Траян Попов, първият гей съпруг със зелена карта: Бракът е основно човешко право

Джулиян и Траян (вдясно).

© Associated Press

Джулиян и Траян (вдясно).Траян Попов влезе в американската история заради силата на любовта си.


Той е първият чуждестранен гей съпруг, получил одобрение за зелена карта от имиграционната служба на САЩ след премахването на федералната забрана за признаване на еднополовите бракове. Миналата сряда в историческо решение Върховния съд на САЩ обяви т.нар. закон DOMA (Defense of Marriage Act на английски) за противоконституционен. Това означава, че когато стане дума за федерални права – имиграция, данъчно облагане, наследство и т.н., традиционните и хомосексуалните двойките вече са равнопоставени. Върховният съд отказа да се произнесе дали гей браковете трябва да се легализират за цялата територия на САЩ и затова те си остават забранени в 37 щата.    


Траян Попов, или Трей, както го наричат приятелите му, живее в заедно със съпруга си Джулиан Марш във Форт Лодърдейл, Флорида. Свързахме се с тях чрез адвоката им Лави Солоуей, който е един от създателите на The Doma Project – организация, помагаща на гей двойки, където единият от партньорите не е американски гражданин.
При процедурата за зелена карта на базата на брак с американски граждани одобряването на заявлението (каквото е получил сега Траян) е първата и най-важна стъпка. С нея се установява правото за постоянно пребиваване. Наистина след това идват серия от други стъпки - вземане на отпечатъци и биометрични белези и интервюто за удостоверяване, че бракът е реален и т.н. Но в повечето случаи те са само процедурни.


Как Траян Попов се оказа първият гей съпруг, получил одобрението на заявлението, още си остава мистерия. Лави Солоуей разказва, че е получил имейла от Агенцията по граждански и имиграционни услуги на САЩ най-изненадващо в петък вечер (28 юни), докато участва в адвокатска конференция. След първоначалното объркване дали е прочел правилно съобщението емоциите го заливат. После набира щастливата двойка, по случайност празнуваща в този момент рождения ден на Джулиан.     


От събота насам двамата отговарят на десетки медийни въпроси. Историята им е  емоционална и неочаквана, а Траян и Джулиан – толкова симпатични, че "Ню Йорк таймс", "Хъфингтън пост" и "Асошейтед прес" ги описаха в репортажи. Това, че те живеят във Флорида, един от щатите, забраняващ гей бракове, ги прави и нагледен пример за сложната ситуация след края на DOMA и за пътя напред. Стотици хора от цял свят им изпращат поздравления. Траян разказва, че му става приятно, когато български съученици, които не е виждал и чувал от години, сега му честитят. И двамата не се страхуват да си признаят, че са се разплакали, когато са чули новината.  


Това, че българинът се оказа първият гей съпруг, одобрен за зелена карта, може и да е чист късмет. Но когато се свързвам по Скайп с Траян и Джулиан, не мога да избягам от чувството, че нищо в този живот не е случайно. Двамата са пълни с енергия, интелигентни, щастливи и открити. По-добри говорители движението за повече толерантност едва ли би могло да си пожелае. 


Джулиан и Траян с йоркширските си териери в дома си във Форт Лодърдейл, щата Флорида.

© Associated Press

Джулиан и Траян с йоркширските си териери в дома си във Форт Лодърдейл, щата Флорида.


Разкажете за себе си


Траян: Аз съм от Пловдив, но съм завършил Класическата гимназия в София. После учих английска филология и прекарах известно време в Гърция. Преместих се за постоянно в САЩ през 1998 г. Първо живях в Ню Йорк и имах доста добра работа към Службата за държавни жилища за хора в неравностойно положение (NYC Housing Authority).


Така, работейки, завърших магистратура и имах големи мечти. Докато не се случи 11 септември 2001 г. и всичко се промени и стана по-трудно. Не можех да намеря постоянна и добра легална работа, защото нямах зелена карта. В крайна сметка бях приет за докторант във Флорида, програмата ми е за анализ и резолюция на конфликти в Nova Southeastern University.


Джулиан: Аз съм всъщност роден в Кардиф (Уелс), но когато бях дете, семейството ми се премести в Торонто (Канада). През 1991 г. отидох да живея в Ню Йорк. Работих като компютърен специалист за училищния инспекторат там, като от време на време работех като диджей. И така изведнъж почнах да обикалям Америка, а после и света. През 2001 г. реших да се преместя във Форт Лодърдейл (щата Флорида) и да се занимавам само с музика.


С Трей се срещнахме преди две и половина години на парти у приятел, а след седмица се оказахме случайно заедно и на друго парти. Тогава аз му казах: "Седни до мен, нека си говорим." И така започнахме. Аз избягвам да говоря за любов, защото съм имал достатъчно връзки и знам, че не бива да се бърза. Шест месеца след това обаче му казах "Обичам те! Нека живеем заедно". Година по-късно се омъжихме в Ню Йорк, защото това означава, че ще останем заедно завинаги.


Траян: В Ню Йорк при процедурата за сключване на граждански брак трябва да чакаш на опашка. Когато ние отидохме, около нас другите двойки бяха все деца на по двайсет. Когато ни видяха като единствената гей двойка, те бяха просто невероятни и толкова ентусиазирани. После застанахме пред служителя и тя направо се разтопи. Нито за минута нямахме чувството, че не сме приети. Просто страхотно! 


Джулиан: Знаехме, че федералното правителство на САЩ не признава браковете между гей партньори и това прави съвместния ни живот труден. За да останем заедно, бяхме готови да напуснем дома си, който обичаме, и страната, която обичаме още повече. Но тогава DOMA влезе за разглеждане във Върховния съд и аз не се съмнявах, че законът ще бъде обявен за противоконституционен. Трей не беше такъв оптимист.


Къде бяхте, когато чухте историческото решение на Върховния съд миналата сряда?


Траян: Във фитнеса. Джулиан гледаше на телефона си какво предават CNN и едната слушалка беше в неговото ухо, а другата в моето. И като дойде новината за противоконституционността на DOMA, ние се развикахме от радост. Всички останали посетители започнаха да се обръщат, защото не знаеха какво става.   


Джулиан: Беше просто невероятно. После в петък вечерта бяхме на вечеря в ресторант за моя рожден ден, когато адвокатът ни се обади за зелената карта. Честно, едва започваме да осъзнаваме какво стана. Досега бяхме обсадени от медиите и обаждания с поздравления на хора от целия свят. Ние сме благодарни на всички тях за подкрепата.


Джулиан и Траян показват снимки от сватбата си в Ню Йорк.

© Associated Press

Джулиан и Траян показват снимки от сватбата си в Ню Йорк.


Разкажете малко повече за имиграционната процедура


Траян: По-рано, като се изпращаше заявлението за зелена карта, когато ставаше дума за еднополови двойки, те получаваха отказ. Адвокатите обикновено обжалваха и някои двойки са стигали чак до интервю. Ние сме първият случай, когато заявлението не бе отхвърлено.


Видяхме по интернет информацията за това, че The DOMA Project се опитва да помага на гей двойки, където единият от партньорите не е американски гражданин. Обадихме им се и те поеха нашият случай про боно (безплатно - бел. ред.). Подадохме петицията през януари, а през февруари получихме отговор от имиграционната служба, че са получили документите.  Оттогава до решението на Върховния съд за DOMA нищо не се случи.


Това, което ние си представяме, е, че в държавната администрация има много симпатизиращи служители и те са сложили всички подобни на нашия случай в един голям файл. Според "Ню Йорк таймс" някой много усърден от тях, вместо да чака чак понеделник, е започнал да разпраща одобренията още в петък вечер. От случаите, който The DOMA Project представя, има други хора подали документите си преди нас. По още необясними обстоятелства ние получихме първи одобрението.


Оттук нататък процесът продължава до окончателното даване на постоянния статут за пребиваване и работа както всеки друг омъжен за американски гражданин. Не получавам никакви преференции, аз съм съпруг като всички други. Просто се случи да съм първият от същия пол. 


Траян, има ли някаква реакция от приятелите и роднините ти в България?


Траян: Все още не съм се чул с родителите си по Skype. Моите родители са много добри и подкрепящи, но по свой начин се притесняват какво ще кажат другите хора. Така че може и да не им е леко с публичността. Но те зная през какво съм минал. 


България има да извърви дълъг път. Има много интелигентни хора, но има и други пълни с предразсъдъци. Добре е, че има натиск от Европейския съюз за повече толерантност. Предразсъдъците на хората обаче не се променят за една нощ и затова държавата трябва да осигури минимална защита. Например гей двойките не могат да се регистрират като домашни партньори.


Траян Попов, първият гей съпруг със зелена карта: Бракът е основно човешко право

© Associated Press


В днешно време много хора предпочитат да живеят без брак. Защо за вас е толкова важно да сте омъжени?


Траян: Разбирам негативните конотации, свързани с брака като патриархална и старомодна институция. Но в същото време легализирането на връзката има реални последици, зелената карта е реална последица. Това означава, че на мен няма да ми се налага да работя в ресторант с докторска степен, а мога да имам легална и добра работа.


Имиграцията всъщност е една малка част от правата, давани на сключилите граждански брак – наследство, право на посещение в болница, социално и пенсионно осигуряване и т.н. Не дай си Божуе нещо да се случи, не би ли искал човекъту когото обичашу да е осигурен? Има над хиляда и сто различни права, давани само на двойките, сключили граждански брак.


Джулиан: Тези, които питат защо ни е да се омъжваме, би трябвало да попитат всички останали хора защо искат да сключват брак.


Какво ви предстои?


Джулиан: Живеем във Флорида и тук нашият брак не е признат. В Ню Йорк, където го сключихме, е легален, сега и федералното правителство го признава. Ако отидем в Канада, Германия или Израел, също ще бъде законен. Но в нашия собствен щат бракът ни не е. Затова си обещахме да продължим да се борим за нашите права. Консервативната администрация на щата Флорида ни вижда като втора класа хора. Това се случва в Америка, където по конституция всеки е свободен на бъде сам себе си.


Непризнаването на гей браковете има реални последици върху човешкия живот. Например социалното и пенсионно осигуряване, което всъщност е федерална програма, но се управлява от местните власти и затова ние нямаме право за семейно такова. Затова настояваме поне Флорида да признае браковете, сключени в други щати.


Траян: Гей организации като The DOMA Project направиха толкова много за нас, че ние сме готови да работим неуморно като доброволци за тях. Като имигрант с непостоянен статут аз научих какво е да живееш в сянка и да си в слаба позиция.


Можете ли да ми разкажете за всекидневието си?


Джулиан: Ние не водим суперинтересен живот. Ходим на фитнес, имаме кучета и често ги разхождаме в парка, събираме купони от вестниците за намаления в магазина. Трей си пише докторантурата, аз се занимавам с музикално продуцентство. Както всички останали хора сме.


Това, че сме първите гей съпрузи, получили одобрение за зелена карта и оказали се в центъра на публичността, ни подтиква да направим нещо повече. Да покажем на света, че сме нормални хора, които искат своите права, без значение дали става дума за САЩ или България. 


Джулиан, исках да те попитам с какво свързваш България?


Джулиан: Чубрица.


Траян: Нямам търпение да го заведа в България, защото досега не можех да пътувам.


После като всички останали българи, без значение в кой ъгъл на света се намират, с Траян започваме да дискутираме надълго и широко политическата криза и протестите. Джулиан само разбиращо кима с глава.

Ключови думи към статията:

Коментари (190)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1073 Любопитно

  АНКЕТА

  Кой вариант ви допада повече:

  1. Тая прохладна майска вечер чорбаджи Марко, гологлав, по халат, вечеряше с челядта си на двора. +

  2. Тая прохладна майска вечер чорбаджи Марко, гологлав, по халат, вечеряше с мъжа си на двора. -

  TAKE THE RED PILL!
 2. 2 Профил на BIKER
  BIKER
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Да са щастливи и да се радват на времето си заедно!

  БСП и ДПС вън от политиката
 3. 3 Профил на Чеша си езика
  Чеша си езика
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Ох, пак дръпнахме напред в скандалните класации. Май друго не можем.

  Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.
 4. 4 Профил на KASTOR
  KASTOR
  Рейтинг: 531 Гневно

  ''Д'' едно дете ако прочете статята.......за пример ли да му послужат тези двете ?

  King Leonidas I of Sparta to Xerxes I of Persia: ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ/MOLON lABE-"COME AND TAKE THEM."
 5. 5 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1335 Весело

  Абе, Дневник, дайте малко почивка на хомофобите, още от вчерашната статия слюнки не им останаха, вие нова пуската, поне един ден да им бяхте отпуснали, да съберат нови!
  Иначе, готин материал, прочетох го с интерес. Сладки кученца.
  Поздравления за Траян и съпругът му и много, много щастие.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 6. 6 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  Щастливи по своему и нетрадиционно

 7. 7 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1211 Весело

  АЗ МИСЛЯ, ЧЕ НАШИЯТ МЛАДЕЖ ПО-СКОРО СЕ Е ВЛЮБИЛ В КЪЩАТА И ПОРТФЕЙЛА НА АМЕРИКАНСКИЯ ДЕДО!!!!!

 8. 8 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1335 Любопитно

  До коментар [#1] от "Beyond":

  Варианта, в който чорбаджи Марко е щастлив. Без значение с кого вечеря. Обаче този отговор го няма в "анкетата" ти.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 9. 9 Профил на deltalink
  deltalink
  Рейтинг: 531 Неутрално
 10. 10 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Щом не пречат на другите нямам нищо против....

 11. 11 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 793 Весело

  "Има над хиляда и сто различни права, давани само на двойките, сключили граждански брак."

  ....

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 12. 12 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 426 Неутрално

  ОТВРАТИТЕЛНО!!!!!!

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 13. 13 Профил на alexps
  alexps
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Добре,че дядовците ни са били щастливи с бабите ни и са си имали повечко деца. Иначе нямаше да ги има родителите ни,а следователно и нас.

 14. 14 Профил на vesel_patilanec
  vesel_patilanec
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#1] от "Beyond":

  Харесвам първия вариант, за втория "като се харесват да се вземат" )

 15. 15
  Чеша си езика
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 16. 16 Профил на MMK
  MMK
  Рейтинг: 517 Неутрално

  До коментар [#15] от "Чеша си езика":

  Споделям мнението Ви!

 17. 17 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Още една вратичка за имигриране , дали си гей или не ... Можеш да се омъжиш :)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 18. 18 Профил на По инерция
  По инерция
  Рейтинг: 374 Весело

  сериозно се замислям да мина на левия тротоар.......

  а ако е по-хубаво то контакта с жена ??

  Всеки си заслужава Съдбата
 19. 19 Профил на Мадлен
  Мадлен
  Рейтинг: 426 Весело

  Дъщеря казва на баща си.
  -Тате аз съм лесбийка.
  Бащата:
  -добре дъще щом така се чувстваш щастлива ще го приема.
  Другата дъщеря.
  -тате и аз съм лесбийка.
  Бащата ядосан:
  -В тази къща няма ли един, които да харесва мъжете?
  -Аз тате-обадил се синът.

 20. 20 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1211 Весело

  До коментар [#18] от "Ибрикчийски":сериозн се замислям да мина на левия тротоар.......

  Ибрикчи, недей, там са комунистите и че ти скъсат гъзо....!

 21. 21
  ariel28
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23 Профил на По инерция
  По инерция
  Рейтинг: 374 Весело

  [quote#20:"Дедо Либен"]Ибрикчи, недей, там са комунистите и че ти скъсат гъзо....! [/quote]
  ти се бъзикаш ,
  но що толкоз люде опедер***ват ???

  зер е нещо лошо
  няма да ме търсят за извънбрачни деца,издръжки.......

  и ще стана зведза , Хайстар,

  Всеки си заслужава Съдбата
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на kollin
  kollin
  Рейтинг: 479 Весело

  Желая им цялото щастие на света!

  How to tell Heretics from Catholics?Papal legate Arnaud Amalric:Caedite eos. Novit enim Dominus qui sunt eius.(Kill them all, the Lord will recognise His own.)
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1335 Любопитно

  [quote#13:"alexps"]Добре,че дядовците ни са били щастливи с бабите ни [/quote]

  Дали? Да не би някой да ги е питал навремето дали са щастливи? Кой знае колко дядовци е имало, дето по принуда са се оженили за жени, щото времената не са допускали друго!

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 28. 28 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 491 Разстроено

  „С Трей се срещнахме преди две и половина години на парти у приятел, а след седмица се оказахме случайно заедно и на друго парти. Тогава аз му казах: "Седни до мен, нека си говорим." И така започнахме. Аз избягвам да говоря за любов, защото съм имал достатъчно връзки и знам, че не бива да се бърза. Шест месеца след това обаче му казах "Обичам те! Нека живеем заедно". Година по-късно се омъжихме в Ню Йорк, защото това означава, че ще останем заедно завинаги.“

  ... направо да повърнеш от гадост!!!

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 29. 29 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 531 Неутрално

  "Траян: Аз съм от Пловдив, но съм завършил Класическата гимназия в София."
  ==========
  Не, не, не!
  Ти не може да си от Пловдив майна!
  Ти си софиянец, кажи си, недей да лъжеш!

  "Джулиан: Беше просто невероятно. После в петък вечерта бяхме на вечеря в ресторант за моя рожден ден..."
  =========
  Малко подробности за след ресторанта...
  "Толерантните" чакат!


 30. 30 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 491 Любопитно

  [quote#24:"hristogd"]Като гледам двамата болни на снимката,правилно че са с кучета.[/quote]
  Аз пък, като ги гледам двамата си мисля, че и кучетата са в... играта.

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 31. 31 Профил на Sir Humphrey
  Sir Humphrey
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Пак ли ни занимавате с този?

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на hristo_gu
  hristo_gu
  Рейтинг: 217 Неутрално

  бракът е толкова човешко право колкото и правото да създадеш фирма.

  бракът е институция по дефиниция и е различна за всяко общество. някъде се женят и по тройки и по четворки.

  правото е върху еднаквост пред закона и няма право закона да е по мой вкус.

 34. 34 Профил на Zhivko Jilberto
  Zhivko Jilberto
  Рейтинг: 8 Неутрално
 35. 35 Профил на Sir Humphrey
  Sir Humphrey
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Сега предлагам БХК да кандидатства за държавно финансиране за създаване на документален филм, проследяващ вълнуващите съдби на Трайчо и Джулиян. След това ще представи филма на фестивала в Кан, където ще обере всички награди, защото журито ще гласува за него, за да не го (журито) обвинят в нетолерантност, да предотврати сценка, при която червенокоската адвокатка от БХК като една истинска суфражетка се хвърля под колелата на минаващ камион и се жертва за "накърнените" права на ЛъГъБъТъ-тата.

 36. 36 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  До коментар [#26] от "№55":

  [quote#26:"№55"]пак няма да заобичаме педерастите и подобните извращения. [/quote]

  Може ли по-полечка с праведния гняв? Говори единствено за себе си, моля. Не ме слагай в твоята дружинка. Аз имам друго отношение към хомосексуалните и не смятам това за извращение.


 37. 37 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 491 Весело

  Последната снимка от статията, обаче, е много трогателна - две космати ръчички с брачни халки...

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 38. 38 Профил на Sir Humphrey
  Sir Humphrey
  Рейтинг: 626 Весело

  До коментар [#37] от "№55":

  А мислех, че гейовете се грижат добре за маникюра си.

 39. 39 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 583 Неутрално
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 688 Разстроено

  Бракът е основно човешко право, да. От което обаче тези двама господа на снимката доброволно са се отказали. Те не искат да бъдат женени за жена. Избрали са друг вид "законни" вече в САЩ отношения, които по официални американски и световни данни са високорискови за здравословното им състояние:
  http://mamaitatko.com/facts.php

  Една българка
 42. 42 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Ама и аз съм взел да ги съдя(според Библията) Ми като се обичат младите, да се вземат.Ето го светлия пример за СатаниШЕФ и Вагенин.Кучетата ще се от протестиращите.

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 43. 43 Профил на papadok
  papadok
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Честито!Тази година булка,догодина -люлка!

 44. 44 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 493 Любопитно

  "Когато ни видяха като единствената гей двойка, те бяха просто невероятни и толкова ентусиазирани. После застанахме пред служителя и тя направо се разтопи."

  ?!?!

 45. 45 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 426 Весело

  Педерастка романтика, майна !

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на Je suis une femme
  Je suis une femme
  Рейтинг: 531 Весело

  Много хубава история и хубава двойка. Де да можехме всички да сме щастливи като тях.
  http://youtu.be/hlVBg7_08n0

  Every one of us is, in the cosmic perspective, precious. If a human disagrees with you, let him live. In a hundred billion galaxies, you will not find another.
 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4489 Весело

  "От събота насам двамата отговарят на десетки медийни въпроси. Историята им е емоционална и неочаквана, а Траян и Джулиан – толкова симпатични, че "Ню Йорк таймс", "Хъфингтън Пост" и "Асошейтед Прес" ги описаха в репортажи."

  Хахаха.... Траян и Джулиан били симпатични, а сигурно историята им е романтична! Хахаха.... тия в САЩ верно са се побъркали тотално! ))

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 51. 51 Профил на amanve4e
  amanve4e
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Защо аз се омъжих : защото искам децата ми да "се родят" в нормално семейство, в което има майка и баща; защото Бог не толерира сексуалните връзки, ако не са между съпрузи; защото не искам и да мисля, че нещо ми е сбъркано и дори да съм роден без крака, всички да казват, че това е най-естественото нещо, щом така съм се родил; защото искам да съм за пример на децата ... Кое от всичките? Могат спокойно да си съжителстват , ако имат нужда , по силата на някакъв договор, защо държат да се казва БРАК?!

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 53 Профил на Петя Сотирова
  Петя Сотирова
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Тъжна човешка нищета!

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на Ognyan Gerassimov
  Ognyan Gerassimov
  Рейтинг: 607 Неутрално

  А и тези двамата като ги гледам вече са се сдобили с "рожби" 2 мастийчита да им "серат алтъни" ...

 56. 56 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Добре бе, господа от Дневник, по какви критерии ги избирате в тази рубрика - все пак става въпрос за интервю, а не дописка ???
  Толкова ли свършиха хората със значими идеи или постижения, че опряхте до човек, чието основно достижение в живота е, че си е намерил гей-половинката н'ам къде си ???

 57. 57 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 583 Любопитно

  До коментар [#36] от "luda_krava":

  "...и не смятам това за извращение...."

  тогиз - за дар Божи?
  /...сохрани, Господи, и прости.../

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  До коментар [#57] от "marrad":

  [quote#57:"marrad"]тогиз - за дар Божи? [/quote]

  Да. Любовта на хората един към друг е дар божий.

  Не виждам повод за негодувание - обичат се, сключили брак, дали интервю, показвали снимките от сватбата си. 61. 61 Профил на iSiktir
  iSiktir
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#56] от "Булаир":

  Наистина, има успели българи по света и у нас, тия намерили един, който го сърби отзад и се добрал до зелена карта.
  Грейт ...

  Путин - враг номер 1 на тутраканската селищна система
 62. 62 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Ух, какви само сладурчета, бе! Живи да ги изядеш, толкова са сладки. А пък снимка № 2 е самата прелест и самата сладост: две сладурченца брадати с две кученца... Впрочем, кученцата са наистина сладки. Клетите кученца!

  Трябваше най-отгоре на тази "статия" да има предупреждение: внимание - всичко тук е сладникаво до байгънисване. Диабетиците да не четат, същестува реална опсаност от инсулинов шок.

  "Шест месеца след това обаче му казах "Обичам те! Нека живеем заедно". Година по-късно се омъжихме в Ню Йорк, защото това означава, че ще останем заедно завинаги."

  "Когато ни видяха като единствената гей двойка, те бяха просто невероятни и толкова ентусиазирани. После застанахме пред служителя и тя направо се разтопи."

  И аз така. И аз се разтопих. Каква идилия само, а? А розови купидончета дали не са пърхали с крилца наоколо? Не може да е нямало при цялата тази сладост.

  "Във фитнеса. Джулиан гледаше на телефона си какво предават CNN и едната слушалка беше в неговото ухо, а другата в моето."

  Това, за слушалката, ще да е ефемизъм някакъв. Специално на моя телефон слушалките са... ъъъъ... на около половин метър една от друга, може и малко по-късо да е. Значи, бая са се били попритиснали във фитнеса двете сладки гълъбчета, докато са гледали телевизия... Две преплетени телца, а във всяко ушенце - по една слушалчица. Идилия, идилия.

  И така нататък. Накрая идва и най-милото: "Разбирам негативните конотации, свързани с брака като патриархална и старомодна институция."

  Разбрахте ли сега? Бракът бил нещо патриархално (а това нещо лошо ли е?) и стародмодно.

  Уж всико беше така сладко, а защо ли ми се гади?

 63. 63 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1167 Любопитно

  Това някаква нова политика на вестника ли е - занимаване на аудиторията с хомо-движенията в световен мащаб?
  Не може ли да направите едно интервю и с някой от нас,нещастните любители на женската плът,на скучния двуполов семеен живот?

 64. 64 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  това бракът е основно човешко прави не ми звучи много логично, няма такова нещо, бракът е институция създадена за възпроизводство и отглеждане на деца от мъж и жена, няма лошо всеки да живее с който си иска и да прави каквото си иска но това не е брак, независимо как се казва

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 65. 65 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Съжителството с някого може и да е основно човешко право, но бракът е запазена територия за нормалните хетеросексуални хора и има смисъл за продължаване на човешкия род. За новобрачни двойки са планирани нисколихвени кредити за жилище и много други икономически мерки. Откъде накъде някакви извратяги ще точат държавни средства по този начин?! Бракът е икономическа категория и не може на всеки, на когото му скимне да се ожени за козичката си или за кучето си, да се прави на щастливо бракосъчетан. Хомо двойките могат да регулират имуществените си отношения по много други начини, но не и да ни пробутват такива перверзии.

 66. 66 Профил на 212
  212
  Рейтинг: 479 Весело

  коментарите по статията са най интересните!

 67. 67 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 664 Весело

  Намерил се специалистът ognyang да просвещава кое е противоестествено и кое - не!

  ambros,
  stg,
  Къде сте ги чели тези нескопосано догматични дефиниции за брака?! Защо всички лумпени сравняват хомосексуализма със зоофилията?! Какво общо има привличането между човек и човек с привличането между човек и животно?!
  Апропо, аз и срещу последното нямам нищо против, стига животното да не възразява!

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на fann
  fann
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Дебата за това дали да има гей бракове да го оставим настрана.

  Но вижте това: "Това, което ние си представяме, е, че в държавната администрация има много симпатизиращи служители и те са сложили всички подобни на нашия случай в един голям файл. Според "Ню Йорк таймс" някой много усърден от тях, вместо да чака чак понеделник, е започнал да разпраща одобренията още в петък вечер."


  Вероятно служителят им симпатизира, но с това се отличаваме от американците, веднага след решението е придвижил процедурата, като знае колко дълго хората които го искат са го чакали. Тази усърдност, дори и при хора, които им симпатизират в България я няма, защото у нас възпитаваме егоизъм и не обръщаме внимание на състрдателността към другия. А дебата дали да има или не гей бракове е друго нещо.

 71. 71
  ****

  Мненията на потребителя Кентавър бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 72. 72 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 518 Неутрално

  [quote#67:"uporit"]Какво общо има привличането между човек и човек с привличането между човек и животно?!
  Апропо, аз и срещу последното нямам нищо против, стига животното да не възразява! [/quote]

  Тогава попитай двете кученца от снимката дали "не възразяват" срещу това, което им се случва от време на време.
  Общото с привличането между човек и човек и привличането между човек и животно е, че и двете са полови извращения. Но не е това проблемът, а определянето на подобни съжителства като брак. Природата по най-категоричен начин е 'забранила' на хомодвойките да създават поколение и сигурно е имала нещо наум. Не може да се променят природни закони чрез актове на гражданското законодателство. Иначе - да са живи и здрави и да си живеят заедно, но да не го наричат 'брак', защото е цинично и отблъскващо.

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 74. 74
  ****

  Мненията на потребителя Кентавър бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 75. 75 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 518 Неутрално

  [quote#68:"uporit"]Жалко за хетеросексуалните ти родители, че са те съсздали с толкова скопен мозък! Природата прави грешки, за съжаление! [/quote]
  За моите родители не зная, но ако твоите мислеха като теб, ти нямаше никога да се появиш на бял свят.

 76. 76 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 889 Неутрално

  Бракът като легално понятие може да се сведе и до право на всички топлокръвни, на всички гръбначни, на всички многоклетъчни.

  Това с нищо няма да промени биологичните закони, по които се раждат гореспоменатите организми. С изключение на един вид гущери, в които има партеногенеза, но това са екзотики.

  Ако бракът не съществуваше като институция, мъжете и жените пак щяха да се събират, както винаги е ставало. Легалният брак свързва някои социални измерения и привилегии с това изконно свързване. Сега сме поразширили легалната дефиниция на брака...но някои реалности си стоят непроменени.

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  На семейните държавата наистина дава данъчни и жилищни привилегии, но това е с презумпцията да им е по-лесно да отглеждат деца.
  Тези двамата красавци какво ще отглеждат - кучетата си?
  То много гейове взеха да се женят в САЩ, откакто им отпуснаха същите привилегии - например в казармата ергените трябва да живеят там, но семейните имат право на жилище извън базата - и хоп, доста войничета изведнъж се оказаха семейни. Също така наследяват пенсии, подават обща данъчна декларация с по-ниски ставки, и други работи - заради които всъщност е и цялата шумотевица. Гейовете искат да имат тези привилегии, но без да имат разходи за отглеждане на деца, което всъщност е смисъла на едно семейство.

 80. 80 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 664 Неутрално

  ambros,
  "Общото с привличането между човек и човек и привличането между човек и животно е, че и двете са полови извращения."
  ??????
  Скопеният моралист ambros се "изхожда" за "половите извращения"?????
  По-скоро ambros има извратени разбирания за морал. Според него (най-вероятно!) българският мъж има исконното право на послушна жена, която всеки ден да му носи чехлите, да му сервира ракия и салата, да му търпи дебелашките шеги и просташкото поведение, за което да заслужи одобрително пляскане по задника. След това този български "мачо" трябва да пребие жена си (за да е "истински мъж", а не "педал" и да захърка на дивана в хола, защото е толкова пиян, че не може да изгледа поредния тъп мач от жалката ни "А" група, камо ли да "уважи" жена си. Найс, а?

 81. 81 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 664 Неутрално

  ambros,
  Моите родители се гордеят с мен! Де да можеше и ти да кажеш същото!
  Апропо, ти защо реши, че съм обратен?!
  Не съм, за твое разочарование!
  Просто мисля като цивилизован човек, а не като В(Б)олен Сидеров!

 82. 82 Профил на ivanova_m
  ivanova_m
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#56] от "Булаир":

  Плащат им, човече. Плащат им - за да ни сменят чипа.
  По принцип на консуматорското общество не му трябват хора, които се уповават на Бога и се водят по Неговия Закон, а потребители, които са "толерантни" към всякаква манипулация на съзнанието. Личността има собствено мнение и силата да го отстоява; индивидът е лесен роб.

 83. 83 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 664 Неутрално

  ivanova_m,
  Вярвай си в Бога колкото искаш, но НЕ ни натрапвай ограничените си разбирания и наивни конспиративни теории!

 84. 84 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  Отврат!

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 85. 85 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 889 Неутрално

  Някак си е странно как в медиите все пак от благоприличие се спазва принципът да се отразяват и двете страни. Но по отношение на гей въпросите, само едната е валидна и политкоректна- другата автоматично става "хомофобия".

 86. 86 Профил на Diego
  Diego
  Рейтинг: 399 Неутрално

  [quote#76:"lil_alex"]Легалният брак свързва някои социални измерения и привилегии с това изконно свързване. [/quote]
  Да. Бракът е нещо като дружествен договор за ООД. Направен е юридически да се знае кой какъв ликвидационен дял, права и задължения има при прекратяването му. Практически нищо друго.

  "Жить стало лучше, жить стало веселее" Й. В. Сталин :-)
 87. 87 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1077 Неутрално

  Не разбрах,какъв друг проблем,освен този със зелената карта си е разрешил.И не разбирам,каква е функцията на брака,като правен институт,извън защита интересите на децата.При положение,че е постигнато равноправие на живеещите с брак и без брк,спора е базпредметен.

 88. 88 Профил на keipax
  keipax
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#37:"№55"]Последната снимка от статията, обаче, е много трогателна - две космати ръчички с брачни халки... [/quote]

  ААААААААААААААААААААААААААААААААААААААА
  НЕ МОГА ДА ЧЕТА ПОВЕЧЕЕЕЕЕЕЕ
  ААААААААААААААААААААААААААААААААААААААА

 89. 89 Профил на iSiktir
  iSiktir
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#86] от "Diego":

  Тук се бъркат 2 неща. Както много хора казаха, в брака има много социални привилегии, които целят да се подпомогне едно дете.
  Нека си правят договор за съжителство- всеки човек да има право да си направи договор за съжителство с какъвто и да е друг човек, но няма нужда да го наричат брак, нито юридически да го приемат като такъв. Нито да се ползват от социалните привилегии на семействата с деца.

  Путин - враг номер 1 на тутраканската селищна система
 90. 90 Профил на Diego
  Diego
  Рейтинг: 399 Неутрално

  [quote#89:"iSiktir"]Нека си правят договор за съжителство- всеки човек да има право да си направи договор за съжителство с какъвто и да е друг човек, но няма нужда да го наричат брак, нито юридически да го приемат като такъв. [/quote]
  Бракът строго юридически е договор за съжителство със сответните права и задължения.
  Ако имаш предвид в думата брак чисто духовният му смисъл като публично обявен свещен съюз между двамата - това е друго, но тогава официалното му зачитане от властите няма никакво значение.
  Колкото до социалните привилегии за семействата с деца поне за България не ги виждам. Даже ромките избягват да го сключват официално, защото помощите за самотни майки са по-високи.

  "Жить стало лучше, жить стало веселее" Й. В. Сталин :-)
 91. 91 Профил на Marin Pavlov
  Marin Pavlov
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Не смятам, че бракът е човешко право.
  Глупости!!!

 92. 92 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 664 Неутрално

  iSiktir,
  Социалните привилегии на семействата с деца се придобиват САМО когато семействата имат деца, а не по принцип - т.е. когато склюàт брак! Токова ли е трудно да го разбереш?!

  Бракът е "свещвн съюз между мъж и жена" само в църквата!!!
  Тук иде реч за граждански брак, който няма нищо общо с религиозните догми!!!
  Аман от тесногръди нетолерантни хора! Като не ви харесва в Европа - марш в Иран! Там диваците пребиват хоммосексуалистите с камъни.

 93. 93 Профил на Sir Humphrey
  Sir Humphrey
  Рейтинг: 626 Неутрално

  До коментар [#19] от "Мадлен":

  Синът на милорд, вече завършил "Итън", трябвало да спази семейната традиция и да се ожени за девойка от сой. Милорд му казал:
  - Скъпи сине, време Ви е да си изберете съпруга. Получих писма от няколко уважавани перове, в които те предлагат да сключите матримониален съюз с техните дъщери. Какво ще кажете за дъщерята на лорд Чичестър?
  - Не я искам, сър!
  - Дъщерята на лорд Солсбъри също е чудесен избор, скъпи сине.
  - И нея не искам.
  - А дъщерята на лорд Норфък?
  - Нея също не искам.
  - В такъв случай, имате ли някакви предпочитания, скъпи сине?
  - Да, искам да се омъжа за иконома Джон.
  - Но това е скандално! Та той е католик!

 94. 94 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4489 Любопитно

  [quote#63:"tedif"]Това някаква нова политика на вестника ли е - занимаване на аудиторията с хомо-движенията в световен мащаб? [/quote]

  Тази хомофилска политика на dnevnik.bg не е нова, открай време те занимават свойте читатели с подробности относно проблемите на гей обществото... целта им сигурно да покажат в добра светлина гей обеществото и ЛБГТ хората, но всъщност ефекта, който постигат е точно обратния! Нормалните форумци се дразнят на тези гей "романтика" и още повече започват да презират гейовете....

  Българското общество е консервативно относно ЛБГТ групите, в това отношение ние се доближаваме до руснаците и грузинците..... а, не до супер либералните и толерантни към гейове държави като Холандия и САЩ например!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 95. 95 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 3655 Весело

  Съпругата на Траян изглежда доста по-възрастна от него.
  Очевидно в гей браковете нещата са наопаки.
  Едва ли и домашните им любимци биха били немски овчарки или ротвайлери...

  I Want To Believe
 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 97. 97 Профил на raz_2_tri
  raz_2_tri
  Рейтинг: 426 Неутрално


  харесва ми да се бъзикам с "хомотата" или как там се (себе)наричат - добронамерено, дано го разбират и не се засягат
  странно ми е например защо си казват "омъжихме се", а не "оженихме се" - и двамата ли са "активни" или какво. винаги ми се е струвало, че единият би трябвало да играе ролята на жена. Всъщност може би трябва да казват "огейчихме се"))

 98. 98 Профил на mnogosamkrasiva
  mnogosamkrasiva
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Странно е, но щом се обичат няма нищо лошо. Не съм против гей браковете, но в никакъв случай не подкрепям осиновяването на деца от гей двойки. Трябва да има някакви граници. Вече чета, че в някои държави в Западна Европа те са напълно размити.

  Винаги нося нож... в случай, че някой ми предложи торта
 99. 99 Профил на kosovar
  kosovar
  Рейтинг: 426 Неутрално

  сега вече ще могат да осиноват и дете ! Браво на тях !!!!

 100. 100 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 491 Весело

  [quote#99:"kosovar"]сега вече ще могат да осиноват и дете ! Браво на тях !!!![/quote]
  Че те си имат вече две деца - рунтавите с големите уши, на първата снимка.

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK