Кристиан Вигенин, външен министър: И аз не можех да повярвам за назначението на Пеевски, но грешката е преодоляна

Кристиан Вигенин

© Георги Кожухаров

Кристиан ВигенинС встъпването си в длъжност новият министър на външните работи Кристиан Вигенин застана под светлините на общественото внимание заради изказвания за дипломатите, които са били сътрудници в бившата Държавна сигурност, за настоящата ситуация в страната и недоволството към БСП. Поискахме коментар от министъра по тези теми, както и за приоритетите на България във външната политика и за екипа му. Интервюто беше дадено онлайн заради натоварената програма на министъра.


- Какви стъпки ще предприемете за подготовката на страната за председателството на Съвета на ЕС, което е само след 5 години?
Правителството вече създаде работна група, ръководена от вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова и от мен, която да подготви на оперативно ниво и да начертае съответните стъпки - включително и финансови, за реализацията  на българското председателство на ЕС през 2018 г. Работната група ще изработи проект на програма на бъдещото председателство, ще предложи организация и структура, както и механизъм за взаимодействие между различните институции, представителството към ЕС в Брюксел и нашите партньори. Конкретни мерки са заложените от МВнР в Плана за изпълнението на програмата на новото българско правителство "Държавност, развитие, справедливост" 2013 – 2017.


- Бяхте за кратко докладчик в Европейския парламент за Македония, което предизвика редица не особено положителни коментари в македонската преса. Все пак първата ви среща беше с македонския ви колега Никола Попоски. Как ще работите със Скопие и каква е основната ви цел?
Реакцията тогава беше предвидима, защото по принцип няма практика докладчикът да бъде от съседна страна, обстоятелствата го наложиха, но аз дадох да се разбере, че решението е временно и нещата се успокоиха. С посещението ми в Македония за срещата на външните министри от Югоизточна Европа само ден след като поех поста дадох ясен сигнал за приоритетите ми като министър – Западните Балкани и в частност Македония ще бъдат във фокуса на моето внимание. Разчитам отношенията със Скопие да получат нов импулс, да успеем да създадем една по-спокойна атмосфера, която да позволи да изчистваме един по един проблемните въпроси. Подписването на Договора за добросъседство и сътрудничество – инициатива на правителството на Станишев, възобновена миналата година - е необходима стъпка, която ще открие пътя на Македония към Европейския съюз. Подчертах пред моя колега Попоски, че България е готова да ускори преговорите, междувременно определих и новия преговорен екип. Заедно с това обаче е необходимо да се реализират и други инициативи, които да повишат доверието между двете страни, да засилят сътрудничеството и контактите. Бих се радвал, ако скоро успеем да се договорим за честване на някои дати от общата ни история – това би бил сериозен пробив и доказателство, че поставяме европейските принципи в основата на нашите отношения.
- Какво смятате за отношенията с останалите балкански страни? Казахте, че регионът е един от основните ви приоритети, защо?
България е в добри отношения със своите съседи. В последно време обаче нашето присъствие избледня. Задачата ни като страна-член на Евросъюза е да направим така, че на Балканите да има повече европейска политика, а в Европа да се усеща по-силно значението на Балканите. България ще може да се възползва напълно от членството си в Евросъюза едва когато и страните от Западните Балкани се присъединят към него, когато свържем и развием транспортната и енергийна инфраструктура, когато станем част от един общ регионален пазар, общо икономическо пространство, привлекателно за чуждите инвеститори. В същото време трябва заедно да се борим и с общите проблеми – бедността, социалното изключване, безработицата, корупцията и организираната престъпност, демократичните дефицити. Вярвам, че с присъединяването на Хърватия към ЕС след броени дни "лобито" на Югоизточна Европа ще стане по-силно, необходими са обаче повече усилия, за да координираме действията си с останалите страни-членки от региона.


- Обявихте се за по-активна политика в ЕС, какво означава това за вас и как ще я реализирате?
България трябва да бъде пълноценен член на ЕС. Това не се случи в пълна степен през първите шест години на членството ни в Съюза. Ние много често  участваме съвсем формално в европейските дебати, на практика отсъстваме от много от тях. Важно за нас самите е да проявяваме инициатива и да търсим партньори и съюзници, като преди това ясно и навреме дефинираме нашия интерес. Да създаваме коалиции около нашите приоритети е висш пилотаж в европейската политика, който все още не владеем добре. В тази връзка ще положа усилия да активизирме контактите и на двустранна основа със страните-членки.


- Вече казахте, че България ще е по-внимателна в отношенията си със страните от Близкия Изток. А има ли партньори, с които България трябва да активизира отношенията си в сравнение с предишните години?
България има традиционно добри отношения със страните от Близкия Изток и Северна Африка и ще се постарая не просто да ги запазя, но и да ги разширя. Много позиции от миналото бяха изгубени, но заедно с това се откриват и нови възможности за развитие на търговията и туризма. Предишното правителство се провали в опитите да засили рязко икономическите връзки с няколко нови партньора. Заедно с това последните година-две България се ангажира с международна роля в региона, която надхвърля реалните й възможности и политическа тежест. Затова трябва да бъдем внимателни в действията си и точни в преценките. Не трябва също да забравяме, че географски Близкият Изток никак не е далеч от границите ни и наш върховен интерес е да има стабилност.


- България е изпълнила критериите за Шенген, но все пак има страни, които нямат доверие във възможностите на страната да опази външните граници на ЕС. Ще работите ли за промяната на тази позиция, както прави румънският ви колега? Как?
Това е един от наследените проблеми. Изграждането на административен и технически капацитет по изпълнението на Шенгенските правила е завършено. Остава да убедим нашите партньори, че сме готови да изпълняваме всички отговорности ефективно. С моя румънски колега ще работим координирано, защото двете страни вървят в пакет по отношение на Шенгенското споразумение. Доверие се печели трудно, добре е, че зад нас са и Европейския парламент, и Европейската комисия, трябва да положим усилия да убедим няколко страни-членки, че не сме заплаха за системата.


- Какво смятате за ситуацията в Турция?
Ситуацията определено ни притеснява, защото това е съседна страна и всяка нестабилност там създава рискове и за нас. Още повече, че в Турция постоянно или временно пребивават десетки хиляди български граждани. Очаквам прекомерната употреба на сила от полицията срещу протестиращите да бъде ефективно разследвана и да започне диалог, който би предотвратил опасността от по-нататъшна конфронтация.  За нас е важно Република Турция като наш съсед и съюзник да бъде силна, просперираща, демократична и правова  държава.  Действията на турското правителство следва да бъдат в  унисон с принципите и ценностите, които страната споделя  като кандидат за членство в ЕС. България последователно подкрепя европейския избор на Турция.


- Защо посланиците трябва да имат над 20-годишен стаж в МВнР? Не е ли това твърде много?  
Това е изискване на сега действащия Закон за дипломатическата служба. Не зная дали сте задавали този въпрос на моя предшественик. Един от основните принципи на дипломатическата служба е кариерното развитие, което предполага придобиване на опит на различни позиции и последователно издигане до достигането на този най-висок ранг. Законът предвижда по-бързо кариерно израстване за онези дипломати, които имат много добри постижения и резултати.


- Изискването препраща към 1989 г. Означава ли това, че само дипломат, назначен по времето на предишния режим, има качествата да стане посланик?
Очевидно има неразбиране. Дипломатическият ранг "посланик" не се приравнява на длъжността "извънреден и пълномощен посланик". Законът предвижда минимален дипломатически ранг "съветник" за заемане на длъжността "извънреден и пълномощен посланик". С други думи назначените от министър Михайлова през 1999 г. млади дипломати на теория вече могат да представляват България като посланици. Надявам се с това уточнение да съм разсеял неоснователните подозрения към намеренията ми като министър. Впрочем проектът за Наредба за кариерното развитие на дипломатическите служители и ротацията на служителите в дипломатическата служба е изработен от работна група, създадена със заповед на служебния министър на външните работи Марин Райков. Сега тече срокът за публично обсъждане. По моя инициатива беше изпратена до всички служители за мнение. Планирам с нея да стартира и работата на Обществения съвет към МВнР, който ще заработи в най-скоро време. Държа да отчетем всички мнения, настоявам за прозрачност в работата ни.


- Няма ли достатъчно компетентни млади хора, които да могат да се справят със задачата да представляват България в чужбина?
Моята цел е да бъдат стимулирани младите дипломати да развиват своята експертиза, да я прилагат на практика и в това отношение мога да ги уверя, че съм техен съюзник. Като член на Европейския парламент видях много млади и способни българи, които вече работят в различни европейски институции и се представят много добре. Това винаги ме е правило горд, защото българите са ценени като служители в евроинституциите. Аз също ще се стремя да прилагаме в по-голяма степен европейския подход в управлението на човешките ресурси, който залага на балансираност, безпристрасност, компетентност и възможност за кариерно израстване. За мен е радостен фактът, че много млади хора, които влизат за първи път в министерството по програмата "Старт в кариерата", решават след това да останат – те са бъдещето на това министерство, със своите знания, ентусиазъм и отдаденост на работата.


- Бихте ли изяснили отново каква е позицията ви за дипломатите, разкрити като сътрудници на бившата Държавна сигурност. Готови ли сте да поемете риска от конфронтация с президента по тази тема?
Държавна сигурност не съществува от 23 години, но сянката й продължава да тегне над нас, особено над МВнР. Не намирам за нужно постоянно да се връщам към тази тема. Конституционният съд се е произнесъл, че не може да има дискриминация към служителите на база принадлежност към ДС. В Европейската служба за външна дейност също няма ограничения от подобен характер. Дипломатите "с картончета" са хора с много богат професионален опит и е правилно да бъдат използвани в интерес на България. Знаете ли, че в момента, при влизането ми в МВнР, заварвам 9 такива дипломати, които са ръководители на дирекции и отдели, а други 7 са ръководителите на посолства? При цялата битка, която беше проведена от моя предшественик, очевидно необходимостта е наложила и той да се опре на тях. Не виждам основание за конфронтация с президента – неведнъж е заявявал, че няма да подпише указ за назначаване на посланик с принадлежност към бившата ДС. Тази позиция е принципна, макар че по същество е в противоречие със закона. Аз от своя страна никога не съм казвал, че имам намерение да предлагам такива назначения. Позицията ми винаги е била последователна, въпреки че се направи цяла кампания с всевъзможни интерпретации от един журналистически въпрос. Само след няколко години този проблем ще отпадне, призовавам да не внасяме повече напрежение.


- Казахте, че няма да правите революции в министерството, но забелязвате ли вече неща, които трябва да се променят?
МВнР е институция, която има своя специфика – тя в най-голяма степен трябва да бъде предпазвана от резки промени, нужна й е стабилност и предвидимост. Следващата седмица ще представя официално приоритетите в работата и политическия кабинет – първо на служителите, после на медиите. Ще издам обаче някои неща, свързани повече със самия процес, с "кухнята". Другата седмица ще бъде готов проекта за нов Устройствен правилник на министерството. Той трябва основно да подобри субординацията и връзките между звената, да улесни обмена на информация, да оптимизира обхвата на дейност на дирекциите. Междувременно установих, че има нужда от по-голяма гъвкавост по отношение на щата и разпределението му между Централно управление и задграничните представителства. Трябва да се търси също по-ясно изразен диференциран подход към служителите в посолства, където рискът е завишен. Необходимо е да огледаме приоритетните точки и да засилим кадровото обезпечаване там. Трябва да направим преглед на сградния фонд – неразумно е да се оставят на саморазрушаване огромни сгради, в които иначе работят по няколко души. Виждам проблем в мотивацията на служителите. Няма как да премълча, че на практика много въпроси са били решавани в рамките на политическия кабинет, без участието на експертите, което създава бели петна в т.нар. институционална памет. Проблемите с консулствата, особено сега в туристическия сезон, и в частност въпроса с т.нар. изнесени визови центрове, които някъде имат смисъл, а другаде ми се струват напълно излишни. Въпросът с качеството на преводите, заверявани от МВнР, който не е решен по безспорен начин и налага спешни консултации с преводаческите агенции. И много, много други наследени проблеми, които изникват ежедневно. Наистина МВнР няма нужда от революции, а от добър ръководен екип, който да не жали сили за стабилизирането и реформирането на службата.


- Кажете нещо повече за екипа си? Кой с какво ще се заеме като начало?
В голяма степен моят екип е вече сформиран и работи пълноценно. Премиерът назначи двамата заместник-министри. Посланик Чуров е безспорен професионалист, кариерен дипломат, на когото много ще разчитам в работата си. Г-н Ангел Величков е доктор по право, с политически и юридически опит от работата си в САЩ. По разпределението на отговорностите започваме да работим следващата седмица. Началник на политическия кабинет е Росен Руфев, представител на по-младото поколение дипломати, но вече със солидна биография. Парламентарен секретар е г-жа Невена Алексиева, която добре познава парламентарната дейност и има опит в работа с неправителствени организации и институции. За добрата връзка и координация с медиите разчитам на Стоян Витанов, експерт със сериозен журналистически опит. Освен политическия кабинет, МВнР вече има и нов постоянен секретар – Георги Димитров, който е дипломат от кариерата с доказан административен опит както в МВнР, така и в президентската институция. (Бел.ред. - Повече за назначаването на Георги Димитров можете да прочетете и в карето долу, където поместваме въпроси, зададени от "Капитал" *)


- Как ще коментирате настоящата ситуация в страната?
Протестите срещу правителството започнаха от първия ден, не 100 дни, а 100 минути не ни бяха дадени. Може би това провокира прибързаното назначение в ДАНС, което пък доведе до масово недоволство. Самият аз бях шокиран от новината. Сега грешката е поправена, вярвам, че и урокът е научен, но голяма част от и без това крехкото доверие се изпари. Ще трябва да воюваме за това доверие всеки ден, с всяко решение. Такава ситуация не е комфортна, но пък дава шанс да изградим един различен модел на управление, в който гражданите участват много по-осезаемо. Ако в парламента зад правителството има ясно мнозинство, това няма да е така. Затова смятам, че именно сегашната ситуация, колкото и парадоксално да звучи, дава реален шанс на хората да контролират и коригират управлението, да имат едно наистина програмно и гражданско правителство.


- Как ще убедите партията на европейските социалисти, че лидерът и премиерът нямат никакви зависимости след назначаването на Делян Пеевски и протестите? 
Тезата за зависимостите ми се вижда съшита с бели конци. Според мен става дума за лошо кадрово решение, за лоша преценка на ефектите от тази кандидатура. При всяко назначение, особено от такъв характер, са важни решимостта и желанието да работиш, но също така компетентността и публичния образ. Последните две са били тежко подценени.


- Вие кога научихте за номинацията на Делян Пеевски за шеф на ДАНС? Каква беше реакцията ви?
Имах среща с посланик. На излизане от срещата си включих телефона и видях гневен смс от моя брат. Аз самият не можех да повярвам. Подобно действие щеше да бъде подминато през 2005, през 2009, но не и през 2013 г. Търпението е изчерпано, чувството за справедливост е много изострено, политиката на свършените факти вече не работи.


- Във Facebook написахте, че кабинетът "Орешарски" чува гражданското мнение. Ако е така, защо не го потърси по-рано?
Търсим мнението на гражданите по много въпроси. ДАНС обаче е специфична служба и нейният ръководител по принцип не би следвало да е обект на широки коментари. Случаят се оказа твърде необичаен. За мен е важно, че гласът на гражданите – включително на нашите членове и симпатизанти - беше чут и грешката беше преодоляна. Иска ми се от тази ситуация да излезем по-силни, но знам, че последиците от нея дълго ще ни тежат.


- Какво мислите за разногласията в левицата в момента? Смятате ли, че оставка на лидера и ръководството на партията, за каквато вече настояха някои съвети на БСП, може да потуши напрежението?
Аз ясно изразих мнението си, че вътрешните кавги трябва да спрат незабавно, ако искаме кабинетът да оцелее и да заработи. Всяко разколебаване на партията-мандатоносител демотивира правителството и стимулира опозицията. Всеки има своята съвест, но когато определя позициите си, трябва да разбира и да калкулира, че оставка на Станишев сега води до оставка на Орешарски и нови избори. Сигурно има хора в БСП, които са готови на такъв сценарий, но това не е преобладаващата нагласа.


- Като член на Изпълнителното бюро на БСП и международен секретар бихте ли подали оставка? Как лично ще поемете отговорност за ситуацията в левицата?
Не съм съпричастен към избора на Пеевски, но приемам, че нося солидарна отговорност за всичко, което се случва. По-важно е как вървим напред и моята отговорност пред БСП е като министър да работя за стабилност на управлението, за изпълнение на поетите пред избирателите ангажименти, за успешното прилагане на управленската програма. Но искам също да подчертая, че моята най-голяма отговорност е пред българските граждани и пред България и на това подчинявам всичко останало.* Чие решение е назначението на Георги Димитров и еднолично ли определяте кадровата политика в МВнР?
Кадровата политика в МВнР е добре разписана в ЗДС и министърът се ръководи от закона. В чл.8 на ЗДС се казва, че "Постоянният секретар се назначава от министъра на външните работи чрез подбор, основан на професионални качества." Решението за назначаване на посланик Димитров е мое, като преди това съм се опитал да събера мнения от широк кръг хора както от ведомството, така и от външни експерти.


Какъв сигнал дава това?
- Това дава сигнал, че в своите действия се ръководя от закона и се опитвам да търся най-добрите кадрови решения от гледна точка на изискванията към постоянния секретар.


Съзнавате ли, че така ще отвори наново дебата за и против агенти на ДС сред посланиците? Първо казахте, че тези хора са били унижени, после че не бива да представляват България, сега назначавате за шеф на дипломатите човек, свързан с бившите служби. Защо?
 - Дебатът го отварят хора, които имат интерес да го отворят и биха го направили при всички случаи. Аз не виждам противоречие в това, което съм говорил по тази тема досега, както и между казаното и действията ми. Казвал съм също, че няма да деля служителите на такива с картончета и такива без картончета, а ще ги оценявам по професионалните им качества. Знаете ли, че в момента, при влизането ми в МВнР, заварвам 9 такива дипломати, които са ръководители на дирекции и отдели, а други 7 са ръководителите на посолства? При цялата битка, която беше проведена от моя предшественик, очевидно необходимостта е наложила и той да се опре на тях. А самият президент Плевнелиев пък не е счел за нужно да ги върне, както направи с много други. Също така искам да подчертая, че да се нарече постоянният секретар "шеф на дипломатите" е пресилено. Той има важни функции, но не са определящи за политиката на ведомството. Няма и представителни функции.


Нужен ли е този дебат и защо изобщо беше отворен наново, след като изглеждаше приключен?
Нищо не се е променило. Просто е дошъл нов министър, който проявява човешко отношение и работи в интерес на службата. Досиетата са дежурна любопитна тема и дебатът беше отворен от журналисти, които ми зададоха въпроси, не съм я повдигал аз. Надявам се наистина да приключи, защото няма никакви сензации и е добре хората да бъдат оставени да работят.


Има ли други назначения на хора от тази група, които предстоят?
- Към днешна дата отговорът ми е "не", но ако в бъдеще има промени - МВнР съобщава на сайта си своевременно. Все пак да спомена, че има механизъм, по който се правят назначенията, министърът няма пряко отношение към него. Написах ви също какви назначения вече са направени, вероятно не сте имали тази информация.

Коментари (99)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на silvanatam
  silvanatam
  Рейтинг: 418 Гневно
 2. 2 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  И ти си грешка, и ти ще бъдеш преодоляна.

 3. 3 Профил на shilliew
  shilliew
  Рейтинг: 472 Гневно

  Какво се правите на ударен? Следите ли как Ви наричаме?

 4. 4 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  И ти си грешка и ще те преодолеем

 5. 5 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 540 Гневно

  Чакат го "много хубави" дни...
  Една от креатурите на песоглавския съсел.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 6. 6 Профил на 3teXa
  3teXa
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Коалицията не спира с пиар акциите! Всички що годе чисти партийци са включени в кампанията. Но ГРЕШКАТА е толкова показателна, че няма как да бъде преодоляна!

 7. 7 Профил на cockmeat
  cockmeat
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Това дете на партията пък, още има мляко по устата (може и да не е мляко) ама тръгнал и той да говори. Какъв авторитет е тоя Вагинин, че си позволява и да се изказва?!?! Много зле, мислих си че от правителството на ГРОБ по-големи неможачи няма ама тея като ги гледам за нула време поведоха убедително в класацията ми!

  Политиците и памперсите трябва да се сменят често поради една и съща причина!
 8. 8 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Поправка. Иска ти се да е преодоляна. Ама не е. Ще си я носите като камък до края на мандата.... когато и да е той.

 9. 9 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1291 Гневно

  Скрий се в дупката си!
  Изпълзяха изпод камъните всякакви и бегом на амбразурата... Аман от безобразници!

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 10. 10 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Другата грешка си ТИ!

  Ще те отменим скоро - "don't worry!"!

 11. 11 Профил на seekingman
  seekingman
  Рейтинг: 418 Неутрално

  И аз не мога да повярвам, че този ни е външен министър но уви, това е тъжната истина.

 12. 12 Профил на лизард
  лизард
  Рейтинг: 493 Весело

  Уж министър, а пък не знаел, че ДП ще става шеф на ДАНС. И се шокирал. Извинявай за катарзиса! И по-бързо у лево, ако обичаш!

 13. 13 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1610 Неутрално

  Вигенин кога разбра че е грешка и какво направи за да поправиш грешката.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 14. 14 Профил на Ламбо
  Ламбо
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Грешката е преодоляна? Грешка?

  Вие сте грешка на природата!

  Fortuna favet fortibus.
 15. 15 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3587 Неутрално

  Стига се криви и ти бе! На всички стана ясно, че действието ви беше подготвяно месеци преди това. Грешката изобщо не е случайна та да се извинявате и да пускате ред сълзи и ред сополи за заблуда!
  Разкарайте се от властта и повече изобщо не се връщайте!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 16. 16 Профил на Стефан Станчев
  Стефан Станчев
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Вагинин, погледни се в огледалото, грешката си ти!

 17. 17 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  Вигенинчо, всички ви го казват. Не е проблемът в конкретния избор на едно лице, а в това че за пореден път доказахте това са единствените ви разбирания за това как трябва да се управлява и за какво да бъде употребено управлението.

  Станишев дори не разбира че грешката не може да бъде че сте "подценили обществената реакция". Грешката ви е че управлявате с методи и способи които са обречени на такива реакции. Такова ви е символ веруюто.

  ТОВА КОЕТО ХРИСТО И РАДАН НЕ МОЖАХА ДА ГО СВЪРШАТ С ГЕРБ СЕГА ЩЕ ГО ПРОБВАТ 5 ГОДИНИ ПО-КЪСНО С БСП, СЛАВИ ТРИФОНОВ И МАЯ МАНОЛОВА. НАСЛУКА.
 18. 18 Профил на Весел дрон
  Весел дрон
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Имам сведение, че има компромат срещу Станишев , на който е и Ваджайнин! Има видео, на което двамата се шлякат в поза Мосфилм стиснали сърп и чук на гроба на Гошо Тарабата.Покрай тях пърхала с крилца малката червена пчеличка Мая и пръскала малки червени петолъчки.

 19. 19 Профил на Johnnie
  Johnnie
  Рейтинг: 470 Весело

  Хайде, хайде, не е да не сте се търкаляли заедно с Пеевски по широките легла в хотелите на Илия Павлов...

  Не бъди толкова изненадан

  -Тате, какво трябва да продаваш за да си купуваш скъпи коли, яхти, хотели? -Родината, сине, родината...
 20. 20 Профил на olskull
  olskull
  Рейтинг: 416 Весело

  Как се прави на луд, че не знаел за назначението на Пеевски - все едно сергея не му го е споделил предната вечер в семейното им ложе.

 21. 21 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#7:"cockmeat"]Това дете на партията пък, още има мляко по устата (може и да не е мляко) ама тръгнал и той да говори. [/quote]

  'Мляко' от Сергея ще да е... не го казвам хомофобски, те просто в това правителство са навързани кат' черва ама по роднински, всеки с всеки си го е турял... той ЦвЦв го раздаваше по-морално - там само тъщи и 'семейни приятели от детинство', а комунягите направо на оргия са го дръпнали, така по комунистически - всички са общи!

 22. 22 Профил на Arya Stark
  Arya Stark
  Рейтинг: 624 Любопитно

  Днес видях във Фейсбук една много трогателна снимка на Вигенин и Станишев на шезлонги върху дървена тераса или палуба. Изглеждат щастливи.

  "Winter is Coming"
 23. 23 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2801 Неутрално

  Ха, а Вагинин назначи ченге от Шесто за постоянен секретар на МВнР!!!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 24. 24 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 624 Неутрално

  искам да попитам-колко трябва да си лековерен,за да повярваш,че това е грешка??Каква грешка може да е случай,в който новоизбран парламент,който още няма назначени комисии и председатели на комисии,едно правителство,което дори нямаше още заместник министри,въобще една власт,която още нищо не е започнала да прави,но първата и работа е да промени закона за ДАНС,за да могат критериите му да паснат за избора на Пеевски след това да избере светкавично същия този индивид за председател??Никаква грешка не е,това е очевидно част от дълго замисляна стратегия за овладяване на силовите структури в страната,и единственото,което ме учудва,е очевидната самонадеяност на някои хора,които ясно все още си мислят,че подобна наглост може лесно да се подмине...

 25. 25 Профил на nea
  nea
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Гнусен, мръсен, неприятен -- комунист и "партньор" на Станишко. Малко им е да бъдат "поправени" (изметени). Бой си трябва и то продължителен

 26. 26 Профил на 228
  228
  Рейтинг: 431 Неутрално

  Вигенин, ти си абсолютно неграмотен и неадекватен! ВЪН!

 27. 27 Профил на svet23
  svet23
  Рейтинг: 462 Неутрално

  А бе защо му давате трибурна на този, всички ги разбраха какво представляват...няма нужда от повече оправдания ааа и ви Мразя безплатно

 28. 28 Профил на roooster
  roooster
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Що не се вземат със Станишко???

 29. 29 Профил на sandanski
  sandanski
  Рейтинг: 367 Неутрално

  ТИЯ СЕ ПРАВЯТ НА ЛУДИ . не можел да повярва ли? отвличат вниманието . не чух не видях не разбрах . правителство на ОТМЪщЕНИЕТО .

 30. 30 Профил на sandanski
  sandanski
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#24] от "eurogi":

  не само ,че не е грешка а посока на политиката за 4 години МЪСТ ,МЪСТ И ПАРИ И ВЛАСТ .

 31. 31 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1873 Весело

  Така ли? Той и Пламката от Варна скоро няма да повярва някои работи, но такъв е животът.

 32. 32 Профил на Piroman
  Piroman
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Вагинин и ти върна дипломатите, които са били сътрудници в бившата Държавна сигурност нас и това ни учуди не само Пеевски но на вас Комунистите генетично ви е заложено да сте късогледи и слабоумни! УМРИ

  "Няма алтернатива: или всеобща емиграция, или революция в най-кървав вид, защото тези хора не заслужават милост". Александър Морфов
 33. 33 Профил на скруч
  скруч
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#14] от "Ламбо":той не е грешка на природата-просто е модерен вариант.

  за чиста и свята република-но не с този народ
 34. 34 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Ми то ден няма без да направите някоя грешка.Па после извинения/от говорителя,не от извършителя/,катарзиси,увонения.
  За утре какво сте ни приготвили.

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 35. 35 Профил на bravo_vn
  bravo_vn
  Рейтинг: 367 Неутрално
 36. 36 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Повредата ти е в Часовника, Хминистре...

 37. 37 Профил на Цезар
  Цезар
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Прости , нагли и мръсни комунисти , ..... комунист срам няма и вина не признава .... ГАДНО , ДОЛНО ПЛЕМЕ .... СЪСИПАХТЕ БЪЛГАРИЯ , ограбихте я със милиони , и пращате децата си да учат и живеят на запад , а не във москва , ГАДНИ ЛИЦЕМЕРИ ... ЗАТВОР И КОНФИСКАЦИЯ ЗА ВАС !

 38. 38 Профил на b777
  b777
  Рейтинг: 470 Весело

  очевидно назначението на пеевски е като непорочното зачатие.
  дошъл е от москва светият дух на ленин и е поставил извънредната точка в дневния ред.
  щото т.нар. премиер нищо не знаел, съселът нищо не знаел, екзактния и той нищо не знаел....
  всъщност може да са били и рептилите, или илюминатите, но със сигурност този ден над народното събрание е имало кемтрейлс.

  #ОСТАВКА #ИЗВИНИСЕБЕ
 39. 39 Профил на frequentflyer
  frequentflyer
  Рейтинг: 418 Весело
 40. 40 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 572 Неутрално

  "И аз не можех да повярвам за назначението на Пеевски, но грешката е преодоляна"

  Ха-ха! Смешник. Ами да беше дошъл на протеста, бе!

  А дали ще преодолеете тая грешка не се знае. По-вероятно не. Ще ви коства правителството. Още повече, че това не беше "грешка на растежа", а по-скоро началото на растежа на грешките. Видяхме как назначихте СИК-аджия за заместник-министър, спуснат лично от чебурашка. И това само часове след като Орешарски каза, че всяка кандидатура ПЪРВО ще се обсъжда. И сигурно се обсъжда, ама само сред олигарсите.

  Жизнь или Life - избор има.
 41. 41 Профил на peyo
  peyo
  Рейтинг: 418 Неутрално

  За покаянието и прошката на политиците

  (#прошкаНАизборите или #нямапрошка)

  Уважаема политическа класа,

  Излизането на трибуната на Народното Събрание и изричането на думите "извинете, сгреших" не е равносилно на покаяние. И не защото не го мислите като го изричате или защото това е единственото, което бихте могли да направите сега - а просто защото покаяние означава дълбоко вътрешно да осъзнаеш, преживееш и осмислиш грешката си, да склониш глава след това и да оставиш отсрещната страна - суверена - да прецени дали действието заслужава прошка. И понеже си мислите, че това, което направихте днес, е покаяние, ще ви кажа защо то не отговаря на нито едно от критериите за такова.

  Първо - признаване и осмисляне на грешката са две напълно различни неща. Не напразно протестиращите излизаме вече 6 дни. Защото вие продължавате да излизате по телевизионните студиа и във всичките си твърдения да се оправдавате с безсмислени аргументи. Защото не разбрахте, че ние не сме на площада заради личността Пеевски или депутата Пеевски или заради когото и да било. Защото не осъзнахте, че хората не искат просто някаква си промяна. Ние ненавиждаме модела "Пеевски" - т.е. модела пари-медии-олигархия-власт-арогантност-безнаказаност. И ще го ненавиждаме която и политическа сила да се опита да ни го предложи. Също така ще го ненавиждаме и ще протестираме до момента, в който спрем да се съмняваме, че сме представени от хора, които олицетворяват, покровителстват и поддържат, вместо целенасочено да разбиват този модел. Ето защо е безсмислено да продължавате да се оправдавате с други хора или управляващи (ние знаем отлично, че ВСИЧКИ партии са засегнати от този модел или негови разновидности). Също толкова безсмислено е да ни обяснявате как имало закон и по буквата на закона разпределенията на председатели на комисии и областни управители и каквито и да е други политически лица са необходими за представителност на избора на хората. Това означава търсене на оправдание за формална легалност на властта без тя реално да е легитимна - т.е. без тя вече да има онзи кредит, който е получила на предходните избори. Това ви казват хората от площада.

  Второ - преживяването на грешката и скланянето на глава означава човек да спре, да се замисли над действията си и да престане да действа по начина, довел до предходната грешка, за която сега търси прошка. Поне три действия след протестите и отмяната на решението за назначаването на г-н Пеевски показаха, че вие изобщо не сте дорасли, не сте узрели за такова преклонение пред протестиращите. Едното беше опитът за връщането му обратно като народен представител - отново оправдавайки се с някакви букви и изречения в закона без въобще да проумеете какво искат от вас протестиращите. Разберете, че няма значение дали законът пише, че МОЖЕ или пък че в конституцията и законите има слабости, които са ви позволили да се възползвате. Ние очакваме и искаме от вас да НЕ се възползвате - да разберете ценностната и етична страна на проблема и да действате в полза на обществото, а не в полза на лицето, а от там и на модела Пеевски. Вместо това да бяхте разбили много категорично този модел - ето така щяхте да докажете покаянието си и искреността на думите си. Второто действие беше назначаването на зам.-министър на МВР по същата логика и процедура, който беше освободен няколко часа по-късно светкавично, след като се разпространи официално информацията за неговата обвързаност със силова групировка. Действие почти напълно повтарящо първото, въпреки заявеното покаяние. Също така липсата на покаяние се доказва и с факта, че никой нямаше доблестта да излезе и обясни проблема с достъпа на г-н Пеевски до класифицирана информация, с точния му статут при този достъп, със статута му по време на разговорите с вътрешния министър и главния прокурор след изричането на клетвите и със заемането на две несъвместими длъжности за период вече от няколко дни в нарушение на конституцията и закона. И трето - скланянето на глава и покаянието категорично са в противоречие с опитите да се нападат другите власти и институции с цел разпределяне на вината навсякъде, ОПИТ за отнемане на вниманието от проблема и преместване на фокуса на протестиращото общество. Защото когато човек се покайва истински, той не излиза да каже "Да ама този и той е такъв крив..." - той, ако има поне малко доблест и достойнство, просто решава да ЗАМЪЛЧИ и да ОТСТЪПИ настрана. Това би показало не само покаяние, но и уважение към този, от когото търсиш прошка - суверена!

  [Доц. Орешарски е всепризнат експерт финансист и като такъв заслужава добра финансова метафора, за да разбере същността на ситуацията. Понякога ми се иска всъщност депутатите да бяха повече като парите. Звучи малко противоречиво, но да обясня. Парите са средство, което е необходимо на всяко общество, за да може да изпълнява нормално икономическите си функции. Така, както политиците са нужни за определени социални и обществени задачи. Разликата обаче е, че парите имат едно чудесно свойство, което нашите политици не притежават - когато загубиш доверие в тях и стойността, която те се очаква да представляват, можеш да се отървеш от тях и да "избягаш" към друг вид активи. И ако този процес стане достатъчно всеобщ и мощен, цялата парична система може буквално да бъде изметена от липсата на доверие и бягството на хората от нея - до момента, в който не се постигне консенсус за рестарт. При политиците ни нито е възможно да ги убедим, че липсата на доверие означава, че трябва да отстъпят назад заради обезценка на публично заявените им платформи и обещания (по-цинично казано - да пуснат кокала), нито можем да ги накараме да работят за консенсус за рестарт.]

  И накрая - ако искате да получите прошка наистина, трябва да дадете възможност на тези, които се очаква да ви дадат такава, да изразят оценката си за вашето покаяние. Това става на ИЗБОРИ - единственият демократичен механизъм за прошка или наказание, най-общо и грубо казано, спрямо властимащите. Оправданията с безотговорност на такова действие са безсмислени поради една проста причина - много по-безотговорно е да продължиш да сриваш общественото доверие в цялата политическа система, за да задържиш една власт, чийто източник (народът) ясно дава знак, че тя не работи за него, а СРЕЩУ него. Ето заради това ви действие ние ви обвиняваме в липсата на морал в политиката. Освен това, няколко политици и народни представители заявиха, че има купени протестиращи, че протестиращите всъщност били само няколко хиляди, а пък за тях гласували милион... Подобни думи отново показват неискреността на покаянието и невъзможността да получите оттегляне на протестиращите като знак за прошка. Защото по същата логика гласът на президента (морално и нравствено, който и да е той) трябва да е най-силен и да се чува най-отчетливо. Той е избран от най-много хора в сравнение с която и да е партия в парламента. Но вие и това не зачитате. Също така не забравяйте, че успоредно с този милион, гласувал за вас, има още едни 6 милиона. Те не са гласували за вас и може да не са представени, но това не означава, че вие не трябва да се съобразите с тях. И тук е време да си отворите очите -може и 200 да излязат вместо онези над 20 000 от събота и неделя. Не броят е важен, а това, че с липсата на партийна принадлежност и с цялото си гражданско съзнание и ангажираност за бъдещето на децата на това общество (буквално и преносно), те се превръщат в една репрезентативна извадка на цялото общество.
  И не се съмнявайте, че на площадите могат да излязат и милиони - както това е ставало през 90те - просто тогава вече ще е прекалено късно както за покаяние, така и за прошка.

  Искрено ваш,
  Платеният лумпен-протестиращ
  #дансwithme

 42. 42 Профил на ladinn
  ladinn
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Ей това от комуниста по-нагло същество на тая земя няма. Ти му казваш, че не му искаш нито грешките, нито поправките, то продължава да се натиска!

 43. 43 Профил на Excellgate
  Excellgate
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Абе вие не разбрахте ли, че политиците са изпълнителите на капитала в България, независимо дали е честно спечелен или не. Няма значение от коя партия са. Тези не ги избираме а ни ги слагат...другаде е проблема...казвам ти жено, сещай се снахо..

  "Колко? -Пет! -Какво пет?! - Ами какво колко?!"
 44. 44 Профил на Россприматрезил
  Россприматрезил
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Назначаването на Пеевски НЕ Е НИКАКВА ГРЕШКА!!!! Никой не прави такава сериозна подготовка с цел извършване на грешка!

  WWW . ДЕНьГИ .ru.net
 45. 45 Профил на Россприматрезил
  Россприматрезил
  Рейтинг: 571 Неутрално

  А оня,архитектчето, който стана съветник на Ореховката, защото не можа да стане министър, понеже е бандит, грешка ли е? Кажи сега, преди да се е вдигнала гюрутия и да са го махнали!

  WWW . ДЕНьГИ .ru.net
 46. 46 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2821 Неутрално

  Изчезнете бе, хората ви мразят безплано не без причина, един път завинаги не прехвърляйте проблемите на гадната си мафиотска партия и на България. Изчезнете, за добро!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 47. 47 Профил на Един Градинар
  Един Градинар
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  грешката е била желана, не е преодоляна! думи на комунисти - пяна!

  Small scale, decentralised, decriminalised, sustainable, responsible biz ASAP!
 48. 48 Профил на rumenvl
  rumenvl
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Изглежда ДС е отново на мода.

  Интересно, дали министъра има 20г стаж?

 49. 49 Профил на apolitichna
  apolitichna
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Тези млади социалисти са готови на какво ли не заради кариерата. Браво, Вагинин, целта оправдава средствата.

 50. 50 Профил на Россприматрезил
  Россприматрезил
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Вагинчо, по-жалък си и от Йоло Денев (или какъвто беше)!

  WWW . ДЕНьГИ .ru.net
 51. 51 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Не е.

  Birds of a feather flock together.
 52. 52 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 751 Неутрално

  Глей значи колко интересно - дипломатите трябвало да са с 20 години стаж, но "шефа" им, министъра с колко стаж е? Или може просто да дойде на бял кон, след като от е от ВС на БСП - става, няма проблем.

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 53. 53 Профил на marko.totev
  marko.totev
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#11] от "seekingman":

  представям си ако беше ти.. хахаха

 54. 54 Профил на marko.totev
  marko.totev
  Рейтинг: 213 Весело

  До коментар [#48] от "rumenvl":

  министрите винаги са политически назначения, пич... поинтересувай се малко

 55. 55 Профил на marko.totev
  marko.totev
  Рейтинг: 213 Неутрално

  абе, чудя се дали някой изобщо чете какво е написано в интервюто или давай автоматично да хейтим?!
  ужастт!!

 56. 56 Профил на anemonia
  anemonia
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#18] от "Totenkpof":

  май със завист си го писал това, искаш да те шлякат и теб,хаха

 57. 57 Профил на smehur_co
  smehur_co
  Рейтинг: 530 Гневно

  Винегин - мишкаааа, поганец на конци.
  Оставка! Долу! Вън!

  Вяра. Надежда. Любов.
 58. 58 Профил на anemonia
  anemonia
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#55] от "marko.totev":

  а според тебе дали някой чете? като гледам всички коментари, все едно нивото е спаднало на това на болен сидеров, тъпа работа...

 59. 59 Профил на anemonia
  anemonia
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#7] от "cockmeat":

  давай, предложи нещо по-добро...
  според мен трябва да се мисли малко повече.., емоциите не са добър съветник

 60. 60 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Вигенин, Станишев доволен ли е от теб в леглото?

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 61. 61 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 733 Неутрално

  поредната проститука на избори 2013

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 62. 62 Профил на alffastar
  alffastar
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Даже няма да чета - първите 2-3 коментара са ми достатъчни

 63. 63 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 929 Весело

  "И аз не можех да повярвам за назначението на Пеевски, но грешката е преодоляна"

  Преодоляна ли?????????????
  На върба в сряда !
  Или ако предпочиташ- Когато цъфнат налъмите!

  Вие като кабинет един с друг връзка нямате/ ама такава е поръчката/ , та камо ли, всеки с главния си мозък!

  Е-е-е-е-е-е-е вън.мин-че , май още много ще дължиш на моника , за " звездния" си миг!
  Халал да ти е!

 64. 64 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 705 Неутрално

  Впрочем.., за мен точно това лице(от снимката) е най-срамното назначение в кабинета 'Олигарски'.
  Такова падение!!

 65. 65 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 620 Неутрално
 66. 66 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 367 Весело

  Ви-ге-нин, ама тоя много ме кефи. Казвах аз, че комунягите са грешка на природата, ама трябваше доказателства. Ами ето ги!

  chavo64
 67. 67 Профил на MMK
  MMK
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Не можел да повярва - и сега го казва ???

 68. 68 Профил на andiamo
  andiamo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Правилно ли разбрах че говорят за 2018 г. ?
  Браво на Вигенин - молодец ...

 69. 69 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1198 Любопитно

  До коментар [#11] от "seekingman":


  И аз не мога да повярвам, че този ни е външен министър но уви, това е тъжната истина."

  -Ние смъкнахме много летвата,като позволихме да ни управляват за радост на целия свят:цар със стаж по казината,комунистически наследник без стаж,мутра със солиден престъпен стаж и сега този хубавец,който назначава във външната политика хора с ДС стаж.

 70. 70 Профил на amorei
  amorei
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Смятам, че Вигенин е поставил няколко ясно формулирани тези: необходимо е спокойстие на служителите в министерството, за да вършат работата си; приключване на темата с ДС-тата, справяне с неотложните проблеми; запазване на позициите и по-добра координация с Европа и поглед напред, за да няма изненадани.

 71. 71 Профил на amorei
  amorei
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Чудя се дали някои си прави труда да чете интервютата или вижда дадено име и почва да си драска. Не видях нито един смислен коментар по думите на Вигенин, който да е свързан с критическо мислене. Дискусията води до някакви резултати, а не нападките по личен адрес. По време на протестите не видях хора, които да го наричат обидно. Видно е, че тук просто има прекалено много платени писачи.

 72. 72 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Грешката сте вие. Работим по преодоляването й.

 73. 73 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 880 Неутрално

  ГРЕШКАТА НЕ БЕШЕ ПРЕОДОЛЯНА. ГРЕШКАТА БЕ ЗАДЪЛБОЧЕНА.

  ПЕЕВСКИ НЕ ПОДАДЕ ОСТАВКА. ТОЙ Е ШЕФ НА ДАНС С ИМУНИТЕТ.

 74. 74 Профил на b777
  b777
  Рейтинг: 470 Любопитно

  [quote#71:"amorei"]Не видях нито един смислен коментар по думите на Вигенин[/quote]
  Смислени коментари се дават на смислени изявления.
  "Думите" на Вагинин са комсомолски въжделения. Не бил чул, не бил разбрал, съжалявал бил, грешката била поправена.
  А, бе, Аланкоолу, българският народ толкова глупав ли ви изглежда?

  #ОСТАВКА #ИЗВИНИСЕБЕ
 75. 75 Профил на b777
  b777
  Рейтинг: 470 Гневно

  [quote#70:"amorei"]необходимо е спокойстие на служителите в министерството, за да вършат работата си[/quote]
  новоназначените служители в МВнР, онези същите слушалки от ДеСе, които десетилетия тормозеха българите-невъзвращенци, не могат да свършат никаква работа. Затова трябва да си ходят, барабар с червеното си отроче Вагинин.

  #ОСТАВКА

  #ОСТАВКА #ИЗВИНИСЕБЕ
 76. 76 Профил на b777
  b777
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#54:"marko.totev"]министрите винаги са политически назначения, пич.[/quote]
  е нали щеше да бъде експертно-програмно правителство?
  къде са им експертите?
  къде им е програмата?

  #ОСТАВКА

  #ОСТАВКА #ИЗВИНИСЕБЕ
 77. 77 Профил на anton_x
  anton_x
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Радвам се, че най-сетне отношенията ни с Македония ще бъдат подобрени. Стига вече с линиите, които само ни спъват.

 78. 78 Профил на gesler
  gesler
  Рейтинг: 418 Разстроено

  И аз като те гледам не мога да повярвам, че си външен министър, но......

 79. 79 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Весело

  ГРЕШКАТА на природата не е преодоляна , Вагинин..)
  Цялата ви партия е такава ..Ти - самият също , другарю "хизбула"..
  Какво унижение за България е - ти да си и министър.!!???
  Сложи ли ченгето от ДС- да контролира външно ??
  ДС-БКП - мафията винаги има в "набора" си и такива , като теб - да ви монтират някъде ..Безлични , обратни , винаги верни на селяците от ДС ..)
  Системата ДС-БКП- е сбъркана, проклятието на България сте ..
  Знаете си го ...)).
  Безлични плужеци сте ...
  Я иди и направи един 'катарзис" на Позитано 20 ..
  За друго не ставаш .>:)

  BIG AL
 80. 80 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Весело

  Задачата ни като страна-член на Евросъюза е да направим така, че на Балканите да има ПОВЕЧЕ европейска политика, а в Европа да се усеща по-силно значението на Балканите...)
  ................
  Да има повече съветска , руска , политика ..:)
  Политика на КГБ- ДС , АЕЦ-и , верни ДС- другари , учили в ссср..)
  ТЯХ пробутваш плужек ...) ФАКТ.....
  Агентче , кого мислиш , че будалкаш ??

  BIG AL
 81. 81 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Весело

  Пътят към ада, винаги е послан с "добрите" намерения на ...комунопродуктите ....:))))
  История ....

  BIG AL
 82. 82 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 929 Любопитно

  [quote#5:"Captain Shakespeare"]Една от креатурите на песоглавския съсел. [/quote]

  Що де, човека помага в къщи за моника!
  Се някаква отплата трябва!

 83. 83 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1498 Весело

  И аз не ти вярвам, че не си можел да повярваш, но грешката не е преодоляна

  подпис
 84. 84 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 616 Любопитно

  "Подписването на Договора за добросъседство и сътрудничество – инициатива на правителството на Станишев, възобновена миналата година" - тоя в ред ли е? Та те бяха против това условие за даване на дата на Македония!

 85. 85 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  Сладурче, ами ти си грешка на природата!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 86. 86 Профил на xps
  xps
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Абе момче, я си вземи банските и със Станишката отивайте на плаж... то се видя че Вие собствено мнение и позиция нямате....

 87. 87 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2801 Неутрално

  Грешката НЕ Е преодоляна, посерковци. Тепърва ще плащате за нея.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 88. 88 Профил на a.sensible
  a.sensible
  Рейтинг: 462 Неутрално

  " Остава да убедим нашите партньори, че сме готови да изпълняваме всички отговорности ефективно."

  И как ще стане това? С назначения като Делян Пеевски и Иван Иванов ли? Или с връщането на ДС кадри в системата на МВнР?

 89. 89 Профил на Urkobozambo
  Urkobozambo
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Кристиан Вигенин, външен министър: И аз не можех да повярвам за назначението на Пеевски, но грешката е преодоляна..

  - Грешката е преодоляна,..и това е..
  И как ще продължавате,..и вървите
  към светлите бъднини, ...
  без парите на,..Пеевски ?

  urkobozambo
 90. 90 Профил на Patilan
  Patilan
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Всъщност поставянето на човек без опит на поста външен министър е също толкова опасно както и Пеевски за шеф на ДАНС.

  I'm my worst enemy!
 91. 91 Профил на Антон56
  Антон56
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#71:"amorei"]Чудя се дали някои си прави труда да чете интервютата или вижда дадено име и почва да си драска. Не видях нито един смислен коментар по думите на Вигенин, който да е свързан с критическо мислене.[/quote]

  Ако позволите. Вигенин ловко подменя дебата, трябва да му се отчете. Лъжа е, че протестите за започнали от нищото още в първите часове на кабинета. Защото най-първото изявление на министърката на здравеопазването бе за либерализацията на тютюнопушенето. А най-първото изявление на самия Вигенин беше за дипломатите с картончета. Тютюнопушенето изкара първите хора на площада и те навън бяха малко, но мрежата пламна. Имаше и реакции от Световната здравна организация. Дебатът за ДС дипломатите го отвори самият Вигенин в първите сто минути от своето назначение, ако не и по-рано.
  Последва възмущението от Тихолов, отстраняването му, после възмущението от министърката на екологията със съпруг, разследван за злоупотреби с публични средства, министърката на младежта и спорта с компетенции в синтаксиса.
  Прескачам няколко грешки, за да стигна до назначения на мястото на Тихолов Иван Данов, крадец на социални помощи от френската държава (не го е опровергал и до днес, нали?). Следва черешката на тортата Пеевски. И след него - зам. министърът на МВР с управленски стаж в СИК (официално).
  Хайде сега да преброим "грешките", като още не сме започнали броенето сред зам. министрите:
  ами, колега, дотук са ОСЕМ големи, видими, фрапантни грешки. Не една, не две - ОСЕМ. За 20 дни.
  Да броим ли парламентарните гафове - ДПС с най-важните комисии, Атака с парламентарната етика и корупцията (платените атакисти от репортажа на БНТ вчера).
  Какъв срам, какво мълчание! Това си е жив позор.

  Нацизмът и комунизмът са еднакво престъпни.
 92. 92 Профил на Антон56
  Антон56
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Пропуснах областните управители...
  Още малко статистика:
  20 календарни дни правят 15 работни. За 15 работни дни кабинетът Орешарски е правил всеки втори ден скандални грешки, а всеки пореден ден - също грешки, но не толкова видими.

  Нацизмът и комунизмът са еднакво престъпни.
 93. 93 Профил на rhj53394435
  rhj53394435
  Рейтинг: 367 Гневно

  "Тезата за зависимостите ми се вижда съшита с бели конци. Според мен става дума за лошо кадрово решение, за лоша преценка на ефектите от тази кандидатура. " - Дришл.о мазен - как така ще си празнае и ще застане против партията-майка и любовника си...Морал и чест са думи, дето не ги е чувал дори.

 94. 94 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#42] от "ladin":

  Така е. Ти го пуснеш под миндера, то се качи на масата! Бой с дебелата сопа!

  Жизнь или Life - избор има.
 95. 95 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 641 Неутрално

  ДПС преодоляха вагин*те ви, но вие с удоволствие им се наведохте, другарю Вагинов.

 96. 96 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 624 Неутрално

  БСП сте вредни!

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 97. 97 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  До коментар [#70] от "amorei":

  [quote#70:"amorei"]необходимо е спокойстие на служителите в министерството, за да вършат работата си; приключване на темата с ДС-тата, справяне с неотложните проблеми; запазване на позициите и по-добра координация с Европа и поглед напред, за да няма изненадани. [/quote]

  Чудесни пожелания които няма как да бъдат проверени и измерени. От 23 години ги слушаме и тези и още по-хубави даже.

  ТОВА КОЕТО ХРИСТО И РАДАН НЕ МОЖАХА ДА ГО СВЪРШАТ С ГЕРБ СЕГА ЩЕ ГО ПРОБВАТ 5 ГОДИНИ ПО-КЪСНО С БСП, СЛАВИ ТРИФОНОВ И МАЯ МАНОЛОВА. НАСЛУКА.
 98. 98 Профил на Картина
  Картина
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Г-н Вигенин, и вие изглеждаде доста неподготвен за дипломат. Ама и на вас ви излезе "късметът"

  Пази се да не бъдеш измамен от суетна слава - тя е пропаст за ограничените умове.
 99. 99 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Г-н Вигенин, постепенно се осъзнавате. Скоро ще разберете, че Вие самият сте още по-голяма грешка!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK