Иво Прокопиев пред БНР: В последните месеци България направи големи крачки назад

Иво Прокопиев пред БНР: В последните месеци България направи големи крачки назад

© Анелия Николова



"Дневник" публикува интервюто на съсобственика в "Икономедиа" (издател на "Капитал" и "Дневник") Иво Прокопиев за предаването "Нещо повече" на БНР:


Водещ: Издателят и бизнесменът Иво Прокопиев е гост на "Нещо повече". Търсихме го още миналия понеделник, когато излезе интервюто с мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев, в което Прокопиев е обвинен за задкулисен играч, който в момента се опитва да вземе властта. Тогава той беше в чужбина и ни обеща това интервю. Здравейте и ви благодаря, че дойдохте.


Иво Прокопиев: Здравейте, благодаря и аз за поканата.




Водещ: Г-н Прокопиев, имам много въпроси, не знам дали ще успея да задам всичките, но поне да започнем от най-важните. И така – откъде дойде това ожесточение между вас и г-н Василев и докъде може да се стигне? Какъв е този сблъсък, какъв е залогът?


Иво Прокопиев: Първо, това не е нещо ново. Второ – в някакъв смисъл това интервю (на Цветан Василев - бел.ред.) има и полезна страна, защото то оголи и показа как стоят нещата в действителност. За да дойда тук, направих една справка, която искам да цитирам. За последните 3 години от 2010 досега изданията на г-н Василев, групата около "Монитор", "Телеграф", ТВ7 са публикували 843 негативни публикации срещу мен,. Така че, това очевидно не е от днес, не и от вчера.


Водещ: Защо е тази война между вас? Днес вие сте олигархът Прокопиев.


Иво Прокопиев: Е, очевидно не съм олигархът. Но нещата започнаха, ако си спомняте в края на 2009  – началото на 2010 г., Съюзът на издателите, всички главни редактори в него поискаха с едно писмо до министър Дянков държавата да разкрие информацията къде държавните предприятия държат парите си. След като тази информация беше направена публично достояние и след като вестник "Капитал" публикува журналистическо разследване колко опасни са тези взаимовръзки между медии и власт, банки и политика, започна и тази систематична, бих казал, кампания срещу мен.


Водещ: Вие защо заминахте в Сингапур?


Иво Прокопиев: Атаките бяха по много линии, не само медийни, също икономически, регулаторни, политически, включително лични, така че комплексът от тези неща доведе до това ние със семейството ми да вземем решение няколко години да живеем извън България.


Водещ: По ред на нещата. Доколко вие сте близък с президента Плевнелиев и може ли да опровергаете подозренията, че вие сте основния кукловод, че ваши хора са в служебния кабинет, че хора от правителството на Борисов също са били ваш избор? Имената на Симеон Дянков, на Трайчо Трайков, на Кристалина Георгиева ги свързват с вас.


Иво Прокопиев: С ГЕРБ имахме чисто институционални отношения. Тогава бях председател на КРИБ и като председател на най-голямата и водеща работодателска организация общувахме много активно с всички политически сили, включително и с ГЕРБ. Мога да кажа, че КРИБ имаше и има в момента доста сериозно влияние върху икономическата политика, тогава може би повече отколкото сега, и върху смислените неща, които бяха направени през тези години в България - понижаването на данъците итн. така, Така че ако сме имали някакво влияние и взаимодействие с ГЕРБ, то е било чисто институционално.


Оттам нататък по отношение на служебното правителство сега абсолютно ясно и категорично мога да кажа, че нямам никакво отношение. Физически даже не бях в България, когато това правителство се сформираше.


Водещ: Т.е. вие отричате, тези хора са свързани с вас - и Плевнелиев, г-н Дянков, Кристалина Георгиева?


Иво Прокопиев: Честно е да бъде казано, че с президента Плевнелиев се познаваме и бяхме дългогодишни семейни приятели, но в момента позицията, на която е той, налага много ограничения и отношенията, които бяха лични, в момента практически са замразени, до момента, в който той няма да бъде президент.


Водещ: Кольо Парамов твърди и алармира, че вие имате полза от това да се срути валутният борд, защото имате огромни дългове.


Иво Прокопиев: Това е в категорията икономически глупости, защото...


Водещ: Вие имате ли такива огромни дългове?


Иво Прокопиев: Първо, огромни дългове спрямо кое? Всяка фирма има активи и пасиви.


Водещ: Пише, Иво Прокопиев дължи 600 милиона.


Иво Прокопиев:
Това е от по-старите тези между другото, това е теза от 2009 – 2010 г. колко тежки дългове има "Алфа Финанс", как една ли не фалира и тя оттогава фалира сигурно 55 пъти. Така че една група, особено една финансова група, каквато е "Алфа финанс холдинг", тя има и активи, и пасиви, и собствен капитал (Иво Прокопиев е акционер в "Алфа финанс холдинг" - б.ред.).


Това, което е важно, колко добре е капитализирана групата и доколко успява да управлява своята задлъжнялост. Това, за което може би г-н Парамов не си дава сметка, е, че в България почти всички задължения са в евро и самото твърдение, че ако имаш задължение в евро, имаш интерес да падне валутният борд, е нелепо, защото ако приходите ти са в лева, а задълженията са ти в евро, ти имаш обратният интерес – бордът да е стабилен. Това е принципен икономически коментар, защото над 80% от банковия кредит в България е в евро.


Водещ: Ще коментирате ли вашите дългове още, вие разпродадохте част от...


Иво Прокопиев: Да, това беше точно връзка с преструктуриране и трудностите. Всяка фирма в България има трудности. Тази криза наистина е много тежка и доведе до това на фирмите да се наложи да оперират в извънредни обстоятелства. Това, което ние правим, ние сме инвестиционна група, купуваме и продаваме активи. В последните няколко години повече продавахме, отколкото купувахме.


Водещ: Т.е. вие си връщате дълговете, така ли да разбирам?


Иво Прокопиев: Това казвам, да точно от гледна точка на управление на задлъжнялостта. Ние нямаме необслужени задължения.


Водещ: До този момент.


Иво Прокопиев: Да.


Водещ: И не сте избягали в Сингапур, защото имате дългове?


Иво Прокопиев: Най-малкото съм избягал в Сингапур или където и да е, защото почти половината от времето го прекарвам в България, където са основните ми бизнес интереси. Просто това, което взех като решение, е да намаля значително публичните си изяви и участия в неправителствени организации, и го спазвах до момента, в който не беше премината една граница, в която аз видях как се променя отношението на хората в резултат на тези 843 публикации. Все едно виждат човек, когото не са виждали никога и гледат с широко отворени очи. В момента аз съм готов да отговоря на тези въпроси и съм готов да отговарям на всички бъдещи въпроси, които бъдат зададени.


Водещ: Може би публиката ще каже – защо сега да му вярваме на този човек, вие сте страна в конфликта. Хората виждат един сблъсък между двама влиятелни хора с много пари и имат чувството, че бизнесът с медии не е заради медиите, а медиите са инструмент за бизнеса. Как да се ориентират хората?


Иво Прокопиев: Това, че всички са еднакво лоши, всички са крадци и разбойници, че няма почтен бизнес, че успехът винаги е свързан с нарушение на закона, беше една от целите на тази кампания и въобще на идеологическата кампания, която беше систематично проведена за очерняне на българския бизнес и на българските предприемачи.


В някаква степен тази кампания протече успешно, за съжаление, защото това, което виждаме в момента от протестите, хората наистина, особено тези в по-трудно положение, априорно не харесват никакъв вид бизнес. Казвайки това, в същото време трябва ясно да се каже, че никакъв вид решаване на каквито и да е социални проблеми или проблеми с високата безработица, не са възможни без активизиране и подкрепа на тези, които създават работни места. Във всяка пазарна икономика това са частните предприемачи.


За да допълня вашия въпрос и след това за протестите, което много ясно искам да кажа, че аз нямам нито личен конфликт, нито какъвто и да е икономически конфликт с г-н Василев. Това, което става, аз от негова страна не знам какво е, но от моя страна единствено е желанието да предпазя физически, дори с цената на моя личен и бизнес интерес, независимостта на групата "Икономедиа", която е от малкото останали, не казвам единствената, от малкото, които си позволяват да казват нещата такива, каквито са.


Водещ: Когато ставаше въпрос за цената на тока, пак беше замесено вашето име.


Иво Прокопиев: Да. По един нелеп начин как варовикът вдигал цената на...


Водещ: За прекаленото използване на зелената енергия.


Иво Прокопиев: А, за зелената енергия?


Водещ: Да, за зелената енергия и за "Каолин" също така (Иво Прокопиев е акционер в "Каолин" - б.ред.).


Иво Прокопиев: Тази кампания имаше две фази. Първата беше за варовика. Беше толкова нелепо, че няма накъде. След това за зелената енергия - това е много по-голямата, може би това е за отделен разговор. Но там това, което има смисъл да бъде казано, защото и днес е тема. Според мен днес бяха извършени доста незаконни действия спрямо инвеститорите в зелена енергия.


Водещ: Има огромен излишък на ток, сега това е положението.


Иво Прокопиев: Зелената енергия беше секторът в българската енергетика, в който инвестициите станаха по правила, по силата на закон и правила, които важаха за всички. Който беше готов да мобилизира капитал и да поеме риск, имаше възможност да участва в този пазар. Не е проблем на инвеститорите, че се получи това, което се получи. Нали заради слабата регулация може би наистина се построиха повече мощности, отколкото държавата имаше нужда в момента. Но това не е проблем на инвеститорите, а е изцяло проблем на регулатора и на политиката на парламента и на правителството, които са ги създали тези правила.


Така че сега се сатанизират хора, които са рискували собствен капитал и те буквално да бъдат унищожавани с незаконни мерки е абсолютно недопустимо, защото ако това става в момента срещу ВЕИ инвеститорите, утре може да стане срещу минни компании, вдугиден може да стане срещу търговията на едро и оттук нататък да убедите някой да дойде да инвестира в България ще става все по-трудно.


Водещ: Тристранният съвет се разпадна заради този закон на Яне Янев за публичност на имуществото на участниците и в частния бизнес. Вашето мнение какво е?


Иво Прокопиев: Това е популистки закон.


Водещ: Днес президентът призова тристранният съвет да заработи.


Иво Прокопиев: Доколкото разбрах, работодателите са напуснали тристранката заради този закон.


Водещ: Да.


Иво Прокопиев: Яне Янев е един от говорителите в кампанията срещу мен, бих казал един от най-активните. Не знам доколко мотивите на този закон са били насочени срещу мен персонално или по принцип. Подобен подход не постига никакви цели, а обратното – той засилва точно това подозрение към бизнеса, че всички са бандити и престъпници.


Водещ: Вие бихте ли декларирали имуществото си?


Иво Прокопиев: Аз нямам никакъв проблем да декларирам, въпреки че не попадам в обхвата. Но това, което този закон и подобни кампании на базата на този закон правят е, че правят невъзможно участието на нормални, на свестни хора в обществени организации, които са подложени под ударите на този закон по две причини. Защото това засяга тяхната степен на лична свобода и на защита. И неслучайно казвам защита, защото криминогенната обстановка в момента е такава, че ако ти декларираш доходи и имущество, моментално ставаш цел на потенциални всякакви атаки. А институциите са такива, че няма кой да те защити.


Водещ: И да попитам и за СРС-гейта, ако мога така да се изразя. Вашето име беше споменато. Вие да знаете да сте подслушван?


Иво Прокопиев: Аз няма как да знам дали съм подслушван. В България всички казват, че са подслушвани. Не мога да кажа доколко това е основателно. За мен - може би в различни периоди съм представлявал интерес точно заради този медиен балон около мен, но нямам доказателства, че съм бил подслушван, няма и доказателства, че не съм, така че няма как да дам коментар.


Водещ: Вчера пак прочетох статия за вас. "Иво Прокопиев трови Шумен". Има гражданска организация, която заявява, че тровите и хора в Меричлери. Вашият бизнес предизвиква онкологични заболявания.


Иво Прокопиев: Това е поредната вълна глупости и лъжи, които се разпространяват.


Водещ: Има цяла гражданска организация.


Иво Прокопиев: Е, да има гражданска организация на бивши агенти от ДС.


Водещ: Това твърдите вие?


Иво Прокопиев: Не, аз не го твърдя. Това е публично достъпна информация, това е факт. Така че точно такъв тип говорители са използвани в тези клеветнически кампании. Тяхната роля е да бъдат бушони, защото всъщност те са тези, които аз съдя за клевета.


Водещ: А вие кого съдите?


Иво Прокопиев: Г-н Емил Георгиев, който е председател на "Екогласност", го съдя точно за тези твърдения, които вие цитирате. В тях няма...


Водещ: За Шумен?


Иво Прокопиев: Шумен е нещо ново, само да кажа, за степента му на достоверност, кариерите, които споменават, са на 40-50 км от Шумен. Само това е достатъчно, за да стане ясно, че няма как нещо, което е на 50 км, да трови нещо друго. Другата кампания – за Меричлери, беше доста дълго дъвкана и продължава да се дъвче. Там ако не са направени 10 проверки на най-различни здравни, екологични и всякакви ведомства, всички казват – няма нищо. И въпреки това по стария принцип на ДС една лъжа се повтаря 105 пъти, докато започне да звучи като истина, познато.


Водещ: Да ви питам как оценявате работата на служебния кабинет.


Иво Прокопиев: Нямам някаква контекстуална информация, за да дам някаква подробна оценка. Според мен в основните неща - някак си да върне усещането за управляемост и стабилност на икономиката и държавата, се справи. Това, което чувам както коментари по отношение на изборите, е, че е относително безпристрастен, което е най-важната му роля - да бъда равно отдалечен от всички и да даде възможност да има честно състезание.


По отношение на събитията в енергетиката по-скоро бих дал негативна оценка, защото това, което става в последните дни с енергийната система, в общи линии е пълен хаос.


Водещ: Какво трябва да стане според вас?


Иво Прокопиев: Първо, информацията трябва да стане публично известна, защото в момента има едно замерване с цифри, числа, факти, полуказани, полунедоказани, аргументите са повече улични, правото на по-силния и на този, който може да извади хора на улицата да протестират, той е в по-превилегирована позиция с този, който има право по закон. Така че, ако трябва да се каже план за действие с две стъпки – първо да стане ясно каква е фактическата ситуация, да се анализира и след това да се търсят решения в рамките на закона.


Независимо колко е тежко положението в един или друг сектор, ако ние като икономика, държава и общество си позволяваме да извършваме действия с добра умисъл може би, на тези, които ги правят, но в нарушение на законите, ние нямаме никаква дългосрочна перспектива. Това е, което в момента се случва в българската енергетика.


Водещ: Вие кога ще се върнете от Сингапур и имате ли политически амбиции?


Иво Прокопиев: Нямам политически амбиции. За другото нямам конкретни планове.


Водещ: Нямате планове да се завърнете в страната да работите?


Иво Прокопиев: На този етап – да.


Водещ: Да поговорим и за протестите. Този въпрос зададох и на г-н Михайлов. Какво мислите са разслоението бедни – богати в България. както каза Иван Кръстев вече няма ляво – дясно, а положението е горе –долу. Има голяма пропаст между богатите и бедните, имаше последно изследване 6,5 пъти е разликата в България.


Иво Прокопиев: Да, и това е големият проблем, защото това, което се случи в България, всъщност, е в ситуация на изключително лоша и враждебна среда, откъдето дойдоха проблемите на българската икономика. Тези, които отговаряха за икономическата политика, не успяха в достатъчна степен да приспособят икономиката да поеме този външен шок. В резултат се получи това, което се получи - нови 400 00 безработни, които са макроикономическото обяснение на тези проблеми с бедността и социалните проблеми, които хората имат. Оттук нататък става много сложно да се прави каквато и да е икономическа политика поради тези изострени социални отношения, от една страна.


От друга стана, поради невъзможността да бъде проведен нормален разговор в общественото пространство, защото много от участниците в този разговор, са фалшиви. Те априори обслужват други интереси, стоят като независими медии, социологически агенции, независими НПО. Но всъщност са хванати и са заложници на някакви интереси. При наличието на такъв голям бъг в системата много трудно протича разговорът и се мобилизира обществена подкрепа за непопулярни действия. А няма как дългосрочно България да бъде конкурентоспособна икономика, ако не продължи да върви напред.


Водещ: Какво очаквате от изборите през май? Какво ще стане в България, според вас?


Иво Прокопиев: Не мога да дам прогноза, защото в момента е чист хазарт, ако трябва да отгатвам кой какви резултати ще има и какви коалиционни планове са възможни. Това, което мога да кажа от гледна точка на политиката обаче и на ценностите, е, че България в последните месеци извървя с големи крачки много дълъг път назад. В момента е там, където беше може би като разговор в обществото 2006 – 2007 г. Ние какъв тип икономика и общество искаме, искаме ли пазарната икономика, как да защитим тези най-слаби слоеве, които са безспорно подложени на такъв тип удари при преход, хората са уморени от това да чакат и те са прави да са уморени, защото толкова дълъг период нищо радикално не се случи в подобряване на живота на благосъстоянието на хората.


Водещ: Хората стават по-бедни.


Иво Прокопиев: В последните 4 г. обаче. Трябва да сме честни, в периода 2001-2008-ма имаше значително подобряване на жизненото равнище. Така че за мен, ако трябва да кажа положителния сценарий, той е във връщането към разбирането, че една икономика, едно общество могат да са успешни само когато институциите и законите в тях работя в интерес на хората. Това, което беше разбито до голяма степен и сега трябва да се ремонтира – усещането за върховенство на закона, откъдето идва усещането за справедливост.


А негативния сценарий е обратният - това разрушаване на институциите, те да бъдат доразрушени и хората съвсем да загубят надежда.


Водещ: Още ли сте почетен консул на Канада в България?


Иво Прокопиев: Да. То е по-скоро представителна функция.


Водещ: Очаквания, докъде ще стигне тази война?


Иво Прокопиев: За себе си мога да кажа, че не водя война.


Водещ: Защо мълчахте три години?


Иво Прокопиев: Бях взел такова принципно решение и си го спазвах. Мисля, че за по-дългия период от време това беше правилното решение. Просто в момента е мината една граница.


Водещ: Защо сега решихте да дадете това интервю?


Иво Прокопиев: Вие ме поканихте, няма друга причина.


Водещ: Никой ли не ви е канил три години?


Иво Прокопиев: Имаше епизодични покани, но между другото, това е оценка и за "Хоризонт", защото е една от медиите, които показват характер и са независими и хората могат да вярват на информацията, която "Хоризонт" дава.


Водещ: Благодаря ви.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (188)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Важното е,че Прокопиев крачи напред - през всичко и всички. Както и другите "индустриалци" - перестройчици.

 2. 2 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Г-н Прокопиев не чувства ли лична отговорност, че чрез медийната си група е допринесъл значително, за тези много крачки назад?

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 3. 3 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  Лично аз не вярвам в т.нар войни между големите....и тясна стана и малка стана родината за мойта душа и възможности.Даже си спомням как Доган казваше, че ако му доверят можел да управлява милионите на ЕС.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 5. 5 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 982 Неутрално

  През последните години имаше огромно преяждане с капитализъм! Много лобистки закони бяха гласувани, и бая пари се теглят от едва смогващия народец!
  След преяждането е време за отрезвяване! И за избиране на по-малко малограмотен управник

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 6. 6 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 896 Неутрално

  Линк към интервюто ? А платените тролове на Василев налазват всяка тема спокойно бре нормалните хора четата и се информират техния източник на информация не е тоалетна хартия като телеграф или Монитор !

 7. 7 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Инвестирането във ВЕИ с фиксирани цени на изкупуване крие единствено политически риск! Че високите цени, заложени в законите няма да могат да бъдат удържани дълго!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на Anarcho Pagan
  Anarcho Pagan
  Рейтинг: 221 Любопитно

  "смислените неща, които бяха направени през тези години в България - понижаването на данъците"

  Ниският и най-вече плосък данък е нещо изключително вредно за България.
  Той не изпълнява ролята си да привлича инвестиции, защото инвеститорите не идват само заради данъците, а заради квалифицираната работна ръка, ниската корупция и спазването на правилата. А ниският плосък данък не позволява създаването наквалифицирана работна ръка, защото (заради ниските данъци) няма пари за образование, насърчава корупцията, защото поради същата причина чиновниците са зле платени, и увеличава престъпността, защото поради липсата на необлагаем минимум прави бедните още по-бедни, а бедността е най-силният криминогенен фактор.
  Тоест единственото което ниският плосък данък прави е - богатите по-богати и бедните по-бедни.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на Славена:Цензурe, пак ли бият Паниковски/Прокопиев?
  Славена:Цензурe, пак ли бият Паниковски/Прокопиев?
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Пореден епизод от безкрайния сапунен сериал "Войната между олигарсите".

  "Не прекалявай с борбата, най-хубавите неща се случват неочаквано." Габриел Гарсия Маркес
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 14. 14 Профил на Присмехулник
  Присмехулник
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Прокопиев не е цвете за мирисане най-вероятно, но разликата първо в реториката и второ в посланията, които отправя, между него и капути като Цецо Василевци, Цецо Цветановци и свине майки и синове би трябвало да е очевадна за всеки, който все още вярва, че в България може да има нормална пазарна икономика, в основата на която да седи върховенството на закона, а оттам имплицитно и еднкавите бизнес правила за всички.
  Икономедия в няква степен е проекция на Иво Прокопиев, но пишем коментари под техните статии, а не под под тея на Пъпката, Тошо Тошев или други знайни и незнайни парцали.

  Hang on tightly, let go lightly
 15. 15 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 865 Неутрално

  До коментар [#1] от "Каишков":
  До коментар [#2] от "Къти":

  До горните: За мене Капитал и Дневник са единствените български вестници, които заслужават внимание.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 16. 16 Профил на МM
  МM
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Прокопиев е прав колкото и на някой хора да не им харесва !!!
  Аз му пожелавам успех в неравната битка...ще му трябва !!!

 17. 17 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Собственика на вестника дава интервю в него. No comment.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 18. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 19. 20 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Достойна позиция от страна на г-н Прокопиев.
  Поздрави за което!

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 20. 21 Профил на Anarcho Pagan
  Anarcho Pagan
  Рейтинг: 221 Весело

  "систематично проведена за очерняне на българския бизнес и на българските предприемачи."

  Къде са тия предприемачи? Предприемач значи човек който е създал нещо ново, което не съществувало. Предприемач НЕ Е някой, който е купил едно закъсало държавно предприятие за 1 лев, нарязал го е на скрап и с парите си е купил Майбах. Предприемач НЕ Е някой, който купува ефтино, не плаща мито и продава скъпо. Предприемач НЕ Е някой, който бие и отвлича хора за пари. Предприемач НЕ Е някой, на когото са дали червено куфарче с пари, които той раздава на заем с огромна лихва. Предприемач НЕ Е някой, създал "финансова къща", която раздава парите на спестителите си на приятелите си, фалира я и после отива да живее в Сингапур, пардон, ЮАР. Предприемач НЕ Е някой, който експлоатира и унищожава природата, съсипвайки здравето на хората наоколо. Предприемач НЕ Е някой, който строи некачествени бетонни чудовища в защитени месности с пари на кредит за да ги продаде на руснаци и англиани. И така нататък...

 21. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 22. 23 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "В последните месеци България направи големи крачки назад"
  ...
  В последните 45 месеца. ..Все пак над 400 хиляди нови безработни не се появиха за 3-4 месеца.

  "Водещ: Хората стават по-бедни.
  Иво Прокопиев: В последните 4 г. обаче. Трябва да сме честни, в периода 2001-2008-ма имаше значително подобряване на жизненото равнище."
  ...
  Тука вече по мяза. ..Ама биваше да върнеш лентата още 2-3 години назад. Защото след гърченето през 1997-ма и 1998-ма се тръгна стабилно напред.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 23. 24 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#17:"инж. Филип"]Собственика на вестника дава интервю в него. No comment.[/quote]

  ИнДжинере това интервю е по БНР.
  П.С. БНР - Бъклгарско Национално Радио

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 24. 25 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  Пак за някаква "зараза" се говори,но явно не се отнася за нас.Сигурно е за БСП там са "ХИВ"

 25. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 27 Профил на ueberaschung
  ueberaschung
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#10] от "Anarcho Pagan":

  О, пълни глупости. През 90-те години ДОД беше доста по-висок ама мизерията беше къде къде по-голяма. До 2008 въпреки ниските данъци имаше бюджетни излишъци, демек държавата събираше повече пари отолкото харчеше.

 27. 28 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1375 Неутрално
 28. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. До коментар [#23] от "Мани":

  Черна неблагодарност, наистина! Да забрави кой и кога му даде "Каолин"...

  "Не прекалявай с борбата, най-хубавите неща се случват неочаквано." Габриел Гарсия Маркес
 30. 31 Профил на lp2
  lp2
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#17] от "инж. Филип":

  Интервюто е за БНР.

 31. 32 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Овъртания и оплювания между противници. Нито един точен отговор

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 32. 33 Профил на Веселин Николов
  Веселин Николов
  Рейтинг: 488 Неутрално

  За първи път слушам Иво Прокопиев и ми направи добро впечатление. Нищо общо с наглото, безпардонно и самодоволно поведение на Цветан Василев.

 33. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 34. 35 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До коментар [#10] от "Anarcho Pagan":

  това, което говориш за плоския данък са плоски разсъждения.
  плосък данък от 10% в България беше много добро решение и изсветли голяма част от доходите в сивата икономика и остави достатъчно пари в хората, за да стимулира потреблението. това, че правителствата след това не предприеха други реформи, за да регулират и управляват по-добре държавните дела е съвсем отделна тема.

  РЕФОРМИ !
 35. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 36. 37 Профил на phill11
  phill11
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Очевидно решението да се спират възобновяемите източници на енергия сериозно е засегнало и мотивирало Прокопиев.
  Той е прав че няма лош инвеститор, лошото е когато инвеститори определят правилата посредством контакти с власт имащите.
  Въпроса който не му бе зададен е колко е инвестирал там?

 37. 38 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  мен пък Иво Прокопиев ми харесва. обран, умерен, учтив, никаква свинщина, присъща за бизнесмените на ДС, рационална мисъл и т.н. като цяло е един от добрите примери за кадърни бизнесмени от новото поколение в България.

  РЕФОРМИ !
 38. 39 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  единственото, с което не съм съгласен е, че проблемът на ВЕИ бизнесът е проблем само на държавата, но не и на инвеститорите.

  когато всяка страна сочи другата като виновна, то и двете са в неизгодна и слаба позиция. по-слабата позиция обаче е на страната, която не е законотворец, или поне регулатор в случая ВЕИ бизнесите не са съвсем защитени. и тяхната алчност да пуснат повече фотоволтаици или ветрогенератори в прозореца, който от ГЕРБ проспаха, всъщност е голям риск. и съответно тези ВЕИ бизнеси, които не са особено изрядни, трябва да си понесат риска. в противен случай аз като потребител на ел. енергия трябва да плащам за това, че някой алчен бизнесмен се възползва от некадърността на регулатора и продава енергия на висока цена.

  РЕФОРМИ !
 39. 40 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 721 Весело

  Лапа му се още,но баницата е вече суха.
  Едно е ясно:има речник.
  Дано му стигне.

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 40. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 41. 42 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 721 Весело

  До коментар [#39] от "Rage Against":

  Стига нелепости,спомни си кой направи договорите с ВЕИ.

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 42. 43 Профил на Anarcho Pagan
  Anarcho Pagan
  Рейтинг: 221 Весело

  До коментар [#35] от "Rage Against":

  Тоест, понеже държавата не може - тоест не иска - да се пребори със сивия сектор, тя намалява данъците, та барем хората БЛАГОВОЛЯТ да ги платят - страшна държава, няма що
  "Предприемачите" които до вчера са крили данъци изведнаж се плесват по челото и си казват "Еййй, що да не почна да си плащам данъците, нищо че мога и да не ги плащам, но от днес вече няма да съм алчен и ще съм солидарен"

 43. 44 Профил на lp2
  lp2
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#37] от "olly":

  Не е от значение кой колко е инвестирал, струва ми се. А защо въобще се стига до ситуация, в която:
  *държавата незаконно спира мощности, защото
  *има сериозен "излишък" на ток, и
  *"диригентът" на тока подава оставка, защото не му издържат нервите,
  *защото може ел. мрежата да изгърми заради свръхзахранването,
  *при условие, че преди 2 месеца имаше референдум да строим още една АЕЦ, за който се изхарчиха милиони

  и т.н. Пълна кочина

 44. 45 Профил на Владимиров
  Владимиров
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Иво Прокопиев = Цветан Василев......останалото са приказки за лека нощ........

 45. 46 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Добро интервю, относно зелената енергия обаче, там където са сключени договори на абсурдни цени очевидно че трябва да има предоговаряне, а иначе държавата има и законови средства да фалира сички зелени - като им наложи разни таксички, но по-добре просто да се предоговорят цените, не може заради проявена безстопанственост от ГЕРБ и БСП да се обричаме години наред да плащаме абсурдни цени.

  twitter.com/voxybg
 46. 47 Профил на phill11
  phill11
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#44] от "Лъчо":

  Така е, кочина е. Вземани са много грешни решения, закони... и то от отдавна.
  Прокопиев е участник и заинтересована страна, което говори за други мотиви извън принципността.

 47. 48 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 721 Неутрално

  До коментар [#38] от "Rage Against":

  Вземи си го в къщи

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 48. 49 Профил на Anarcho Pagan
  Anarcho Pagan
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Единственото с което аз съм съгласен с Иво Прокопиев е, че не може по такъв начин държавата да се отнася с ВЕИ индустрията - непоследователно, незаконно и антиевропейски- и да я използва за изкупителна жертва прехвърляйки на нейната здрава глава проблемите на останалите болни глави в държавата.

 49. 50 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 754 Гневно

  ...Трябва да сме честни, в периода 2001-2008-ма имаше значително подобряване на жизненото равнище. ....

  Колко само сме обективни!? Спрямо 1997-ма, нали?
  Но сега дойде време да се плащат кредитите.
  Някои забегнаха в Сингапур, другите плащат на място и заради първите!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 50. 51 Профил на Офицер от ФСБ /на Цветан Василев водещ/
  Офицер от ФСБ /на Цветан Василев водещ/
  Рейтинг: 549 Разстроено

  Не разбрах , сервитьорката за какво поднесе тоя бъркоч?!?

  Че ние тук можем да платим една богата софра, и качествени напитки, със все десертите, и всички салтанати.
  Голям мерак да ни тъпчат с бъркочи, та да може да ни се разтрои стомашночревният тракт, и да почнем да връщаме храна масово!

 51. 52 Профил на lp2
  lp2
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#47] от "olly":

  Ми човекът е инвестирал парите си в енергиен източник, който сега бива спиран зорлем, заради неспособността на държавата да си прави сметката, да си изнася тока и т.н.
  Нищо нередно не виждам.

 52. 53 Профил на Lelja Agatha
  Lelja Agatha
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#10:"Anarcho Pagan"]А ниският плосък данък не позволява създаването наквалифицирана работна ръка, защото (заради ниските данъци) няма пари за образование, насърчава корупцията, защото поради същата причина чиновниците са зле платени[/quote]
  Кой казва, че чиновниците са зле платени? Парите в средното образование никак не са малко (два пъти са повече от висшето!), но заради легендата за ниско платените учителки и в училищата отиват некадърници, а в администрацията обикновено отиват най-"пластичните".

 53. 54 Профил на baghatur
  baghatur
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Общо взето,нищо не е казал,но нека не забравяме,че все пак,той е част от "елита",заради който сме в състояние наречено "самозапалване",а за такива само добро или нищо в медиите,които притежават ...

  Liberate Your Mind!
 54. 55 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#6:"niceprson"]нормалнит хора четата и се информират техния източник на информация не е тоалетна хартия като телеграф или Монитор ! [/quote]
  ...........................
  Подценяваш тоалетната хартия. Тя има достойна и полезна функция. Изброените вестници точно обратното - недостойна и безполезна.

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 55. 56 Профил на Lelja Agatha
  Lelja Agatha
  Рейтинг: 541 Неутрално
 56. 57 Профил на PinotNoar
  PinotNoar
  Рейтинг: 436 Гневно

  До коментар [#10] от "Anarcho Pagan":
  АБСОЛЮТЕН ПОПУЛИЗЪМ И НЕКОМПЕТЕНТНОСТ!
  Дори една прочетена статия по тази тема би била доста полезна за Вашето образоване по този въпрос.

  Две неща на този свят са безкрайни - човешката глупост и вселената. За второто не съм съвсем сигурен.Айнщайн ....
 57. 58 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#10] от "Anarcho Pagan":

  ти изобщо разглеждал ли си приходите след въвеждането на плоския данък? въпреки че на физическите лица данъка се намалява от 20+ процента на 10% приходът първата година от въвеждането на плоския данък е по-висок от предишната, тва кво ти говори? да не мислиш че някой ще ти плаща безумни данъци за да може държавата да храни любимите си олигарси? отново половината ще си скрият доходът, защото всичко над 10% данък е грабеж тва е справедливата граница

  twitter.com/voxybg
 58. 59 Профил на PinotNoar
  PinotNoar
  Рейтинг: 436 Неутрално

  До коментар [#17] от "инж. Филип":
  Чети по внимателно!

  Две неща на този свят са безкрайни - човешката глупост и вселената. За второто не съм съвсем сигурен.Айнщайн ....
 59. 60 Профил на Anarcho Pagan
  Anarcho Pagan
  Рейтинг: 221 Любопитно

  До коментар [#58] от "voxy":

  Как във Финландия плащат 30%? Във Финландия по-зле ли се живее от България?
  Как в Дания плащат до 60%? Там по-зле ли живеят от България?
  Как в Германия плащат 45%? Там няма ли икономика и зле ли живеят хората?
  Как в Австия плащат 50%?
  Ще ти кажа какво има там ЗА РАЗЛИКА от България - има икономика, има здравеопазване, има образование, има наука има култура има и социална политика.

 60. 61 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 434 Неутрално

  То верно че е нелепо ама все пак бихме искали да знаем как така Марица Изток 1 и 3 са се уредили да купуват два пъти по-скъпа суровина от Каолин

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 61. 62 Профил на kepler
  kepler
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Прокопиев е цвете в сравнение с анонимните Тимаджии, Ветко, Миньо, стотиците комунистически олигарси скрити зад тъмни стъкла, Октоподите в земеделието и т н и т н .

 62. 63 Профил на Нощен злодей
  Нощен злодей
  Рейтинг: 381 Неутрално
 63. 64 Профил на lp2
  lp2
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#60] от "Anarcho Pagan":

  В дъжави като Дания, Норвегия, Финландия, Шотландия и т.н. го има въпросът: "искам ли да плащам образованието (вкл. висшето), лечението, и още камара неща на непознати, на чужденци".

  Някъде е приложимо, другаде - не. Но дори в Дания (където живях известно време) много хора са против системата им, защото много се възползват от нея (дори аз в известен смисъл, като студент)

 64. 65 Профил на phill11
  phill11
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#52] от "Лъчо":

  Не е така, човека е инвестирал в един антипазарен бизнес. няма клиенти извън държавата за продукта му, без гаранциите той фалира на момента. Защо държавата в един даден период е вземала подобни решения и доколко Прокопиев и подобните му са повлияли на този решения е доста важен въпрос.
  Държавата това сме ние, аз нямам интерес към продукта му, ти ако толкова искаш купувай го.

 65. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 66. 67 Профил на vreme
  vreme
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Вече 23 год. мафиотите ни управляват ,а Ние си траем ...крайно време е на улицата ...ето Ви един линк...https://www.bivol.bg/mrusna-energia-gamizov.html

 67. 68 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#10:"Anarcho Pagan"]Ниският и най-вече плосък данък е нещо изключително вредно за България.
  Той не изпълнява ролята си да привлича инвестиции, защото инвеститорите не идват само заради данъците, а заради квалифицираната работна ръка, ниската корупция и спазването на правилата. А ниският плосък данък не позволява създаването наквалифицирана работна ръка, защото (заради ниските данъци) няма пари за образование, насърчава корупцията, защото поради същата причина чиновниците са зле платени, и увеличава престъпността, защото поради липсата на необлагаем минимум прави бедните още по-бедни, а бедността е най-силният криминогенен фактор. [/quote]

  Да, бе, да.

  Иди на страницата на Министерство на финансите и виж как се формира бюджета (има линк - Закон за държавни бюджет) - разбил съм ти го по проценти (15 мин работа с Ексел):

  ДДС - 42%
  Акцизи - 23%
  ДОД - 14%
  Дотук - 79% плащани от гражданите.

  Корпоративен данък - 8%
  Държавни такси - 4%
  Мита - 1%
  Другото няма да го коментирам.

  Е, 79% се плащат от всеки от нас. Защо си мислиш, че увеличаването на ДОД ще промени нещо? Защо не се замислиш за намиране на приходи в бюджета от други източници? Как очакваш да има пари, след като расте безработицата (няма приходи от ДОД) и хората нямат пари да харчат (няма приходи от ДДС)?

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 68. 69 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1749 Неутрално

  До коментар [#17] от "инж. Филип":
  [quote#17:"инж. Филип"]Собственика на вестника дава интервю в него. No comment.[/quote]
  А инж. Фильо не чете статиите.
  No comment.

  "Иво Прокопиев за предаването "Нещо повече" на БНР:"

  Това е в началото на статията още.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 69. 70 Профил на lp2
  lp2
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#65] от "olly":

  Далеч съм от експерт, но ако правилно разбирам, няма и как да имаме директен интерес към продукта му. ВЕИ-тата (също като другите източници) правят ток и ги разпределят към НЕК, от там към ЕРП-тата и евентуално навън за износ.
  Т.е. когато идват инвеститори да правят ток (независимо дали от мина, от АЕЦ, от перки и т.н.) държавта трябва да направи преценка дали има нужда, и после как (и на кого) ще го разпределя и продава, дали има капацитет и т.н.

 70. 71 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Прав е Иво Прокопиев!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 71. 72 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#60] от "Anarcho Pagan":

  в Зимбабве е 47%

  twitter.com/voxybg
 72. 73 Профил на ueberaschung
  ueberaschung
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#43] от "Anarcho Pagan":
  До коментар [#60] от "Anarcho Pagan":

  Плащането и укриването на данъци е въпрос на претегляне на изгоди и разходи. Разработването на схеми за укриване на данъци струва пари и време. Ако изгодата от укриването на данъци е по-голяма - хората ще ги укриват. Ако укриването на данъци е по-ресурсоемко от плащането им - хората ще си ги плащат.
  Много германци и холандци са ми споделяли, че ако има начин не биха си плащали данъците, защото смятат, че са прекалено високи за услугите, които ползват. Така че, не си мисли, че навсякъде е мед и масло и хората са с високо съзнание.

 73. 74 Профил на phill11
  phill11
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#70] от "Лъчо":

  И аз не съм експерт, но общо взето така би следвало да бъде.
  Решението за зелената енергия е политическо, още от началото е било ясно че тази енергия е доста по скъпа.
  Но при безредици в страната , икономическа криза, да цъфваш с някакъв антипазарен договор и да настояваш да ти се купува всичко при положение че ти ясно общественото настроение, е юридически може би обосновавано, но що касае обществения интерес, незащитимо.
  Прокопиев се изказва от позицията на бизнесмен, но под маската на обществено и политически ангажиран човек, което мен ме дразни.
  Приказките че днес говорил , защото днес го поканили, са меко казано тъпи.

 74. 75 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Поздравления за г-н Прокопиев за опита да следва принципите си в една безпринципна и аморална война.

  Има моята морална подкрепа.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 75. 76 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2269 Неутрално

  И на двамата не им е чиста работата но Цветан Василев има много повече за губене!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 76. 77 Профил на Anarcho Pagan
  Anarcho Pagan
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Ако в период на криза и недостиг да се плаща скъпа зелена енергия не е в обществен интерес, то два пъти по-неморално и не е в интерес на обществото е да се запази плоският данък и то без необлагаем минимум, което е в изгода за богатите и във вреда на бедните, които най-много страдат от кризата. Идеята че богатите като забогатеят още повече благодарение на плоския данък ще дадат нещо на бедните или ще отворят повече работни места е напълно нереална и утопична - богатите в България харчат само за вносни луксозни стоки, не за инвестиции.

 77. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 78. 79 Профил на lp2
  lp2
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#74] от "olly":

  Разбирам какво казваш (само не знам дали договорите са "антипазарни", но вината си остава в държавата. Както го виждам аз проблема, колкото информация и знания имам, заключението в случая е по-скоро некадърност, отколкото корупция.

  Можеше да се правят пари в момента.

 79. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 80. 81 Профил на phill11
  phill11
  Рейтинг: 480 Неутрално

  [quote#79:"Лъчо"]Можеше да се правят пари в момента. [/quote]
  От кое?
  Договор който гарантира изкупуването на 100% от някаква стока над пазарната и цена за мен е антипазарен. Ние всъщност нямаме нужда от тази енергия, приет е закон под натиск на евроеколозите. Ок, но да протестират стотици хиляди по улиците, да се спират АЕЦ, тецове и миньори остават на улицата, ВЕЦ да не работи точно когато има ресурс, правителства падат, хора се палят, а Прокопиев иска всичко на 100%. Малко е нагло.

 81. 82 Профил на kilmer
  kilmer
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Факт е че след 24 години лъжи и гавра с народа дефицита на доверие към всички публични фигури , било то политици или бизнесмени, е максимален! Това може да бъде променено единствено и само ако има правосъдие еднакво за всички и най вече за по горните...

 82. 83 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#81] от "olly":
  Я по напред питай шефа на ЕСО дали е спрял фотоволтаиците на съпругата си.
  И го попитай дали няма конфликт на интереси защото по една телевизия пред Диляна Гайтанджиева отрече.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 83. 84 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  Какъвто и да е Прокопиев, е в пъти по -принципен и симпатичен от Цв Василев.А като знаем , как в България са склонни да омаскаряват хората , съвсем поставям под съмненията атаките срещу него.Все пак има един важен въпрос , който би отговорил на много неща.В КТБ бе фокусирана огромна сума публични средства.Тъй като предприятията , за които говорим са държавни , а държавата не е абстракция , редно е да знаем при какви условия са оставени в банката.Срок на депозита , лихви , неснижяем остатък / ако има/.И второто - ползвал ли е Прокопиев под някаква форма държавни средства в някои от бизнесите си? От отговорът на тези две неща , можем да си направим и сами изводите кой кой е в тази война , така да я наречем условно.

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 84. 85 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1174 Весело

  [quote#83:"Танас"]Я по напред питай шефа на ЕСО дали е спрял фотоволтаиците на съпругата си[/quote]
  А на Боцко приятелката и партнера му на карти , дали са засегнати?

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 85. 86 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 865 Неутрално

  До коментар [#45] от "Владимиров":

  [quote#45:"Владимиров"]Иво Прокопиев = Цветан Василев......останалото са приказки за лека нощ........
  [/quote]


  На доста хора им е наредено да подхвърлят подобни вкиснали бози. Аз нямам лични впечатления нито от единия, нито от другия, но имам определено впечатление кой какъв вестник прави с парите си. В Капитал има смислени обсъждания, вложена е мисъл, има стремеж да бъде полезен и забавен. Всичкото това поднесено с добър български език. Другото нещо (Телеграф, Уикенд) не бих го купил и за амбалажна хартия. Хашлашки език, простотия, вулгарно отношение към читателя, ниски страсти и пошлост от почти всеки текст, както и да го погледнеш - погнуса и боклук. Отвсякъде. И прелива. Голяма разлика се забелязва и когато сравняваш двета интервюта - на Василев и Прокопиев. При единия се натрапва долнопробната клюка, стремежът да се омърси опонента на всяка цена, при Прокопиев има сдържаност и стремеж да се обяснят и разграничат нещата, поднесени по един изчистен начин. Така че твоето твърдение от по-горе си е чиста проба вкиснала боза.


  Аз не зареждам в Лукойл.
 86. 87 Профил на ueberaschung
  ueberaschung
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#77] от "Anarcho Pagan":

  Плоският данък е справедлив. Човек със заплата 500 лв. плаща данък 50 лв. Човек със заплата 2000 лв. плаща 200 лв. Четири пъти по-висок доход - четири пъти по-висок данък - напълно справедливо. Човекът с по-високия данък ползва същите обществени блага, но въпреки това плаща повече. Това, че има по-висока заплата, се дължи преди всичко на собствените му способности и усилия.

 87. 88 Профил на пламен
  пламен
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Така.
  Нека да напиша и своето мнение:
  1.вестник Дневник и Капитал, сега Капитал Д, със сигурност са най-интелигентно, смислено и професионално списваните вестници. Погледнете авторите и статиите им-интелигентно, ясно, коректно. Без простащина, обиди, клевети, простотия.
  Твърдя, че "Капитал" и преди и сега е най-сериозния и интелигентен вестник на пазара!
  2. ВЕИ централите в нормалния свят са алтернатива на конвенциналното ел.производство, регулирано, нормално, законово рамкирано-всички са доволни и пазят правата си-затова и няма фрапиращи факти. В РБ този бизнес е машина за лесни пари и перачница на капитали, естествено с помощта на бюрократичната държавна власт-договори за по 25-30 години?!?!, цени десетки пъти над установената от АЕЦ. Норма на печалба-30,40 50 %.

  ОЩЕ СМЕ В РЪЦЕТЕ НА СЪЩОТО ЗЛО!
 88. 89 Профил на ueberaschung
  ueberaschung
  Рейтинг: 381 Весело

  Като чета българските форуми достигам до извода, че едва ли не ВЕИ централите са най-нерентабилните възможни проекти и едва ли не са плод на някакъв пъклен заговор между корумпирани политици и мошеници предприемачи. После като пътувам в Австрия, Германия, Холандия, Испания, Великобриания виждам, че там положението е още по-зле- има много повече ВЕИ. Питам се дали е възможно там да са по-корумпирани политиците, а техните предприемачи да са още по-големи мошеници?

 89. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 90. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 91. 92 Профил на k
  k
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  "...Иво Прокопиев: Е, очевидно не съм олигархът....


  Ако по времето на Костов поучиш чрез РМД Каолин и Дамяница, ако по времето на Шулева получиш консултантски договори за "пул мечта" - БТК, ЕРП-та, ДЗИ и др., ако по времето на Румен Овчаров получиш лиценз за износ на ток, ако направиш телевизия година преди избори и я закриеш месец след, като са минали и след всичко това заявиш, че не си олигарх, колко ли струват останалите думи от това интервю?

 92. 93 Профил на Варненчик
  Варненчик
  Рейтинг: 441 Неутрално

  До коментар [#10] от "Anarcho Pagan":

  Само ти ли не си разбрал,че след въвеждането на плосък данък,събираемостта на данък печалба като абсолютна сума се повиши с над 10%?

 93. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 94. 95 Профил на souleil
  souleil
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Докато хора като Иво Прокопиев биват изтиквани извън България, а безпардонни монополисти като Цветан Василев са на фронта на обществения и икономическия живот в държавата, просто няма да го бъде. За осведомения наблюдател разликата в класите е колкото очевадна, толкова и обезкуражаваща с оглед на това, което предстои.

 95. 96 Профил на Варненчик
  Варненчик
  Рейтинг: 441 Неутрално

  До коментар [#60] от "Anarcho Pagan":

  Мдаа и всички тези благини са създадени от добрите държавници,след като в продължение на век-два са градили индустрия и бизнес.Хайде сега ни кажи,колко конкретно ще дадеш от заплатата си (като сума) за общото благо а аз ще ти кажа кой най-напред ще гледа да ги усвои.

 96. 97 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Добро интервю. Точни въпроси и коректни отговори. Почтено поведение и на двамата.
  Ако не харесваме такъв начин на общуване, какво предпочитаме тогава ?! Може би е добра идея , да потърсим причините у себе си...

  С поздрав

  Stupid people make me sick
 97. 98 Профил на lit
  lit
  Рейтинг: 405 Неутрално

  Хареса ми "Сингапур -
  Я, господинът да си направи справката какво "Сингапур" прави за образованието си.
  Ако господинът го направи... най-малкото "про боно", в каквото и ад е съответствие... за "българските" деца, а не за собствените си, би било ... похвално!
  хайде бе, господине, ... едното школо (или каквото и да е било( Вие "откупът" (изкуплението) -;( Ние "гледаме", без да сме "Дядо Йоцо" -;(

  Mutatis mutandis
 98. 99 Профил на lessonsoftime
  lessonsoftime
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Спреният впоследствие проект АЕЦ Белене и опита за налагане на политически хомот върху обществото част ли са от това значително подобряване на жизненото равнище? А ако не беше мадридския измамник и БКП нямаше ли да има "значително подобряване на жизненото равнище", но и нещо много повече?
  Именно сега, в последните няколко месеца нещата в страната се развиват по изключително добър начин. Ще видим докога ще продължи.

 99. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK