Явор Гърдев, режисьор: Идва момент, когато хлябът и зрелищата се оказват недостатъчни

Явор Гърдев

© Цветелина Белутова, Капитал

Явор ГърдевТеатралният и кинорежисьор Явор Гърдев е сред публичните личностите, които открито заявяват подкрепата си към протестите и участват в тях. Затова "Дневник" избра да говори и с него по темата. 


Намираме ли се в момента на граница, от която няма връщане назад?


- В политически смисъл – да. И това е много оптимистично. Не забелязвам необходимост да се завръщаме към политически форми, които така или иначе ненавиждаме, дори и те да ни дават фалшиво усещане за сигурност. Мисля, че този пореден кризисен преход ще премине през припадък на политическата система, а защо не и през умиране на традиционни партии. Най-важното в протеста и съществената причина, поради която го подкрепям, е, че се осъзна една много важна истина: нито лявото, нито дясното, нито която и да било политическа идеология имат смисъл в този предварително обезсмислящ ги контекст.
Действително в процеса, който тече сега, има нещо много по-голямо и основополагащо от спора между лявото и дясното, а и от класовата борба. Това е борба за смисъла на държавността изобщо.
- Радвам се, че най-после узряхме за това. В тежката криза на представителството се осъзна, че изборът между една или друга партия е фиктивен избор, който само изглежда обоснован от идеологически ценности, но всъщност не е избор между ценности, а между аспекти на криминалното статукво. Проумяването на тази истина издигна летвата на политическия разговор на ново ниво. И се наблюдава смущаващо несправяне на действащите политици с появилата се нова обществена и политическа материя. Те първо не разполагат с понятия, с които да я обяснят на самите себе си, поради което не могат да я обяснят и на протестиращите, камо ли да им предложат решения за нея.


Спонтанно възникна нов обществен субект, зад когото не стои никакъв кукловод и който не желае да бъде представян от никакво представителство освен от себе си самия. Това беше спонтанен изблик на суверена, който е на път да свали едно правителство просто за назидание на всяко следващо правителство.


- Старият въпрос на римския юрист Луций Касий Лонгин Равила: "Кому това е изгодно?" изведнъж взе да не работи. Две седмици по-късно всички звучим като хванати по долни гащи и все още му отговаряме истерично и с мъгляви догадки: извънпарламентарните партии (съвършено неспособни да активират такива маси преди изборите), ционистският заговор, Джордж Сорос, Tipping Point, "Глобална България"... Свеждането на смисъла на протеста в идеологически план до борба, предизвикана от крилата на олигархията или до стари идеологически клишета като борба на ляво и дясно, стои архаично, неадекватно и тъне в мъгляв мистицизъм.


Този протест не е бойно поле на сини реститутки срещу червени бабички, нито пък на проруска срещу проамериканска мафия. Тези прости категории, както и идеологическият спомен за тях миришат на безнадеждно остарял интелектуален мухъл. Изискват се нови понятия, нови думи и нови действия, които да удовлетворят наказателния гняв на суверена. В този смисъл се оформя и по-голяма политическа цел от простото обединение на дясното, което ще трябва да мине през известна загуба на досегашната си идентичност, за да изработи нова адекватна на предизвикателствата на времето идентичност. Твърдите идентичности на прехода днес вече са псевдоидентичности. Те не отговарят на политическите реалности.


Явор Гърдев

© Цветелина Белутова, Капитал

Явор Гърдев


Определянето на ляв или десен стана трудно, как е за вас и особено в този момент?


- Винаги съм имал проблем с този тип самоидентификация по една проста причина – имал съм възможност да пътувам и да сравнявам с други политически контексти. Ако бях прекарал живота си само в България, затворен само тук, в собствен сос, сигурно щях да бъда тъмносин, нещо като "десен фосил", както напоследък се изрази д-р Николай Михайлов. С изключение на последните избори такава е и историята на гласуването ми – в продължение на множество години за СДС, после за ДСБ, а на последните избори за Зелените. В мен често е възниквал въпросът дали щях да бъда десен, ако бях се родил в Германия или Франция? Не зная точно, но едва ли.


Границата между дясното и лявото варира в зависимост от географската ширина и социалната среда. Повечето от българските десни, преместени в американския контекст, автоматично биха се оказали леви. В това отношение ми стана ясно, че твърдата идентификация по отношение на лявото и дясното е по-скоро въпрос на лична митология и представа за себе си, отколкото твърда идентичност. А при повечето идеологически неизкушени хора, извинете ме, си е просто въпрос на lifestyle.


Между другото, нямам нищо против левите и лявото. Даже си мисля, че в тази нова политическа ситуация за самото ляво би било полезно да се премине през ефективна евтаназия на столетницата, за да се роди ново ляво, което да се занимае със съответните за лявото неща, с които БСП така и не успя да се занимае в годините на прехода: социалната равнопоставеност например. Лявото в никакъв случай не е безоснователна политическа доктрина. Просто по линията на старите идентификации то продължава да се свързва с наследството на комунистическата партия и тоталитарната държава. От това бреме отърсване няма. По време на целия преход БСП така и не успя да скъса тази връзка. Тя само се препотвърждаваше.

В този смисъл много хора продължават да не понасят БСП не защото тя е лява партия, а защото е наследница на партията на тоталитарния режим. Тя се прероди само символически. Фактическото й прераждане все още предстои. Онези отвътре, които твърдят, че наследството от Бузлуджа им е особено ценно заради първоначалната идея, очевидно трябва да измислят метод за вътрешно обеззаразяване: веднъж от наследствената обремененост на тоталитаризма, и втори път – от насложилите се зарази на прехода. Освен това от установилата се в душите непосредствена любов към корпоративния капитал трябва да се премине към отрезвяващ анализ как същият да бъде ефективно употребяван в обществена полза.


Събитията са по-умни от нас. Те изразяват нашите интуиции по-бързо и по-добре, отколкото мозъците ни могат да осъзнаят. Засега политическите процеси са с много по-голям размах от това, което предлагат партиите и политиците като реакция. Наблюдава се стаяване и ослушване, размисъл как да се оседлае буйният кон, т.е. чака се да се вкарат в действие старите хватки, когато той се поумори. Реформаторският блок показва признаци на живот. Там пламна искра, която се надявам да не изгасне в поредния безпомощен разговор за чистата идентичност, защото пътищата на невъзможността са много.


С годините се научих да изслушвам безкрайно количество монолози защо нещо не можело да стане. Напротив, може. Винаги може. И винаги има хора, които знаят как. От нас се иска само да не ги удавяме на секундата в лепкавите си песимистични съображения и да не ги задушаваме с еснафския си скептицизъм, според който, ако ние не сме способни да се променим, то задължително никой друг не е способен. Високата степен на отвращение от политическата система предполага нов разговор с хората, които не искат тази система. В този смисъл изплувалите от миналото политици, които се опитват да разкажат днешния бунт като извечен спор между пещерни комунисти и сини бабички са абсолютно фарсови. Те само бавят процеса с излишно затормозяващо го дърдорене.


След 23 години "политика на стомаха", която предполага, че няма нищо друго, което да интересува човека освен материалната му обезпеченост, сега изведнъж се оказа, че изведнъж е нужна "политика на душата", която се вслушва в желания от по-сложен порядък. Това е политика, която трябва да си дава сметка за категориите "смисъл", "самоуважение", "достойнство". В това е и трудността на този момент.


Вече сме на 15-я ден от протестите (разговаряме с Явор Гърдев на 28 юни - бел. ред.), това едва ли е осъзнато от тези, от които изискваме действия и промени...?


- Да, понеже езикът на въпросите не може да бъде преведен на езика на отговорите. Политическата класа се оказва в недостатъчност на ресурсите си. Тя не може да разбере какво точно се иска от нея. А този път от нея се иска да я няма. Предполагам, че за нея това е ужасяващо. От друга страна, ние самите не сме в състояние да надскочим самоосъзнаването си като нечии слуги. Това е най-обидното от всичко. Категорично не можем да си повярваме, че сме способни да формулираме искане, което да не е в служба на някого отвън.


Един документ, който подписах, "Харта 2013", излезе в публичното пространство и поради невъзможност да се обясни мотивацията му освен с материална беше обявен в рамките на няколко минути едновременно за пета колона на неолибералните интереси на Запада и пета колона на неоимпериалните интереси на Русия. Абсурдно самоотричане, но не това е важното. Важното е, че хората мислят, че абсолютно всичко в България се прави в услуга на тъмни и завоалирани външни сили.


Сякаш България не съществува за нас самите, а само като място на конфликтна среща на чужди геополитически интереси. В този смисъл всички тук се самоунижаваме, мислейки за себе си като за слуги на едните или слуги на другите външни сили. А някои – и на едните, и на другите едновременно. Такава представа на психологическо ниво бламира усещането за суверенитет и за собствена държавност. Това е странна приказно-астрологическа представа за България като за мъничка планета, заобиколена от две големи - планетата на Изтока и планетата на Запада, които я привличат чрез магнитните си въздействия и в това привличане всъщност я разтерзават. Според тази представа политическият спектър не се дели на леви и десни, а на партии - слуги на Изтока, и партии - слуги на Запада.


Проблемът е, че няма такова нещо като единен Запад, нито пък има единен Изток. САЩ имат едни интереси, европейските сили – други. Много често интересите на самите европейски сили са силно несъвпадащи. На Изток ситуацията не е по-различна: интересите на Русия са различни от тези на Турция и т.н. Важно е обаче, че именно тези митологични представи са по-валидни в идентификацията на българските партии, отколкото левият или десният им характер. Сякаш гласуваме по-скоро Изток срещу Запад, отколкото Ляво срещу Дясно. В тази връзка няма доверие в българската политика, тъй като никой не смята, че има български политици. Няма я основната тъкан – доверие в представителството и при липса на такова доверие политическата тъкан гноясва и произвежда ужасяващи чудовища. Затова трябва да тръгнем първо от това да се доверим на някого отвъд неговата твърда, калцирана и митологизирана идентичност. В този смисъл приветствам това, че в опита за създаване на реформаторски блок има и лява партия.


Зелените ли имате предвид?


- Да, не знам дали те се осъзнават като лява или центристка партия, но във всеки случай няма как да бъдат дясна. Тяхното участие е симптоматично. Очевидно важното там ще бъде не толкова кой е ляв и кой – десен, а това при какви условия държавността е държавност. Когато този въпрос бъде решен, а през кризата на решаването му трябва да се мине, тогава можем да стъпим и на по-твърда идентификационна почва.


Нужна е промяна на цялата политическа система, след което да възникне ново представителство. С по-малко няма да се мине. Ако ГЕРБ дойдат на власт, тази вълна на наказателно недоволство ще се излее и върху тях при първия подобен случай, а такъв, уверявам ви, ще има.


Явор Гърдев

© Калин Николов

Явор Гърдев


А защо толкова дълго липсваше подобна санкция от страна на гражданите?


- Тежката обида произтече от това, че призваните да ликвидират проблема назначиха едно от лицата на проблема. И после дълго питаха: "Ама какви интереси засегнахме?" А не ставаше въпрос за интереси. Ставаше въпрос за обида. Властта беше принудена да понесе морална тежест, която доскоро отказваше да носи, мислейки си, че задачата й се изчерпва с това да регулира и обезпечава ежедневието. Един от неизказаните аспекти на новите български политически доктрини е, че човекът няма нужда да бъде усъвършенстван. Достатъчно било да бъде управляван такъв, какъвто е. Ако искал хляб и зрелища, да му се дадели хляб и зрелища. Ако искал чалга – ето му чалга, колкото си иска. Ако бил прост, тъп и смотан, нямало проблем да бъде управляван прост, тъп и смотан. Не било работа на политиците да го извисяват, след като той сам не искал това. Но идва момент, когато хлябът и зрелищата се оказват недостатъчни. Ето го момента.


Да, но се опитват да представят протестиращите като малка група от хора, "някакви други в София"...


- Мащабно погледнато, може би това са малко хора, но те правят голямо политическо събитие. Такива събития винаги се правят от по-малко хора в сравнение с голямото мнозинство. По време на всички революции инертната маса е много по-голяма от раздвижената маса. Но раздвижената маса е лакмусът, по който се разбира докъде е стигнало обществото. Разбира се, голяма част от хората имат виртуално общение с протеста. Виждат го по телевизора у дома или в кръчмата. Част от тях сигурно веднага дръпват по едно: "Ще им еба майката на тези в София" и толкоз, но това не означава, че те са извън политическата общност. В нея са и протестът им влияе.


В интервю за портала "Култура" определяте събитията като протест на себеуважението, на спокойствието. Може ли да се каже, че те са и някак си преходен етап и състояние към по-сериозни действия?


- Дори след първата седмица протестите вече бяха други, а не са същите като в началото. Вътрешните конфликти между протестиращите на идеологическа база се изострят и това, което беше вдъхновяващо и въодушевяващо, вече се превръща в нещо по-припряно. Тези бунтове трябва да стигнат до резултат и той да даде базово морално удовлетворение. Ако това не се случи, в мандата на това управление ще остане гнойната рана на неудовлетворението от стихналия изход, ако такъв изобщо вече е възможен.


Има много опасение, че протестът няма ефективност, а се превръща все повече в шоу?


- Остроумията и пърформънсите, които се случват по време на протеста, не обезценяват неговите искания. Те не го правят по-несериозен, те са просто игрови форми, които възникват при струпването на хора. Въпросът как точно изглежда протестът също не поставя под въпрос неговите мотиви. Изобщо въпроси от типа: "как изглеждат протестиращите", "в чий интерес е това", "кой ги командва и с каква цел", "кой на кого плаща" и всички тези чекистки въпроси са на подозрителната човешка природа, която не иска да повярва, че човек може да действа и безкористно.


При базово неуважение към човека и неговата свободна воля всичко придобива користни подбуди и всеки може да се превърне във враг, тъй като никой няма минимум доверие в другия. Така политическата тъкан се превръща в сбор от маски, лица назаем, които се въртят на сцената на предварително умъртвен спектакъл, зад който винаги се крият мрачни и непонятни призраци. В този смисъл както на политиците, така и на по-мнителната част от протестиращите препоръчвам ренесансовата "Реч за достойнството на човека" на Джовани Пико дела Мирандола.


Обикновено не коментирате подробно политическите събития, а сега и вие във Facebook сте много активен по темата. Какво ви мотивира да изказвате позицията си толкова открито? И има ли някакво надигане от страна на творците в България?


- Не мога да коментирам от името на всички тях, но усещам, че се изгражда основата на една общност, която се осъзнава като такава. Аз обикновен помръквам по избори и гледам рядко да давам мнението си. Според мен изборите са време за мислене и пропагандните действия ми се струват несвойствени за мен самия. Даже гледам да не въздействам на близките си. Единствено по доброволен начин общността може да бъде общност.


Част от хората на протестите започват да се радикализират заради липсата на резултат. Засега само на приказки, така да се каже, но има ли риск от един "кървав" финал?


- Не мисля. В "Парфюмът" на Зюскинд цял град изпада в колективен екстаз, а на следващата сутрин всички ги е срам от това, което се е случило, и никой не иска да говори за него. Но споменът от предишната вечер, когато са се намерили и познали като общност, остава за цял живот като отправна точка и ориентир. Първите дни на протеста избухнаха по този начин, като един колективен нежен екстаз на общността, която се оказа толкова съгласна по един въпрос, колкото не е била съгласна по нито един друг преди това. Това беше заявката на този протест и мисля, че тя ще бъде удържана докрай.


Не е ли недоверието към интелекта вкоренено в народопсихологията на българина? Като недоверие към нещо чуждо и непостижимо?


- Дребноеснафският (някои ще го нарекат байганьовски) инстинкт винаги държи хората нащрек към интелектуалците, понеже ако някой е по-интелигентен, това значи, че ще намери по-добър начин да те измами. На интелектът се гледа като на средство за измама. Заради това българското общество е изявено антиинтелектуално настроено. Култът към образованието се изражда в практически култ към хитростта, към способността да измислиш далавера, схема... Има подобна настройка.


У мен често възниква и въпросът защо богатството тук е разпределено така, че хората, които го държат, имат по-ниска квалификация и култура? Навсякъде по света по-заможни са хората с по-високо образование, с по-развита култура, с по-добри маниери и с усещане за историчност, за продължаване на традиция, която е изграждана с векове. Тук сякаш хората, които охраняват капитала, са тези, които го и притежават.


Това ми напомня за един случай от I-ви клас, когато няколко момчета дойдоха, удариха ми два шамара и ми казаха да им дам стотинките са за закуска. Не мога да се отърва от усещането, че все същите момчета веднъж завинаги са овладели всички най-важни позиции в държавата и в икономиката. Интуитивно се усеща невидима неинституционална йерархия и преставаш да вярваш в институциите още в детска възраст. В още по-тежка форма това се случваше в казармата, където първо тероризират теб, а после се очаква ти да тероризираш новопостъпилите и така веригата на безсмисленото зло да се възпроизвежда до безкрай. После това се случва в учрежденията. В това има нещо изначално сгрешено.


А грешно ли е да се търсят паралели между протестите по света в този момент? Това често се забелязва в реакциите на чуждестранните медии.


- Не мисля, че е грешно. Има масови епидемични политически състояния, които трудно се контролират и управляват. Със сигурност протестите се вписват в световната вълна. Просто възникват в не съвсем очакван за властите момент. Надали някой е предвиждал мащаба на този протест в началото му, а навярно е имало очаквания, че когато кандидатурата на Пеевски бъде оттеглена, демонстрациите ще спрат. Но понякога малките камъчета обръщат колата.


Смятате ли, че протестите успяват да привлекат и много хора, които досега са били аполитични?


- Да, разбира се. Протестите не само дадоха на подобни хора чувство за политичност, но и чувство за общност, за отговорности, които за пръв път усещат, че трябва да носят. Младото поколение, което изглеждаше напълно аполитично, се включи и поиска да му се говори на неговия език, а не с езика на умрелите конфликти от 90-те.


Наред с романите на Оруел едно от най-цитираните литературни творби на протестите е "Тютюн". А книгата заедно с "Хамлет" на Шекспир, който поставяте, бяха предложени за премахване от училищната програма. Как гледате на това, като се има предвид, че през последните месеци се доказва колко актуални са тези произведения?


- Обяснението е ясно и то е, че се прави опит децата да бъдат привлечени към литературата с по-лесни произведения, които да успеят да прочетат с днешния си съкратен капацитет на внимание. Но специално тези две произведения много трудно могат да бъдат заобиколени. Те не трябва да се пропускат, колкото и да са сложни. За "Хамлет" е ясно – пиесата на пиесите. "Тютюн" специално за мен е уникален роман. Дори и подобни книги да са препятствие за учещите, нека все пак да има и препятствия. И те да бъдат преодолими за едни и невъзможни за други.


Със сигурност днешните ученици не са по-тъпи, отколкото бяхме ние. Аз не вярвам в бабешки митологии колко всичко е било хубаво едно време и колко не е хубаво днес. Това са самоидеализации на застаряващите поколения. Просто идват нови хора. И те са други.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (75)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Отдавна хляб няма, а зрелищата им сме ги гледали до втръсване.

 2. 2 Профил на svetopolk
  svetopolk
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Искам някакъв такъв човек да е в управлението - мислещ, разбиращ.

 3. 3 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Много добро интервю.

  Няма шики-мики.
 4. 4 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 936 Неутрално

  Щом бълваме примитиви, тип Сл.Трифонов, Пайнер студио, "Под прикритие" и подобни, чуждопоклонничеството едва ли скоро ще секне.

 5. 5 Профил на bxm23311883
  bxm23311883
  Рейтинг: 395 Любопитно

  Ах, този суетен тип с безкрайно слаби и претенциозни творби ...

 6. 6 Профил на John_Fru_Jones
  John_Fru_Jones
  Рейтинг: 229 Любопитно
 7. 7 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Тоя гей довчера ни призоваваше да гласуваме за комунистите а днес дрънка врели некипели.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 8. 8 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 879 Весело

  За някои от оялите се гъзарчета в София, може наистина "хлябът и зрелищата" да са вече недостатъчни ....
  Това едва ли е така за масата българи ...... не е добре да не виждаме праговете на вратата....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 9. 9 Профил на kalliope
  kalliope
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Седя и се усмихвам срещу екрана. Благодаря, Яворе. Ако ми беше наблизо, щях да стана и да ръкопляскам.

  БСП delenda est.
 10. 10 Профил на kalliope
  kalliope
  Рейтинг: 484 Весело

  До коментар [#8] от "boby1945":

  Не знам дали имате нужните дадености да усетите как звучи коментара ви, след като човек е прочел интервюто отгоре.

  БСП delenda est.
 11. 11 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  Лично аз протестирам за смяна на лъскавите списания.Омръзна ми разни Златки, на ТВ водещи и съпругите им да си показват дребнавото ежедневие..я да взема да запиша актьорско майсторство вместо Финанси.

 12. 12 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1622 Неутрално

  "С годините се научих да изслушвам безкрайно количество монолози защо нещо не можело да стане. Напротив, може. Винаги може. И винаги има хора, които знаят как. От нас се иска само да не ги удавяме на секундата в лепкавите си песимистични съображения и да не ги задушаваме с еснафския си скептицизъм, според който, ако ние не сме способни да се променим, то задължително никой друг не е способен."

  Великолепно интервю!
  Поздравления!

  I Want To Believe
 13. 13 Профил на ЧеГоБараш
  ЧеГоБараш
  Рейтинг: 454 Неутрално

  ОСТАВКА И СЪД за тая сбирщина наречена правителство!

 14. 14 Профил на Malama
  Malama
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Великолепно интервю. Интелигентно и вярно.

 15. 15 Профил на shang
  shang
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Супер интервю! Наистина на запад лявото е прогресивното, а у нас точно обратното... И наистина има такова раздвояване у много българи в чужбина, у мен със сигурност - в местната страна са леви/център, а в българия - десни.

 16. 16 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  До коментар [#10] от "kalliope":
  Не знам дали имате нужните дадености да усетите как звучи коментара ви, след като човек е прочел интервюто отгоре.

  -А вие кога ще добиете дадености,за да усещате фалша на това/интервюто/,което предварително се договаряме да се казва, приповдигнатостта,за да впечатлява,неискреността-за да се хареса.
  Аз не съм фен на boby1945, но той е искрен,както и аз,че за масата народ не е толкова важно как е направено едно/уж впечатляващо/ интервю,нито дали е било интересно шоуто на протестиращите,а нещата са стигнали до трудността да изхраниш семейството си,да му осигуриш някакво битуване,лекарствата за нуждаещите се и т.н.,докарани до отчайващо състояние най-вече от управлението на Боко,когото безотговорно и глупашки искате да въдворите да властва/той да управлява не умее/.
  Докога ще се държите надменно над бедните слоеве на населението,уповавайки се/по-скоро залъгвайки се/ в големите си способности,знания,умения и благосъстоятелност.
  По-скоро послушайте и се доверете на дългогодишната ми мъдрост,натрупана от много изпитания-в живота всичко е преходно,нещата се преобръщат,мечтите и надеждите се изгубват и мисленето става друго.Най-уязвени са най-надменните.Не заплашвам никого,само предупреждавам.


 17. 17 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2468 Неутрално

  Явор Гърдев е казал всичко, което чувствам! Благодаря за това чувство, чувството, че не си сам!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 18. 18 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2919 Неутрално

  "този пореден кризисен преход ще премине през припадък на политическата система, а защо не и през умиране на традиционни партии"


  Единствено през умиране на традиционните партии, защото лидерите им предпочитат да умрат.

  подпис
 19. 19 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 699 Неутрално

  [quote#18:"Иван К"]умиране на традиционните партии[/quote]
  Е какво следва: нетрадиционни партии или диктатура!?

 20. 20 Профил на kalliope
  kalliope
  Рейтинг: 484 Неутрално

  До коментар [#16] от "dedo pepo":

  За пореден път повтарям: протестите НЕ целят да въдворяват Бойко Борисов. Аз не познавам човек, който да ходи на протест и да иска да въдворява ГЕРБ. Протестите искат нормални избори, а на изборите зависи от всички нас как ще гласуваме.

  Оттук насетне вашите критики се обезсмислят до известна степен, тъй като от думите ви разбирам, че ме смятате за фен на ГЕРБ и че тъй като тази партия е докарала хората до бедност, сега аз нося вина за това, желая да сторя зло на тези бедни хора, а на това отгоре смея и да им се подигравам. Както казах, тази логика е погрешна.

  Не мисля, че в думите ми има надменност към някой, който е беден. Има известна ирония, към хора, които пишат елементарни коментари под текстове, които смятам за стойностни („за някои от оялите се гъзарчета в София“). Нещо повече, не смятам, че бедността въобще може да бъде повод за подигравки. За сметка на това елементарността и откровеното отрицание на духовността и на разума могат (т.е. заявката на boby1945, че хлябът и зрелищата са достатъчни, когато човек няма хляб).

  Така че, ако има нещо, за което навярно може да ме критикувате, това е мнението ми, че не приемам един човек, колкото и да е беден, да се отказва доброволно от душевност и разум. Ако смятате това за неправилно и грозно, ако смятате, че в един момент човек може да пренебрегне тези неща, че има право да се откаже от тях, когато животът го е притиснал, тогава можете да ме критикувате на воля по тази точка.

  И да добавя, че тъй като разумът и душевността на човек са това, което го прави човек, отстояването им не би могло, поне според мен, да бъде някаква форма на човекомразие към бедни или богати, нито пък на надменност.

  БСП delenda est.
 21. 21 Профил на Vedrin Jeliazkov
  Vedrin Jeliazkov
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Oт многото четива по темата за протестите това някак ми допадна повече -- благодаря!

 22. 22 Профил на Arya Stark
  Arya Stark
  Рейтинг: 672 Весело

  До коментар [#16] от "dedo pepo":

  Точно патосът, с който реагирате срещу истините, изречени от Явор Гърдев прави интервюто толкова важно.

  "Winter is Coming"
 23. 23 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 857 Неутрално

  До коментар [#20] от "kalliope":Минавайки след чудесното интервü през всички коментари искам да Ви поздравя за написаното! ++++++ Напълно споделям възгледите Ви! По-точно не може да бъде написано!

 24. 24 Профил на kalliope
  kalliope
  Рейтинг: 484 Неутрално

  До коментар [#23] от "magelan":

  Благодаря .

  БСП delenda est.
 25. 25 Профил на bubamara69
  bubamara69
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Много смислено интервю. Хората на изкуството много точно напипват болезнените струни на обществото и умеят по забележителен начин да изразят емоциите и идеите на хората!

 26. 26 Профил на skrita_sila_m
  skrita_sila_m
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Евала на пича, трябват ни някъде около 300-400 с такова мислене да подменим старата изгнила административна шапка и нещата може да потръгнат!!

 27. 27 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  [quote#25:"bubamara69"]Хората на изкуството много точно напипват болезнените струни на обществото и умеят по забележителен начин да изразят емоциите и идеите на хората! [/quote]
  И по този начин да ни подкрепят и обединят!

  Благодаря Яворе - колко хиляди хора ще си кажат - да аз не съм съм, като мене мислят умните и прогресивни хора!

 28. 28 Профил на Elena Dimitrova
  Elena Dimitrova
  Рейтинг: 763 Неутрално

  Много добро интервю!Има надежда,хора!

  4itatel
 29. 29 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 905 Любопитно

  Уникален коментар на днешния ден.Много съвпадения намерих със себе си.
  Благодаря на Явор Гърдев.
  Сега щя трябва да гледам филмите му..нещо което отказвах до сега!!

 30. 30 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Поздравления и благодаря на г-н Гърдев за чудесното интервю!

  [quote#20:"kalliope"][/quote]

  +1 за коментарите Ви.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 31. 31 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 561 Неутрално

  "Явор Гърдев, режисьор: Идва момент, когато хлябът и зрелищата се оказват недостатъчни"

  напротив,поредни инТЕЛЕгенте!

  идва момент , когато поради отвратителните зрелища ти иде да повръщаш и..изповръщаш и хляба,който даже не си и ял !!!

 32. 32 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 561 Весело

  следователно,инТЕЛЕгенте - гадните зрелища са в излишък,а хлябът е в недостиг!! това е истината,мили мой !

 33. 33 Профил на imra
  imra
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#29] от "id_1":

  Гледайте постановките му (ако не сте)

  Изключителен режисьор и професионалист откъм подбор на текстове и постановка - никога банален!

 34. 34 Профил на jeanne_dark
  jeanne_dark
  Рейтинг: 408 Неутрално

  Има надежда!Такива млади хора като Явор Гърдев трябва да поведат младите в битката за бъдещето им.Трябва да спасят държавата от мутрите и безхаберието.Всичко,което се случва е нетърпимо.Борете се младежи, а ние по-възрастните можем само да ви подкрепяме!

 35. 35 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 561 Весело

  "Със сигурност днешните ученици не са по-тъпи, отколкото бяхме ние. Аз не вярвам в бабешки митологии колко всичко е било хубаво едно време и колко не е хубаво днес. "

  айде бе...не са били по-тъпи,а сигурно са и по-остри даже?! Тотални неграмотници..не са чували,камо ли да знаят за културата на цивилизацията и нейните велики творци..и не били тъпи?! Няма ,брат,не може да ми заобиколиш тоя факт колосален!! И защо говорейки за тях изведнъж по йезуитската говориш за някакво всичко и..за баби?! остави ти бабешкото,но недей ми мижа по тоя начин,драги! нека кажем така- и сега са също толкоз тъпи като навремето,поне за масата от тях,ама...не ти стиска да кажеш че са същите колкото ония навремето,нали! а ми говориш само какви НЕ БИЛИ и КОЛКО не били! Е,именно- така и баба може,и ти така по бабешката го правиш!!

 36. 36 Профил на Malama
  Malama
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#35] от "triton123":

  Да: "Със сигурност днешните ученици не са по-тъпи, отколкото бяхме ние."
  Просто някой трябва да им даде в ръцете "Хамлет", например, вместо да го изхвръля от програмата. Или да ги заведе на театър.

 37. 37 Профил на ръца пръца
  ръца пръца
  Рейтинг: 830 Гневно

  До коментар [#8] от "boby1945":

  деда ми, ти Хамлет и Тютюн чел ли си?

  птицата може да се влюби в риба, но къде ще живеят...
 38. 38 Профил на ръца пръца
  ръца пръца
  Рейтинг: 830 Весело

  До коментар [#35] от "triton123":

  бате, ти си сгрешил статията, която коментираш. Отиди в друг раздел, моля те. Тук коментират хора, КОИТО четат и разбират!!

  птицата може да се влюби в риба, но къде ще живеят...
 39. 39 Профил на nasshole
  nasshole
  Рейтинг: 395 Неутрално

  "Най-важното в протеста и съществената причина, поради която го подкрепям, е, че се осъзна една много важна истина: нито лявото, нито дясното, нито която и да било политическа идеология имат смисъл в този предварително обезсмислящ ги контекст."

  Не в десетката, а в единайската направо!

  !яиссор аз рук
 40. 40 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 561 Любопитно

  [quote#34:"jeanne_dark"]Има надежда!Такива млади хора като Явор Гърдев трябва да поведат младите в битката за бъдещето им[/quote]

  какви млади хора ще води като ТЕ не знаят кой е един Джек Лондон например?!? "Елементарният" Лондон не са чували! споко,ще ги води,бе- щото знаят кой е Станишко или кой е Бопко!! а???

 41. 41 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 879 Весело

  До коментар [#37] от "ръца пръца":

  Чел съм ги далеко преди ти да се родиш, бъди сигурен.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 42. 42 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  Браво! Добре казано!

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 43. 43 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Браво на Явор Гърдев. Може и да не ми допада всичко, но майната ми. Важно е, че словото му е проникновено и въздействащо.
  И все пак, за да бъда верен на себе си да кажа : Душата няма нужда от политика, политиката има нужда от душа...

  От идиоти отговор не чакам
 44. 44 Профил на ceco.t
  ceco.t
  Рейтинг: 395 Неутрално

  "Събитията са по-умни от нас. Те изразяват нашите интуиции по-бързо и по-добре, отколкото мозъците ни могат да осъзнаят."
  Браво!

 45. 45 Профил на az1
  az1
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Браво, много ми хареса. Колко по-добьр анализ от тези, които предлагат професионалните политолози!

 46. 46 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 561 Любопитно

  [quote#36:"Malama"]Просто някой трябва да им даде в ръцете "Хамлет", например, вместо да го изхвръля от програмата. Или да ги заведе на театър.[/quote]

  драга г-жо/г-жице...на мен кой какво ми е давал в ръцете,кого съм чакал да ми даде нещо..и какви програми,моля ви се?! говорите пълни глупости! и ако за другите е важало,то за мен не важи,а и за всяко дете,което е ЛЮБОЗНАТЕЛНО и обича книгите,обича да ЧЕТЕ !!!! ще чакам някой си даскал да ми кажел кога какво да чета и да ми прави програма?! Още в началното училище съм чел и препрочитал вагон книги,които масата народ не е чела и до днес,а няма и да прочете!!
  дайте им книги и програми,де..заведете ги на театър,де...ама къде ви е пушката- инструмента с който насила ще ги принудите и ще пишете че сте изпълнили плана..както и до днес става в БГ псевдоучилището??!!!
  Ганчо Балкански никога не си признава-само му дай да миже и лаже..да лаже сам себе си! На статии които РЕАЛНО показват колко е западнало БГ-образованието и училището - там сте съгласни и правилно се възмущавате и подигравате,а тук?! Тук -поради гузност - обръщате палачинката?!
  това е българина...върви се разправяй- и с пушка не можеш му наля! айде чао!

 47. 47 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 561 Весело

  [quote#38:"ръца пръца"]Тук коментират хора, КОИТО четат и разбират!![/quote]
  бих ви казал сам на себе си да си се ръцате и пръцате,ама ще се обидите...щото сте на високо ниво- по ръцането и пръцането!
  колко интересно и колко познато-като по времената комунистически- и тук има хора които раздават и ще ми определят кой можел да чете и разбере и кой-не?! От височината на какъв пидесетал го правите,ръцапръцкайки..''ко сте вие,уважаеми господине?!''..обръщам се както в едно произведение! той бил разбирал,заема едута на разбирането и на разбиращите..а мен ме бута долу, в окопа,в канавката?! Какво трудно и сложно има за разбиране..за да се разбере че момчето говори-както и други преди и след него-редовните мишмашени манджи с оптимистичен вкус?? А всъщност манджата цялата е отровна,но за сметка на това обилно сме я поръсили отгоре с дебел,но рехав пласт оптимистична шарена сол..за да я излапаме?! ами лапайте си я,облизвайте се и викайте УРА! нали това е нужното за се впишите уж в групата на УЖ интелектуалните,разбиращие,свежарите и умниците?!
  Умници сте...и то много,даже умняги....случайно се римува с баба Яги! )

 48. 48 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Отлично и много точно изказване.
  За разлика от коментарите на "чугунените" глави в форума.
  Но се вижда вопиющата липса на известните Каишков и др.Иванов.Иначе ние си ги знаем..

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 49. 49 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 567 Неутрално

  До коментар [#46] от "triton123":

  Объркал си тотално времето.
  По мое време ме караха да чета и Мъртви души.
  А пък Стайнбек ,Селинджер,Сароян и О'Хенри въобще ги нямаше.
  Да не говорим за Солженицин.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 50. 50 Профил на Иванка Ватева
  Иванка Ватева
  Рейтинг: 414 Неутрално

  До коментар [#49] от "Captain Shakespeare":

  Какво означава "въобще ги нямаше"? Неиздавани книги - да. Но и те се намираха някак, а всички изброени автори можеха да се четат и в тоталитарно време.

 51. 51 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 879 Весело

  [quote#49:"Captain Shakespeare"]Да не говорим за Солженицин.[/quote]
  Обичаш да послъгваш! Един ден на Иван Денисич го четохме още в 1961 ..... може да не си бил и роден..... тогава сори .....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 52. 52 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 879 Весело

  [quote#36:"Malama"]"Със сигурност днешните ученици не са по-тъпи, отколкото бяхме ние."
  Просто някой трябва да им даде в ръцете "Хамлет",[/quote]
  Трябва да им "даде', да има, работа, а работа няма, заради седерастията и Деди.... там е проблема ... Хамлет на гладно много трудно се чете......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 53. 53 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "България е фасадна демокрация. Обстоятелството, че публичното говорене изглежда относително свободно, е само привидно, защото ние си говорим, например, но това, което си казваме, не може да излезе в 90% от медиите поради това, че ще бъде спряно пак отгоре-надолу – от издатели, собственици, редактори.

 54. 54 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  "Идва момент, когато хлябът и зрелищата се оказват недостатъчни"...

  Яворе, моите уважения, но нали не очакваш да доидат Барикадите, Камарад и Революцията...или, дори да доидат, ше са за ден-два и после всички дружно ше се върнем по местата, определени ни от Великите сили...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 55. 55 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  След 45 години тоталитаризъм имаме политическа култура, която ни кара да гледаме към държавата, за да ни се реши всеки един проблем. Не можем да създадем механизми за активно гражданско участие и граждански контрол върху властта, колкото и да говорим за това.

 56. 56 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 567 Неутрално

  До коментар [#50] от "prezaeta":

  -Коментара ми се отнася до учебната програма в средните училища през 50-60-те години на миналия век.
  -интересно как се намират неиздадени книги.
  -по онова време ако нямаше връзки не можеше да се стигне до поредиците на западни автори на издадетелство Народна култура.
  -Солежницин съм го чел на руски в Новий мир,също и Богат беден.
  Разговора беше за това какво трябва да се учи в училище.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 57. 57 Профил на pierr
  pierr
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Ако Хамлет в букварите е като неговият от сцената, по-добре да го изхвърлят!

 58. 58 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3501 Неутрално

  [quote#10:"kalliope"]Не знам дали имате нужните дадености да усетите как звучи коментара ви, след като човек е прочел интервюто отгоре.[/quote]
  Няма ги! Отдавна го е показал, с неадекватните си коментари. В повечето случаи си е навил нещо на пръста и каквато и да е темата на статията, нашия си кара по неговата си тема.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 59. 59 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#54:"Γαλλα"]дружно ше се върнем по местата, определени ни от Великите сили...[/quote]
  Vae Victis.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 60. 60 Профил на baenas
  baenas
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Този протест е много повече културен, отколкото политически - това е протест, отприщващ дълго подтисканата контракултурна закваска на "поколението Х" - може би над 80% от протестиращите са на възраст 30-45 г., т.е. представители именно на това поколение. Това са хора, отраснали с музиката на Пинк Флойд, "Депеш мод", Ю Ту, Нирвана и цялата алтернативна вълна и инспирирани от нейните послания. От друга страна, предствителите на поколението У, т.е. тези под 30 г. и особено под 25 г. са относително малко. По дефиниция, това е поколение на конформисти и те трудно се идентифицират със случващото се в момента.

 61. 61 Профил на Malama
  Malama
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#60] от "baenas":

  Напълно съм съгласна с казаното от теб. Поколението 30-45 години е най-активното и на върха си във всяко отношение, така че това е много добър знак. Освен това крайно време е да престанем да държим културата под кревата.

 62. 62 Профил на mitresku
  mitresku
  Рейтинг: 506 Неутрално

  е хайде пък Вие сега суетен, че и с безкрайно слаби творби - я кажи определение за добра творба - и ми покажи един който в БГ не е суетен ... може би ваша милост ? До коментар [#5] от "bxm23311883":

  mitkov
 63. 63 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2468 Неутрално

  До коментар [#60] от "baenas":

  Съгласна съм, с уговорката, че в някои случаи представителите на поколението У са деца на хора от поколението Х, възпитани в същите ценности и останали тук. Това е и моята надежда.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 64. 64 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2468 Неутрално

  До коментар [#57] от "pierr":

  Вие очевидно познавате творчеството на Шекспир по чужди разкази, независимо, че присъства отдавна в учебната програма, затова не Ви засяга присъствието му в учебника.
  Гледахте ли постановката или имате време за убиване?

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 65. 65 Профил на Meglena
  Meglena
  Рейтинг: 395 Неутрално

  От него не очаквах да се поддаде на тая манипулация с Хартата. Дали знае откъде идва или ще бъде потресен като разбере какво е подписал?

 66. 66 Профил на Arya Stark
  Arya Stark
  Рейтинг: 672 Любопитно

  До коментар [#65] от "Meglena":

  И какво е подписал според Вас?

  "Winter is Coming"
 67. 68 Профил на Meglena
  Meglena
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#66] от "Катя":

  Напишете в Гугъл "Харта" и "Сорос" и ще видите.

 68. 69 Профил на Arya Stark
  Arya Stark
  Рейтинг: 672 Весело

  Вашият източник не струва, нито е авторитетно издание, нито казва нещо конкретно, освен поизтърканата теория на НПО конспирацията. Хартата не е анонимна и всички сме с имената и професиите си.

  "Winter is Coming"
 69. 70 Профил на Arya Stark
  Arya Stark
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#68] от "Meglena":

  Гугъл просто регистрира публикувани документи, за удостоверяването на истината, са нужни повече умения и опит.

  "Winter is Coming"
 70. 71 Профил на bladezone
  bladezone
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Изключително се радвам, че има интелектуалци като Николай Михайлов и Калин Янакиев, които ясно и точно да формулират диагнозата на интересното време в което живеем. Вече добавям и Явор Гърдев в тази категория!

 71. 72 Профил на Meglena
  Meglena
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#70] от "Катя":

  Разбира се. Всеки цитира източници, които му са изгодни и използва да не отбелязва такива, които не са му изгодни. Много медии постъпват по същия начин. Това не значи, че не е вярно. А това, че сред подписалите се има и такива, които ВЯРВАТ, че правят нещо хубаво, съвсем не значи, че наистина ще произлезе такова и че голямата картина не остава скрита за тях. Не забравяйте, че и повечето членове на масонските ложи вярват, че работят за доброто на човечеството.

 72. 73 Профил на nedovolnite
  nedovolnite
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Решението е само и единствено - пряка, безусловна власт на народа! ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ!

  Пряка демокрация, автономия, всеобща демокрация: http://youtu.be/vm_O4BdEP2E
 73. 74 Профил на mamaria
  mamaria
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Приветствам всичко казано с изключение на снизходително-презрителноо отношение към възрастните хора, което не Ви прави чест, господин Гърдев!!! Голяма част от разбиращите и подкрепящите протеста възрастни хора нито са "сини бабички", нито се заиграват с "бабешко митологизиране" на миналото!!! Умишленото противопоставяне на нацията на София и провинция, селяни и граждани, интелигентни и прости, сити и гладни и т.н. са патент на тези, които опропастиха живота ни!!! Не наливайте вода в тяхната мелница!!! Мерило за духовността на всяка нация е отношението към възрастните хора!!! Няма да разказвам известни на четящите хора притчи!

 74. 75 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Какво страхотно начало на деня!

  "Я з москалями не балакаю!"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK