Екатерина Захариева, вицепремиер: Безвъзмездната помощ при саниране ще се качи до 75%

Екатерина Захариева

© Анелия Николова

Екатерина ЗахариеваСлед първите седмици в ролята на вицепремиер и регионален министър нещо промени ли се в приоритетите, които служебният кабинет амбициозно си постави?


- Не, приоритетите са същите. Преди дни правителството публикува своите приоритети. Те са свързани основно със стабилност на работата на институциите, с осигуряването на изборния процес и обезпечаването на изборите, както еврофондовете и енергетиката, която е в моя ресор, с големите инфраструктурни проекти и безспорно работата по обществените съвети.


В сряда беше и заседанието на Изборния борд. Каква е вашата оценка за старта му?
- Надявам се бордът да свърши това, което се роди като идея още в президентската институция - да служи като платформа за идеи и препоръки към държавните институции, партиите и всички свързани с изборния процес. Мисля, че първото заседание беше доста конструктивно. Правилата се приеха добре, всички организации бяха позитивни, нямаше обичайните за изборите противопоставяния.


Каква е гаранцията, че институциите ще се съобразят с препоръките на гражданския сектор в борда?


- В България имаме закони и те трябва да се спазват от всички. Най-важно тук е, че представителите на неправителствения сектор ще бъдат част от процеса, за да изложат препоръките си, и ако някои от тях не може да бъдат изпълнени, институциите да обяснят защо. Това, което чух от неправителствените организации, че най-доброто на съвета е, че всички те сядат на една маса с държавните органи, тъй като достъпът им до тях досега е бил труден.


А представител на ЦИК ще има ли?


- На първото заседание участва председателят на ЦИК Красимира Медарова. Както тя обясни, по решение на самата ЦИК тя ще участва в заседанията на борда, когато това се налага и бъде поканена. Министерският съвет може да гарантира само присъствието на подчинените си институции като ГРАО, МвнР, МВР и др. Разбира се, други институции може да бъдат канени при нужда, но участието зависи само от тях.


Партиите, които са основните участници в изборите, също имат отношение към честността на вота, а те бойкотираха изборния борд. С тях как ще работите?


- Не мога да кажа, че става въпрос за бойкот. Напротив, получихме писма от някои от формациите, чието мнение е, че това трябва да е наистина граждански борд. Всъщност на най-ранен етап бордът беше замислен без участие на политическите партии. Партиите са участници в изборния процес и те са представени в ЦИК. Гражданските организации също не приемат за удачно те да са в борда, тъй като той ще дава препоръки и към партиите.


Едно от посланието при формирането на служебното правителство беше за прочистване на избирателните списъци. Какво реално прави ГРАО в тази посока?


- Посланието беше за това, че в рамките на закона ГРАО ще актуализира списъците. И това се прави. Нещата са много ясни. Законът за гражданската регистрация и Избирателния кодекс са факт и ние работим по него.


Основно задължение на ГРАО към МРРБ съгласно чл. 52, ал. 1 от Изборния кодекс е да отпечата избирателните списъци въз основа на Националния регистър на населението – Национална база данни "Население". Избирателните списъци за проведения на 27.01.2013 г. национален референдум включваха над 600 избиратели над 100 години. Данните за тях бяха изпратени от ГД ГРАО за справка в НОИ и в МВР.


Обобщените данни от двете институции бяха изпратени на общините и МВнР за извършване на проверка и при необходимост актуализиране на данните, в резултат на което в избирателните списъци за обявяване за изборите за народни представители броят на тези избиратели е намалял на 630 души. Списъците са публични. Те са качени в интернет, на безплатен номер 0800 1 4726 ("0800 1 GRAO") или SMS 18429 всеки може да провери дали данните му в списъка са верни и къде ще гласува.


Проверката на ГРАО на подписките на партиите за участие в изборите показа, че близо 11 хиляди са хора без избирателни права. Как си обяснявате това, може ли да се говори за нерегламентиран достъп до регистри на населението и за злоупотреба с лични данни?


- Това ще е един от въпросите, който ще обсъжда гражданският борд следващата седмица. Той вероятно ще излезе с препоръки към институциите, които могат да правят подобни констатации.


МВР отговори ли на ГРАО за хората, напуснали страната два месеца преди издаването на президентския указ за насрочване на изборите, които трябва да бъдат извадени от списъците?


- Няма заличени лица по този ред. МВР не може да предоставя тези данни, защото не е длъжно да поддържа тази информация, след като България стана член на ЕС. В т.нар. забранителни списъци са само хората, поставени под запрещение и изтърпяващи наказание "лишаване от свобода".


Правилно ли ни е усещането, че разчитате на изборния борд като гаранция за честността на вота?


- Този борд е гаранция преди всичко за публичност, експертиза и показва желанието и волята на правителството да организира свободни и демократични избори. Но гаранция за честността на вота може да има само тогава, когато всеки участник в изборния процес от държавните органи, партиите, ЦИК, РИК, СИК до избирателя поеме ангажимент за това.


Решението на правителството да пренасочи 20 млн. лева от инфраструктура към социални плащания бе посрещнато с критики, че се подставя под въпрос завършването на участъци от "Марица" и "Хемус". Има ли основания за подобни опасения?


- От години работя за това тези магистрали да се случат и да бъдат завършени. Като министър на регионалното развитие не бих поставила под риск реализирането на нито един от тези важни инфраструктурни обекти. Но като служебен кабинет ние действаме като кризисен мениджър. Всеки от нас трябваше да направи анализ откъде биха могли да бъдат освободени средства, без да се застрашат инвестиционни и инфраструктурни проекти, така че да подпомогнем хората в нужда. Това в никакъв случай не означава, че противопоставяме инфраструктура на социални плащания. Всъщност средствата са за тези проекти, където дейностите няма да завършат до края на годината по обективни причини. Това е направено след внимателен анализ заедно с АПИ. Знаете, че има места, където работата е спряла, защото по тази отсечка беше открита археология. Ето от такива места, за които парите няма да бъдат използвани, пренасочихме към крайно нуждаещите се в момента. От АПИ неколкократно заявиха, че средствата са осигурени за работата, която може реално да се свърши в рамките на тази година.


Има ли яснота с колко ще се забавят двата лота на "Марица", които се строят с европейско финансиране?


- При първата отсечка между Димитровград и Харманли (лот 1 - бел. ред.) сроковете зависят изцяло от това кога ще приключи работа по археологията. Знаете, че по тази причина строителството е спряно. По втората отсечка – от Харманли до Любимец (лот 2), за съжаление също има сериозно изоставане от графика.


При последната проверка на лот 4 на "Тракия" бе споменато завършване на отсечката до края на юни. Означава ли това ново удължаване на срока, както веднъж стана след признаване на форсмажор?


- Лично ходих на място и това, което видях, не ми хареса. Трябва да се осигурят повече техника и хора, за да се ускори строителството. Наблюдението на темповете на строителните работи е всекидневно. И сега на "Тракия" са зам.-министърът инж. Ангелов, който заедно с директора на АПИ инж. Лазаров анализират работите по обекта. Най-важното е магистралата да бъде завършена преди интензивния туристически сезон и темповете на строителство трябва да се ускорят. Тази магистрала е голям и сложен инфраструктурен обект, който се строи вече 40 години и според мен ще е успех, ако магистралата бъде изцяло завършена дотогава.


Сред приоритетите на правителството е и енергийната ефективност, но все още усвояемостта на средствата е слаба, поне в жилищния сектор. Какво ще предприемете?


- Енергийната ефективност беше един от акцентите в разговора ми с еврокомисаря Йоханес Хан в Брюксел. И по-специално какво може да направим, за да може още в този програмен период да се ускори усвояването на средствата по тази програма. Факт е, че енергийното обновяване на жилищните сгради включва най-трудните проекти заради големия брой собственици, липсата на традиции в управление на етажната собственост, както и липсата на разбиране, че и общите части на сградите също са грижа на собствениците на апартаменти. Голям проблем са и финансовите възможности на хората. Затова и нашето искане беше още в рамките на този програмен период да се увеличи безвъзмездната финансова помощ при енергийно обновяване на жилищата. Европейската комисия прие това искане с разбиране. Вече стартира и процедура за одобрение на промяната за увеличаване на гранта от 50 на 75% от Комитета за наблюдение на Оперативна програма "Регионално развитие", по която се финансира програмата за жилищно обновяване. Допълнително намерихме и резерви в бюджета на МРРБ и разработваме правила, по които държавата да осигури 100% финансиране за социално слаби семейства, които нямат средства да се включат в програмата. Идеята е да не се спират останалите, защото в почти всяка сграда има по 1-2 домакинства, които не могат да си позволят да участват.


Кога новите правила може да влязат в действие?


- Надявам се до края на следващата седмица те да бъдат одобрени. По програмата за енергийно обновяване на жилищата вече са подписани два договора, които също ще се възползват от по-високия процент на подкрепа. Така хората, които са били най-активни, трябва да бъдат спокойни, че също ще получат 75% грант и няма да бъдат ощетени.


Кога се очаква да започне т.нар. енергиен одит за ценообразуването по веригата?


-Очакваме в България съвсем скоро да дойдат експертите от Главна дирекция "Енергетика" и Главна дирекция "Конкурентоспособност". Те ще работят с нашите експерти по тази проверка, за да се анализира цялостно системата и на всички нива, както и ценообразуването по веригата. Също така правителството призова агенция "Държавна финансова инспекция" да влезе в някои държавни дружества от БЕХ. Работи се и по предложения за изменение на нормативната уредба по отношение на ролята на регулатора в лицето на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Така че в рамките на месеците, през които ще работи служебният кабинет, се надявам да предложим проект за законови промени. Отделно от това в петък ще заработи и общественият съвет по енергетика, където нашето желание е да се подобри публичността по всички въпроси, които интересуват хората. Мерките, свързани с правата на потребителите, също са важни и ЕРП-та поеха ангажимент пред министъра на икономиката да актуализират общите си условия в тази посока.


Работи ли вече групата, която ще определи правилата за парите на държавните фирми?


- Целта на тази група е да осигури най-доброто управление на парите на държавните дружества. В момента събираме информация от всички министри, които управляват търговски дружества. След това ще преценим какви са удачните мерки в тази посока и ще се постараем те да станат задължителни за всички държавни дружества.


Наблюдавате най-тежките ресори – икономическите. Какви са най-спешните мерки за подобряване на състоянието на икономиката в момента?


- За съжаление, както навсякъде по света, вече пета година сме в тежка икономическа криза. Затова най-важният ангажимент на това правителство е да осигури стабилност. Само така фирмите, инвеститорите, а и хората ще бъдат спокойни. Нестабилност, спиране на работа на институциите, спиране на усвояването на европейските средства ще означават още по-голяма криза. Стимулите по програмите за енергийна ефективност, нисколихвените кредити за 380 млн. евро по програма JEREMIE-2, създаването на електронно правителство са все мерки, които сме предприели, за да улесним бизнеса. Призовала съм министър Роман Василев заедно с Агенцията по обществени поръчки да работят и по въвеждането на електронни обществени поръчки. Тази мярка е антикорупционна и намалява административната тежест. В най-скоро време се надявам да стартира и пилотно електронно досие на голям инфраструктурен проект, което беше изключително добро предложение на камарата на строителите.


Незаконното строителство в Ропотамо отново постави темата за нарушенията в защитени територии. Какво прави държавата, за да спре усещането, че се действа на пожар в такива случаи, а не превантивно?


- Има постоянен контрол върху строителството, а в защитените зони такъв се осъществява и от Министерството на околната среда и водите. Добре е да се получават сигнали, това е помощ за държавните институции. Много важно е как те реагират на тези сигнали. Сами разбирате, че нито ДНСК, нито регионалните екоинспекции могат да стоят до всеки строеж, най-малкото защото разполагат с ограничен брой хора. Благодаря на медиите, които дадоха сигнала за Ропотамо, и аз помолих веднага за комплексна проверка с общината и регионалната инспекция по околна среда. Още същия ден те направиха проверката. За мен случаят не означава липса на контрол, а по-скоро е показателен за отговорно отношение към природата на все повече хора в тази държава. Интервюто взеха Биляна Рилска и Радостина Маркова

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Ай стига с тоя стиропор по стените и задлъжняването на гладните за него, а? Хората не са по улиците заради невъзможността да си облепят къщите със стиропор, а поради други работи. Панелка с пробити водопроводи, сложени през 1975 година, не се оправя като ѝ облепиш стените, теглиш една боя отгоре, и това го кръстиш "саниране".

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 2. 2 Профил на 00222
  00222
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Ще почакаме да вдигнете до 99%...

 3. 3 Профил на Чеша си езика
  Чеша си езика
  Рейтинг: 808 Неутрално

  ".......Избирателните списъци за проведения на 27.01.2013 г. национален референдум включваха над 600 избиратели над 100 години. Данните за тях бяха изпратени от ГД ГРАО за справка в НОИ и в МВР.
  Обобщените данни от двете институции бяха изпратени на общините и МВнР за извършване на проверка и при необходимост актуализиране на данните, в резултат на което в избирателните списъци за обявяване за изборите за народни представители броят на тези избиратели е "НАМАЛЯЛ на 630 души....."
  630 по малко ли е от 600?

  Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.
 4. 4 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 488 Весело

  Ха-ха-ха-ха...бля-бля-бля-бля-бля, това е наистина нещо като "правителство", ама нещо като нищо, което е превърнало преливането от пусто в празно в основна своя дейност....
  За обща култура на този типичен представител на офисния планктон, в една сграда с например 40 апартамента, тези, които нямат възможност или НЕ ЖЕЛАЯТ мутробизнесмените и мутро-банкстерите от кръга "Дондуков 2" да ги ограбват и да им плащат диш парасъ - данък за изхабяване на зъбите плащан от поробените по време на турското робство, са поне 20-25 собственици на апартаментите....Явно някой мутропредприемачи и мутро-правителствени чиновничета, очакват да направят удара на живота си, но май котка ще им мине път или пък "Орлов мост, а може и някоя "Катуница"...ха-ха-ха-ха-ха....

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 5. 5 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 861 Любопитно

  Причината за напъна за увеличаване на гранта е елементарно проста. Само 161 сгради са заявили желание за участие.От възможни 200-220 сгради за 2-годишна програма.А програмата е до края на годината.Което значи,че средствата няма да се усвоят и ще трябва да се връщат.Което значи пълен крах и шамар за амбициите и рейтинга на Ирландската Пастирка.И веднага се впряга в действие адютант Захариева.Кофти,а?

 6. 6 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 890 Неутрално

  Като я видя тази жена, но най-вече като я чуя ми прилича на колежките от университета, които стояха на първия ред. Научила добре урока, пее го от сърце, мисленето слабо, но за колонията не е необходимо. Така трябва!

 7. 7 Профил на Нощен злодей
  Нощен злодей
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Маце, маце... гола вода...

 8. 8 Профил на simo87
  simo87
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#1] от "Dehumanizer":

  Кой Ви е казал, че под саниране се разбира облепване на сградата със стиропор?
  Проектите включват топлоизолация на стени, подове и тавани, хидроизолация, смяна на дограма, смяна на ВиК елементи, ел.инсталация, проверка на заварките при панелното строителство.
  Под подобряване на енергийната ефективност би трябвало да се разбира топлоизолация, смяна на дограма, внедряване на ефективна отоплителна система ( например инверторни климатици, котли за локално парно на алтернативни горива ), подмяна на електроуредите с енергоефективни, внедряване на малки ВЕИ мощности за всяко жилище или сграда.

 9. 9 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 900 Неутрално

  За съжаление това ще се окаже такава корупционна схема,такъв кокал е това Ако има кой да публикува офертите да видим цени и чудо.Щом държавата финансира ... парите са потънали у "наще хора"

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 10. 10 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#8] от "simo87":

  Ами покажете я тая пуста "санирана" панелка, в която ги има: " топлоизолираните стени, подове и тавани", "инверторните климатици, котли за локално парно на алтернативни горива", "подменените електроуреди с енергоефективни" (хм, това пък как става, купувате ли ги на живущите вътре, що ли?), пък тогава говорете. Покажете един брой "санирана" панелка, с виещи от глад пенсионери вътре, с неколцина пича - от 10 до 200 (за по-високите сгради), които не си плащат на чистачката, но внезапно решават да задлъжняват за локално парно на алтернативно гориво (старите гуми от таралясниците им, вероятно). Една такава енергоефективна панелка покажете, ама с точни сметки: на Пенка от първия етаж, вляво, парното ѝ беше 250 лева месечно, сега стана 100 лева и пр., ама не щото седи на студено и е южно изложение, ами щото ѝ облепихме стените със стиропор. Лъжци сте вие.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 11. 11 Профил на Ritter 1
  Ritter 1
  Рейтинг: 434 Весело

  Българинът трябва да разбере най-после, че всеки имот- обвързва!
  Щом притежава такъв- следва и да се грижи за него. И не може да разглежда жилището си като обиталище в общежитие, за чиито общи части нищо не дължи.
  А когато му се протяга ръка с такива програми за инвестиции в личния му имот- поне да го оцени подобаващо. В крайна сметка неговите лични сметки за отопление и ток ще спаднат! Така че- поздравления за Програмата и желанието да бъде развивана!

 12. 12 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 541 Любопитно

  Има една стара българска ..."на вехта крина ,ново дъно"... Санирането нещо такова ли е ???...

 13. 13 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  До коментар [#12] от "gorid":

  По-зле е "На една баба и прашки да и сложиш, пак няма да се подмлади.." Предлагат проект за 10000, като поемат 5000, а без помощ и проект топлоизолацията/много далеч е от саниране/ излиза около 3000. Естествено разходите се поемат само за определени фирми на определени хора, ако решиш да купиш от друго място, пиеш студена вода, защото не била от списъка на одобрените.

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 14. 14 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  Забравих най-важното. След санирането се променя данъчната оценка на имота поради направените подобрения и данък сгради и такса смет скачат нагоре.

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 15. 15 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#11:"bulgaria111"]Така че- поздравления за Програмата и желанието да бъде развивана! [/quote]

  ще ни просветлиш ли, защо аджеба въпреки милионите, които се харчат за пестене на енергия (ел. ток), цената на същия главоломно расте и явно ще продължава да расте? По комунизЪма всички бяхме с дървена дограма и ходехме зимата по тениски, крушки никой не ебаваше да гаси...сега всички сме с пластмасова дограма и некъв "жълтакав" инвертор да ни мухлясват къщите по-бързо, щото токът скъп. Който не може да си го позволи, даже и безвъзмездна помощ му дават

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 16. 16 Профил на simo87
  simo87
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#10] от "Dehumanizer":

  Не страдам от раздвоение на личността и не съм "ние". За кои "ние" ми говорите. Ако Вие страдате от раздвоение на личността, вземете мерки, не прехвърляйте на здравата глава.
  И стига с това мислене - баба Пенка, селски тарикати, сметки за парно. Ако има входове, в които етажната собственост е единомислеща и разполага с 25% от нужните за ремонта пари, защо държавата чрез фондовете на ЕС да не й отпусне останалите 75%? Кое му е лошото?

 17. 17 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Тия като ония Кога работят/огромни интервюта, разходки...

 18. 18 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  [quote#16:"simo87"]Ако има входове, в които етажната собственост е единомислеща [/quote]Това виц ли е?

  Ха дано, ама на дали ... и то баш в България!
  Ако има Вход с единомислие ... заслужава и безплатно да му хаправят изолацията!
  Тревожи ме само да не стане задължително!?

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 19. 19 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  [quote#11:"bulgaria111"]Българинът трябва да разбере най-после, че всеки имот- обвързва! [/quote]Обвързва преди всичко да решиш искаш или не искаш нещо за имота си. Не си длъжен точно пък саниране да искаш... или фатмаците само ЗАДЪЛЖИТЕНО им е под фуражките!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 20. 20 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#16] от "simo87":

  Тия copy & paste агитации за "внедряване на малки ВЕИ мощности за всяко жилище" и пр. ги пробутвайте другаде. Реалността в България е друга, и набутването на хората в нови дългове (говорете в пари, не в някакви си проценти) няма да мине. Къде са ви стойностите: Пенка (не "баба Пенка" - такова нещо не съм писал - въпросната "Пенка" може да е на 30 години и да има панелно жилище) плаща 250 лева за отопление (приемаме, че "етажната собственост е единомислеща" - такава не съществува в природата), след бясно "саниране" тя започва да плаща сметки към монополистите в пъти по-малко, но задлъжнява с толкова и толкова към конкретна банка, заема към която тя изплаща за колко време? Две години? Пет? След смъртта ѝ го изплаща брат ѝ? Реални примери от реалния живот се искат. А не колко е добре да се сменят "електроуредите с енергоефективни". Е, и? Аз съм ги сменил преди много години. Сметката ми за ток е 2-3 пъти по-висока. Тая теория със задлъжняването заради ефимерни бъдещи икономии вече се изтри, сменете плочата.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 21. 21 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Захариева, ..остави стиропора и лепилния разтвор за него, ..нема да втвърди. ..Ко стана с новия график за АМ Тракия, ...дето в началото на по-миналата седмица требеше да е готов? Давай да го прегледаме! ...И тоя инж. Лазаров още ли е директор на АПИ? ..Една седмица преди да се разходиш до Карнобат твърдеше, че всичко си върви по график, .. даже били много напред с матряла. Барабар с Лиляна. Тя тогава каза нещо велико, ..ако го намеря, ша го пейстна.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 22. 22 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Ей го: “Работата беше замразена, но не е спряла." ..инженер Лиляна с талпите.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 23. 23 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#22] от "Мани":

  Еми седят там бачкаторите като колци покрай канавката, Лилето ги е поляла с вода и ги замразила, да чакат... Напролет. Некоя кинта, в качеството си на подизпълнители на подизпълнителите. Боко, кат фърли пижамата, ша нареди да им се дадат.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 24. 24 Профил на simo87
  simo87
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#20] от "Dehumanizer":

  Моите лични наблюдения са, че подобрената енергийна ефективност се изплаща сравнително бързо. Живея в тристайно панелно жилище от 85 кв.м., с топлоизолация и сменена дограма. Топлоизолацията и дограмата струват не повече от 3000 лева. Сметките ми за Топлофикация са по 100-150 лева ( парно - 2 радиатора, сградна инсталация, топла вода за четирима души ), т.е. не повече от 600 лева за отоплителен сезон ( с включена топла вода ) и 50 лева за ток месечно. Ако жилището ми не е санирано, разходите ми биха били поне двойни ( познавам много хора със сходни жилища, но несанирани, които плащат доста повече от мен ), т.е. поне 500-600 лева на година в повече.
  И така нека всеки сам си направи сметката.

 25. 25 Профил на Blaster _
  Blaster _
  Рейтинг: 492 Неутрално

  При положение, че много от домакинствата не плащат 2 лева месечно за стълбищно осветление и до 99% да се качи безвъзмездната помощ, санираните сгради пак ще са единици. Нещо повече - има не малко случаи, в които хората искат да покрият разходите на човек който не иска (или не може) да плаща за саниране, ама не, той на пук пак не иска.
  Управлението на етажнитата собственост е сгрешено, там трябва да се търсят проблемите.
  Иначе мерките за енергийна ефективност наистина имат ефект - това е и една от причините за "проблемите" пред енергийната ни система.

 26. 26 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 488 Весело

  [quote#24:"simo87"]Топлоизолаията и дограмата струват не повече от 3000 лева.[/quote]

  Цените са от промоция в Кауфланд ли? Единствено мога да се съглася ако става въпрос само за разходи на материали

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 27. 27 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  с това саниране нищо не се получава, няма ли най накарая някой да му светне лампичката че идеята е изначално сбъркана, първото което е лепенето на 2 см сторопор не е САНИРАНЕ, второто което е трябва визия за енергийна ефективност , да кажем може да почнем с преноса високо напрежение , където всеки вложен лев ще даде много повече, после в система по която всеки да си следи разхода за ток в реално време, всичко това може да се направи лесно но по тоя начин няма да се окрадат хората и нашите фирми да печелят 200 -300 процента с измислени цени

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 28. 28 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  [quote#24:"simo87"]Моите лични наблюдения са, че подобрената енергийна ефективност се изплаща сравнително бързо[/quote]
  а моите лични наблюдения са че лъжеш като политик на избори

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 29. 29 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  [quote#8:"simo87"]Кой Ви е казал, че под саниране се разбира облепване на сградата със стиропор? [/quote]
  а теб кой ти е казал какво включва тая програма що не се пробваш, инверторни климатици боже ти побъркан ли си

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 30. 30 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1123 Весело

  [quote#11:"bulgaria111"] В крайна сметка неговите лични сметки за отопление и ток ще спаднат! [/quote]
  Ужас - ще фалираме ЕРПтата бе

 31. 31 Профил на aaaa
  aaaa
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Цената на ПВЦ дограма за апартамент 85 квадратни метра с качествен стъклопакет с монтаж без довършителните работи за обръщане, които не са малки е 2500 лева!Остъкляването на 2 тераси със стъклопакет и ПВЦ с иззиждане е 3000 лева!Външна изолация е между 2000 и 3500 лева!Това което се предлага като саниране е външна изолация с неуточнена дебелина и струва 2000 лева, а държавата се кани да задължи собствениците да доплатят още 5000 лева на апартамент за саниране освен платените от еврофондовете 5000 лева!Затова не вървят работите!

 32. 32 Профил на Варненчик
  Варненчик
  Рейтинг: 444 Неутрално

  До коментар [#24] от "simo87":

  Напълно се съгласявам с Вас и не преставам да се чудя на явно организираното сатанизиране на процеса.Тук по-нагоре някой от разбирачите написа,че санирането струвало 3000лв. 25% от тази сума са точно 750лв.Та въпроса ми е:КОЛКО ТОЧНО ГОДИНИ СМЯТАТЕ,ЧЕ СА НУЖНИ да се загробите към банките за да ги върнете?И дали след 2 сезона няма да са изплатени от икономии.А по отношение на повишеното качество на живот,пониженото потребление на ресурси и тн. ще обесня на някой с желание да слуша.
  [quote#20:"Dehumanizer"]"саниране" тя започва да плаща сметки към монополистите в пъти по-малко, но задлъжнява с толкова и толкова към конкретна банка, заема към която тя изплаща за колко време? Две години? Пет? След смъртта ѝ го изплаща брат ѝ?[/quote]

 33. 33 Профил на mnogosamkrasiva
  mnogosamkrasiva
  Рейтинг: 495 Неутрално

  И въпреки това пак няма голяма вероятност да стане, защото за много хора това е непосилно. Една бабка, която няма пари дори хляб да си купи не може да отдели и 5 лв за саниране. В близко бъдеще няма да го бъде.

  Винаги нося нож... в случай, че някой ми предложи торта
 34. 34 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Та аз като съм си сменил дограмата и съм си направил изолацията, ще ме задължават да къртя и наново ли? Има да вземат.

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 35. 35 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 769 Неутрално

  Пак пускат кукичката за санирането. Целта е една ограбване на последното което все още има раята - имотеца.

  Вижте разбираш ли мколко хубаво е да се санира излиза 10 хилки ама ще платите само 2.5. Убаво, ама като ги нямат хората (аз частично саниране съм си направил и по тяхната логика за тухлата, която обитавам ще платя не повече от 1 кайме).

  Ако пак не мине номерО очаквайте ново включване, демек санирането ще стане задължително и тогава ще настанат цирковете.

 36. 36 Профил на dejo
  dejo
  Рейтинг: 221 Разстроено

  Като гледам коментарите и разбирам, че България вече си има и нов прякор - Мрънканистан.

 37. 37 Профил на dejo
  dejo
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Ако за всяко мрънкане, произведено в бг се получаваше по 1 лв до сега да сме минали Катар и Люксенбург по богатство. Но изглежда създаването на левчета е доста по-трудното от двете.

 38. 38 Профил на Vassco
  Vassco
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Тази госпожа нещо обърка лотовете на Марица. Лот 1 е от Оризово до Димитровград, а лот 2 от Димитровград до Харманли. Странно, че и журналистката не е обърнала внимание на тази грешка?!

 39. 39 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 516 Гневно

  "..тези магистрали да се случат..."

  Магистралите се случват, просто. Всичко се случва, така някак си.
  А очевидно Плевнелиев и хората около него само строителство си знаят - най-лесният начин за разпределение, преразпределение, усвояване и пране. Уффф

 40. 40 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4104 Неутрално

  Аз пък съм ТОТАЛНО против да използват моите данъци, за да "санират" жилищата на хора, които не могат да се споразумеят помежду си да си ги санират сами.

  Какъв ще е следващият популистки ход на "десните"? Да им напълним хладилниците на панелните жители с пари от бюджета?! Да им плащаме тока?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 41. 41 Профил на Ivan Tochev
  Ivan Tochev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това е добра идея. Отпущат се парите и санирането се извършва от фирма наета от самите собственици!

 42. 42 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2023 Неутрално

  До коментар [#31] от "aaaa":
  Нещо си се объркал.
  Тия 5000лв от еврофондовете не са за тебе.
  Тях ги прибират тия дето ще ти кажат какво и как да санираш, лицензираните фирми-изпълнителки, чиновниците и банките дето ще ти отпуснат кредита.
  Ти само плащаш.
  И понеже очевидно няма толкова абдали да им с ехванат на кукичката са решири да вдигнат мизата, но накрая пак ще те прекарат.
  Всеки си знае откъде му духа. Съберете си ваши пари и си оправете общите части, не си губете времето и средствата да се занимавате с глупости.

 43. 43 Профил на Smarty
  Smarty
  Рейтинг: 381 Любопитно

  Ей, всички бурми и винтчета на полуживата държавна машина се напънаха в правилната според главния инженер посока - саниране - Кото няма пари за хляб и пастите са хляб - нищо, че утре няма да остане пукнат хомосапиенс на територията, важно е да се източат последхите гроши и до живот да се задължат онези, които може би ще оцелеят и след посткомунизъма

 44. 44 Профил на daria_vip
  daria_vip
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Слагането на морска пяна по фасади и балкони не е саниране
  Продължават министърки с очила да всяват слуховете за "саниране"
  Саниране =
  1/Конструктивно обследване и то инвазивно на всички структурни елементи
  2/изготвяне на проект карта за енергийна ефективност-Пробиви, топлозагубите,смяни на елементи ,реконструкция електо,водни инсталации,дограми .............................тн
  3/.....

  Момичето с очилатата има предвид Топлоизолация на балкони и тераси с морска пяна

 45. 45 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2023 Неутрално

  До коментар [#35] от "olimpipanov":

  [quote#35:"olimpipanov"]излиза 10 хилки ама ще платите само 2.5. [/quote]
  С 2500 няма как да се размине. 2 бона тие е само ДДС-то на 10 хилки.
  Европа ДДС не плаща, а всички фирми са топ лицензирани и без документи не работят.
  Ако хората имат нужда - събират си парите кеш (ако има някоя закъсала пенсия изоставена от децата си могат да и помогнат), намират си майстори и си потягат кооперацийката като си отвярат очите на четири какво се работи.
  Нахендрят ли се на "лицензираните" ще берат ядове. Де що има мутри в София се обзаведоха с лицензи за саниране и обследване.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK