Проф. Александър Джеров: И да има Велико народно събрание, то може да не приеме каквото сме планирали

проф. Александър Джеров

© Надежда Чипева

проф. Александър ДжеровПроф. Александър Джеров беше председател на Законодателната комисия (по-късно наречена правна) и на Конституционната комисия във Великото народно събрание (ВНС), която изготви проекта за новата конституция. Беше от депутатите на СДС, от Радикалдемократическата партия. Споделяше позицията на 39-имата, които се обявиха против приемането на основния закон, но като шеф на правната комисия остава в парламента. Преподавател е по вещно право в СУ "Св. Климент Охирдски", носител на орден "Стара планина".


Разговаряме за исканията на протестите за промени в основния закон. Вчера публикувахме интервю по темата с Едвин Сугарев - един от 39-имата.


Как оценявате исканията на протестиращите за промяна на конституцията и дори за нова?
- Отдавна се прокрадва въпрос за промяна на конституцията. За съществено изменение, освен че е необходимо Велико народно събрание от 400 души, трябва това Народна събрание - обикновеното, да подготви, да дебатира и да установи със съгласие много конкретно и ясно за какво става дума. Трябва с детайли да се обмислят проблемите, които да бъдат решени от ВНС с промени или с нова конституция. Не е въпросът само до 400-те души, които трябва да бъдат избрани. Би било абсурдно да се свика ВНС и след една година да започне да се спори - абе, чакайте, пропуснахме да обсъдим някои неща. Не е рентабилно в това положение, в което се намира България, да се свиква ВНС. Да се тръгне в тази посока означава да се загуби много време, без да е сигурно че ще се стигне до резултат, който се търси.


Великото народно събрание задължено ли е да вземе точно онези решения, които е приело обикновеното?


- Точно там е въпросът, че ВНС не е обвързано от решенията на обикновеното Народно събрание, което е решило избирането му. Когато във ВНС започнат дебатите, може едно ново мнозинство да каже - не може да бъдем задължени да изпълним онова, което сте решили предварително. И тогава се влиза в задънена улица. Затова казвам, че предварително трябва да са абсолютно изяснени проблемите, които трябва да бъдат решени, и по този въпрос да има ясно съгласие.


А според вас конституцията нуждае ли се от промени?


- Конституцията не пречи да се върши разумна работа. Вече двайсетина години благодарение на нея имаме граждански мир, спокойствие, възможност структурите на държавата да работят. Да, всяко дело съответства на момента, в който то е изработено. Има дефекти, но за период от 20 години не е редно да се променя основният закон на една държава.


В коя част са дефектите й?


- Ами ако помислим за съдебната власт, може да се спори дали поставянето на прокуратурата в една система със съда е най-правилното решение. Но при тогавашното политическо противопоставяне другото решение -  прокуратурата да отиде при правителството, можеше да означава намеса на политическите партии в работата на тази основна институция за правовия ред и върховенството на закона.


Но и без тогавашното противопоставяне изваждането на прокуратурата от съдебната власт не носи ли същите рискове?


- Именно. Рисковете за политическа намеса съществуват. Затова по-добре прокуратурата да е в рамките на съдебната власт, за да бъде предпазена поне от грубите посегателства към нейната независимост, без която не би могла да си върши работата.


Трябва да е ясно какво е неотложно да се свърши, а не да говорим и планираме всичко и от всички посоки.  Нека да се свърши онова, което тропа на вратата. Да си оправим къщата и тогава евентуално да помислим дали трябва да променяме конституцията и какви точно промени са ни нужни.


Чуха се искания на протестите за пряк избор от народа на съдиите и прокурорите?


- О, това вече е свръхтежък въпрос, не вярвам някой да може да ви отговори с "да" или с "не". Много, много трябва да се мисли. От една страна, като се избират на всеки 4 години, те ще имат стимул да работят, защото надали има някой да оспори, че в момента правораздаването не само куца, ами направо се препъва. От друга страна пък, няма да се чувстват стабилни магистратите с постоянната заплаха дали ще бъдат избрани. Доброто правосъдие не зависи само от прекия избор, а от страшно много неща, взети заедно. Да не забравяме, че в тоталитарното минало избирахме пряко съдиите на всеки 4 години...


Тъй че трябва да се мисли много. Да се съберат - но не партийци, а специалистите и да си напрегнат целите способности. За съжаление специалистите стоят настрана, бягат, не искат да се омесват с политиците. И от това страда най-напред законодателството, а оттам и всички.


Какво е мнението ви за намаляването на броя на депутатите и за възможността да бъдат отзовавани?


- Според мен 240 народни представители са много, смятам 120 за достатъчни. А за възможността за отзоваване - подкрепям я. В момента има депутати, които никога не сме ги видели да вземат отношение към някой въпрос, не сме им чули гласа. Отзоваването е необходимо за да има отговорност - да не може никой да си каже: избраха ме, сега вече мога спокойно да си проспя четирите години или - по-лошо - да свърша някоя и друга работа в лична полза. Но правя важната уговорка - отзоваването трябва да бъде строго регламентирано. Да не стане така, че депутатът да си отиде, понеже го е намразил партийният лидер и е организирал отзоваването. А заради това, че не си върши работата точно на народен представител.


Но и за двата проблема пак опираме до Велико народно събрание А сигурни ли сме - пак се връщам на моето съмнение, че то, ВНС, ще изработи най-доброто нещо...


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (73)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Dimitar Pehlivanov
  Dimitar Pehlivanov
  Рейтинг: 442 Неутрално

  ".....и да си напрегнат целите способности....."

  А не само половината! Култово!

 2. 2 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Ама може и да приема? Още четвърт век ли да чакаме, защото на някого нещо му се струвало?

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 3. 3 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 729 Любопитно

  Велико народно събрание може и трябва да се свика, с единствената задача, за премахване института ВНС и начина за промени в Конституцията от ОНС!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 4. 4 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 798 Неутрално

  И този смята че нищо не може да се направи по въпроса.Да не се пита повече!

 5. 5 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 781 Неутрално

  [quote#2:"Къти"]Още четвърт век ли да чакаме, защото на някого нещо му се струвало?[/quote]

  Защо чакате? Вземете и ги напишете тези 20 странички, публикувайте ги, убедете повечето българи, че вашият проект е по-добър от сегашната Конституция, съберете 500000 подписа и т.н. За по-малко от година може да стане.

  Да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 6. 6 Профил на typalypa
  typalypa
  Рейтинг: 497 Весело

  Баа като идем със сопите ще приеме.

 7. 7 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Абе хора ,какво ще променят като едни и същи мутри ще я пишат.
  Кого се опитвате да заблудите.
  Ако толкова искате промяна да се преведе конституцията на Германия и да се приеме.

 8. 8 Профил на Woland
  Woland
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Който е имал контакт в професионален или научен аспект с Джеров, знае, че е неграмотен юридически и въздух под налягане, типично номенклатурно творение. Което си личи и от "интервюто", пълно с генерализации и шикалкавене.

 9. 9 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#6] от "typalypa":
  Какво ще приеме това дето на теб ти харесва и това дето на мен ми харесва или на съседа от другия вход.

 10. 10 Профил на Woland
  Woland
  Рейтинг: 510 Неутрално

  До коментар [#7] от "bta":

  От превеждане на чужди закони без адаптиране към реалността сме на този хал.

 11. 11 Профил на babavimechka
  babavimechka
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#7:"bta"]Ако толкова искате промяна да се преведе конституцията на Германия и да се приеме.[/quote]
  точно!!
  навремето имаше един в първите години след демокрацията,забравих името,който в предизборните клипове повтаряше и предлагаше едно и съшо: "Германската програма...германската програма!" Ама Ганьо не поиска и да чуе,камо ли да го направи,Ганьо си знае колко и какво може....

 12. 12 Профил на Борко
  Борко
  Рейтинг: 388 Неутрално

  "Според мен 240 народни представители са много, смятам 120 за достатъчни."- правилно!!!

 13. 13 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 551 Неутрално

  И какво излезе то - така е направена конституция и инструмента за промяната и, ВНС, че на практика да не се промени.
  Системата побеждава здравият разум.
  Е те тука е редно БСП(к) да дадат обяснения, щото те бяха в основата, ведно с контролирани от нея "демократи", в основата на съставянето на тези "правила" - мини.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 14. 14 Профил на babavimechka
  babavimechka
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Джеров,знам го,блабла и "опонент" на комунягите,ама УЖ! зарад туй "опонентстване" и зарад тоя дИбат мафията БКП/ДС и до днес се шири из България...

 15. 15 Профил на babavimechka
  babavimechka
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#13:"nuzzo"]Е те тука е редно БСП(к) да дадат обяснения, щото те бяха в основата, ведно с контролирани от нея "демократи", в основата на съставянето на тези "правила" - мини.[/quote]
  ще ви даде обяснение Мафията,ще ви даде ,че даже и ще ви запилее,хаха! Още ви е малко,още искате ЛАФОРИЗЪМ,обяснения..от Мафията,от престъпниците??
  МИГАР..МИГАР СТЕ ГИ ТУРИЛИ НА ПОДСЪДИМАТА СКАМЕЙКА-ЧЕ НЯМА ДЕ ДА ХОДЯТ И ...ЩЕ СИ КАЖАТ??

 16. 16 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#10] от "itoskov":
  Какво значи адаптиране,я ме светни .

 17. 17 Профил на america1332002
  america1332002
  Рейтинг: 442 Неутрално

  този тип как така от обикновен бракоразводен адвокат изведнъж става професор?

 18. 18 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Джеров такъв, Джеров онакъв...

  Хубав-лош, казал е верни неща, това, че не се харесва на много от искащите не прави думите му погрешни.

  В момента обаче всички искат да чуват единствено и само своите собствени предварително зададени отговори и всяко отклонение и на йота става повод за ропот и словесна агресия.

  Връзката с главните органи на централната нервна система е очевидно в период на сериозни смущения...
  Да се надяваме на по-скорошно възстановяване.

 19. 19 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 502 Любопитно

  Много го харесвам проф Джеров. Казва много смислени неща и тук, дано да има, кой д аги прочете. Непоследък писателите по теми, касаещи конституционализма са повече от читателите.
  Най-важното е, че сегашната конституция е демократична и ни най-малко не пречи институциите да си вършат работата. Защо те не си я вършат е друга тема!

 20. 20 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 792 Весело

  До коментар [#7] от "bta":

  [quote#7:"bta"]Ако толкова искате промяна да се преведе конституцията на Германия и да се приеме.[/quote]

  Федерация ли ще ставаме?
  Ще имаш сериозна подкрепа от ДПС, убеден съм.

  А границите на федералните провинции кой ще ги чертае?

 21. 21 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  Аз мисля, че един от най-сериозните дефекти на конституцията е липсата на законодателна инициатива на Президента.

 22. 22 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#20] от "forza":
  Еми нека тогава да е на Франция.
  Но граници и сега има (нали сме на области)

 23. 23 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Пак същото ... пак тези, които докараха народа да изпуши от "управия", излизат и обясняват, кое, как и защо няма да стане!
  Изродени хора ... вглъбени в собственото си благополучие, обявяват спасение за обществото?!?!?
  Популизъм отвсякъде ни залива!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 24. 24 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  Да я напишат тази нова конституция, да я прочетем, да я обсъдим, и да отидем на референдум да си я гласуваме. Не някакви 400 броя хрантутници да се окопаят в процедурни хватки и само да блажат, и после пак нещо да куца.

 25. 25 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1564 Любопитно

  Звучи като мнение на човек, явно очаквал много от Великото Народно Събрание и останал разочарован. Лошо няма, че предупреждава КОНКРЕТНО за много подводни камъни и смята, че едно ново ВНС и нова Конституция не са панацея. Май наистина много смятат така - нова Конституция, и се събуждат оправени!
  Факт е обаче, че има няколко основни неща, които плачат за промяна - броят и особено отзоваването на депутати, но най-вече съдебната власт, кадровата политика и контролът върху нея. Уважаваният проф.Джеров какво противодействие предлага на това нашествие от юристи-калинки?

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 26. 26 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  [quote#6:"typalypa"]Баа като идем със сопите ще приеме. [/quote]

  Сопата е важна част от напътствията за демократичното управление и властта на народа!

  Последователите на Махатма Ганди за ненасилието и веруюто ,че да пренебрегнеш едно единствено живо същество означава да пренебрегнеш божиите сили и да навредиш не само на това същество, а на целия свят - направиха така ,че Индия влезе в най-тъмния си неоколониален период който може да продължи векове !
  Неолибералната идеология винаги използва красиви думи когато поробва нации и държави !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 27. 27 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 798 Неутрално

  [quote#8:"itoskov"]Който е имал контакт в професионален или научен аспект с Джеров, знае, че е неграмотен юридически и въздух под налягане[/quote]

  +++ А който е чел неговата тухла по "Вещно право",където вещното право "Отдаване под наем" изобщо липсва,какво да каже?Че си е загубил времето и нищо повече.

 28. 28 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  [quote#17:"america1332002"]този тип как така от обикновен бракоразводен адвокат изведнъж става професор? [/quote]
  Може да е да е протеже на масонска ложа !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 29. 29 Профил на Woland
  Woland
  Рейтинг: 510 Неутрално

  До коментар [#16] от "bta":

  Означава да се преценят особеностите на българската правна система, както и определени законодателни традиции, а не да се натрапват институти, които вършат работа в други държави, но в България никога няма да пробият и само ще блокират и без това затлаченото ни правораздаване.

 30. 30 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#15] от "babavimechka":

  [quote#15:"babavimechka"]ще ви даде обяснение Мафията,ще ви даде ,че даже и ще ви запилее,хаха! Още ви е малко,още искате ЛАФОРИЗЪМ,обяснения..от Мафията,от престъпниците??
  МИГАР..МИГАР СТЕ ГИ ТУРИЛИ НА ПОДСЪДИМАТА СКАМЕЙКА-ЧЕ НЯМА ДЕ ДА ХОДЯТ И ...ЩЕ СИ КАЖАТ??[/quote]

  Виждам, готов сте за въстание, трибунал и разстрели. Явно сте единствения(или един малкото) безгрешен. Поклон.
  Пушка имате ли?А после.....?
  Да ви подскажа....четете историята. Тя подсказва бъдещето на такива решения.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 31. 31 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#29] от "itoskov":
  Ама тая правна системе се прави от конституцията-май нещо не си наясно.

 32. 32 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#18] от "forza":

  +++++ Точно така!

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 33. 33 Профил на Woland
  Woland
  Рейтинг: 510 Неутрално

  До коментар [#31] от "bta":

  Радикалното изменяне на системата не може да доведе до нищо добро, освен до хаос. Дори деветосептемврийските превратаджии правят промяната плавно и на етапи.

  Кое точно в немската конституция те блазни така? И сигурен ли си, че опира до конституционна промяна, а не до начин на мислене на народа?

 34. 34 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  До коментар [#3] от "Geoimg":
  [quote#3:"Geoimg"]с единствената задача, за премахване института ВНС и начина за промени в Конституцията от ОНС![/quote]
  Че то и сега е възможно да се променя Конституцията от Обикновено НС и то редица важни разпоредби. И вече се прави на два пъти (единият беше при влизането в ЕС за забравилите).
  А премахването на ВНС - хм.... Значи предлагаш всяко редово мнозинство на НС да може да приема Конституция, да я изменя, допълва според текущия акъл, хм... Айде нЕма нужда

 35. 35 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1366 Весело

  От друга страна пък, няма да се чувстват стабилни магистратите с постоянната заплаха дали ще бъдат избрани. Доброто правосъдие не зависи само от прекия избор, а от страшно много неща, взети заедно. Да не забравяме, че в тоталитарното минало избирахме пряко съдиите на всеки 4 години...

  Джеров тука се омаза! То през тоталитарно време имаше и избори за Народно събрание - трябва ли да отменим изборите, защото тогава не са вършели работа. Явно Джеров защитава статуквото - и като юрист, и като политик....и като Джеров.

  /не се чете/
 36. 36 Профил на azbeaz
  azbeaz
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Великото народно събрание за туй е Велико, защото може всичко да прави.

 37. 37 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  [quote#3:"Geoimg"]за премахване института ВНС[/quote]
  Поддържам. Не съм сигурен, че е най-правилното, но съм сигурен, че е по-работещия и полезен вариант.

 38. 38 Профил на azbeaz
  azbeaz
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#34:"Antonio Candreva"]А премахването на ВНС - хм.... Значи предлагаш всяко редово мнозинство на НС да може да приема Конституция, да я изменя, допълва според текущия акъл, хм... Айде нЕма нужда [/quote]
  Влажната мечта на всеки политик с пари

 39. 39 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#33] от "itoskov":
  а не до начин на мислене на народа?
  Ето това е .
  А предлагам тази ,защото там е подредено хората имали пари и т.н.всички ги дават за пример ,двигателя на европа.

 40. 40 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  [quote#34:"Antonio Candreva"]Значи предлагаш всяко редово мнозинство на НС да може да приема Конституция, да я изменя, допълва според текущия акъл, хм[/quote]
  Не редово мнозинство. "Само" 4/5 !

 41. 41 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Въпросите политически .Отговорите на професионалист!Въпреки ,че и Джеров бе за кратко в политиката.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 42. 42 Профил на Woland
  Woland
  Рейтинг: 510 Неутрално

  До коментар [#39] от "bta":

  Немците имат пари, защото работят; подредено е, защото вярват в реда и знаят, че върши работа. Българинът няма пари, защото е мързелив и защото мрази да поема отговорност за живота си; защото 45 години мракобесие създават фалшива икономика, раздута индустрия; промотира се некадърността, съчетана с подлизурстване; не се тачи предприемчивостта, а връзкарстването. И въпреки това българинът реве за "добрите" времена на Живков.

  Това в конституция не можеш да го оформиш.

 43. 43 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#18:"forza"]Хубав-лош, казал е верни неща,[/quote]

  Братчед, номерът е, не само да кажеш верни неща, но и да кажеш как да бъдат променени. Всеки политик може да каже, че на българския народ му се еб@ва майката и това е едно "вярно нещо". Големият политик предвижда, а некадърният се влачи, след събитията. Има и трети вид - мрънкалници, като Джеров, според които нищо не може да стане.

  /не се чете/
 44. 44 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#42] от "itoskov":
  поне може да се опита,нали е казано който не работи.......
  Аз понеже набирам хора отвреме на време и ситуацията е много тежка-искат пари без да дават от себеси и си мислят ,че си им длъжен,никакво уважени и възпитание.

 45. 45 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Много си прав.
  Да си жив
  и здрав!

  www.berbenkov.hit.bg
 46. 46 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#42:"itoskov"]Немците имат пари, защото работят;[/quote]

  Братчед, хайде стига с тези мантри! Те и тези, които са построили навремето Хеопсовата пирамида, също са работели, но и до днес археолозите не са открили ведомостите със заплатите им. Шивачките в Третия свят, които шият маркови дрехи за 5 цента на час, да не би да лежат под палмите? Парите не са при този "който работи най-много", а са при оня "за когото работят най-много".

  /не се чете/
 47. 47 Профил на kras
  kras
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Промяната на броя на народните представители не трябва да бъде някаква самоцел, а резултат на добре обмислена преценка на всички страни на съответното предложение.

 48. 48 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2446 Неутрално

  Конституцията и законите не са виновни за положението ни, макар да има нужда от някои ремонти.Проблемите ни идват от НИКАКВИЯ граждански контрол, от ненавременното опълчване срещу някои проектозакони и от свободното тълкуване на законите, от страна на администрацията!Ако има активно гражданско общество, нещата видимо ще се подобрят!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 49. 49 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 931 Любопитно

  До коментар [#2] от "Къти":

  С чакане нищо не става. Действайте!!! Само с чесане на езици по форумите пак нищо няма да стане. Замах, замах, замах!!!

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 50. 50 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 931 Неутрално

  [quote#43:"Тони Шнайдера"]Има и трети вид - мрънкалници, като Джеров, според които нищо не може да стане. [/quote]

  Джеров е изморен и остарял затова говори така. Но е напълно достатъчно да се хване за работа с още една бригада умни глави и да изготвят промените. Другите които са по-енергични да ги гласуват и прокарат.

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 51. 51 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 931 Любопитно

  [quote#46:"Тони Шнайдера"]Парите не са при този "който работи най-много", а са при оня "за когото работят най-много". [/quote]

  освен това и при тези, които са опасни. Никой не иска да види Германия бедна и мизерстваща, защото от такава действителност не след дълго се ражда световна война.

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 52. 52 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#49] от "CIA Germany":
  До коментар [#50] от "CIA Germany":
  До коментар [#51] от "CIA Germany":

  +++++++++++++++++++++++
  Много си прав братчед!

  /не се чете/
 53. 53 Профил на Swan_
  Swan_
  Рейтинг: 768 Весело

  Какви ли личности от миналото изтупаха праха от себе си и започнаха да дават съвети

  https://swansphotography.com/
 54. 54 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 792 Весело

  До коментар [#27] от "vjacho":

  [quote#27:"vjacho"]А който е чел неговата тухла по "Вещно право",където вещното право "Отдаване под наем" изобщо липсва,какво да каже?Че си е загубил времето и нищо повече. [/quote]

  Може да каже, например:
  Защо си губя времето да чета книги, които не разбирам?

  Следващия път пробвайте с квантова физика (примерно).
  Може пък там да разберете, че такова животно като "вещно право "Отдаване под наем" просто няма.

 55. 55 Профил на babavimechka
  babavimechka
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#30:"nuzzo"]Виждам, готов сте за въстание, трибунал и разстрели. Явно сте единствения(или един малкото) безгрешен. Поклон. Пушка имате ли?А после.....?
  Да ви подскажа....четете историята. Тя подсказва бъдещето на такива решения. [/quote]
  не,другарю! не! не чувате и не четете! Кой казва безгрешен че съм?! Но нима съм бил висш ПРЕСТЪПНИК овластен,от който е зависило кое и как в България,как ,накъде се върви?! напротив-аз съм от потърпевшите-като милиони други българи!! Какво,няма да ми дадеш право да си изразя мнението,което е резултата от престъплениятя дълги години-на БКП/ДС мафията?! Ами хубаво,вий сте по затварянето на странички от историята-без да ги четете! А в БГ трябва реално затваряне не само на страници ,но и на ПРЕСТЪПНИЦИТЕ-в затвора!как ще стане?! Това навремето беше именно наложения апрестъпен режим на БКП/ДС-чрез чужда армия-окупаторка! Бяха избити десетки хиляди от цвета на нацията,товарищ,да! А сега е нужно точно обратното-ония престъпници,сегашните им чада-да получат наказанието си за антибългарщината си !!Да,това ,тяхното-на тая мафия-доведе дотук! Но когато именно тя трябва да бъде изрината-вий не искате да напуснете това ДОТУК,а ми мирувате и ревете по мен ,а навярно и по другите като мен?!Знам че Ганчо Балкански е непукист ,еснаф и грандоман-той си гледа собствената копаня и дотам,това е идеалът му! какво да му пълниш главата с мафии,с престъпници..с туй че зарад и поради тях българинът е здраво последен в цяла Европа..на нивото на Папуа Нова Гвинея?! Ок,приятно сладко нанкане с лафоризъма нагъл на костюмираните любими ваши престъпни милионери мафиотски! дерзайте!

 56. 56 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 463 Неутрално
 57. 57 Профил на babavimechka
  babavimechka
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#30:"nuzzo"]Пушка имате ли?[/quote]
  питайте например самозапалилия се варненец дали има бензин и кибрит!! хайде,де..защо ТОВА не попитате?! там все ОК,йес?
  а с пушката-хич нищо не е ОК,йес?
  знам ви природата,знааам....

 58. 58 Профил на babavimechka
  babavimechka
  Рейтинг: 388 Неутрално

  "- Конституцията не пречи да се върши разумна работа. Вече двайсетина години благодарение на нея имаме граждански мир, спокойствие, възможност структурите на държавата да работят. "

  как да не го разцелуваш за мирния ,спокоен посткомунистически концлагер?! За работещите държавни структури,които вдигат пушилка,а в пушилката...занете какво!!
  еххх,Българийо...

 59. 59 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 729 Любопитно

  [quote#34:"Antonio Candreva"]Айде нЕма нужда [/quote]
  И къде го прочете това!?
  Написал съм - Да определи процедура!!!
  Тя задължително трябва да бъде различна от обикновено мнозинство!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 60. 60 Профил на odysseus
  odysseus
  Рейтинг: 442 Весело

  Да не пишем нов:

  "Закон за отменяване на всички закони, издадени преди 9.09.1944 г.

  Обн., Изв., бр. 93 от 20.11.1951 г.


  Член единствен. Отменяват се като противоречащи на Димитровската конституция и на установеното след 9 септември 1944 г. социалистическо законодателство в България и се считат за недействителни всички издадени до 9 септември 1944 г. закони и законодателни актове."


 61. 61 Профил на odysseus
  odysseus
  Рейтинг: 442 Весело

  И там вместо "Димитровската конституция" може да се сложи друга думичка в духа на новото време

 62. 62 Профил на Hoius
  Hoius
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Макар че професорът е отличен юрист и интелигентен човек, говори изцяло от академична гледна точка. "Настоящата Конституция е достатъчно демократична". Дали? Както всички знаем именно в Конституцията се уреждат принципите на избиране и функциониране на трите власти. Точно тези принципи в нашата Конституция позволяват когато една партия държи мнозинство, да държи и трите власти! Как? Печели избори - има мнозинство в НС (държи законодателната власт). Съответно създава кабинет - ето че държи и изпълнителната власт. По квотния принцип за избиране на висши магистрати, мнозинството в НС позволява тази партия да получи и мнозинство при квотите за съдии във Висшия съдебен съвет. Ето че една партия държи мнозинство при ръководенето и на трите власти! Е тази Конституция е демократична КАК ТОЧНО, като позволява на една партия да доминира и трите власти? Да не говорим, че в нея е казано ясно и точно, че единствено политическите партии са тези, които могат да се явяват на избори и да упражняват политическа власт в НС, което осигурява чисто и просто политически олигопол за водещите 3 партии на изборите. Е как няма да има задкулисни игри и да са в един кюп? Самата система кара да се обединяват!

 63. 63 Профил на shristov
  shristov
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  Един вид Джеров твърди, че докато в политическата система участват хора с недокрай гарантирани морални качества, прокуратурата трябва да бъде отделена от правителството и предоставена на съдебната система.

  Практиката в целият цивилизован свят обаче показва, че винаги се намират големи, влиятелни политици, чиито действия могат да се нарекат като минимум оспорвани. Като пример можем да посочим Буш Втори и Берлускони.

  Освен това, Джеров намеква, че съдът е или безпомощен пред злостната прокуратура, намираща се в ръцете на правителството, или поне - недостатъчно авторитетен в очите на обществото, поради което ако някой реши да те очерни, достатъчно е "да те даде на прокурор".

  Ако съдът наистина е толкова безволеви и неуважаван, без съмнение трябва сериозно да се поработи по въпроса. Този процес обаче а) отнема години и б) не пречи конституцията да бъде направена правилно, така че да подчертава независимостта на съда и върховенството на закона веднага, още сега, посочвайки на обществото ясно кое е редно и кое - не.

  Последно, по твърдението на Джеров, че Конституцията не пречи да се работи, ако имаш желание - всъщност, пречи. Ярки примери за това са трите неуправляеми от никого и неограничаваните от нищо главни прокурори, които сме имали до момента. Смело може да се твърди че до голяма степен благодарение на тези хора и (без)действията им доверието към цялата правосъдна система в момента е по-ниско отколкото доверието към мутро-премиера.

  С други думи, Джеров или не разбира какво се случва като следствие от сегашната Конституция, или просто просто не вижда какво по-добро има да се направи. И в двата случая, мнението му е като минимум безполезно, а ако сме малко по-критични, може да се нарече дори зловредно.

 64. 64 Профил на daria_vip
  daria_vip
  Рейтинг: 497 Неутрално

  " надали има някой да оспори, че в момента правораздаването не само куца, ами направо се препъва. От друга страна пък, няма да се чувстват стабилни магистратите с постоянната заплаха дали ще бъдат избрани"

  Култови мисли .

  Браво на професор Беров
  Не разбрах защо трябва да се чувствували ссамо стабилни магистратите ?
  Та нали след като вземат едни над 10 пъти миним.раб заплата никому нищо не е обещано .
  Ако не си вършиш работата -то трябва да си стоиш вкъщи .
  Те не само не си я вършат ,в мнозинството си ами и са несменяеми отгоре на това .
  Независимата на съдебната власт пряко да стане зависеща от
  резултатите айде Барети,Валью Топловци и Буди се разхождат необезпокоявани там е тежук случай правораздаването ами дребната улична и битова престъпност защо толерират .

 65. 65 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  [quote#5:"bgkurshum"] Вземете и ги напишете тези 20 странички, публикувайте ги, убедете повечето българи, че вашият проект е по-добър от сегашната Конституция, съберете 500000 подписа и т.н.[/quote]
  =============
  И очакваш някакви червени критикарчета да направят това?
  ЗабравИ!
  ПЕСовете си лаят, керванът си върви...
  А Джеров беше много добър парламентарист, какъвто е като юрист.

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 66. 66 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  [quote#64:"Seola"]Браво на професор Беров [/quote]
  ========
  Хей, спяща красавице!
  Събуди сеееееее!
  Професорът е Джеров. Александър Джеров. Демократ.

  Беров е един комунист.

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 67. 67 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 1079 Разстроено

  [quote#10:"itoskov"]От превеждане на чужди закони без адаптиране към реалността сме на този хал.[/quote]

  Напротив адаптираха ги както им изнася на тях. Затова сме на този хал.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 68. 68 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 551 Неутрално

  ама АМАН от това отзоваване на депутати. Сутрина и по радиото някакъв доктор по право Николов обясняваше с равен и гладък тон КАКВА МОДЕРНА ПРАКТИКА било това нещо на ЗАПАД и видиш ли само ние тъпите българи не можем да го разберем. ТОВА Е една обикновена глупост, която Царя обясняваше навремето, наред с 800-те дни, за да лови балъци. Подобен "институт на отзоваването" в БГ условията не може да сработи! Ще направи още по-големи поразии. Проблема с "анонимните депутати" се решава посредством избирателната система и мажоритарния елемент в нея, а не чрез "СТРАХА ОТ ОТЗОВАВАНЕ". България не е Англия или САЩ и ние нямаме техните традиции в политиката.....

 69. 69 Профил на lessonsoftime
  lessonsoftime
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#5] от "bgkurshum":

  Не може. Аз съм измислил най-добрата промяна в Конституцията, но вече 10 години няма кой да го оцени. Това е логично. Те нямат капацитета да го оценят, така, както овцете нямат капацитета да оценят значението на овчаря. Не само, че не могат да го оценят, те нямат и интерес от темата докато не огладнеят и не им стане студено, а няма пари за сметките.

 70. 70 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2215 Весело

  [quote#19:"red.mary"]сегашната конституция е демократична и ни най-малко не пречи институциите да си вършат работата[/quote]
  Колко да е демократична? Понеже никак не пречи на иституциите и досега не е ясно какви имоти требе да се реституират. Кои имоти и в какъв размер (с подобрения или без подобрения) трябваше да се върнат на Симеон Сакскубурготски? Пък като "правоприемник" на Търновската конституция, трябваше ли да се реституират всички национализирани имоти от 1908 г. насам, включително и на поданиците на Османската империя. А г-н Джеров нали си прибра собствените имоти с всите подобрения и ... създаде една непроизводителна средна класа - рентиерите. Естествено е, че няма да иска промяна на Конституцията.
  Сегашното състояние на държавата е еманация на рентиерското управление - дребни синеещи се в миналото собственици и паразитираща червена буржоазия. И двата вида неспособни за развитие на иновативни производства.

 71. 71 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Г-н АлДжеров иска да каже, че у нас никак не е трудно да бъде купена, "половинка" Парламент...

 72. 72 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  За съжаление специалистите стоят настрана, бягат, не искат да се омесват с политиците.

  Във всяка област на знанието е така. За съжаление политиците не успяват да убедят професионалистите, че тяхната работа ще бъде организирана по полезен начин. Полезен за обществото. А уж това точно трябва да е целта на политиката...

  Много разумни неща е казал Джеров. Предупреждение за хм, ентусиасти, дето си верват, че морето е до колене.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 73. 73 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  У нас има един сериозен проблем и той не е законите, а спазването им точно от институциите, които ги приемат и прилагат.

  И най-най-най-истински закон да приемат, след като той не се прилага - все едно го няма. Още по-лошо е, когато се прилага ту така - ту иначе (тука има-тука нема).

  Последното е проблем на държавата (законодателната и изпълнителната власт, но не толкова Велико НС), а донякъде и на общесството. Само донякъде. Щото ако гражданите почнат да раздават "право" е самоуправство. Ако започнат да налагат "право" по друг начин е диктатура. Общо взето - порочен кръг.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK