Пейчо Кънев, поет: Българската литература е качествено уиски в лоша опаковка

Пейчо Кънев

© Цветелина Белутова, Капитал

Пейчо КъневИмето на Пейчо Кънев не е сред всеизвестните в новата българска литература, но има потенциала да бъде споменавано все по-често. Тази година "Жанет 45" издадоха новата му стихосбирка "Уиски в тенекиена кутия", определена от Джон Хемингуей (внук на Ърнест Хемингуей) като напомняща му за творчеството на дядо му. До края на 2013 г. пък се очаква поредната книга на Кънев на английски.


Поетът, роден в Силистра, живял първо в Ню Йорк, а после в Чикаго, има над 800 публикации в литературни издания, а през 2009 г. е номиниран за награда Pushcart Prize от Асоциацията на литературните издателства в САЩ. В България той е познат от сборника с разкази "Разходка през стените" и стихосбирката "Американски тетрадки" (издадена и в САЩ). Той е също така главен редактор на базираното в САЩ издателство Kanev Books, но вече "почти" се е върнал в България "и се надявам за по-постоянно".


Пред "Дневник" Кънев разказва повече около живота си, паралелите между България и САЩ, както и за поезията днес.
Малко се знае за вас извън заглавията на книгите ви. Как започнахте да пишете?


Сериозно започнах в Чикаго. Преди да емигрирам (през 2005 г.) също пишех, но не беше сериозно, никога не съм предлагал мои неща за публикуване. Усещах, че не бях готов – пишех в тетрадката и само за себе си. Дори и някой да ми е казвал, че имам талант, правих го собствено удоволствие. В САЩ, където отидох малко след казармата, започнах да чета сериозно американските и европейските поети на английски, да си превеждам нещата, а после самият аз почнах да пиша на английски. И така постепенно започнах да изпращам стихове – първо на по-малки списания, после на по-големи.


Числото на публикациите в САЩ е над 800. Това означава, че веднага сте имал отклик от издания в САЩ...


Те бяха 800 преди половин година, след това спрях да ги броя. Литературният пазар в САЩ е силно конкурентен. Там и в Канада има общо 4000 издания за литература, а за примерно пет страници в тях се борят примерно 40 000 поети. Естествено е имало и много откази и, разбира се, все още ги има. Там няма автор, на който да не е отказвана публикация, докато тук имам чувството, че казваш на някого "Публикувай това", той го пуска и след това двамата отиват да пият бира. Докато в Америка поезията е преведена във форма на бизнес. Ако си добър, те публикуват, ако не си – просто не се случва и няма значение кой какви познанства има. Трябва да имаш "Пулицър", за да си навсякъде.


Пейчо Кънев, поет: Българската литература е качествено уиски в лоша опаковка

© Личен архив


Освен многото четене имаше ли нещо друго, което ви повлия в Чикаго?


Просто усетих, че времето беше дошло. Бях на 21, бяха минали няколко години в писане и в един момент си казах: "Защо не?" Преведох част от стихотворенията си, после и изцяло нови на английски – в началото с помощта на преводач, после сам, когато напреднах с езика. Постепенно идеята узря и разбрах, че това е, което искам да правя. А и все пак не мога да чакам да стана на 40, за да се занимавам с това. Както са казали някои други поети: "Правя това, тъй като не ставам за правя нищо друго." Не че съм само поет, работил съм какво ли не: в Щатите съм бил от хамалин и продавач на бяла техника до заместник-мениджър в офис. Там все пак бързо се изкачваш в йерархията, ако си работлив. Сега съм сценарист в "Комиците".


Напоследък всъщност много поети работят като сценаристи и драматурзи.


Ако драматургията е театрална, тя не е чак толкова далече от поезията. Но хумористичният сценарий е доста отдалечена форма. Това е занаят, работа, докато поезията идва отвътре. Като начин на написване, като слово няма общо. През последните години станах мултижанров – писал съм и публицистика, разкази, есета, рецензии, но след сборника ми с разкази не съм писал отново проза.


Част от корицата на книгата.

© Жанет 45

Част от корицата на книгата.


На английски или на български беше написана "Уиски в тенекиена кутия"?


90% на английски, като в оригинал те ще излязат през есента в стихосбриката Requiem For One Night, която ще бъде пусната от издателството ми Kanev Books. В нея ще има и стихотворения, които не присъстват в "Уиски в тенекиена кутия", тъй като те са много "американски" и българският читател няма да хване нещо – има твърде много местни наименования и изрази.


А защо избрахте това заглавие? Препратка към бийт поезията?


Всъщност в началото нямах представа за какво това е метафора. Беше просто второто изречение от едно стихотворение и ми хареса как би стояло като заглавие. Когато го видях на корицата, се замислих, че това е готина метафора за ситуацията в българската литература. Тя е като качествено уиски в лоша опаковка.


Можете ли да разкажете повече около издателството ви и дейността му? Изцяло към самоиздаване ли е насочено?


Шефът на издателството Sixteen / Fourteen, което ме издава, ми каза, че спира със стихосбирки и се насочва само към прозата. Но същевременно му се искаше под някаква форма да продължи с поезията. Обмисляхме го дълго и така се стигна до идеята да съм главен редактор на "дъщерно" издателство (in-print), което да бъде насочено към нея. В началото не исках то да носи името ми, тъй като звучи грандоманско, но след два месеца търсене се оказа, че всичко възможно е вече със запазена марка в Щатите. И в крайна сметка се съгласих, тъй като нямаше дори фирма за химическо чистене с името ми и можехме да го регистрираме. Като главен редактор аз избирам кой да бъде публикуван. Издаваме малко, между 5 и 10 книги на година, които са избрани измежду 300 ръкописа. Тази година имахме малко финансови проблеми и дори се чудихме дали да го затворим, но смятаме от следващата отново да подновим дейност.


На фона на прочетените 300 ръкописа какви тенденции забелязвате у съвременната поезия?


В САЩ, освен че много се чете, също така ужасно много се пише. Иначе и графоманията е силна, има адски много хора, които пишат, без да могат, и го правят, за да могат след това да покажат на гаджето, че са публикувани. Стихотворения изпращат не само млади автори, но и такива, които са с опит.


Но в Америка поезията е все още на много високо ниво. Тя е и много уважавана, има изявени традиции, които въобще не падат – от Кенеди насам винаги има поет при влизането на новия президент в Белия дом. Има и много снимки на Барак Обама как си купува книги с поезия на негови любими автори.


Присъствал съм на четения, в които залите са пълни. Най-големите поети в момента взимат по 50 хиляди долара хонорар за едночасово четене. Докато тук някой отива в галерия, пуска събитие във Facebook, на което кани приятелите си, които също пишат. Които пишат, те се и четат. А за да се издадеш, трябва да си платиш.


Това означава ли, че има някакво противоречие – българските поети и писатели искат да бъдат четени, но същевременно не се решават да се разкрият пред повече хора?


Аз не се движа в тези среди, пиша си вкъщи и нямам потребност. Чувал съм, че има хора, които казват: "Аз пиша за себе си и моите приятели." Отиваш при издателя и казваш: "Имам една стихосбирка, издайте я", пък тя е ужасна и я четат само приятелите. Това не действа в Америка. Няма как да пробиеш с първа книга без публикации в периодична печат, освен ако не си гений като Бодлер. Както казах, в Америка е много конкурентно. Чарлз Буковски е имал десетки хиляди публикации, докато стигне до нивото, на което е в момента. Писал е по три разказа на ден. В Сан Франциско се срещнах с Линда Кинг, приятелката му, която е описана в романа му "Жени". Тя ми каза, че е бил като Балзак – понякога е писал по 18 часа на ден и това, докато няма пари за храна. Нямал е дори пишеща машина и е писал печатно на ръка, за да бъде разбираемо.


Това е показателно за успеха. Няма откъде да ти дойде. Трябва да се скъсаш от писане и от четене. Засега не е измислено нищо по-добро.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Този как му личи че е от Силистра.

 2. 2 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  По -добре да беше казал качествена ракия!По- нашенско е!

 3. 3 Профил на papadok
  papadok
  Рейтинг: 616 Неутрално
 4. 4 Профил на Ивайло Киров
  Ивайло Киров
  Рейтинг: 506 Весело

  Кой чете в днешното забързано време такива неща?
  Като изключим форумните идиоти в Дневник, които всички добре познаваме и които няма да се сдържат да споменат с кои стихове заспиват вечер.

  Всъщност има формула за успех за поети и писатели.
  Замисляш се първо кои са нещата, които най-много вълнуват хората и пишеш за него.
  Основните човешки потребности включват- секс, любов(това често се бърка с първото), насилие, кръв, жажда за власт, а за някои съвсем пропаднали типове- пасти, вафли и бонбони.
  Не непременно в този ред.
  Написваш нещо горе-долу добро, купуваш си здрави маратонки и почваш да обикаляш докато не ти се скъсат обувките или докато не успееш, което си е горе долу едно и също, но това последното и авторът го е споменал.
  Трябва да си нахален, за да успееш.
  Не гарантира успех, но е едно от задължителните условия.

  Общо 105 дена БАН от 3 март до 24 юни. Изглежда съм бръкнал в ...*здравето* на Нощник..
 5. 5 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  До коментар [#1] от "Каишков":

  А на теб как ти личи , че си неуспял лузър т.е. непоканен на трапезата шумкаро-цървулан и като няма кой да ти сложи залък в устатат си плюеш на пръстите и плющиш по форумите конски лиги с чесън.
  Ти създал ли си нещо през живота си САМ, без протекциите на тати и след като не си, вземи се поучи от младежа, това са движещи сили на народа, тези които бяха умъртвени след 44 г.
  Ще чуем и други имена на успели българи, за жалост от чужбина, в родната пост-соц кочинка едевайсът няма шанс да прокара...

  nemo malus felix, minime corruptor.
 6. 6 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#5:"СДС ( уцели 10-ката! )"]А на теб как ти личи , че си неуспял лузър т.е. непоканен на трапезата шумкаро-цървулан и като няма кой да ти сложи залък в устатат си плюеш на пръстите и плющиш по форумите конски лиги с чесън. [/quote]
  Ядосваш ли се че "шумкарите" ви набиха така яко канчетата, че гледам още ти държи. Каквото си заслужихте, си го получихте. Вдигай гащите и заминавай.

 7. 7 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  До коментар [#6] от "Каишков":
  Ядосваш ли се че "шумкарите" ви набиха така яко канчетата, че гледам още ти държи.
  .........
  На шумкарите съм им бил шута много отдавна, не аз си пилея живота в Шумкария, а твоя милост. Покрай теб и много други - свестни хора... служещи за наторяване на ДС-демокрацията, понеже бастърдчитата на червените кланове имат нужда от инкубатор на организми-носители инак паразита загива без достъп до свежа кръв! Ти си паразит без организъм , от който да смучеш, разбирам мъката ти, вий донасита, има кой да те чуе, я съсед, я телевизора...

  nemo malus felix, minime corruptor.
 8. 8 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#7:"СДС ( уцели 10-ката! )"] Ти си паразит без организъм , от който да смучеш, разбирам мъката ти[/quote]
  Боже колко мъка има по този свят, казал Моканина и продължил да хвърля тор в градината на демокрацията. Предлагам ти да спрем с тази тема, позициите са ясни. Аз отивам да си търся организъм за смучене.

 9. 9 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1395 Весело

  До коментар [#8] от "Каишков":

  Добре, ти подхвана темата. Хайде да смукнем по една сливова за здраве и успехи на момчето!!

  nemo malus felix, minime corruptor.
 10. 10 Профил на Ивайло Киров
  Ивайло Киров
  Рейтинг: 506 Весело

  Забравих да спомена още една особеност на Форумните Идиоти.
  Дори и да става дума за поезия те пак ще намерят повод да се хванат за гушите и да вмъкнат в коментарите думи като -империализъм, комунизъм, Северна Корея......Русия, САЩ....

  Общо 105 дена БАН от 3 март до 24 юни. Изглежда съм бръкнал в ...*здравето* на Нощник..
 11. 11 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#9:"СДС ( уцели 10-ката! )"]Добре, ти подхвана темата. Хайде да смукнем по една сливова за здраве и успехи на момчето!![/quote]
  Напълно подкрепям, макар че аз предпочитам гроздова. За успехите на поезията и българските поети!

 12. 12 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1395 Весело

  До коментар [#11] от "Каишков":

  Нека да е гроздова, но не "от тенекия"...

  nemo malus felix, minime corruptor.
 13. 13 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 2014 Неутрално

  Според мен българската литература има нужда от сериозна втора преварка, за да се премахнат онези отрови, от които боли глава и човек ослепява духовно.

  След това, ако я поразредим с количка или лимонада, може да я прокараме.

 14. 14 Профил на Kolchev
  Kolchev
  Рейтинг: 450 Весело

  Няма да го чета графомана Буковски, щом е писал по три разказа на ден.

 15. 15 Профил на azsymbe
  azsymbe
  Рейтинг: 0 Любопитно

  До коментар [#11] от "Каишков":

  Няма страшна. Вината рано или късно ще я усетите с камшик. Ако не вие, то преки или непреки наследници.

 16. 16 Профил на nsu16354744
  nsu16354744
  Рейтинг: 443 Весело

  [quote#4:"ivailo_kirov"]Кой чете в днешното забързано време такива неща?
  Като изключим форумните идиоти в Дневник, които всички добре познаваме и които няма да се сдържат да споменат с кои стихове заспиват вечер.

  Всъщност има формула за успех за поети и писатели.
  Замисляш се първо кои са нещата, които най-много вълнуват хората и пишеш за него.
  Основните човешки потребности включват- секс, любов(това често се бърка с първото), насилие, кръв, жажда за власт, а за някои съвсем пропаднали типове- пасти, вафли и бонбони.
  Не непременно в този ред.
  Написваш нещо горе-долу добро, купуваш си здрави маратонки и почваш да обикаляш докато не ти се скъсат обувките или докато не успееш, което си е горе долу едно и също, но това последното и авторът го е споменал.
  Трябва да си нахален, за да успееш.
  Не гарантира успех, но е едно от задължителните условия.[/quote]


  много добро попадение
  а и самият автор........
  Силистра - > Ню Йорк ,Чикаго <- Силистра/София
  капитализмът е сложно начинание , трябва ежедневни тринровки.......и не е за всеки..

  а между продавачите на мечти и зрелища конкуренцията е Най-жестока

 17. 17 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Поет, издател и сценарист в "Комиците" ... Ако и първите две са като нивото на хумора в последното - да са живи и здрави приятелите.

 18. 18 Профил на Phoebus Apollo ♕
  Phoebus Apollo ♕
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Лошо уиски в некачествена опаковка.

  ☯ ✯✯✯✯✯✯ ♕ ✯✯✯✯✯✯ ☯
 19. 19 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1960 Неутрално

  До коментар [#17] от "Булаир":

  Анджък! Същото важи за тези, които списват сюжетите на "Шоуто на Канала", "Пълна лудница", "Младост 5" и още някои сериали и ток шоута. Всичките могат да си списват гениалните книги и да ги продават на наивната публика в прекрасна опаковка.

 20. 20 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  ПИТИЕТО ОПРЕДЕЛЯ СЪЗНАНИЕТО !

 21. 21 Профил на roooster
  roooster
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Доста отдавна, един от най умните и културни българи Димитри Иванов каза, (независимо от повода): "Разликата между нас е един вагон книги..."

 22. 22 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2140 Любопитно

  До коментар [#1] от "Каишков":

  По какво му лиЧи, Че е от Силистра?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 23. 23 Профил на omniam
  omniam
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Моите уважения към усилията на съвременните български автори и издатели, но не мога да се съглася, че литературата ни е задължително качествено уиски в лоша опаковка. Случва се и точно опаковката да е най-хубавото. Рядко посягам към новите български творби, но последните два пъти, когато го направих, усетих липса на сюжет и тръпка. А единият автор беше награден от ББС скоро. И пак казвам: признавам опитите на творците и им желая творческо вдъхновение и пазарни успехи.

 24. 24 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 727 Весело

  Уиски в туби ще да е, от това на цар Киро.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 25. 25 Профил на Николай Тодоров Пеняшки - Плашков
  Николай Тодоров Пеняшки - Плашков
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Дори да е от Силистра, какъв е проблемът!
  Само Софиянци ли трябва да успяват в Америка или някъде другаде. Или имаш таланта или не, независимо откъде си. Некадърници има навсякъде, дори и в София, а може би там са и повече. От близо два милиона граждани в София, колко процента са чужденци, и от другите области на България?
  Живял съм в София и съм Видял.
  Навсякъде живеят свестни хора и идиоти, кадърни и некадърни.
  А колкото литературата и четенето на книги, има пасмина, която изобщо не е пипала книга, камо ли да чете. Седят по кафенета, барове и кръчми, и все за простотии и порнография говорят.
  Който иска да чете, чете.
  Последната статистика в Добрич, е че четящите хора се увеличават. Предполагам, че и в София, и в другите градове се чувства.
  Трябва да се гордеем с българските писатели и поети, които с таланта си прославят нашата родина България в света, а не да им завиждаме и да се задават глупави въпроси, и да се спори
  дали определен автор е от Силистра, Разград, Търговище и т.н.
  Най-лесно е да се оплюе някой, да се търсят кусури, да се обиждат по достойнство и тем подобни.
  А да бъдеш Човек как Ви се струва...?!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK