Цветлин Йовчев: Бързо трябва да постигнем резултати в противодействието на битовата престъпност и финансовите престъпления

Цветлин Йовчев: Бързо трябва да постигнем резултати в противодействието на битовата престъпност и финансовите престъпления

© Красимир ЮскеселиевНовият министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев даде първото си интервю днес по ТВ7 пред Николай Бареков. Пускаме интервюто с незначителни съкращения


Започвам с един въпрос, който всички задават. Вие чий човек сте, какво представлявате в това правителство, защото то беше направено от Орешарски, подкрепено от БСП и ДПС? Как попаднахте вие там?


- Да, наистина често ми задават този въпрос. Попаднах по покана на министър-председателя Пламен Орешарски и наистина трябваше ми известно време да премисля и да взема това решение, тъй като бях избрал друга насока, имах съвсем различни други лични планове. Наистина имах идея да развия свои проекти в областта на науката и дай Боже и други и се наложи с това решение да отложа тези проекти във времето. Но мисля, че всеки един отговорен експерт, който има куража няма право да откаже в тази ситуация и затова приех.
Това са били вашите лични мотиви. Най-голямото опасение, което имаме ние хората от гражданското общество, които искат пълна ревизия на това управление е, че вие под някаква форма сте все още човек на Борисов и на Цветанов, понеже те ви издигнаха, те ви направиха шеф на ДАНС, г-н Иван Драшков също наднича зад вашата политическа фигура. З лично не го свързвам с нищо негативно Иван Драшков и го смятам за сериозен експерт, но много ме притесняват Борисов и Цветанов и какви са ви вашите обвързаности с тях? Това е наистина много голям проблем и за мен.


- Мисля, че при цялото ми развитие до момента и решенията, които взимах много ясно може да се види, че не съм се водил от никакви други мотиви, освен от личното си убеждение в момента. Това е и оставката ми, която дадох през 2011г., може би за много хора беше изненада.


Трябва да поговорим сега и за нея, защото тя доста неща крие за вашето…


- Разбира се, въпреки, че аз я обясних много точно, така че мога да уверя абсолютно всички, които имат някакви притеснения, че аз не съм свързан с никои и нямам никакви обвързаноси и това, което ще правя в Министерството на вътрешните работи, ще се водя единствено от това, че трябва да спазвам закона и да организирам системата по такъв начин, че да дадем на хората малко повече сигурност, малко повече справедливост, на която в момента явно има дефицит.


Ще стигнете ли докрай в ревизията на Цветан Цветановото присъствие в МВР, което общо взето настрои и срещу него, и срещу МВР почти цялата държава – и политиците, и гражданите, и въобще такава нетърпимост към тази институция и към политическото лице в нея не е имало в цялата история на прехода? Незнам, наистина по-мразен политик от Цветанов в момента, а и МВР с него, за жалост.


- В никакъв случай целта на един министър не може да бъде ревизия, защото който гледа назад, едва ли трудно ще върви напред.


Няма как да минете без ревизия, не съм съгласен, че това е правилен отговор.


- Но сте прав за едно нещо, че трябва да съм абсолютно наясно какво се е случило, какво се случва в момента и нещата да бъдат организирани по този начин, че да имаме един резултат, който не само е приемлив, а е добър за обществото и аз неслучайно вчера споделих, че има четири основни насоки, в които ще проведем реформите, тези реформи трябва да бъдат радикални, защото ако не ги проведем сега в един кратък период от време системата ще загуби функционалност.


Той ще спре да работи, това ли казвате?


-Той ще спре да работи, абсолютно.


Това звучи страшно вече, страховито.


- И казвам защо, веднага ще ви дам пример. В момента ние имаме натрупан дефицит вече до момента от 100 милиона, т.е. не са достатъчни средствата за издръжка. Хората, колегите, служителите на МВР, които са на улицата, които работят за противодействие на престъпността, работят при изключително лоши условия.


За какво са изхарчени тези пари, това ли са прословутите 100 милиона за подслушване?


- Не, не става въпрос за това. Има дефицит в издръжката за горива и т.н., но това означава, но в бюджета има резерви и тия резерви трябва да се използват веднага. Ако оставим системата в това състояние, това означава, че ние не можем да повишим и да подобрим условията в близко бъдеще на хората, същевременно не ни стигат разходите за издръжка им в момента можете да видите това до какво ще доведе. Говорим за тоталната демотивация на системата. Да се върнем на това, четири насоки на реформа, които трябва много бързо да имаме.


МВР е в уникална ситуация, хората намразиха МВР покрай Цветан Цветанов, а вътре самото МВР неистово вече не приема Цветанов като фигура вече в МВР и вие ще трябва да успеете да се справите и с тези два проблема. Те са чисто дори и психологически.


- Разбира се, едно от първите неща ще бъде да се обърна и към синдикатите да видя какви са проблемите на хората и да потърсим едно бързо решаване, защото това повече не може да стои така. Но има няколко други области, първото което е, че много бързо трябва да постигнем значими добри резултати, повишаване на ефективността за противодействие на битовата престъпност и финансовите престъпления срещу бюджета и вчера го казах. Това са контрабандата, кражби на ДДС и т.н.


Самите депутати от ГЕРБ вече посочват над 1,5 милиарда скок на контрабандата само за цигари на година по време на управлението на ГЕРБ.


- Ако тези данни са така, аз не съм запознат, това наистина е стряскащо и опасно. На второ място трябва да има много по-ефективно управление на работните процеси. В момента аз не съм съгласен, че към момента няма никаква релация между концентрацията на престъпления, вида на престъплението, което се извършва и организацията на патрулно-постовата дейност.


Извинете, като казвате за тази тема само да ви кажа. Обикалям страната, аз по принцип от сряда до неделя съм в провинцията, от понеделник до сряда в София. Примерно във вторник виждам Борисов рита мач, преброих осем патрулки бяха спрели от МВР в радиус от половин километър около футболните забавления на бившия премиер, около 40 човека общо беше живата охрана с него, някои от които откровено наподобяваха мутри, казвам ви го. Ние двамата с вас сме високи мъже, но знаете какво е мутра, това не е висок мъж, той изглежда така и осем патрулки. След това обикаляйки по страната, мога да ви кажа сигурно пътувах до Русе около 4 часа, аз не видях и една патрулка по селата някъде. Хайде сега обяснете го как се случва това и вас, примерно не ви ли е срам да сте вътрешен министър в такава държава, макар и на един ден?


- Абсолютно недопустимо е. Аз ще ви дам друг пример, абсолютно недопустимо е гражданите да снимат полицаи, които спят по колите, пият кафе по бензиностанциите или се крият по храстите и в същото време да насилват и грабят възрастни хора. Защото бюджетът на МВР се формира от парите, които плащат всички български граждани. В момента тези хора, които в момента са на ръба. Много хора поради икономическата криза, поради безработицата, дълбоката социална криза, изтръскват си стотинките от портмонетата, за да си платят данъците и не може държавата да им каже, гледайте сега, това са социални проблеми някакви там, които пораждат престъпност и сега ние какво да направим. Трябва да се направи нещо и в тази посока могат да се направят много неща и ние ще направим, и първите неща ще бъдат до няколко месеца.


Ще свалите ли охраната на Цветанов и на Борисов, бивш вътрешен министър с кохорта патрулки и охранители с неясен произход, такова чудо наистина държавата не помни?


- Охраната по принцип, в момента мисля, че г-н Цветанов в качеството си на депутат се определя от националната служба за охрана, те решават дали да има охрана и какъв е обемът, според степента застрашеност, така че ако считат, че има някаква промяна или трябва да се погледне каква е степента на застрашеност в момента на основата на това трябва да се вземе решението за охраната. А по отношение на патрулките, това което ще направим и то много бързо, ще наложим един контрол, да се знае всеки от служителите на МВР къде е в момента и защо е там. Искаме да свалим полицията до хората, няма защо да си седят в патрулките и да се чудят как в момента да спрат една кола. В момента каква е ползата за обществото от тях? Те трябва да са на улицата, трябва да обикалят между хората и да носят отговорност за конкретен район, в който са. В противен случай ние в момента харчим един ресурс и ставаме самодостатъчни като система.


Знаете ли, че Цветанов е ползвал по думи на негови депутати бивши е ползвал МВР за превземане на фирми в стил "мутрите" от ’90 и някоя година с бухалки, но само че вместо бухалки отиват са патрулките, ето ви новия изпълнителен директор, дайте сега 50% от акциите или 60, или 80 и до тук.


- Такива сигнали не са стигали до мен.


Те са публични вече.


- Ако някой има сигнали, че МВР е извършвало някакви нарушения, служители на МВР ще помоля да бъдат изпращани, ще разгледаме всеки един сигнал, но това което ще поема гаранция, че оттук нататък ще се сложи абсолютен контрол върху тези контакти. Аз не мисля, че служители на МВР безразборно могат да се срещат с бизнесмени без да е ясна целта на тази среща и без да има документ, който след това да документира каква е била темата на разговора, какви са били резултатите. Това нещо е абсолютно недопустимо и тук в тази посока също ще се работи. Контролът върху МВР трябва да бъде засилен върху служителите. Другите две области на успях да ги коментирам пред вас, в които трябва да направим реформи и това е в контекста на въпроса.


Заповядайте, кажете, за това сме ви поканили.


- Трябва на трето място да имаме гаранция, че всички дейности в МВР са в рамките на закона и тук ще има нормативни мерки, организационни мерки, технически мерки. Не трябва да остане и капка съмнение в обществото, че нещо, което извършва Министерство на вътрешните работи не е според закона, в противен случай ние не можем да искаме доверието на обществото.


Най-щекотливата тема, най-чувствителната тема за обществото е безразборното подслушване по времето на Цветанов и на ГЕРБ. Вие напуснахте ДАНС като председател, след случая с Мишо Бирата, това ли беше причината да си тръгнете и коя беше причината? Теч на информацията на СРС-то с участие на Борисов, Ваньо Танов и др. държавници или самото съдържание на СРС-то, което е изключително скандално по своята природа.


Няколко бяха причините, които ме мотивираха да си тръгна тогава. Първото е, че имаше едни очаквания към това какво трябва да извършва ДАНС и какви трябва да бъдат функциите, които не съвпадаха с моите разбирания, включително и за това дали трябва да разследва взривове и т.н., второто беше наистина недоверието, което беше изразено, включително изтичането на информация. Беше се получило едно такова, дори между институционално напрежение между ДАНС и Министерство на вътрешните работи, бяха започнали и публикации в пресата, което в момента, ако аз бях се опитал да остана и да защитавам позиция, която аз считам, че бях прав в този момент и имах аргументи.


Коя беше вашата позиция, нека да я знаем, какво сте защитавал тогава? Много е скандално съдържанието на СРС-то.


- Аз мисля, че информацията, аз по съдържанието на СРС-то искам да ви кажа, че аз дори не бях запознат на тоя етап със съдържанието на СРС-то.


Но знаехте за някаква операция, която върви най-вероятно?


- Това по принцип е разработка на Министерство на вътрешните работи, в която прокурорът беше поискал използването на специални разузнавателни средства и с негово постановление беше възложени на ДАНС да го подпомага в този процес, т.е. да му обработи информацията и да му я предостави, за да може да я ползва.


Реално, обаче МВР е подслушвано, а не ДАНС тогава в случая?


- Прокуратурата. В това аз имах абсолютно сериозни съмнения и много аргументи в тази посока, че изтичането на информацията не беше извършено от ДАНС и мисля, че впоследствие дори имаше служител на Министерство на вътрешните работи, който на полиграф се провали точно за това, че е записал такъв разговор и е свалил такъв разговор. Има съмнение, категорично не мога да твърдя, но това нещо, което се разрази беше абсолютно недопустимо и моето оставане в момента и защитаване на позиция щеше да доведе до сериозни проблеми и в ДАНС и в Министерство на вътрешните работи.


Възможно ли е това да е било действие на Цветанов спрямо Борисов, за да му покаже кой кой е в държавата, понеже се говори, че Борисов не се е отървал от Цветанов, понеже Цвенов го държи с откровени компромати, събирани през машината на МВР?


- Не бих могъл, да коментирам хипотези, въздържам се от това, аз нямам никаква информация, която би могла да подкрепи една такава теза или да я отхвърли.


Вие бяхте ли възмутен от съдържанието на разговорите? Искам директно да ми отговорите, за да знам дали мога да ви вярвам оттук нататък или смятате, че проблемът е бил в това, че просто са записвали бившия премиер.


- Имаше неща, които определено са притеснителни и които излизаха извън контекста на нормалните отношения, които може да има между лице, което е натоварено с отговорността да управлява държавата и бизнеса. Тъй като има съмнение там, че част от тези разговори бяха манипулирани определено, може би имаше наставяне, вадене, тъй като не съм наясно с целия разговор, който е там трудно ми е да дам обективна оценка. Имаме само част от информацията, с която разполагаме, но определено са притеснителни. Не би трябвало да има такъв тип отношения.


Нещо повече за този случай да ни кажете за Мишо Бирата, вие знаете ли повече за този случай, понеже аз съм сигнализирал главния прокурор за неясните обстоятелства, при които умря този човек?


- Наистина въобще не съм запознат с този случай. Не съм запознат с този случай, ако наистина се върви в тази посока ще окажем абсолютно пълно съдействие на прокуратурата, ако те имат нужда каквото и да е изяснено. Може би още нещо, което исках само да добавя за това, което говорим пак за контекста на това, което казвате. Реформата в четвъртата насока, в която трябва да я проведем, тя трябва да бъде повече да се повиши доверието в обществото. От една страна трябва да имаме и повече публичност и повече отчетност, и повече граждански контрол, и повече парламентарен контрол.


Подслушването се превърна в нещо като еманация на вашия предшественик г-н Цветанов. Подслушваха се всякакви хора министри, бизнесмени, скандали непрекъснато, въртеше се като манта сумата от 100 милиона давана и т.н. кажете ми каква политика ще имате вие в тази област, за да спре безконтролното използване на тази огромна властова машина да подслушваш хората, когато си говорят по телефона, което е отвратително в ХХI век, когато все пак демокрацията стигна до някакви по-добри измерения за гражданите поне в Европа?


- Прав сте за това нещо, че наистина, когато се ограничават гражданските права и свободи, това трябва да бъде изключително, с такъв инструментариум трябва да се борави много внимателно и трябва да се следи за целесъобразността от използването на такива средства. Има идеи, които аз мисля, че в сегашната ситуация не са лишени от аргументи и аз бих подкрепил една такава идея, предвид това, че в обществото се създаде изключително много опасение и от възможностите да се използват специални разузнавателни средства не по предназначение.


Наистина, може би, ако се извади СДОТО в една агенция, която ще се реши дали ще е под контрол на съдебната система, дали на Министерски съвет, това би било една добра стъпка и това по никакъв начин не мисля, че при една добра организация на взаимодействието между Министерство на вътрешните работи и тази агенция не би затруднило работата. Но дотогава, тъй като такива реформи ще изискват много време, имам конкретни идеи и стъпки, които ще направя.


Нека ги чуем. Аз мисля, че хората сега искат да чуят какво ще правите с подслушването.


- Те са в няколко насоки, в момента едва ли ще имаме възможност да влезем в такава конкретика, но първото което е, може да се промени нормативната база в Министерството на вътрешните работи, която да даде такива гаранции на първо място, второ организацията на работата. Да бъде направена по такъв начин, че да не позволява и на трето място с технически средства може да се осъществи ефективен контрол върху тези дейности, така че да имаме гаранции.н така че всички тези неща в един изключително кратък срок от време, мисля че максимум до месец, месец и нещо ще можем да дадем в голяма степен гаранции, че специалните разузнавателни средства в Министерство на вътрешните работи няма да се използват извън предвиденото в закона.


Подкрепяте ли идеята ДАНС да се разрасне и да привлече службата ГДБОП в себе си, защото ГДБОП пък предишните четири години гигантски се разрасна и стана нещо като държава в държавата, а резултатът го видяхте какъв е нулев? Нито един осъден едър престъпник, няколко провалени дела, с изключение на "Наглите", но това е спорно кой какъв принос има. - Разбира се, че по различни начини може да бъде организирано противодействието на организираната престъпност. Една такава реформа трябва да бъде обмислена в контекста на цялостната система за защита на националната сигурност. При всички положения няма да има драма от изваждането на ГДБОП от Министерството на вътрешните работи и аз мисля, че е въпрос на решение и това решение наистина от парламента трябва да се вземе къде да се преразпределят функциите. Министерството на вътрешните работи има достатъчно ресурс и възможности да организира ефективно противодействие на престъпността и без Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" да бъде в състава на МВ


Силна ДАНС няма да е пречка за МВР, така ли да разбирам това, което ми казвате?


- В никакъв случай, въпрос на добро взаимодействие, синхрон в действието, което аз съм убеден, че при всички положения може да бъде постигнато и може да бъде гарантирано дори и ако искате на нормативна основа, не само на договорка.


Кадрови реформи ще има ли в МВР? Веднага ви казвам положението в страната какво е, невероятно срастване между полиция, държава и партия по места доведе до това, че полицията се превърна в нещо като подразделение на политическа партия ГЕРБ. Оставате ли шефовете на РПУ-тата в страната на областните дирекции и остава ли си на поста главният секретар Калин Георгиев, който демонстрира доста сериозна привързаност към Цветанов и към Борисов?


- Ще има и структурни и кадрови промени.


Мащабни ли ще бъдат те?


- Това нещо ще го определим на база на няколко критерия, по които всеки ще бъде оценен – лоялност към системата, компетентност, знания и умения.


Те половината шефове на РПУ-та минаха в листата на ГЕРБ. Те са лоялни към партията си не към системата. А другите останаха, просто трябваше да работят за ГЕРБ на изборите в полицейските управления.


- Всички хора, които по един или друг начин се установи, че не са лоялни, не са компетентни, не са съпричастни към дейността на министерството и резултатите, които постигат няма да имат достоен ръководен пост. Така че ще има промени в тази посока. По отношение на г-н Калин Георгиев, той е изявил желание да напусне системата на МВР.


Пред вас заявил ли го е вече с писмен документ?


- Заявил го е по принцип. Заявил го е г-н Калин Георгиев, вчера в разговор го заяви. Така че няма да правя оценка на дейността му сега в момента. Все още нямам идея за това кой може да го замени на този пост.


Между другото, боли ме за този човек, защото това е изключително интелигентно същество, това е човек, който е прочел много книги, мой състуден от университет и се чудя как той попадна под влиянието на такива примитиви и малограмотни хора. Наистина боли ме за този човек, честно ви го казвам.


- Аз съм с много добри впечатления за него, оценявам го като наистина много интелигентен човек, кадър на Министерството на вътрешните работи. Аз не бих могъл да дам категорично такава оценка, каквато е вашата за него и то свързана с какво точно е правил, защото не разполагам с информация.


Той го направи публично. Той адвокатстваше буквално при всеки един скандал на Цветанов.


- При вас е по-лесно, защото вие на базата все пак на функциите, които има една обществена медия, това е вашата работа.


Веднага ви давам пример: прокуратурата повдига обвинения срещу Цветанов за подслушванията и казва този човек е подслушвал незаконно, Калин Георгиев казва, такива неща в МВР нямаше. Просто какво да ви кажа, то е ясно за какво става въпрос.


- Тук може би малко ще влезем в противоречие с вас, не очаквайте от мен аз да бъда човек, който ще раздава присъди, защото си знам точно мястото като министър на вътрешните работи.


Няма ли да четете СРС-та от парламентарната трибуна?
- Не, но нека да довърша, няма да казвам кой е престъпник и кой не е, това го определя съдът. Решение кога да се повдигне обвинение срещу някой или не го определя прокуратурата. Прокуратурата води процеса и МВР ще си знае мястото в този процес, това мога също да го обещая и да го гарантирам.


От колко години сте в системата?


- Не съм ги смятал точно, повече от 17 години.


Чудесно, т.е. от началото на прехода, можем да кажем
-1993 година.


Как беше възможно през последните години година, г-н Йовчев, да се внедрят хора, които откровено са били от другата страна на барикадата? Докато вие сте били на страната на закона, те са въртели бухалките, после тези хора станаха шефове на служби, накрая превзеха и държавата. Дайте ми вашето обяснение как се случи това? Бил сте близък и до американските служби, говорят, тези хора защо си затвориха очите, въобще кой позволи да се случи това?
- Ние трябва все пак, когато правим една такава оценка да имаме достатъчно факти и аргументи в тази посока.


Има досие "Буда", има Уикилийкс, какви ли не доклади на американски посланици.


В Министерството на вътрешните работи и въобще в системата работят изключително много достойни и почтени хора, които през тези години не се подадоха на никакви изкушения.


И това още повече подсилва въпроса, как допуснахте във вашите редици други да дойдат?


- Това е много сериозен въпрос, който е до интегритета на служителите.


Какъв беше мотивът, че те познават живота на бандитите, дайте да ги привлчеме при нас, за да ни помогнат да ги разкрием?


- Аз не знам някой да се е водил от такива аргументи и тези дела, които излизат в момента не съм запознат изцяло със ситуацията, не бих могъл да взема категорична позиция и да посоча този е такъв или онзи е такъв, но категорично мога да ви кажа следното проблемът с интегритета на служителите в МВР е тежък и това нещо изисква да се изработи цялостна програма и да се върви целенасочено стъпка по стъпка в тази посока. Имаме идеи и в рамките на този мандат, аз мога да ви обещая, че такава програма ще бъде създадена и ще започне да се изпълнява. Това касае лоялността на служителите и съпричастността им към дейността и към резултатите от тази дейност. Но вижте, основният проблем в голяма степен с това нещо, че имаме и течове на информация, имаме и нелоялни служители, опира до това, че като че ли моделите, на които бяхме свидетели и от успешните модели на много хора за кариерно развитие бяха свързани с това, че те получаваха подкрепа за назначенията си отвън.


Точно така политическо.


- Когато стане това нещо тогава фокусът, центърът на тежестта на служителите той е извън организацията, тогава те къде ще бъдат лоялни?


Тогава още един тест. Задаваме такива въпроси, защото искам тази сутрин в това ваше програмно (…), да го наречем, аз искам да отговоря на себе си дали да ви дам своята гражданска подкрепа за 100 дни, за повече няма как да разчитате или да не ви я дам и да започна атаката си срещу вас още буквално от утре. Кажете ми тази история, която се разви в Банкя, с прокурор, който отива и нарича премиера "шефе", началник иска издигане, обяснява му що е това Апелативна прокуратура, колко е по-добре, това не е ли същото, за което говорихте току-що? Системата получава отвън натиск, за да назначи някой или да го издигне нагоре и приемате ли такова поведение?


- Със сигурност от мен няма да видите такова поведение, за това ви давам гаранц


Това е красноречива оценка. Вие като министър на вътрешните работи, идва при вас депутат, иска среща с вас, това мисля, че е позволено и ви казва така и така, г-н министър, разбираме, че МВР участва в рекет на фирми, ето ви конкретния случай. Вие бихте ли му отговорили така, както е направил тогава Борисов, дайте да ги хванем и приемате ли го това за отговор?


- Ако дойде човек с конкретен сигнал към мен веднага ще започна разследване.


Тоест няма да казвате, дайте да ги хванем, а ще направите конкретно действие?


- Абсолютно конкретни действия. Аз не знам как е постъпил г-н Борисов, защото наистина пак ви казвам, нямам информация за това. Не бих могъл да кажа, че това е така или не.


Така твърди Емил Димитров, дайте да ги хванем и е затворил темата.


- Но това нещо, което мога да обещая и да гарантирам, че няма да има сигнал, който да не е проверен и няма да започне разследване по него. Ние ще направим така, че всеки един сигнал, който постъпва ще бъде регистриран по съответния ред и ще се следи докъде е стигнало разследването. Това нещо ще се направи. Контрол върху дейността на структурите в МВР ще бъде осъществен и наложен много бързо.


Ще разсекретите ли делата срещу Флоров, който беше шеф на ГДБОП, изключително вече обект на прокурорски проверки и прословутото "Дон Буда", което не се знае има ли страници в него, няма ли, кой ги е скрил? Трима вътрешни министри, трима министри ваши предшественици са притежавали или четирима вече говорят това досие и няма информация достоверна към гражданското общество.


- Разсекретяването на дела трябва да има много сериозна аргументация, за да бъде извършено и трябва да има преглед дали един такъв процес на разсекретяване няма да застраши по един или друг начин дейността на съответната служба, няма да застраши секретни сътрудници и т.н. Така че аз съм човек, който изключително внимателно подхождам и съм консервативен по отношение на ваденето на информация от службите и не мисля, че би трябвало дела да се вадят, но разбира се ако има много сериозен обществен интерес към някой конкретен случай и ако това нещо изисква, за да може да се отговори на определени обществени очаквания това е възможно да бъде направено по съответния ред. Има процедура, която не е лека и тя умишлено е направена да не е лека по разсекретяването на документите. Така че ако има такъв обществен интерес висок и ако това няма да крие някаква сериозна опасност, разбира се защо не. Всяко едно дело трябва да бъде разсекретено.


Това наистина е подадена ръка. Дълбоко вярвам, че вашата опозиция в този парламент, и на това управление няма да бъде в парламента, с изключение на групата на "Атака", според мен и най-вече на Волен Сидеров, който се е доказал като острие. Делегитимирани са тези, които могат да говорят срещу вас в парламента, но гражданското общество, според мен, ще бъде истинската опозиция на това управление и става много интересно, когато гражданското общество е опозиция и на МВР. Вие как бихте работили с хората, примерно ето с нас медиите и с гражданските структури, какъв контрол искате вие и намирате за допустим? Ние после ще ви кажем и нашите изисквания какви са, но първо да чуем вашата оферта.
- Първото което е, когато говоря за повече публичност и отчетност, до голяма степен това което си поставяме като цели и то с конкретни параметри ще го публикуваме да бъде ясно, за да можете да видите вие дали сме изпълнили това нещо както трябва с ясни критерии, които наистина ще бъдат критерии за това дали сме изпълнили задачата и очакванията на обществото, ще публикуваме отчети много повече. Второто, което е, искам в доста по-голяма степен да отворим, това което се случва в Министерство на вътрешните работи. Аз ще бъдат отворен в тази посока, че ще споделям с вас и посоките на реформите, и докъде сме стигнали, както и успехите, така и към момента затрудненията и това ще го направим. Разбира се, ще бъде благодарен за абсолютно всички сигнали за това, че някой не си е вършил работата и ще се вслушам във всяка една критична бележка, независимо от кого е отправена.


Мога да ви уверя в следното, дори най-злонамерената критика, която е отправена към министерството ще търся в нея рационалното, това което може да се извади и да ни помогне и да подобрим дейността си така, че да има нещо по-положителен резултат за хората, основно трябва да сме насочени натам.

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ХФБ
  ХФБ
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Много се надяваме, много хора, МЕВЕРЕ да си заслужи огромните суми заделяни за него.

  Да видим.

 2. 2 Профил на apunch
  apunch
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Изобщо няма нужда да се хабите с битовата престъпност и финансовите престъпления ако първо не започнете с оправяне на вашата си корумпирана пасмина - започнете от пешаците и катаджиите!

  Като направите това ще направя опит да ви повярвам!

 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  Вижте тези дето крадат ДДС, щото кражбите на ДДС дърпат държавицата много силно надолу.

 4. 4 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 889 Неутрално

  Не знам как ще се оправят с битовата престъпност ,но знаещите казват че скоро платените паркинги и застраховките каско отново щели да станат много търсени . Лепенките и те щели да се връщат.
  Добре дошли в България на Олигарски.

 5. 5 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  За да се справят с битовата престъпност трябва да назначат 2 000 полицаи. Но преди това да уволнят половината чиновници в МВР, за да не искат още пари от бюджета....

 6. 6 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 522 Весело

  Бърже бърже...ама няма да успеете по причина "интеграцията"...
  Там не мое се бара и се получава греда.

 7. 7 Профил на Ron
  Ron
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Цитат: "Попаднах по покана на министър-председателя Пламен Орешарски ... бях избрал друга насока, имах съвсем различни други лични планове."

  Тези думи не ме изпълват с особени очаквания за светло бъдеще, както се казва. Дори у мен остава усещане, че този човек пряко волята си е въдворен във вътрешното министерство.

 8. 8 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 889 Неутрално

  Въпросите са с по голям обем от отговорите - внушения внушения ,вече го няма на политическата сцена Иван Костов и всички дула на българската организираната престъпност се насочиха срещу Цветанов - Борисов за тях не е толкова опасен.

 9. 9 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1249 Любопитно

  До коментар [#5] от "dobrich":
  За да се справят с битовата престъпност трябва да назначат 2 000 полицаи. Но преди това да уволнят половината чиновници в МВР, за да не искат още пари от бюджета...."

  -С уволнението на половината чиновници-хрантутници от МВР съм напълно съгласен,но не мисля,че ще трябва да се назначат нови 2000 полицая-просто трябва да се направи схемата им на работа по-ефективна.
  И огромното количество охраняващи полицаи и патрулки на особено скъпите ни особи Боко,Цвъки и Доган ще стане излишно ако просто ги вкарат в затвора,където ще бъдат добре охранявани.

 10. 10 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  [quote#9:"dedo pepo"]трябва да се направи схемата им на работа по-ефективна[/quote]

  Може и да си прав, не съм специалист. Просто цитирам мнението на полицаите по времето на техния протест...

 11. 11 Профил на Marin Pavlov
  Marin Pavlov
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Не подозирах, че години наред шеф на контраразузнаването е бил токова тъп човек.
  1. не е възможно да се намали битовата престъпност. Иван и Драган се напили извадили ножове и се ранили.
  Как Овчев ще намали тези случаи?

  2. Финансовите престъпления се извършват основно от неговите началници. Как ще ги спре?

  Изобщо, нека не говорят какво ще направят. Като направят нещо - да ни кажат.

 12. 12 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  А докато я постигнем..юмручното право

 13. 13 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Весело

  Йовчев явно не е за министър. Ами може ли такова нещо, Бареков му задава отговори, а Йовчев вместо да му ги повтори със свои думи, все избива настрана и почва да говори за МВР като министерство и за това, какво трябва да направи той като министър. И нито веднъж не напсува и даже не обвини в нищо нито ББ, нито ЦЦ, макар Бареков настоятелно да му подсказва, как да го направи.

  Браво на Бареков – тук той великорепно показва какъв трябва да бъде един журналист–лекѐ, който вместо със журналистика, се занимава с разчистване на лични сметки. Дали не е разбрал, че го е показал достъатъчно и че трабва вече да се сети какъв трябва да бъде истинският журналист, особено когато се занимава с политическа публицистика?

 14. 14 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 754 Неутрално

  наглите, тракторите и сестри галеви ще рахатясат при тоя

 15. 15 Профил на pavas
  pavas
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да подкрепим Цветанов на митинга в Неделя . Специална демонстрациа заслужава Цветанов. До коментар [#8] от "do":

 16. 16 Профил на PlamenVarna
  PlamenVarna
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Тест за прясно-назначения милиционерски министер.
  Да видим дали ще хванат герберясалите милиционери от Монтана циганите, платени от видната от всички страни лоена топка Фидоска, които цигани пред камерите на телевизията замеряха с торбички с изпражнения Българското знаме и хората на площада.
  И дали ще бъдат моментално уволнени мелецьониерите, които ИЗОБЩО не си мръднаха дебелите дирници, да предотвратят тази невероятна свинщина.
  Ченгетата, бяха изрично и документирано предупредени от екипа, че се очакват провокации, но не си мръднаха дебелите дирници. И не се притекоха на помощ на единствения, които се опита да задържи един от лайнохвъргачите, когато го нападнаха бабаитите, които правеха заслон на циганите.
  ---
  В много от градовете, където герберясалите още държат вастта и бизнеса - т.е. прехраната на хората, ченгетата са на пряка сиджимка с престъпния контингент, включително циганските лидери, които контролират циганските банди и директно мародерстват и дерибействат.
  Герберази...много свинщини свършихте.
  За тая гавра обче ви е бедна фантасмагорията как ше ривете.
  Гниди мръсни.
  Четири години замайвахте по-малоумната част от населението с лицемерни антикомунистически лозунги.
  Но вече и за средно простите герберони лъснахте в цялата си свинска светлина.
  Остават да се светнат и останалите - крайно простите герберони.
  Да останат при Боко & Цвък само платените герберази.
  ---
  Не се ли размърдаш министерю, не ги ли размърдаш заспалите чингита да ловат крадлюги, ще фърчиш и ти , кат Цвък.

  ДОНОСНИК, ИЗПЯ ЛИ СИ "КРАТКИЯ ДОКЛАД" НА МОДЕРАТОРА ? НАТЕГАЧ, НАТЕГНА ЛИ СЕ ПО СТАР КОМУНДЕРСКИ НАВИК ? ЦЕНЗОРЕ, И БАН-а НЕ МОЖЕ ДА ВИ ПРИКРИЕ ИЗЛАГАЦИИТЕ
 17. 17 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  Този човек има наистина здрави нерви за да издържи на интервю с такъв боклук като Бареков. На мен силите ми стигнаха до половината и се отказах да чета повече.

  Толкова невероятно манипулативен е това жалко подобие на журналист, толкова целенасочено пъха в устата на събеседника желаните от него отговори... просто невероятно е. Всичките епитети свързани с тоалетната няма да стигнат да го опишат.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 18. 18 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1590 Неутрално

  Чудна работа. Гледам нормално на министъра, а ненавистта ми е насочена към интервюиращия. Избягвам въпросите и се опитвам да чета между редовете за да разбера какво всъщност мисли министъра, а не какво му внушава интервюиращият.

  Дневник, не мога да разбера защо му правите излишна реклама на тоя боклук - интервюиращия, след като надявам се няма нищо общо с вашата медийна група. Следващия път ако може ни представете само отговорите.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 19. 19 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 889 Неутрално

  [quote#16:"PlamenVarna"]Ченгетата, бяха изрично и документирано предупредени от екипа[/quote]Значи работата е ясна - колко му е на Бареков и лайно да си купи, или неговите господари да платят за тая екстра.

 20. 20 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Амиии... Ще му остане ли време и за това? толкова много интересни за следени и слушане лица има! Иначе, трябва! Спешно и неотложно е!

  goblenka
 21. 21 Профил на daria_vip
  daria_vip
  Рейтинг: 488 Неутрално

  1/моментално трябва да промяни закона за МВР с пълна отмяна за БРУТНИТЕ ЗАПЛАТИ получавани от ВИСШИЯТ ПОЛИЦЕЙСКИ АПАРАТ
  Заа патрулните в униформа да се дадат моментално тези пари като добавка по години към заплатите им.
  .2/Изритване на всички ЧАНТАДЖИИ с офицерски пагони в пенсия до крак.
  Пълна забрана на 30 брутни заплати за тези навършили стаж в системата чантаджии лежащи здо пенсии и моментално да им се орежат и заплатите и всяко право по закон за получат обезщетения за стаж като се намали до 0 за тях и административният апарат в МВР

  Държава в банкрут няма тези пари .Те трябва да се насочат за нови кпатрулни полицаи в униформи по улиците и бензин за патрулни коли и техника

  3/пълна ревизия и затвор за всички раздали бонуси в МВР виши ръководители с конфискация на имущество.
  Пълна ревизия на бюджета на МВР от 1,6 млд лева за какво се харчи
  къде отиват парите
  защо патрулен полицаи взема под хиляда лева а административно више гове**-началник се разписва за над 2600 лв чисти заплати
  МИНИМАЛНИ РАБОТНИ ЗАПЛАТИ ЗА ВСИЧКИ АДМИНИСТРАТОРИ В МВР

 22. 22 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 787 Неутрално

  "Няма как да минете без ревизия, не съм съгласен, че това е правилен отговор."
  ----------------------------------------------
  Бареков може би иска да дава на интрвюираните "правилните" отговори и те да ги прочитат при съответния въпрос.

 23. 23 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 787 Неутрално

  До коментар [#16] от "PlamenVarna":

  А ти откъде знаеш, че са платени от Фидосова?

 24. 24 Профил на graoveca
  graoveca
  Рейтинг: 381 Неутрално

  ма това интервю на "Капута" ли е....а аз се чудех каква била работата

  И.П. пред бТВ.: ..Както всички знаят, от доста години вече работим заедно с „А за Б“,... може би в момента е най-големият донор в България..
 25. 25 Профил на Desolater
  Desolater
  Рейтинг: 488 Неутрално


  Уф, как можах да пропусна, че интервюто било при Бареков. Чак като се зачудих какъв е тоя идиот, който задава въпросите, се върнах назад...

 26. 26 Профил на martosto
  martosto
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#2] от "apunch":

  Корупцията е двустранна. И ние можем да допринесем като просто не даваме рушвети и не се опитваме да заобикаляме законите

  Не вярвай сляпо в идеали, защото лесно се трошат!
 27. 27 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1181 Любопитно

  Няма как да се справите с битовата престъпност , защото няма как да вкарате 1 милион РОМляни в затвора!!! НПОтата ще ви обявят за расисти и вие много добре го знаете , но само вдигате пушилка за да отклоните вниманието на мятряла от мизерията в която сте го навряли!!!

 28. 28 Профил на apunch
  apunch
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#26] от "martosto":

  Безспорно е така, но съм скептичен, че подобна инициатива ще постигне необходимата масовост, за да има ефект.

  И все пак, ако при опит да пробуташ 20 кинта на органа на реда следва арест, а не ти се разминава глобата, ще има повече хора, които да се замислят преди да отговорят на "ами сега какво ще правим" с "да взема да ви почерпя с колегата ви..."

 29. 29 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 597 Неутрално

  А така, громете битовата престъпност, но престъпността на държавно и общинско ниво не я барайте.

 30. 30 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1294 Любопитно

  Направиха ми впечатление две неща.Първо - Бареков се опитва да внушава.Няма грам безпристрастност,респектино - няма и грам професионализъм.
  Второ - там,докъдето се направих труда да чета,нямаше и дума за организираната престъпност.

  Цирк!

 31. 31 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#30] от "popovski31":

  Циркът е приятно зрелище! Това, което произвежда Бареков е отблъскващо! С останалото съм напълно съгласна! Не е случайно, че топ журналистите и топ предаванията вече не са в тази телевизия.

  goblenka
 32. 32 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1294 Весело

  [quote#31:"goblenka"]Циркът е приятно зрелище! Това, което произвежда Бареков е отблъскващо![/quote]


  Сега осъзнах,че обидих цирковото изкуство
  Извинявам се

 33. 33 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#32] от "popovski31":

  Извинен си.

  goblenka
 34. 34 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 701 Весело

  Опередим Америку!

  Н.С.Хрушчов

 35. 35 Профил на omniam
  omniam
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Това интервю има нужда от редакция, на места ми беше трудно да разбирам. Не знам защо сте го пуснали в такъв вид.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK