Боряна Димитрова, "Алфа рисърч": Изборът е - ярост или разум

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (122)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Борислава (be_free)
  Борислава (be_free)
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Време е да скочим и срещу монополите в търговията

  Може ли някой да каже колко точно са хипер, мега-, гига- магазините, поникнали и никнещи като гъби в корупционното торище на безвластието? Данните на анализаторите от специализираната консултантска агенция Planet Retail сочат, че в България преди година е имало 1900 хипермаркета, супермаркета и пр. представители на „верижната“ монополна търговия, организирана от т. нар. чужди „инвеститори“ с покровителството на изпълнителната и мълчаливото съгласие на останалите три власти в държавата. Според същата агенция броят на въпросните магазини расте с по 6-7% годишно и през 2016 г. ще стигне до 2600. Което няма да промени факта, че едва

  около 10% от стоките по рафтовете им обаче са родно производство

  и тенденцията е към спад до пълно изчезване.

  Пуснатата наскоро в обществено обръщение информация, че големите търговски вериги изнасят стотици милиони печалби, без да плащат данъци на нашата държава, потъна в дълбоко институционално и медийно мълчание. Интересна бе например позицията на Мариана Христова (представител на редица граждански движения, едно от които срещу монополистите в търговията), изразена в предаването на ТВ „Алфа“ „Добро утро, българи“ на 18 февруари 2013 г.

  „Ние сме сигурно единствената държава в Европа, която има всички видове търговски вериги, защото сме законодателен рай за тези компании, който дава възможност за безконтролен и безграничен грабеж“. Това заяви тя и напомни, че другите държави поставят условия и така са се опазили от нашествието. Полша например си е договорила с веригите 51 процента от предлаганите стоки да бъдат местно производство, поставила е и изискването за 10% полски стоки във всички техни магазини в чужбина. Още нещо – другите държави не пускат хипермаркетите в центровете на градовете си, а ги изнасят в покрайнините. Така поддържат жив местния малък магазин и местния малък производител.

  В безконтролния рай на България веригите живеят изцяло на кредит,

  казва г-жа Христова. Самите договори с производителите предвиждат задължително минимум 40 – 60 дни и нагоре отложено плащане. Производителят плаща огромни такси, които са абсолютно невъзвращаеми. Плаща за място на щанда за всеки един продукт, плаща участие в билборд, плаща участие в рекламния пост, който получаваме като един безкраен хартиен спам в пощенската си кутия. Ако българският производител реши да вдигне цените, защото например е нараснала цената на суровината, той трябва да предупреди 6 месеца предварително. Неустойките, връщането на развалена стока, които веригите си позволяват абсолютно безконтролно, това никъде в Европа го няма, отбелязва г-жа Христова. Абсурдно е това, че у нас 90% от стоките в супермаркетите са вносни, а в договорите изрично е заложено, че нашите производители са длъжни да дават възможно най-ниската цена на веригата. Ако веригата залови производителя, че някъде другаде предлага стока на по-ниска от тази, която е дал на тях, той дължи огромни неустойки.

  Мариана Христова обвинява чуждите търговски вериги и за унищожаването на борсите, които захранваха малките магазини. И много от малките магазини, и тези борси не можаха да издържат финансово, докато веригите на практика нямат никакви разходи – едно, че българският производител ги кредитира изцяло, второ, че те изнасят печалбите си извън България. Масова практика било,

  ако те си харесат български производител, да му вземат марката.

  Известно време я продават във веригата, след това искат така да я направи, че да е специално за тази верига и то на най-ниската цена. Следващата стъпка – понеже неговата стока се дублира с тяхната, спират да я вземат. Производителят остава пришит към тях с тяхното типично производство, а той няма и къде да мърда.

  И се получава една изключително монополна ситуация, напомняща феодално владение, колонизирана държава и поробени българи. Та, има ли някой, който още не е разбрал кой плаща промоциите и акциите на търговските гиганти, които никъде в Европа не нахлуват така безусловно и не грабят и съсипват така безконтролно? И ако енергоразпределителните монополи са само три, то тези са хиляди. Хиляди монополисти, които необезпокоявани стъпкват родното производство и прибират левчетата на българите, за да ги изнесат от страната ни. Докога ще ги търпим?…

  С какви вериги бяха оковани законодателните намерения

  Споровете между търговските вериги и производителите гръмнаха през лятото на 2012 г., когато неубитите още дребни и средни български производители проплакаха, че търговските вериги ги убиват с непосилни условия. В същото време НСИ огласи печалния факт, че за 10 години вносът на стоки от първа необходимост се е увеличил като стойност 4 пъти, а внесените стоки са два пъти повече. В същото време потреблението на българина се свива… От агенцията за малки и средни предприятия предупредиха, че според техните анализи 10% от малките и средните предприятия у нас ще фалират още до края на 2012 г. По искане на бизнеса в Народното събрание беше внесен проект за промени в Закона за защита на конкуренцията, които да ограничат монополното положение при подписване на договори между доставчици и търговски вериги.

  Проектопромените бяха подписани от Мартин Димитров като представител на парламентарната група на Синята коалиция, Йордан Цонев от ДПС, Румен Овчаров от „Коалиция за България“ и Диан Червенкондев от групата на ГЕРБ. Те обясняваха, че законовите промени се налагат заради едностранно прилаганите промоционални програми на хипермаркетите, при които бизнесът е принуден да продава продукцията си на цени под себестойност. Нищо не произлезе обаче от добрите намерения на законотворците. Кой им върза ръцете и запуши устите, не е трудно да се сетим, пък може един ден и да узнаем. (Търговските вериги разполагат с предостатъчно средства, за да си платят за политическия чадър.)

  В края на ноември миналата година дойде новината, че Съюз „Произведено в България“ и големите търговски вериги щели да се срещнат, за да обсъдят Кодекс за поведение на големите търговци. Такъв кодекс имало във Великобритания и той регулирал взаимоотношения между доставчици и търговци. Датата на срещата все още се уточнява…

  Абсолютната свобода дава абсолютна власт, а власта покварява, а абсолютната власт абсолютно покварява!
 2. 2 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Не слагайте всички при мутренската банда на рапоня.

  Безумна е тезата,че мутрата е боклук, но и другите били боклуци и затова нямал алтернатива.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 3. 3 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1391 Весело

  "Само че, както и в едно семейство, което е пред разрив, "не искам" не е причината"

  Напротив, мацо, в една връзка ако нещата не вървят или и двете страни правят усилие да се опраи положението или се разделят и никогаж повече.

  Ако обаче от едната страна се иска "разум", докато другата вика "не искам" да спра да крада, да прескачам законите, да не плащам данъци и т.н. нема как да стане.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 4. 4 Профил на dobrev111
  dobrev111
  Рейтинг: 401 Любопитно

  Има известна логика в това което казва тази хубавелка, дано само да не намеква че е най-добре всичко да си остане както си е.

 5. 5 Профил на rkirov
  rkirov
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Всъщност 1 и 3 причина са в следствие от 2 причина и ако обобщим - "причина трябва да търсим в слабата ефективност, или откровения цинизъм, на институциите в мнозинството от случаите, отнасящи се до жалби, сигнали, разрешителни, документи, и пр. на гражданите и дребния бизнес" бих добавил и ..........

  Все по-хубаво става :)
 6. 6 Профил на lazar.vasilev
  lazar.vasilev
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Опит за анализ,който нищо не казва.Продължават опитите да се обръща внимание на дребните детайли,а не на това което е важно.Да се оправи ситуацията са нужни само и единствено две неща: работеща съдебна система и държавно политика насочена към увеличаване на доходите.За жалост и за двете,политиците нямат интерес да се случат.

 7. 7 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Когато някой щатен социолог започне да ми обяснява какво става , как става и защо става това започва да ми прилича на футболен мач коментиран от Петър Василев ( Петела): скучен коментар, хумор разбиран само от коментатора и желание да спреш звука и само да се наслаждаваш на играта. Това е и поуката: нека да се наслаждаваме на играта.

 8. 8 Профил на BiGman
  BiGman
  Рейтинг: 6971 Неутрално

  Борисов няма алтернатива колкото противниците му да леят злъч по него.

 9. 9 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Нека не заблуждаваме обществото ни, Боряна. Изборът на България днес е един и единствен:

  Олигархия или Социална демокрация !!!

 10. 10 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1599 Неутрално

  Абортиралият балкански по форма и фашизоиден по съдържание режим на Борисов оставя добре наторена с емоционално гюбре социална почва. В нея не виреят технолози, икономисти и философи. Тук вилнеят главно емоциите на агитките и нагона да се сбиеш с противника. Призивът за Пирин и Дюните е екзотика... Та, като няма кой да продемонстрира как функционира енергетиката, а се тръгва към кастриране на сметките, накрая ще получим фактура с фрактура в гръбнака на икономиката.

 11. 11 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 826 Неутрално

  [quote#10:"venelingeologia"]накрая ще получим фактура с фрактура в гръбнака на икономиката[/quote]
  Всичко води натам.

 12. 12 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Според поредното внушение на поредната глашатайка на гюбрето апотеозът на разума е: ГЕРБ, БСП, ДПС, СДС, ДСБ, РЗС, Атака и пр. ИЗМЕТ!
  Егати!!!

  Разтурям колоквиума!
 13. 13 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 720 Неутрално

  http://www.youtube.com/watch?v=6ijg6eeOCgw

  Долу и вън!!!

  Разтурям колоквиума!
 14. 14 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Да се научи да говори правилно български, след това да я показват.

 15. 15 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Българинът днес, не иде от времето на Дикенс, Зола, Джек Лондон или ранния Елин Пелин.
  Подличко "пропускаме" това в своите ханализи.
  Политическата ни класа днес, най-упорито продължава да го набутва и държи в кълбото на тяхното време, но той знае своя Календар и все по-категорично ще отхвърля, задника на Историята...

 16. 16 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#11] от "Мърмор":

  Ммм даа,
  За това е бедна България. Хиляди агенцийки , които смучат пари от бюджета без да са полезни с нищо. Всичко това трябва да се изрине от държавата.

 17. 17 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  Намираме в състояние на масови простести, защото тези, които дойдат на власт, в момента в който захапят кокала ослепяват и оглушават. Започват да работят сама в интерес на олигарсите и своя собствен и най-лошото, намат страх от закона. Така, че отново се връщаме на това, че нямаме работеща съдебна система.

 18. 18 Профил на nsu16354744
  nsu16354744
  Рейтинг: 442 Весело

  [quote#12:"Ганий"]Според поредното внушение на поредната глашатайка на гюбрето

  апотеозът на разума е:

  ГЕРБ, БСП, ДПС, СДС, ДСБ, РЗС, Атака ! [/quote]

  апотеоз на разума в БГ е еднозначен с еманация на Глупостта

  което и да се ползва - звучи актуално
  защото ефектът е предвидим

 19. 19 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 1958 Разстроено

  Не считам, че вината на партиите е еднаква.
  Ами хайде да проверим колко от проектираните действия на правителството на ОДС бяха спрени веднага след идването на царя и не бяха възстановени от никое следващо правителство.
  Освен това в последните три мандата чии бяха болшинствата в парламентите? В тези три мандата БСП и ДПС участваха в две от правителствата, а ГЕРБ се яви на базата на НДСВ.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 20. 20 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  Стандартния политиканстващ от кварталната кръчма досажда на 4-5 човека от постоянните посетители,и те обикновенно се подиграват с него.Сега покрай телевизиите и интернет "кръчмарския политик" полази по нервите на милиони.

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 21. 21 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Аман от селски физиономии!

 22. 22 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#8] от "BGman1":

  Борисов е нищо вече. Той е алтернатива на нормалното, демократичното и рационалното. Той е провалилият се злодей, чиито мускули са се спихнали и се е превърнал в гротеска

 23. 23 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 1958 Гневно

  [quote#7:"drake"]скучен коментар, хумор разбиран само от коментатора и желание да спреш звука и само да се наслаждаваш на играта.[/quote]
  Аз и на играта не се наслаждавам!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 24. 24 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Монополите и монополизирането на общият ни живот днес от партокрацията, са най-простият евфемизъм на Олигархията и налаганата от нея, Олигархична структура на универсалното ни общуване в Общество...

 25. 25 Профил на BiGman
  BiGman
  Рейтинг: 6971 Весело

  До коментар [#22] от "forumer":

  Мечтать не плохо

 26. 26 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Май "геолога" е прав. Буда със Лалето и зюмбюла оставят атмосферата на тоталното и повсеместно противопоставяне, с пляскане на руснаци и шибане на инвеститори - заради "Аз-а" на трима и печалбата на герберските солташаци. Както се види, пожънаха това, което сяха. Но сега важното е кой ще организира управлението. Плевнята е слаб, повечето партии - тотално ос..ани, икономиката -обмотана в трикольорните лентички на откриването и виолетовите - на забравата. Мисля, че е необходим консенсус или поне временно единство за онзи (онези), който да ни изведе от политическата криза. Не съм го виждал...

  effi
 27. 27 Профил на Well informed citizen
  Well informed citizen
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Изключително интересно интервю. Браво на Дневник и на Б. Димирова!

  Според мен една от най-важните причини за протеста е, че в българското общество няма дори илюзията за някаква социална справедливост. Как е възможно да има хора, които за 23 години се сдобиха с яхти и голф игрища, а други да не могат да платят сметките си за ток? В България да си богат е мръсна дума - в обществото ни никой не вярва на базовата за западния капитализъм меритократична легенда, че успелите са по-добрите, по умните, по-кадърните, по-работливите.

  CARPE DIEM!
 28. 28 Профил на baghatur
  baghatur
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Усеща се страх.
  Всички свързани по някакъв начин със сегашното статукво се страхуват,че могат да загубят всичко,което са постигнали,обслужвайки системата и нейните престъпни елементи.Затова,не съм изненадан,че лека полека по медиите се прокрадват хора,които се опитват да използват собствения си страх,в опит да го внушат и използват като възпиращ фактор за реформи.

  Liberate Your Mind!
 29. 29 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 720 Неутрално

  И тук му е мястото!!!
  ---
  Фиксацията върху 0.00001% от Протестиращите е ЯВЕН И НЕПРИКРИТ ОПИТ на гюбрето и пропагандата да ПРИКРИЯТ ИСТИНАТА...
  Т.нар. президент каза, че на 24 Февруарий, лето 2013, са протестирали 150,000 (сто и петдесет хиляди)...
  Колцина са провокаторите измежду тези 150,000 (сто и петдесет хиляди)...
  Но воят на пропагандата е НАСОЧЕН КЪМ ТЯХ - гюбрето и пропагандата насочват КЪМ ПРАВИЛНАТА ПОСОКА...
  Гюбрето и пропагандата искат да внушат, че тези 0.00001% от Протестиращите са лицето, волята и разума на Протестиращите! Затова и НЕМАЛКОТО ПРОВОКАТОРИ във форумите са същите тези лумпени, които искат да ни представят за лицето, волята и разума на Протестиращите!
  Долу и вън!!!

  Разтурям колоквиума!
 30. 30 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 1958 Неутрално

  [quote#1:"be_free"]„Ние сме сигурно единствената държава в Европа, която има всички видове търговски вериги, защото сме законодателен рай за тези компании, който дава възможност за безконтролен и безграничен грабеж“[/quote]
  Както е доказано и в статията, необходимо е пълно отделяне на гражданския контрол от държавата. Необходимо е контролиращите да бъдат сменяни по-често и по лотариен принцип.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 31. 31 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 720 Неутрално

  [quote#16:"rorikabc"]За това е бедна България. Хиляди агенцийки , които смучат пари от бюджета без да са полезни с нищо. Всичко това трябва да се изрине от държавата.[/quote]

  И аз така мисля!
  Долу и вън!!!

  Разтурям колоквиума!
 32. 32 Профил на iron_cross
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 736 Неутрално

  [quote#9:"dimko"]Нека не заблуждаваме обществото ни, Боряна. Изборът на България днес е един и единствен:
  Олигархия или Социална демокрация !!! [/quote]
  Призоваваш социолога на олигархията да не заблуждава обществото? Не виждаш ли ,че при сума ти говорене и дума няма за искането на мажоритарни избори за да се излезе от порочния затворен кръг на пропорционалните избори,които възпроизвеждат политическия "елит" ,такъв, какъвто е изгоден на "лидерите" и техните кукловоди. Иска им се ,а и вървим нататък , гражданите да станат политици в сегашния вид. Част от протестиращите биват "пропознати" от партиите ,включени в листите и спуснати на народа за гласуване. И какво получаваме в новия парламент /бардак ? Курветата нови ,бардакът уж нов, а мадам - старите ? И няколко месеца след изборите -наново протести.

 34. 34 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Изборът е НЕ на НЕОЛИБЕРАЛИЗМА;

  http://www.youtube.com/watch?v=WOeEF_PcKks

 35. 35 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1414 Неутрално

  Авторката дава фалшив тон за коментиране с фиксацията върху популистките искания. Нали целта е да се гради - ами посветете повече внимание на разумните предложения. Ама май няма критерий кое е разум и кое - безразсъдство.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 36. 36 Профил на paolo51
  paolo51
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Хубаво е че има и такива анализи в цялятя тази т.н. революционна говорилня. Не казвам че веднага трябва да се съгласим с този анализ, а че е хубаво че има и хора които не използуват конюнктурната обстановка и се напасват на момента, а дава своя критичен поглед за ситуацията. А тя хич не е проста и с това клатене на лодката ( в много случаи от заинтересовани финасови групи) крехкото ни положение лесно може да излезе извън контрол. Най-показателния пример за нас е станалото преди време с Аржентина. След падането на борда, предизвикано по причини и начин ставащи при нас, тази страна и досега не е възстановила икономическия си стандарт на живот. Не забравяйте и че освен отанелию до и под минимума фискален резерв, външния ни дълг е също не малък-над 7 млрд. , а междуфилмената задлъжнялост (ако е вярна информацията от БСК) е над безумните 130 млрд. лева. Някой дава ли си сметка, че това е ситуация която заинтересовани среди (тези с големите кредити) могат доста лесно да насочат към хиперинфлационните години от 1996-1997г. При една паника от верижни банкови фалити, даже страни като Америка трудно понесоха, та камо ли нашата бедна държавица. Затова протестите с пламнали за мъст очи и викове "Венсеремос" съвсем няма да ни доведат до това което всички искаме - преди всичко справедливост. От анализа на Боряна Димитрова точно това се разбира. Да се отсеят безумните крайни леви и десни искания, а хората да разберат отговорността си да поискат възможното и най-вече умно изпълнимото. Това обаче уви изисква и съответното ниво на компетентност на нацията.

 37. 37 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 736 Неутрално

  До коментар [#29] от "Ганий": Управляващият мутроелит се опитва да вкара протестиращите в блатото на кръгли маси и обществени съвети от една страна и от друга, фиксира вниманието на обществото върху издънките на протесттите. Чрез своите хора в протестите двете основни искания - 1.озаптяване на монополите и 2.мажоритарна система за смяна на назначените от "лидерите" и задкулисието " народни представители" и връщане на същността на Парламентарната република, се размиват в едно множество от искания. Те вече са толкова много и разнопосочни ,че енергията на протеста се губи.

 38. 38 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 554 Неутрално

  [quote#33:"cobanmaala"]...и дума няма за искането на мажоритарни избори за да се излезе от порочния затворен кръг на пропорционалните избори,...[/quote]
  Един мажоритарно избран независим депутат мнооого по-лесно може да изтъргува гласа си и да накара лобитата да наддават, за да го спечелят. А НАЙ-ЛОШОТО е, че поведението на парламент, съставен от "НЕЗАВИСИМИ" депутати става НЕПРЕДВИДИМО!!! Кой сериозен инвеститор, без значение чужд или роден, ще се наеме да работи в непостоянна и нестабилна среда??!!!

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 39. 39 Профил на Well informed citizen
  Well informed citizen
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#34] от "kolizej":

  Цитираният от Вас Волгин за кои точно тинк-танкове и институти говори? Защото аз натрапчиво се сещам за Андрей Райчев и Кънчо Стойчев ... Така да се каже, не ги слушайте какво говорят, гледайте ги какво правят.

  CARPE DIEM!
 40. 40 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#8:"BGman1"]Борисов няма алтернатива колкото противниците му да леят злъч по него.[/quote]

  Наистина ли мислите, че със заклинания ще успеете да "поуправлявате" още малко? Защото горното изречение не е нищо друго, освен религиозно мучене на поклонник по пътя към Мека.
  Безалтернативният се покри и скри, избяга смело, защото ситуацията в икономиката и бюджета са катастрофални.
  Мисля си обаче, че Борисов па и мучащите около него са изправени пред ситуация, в която никой не ще картофите му(им).
  Сал един Мартин се натиска да "оправя" нещо, но не самият той, а ако може някакви "граждани" там.
  Ако може да попитам. Вие първия си мандат не изкарахте, а какво ще правите в евентуален втори? Пак ще метнете властта на улицата , па ще молите Станишев и Доган да управлявате заедно, както вече мучите от седмица?

  Ecrasez l’infâme
 41. 41 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  Госпожата услужливо е подминала факта, че хората, излезли на протеста в неделя, сега не мечтаят за нова партия, дори и не искат да чуят за такава. А и както виждаме, няма кой да им я предложи, на новоламтящите за власт им е ясно, че просто нямат технологично време за такъв опит. Освен това, такава партия неизменно ще бъде свързана с вандалщините по време на протестите и с презумпцията, че в суматохата и хаоса се е напълнила с боклуци, както винаги досега се случва в най-новата ни история. Хората (нямам предвид тези, които по поръчка се героизират от медиите за спорадичните си анемични опити да нагнетяват напрежението и с безкрайно ескалиращите си искания ) поставиха на дневен ред проблеми и искат те да бъдат решени. На изборите ще покажат, на кого разчитат за това.
  Но, според мен, протестите показаха и друго-че е назряло времето (и това през следващите четири години ще се случи), сегашните псевдолеви и псевдодесни партии и партийки да бъдат заменени със съвременни партии от съответния тип, за да бъдат разпознаваеми и достатъчно силни, за да си съставят реална конкуренция, а не ритане по кокалчетата. Смятам, че вече има млади хора с необходимите качества, които да се заемат с тази нелека, но неотложна и крайно важна за България задача.

 42. 42 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#35] от "Мария":

  С медии, които тенденциозно отразяват процесите като нашите - толкова. Това статукво е изграждано и изпипвано 69 години, не се сдава току-така.

 43. 43 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#17] от "442":

  Анджък! Кратко, точно и ясно. Ама "Дневник" не служи на високите журналистически стандарти за обективност и анализ в дълбочина, а се носи по вълните на манипулациите, които плиска г-н Прокопиев от Сингапур.

 44. 44 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#39:"Well informed citizen"]Цитираният от Вас Волгин за кои точно тинк-танкове и институти говори? Защото аз натрапчиво се сещам за Андрей Райчев и Кънчо Стойчев[/quote]

  Грешно се сещаш. Тинк-танковете на мизерията са:
  Институт „Отворено общество”
  Институт за пазарна икономика
  Център за либерални стратегии
  Българска макроикономическа асоциация
  Българско Дружество – „Фридрих Хайек”
  Institute for Regional and International Studies (IRIS)
  Фондация „Ресурсен център”
  Центъра за социални практики
  Център за изследване на демокрацията
  Център за икономическо развитие
  Фондация „Америка за България”
  Институт за радикален капитализъм „Атлас”

  Всичко това(представителите му) са ежечасно, ежеминутно на екрани, по страници на вестници, из ефира...

  Ecrasez l’infâme
 45. 45 Профил на Well informed citizen
  Well informed citizen
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#44] от "Graf":
  Ама ти май не схвана иронията ми.

  CARPE DIEM!
 46. 46 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1282 Весело

  До коментар [#33] от "cobanmaala":

  "Не виждаш ли ,че при сума ти говорене и дума няма за искането на мажоритарни избори "

  Това е мечтата на всеки олигарх в България- да си купува хора, а не партии. Друго си е личната отговорност, много по-лесно се контролира!
  Но пасаран, скъпи! Мажоритарни избори- след като бъдат озаптени олигарсите!

 47. 47 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Анализът по същество представлява апел да се запази статуквото.
  Социолозите още не схващат, че са опротивяли на гражданите точно толкова, колкото и всички политически партии.

  Писнало ни е от "анализатори", дето преливат от пусто в празно, говорят празни думи, и призовават към разум - значи, ние разумни, а те да си продължават да крадат и да ни мачкат.
  Ми няма да стане.

 48. 48 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 572 Любопитно

  До коментар [#8] от "BGman1":
  Гробищата са пълни с "безалтернативни " хора.
  Историята е пълна с "безалтернативни" партии.
  Особено в най-новата ни история.

 49. 49 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 762 Весело

  До коментар [#43] от "Читател":

  Прокопиев си у тук отскоро.

  Случайно или не.

 50. 50 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#45] от "Well informed citizen":

  Пак не я схващам, защото не ги виждам по никакъв начин сред онзи кръг от самодостатъчни юнаци.
  Друг им е натюрела и друга са схващанията им които защитават, а това че са богати е друг проблем, ако е проблем изобщо.

  Ecrasez l’infâme
 51. 51 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 554 Любопитно

  [quote#46:"Дон Кихот"]Мажоритарни избори- след като бъдат озаптени олигарсите! [/quote]
  Значи така: озаптяваме олигарсите и си избираме мажоритарно партиино независими , честни, неподкупни, ерудирани депутати, които ще работят единствено и само в полза на народа? И бидейки партиино независими , каква политика може да се очаква да провежда такъв парламент: лява, дясна, дясно-лява.....??? Аха, сещам се - НАЙ-ПРАВИЛНАТА политика!

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 52. 52 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Пазете се главно от БСП, ДПС, Атака, ВМРО, ГОРД, РЗС - това са най-вредните български партии.

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 53. 53 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 882 Неутрално

  Ако не друго то медийния образ на Бойко като спасител на нацията просто се срути. Бойко се оказа врага на народа - същото олицетворение на статуквото като БСП.

  Колкото ще сега платени агитатори да се опитват да лъскат имиджа на Тиквата, вече е ясно че това няма как да стане. Това е правителството бръкнало сериозно в джоба на гражданите през монополи и данъци - а срещу това не им даде нищо - освен завръщане на мутри и ограничаване на свободата на медиите.

 54. 54 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  [quote#1:"be_free"]Съюз „Произведено в България“ и големите търговски вериги щели да се срещнат, за да обсъдят Кодекс за поведение на големите търговци. Такъв кодекс имало във Великобритания и той регулирал взаимоотношения между доставчици и търговци. [/quote]

  За съжаление и във Великобритания съществуват подобни проблеми - големите вериги се затягат все по-брутално около малките производители и магазини, докато ги ликвидират напълно; договарят се тайно помежду си за поддържане на високи цени, като в същото време изнудват производителите и им налагат да приемат мизерно заплащане. Наскоро избухна и скандалът, че мултинационали като Старбакс не са плащатали никакви данъци. У нас нещата се развиват по още по-безсрамен начин, защото липсва и минималният контрол.

 55. 55 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  Поредният тюрлюгювеч, в който са омешани промълвени между другото истини с пълно бля-бля-бля.

  Това, че имаме от години изпразване от съдържание на институциите и подмяната им с някакви кухи фасади да не е от вчера? Да не е от вчера прозрението за затапването на цяло поколение, за маргинализацията на половината население?
  Още преди две години се появиха социологически данни, че "трендът" се е пречупил и хората вече не мечтаят за частен бизнес, а да са чиновници. Това защо го проспаха?
  Спада раждаемостта, което е показател номер едно за усещането на хората за действителността.
  Има и още много подобни пределно ясни сигнали.
  Сега седнали да се чешат по репите, че видите ли били се радикализирали в крайности маса хора. И колко лошо било.
  Като се обърна каруцата ...
  Емчи ... ще се сърба попарата. Друг начин няма.
  Единствено може да се избира между умното сърбане, с духане, и попарването.

 56. 56 Профил на Well informed citizen
  Well informed citizen
  Рейтинг: 506 Неутрално  До коментар [#50] от "Graf":

  Ще повторя - не ги слушай какво говорят, гледай ги какво вършат. Имам предвид А. Райчев и К. Стойчев, Института за социална интеграция, но и куп други - уж леви и уж анти-либерални центрове. Имам предвид и кръга около вестник "Сега" - те са "леви" и "зелени" в реториката си, ама информирай се кой ги спонсорира. И виж колко "леви" са колумнистите им. Те може би са анти-либерални в думите си, но в делата си са повече неолиберали от неолибералите.

  И по принцип, когато поставяме въпроса за тинк-танковете, редно е да видим какво става и от другата - от лявата - страна на спектъра, не мислиш ли?

  CARPE DIEM!
 57. 57 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 727 Разстроено

  Когато управляваЩИте нямат разум, управляваНИте изпитват ярост!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 58. 58 Профил на Васил Пенчев
  Васил Пенчев
  Рейтинг: 933 Неутрално

  Като отделен гражданин от всички искания на протеста лично за мен най-важно е т. нар. електронно правителство, а бих го разширил и като "електронно общество с електронно правителство".
  "Електронно общество" в частност включва и "електронен протест": протестът в реалното пространство изисква много време, минимална организация, емоция, полиция, обществени разходи, докато електронният протест е от работното място и докато си вършиш работата. Засега не се приема за протест, ако няма счупени глави, самозапалвания, викове, жандармерия, телевизия, но всичко това не е рационално, да не говорим, че е варварско, нехуманно. Докато протестът в реалността има долен праг, който Бойко дори повдигна с медийни подвизи, то значи той започва много късно. Електронния протест може да е много по-гъвкав.

  Васил Пенчев
 59. 59 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 645 Неутрално

  Евала на форума!
  И още един акцент към тази ... /че ще ме баннат/. Сега, когато всичко е станало, тя с вид на пророк обяснява как и защо е станало. Ама, пут..., като ги знаеше тези работи, що не звънна едно телефонче на боко да му ги кажеш. Ето така са всичките ни "социо", "полит", "психо" и сие изпражнения. Не могат да предскажат ще пръднат ли след 20 секунди, но са много силни на обясненията и анализите.
  Статукво, какво да го правиш...

 60. 60 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#8:"BGman1"]Борисов няма алтернатива колкото противниците му да леят злъч по него. [/quote]
  Това не е утешително, предвид на това - че и самия той не става...

 61. 61 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 736 Неутрално

  [quote#46:"Дон Кихот"]Това е мечтата на всеки олигарх в България- да си купува хора, а не партии.[/quote]
  Те олигарсите сега си купуват цели партии или да го кажем по друг начин - сегашните олигарси и "лидери" на партии са двете лица на днешната олигархия. Така ,че ако чакаш олигархията да падне и тогава да се промени избирателната система, ще има много да чакаш. Вие от ДСБ ,ако не е Костов в парламента, ви е все тая кой ще е там. Да ,ама в следващия парламент присъствието му е много малко вероятно. Тогава ще почнете да говорите за младите и кадърни хора, дето ги имате. Само дето такива вече няма да са останали или по-точно, ще са напуснали затворената ви каста.

 62. 62 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  [quote#14:"bobop77"]Да се научи да говори правилно български, след това да я показват. [/quote]

  Ами нали и те трябва да са се научили, за да могат да преценят тя как говори.

 63. 63 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#57:"Geoimg"]Когато управляваЩИте нямат разум, управляваНИте изпитват ярост!? [/quote]

  Абсолютно!!!
  Изборът е вече направен от управляващите. Те са предизвикали ярост - и колкото повече отлагат мерките за нейното преодоляване - толкова по-голяма ярост ще се наложи да преодоляват. Макар, че се надяват това да се случи на някой друг, не на тях...

 64. 64 Профил на BiGman
  BiGman
  Рейтинг: 6971 Весело

  Мислех се за демократ. Костов ме направи монархист. Симеон - антимонархист. Сергей - гербер. Бойко - анархист. И сега имам егати ориентацията!!!

 65. 65 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  До коментар [#56] от "Well informed citizen":


  [quote#56:"Well informed citizen"]И по принцип, когато поставяме въпроса за тинк-танковете, редно е да видим какво става и от другата - от лявата - страна на спектъра, не мислиш ли?[/quote]

  Де да имаше и леви think-tank...
  Тук се прави някакъв опит: http://solidbul.eu/#&panel1-3
  В зародиш е, та ще го гледам с интерес.
  Това?: http://www.isi-bg.org/?cid=6
  Нали може да внесем известна доза сериозност в дебата за мозъчните центрове?

  Ecrasez l’infâme
 66. 66 Профил на Well informed citizen
  Well informed citizen
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#65] от "Graf":

  Е, все пак няма да ги нарека "безмозъчни", макар че се изкушавам... Имам предвид тези "мозъчни центрове", за които говорите.

  CARPE DIEM!
 67. 67 Профил на Well informed citizen
  Well informed citizen
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#65] от "Graf":
  Този линк е по-подходящ:
  http://www.isi-bg.org/?cid=17

  CARPE DIEM!
 68. 68 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#66:"Well informed citizen"]Имам предвид тези "мозъчни центрове", за които говорите. [/quote]

  Аз се разприказвах за доста от тях, та в случая е нужно уточнение.

  Ecrasez l’infâme
 69. 69 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  "в изнервената обстановка партийните лидери губят самообладание и вместо да използват аргументите на разума, започват сами да се държат като протестиращи.''

  Разумът е единствената опорна точка, когато страстите владеят всичко.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 70. 70 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#67] от "Well informed citizen":

  ИСИ въобще не е think-tank.
  Нещо подобно е на Българското училище за политика на Паница и НБУ.
  Нещо такова, само дето е по-партийно: http://www.schoolofpolitics.org/
  Та затова помолих за малко повече сериозност, но не се получи.

  Ecrasez l’infâme
 71. 71 Профил на Well informed citizen
  Well informed citizen
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#70] от "Graf":
  Доколкото виждам, ИСИ провеждат и "проекти и инициативи":
  http://www.isi-bg.org/?cid=5. Въпрос на дефиниция е какво е "тинк-танк". За сме прецизни, трябва да видим механизмите на финансиране, посланията, мрежите. Но наистина нека не издребняваме. Не ми се иска да влизам в дискусия за това, "какво е тинк танк и има ли то почва у нас". Още повече, че това не се съотнася особено много с темата на интервюто. А и по никакъв начин не отговаря на бележката ми, че в България съществуват леви интелектуални центрове, които според фасадата и реториката си са леви, но чиито основатели и собственици в бизнес делата си са най-малкото печелещи от политиката на икономически либерализъм.

  CARPE DIEM!
 72. 72 Профил на Васил Пенчев
  Васил Пенчев
  Рейтинг: 933 Неутрално

  До коментар [#27] от "Well informed citizen":

  Добре, някои имат "яхти и голф игрища". Кои са те и как са сдобили със своето богатство? Ясно е че те биха пречили да се разбере. Има ли обществото необходимост, сили, ресурс и обективност да обнародва чрез институция такава информация? Ако да, това изглежда би удовлеторило едно имплицитно искане на протеста и на обществото.
  И мета-забележка: не следва ли сведущите да започнат да артикулират протеста в интернет форумите част по част, изречение по изречение, за да се превръща в прото-програма за политическо действие, без или със "мозъчните тръстове"?

  Васил Пенчев
 73. 73 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 554 Весело

  До коментар [#64] от "BGman1":

  ++++++++++++++++

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 74. 74 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#71] от "Well informed citizen":

  [quote#56:"Well informed citizen"]И по принцип, когато поставяме въпроса за тинк-танковете, редно е да видим какво става и от другата - от лявата - страна на спектъра, не мислиш ли? [/quote]

  Приказката се заформи покрай тази мисъл, та затова задълбах...
  Лек ден.

  Ecrasez l’infâme
 75. 75 Профил на Well informed citizen
  Well informed citizen
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#74] от "Graf":


  Аз пък задълбах покрай репликата на #34 kolizej...

  Благодаря ти! Лек ден и на теб!

  CARPE DIEM!
 76. 76 Профил на Mного нерви ве ...?
  Mного нерви ве ...?
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Социологията в България що не иска да каже простичката истина за политическата система? Знаем, че едни социолози слугуват на столетницата, други на Костов, но никои от тях не казва истината!

  А на следващите избори истината е ще дойдат ли комунетата с ДПС на власт или ще има различно от тяхното управление!

  Всичкото чудо за три дни, както беше през 2008 година!!
 77. 77 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#9] от "dimko":

  ? това не са алтернативи, те вървят ръка за ръка в БеСиПето, който е срещал червени мутри, а то всеки е, знае това

 78. 78 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Това, което споделям не е алтернатива, само при допускане от страна на четящият този "формат", че БСП е неделима. Разширената теза по дилемата "Олигархия или Социална демокрация" включва категорично изискване, За саморазпускане на днешните политически партии и дълъг ред от сериозни, "лустрационни" условия, които да гарантират коректното им преобразуване за участие в нов, Двуполюсен политически модел. Като ще е, да бъде, както казва народа, а този път в надлежно демократична процедура, да му свършим това, което той не успя през годините на първата фаза на "прехода" - смяната на собствеността...

 79. 79 Профил на АК
  АК
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Моята версия:
  След дълга артилерийска подготовка и сатанизиране на Борисов, министрите и депутатите на ГЕРБ, започна дълго подготвяна операция. Календарът до датата на редовните избори е запълнен с подготвени протести от всякакви групи по интереси. Масовата публика е зомбирана с омраза и е убедена, че всичките и нещастия произтичат от тъпия-грозен-селянин-тиква-Ивайло и прочие Борисов.
  В навечерието на атаката БСП се отдръпва от фронтовата линия напускайки парламента.
  Започва театрална революция. Генералната репетиция със зелените окупации на Орлов мост е успешна - тъпата тиква се мисли за деморат и не реагира на проявите на анархия. Опитни режисьори подтоплят левите анархисти около http://saprotiva.org/ и основните артисти са готови. Изигран е един брилянтен гаф с 40-дневни месечни сметки за най-студения и дълъг зимен месец - и на артистите не е трудно да намерят хиляди доброволни и мотивирани статисти за представлението си. За първите дни специално е организиран и гастрол на група ултраси. Брилянтно. Сега вече предстои тримесечен щурм и смазваща изборна победа за новия спасител.
  Но тъпия-грозен-селянин-тиква-Ивайло и прочие Борисов понеже е тъпи-грозен-селянин-тиква-Ивайло и прочие, обърква сценария и представлението преминава в непредвидим хепънинг. Кутузов решава да остави Москва на окупаторите

 80. 80 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3112 Неутрално

  Режим на тока у нас имаше точно тогава, когато цялата енергийна система беше държавна, а хиперинфлация – в края на Виденовото управление, когато почти нямаше чужд инвеститор в България.

  Не мога да повярвам, че това младо момиче е толкова мъдро!

  подпис
 81. 81 Профил на heavymetal
  heavymetal
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#64:"BGman1"]Мислех се за демократ. Костов ме направи монархист. Симеон - антимонархист. Сергей - гербер. Бойко - анархист. И сега имам егати ориентацията!!! [/quote]
  Не знаеш колко точно попадение си направил с тези думи. Те обясняват всичко. И са голямата причина за проблемите ни.
  Защото през всичкото това време си си мислел, че си такъв или онакъв, а всъщност си бил комунист!

  Who Is John Galt?
 82. 82 Профил на hartofilax
  hartofilax
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Алфа=рисърч и секви други рисърчи са поредната продажна и жалка пародия в нашата продънена родина! До вчера обясняваха колко го харесват Бойко и къв неземен рейтинг има!

 83. 83 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Когато фактите говорят и боговете мълчат а фактите са следните на 27 юли 2009 година ГЕРБ идва на власт и следва:

  Цената на тока се увеличи с 17% ЗА ТРИ ГОДИНИ ГЕРБЕРСКО РОБСТВО! Борисов вдигна тока с 2% още първата година 2% втората и 13% третата година! Докато Цвети Бориславова стана основен играч в зелената енергия.

  Цената на газта скочи с 70%!

  цената на дизела и бензина удари рекордна в историята на Б-я цена! Лукойл печели милиарди. Черните каси на герб също.

  Цената на захарта скочи с 80%!

  Цената на храните скочиха със средно 20%

  Цената на живота-инфлацията е общо 10%

  Студентските такси бяха увеличени от ГЕРБ с 50% въпреки протестите на студентите.

  Образованието в ъгъла. Здравеопазването батак! Милицията бие и мачка.

  Доходите ЗАМРАЗЕНИ А ЗАПЛАТИТЕ -НАМАЛЕНИ!

  Борисов направи най-голямото увеличение на цената на тока в историята на Б-я! А обедняването вече е почти на нивото на Жан Виденов! Не е имало по-некадърно некомпетентно и корумпирано управление!

  Незабавно премахване на ДДС-то върху тока иначе бунт и сваляне на това безобразно нагло правивителство! От както ГЕРБ е на власт всяка година скача цената на тока! Цената на газа се увеличи с бруталните 70% в трите години управление на ББ и ГЕРБ! Цената на водата скочи с над 10% за 3 години! За цената на горивото но лукойл няма какво да коментирам! Герберите си напълниха черните каси а нас ни умориха!
  А най-наглото и аругантно е че държавата държи 1 милиард лева в банката от кръга КТБ! Това са парите на енергийните фирми. Докато Борисов мори народа и го кара да умира от глад си върти далаверите с олигарха Василев който да му прави пропагандата и купува медии и фирми.

 84. 84 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Това са петте основни индикатора за успешно и добро управление:
  1 увеличаване на доходите
  2 увеличаване на пенсиите
  3 намаляне на безработицата, данъци, администрация
  4 Увеличаване на фискалният резерв на Република Б-я
  5 Намаляне на публичният дълг! Рекордно в историята на света намаляне на дълга на Р Б-я тоест на всички нас от 120% до публичен дълг до около 14%!
  ГЕРБ СЕ ПРОВАЛИ ПО ВСИЧКИ ТОЧКИ!


  ГЕРБ и Борисов вече дъжат 8 милиарда лева на българският народ! 4 милиарда опоскан фискален резерв и 2 милиарда лева взети като дълг под формата на ДЦК и 2 милиарда външен заем! Така резерва ни е намален от 8 на 4 милиарда а дълга ни е увеличен с въпросните 2 милиарда! Нещо невиждано от времето на Виденов насам! Не трябва да оставаме Борисов да си замине без да си плати сметката и да ни върне парите.
  ФАКТИТЕ:
  Три правителства подред Костов царя и Станишев пълнеха фискалният резерв до 8 милиарда лева и намалиха външният и вътрешен дълг до рекордните 15% от БВП! От както ГЕРБ управлява опоскаха фискалният резерв до 4 милиарда лева и вземаха външни и вътрешни заеми! Около 2 милиарда лева вътрешни заеми до момента и 2 милиарда външен заем!
  Обобщение некадърните и некомпетентни герберски калинки ще ги плаща целият българрски народ години след като изгони Борисов с камъни. Също ккато плащахме на Виденов. До момента 8 милиарда лева.


  Не се ли чувствате унизени и обидени от нивото, манталитета и интелекта на управляващите в момента? Ето на тоя простичък въпрос искам всеки един български гражданин да си отговори!
  От глупостта, простотията, елементарните селски шегички, милиционерският манталитет и гордоста на премиера, че е прочел една книга в живота си и разбира се бруталният популизъм който ни докара до минус 6 милиарда лева. Толкова е дефицита при управлението на ГЕРБ до момента МИНУС 6 милиарда лева - 4 фискален резерв опоскан и 2 милирада взети дълг под формата на ДЦК! Всъщност това е дефицита който е 3 години вече в управлението на герберската мафия! Как стигнахме до тук? До най-некомпетентното некадърно и популистично правителство с елементи на милиционерски режим и никакъв интелект, знания, умения, качества. Всяка сутрин като се погледнете пред огледалото си отговорете честно не сте ли обидени и унизени? Да ви сравняват с кучетата на Винету. Да ви пращат да ставате овчари. Да ви обясняват че трябва да живеете в мизерия ибедност щото управляващите са прочели една книга през живота си. Да слушате как милиционерите са се самозаписали кака организират контрабандата в Б-я! Да четете от немската преса например Ди Цайт истината за Б-я но от българските журналисти не защото ще има последствия за тях!

 85. 85 Профил на badjanak
  badjanak
  Рейтинг: 937 Неутрално

  През всички тия години дори прекалено "разумни" бяхме, файда-йок.

  "Не бъди сладък, ще те изядат, не бъди горчив, ще те изплюят" "Всеки се оплаква от липса на пари, от липса на ум-никой" Еврейски мъдрости.
 86. 86 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#1] от "be_free":

  ++++++++++++++!
  Браво момиче! Но пишещите тука няма да те разберат!
  Те никога не са се занимавали с търговия и производство! Тук са повечето подставени лица, на които им се плаща на брой публикации и оплювания, или чиновници, не изкарали и лев със собствен труд, живеещи само на държавната хранилка! Те са в своя измислен рай, че веригите продават по-евтино и по-качествено и не осъзнават какви сурогати им се пробутват там!

 87. 87 Профил на Nacho Libre
  Nacho Libre
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Кажи ми,кажи бедний народе,
  кой те в таз робска люлка люлее...

  Homo ludens sum
 88. 88 Профил на Nacho Libre
  Nacho Libre
  Рейтинг: 672 Неутрално

  ...Аз пък думам,г-н Тюхчев,да повикаме баба Гана - гледа на шарен боб...

  Homo ludens sum
 89. 89 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1208 Любопитно

  До коментар [#1] от "be_free": Значи хем имаме "всички видове търговски вериги", хем има монополи в търговията?! Защо вместо да пишете откровени, простете, глупости, не вземете да коментирате теми, по които сте поне малко по-компетентна?

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 90. 90 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 561 Весело

  Уважаема Боряна Димитрова,
  Безполезно е да дискутираме върху "ярост или разум". Класиката на тази дилема, се разиграва пределно ясно във Варна.
  Случващото се там не може да бъде обяснено, без споменаване на една абревиатура.
  Въпросът е : Какво изразява тя, някакъв Монопол или просто Олигархична структура ???...

 91. 91 Профил на wwwwww
  wwwwww
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Ееех кога ще се появи българския Бепе Грило !?
  Бепе, Бепе , Бепе !!!

  Да кажем не на педерастията!
 92. 92 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  Бе работата е, че докато няма обесени или поне реално осъдени политици, държавни чиножници и разни тарикати псевдобизнесмени ще продължаваме да затъваме. Няма как за кражбите да няма наказание и да няма масови кражби.

 93. 93 Профил на martaeva
  martaeva
  Рейтинг: 229 Неутрално

  много интересно , г-жата не беше ли ПР съветник на Бойко Борисов. Я, колко усложлива теза - разумът срещу истерията... кого обслужва това?

 94. 94 Профил на voltaire
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 95. 95 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3307 Неутрално

  До коментар [#1] от "be_free":


  [quote#1:"be_free"]Време е да скочим и срещу монополите в търговията[/quote]Всъщност е време да спрете да пишете глупости!!Какви монополни хипермаркети?!Та като не ви харесва една или всичките вериги-ами не ходете там!!Ходете в кварталното магазинче!

 96. 96 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3307 Любопитно

  До коментар [#9] от "dimko":


  [quote#9:"dimko"]Изборът на България днес е един и единствен:

  Олигархия или Социална демокрация !![/quote] "Социална демокрация" ми звучи като лозунг на БСП.-те все такива ги измислят. "Мирен преход" "Сполука за България" ."Социална демокрация" ми звучи точно като "социален президент" .Толкова ще постигнете тази "социална демокрация" ,колкото Първанов беше "социален президент" .Накрая ще получите "социалистическа демокрация" както Първанов беше социалистически президент.Та така: тази "социална демокрация" ви я предлагат тези,същите олигарси,срещу които си мислите,че се борите.Ето-БСП са обявили че ще привличат лидери на протестиращите-записвайте се,докато е време.Само после да не се чудите защо искахте да стане по-хубаво,пък то стана както винаги!

 97. 97 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3307 Неутрално

  До коментар [#27] от "Well informed citizen":


  [quote#27:"Well informed citizen"]Според мен една от най-важните причини за протеста е, че в българското общество няма дори илюзията за някаква социална справедливост. [/quote]Не е толкова просто.Според мен проблемът е още по-дълбок-в липсата на морални ценности в цялото общество.Как иначе можеш да си обясниш,че индивид като Доган беше възхаваляван от мнозинството българи като "най-големия" политик?!Защото крадеше,лъжеше и мамеше добре-голяма част от българите всъщност му завиждаха и си мечтаеха да бъдат на негово място.Затова и тези протести няма да до доведат до някаква радикална промяна-просто някои от лидерите на протеста ще бъдат прилапани от системата,за да бъдат включени в нея.Помните ли онези репортажи за БДЖ,където цяла смяна краде гориво и служителите са го правили с години?!Накрая тези,които крадат на дребно избират тези,които да крадат на едро.В самото общество няма нетърпимост към корупцията и кражбата.Само,когато не крадем ние,се сърдим на другите,които крадат.Помните ли един израз от Живково време "Бай Тошо крадеше-народа ядеше" .Май нищо не се е променило от тогава в националния ни манталитет.Затова и си докарваме все едни и същи проблеми на главата.Защото бедността на тялото е страшна,но бедността на душата и сърцето са ужасяващи,а точно от тях си патим!!Другото е следствие.Какви политици очакваш да си избере народ,чиито идоли са квадратни индивиди и техните понякога пеещи/понякога свирещи метреси?!

 98. 98 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3307 Неутрално

  До коментар [#33] от "cobanmaala":


  [quote#33:"cobanmaala"] и дума няма за искането на мажоритарни избори за да се излезе от порочния затворен кръг на пропорционалните избори,които възпроизвеждат политическия "елит" [/quote]Що пишете глупости?!Кирил Йорданов във Варна е избиран три пъти мажоритарно.Защо сега протестират срещу не го?!Като ти хрумне за "мажоритарни" избори се сещай за Кирил Йорданов,Лечков,Стефан Софиянски или Азис.Ако искаш Азис-депутат-направи изборите мажоритарни!!!Всъщност като се замисля,изборите 2001-ва бяха най-мажоритарните-тогава 2 милиона души гласуваха на практика за 1 човек-Симеон Сакскобургготски.Е бяха ли прави да заложат на него?!Не бяха.С тази ниска политическа култура ще си докараме още по-голямо злото,ако имаме и мажоритарни избори за депутати.

 99. 99 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3307 Неутрално

  До коментар [#41] от "Дон Кихот":


  [quote#41:"Дон Кихот"]Госпожата услужливо е подминала факта, че хората, излезли на протеста в неделя, сега не мечтаят за нова партия, дори и не искат да чуят за такава.[/quote]Е ,и Кръглата маса започна така.

 100. 100 Профил на voltaire
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK