Николай Радулов, бивш секретар на МВР: Изнесеното за Буда е сензационно, но не е компрометиращо

НИКОЛАЙ РАДУЛОВ

© Юлия Лазарова

НИКОЛАЙ РАДУЛОВВ неделя сайтът "Биволъ" публикува документ, с който Бойко Борисов е бил предложен в края на 1996 г. за вербуване като информатор на ЦСБОП (Централната служба за борба с организираната престъпност, сега ГДБОП). Днес премиерът отрече, че е бил агент Буда, и неясно обясни, че не е получавал такова предложение, но казва още, че е отказал и дори призовава да се покаже документ, с който не приема сътрудничество.
Коментирането и евентуалното доказване истински ли е документът, какво се е случило след това, какво означава и т.н. тепърва започват. "Дневник" потърси Николай Радулов, който е бил секретар на МВР в периода 1997-1998 г., по време на управлението на Иван Костов и непосредствено в годината след евентуалното вербуване на Борисов. Въпросите ни бяха не само за конкретния документ и достъпа до него, но и по принцип как тогава и сега се работи с такива агенти. Радулов е и автор на "Дневник" по теми, свързани с организираната престъпност и сигурността. 


Г-н Радулов, как се доказва автентичност на документи за вербовка на агенти и информатори?


- Не може да се докаже, защото, ако  документът е истински, службата ще отрича. Това е
класифицирана информация, доколкото не става дума за документи на ДС от преди 1989 г.
Да приемем, че документът, представен от "Биволъ", е истински - какво означава това практически?


- Документът е вътрешен за ЦСБОП, а това означава, че оперативният работник е направил връзка с интересуващото го лице и има намерение да започне работа по него като за кандидат агент. По онова време такъв документ се изготвяше, за да се официализират срещите на оперативния работник с кандидата, така че да не се създаде подозрение за някакъв личен интерес при срещите.


Тоест вие смятате, че наличието на самия документ не доказва връзка с агентурния апарат на службата?


- Дори и да имаше такава връзка, това се случва през 1997 г., тоест става дума за полицейска служба, занимаваща се с организираната престъпност в национален план и с международно сътрудничество. За всеки, който има информация за действия, свързани с организираната престъпност, е въпрос на гражданска доблест да ги сподели с компетентните органи, стига да е сигурен, че няма да го изложат на удар на същата тази организирана престъпност. Дали това споделяне ще е спонтанно или организирано, няма значение.


Ако има и други документи?


- Смятам, че няма, доколкото съм правил проверка на Борисов през 1997 г. Но ако има и други документи в централния архив на МВР или НСБОП, то е възможно такъв тип връзка да служи и за защита на обекта на интерес - кандидат-агента, от опитите на други специални служби да започнат проверки за него.


Защото ако той е кандидат-агент, тогава би трябвало при всеки опит за проява на интерес към този кандидат-агент оперативният работник да бъде предупреден и той от своя страна да прецизира отношението си към кандидата: да го предупреди или да прекъсне връзката, или да го подложи на проверка...


Вие защо сте правили проверка за Бойко Борисов през 1997 г.?


- Имаше някакъв скандал между гардове на ИПОН и гардовете на Антоан Николов (тогава председател на Столичния общински съвет - бел.ред.), при който отнеха лиценза на Борисов. Проверката я възложих, за да си изясня какво представлява Борисов. Резултатът беше, че не е имал връзка със службите, освен че е завършил ВСШ (Висшата специална школа към МВР - каквото е по старото име на известната като Школата в Симеоново - бел. ред.) и е бил служител на пожарната.


Как разбирате мотива на оперативния работник, който смята Борисов за ценен с това, че "има контакти с лица, представляващи оперативен интерес"?


- Това може да се тълкува различно: че е имал такива връзки, което всички знаем от регистрациите на съвместни фирми с Румен Николов-Пашата, Алексей Петров и други. От друга страна, може да е ставало дума за конкретен интерес по конкретно дело на НСБОП от онова време.


Разсъжданието, че към Борисов се е подходило по този начин, защото има връзки с организираната престъпност, може да е вярно, но нека се има предвид, че тогава той е бил ръководител на охранителна фирма, а тя по това време е могла да върши работата си само като балансира между интересите на мутрите и МВР. Охранителната дейност, която бе възможна, защото МВР по Жан-Виденово време не разполагаше с капацитет да защитава обекти на частния бизнес (или не искаше да го прави), би могла да се извършва или в условия на разбирателство, или чрез конфронтация. И в двата случая  след години информацията се поднася или като сътрудничество с бандитите, или като реакция на друга бандитска групировка.


Познавате ли Младен Георгиев (оперативният работник, предложил Борисов за информатор според документа в "Биволъ"), сега главен секретар на ДАНС, и вярно ли е, че е бил уволнен от ЦСБОП през 1997 г. заради "връзки с групировки"?


- Слабо го познавам. По времето, когато бях на работа в НСБОП, той беше служител в гаража, задочник в школата на МВР. Чувах от колеги за него и за Спасов (Спас Спасов - началникът на сектор в ЦСБОП, който е утвърдил вербуването според документа в "Биволь" - бел. ред.), че са виждани с лица от криминалния контингент, но не разполагам с факти.


Къде се съхранява информацията за агентите?


- За агентите информатори – в специализиран архив, но за кандидатите, както се разбира от
материала на "Биволъ", може само да бъде записана в сектора. Специално за този случай едва ли има някаква следа.


Има ли срокове на заличаването на такава информация?


- Няма срокове. Но си задайте въпроса възможна ли е такава ситуация - да бъде оставена да съществува информацията, след като Бойко Борисов става главен секретар?


 Как може да бъде изтрита - унищожена?


- Със специално предложение, ако наистина съществува и е регистрирана, но самото предложение също оставя следа.


Кой е имал достъп до тази информация? И съответно до евентуалното й изнасяне?


- Конкретно за този случай – Спас Спасов  и Младен Георгиев, но се съмнявам източникът да е Младен, защото той беше и е много близък до Борисов. По вероятно е да е била притежание на Спасов, който да я е продал на заинтересовано лице, например Алексей Петров. А възможно е това да е направено и от някой от наследниците на Спас в службата.


На позициите, на които е бил Борисов, имал ли е възможност да заличи тези документи?


- Да, но не и без да остави следи и свидетели. Моето мнение е, че този документ е бил изготвен
навремето, не е бил заведен по съответния начин, а при напускането на Спасов той си го е
прибрал като някакъв актив за в бъдеще.


Като е бил назначаван Бойко Борисов за главен секретар (първа държавна длъжност),
това проверено ли е и как се прави "освобождаване", ако е бил вербуван?


-  Такива назначения са политически и не се прави проверка, за каквато питате.


Законовите изисквания да не си агент?


- Проблем би имало само ако си бил агент на ДС отпреди 1989 г.


 Защо се появява сега този документ - знак за какво е към Бойко Борисов според вас?


- Някой иска да му окаже натиск. Възможно е зад този ход да става дума за събития и интереси,
които не са публично известни.


Кой има интерес според вас?


- Много са заинтересованите... Политически противници, засегнати бизнесмени, лица от
близкото обкръжение...  Бойко много пъти е давал сигнали за приятелство с определени
кръгове, а след това се е дистанцирал от тях и дори е обвинявал политическите си противници във връзки с тях!


 Знаете ли за други известни информатори?


- От този тип за пръв път се появява информация. И според мен тя може да е сензационна, но не
е компрометираща.


 Случва се преди консултативния съвет при президента?


- Ами в страната ни всичко е или пред някакво събитие или след – ако няма съвет, ще е станало
престъпление, или еврокомисар на посещение, или Борисов е някъде на посещение.
.
 Какво може да се очаква като продължение?


- Нищо особено. Противниците му ще го критикуват, поддръжниците му ще го хвалят, че дори
през 1996 г. се е борил с организираната престъпност.


Как най-кратко бихте обобщили скандала?


- Пак казвам, изнесените материали са сензационни, но не ги намирам за компрометиращи. И казвам това с уточнението, че в никакъв случай не съм фен на Борисов.


След като материали от службите на МВР могат да се окажат навън, коя е гаранцията, че такива документи не попадат и сред босовете на престъпните групи и на това се дължи и взаимното им изтребване?


- Никаква гаранция. През последните години сме свидетели на грандиозно изтичане на информация – включително и от СРС, засягаща висши полицейски чиновници. И дори премиера Борисов, както всички видяхме.


Сменям малко посоката на темата - как днешните служби преценяват на чия информация от ъндърграунда да разчитат? Как например министър Цветанов определя на кое криминално проявено лице на сведенията да даде вяра - както на Демби например, и кои да отхвърли?


- Проблемът е, че агентурната мрежа е почти несъществуваща. Приоритетите са дадени на
работата със СРС. Световният опит обаче показва, че без широка мрежа от осведомители
не може да се разкриват престъпления – това всъщност се вижда от реалния свят, в който съществуваме.


Информацията, получавана от заинтересовани лица, които са разследвани или подсъдими за
дадено престъпление, като че е в основата на голяма част от делата сега. Винаги към такива
свидетели трябва да се подхожда с голяма доза съмнение, защото обикновено информацията
е изтъргувана с оперативните работници, разследващите или прокуратурата срещу индулгенции
за извършени престъпления. Тези хора се опитват да отърват кожата си или да неутрализират
конкурентите си с ръцете на правоохранителните органи и понякога успяват.


В "Биволъ" се прави опит да се пренесат проблемите на агентурата на ДС към създавания след 1992 г. апарат от секретни сътрудници. Ако бъде подет този опит, ще съсипе и едва мъждукащите искрички на тази работа, липсата на която прави съвременните специални служби слепи, глухи, безпомощни.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK