Илия Троянов, писател: Бунт в България не е имало

Илия Троянов

© Красимир Юскеселиев

Илия ТрояновРоденият в България, израснал в Кения, живял в Индия, Южна Африка, Австралия и последно Германия писател Илия Троянов издаде новия си роман - "Ледовете се топят". У нас той излиза под знака на "Сиела" и в превода от немски на български на Владко Мурдаров.


До заглавието на книгата, публикувана в Германия през 2011 г., стои мисълта на автора "Не вярвам, че човек не би могъл да стане един от другите". "Роман с много поезия и страст за величието на природата и за заплахите пред нашия свят", пише германският критик Тилман Шпрекелсен от вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг".


Пред "Дневник" Троянов, пътуващ отново от едно място към друго, разказва повече около новия роман и "политическия бардак" на България.
Пътуванията са ваш безкраен източник на вдъхновение. Защо този път избрахте Антарктика за основа на историята в "Ледовете се топят"?


- Главният герой на моя роман е ледниковед. Ледникът, с който той главно се занимава с научната си работа, практически изчезва. Аз исках да го изпратя там, където природата и ледът все още съществуват в чиста, непокътната форма.


Героят в романа се отчайва от топенето на ледовете, в него сякаш вижда повече смисъл от света на хората около себе си. Може ли да се каже, че това топене изразява липсата на спокойствие, на ритъм, на уравновесеност в модерния свят?


- Топенето на ледника до пълното му изчезване е следствие и символ на експлоатация и опустошението на природата в модерното общество. В личния живот на героя то довежда до срутване. Той не се оказва в състояние да комбинира страстта към "неговия" ледник с любовта към близките си. Този конфликт обяснява меланхоличната окраска на романа.


Част от корицата на романа

© Сиела

Част от корицата на романа


"Дали се менят кошмарите, нашите колективни кошмари? Дестилатът от нашите пиянски диспути? Дали кошмарите на дадена епоха са най-честният й израз?" Според вас тези редове от книгата описват ли добре и случващото се в България?


- За съжаление кошмарното положение в България отговаря на кошмарното положение в много други страни по света. Наистина редовете, написани за другата половина на земното кълбо, биха могли да важат за България.


Пред "Дойчланд радио", цитирано от "Дойче веле", казвате, че оставката на правителството на Бойко Борисов е стратегия, с която да се обезсмисли бунтът. На фона на това твърдение и вече яснотото служебно правителство как виждате следващите два месеца?


- Тази перифраза (в българския превод) не отговаря на точно казаното от мен. В следващите два месеца едва ли грешките на последните десетилетия ще бъдат коригирани. Бунтът трябва да поставя ясни и настоятелни искания. Но българската олигархия никога няма да отстъпи доброволно от позициите си.


Бунт в България не е имало, но има борба между клановете на "мафията", чието "морално-политическо единство" се разяжда от киселината на парите. В определени моменти тази борба може да приеме кървав характер, още повече че зад клановете днес не стои Москва. Господарите им са поне двама. В такава обстановка ще бъде грешка да се подценяват пукнатините в "монолита". Те трябва да се използват не като се участва в изборните комедии, които биха могли да доведат на власт и Трактора, след като върху гърба на "електората" и по-надолу се изредиха всички, желаещи да го "оправят" - от Тато през Кобургготов до охранителя им Б.Б.


Преобладаващото число на протестиращите са млади хора, стиснати за гушата от немотията и от "сметките", работници, на които не изплащат мизерните заплати с месеци, дребни разорени или разоряващи се търговци, пенсионери, които са изправени пред избора: топлина и лекарства или храна и малцинства, чийто живот не е за завиждане.


За съжаление, сред тях не са малко тези, които още вярват, че като сменят персонала в политическия бардак с някакъв чистичък, нов, "честен елит", бизнесът им ще потръгне, ще се създадат работни места или ще се върне "старото благоденствие"...


Засега те се страхуват дори да помислят за истинска борба, крият се зад трикольора, викат "Българи юнаци!" и издигат искания, които много им наподобяват тези отпреди близо 24 години. Докато нещата остават в сегашния си вид, тяхното недоволство, искания и надежди ще бъдат експлоатирани от "бизнес" групировки, платени полувоенни и полуполицейски, "безотговорни", частни, криминални и лумпенизирани шпицкоманди и т.н., които ще продължат да вселяват в душите страх.


Може ли да се каже, че ситуацията в България би вдъхновила продължение на книгата ви "Кучешки години", след като наблюдаваме още една "революция", която може да се окаже "менте"?


- За какво революция става дума? (В момента) аз работя върху роман за власт и съпротива в комунистическа и посткомунистическа България.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (73)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1900 Неутрално

  Г-н Троянов хубаво прави анализ за случващото се у нас, ама не казва кое как трябва да стане. И аз мога оттук да коментирам протестите в Гърция, Кипър, Испания, Италия, как ги дирижират "тъмните сили" - и какво от това?

  Ако като сънародник и като интелектуалец се чувства длъжен да помогне на обществото в този критичен момент, нека каже как следва да се задвижат протестите. Защото именно интелигенцията липсва от протестите, бидейки предимно конюнктурна в съвремието ни (сравнена, например, с онази, която спаси евреите от пещите на Хитлер), а на всички са ясни системните проблеми в дълбочина и че промяна е нужна.

 2. 2 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2467 Неутрално

  Без лустрация на ДС нищо няма да се постигне.Къде са списъците на кредитните милионери?Нали те бяха наред?

 3. 3 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Умен човек. И как точно вижда реалностите в страната ни.

  Отделете време навреме.
 4. 4 Профил на ........
  ........
  Рейтинг: 381 Весело

  [quote#1:"Читател"]Ако като сънародник и като интелектуалец се чувства длъжен да помогне на обществото в този критичен момент, нека каже как следва да се задвижат протестите. Защото именно интелигенцията липсва от протестите,[/quote]
  колега ,
  Всички закони имат буква и Дух....и следва да работят за доброто на обществото

  Когато буквата на закона е в Конфликт с Духа - трябва да се приложи Първият Закон на Диалектиката

  ако има Заинтересовани-Прилага се и се Побеждава

  ако Няма - става българска работа+кашкавал по 13 лв/кг

  сложно е

  Днес ни трябва Освободител ,
  който утре вече е Поробител

 5. 5 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Някой от протестите говори ли за съдебната система? Проблемът не се търси на правилните места. Хората не са виновни че крадат и злоупотребяват, виновни са че не влизат в панделата. Трябват силни закони и високи присъди. Много хора се оплакват от малцинствата и напоследък във фейсбук излизат много статии срещу ромите. Те не че са цвете за мирисане, но не са те проблема на държавата. Който краде желязо - в панделата, втория път доживот и т.н. Тази тактика е изпитана в САЩ, изключително строги закони срещу престъпления извършвани предимно от тяхното малцинство - ше отбележа че за финансови измами, никъде по света няма тежки наказания. А в ЕС много странно за педофилия и проституция законите са изключително меки. Просто в България трябва да се промени съдебната система, да бъде строга, дори към самата себе си. Е ще трябва да се построят нови затвори /нешо което никой не смее да направи от 1989г./, но пък всеки строеж е работа за хората.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 6. 6 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2866 Неутрално

  Собственото име на писателя е Иля а не Илия както са го прекръстили.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 7. 7 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2059 Неутрално

  Много харесвам Илия Троянов, родината се вижда и обича най-много "когато си далеч от нея", съгласна съм и с повечето разсъждения в интервюто. Те не са никак оптимистични, но са честни. Няма смисъл да се самосъжаляваме, нито да очакваме чудо. Целият свят се променя, дано децата ни успеят да изградят по-смислено общество от нас.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 8. 8 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Цялата международна общественост е на мнение, че събитията в България са част от демократичните промени и е нормално при един по-безкомпромисен бунт

  да бъдат на страната на съпротивата и да я приемат за легитимна и представителна. През 89 г. тираните останаха ненаказани, влязоха във ВНС

  през 90-та, а през 91-ва наложиха насила конституцията си без да бъде одобрена чрез референдум. Кой може да приеме това за толкова дълго?

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 9. 9 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  В такава заспала държава
  бунт не става!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 10. 10 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2059 Неутрално

  До коментар [#6] от "Julian Mall":

  Ilija Trojanow няма как да бъде прочетено като Иля.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 11. 11 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 434 Неутрално

  поне прочетете Конституцията на България преди да я критикувате.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 12. 12 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Поздравления за Илия Троянов. Романа му "Светът е голям и спасение те дебне от всякъде" - е един от най-добрите български романи които съм чел. Препоръчвам го горещо на всички читатели на Дневник.

 13. 13 Профил на ........
  ........
  Рейтинг: 381 Весело

  [quote#9:"berbenkov"]В такава заспала държава
  бунт не става!!![/quote]

  имаме "познал точните килограми на пералнята"

  НеееВадааа (така се печелеха награди преди 20 год)

  за съжаление в живота не е като в "Супер шоу Невада"

  не може с налучкване - трябва и акъл

  ако за 23 год сме гласували 12 пъти ........

  и винаги изтегляме "късата клечка"....

  значи има БЪГ в системата ........между ушите ни

 14. 14 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 704 Неутрално

  До коментар [#1] от "Читател":

  Ами да ти каже, ама не смее, че ще го опюеете, а книгите трябва да се продават за да се папа. Аз ще опитам щот нямам книги за продан. Ще опитам и да прогнозирам и оценката - 3-4 плюса на 6-7 минуса (като тази оценка е съобразена с нивото на форума на Дневник, а не с действителността у нас).
  Ето и рецептата - промяна в мисленето на достатъчно голяма група от хора в посока на безкомпромисен морал, почти пуритански. Ясно разграничение между добро и зло и непреклонна смелост да защитаваш доброто докрай.


  Аз не зареждам в Лукойл.
 15. 15 Профил на kapablanka
  kapablanka
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Авторе - големи претенции имаш, е преводач на книгата ти е агент на ДС))

  http://www.glasove.com/dosieto-na-vladko-murdarov-3428

  И освен това какъв е този хашлашки език - Тато, Кобурготов..
  Не си на женския пазар, все пак.

  Слушал съм и съм гледал Троянов в разни предавания. Общи приказки и това е. Нали реално не е живял в България и говори неща, които е чел, а много от нас от онова поколение много по-добре от него знаят кое и как беше.

 16. 16 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1234 Разстроено

  Прав е бунт не е имало.Както дълбокомъдрено се изрази геният на мисълта Цвинокио,имаше-метеж.

 17. 17 Профил на Newcastle Fan
  Newcastle Fan
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Да, прекрасна диагноза и оценка на случилото се и случващото се в България. Илия Троянов има една книга - "Революцията менте" или известна като "Кучешки времена". В тази книга се описва как е станал трансфера на власт и ресурси от комунистическата номенклатура към играчите от "прехода". Една от основните причини за ситуацията в България е, че крадците и престъпниците от тоталитарния режим никога не са изпускали властта и са я предали на подходящи хора, които управляват като марионетки.

  По плодовете ще познаете дървото.
 18. 18 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#17] от "Newcastle Fan":
  [quote#17:"Newcastle Fan"]Да, прекрасна диагноза и оценка на случилото се и случващото се в България. Илия Троянов има една книга - "Революцията менте" или известна като "Кучешки времена".[/quote]
  Неотдавна прочетох тази книга. Заслужава си. Мисля, че все още я има по книжарниците.

  The best way out is always through Robert Frost
 19. 19 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  До коментар [#15] от "kapablanka":
  ++++++++++++
  "Всъщност доносите на Мурдаров са типично вътрешноведомствени, на битова основа и в почти всички случаи се отнасят до поведението на негови колеги. "
  .........
  Виж сега, много от стадото, изказали се преди и след теб, избягват да мислят глава ги боляло , та не било здравословно.
  Вместо да си поставят един въпрсо, един само: как смейството на Троянов прехвърча като птичка през Желязната завеса?
  Как имота им в центъра на София не беше отчужден? Как в Германия, точно членове на партията СПД ( социал-демократите) му удрят рамо със стипендии и контакти. Менторът му е Гюнтер Грас, как стават тия работи и защо не си каже, че е внедрен писател, с протекции. Русия си Владимир Каминер, България пък си има Троянов.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 20. 20 Профил на dudo
  dudo
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Аз не искам бунт, а нещо по-нежно.

  Дудо ви обича!
 21. 21 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  Ильо, Ильо-о.. Да обясняваш що става у България, наблюдавайки от Германия, е се едно аз да ти описвам състоянието на земното ядро, като зяпам пушека над Етна. Ама, карай...Некои твои работи станаха на филми за гледане, все пак! А за Кобурга, както е знаеш, повечето твои колеги говорят с уважение. Пък и на нас той подари няколко спокойни години. Но, за да не скучае широката нечетяща и пауперизиращата се маса, вади на тезгяха кеф ти риба, кеф ти паламуд! Та, сценарият става не само за кино, ами и за дълъг ТВ сериал, биля. .

 22. 22 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1900 Неутрално

  До коментар [#14] от "simval":

  Накрая ще останат много философи (местни и в странство) и никаква България. Види се, комунистическото робство е благодатно за коментари от къде ли не и от какъв ли не поглед, само не и по отношение на действията. Ако така бе и по време на турското иго, Априлското въстание нямаше да се случи въобще. Нужни са дела, а не думи, колега - от всички прослойки у нас и от всички места, където има българска диаспора по света, ако им е мила Родината, разбира се.

 23. 23 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Дори за бунт, а камо ли за револщция трябва подготовка .
  Хубаво сте си наслагали Левски на профилите.....поучете се от него. Колко години е обикалял, за да подготви народа?

  Дали ще бутаме статуквото с бун или ще направим партия която да не е като "тях", трябва време и много работа. А при липса на пари още повече време, работа, идеи и желание.

  Няма как да идем до площада за ден и от утре всичко да е наред.....

 24. 24 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Писателя не е наясно с бизнеса в България и коментара му в тази връзка не е актуален. Тук говорим за държавен рекет, а последния парламент открито дава работа само на нейните си фирми. Тук трябва да се говори за децентрализация, а не управляващите партии да се чудят кой да сложат за велможа в определен град. След като държавата разпределя 40% от общото благо, е явно най-големия работодател. Не трябва всички пари да се разпределят в София.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 25. 25 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 704 Весело

  До коментар [#22] от "Читател":

  Точно това правя, приятелю. Действувам. Стремя се да въздействувам в определена посока върху мисленето на сънародниците ми.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 26. 26 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 545 Неутрално

  [quote#12:"dutch"]Поздравления за Илия Троянов. Романа му "Светът е голям и спасение те дебне от всякъде" - е един от най-добрите български романи които съм чел. Препоръчвам го горещо на всички читатели на Дневник.[/quote]
  О, ама това негово ли било? Гледах филма, не знам доколко точно следва книгата, но е ужасно изкуствен и пресилен, та чак нагарча...

  'Let light surround you' Dream Theater
 27. 27 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 545 Неутрално

  [quote#15:"kapablanka"]И освен това какъв е този хашлашки език - Тато, Кобурготов.. [/quote]
  Да не говорим, че до 1989 г. никой не наричаше Тодор Живков "Тато". Викахме му "бай Тошо". Това "Тато" го измислиха журналята, да внушат какъв "бащица" ни е бил ТЖ.

  'Let light surround you' Dream Theater
 28. 28 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  Няма кой да поведе недоволството, защото и недоволството е такова едно размито, недоволство "по принцип". Не плюйте по Троянов, той си казва това, което се вижда много добре отстрани и отдалече.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 29. 29 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1900 Неутрално

  До коментар [#21] от "venelingeologia":

  Спокойствието при Сакскобургготски бе съчетано с изключително наглите и криминални приватизации на БТК и ЕРП-тата, вкл. със закона, при който не се търси наказателна отговорност на тези, които отпукат необезпечени кредити. За фалит на физически лица и дума не става - един депутат от предишния Парламент го повдигна, ала, види се, не достига политическа воля да се разгледа и гласува.

  До коментар [#23] от "Big_Villager":

  В наше време подготовката се налага да се случва в движение, след като последният месия бе развенчан, а сметките не чакат никого, както и престъпната вакханалия на всички нива. Гражданите, както и да се подготвят, нямат нито парите, нито обиграността на статуквото, освен ентусиазма. Има достатъчно специалисти, които могат да ги съветват и са ясни пътищата, по които да станат промените.

 30. 30 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1900 Неутрално

  До коментар [#28] от "Мария":

  Така ли? Недоволството било по принцип? По принцип ли над 2 млн. наши сънародници напуснаха страната за последните 24 години и по принцип ли една четвърт от младежите продължават да го правят? По принцип ли съществуват необезпокоявани картели и монополи, и по принцип ли висш прокурор защитава обвиняем за тежки престъпления, само защото последният се грижел за кучето й? По принцип ли се подслушват опозицонии лидери и журналисти? По принцип ли стотици международни наблюдатели идват да следят изборите, десетилетия след 10.11.1989 г.? По принцип ли се случват социални протести във финансово стабилна държава, съизмерими с тези във фалирали или фалиращи държави?

 31. 31 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  До коментар [#19] от "СДС":
  Най-вероятно си прав за семейството му, но това не пречи да бъде отвратен лично, като човек ,от "елита" , който изплува последните 20 години. Иначе като писател е наистина добър.
  ThePirinEagle
 32. 32 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  До коментар [#31] от "thepirineagle":

  Да, да и да.
  Добре е, че го има.
  Малко или много в Германия той и Самуел Финци са ни истинските посланици.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 33. 33 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  До коментар [#30] от "Читател":

  Двата милиона, които споменаваш, със сигурност те разбират. Въпросът е защо толкова много се разминавате помежду си тези, които сте в България. Не си ли съгласен, че за разлика от теб, мнозинството там се чувства уютно в мъглата и безвремието? Не му минава и през ум да атакува статуквото, самоуспокоява се, че "не сме толкова зле", "не е толкова грозно/мръсно/скъпо"...";поне еди-какво си ни направиха/дадоха/построиха...". Нали сам виждаш с какъв възторг се приема "по-малкото зло"! Като пряка последица догодина със сигурност ще има още една емигрантска вълнá - нашенците, които не искат и не могат да живеят в такава България, но са прекалено малко, за да предизвикат промяна.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 34. 34 Профил на by4
  by4
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#17] от "Newcastle Fan":

  наистина прекрасна книга и задължително четиво за всеки !

 35. 35 Профил на by4
  by4
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Аз не мога да разбера как е валидна критика тип: "ами то отдалече е лесно да се коментира"... А задължително ли трябва да си в центъра, за да направиш анализ?!... в 1937 ли се намираме или в 2013 с интернет и прочие.... Вие като се приберете вкъщи и само за каквото се е случило на мегдана ли си обсъждате?!... Баси хората.. Едно такова Ганьовско: "лесно ти е на теб от уредения запад да се изказваш..." Ами лесно му е и СЪЩО ТОЛКОВА важи колкото и вашите коментари

 36. 36 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 545 Неутрално

  [quote#35:"by4"]Аз не мога да разбера как е валидна критика тип: "ами то отдалече е лесно да се коментира"... [/quote]

  Ами валидна е. Аз мога да си коментирам например за Тимбукту въз основа на интернетски и други знания, но дали ще разбирам нещата като някой, който е там? Какво да се прави, дистанцията замъглява погледа. Особено ако в "новата си родина" се срамиш да се наречеш българин, защото България нищо не ти била дала, и се гнусиш да посещаваш родината си с години. Пък даваш акъл...
  Дори и да си патриотин, отдалече нещата губят реален вид. Коментирай си, но не претендирай да разбираш ситуацията по-добре от този, който я изпитва на гърба си.

  'Let light surround you' Dream Theater
 37. 37 Профил на stoedin
  stoedin
  Рейтинг: 453 Неутрално

  До коментар [#14] от "simval":

  Напълно съм съгласен с Вас! Странното е, че само преди седмица казах същите думи на няколко мои ученици говорейки си за протестите, мафията и кризата...

  Демократ за силна България
 38. 38 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#19:"СДС"]Вместо да си поставят един въпрсо, един само: как смейството на Троянов прехвърча като птичка през Желязната завеса? [/quote]
  Абе той човека роман за съпротивата по време на комунизма пише - как дЕсидентите в почивката между боевете с кървавите палачи от ДС обядвали в стола на Комитета за култура и почивали на станциите на комунистическия профсъюз по 20 дни за символични пари. Такъв смелчага, четвърт век след края на мрачния комунизъм, Троянов реши да каже истината за него на немски. Ти сега вместо да признаеш колко е прогресивен, неудобни въпроси задаваш.

 39. 39 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#1:"Читател"]И аз мога оттук да коментирам протестите в Гърция, Кипър, Испания, Италия, как ги дирижират "тъмните сили" - и какво от това? [/quote]


  Какви сили в тия БЕЛИ държави?! Ясно какво трябва у назе,и клошарите го знаят- ИЗРИТВАНЕ и ИЗМИТАНЕ ...и после ВОДАТА да мине!!

 40. 40 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1346 Весело

  До коментар [#38] от "Каишков":
  Абе той човека роман за съпротивата по време на комунизма пише
  ..........

  +++++++++
  Завидял е на Юрген Рот. Как така, казал си е, ще става някаква си шаваба глаштай на жабите от МОЯ гьол, я-я-я ...от тука.
  АЗ ще пиша за борбата против комунизма и ще покажа на тях какъв съм дидидентинъ.
  В знак на простест срещу СССР приех исляма!

  nemo malus felix, minime corruptor.
 41. 41 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3106 Любопитно

  До коментар [#5] от "инж. Филип":


  [quote#5:"инж. Филип"]Някой от протестите говори ли за съдебната система?[/quote]Замислил ли си се защо нямаше нито един "лидер" на протестите,който дори да спомене съдебната система?Говореха за какви ли не глупости като "исландски модел" и "граждански съвети" "тричленки" ,но никой не каза нищо за съда..

 42. 42 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3106 Неутрално

  До коментар [#30] от "Читател":


  [quote#30:"Читател"]По принцип ли над 2 млн. наши сънародници напуснаха страната за последните 24 години[/quote]Не си коректен.Мнозинството от тези хора искаха да заминат и преди 89'-та,но просто не бяха пускани навън,или и това си забравил?!

 43. 43 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  [quote#14:"simval"]Ето и рецептата - промяна в мисленето на достатъчно голяма група от хора в посока на безкомпромисен морал, почти пуритански. Ясно разграничение между добро и зло и непреклонна смелост да защитаваш доброто докрай. [/quote]

  Много хубава рецепта, но тя е ясна, въпросът е как да се постигне това. Въпрос за Нобелова награда

 44. 44 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#33:"Мария"] мнозинството там се чувства уютно в мъглата и безвремието? Не му минава и през ум да атакува статуквото, самоуспокоява се, че "не сме толкова зле", "не е толкова грозно/мръсно/скъпо"...";;поне еди-какво си ни направиха/дадоха/построиха...". Нали сам виждаш с какъв възторг се приема "по-малкото зло"! [/quote]

  1000+++++++++++++++++++++

  /не се чете/
 45. 45 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Не познавам аавтора. Доколкото разбрах, не е с "работническо селски произход", според изискванията на съвременните антикомунисти във форума. Преводачът му бил агент на ДС. Аз не съм агент, но едва ли бих могъл, да преведа книгата му. Защо не я преведе някой не-агент? Авторът не давал рецепти. Ами той да не е лекар? Левски бил работел много, за да подготви българите за бунт. Е добре де, при цялата си работа, успя ли да ги подготви - не! Ако не го бяха обесили турците, със сигурност щяха да го обесят българите, след Освобождението. В България бунт не може да има, още от времето на Самуила. Армия, която се е оставила, да и вадят очите, е кьорава армия. Защо при Термопилите няма нито един ослепен спартанец? Българинът не е дорасъл за бунт. За него, с консервите в мазето и опазването на мизерния му животец, се свършва цялата му морална философия. В България може да има само "гладни бунтове" - в най добрия случай. За съжаление, с течение на времето, вече не ни достига куража, дори и за такива. Народ, който не е изстрелял дори и един куршум, срещу Червената армия на Дунава през 1944-та, напълно си е заслужил социализма. Народ, който не избеси по улиците, поне членовете на Политбюро, след 1989-та, напълно си заслужи и капитализма, който му сервираха. Няма лек за неизлечимо болния. Ние сме нация, на която историята вече взема мярка за ковчега - за да погребе тялото - защото духът ни, отдавна е мъртъв. От шубе. Какъв бунт, какви 5 лева?

  /не се чете/
 46. 46 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 704 Неутрално

  До коментар [#43] от "Мондиана":

  Ами как е възникнало протестантството? Как хората са последвали идеите на Мартин Лутер? Как е възникнала Реформацията? Нещо е променило мисленето, хората са разбрали, че старата религия не върши повече работа.

  И на нас ни трябва нещо подобно, нова "религия", нова "Реформация", друга философия. Ясно е, че със сегашните си разбирания за живота, с досегашната си философия ще пропаднем. Всъщност, вече сме пропаднали. Въпросът е дали все още имаме някакви имунни сили, с които да се противопоставим на злото.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 47. 47 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  До коментар [#2] от "hodounski": Нали обявиха 4 души кредитни милионери ,че били от ДС. Аз питам - а другите стотици и хиляди кредитни богаташи от нашите ли са , те имат ли право да крадат ? Щото техните невърнати кредити ги плащат сега другите получатели на кредити.

 48. 48 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  До коментар [#14] от "simval":Не чакай ! Не тук , не с този материал. Видя реакцията на "обществото " когато един даскал играл цинични и глупави танци с децата как и ученици и родители настръхнаха срещу уволнението му. Дори министърът отиде да замазва. Добре ,че другите учители поддържат изгонването му.

 49. 49 Профил на Вени Марковски
  Вени Марковски
  Рейтинг: 754 Весело

  Такъв е мат'рялът, г-н Троянов. Да не говорим, че намери ли се някой малко по-умен, другите веднага казват: "Тогова подобава да служи на Господ", след което го обесват на първото дърво, за да иде по-скоро на небето.

  Автор съм на статиите "Интернет трол" и "Атака Ad hominem" в БГ-Уикипедия. С други думи - номерата на троловете от този форум при мен не минават.
 50. 50 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  До коментар [#41] от "yanne": Не е само това ! Никой не спомена ,че точно управлението на Герб ги изкара на улицата ! Никой не вика срещу Бойко ! Това ме кара да мисля ,че цялата тая улична дандания беше организирана и контролирана от Великият Гербер Цв.Цв. с цел Бойко да има повод да се измъкне от неприятната ситуация най-после да решава важни проблеми. Лесно управляваше той- рязане на ленти , мачлета , белот .

 51. 51 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  До коментар [#42] от "yanne":Не си точен. Тия , дето едно време искаха да заминат на запад , бяха водени от други желания - добра работа , да видят , да поживеят , па да се върнат. Сега бяха просто принудени , изгонени , поради липса на възможности тук. Заминаха на всяка цена , да работят квото може , за колкото дадат , да живеят по бараки ...

 52. 52 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3106 Неутрално

  До коментар [#51] от "ahasver":


  [quote#51:"ahasver"]добра работа , да видят , да поживеят , па да се върнат.[/quote]Тц-половината ми род е в Италия.Далеч не си прав.казват,че докато не се махнат комунистите,България няма да стане нормална държава.Това е България отвън-комунистическия резерват на ЕС.

 53. 53 Профил на kepler
  kepler
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Тоя писател разбира от съвременна Българска действителност точно толкова, колкото и който и да е германски евродепутат - оттук, таме, чул, недочул.

 54. 54 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  До коментар [#45] от "Тони Шнайдера":
  Доколкото разбрах, не е с "работническо селски произход"
  ........
  Семейството му емигрира през 1971 г във ФРГ. Това е, което се знае. Как е станало, не се описва. Защо го лансират толкова?
  Има един награждаван българско-немски писател, никой не го е чувал в България, май дори и не е превеждан.
  О. той емигрира с една раница, сам, през 1990 г. т.е. не е бил бутан от никого и сам успява да пробие. Кой е той? И защо не го преведът?
  Димитър Динев
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%8A%D1%80_%D0%94%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D0%B2

  nemo malus felix, minime corruptor.
 55. 55 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  До коментар [#46] от "simval":
  Звучи хубаво, но нали знаете къде се е случила реформацията - в рационалната част на света: Германия, Скандинавия, Холандия и не в чист вид във Великобритания.
  Освен това нали сте чувал фразата "протестантски морал". Тук сме с балканско-комунистически морал.
  Надежда всяка тука оставете...

 56. 56 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 704 Неутрално

  До коментар [#55] от "Мондиана":

  Е, аз помислих, че като ме питаш имаш някакъв интерес към въпроса, та затова се разприказвах. След като предрешаваме въпроса по подобен начин наистина "надежда тука всяка оставете".

  Аз не зареждам в Лукойл.
 57. 57 Профил на hanseatic
  hanseatic
  Рейтинг: 581 Весело

  Гъливер(Илия Траянов) и "лилипутите"(..сДС, kapablanka, ariel28, .... ). Няма случай, в който българин да бъде признат от друг българин. Такъв ни е мат'ряла.

 58. 58 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  До коментар [#57] от "hanseatic":
  Няма случай, в който българин да бъде признат от друг българин. Такъв ни е мат'ряла.
  ...........
  Материал си ти, аз съм човек.
  Стереотипното ти мислене те легитимира като утаечън полеп на НРБ, носи си схемичките в кухинката си, другите са различни, не ги мери с твоят аршин - твърде къс е.
  Писах за Димитър Динев , за Самуел Финци, това са хора успели сами в ЕС да се утвърдят като кутуртрегери и емблеми на България, без да им бъде удряно рамо от разни незнайни ДС-офицери в чужбина.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 59. 59 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  До коментар [#55] от "Мондиана":Я си направи една справка как точно тия реформатори -протестанти са горили вещици на клади точно в Скандинавия по доноси на деца. Истерията с вещици в Швеция.

 60. 60 Профил на sgannn
  sgannn
  Рейтинг: 432 Неутрално

  "Превод от немски" казва достатъчно. Стой си в Германия и мухай вурстове с кисело зеле!

 61. 61 Профил на kapablanka
  kapablanka
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Гълировците и техните ДС преводачи. Уникално.

 62. 62 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 701 Разстроено

  Периодът в който се намира днес България е много редките в българската история, в които ние българите можем сами да избираме и сами да се справяме с проблемите си.
  Силното руско икономическо и културно влияние е донякъде компенсирано с политическа ни обвързаност със Запада.
  Това от което сме "гневни ние българите" днес е че сами трябва да носим отговорността за себе си. А това не е в стила на нашата народопсихология. Като неравновластно мислещи хора /според Хофстеде/ , ние дълбоко в себе си искаме друг да носи отговорност за нас и излизаме извън кожата си когато открием че нашата национална съдба зависи главно от самите нас.

 63. 63 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#54] от "СДС":

  Братчед, моите уважения към Димитър Динев и Самюел Финци. И аз съм на мнение, че трябва да бъдат популяризирани в България. Но за друго идеше реч. Не ме интересува родословието на Илия Троянов, а това, какво казва. Според една сентенция, истината е по-вероятно да я научим от враговете си, отколкото от приятелите, но от това не следва, че трябва да я пренебрегваме - само защото не я чуваме от "правилния" човек. При нас, българите, робското ни съзнание е предпоставка за робското ни битие. Ние все търсим начин, да се спазарим, да се снишим, да се уредим, да се нагодим и то почти винаги - на дребно. И поединично. Бунт и метеж се правят от решителни и доблестни мъже, а не от такива като оня, дето го описва Захари Стоянов, който като видял да влизат хора от "комитета", ревнал ужасен:"Сакън! Махайте се. Запалихте ми къщата!" Защото тя, къщата на българина е центъра на вселената, за него. Тя е най-висшия смисъл на битието му, вонящо на манджи, самоделно вино и долнопробна ракия.

  /не се чете/
 64. 64 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Бунт,ние не искаме бунт а да обявим война на Германия.Да ни окупират и владеят за да се оправим.Иначе с нашите мутрополитици ще си тънем в гьола.

 65. 65 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#51:"ahasver"]Тия , дето едно време искаха да заминат на запад , бяха водени от други желания - добра работа , да видят , да поживеят , па да се върнат.[/quote]
  Този път не съм съгласен с теб. Комунетата много харесват тази теза - хората бягали, защото заплатите били малки. В София не са малки, и пак бягат.
  Бягат от кочината. И в Западна Европа си имат проблеми, често ако не работят двамата непрекъснато смятат с калкулатора. Но там нещата са уредени, прозаични, дори скучни, няма за какво да се ядосаш.
  За разлика от нашето ежедневие.

 66. 66 Профил на hanseatic
  hanseatic
  Рейтинг: 581 Весело

  До коментар [#58] от "СДС": човек си, ама не си Човек, затова си един от лилипутите, които без да знаят историята на сем. Траянови, точно по метода на сДС, хвърлят слухове за опетняване на тези достойни българи. За щастие Илия Траянов е достатъчно голям, за да бъде впечатлен от никому неизвестни, дежурни, форумни сДС-та. Впечатлени остават само останалите ти колеги по служба.

 67. 67 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  Ще гласувам за тези, които предложат истински-действащи реформи срещу червените профани в българския бизнес, които до сега не направиха нищо съществено за просперитета на българската икономика, а мислеха единствено за голямата си уста.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 68. 68 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1346 Весело

  До коментар [#66] от "hanseatic":

  И кое му е голямото?
  Казах ти, твоят аршин е къс.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 69. 69 Профил на danea
  danea
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#62] от "Петър Иванов":

  Чудесно казано.

 70. 70 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 545 Неутрално

  До коментар [#57] от "hanseatic":

  Нямаме право да не харесваме г-на Траянова ли? Аз книгата не съм чела, коментирах филма по нея, който е най-голямата боза, която съм гледала. Толкова сладникаво и изкуствено представяне на комунистическа България няма. По-зле и от "Сезонът на канарчетата". Направено да впечатли бюргерите и лимузинните левичари на Запад, да виктимизира имигрантите и да им осигури престиж, но на нас няма какво да ни ги пробутват такива.
  Биографията на г-на не ме интересува, макар че имам някои подозрения и съображения.

  'Let light surround you' Dream Theater
 71. 71 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 545 Неутрално

  [quote#70:"ariel28"]Направено да впечатли бюргерите и лимузинните левичари на Запад,[/quote]

  Хм, грешка на езика. Лимузинните левичари ми се въртяха в мисълта по друг повод, всъщност в горния пасаж имах предвид милозливите западняци, които цъкат с език пред стилизираните филмово страдания на горките източноевропейци, без грам да разбират за какво става дума.

  'Let light surround you' Dream Theater
 72. 72 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#5:"инж. Филип"] Който краде желязо - в панделата, втория път доживот и т.н.[/quote]
  Желязото се краде , щото някой го купува без та пита! И този НЯКОЙ , не е циганин. Не са цигани и тези които събират парсата и охраняват циганската проституция. Не са цигани и тези които дават на циганите да продават цигари без бандероли. Не са цигани и собствениците на заложни къщи и покровителите им. Не са цигани тези които внасят дрога и я дават на циганите да я продават,......и т.н.

  А на Троянов , още веднъж моите уважения.
  Само една грешка прави, че си мисли че клановете не са под пълен контрол! Останалото е Театър за пред света.
  Освен това и Москва не е изпуснала контрола по никакъв начин. Просто искат да надхитрят Запада (както с цялата си православна Дъга)

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 73. 73 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  Прав е градския, няма какво да сменяме тапетите, от това бардакът няма да стане процъфтяващ!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK