно, е, че в момента, ако приемем организираната престъпност иска да си решава проблемите, когато вижда каква е ефикасността на съдебната система.


Т.е. по-скоро не бихте търсили тази връзка. А какво ще промените в охраната на района около съдебната палата? Чисто прагматичен въпрос, повдиган от председателя на Върховния касационен съд Лазар Груев, който отговаря за стопанисването на палатата. Той пита не трябва ли тя да е с режим на охрана като Министерски съвет. И аз запомних чисто прагматичния му пример, казва през Министерски съвет, пред централния му вход няма стоянка за таксита.


- Вчерашният ден имаше една среща между зам.-главния прокурор Боби Сарафов и директора на Главна дирекция "Национална полиция" със съответните служители, които имат отношение към охранителния режим в страната. И това, което ще се направи, е едно обследване, за да видим дали действително се нуждае или да се предприемат необходимите адекватни мерки, които да подобрят тази ситуация.


Вие на първо четене какво мислите? То това се отнася за всички съдебни сгради в страната.


- Моето мнение и моята молба към много бързата реакция на Лазар Груев е нека да проследи всички тези дела, които са забавени умишлено. По-добре там да си фокусира вниманието. Като висшия магистрат в държавата, който има пряко отношение към съдебната система...


Срещнах коментарите му, те могат да застрелят така, по линията, по която стреляха срещу Баретата, и главния прокурор, той му гледал прозореца.


- Аз ви казвам какво е важно. Защото ето веднага ви давам един много ясен пример. Марио Николов. Марио Николов и веднага ви правя връзката организирана престъпност-корупция-политическа класа. Марио Николов 2007 г. му започва съдебният процес, нали, започва разследването, което е по данните на ОЛАФ. В Германия 2008-а вече лицата са осъдени, излежават си своите присъди...


Е, по тоя случай специално може би трябва с прокурорите повече да говорите. Нали е там специално тоя проблемът с уневиняването беше заради, и заради прокуратурата.


- Добре, но нека все пак да погледнем какво се случва и каква е хронологията. 2005 г. знаете, че имаше парламентарни избори, 2005 г. един от основните финансови донори на Българската социалистическа партия е Марио Николов, с подставени лица той вкарва около 80-100 хиляди лева. Другото, което е изключително важно, е, че Марио Николов, когато започва съдебният процес, на първа инстанция той получава тежка осъдителна присъда. Нали така? На втора инстанция човекът, който веднага след като оправда Марио Николов, беше избран за представител на ВСС. Не знам, но го задавам като въпрос.


Нещо ново по разследването на случая с Ахмед Доган. Вие всъщност как го наричате това нещо? Защото аз щях да кажа атентат, щях да кажа опит за убийство, закана за убийство, хулиганство, всички тия думи се употребяват. Вие как му виждате на това нещо?


- Ще се придържам към правната квалификация, която е дадена от прокуратурата на база събраните доказателства към момента определянето на тази правна квалификация, хулиганство и закана за убийство.


Така. Нещо нова там имате ли да кажете?


- Не, няма нищо.


Защото се търси дали някой го е организирал.


- Разбира се, че това е една от важните задачи, които сме си поставили.


Има ли данни за това?


- В момента, в който има, ще бъде информирана обществеността.


А по атентата в Бургас нещо ново можете ли да кажете? Понеже помните ли, преди малко повече от месец, месец и половина в "Годината" казахте, че извършителите на атентата в Бургас са трима-четирима и скоро ще има резултат от разследването, които могат да бъдат обявени публично.


- До 5-и(февруари - бел. р.) не бих искал да коментирам по тази тема.


А на 5-и какво ще се случи?


- На 5-и има консултативен съвет при президента. С информацията, с която разполагаме към настоящия момент, съгласувано с прокуратурата, ще направя представяне пред консултативния съвет за напредъка в разследването и конкретни данни, които няма да възпрепятстват разследването, ще бъдат споменати...


И ще можете да ги обявите и пред медиите.


- И впоследствие вече ще се прецени от консултативния съвет какво ще направим като информираност на медиите от този консултативен съвет.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (83)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 894 Неутрално

  Трябва ни друго правителство,Цецо.
  Това не работи.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 2. 2 Профил на валчан
  валчан
  Рейтинг: 507 Весело

  И да започне бързото правосъдие с Боко и Цвъ Цвъ.

 3. 3 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1513 Неутрално

  Нямаше как да се мине без Костов да е виновен
  Цвъци, от днес до изброрите те искам всеки ден по телевизията!!!

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 4. 4 Профил на atropin
  atropin
  Рейтинг: 658 Весело

  [quote#3:"Тони!"]Цвъци, от днес до изброрите те искам всеки ден по телевизията!!! [/quote]

  С 2% средно им пада рейтинга след всяко интервю на Цветанов.

 5. 5 Профил на Dragomir Dimchev
  Dragomir Dimchev
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Трябвало нетрябвало, вече е късно за каквото и да било.
  Ако искахте да сте го направили 100 пъти!
  Само дето нито ти нито Станишев никой не иска солидна съдебна система щото после ще стане храни куче да те лае.

  Одит на държавата от 90та година насам и лустрация за лица над 40 години за депутатски места!
 6. 6 Профил на cnn
  cnn
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Прав е човека! В бързото правораздаване му е майката. За единични случаи - до стената, за масовите - на стадиона. Какви са тез' дознатели, съдилища, първа инстанция, втора, трета, шменти-капели, тинтири-минтири ...
  За стрелба, огън!
  С един куршум - два заека. Ще осигурим поръчки и за ВМЗ Сопот.

  ariel28 -> http://www.youtube.com/watch?v=rUwr8zJczYs
 7. 7 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1280 Любопитно

  Кой попречи на Герб, да променят правилата за да имаме бързо правораздаване?!

 8. 8 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Съдебната система - това е Държавата.
  Нашата съдебна система е изгнила. Как да имаме Държава, когато съдии и убийци са тандем?

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11 Профил на Non serviam
  Non serviam
  Рейтинг: 705 Весело

  Многокъщникът мечтае за бързо правораздаване!

  +1
  По чилийски - с претъпкани камионетки и празни хеликоптери на кацане.
  ... почва се с гърбавите

  Боко не е десен, а десѐн на червения цвят на БКП
 12. 12 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Пътници сте, Цветане!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 13. 13 Профил на dzmey
  dzmey
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Цвъки, ми то започна - баретката беше като предупреждение за началото, да му мислят всички в този "бизнес" и знайни и "незнайни"!!!

 14. 14 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1021 Гневно

  А кво направихте вие от Герб по въпроса за "бързото правораздаване" за 4 години? Много приказки и ... по същество нищо! Дори някой партии от опозицията бяха готови да ви подкрепят за реформи там! Напр. промяна в конститицуята и сливане на главния прокурор с министъра на правосъдието

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 15. 15 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 672 Неутрално

  "През всичките тези години (от 1993 до 2013 - моя бележка) той е успявал да извършва тази престъпна дейност необезпокояван"

  Да разбирам ли, че ЦЦ знае от личен опит, че Баретата е извършвал престъпна дейност в периода 2001 - 2005 година със мълчаливото съгласието на Боко?

 16. 16 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 664 Весело

  Най-бързото правораздаване в света е усвоено от Цв.Цв.!

 17. 17 Профил на pavlov10
  pavlov10
  Рейтинг: 395 Неутрално

  ГЕРБ-европейският лидер.

 18. 18 Профил на zloster
  zloster
  Рейтинг: 506 Неутрално

  "Цветан Цветанов: Трябва ни бързо правораздаване"

  Най напред ни трябва независимо правораздаване. Но това май не става с Цветанов в кюпа.

 19. 19 Профил на ambraziven
  ambraziven
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Кое е добро и работещо в България....?Някой ,не виждам вдигнати ръце!Полиция,съдебна система.Промяната трябва да дойде от нас,хората но ние си траем,а ония се съдят и се оправдават едни други и само определени пари си променят собственика!

 20. 20 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  Ако имаше правосъдие в България Цв.Цв. щеше да дава интервюта само на Карбовски.
  От затвора.

 21. 21 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 761 Весело

  До коментар [#3] от "Тони!":

  Внимавай какво си пожелаваш!
  Цецко е доста продуктивен в това отношение!
  Виж само след едно интервю колко статии могат да се напишат с коментиране дни наред. Представяш ли си, ако всеки ден дава по едно интервю!

 22. 22 Профил на totju
  totju
  Рейтинг: 412 Неутрално

  До коментар [#1] от "Без коз":

  Станишев и Доган са в пълна готовност.Тяхното правителство ще работи !

 23. 23 Профил на totju
  totju
  Рейтинг: 412 Неутрално

  До коментар [#4] от "atropin":

  Един познат преди години ми казваше,че за българина са характерни две неща-първо,че е тъп и второ-каквото и да стане знае да гласува само за комунистите.Не бях съгласен с него,дори се скарахме.Сега обаче съм склонен да призная,че е бил прав

 24. 24 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 661 Неутрално

  "Цветан Цветанов: Трябва ни бързо правораздаване"

  2029: И на бавно правораздаване бих бил доволен!

 25. 25 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1527 Весело

  ЦЦ постоянно открива топлата вода...

 26. 26 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 854 Весело


  Питали древния "мъдрец" Цвъ Цвън:
  - Учителю, нали вие с мудрецът Ти Къ Ва ни учехте, че ще преборим престъпността и корупцията, защо нямаме никакви успехи?
  "Мъдрецът" Цвъ Цвън се погалил по голата глава, замислил се дали не е забравил някой плаж за дозастрояване и рекъл:
  - Цветя мои, гербери, в такива случаи моят учител ми казваше: "Цвъ Цвън, не става само с плюскане - трябва и акъъъл"!

  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 27. 27 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 854 Весело


  Не знам какво правораздаване "ни трябва", но знам какво правителство и парламент НЕ ни трябват!

  НЕ ни трябват правителство / парламент от мутри, бандити, тикви, тъпаци, лъжци, , баджанаци, академици, вифаджии, рубладжии, рабфачки...., цецки, цветановци, калинки, федоски и т.н.

  Извинявам се за тавтологията от мутри нататъка се повтарям, ама не исках да засегна някого като не го спомена!

  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 28. 28
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 29. 29 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 854 Весело

  [quote#20:"yavooor"]Ако имаше правосъдие в България Цв.Цв. щеше да дава интервюта само на Карбовски.
  От затвора. [/quote]

  Само на Дудука. В затвора!

  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 30. 30 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 694 Неутрално

  "Цветан Цветанов: Трябва ни бързо правораздаване"
  И кадърни следователи, които да събират неоспорими доказателства.
  Дори и да са по 2 месеца процесите, без солидни доказателства никой съд няма да може да осъди и най-големия престъпник.

  "We're not gonna take it! Anymore."
 31. 31 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 854 Неутрално

  [quote#30:"widowmaker"]И кадърни следователи, които да събират неоспорими доказателства. [/quote]

  Представете си колко тъп трябва да е някой, за да твърди, че трябва "бързо"правораздаване.
  Не справедливо, не в защита на обществото, не прозрачно, не отговорно, а ... "бързо".

  Да ви напомня, че най-бързото "правораздаване" през 20-ти век са имали Хитлер и Сталин.
  И "народния съд" в България и той е бил за "бързо правораздаване".

  И тоя ограничен индивид е МВР министър!
  Срам ме е да кажа, че това е министър в България!
  Все пак все още не сме в Африка - поне географски!

  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 32. 32 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 854 Весело


  Цветанов влязъл уж за малко в книжарница, но се образувала опашка и решил да провери какво става.
  Минал най-отпред и видял полицай да спори с продавачката:
  - Ама господине, колко пъти да ви казвам, че няма специални химикали за първи клас - те всички са еднакви!
  - Не, дайте ми химикал за първи клас....
  Цветанов извикал продавачката настарани и и казал:
  - Дайте му един червен химикал и му кажете, че е за първи клас, та да се престане с тоя спор!
  - Ама това ще помогне ли?
  - Ще, ще, познавам им аз психологията!
  Продавачката направила каквото и казали, полицаят радостен си тръгнал и тя се обърнала към Цветанов:
  - Благодаря за съвета, а на вас с какво да помогна?
  - Ами аз искам един глобус на България....

  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 33. 33 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Правосъдието трябва да е на първо място справедливо, (еднакъв аршин за всички), независимо, а още по-добре, ако е и бързо.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 34. 34 Профил на totju
  totju
  Рейтинг: 412 Неутрално

  До коментар [#7] от "dobrich":

  "Независимата" съдебна система,на която правителство и парламент не могат да влияят....законно

 35. 35 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Баси логореята )) Трябва ни на първо време... ограмотяване на милюцинерите. Прилагам копнато от фейса -
  http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151442783461469&set=a.434619776468.229689.744806468&;type=1&theater

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 36. 36 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1639 Неутрално

  Цецо, трябва ни бързо правораздаване, ама няма.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 37. 37 Профил на pierr
  pierr
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Не бързо правосъдие, а бързо да те хоспитализират в Карлуково - това трябва!

 38. 38 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#33:"Lady Zeppelin"]Правосъдието трябва да е на първо място справедливо, (еднакъв аршин за всички)[/quote]
  Върховенство на закона го наричат!
  - Ало Ваньо, виж там Мишо Бирата.... )))
  А за това какво трябва да е правосъдието?

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 39. 39 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  Просто всеки трябва да си върши работата, от началото до края на веригата, и трябва да има начин некадърните да се изхвърлят от системата много бързо, но аргументирано, а не като партийна поръчка. Правосъдие в България явно е все по-мръсна дума, а в него се концентрират всички проблеми на държавата - и вътре, и навън. Нито българите му имат доверие, нито европейските институции. Какво направиха управляващите за три години и половина, че не се усеща положителна промяна? Тези вопли за бързо правосъдие не са оправдани. Ако единственото достойнство на едно правосъдие е бързината му, има проблем.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 40. 40 Профил на mvg
  mvg
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Ох, даже нямам нерви да го чета. И без това нищо не му разбирам на този гений на синтаксиса

  Bigamy is having one wife too many. Monogamy is the same.
 41. 41 Профил на lynyrdskynyrd
  lynyrdskynyrd
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Трябва ни бързо правораздаване........
  Бе то ни трябва и умна полиция. Ама дея, де я......

 42. 42 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 672 Неутрално

  По-добре бързо правораздаване от колкото никакво....

 43. 43 Профил на TAU
  TAU
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Добре. Съд осъжда лицето Х на У години. Тази присъда само за информация ли е или променя положението на подсъдимия?

  Ясно е, че подсъдимият може да обжалва на втора, трета, пета инстанция и това е негово право. Но ако първоинстанционният съд се е произнесъл „виновен”, логиката говори, че той трябва да чака окончателното решение на съда в затвора. Както ако се е произнесъл „невинен” и прокуратурата протестира, той ще чака окончателното решение на свобода! Защо съдът е казал, че е невинен, а в правовата държава отсъждането на съда трябва да е закон. Иначе за какво ни е изобщо съдът на първа инстанция? Всяка присъда на български съд трябва да поражда някакви правни последици. Може да са временни до окончателната присъда, но ако това е съд, присъдата трябва да определя положението на подсъдимия до окончателното й потвърждаване или отхвърляне.

  Колкото и усукани да са правото и законът, в тях трябва да има някакъв здрав разум, правила и логика.

 44. 44 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2428 Неутрално

  [quote#4:"atropin"]С 2% средно им пада рейтинга след всяко интервю на Цветанов. [/quote]
  Абе тук има ли някой който прочете цялото интервю На Цветанов ? Аз не мога да си позволя няколко минути да го чета!  Libertarianism is just anarchy for rich people
 45. 45 Профил на mvg
  mvg
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#44] от "comandante":

  не мож' му проследи мисълта...тя сама се лута ли лута в празната глава и не мож' се срещне със себе си

  Bigamy is having one wife too many. Monogamy is the same.
 46. 46 Профил на biggeorge
  biggeorge
  Рейтинг: 450 Гневно

  Защо Министъра на вътрешните работи отново се изказва за съдебната власт?
  Защо не си гледа неговата работа и да остави съдебната система независима?
  Не се ли нарушава конституцията с това вмешателство?
  Все въпроси за 100 000 лева! :[

  Мото: Живей и остави другите да живеят!
 47. 47 Профил на pavlov10
  pavlov10
  Рейтинг: 395 Неутрално

  ГЕРБ:по-голямата квадратура.

 48. 48 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Тука няма начин да да не се съглася с Цецо.Незабавно,бързо съдопроизводство за политическият елит от последните 23 години,превърнал страната ни в гробище.

 49. 49 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#35] от "ь":

  Без думи Братко Ханко .

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 50. 50 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  Цветане , бързина е нужна при ловене на бълхи и при диария.

 51. 51 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Геният на подредената реч, титанът на невероятната мисъл, геният на юридическите науки... Всъщност трябваше да се замисли над няколко факта:
  1. Прекратени по давност над 400 000 разследвания и то в ДОСЪДЕБНА фаза.
  2. Почти всички (освен поръчковите дела) се смачкват още на извънсъдебна фаза - в такива случаи съдът е безсилен. В останалите случаи са сложени "правилни" съдии, които знаят каква присъда да издадат.
  3. ОК, нека възприемат практиката след първата осъдителна присъда да са в панделата... това означава да променят Конституцията - там е изрично записано, че всеки е невинен до доказване на противното с влязла в сила присъда. На първа инстанция няма как да е влязла в сила присъдата, освен ако не е обжалвана. Но след м.юли да не запее друга песен, след като новата власт започне с неговите методи да използва съдебната система за свои цели?
  4. Бързо правораздаване е изправен до стената и стрелба по команда. Аз не мисля, че това е приемливо за една цивилизована страна.
  И не на последно място - типично българска черта е да се реве, че искаме закони. През цялото време обаче ревем с пълно гърло, че тези закони трябва да правят специално изключение за нас. И ако не правеха изключения за Цецо и шайката му, то те отдавна щеше да има присъди за "Ало, Ваньо" или за сричането на СРС-та от трибуната на НС, или за десетките други набеждавания, даване на информация от хода на разледването и т.н. Все неща, за които други го отнасят, но Цецо и Бойко - не.

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 52. 52 Профил на zelenodelo
  zelenodelo
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#43] от "TAU":

  Това, което казвате звучи логично, но... Ако горната инстанция отмени първоинстанционното или второинстанционното решение и оправдае лицето, то спокойно може да заведе дело по закона за отговорността на държавата и да си търси обезщетението, че е лежало в затвора колкото там месеца или години е продължил процеса. И тогава кой плаща? Всички ние, нали. А в това, че няма да пропусне да заведе такова дело и да си прибере обезщетението, може да сте повече от сигурни.

 53. 53 Профил на robespier
  robespier
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Трябва ни качествено ,бързо и справедливо правораздаване,но не на конвеиер!Ако бе такова от началото на прехода много от днешните политици и тези преди тях нямаше да ги има!

 54. 54 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1285 Разстроено

  Колко много време изразходват тия умници в празни и неправилни приказки.Затова такова просто и празно им е управлението-те просто няма кога да мислят,да работят.

 55. 55 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Полицай води пребледнял младеж с белезници при Цецо Цветанов:
  - Тоя лекар е голям престъпник!
  - Така ли, кого е уморил?
  - Още никого, действах бързо!
  - А какво е приказвал?
  - Още нищо, изпреварих го!
  - А какво мисли?
  - Не знам, успях да го арестувам още докато четеше за изпити!

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 56. 56 Профил на barabana
  barabana
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Интересно интервю, от няколко дни държавата се тресе - буквално и преносно. Затова не вярвам на никой, всеки се спасява както може ... освен това наближават избори ...

 57. 57 Профил на Trayan
  Trayan
  Рейтинг: 956 Неутрално

  Като го слушам Цв. как пуска по малко инфо за хода на разследването, прилича ми на това, как режисьор разкрива хапки от сюжета на филма си преди премиерата. Струва ми се, че или министерството е сценарист в тази стрелба, или Цв. импровизира пред медиите с цел да ни заблуди, че нещо реално се върши. И в давата случая съм с усещането, че назначаването на този човек за министър е една от най-големите глупости в политическия живот на България.

 58. 58 Профил на Александър Йорданов
  Александър Йорданов
  Рейтинг: 1168 Любопитно

  А на тебе ти трябва килия.

  Often plays a very angry brute character, who swears a lot at people he dislikes
 59. 59 Профил на TAU
  TAU
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#52] от "zelenodelo":

  Добре, да приложим същата логика, но за обратния случай. Аз съм някакъв бандит или мафиот, или политик, злоупотребил с властта си. Полицията и прокуратурата са ме пратили на съд. И съдът на първа инстанция (не коментирам причините) отсъжда, че съм невинен. Излизам на свобода. Но прокуратурата и полицията не мирясват и обжалват. И последната инстанция издава окончателна присъда, че съм виновен. Тогава полицията и прокуратурата имат същите основания да заведат дело, че съм бил на свобода до произнасянето на последната инстанция, нали? И да осъдят държавата, от която самите те са част, за нанесени вреди на обществото. Логиката е абсолютно същата, само дето се прилага за обратния случай.

  Казвам следното. Когато един съд издаде присъда, тя става задължителна за изпълнение от всички. В този смисъл съдът създава закона, правилата, на които всички се подчиняват. Винаги една от двете страни няма да е доволна от присъдата. Но щом съдът е отсъдил, всички изпълняват. Това трябва да е принципът: всяко произнасяне на съда е в сила, докато някой друг, който има право да го направи, не каже нещо друго. Ако това не е така, обезсмисляме съществуването на всички съдилища, които не са последна инстанция и тяхната дейност е просто загуба на време, пари и енергия на обществото и държавата. Дейността им става про форма. Тогава е логично да отидем към система от съдилища само от трета инстанция. И ако Законът за отговорността на държавата създава подобно двусмислие, трябва да се промени.

  Щом сме правова държава, трябва да се съобразяваме с отсъждането на съда, който се подчинява на закона. Ако присъдата на съда хем е присъда и е задължителна, хем не е такава и не води до конкретен резултат, докато последната инстанция не се произнесе, се създава неопределеност, от която страда цялото общество.

  Това според мен е справедливият и ефективен начин на работа на българския съд.

 60. 60 Профил на Стак
  Стак
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#14] от "~":
  Е, подобно "сливане" щеше да е нововъведение в демокрацията и може би щяхме да поискаме и патентни права. Подобно нещо, до колкото ми е известно, няма в никоя демократична система. Нали говорим за разделение на властите, за да не могат да си влияят една на друга. Оставаше и прокуратурата да мине в ръцете на изпълнителната власт и тогаз "Went horse into the river". Това последното го пиша така за повече яснота, иначе си е "Ойде коня у ряката"....

 61. 61 Профил на Стак
  Стак
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#55] от "demonoid":
  Хубав виц! Браво! И си е отражение на всичко онова, което господинът на снимката желае, ама няма да му се отвори парашута. С други думи полицейски, пардон милиционерски, произвол. Така действаше "народната милиция" в едно не толкова далечно време.

 62. 62 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#59:"TAU"]Щом сме правова държава, трябва да се съобразяваме с отсъждането на съда, който се подчинява на закона. Ако присъдата на съда хем е присъда и е задължителна, хем не е такава и не води до конкретен резултат, докато последната инстанция не се произнесе, се създава неопределеност, от която страда цялото общество. [/quote]

  Ти викай пази Боже да попаднеш в подобна ситуация! Питай Максим Савов как се чувстваше, докато беше набеден за грабител! Веднага ще запееш друга песен! И той лежа в ареста и излезе невинен. Ти знаеш ли какво е да лежиш в ареста, а по медиите да се разнасят твои снимки и най-невероятни теории как си ограбил някаква магазинерка? помисли какво причинява това на семейството ти, на детето ти, на колегите ти!

  [quote#59:"TAU"]В този смисъл съдът създава закона, правилата, на които всички се подчиняват.[/quote]

  А това показва колко си далеч от правото. Съдът НЕ СЪЗДАВА законите. Създава ги парламента. съдът е Арбитър между две страни в едно дело. Преценя според събраните по реда на НПК доказателства за виновност или липса на такава.

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 63. 63 Профил на valiovalenti
  valiovalenti
  Рейтинг: 222 Неутрално

  Аз съм малко глуповат и затова гледам да правя прости изречения. Препрочитам горния текст с два речника ама пак не вдявам. Добре че се споменават прякори иначе щях да мисля, че лафят за атома. Дайте с прости изречения по БДС - подлог, глагол, кратко допълнение. Ма тогава май ще се окаже, че нямаме приоритети

 64. 64 Профил на TAU
  TAU
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#62] от "demonoid":

  Ами затова казвам „в този смисъл”, а не изобщо, а смисълът е, че разпореждането на съда е задължително за всички и определя поведението на засегнатите страни. Заеби буквалистиката. Всички знаем къде се приемат законите.

  А ако някой е в ареста, той е там в резултат от постановена присъда или до нейното произнасяне? Арестът затвор ли е? Та кой го е „набедил за грабител”? Съдът ли?

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 66. 66 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#22] от "totju":
  [quote#22:"totju"]Станишев и Доган са в пълна готовност.Тяхното правителство ще работи ![/quote]
  А-а да, та затова ли бат ви Боко онзи ден се изцепи, че България я чака апокалипсис, ако ГЕРБ загуби изборите? Бе, Тотьо, той ГЕРБ си е истински апокалипсис.
  Споко, ние ще изберем ДСБ, та да отървем България и от ДС-комунистическия и от мутро-комунистическия апокалипсис.

 67. 67 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#22] от "totju":
  "Тяхното правителство ще работи !"
  В полза на ненаситните им джобове...

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 68. 68 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До коментар [#60] от "Дедо...":

  до колкото не ТИ е известно в САЩ, Великобритания, Австралия и други министърът на правосъдието е И главен прокурор!
  А 23 годни си говорим глупости за "независима прокуратура" т.е. независима от интересите на обществото и данъкоплатците, защото носещ политическа отговорност не я контролира! А онези с пачките и куфарчетата си я купуват, независимо дали ТИ знаеш или не!
  А коньо отдавна е уйдол у реката! Благодарение И на корумпираната съдебна власт!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 69. 69 Профил на totju
  totju
  Рейтинг: 412 Неутрално

  До коментар [#66] от "choss":

  ДСБ! Тръпки ме побиват като ти чета коментара.Боже, пази България

 70. 70 Профил на totju
  totju
  Рейтинг: 412 Неутрално

  До коментар [#67] от "Анализатор":

  Да,това имах предвид и аз.

 71. 71 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#64:"TAU"]А ако някой е в ареста, той е там в резултат от постановена присъда или до нейното произнасяне? Арестът затвор ли е? Та кой го е „набедил за грабител”? Съдът ли? [/quote]

  Ненапразно правото е голяма наука и се иска доста учене, за да схванеш основите. Въздържам се от коментар на правните Ви напъни... Обидно е, че продължавате в тази посока по този начин...

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 72. 72 Профил на list46
  list46
  Рейтинг: 395 Разстроено

  Имах много добро мнение за ВИФ.

 73. 73 Профил на silverhead
  silverhead
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Трябва ни СПРАВЕДЛИВО правораздаване

 74. 74 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 672 Неутрално

  [quote#66:"choss"]Споко, ние ще изберем ДСБ, та да отървем България и от ДС-комунистическия и от мутро-комунистическия апокалипсис.[/quote]
  Файтон влак кара ли???

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 75. 75 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#68] от "~":
  И в Испания е така: в съда спорят държавното обвинение(наричано още адвокат на държавата и гражданите й) и частната защита. Независимата прокуратура в България е едно правно недомислие. Или по-скоро капан на кукловодите на бившата номенклатура в полза на подземния свят.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 76. 76 Профил на puss_in_boots
  puss_in_boots
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Не глупако, наречен по неволя на съдбата "министър", трябва ни ново правителство и нови лица. Понеже държавата е цъфнала и вързала. Престъпност, административен терор върху нормалните и почтенни жители, циганите се множат... вие, кликата мафиото-мошеници ще си изживеете старините на Бахамите (ако не ви отстрелят преди това), но ние обикновените българи ще ви сърбаме попарата като циганският ви електорат се умножи.

  Да гниеш в пъкъла, ти и тиквата. Пфу.

 77. 77 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2112 Неутрално

  До коментар [#52] от "zelenodelo":
  Чудна логика — всички си чакат присъдите/оправдаването на свобода, докато делата им минат през всички възможни инстанции, а ако нещо "засече" — беж да ни няма (братя Галеви)...
  После защо имало рецидиви и престъпниците били на свобода. От друга страна, ако има натрупване при присъдите, нещата ще се обърнат моментално, като дори малките присъди ще имат голям възпиращ ефект...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 78. 78 Профил на Ivayloto бе
  Ivayloto бе
  Рейтинг: 809 Весело

  Ами давай тогава народен съд... присъда и разстрел веднага след нея.... а може и без съд, защо да се бавим?

  За едни благата, за други ла*ната
 79. 79 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  Обаче да не забърза правораздаването само за крадците на кокошки и за бабите, дето отглеждат канабис в една-две саксии.

 80. 80 Профил на hartofilax
  hartofilax
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Аз бих искал да видя правораздаване срещу ЦВЪ ЦВЪ и цялата мутренска шайка "правителство" !!! Или пардон - ЦВЪ ЦВЪ разчита точно на липсата на правораздаване, иначе трябва да е за 1 милион години в затвора!

 81. 81 Профил на 4un4o
  4un4o
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Честит празник другари! Днес се навършват 16 години от изгарянето на Парламента и намиращият се в него вирус на Червената Чума БСП, покосила и докарала до просешка тояга милиони български граждани и най безцеремонно ограбила спестяванията им кътани от десетки години, лев по лев с пот на челото и лишения, през мизерният социалиститчески диктаторски режим. На архивните кадри се виждаха и лозунги като: "Смърт на БСП" Полицията е виновна .че ви спаси.
  Пак надигате глава Червени гниди но този път и полицията няма да ви спаси.!
  Поздрав на всички демократи и анти комунисти за победата. Гласувайте умно! Не забравяйте 1997 година.

 82. 82 Профил на 4un4o
  4un4o
  Рейтинг: 450 Неутрално

  В началото на "Виденовата зима" страната влиза в хиперинфлационна спирала. Официалните заплати, включително и в МВР, достигат невиждани нива от 5-8 долара и държавата е буквално в ръцете на престъпността. Мизерията сковава България и хората излизат на улицата на днешната дата , за да изгонят проваленото социалистическо правителство на Виденов.

 83. 83 Профил на 4un4o
  4un4o
  Рейтинг: 450 Неутрално

  За трите години самостоятелно управление на предишното правителство, общите разходи на бюджета са 65 млрд. 712 млн. лева. За три години управление ГЕРБ са похарчили 83 млрд. 464 млн. лева, каза той.
  ГЕРБ са похарчили със 17 млрд. 752 млн. лева повече от Тройната коалиция.
  Това каза председателят на НС на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев на пресконференция в централата на БСП, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
  Признанието ,на станишев ,че БСП и коалиция са окрали Държавният Бюджет със 17.752 милиарда. НЕ СА ГИ СЪБРАЛИ ДА ГИ ПОХАРЧАТ ЗАЩОТО СА ГИ ОКРАЛИ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK