Лютви Местан: Избирам интелекта на Орешарски пред интуицията на Борисов

Лютви Местан

© Георги Кожухаров

Лютви МестанПри съставянето на новото правителство ДПС няма да се включи в традиционна форма на коалиция, а ще търси формула за съставяне на експертно-политически кабинет. Това заяви лидерът на движението Лютви Местан в интервю за БНТ.


"Дневник" публикува цялото интервю на Местан пред БНТ, цитирано от БТА:


Водещ: Вашето движение е безкрайно важно и изключително интересно сега, когато, така разсъждаваме... какво ще се случи след изборите, макар все още официалните резултати от Централната избирателна комисия да не са излезли, и там очакваме един много важен мандат - дали ДПС заедно с БСП ще имат 121 депутати или обратното. Но какви са шансовете този парламент да състави правителство, при положение че, ето, вие казвате, с ГЕРБ и с "Атака" няма да влизаме в коалиция, остават БСП. Ако говорим за политически кабинет.
Л. Местан: Ако въобще говорим за коалиция. След изборите трябва да се свърши онова, което всъщност поискаха българските граждани с вота си на 12 май. Ние сме длъжни да прочетем вярно този вот. Има няколко извода.


Първият е, че моделът на управление ГЕРБ е отречен. Фактът, че ГЕРБ изглеждат първа политическа сила, не променя тази оценка. Аз използвам може би леко странния израз "изглеждат първи" не само защото загубиха близо 600 хиляди избиратели, а най-вече защото трябва да се направи един малко по-прецизен анализ на структурата на вота за ГЕРБ. На изборите през 2009 година тази партия получи мощна, дори, бих казал, искрена подкрепа, защото българското общество беше в едно своеобразно опиянение от поредния свой месия, който ще реши вместо нас проблемите ни. Той е носител на магическа пръчка, идва величествен, ще въздаде справедливост, ще вкара в затвора престъпниците. Само че не само че не се случи нищо от тези очаквания...


Вместо да пребори корупцията и престъпността, те, корупцията и престъпността, просто бяха припознати в услуга на новата управляваща партия. Замразени бяха пенсиите за сметка на щедро раздадени бонуси за хората от централната изпълнителна власт, приближени на управляващата партия. Да не говорим за израждането на еднопартийния модел на властта в своеобразен авторитарен модел. Така или иначе обаче този вот през 2009 година беше искрен. Сега структурата на тези около един милион гласа за ГЕРБ е много интересна. Аз съм сигурен, че немалка част от тази подкрепа вече се дължи на властовите зависимости, защото ГЕРБ са първата партия след 1997 година, която реализира тотална чистка на всички кадри, назначени от предишни управляващи мнозинства. Забележете, че става въпрос за високообразовани кадри, които бяха заменени, включително и в бордовете на държавните дружества с принципал държавата или в които държавата има дялово участие, с едни силоваци, с наименования на едни или други животни или с Калинки. Ще рече, лица с фалшиви дипломи. И естествено така не се управлява...


Но така или иначе това са назначени от ГЕРБ лица, които... на които им се внуши страхът, че оцеляването им на позиции зависи от оцеляването на партията, която ги е назначила. Имам предвид не само високите етажи на властта, защото чистката на ГЕРБ засегна цялата вертикала и хоризонтала на държавните назначения. Стигна се до уволняване на домакини на училища... Стигна се до обслужващия персонал. Така че дали този милион е продукт на свободна воля на избирателите или на властови зависимости е въпрос от съществено значение, защото трябва да бъдем честни. Ако изборите са проведени нормално, честно, осигурена е среда за изява на свободната воля на българските граждани, там вече има класически, сме изправени пред класическа ситуация политическа, при която имаме победител в изборите, макар и с малко.


В конкретния случай аз мисля, че победителят в изборите не е победителят, защото собствено в лицето на ГЕРБ имаме един тотално нелегитимен от гледна точка на възможността тази партия... да се управлява страната политически субект. ГЕРБ са в тотална изолация, в заслужена изолация и практически верният прочит на вота на българските граждани предполага да се търси формула за съставяне на правителство извън доскоро управлявалата партия ГЕРБ.


Водещ: При всички положения обаче това правителство трябва да получи парламентарно мнозинство, нали така, г-н Местан?


Л. Местан: Да, разбира се.


Водещ: Дори да е политическо, дори да е експертно, програмно, както и да го наречем, възможно ли е да се стигне до такава конфигурация, която да подкрепи едно подобно правителство, каквото и да е правителство, при положение че съществува математически паритет в Народното събрание, при положение че политическите сили имат изключително конфликтни, така, наслоявания една срещу друга, ето, пак ви повтарям, вие казвате - ние с "Атака" и с ГЕРБ в комбинация няма да влезем.


Л. Местан: Разбира се, че трябва да се намери изход от тази ситуация. Първо нека да изчакаме ще падне ли заветният 37-и мандат за Движението за права и свободи, вече което... с който би се преодоляла тази патова ситуация, но дори ние да получим 37-ия мандат за сметка на ГЕРБ, това няма да промени изначалната ни теза, че сега е време за надпартийни усилия, че сега не е време нито за еднопартийни кабинети, нито за коалиционни съглашения. Сега е време за намирането на друга, наистина нова формула за управление на страната, която формула да включва интелектуалния потенциал на цялата нация. Този израз вече звучи леко клиширан и, забележете, звучи клиширан, без да е реализиран досега като съдържание. И затова бива да се повтаря с риска, че звучим клиширано.


Ние избираме правителство на интелекта пред правителство на интуитивното начало. И в този смисъл, макар че не е изречено в класическия сравнителен аспект, общо взето, първият мандат ще бъде получен от ГЕРБ и най-вероятно пред нас отново ще бъде изправена корпулентната фигура на г-н Бойко Борисов като кандидат за министър-председател. Само че той вече има излъчването на човек от миналото, от политическото минало на България.


От другата страна има вече номинация за възможен премиер на експертно-политическо правителство на България в лицето на г-н Орешарски. Честно казано, аз избирам интелекта пред интуицията. Избирам първото лице множествено число ние, който е в устата на г-н Орешарски - ние, ние, а не аз: аз построих магистрали, аз ви направих детските градини, аз - метрото. Защото нито един министър-председател не прави това с бащините си пари. Освен това избирам емоционалната хладност, рациото на г-н Орешарски пред изблиците на егото, защото България се нуждае от умни решения.


България се нуждае от управление на един преди всичко министър-председател интелектуалец, защото вече със закани, с емоционални напъни няма да можем да изведем страната от тежката социално-икономическа криза. Има нужда да се възстанови и доверието в демократичните институции, не само в персоните. При нашия модел и най-силните фигури ще се вместват в демократичната система, а няма да се опитват да я подчиняват на себе си.


Водещ: С какво самочувствие, г-н Местан, ДПС би управлявало с БСП, при положение че не всички рани от времето на тройната коалиция са затворени. А сега, ако трябва да бъдем коректни, една сериозна част от червения електорат дори не питае особено топли чувства към вашето движение.


Л. Местан: Съвършено естествено. И в Движението за права и свободи има много силно настроение срещу Българска социалистическа партия, не трябва да се гледа само едната посока на негативните настроения и точно тук е политическата зрялост, намесва се политическата зрялост да се положат надпартийни усилия в името на националния интерес. Освен това аз продължавам да казвам, че въобще няма да се включим в каквато и да е коалиционна формула от традиционен тип. Ние имаме ясното съзнание, че еднопартийният кабинет ще има достатъчно кратък живот. Също така и класическа коалиция, било двойна, било тройна, всъщност тройна не е възможна, защото третият политически субект би трябвало да бъде или ГЕРБ, или "Атака".


Аз вече имах възможност да заявя абсолютно категорично, за да разсея всякакви спекулации по тази тема, че коалиция между ДПС и "Атака" в каквато и да е форма означава тотално израждане на политиката. Нашият избирател има много солидна, много здрава ценностна система и абсолютно никой, никой няма право да прави експерименти с душевността на избирателя си. Предполагам, че това се отнася и за други политически сили. Освен това не случайно ние нямаме пред себе си кандидатурата на г-н Сергей Станишев за министър-председател. Доколкото ми е известно, г-н Пламен Орешарски не е член на Българската социалистическа партия. Това е един политик с много интересна биография, десен по своя генезис, но... и като министър на финансите доказа, че това е един експерт, който може да носи отговорност, без да се изхвърля, повтарям, подчинявайки всички свои действия на една много ясна визия за управление на страната.


Точно от това има нужда и българският бизнес - да има пред себе си един уравновесен, един емоционално хладен, ако щете, министър-председател, чиито действия ще бъдат предвидими както от днес за утре, така и за целия мандат на управление. Бизнесът се нуждае от много ясни правила, нуждае се да бъде освободен от партийния рекет и мога да кажа, че предприемачеството има своето парламентарно представителство в лицето на Движението за права и свободи. И съм сигурен, че ще има своя коректен партньор в лицето на един евентуален министър-председател, който ще се казва Пламен Орешарски.


Движението за права и свободи получи много солидна подкрепа от над 400 хиляди избиратели, които издържаха на изключително силен натиск както вътре в страната, така и отвън. И трябва да кажа и от студиото на националната ни телевизия, че аз не просто благодаря за този вот, аз изразявам своето възхищение от стоицизма на нашите избиратели, за които ценностите се оказаха по-силни от страха, който им се внушаваше през последните 4 години.


Водещ: Кое победи в тези избори, г-н Местан? Казвате, че ГЕРБ само изглежда победител в тези избори. Да не би вие да имате самочувствието, че победихте в тези избори?


Л. Местан: Не, ДПС издържа на най-тежкото си изпитание. Това са първите избори, на които ние се явяваме като опозиция. Това са избори, в които ДПС отстояваше и своята идентичност на светска, неетническа, национална партия с европейска легитимация. Аз съм изключително доволен от резултата и може би вие сте най-подходящият събеседник, с който трябва да се сподели, че има един много важен резултат за ДПС...


Водещ: Защо да съм...


Л. Местан: ...че тези 36, евентуални 37 мандата не са продукт на автобусите, ще го потвърдите ли, бяхте в Кърджали?


Водещ: Да, категорично да. Със сигурност.


Л. Местан: Благодаря ви. Нашите зрители вече чуват, че има български журналист, който потвърждава, че на парламентарни избори 2013 г. ДПС получи своето парламентарно представителство без автобусите от Република Турция. Надявам се този...


Водещ: Аз още в неделя го казах това от Кърджали.


Л. Местан: Благодаря ви за което наистина, надявам се, че вече сме погребали мита за автобусите. Убеден съм, че съвсем скоро ще погребем още един мит за ДПС като за някаква по-особена, затворена етническа партия. Заявявам, това е най-отворената партия. Ще се види от състава, етнорелигиозния, и на парламентарната ни група. Разбира се, трябва да кажа съвсем ясно, това не означава, че ние ще правим отстъп от своя неотменим приоритет, да отстояваме правата и свободите на всички български граждани, в това число и техните етнокултурни права. Защото това е... без това е немислима и самата демокрация.


Водещ: Сега, отворихте темата за Кърджали. Лично съм изкушен да чуя вашият коментар, ДПС загуби там два мандата на тези избори, нещо, което не се е случвало...


Л. Местан: Сега...


Водещ: ...досега.


Л. Местан: ...аз искам искрено да ви благодаря за този въпрос. А какво ще кажете например, ако в това студио застъпя тезата, че ДПС направи грандиозен пробив, като взе 3 мандата в столицата? Чудесно звучи, нали.


Водещ: Абсолютно сте прав, да.


Л. Местан: Сега, искам да ви кажа, че и двете тези са еднакво верни и недотам верни. Всичко е продукт на новата методика за разпределение на мандатите. Аз вече бях изразил резерви към новата методика за разпределение на мандатите, защото тя разширява географията на парламентарното представителство на партиите. Ако система ДОНТ и предишното разпределение на мандатите поощряваха пост най-силните райони на партиите, а такъв безспорно е Кърджали за Движението за права и свободи, което правеше възможно с 53 000 гласа ние да реализираме 5 от 5 мандата в Кърджали. Г-н Стефан Данаилов например с цели 18 000 не можа да реализира нито един мандат. Сега новата методика взима от силните райони на партиите и прехвърля преходните остатъци в други избирателни райони. В резултат ние имаме страхотно разширение на географията си. Например за първи път имаме мандат във Враца, само че той е реален, зад този мандат стоят близо 9000 гласа, това наистина е реално разширение на партията. Но ще ви изненадам ако ви кажа, че имаме мандат и във Видин. Само че зад този мандат стоят 474 гласа. Да ви попитам ние пробихме ли бастиона на червените във Видин?


Водещ: Формално погледнато, да.


Л. Местан: Ако това е вярно... и те са пробили бастиона на ДПС в Кърджали. Освен това зад трите ни мандата в София стоят общо 5000 - 6000 гласа. По 1250 в двата и близо 3000 в София област. Така че трябва да бъдем малко по-предпазливи в оценките си, кой къде какво е пробил. Аз вече бях заявил в това студио, че една от целите на партията ни е да разшири географията на парламентарното си представителство като част от завършването на процеса на изграждането ни... ние сме изградени като национална партия, но възприемането ни като нормална национална либерално-демократична партия. Това на тези избори се случи, но сме склонни да правим разлика за начина, по който реализирахме мандата във Враца, и начина по който беше реализиран мандатът например във Видин. Във Видин мандатът е въпрос на случайно стечение на обстоятелства, така както по случайно стечение на обстоятелствата в резултат на новата методика ДПС има 3 от 5 мандата в Кърджали. Но аз няма да се сърдя нито на вас нито на другите ваши братя журналисти и на нашите политически опоненти да... как да кажа, да обслужват все още остатъчните си антидепесе страсти и с доволство да говорят за това, че е пробит Местан в Кърджали... Някак нормално е.


Водещ:
Добре. Сама аз никога не съм имал антидепесе страсти нали с това да се уточним. Последен въпрос. Моля ви за съвсем кратък и лаконичен отговор. Преди още да започне работа този парламент, в този момент какво ви се струва по-вероятно - скорошни предсрочни избори много спешни или ново правителство?


Л. Местан: Аз бих искал да кажа какво трябва да се случи. Бързо съставяне на отговорно правителство, защото най-лошият сценарий за България е да се върви към още едни избори. Това е най-лошия сценарий и струва ми се, че колкото и трудна да изглежда задачата за съставяне на стабилно правителство, ние ще се справим с тази задача. Длъжни сме.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK