Управителят на НЗОК д-р Пламен Цеков: Искането на оставката ми е политическа поръчка

Д-р Пламен Цеков

© Красимир Юскеселиев

Д-р Пламен ЦековУправителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Пламен Цеков даде интервю за Агенция "Фокус", в което коментира поисканата му оставка от министъра на здравеопазването Таня Андреева. Публикуваме интервюто с незначителни съкращения


Д-р Цеков, защо здравният министър поиска оставката Ви?
- Министърът на здравеопазването поиска оставката ми, защото изпълнява политическа поръчка на БСП, на управляващото мнозинство, на Тройната коалиция.


С какво пречите?
- Не знам с какво им преча. Знам, че преди две седмици управителният орган на БСП е взел решение за смяната на шефа на касата. Така се управляват публичните институции в България.
Откъде идват основните проблеми, защо липсва диалог между НЗОК и министерството?
- За две – три седмици откакто е министър на здравеопазване, да каже, че няма условия за диалог е просто несериозно. Министърът ми беше определил среща преди време и отказа, така че от наша страна винаги е имало готовност за диалог, стига някой да го иска.


Според министър Андреева, вие сте отказал да дадете информация за състоянието на касата в момента, защо?
- Аз написах моя отговор към Министерство на здравеопазването защо не можем да дадем такава информация. Това, което се искаше от нас надхвърля правомощията на министъра на здравеопазването. Искаха всички договори, сключени от Национална здравноосигурителна каса през годините, искаха се назначенията и уволненията през последните четири години и редица други неща, които са част от оперативната информация на касата и не би трябвало да представляват интерес на Министерство на здравеопазването и затова така им отговорихме, че те не са ни принципал и не могат да изискват такава информация.


Какви ще са вашите действия от тук нататък? По какъв начин ще процедирате и ако продължи искането на оставката ви, ще я дадете ли?
- Единственият начин за защита за мен са фактите, искам срещу мен да се говори с документи, факти и цифри, за да можем да съпоставим двете страни с еднакви критерии и да видим къде има разминаване и ако има проблем, да видим кой поражда този проблем. Последните една – две седмици виждаме една тенденция за всички проблеми в здравната система да бъда обвинен аз, което е твърде несериозно. Това е начин да се отвлече вниманието от истинските проблеми, защото Касата в момента се намира в най-стабилното си състояние от години наред.


За пръв път от много години се изплаща в срок всичко, което е заработено от изпълнителите на медицинска помощ. Въпреки това ние получаваме сериозни критики, които след като разполагам с достатъчно информация и цялата база данни от Националната здравноосигурителна каса е пред мен, мога да направя само един извод. Това е политическа атака, в която са въвлечени редица личности, които представляват и институции, и себе си, но целта е да се създаде едно усещане за нетърпимост спрямо управителя на НЗОК, за да има мотив за искане на неговата оставка. Много по-лесно ще бъде, ако политическите лица, които управляват България, заявят политическата си позиция и кажат: "Ние извършваме една политическа смяна" и да направят един дебат в Народното събрание. Аз съм убеден, че Народното събрание в това мнозинство може да смени всеки в тази държава и най-малко аз мога да се противопоставя на това.


Готов ли сте на диалог с хората, които искат оставката Ви?
- С действията си съм доказал, че всичко, което е в рамките на закона и правомощията, които имам винаги съм готов да коментирам, да дебатираме, но там където се искат компромиси извън това, което на мен ми разрешава законът, няма как да се съглася. Тези, които имат най-много интерес Касата да не е стабилна в момента, не желаят компромиси.


Какво е финансовото състояние на здравната каса в момента, за първото шестмесечие?
- С една сума – стабилно. До момента ние имаме изразходван около 48% от годишния бюджет на полугодието, тоест движим се в абсолютни норми и всички публикации, които се движат по публичното пространство не отговарят на истината – че Касата е пред колапс, че няма пари и т.н. Това е просто несериозно, след като вчера в парламента представих абсолютно всички разходи и приходи на касата по параграфи до 31 май 2013 г.


Има ли неразплатените с договорните партньори плащания и каква сума са те?
- Да, има неразплатени суми и те възлизат на около 230 хиляди лева за всички лечебни заведения за болнична помощ и това са средствата за здравно неосигурени родилки, за които заплаща Министерство на здравеопазването. До вчера, 18:00 часа, министерството не беше подписало споразумението между нас – НЗОК и Министерство на здравеопазване, с което трябва да ни трансферира пари от собствения се бюджет, за да заплатим тези средства на изпълнителите за болнична помощ. Сега вече имам информация, че това е свършено и в понеделник аз ще подпиша споразумението, за да могат да се наредят тези пари. Но причината това да не бъдат разплатени средствата, не е Националната здравноосигурителна каса.


Има ли преразход на средствата, които е изразходвала касата за първите шест месеца? Откъде се получава този преразход?
- Да, има. В денталната помощ има преразход 51% за полугодието, което е незначително като сума за този период и за болничната помощ е около 4% този преразход.


Откъде се получава този преразход?
- При зъболекарите по традиция първото полугодие е по-силно, защото услугите, които заплаща касата за населението, за дентална помощ, обикновено се използват през първото полугодие и през второто полугодие имаме постепенно намаляване на разхода, така е било всички останали години и се надяваме, че през второ полугодие ще постепенно ще спадне преразхода. Ако не спадне или не се изпълни тази тенденция от минали години, имаме възможност да преразгледаме цените за дентална помощ – да бъдат коригирани, така че да можем да се включим в бюджета.


Какво предстои до края на годината? Ще се справи ли касата с бюджета, с който разполага?
- Предстои много работа пред Националната здравноосигурителна каса. Едно от основните неща, които предстоят е да се подготвим за Директивата на Европейския съюз, която регламентира свободното движение на пациенти в Европейския съюз и трябва да сме подготвени, да можем да даваме информация на чуждестранни граждани, които искат да се лекуват в България, да ги насочим към съответна болница, където да могат да получат дадена услуга. Трябва да се извърши и преструктуриране на Регионалните здравноосигурителни каси, като това е един много сериозен процес, който със сигурност ще доведе до оптимизация на дейността на касата с цел повишаване контролната й мощ. Успоредно с това предстои и изпълнението на бюджета – финансирането на лечебните заведения в зависимост от техния профил. Имаме много динамична ситуация, която се мени ежедневно.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 672 Гневно

  Мястото, което заемаш в момента, също е политическа поръчка!!!

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 2. 2 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3558 Любопитно

  "Искането на оставката ми е политическа поръчка"

  А назначението ти да не беше оценка на професионалните ти качества?  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 3. 3 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 664 Разстроено

  Преди няколко месеца Лекарският съюз поиска оставката на Цеков заради методиката на финансиране и отпускане на направления, които той въведе.
  Здравеопазването е в колапс и това се признава от всички. Касата е пробойна оттам изтичат много пари неизвестно за какво, но известно, че не в полза на болните.
  Управителя на НЗОК винаги е бил политическо назначение и това е една от многобройните причини там да се претака от пусто в празно.
  Цеков да си стяга багажа, че е подготвен друг - пак като него "капацитет".

 4. 4 Профил на 00222
  00222
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Ами, пръждосвай се! И ти самият си политическо назначение... Или си решил да водиш балерините да те защитават!??

 5. 5 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  """ защото Касата в момента се намира в най-стабилното си състояние от години наред. """
  ==================

  Интересно ?

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 6. 6 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1391 Разстроено

  "" - Да, има неразплатени суми и те възлизат на около 230 хиляди лева за всички лечебни заведения за болнична помощ и това са средствата за здравно неосигурени родилки, за които заплаща Министерство на здравеопазването. ""
  ============================

  Кои са здравно неосигурените родилки ги знаем !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 7. 7 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  "Искането на оставката ми е политическа поръчка"
  ------

  И уволненията,и назначенията са политическа поръчка.
  А точно там не трябва да има политика.На всеки може да се случи да се разболее.
  Затова управител не трябва да е политически обвързано лице.Толкова ли няма подготвени мениджъри?!

 8. 8 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 664 Разстроено

  До коментар [#7] от "xmm":

  Подготвени мениджъри има, но който и да е на власт няма да назначи такъв, защото за властта това е каЦа без дъно обвита в секретност.

 9. 9 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3094 Гневно

  "не можем да дадем такава информация." - ПАРИте за здраветоООО трябва да са ВИДИМИ! И тях НИ ги политизират - всички ОПравници. Как пък няма ЕДНИ да се замислят КАК и с КАКВО служат на НАРОДА СИ?!?

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 10. 10 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 819 Неутрално

  Искането на оставката ми е политическа поръчка
  ==================================
  Да, ама няма да я дадеш, щото кокалът е голяяяям и вкусен!

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 11. 11 Профил на bobi_rz
  bobi_rz
  Рейтинг: 450 Любопитно

  Интересно назначението му какво е?
  Трябва да отговори, защо няма пари за онко-лекарства или лечението на деца и трябва да се правят кампании за набиране на пари с смс-си, а в същото време всяка година касата отчита излишък, който потъва незнайно къде.
  Наглец!

 12. 12 Профил на ПоБОЙКО
  ПоБОЙКО
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Докторе. Не само оставките, но и назначенията са политически.

  Внимавай на прелеза, защото може и да не е за влак.
 13. 13 Профил на firefall
  firefall
  Рейтинг: 450 Весело

  Поредната тиква която се е докопала до пост и не знае какво говори даже.

  "Шефът на НЗОК: Няма да работя със сегашната власт. Аз съм политическо лице, аз съм член на ПП ГЕРБ."

  "Партията-майка е най-важна! Вождът също! Ама и папу-то не си го даваме!"
  Поне добавете едно "-БКП" в името, че да стане герп-бкп!

 14. 14 Профил на firefall
  firefall
  Рейтинг: 450 Весело

  Малко допълнение!

  Вторник, 4 ЮНИ 2013 г.

  "Шефът на НЗОК: Няма да работя със сегашната власт. Аз съм политическо лице, аз съм член на ПП ГЕРБ."

  Даже няма и 1 месец!Хахахахаха! герп&чук в действие!

 15. 15 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Някой да е убеден в неговата ефективност и в досегашните му резултати като шеф на Касата?

  Тогава, за какво повече да се занимаваме с неговата съдба. Следвашият, моля.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 16. 16 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#13] от "firefall":

  Тогава за какво се чуди! Да не си мисли, че са го сложили като ръководител заради безспорните си управленските качества.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 17. 17 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  С такива кариеристи и натегачи, и партиици, които си сменят партийната принадлежност на всеки 4-5 години, е пълно по всички этажи на властта.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 18. 18 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  С такива кариеристи и натегачи, които си сменят партийната принадлежност всеки 4 години, е пълно по всички етажи на властта.
  Следващият път ДСБ ще го направят пак шеф, като техен партиен член, разбира се.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 19. 19 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Демонополизация и приватизация. Край на партийните касички и да спрат да ни занимават с политическите си димни завеси.

  Governments never learn. Only people learn.
 20. 20 Профил на khaleesi
  khaleesi
  Рейтинг: 561 Гневно

  Политически си назначен, политически и ще си отстранен, защо си учуден толкова, Цеков?! Върви си с добро! Върви си, докато някой не се е сетил, че освен да си ходиш, трябва и да бъдеш съден за безумни злоупотреби и отклоняване на парите за здраве на българския народ към една партийна каса. Махай се, изедник- българомразец!

 21. 21 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1090 Весело

  д-р Пламен Цеков е прав като казва, че министъра на здравеопазването няма правомощия да ИЗИСКВА информация от НЗОК!

  ЗАКОН за здравното осигуряване

  Чл. 5. Задължителното здравно осигуряване се осъществява на принципите на:
  7. самоуправление на НЗОК

  Чл. 13. Надзорният съвет на НЗОК се състои от 9 членове - един представител на представителните организации за защита правата на пациентите, двама представители на представителните организации на работниците и служителите, двама представители на представителните организации на работодателите и 4 представители на държавата, един от които е изпълнителният директор на Националната агенция за приходите.

  Чл. 15. Надзорният съвет:
  5. осъществява контрол върху оперативната дейност на управителя по изпълнението на бюджета, на НРД и по дейността на НЗОК;

 22. 22 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1090 Весело

  Министъра на здравеопазването прави поредния гаф на това Олигархично правителство и показва непознаване на законите!

  До кога ще търпим БСП и ДПС да сменят всички ръководни държавни служители които не искат да нарушават законите в тяхна полза?!

 23. 23 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 607 Неутрално

  Хващай си парцалките и вън!
  Ненакрали се....
  Измет.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK