Филип Отие, посланик на Франция: Укриването на данъци е кислородът на организираната престъпност

Филип Отие

© Надежда Чипева

Филип ОтиеБроени дни преди предсрочните парламентарни избори в България и в момента, в който управляващите в Париж отчитат една година, откакто са на власт, потърсихме позицията на посланика на Франция в България - Н.пр. Филип Отие, по актуални теми, засягащи двете страни. Коментирахме и последните действия на Европейския съюз по отношение на борбата с дълговата криза, социалния туризъм и укриването на данъци.


Ясно е, че във всяка предизборна кампания има компромати. През последните седмици в България обаче изтичането на голямо количество подслушана информация се разрасна до нещо повече от обикновен скандал. Какво би се случило във Франция в подобна ситуация, включително със замесените политически фигури?


- Не бих могъл да кажа какво би се случило във Франция – това е един хипотетичен въпрос. В България през последните седмици действително има доста полемики по темата и ние, разбира се, следим какво се случва. При положение че тече съдебно разследване обаче, аз не мога да правя предположения относно неговите заключения. В интерес на България е нещата да се изяснят, за което призова и президентът Плевнелиев. Моят коментар по-скоро е насочен към голямото значение, което всички страни в Европейския съюз отдаваме на правовата държава. Тя представлява върховенството на закона и равенството на всички пред закона и е условие за свобода. Защото във всяко общество всъщност законът е това, което гарантира свободата. И тъй като те са условия за стабилността и устойчивостта на ЕС, е особено важно правовата държава да властва във всички страни членки, включително в България.
В този контекст може ли например оставката на градския прокурор Николай Кокинов да бъде посочена като пример за причините, поради които България все още е извън шенгенското пространство?


- Това е добър пример. Основните елементи на една правова държава са стабилността, безпристрастността и ефикасността на съдебната й система. И със сигурност е в интерес на България и на партньорите й в Европейския съюз нейната съдебна система да се развива в правилната посока.


Част от изтеклите подслушани информации, публикувани в медиите, са обществена тайна в България. Вие сте достатъчно запознат с тукашната политика – вашите източници потвърждават ли тези обществени тайни?


- Франция няма свои специални източници на информация. В замяна на това ние следим много внимателно и отблизо всички доклади на еврокомисията, които се пишат за България в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка. Забележете, тези доклади не се оспорват от българските власти. Информацията в тях ни помага да преценим и да си извадим заключенията какво още е необходимо на България, за да напредне в различните области и в частност по отношение на съдебната система.


Как бихте коментирали концентрацията на българския медиен пазар?


- Доброто функциониране на медиите е ключово за всяка демократична държава. Може да се каже, че не би могла да съществува трайна и силна демокрация без силен, динамичен и жизнен медиен сектор. За тази цел е много важно да има абсолютна прозрачност по въпроса кой притежава медиите. Това важи както за България, така и за всички останали страни - членки на Европейския съюз.


В условията на пазар, на който има няколко големи играча, дори да знаем кой притежава медиите, тази концентрация не представлява ли проблем според вас?


- Първата стъпка е да се знае кой какво притежава. Когато тази информация е ясна, вече може да се провери дали на медийния пазар има монопол и да се прецени как да се процедира спрямо него. Трудността, пред която сме изправени в България, произтича именно от липсата на информация за това кой на какво е собственик в медийния сектор и поради тази несигурност ние не можем да коментираме или да имаме мнение относно неговото развитие.


Както знаете, временният премиер на България Марин Райков на два пъти е бил посланик в Париж. От вашите наблюдения върху действията му през последните два месеца смятате ли, че той е прихванал нещо от френския начин на водене на политика?


- Не мисля, че българският премиер има нужда да се вдъхновява от френския управленски подход. Иначе ние сме много раздвоени относно назначението на г-н Райков за премиер. От една страна, много се радваме, че на този пост е избран човек, който познава добре Франция, но от друга, сме натъжени, че губим един голям посланик на България в Париж. Що се отнася до служебния кабинет, неговата функция е ключова, тъй като основната му задача е да подготви предсрочните избори. В интерес на България е тези избори да протекат гладко, а резултатите да бъдат ясни и да не бъдат оспорени. Днес страната се намира в едно по-особено положение, както го предполага и терминът временно правителство – нещо като скоба, по време на която се подготвя и излизането от този междинен период. Затова смятам, че служебният кабинет заслужава подкрепата на всички в този труден момент – подкрепа, която Франция също е заявила.


Да минем на Франция. Въпреки обещанията на президента Оланд за различна политика към ромските имигранти една година след като правителството дойде на власт, действията на вътрешния министър Манюел Валс изглеждат идентични с тези на неговите предшественици – разтурване на лагери и репатриране на роми. Ще има ли скоро различна политика по този въпрос?


- Не разбирам защо политиката към ромското малцинство трябва да е различна. Към момента на територията на Франция има около 400 нелегални ромски лагера, от които две трети или три четвърти са в парижкия регион. В скоби казано, българските роми сред тях са много малко. Но би било безотговорно да си затворим очите за тези незаконни табори, никоя демократична държава не би могла да приеме подобно положение. Става дума за върховенство на закона, за опазване на обществения ред и за защита на тези малцинствени населения от бедността и трафика на хора. Успехът в случая зависи от начина, по който се извършва премахването на незаконните катуни. То трябва да бъде съпроводено от социално отговорни мерки, т.е. да има някакъв вид социална подкрепа за тези хора в момента, в който излизат от лагерите. Това включва защита на правото на децата да ходят на училище и планове за заетост и за осигуряване на жилища на останалите без дом. Точно такава е понастоящем политиката на Франция.


В последните месеци в Европа се надигна кампания срещу т.нар. социален туризъм, като в повечето случаи за него са обвинявани имигранти от България и Румъния, най-често роми. Съществува ли във Франция подобен проблем и отново българите и румънците ли са основните заподозрени?


- Забелязах, че тази тема отново придоби актуалност, но това стана по инициатива на определени членки на Европейския съюз. Този въпрос обаче не се дебатира и не касае Франция поне за момента. За сметка на това ние разбрахме, че въведената от нас по-рано система за отпускане на еднократна помощ на представители на малцинствени групи от България и Румъния, приели да бъдат репатрирани, имаше порочен ефект. Тя се оказа толкова привлекателна за тях, че ги стимулираше, веднъж прибрали се в родните си страни, да отидат отново във Франция, за да получат втори път такава помощ, и то съвсем легално. Припомням, че помощта беше на стойност 300 евро, което не е незначителна сума. Не бих причислил този феномен към социалния туризъм, но той ни накара да преразгледаме въведените мерки и да намалим сумата от 300 на 50 евро.


Също напоследък в Европа се надигна и силно негодувание срещу поддържаната от Германия политика на икономии, което беше подкрепено и от сензационно научно изследване, опровергаващо обвързаността между високата задлъжнялост на държавите и икономическия им ръст. Време ли е вече да отпуснем коланите?


- Не трябва да се окарикатурява позицията на Германия, защото строгостта в икономически план сама по себе си не е цел на никого и не смятам, че който и да било в Европа вярва, че тя е решението на проблемите ни. Дори виждаме много добре, че икономиите могат да представляват пречка точно ако блокират растежа. Защото решението на проблема с прекаленото задлъжняване е именно растежът и всички са съгласни с това, включително германците. А начинът за постигане на максимален икономически ръст е дисциплината – тя е необходима 100% и в това са убедени както германците, така и французите – тук между нас няма разминаване. Но ние, французите, смятаме, че ако и финансовата дисциплина да е задължителна, тя не е достатъчна, защото, ако разчитаме само на нея, всички ще попаднем в дефлационен капан подобен на Голямата депресия от 30-те години на ХХ век. И именно поради тази причина всяка политика на бюджетно балансиране трябва да се формира с оглед на структурния дефицит. Бюджетното салдо е това, което отчита, че икономическата активност е по-малко или повече свита. (Това означава да се гледа евентуалното бюджетно салдо, ако икономиката се развиваше на равнището на потенциала си - бел. авт.)


Политическите анализатори обаче смятат, че отстъпчивостта на германския канцлер Ангела Меркел в последно време се дължи на това, че погледът й е насочен към изборите в собствената й страна и че след изборите през септември тя отново ще заеме твърдата си позиция относно суровата политика на икономии. Каква ще бъде позицията на Франция тогава?


- Много съм изненадан от тази прогноза. Доста анализатори казват точно обратното – че г-жа Меркел е принудена именно заради предстоящите избори в Германия да продължава да афишира, че е поддръжник на строгите икономии.


Франция, от една страна, винаги е подкрепяла политиката с повече харчене, а от друга, въпреки собствените си икономически предизвикателства много държи да не я слагат в една категория със затруднените страни от Южна Европа. Как Париж ще намери компромиса между тези две линии на поведение?


- Франция не защитава политиката на по-голямо харчене и напълно осъзнава, че доверието на пазарите в дадена страна предполага 100% дисциплина. Ние не смятаме, че е добре да избягаме от нея, но имаме правото да избираме интелигентната дисциплина, която да не ни принуждава да залитаме в крайности. Тази зима например във Франция беше приета абсолютно фундаментална структурна реформа на трудовия пазар, за която досега не успявахме да обясним на обществото, че е наложително да преглътне. Най-накрая тя е факт и е пример за интелигентната политика, която ще продължим да следваме.


Наблюдаваме засилено говорене между европейските страни за мерки, с които да се противопоставят на укриването на данъци, а последните две членки на евросъюза, които отказваха да вдигнат банковата тайна – Австрия и Люксембург, са на път да направят исторически отстъпки. Колко голяма е тази стъпка?


- Много голяма. Защото укриването на данъци е кражба. Кражба от страна на данъкоплатците, които имат възможността за разлика от по-скромните си съотечественици да се измъкнат от данъчното облагане, като по този начин крадат от собствената си държава. През последните години видяхме до каква степен се е разпространил този феномен и че той може да доведе до фалит цяла една държава. За да се изправят срещу този проблем и още повече в период на бюджетна строгост като сегашния, страните от Европейския съюз трябва да си сътрудничат. В противен случай ЕС не би останал стабилен и със сигурност няма да стане по-силен, ако неговите членки се конкурират помежду си, за да привличат данъчните бегълци. Това, което предложиха на Европейската комисия няколко страни членки, сред които и Франция, миналия месец, е автоматичният обмен на информация между данъчните администрации и банките да се наложи в целия Европейски съюз. Франция ще предложи още подобни правила да се прилагат и за трети страни, и то не само за тези, принадлежащи на европейския континент. САЩ вече ни показаха пътя в тази област чрез закона FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act), така че трябва и в Европа да напреднем в тази посока. Мерките са важни и за България, защото укриването на данъци освен всичко друго е и кислородът на организираната престъпност.


Съвсем наскоро френският парламент прие законопроекта за легализиране на еднополовите бракове. Защо точно сега и защо точно посред икономическа криза?


- Отговорът е много прост – това беше един от ангажиментите на кандидат-президента Франсоа Оланд. Всеки, разбира се, може да мисли каквото си иска за причините, но знаете до каква степен са атакуеми политиците във всички страни, когато не изпълняват предизборните си обещания. Така че тяхната репутация зависи до голяма степен от способността им да покажат, че държат на думата си. Това също е мотивация.

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 962 Неутрално

  тоя е прав! В САЩ се дължат данъци за всякакви доходи, вкл. придобити по престъпен начин!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 2. 2 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  Филип Отие, посланик на Франция: Укриването на данъци е кислородът на организираната престъпност. ХЕ хе откриваме топлата вода за пореден път.........

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 3. 3 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1054 Весело

  Да,ама всички го дишаме,без да сме престъпници
  Ся данъчните да тръгнат с кислородомери....

 4. 4 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1024 Весело

  Господин посланник Америка отдавна е открита.

  Не случайно Ал Капоне е бил осъден не за недоказуемите си многобройни убийства, а за не плащане на данъци и то на 25 000 години затвор.

 5. 5 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1316 Весело

  Забранете офшорните зони и може да ги оставите с по-малко кислород.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 6. 6 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 583 Неутрално

  У нас плащането на данъци е подпомагане на организираната престъпност, която си има държава.

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 7. 7 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Какво им стана на всички ?! В кризата и недостига на пари метнаха офшорките и данъците

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 8. 8 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 688 Весело

  франсетата явно съжаляват, че не гилотинираха Жерар Депардийо

  седеньето го зголемува задникот
 9. 9 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 688 Любопитно

  До коментар [#6] от "Къти":

  колкото по-малко данъци платиш, толкова по-малко ще бъдат окрадени - факт.

  седеньето го зголемува задникот
 10. 10 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 688 Неутрално

  а и при 75% данъчна ставка, от която такива като негово превъзходителство получават заплати, повече от нормално е да се укриват данъци.

  седеньето го зголемува задникот
 11. 11 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  "Укриването на данъци е кислородът на организираната престъпност"
  ===========
  А алкохолът е като слънцето и въздухът за всяко пиянде...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 12. 12 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1264 Весело

  [quote#4:"BlueWater"]Не случайно Ал Капоне е бил осъден не за недоказуемите си многобройни убийства, а за не плащане на данъци и то на 25 000 години затвор.[/quote]
  НЕ ДУМАЙ?!?Всъщност е бил осъден на десетина+ години, и е лежал 5-6 от тях. Умира бая години по късно, от естествена смърт.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 13. 13 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Обикновенните хора укриват данъци за да се нахранят...от собствения си труд...

 14. 14 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1316 Весело

  Поредният пейзан от Жакерията на Оланд. Как пък от десетина години поне една от по-големите държави не се излъга (с дребни и кратко продължили изключенийца) да изпрати стойностен човек за посланик у нас?!? Чуден атестат за страната ни, между другото.

  Иначе диването казва и нещо много мъдро, между другото, вероятно без да се усети: "Не мисля, че българският премиер има нужда да се вдъхновява от френския управленски подход".

  Напълно е прав. Това се отнася за всеки един бъдещ български премиер.

  Свобода за Надежда Савченко!
 15. 15 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  Германия толкова ни "стегна" че ни се привиждат звезди посред бял ден

 16. 16 Профил на lessonsoftime
  lessonsoftime
  Рейтинг: 479 Неутрално

  В нашата страна организираната престъпност е в тези, които събират данъците. Някой трябва да им го обясни на европейците.

 17. 17 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 695 Разстроено

  [quote#7:"Edvard Munch"]В кризата и недостига на пари метнаха офшорките и данъците [/quote]
  Две от причините за кризата!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 18. 18 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1024 Весело

  [quote#12:"Moi6e ot Israel, сега в София (onziSa6tia ve!)"]НЕ ДУМАЙ?!?Всъщност е бил осъден на десетина+ години, и е лежал 5-6 от тях. Умира бая години по късно, от естествена смърт.[/quote]Прав сте.
  Тези 25 000 години са били присъдата която е можел да получи за 5000 нарушения на забраната за продажба на алкохол повреме на сухия режим в САЩ. След сделка с прокурорите повреме на предварителното следствие те са отпаднали. В крайна сметка е осъден на 11 години. От май 1932г. до януари 1939г. е в затвора. През ноември 1939г. след престой в болница е освободен. Умира на 25 януари 1946г.

 19. 19 Профил на Несъществуващата социаллиберална партия
  Несъществуващата социаллиберална партия
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Прав е. Много е прав.

  А пък наш'те организирани престъпници си набавиха още кислород, като си прокараха плосък данък.

  Така няма нужда нищо да укриват. И си дишат на воля.

  http://www.facebook.com/NesashtestvuvashtataSocialliberalnaPartiya
 20. 20 Профил на MC Hammer
  MC Hammer
  Рейтинг: 374 Неутрално

  It's Not Personal, Just Business

  ДА ВИ ЕБА МАЙКАТА ПРОСТА, ПРОДАЖНИ, ЖАЛКИ ГЪЗОБЛИЗЦИ !!!
 21. 21 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1925 Неутрално

  Прекомерна дипломатичност и подчертано синтетично отношение на Н.Пр. към обсъжданите теми. Явно, неслучайно. Баси, тези хора още ли не могат да ни простят за Одрин 1205 г. и Дойран 1916-1918г.?!

 22. 22 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 531 Любопитно

  Статията за наказанието на нациста от Освиенцим явно възбуди голям интерес сред форумците и когато те започнаха да коментират,какво очаква българските комунистически престъпници ,обвинението в геноцид и другите наказания ,които се готвят в Полша ,статията изчезна от съдържанието на Дневник,защо ли?..

 23. 23 Профил на igeorge71
  igeorge71
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Драги ми смехурко. Укриването на данъци при данъчна ставка от над 25% е кислород за предприемчивите и работливите. А при 75% за разликата от над €1 млн, вече е национален спорт и сигурен начин да изгониш заможните си сънародници в чужбина.

 24. 24 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 757 Неутрално

  До коментар [#18] от "BlueWater":

  Гениално е американското правителство наистина, всички трябва да се поучим от светлия им пример: Със сухия режим СЪЗДАДОХА не само ал капоне, ами още бая мафиоти, после, въпреки че имат цялата мощ на държавната машина зад себе си, не могат да го уличат в НИЩО. И измислят някакви абсурдни наказания за неплатени данъци, с които да стрижат и без това изнемогващото под тежестта на голямата депресия население. И голям успех, плащайте данъци, щото вижте колко са хубави, заради тях хванахме един мафиот. Па ако си помислите да не ги плащате гледайте какво се случва. Данък доход в САЩ е временен данък въведен по времето на някоя от многото им ранни войни между другото, за да финансира правителството армията. Ма нещо остава за постоянно. В англия данък доход е въведе временно пак, за да финансира война, ама този път срещу наполеон. Първата работа на американското правителство след войната с великобритания (водена заради повишени тарифи от страна на империята) е да въведе данък върху уискито, щото фермерите използвали уискито като валута.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 25. 25 Профил на Sdoto...to
  Sdoto...to
  Рейтинг: 374 Весело

  [quote#1:"~песимист с бедна фантазия"]В САЩ се дължат данъци за всякакви доходи, вкл.

  придобити по престъпен начин![/quote]


  Правилно разсъждаваш +++++..........

  и в същото време са измислили Делауерскийот ,Уайомнгскийот и пр. вилаети за складиране на пари на нерезиденти

  САЩ са прекрасен пример за нас - лошото е ,че пак сме с гъ**вете напред.....
  главите пак сме ги оставили някъде

  спечелете 6+1 от сдото...то
 26. 26 Профил на Форд Префект
  Форд Префект
  Рейтинг: 513 Неутрално

  [quote#14:"GogoPG"]Поредният пейзан от Жакерията на Оланд. [/quote]

  Ако той е пейзан, интересно какви са нашите политици. Не мога да разбера какви са тия предразсъдъци на някои форумници, които като чуят за Франция и реагират като бик на червено. Французите срещу нас да тичат, пак няма да ги стигнем.

  В случая не разбирам какво толкова го плюете. Когато американските посланици в прав текст ни казват някои неща, се месели във вътрешната ни политика. Френският посланик отгваря, както биха го направили повечето дипломати, но и това не ви изнася.

 27. 27 Профил на kwadrat
  kwadrat
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#5] от "ARRI":

  Ари и всички дето ти цъкат ПИУСЧЕТА, намери тук една статия за кралицата на офшорките и я прочети. Така може в мрачните дълбини на компетентните ви глави да проблесне лъч светлина относно това, как функционират офшорните компании и каква огромна глупост е изречението "Забранете офшорките". Да не мислиш че на челото на фирмата пише ОФШОРНА КОМПАНИЯ? Апък забранете офшорните зони пък е мега гига глупост! Кой да ги забрани? Това са суверенни територии и никой не може да им дава тон в законодателството.
  Това, да излезе изнапред премиеро па да се потупа по гърдите и да ревне "НИКВИ ОФШОРКИ ОТ УТРЕ" го мое само един премиер, ама за щастие вече бивш, пък и действията му предизвикват само смях (къде сдържан, къде не до там) в международните и срам в местните среди

 28. 28 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 593 Неутрално

  До коментар [#27] от "kwadrat":

  много лесно и бързо може да бъде забранено офшорни компании да инвестират в една държава, особенно в стратегически предприятия и сектори, или да участват в търговете с публични пари !

  например да се изисква регистрация в държавата със ясни собственици и произход на капитала...

 29. 29 Профил на kwadrat
  kwadrat
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#28:"dun"]регистрация в държавата със ясни собственици и произход на капитала... [/quote]
  Тва нещо много мъгляво
  А и ние не искаме да не инвестират, а искаме да не изнасят нали?
  С подобен текст, всяка чужда компания може лесно да бъде атакувана че няма ясни собственици. Повечето големи компании имат за съсобственик я някой катарски фонд я нещо такова и директно ще бъдат изхвърлени. После, кралицата на офшорките е британска гражданка ( на ЕС демек) и собствеността е съвсем ясна, а кой стои зад нея вече .... нали.

 30. 30 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 426 Неутрално

  На такъв отговора веднага ще е: Събирането на повече данъци е кислорода на крадливата и престъпна държавна админстрация, и алчния политически "елит". Преди години данъка е бил десятък, т. е. 10 % от дохода, сега средно в Европа минава 45 % от дохода. До кога ще се вдигат данъците, за да може една клика "служители" да харчи безконтролно и едни кръгове от фирми да се обогатяват безкрайно? Забележете, че секи път когато някой политик заговори за укриването на данъци започва да говори за тояга, а не за морков! Защо ли? Защото иска повече власт и изпозлва "лошите" за да я получи!

 31. 31 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 583 Неутрално

  В държава с диктатура на полицията и ДАНС чрез данъчните пък ако е голям данъкоплатец, човек сам си слага главата в торбата

 32. 32 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 479 Неутрално

  "Филип Отие, посланик на Франция: Укриването на данъци е кислородът на организираната престъпност"

  Вие с вашите 75% данъци взехте кислорода и на нормалните хора. Затова Оланд, убивайки бизнеса, ви докара почти до катастрофа. За разведряване сега се занимават с педалните бракове, но по-късно пак ще се върнат на тази тема.

 33. 33 Профил на rrv
  rrv
  Рейтинг: 426 Неутрално

  А Офшорките тогава по тая логика в пандиза до една...Майтапът настрана ама няма да е лошо...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK