Унгарският икономист Петер Бод: От криза се излиза с качествена политика, а не с повече разходи

Унгарският икономист Петер Бод: От криза се излиза с качествена политика, а не с повече разходи

© Юлия ЛазароваПроф. Петер Акош Бод, бивш управител на централната банка на Унгария (1991 - 1994), изнесе лекция в България по покана на "Юнион клуб". В момента той е преподавател и ръководител на Института за икономическа политика в университета "Корвинус" в Будапеща. Преди това е бил министър на промишлеността и търговията (1990-1991) и директор за Централна и Източна Европа в ЕБВР (1994 - 1998) и член на борда на банката (1995 - 1998) от името на страните от района. Разговаряме с проф. Бод преди лекцията му в София.


Какво ще кажете на аудиторията в лекцията си?
- Спрял съм се на две теми - като бивш централен банкер и бивш служител на ЕБВР в Лондон ще споделя заключенията си за случващото се в Европа и еврозоната, а на второ място ще говоря за унгарската икономическа политика и икономическата ситуация в страната ни. Когато говориш пред предприемачи, обикновено става дума не толкова за макроикономика, колкото за климата, за това как се прави бизнес в тази държава. Затова и съм оставил максимално време за техните въпроси.


Има ли достатъчно общи фактори между България и Унгария, за да бъдат полезни вашите препоръки в София?
- Надявам се да е така. Последните доклади на Европейската комисия за икономиките на двете страни от тези дни показват доста паралели. Един от тях е огромната роля на преките чуждестранни инвестиции - те са двигател на растежа, но и илюстрират рисковата експозиция на една много отворена икономика. Унгария е такава отворена икономика със сравнително висок външен дълг и разположена между богати икономики като австрийската и големи, но по-бедни, като Украйна. България също е отворена към света и много зависима от валутните промени.
Ние сме част от т.нар. европейска периферия и затова така съм кръстил и част от презентацията си: "Европейските промени, погледнати от периферията". Не сме и никога не сме били в центъра през последните хиляда години и като членове на ЕС сме изправени пред същите предизвикателства, но в различна ситуация.


Ако си в позиция да взимаш решения за икономическата политика, което съм правил в миналото, или я анализираш, което правя в момента, виждаш, че не можеш да копираш политиката на големи държави, като Германия или Великобритания например. Трябва да се изработи собствен подход, в което е и предизвикателството. В същото време унгарското правителство е критикувано, че действа неконвенционално - ако политиката ти не следва някакъв общ поток, си създаваш проблеми.


По цял свят се спори как да се постигне растеж - с намаляване на правителствените разходи или с увеличаването им за стимулиране на растежа. Кое от двете е по-ефективно в момента?
- Една от разликите между България и Унгария е, че ние имаме доста по-голям външен дълг. Правителство в Будапеща наследи доста голям дълг от около 50% от БВП и той се увеличи до 80% без видима полза за икономиката. И тогава настъпи кризата и Унгария се оказа насред тази буря с голям баласт - не можем да харчим повече, нямаме много голям избор и кабинетът е принуден да действа много внимателно. За Европа има избор, но - както видяхме и в Унгария - като харчиш повече по правителствените канали не допринасяш за промяна на структурата на икономиката. Растеж не се постига с разходи.


Разбира се, съкращаването на разходи е болезнено и забавя или спира растежа, но и разходите сами по себе си не са панацея.


А кое има значение?
- Качеството на провежданата политика. Вижте Германия - днес те са в добро състояние, но преди това направиха реформа на трудовия си пазар. По принцип реформата на пазара на труда може да бъде неутрална към фискалната политика - нито ще ви спести разходи, нито ще ви принуди да правите такива - но може да промени образователната и социално-осигурителната системи, гъвкавостта на трудовите отношения...


В Унгария например трудовият пазар е много скован - ние или работим много, или изобщо не работим и няма нищо по средата, а освен това малко работещи издържат много пенсионери. Много е болезнено да накараш хората в предпенсионна възраст да работят още повече само за да намалиш броя на пенсионерите. Но можеш да мобилизираш работещите, да подобриш трудовите отношения, да направиш икономиката повече конкурентоспособна.


Повече от десетилетие имаме усмирителната риза на валутния борд. Съжалявате ли понякога, че такава не бе надяната на унгарските политици?
- На първо място съм недоволен, че не приехме еврото. Аз съм в малцинство - повечето ми колеги смятат, че не сме готови и че еврозоната си има достатъчно проблеми в момента. Обичам форинта, подписът ми стои на банкнотите... Но все пак трябваше да влезем в еврозоната заедно със Словения и Словакия, защото сме изключително отворена икономика по отношение на търговията - 70% е със страни от еврозоната, и валутата. При толкова активен бизнес с държавите с евро нашите бизнесмени са принудени да работят с единната валута, което им създава известни спънки. Освен това движението на валутния курс е риск и струва пари.


Казано накратко, да, бих искал вече да сме поне на пътя към еврото. Той е труден, дефицитът трябва да се държи под определено ниво, а ние си имаме проблем и с дефицита. Но ако предишното правителство бе решило, щеше да ни е трудно в началото, но щяхме да се отървем от нестабилността във валутата.


Валутният борд като че ли започва да тежи в кризисни времена. Има ли среден път?
- Валутният борд е много трудно и екстремно решение, по-лесно е да си в ERM-2. Съжалявам, че не сме в еврозоната, не съжалявам, че нямаме валутен борд, но щеше да е по-добре да сме в ERM-2, където има известна гъвкавост. Валутният борд е като брака - не изневеряваш на жена си, но и дори не заглеждаш другите жени. Понякога това е прекалено изискване.


Унгария стана известна през последните месеци с много активната политика на премиера Виктор Орбан към ролята и структурата на Централната банка в Будапеща. Как оценявате тези действия?
- Това също е включено в лекцията ми. Дълги години имахме "гулаш социализъм", а след това социалистическият режим се оказа достатъчно прогресивен, за да се съхрани и след промените. Социалистите управляваха 11 от първите 20 години след 1989г. и балансът във властта между тях и опозицията бе толкова особен, че определени решения просто не се взимаха и определени постове не се запълваха.


Отлагаха се много неща - промените в конституцията, регулацията на отношенията с църквата, положението на медиите... В повечето страни в преход тези решения вече бяха взети, докато в Унгария те се натрупаха, включително защото повечето правителства не разполагаха с достатъчно власт в парламента да ги разрешат и да променят конституцията.


Сега Виктор Орбан действа, защото с толкова голямо мнозинство просто е длъжен и не може да се оправдава като предишните: "Съжалявам, искахме да го променим, но нямахме достатъчно власт". Като динамичен лидер той искаше да свърши всичко в първите две години от 4-годишния си мандат, както впрочем се препоръчва на всички управляващи да постъпват. За съжаление кризата го принуди да се сражава на твърде много фронтове и този за централната банка е един от тях.


Политиците не бяха доволни от ситуацията, защото унгарската централна банка не можеше да охлади желанието на предишното правителство да харчи. Тя единствено можеше да държи високи лихвите при прекалени разходи в среда на твърда монетарна и мека фискална политика.


Като човек, управлявал централна банка, мога да ви кажа, че е трудно от такава позиция да убедиш парламента и няколко премиери да вкарат страната в еврозоната, за което се иска дефицит не повече от 3% от БВП. Ние имахме през 2002-2006г. дефицит от 9%.


Каква е алтернативата?
Единствената възможност остават високите лихви, но това означава че валутата става много силна, обменният курс е висок и фирмите отиват да се финансират с евро. Получава се капан - искаш да помогнеш, но принуждаваш играчите на пазара да отиват в чужбина и там да взимат кредити. Така се докарахме до ситуация домакинствата да взимат кредити в швейцарски франкове и дори в японски йени. Това е откачено.


Ако бяхме на път да влезем в еврозоната, нямаше да е проблем да се взимат кредити в евро, просто е въпрос на време да си част от тази група с единна валута. Но в ситуацията, в която бяхме, централната банка трябваше да предупреждава по-силно и да направи всичко възможно, за да бъде чута.


Сега много от критиките на Орбан към тази институция са оправдани, а и той лично не харесваше гуверньора. Аз никога не съм харесвал личните отношения да застават между правителството и банката, защото трябва да се спазва уважение и от двете страни. Разбирам критиките му, но никога не съм одобрявал начина, по който той атакуваше централната банка като институция.


А вие защо си тръгнахте навремето от централната банка на Унгария?
- Ръководих централната банка, когато инфлацията беше 20% и трябваше да я свалим под 10%, а социалистите се върнаха на власт и бях принуден да взимам заеми от името на тяхното правителство. Сега е малко по-различно, но тогава отказах да се поддам на този натиск от правителството и си тръгнах, не можех да си върша работата. В онези времена централната банка бе претоварена със задължения и отговорности и прецених, че ще е по-добре извън нея да се боря това да се промени.


Изкушавал ли сте се да влезете в политиката - днес има такива примери с бивши централни банкери?
- Не, но в неправителствения сектор и като преподавател следя политиката. Така че се издържам, като си имам работа с политиката и й отделям доста време.


А предлагали ли са ви от някоя партия?
- Преди няколко години получих предложение да вляза в политиката, но това бе момент, когато двата партийни блока бяха почти в паритет и се говореше за сформиране на експертно правителство. Но нека си го кажем - и тук говоря само за унгарската, а не за сегашната българска ситуация - по-добре е да оставите партиите да си вършат работата. Това е най-доброто решение, останалите са по-лоши. Вярно, че понякога не можеш да избегнеш изключенията. Все едно че сте някъде с колата и си счупвате крака - тогава молите някой да седне вместо вас зад волана и да ви откара до болницата. Позицията ми не е аполитичност, а един вид настояване политиците да си вършат работата - за това им плащат, това са избрали в живота си, заложили са репутацията си, имат нужната инфраструктура.


За влизане в политиката е нужно и малка доза авантюризъм, а за авантюристи сме чували в инвестиционното или търговското банкиране, но никога в централните банки. Защо?
- Би трябвало работата в централната банка да е скучна, бе казал американски централен банкер. Това всъщност дори не е банка, а монетарна институция, която трябва да е лесна за разчитане, да следва определени писани и неписани правила. Добрият професионалист за централна банка е някой, на когото можеш да имаш доверие. Името му е на банкнотите, които държиш, и всеки път, когато ги погледнеш, би трябвало то да ти внушава увереност, гаранции, удовлетворение. Централният банкер не бива да е прекалено иновативен.


Разбира се, работата в централната банка не е "скучна", това е шега. Просто създателят й е имал предвид, че основната задача е да се работи за стабилността и силата на валутата, че трябва да си благоразумен. В търговското банкиране трябва да си по-агресивен, изобретателен, да поемаш рискове... В централна банка това не е препоръчително.


Споменаването на политиците неизбежно повдига въпроса за предвидимостта им. Останах с впечатление от ваши статии и интервюта, че подкрепяте намесата на МВФ в работата на политиците. Наистина ли имате нужното доверие на експертите на фонда?
- Като цяло гледам положително на МВФ през последното десетилетие. През 90-те години оцеляхме с помощта на фонда, но тогава ни се предлагаше едно универсално меню: приватизация, либерализиране, намаляване на бюджетния дефицит, отваряне на пазарите, стимули за чуждестранните инвестиции... Нямах проблем с предлаганото, а с това, че МВФ не се интересуваше от капацитета на съответната национална администрация да приложи реформите. За изграждането на институции се изисква време и нямаше нужда да казва - вижте как се справят поляците или чехите.


Днес е по-различно - във фонда се мисли повече не само за решенията, но и как те да бъдат приложени. Хората там се интересуват от икономическия растеж, а не само от макроикономическия баланс.


Що се отнася до действията на кабинета "Орбан" - те първо отказаха, после казаха, че може би можем да преговаряме, но по нашите условия... Всичко това бе направено прекалено шумно и самоуверено и това усложни ситуацията. Иначе смятам, че в момента нямаме нужда от финансиране от МВФ, капиталовите пазари са готови да рискуват в Унгария, а и в Европа има доста "евтини" пари.


Унгарската банкова ОТР, която има бизнес и в България, преговаря да купи две банки в Унгария, от които изглежда се оттеглят чужденците. Какво става в банковия сектор на страната?
- Отношенията между правителството и банковата общност са сложни, защото 80% се контролира от чужденци, печалбите им бяха колосални преди кризата. Политиците заключиха, че банкерите печелят много, не плащат достатъчно данъци, не допринасят в нужната степен за финансирането на икономиката. Проблемът е, че това бе замислено като еднократно притискане не само на банковия, но и на енергийния и други сектори - ще съберем пари, ще рестартираме икономиката, ще им благодарим за подкрепата - те ще го приемат, щом е веднъж - и толкоз. Аз самият съм в борда на местна банка и в него отношението беше общо взето в духа на "ОК, щом е само за един път и догодина ще ни оставят на мира, няма проблем"


Но не се получи така и Орбан нямаше късмет  защото икономическият растеж, който преследваше, се оказа мираж - година след година тичаш към него, а "добрата година" се отдалечава.
Затова и банкерите реагираха така - не че напускат, но не кредитират, както би било в друга ситуация. Кредитирането продължава да се свива пета година подред, докато в Полша или Чехия то тръгна нагоре. Банките не харесват правителството, то не харесва тях - не е добра ситуация, но се надявам да се промени.


Можете ли да посочите три поуки от кризата за финансовия сектор?
- Първата е, че клиентите би трябвало да знаят повече за финансите, населението трябва да бъде ограмотявано финансово. Второ, надзорът е стратегическа работа и не можеш просто да го оставиш на саморегулацията на банкерите - те си имат частни интереси, обичат да разкрасяват картината в добри времена и да изпадат в паника в лоши. Третото е, че ако в еврозоната искаш банкиране с еднакви стандарти, трябва и еднакъв надзор.


- Говорите за финансово образовано население, а изненадват ли ви с нещо в този дух студентите, на които преподавате в "Корвинус"?
- Там преподавам икономика и се предполага, че те вече имат някаква основа. Но забелязвам, че не познават историята и всяка ситуация за тях сякаш се случва за пръв път. Налага се да им говоря за историята, за "дежа вю" и не защото съм много възрастен, а защото не приемам някой от тях да твърди, че имаме съвършено непознато и ново явление. Казвам им: "Вижте кавко е ставало в миналото, вижте възходите и паденията на икономиките. Да, това е "нашата криза", но тя е само една в дългата поредица от кризи."


Тогава те ме питат, "А как така имаме толкова специалисти и скъпо платени анализатори и те не предвидиха кризата?" На което отговарям, че често това е непредвидимостта на човешкият фактор. Затова една страна се нуждае от добри институции - те не могат да премахнат рисковите фактори, но могат да ги смекчат и управляват.

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  Интересно....подкрепя действията на Орбан, а също така е на мнение, че не бива да се прекопирват модели, а всяка страна да изработва свой собствен модел на икономика......С две думи излиза, че не е голям фен на ЕС, а в същото време иска да влизат в РМ2......

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 2. 2 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 796 Любопитно

  от статията разбрах, че е хубаво, че имаме нисък външен дълг и валутен борд, иначе рискуваш да станеш непопулярен... като Унгария... или Франция (имам предвид като икономически решения).

 3. 3 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2889 Неутрално

  До коментар [#2] от "bette":

  ....и да осъдиш народа си на мизерия !
  Американците имат друго мнение.Кой е крив и кой прав ще се види скоро !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 4. 4 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 740 Неутрално

  """Правителство в Будапеща наследи доста голям дълг от около 50% от БВП и той се увеличи до 80% без видима полза за икономиката."""

  Това казва всичко за увеличаване на разходите с целЙф стимулиране на икономиката.


  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 5. 5 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 796 Любопитно

  До коментар [#3] от "EREBUS":

  народа трябва да се бизнес ориентира. в съседната статия обясняват колко лесно се правело динамо да си зареждаш айфона, но няма да се помръднат да направят производство за такива неща. никой с нищо не му пречи на народа да се ориентира да прави неща, които са полезни за другите. имаме отворен пазар, интернет където можеш да предлагаш услугите си не само у нас, но и в чужбина. не виждам къде е пречката.

 6. 6 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  [quote#3:"EREBUS"].и да осъдиш народа си на мизерия ! [/quote]
  Интересно е да се проследи историята на този външен дълг....
  А влезеш ли в спиралата....и като не се управлява правилно - мизерията е налице.

 7. 7 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  На мнение съм, че действително не можеш да пействаш чужди модели на икономика едно към едно, но все пак е добре да проучваш и да ''крадеш'', това, което е ценно.....Например, България няма възможност да приложи швейцарския модел от никъде. Тук държавата субсидира над 90% от земеделието и животновъдството с условието около 65% от продукцията да остава на вътрешния пазар, а останалото да си го изнасят на вън. В Германия, Франция, Англия, Испания и др. евро страни освен европейски субсидии има и държавни субсидии...мисля, че Германия е #1 в субсидиите . Та как да се продава нашето производство, като излиза много скъпо без субсидии.....Абе требе да се измисли нещо по въпроса, щото загиваме....Ще папкаме вносни манджи, а не български.....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 8. 8 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  Човекът е теоретик. Дори като бивш шеф на централната банка. Той подкрепя либерализацията на трудовия пазар на пример в Германия и обяснява икономическите успехи там с тази мярка. Ами че трудовия пазар в България е много по-либерализиран от германския, но въпреки това е в трагично състояние, както и цялата икономика. Каква е ползата от “отличното“ състояние на държавните финанси, след като народът тъне в мизерия. Всичко си зависи от националния характер и съответно от законността в една държава. Чисто и просто няма просперираща държава без качествени закони и зачитащи тези закони граждани, т.е. законност. Погледнете кои държави в Европа са най-малко засегнати от кризата. Това са онези, в които върховенството на закона е действителност, а не завеса, зад която се вършат всевъзможни мошеничества, да не кажем престъпления, и това без последствия.

  heruvim
 9. 9 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Любопитно

  [quote#5:"bette"]народа трябва да се бизнес ориентира[/quote]

  Как да стане това, след като най способната част от населението е в чужбина, образованието ни бълва калинки и голяма част от хората са възпитавани по времето на комунизма?!

 10. 10 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Петер Бод: " една страна се нуждае от добри институции - те не могат да премахнат рисковите фактори, но могат да ги смекчат и управляват."

  Добрите и силни институции са Финансово-икономическото, Правно, Политическо, а в последна сметка и Етическо нещо, което днес всякак ни липсва ...

 11. 11 Профил на 65vesso
  65vesso
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#8] от "херувим":
  Кой те излъга,че пазара на труда е либерализиран и гъвкав в България.Държавната администрация като не може или не иска да се справи с нарушителите създава правила който затискат още повече съвесните и поощряват неспазващите закона.Да не говорим за безумията и в някои случаи протиконституционни мерки предлагани и налагани от профсъюзите.И пак повтарям спрете помощите и ограничете пенсиите за инвалидност.

 12. 12 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#7:"ARRI"]Та как да се продава нашето производство, като излиза много скъпо без субсидии...[/quote]

  Е нали субсидиите са пак наши пари ?
  Викам ТКЗСарите да станат истински земеделци и тогава ще има да папкаш нашенски продукти.
  Сега нямаш стимул да произвеждаш а печалбата да остава в прекупвачите по веригата и затова който си има къде си произвежда за себе си и деца, брат, сестра и то само ако може да го опази от хайдуците.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 13. 13 Профил на КУМЧО ВЪЛЧО
  КУМЧО ВЪЛЧО
  Рейтинг: 570 Неутрално

  "Вижте какво е ставало в миналото, вижте възходите и паденията на икономиките. Да, това е "нашата криза", но тя е само една в дългата поредица от кризи."
  Този Човек е Велик.

  "Казвам ви, че ако тия млъкнат, камъните ще завикат".
 14. 14 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  До коментар [#3] от "EREBUS":

  Нали се сещаш че икономически растеж, поддържан с печатане на пари, е икономически растеж поддържат с виртуални пари, следователно е виртуален. Това е само усещане, което бързо се отрезвява, когато инфлацията дойде да го убие, или хората загубят доверие в паричното средство. Ние в БГ добре си спомняме тези времена.
  Когато имаме 90+% частна собственост и БВП-то е създадено от нея, държавата не може да създава икономика. Тя може да прави временни облекчения, за да поемат веменни флуктоации (вкл. с печатане на пари), но ако те не са временни, този метод не помага. Всичко, което държавата може да прави е да прилага катализатори, с които да се опитва да облекчава частните предприемачи да създават икономика. Печатането на пари, не е задължително, нито гарантиращо успех.
  А държавна дългова криза е супер интересен казус. Основно, това означава че доверието в дългът ти е паднало, и не можеш да взимаш нов. Ако качеството ти на живот зависи от взимане на дългове, то имаш генерална грешка в икономиката си, без значение дали държавна или лична.
  Да намаляваш дълговете си с "растеж" вместо със съкращения на разходите си, които да ти оставят повече пари за опериране, е технически да разчиташ на инфлацията да обезцени дълговете ти. Какъвто и да е подхода, крайният резултат е намаляване на ефективните държавни разходи, като процент от БВП (вкл. за сметка на завишаване на сегмента, който плащаш по дълговете си). Сиреч и в двата случая резултата е един и същ - намаляване на стойността на парите, които държавата преразпределя. Зависещите от тези пари ще си станат еднакво бедни и в двата случая.
  А и въобще, съкращения срещу "растеж" в този случай е смешен спор - говорим за индиректни третирания на резултатите от проблем. А не за решението на проблема. Нито едното, нито другото решава проблема, който е предизвикал и поддържа нуждата на държавата да взима постоянно дългове, нали?

 15. 15 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  До коментар [#7] от "ARRI":

  Аз смятам че номер едно в директни и кумулативни субсидии в европа е Франция. След това мисля че е Испания. И след това не си спомням, май беше или Италия или Германия. Но това няма голямо значение. Огромна част от храната в ЕС се импортира от държави извън ЕС, които при това имат по-малки или направо никакви субсидии. Субсидията не прави земеделието, тя е само катализатор. За нас би било добре или нашите субсидии да се изравнят със западните, така че да се анулират и да говорим за чиста конкуренция, или цялостно субсидиите и техният модел в ЕС да се променят. И двете неща се случват, но по-бавно отколкото ни се иска.

 16. 16 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#12] от "Танас":

  ами то само в българия има толкова много прекупвачи
  По цял свят зем производители се обединяват в кооперации за да предлагат продуктите си на пазара директно, но ние сме андрешковци и всеки гледа да прекара другията. Затова възникват и борсите около големите градове(но у нас те са проформа)
  Да не говорим че никой не спазва договорите си и за 5 ст е готов и майка си да продаде

 17. 17 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2889 Неутрално

  До коментар [#14] от "Делян (delian) Делчев":

  Пак много пишеш !
  Казах,че американците са на друго мнение и ще видим резултатите.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 18. 18 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#12:"Танас"]Е нали субсидиите са пак наши пари ?
  Викам ТКЗСарите да станат истински земеделци и тогава ще има да папкаш нашенски продукти.[/quote]

  Не ги познавам тези господа.....Предлагам вместо партийни субсидии, тези пари да oтиват за земеделие, зеленчукопроизводство и месопроизводство......

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 19. 19 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#15] от "Делян (delian) Делчев":


  Германското земеделие е най-субсидираното. Изводът е, или на всички еднакви субсидии, или никакви субсидии. Е, те тогава ще ги заринем европейците със зеленчуци....Дойчо работи за 2000 Э, а Ганчо за 300лв. На кого ще е по-евтина продукцията

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 20. 20 Профил на laundromat
  laundromat
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Прав е човекът! Развитието на България, при Симеон Сакскобурготски, я доказва тотално!

 21. 21 Профил на dr_t
  dr_t
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Не ми се мисли какво ще стане с икономиката ни, ако пак социалистите-комунисти съставят правителство...

 22. 22 Профил на Владимир Йосифов
  Владимир Йосифов
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  Има голяма разлика между Унгария и България !
  През 1978-ма година видях в Будапеща Частна собственост .
  Пристигнах през Румъния, където с въже завързвахме багажа за кръста .
  Никога няма да забравя какво преживях през 1978-ма край Дунава.
  През 2008-ма година в Будапеща не бяха сменили витрини на централни магазини за да не забравят унгарците какво са преживяли .

  Туризмът създава доверие .
  В Унгария има туризъм от векове и европейците знаят за тази страна .
  В България има туризъм* от 10 години и увропейците още мислят, че сме Румъния .

  * Преди 2001-ва година в България имаше настаняване, а не туризъм .

  Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
 23. 23 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1989 Любопитно

  [quote#7:"ARRI"] Та как да се продава нашето производство, като излиза много скъпо без субсидии.....Абе требе да се измисли нещо по въпроса, щото загиваме....Ще папкаме вносни манджи, а не български.....[/quote]
  Ами то си има измислено: От зърното се изнася само най-качественото (цената е висока, защото си е качествено, но и няма възможност за замяна тип добавки+кофти зърно). По-нискокачественото се преработва в полуфабрикати на местна територия и така се изнася (изнасяш стока с по-голяма добавена стойност, и отваряш работни места). Най-калпавото зърно, отива за отглеждане на животни. Хем месото ще е качествено и ще се изнася на висока цена (и отново онова с износ на продукция с висока добавена стойност), хем ще има още работни места, в още един отрасъл (май му се казваше дверсификация). А това ще води до инвестиции за производство (и съпътстващите отрасли), защото част от суровината ще е налична само на наша територия.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 24. 24 Профил на vasilaki49
  vasilaki49
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Икономиката е един вид организъм. Живият организъм автоматично си създава регулативни функции. Едната от които е ИНТЕРЕСА всеки орган получава от предшестващия в точно определени параметри необходимите му елементи, за живият организъм хранителни елементи. Всеки следващ също получава в точно определени параметри необходимото. Едно нарушение на параметрите и се получава дискомфорт. Всеки следващ не получава необходимото и не предава на следващият. Функционирането на организма се нарушава, от там и болежките. Икономиката е организъм който се нужда е от точно такава синхронизация на действията на всички институции. Ако ИНТЕРЕСА на най-висшата инстанция - Парламента не е интерес на обществото като цяло, то и болежките на общественият организъм се умножават.
  Интереса на най-висшата инстанция - Парламента не е обвързан с интереса на обществото. Интереса на обществото е интензивното развитие на икономиката за заработване на достатъчно средства за препитание и разтеж. Интереса на Парламента е до "гласуване" на заплатите и до приходите от "сивата икономика". Защото реалната икономика е задушена от "свободната" търговия. Ако Конституцията регламентира % от БВП за всяка "независима" власт, то независимостта им ще е нулева и интереса на Парламента ще е друг. Интереса на Парламента ще е увеличаване на БВП, за да се повиши и тяхната заплата. А повишаване на БВП се получава не от "купи-продай", а от произведи и реализирай. Парламентаристите не разграничават екстензивността на икономиката и ентензивността на икономиката. До като определени среди могат да си поръчат гласуване на такива закони, които да позволяват безнаказано присвояване на неправомерно освободеният излишък от незаплатени заплати, от не до внесени осигуровки и начислени амортизации на амортизирани ДМА, узаконени с "Десятъка", няма да има управия.

 25. 25 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Да, ама социалистите, бетер бившите комунисти, друго не могат и не знаят.

 26. 26 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 885 Неутрално

  Унгарците също като нас са я закъсали здравата. Селата и малките ми градове от двете страни на новите им гладки магистрали са обезлюдени, без настроение, пълно мъртвило. По времето на социализма и СИВ там, както и тук всичко беше във възход. Живот кипеше! От кризата се излиза с качествена политика, но авторът ОЧЕВИДНО не знае каква. Капиталистическите апологети знаят един- единствен начин за излизане от кризите и той се нарича: да спретнем война. Така е било с първата , с втората световни войни, така е с локалните войни от Виетнам, до Ирак и Афганистан, до Северна Африка и т.н.. В условията на социализма имаше могъщ държавен сектор в икономиката и огромен сив частен сектор. Държавата не се интересува да събира данъци от частния сектор, защото получаваше достатъчно от принадената стойност в държавните предприятия. Поради огромните държавни разходи за подържане на армия и недостатъчно ефективни строежи, се получаваше дефицит на стоки, понякога абсолютно изкуствен. По онова време носехме качествени обувки от естествена кожа, хранехме се с качествена , натурална храна и се пенсионирахме с 90% от заплатите си на 60г. възрастмъжете, 55г. за жените,. Уж щяхме да правим перестройка и конвергенция с капитализма, а се отрекохме от всички достойнства и преимущества на социалистическата организация на обществото. Сега се радваме и ние и унгарците на пълното тържество на мафията!

 27. 27 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 534 Неутрално

  "Не сме и никога не сме били в центъра през последните хиляда години" - мен това ме впечатли, казано от унгарец. Които са доста по в центъра на нещата в последните 1000 години от нас. По-малко популизъм, повече качество. Добре ми се струва.

 28. 28 Профил на torquemada
  torquemada
  Рейтинг: 402 Неутрално

  "Качествена политика" го разбирам като успешна война.

  Ако една лъжа, 100 пъти повтаряна, всеки път се възприема за истина, значи просто не е лъжа.
 29. 29 Профил на ladinn
  ladinn
  Рейтинг: 441 Неутрално

  До коментар [#16] от "ЙЕИ":

  Това не винаги е било така. До 1944 България е била на второ място в света, след Дания, по ниво на развитие на кооперативите - не само земеделски, а и потребителски, спестовни и т.н. Андрешковщината процъфтява, когато има условия за нея.

 30. 30 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#26] от "bobhunter":

  Обичам постове с 0/10 верни изречения. Живот кипял по комунизма?

  Тъжно ти е за малките селца, по-добре стотици убити по разнебитени градски пътища, отколкото скучните, сиви и безопасни магистрали? За да направиш кефа на 2 селца, да спреш прогреса на държавата?

  Страхотния модел на социализма, затова ли всички социалистически държави фалираха брутално, затова ли двойки капиталистически/социалисически държави като Германия, Корея, Китай срещу Тайва, всички капиталисти оказват помощи и до ден днешен на социалистическите си изпаднали братя, колкото войнстващите шайки, наречени номенклатура, разрешават?

  Ял си качествени продукти друг път. При пълен дефицит на стоки, информационна тъмница какво ядеш и какво става (дори чернобил не беше обявен веднага) въобще, ти си мислиш, че си ял хубави неща. Някое гнусно русенско варено ли е качеството, или противен сутляш? Или супа с кокал (да не е само вода) в някой гнусен студентски стол? Ял си може би по-качествени домати, но там не капитализма а червендалестите бизнесмени капиталисти можеш да обвиниш. Никакви преимущества не виждам в нищо от тези неща.

  Явно си от тези, на които малките, редки благинки, спуснати от държавата са им оправяли настроението за цяла година след това, до следващата манифестация. Ужас. 31. 31 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1989 Весело

  До коментар [#28] от "torquemada":

  Япония прави качествена политика и фалира ВСВ, после прави некачествена политика и става втора световна икономика без да е изстреляла един патрон. Дори отваря автомобилни заводи на американска територия.
  Моля, коментирай...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 32. 32 Профил на torquemada
  torquemada
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#31] от "gost22":

  Не четеш какво съм написал. Качествена политика е успешна, т,е спечелена на чужд гръб война. Япония не е прявила качествена политика, а след като проигра войната и наложиха чужда "качествена политика".

  Ако една лъжа, 100 пъти повтаряна, всеки път се възприема за истина, значи просто не е лъжа.
 33. 33 Профил на bushmaster
  bushmaster
  Рейтинг: 458 Неутрално

  нищо смислено, много празни думи.

  Г-н Бод,
  Растеж се постига с прогресивен данък за фирмите и физическите лица, също с висока събираемост, инвестиции в образование и здравеопазване, и ниска корупция.

 34. 34 Профил на odysseus
  odysseus
  Рейтинг: 458 Весело

  Унгарският икономист Петер Бод: От криза се излиза с качествена политика, а не с повече разходи

  Мдааа, тези икономисти освен разходи друго май не познават. Нещо на тема приходи да речен няма ли да кажем ???? Мен лично приходите са ми в пъти по-интересни или съвременната икономическа наука освен разходи друго не знае !!!

 35. 35 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1989 Неутрално

  [quote#32:"torquemada"] Качествена политика е успешна, т,е спечелена на чужд гръб война.[/quote]
  Няма качествена политика основана на спечелена война, която да е развила дългосрочно икономиката на победителя. Просто има плячка, която рано или късно се профуква. Виж колониалните държави, виж Италия на Мусолини, виж СССР, виж Япония (по времето на Манджурия)... Всичките водят успешни войни, завземат територии (и ресурси, работна ръка), но... фалит. От друга страна, тези с икономиката превземат света. Германия, Япония, Китай, САЩ... всеки който развие икономика и международна търговия, си вдига благосъстоянието без войни, и то в дългосрочен план.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK