Пламен Андреев: Новият кмет на Варна трябва да вижда грамадата под прозореца си

Пламен Андреев

© Цветелина Николаева

Пламен АндреевПламен Андреев е строителен предприемач, управител на "Планекс холдинг" - една от най-големите компании в бранша у нас, базирана във Варна. Андреев никога не е бил безразличен към политиката и през 2007 година спечели мандат като общински съветник в града от партията "Глас", чийто председател е и в момента. Тя няма представителство в местната власт и не е подкрепила никой от кандидатите за кмет на Варна на изборите, които предстоят в неделя (30 юни). С него разговаряме за бизнес средата в момента, очакванията след предстоящите частични избори за кмет на Варна в неделя, 30 юни. 


През последните месеци цените на недвижимите имоти бележат лек ръст нагоре. Означава ли това "светлина в тунела" за строителния бизнес?


- Същественото в момента са не толкова цените, а оборотите – т.е. реализираните продажби. Рано е да се говори за тенденция, въпреки че пазарът е относително спокоен и качествените имоти имат търсене при цени, отговарящи на вложения в тях материален и интелектуален ресурс.
А с какви поражения ще излезе от кризата строителния бизнес?


- Най-сериозният проблем е липсата на нови поръчки, което е логично в неблагоприятната инвестиционна среда. Респективно "излизането" на нов обект на пазара е свързано с много ниски цени на договаряне, което води до декапитализация на фирмите, намаляване на заплащането на труда, а за печалба и развитие – просто няма място да се говори. Сериозен проблем произтичащ от необезпечеността с работа са и трудностите да се задържи качествения административно-технически персонал – обикновено млади хора, в които са вложени много средства и време, за да научат "занаята" в реални условия.


За съжаление нашата държава (освен в инфраструктурното строителство) не направи нищо, с което да подпомогне с обществени поръчки фирмите занимаващи се с високо строителство.


През 2011г. Институтът за пазарна икономика (ИПИ) нареди Варна на едно от последните места в страната според състоянието на бизнесклимата в града, осигуряван от общинската администрация. Обективна ли беше тази оценка?


- Вероятно е обективна. Този резултат е следствие от дългогодишното бездействие на администрацията по привличането на инвестиции в региона, било по линия на еврофондовете, било по инвестиционна програма с общински или държавни средства, било и от частни инвеститори. За последните години във Варна, освен моловете и хотелите – няма крупен проект, който да привлича индустрия, логистика, обществени функции и т.н.


Като административно обслужване "иглените уши" ставаха все по-малки, проверките на контролни органи и глобите все повече и повече, което ме кара да си мисля, че ограничаването на бизнеса е било целенасочено.


Чуваемостта на администрацията към проблемите на бизнеса бе със затихващи функции и резултата е налице.


Какви са конкретните трудности, които бизнесът изпитва заради политическата нестабилност в страната през последните шест месеца?


- Освен проблемите, които са факт и в момента, политическата нестабилност води и до отлагане или отказ от страна на малкото останали инвеститори в т.ч. и чужденци – купувачи на имоти, на решението за влагане на пари в България.


Политическата нестабилност води и до намаляване на административния капацитет, респективно апатия и нежелание за работа, което практически спира дейността на бизнеса.


Смяната на хора на съответните държавни и общински постове блокира взаимоотношенията в ход или новите проекти.


Вашата компания е регистрирана във Варна. Като предприемач какво мислите за причините, довели до това градът да се превърне в "столица на протестите" през февруари и март т.г?


- Варна е "византийски град". Тук хората имат самочувствие на граждани от втория град в страната. Варненци не обичат много да харчат, но и не прощават ако някой ги краде.


Когато всяка година се харчеше бюджет от 220 ÷ 230 млн. лева и кредитите на Общината растяха (бяха близо 90 млн. лева, сега в момента не знам колко са), а срещу това има дупки и мръсотия, а няма нови улици и детски градини, ясно е, че този ден, в който избухна протеста, се чакаше.


Управлението на публичните средства бе в ръцете на няколко човека и смея да твърдя, че с планирането на бюджета и разходването му в детайли не са наясно дори и общинските съветници.


Дистанцирането на властта от гражданите, високомерието на политиците и съмненията за злоупотреби изкараха хората на улицата.


А беше ли еднозначна оценката, с която хората от реалния сектор в града посрещнаха оставката на бившия кмет Кирил Йорданов?


- Може би не на всички, но за мнозинството – да. Не искам да коментирам повече, за мен тази тема приключи.


С какво натежа най-много управлението на Кирил Йорданов на бизнеса?


- По-скоро му олекна. Не е нормално да липсва диалог с "кокошката, която снася яйцата".


В неделя във Варна предстоят частични избори за кмет на града. Очаквате ли поражение за статуквото след тях?


- Не знам. След като протестите "доведоха" до патова ситуация след парламентарните избори...


Моето мнение за философията на управление на общините е коренно различно от сегашният модел. Имаше една поговорка навремето – "Политика служба не тика". Ако на национално ниво се определят посоки на управлението – ляво-социално или дясно-прагматично и насочено към увеличаване на стандарта, то една Община има за цел да събира собствените си приходи и заедно с делегираните средства от държавния бюджет да осигури харчене на тези пари по такъв начин, че гражданите й да живеят добре. Да осигури необходимото за здравеопазването и образованието, за детски градини и улици, за сметосъбиране и почистване и т.н. Къде тук има политика? Нима общината ще забрани социалното подпомагане или ще раздели целият бюджет между социално слабите.


Затова кметът трябва да бъде добър мениджър, а Общинският съвет съставен от най-почтените хора от града, представители на отделните браншове и специалисти в професията си. Те да определят отговорно приоритетите на града и независимо от политическата власт тези приоритети да се следват във времето. Този "общински борд" трябва да е ограничен с мандатност и да не получава възнаграждение – само на обществени начала. Признанието да си там е въпрос на престиж. Някой може да ме упрекне в утопия, но аз мисля така.


Тримата основни претенденти за кметското място във Варна - Иван Портних (ГЕРБ), Христо Бозов (подкрепен от БСП) и Чавдар Трифонов (независим, подкрепен от десни политически формации) проведоха редица срещи с бизнеса по време на кампаниите си? Впечатлиха ли ви или ви разочароваха?


- Познавам лично и тримата кандидати и всеки един от тях има лични качества и достойнства достатъчни да се кандидатира за кмет. Познавам и повечето от останалите кандидати.


В духа на настоящето, което се случва в страната, ми се иска бъдещият кмет да не е зависим от партии, а да управлява града добре, без да се прави сметката дали е от партията, управляваща страната или не. Варна, въпреки значимостта си за страната, е била недолюбвана по партиен принцип и ние знаем какви са последствията от това.


Освен това знам какво значи да се явиш на избори като като независим и да се изправиш пред обществото, стъпил върху знанията и възможностите си. Има разлика, с това да си номиниран от партийните централи и да си длъжен да приемеш участието си в такъв избор.


Иска ми се да заложим на енергията и младостта, на необходимостта от безкомпромисно доказване пред обществото, на нов модел на управление отворено към гражданите, бизнеса, културата, спорта, на креативност и честност. Искам да виждам моят кмет по улиците на Варна, а не само на трибуните или в залостените кабинети. Искам да мога да му кажа: "Кмете, онзи твой служител ме размотава или не си върши работата и т.н.". Искам моят кмет да ме покани и да ме пита: " Как мислиш – защо ремонтите на улиците са некачествени и можеш ли да ми помогнеш да реша проблема?" или "Как можем да осигурим средства за строителство на пет нови детски градини и да решим проблема за пет години напред?"


Кандидат-кметската кампания ме разочарова, защото липсваше сериозен дебат. Да не се дебатира сега е може би политически инструмент, но Варна е изправена пред труден избор и има риск липсата на спор и скритата конкуренция да удължат още агонията на града, до следващите, редовни избори през есента на 2015г.


Аз лично бих дал шанс на "новият кмет", на такъв, който не се е докосвал до далаверки и чиновничество. Да си бил политик в "демократична" България или чиновник е тежка болест. Ние гражданите на Варна трябва да ваксинираме предварително новия кмет. Искам да имам надежда за по-добра Варна.


Предложих на кандидата Чавдар Трифонов (по време на срещата с Камарата на строителите) на мястото на грамадата от камъни пред Общината, с дарителски средства да се направи бронзов паметник на "Грамадата" и всеки кмет, всяка сутрин, като отиде на работа да я вижда.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1441 Весело

  "Глас"-овит си, че и напорист, въпреки... непосредствеността в погледа. Първо някой трябва да измие джамовете във Варна, безценно, после можем и да погледнем през тях.

  Свобода за Надежда Савченко!
 2. 2 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 579 Неутрално

  дано най-после на някой да му писне от боклуците,камъните и да ги измете от там, дай боже новия кмет да мисли като мен !!!

 3. 3 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  " Сериозен проблем произтичащ от необезпечеността с работа са и трудностите да се задържи качествения административно-техническ персонал..."

  Нищо, нали си задържате всички роднини и приятели постъпили на работа при вас по шуробаджанашка линия, а останалите дошли по каналния ред си и отиват по същия, кой напуснал кой изхвърлен. А качеството на работата ви е познато на всеки докоснал се до нея. След вас и потоп. Най- важното обаче е да има подобни локуми за такива интервюта, в които поне да изглеждате компетентни.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 4. 4 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Добри разсъждения на професионалист знаещ отвътре проблемите във Варна .Подкрепям изцяло идеята за паметник -Грамадата ,пред Общината-едно от малкото смислени предложения.

 5. 5 Профил на Волен от Ривиа
  Волен от Ривиа
  Рейтинг: 481 Неутрално

  Новият кмет трябва да работи, не да гледа през прозореца! И то да работи така, че хората сами да махнат камъните.

 6. 6 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#2] от "florencia":


  дано най-после на някой да му писне от боклуците,камъните и да ги измете от там, дай боже новия кмет да мисли като мен !!!"

  -Сакън-да не се пипат.Скоро ще са необходими за мятане.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK