Иван Портних: Примерът на бургаския кмет ме накара да се занимавам с политика

Иван Портних

© Дневник

Иван Портних"Дневник" изпрати пет еднакви въпроса към тримата основни претенденти в надпреварата за кмет на Варна. Тяхната цел беше да покажат оценката им за стила на 14-годишното управление на Кирил Йорданов и резултатите от него, да кажат как ще работят с мнозинството в Общинския съвет, което подкрепяше бившия варненски кмет до последния момент от недовършения  му четвърти мандат и да посочат първите три стъпки, които ще предприемат,  ако спечелят изборите. Ето отговорите на Иван Портних - кандидат на ГЕРБ.


Каква е вашата дефиниция за "модела "Кирил Йорданов" , срещу който Варна въстана през зимата и пролетта на тази година?


- Ще ви кажа какъв е "моделът Иван Портних": усилена и компетентна работа с еврофондовете, резултатно и съобразено с неотложните нужди на варненци разпределение на разходите в общинския бюджет, финансова независимост на Варна от централна власт, работа, работа, работа. Не крия, че примерът на бургаския кмет Димитър Николов е една от причините да се впусна в тази битка и да започна да се занимавам с политика въобще.
Спомнете си, че преди 6 години той спечели в кървава битка срещу същата конфигурация от интереси и обвързвания, обслужвани с години. Излезе победител от този неравен сблъсък след балотаж и много компромати. Един мандат по-късно той отново стана кмет на града – безапелационно, дори без предизборна кампания.


И през тези първи 4 години никой не му изсипа торба с пари наготово – той стана кмет по време на тройната коалиция. Ето този модел ме запали за политиката: писане на проекти, разумно и целесъобразно харчене, активни действия, работа, работа, работа.


Как ще убедите избирателите си, че като кандидат за кмет имате честното намерение да сложите край на олигархичния модел в управлението на Варна?


- Първо, беше важно, че успях да убедя себе си, че това е възможно и точно аз мога да го направя. И точно с това се занимавах през последните 10 месеца – разбивах стени, "зидани" с години, които пречеха на развитието на Варна. Стени, заради които истинските, градивните проекти бяха "табу", стени, изградени от милионите, потънали в кръпките, които станаха символ на града, защото не са само по улиците: с кърпене и запушване на дупки са решавани, временно, наужким, проблемите на града. Резултатите от тези битки вече са налице и много скоро варненци ще ги видят по промените в града, които ще започнат още тази есен.


Въпреки саботажите, за съжаление това е точната дума, на всички, за които старото статукво в управлението на Общината се беше превърнало в начин на живот. Работата с европейските средства, а за следващите 7 години във Варна става дума за близо 1 милиард лева, които могат да бъдат усвоени, е естествен регулатор срещу "олигархичния модел". Знаете, че контролът по избор на изпълнител и качеството на работата тук е изключително строг и прецизен. Факт, с който можем да обясним слабото участие на Варна досега в работата с европейските и национални програми.


Не веднъж през последните месеци съм говорил за това колко проекта за десетки милиони са били необяснимо отказани, отклонени или просто забатачени. В многобройните ми разговори с протестиращите през март се роди моделът на гражданския контрол, който включва пълна прозрачност в управлението на града и харченето на парите му. Този модел подлежи на развитие и той е най-силният ми съюзник срещу случвалото се досега.


Как ще работите с Общинския съвет във Варна, в който мнозинството подкрепяше бившия варненски кмет до последния момент преди той да подаде оставка на 6 март т.г.


- Не мога да се съглася с Вас, че Кирил Йорданов и администрацията му се радваха на пълно одобрение от страна на Общинския съвет. Дори само с начина, по който беше прекроен бюджетът, предложен от него за 2013 г. Предложих радикални промени в разпределението на разходите – отпадна залата за бадминтон и затъналото в съдебни спорове продължение на бул. "Левски", за които бяха предвидени милиони.


Предложих на Общинския съвет тези пари да бъдат пренасочени към цялостно преасфатиране на булеварди и улици. Така се стигна до безпрецедентния пълен ремонт на бул. "Сливница". Оказа се, че въпреки всички модели и вечното "няма пари" подобни "чудеса" са възможни във Варна. Колкото до ремонта на бул. "Владислав", той беше направен с пари от държавния бюджет – предполагам забелязахте дъждовната канализация, която се довършва там сега, и която ще реши проблема с локвите, за който "Дневник" алармира по време на ремонта.


Парите за ремонт на булевард във Варна бяха планирани още за миналата година и той можеше да се случи много по-рано, а не както ни обвиняват сега – предизборно. Не се случи именно заради "олигархичния" модел, както го наричате: проектът за рехабилитация на бул. "Трети март", който общинската администраци предложи, беше неимоверно раздут като разходи, в него буквално се дублираха, даже повтаряха по няколко пъти едни и същи дейности.


Този опит за източване на държавния бюджет беше пресечен, но и бул. "Трети март" остана като лунен символ на старото управление.


Ако станете кмет на Варна, с какви аргументи ще накарате избирателите ви да повярват, че ще започнете да работите "начисто" в полза на града?


- Едно от условията, които аз като председател на най-голямата група в Общинския съвет поставих пред предложения от нас временен кмет Христо Бозов, беше уволнението на голяма част от заместниците на Кирил Йорданов, от директорите на дирекции и други ключови администратори. Това не се случи и г-н Бозов загуби нашето доверие. Всички други намеци около неговото отстраняване са спекулации. Хаос при началото на ремонта на "Сливница" и отказ да започне "на чисто" бяха единствените причини за това тежко в тази обстановка решение. Незабавни структурни промени, радикални действия за унищожаване на "властта на химикалката", край на мита, че гражданите са тук за благото на чиновниците, а не обратното.


Кои ще бъдат първите три важни проблема на Варна, които ще решите като нов кмет, в случай, че победите опонентите си на предстоящите частични избори Варна?


- Тотална забрана за автомобилите в Морската градина. Край на проблема с недостига на места в детските градини – до 6 месеца.


Начало на ремонта на пешеходната зона и разширяване на пешеходния ринг до Римски терми – непосредствено след края на активния туристически сезон и след избора на изпълнител, необяснимо спрян от временния кмет.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  А кое те доведе във Варна... преди има-няма 10-тина години?

  Свобода за Надежда Савченко!
 2. 2 Профил на ikar
  ikar
  Рейтинг: 524 Неутрално

  мило дневниче,за колко се продадохте на герп защото още си спомням воплите че някои искаше да ви закрие преди няколко месеца??

  в събота-СОРОС-иада,в неделя-ПРОКОПИ-ада
 3. 3 Профил на ikar
  ikar
  Рейтинг: 524 Неутрално

  тоз е милионер само от държавна чиновническа служба,явно иска да стане милиардер....

  в събота-СОРОС-иада,в неделя-ПРОКОПИ-ада
 4. 4 Профил на ikar
  ikar
  Рейтинг: 524 Неутрално

  а бургаският кмет завлече в своето портмоне към 40 млн от едни заменки .....

  в събота-СОРОС-иада,в неделя-ПРОКОПИ-ада
 5. 5 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  До коментар [#1] от "GogoPG":
  Дойде за да 0сере гранда , сега и града иска

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 6. 6 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 581 Весело

  До коментар [#2] от "ikar":

  Не се хаби който има откраднати парички лесно се дават .Само че инвестицията е губеща ..

 7. 7 Профил на billybadboy
  billybadboy
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Спасе, до ТИМ що не изпрати въпросите? Те щяха да ти отговорят вместо кандидатите.

 8. 8 Профил на Gianpiero
  Gianpiero
  Рейтинг: 436 Неутрално

  До коментар [#2] от "ikar":

  Под статията има линкове и за другите кандидати.

 9. 9 Профил на ikar
  ikar
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#8] от "Gianpiero":

  видях ги малко по-късно но пък въпросите остават

  в събота-СОРОС-иада,в неделя-ПРОКОПИ-ада
 10. 10 Профил на ikar
  ikar
  Рейтинг: 524 Весело

  срещу името на бургаският кмет напишете КОРАЛ и четете,след това ще ви стане ясно защо портних толкова иска да е като него

  в събота-СОРОС-иада,в неделя-ПРОКОПИ-ада
 11. 11 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 831 Неутрално

  Много му се иска на този Портних да краде като за световно като бургаския кмет, но за негово съжаление централната власт дори да е гербаджийска, вече няма да е толкова стабилна, както беше доскоро. За сведение бургаския кмет вече неколкократно заяви, че трудно ще осигури заплати дори за общинските служители, т.е. кранчето вече едва капе!

 12. 12 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  Любителите на минусите - познавам го лично като колега и знам що за стока е. Знам , че едно собствено решение няма , всичко му се казва. Защо мислите , че го дръпнаха в ГЕРБ ?! От две години е с български паспорт. Ако той стане кмет някой друг ще управлява Варна с неговия подпис.

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 13. 13 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#7:"billybadboy"]Спасе, до ТИМ що не изпрати въпросите?...
  ---------------------------
  +++++++++++

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 14. 14 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2768 Неутрално

  Да не забравяме, че има избран победител за строежа на нова съдебна палата на Варна. Фирма от трявна, с предмет на дейност "почистване на прозорци по алпийски способ". Другите кандидати (родни и световни конгломерати) бяха отстранени, защото обектът бил "секретен", а те нямали сертификат от ДАНС.

  Чакат се парите, да почне сторителството....

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 15. 15 Профил на pesho_
  pesho_
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Ей, мафиот!
  Кой пример, как се крадне ли?

  Гербаджийски боклуци! Срам за нацията!!!

  Прокуратурата: Цветанов е извършил престъпление
 16. 16 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 910 Весело

  Този не ми е иkтересен.Довечера в "Комиците",има един Портев,дано да го има,много е свеж.

 17. 17 Профил на saopaolo
  saopaolo
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Колкото и да злобеете, иситнита е , че Портних е единствения можещ изнаещ какво да направи кмет, който ще подобре града и ще вкара свещи европейски средства, и градът ще се развива с големи крачки.

 18. 18 Профил на saopaolo
  saopaolo
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Така че не слушайте платените коментари целящи само да обиждат и провокират негативи. Мислете добре, и дайте гласът си не по емоция, а за този който е най-добрата алтернатива на Комунисти и поставени лица като Бозов и Чавдар Трифонов!

 19. 19 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 579 Неутрално

  щом бургаския кмет го е подтикнал към такова съдбоносно решение, да Накажем бургаския....

 20. 20 Профил на dragneva
  dragneva
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Това е човека за Варна

 21. 21 Профил на Иван Стаматов
  Иван Стаматов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Свястно ми изглежда момчето. От доста години чакаме подобна кандидатура във Варна, за която човек да гласува с кеф.
  Пожелавам му по- големи успехи от тези на бургаския кмет.

  Кайзен
 22. 22 Профил на saopaolo
  saopaolo
  Рейтинг: 237 Неутрално

  не мога да разбера хората, които коментират отрицателно тази статия. В случай, че не са варненци - ок. Варненци, истиснските варненци не могат да не отрекат добрите нагласи на този човек!

 23. 23 Профил на saopaolo
  saopaolo
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Колкото и да отричат, Портних направи много за Варна! Влезе в Общинекия съвет и разцъка всички закостенели практики. Уволни Радушев, Камов и други. Показа, какво е европейски проект за Варна, успя в рамките само на година да реализира първи успешен европроект за града ни! На път да стори това и със следващи такива. Защо да не е той новият кмет?

 24. 24 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2768 Неутрално

  [quote#23:"saopaolo"]успя в рамките само на година да реализира първи успешен европроект за града ни![/quote]

  Честито! Остават още само 3 и ще догоните община Годеч!

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 25. 25 Профил на saopaolo
  saopaolo
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Аз съм ЗА Портних, защото ми омръзна все едни и същи муцуни да гледам в Общината ни! Омръзна ми да ни правят на овце! Нека дойдат други лица!

 26. 26 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2768 Неутрално

  [quote#22:"saopaolo"]истиснские варненци не могат да не отрекат добрите нагласи на този човек![/quote]

  Спрямо досегашната традиция, каквото и да изберете....Само внимавайте с избирателната активност, защото 15 хиляди роми кмет не избират, но като нищо ще вкарат в общинския съвет някое "балансиращо мнозинство" от типа на групата "ДПС-Атака" в парламента

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 27. 27 Профил на saopaolo
  saopaolo
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Каквото и да е е по-добре от Бозов!

 28. 28 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#21] от "Иван Стаматов":

  Стаматов, няма да ти се получи.

  Свобода за Надежда Савченко!
 29. 29 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#23] от "saopaolo":

  Още някой новозаписал се във форума, още НЕЩО, дето е с трицифрен рейтинг... няма ли да се обади?

  Много сте убедителни, без съмнение.

  Ама... добре дошли, все пак!

  Свобода за Надежда Савченко!
 30. 30 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  До коментар [#23] от "saopaolo":
  По правилно е "заповядаха му" не "направи"
  В интерес на истината нито един от деветимата кандидати не става. Въпреки, че почти нищо не зависи от кмета има си общински съвет който решава ама пък там са събрани от ...

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 31. 31 Профил на saopaolo
  saopaolo
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Абе на Портних нали се сещате,че трудно могат да му заповядват... Няма как да стане....

 32. 32 Профил на saopaolo
  saopaolo
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Който гласува за Бозов получава Кирил Йорданов и Гуцанов на тепсия! ))) Вие не сте в ред!!!!

 33. 33 Профил на saopaolo
  saopaolo
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Да изгоним династията Кирил Йорданов = Бозов в неделя веднъж завинаги!

 34. 34 Профил на Иван Стаматов
  Иван Стаматов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#24] от "cinik":
  Не можеш да си представиш колко си прав. В последните години, Кирил Йорданов беше дал вето на всички пари, които искаха да влязат във Варна. Дали от незнание или от липса на желание, този човек не издейства един евро проект. Върна маса пари на София, защото нямало къде да ги използва.
  Същия този човек, сега иска да набута заместника си Христо Бозов в общината, но този път не като негов заместник, а като баш кмет.

  Кайзен
 35. 35 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1275 Весело

  До коментар [#29] от "GogoPG":

  По рейтинга ще ги познаете... смешници - мислят си че могат да заблудят хората.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 36. 36 Профил на saopaolo
  saopaolo
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Лицемерна проява на Христо Бозов, който не очакваше да бъде свален поради очевадните гафове на заместниците си и потъналата в летаргия администрация. Но Бозов не бива да си приписва заслуги за ремонта на бул. Владислав, защото няма такива. По-скоро заместникът му Богдан Караденчев трябва да обясни защо не стигнаха 5-те милиона лева отпуснати от държавата за цялостния ремонт? - See more at: http://novinaria.bg/news/ako-bozov-razchita-na-danov-i-plueschiyat-chovek-zdravo-e-zakusal#sthash.49KE9m4U.dpuf

 37. 37 Профил на saopaolo
  saopaolo
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Лицемерна проява на Христо Бозов, който не очакваше да бъде свален поради очевадните гафове на заместниците си и потъналата в летаргия администрация. Но Бозов не бива да си приписва заслуги за ремонта на бул. Владислав, защото няма такива. По-скоро заместникът му Богдан Караденчев трябва да обясни защо не стигнаха 5-те милиона лева отпуснати от държавата за цялостния ремонт? - See more at: http://novinaria.bg/news/ako-bozov-razchita-na-danov-i-plueschiyat-chovek-zdravo-e-zakusal#sthash.49KE9m4U.dpuf

 38. 38 Профил на amegra
  amegra
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Твърдо Порних! От цялата кампания на всички кандидат кметове ми направи силно впечатление, че всички копираха приоритетите на Портних. Е как пък сами не можаха да се сетят за собствени не ми стана ясно....

 39. 39 Профил на amegra
  amegra
  Рейтинг: 8 Неутрално

  От цялата кампания на всички кандидат кметове ми стана ясно, че всички покираха приоритетите на Портних. Е как пък не можаха да измислят свой собствени ....

 40. 40 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 923 Любопитно

  Как се става милионер от дарения ?

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 41. 41 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 923 Неутрално

  Луксозни имоти, построени с "общински" заплати разкри разследване на TV7

  Луксозни имоти се издигат в курортите край Варна. Те са на местни политици, депутати и общински служители, които със заплата от 700 лв. строят хотели и живеят в палати за половин милион лева. Разследване на TV7 провери как се става милионер чрез дарения.

  Депутатът Иван Портних е бивш общински съветник от ГЕРБ и кандидат за кмет на Варна. Справка в Службата по вписванията сочи, че народният представител има две луксозни вили в курортен комплекс Чайка и заедно със съпругата си строи апартхотел в Свети Константин и Елена. Проверката ни в НАП установи, че семейство Портних живее от щедри дарения на роднини и бизнес партньори. Според документите, с които ТV7 разполага, приходната агенция е направила проверка дали доходите на семейството на депутата съответстват на разходите му. Поводът е дарение от съпругата на Иван Портних – Вилислава, към нейния баща, в размер на 1 343 831 лв.

  В доклада на НАП случайно или не е посочено друго име – на Владислав Милков Николов, а не на Вилислава Портних, в графата за налични банкови сметки и спестявания. Проверката ни откри, че такова лице наистина съществува, но то няма никаква връзка със семейството на Иван Портних. Дали грешката е случайна, не получихме отговор и от директора на НАП-Варна. Според проверката на НАП Вилислава Портних като физическо лице декларира високи доходи от дарения от своите баба и дядо в размер на 41 хил. лв. и 60 хил. лв. и заеми от физически лица в размер на 240 хил. лв. Тя е съдружник в дружеството "Метан груп", спечелило обществени поръчки за доставка на гориво за ВиК-Варна за последните шест година за 1 119 500 лв.

  В същото време, когато Вилислава Портних печели тези обществени поръчки и сключва договор с ВиК-Варна, баща й Красимир Маринов е общински съветник и представлява общината в дружеството. Дружеството на Вилислава Портних е единственият явил се кандидат на конкурса за обществена поръчка за ВиК-Варна. Майка й призна пред камерата ни, че на практика баща й като представител на Общината в дружеството движи семейния бизнес с метан, който се продава на ВиК-Варна. Тоест, от една страна Красимир Маринов представлява дружеството купувач ВиК, а от друга - фирмата-доставчик на гориво – "Метан груп".

  В същото време неговият зет Иван Портних е областен координатор на ГЕРБ, доскоро зам.-председател на Общинския съвет във Варна, а от няколко седмици и депутат и кандидат за кмет. Становището на НАП, че семейството не укрива данъци, е дадено само за две седмици. За този кратък период от време данъчните служители би трябвало да проверят стотици документи и фактури за доходите на семейството за 4-годишен период. От доклада на НАП, с който TV7 разполага, става ясно, че ревизорите не са направили насрещна проверка за истинността им, както и физически оглед на притежаваните имоти.

  Данните, посочени в Службата по вписванията, се разминават с реалната пазарна цена на имотите, които семейството притежава. Иван Портних и съпругата му живеят зад двуметрова ограда и вила в курортен комплекс Чайка край Варна. Вилата се пази с охранителни камери. В съседство до нея строят и втора. И двете са с панорама към морето и басейн. Фирмата на семейство Портних - "Хотел мениджмънт къмпъни" е един от инвеститорите на луксозен комплекс в курорта Свети Константин и Елена.

  Справка в Службата по вписванията сочи, че парцелът под него също е купен на цена, в пъти по-ниска от реалната пазарна оценка - 34 лв. кв.м. Въпреки че според нотариалния акт парцелът е купен само за 62 741 лв., при апорта му в дружеството инвеститор "Хотел мениджмънт къмпани" е оценен десет пъти по-скъпо - за 686 900 лв., показа проверката ни в Търговския регистър. Дали семейство Портних укрива данъци, не получихме отговор. Факт е, че парцелът е деклариран на десет пъти по-ниска цена от пазарната, а проверката ни на място откри, че там работят строители без договор.

  Проверката ни откри друг интересен детайл около обществените поръчки във ВиК-Варна, представлявано от тъста на Иван Портних от страна на общината, и имотите на семейството. Асфалтов път, който отвежда към имотите на семейство Портних, е пострен от частна фирма, спечелила 12 млн. лв. от обществени поръчки с ВиК-Варна.

  ЛюбОпитна подробност е, че тъстът на Иван Портних – Красимир Маринов, е бил представител на Общината именно във ВиК-Варна. Фирмата, построила частния път до имотите на семейство Портних - ЕТ "Станка Василева", отказа коментар. Според Агенцията за обществени поръчки същата фирма е спечелила две поръчки за асфалтиране и ремонти на дружеството - и двете за по шест милиона лева. Потърсихме за коментар и директора на ВиК-Варна - Валентин Вълканов, за обществените поръчки в повереното му дружество. Той също се оказа с богати баба, дядо и деца. Живее в луксозна вила във Варна, която според брокери на недвижими имоти се оценява за 300-400 хил. евро според обзавеждането.

  Шефът на ВиК също е проверяван от НАП за укрити доходи. Ревизорите обаче не открили нищо притеснително в щедрите семейни дарения за общинския служител. Семейството му наистина демонстрира висок стандарт на живот и мащабно строителство. Дъщерята на Валентин Вълканов е инвеститор в луксозна офис-сграда, оценена за шест милиона лева във Варна. Фирмата й "Поли 2007" е регистрирана на адреса на апартамент на баща й – Валентин Вълканов.

  Реално дружеството обаче се представлява от одитора на ВиК - Фанка Нонева. Тя не беше открита за коментар заради командировка в чужбина. Името й се свързва с бившия й съпруг и шеф в НАП-Варна Мирослав Нонев. Той беше арестуван преди два месеца заедно с още две данъчни служителки заради длъжностни престъпления и пране на пари. Едната от служителките заяви, че е спечелила 7 милиона лева печалба от тотото, а в черния тефтер на Мирослав Нонев полицията откри имената на висши директори в НАП и прокуратурата във Варна.

  Факт е, че и проверките на шефа на ВиК, и на останалите политици в града винаги са завършвали със становища на приходната агенция, че няма нарушения и укрити доходи.

  TV7 ще продължи да следи случая – очакваме отговор от компетентните институции защо само роднините на политиците са богати пенсионери и как се става милионер от дарения.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 42. 42 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 923 Неутрално

  Луксозни имоти, построени с "общински" заплати разкри разследване на TV7

  Луксозни имоти се издигат в курортите край Варна. Те са на местни политици, депутати и общински служители, които със заплата от 700 лв. строят хотели и живеят в палати за половин милион лева. Разследване на TV7 провери как се става милионер чрез дарения.

  Депутатът Иван Портних е бивш общински съветник от ГЕРБ и кандидат за кмет на Варна. Справка в Службата по вписванията сочи, че народният представител има две луксозни вили в курортен комплекс Чайка и заедно със съпругата си строи апартхотел в Свети Константин и Елена. Проверката ни в НАП установи, че семейство Портних живее от щедри дарения на роднини и бизнес партньори. Според документите, с които ТV7 разполага, приходната агенция е направила проверка дали доходите на семейството на депутата съответстват на разходите му. Поводът е дарение от съпругата на Иван Портних – Вилислава, към нейния баща, в размер на 1 343 831 лв.

  В доклада на НАП случайно или не е посочено друго име – на Владислав Милков Николов, а не на Вилислава Портних, в графата за налични банкови сметки и спестявания. Проверката ни откри, че такова лице наистина съществува, но то няма никаква връзка със семейството на Иван Портних. Дали грешката е случайна, не получихме отговор и от директора на НАП-Варна. Според проверката на НАП Вилислава Портних като физическо лице декларира високи доходи от дарения от своите баба и дядо в размер на 41 хил. лв. и 60 хил. лв. и заеми от физически лица в размер на 240 хил. лв. Тя е съдружник в дружеството "Метан груп", спечелило обществени поръчки за доставка на гориво за ВиК-Варна за последните шест година за 1 119 500 лв.

  В същото време, когато Вилислава Портних печели тези обществени поръчки и сключва договор с ВиК-Варна, баща й Красимир Маринов е общински съветник и представлява общината в дружеството. Дружеството на Вилислава Портних е единственият явил се кандидат на конкурса за обществена поръчка за ВиК-Варна. Майка й призна пред камерата ни, че на практика баща й като представител на Общината в дружеството движи семейния бизнес с метан, който се продава на ВиК-Варна. Тоест, от една страна Красимир Маринов представлява дружеството купувач ВиК, а от друга - фирмата-доставчик на гориво – "Метан груп".

  В същото време неговият зет Иван Портних е областен координатор на ГЕРБ, доскоро зам.-председател на Общинския съвет във Варна, а от няколко седмици и депутат и кандидат за кмет. Становището на НАП, че семейството не укрива данъци, е дадено само за две седмици. За този кратък период от време данъчните служители би трябвало да проверят стотици документи и фактури за доходите на семейството за 4-годишен период. От доклада на НАП, с който TV7 разполага, става ясно, че ревизорите не са направили насрещна проверка за истинността им, както и физически оглед на притежаваните имоти.

  Данните, посочени в Службата по вписванията, се разминават с реалната пазарна цена на имотите, които семейството притежава. Иван Портних и съпругата му живеят зад двуметрова ограда и вила в курортен комплекс Чайка край Варна. Вилата се пази с охранителни камери. В съседство до нея строят и втора. И двете са с панорама към морето и басейн. Фирмата на семейство Портних - "Хотел мениджмънт къмпъни" е един от инвеститорите на луксозен комплекс в курорта Свети Константин и Елена.

  Справка в Службата по вписванията сочи, че парцелът под него също е купен на цена, в пъти по-ниска от реалната пазарна оценка - 34 лв. кв.м. Въпреки че според нотариалния акт парцелът е купен само за 62 741 лв., при апорта му в дружеството инвеститор "Хотел мениджмънт къмпани" е оценен десет пъти по-скъпо - за 686 900 лв., показа проверката ни в Търговския регистър. Дали семейство Портних укрива данъци, не получихме отговор. Факт е, че парцелът е деклариран на десет пъти по-ниска цена от пазарната, а проверката ни на място откри, че там работят строители без договор.

  Проверката ни откри друг интересен детайл около обществените поръчки във ВиК-Варна, представлявано от тъста на Иван Портних от страна на общината, и имотите на семейството. Асфалтов път, който отвежда към имотите на семейство Портних, е пострен от частна фирма, спечелила 12 млн. лв. от обществени поръчки с ВиК-Варна.

  ЛюбОпитна подробност е, че тъстът на Иван Портних – Красимир Маринов, е бил представител на Общината именно във ВиК-Варна. Фирмата, построила частния път до имотите на семейство Портних - ЕТ "Станка Василева", отказа коментар. Според Агенцията за обществени поръчки същата фирма е спечелила две поръчки за асфалтиране и ремонти на дружеството - и двете за по шест милиона лева. Потърсихме за коментар и директора на ВиК-Варна - Валентин Вълканов, за обществените поръчки в повереното му дружество. Той също се оказа с богати баба, дядо и деца. Живее в луксозна вила във Варна, която според брокери на недвижими имоти се оценява за 300-400 хил. евро според обзавеждането.

  Шефът на ВиК също е проверяван от НАП за укрити доходи. Ревизорите обаче не открили нищо притеснително в щедрите семейни дарения за общинския служител. Семейството му наистина демонстрира висок стандарт на живот и мащабно строителство. Дъщерята на Валентин Вълканов е инвеститор в луксозна офис-сграда, оценена за шест милиона лева във Варна. Фирмата й "Поли 2007" е регистрирана на адреса на апартамент на баща й – Валентин Вълканов.

  Реално дружеството обаче се представлява от одитора на ВиК - Фанка Нонева. Тя не беше открита за коментар заради командировка в чужбина. Името й се свързва с бившия й съпруг и шеф в НАП-Варна Мирослав Нонев. Той беше арестуван преди два месеца заедно с още две данъчни служителки заради длъжностни престъпления и пране на пари. Едната от служителките заяви, че е спечелила 7 милиона лева печалба от тотото, а в черния тефтер на Мирослав Нонев полицията откри имената на висши директори в НАП и прокуратурата във Варна.

  Факт е, че и проверките на шефа на ВиК, и на останалите политици в града винаги са завършвали със становища на приходната агенция, че няма нарушения и укрити доходи.

  TV7 ще продължи да следи случая – очакваме отговор от компетентните институции защо само роднините на политиците са богати пенсионери и как се става милионер от дарения.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 43. 43 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 923 Неутрално

  А ето и видео от телевизията на капута Бареков.Натискаш стрелката и гледаш за тази чиста сълза ненапита.
  http://tv7.bg/dobro-utro/news/9766353.html

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 44. 44 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#12] от "Count Grishnackh":
  Защо мислите , че го дръпнаха в ГЕРБ ?! От две години е с български паспорт. Ако той стане кмет някой друг ще управлява Варна с неговия подпис"

  -ГЕРБ винаги са търсили само далаверата,а Варна за тях е от големите.Затова Боко ходи на място да пораздаде парици и да ореве,че щели да го измамят.

 45. 45 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  До коментар [#5] от "Count Grishnackh":

  ей глупчо ,градът е разграден мнооого преди Портних да се появи на политическата сцена и трябва да ти кажа човече , че точно благодарение на Портних последните 2 години се случиха доста положителни неща ... и цялата тази помия която тука няколко човека се опитвате да изливате е преди всичко защото сте мързеливи търтеи и не сте си направили труда да проследите хронологията и кой как е работил....

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 46. 46 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  Искам само да кажа ,че само прочита на интервюто показва ,че този човек е по скоро полезен за общината за разлика от много други бивши и настоящи "общинари".... така че хайде у лево на всички лаладжии , а всеки който има правото на глас в Неделя да гласува по съвест....

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 47. 47 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  До коментар [#44] от "dedo pepo":

  а бе дедо как си личи ,че си мушморок .. какво е общото м/у имаш - нямаш български паспорт( което за Портних е поредната лъжа) и това да си "далавераджия"....

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 48. 48 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  До коментар [#45] от "too_many":
  Не е за града ! Ако четеш коментарите ще видиш какво съм писал.

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 49. 49 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  До коментар [#45] от "too_many": и коее положителното ? Че на гласуването за границите на морската му се обадиха по телефона и му казаха как да гласува ли ? И какво гласува - 95% застроена площ от Почивка до Евксиноград да е морска градина ! С какво ще обезщетят тези имоти ? Не мисли , а прави каквото му кажат.
  В Гранда ... Казаха му , че със заетост 70% трябва да го затвори за зимния сезон и да освободи 300 човека персонал .

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 50. 50 Профил на Gianpiero
  Gianpiero
  Рейтинг: 436 Весело

  Тия разследвания от ТВ7, нали знаете какво да направите с тях?

 51. 51 Профил на Дамянов
  Дамянов
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#42] от "navy":
  Има ли още някой да се лови на лъжите на тв7?
  За хора от бизнеса е нормално да са богати, по-интересно е как Бареков и Слави Трифонов станаха милионери с журналистическите си заплати - и то откакто започнаха да плюят по Борисов и по ГЕРБ.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН - Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000 г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 52. 52 Профил на Дамянов
  Дамянов
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#40:"navy"]Как се става милионер от дарения ?[/quote]
  Много лесно - при това не е нужно да имаш много въображение. Един имотен възрастен роднина без наследници е напълно достатъчен.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН - Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000 г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 53. 53 Профил на еМа
  еМа
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Глупостите тука с лопата да ги ринеш. Обаче народното творчество много ме забавлява БСП сън не спят да мислят простотии.

  Няма лоша реклама!
 54. 54 Профил на Алексей Димов
  Алексей Димов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#3] от "ikar":

  Портних НИКОГА не е бил на държавна заплата, нито на чиновническа. През цялото време от 2001 досега е бил генерален мениджър на комплекс от 5 хотела с огромна инфраструктура, спортен комплекс със стадион, плажове и атракции и т.н. А лъжите на Бареков за имотите му е нелепо дори да се коментират. Срамота е, ако успешен шеф на печеливша фирма ( с печàлба, равна на тази на пристанище Варна) не може да си позволи да си купи терен и да започне да строи къща.

 55. 55 Профил на Алексей Димов
  Алексей Димов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#41] от "navy":
  Като ще се замерваме с цитати:

  кмет на Варна от партия ГЕРБ.
  „Обявих имотното си състояние още на старта на кампанията. Призовах и моите опоненти да направят същото. Вместо това медиите на една определена групировка, тази на Дилян Пеевски, направиха манипулативен опит за насаждане на неверни внушения“, коментира Портних.
  Той една по една опроверга неистините, излъчени и написани за него. Според документите парцелът в курорта "Св. Св. Костантин и Елена" струва 258 000 лева и е купен на търг от частен съдия-изпълнител. Сумата е над 4 пъти по-голяма от цитираната от опонентите му - 62 000 лева, очевидно неотговаряща на пазрните стойности.
  „След покупката, която стана през 2007-а година или 4 години преди да започна да се занимавам с политика, сключих договор със строител за обезщетение. На базата на този договор в бъдещата сграда върху моя терен, след като бъде завършена, ще притежавам около 1 250 кв. м застроена площ, без да съм инвестирал нито една стотинка в този строеж“, допълни Портних и предостави цитирания договор.
  Неверни били и твърденията, че има 2-3 палата, построени със заплатите му на общински служител през последните 4-5 години. От една страна той никога не е бил общински служител и не е получавал заплата като такъв. "Общински съветник съм от ноември 2011 г. тогава за първи път започнах да се занимавам с политика. През това време, както през последните 11 години, съм получавал заплата на успешен мениджър с много награди, управляващ печеливша фирма, една от най-големите в туризма в региона", каза кандидатът за кмет.
  По отношение на "палатите" обяви, че има един парцел, на който в момента строи фамилна къща. "Купил съм го за 100 000 лева, а манипулативното внушение беше, че сделката по документи е за 31 000 лева. Парцелът е мой от декември 2011, т.е. няма как да се внушава, че от политическа дейност съм придобил каквото и да било“, уточни Портних и допълни: "Сега строя на това място фамилна къща. Надявам се в нея да живеят децата ми. Сега имам само едно, но се надявам да са поне три".
  Той отхвърли и лъжата, че е зет на шеф на ВиК-Варна. "Бащата на съпругата ми е бил общински съветник и като такъв е представлявал Община Варна в общото събрание на дружеството. "Първо делът на общината във ВиК е около 30%, а не е мажоритарен, освен това представителят на общината подкрепя предварително одобрени от Общинския съвет решения, следователно е неуместно да се спекулира с каквото и да е влияние там. Колкото до доставките с метан за ВиК те са по договор със стоковата борса, били са при предишния директор, така че тезата как съм уредил връщането на настоящия заради тъст ми е смешна и не отговаря на фактите и времето", обясни Иван Портних.
  Той беше категоричен, че след консултация с юристи ще заведе дело срещу медийната група, разпространила невярната информация.

 56. 56 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 698 Неутрално

  [quote#17:"saopaolo"] който ще подобре града и ще вкара свещи европейски средства,[/quote]
  европейски, или руски мутренски в Морската градина?
  Айде чупка, писна ми от руснаци!

 57. 57 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 764 Неутрално

  До коментар [#21] от "Иван Стаматов":

  Дълбоко се лъжете, Стаматов. Дълбоко.

 58. 58 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 923 Весело

  До коментар [#51] от "Damianov - за касиране на изборите!":
  До коментар [#55] от "karminaburana":
  До коментар [#52] от "Damianov - за касиране на изборите!":

  Мен ме БХ кой слуга на ТИМ или крадец на общинските пари ще изберат варненци за кмет защото по мое мнение в по-голямата си част те не са от най-умните български граждани .
  За потвърждение -не мога да изброя колко пъти бяха лъгани и ограбвани с поредните финансови пирамиди , а освен това и четирите или петте мандата на Киро.
  То дете се изгори на пръстчето и после заобикаля печката от 2 метра, ама варненци повтарят и повтарят.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 59. 59 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 923 Неутрално

  До коментар [#51] от "Damianov - за касиране на изборите!":
  [quote#51:"Damianov - за касиране на изборите!"]Има ли още някой да се лови на лъжите на тв7? [/quote]

  Ама изгледай видеото и тогава пидалствай бе фураШка!
  Нема значение дали е ТВ7,8,9 или 10.
  Те това там е мафиотско изпълнение /срастване на икономически кръгове с властта / на местно ниво и изсмукване на общински мангизи.
  А освен това когато всички викахме ,че ТВ7 и лично Дудука прекаляват със свирките които правят на милиционерската шайка и лично на Слънчо вие привържениците на милиционерската хунта викахте :
  Браво!
  Сега Сашко DICKов ли е "правилния" кавалджия?

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 60. 60 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Кадърен човек!

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK