Николай Младенов: Имаше натиск да не се излиза с конкретните данни за атентата

Николай Младенов

© Цветелина Белутова, Капитал

Николай МладеновПубликуваме интервюто на външния министър Николай Младенов в сутрешния блок на БНТ, след като вчера вътрешният министър Цветан Цветанов оповести последните резултати от разследването на атентата в Бургас и заяви, че ливанската групировка "Хизбула" е финансирала атаката и е съпричастна с нея.


Как трябва да тълкуваме формулировката "обосновано предположение", която не е еквивалентът на факти и доказателства?
- Тази формулировка означава, че на този етап разследването, което сме направили, което нашите служби са направили, потвърждава, че имаме достатъчно основание да смятаме, че този атентат на летище Сарафово е организиран, вдъхновен от хора, които са част от военното крило на "Хизбула".


Оттук нататък това, което ни предстои да направим, е да започнем няколко процедури за съдебно сътрудничество - на първо място с Ливан, на второ място с Канада и с Австралия, за да може да се съберат още допълнителни данни, които само обаче ще потвърдят наличността на това, което вече беше изнесено пред съвета за национална сигурност вчера. Тъй като на този етап данните са класифицирани, тъй като все още засягат хора, които са извън нашата юрисдикция, не можем да ги извадим на публично място в момента.
Но още веднъж искам да уверя абсолютно всички, че разследването, което българската страна направи, което българската страна организира и води изцяло в сътрудничество с нашите съюзници, със службите на страни от двата края на света - в крайна сметка тук е и Австралия, и Канада, и много други бяха ангажирани - е абсолютен пример за начина, по който трябва да се работи, когато има такъв тип заплаха за националната сигурност. И фактът, че вчера министърът на вътрешните работи обяви тези данни, реакцията в международната общност показва, че сме абсолютно на правилния път и че това е правилната политика, която да следваме. Това в крайна сметка ни прави по-сигурни и ни прави по-защитени от опитите на всевъзможни терористи не само към нас, а и към целия Европейски съюз, да отправят заплахи.


Основният въпрос, който се налага след вчерашния ден, е дали имаме достатъчно сигурни данни за това, което стана ясно?
- Можете да бъдете абсолютно убедени, че не бихме си позволили подобна формулировка, подобно изявление, ако нямаме достатъчно данни. И мисля, че фактът на подкрепата на изявленията, които още вчера бяха направени от нашите съюзници от двете страни на океана, и най-вече две много важни изявления, които като че ли минаха незабелязани поне във вчерашния ден от българската общественост.


На първо място на ливанския министър-председател, който каза, че ливанската страна е готова да сътрудничи с България в това разследване - ние вече сме започнали съответните процедури в тази посока - готова да сътрудничи, защото те също имат интерес от разкриване на истината не само за този атентат, а и въобще в борбата срещу тероризма. Между България и Ливан има много добри традиционни връзки, които ще бъдат запазени и които са в основата на това добро сътрудничество, което днес очакваме.


И второто изявление, разбира се, на г-жа Аштън (Катрин Аштън - върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността - бел.ред.), която ясно и категорично заяви, че случилото се в Бургас е предизвикателство към цяла Европа. И сега в рамките на Европейския съюз ние ще имаме дискусия какви са колективните мерки, които можем да предприемем, за да се предпазим от подобен тип заплахи в бъдеще.


Силен ли беше натискът от страна на Съединените щати и Израел?
- Искам да ви уверя, че никой никога в нито един момент не е оказвал натиск върху България да излезе с резултати от това разследване, докато ние не приключим собствената си работа. Приключването на собственото ни разследване стигна до тези изводи. Тези изводи не са резултат от внушения отвън.


Аз чух вчера коментарите, чух ги и на Консултативния съвет за национална сигурност. Мисля, че трябва да имаме малко повече уважение към собствената си държава, към собствените си институции, когато се взимат такива решения. В крайна сметка ние сме съюзници, ние сме в НАТО, ние сме в Европейския съюз. Европа, Северноатлантическият алианс не са нещо извън нас, което идва и ни натиска да направим някакви неща. Решенията там се взимат с нашия глас.


Отговорността, която имаме, се споделя с всички наши съюзници. Това е нашето семейство, в което ние взимаме решенията. Дори ако трябва да бъда честен, може спокойно да се каже, че натискът беше по-скоро отвън да не се излиза с тези данни, да не се назовава тази истина, която имаме... и за съжаление той дойде от среди в България, което е най-жалкото и което всъщност може би е и най-притеснителното.


Защото когато имаме подобен инцидент, ние трябва всички да се обединим зад съответните разследващи органи, зад българските служби за сигурност и когато те стигнат до заключенията, които са стигнали, да ги подкрепим, защото това отправя сериозното послание към света, че България като държава, българската нация, българският народ са способни да преминат през това изпитание единни и да преминат по начин, по който го преминават всички останали страни в Европа.


Ако ние бяхме скрили това, което вчера реално беше представено пред консултативния съвет, ако се бяхме поддали на това изкушение да замълчим, да замотаем истината, ако искате, тогава заплахата за националната ни сигурност ставаше много по-голяма, защото тогава посланието, което излъчваме към целия свят, е: вижте, там всичко може да правите. Това не е посланието, което България може да излъчи.


И вижте реакциите, които само в часовете след вчерашното изложение, похвалите, които дойдоха за нашата страна, за разследването, за хода на работата на следствените органи, похвалите, които дойдоха към България, говорят най-ясно за това кои са нашите истински съюзници, къде е нашето семейство. И доверието, което има към нашата страна, отвън е може би по-голямо, отколкото доверието, което ние сами, вътре в България, имаме към собствените си институции. Нека да се замислим и за това.


Казвате, че България ще стане по-сигурна страна, тъй като това би стопирало повторение на този сценарий, който се разигра в Сарафово, обаче пък много хора се притесняват, че можем да станем обект на възмездие от страна на "Хизбула". Споменахте между другото военното крило на "Хизбула" и преди малко в разговор в студиото стана ясно, че "Хизбула" е малко аморфна структура, едно крило от нея дори има запазена квота в управлението на Ливан.
- Никой няма запазена квота. Политическата част на тази организация в момента е в правителството на Ливан. Това е резултат на изборите, които бяха проведени там. "Хизбула" е една много сложна организация, със сложна структура и със сложна функция в ливанското общество - и политическа, и социална, и т.н.


Но когато говорим за политическо представителство, когато говорим за легитимно участие в един, в нормалния политически живот, никой не поставя тези въпроси, тези теми под въпрос, а когато говорим обаче за актове, които са свързани с тероризъм, хора, които са инспирирали, идвали в нашата страна, планирали тази атака, извършили я, тогава отговорността трябва да бъде търсена от тях. И затова нашето желание в момента е в три посоки - първо, да стане ясно на целия свят, на всички хора, които смятат, че могат безнаказано да атакуват Европа, Европейския съюз, че това няма да се случи, че когато се разкрият данните за тях, те ще бъдат показани пред целия свят и ще бъдат доведени в крайна сметка до съд и до присъда.


Второ, че ние ще сътрудничим с ливанските власти, ще сътрудничим с всички наши съюзници, за да може наистина да довършим докрай този процес, който е много важен не само за нашата страна, а и за останалите страни в Европейския съюз. И, трето, че ще предприемем общи мерки, общи действия на ниво Европа. И това е посланието, което и г-жа Аштън изпрати вчера - че ние оттук нататък започваме тази дискусия. Тя няма да е лесна тази дискусия, защото ще трябва да има консенсус на ниво 27 страни членки. Но да не забравяме, че ние в тази дискусия не сме сами, по никакъв начин не сме в някаква изолация или в някаква трудна позиция, напротив, ние имаме много ясни данни, които ще представим сега, след вчерашното заседание, на всички колеги в Европейския съюз и на тази база ще започнем дискусията за това какво можем да направим заедно.


Каква ще бъде позицията на България в тези дискусии в рамките на Европейския съюз? Знаем, че има държави, които живо се интересуват от това дали "Хизбула" ще бъде обявена за терористична организация от евросъюза.
- Няма държава в Европейския съюз, която може да си позволи да не се вълнува от проблема с тероризма.


Но има, общо взето, два лагера.
- Има, разбира се, различни аргументи, различни тези, различни политически ситуации, които трябва да се вземат предвид, но в крайна сметка решенията в Европа ще бъдат взети на ниво 27, за което се изисква консенсус. Всички ще бъдем абсолютно единни, за да се предпазим от подобен тип атаки в бъдеще. Колко време ще отнеме тази дискусия, каква е процедурата тя да се случи, какви аргументи ще бъдат изнесени.


От наша гледна точка ще бъдат изнесени аргументите на това, което видяхме, че се е случило в Бургас, това, което ние знам. Останалите страни членки също имат своите аргументи, не една са били страните в Европа, които са били обект на терористични заплахи, все повече са всъщност тези страни. Има страни, в които в момента текат процеси срещу заподозрени хора във връзка с терористични организации, една такава държава е например Кипър. Така че нека да оставим да се развие нормалният цикъл на вземане на решения в Европейският съюз и през следващите месеци ще видим какви са, какви ще бъдат резултатите от него, но аз съм убеден, че в крайна сметка те ще ни направят по-силни.


От думите ви разбирам, че България смята, че има достатъчно аргументи "Хизбула" да бъде обявена за подобна терористична организация?
- България, ако нямаше достатъчно аргументи да заяви вчера, че следите на този атентат водят към военното крило на "Хизбула", нямаше да го направи, в това можете да бъдете сигурни.


Не е ли възможен сценарият хора, които формално членуват във военното крило на "Хизбула", но самото крило да не седи зад организация на този атентат?
- Аз не можах много да разбера въпроса ви. Прощавайте, но ако ти си част от една група, която се занимава с терористична дейност, тоест отговорността вече за това не е само твоя, а е и на цялата група. И пак казвам, не само ние, не само Европа, ако искате, не само Съединените щати или нашите съюзници в НАТО, властите в Ливан имат интерес от разкриването на истината за този атентат, защото те нямат интерес върху тяхната страна да пада това петно и те нямат интерес тяхната страна да генерира несигурност към по-широкия регион на своите съседи или, най-общо казано, в Европа.


Затова и вчера думите на господин ливанския министър-председател бяха много ясни и категорични: не само ние имаме добри отношения с България, не само ние ще сътрудничим на това разследване, но ние ще запазим сигурността на европейските и на българските граждани. Това послание е най-важното, така, от казаните неща през вчерашния ден, които потвърждават, че ние сме на правилния път и че имаме съюзници, с които ще доведем докрай действията, които сме започнали. Така че няма основание за някакъв страх, няма основание за някаква паника в случая. Напротив, мисля, че има по-скоро основание за това да дадем пълната подкрепа на съответните следствени и други органи в българската държава, които могат да си довършат работата спокойно...


Наистина ли смятате, че правителство, в което участва "Хизбула", макар и политическо ѝ крило, ще съдейства напълно за разкриването на потенциални участници от страна на "Хизбула" в атентата?
- Ливан е една много сложна държава, в която има много сложни баланси, които трябва да се разгледат. Нека да не забравяме, че на тях им предстоят избори сега, през пролетта, да не забравяме, че страната е под огромен бежански натиск заради кризата в Сирия. Само за четири месеца бежанската вълна се е увеличила от около 40 хиляди на 250 хиляди, потърсили убежище в тази страна. Така че аз съм сигурен, че има достатъчно сили в тази държава, които искат тя да се, така, отърси от оковите на това впечатление, че е страна, която генерира несигурност, и в международен план.


Пак казвам, не е наш въпрос да коментираме вътрешните политически баланси в едно правителство, но много силни са в момента и настроенията, много силно е и желанието на нормалните хора в тази страна, както навсякъде другаде по света, да се излезе от ситуацията по начин, по който подобен тип заплахи да бъдат прекратени в бъдеще.


Съществува ли риск да се превърнем в една страна в някаква глобална политическа игра, например ако изявлението на българското правителство бъде използвано като повод за война срещу Иран?
- Не, това е прекалено фантастичен сценарий, който няма връзка с реалността. България, пак ще повторя, е част от Европейския съюз и от НАТО. Ние сме част от общност, която защитава определен тип политика, политика, изградена на ценности. По същия начин, по който ние заедно в Европейския съюз и заедно в НАТО взимаме решенията за развитието на нашия континент, за нашата сигурност, така и подкрепяме нашите съюзници тогава, когато те се изправят в борба срещу тероризма.


През последните седмици сме свидетели на най-мащабната операция, която Франция инициира в сътрудничество в страните от Западна Африка и с мандат от Обединените нации за борба с най-, така, дълбоко раковите образувания на международния тероризъм в Мали. Преди години българската държава беше обект на терористични атаки. Нека да не забравяме, че истинската терористична атака срещу България беше извършена в Кербала, когато бяха убити български военнослужещи с цел промяна на българската политика.


Ние не сме глобална суперсила, не сме обаче и някаква безгласна буква на световната карта на политиката. Ние сме страна - членка на НАТО, на Европейския съюз, която заявява своите позиции и ги отстоява в съюзничество с нашите съюзници. Това е рамката, в която функционираме, това е рамката, която ни дава най-голяма сигурност, и това е рамката, която ни позволява в крайна сметка да постигаме целите, които си поставяме в политиката или в икономиката дори.


Има различни тези - дали трябва да бъде проведена военна операция срещу Иран, или не трябва да бъде?
- Не, това е теза, по която няма различия.


Наистина ли? В рамките на НАТО...
- Няма различия по този въпрос, защото политиката, която всички в Европейския съюз водим, е, че трябва да бъде даден шанс на преговорите с Иран. И между другото вчера се взе и решение за следващ кръг от преговори между международните сили, които се водят в крайна сметка от Европейския съюз, ще се проведат, ако не ме лъже паметта, в Казахстан, с Иран по повод тяхната ядрена програма и съмненията, които все още съществуват.


Вие казахте, че в едно семейство винаги има различни мнения. Да, винаги има различни мнения, но има теми, по които в крайна сметка след дискусии, след обсъждания, след взаимни компромиси и, така, намиране на най-доброто златно сечение, ние винаги оставаме единни. Няма една тема в политиката на Европа по отношение на случващото се в Близкия изток, по отношение на, така, борбата с тероризма, ако искате, включително по отношение на политиката ни към съседите в Средиземноморието, по която ние да имаме различия в Европейския съюз.


Всички решения, затова и процедурите работят бавно, в крайна сметка се взимат с консенсус и със съгласието на всички страни членки. Това ни прави длъжни не само пред българското общество, но пред всичките ни съюзници, добре да мотивираме предложенията си, добре да защитаваме позициите си и ясно да изразяваме това, което искаме да постигнем.


Би било интересно накрая да чуем вашия коментар за реакциите на някои опозиционни политически сили вчера след Консултативния съвет. Така, основната реакция беше от БСП и "Атака". Дори беше спомената думата, че България става мишена. Това нормално вътрешнополитическо говорене ли е?
- Разбира се, че не е нормално. Разбира се, че това е разочароващо политическо говорене. Въобще парадигмата за това, че някой те натиска или ти натискаш някого, съществува само в мисленето на българските социалисти и на "Атака". Пак казвам, не може да се отнасяме безотговорно към този тип решения. Премълчаването на истината няма да ни направи по-силни, напротив, то ще ни направи по-слаби. Нито в България това ще бъде уважавано, нито пред света това ще бъде уважавано, камо ли от нашите съюзници.


Вчера заключенията на разследването бяха представени пред Консултативния съвет за национална сигурност. Следваше всички политически сили да кажат - да, това са заключенията... Ние не очакваме от опозицията да седне и да обявява резултати или нещо такова, по никакъв начин, господ ни опазил от такъв сценарий, но всички да кажем - да, заставаме зад това, което са направили българските следствени органи, заставаме зад техните заключения и продължаваме оттук нататък напред. Това би била зрялата реакция. За съжаление може би още време ще ни трябва, за да достигнем до такова ниво на зрялост.


Смятате ли, че трябваше да уведомите малко по-рано опозицията за нещата, с които трябва да се съгласят, както вие твърдите? И още, така, направи много силно впечатление едно изказване от страна на "Синята коалиция", че докладът, който вие сте изнесли за Близкия изток, е бил повърхностен.
- Аз всякакви коментари съм чувал. Няма да отговарям, няма да влизам в дебат с тях, защото не намирам за необходимо. Политиката на България към Близкия изток и към целия регион е изцяло и 100 процента в центъра на това, което европейските страни правим заедно.


Що се отнася за дискусията вчера, за да може министър Цветанов да представи резултатите от това разследване, той трябваше да получи разрешение от съответния орган на българското следствие или прокуратура, които да му разрешат да изнесе за закритото заседание определени данни, които са все още, пак повтарям, дълбоко класифицирани, защото са свързани с юрисдикцията на други държави... и има още дейности, които трябва да бъдат извършени. Затова и вчера заседанието може би продължи толкова дълго и беше при закрити врати.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (94)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1107 Любопитно

  "Оттук нататък това, което ни предстои да направим, е да започнем няколко процедури за съдебно сътрудничество - на първо място с Ливан, на второ място с Канада и с Австралия, за да може да се съберат още допълнителни данни, които само обаче ще потвърдят наличността на това, което вече беше изнесено пред съвета за национална сигурност вчера."

  Ами ако не го потвърдят?

  TAKE THE RED PILL!
 2. 2 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 796 Любопитно

  §"Николай Младенов: Имаше натиск да не се излиза с конкретните данни за атентата"§
  Само такъв ли!?
  Защо хабите декари за празни приказки!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 3. 3 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  Е няма как да ви снесе всичката налична информация.....
  Бъдещето ще покаже кое как е било наистина, за къде препирате?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 4. 4 Профил на bobo_bobo
  bobo_bobo
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Младенов упорито работи за създаване на проблеми на България не само в арабския свят, но и в средите на ЕС.

 5. 5 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 583 Любопитно

  "Имаше натиск да не се излиза с конкретните данни за атентата"

  За обратния натиск нито дума, а?
  Като партизани са станали и тези...

 6. 6 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#1:"Beyond"]Ами ако не го потвърдят? [/quote]

  Те вече го направиха.

 7. 7 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Хронологично събитията се подреждат така:
  Иран наближава момента, когато ще е способен да създаде ядрена бомба и този проблем трябва да бъде разрешен през 2013г.-Бенямин Нетаняху 11.12.2012
  Хизбула да бъде призната за терористична организация от от ЕС - декларация на конгреса на САЩ-05.01.2013
  21.01.2013 - Обама встъпва във 2 мандат
  22.01.2013 - Ликуд печели изборите.Нетаняху премиер 2 мандат.
  Съждение-съждение-умозаключение.Защо на 05.02 България посочва Хизбулла.Защо не преди 2 месеца?
  Мога да направя Обективно Предположение,че на БГ е оказан не просто натиск какви да бъдат резултатите,но и КОГА ТОЧНО да бъдат изнесени,с цел да се удовлетворят военно-стратегическите намерения на САЩ и Израел.

 8. 8 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Дано оповестената теза е истинна и добре подплатена с някакви данни и доказателства, иначе ще си създадем големи проблеми!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 9. 9 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Никито си играе по-сценария? На него не му трябват три седмици в САЩ, като на Туй, за да си научи текста?

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 10. 10 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1107 Любопитно

  "Защото когато имаме подобен инцидент, ние трябва всички да се обединим зад съответните разследващи органи, зад българските служби за сигурност и когато те стигнат до заключенията, които са стигнали, да ги подкрепим ..."

  Това отнася ли се за всички случаи на неразкрити знакови убийства до сега?!

  Нашите прекрасни служби, които няма какво друго да направят горките, освен да си правят изводите и заключенията от подадената им отвън информация и от "уликите", които извършителите и организаторите на атентата са благоволили да им оставят на терен.

  Горкият наш външен министър, който няма какво друго да направи, освен да се съгласи с казаното му от горните служби и от външните им информатори.

  Остава да се осланяме, че първоначалния източник на информация казва истината ...

  А дали е така, кой, кой ще ни каже?

  TAKE THE RED PILL!
 11. 11 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2071 Неутрално

  Канада, Австралия и Ливан членуват в Хизбула ? ... Така ли да го разбираме?
  Направо не ми се вярва колко е дълбока мисълта на външната ни политика!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 12. 12 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3458 Неутрално

  Егати шменти-капелите!

  Хем информацията била "класифицирана", демек секретна - хем разгласяват в специално изявление за световните медии до къде били стигнали и от кой точно ще искали "съдебна поръчка". Тепърва! А оноя, терористите и помагачите им, сега чакат ли, чакат да ги привикат, нали?

  И като са толкова сигурни, че е Хизбула, (в което и аз вярвам), то защо тогава го казаха така витиевато? И на такова по-ниско ниво? Не Президент, ни Премиер, ни Председател на НС, а ... просто Вътрешен министър?
  И всички "отговорни лица" се скатаха да дадат мнение?
  И в този контекст, като вземем твърдението на Никито, че натискът бил да не се огласява, то ... излиза, че Плевнелиев, Борисов и Цачева са се поддали на натиска? И сал един Цецо героически не се е поддал? Ама тогаз героичният Цецо върви срещу началника си! Или не върви? Ама тогаз Началника, дет' карал влака за всичко в тая държава, що мълчи, а не поема отговорността? След като въпросът е от такава изключителна важност?

  Аман!

 13. 13 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Когато не се посочват доказателства, може всичко да се твърди! Щом дори Костов днес разкритикува действията на правителството, значи т.н. косвени доказателства за причастността на Хизбула не са никакви доказателства!

 14. 14 Профил на sandanski
  sandanski
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#8] от "Georgi Yordanov":

  ние проблеми няма да имаме , проблеми ще имат евреите . надига се някаква сила която евреите немогат да контролират . видях страха в учите им .

 15. 15 Профил на flisk
  flisk
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Еееех, нямало разлики по мненията за Хизбула, нямало разлики за мненията в НАТО за Иран... Хубавец ! Може ли външният министър да се прави, че не чете международните новини и че е по-слабо запознат от средностатистически журналист...

 16. 16 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  Всъщност най-важното изявление дойде от Европол, който се е произнесъл именно по досегашните данни и обстоятелства разкрити от българските и др. партньорски служби - МОСАД, ЦРУ, МИ2... И оценката на Европол е положителна. Без такава оценка ЕС не може да предприеме политически действия, каквото и да говори Аштън. Е, има и още едно препятствие - това са френските и германски служби, които, ако могат, биха опровергали събраните доказателства. Но едва ли ще могат...
  Ние не си даваме много сметка за какво се говори, но вероятно става дума за снимков материал, подслушани разговори, копия от платежни документи и др. физически улики. Те са предоставени на българската страна именно от тези служби. Вероятното слабо място на "доказателствата" е твърдението за съпричастност на тримата към Хисбула - тези доказателства вероятно са агентурни доклади на агенти на МАСАД и/или ЦРУ.
  Точно по този пункт френските служби, например, биха могли да търсят опровержение, тъй като вероятно разполагат със собствена агентурна мрежа в Ливан.
  Така или иначе разследването върви, и не би тръгнало с това темпо, ако нашето правителство си беше затраяло. А ако помислим че изборените доказателства са налични, правителството не е имало шанс да не огласи разултатите. Важното в случая е, че винаги можем да изтъкнем, че най-важните доказателства по случая са ни предоставени от други служби. Мисля, че нещо такова е обяснявал вчера Младенов пред арабските посланици.

 17. 17 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2071 Неутрално

  [quote#6:"Harvey Specter"]Те вече го направиха. [/quote]И 'кво ...?
  - Някои твърдят, че има извънземни ...
  - Други, че земята е плоска ...
  - Трети, че бактерия гризе Луната ...
  ... а доказателства има ли ???

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 18. 18 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1176 Неутрално

  Не вярвам на комсомолски секретари с родители от бкп номенклатурата, впоследствие сменили политическите си възгледи поне три пъти и сменяли партиите като долно бельо...

  На такъв човек не вярвам. Такъв човек е без достойнство, зависим и лесно се манипулира.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на escarinae
  escarinae
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#7] от "нервна":

  Твърде точно и твърде нерадостно като картина.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Искам да ви уверя, че никой никога в нито един момент не е оказвал натиск върху България да излезе с резултати от това разследване
  ===================
  Споко, бе Николайчо. Верваме ти. Верваме ти и за това ,че са ти казали и точно на коя дата да съобщиш ''благата вест''.

 23. 23 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  [quote#7:"нервна"]Защо на 05.02 България посочва Хизбулла.Защо не преди 2 месеца? [/quote]
  Ето един вероятен отговор.
  България се дърпаше и с основание да даде квалификации на атентата, докато не се съберат достатъчно доказателства. Фактът че вчера го направи, показва, че вече такива доказателства са налични. И са такива, че България просто не може да продължи да протака Неоспорим факт е, че протакахме колкото можахме...
  Всички аргументи за политически натиск върху България от високо ниво, могат да се обяснят с:
  1. Научаване от първа ръка мнението, интересите на България
  2. Търсене на гаранции и ползи за България
  3. Синхронизиране на политики след публкуването на данните за атентата.
  Натиск има но той не е таен и конспиративан. Отдавна се знаят позициите и на САЩ,Израел и Великобритания, и на Франция и Германия и ЕС като цяло.
  Ако са ни натиснали или манипулирали това е станало чрез предоставените ни от партньорските служби данни.

 24. 24 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  [quote#23:"Дамян"]Ако са ни натиснали или манипулирали това е станало чрез предоставените ни от партньорските служби данни.[/quote]

  Бинго!

  TAKE THE RED PILL!
 25. 25 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1050 Весело

  [quote#22:"kolizej"]Верваме ти и за това ,че са ти казали и точно на коя дата да съобщиш ''благата вест''. [/quote]
  Никаква дата не са му нареждали. Датата е избрана от павианите. 5-ти февруари е Ден на народните буди и абсолютно логично е следващият ден да е Ден на будисткото просветление.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 26. 26 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3458 Неутрално

  [quote#7:"нервна"]Мога да направя Обективно Предположение,че на БГ е оказан не просто натиск какви да бъдат резултатите,но и КОГА ТОЧНО да бъдат изнесени,с цел да се удовлетворят военно-стратегическите намерения на САЩ и Израел. [/quote]
  Ник'во "Обективно Предположение"!
  То си лъсна, че моментът е планиран отдавна.
  Плевнелиев нали баш след посещението си в Щатите даде "дедлайн" по въпроса точно за тази седмица ...
  Само не ми е ясно защо американците избързаха с няколко часа от сценариото? Само за да подгряват публиката? Или не им пука?

 27. 27 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  До коментар [#24] от "Beyond":
  Но трябваше да продължа - българските служби нито имат възможост нито имат политическа мотивация да опровергават агентурни данни на приятелски служби Все пак е по вероятно те да са достоверни и какво правим ако се окажат наистина истински?
  Това обстоятелство, обаче, ни оневинява в известна степен, както в ЕС , Франция и Германия, така и пред арабските държави. Вижте позицията на Ливан... От тук нататък всички политически органи ще гледат на тази оперативна информация като продукт не на Българските служби и българското правителство, а на МОСАД, ЦРУ и някое си МИ
  Никой там не си прави илюзии в това отношение. От нас се искаше политическия жест и ние им го дадахме.

 28. 28 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 845 Любопитно

  До коментар [#23] от "Дамян":
  [quote#23:"Дамян"]Фактът че вчера го направи, показва, че вече такива доказателства са налични. [/quote]

  А ти откъде знаеш,че в последните дни са събрани тези доказателства.И как точно в удобния момент разполагаме с тях? Кой е удобния момент ли? Удобният момент е преизбирането на Обама и Нетаняху.Каквито и планове да са имали,няма как да ги реализират,ако не ги преизберат,нали? Замисли се.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 30. 30 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3458 Неутрално

  [quote#27:"Дамян"]българскте служби нито имат възможост нито имат политическа мотивация да опровергават агентурни данни на приятелски служби Все пак е по вероятно те да са достоверни и какво правим ако се окажат наистина истински? [/quote]
  По въпроса за достоверността има един малък прОблем.
  Те този:
  http://www.rawstory.com/rs/2012/06/13/colin-powell-regrets-u-n-speech-justifying-the-iraq-invasion/

 31. 31 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3012 Неутрално

  "Ливан е една много сложна държава, в която има много сложни баланси, които трябва да се разгледат. Нека да не забравяме, че на тях им предстоят избори сега"

  Голям балансьор се извъди Младенов, особено с
  тези твърдения за отговорността на сложната и
  според него организация в предизборния период:

  "сложна организация, със сложна структура и
  със сложна функция в ливанското общество -
  и политическа, и социална, и т.н."

 32. 32 Профил на sandanski
  sandanski
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#28] от "нервна":

  тази сила е по силна от Обама и Нетаняху . никой неможе да спаси вече евреите .

 33. 33 Профил на nelva
  nelva
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Правилно.
  Сега какво - обикновените хора да треперят.
  Вие си имате по 10-20 бодигарда - като жив щит /нещастници на заплата/.
  А народа - да гние.
  ЦвЦв хич не му пука за народа.
  Гледа само как да се хареса на американците-лиже-лиже-чак лиги му текат.
  Има си 6 апартамента и кой знае още колко къщи все някъде ще се скрие.
  ББ има 4 м. ограда и жив щит.
  Ние да му мислим.
  Голяма работа-някакъв нещастен МАТЕРИЛ .

 34. 34 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 636 Весело

  [quote#25:"Вени Г."]Ден на будисткото просветление. [/quote]
  Това по еврейския календар трябва да е.

 35. 35 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  До коментар [#30] от "xm...":
  Това са анализи и умозаключения извън конкретните обекти които изброих С такъв подход не може да се докаже нищо конкретно но може да се манипулира общественото мнение в една или друга посока. Аз например, бих могъл да посоча изявления на говорителя на Хисбула от преди 5-6 г.
  Проблемът ни днес е съвсем друг.
  1. Предоставени са ни доказателства от партнорски служби.
  2. При наличието им българското правителство НЕ МОЖЕ повече да протака с ПОЛИТИЧЕСКО изявление, но същевременно изтъква когато и където меже, че събраните данни на са от нашите служби
  3. Има сили - френските и германските служби, които също са приятелски и които със сигурност ще положат усилия да опровергаят събраните доказателства.
  Точно затова ЕС няма да вземе БЪРЗО желаните от САЩ и Израел политически решения, а ще даде време на "алтернативните" служби да поработят

 36. 36 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2071 Неутрално

  [quote#32:"sandanski"]никой неможе да спаси вече евреите [/quote]Има нежелание да се разбере проблема ... Израел периодично убива араби .... и следват отмъщения /там е така : око за око, зъб за зъб/. Тези които си отмъщават за убитите си братя са обявявани за терористи и врагове на цялото човечество. Дори да се унищожи Хизбула и всички "Ал чаршаф", атентатите ще продължават на лично ниво, докато Израел не си седне на задника. Жалко, че и нас ни замесиха.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 37. 37 Профил на Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Рейтинг: 1626 Гневно

  Путьо Маринкин!

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 38. 38 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  До коментар [#28] от "нервна":
  не съм казал че са от последните дни. Най-вероятно са от посещанието на Калин Георгиев в Израел. Човека стоя там две седмци
  А що се отнася до "удобния момент" какво щяхте да кажете, ако бяхме направили изявлението от вчера примерно още през лятото ? А ако го бяхме направили в края на м.г.? Вие винаги щяхте да втърдите едно и също Натиоск от САЩ, подходящ момент за Израел и САЩ и т.н. Същото щяхте да кажете, ако събитието от вчера беше отложено с месец, два, три... Вашите аргументи за "подходящия момент" с просто смешни.
  А защо точно сега... Ами агентурна информация се събира бавно. Отриването и следенето на определени лица по целия свят става бавно Събирането на още информация за тях (подслушване, снимане, следене) също иска време. Тези процедури тепърва ще продължат. Може да последва задържане и разпити и то НЕ от българските служби... Та може и да попрехвърлим "подходящия момент"

 39. 39 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Въпрос: "...Как трябва да тълкуваме формулировката "обосновано ПРЕДПОЛОЖЕНИЕ", която не е еквивалентът на факти и доказателства?"
  Отговор: "...Тази формулировка означава, че на този етап разследването, което сме направили, което нашите служби са направили, ПОТВЪРЖДАВА, че имаме достатъчно основание..."

  Предположението - потвърждава?!
  Какво да кажа? Да предположа, че е подлога, с което да потвърдя, че е такъв?! Няма да предполагам за неща, които са видни!

 40. 40 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 479 Любопитно

  Така както изглежда по форумите,май несправедливо небедихме добродушковците от "Хизбула" за атентатори. Неспрведливо ги набедихме тези човеколюбци, потънали до брадите в кръв.Трябва да подхождаме "национално отговорно" по рецепта на БСП/А така/КГБ. Трябва да се страхуваме, като казваме истината, защото ще ядосаме хората от хуманитарната организация "Хизбула".Това е толкова "патриотична" позиция.Трогателно.
  Господа от БСП/А така/КГБ и поддъжници, вие сте прави.На това правителство му липсва патриотизъм.А няма и матриотизъм. Веднъж и аз да съм съгласен с него.И както обикновенно несъгласен с вас.

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 41. 41 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3458 Неутрално

  [quote#35:"Дамян"]Това са анализи и умозаключения извън конкретните обекти които изброих С такъв подход не може да се докаже нищо конкретно но може да се манипулира общественото мнение в една или друга посока. Аз например, бих могъл да посоча изявления на говорителя на Хисбула от преди 5-6 г.
  Проблемът ни днес е съвсем друг.
  1. Предоставени са ни доказателства от партнорски служби.
  2. При наличието им българското правителство НЕ МОЖЕ повече да протака с ПОЛИТИЧЕСКО изявление ...[/quote]
  Моля?
  Цял Държавен секретар на САЩ лъже официално ООН точно за "доказателствата" от същите "партньорски служби", та да се започне война срещу суверенна държава, а сега нямало значение, когато същите служби дават доказателствата за някаква си организация, която като я подгонят, ще разбунят целия Близък Изток и ... нашичките били длъжни да дадат политическото изявление?
  Егати логиката!

 42. 42 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  До коментар [#7] от "нервна": А що се отнася до ядрената бомба на Иран, можеш да бъдеш сигурна, че примерно седмица преди да е напълно готова, Израел ще атакува Иран. И ще го направи без да се съобразява нито със САЩ нито с ЕС нито, с който и да е било друг. Защото за Израел няма нищо по-страшно от ядрена бомба в ръцете на аятоласите, същите които имат официална и публично декларирана политическа цел - заличаването на държавата Израел.
  Само че не се прави, че знаеш кога ще се случи това - кога Иран ще е готов. Това ако някой го знае на-добре, това е Израел и МОСАД. Този момент не е толкова близо, колкото се представя в политическото говорене по света. В крайна сметка политиката е затова да се оказва натиск чрез говорене, за да се избягват военни конфликти от такъв мащаб.

 43. 43 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2071 Неутрално

  [quote#39:"Мърмор"]"обосовано ПРЕДПОЛОЖЕНИЕ", [/quote]Да ви го преведа:
  Ако имаме "обосновано предположение", че сме бременни - бременността не е сигурна ... и бащата не е сигурен ... но за да е "обосновано" със сигурност сме прекарани яко. Сега вече е ясно!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 44. 44 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#36] от "t'Ankus": тотално си се объркал.Невинните араби,убивани от лошите израелци.Винаги арабите са нападали Израел. Израел също има право да се защитава.И верно е ,че работят по Стария завет.Но те не признават Новия...Но да са живи и здрави,че само те респектират "Ал чаршафите"

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 45. 45 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  До коментар [#41] от "xm...": Не съм казал че лъже, но това се отнася за една война преди доста време. Българското правителство не може да се осланя на такива изказвания от миналото и да прави аналогии спрямо предстоящето.
  Казах, че има кой да се противопостави на доказателствата по същество.
  От друга страна ти а и аз сме напълно свободни да изказваме съмнения по повод на доказателствата. Снощи в няколко свои поста писах, че е възможно въпросните доказателства да са подвеждащи. В този смисъл ти дължа извинение. Аз мисля като теб, но тук се опитвам да мотивирам позицията на правителството.
  От това не следва, че одобрявам това правителство Мисля, че и правителство доминирано от БСП щеше да е подложено на същата обработка и вероятно в крайна сметка щеше да постъпи по същия начин ... може би след допитване до руските служби, което ще е голям газ, ако се разчуе

 46. 46 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  [quote#45:"Дамян"]голям газ[/quote] хах.. гаФ исках да кажа

 47. 47 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3012 Неутрално

  [quote#36:"t'Ankus"]и следват отмъщения [/quote]
  Според някой версии този терористичен акт
  наистина е отмъщение от страна на иранските
  служби за несанкционираните и неосъдени убийства
  на ирански ядрени учени ....от неизвестен
  извършител.

 48. 48 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2071 Неутрално

  [quote#42:"Дамян"]за Израел няма нищо по-страшно от ядрена бомба в ръцете на аятоласите[/quote] Защото ще донесе край на бандитското поведение на Израел и ще постави основи на стабилен и дълготраен мир, базиран на ядрен паритет и взаимно уважение.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 49. 49 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1765 Неутрално

  ОБОСНОВАНОТО ПРЕДПОЛОЖЕНИЕ внесено в съда , ще накара съдиите да си съберат папките и да идат за гъби.

 50. 50 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2071 Неутрално

  [quote#47:"тулса"]Според някой версии този терористичен акт
  наистина е отмъщение [/quote]Това е ясно, че е отмъщение ... въпросът е кой точно от многото на опашката е отмъстил ... а опашката от отмъстители пред Израел е мноооооооого дълга

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 51. 51 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3458 Неутрално

  До коментар [#45] от "Дамян":
  Нещо не се разбираме с теб

  Аз съм почти сигурен, че атентатът е работа на Хизбула.
  Също така съм сигурен, че българските мешета, наречени политици, и за съжаление чрез тях и България, вкупом со се мат'рял и територия, са използвани за маша.
  А цялата кампания, която лъска така безпардонно с режисурата си, ме кара да наострям уши. Защото не съм израсъл с последния дъжд и съм ги гледал вече такива.
  И резултатите от такива кампании все са се оказали не това, за което е викала "Ура!" "международната прогресивна общественост", а доста по-различни ...

 52. 52 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  До коментар [#48] от "t'Ankus":
  Браво бе Имаме си открит фен на ядрените удари срещу Израел. Ако ставаше така, доста несимпатични държави, щяха да са заличени от земята... Например Северна Корея.
  А какво става с околните държави - с палестинците с йорданците, ливанците? Мислиш ли, че аятоласите могат да спасят чрез молитви правоверните и да изтепат само евреите?

 53. 53 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  До коментар [#51] от "xm...":
  е вече се разбрахме. И аз мисля така.

 54. 54 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3012 Неутрално

  [quote#38:"Дамян"]А защо точно сега.[/quote]
  Ами Дамяне, чети и други източници.
  1. Дълъг и конфиденциален разговор на
  Меркел с Байдън преди няколко дни в Мюнхен.
  2.Среща в Казахстан (ако не го "лъжела паметта "
  на Младенов) на 25 февруари на Ядрената петорка
  (плюс Германия ) с Иран.
  3.Скорошни избори в Ливан, където Хизбула е една
  от основните политически сили.
  4.Несъгласието на Франция ( и Германия) да
  разбалансират ситуацията в Ливан с обвинения
  срещу Хизбула, чието военно крило сигурно е
  инфилтрирано с ирански агенти и.т.н.
  п.п.Между прочем за борбите на различните крила
  в Иран четем малко... но там клановете са се хванали
  яко за гушите.

 55. 55 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2071 Неутрално

  [quote#44:"д-р Петроff"]Невинните араби,убивани от лошите израелци.Винаги арабите са нападали Израел. Израел също има право да се защитава.[/quote]Не аз започнах това: ... отмъщение ... отмъщение за отмъщението ... отмъщение за отмъщението на отмъстителите ... после пак отмъщение ... сетне пак отмъстители ...наказания, тероризъм.
  Не съм фен на "чаршафи", нито антисемит, нито антидюнер ...
  Това няма край! Там невинни няма!
  Да се оправят синовете Авраамови и от двете му жени - братя са. Да се разберат

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 56. 56 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2071 Неутрално

  [quote#52:"Дамян"]Имаме си открит фен на ядрените удари срещу Израел.[/quote]За никави удари не съм казал нищо, а за тъкмо обратното = взаимно въздържание от глупости и дълготраен мир за Израел.
  [quote#48:"t'Ankus"] и ще постави основи на стабилен и дълготраен мир, базиран на ядрен паритет и взаимно уважение. [/quote]

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 57. 57 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 3049 Неутрално

  [quote#13:"reakzioner"]Щом дори Костов днес разкритикува действията на правителството[/quote]
  Винаги съм вярвал, че за теб Костов е най-авторитетния политик. Не ти слиза от устата.

  Gunter glieben glauchen globen
 58. 58 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  До коментар [#54] от "тулса": Чета, чета Ако ми прочетеш по-внимателно постовете, ще видиш ясни доказателства за това. Например, че ТЕПЪРВА службите на Франция и Германия ще разглеждат предоставените от нас "доказателства" и ще се опитат, ако е възможно, да ги оборят. В ЕС сме така всеки си има интереси и трудно се достига до консенсус по такива сложни теми като това кой е терорист и кой не или по още по трудните теми за военна намеса тук или там.
  Това което направихме вчера е, че прехвърлихме топката в полето на ЕС - в полето на големите батковци Преди ние да направим изявление по темата инстутуциите на ЕС не можеха да се заемат с политическите аспекти на атентата по същество. Тепърва ще има още много политическо говорене. ЕС ще протака поне още половин година до вземане на ясно политическо решение. Дали някой бърза или не не е важно. ЕС НЕ БЪРЗА . Възможне е, заради небързането ЕС да бъде поставен пред вършен факт, но точно това май е желано от ЕС
  Но всичко това не пречи, междувременно да се оказва натиск срещу Хамас, Асад, Иран, натиск чрез политическо говорене, предупреждения, санкции... В крайна сметка това цели избягване на тежък военен конфликт. Цели постигането на определени цели (на ЕС!) с политически средства.
  Личното ми мнение е, че дори да се стигне до военни действия в Близкия изток, НАТО ще е извън този конфликт. Вероятно подкрепа на Израел ще окажат отделни страни като САЩ, Великобритания, Канада...

 59. 59 Профил на Kaspar
  Kaspar
  Рейтинг: 704 Неутрално

  "И доверието, което има към нашата страна, отвън е може би по-голямо, отколкото доверието, което ние сами, вътре в България, имаме към собствените си институции. Нека да се замислим и за това."

  Че как не, та вие всичките служите на чужди интереси. За една бройка да си го признаеш

  "I put a dollar in a change machine - nothing changed." George Carlin
 60. 60 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3458 Неутрално

  До коментар [#13] от "reakzioner":
  Щом дори Костов днес разкритикува действията на правителството ...
  коментар [#57] от "g_t_DimebagDarrell":
  Винаги съм вярвал, че за теб Костов е най-авторитетния политик....
  ********************************
  Емчи ... в случая Костов си е най-меродавният.
  Вече веднъж беше на този пангар и духа такава супа. С Косово.
  И, ако си спомняш, удържа чисто българската и прагматична позиция ...
  За разлика от сегашните ...

 61. 61 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  До коментар [#48] от "t'Ankus":
  Оф... добре, ще го кажа по друг начин.
  Светът би приел по друг начин иранската ядрена програма, промоцирана като възпиращо средство срещу израелска агресия. Но за да бъде това по-лесно смляно и преглътнато Иран трябва да се откаже от великата си цел да заличава държавата Израел. Комбинацията на двете неща е кошмарна...
  В крайна сметка Пакистан и Индия имат ядрено оръжие, имат верски спорове и чести военни погранични конфликти, но никоя от двете не иска да заличава другата...

 62. 62 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 695 Весело

  До коментар [#38] от "Дамян":
  До коментар [#51] от "xm...":

  Понеже тука са се събрали най-големите капацитети по международна политика коментиращи всяка клюка като факт и бистрейки всичко но не и това за което става дума, да обобщя и да попитам някои работи:
  1) Смятате ли че зад атентата стои Хизбола? - Две възможности - Или да: тогава разследващите да си свършили работата и е напълно нормално да обявят резултатите от разследването. Или не: в духа на конспирацията че някой е изискал нужните резултати за да натопят невинната терористична организация с цел предизвикване на война?
  2) Ако се приеме, че Хизбола стои зад атентата и разследването е установило това то смятате ли че трябваше това да се обяви както е прието навсякъде по света или да се последва предложението на БСП и Атака и да се замълчи в стим на маймунките дето не виждат не чуват и не говорят само и само да не се забъркваме в международен конфликт (в който вече сме забъркани от момента в който автобуса беше взривен) и с това да се бламираме пред най-близките си съюзници и да докажем че на нас в никой случай не може да се разчита?
  Мисля че отговорите са ясни за всеки трезво мислещ, но явно много хора тука живеят в някакъв паралелен свят...

 63. 63 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3458 Неутрално

  До коментар [#62] от "antikommunist":
  Понеже ме питаш - да ти отговоря.
  Виж ми мнението тук под номер 12.

  Вкратце казано ...
  Ако е вярна информацията на "партньорските служби", (които обаче излъгаха за Ирак) - то защо така витиевато и недостатъчно официално?
  Ако е вярно - изтъпанват се Президент, Премиер и Председател на НС и посочват с пръст.
  Ако има съмнения - си траят и разследват нататък.
  Пък те - по средата ... Цецо с "достоверна версия".
  А пък партньорите подеха - България обвини Хизбула!
  Усещаш ли номера?

 64. 64 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  До коментар [#62] от "antikommunist":
  Това какво мисля аз едва ли е от значение, но щом питаш за личното ми мнение то е:
  1. Да, смятам че зад атентата стои точно Хисбула и да, разследващите са си свършили работата доколкото могат. Представям си това така: Булгарските служби в резултат на няколко месечни разследвания се предоставили на братските служби данни за няколко заподозрени лица (повече от три). Вероятно са предоставили и данни от анализа на взривното вещество и на взривното устройство. Възможно е също така да са предоставили не данни, а проби за изследване ако предположим, че не ни достига специална апаратура за анализ. От този момент нататък разследването продължава извън страната и извън компетенциите на нашите служби, но в един момент се връщат резултатите от всичко това. Тези разултати (частично) ни ги съобщиха вчера. Всичко това може да се нарече добре свършена работа, според мен Някой друг може да мисли друго.
  2. Да, щом са налице такива данни българското правителство няма никакъв шанс да не го огласи. То е ДЛЪЖНО да ги огласи като факти от разлседването. И точно това се случи. Свидетели сме как българското правителство упорито отказваше изявления по въпроса вкл. и при посещението на Борисов при Обама. Това, което чухме тогава в официалните изявление беше точно това - България няма да се изказва по въпроса, докато не събере достатъчно данни.
  Освен това смятам, че България не е заплашена от разваляне на отношенията си вътре в ЕС в т.ч. и с Франция и Германия, защото на всички е ясно, че сме реагирали на данни на чужди разузнавания. По същата причина България не е заплашена и с разваляне на отношенията си с арабските страни, ните се е увеличила опасноста от терористични атаки на наша земя. Тази опасност така или иначе е вече доказано налична въпреки дюнерджийниците но не е станала по-голяма заради вчерашното изявление. Терористичната опасност така или иначе ще нараства за ЕС с наближаването на важни събития в близкия изток, с предстоящия политически натиск и т.н. В резултат на случилото се, обаче, се надявам да е нараснала способноста на службите ни (в сътрудничество със същите братски служби) да се противопоставят, да предотвратяват терористични атаки.

 65. 65 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 695 Любопитно

  [quote#63:"xm..."]Усещаш ли номера?[/quote]

  Не виждам никакъв номер и коментарите ти ти ми звучат като стандартното "недоволство от общата ситуация" без никаква конкретика по въпроса.
  Предтставянето на информацията стана от ресорният министър, както това се прави в повечето държави с парламентарно управление и това е на напълно официлно ниво. Не ми е известно Президента или премиера да не са на същото мнение като вътрешният минстър, и въобще той представи официалната държавна позиция.
  Представена беше информацията за резултатите от резследването такива какито изглежда са, с всички условности и с всички подозрения и индиректни улики. Ако ти си очаквал държавното ни ръководство да застане пред камера и да каже "те бяха! Дръжте ги!" значи не си от този свят. Всъщност можеха да го направят ако искаха да станат за смях. Политическите последици от резултатите от разследването следва да се координират със съюзниците ни. Но външна политика не се води на принципа "Дръж!".
  Това е вкратце: или презентираш информацията която имаш такава каквато е или се правиш на ударен и се бламираш пред всичките си съюзници. Останалото са познатите родни комплекси за прецаканост...

 66. 66 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 695 Неутрално

  До коментар [#64] от "Дамян":

  И аз така мисля. Само да добавя, че разногласията вътре в ЕС прекалено много се преовечават. Особено Германия при всяко положение е на страната на Израел: това е върховната доктрина във външната им политика още от времето на Аденауер. Единственото което не искаха са прибързани действия и необосновани наказателни акции. Доколкото работата при разследването е добре свършена тези опасения автоматично отпадат.

 67. 67 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  До коментар [#66] от "antikommunist":
  В този смисъл личното ми мнение е, че ЕС изобщо няма да бърза с обявяването на Хисбула за терористична организация. Ще го направи едва след консултации с Франция и след като френските служби се изкажат по въпроса. Предполага се, че френските служби имат силно присъствие в Ливан и са в състояние да дообогатят картинката или да опровергаят някои разузнавателни данно - примерно че точно посочените три лица са свързани точно с Хисбула.
  Но ЕС в никакъв случай няма да стои със скръстени ръце. Ще действа съобразно общите интереси, след като е постигнат консенсус какви точно са те

 68. 68 Профил на kosovar
  kosovar
  Рейтинг: 426 Неутрално

  г-н Младенов, ако четете кументарите под статията ви призовавам да подадете оставка, защото сте некомпетентен и сте потомък на агент на ДС.

 69. 69 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Не сте издържали този натиск, Министър Младенов.
  Не сещаш ли, че "просто" си го пренесъл от единия крачол, но не в другия, а върху "домашната" ни оценка за него? Обидно е "откровението" ти към нас, в това твое изказване?...

 70. 70 Профил на foo_you
  foo_you
  Рейтинг: 374 Неутрално

  само на мен ли, от ден на ден, този опротивява все повече и повече . . .

 71. 71 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  "Дори ако трябва да бъда честен..."
  Смущаващо - дали пък това , което е казал по- нагоре ,не е казано " не честено" ?

 72. 72 Профил на dimihas
  dimihas
  Рейтинг: 479 Неутрално

  "...парадигмата за това, че някой те натиска или ти натискаш някого, съществува само в мисленето на българските социалисти и на "Атака". "

  Много глупаво е да се правиш на луд, когато натискът е очевиден за всекиго.

 73. 73 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 645 Неутрално

  И затова ли Цветанов не ги изнесе на съвещанието при Президента? А на чиновниците от ЕС ще ги кажете ли? Защото ако не им ги кажете,те дали ще повярват на вашите "данни".Там има юристи,които добре различават "данни" от "доказателства". А ако ня тах ги кажете,то тогава кажете,че България вече я няма.От кои у нас ги криете? От парламента,от ръкводителите на парламентарните групи,от президента? Вие,изрбаният от българския парламент,по-високо ли стоите от него? И кой ви дава право вие да избирате,по-точно външни сили,та макар да са с името "по-голям брат" да определят,да избират какво българския министър на казва на българския парламент? Жална България при такава вдъншна политика!

 74. 74 Профил на smokingpipe
  smokingpipe
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Канада , Канада ... Командирът на ислямистите нападнали газовата станция преди дни в Алжир , също беше обявен за канадски гражданин ...

 75. 75 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Никито голям факир излезе!

  Натиск да посочим Хизбула и Иран имаше и то много голям! Нашите велможи ги привикваха ту в Израел, ту в Англия, ту в САЩ! И имаше яко набиване на чембери!

  Аз лично искам само истината, никакви догадки, подшушнати от държави, дето имат някаква политическа полза!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 76. 76 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  До коментар [#64] от "Дамян":

  Дамяне ,ама наистина е скучничко . Ако цитираш Кръглия зеленчук , цитирай го коректно . При Обама заяви че " няма да обявяваме резултати , докато не съберем достатъчно доказателства , ГОДНИ ЗА ПРЕД СЪДА." Да виждаш такива . Представяш си как шест месеца нашите служби са "разследвали " факти и доказателства и са давали данни на партньорите . Ами аз пък си представям как няколко часа след атентата в Сарафово пристигна Мосад , събра всички веществени доказателства ,които докопа на прима виста , натовари всички израелци и си ги прибра в Израел , без да им бъде зададен дори и по един въпрос от нашите служби . И след това им дадохме и ДНК проби , и отпечатъци , и снимки на атентатора . По думите на Борисов пред Обама в Белия дом.Върнати ни били резултатите и ние ги съобщаваме . Ами такае - но защо тези резултати не са оповестени от Израел? Защото , който си спомня звае , че веднага след обявяване от тяхна страна Хизбула за виновник, от всяка страна заваляха искания за доказателства . И нашето правителство също искаше такива . И вместо Израел да ги даде , предоставя ги на България да ги оповести . Е да , ама се оказва че няма какво и да се оповестява ,само "предположения" . Макар и обосновани .

 77. 77 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  До коментар [#67] от "Дамян":

  Не забравяй и Германия , където има и многобройна ливанска диаспора .

 78. 78 Профил на Богомил Харманджиев
  Богомил Харманджиев
  Рейтинг: 430 Неутрално

  До коментар [#3] от "boby1945":Бъдещето ще покаже кое как е било наистина, за къде препирате?

  “Хизбулла” проговори: България ни посочи под диктовката на Израел!

 79. 79 Профил на Богомил Харманджиев
  Богомил Харманджиев
  Рейтинг: 430 Неутрално

  До коментар [#6] от "Harvey Specter":"Те вече го направиха."

  “Хизбулла” проговори: България ни посочи под диктовката на Израел!

 80. 80 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1088 Любопитно

  До коментар [#55] от "t'Ankus":

  Можеш ли веднъж в коментарите си, да не се завъртиш като фурнаджийска лопата?
  Не си антисемит, но Израел бил виновен за всичко. Не си падаш по "чаршафите, но да оставим Иран да си прави каквото си иска. Не си за соца, но плачеш по индустрията му и т.н.
  Хайде, един път заеми твърда позиция и кажи от коя страна си: на нормалните хора или на Злото?

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82 Профил на gigow
  gigow
  Рейтинг: 479 Неутрално

  В математиката като умножиш минус по минус става плюс.

  Я да видим ако приложим двойното потвърждение към твърденията на министъра?


  "Николай Младенов: Имаше натиск да не се излиза с конкретните данни за атентата"

  ДА бе, ДА!

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 85. 85 Профил на papadok
  papadok
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Изразената от БСП и Атака позиция на страх от последствията за обвиняване на Хизбула в съпричастност за атентата е позорна.Такава позиция е идеологически обременена и недостойна.Нека не забравяме,че като нация имаме достойнство и чест.Ние сме държава с вековна история ,а не организация от страхливци.Страхливците не уважава никой.

 86. 86 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#78] от "bogomilok":

  Е и какво от това? Българите сме слгували винаги на този и онзи от великите .....
  Не обявихме ли война на САЩ и Англия на 13.12.1941, по причина която и дебил не би могъл да обясни...
  При това приета с "аплаузи" от дупетатите от 25 ОНС (с малки изключения)...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 87. 87 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 846 Неутрално

  Николай Младенов: Имаше натиск да не се излиза с конкретните данни за атентата

  Явно са се поддали на този натиск. Вече едно денонощие говорене и нищо от казаното, което да води към хизбула. Освен ентусиазма на Цветанов и на Младенов да изпълнят задачата на господарите.

  Никога повече мутри начело на България.
 88. 88 Профил на goodman69
  goodman69
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Въпреки видимата липса на положигелни качества кариерата на Ники Младенов върви учудващо гладко. Дали цената на успешната кариера не се нарича национално предателство?

 89. 89 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2071 Неутрално

  [quote#80:"grand funk railroad"]Не си антисемит, но Израел бил виновен за всичко. Не си падаш по "чаршафите, но да оставим Иран да си прави каквото си иска. Не си за соца, но плачеш по индустрията му и т.н. Хайде, един път заеми твърда позиция и кажи от коя страна си: на нормалните хора или на Злото? [/quote]За нормалните хора е нормално да гледат нормално. Синовете Авраамови да се оправят в Израел - братя са. Соца трябваше да се махне , а индустрията да остане и да се развие !!! Иран е чудовищна система, но това не е причина да бъде бит от вън ... и буквално подтикван да се въоръжава. Повечето хора виждат и поддържат фанатично само едната страна. Аз мога да виждам и двете страни = това не се харесва на фанатиците и от двете страни, които разсъждават болшевишки "С нами - Против нами". За мен това е нормалното, съжалявам.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 90. 90 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2071 Неутрално

  [quote#61:"Дамян"]Но за да бъде това по-лесно смляно и преглътнато Иран трябва да се откаже от великата си цел да заличава държавата Израел. Комбинацията на двете неща е кошмарна... [/quote]Бъркаш ислямската риторика с реалностите. Иран може да са всякакви изверги, ама не са луди. Наистина е кошмар да има ядрено оръжие в ръцете на аятоласи. За жалост огромния натиск е контрапродуктивен. Не вярвам на Иран, че е за мирни цели, но и е разбираемо да се стреми към ядрено оръжие, щом очаква да последва съдбата на Ирак и да бъде подложен на инвазия. До там стигнаха нещата ... ако нямаше натиск - щяха само да си квичат срещу месечината. Едва ли имат някакво отношение към Израел, но според религията си нямат право на друга позиция = поне на думи са длъжни да поддържат палестинците и да им дават паничка храна ...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 91. 91 Профил на papadok
  papadok
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#85:"papadok"]ека не забравяме,че като нация имаме достойнство и чест.Ние сме държава с вековна история ,а не организация от страхливци.Страхливците не уважава никой.


  Преобладаващите минуси означават,че ние сме нация ,съставена главно от страхливци.Изненадващо ,но факт.Не се гордея с това.Такива нации не се уважават.

 92. 92 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  [quote#76:"papyre"]ГОДНИ ЗА ПРЕД СЪДА[/quote]
  годни за пред съда го каза президента Не кръглия заленчук. ОК... и на мен ми писна тая тама... засега.
  Ще имаме поводи да е коментираме пак след време.

 93. 93 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  [quote#90:"t'Ankus"]Иран може да са всякакви изверги, ама не са луди. [/quote]
  Така де Да се откажат тогава от заличаването на държавата Израел и всичко ще е наред. В политиката нещата се доказват по този начин като начало. После се следи за действията
  А вие що се ловите за израелската риторика? Те поне имат три войни зад гърба си с арабските страни наоколо. Нито една от тях не са я започнали първи, но всички са спечелени. Дали са хиляди жертви в тези войни. Дават ежегодно жертви от тероризъм в т.ч. и в атентата на наша територия. Не мога да разбера какво точно искате от Израел? Колкото е разбираема позицията на Иран, толкова и на Израел...

 94. 94 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  [quote#76:"papyre"] Ами такае - но защо тези резултати не са оповестени от Израел? [/quote]
  Първо, защото атентата е извършен на наша територия. Това предопределя и водещата ни роля в разследването и в публикуването на резултатите.
  Второ, ако се бяхме мотали още, можеш да си сигурен, че Израел щеше да публикува въпросните резултати, при което ще изтъкне че са ни предоставени отдавна, а ние си мълчим. САЩ, Великобритания, Холандия, а вероятно и други стани щяха да подемат този рефрен. Даже официалните органи на ЕС, даже правителствата на Франция и Германия щяха да ни дани питат: Вяено ли е това, и ако е верно вие защо си траете, а не споделята, не информирате партньорите си? Защо трябва да научаваме за тези резултати от Израел?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK