Управителят на НЗОК д-р Пламен Цеков: Искането на оставката ми е политическа поръчка

Д-р Пламен Цеков

© Красимир Юскеселиев

Д-р Пламен ЦековУправителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Пламен Цеков даде интервю за Агенция "Фокус", в което коментира поисканата му оставка от министъра на здравеопазването Таня Андреева. Публикуваме интервюто с незначителни съкращения


Д-р Цеков, защо здравният министър поиска оставката Ви?
- Министърът на здравеопазването поиска оставката ми, защото изпълнява политическа поръчка на БСП, на управляващото мнозинство, на Тройната коалиция.


С какво пречите?
- Не знам с какво им преча. Знам, че преди две седмици управителният орган на БСП е взел решение за смяната на шефа на касата. Така се управляват публичните институции в България.
Откъде идват основните проблеми, защо липсва диалог между НЗОК и министерството?
- За две – три седмици откакто е министър на здравеопазване, да каже, че няма условия за диалог е просто несериозно. Министърът ми беше определил среща преди време и отказа, така че от наша страна винаги е имало готовност за диалог, стига някой да го иска.


Според министър Андреева, вие сте отказал да дадете информация за състоянието на касата в момента, защо?
- Аз написах моя отговор към Министерство на здравеопазването защо не можем да дадем такава информация. Това, което се искаше от нас надхвърля правомощията на министъра на здравеопазването. Искаха всички договори, сключени от Национална здравноосигурителна каса през годините, искаха се назначенията и уволненията през последните четири години и редица други неща, които са част от оперативната информация на касата и не би трябвало да представляват интерес на Министерство на здравеопазването и затова така им отговорихме, че те не са ни принципал и не могат да изискват такава информация.


Какви ще са вашите действия от тук нататък? По какъв начин ще процедирате и ако продължи искането на оставката ви, ще я дадете ли?
- Единственият начин за защита за мен са фактите, искам срещу мен да се говори с документи, факти и цифри, за да можем да съпоставим двете страни с еднакви критерии и да видим къде има разминаване и ако има проблем, да видим кой поражда този проблем. Последните една – две седмици виждаме една тенденция за всички проблеми в здравната система да бъда обвинен аз, което е твърде несериозно. Това е начин да се отвлече вниманието от истинските проблеми, защото Касата в момента се намира в най-стабилното си състояние от години наред.


За пръв път от много години се изплаща в срок всичко, което е заработено от изпълнителите на медицинска помощ. Въпреки това ние получаваме сериозни критики, които след като разполагам с достатъчно информация и цялата база данни от Националната здравноосигурителна каса е пред мен, мога да направя само един извод. Това е политическа атака, в която са въвлечени редица личности, които представляват и институции, и себе си, но целта е да се създаде едно усещане за нетърпимост спрямо управителя на НЗОК, за да има мотив за искане на неговата оставка. Много по-лесно ще бъде, ако политическите лица, които управляват България, заявят политическата си позиция и кажат: "Ние извършваме една политическа смяна" и да направят един дебат в Народното събрание. Аз съм убеден, че Народното събрание в това мнозинство може да смени всеки в тази държава и най-малко аз мога да се противопоставя на това.


Готов ли сте на диалог с хората, които искат оставката Ви?
- С действията си съм доказал, че всичко, което е в рамките на закона и правомощията, които имам винаги съм готов да коментирам, да дебатираме, но там където се искат компромиси извън това, което на мен ми разрешава законът, няма как да се съглася. Тези, които имат най-много интерес Касата да не е стабилна в момента, не желаят компромиси.


Какво е финансовото състояние на здравната каса в момента, за първото шестмесечие?
- С една сума – стабилно. До момента ние имаме изразходван около 48% от годишния бюджет на полугодието, тоест движим се в абсолютни норми и всички публикации, които се движат по публичното пространство не отговарят на истината – че Касата е пред колапс, че няма пари и т.н. Това е просто несериозно, след като вчера в парламента представих абсолютно всички разходи и приходи на касата по параграфи до 31 май 2013 г.


Има ли неразплатените с договорните партньори плащания и каква сума са те?
- Да, има неразплатени суми и те възлизат на около 230 хиляди лева за всички лечебни заведения за болнична помощ и това са средствата за здравно неосигурени родилки, за които заплаща Министерство на здравеопазването. До вчера, 18:00 часа, министерството не беше подписало споразумението между нас – НЗОК и Министерство на здравеопазване, с което трябва да ни трансферира пари от собствения се бюджет, за да заплатим тези средства на изпълнителите за болнична помощ. Сега вече имам информация, че това е свършено и в понеделник аз ще подпиша споразумението, за да могат да се наредят тези пари. Но причината това да не бъдат разплатени средствата, не е Националната здравноосигурителна каса.


Има ли преразход на средствата, които е изразходвала касата за първите шест месеца? Откъде се получава този преразход?
- Да, има. В денталната помощ има преразход 51% за полугодието, което е незначително като сума за този период и за болничната помощ е около 4% този преразход.


Откъде се получава този преразход?
- При зъболекарите по традиция първото полугодие е по-силно, защото услугите, които заплаща касата за населението, за дентална помощ, обикновено се използват през първото полугодие и през второто полугодие имаме постепенно намаляване на разхода, така е било всички останали години и се надяваме, че през второ полугодие ще постепенно ще спадне преразхода. Ако не спадне или не се изпълни тази тенденция от минали години, имаме възможност да преразгледаме цените за дентална помощ – да бъдат коригирани, така че да можем да се включим в бюджета.


Какво предстои до края на годината? Ще се справи ли касата с бюджета, с който разполага?
- Предстои много работа пред Националната здравноосигурителна каса. Едно от основните неща, които предстоят е да се подготвим за Директивата на Европейския съюз, която регламентира свободното движение на пациенти в Европейския съюз и трябва да сме подготвени, да можем да даваме информация на чуждестранни граждани, които искат да се лекуват в България, да ги насочим към съответна болница, където да могат да получат дадена услуга. Трябва да се извърши и преструктуриране на Регионалните здравноосигурителни каси, като това е един много сериозен процес, който със сигурност ще доведе до оптимизация на дейността на касата с цел повишаване контролната й мощ. Успоредно с това предстои и изпълнението на бюджета – финансирането на лечебните заведения в зависимост от техния профил. Имаме много динамична ситуация, която се мени ежедневно.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK