Юрий Асланов: Комбинация ГЕРБ-БСП ще убие политическата система, ще убеди хората, че олигархията държи всички партии

ЮРИЙ АСЛАНОВ

© Георги Кожухаров

ЮРИЙ АСЛАНОВСлед десет дни на антиправителствени многолюдни протести и на напрежение и недоволство в БСП, породени от избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, разговаряме със социолога и член на Националния съвет на БСП Юрий Асланов за ситуацията в страната, какъв е изходът и за грешките на ръководството на левицата.


"БСП победи морала" - такива думи се чуват официално и неофициално от социалисти, включително и на пленума в четвъртък. Това ли е най-тежката ситуация, в която е изпадала БСП, откакто е БСП?


- БСП наистина е в тежка ситуация, защото за пореден път е пред разцепление. Когато се появят разделителни линии между представителите на ръководството за това кое е добро и кое – лошо, това са симптоми на идейно разединение.
Тази година се навършват точно 110 години от най-голямото разцепление в партията. От последното – през 1996 г. са изминали 17 години. Сега ситуацията е много по-тежка, защото, собствено казано, вече няма какво толкова да се разцепва. Не остана почти нищо.


Независимо от това вътре в партията има сили, които могат да вземат нещата в свои ръце и да наложат волята си за промяна, защото инстинктът на партията да оцелява в кризи, предизвикани от нейното ръководство, е силен. За последния четвърт век няколко пъти съм чувал фразата "Това е краят на БСП", но след това развитието на нещата са опровергавали нейните автори. Мисля, че и този път БСП ще оцелее, но по-нататък вече няма да има право на грешки.


Вие смятате ли, че с приетото в четвъртък решение Националният съвет гласува вот на доверие на лидера Сергей Станишев?


- Вотът на доверие или недоверие, поискан от орган, от който не зависи решението, е лицемерие. Стойност има единствено актът на оставката и решение за насрочване на конгрес, който да избере ново ръководство.


Ако това наистина е дадено доверие и темата с лидерския въпрос в БСП се затваря на този етап, как ще спечели БСП със Станишев следващи избори, без значение кога са те?


- Ясно е, че не може да ги спечели, което не значи, че с новоизбрано ръководство автоматично ще ги спечели. Както казах, кризата в партията е тежка и не може да бъде преодоляна в следващите няколко месеца, през които се очаква да се стигне до нови избори.


Какъв е изходът за БСП според вас? Изглежда, няма да има извънредно заседание на конгреса, който реално може да изчисти въпроса с председателя.


- Смятам, тоест надявам се, че идеята за конгреса не е затворена страница. Така или иначе уставът трябва да се спази и до края на годината следва да има заседание на конгреса.


Ако проблемът досега е бил липсата на силно дясно, не сме ли вече в ситуация на отсъствие и на истинско и силно ляво?


- Повечето от хората определят ГЕРБ като дясна партия. Разбирам, че това не се харесва на симпатизантите на старите десни партии, но общественото мнение е преформатирано в полза на Бойко Борисов. А над 80 на сто от хората определят и БСП като лява партия.


В модерната политика, особено в епохата на електронните комуникации, за жалост престана да е важно каква е истината, какво в действителност се случва в живота, а само онова, което хората си мислят, че се случва. Политиката е терен на битка за интерпретации на истината, а не за истина. След като е налице, че дясната партия се нарича ГЕРБ, а лявата – БСП, няма защо да се учудваме, че политическата криза прерасна в системна.


Още колко време може да удържа кабинетът "Орешарски" на протестите? Витаят слухове, че премиерът скоро ще хвърли оставка. Вашата прогноза каква е?


- Ако играта се води на инат, може да изкара и пълния си мандат. От това няма смисъл. Казал съм мнението си: трябва да се обяви времеви лимит за кабинета – примерно до май догодина, и тогава да се проведат нови избори заедно с изборите за Европейски парламент. За това време следва да се договори много ясна програма от законодателни приоритети, един от които да е смяна на правилата, по които е уредена дейността на партиите и по които се произвеждат изборите.


Ако сега се стигне до оставка на кабинета и се отиде веднага на избори, резултатът от изборите няма да хареса на никого. Ще ни залее вълна от протести и искания за нови избори, икономиката ще спре да диша съвсем, институциите ще минат в тренд на разпад. Би трябвало да сме наясно с последствията от подобно действие.


Иначе съм съгласен, че правителство, което пое властта без обществена подкрепа, подкрепено от парламент без обществена подкрепа, с неясна политическа физиономия и спорен кадрови състав, не заслужава дълго бъдеще.


Кадровите грешки на правителството ни заливат една след една, това не може да се нарече "чуваемост на гласа на гражданите". Вие като член на широкото ръководство на БСП наясно ли сте кой кого е номинирал в кабинета и най-вече чие предложение е Делян Пеевски?


- Не съм наясно и отговори на тези въпроси не получихме, макар че бяха зададени. Това вече няма значение. Аз лично не се вълнувам от въпроса кой точно е предложил Пеевски, а защо го е предложил.


Впрочем имате ли обяснение за предложението на Делян Пеевски? Никой не може да допусне, че Станишев, Местан и Орешарски не са си давали предварително сметка за обществената реакция.


- Нямам обяснение.


Как преценявате поведението на парламентарната група и какво показват гласуванията в парламента за качеството на издигнатите депутати?


- Парламентарната група е такава, каквато е, каквито са и всички останали парламентарни групи. Не смятам, че ръцете на депутатите могат да бъдат извивани продължително време, както в случая с "Пеевски". Ако продължи натискът, рано или късно ще се стигне до откат. Както впрочем се е случвало много пъти и преди.


Как определяте ситуацията в момента? Какво имаме криза на доверие, политическа криза?


- Имаме криза на системата, защото хората на искат да свалят от власт едно правителство, за да дойде друго. Те искат смяна на начина, по който се прави политика, и промяна на модела, по който се упражнява властта. Но не вярват, че която и да е от съществуващите партии и действащите играчи на политическата сцена могат да извършат такава смяна, а самите хора не са организирани и подготвени да го направят сами. Кризата е системна, тоест предреволюционна.


Какъв е изходът - предсрочни избори сега, догодина "2 в 1", смяна на министри?


- И двете.


Смятате ли, че е възможна широка коалиция БСП-ГЕРБ в този парламент при втора рулетка, за да се избегне зависимост от "Атака" и ДПС?


- Много отдавна се занимавам с политика и знам, че нито една възможност не бива да се изключва. Комбинацията ГЕРБ-БСП обаче ще доведе до смъртта на политическата система, защото ще убеди окончателно хората, че олигархията притежава всички партии без изключение и е готова на всичко, за да запази властта си.


Какви ще са последиците за БСП с повторно управление с ДПС, при това този път в доста по-голяма зависимост?


- Проблемът не е в коалицията с ДПС, а в това какво представляват ръководствата на тези партии, а и на всички други партии. Случващото се в икономиката през последните години постави враждебни разделителни линии между едрия и дребния бизнес, между олигополите и честните предприемачи. Наемният труд е в нова роля и най-често той е в ролята на дребния предприемач и семейния бизнес, който целенасочено е преследван и унищожаван от олигополите.


Войната вече придобива характер на класова борба, но едрият бизнес си има парламент, правителство, закони, полиция, данъчни и прочие, а дребният – нищо. Той не е политически представен, не разполага с политическо оръжие, за да води борба. БСП записа това на хартия в програмата си, заради което на изборите получи над потенциала си около 300 хиляди гласа от страна на дребните предприемачи, които никога до този момент не бяха гласували за БСП. С първите стъпки на парламента и правителството обаче ръководството на партията им се изплю в лицето и демонстрира ясно на чия страна ще играе.


Сега улицата за пореден път се оглежда за нов политически субект, защото не вярва на нито един от съществуващите и съм сигурен, че ще се намери начин хората отново да бъдат излъгани и подведени, защото, мразейки всички политици и всичко политическо, хората желаят да бъдат излъгани. Ще видим поредния балон, който този път ще се спука по-бързо.


Търсенето на почтени персонажи, които да ни оправят, няма да ни доведе до нищо, докато не разберем, че съдбата ни е в нашите собствени ръце и трябва да прекратим гражданската война, да се договорим за общо, колективно действие за смяна на системата, да установим правила, по които това, което ни се е случвало, повече няма как да се случва и тогава да търсим, тъй да се каже, честните и непорочните измежду нас, които могат да свършат работата.


Ако разговорът за политика и национално бъдеще започва с морала, няма да стигнем до никъде, ще се въртим в кръг. Нито Кенеди, нито Де Гол или Чърчил са били образци за морал, но идеите им са увличали след тях цели народи. Няма да намерим нито един сред нас, когото е невъзможно да опетним. Хората вървят първо след идеи, а след това след други хора.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (76)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 907 Любопитно

  Комбинацията "ГЕРБ-БСП" обаче ще доведе до смъртта на политическата система, защото ще убеди окончателно хората, че олигархията притежава всички партии без изключение и е готова на всичко, за да запази властта си.

  Първо - това е невъзможно. Второ - че всички са обвързани с олигархични структури е повече от ясно! И трето - БСП ясно показаха, че най-добре се съвмещават с ДПС, атака и НДСВ са само пължежа до пълното мнозинство!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 2. 2 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Оти са не сме убедени ли?

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 3. 3 Профил на lokes
  lokes
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Аман от Шамани , които се опитват да спасят вредния кърлеж БКП

 4. 4 Профил на Смърт на peterman! - Да живее "Икономедия"!
  Смърт на peterman! - Да живее "Икономедия"!
  Рейтинг: 554 Неутрално

  "Братско" рамо на Станишев?

  Knocking on heaven's door
 5. 5 Профил на mnogosamkrasiva
  mnogosamkrasiva
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Не мисля, че ще се стигне до там. Това ще означава пълно падение на политическата система в България. Не че не са способни на това, но все пак има някакви граници, които ББ не иска да преминава ми се струва.

  Винаги нося нож... в случай, че някой ми предложи торта
 6. 6 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 434 Неутрално

  В БСП почти липсват читави и модерно мислещи хора и ако не е електората им от възрастни хора имащи все още носталгия по комунизма отдавна да са в историята,

 7. 7 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1366 Весело

  "Войната вече придобива характер на класова борба, но едрият бизнес си има парламент, правителство, закони, полиция, данъчни и прочие, а дребният – нищо. Той не е политически представен, не разполага с политическо оръжие, за да води борба. БСП записа това на хартия в програмата си, заради което на изборите получи над потенциала си около 300 хиляди гласа от страна на дребните предприемачи, които никога до този момент не бяха гласували за БСП. С първите стъпки на парламента и правителството обаче ръководството на партията им се изплю в лицето и демонстрира ясно на чия страна ще играе."

  Асланов е преформулирал подписа ми.

  Ecrasez l’infâme
 8. 8 Профил на Biggus Dickus
  Biggus Dickus
  Рейтинг: 539 Весело

  Е то разцеплението в БКП винаги е било в резултат на количествените натрупвания - като се събере някакво количество материал, се изменя качеството, демек има някакви наченки на морал. В този момент обаче, решително се наместват кариеристите и безскрупулните "партийни членове" и го нацепват на идеалистите. Въпреки, че в днешната ситуация, баш лидера предпочита на него да му го нацепят, ама това е една друга работа....

  Just in general, any government throughout history hasn't really wanted its people to be educated, because then they couldn't control them as easily ...
 9. 9 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 968 Неутрално

  А акави поражения нанася участието на ДПС във властта, това някой пита ли? Олигархия, корумпирани политици, ДПС, Русия, Турция-всички са в един отбор-на корумпираните/корумпиращие и разграбващите! Колкото по-зле/ за нас, толкова по-добре/ за тях!
  Така както върви ското България няма да я има! Или поне не толкова голяма! 23 години узаконено разбойничество стигат

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 10. 10 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1227 Весело

  [quote#1:"madagaskar"]БСП ясно показаха, че най-добре се съвмещават с ДПС, атака и НДСВ[/quote]

  Така е. Бат Бойко се разсърди, че царя не го предложи за министър на МВР при тройкаджиите и......създаде Герб.

 11. 11 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  ГЕРБ-БСП не е комбинация бе Асланов,това са две страни на една и съща монета.Мутро -милиционери които заедно с ДПС разпределяха порциите.Нито БСП е лява партия,нито ГЕРБ дясна,пък още по малко ДПС либерална.Това са си точо партиите защитаващи олигарсите.

 12. 12 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1741 Неутрално

  Този червен картоф в случая е казал няколко верни неща.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 13. 13 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 640 Разстроено

  Анализите на анализаторите вече не носят информация.
  Животът в България е аналогичен на историите и ситуациите в
  "Зелки и царе" на О'Хенри и в книгата е забавно, но като го осъзнаеш като днешната реалност става отвратително.

 14. 14 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Не съм убеден , сигурен съм!

 15. 15 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 648 Неутрално

  В България има нужда от нормално и ляво, и дясно..В момента имаме псевдоизродчета БСП и ГЕРБ...Та донякъде е прав човека - да се правят отново избори след месец-два е пълна идиотия! Кой ще изберете ако има такива следващият месец да ви попитам???

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 16. 16 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 653 Неутрално

  "времеви лимит на правителството до май догодина"...

  Това е прекалено много време, за година кражбите и злоупотребите на новата коалиция ще надминат тройната. После пак ще трябва да идва някой отнякъде "да ни оправя". Твърде нагъл срок дава червения Асланов, но ако мине. Щом за ден-два направиха закона за Данс, значи са много работоспособни и за толкова могат да приемат поправки в избирателния закон. Не ни трябва чисто нов закон на тоя етап, смислените поправки ще свършат работа, а следващия парламент ще са занимава с ВНС и конституцията, ако е необходимо.

 17. 17 Профил на Ламбо
  Ламбо
  Рейтинг: 488 Неутрално

  ГЕРБ - БСП каква е разликата?

  Fortuna favet fortibus.
 18. 18 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2324 Неутрално

  [quote#5:"mnogosamkrasiva"]Не мисля, че ще се стигне до там. Това ще означава пълно падение на политическата система в България.[/quote]

  За съжаление, налице е политически клинч. Сега е лятоска и вече хората са на улицата, а какво ще стане, когато дойде времето на дълго отлаганите реформи в доста сектори и ще трябва наистина да се реже на месо. Да не говорим, че от 5-6 месеца има пълен застой по големите проекти. Последните 3-4 са на довършване и после ще зейне такава дупка, че десетки хиляди хора с натрупана уникална квалификация няма да има 2-3 години какво да правят, и най-вероятно ще си оберат чуковете от България.

  Правителство, което виси на 1 купен депутат няма да се справи с нищо от гореизброеното. Още повече че виси на нечистоплътна партия като ДПС, която след всеки спасен опит да се свали правителството ще иска все повече и повече власт (типичен пример: как извадиха своя подопечен Волен Сидеров при гласуването на правителството)

  Тоест, аз го виждам или неформална коалиция ГЕРБ-БСП под егидата на ЕС и президента, която да прокара тежките реформи, или наситина нови избори след няколкоко месеца, на цената на милиарди загубени еврофондове.

  Колкото до самите избори, до тогава Доган ще се е погрижил ДПС да стане втора политическа сила.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 19. 19 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2991 Неутрално

  "Комбинация ГЕРБ-БСП ще убие политическата система, ще убеди хората, че олигархията държи всички партии"
  Тоя май иска да скрие този факт. Та той е известен на всички вече. Друг е въпросът каква беля може да бъде такова правителство.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 20. 20 Профил на vento
  vento
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#17] от "Ламбо":


  [quote#17:"Ламбо"]ГЕРБ - БСП каква е разликата? [/quote]
  Стажа в БКП на ръководителите.

 21. 21 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2991 Неутрално

  [quote#15:"ostin22"]В България има нужда от нормално и ляво, и дясно..В момента имаме псевдоизродчета БСП и ГЕРБ.[/quote]
  А..а..а..а! Дойдохте ли на мойто!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 22. 22 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2952 Любопитно

  До коментар [#7] от "Graf":
  И как ще стане, Графе?
  Когато едрият бизнес в подавляващата си маса не е "производствен" и без "държавата", е наникъде, а срещу него стои дребният бизнес и предприемачество, които са без иновативният генезис, който да им осигури силата (извън бройката)?

 23. 23 Профил на lao
  lao
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Какво е бсп? Ами партия на престъпници и национални предатели, които системно нарушават законите на РБ и системно работят за интересите на шепа хора и на москва, в остро противоречие с интересите на народа.

  Какво е дпс? Ами същото. Съчалявам, но вече има достатъчно доказателства, че е марионетна организация на брутални, долни престъпници.

  Какво е атака? Ами абсолютно същото.

  Какво е герб. Ами група престъпници, които си угаждат на техните си интереси. И на този който плаща - тим, москва и т.н. Разликата с по-горните е единствено, че те се опитват и да не ядосат щатите и европа и обще взето им сътрудничат поне в борбата срещу тероризма, за да може поне да ги канят на срещи в ЕС и да могат да получават подкрепа от там.

  Какво още има да се заблуждаваме/те ?!?! Който е гласувал за тях или не е гласувал въобще, сега трябва да поеме отговорност и да поиска оставките им завинаги от държавна позиция, без значение дали е изборна или назначение.
  Не може да твърдиш, че искаш чест и достойнство в политиката и да гласуваш за тези хора и организации.
  НЕ МОЖЕШ!!!!!

 24. 24 Профил на vento
  vento
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#15] от "ostin22":


  [quote#15:"ostin22"]В момента имаме псевдоизродчета БСП и ГЕРБ[/quote]
  Защо "псевдо" ? И изродчета на какво? Доизкажи се де!

 25. 26 Профил на vento
  vento
  Рейтинг: 0 Неутрално
 26. 27 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  Ами прав е, но закъснял твърде много. Политическата система отдавна е убита, а доказателство за това е, че двете основни политически партии нямаха политически платформи за последните избори. Какво повече...
  И коалицията между тях също е факт, но досега разчитаха Болен да я прикрива.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 27. 28 Профил на lao
  lao
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Че откога "нови закони" и "нова конституция" са нещо което може да спре брутални престъпници, които на всичкото отгоре са узурпирали от край до край парламента?!
  Кога нови закони, са спирали крадците, бруталните престъпници и националните предатели?!?!

  НЕЗАБАВНИ ОСТАВКИ ОТ ПОЛИТИКАТА И ДЪРЖАВНА РАБОТА ЗАВИНАГИ!!! Това е което искаме да направите - герб, бсп, атака и дпс!

 28. 29 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#21] от "Храбър":

  В България има нужда от нормално и ляво, и дясно..В момента имаме псевдоизродчета БСП и ГЕРБ.- цитат на коментар #15 от “ostin22”
  А..а..а..а! Дойдохте ли на мойто!?

  Лека полека все повече хора започват да "излизат от матрицата". Започнат ли веднъж да мислят с главите си, а не дачакат готови инструкции, вече ще търсят само обективна информация.

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 29. 30 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  Юрий Асланов е умен човек ... ПОСЛУШАЙТЕ ГО !!! Да кажем че се сбъднат мечтите на калинките = заформи се една коалиция БСП-ГЕРБ и всички са щастливи по местата си ... Идва зима и "грозните пак са на мегдана с камъни и дърве" ... Правителството пада ... КОЙ ИДВА ПОСЛЕ ??? Престанете с Живковата "партия на целия народ" ! Дремокрацията работи с управляващи ... и опозиция, която да смени управляващите при евентуална криза оглавявайки и канализирайки протеста. Иначе следват барикади, хаос, кръв и сълзи.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 30. 31 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Политическата ни система
  отдавна я нема!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 31. 32 Профил на СВОБОДЕН
  СВОБОДЕН
  Рейтинг: 534 Неутрално

  ВСИЧКИ СА ДЕСНИ , АМА НЕМА ЛЕП ЗА ВСИЧКИ "ЛИДЕРИ" . 30 ПАРТИИ ПО 30 РЪКОВОДСТВА ,НЕМА .

  НЕМА ЛЕВА , ЗАТОВА БСП ИГРАЕ ТАКАВА .

  РАЗБИРА СЕ , ПРЕДСТАВЛЯВАТ , СЕБЕ СИ .

  НЕ СА ПАРТИИ , А СЕМЕЙСТВА .!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  СВОБОДЕН
 32. 33 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  [quote#23:"lao"]Какво е бсп? Ами партия на престъпници [/quote] [quote#23:"lao"]Какво е дпс? Ами същото. С[/quote] [quote#23:"lao"]Какво е герб. Ами група престъпници, [/quote]И така да е ... имат ли си по милион фенове??? ИМАТ СИ ги = техни са си !!! Ти и твоите защо ги нямате вече ? Нали имахте 2 милиона , ама ги излъгахте гадно и ви биха шута генерално.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 33. 34 Профил на snafuracer
  snafuracer
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Не е много ясно за каква система се говори, при положение, че единственото, което има значение са точно колко ще крадем.
  Ако някой от политиците ме убеди, че е в парламента заради идеите на партията си и заради едната заплата на депутат, аз лично ще му предоставя моята заплата до края на дните му.

  Жалки сте. Вяра на никой вече. Народът е озверял и някой ще го отнесе.

 34. 35 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  [quote#15:"ostin22"]В България има нужда от нормално и ляво, и дясно.[/quote]А имаме ли НОРМАЛНИ леви и НОРМАЛНИ десни които да гласуват за НОРМАЛНИ партии
  НЯМАМЕ !!! Имаме хора които искат да са "десни" , ама на държавна хранилка. Имаме и "леви" , ама са станали чорбаджии и мислят като изедници вече. Всичкото ни е сбъркано!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 35. 36 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 594 Весело

  Ако играта се води на инат, може да изкара и пълния си мандат. От това няма смисъл. Казал съм мнението си: трябва да се обяви времеви лимит за кабинета – примерно до май догодина
  ====
  Въпреки цялото ми отвращение от тази личност, се учудвам, че дори той критикува Гея? Не мога да повярвам!
  Явно сривът не ще да е 30% !!!
  Казано е: кой ако не Станишев ще затрие БСП!!!

 36. 37 Профил на vento
  vento
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#33] от "t' Ankus":


  [quote#33:"t' Ankus"]И така да е ... имат ли си по милион фенове???[/quote]
  И БКП имаше 1 200 000 ЧЛЕНОВЕ ... вкл. и ти самият!

 37. 38 Профил на za1221
  za1221
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Следващото правителство ще бьде на Синьото единство, реалноста го изисква, Бсп ще има само своя електорат както и Дпс, Атака ще бьде извьн парламента

 38. 39 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Асланов може да е комунист, но заглавието е абсолютно вярно. Ако ГЕРБ се хване в капана на договорките с БСП, ще има съдбата на НДСВ.

 39. 40 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#38] от "za1221":

  Ще бъде ама дали ще бъде? Дали има хора, които освен да се фръцкат и цупят, и да правят политика?

 40. 41 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  аз съм "ЗА" коалиция или програмно правителство на БСП+ГЕРБ, защото това ще бъде края и на двете партии (а и в интерес на истината изборните резултати го налагат). нека обаче другаря Асланов да не слага знак за равенство между политическите партии които са в парламента и политическата система. политическата криза ще се разреши само при пълен рестарт на политическата система.

  Истината ни прави свободни.
 41. 42 Профил на Антон56
  Антон56
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Не вярваме на комунистите в нищо, освен в едно - че ГЕРБ е мафиотска партия. Значи ако ГЕРБ е мафиотска, БСП какво е? Не е мафиотска, така ли?
  После - ГЕРБ и БСП са двете страни на една монета - олигархията. Така. Зад БСП се вижда кой стои след изборите - енергийната мафия, ТИМ, КТБ, медийната мафия, обръчите около ДПС и неговата върхушка, геополитическите интереси на Русия..
  Коя мафия/олигархия стои зад ГЕРБ тогава?
  Горните били зад ГЕРБ, но го разоставили. Защо? Твърдеше се, че ГЕРБ е управление на ТИМ. Впоречм, спомнете си кой го говореше - империята на Пеевски. Ако е така, защо ТИМ играе срещу ГЕРБ сега? Чии други интереси би могъл да прокарва ББ, при положение, че цялата олигархия в момента се олицетворява от кабинета Орешарски и парламента?
  Ставам все по-подозрителен от все по-очевидните усилия на БСП, ДПС и Атака, да повлекат със своето падане и ГЕРБ, а и Президента. За кой ли път поставям тези въпроси пред колегите тук, но никой не ми е дал досега смислени аргументи, освен "всички са маскари".
  Защо платените винаги издигат лозунги единствено срещу ГЕРБ и Плевнелиев? Иначе сред нормалните протестиращи има плакати и срещу ГЕРБ, но това не дразни, защото е проява на лично мнение. Когато обаче, платените орки по команда издигат еднотипни лозунги и те без изключение са срещу ГЕРБ и Плевнелиев, аз ставам изклъчително подозрителен.

  Нацизмът и комунизмът са еднакво престъпни.
 42. 43 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2177 Весело

  [quote#28:"lao"]НЕЗАБАВНИ ОСТАВКИ ОТ ПОЛИТИКАТА И ДЪРЖАВНА РАБОТА ЗАВИНАГИ!!! Това е което искаме да направите - герб, бсп, атака и дпс![/quote]
  А после кой? Новите им отрочета ли? Може би, вместо оставки, ще трябват повечко мажоритарни вотове, и по 12-тина общодържавни и по още 5-6 местни референдума годишно.
  От една страна никой няма да си плюе на името току-така, от друга страна лобитата ще бъдат спирани с "НЕ" от референдумите...
  Абе по-малко кокали и то само за породисти кучета, които слушат командите на суверена. Не като сега... с четири глутници, а ние да пипаме за камъни.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 43. 44 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#42:"Антон56"]Защо платените винаги издигат лозунги единствено срещу ГЕРБ и Плевнелиев?[/quote]
  Защо забравят Бойко?

 44. 45 Профил на hristo_gu
  hristo_gu
  Рейтинг: 221 Неутрално

  напротив аз искам такава коалиция - ще пишем история ако сини и червени управляват страната 4 години!
  стига с тази безумна конфронтация и компромиси!

 45. 46 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Възможността това правителство да се задържи е нулева.
  Комично е да повтаряш, че нямаш право на грешка и всеки ден да вършиш нови малоумия.
  Всеки може да управлява по добре от тази сбирщина глупци. Явно имат причини да упорстват, но няма как да оцелеят.

 46. 47 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 441 Неутрално

  рядко откровено интервю, макар че не харесвам особено г-н асланов

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 47. 48 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Колко правилно го е казал човека. Затова ходя за гъби. Всички до един са обвързани с олигархията. Вички до един,нямат кауза зад която да стоят. Имат само една обща кауза,Д А Л А В Е Р А Т А.Каза им го в очите един бивш син депутат, понастоящем джи-пи в град Рила.

 48. 49 Профил на frequentflyer
  frequentflyer
  Рейтинг: 434 Весело

  червения шаман не знае вече на кой гоце да се кланя

 49. 50 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Асланчо, ти пак мнения даваш. Тя твойта партийка държи мафията. Помним кой 50 години дерибействаше чрез ДС.

 50. 51 Профил на kepler
  kepler
  Рейтинг: 434 Неутрално

  За първи път виждам логика в мислите на Асланов.
  Всъщност целта на компартията винаги е била да натяква на хората че са нищо повече от овце, които просто трябва да слушат централното си ръководство. Затова тази формулировка за олигархичния модел съвсем естествено пасва на тяхната идеология и нищо чудно Станишев са се извърти и да приеме офертата на Борисов за сътрудничество, естествено в името на нацията.

 51. 52 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Лелеяни мечти! ГЕРБ никога няма да пусне дори и сламка на давещата се БСП. Шаманите в едно трябва да са сигурни - БСП отива за скраб. И повече да не ни занимават с червените боклуци, няма смисъл да се хабят, овцете свършиха!

 52. 53 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2177 Неутрално

  [quote#48:"neznaiko_2011"] Затова ходя за гъби. [/quote]
  Проблема с политиката е, че дори ти да не се занимаваш с нея, то тя задължително се занимава с теб.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 53. 54 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Докато има "Андрешковци" край на БСП няма да има.

 54. 55 Профил на Живко Якимов
  Живко Якимов
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Аз пък искам да има коалиция ГЕРБ-БСП - най-вече за да могат видят всички, че между двете партии няма особена разлика. За голямо съжаление, все още има доста заблудени хора, които смятат че ГЕРБ не били "чак толкова зле", или още по-лошо, че били дясна партия.

  Наистина, циркът ще продължи още, но най-добре е на всички да им стане ясно как ГЕРБ и БСП са еднакво вредни, след което най-накрая ще може да се почне на чисто.

  Насилието е последното средство на некомпетентния.
 55. 56 Профил на damianrm
  damianrm
  Рейтинг: 434 Весело

  БСП + ДПС да пишат новия изборен закон е същото, като да помолиш вълка да не яде агнетата, защото на тях /агнетата/ не им е хубаво. хахахаха Изхода е - народа да стане вълк /което и прави чрез протестите/ и под негов диктат да се напише новия закон - а след това да си ходят, и да се радват че не са изядени /т.е осъдени/. Полека лека, това ще стане - ще видите! Оптимист съм ...вече е ясно на всички, че или ние, или те, ама те са няколкостотин човека - олиграси + политици върхушка, докато ние сме милиони ... не бих заложил на тях!!! А вие ???

 56. 57 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 701 Весело

  Когато социолозите в една държава станат моралисти, работата не е добре, таваришч Асланав...

 57. 58 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3353 Неутрално

  Щом не са успели да разберат кой все пак е предложил шефа на ДАНС, озаначава че превратаджиите за откъсване на България от ЕС и НАТО са само притаени и ще е наивност да се вярва, че тези хора ще престаната да работят по поставената им задача.
  Щом държат на колективната отговорност задължително е завераджиите да бъдат изритани от властовите позиции.
  По именно това са:
  Миков като участник в среднощното печатане на Държавен вестник.
  Орешарски - участник в тайната завера и лъжата му че е информирал партньорските служби.
  Сергей Станишев - пряк участник в пуча.
  Лютфи Местан - пряк участник в пуча.
  Главния Прокурор, ако иска да остане на позицията трябва да разкаже на обществото кой точно е поискал скростната среща с него.
  Преките участници напущат Парлачента веднага, без никакви уговорки. Ако иска Парлачента да продължи работа на тяхно място влизат нови.
  Заместник на Оришарски става Премиер докато се подготвят новите избори.
  Ако този вариант не ги устройва - всички вкупом да си ходят и по процедурата.

 58. 59 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1988 Весело

  "От последното – през 1996 г. са изминали 17 години."

  Моооля?
  За 'кво говори този?
  Къде са Червеняков и Гечев - в нЕкоя друга БСП?
  Комунягите ги държи единствено партийната дисциплина!
  Благодарение на нея в БСП все още са хора като самия Асланов, който го раздава "инакомислещ" по нЕкои въпроси.
  За разлика от другите партии(досега) БСП не изхвърли от редиците си нито Премянов, нито Виденов. Вярно че ядоха лобута, но не са им спрели съвсем кранчето. Партията е една голема корпорация в която бизнес има за всеки. За разлика от коалиц'ьонния партнЕр ДПС, където алъш вериша е само за който посочи Доган!

  I Want To Believe
 59. 60 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  този номер можеше да стане досега ,ГЕРБ в комбина с БСП ,само ,че начело с друг вожд унапр Янаки Стоилов ,който спокойно може да е следващия бос на БСП ,само ,че смятач ,че Доганчето пак ги хлъзна ,като избра Пеевски и хлазна БСП по спиралата надолу ,сега всички са предимно против БСП и сергейчо ,а това също е политика

 60. 61 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  [quote#47:"彼得。斯托亚诺夫"]рдко откровено интервю, макар че не харесвам особено г-н асланов [/quote]
  Да,наистина.И аз се впечатлих.

 61. 62 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Още едно червено говедо се появи на хоризонат..

  Абе Капитал - престанете да давате думата на тия червени, гнусни социолози или по-скоро социопати...

 62. 63 Профил на Urkobozambo
  Urkobozambo
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Юрий Асланов: Комбинация ГЕРБ-БСП ще убие политическата система...

  Комбинирайте, анализирайте,..
  - правете каквото искате... - вие сте напаст,..
  и го разберете за винаги..
  - Не искаме доказани агенти, ..
  работещи за ДС , КГБ, и др. служби
  да правят закони в парламента,
  и да ни управляват...

  - Ако лидерът ви Станишев.. е психопат,
  разбирам, но ако не е, той трябва да е подсъдим..
  - за връзки с мафията и анти държавна дейност.
  - Направи го.. пред очите на цяла България..
  Отговорността е негова..
  - Да не би поразията , която сътвори,..
  да е била за благото на хората...


  urkobozambo
 63. 64 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Общо взето, празни приказки.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 64. 65 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Общо взето, Асланов е прав в разсъжденията си.

 65. 66 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 565 Неутрално

  "..съдбата ни е в нашите собствени ръце и трябва да прекратим гражданската война, да се договорим за общо, колективно действие за смяна на системата, да установим правила, по които това, което ни се е случвало, повече няма как да се случва.."

  Мисля, това е пътя.Повечето хора обаче, не са готови за него.
  Когато обществото се излекува от партийните пристрастия ще разбере, че всички сме от едната страна на барикадата. Имаме общи интереси и общи неприятели. Но ние сме достатъчно глупави и не разбираме , че продължаваме щедро да раздаваме баницата от една партия на друга ...

  Stupid people make me sick
 66. 67 Профил на kyphacah71
  kyphacah71
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Ей ,тарикат - Комбинация ГЕРБ-БСП в затвора , только и само ще освежи политическата система - не го ли знаеш бе ,грузински еврей- маймуно долна ,мягко говоря на тибе ??

 67. 68 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 565 Неутрално


  Комбинация ГЕРБ-БСП ще убие политическата система
  Юрий Асланов

  Тогава аз съм за точно тази комбинация.
  Политическа система която обслужва партийната номенклатура и страхува гражданите , не ни е необходима.

  Stupid people make me sick
 68. 69 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1663 Весело

  [quote#59:"2.5"]БСП не изхвърли от редиците си нито Премянов, нито Виденов. [/quote]

  Виденов отдавна не е в БКП. Как пък можеш да сравняваш Премянов с Виденов?

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 69. 70 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 804 Неутрално

  "Войната вече придобива характер на класова борба, но едрият бизнес си има парламент, правителство, закони, полиция, данъчни и прочие, а дребният – нищо. Той не е политически представен, не разполага с политическо оръжие, за да води борба. БСП записа това на хартия в програмата си, заради което на изборите получи над потенциала си около 300 хиляди гласа от страна на дребните предприемачи, които никога до този момент не бяха гласували за БСП. С първите стъпки на парламента и правителството обаче ръководството на партията им се изплю в лицето и демонстрира ясно на чия страна ще играе." Цитираният откъс съдържа най- ценното от интервюто. Всъщност БКП си смени името с БСП , прие основните идеи на европейските социалисти и се превърна в една дребно буржоазна партия. Дребни буржуа в България обаче няма. В България има МАФИЯ- държава в държавата. Зад паравана на държавата и за сметка на държавата се развиват с помощта на управляващите партии всички атрибути на МАФИЯТА: ХАЗАРТ, ТЪРГОВИЯ С НАРКОТИЦИ, ПРОСТИТУЦИЯ, КОНТРАБАНДА, РЕКЕТ, ИЗНУДВАНЕ, ШАНТАЖ, ПОДСЛУШВАНИЯ, МАНИПУЛИРАНЕ НА СЪДЕБНАТА СИСТЕМА, РАЗДАВАНЕ НА НЕОБЕЗПЕЧЕНИ КРЕДИТИ ПРИ ОГРОМНА ЛИХВА, РАЗЦЪФТЯВАНЕ НА БИЗНЕСА СЪС ЗАЛОЖНИТЕ КЪЩИ, ПЪЛЕН ДИКТАТ НА МОНОПОЛИЗИРАНИ СТРУКТУРНИ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО. Социалистите все още се наричат помежду си "другари", като с това се опитват да се дистанцират от "простолюдието". Само че! Само че! Ние не искаме повече да слугуваме на МАФИЯТА. Искаме да си имаме наша собствена БЪЛГАРИЯ, ДЪРЖАВА КОЯТО ДА НИ ЗАЩИТАВА ОТ ОКОЛНИЯ СВЯТ, ДА БРАНИ ИНТЕРЕСИТЕ НИ И СЕ ГРИЖИ ЗА НАС. Бъдещето е на партиите с лява ориентация, които могат да организират и защитават неспособните да се организират и управляват сами, които да пазят народа от МАФИЯТА!

 70. 71 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  В предаването на Маргарита Михнева НЕУДОБНИТЕ по Канал 3 (мисля че последното) беше казано че Юри Асланов бил "брат" на Сергей Станишев, тъй като бил осиновен от стария Станишев. Може да видите това предаване в Мрежата.

  The best way out is always through Robert Frost
 71. 72 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2040 Любопитно

  "Комбинацията ГЕРБ-БСП обаче ще доведе до смъртта на политическата система, защото ще убеди окончателно хората, че олигархията притежава всички партии без изключение и е готова на всичко, за да запази властта си."

  Нима и сега някой се съмнява в това? Бих оспорила единствено частта, че ГЕРБ-БСП-ДПС-АТАКА са ВСИЧКИ партии, доста коварно внушение.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 72. 73 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 773 Неутрално

  Другарю Асланов,

  Комбинацията герб-бсп е логичния завършек на целия политически цирк, който се разиграва вече повече от 12 години.
  Много правилно го нарекохте комбинация, защото вие сте си в комбинация от край време. Не смятайте изцепките на борисов за нещо сериозно. Генетично сте си едно!

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 73. 74 Профил на Konstantin Kostadinov
  Konstantin Kostadinov
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Дневник, защо наричате това недоразумение социолог? Каква работа има Асланов в Дневник?

  Вижте това:
  http://www.izbori-2013.org/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%BD%D0%BE%D0%B7%D0%B8/item/578-%D0%B0%D1%84%D0%B8%D1%81-%D1%80%D0%B7%D1%81-%D0%B2%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0-%D0%B2-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0-%D1%81-5,2-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0

  АФИС: РЗС влиза в парламента с 5,2 %
  Ако изборите са днес, РЗС влиза в парламента с 5,2 % . Първото място продължава да заема ГЕРБ - с 31,6 %. След него се нарежда БСП с 28,3 %, това сочат резултатите от национално представително проучване на обществено-политическите нагласи на АФИС. В него са участвали 1050 души. "Атака" получава 8,4 %, "България за гражданите" - 4,9 %, а НФСБ - 4,8 %.

 74. 75 Профил на Vladimir
  Vladimir
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Комбинация БСП-ГЕРБ не само ще убеди хората, тя и ще ги разяри и вбеси. И тогава просто няма да имат къде да се скрият и няма да има какво да ги Спаси. Вярно, мнозина ще си запазят милионите, но ще им се наложи да идат другаде - заедно с децата си.

 75. 76 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  Интересното е, че всички про-БСП в един общ хор пеят "Избори догодина до май". Явно това е мантрата за спасяване на БСП и този срок им трябва, за да успеят дотогава да изпълнят плана за това. Или пък да откраднат много големи пари - Белене, 36 милиарда спестявания... нещо от този род.

  На мен много ми се искаше да ги видя как ще се озъбят пред недоволството на хората от тежката зима но силно се опасявам да не направят големи бели дотогава. Затова оставка ВЕДНАГА и курс към избори!

  Впрочем днес по Канал 3 при Мая Манолова видях представител на партия с претенциозното име "Партия на емигрантите". Винаги когато видя нещо с име с големи претенции и предназначено да привлича вниманието ставам предпазлив. Е, познайте какво искаше този който има претенциите да представлява всички емигранти? Същото което БСП - избори догодина, машинно гласуване, изцяло нов изборен кодекс и т.н.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK