Пламен Орешарски: Трудно ми е в момента да кажа кой за първи път е споменал името на Пеевски за шеф на ДАНС

Пламен Орешарски: Трудно ми е в момента да кажа кой за първи път е споменал името на Пеевски за шеф на ДАНС


Премиерът Пламен Орешарски гостува в сутрешния блок на Би Ти Ви, където говори за вариантите, при които би подал оставка, за номинацията на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, по-нататъшните действия на правителството. Търсенето на опции за изход от създалата се ситуация, независимостта си и кадровата политика оттук нататък. Публикуваме цялото ми интервю пред Виктор Николаев и Ана Цолова.


Господин Орешарски, ситуацията след снощи е различна. Иска се вашата оставка, наричат ви Олигарски и обвиненията са не към вашата експертност, която никой не оспорва, а към това, че сте марионетка на задкулисие и изпълнявате това, което ви се свежда. Има се предвид, включително и номинацията, която направихте в петък по начина, по който видяхме. Ще подадете ли оставка?
- Нека започнем с номинацията от петък, мисля, че тя е поводът. А сигурно има и други причини, защото терминът, за който споменахме се появи може би на първия ден или на втория веднага след избиране на кабинета. Имаше протести също така, ако не се лъжа на втория ден или на третия, това не е най-важното в случая. Номинацията на господин Пеевски за шеф на ДАНС очевидно беше грешка. Обществената реакция го показа по категоричен начин. Когато обсъждахме с лидерите на парламентарните групи, които подкрепят кабинета надделя мнението, че за шеф на тази институция е необходимо да бъде назначен решителен човек, който има да свърши много работа. Аз лично се изкуших от възможността за много бързи резултати по отношение на събираемостта на бюджетните приходи, на справяне с контрабандата и пресичане, сигурно не изцяло, но в максимална степен на ширещото се отклоняване от ДДС, което не само затормозява приходите в бюджета и ги намалява видимо, за това сме говорили много пъти, също така влияе…


Извинявайте, въпросът беше дали ще подадете оставка.
- Ще ви отговоря, разбира се, на въпроса… влияе негативно и върху конкурентоспособността на българския бизнес. Но пак ще повторя, като че ли подценихме противоречивия образ, който е изградил или се е изградил за господин Пеевски в обществото. Сега за оставката, аз и вчера форматирах едно обръщение. Оставката е много лесно лично решение, въпросът е… Аз още в началото казах, че поемам огромен риск. Имах предвид комплексно, не само икономическите предизвикателства и ако те не ме притесняват чак толкова, не че са лесни, притесняваха ме още тогава всички други предизвикателства, в това число и твърде изостреното обществено мнение към случващото се в последните години в нашата страна и огромните изисквания и очаквания на обществото за…
Заслужени.
- Разбира се, аз си давам сметка за това. Давал съм сметка и преди, когато споменах, че поемам този риск…


Ще подадете ли оставка?
Оставката, за която ставаше въпрос, какво ще реши в момента? Да разсъждаваме трезво. Още няколко месеца ще има служебно правителство, след това ще се насрочат избори по същия Изборен кодекс, по който бяха последните избори. Имам съмнения, може да не е така, но имам съмнения, че това ще възпроизведе същата или сходна политическа ситуация. А междувременно има няколко системи, които са на ръба на колапса. Това е енергетиката, парите в здравната каса практически са свършили…


Проблемите са ясни, въпросът е дали сте легитимният човек, който в момента е припознат от интелигентните със семействата си, културно-образовани хора, които ще разчитат да се справите с тези системни проблеми, за които няма спор, че ситуацията е критична. Дали вие сте човекът, който има доверието на обществото, дали имате кредит на доверие вече, или такъв няма, има само един изход – оставка? Затова толкова настояваме да отговорите на въпроса, свързан с оставката. Иначе вие сигурно имате визия, имате план "Орешарски", имате идеи как да се справите с определени ресори. Въпросът е след това, което се случи, някой въобще ще понася да чува каквото и да било оттук насетне от вас.
- Да продължа и ще отговоря на вашия въпрос. И най-важното предстои в следващите 2-3 месеца, точно периодът, за който говорим, че ще се дестабилизираме, да се финализира споразумението за партньорство за следващия седемгодишен период. Ако това не се направи, ако не се финализира това споразумение или ако се финализира по един неподходящ начин, рискуваме един от ключовите фактори за развитието за следващите седем години, не за седем седмици или седем дни или седем месеца, а за седем години. Това са следващите два мандата.


Това, което казвате, е няма да подам оставка, за да мога да финализирам едни процеси и, ако не ги финализирам, ние ще изгубим милиони.
- Аз си давам сметка, че още когато поех този мандат, имаше много хора, които имаха недоверие. Благодаря ви за вашата оценка. Вероятно не толкова недоверие в експертизата, колкото в способността да се вози самостоятелна и независима политика.


Въпросът е дали сте кукла на конци на задкулисие, което всъщност управлява, след като репликата е била, че ако не бъде вашата номинация приета в петък, правителството пада. Това само по себе си не доказва ли, че правителството е функция на нещо друго, което не е решението на депутатите?


- Вижте, имах сходна реплика, тъй като виждам неправилна интерпретация, имах сходна реплика, която преди малко заявих по друг повод, че за мен не стои въпросът за оставката дали утре, след няколко седмици или след няколко месеца, това не е същественото. Защото аз не съм политик, видно е може би по последната политическа греша, няма достатъчно политически усет. Но не схващам, че съм приел задачата да изпълня програмните приоритети с основен акцент да пазя политическото си бъдеще. Аз нямам такова, не искам да имам.


Въпросът е дали имате политическо настояще.
- Мисля, че точно в класическия смисъл на думата политическо също нямам и си давам сметка, че кръгът на хора, които не ми вярват, се е увеличил след последните няколко дни след петъчното назначение и оттегляне впоследствие.


Много важна реплика от вашия колега Янаки Стоилов. Той каза: "Делян Пеевски се самономинира, не беше номиниран от премиера, не беше номиниран от партийните лидери, които подкрепят правителството, а се самономинира."


- Това е мнение на господин Стоилов. Аз се опитвам да обясня, че имахме дебат с двамата политически лидери, господин Станишев и господин Местан


Чия е номинацията, всъщност? Кажете истината.
- Когато обсъждате различни варианти, ние сме обсъждали и други варианти, и то няколко дни, в търсене на най-подходящата, трудно ми е в момента да кажа кой за първи път е споменал това име.


Кажете истината.
- Искате да излъжа.


Не, искам истината.
- Казах ви, искате да излъжа.


Не, не искам да излъжете.
- Бяха обсъждани и други имена. Пак подчертавам, подцених противоречивия публичен образ на господин Пеевски…


Вие не отговорихте на въпроса.
- Добре, да приемем, че ще задържа отговора.


Защо?
- Защото считам за некоректно…


Да питаме каква е истината?
- Не да питате каква е истината. Да питате кой какви номинации е предложил и са били обсъждани. Въпросът е, че…


Аз съм изумен, че смятате, че е некоректно да питаме кой какви номинации е предложил. Логично е да питаме.
- За мен по-важното е, че беше направена грешка, която се отчита и от двамата лидери на парламентарните групи и от мен.


Добре, не искате да кажете кой предложи Делян Пеевски за този пост. Ще кажете ли кои негови професионални постижение и умения в професионалната му кариера с примери какво точно е направил в тази област, която ви наведе на мисълта, че той е човекът, който може с твърда ръка да промени наистина тежката ситуация в ресора, който трябваше да поеме? Конкретни, кои негови действия през години в качеството му на зам.-министър, а след това и на депутат в продължение на близо 4 години?
- Мисля, че казах. Решителност да се противодейства на в много случаи на доста силови по характер структури, такива, които се заминават с контрабанда на акцизни стоки и източване на ДДС.


Тоест той има опит в противодействие на силови структури през годините?
- От разговора, който водих и с него, останах с впечатление, аз ще потвърдя и сега, че считам, че той би могъл да се справи. Нещо, което никога не може да се докаже, тъй като своевременно бе оттеглена тази кандидатура.


А с кого другиго разговаряхте? Кои са били другите номинации?
- Вижте, отново искате сега да злепоставя някои хора, някои, които са отказали например, или други, които не сме и уведомили. Но при създадената ситуация следващите няколко дни ще разберете, тъй като ще направим и публичен дебат, ще разберете индиректно отговора и на този въпрос.


Ами ние не разбрахме кой го е предложил, а това ще даде отговор кой всъщност управлява - или ще потвърди, или ще отрече версията, че вие сте функция на нещо друго, не и на обществения интерес. Вие отказвате да отговорите на въпроса с аргумента, че ще трябва да излъжете.
- Бих искал да направя едно възражение. По какво личи аз дали защитавам обществения интерес или не, по кое от моите действия до този момент?


Например вие отказвате да кажете чия е номинацията, която взриви, първо, социалната мрежа, после изкара хиляди на улицата, за няколко часа. И лидерът на БСП казва - Пламен Орешарски го предложи, представители на ДПС казват - Пламен Орешарски го предложи. Кой ви го предложи на вас?
- Още веднъж ще повторя, че в кръга с двамата политически лидери обсъждахме различни варианти.


Това не е прозрачност, начинът, по който завоалирате събитията.
- Сигурно. Сега искам нещо друго да ви кажа. Аз заявих вече, че в следващите няколко дни ще направя по-широко обсъждане на следващата номинация. Искам да кажа обаче, че това е действие, което би съответствало на сегашната висока обществена чувствителност, да използвам израза, а иначе не е съвсем нормално ръководителите на службите да се дискутират, нещо което не е правено досега никога.


В парламента беше нормално преди промените в закона, които направихте вие, малко преди да бъде избран Делян Пеевски. Щом стана парламентарна кандидатура, предложена от министър-председателя, тази за този пост, означава, че може би трябваше да има в парламента дебат.
- Аз не бих искал да коментирам действията на парламентарните сили, но е факт, че нямаше достатъчен дебат. Имаше само едно изказване, подкрепящо г-н Пеевски, а защо нямаше и други, които не подкрепят, аз не мога да отговоря.


Никой не знаеше, че ще има избор на председател на ДАНС освен тези, които са го планирали.
- Аз също не планирам дневния ред на парламента.


Ще отречете, че беше изненадващо за 15 минути, че преди това смятате, че е било оповестено, че ще предстои такъв избор в петък, не се знаеше...
- Не, исках да кажа, че аз не мога да форматирам дневния ред на парламента, нито начина, по който протичат самите процедури.


Какво ще кажете на вашите колеги от Българската социалистическа партия, четирима станаха вече на брой след интервюто с Янаки Стоилов, които казват, че се срамуват от това, което стана в парламента в петък?
- Това, което ще кажа, ще го повторя, аз го казах в петък. В момента, в който парламентарната група на БСП и на ДПС, или една от двете, има съмнение в мен, аз съм готов да си сложа оставката, защото ще загубя подкрепа. Говоря за парламентарна подкрепа, а не е възможно...


Тоест зависи от. . . уличният натиск засега остава на втори план като хипотеза, която би могла да ви накара да си подадете оставката. Въпросът е дали парламентарните групи ще декларират продължаваща подкрепа или не.
- Вижте, ако парламентарните групи оттеглят подкрепа, не може да съществува правителството. Обществените настроения са нещо, което може да се работи и чрез работата да се докаже, че се работи за обществения интерес. Това е малката разлика.


Защо твърдяхте, това е малко страничен въпрос, че няма да има силов вицепремиер с оглед на това, на което бяхме свидетели при управлението на ГЕРБ, а всъщност в петък и това разбрахме - че искате да има вицепремиер, силов отново?
- Казах, че ще обмислим варианта да има вицепремиер, който да координира различните служби, след реформата обаче, тъй като в отсъствието на такъв има опасност премиерът лично да поеме отговорности, а това не е функция на премиера. Така че ще обмислим и такъв вариант дали да няма вицепремиер, който да координира службите.


Има ли поле за действия обаче, в началото прибързахме може би с въпроса, всичко, което вие имате като намерения, като идеи за отделните сектори, за реформи, дали в момента ситуацията не е такава, че просто да се иска вашата оставка и хората да отказват да чуят вашите експертни разсъждения, да подозират, че всяко едно ваше бъдещо действие е функция на задкулисието, каквото и да направите, както и да го направите? Виждаме, че се разрастват протестите и срещу намеренията съответни хора, свързани с ДПС, да бъдат наложени за областни управители. И в Благоевград има жива верига, не само в Пловдив. Мислите ли, че има нужната легитимност в момента правителството, или това зависи от събитията довечера, например?
- Мисля, че в следващите няколко седмици трябва да се свършат изключително важни неща. Ако ми дадете малко време, мога да кажа най-важните. Още в началото заявих, че програмите приоритети до няколко седмици ще се облекат в мерки и срокове. Почти сме готови и вероятно тази седмица ще внесем в парламента програма, която да бъде дискутирана и одобрена в същите три групи мерки, които стоят и в програмите приоритети – за гражданите, за бизнеса и за държавността. Като това ще бъдат краткосрочните мерки, които трябва да се свършат до края на тази година.


Ще набележим и по-късно през есента ще дискутираме в хода на обсъждане на проектобюджета за следващата година и други мерки, които да се финансират от следващия бюджет. В същото време ще направим широк обществен дебат за приоритетите по новата стратегия за партньорство в Европейската комисия (ЕК). Тук нямаме никакво време, тъй като следващите буквално два месеца до есента ще трябва да финализираме това споразумение, което касае около 15 милиарда евро за следващите 7 години, казвам около.


Успоредно с това остават ни още няколко месеца, по-малко от шест вече, да финализираме и усвояването на фондовете от сегашната финансова перспектива, където има сериозно забавяне по някои програми. Не искам сега да кажа дали ще загубим или не, но има такъв риск. Тоест трябва да направим всички усилия да минимализираме тези загуби. Може би в последните…


Говорите за едни неща, които звучат добре и са важни – няма спор, въпросът е дали вие можете да сте техен изпълнител. Ситуацията е динамична, така да се каже. Как ще докажете на хората, че всяко едно следващо решение няма да бъде продиктувано от този, чието име не искате да споменете, и този, който ви е предложил Делян Пеевски за…
- Кое е името, което не искам да споменавам?


Вие кажете. Не искате да кажете името на човека или на хората, които са ви предложили кандидатурата на Пеевски.
- Споменах – господин Станишев и господин Местан. Не мисля, че трябва да ги повтарям на всяко изречение.


Не ги споменахте. Те ли наложиха избора?
- Господин Станишев и господин Местан заедно с мен участвахме в обсъждането на /…/ кандидатури….


Те твърдят, че това е ваше предложение, което те са подкрепили. Вие казвате господин Станишев и господин Местан.
- Аз много внимателно слушах, те не твърдят така.


Как е, за да не се объркваме? Как е, кой го предложи?
- Ние в момента водим тримата разговор, така ли е?


Така е.
- В резултат на този разговор ще направим някакви изводи.


Какъв е изводът?
- Накрая ще обобщим от предаването?


Кой предложи кандидатурата?
- Следващият въпрос?


Защо следващият въпрос? Ваша ли беше номинацията, господин Орешарски? Сергей Станишев каза, че е лично ваша.
- Още веднъж ще ви кажа, че нямам навика, когато говоря по важни неща с различни партньори, да преразказвам след това разговори, които са неофициални.


Излиза, че сме били излъгани.
- От кого сте били излъгани?


От господин Станишев, който твърди, че номинацията и предложението е ваше и той го подкрепя. Така твърдят и депутатите от ДПС, цитирам Камен Костадинов, вчера по националното радио каза: предложиха ни го, господин Орешарски ни го предложи, ние, понеже ни е колега, го гласувахме.
- Законът ме задължава аз да го предложа. Така че, ако вие това искате, може би аз не съм разбрал – аз го предложих точно така. И в пленарната зала аз го предложих.


Да, формално да. Ние говорим за реално, реално какво се е случило?
- Опитах се да обясня. Вие не го приемате обяснението, значи можем още известно време да стоим така.


Добре, може ли да ни дадете или всъщност довършете си мисълта за това, което трябва да свърши правителството, а след това много ми се иска да ни дадете…
- Понеже вие казахте дали е легитимно правителството – да, давам си сметка, че се загуби част от легитимността или доверието. Искам обаче да кажа, че ако сега се подаде оставка, в следващите няколко месеца няма да има никаква легитимност, никой. И това е опасното.


Защо? Какво се получава по процедура, ако подадете оставка?
- По процедура аз не съм най-силният коментатор на конституционните процедури, но мисля, че следва служебен кабинет, нови избори. Това са може би три-четири месеца, може би…


Промени в изборното законодателство, ако приемем, че настъпи успокоение и хората кажат "Хайде да му дадем наистина шанс, оттеглиха взривоопасната номинация". Но тук протестиращите говореха за смяна въобще и на системата, и на модела. Отново се постави въпросът например за преференциални листи по отношение на изборното законодателство за следващите избори – дали ще са рано или късно, не знаем. Може ли да очакваме инициатива от Министерския съвет, например законодателна, която да бъде гласувана от парламента, да се промени Изборният кодекс така, че за следващи избори да могат хората, ако не харесват едно лице, да изберат друго в листата?
- Аз бих предложил друго и ще го направя: не толкова формално Министерският съвет да предложи един вариант за изменение на Изборния кодекс, а парламентът заедно с Министерския съвет и със заинтересуваните НПО-та да направят общи инициативи и обсъждания, за да се отговори на обществените очаквания какви точно изменения са необходими. Много е лесно да се каже "Дайте да изменим нещо", но ако нямаме ясна концепция… Склонни сме да чуем всичко, което коментират хората, да се обсъди кое от тези предложения е с повече плюсове, кое е с минуси. Мисля, че от един дебат има нужда.


И съм склонен да говоря и с парламентарните сили – да инициират по-скоро, те да инициират, в рамките на парламента, да си инициират такъв дебат С НПО-та и с всички заинтересувани институции, за да се изработи в следващите няколко месеца нов Изборен кодекс.


Стори ми се, че снощи социологът Кънчо Стойчев изговори позицията на управляващите и тя беше такава: "Да, номинацията беше грешка, но трябва да бъдем разумни, да спрем да протестираме и да дадем шанс на кабинета "Орешарски" до май месец догодина, когато има редовни евроизбори и да се съчетаят двата избора." Това ли е позицията на правителството, това ли е планът към днешна дата?
- Това не би могла да бъде такава позиция. Аз мога да говоря от мое име. Ще повторя отново, че още от първите дни се иска оставката ми. Мога да кажа условно…


Последните три са различни.
- Да, различни са, точно така. Сигурно ще има такива и в следващи периоди. Аз мога веднага да кажа, че за мен оставането на тази позиция въобще не е самоцел. Това е едно бреме, което съм поел да свърша. Не съм си правил никакви илюзии. Ако не се лъжа, в последните няколко седмици най-често задаваният въпрос към мен беше – ако мога да се изразя жаргонно: "Абе, ти луд ли си, че прие?"


Как отговаряте към днешна дата?  Близки хора ли ви го казаха това нещо и какво казвате днес, да?
- Сега си спомням, че единият от въпросите, сходен, ми го зададе г-н Трифонов в шоуто. Задаваха ми го и близки хора. Как отговарям днес? Може би с една степен позитивност. Да, голям риск, много голям.


Предполагахте ли обаче риска, предполагахте ли…  понеже казвате вие риск, риск, разбира се, за излизане от кризата, в която се намира България, и бедността – но предусещахте ли риска, че ще бъдете в ситуация да правите постоянно компромиси? Правите ли компромиси, кой беше последният, който направихте? И може ли три ваши решения, по-скоро три факта, които говорят за това, че сте отказали предложения на ДПС? Три примера, дайте за три предложения на ДПС, които сте отказали - включително и за персонални предложения?
- Забавянето в номинирането на заместници има за основна предпоставка това, че много по-внимателно се обсъждат както предложенията на ДПС, така и на БСП , което създава усещането за забавяне. Всъщност известно забавяне има, затова аз ще се стремя да ускоря този процес, за да се комплектуват напълно отделните министерства. Но вижте какъв е упрекът – те се бавят. Някои от кандидатурите, които бяха предложени, не бяха одобрени.


При какви обстоятелства…
 - Сега, впрочем след последния урок, ще бъдем още по-внимателни, защото аз досега – наивитетно малко сигурно съм си мислел, че са важни две неща: кандидатът да може да свърши определената работа и да не е ярка политическа фигура точно от гледна точка на обществената чувствителност. Мога да ви кажа, понеже вие казахте три имена – не, но ще ви кажа, че имаше идея да има вицепремиери с повече политически профил – нещо, което отказах, защото вероятно част от дебатите, които водим днес, щяхме да ги водим още в самото начало.


Кои бяха? От ДПС ви предлагаха ярки политически фигури да оглавят вицепремиерски пост?
- Не, два вицепремиерски поста с повече политически характеристики.


Кои?
- Направих уговорка в началото, че персонално няма да коментирам.


Добре. Понеже не знаем какво ще стане, вашата прогноза – довечера повече хора ли ще има и има ли… Видя се, че хората имат някакъв праг на търпимост. Вашият праг какъв е? Ако сега са 20 000, ако три дни поред са 20 000 или ако един ден са 30 000? Въобще тези технически подробности колко е многолюдно множеството имат значение или нямат за вас, или имат?
- Имат, разбира се.


Какъв е вашият праг?
- Притесняват ме протестите. Не бих искал отново да се връщам. Опитах се да изясня ситуацията…


Наистина ли искате да се срещнете с тях, за да обсъждате с тях номинация за шеф на ДАНС? Аз мисля, че тези хора не желаят да избират шеф на ДАНС. Ако са желаели, да са се кандидатирали за премиер. Те искат нормалност, прозрачност и, ако може, някаква цивилизованост да има в живота им.
- За радост може би в петък, в самия ден на избора за шеф на ДАНС, аз имах предварително насрочена среща с протестиращите – протестиращите от по-ранните етапи. Имахме, струва ми се, една много ползотворна среща. Това нямаше нищо общо с протестиращите срещу избора, на която се уточнихме, че периодично…


Хората са много различни.
- Различни са, да. Ние трябва да обърнем внимание на всички, не само на един кръг хора, а по възможност на всички. Уточнихме се тогава, че ще имаме периодични съвети в Министерския съвет. Аз съм разпоредил вече на министрите да направят съвети към всяко министерство, за да може по-секторни въпроси да обсъждат там. В това число и на областните управители ще разпоредя да правят периодични съвети, за да решават и регионални проблеми.


На тези областни управители? На тези, които откажат да ги пуснат в…
- На които и да са. Областната управа е институция, така че на който и да е…


Има ли връщане назад по отношение на областните управители на Благоевград и на Пловдив, номинирани от ДПС?
- Сега за Пловдив аз останах с впечатление, че кандидатурата е общо приемлива, затова лично аз я одобрих. Отново повтарям, лично аз я одобрих, защото познавам господин Каймаканов като мениджър преди всичко, а не като политик. Но очевидно ще се запозная добре с аргументите, които имат гражданите. И малко се притеснявам, въобще започвам да се притеснявам от кадрови назначения, защото очевидно имаме силна чувствителност към преобладаващата част от потенциалните назначения.


Притеснявате ли се, че вашата преценка е различна от тази, която впоследствие се оказва взрив за хората? Тяхната преценка коренно се различава очевидно от вашата по ключови въпроси по принцип.
- Това се опитах да кажа преди малко и го казах много ясно, че имам притеснения от реакциите, защото в повечето случаи винаги има група хора, които не са доволни. А стремежът…


Въпросът е колко е голяма тя.
- Аз не бих поставил така въпроса, защото стремежът наистина да бъдат приемливи фигури, защото и двама човека да недоволстват, това вече създава някакъв дискомфорт.


Подценихте ли българина с номинацията на Делян Пеевски? Подценихте ли българина, като човек, който има позиции и мисли, и знае?
- Колко пъти да го кажа, че отчитам грешка. Това значи, че съм го подценил, или както вие искате, така го интерпретирайте.


Какви срещи ви предстоят днес, с кого ще се видите и наистина ли очаквате някои от тези хора, които снощи и две вечери преди това бяха на улицата, да се видите с тях и на какъв принцип ще ги изберете? Там няма ядро, там има едни хора, които с децата си излизат, след това отиват на работа и после пак излизат.
- Трябва да има някаква форма на представителност, тъй като не мога да се срещна с всичките 10 хиляди.


Имаме същия проблем както преди по отношение представителността. Има вероятност вие да се съберете, да си поканите някакви хора и след това протестиращите да кажат няма такова нещо, ние не разговаряме, ние искаме оставка.
- Ще се опитаме да минимизираме този риск, макар че сигурно ще остане. Преди това имам по-важна среща с експерти от енергетиката. Един сектор, в който, когато поех мандата, заварих искания за 40 на сто повишаване на цени от 1 юли. Към днешна дата след доста внимателен анализ и набелязахме законодателни изменения, в това число които ще бъдат инициирани, така че да стане възможно, ако не от 1 юли, много ми се иска да бъде от 1и юли, но най-късно от 1 август, дори да свалим тази цена или по-скоро да създадем предпоставки, пък ДКЕВР, разбира се, е този, който ще реши. Сега вероятно няма да е много. Нашите оценки са до 5 на сто, минус. Накрая анализът на ДКЕВР ще сложи край на тази цифра, но това бяха огромни усилия. И повярвайте ми, там ще срещнем огромни недоволства от частни интереси.


За ВЕИ-тата и не само там. Предполагам, че едно от нещата, които ще направите, ако останете на този пост в краткосрочен план, защото очевидно, както каза господин Янаки Стоилов, трябват стъпки – 1, 2, 3, днес, утре, това, отчет, свършихме, не свършихме. Какви са другите неща, ако може кратко, които ще предприемете краткосрочно, такива, които ще станат видими и осезаеми?
- Ще ги представя най-вероятно в сряда, може и в четвъртък. Тази седмица в парламента ще представя мерките, за които говорих още в самото начало, че приоритетите от програмата ще бъдат разписани мерки със срокове. В програмата някои от приоритетите са разписани от по-общ характер. Вътре ще заложим вече разработените мерки за повишаване обезщетението за отглеждане на деца до 310 лв., за повишаване на еднократните плащания за първокласниците, за по-високи обезщетения, топлинни обезщетения за енергийни помощи. Обмисляме и ще внесем в тристранката, след като тя се конституира отново, предложение за по-висока минимална работна заплата, но не бих искал да изпреварвам с число, тъй като все пак това би трябвало да е диалог между синдикати и работодатели.


Може ли един последен въпрос? Може ли да кажете пред многото хора, които гледат с интерес това интервю, аз съм човек, който работи независимо и използвам потенциала си на експерт, на специалист и никой не се намесва в работата ми в лошия смисъл на думата?
 - В лошия смисъл на думата никой не се намесва в работата ми, а в добрия смисъл съм склонен на диалог не само с гражданското общество, защото цялото общество настоява да водя диалог с NGO-та. По същия начин, както вече стартирах диалог с гражданското общество, аз водя диалог и с политическите сили, които подкрепят кабинета. Обратното не е естествено, разбирате ли?


Господин Орешарски, хората настояват за вашата оставка. При какви обстоятелства бихте подали вашата оставка? Давайки си сметка, че залогът е много сериозен, че ако има извънредни избори, БСП ще претърпи изключителни загуби, да не говорим за "Атака", които очевидно няма да видят парламент?
- Когато не съм в състояние повече да работя по програмата. Аз на този етап запазвам надежда, че програмата е изключително важна, програмата, срещу която никой досега не съм чул поне да има критики. Но въпреки това…


Ако загубите възможността да я реализирате, тогава?
- Да. Но въпреки това аз ще я внеса в парламента за дебат, за да бъде утвърдена и да ни даде още по-голяма сила, както вие се изразихте, може да сбъркам израза, да работя самостоятелно. И независимо.


Кого бихте предложили за шеф на ДАНС. Ето сега с никого не говорите, не разговаряте със странични хора и казвате, че сте независим? Кажете едно име?
- Тъй като вие много настоявахте да ви кажа и кои имена са обсъждани, не е много редно, но ще се изкуша да ви кажа, че една от кандидатурите беше на сегашния изпълняващ длъжността шеф. Ще продължим да дискутираме още няколко кандидатури, които ще станат известни и предварително. Това обещавам.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (122)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 569 Неутрално

  http://www.pes.eu/en/about-pes/council/sofia-2013

  На 22 юни има събрание на ПЕС в София. Тогава СтаниШЕФ очаква да стане баш шеф в Европа. До тогава няма да пожелаят да чуят за оставка, НО НИЕ ЩЕ ИМ Я ВЗЕМЕМ!


  "Можеш да лъжеш целия народ за известно време. Можеш да лъжеш част от народа през цялото време. Но не можеш да лъжеш целия народ през цялото време."
  Ейбрахам Линкълн

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 2. 2 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Много неадекватен, по слаб премиер от Борисов.

 3. 3 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Аууууууу г-н премиер, много къса памет имате.
  Не ми се вярва това, което казвате да е истина!
  С лъжи и замазване очите на народа, няма да стигнете и до под кривата круша!

  ура и да живей!!!
 4. 4 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  Аз това интервю го приемам като подаване на оставка. От всичките му отговори лъхаше точно това - не искам, не мога..

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 5. 5 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 852 Весело

  [quote#2:"Harvey Specter/ маркирай 15 номер от бюлетината/"]Много неадекватен[/quote]
  да бе магистралата, залата, градината!

 6. 6 Профил на stefan_
  stefan_
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Не помни - ами за какво е премиер, като не се сеща с кого обсъжда най-важните постове в държавата? Тия съвсем ни взеха за канарчета

 7. 7 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 838 Гневно

  Лигав мазен плужек.

  Седнали сте тримцата лумпени да мислите и след 5 мин размисъл едновременно се скокнали и казали: "ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ"

  Но не се сещаш кой първи е скокнал, нали ве келеш?

  ОСТАВКА!

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 8. 8 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1014 Весело

  "Пламен Орешарски: Трудно ми е в момента да кажа кой за първи път е споменал името на Пеевски за шеф на ДАНС."

  Този същия, който НАРОЧНО промени Закона за ДАНС така че да направи възможно избирането ТОЧНО на делян пеевски!

 9. 9 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  Ех Олигарски, попадна ла..то във вентилатора, изведнъж си загубихте паметта за "детайлите", сега едно мазане пада, "Номинацията на господин Пеевски за шеф на ДАНС очевидно беше грешка. Обществената реакция го показа по категоричен начин"...
  И колкото да ви се иска да има колективна амнезия няма начин да излезете "целия в бяло" от тази история. Нечистоплътна работа, дано все пак ча6ата да е преляла и да се активира имунната система на БГ об6тество (ако има такова). Иначе - хората са обречени да живеят в територия превърната в кочина от прасурси като Пеевски & Ко. А за оставка - за това се иска морал и ценности, а то вие Олигарски, не сте най-най-

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 10. 10 Профил на georgi_val
  georgi_val
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "Но пак ще повторя, като че ли подценихме противоречивия образ, който е изградил или се е изградил за господин Пеевски в обществото."

  Е що така бе? Нали беше голям експерт, нестандартен избор.....

 11. 11 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Освен това по слухове и непотвърдени предложения и на принципа - "някой подхвърли", без обсъждане, анализиране и възприемане с ум и разум ли ще управлявате?
  Ей така, някак си се промъкнало името Делянчо Мама!
  Брех, за големи балъци ни имате!
  "Балък" от турски - риба - безсловестна и безропотна!

  ура и да живей!!!
 12. 12 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1077 Неутрално

  Ами да ви припомня. Среща се Сергей с Ахмед. А Ахмед му казва кой трябва да бъде назначен, включително и за областните иначе няма да има подкрепа за АЕЦ-а. А Сергей е притиснат, руснаците не могат да чакат. И продаде България, евтино.

 13. 13 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Оставка! Мина ти времето за обяснение! Опасността за България, да те оставим - теб и господарите ти на власт е огромна! Тръгвай си с добро, ако си наистина загрижен за България!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 14. 14 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3522 Неутрално

  Пиян бях, гащите ми не бяха на мен, имах на главата си калъфка от възглавница...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 15. 15 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Весело

  Палячо, аз ще ти кажа : доган и местан ..Те ..)
  А вие , заради властта сте готови на ВСИЧКО ..))))
  Слуги на ДС- ДПС - мафията ...Каквато сте и вие ..))

  BIG AL
 16. 16 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Неутрално

  "Кажете истината.
  - Искате да излъжа.

  Не, искам истината.
  - Казах ви, искате да излъжа.

  Не, не искам да излъжете." Мдааа. Довечера най-късно, Орешарски. Това вече дори и за латиноамерикански сериал не става.

  Доброто е заразно
 17. 17 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 672 Весело

  До коментар [#4] от "Тони!":

  ... не знам, не догледах, не ми казаха, не бях разбрал.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 18. 18 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 450 Любопитно

  Тоя доказа, че е напълно безличен. Трудно му било да каже ! Значи ще ти е още по-трудно да кажеш чия кукла си бе, приятелю !?

 19. 19 Профил на Борко
  Борко
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Не знам кой точно предложи неуместният избор Пеевски, но определено предпочитам това управление пред предишното и съм против подаването на оставката на Пламен Орешарски.

 20. 20 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Весело

  Понякога , "експерте" , една капка , една малка капка, може да прелее чашата ..))
  Върви си ..Съветвай там Черепа, будалкай студентите ..
  За друго - не ставаш..
  Плужек ...:)

  BIG AL
 21. 21 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#9] от "B52":

  Не пиши "ш" със "6" бе БЪЛГАРИНО, който даваш рецепти и анализи за настоящето и бъдещето на България!

  ура и да живей!!!
 22. 22 Профил на pavlin.s.
  pavlin.s.
  Рейтинг: 256 Неутрално

  Само мънкаше. Подлизурко такъв. Кажи като мъж бе!!!

 23. 23 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 672 Весело

  [quote#19:"Борко"] и съм против подаването на оставката на Пламен Орешарски. [/quote]

  и аз, ама само до края на седмицата и понеже ми е любопитно дали можем да се съберем 50 000 човека на улицата.

  вероятно и твоите мотиви ще да са подобни?

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 24. 24 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1391 Весело

  Дами и господа, очевидно "невестата" на БКП, ДПС и "Атака" е... трудна... Жалете я, не я измъчвайте излишно...

  Свобода за Надежда Савченко!
 25. 25 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1391 Гневно  """ Не уличният натиск, а подкрепата на ДПС и БСП ще решат за оставката, каза премиерът """
  ===========================

  Тоя говори като дърт КОМУНИСТ ! ! !

  Значи не НАРОДА , който е СУВЕРЕН ,
  а Партията НАЗНАЧАВА ! ! !

  Това е връщане на чл.1 от Живковата Конституция ! ! !

  НАРОДЕ Е Е Е Е ,
  никой не те евава за слива !

  И обърнете внимание , че на първо място е поставил ДуПеСе

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 26. 26 Профил на deltalink
  deltalink
  Рейтинг: 568 Неутрално

  [quote#9:"B52"]Ех Олигарски, попадна ла..то във вентилатора, изведнъж си загубихте паметта за "детайлите", сега едно мазане пада, [/quote]
  http://reduta.bg/v2/article/невменяемите

 27. 27 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  С този акт българската държава признава- че е безсилна и не може да се бори с мафията Ето защо за ръководитеил на ДАНС назначава мафиот който да се бори с мафията Това е

  The best way out is always through Robert Frost
 28. 28 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 850 Неутрално

  Интервю на объркан човек! Осъзнава че е бушон, въпроса е кои олигарси ще предпази като изгори бушона!

  Да разлая троловете!!
 29. 29 Профил на qwerty123123
  qwerty123123
  Рейтинг: 450 Неутрално

  А преди си мислех ,че Станишев и Бойко се справят зле с интервюта.Тоя човек не знае изобщо къде е попднал и какво върши.Въпросът е кой е зад него...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 30. 30 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  До коментар [#19] от "Борко":

  Що, алтернативите са Берия или Сталин ли? Фидосова или Пеевски? Бахти хората...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 31. 31 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#0:"статията"]Пак подчертавам, подцених противоречивия публичен образ на господин Пеевски… [/quote]
  Това е вицът на деня. Да беше казал компрометиран, измамен, или поне нагъл. Противоречив...

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 32. 32 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Всички хора забелязаха колко притеснен беше Орешарски в
  петък ,когато обяви номинацията на Пеевски за шеф на ДАНС,
  как сричаше и как изглеждаше като припикано мушкато, а сега
  ще ми се прави на мъж и ще лъже най-безогледно...ОСТАВКА!
  !

 33. 33 Профил на sisiliya6
  sisiliya6
  Рейтинг: 727 Неутрално

  ''Трудно ми е в момента да кажа кой за първи път е споменал името на Пеевски за шеф на ДАНС''

  Диагноза - ''Амнезия ''! Лечение - "Специализирана болница за активно лечение''

 34. 34 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  Я кажи кой каза, че правителството пада, ако не се гласува Пеевски? И защо?

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 35. 35 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1813 Весело

  Нали всичко щеше да прозрачно? Някой там не е ли водил записки?

 36. 36 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2110 Неутрално

  "- Ще ви отговоря, разбира се, на въпроса…"

  Много беше сладък Ори.
  ВъртЕ, сукА ама Николаев, пусто не забравя.
  Видимо премиерът не беше минал сутрешен инстуктаж.
  Бяха забравили нещо да му натиснат копчето.
  На началството други гайлета са му на главата!
  Гоце си е взел синьото хапче!

  I Want To Believe
 37. 37 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1391 Неутрално


  МОЛЯ,ПРОЧЕТЕТЕ ВНИМАТЕЛНО:

  Голяма част от фактите са от немското списание „Der Spiegel“.
  Защо беше това с Делян Пеевски?
  Тази седмица в европейският парламент, съвет и комисия се обсъжда така наречената Европейска наредба за разследване. Какво означава това?
  Съдия или прокурор от всяка страна на европейският съюз може да издаде заповед за арест и да определи мярка за задържане на всяко лице независимо в коя страна на ЕС то се намира или чий гражданин е той. Тази нова правова линия се основава на принципа на взаимната акцептация на институциите. Това означава, че ако един съдия или прокурор, например от Германия, издаде заповед за задържането на някого в България, това автоматично би трябвало да се изпълни от съответните служби без да е необходима преценката на български съдия. Ауууу.
  А кой са тези служби? Това, разбира се, е ГДБОП. Нали се сещате, че немският прокурор едва ли ще се заинтересува за откраднатата кокошка от комшията на баба Пенка в Пещера например.
  Едва ли има и начин да разбере за това.Това обаче, което със сигурност може да разбере, е за трансгранични престъпления на най – често добре организирани банди и олигарси. В този случай той се свързва не с полицията, а с борбата с организираната престъпност – ГДБОП. Логично!
  Съвсем “ случайно“ току – що тази ГДБОП мина към ДАНС, на която също така съвсем случайно за шеф беше предложен Делян Пеевски.
  Това означава следното. Ако немският прокурор реши да хване някого, не е необходимо да контактува с българският си колега или съдия, а просто да набере телефона на някого. На кого? Правилно! Телефонът е на шефа на ДАНС – Пеевски. Сега обяснявате ли си защо не можеше да е някой, на когото му „бъркаме през ръкавите„ както се изразиха в едно предаване. На този пост може да е само и единствено един от най – нашите. Никой друг. Затова беше всичко много бързо и грубо решено. Вече не е важно да се контролират български съдии или прокурори.Те губят значението си. По този начин се заобикаля цялата българска правосъдна система. Единственото, което остава, е физическото задържане от нашите власти.
  Сега може би ще кажете „ След като е задължителна съдебната или прокурорска заповед на немския колега, какво значение има кой е шеф? Изпълнявай и толкова!“
  Не съвсем. По информация на немското списание „Der Spiegel“ след като България и някой други страни преди три години възприемат принципно това решение, се стига до едно доста жилаво боричкане на мнения и се стига до лекото „ омекотяване “ на решението. „ Ние успяхме да въведем принципа на пропорционалност “ казва член на вътрешната комисия на европейският парламент. „ И постигнахме това, че действията (задържане) могат да бъдат отхвърлени ако се прецени, че не отговарят на националното право“ допълва още той.
  Кой ще е този, който ( първоначално) определя дали едно задържане отговаря на националното право? Разбира се, Пеевски. „Защо не? Та той е юрист! При това е шеф и на ДАНС! Той знае много добре! Ако той не знае, тогава правният отдел на ДАНС, ( на когото шеф пак е Пеевски, разбира се) “.
  Пак „съвсем случайно“ беше прието новият шеф на ДАНС да е задължително юрист. Интересен факт?
  Още по – интересно е, когато дойде моментът, в който една европейска заповед за задържане на чуждестранен съдия или прокурор не се изпълни „ поради несъвместимост на нашето законодателство“ с немското например. Кой е виновен?
  Президентът казва „Аз не назначавам шефа на ДАНС. Това е решение на Народното Събрание“ – пак „случайно“ наскоро прието решение. Чудесно извинение, защото това е колективна отговорност. Случайност? Наивност? Нищо подобно. Президентът участва също в играта и нека не се извинява с „ наивност“ и „доверие“. Всичко е много добре премислено и нека не си играем на деца.
  Политическа отговорност също не се носи, защото МВР остава също на „сухо“. Затова може би никой не се съпротивляваше истински на преместването на ГДБОП в ДАНС.
  Всъщност задавате ли си въпроса какво общо имаше ГДБОП с подслушването? Кое наложи преместването му? Според мен просто се използва суматохата.
  С две думи. За да се арестува някого от организираната престъпност и олигархия трябва нашата прокуратура и съд да го свърши. Както знаем, това не се случва вече 23 години. Невъзможно! Европа си измисля чудесен начин да заобиколи това с новата наредба за разследване. Затова обаче ние, както винаги, си измисляме начин и той е да го наречем „Делян Пеевски“ – първото и единствено звено между нашите служби и правораздавателната система на ЕС. Намерихме му цаката и този път. Смятам, че това е игра на всички. Президентът остава чист. Правителството, в лицето на МВР, също. А решението на парламента е колективно. Виновни пак няма. Олигархията е защитена. Всички остават „чисти“.
  Тази европейска наредба се очаква да влезе още тази година в сила. Затова се бързаше толкова и никой не си обяснява този уж самоубийствен ход. Нищо самоубийствено няма. Напротив. От гледна точка на престъпната олигархия е чисто спасение. Всичко е дълбоко премислено.
  Ако някой си задава въпроса „ Къде е заровено кучето?“, то то е тук. Но не заровеното куче
  трябва да се скрие. Този номер го знаят и те. Понякога това куче се заравя, за да се намери и да прикрие смърдящия труп отдолу. Кой ще рови по–надолу след като кучето е открито?
  Нека не позволяваме да ни правят на наивници. "

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 38. 38 Профил на En route
  En route
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Не знам защо журналистите не питат Г-Н премиера, откога познава Пеевски, колко време са работили заедно, по какви проекти. Лично аз не бих предложил някого с който не съм работил и да заявя това е моя кандидатура.
  Уважаеми журналисти, в това интервю П.О ясно показа, че го държат яко на каишка и безкрайно ми е жал как един иначе интелигентен човек се опитва да е лоялен към тези.... Моля Ви помогнете му с индиректни въпроси, иначе нищо няма да каже.

  Пътуващ
 39. 39 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1813 Неутрално

  До коментар [#27] от "Realistka":
  Точно така!
  Единствено Демократи за Силна България водят фронтална борба с мафията.

 40. 40 Профил на Медий
  Медий
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Оставката не решава нищо, освен проблемите на мутромилиционерите.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  I'm addicted to the truth.
 41. 41 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1761 Весело

  Не съм вярвал, че ще го кажа, но браво на водещите от бТВ. Направо на грил са го въртяли, а той се оплита ли оплита в празнодумство, увъртания и лъжи. Смешник, дигай седянката!

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 42. 42 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  Търсеното име е Васил Божков, както знаем от вече 10 години, и се потвърждава от тихомълком пробутания закон за хазарта (подготовката за който започна от ГЕРБ).
  http://mapto-on.blogspot.co.uk/2011/06/blog-post_17.html

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 43. 43 Профил на salvador
  salvador
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#4] от "Тони!":

  Да, де, ама не я подава!Комунистите не сдават лесно властта, но ще им се наложи в близките няколко дни.

  Комунистите са опасни за нашето здраве!!!
 44. 44 Профил на juliadelta
  juliadelta
  Рейтинг: 451 Гневно

  Откъде трябва да си паднал, че да не си наясно какъв е публичният образ на прасето Пеевски?
  И как можеш да си мислиш, че хората ще преглътнат и тази гавра?
  Олигархски, и цялата останала паплач в парламента, веднъж стомна за вода (Тихолов), два пъти стомна за вода (усещането, че ще строим БеляНЕ и че ще загубим делото) и на третия път се чупи. Анадъму?

 45. 45 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Пеевски е назначен с точно определена цел.

  Орешарски се прави на ударен!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 46. 46 Профил на shilliew
  shilliew
  Рейтинг: 492 Весело

  Как ще ти е трудно...не искаш да загубиш нито поста си на премиер, нито жалкия ти животец.

 47. 47 Профил на dane
  dane
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Орешарски, един премиер в кризисна ситуация трябва да владее управление на ситуацията. Да приказва с категорични и точни изрази, да назовава нещата с истинските им имена, не дипломатично - като чужд посланик. Да каже, че е бил, примерно, принуден от Станишев, да гарантира, че за последен път предлага против убежденията си. На първо място л..ната с Пеевски - защо вторник, сряда, сега се чува четвъртък...пак "врътки", да му спасят поне депутатството - той не бил подписал...гавра! - КАТО КАКЪВ СЕ СРЕЩНА С ЦАЦАРОВ, КАТО КАКЪВ ЗАЕ ШЕФСКИЯ КАБИНЕТ В ДАНС И ДОРИ ДАДЕ ОТТАМ ИНТЕРВЮ НА МАДАМ В.? Веднъж направихте депутатите футки, да го гласуват, сега, вместо прстотията делянова да си я плати той сам, пак ще правите депутатите футки, да отменят. Излизате, казвате му да подава оставка, ако ви подкрепят, значи имате още някакъв ресурс, ако не - подавате си оставката.

 48. 48 Профил на Чарли
  Чарли
  Рейтинг: 1868 Гневно

  Олигарски се държи като бат Бце преди да хвърли оставката:
  "Аз съм много ценен за България и без мен тя ще пропадне".
  Да бе, да.
  Убавеца и умника без който не можем.

  Олигарски - провали се и си върви.
  Оставка. Отивай на м@....... си.
  И вземи с теб СерГЕЙ, Павел и Болен ага Ибрикчията.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 49. 49 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1391 Весело

  На Орехчето му е трудно да каже, на българите им е трудно да го търпят...

  Свобода за Надежда Савченко!
 50. 50 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 734 Неутрално

  "- Трябва да има някаква форма на представителност, тъй като не мога да се срещна с всичките 10 хиляди."-казва Олигарски.

  И пак лъже.
  Може и още как, ама го е страх да излезе пред хората на площада.

 51. 51 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#39] от "Роси Кирилова":
  [quote#39:"Роси Кирилова"]Точно така!
  Единствено Демократи за Силна България водят фронтална борба с мафията. [/quote]
  Няма как да стане това- драга=
  Орешарски е бил зам=министър на правителството на Иван Костов Освен това беше и зам председател на СДС и предложен от Надежда Михайлова за кмет на София
  Бяха времена когато такива като мен им вярвахме безрезервно Но тия времена останаха в миналото и ние поумняхме Така че тези приказки с борбата са празни приказки Както каза един млад участник в съботния митинг - завършил в Лондон международни икономически отношения - Иван Костов е руски агент
  Знам защо ми отговаряш - за да насочиш огъня към мен Но все ми е тая

  The best way out is always through Robert Frost
 52. 52 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 506 Гневно

  НЕЗАБАВНА ОСТАВКА и вън от властта, шайка комунистически престъпници! Назначението на Пеевски беше равносилно на опит за държавен преврат. Тези типове са обществено опасни и трябва да си вървят незабавно. И изобщо да не ни будалкат с европейски програми, монополи и разни "неотложни" мерки. С това ще се занимават нормални хора. Песента на този парламент е изпята.

 53. 53 Профил на kilmer
  kilmer
  Рейтинг: 450 Неутрално

  г-н Орешарски, не ни се подигравайте и не ни подценявайте! Знаем, че сте зависим, знаем че нямате достойнство, знаем, че за вас най-важното може би са парите, но да ни казвате, че няма да си подадете оставката защото сте много загрижен, че България ще изгуби средства и, че спешните мерки, които така и не разбрахме какви точно са..., в полза на хората и бизнеса, Е АБСОЛЮТЕН ЦИНИЗЪМ!!! Няма да ви мине жалкия и подъл номер този път! Имахте достатъчно време да покажете, че може да ви се даде повече доверие, вие обаче го пропиляхте и връщане назад няма. Спомнети си за състава на правителството на някои от които не знаехте имената и бяха избирани явно по това кой на кого е любовник..., за оттеглянето на една от кандидатурите за министър, за тютюнопушенето (сега вече сме убедени, че и тук сте работили за шефа ви, собственик на булгартабак), за реабилитацията на ДС, за белене и тн. Вие просто поставихте световен рекорд по ГЛУПОСТ и най-бързо изчерпано доверие! Довиждане, и не ни чакайте в 14ч., ще закъснеем, но със сигурност ще бъдем там към 18ч, бъдете там ако имате някаква доблест....?

 54. 54 Профил на Ян Бибиян
  Ян Бибиян
  Рейтинг: 443 Неутрално
 55. 55 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 782 Неутрално

  No I jeban dokato nese seti!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 56. 56 Профил на boplam
  boplam
  Рейтинг: 397 Неутрално

  ОСТАВКА! ОСТАВКА! ОСТАВКА! ОСТАВКА! ОСТАВКА! ОСТАВКА!ОСТАВКА! ОСТАВКА! ОСТАВКА!ОСТАВКА! ОСТАВКА! ОСТАВКА!ОСТАВКА! ОСТАВКА! ОСТАВКА!ОСТАВКА! ОСТАВКА! ОСТАВКА!ОСТАВКА! ОСТАВКА! ОСТАВКА!ОСТАВКА! ОСТАВКА! ОСТАВКА!ОСТАВКА! ОСТАВКА! ОСТАВКА!ОСТАВКА! ОСТАВКА! ОСТАВКА!

  john smith23
 57. 57 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 782 Неутрално

  boj i jeban dokato ne se seti

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 58. 58 Профил на kilmer
  kilmer
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#12] от "gogo2011":опита да я продаде...

 59. 59 Профил на kilmer
  kilmer
  Рейтинг: 450 Неутрално

  не си спомнял...., ми ходи се лекувай кво се буташ да си премиер, ти и за портиер не ставаш като не си спомняш...

 60. 60 Профил на kilmer
  kilmer
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#57] от "DareDebil":бой да ама за другото категорично не

 61. 61 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 734 Неутрално

  "Тук нямаме никакво време, тъй като следващите буквално два месеца до есента ще трябва да финализираме това споразумение, което касае около 15 милиарда евро за следващите 7 години, казвам около."
  Какви 15 милиарда, бе нещастник. Дори да финализираш споразумението, те ще ти ги спрат като на Станишев. Заради точно тези мафиотски назначения. За да не отиват европейски пари в мафиотските ви алигархически кръгове.

 62. 62 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1225 Гневно

  На България не е нужен министър-председател със старческа деменция!!! Щото ти може и да не помниш , ама Българите помнят, че ТИ им натресе свинята Пеевски!!! Подавай незабавно оставка , НАГЛЕЦ БЕЗПОДОБЕН!!!

 63. 63 Профил на alighieri
  alighieri
  Рейтинг: 398 Гневно

  На кой му пука? Стига си разтягал локуми.
  Важното е КОЙ гарантира за него пред цялата нация и КОИ гласуваха за него.

  Горепосочените продажници - ВЪН! Аман от арогантност. Вие се самозабравихте. Това не ви са времената преди 89та!

 64. 64 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 672 Неутрално

  от друг форум:

  камерер казва:
  17 юни 2013 в 2:12

  “Моля Ви прочетете писмото внимателно! Голяма част от фактите са от немското списание „Der Spiegel“.
  Защо беше това с Делян Пеевски?
  Тази седмица в европейският парламент, съвет и комисия се обсъжда така наречената Европейска наредба за разследване. Какво означава това?
  Съдия или прокурор от всяка страна на европейският съюз може да издаде заповед за арест и да определи мярка за задържане на всяко лице независимо в коя страна на ЕС то се намира или чий гражданин е той. Тази нова правова линия се основава на принципа на взаимната акцептация на институциите. Това означава, че ако един съдия или прокурор, например от Германия, издаде заповед за задържането на някого в България, това автоматично би трябвало да се изпълни от съответните служби без да е необходима преценката на български съдия. Ауууу.
  А кой са тези служби? Това, разбира се, е ГДБОП. Нали се сещате, че немският прокурор едва ли ще се заинтересува за откраднатата кокошка от комшията на баба Пенка в Пещера например.
  Едва ли има и начин да разбере за това.Това обаче, което със сигурност може да разбере, е за трансгранични престъпления на най – често добре организирани банди и олигарси. В този случай той се свързва не с полицията, а с борбата с организираната престъпност – ГДБОП. Логично!
  Съвсем “ случайно“ току – що тази ГДБОП мина към ДАНС, на която също така съвсем случайно за шеф беше предложен Делян Пеевски.
  Това означава следното. Ако немският прокурор реши да хване някого, не е необходимо да контактува с българският си колега или съдия, а просто да набере телефона на някого. На кого? Правилно! Телефонът е на шефа на ДАНС – Пеевски. Сега обяснявате ли си защо не можеше да е някой, на когото му „бъркаме през ръкавите„ както се изразиха в едно предаване. На този пост може да е само и единствено един от най – нашите. Никой друг. Затова беше всичко много бързо и грубо решено. Вече не е важно да се контролират български съдии или прокурори.Те губят значението си. По този начин се заобикаля цялата българска правосъдна система. Единственото, което остава, е физическото задържане от нашите власти.
  Сега може би ще кажете „ След като е задължителна съдебната или прокурорска заповед на немския колега, какво значение има кой е шеф? Изпълнявай и толкова!“
  Не съвсем. По информация на немското списание „Der Spiegel“ след като България и някой други страни преди три години възприемат принципно това решение, се стига до едно доста жилаво боричкане на мнения и се стига до лекото „ омекотяване “ на решението. „ Ние успяхме да въведем принципа на пропорционалност “ казва член на вътрешната комисия на европейският парламент. „ И постигнахме това, че действията (задържане) могат да бъдат отхвърлени ако се прецени, че не отговарят на националното право“ допълва още той…”

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 65. 65 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1432 Любопитно

  Е как кой - той сам!

  Жената е покана за щастие
 66. 66 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1813 Неутрално

  До коментар [#51] от "Realistka":

  Когато Орешарски беше предложен от СДС, Иван Костов беше в ДСБ.
  Ако Иван Костов е руски Агент, за което естествено нямаш никакви доказателства, защо работеше България да влезе в Нато и ЕС? Защо отказа достъп до въздушното ни пространство на Русия? Защо е против Билене, от както НДСВ възобнови незаконно проекта?

 67. 67 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1391 Весело

  Братчеди, много важно е в този момент да има оставки! Оставка на Орешарски и оставака на Станишев! Дори едни нови избори, да възпроизведат сегашното положение, нещата няма да са същите. Политическата класа вече ще трябва да се съобразява, освен с интересите на олигарсите и с интересите на народа. Ние сме най-голямата политическа сила! На благоденствие може да се надяват само горди и решителни народи, които отстояват интересите си докрай и не се огъват, подвеждат и продават за жълти стотинки. Българският народ е на път да стане такъв - такава е най-младата негова част, която не е склонна "да се снишава". Плашат ни, че сме щели да изтървем парите от ЕС. Глупости! Ако ние успеем да европеизираме и цивилизоваме България, Брюксел ще гледа вече на нас по друг начин и ще ни даде двойно повече пари. Дори и да не ги искаме - ще ни ги дадат насила!

  /не се чете/
 68. 68 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#66] от "Роси Кирилова":

  Можеш да си дрънкаш каквото искаш Всичките тия празни приказки дето ги говориш може да го правиш и без мен Точка

  The best way out is always through Robert Frost
 69. 69 Профил на palermo88
  palermo88
  Рейтинг: 838 Неутрално

  айде айде не помнел , някой олигарх от ДПС ти го е казал няма нужда циркове да ни играеш

 70. 70 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2406 Неутрално

  Трудно му е да си спомни!!! Хайде имаме си и премиер лъжец!!

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 71. 71 Профил на alighieri
  alighieri
  Рейтинг: 398 Разстроено
 72. 72 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Много се радвам на младите хора излезли на улицата Млади- интелигентни- мислещи- искрени
  Старите физиономии от всички стари политически партии на прехода да си гледат работата
  По ТВ чух лично Асен Агов да казва че е участвал в 5 (пет) народни събрания С други думи 5 х 4 = 20 С други думи 20 (двайсет) години в парламента! Как ви харесва Или управляващи или опозиция Прекрасно организирано И добре заплатено Вижте им само костюмите на всички От Версаче нагоре И имотите им все от реституция какви бяха тези баби тези дядовци Как всред моите познати не се намериха партийни секретарки с имотни дядовци Нямам такива приятели

  The best way out is always through Robert Frost
 73. 73 Профил на d_reaper
  d_reaper
  Рейтинг: 506 Весело

  Хвана ги склерозата.
  Време е за старчески дом.

 74. 74 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 632 Неутрално

  орешарски, признай си че е руското посолство !!

 75. 75 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2406 Неутрално

  Тоя ни премиер така са го насадили на пачи яйца че не ти е работа. Като се казваше че ще е кукла на конци дори не ставаше дума колко много кукловоди ще има и в колко посоки ще трябва да се навежда.

  От една страна народът не приема изборните резултати поради нечестната инсинуативна кампания. От друга страна коалиция между две еднакво бандитски и еднакво нагли партии кланове. От трета страна коалицията има привкус на национално предателство поради етническия характер на ДПС. От четвърта страна БСП е в състояние на разлагане и разпад. От пета страна главният му кукловод и уж поддръжник Станишев е човек с нулев опит (дори и след едно премиерстване) и е един политически наивник и лузър. От шеста страна бандитите дето ги доведоха на власт го притискат за своя дял на плячката. Икономическата криза му е най-малкият проблем ама той не може да се добере до започване на нейното решаване.

  Орешарски, я най-добре си хвърли оставката та поне да си останеш с рекорда за най-кратко премиерстване.

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 76. 76 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1813 Неутрално

  До коментар [#68] от "Realistka":
  Проявявам обичайното уважение и добро отношение към последователите ми и това е причината за моя отговор.

 77. 77 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1809 Неутрално

  [quote#1:"brutester"]На 22 юни има събрание на ПЕС в София. Тогава СтаниШЕФ очаква да стане баш шеф в Европа. До тогава няма да пожелаят да чуят за оставка, НО НИЕ ЩЕ ИМ Я ВЗЕМЕМ! [/quote]Трябва да има протести всеки ден за да стане ясно на всеки в Европа, че Станишев няма никакъв авторитет в страната.

 78. 78 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1809 Неутрално

  "Кой предложи кандидатурата?
  - Следващият въпрос?"

  Орешарски отговаря като комунист на разпит. И това били борците срещу "диктатурата на ГЕРБ".

 79. 79 Профил на a.tanas
  a.tanas
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#41] от "The Shadow":

  "Не съм вярвал, че ще го кажа, но браво на водещите от бТВ."

  Щом това става с Олигарски в ьТВ - вече му кроят шапката. Явно на Пеев му развалиха хатъра тези дни. Май вече нов, по-удобен кабинет се крои.

 80. 80 Профил на Нощен ястреб
  Нощен ястреб
  Рейтинг: 506 Гневно

  Няма значение кой го е "споменал"! Олигарски носи политическата отговорност, така че хич да не се прави на улав!

 81. 81 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2444 Разстроено

  Орешарски подай си оставката, стига си увъртал. Да се избере служебно правителство и то да промени изборният закон. След това избори и следващите избрани да си мислят как ще управляват тази държава. 24 години са предостатъчни, време е за промяна.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 82. 82 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3051 Гневно

  Престанете да се правите на чукнати!
  И се разкарайте от властта! Всичките - Орешарски, Станишев, Местан, Сидеров....и всичките явни и неявни кукловоди.
  Разберете, че на всички им писна от грешници, които се "правят на ни лук яли, ни мирисали"!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 83. 83 Профил на ages
  ages
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Такова увъртане, такова измъкване. Човек без капчица достойнство. През последните години не е правил нищо друго освен да се продава на различни партии и икономически групировки. Добре, че се издъни с Пеевски, за да бъде изритан от политическата сцена, че още колко поразии може да направи.

  Защо ако не да?!
 84. 84 Профил на liion44
  liion44
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Грешката на управляващи те е, че още приемат народа си за стадо овце .където ги бутнеш натам вървят.Народа се събуди ,и е наранен ,всяко действие или бездействие се гледа вече под лупа.

 85. 85 Профил на mimi.prokopova
  mimi.prokopova
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Този министър-председател на България и тези отговорни политици С.С. и Л.М. веднага да си подават оставката, защото не сме лятото на 90-те, вече сме в 2013 г, уважаеми господа представители на едрия капитал. Лошото е, че влизаме в спирала, в която и гърците не успяха ва влязат и тепърва идва грозна есен и зима. На хората им писна! Сега е топло, след 4-5 месеца, ще е страшно...Политиците да вземат да си вършат работата, че ще става още по-зле за тях и техните кукловоди.

 86. 86 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3051 Неутрално

  До коментар [#51] от "Realistka":
  Патка! Трябва да си с пачи акъл, та да продължаваш да дуднеш все едно и също, без никаква логическа връзка.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 87. 87 Профил на Slarty
  Slarty
  Рейтинг: 1421 Гневно

  [quote#0:"ДНЕВНИК"]Номинацията на господин Пеевски за шеф на ДАНС очевидно беше грешка. Обществената реакция го показа по категоричен начин. [/quote]
  Очевидно? Вие имате ли някаква връзка с действителността изобщо? Като е очевидно що не го видяхте преди да го предложите, бе? Наглостта няма граници!
  Трябва да ви изгоним с камъни от НС, видя се то! Щото ако трябва за всяка грешка да сме по улиците да ви я показваме, ще умрете от глад! За разлика от вас ние, с очите, дето виждаме, ходим и да работим!

  Без паника!
 88. 88 Профил на mimi.prokopova
  mimi.prokopova
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Има и по-отимистичен вариант. Събрали са се тримата другари - хапнали, пийнали, навярно малко повечко алкохол, опитали са нещо екзотично, поканили са дами на купона и във веселбата им е хрумнала гениалната идея как да закърпят държавния бюджет. Та съвсем държавнически са се сетили кой държи парите на държавата. И така - взели най-правилнот решение - да се подмажат на Делянчо, белким мама и чичо отпуснат лев или поне върнат парите от офшорките като инвестиции. На сутринта верно не си спомняли чия е била идеята...

 89. 89 Профил на MMK
  MMK
  Рейтинг: 460 Разстроено

  Как може премиер с такава къса памет? Нали уж беше много умен? Отивай си Пич !

 90. 90 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 506 Неутрално

  "Пламен Орешарски: Трудно ми е в момента да кажа кой за първи път е споменал името на Пеевски за шеф на ДАНС"

  Аха, тогава беше в банята с насапунисани очи, нали?

 91. 91 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 727 Весело

  Г-н Орешарски, да не са от американското посолство?

 92. 92 Профил на Ivan Donchev
  Ivan Donchev
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Орешко, защо ти трепереше устата сутринта, защото в нормална държава ще отидеш в затвора и там ще ти се зарадват.

 93. 93 Профил на rumenvl
  rumenvl
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Само една дума, ОСТАВКА.

  Няма какво да кажем повече за този кабинет.

  Срамно е, единствените предложения на кабината Орешарски са Тютюнопушене, Белене, ДС отново за посланници и Пеевски за ДАНС.

 94. 94 Профил на Ivan Donchev
  Ivan Donchev
  Рейтинг: 450 Гневно

  явно Моника си мисли, че времената са при като Венци Йосифов!!!

 95. 95 Профил на Ерцхерцога
  Ерцхерцога
  Рейтинг: 450 Неутрално

  ВЪН ПРАСЕТА!!!! ВЪН ПРАСЕТА!!!!
  ОСТАВКА! ОСТАВКА! ОСТАВКА! ОСТАВКА! ОСТАВКА! ОСТАВКА!ОСТАВКА! ОСТАВКА! ОСТАВКА!ОСТАВКА! ОСТАВКА!

 96. 96 Профил на sushi
  sushi
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Видях Олигархски. Изглеждаше като посрано дете. Страх и обърканост, замесена с наглост. Оказа се "експерта" не знае, не помни а както се вижда и не може. Слугите на освирепелите олигарси да си ходят с мир!!! Разберете управници, не заставайте срещу народа си! Той е по-страшен от господарите ви. Народа махна ББ с мир. Той се оказа по-умен от сегашните. Тези сега чакат позволение за да напуснат. Кукловодите бързо да взимат решение, че....Спасение по единично не може да има!!!

 97. 97 Профил на Urkobozambo
  Urkobozambo
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Пламен Орешарски: Трудно ми е в момента да кажа кой за първи път е споменал името на Пеевски за шеф на ДАНС..

  - Не се притеснявай.. " Орелски ".,
  Като си тръгнеш,... ще имаш ...
  много свободно време, ... ще се сетиш.

  urkobozambo
 98. 98 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Наистина отвратителен. Надмина ментора си Беров.

 99. 99 Профил на roooster
  roooster
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Отвсякъде посредствен. Не се разбира само, кое му е по голямо - егото, или провинциалният комплекс.

 100. 100 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Какво прави начело на държавата една партия в която не се знае кои пие и кой плаща?
  Как така не се знае кой го е предложил?
  На сбирка на клуклуклуксклан ли е избран, на таен съвет на масони ли е избран тоя песоглавец бе, та не било ясно.
  Тия ги разправяй на старата ми шапка.
  ТИ СИ ГО ИЗБРАЛ! ТИ СИ ГО ПРЕДЛОЖИЛ!
  Мръсник лъжлив неграмотен

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK