Йорданка Фандъкова, кмет: Не искам да си мисля, че има сценарии за спиране на проекти на София

Йорданка Фандъкова

© Георги Кожухаров

Йорданка Фандъкова"Дневник" разговаря с кмета на София Йорданка Фандъкова по проблеми на столицата - промените от следващия отоплителен сезон за абонатите на "Топлофикация - София", бездомните кучета, транспортната инфраструктура, както и връщането на търга за избор на строител на завода за отпадъци. Покрай исканията за оставка на правителството й зададохме въпроси и за работата с централната власт и как се отразяват протестите и блокадите в града.

Какви промени ще настъпят от следващия отоплителен сезон за абонатите на "Топлофикация - София?
- Почти всички мерки, които са в правомощията на общината и общинския съвет, вече са факт. Първата е отпадането на лихвите върху прогнозните дялове – справедлива мярка, която поискаха и гражданите по време на протестите през зимата. На второ място, се изготвиха споразумения за разсрочено плащане на дължими суми, без да се начислява лихва. Готова е и програмата за лоялни клиенти, което на практика означава отстъпки.


В същото време поискахме от "Топлофикация - София" да изготви план за облекчаване на сметките на хората. Дружеството предложи различни тарифи в зависимост от използваното количество топлинна енергия. Това е важна мярка за всички абонати, която се отнася най-вече за хората с големи затруднения, намаляващи до минимум своето потребление, а в същото време плащат сериозни сметки. Внесени са в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) на 1 април. Заедно с промените в общите условия, приети от Столичния общински съвет, се надявам енергийният регулатор скоро да приеме и тези предложения.


На практика това означава, че хората, които потребяват до 250 киловатчаса енергия, ще плащат с 20% по-ниска цена, и абонатите, използващи до 1200 киловат часа, ще ползват пропорционални намаления от 20 до 5 на сто. Смятам, че тази мярка ще помогне на много от клиентите. Сега вече на ход са Министерството на икономиката и енергетиката, както и парламентът, защото голяма част от предложенията изискват нормативни промени.
Миналата седмица имах среща с министър Драгомир Стойнев, който се ангажира да възложи на работни групи нашите предложения. Те са изготвени от експертна работна група, която създадох. Още през януари се обърнах към българските учени в лицето на проф. Калоянов от Техническия университет и неговия екип. Те продължават да работят и са готови да продължат до приемането на най-добрите решения както в Наредбата за топлоснабдяване, така и в Закона за енергетиката.


Очаквам от правителството и парламента да побързат с разглеждането и приемането на тези мерки, защото за съжаление сезонът наближава и нямаме никакво време за губене. При всички случаи приетите мерки от общинския съвет ще влязат в сила от следващия сезон. За съжаление не мога да кажа същото за това, което не зависи от нас.


Има ли индикации дали енергийният регулатор ще ги приеме?
- Освен предложението за цените много важно е тяхното решение и за общите условия, тъй като в тях са заложени ангажиментите на топлинните счетоводители. Ние искаме те да не са просто едни регистратори на потребеното количество, а да имат много повече задължения по отношение на консултации на клиентите и на контрола. Вярвам, че ще бъдат разгледани в най-скоро време - следващите няколко седмици.


Какви стъпки трябва да се предприемат, за да може абонат да премине към индивидуален договор?
- Това е една от мерките, които предложихме и изискват нормативна промяна. Поискали сме да бъдат направени такива изменения, които да позволят на хората с жилища с хоризонтална инсталация да сключват индивидуални договори. Това технически е възможно в момента, тъй като те имат собствени топломери. По отношение на общите части спокойно може да се процедира, както с всички други общи разходи.


В същото време Столичната община има разработени типови проекти в програмата за енергийно обновяване на всички панелни жилища, които включват подмяна на вертикалната с хоризонтална инсталация. Това, разбира се, е в малко по-дългосрочен план и изисква инвестиции в енергийна ефективност. Поискала съм за следващия програмен период да има и специална мярка за София, където по принцип тези сгради са най-много.


Какви инвестиции предстоят за "Топлофикация - София"?
- Мерките за следващия отоплителен сезон, които засягат отношенията на дружеството с клиентите, са много важи, хората ги очакват. За трайно и дългосрочно решаване на проблемите на "Топлофикация - София" се изисква последователна работа и привличане на инвестиции за модернизация на базата и изпълнение на европейските директиви за високоефективно и комбинирано производство на енергията. В тази посока днес беше подписан договора за още една нова турбина в ТЕЦ "София" - тя всъщност е втората. Първата вече се изгражда и се очаква да бъде приключен проектът.


Вече има одобрено финансиране на шест проекта по фонд "Козлодуй". Очаква се съгласуване на съобщението с Европейската банка за възстановяване и развитие, за да започнат и процедурите. Очакваме следващата година реализацията им. Става дума за подмяна на над 100 км амортизирани тръбопроводи, когенерираща инсталация в "Овча купел", модернизация на турбина в ТЕЦ "Изток"... Това са стъпките, които през последните две години предприехме.


Готово е и проектното решение за избор на технология за изграждане на инсталацията за преработване на горивото в бъдещия завод за отпадъци. Там говорим за намаляване на консумацията на природен газ с 10%. Цената на парното зависи от цената на природния газ – в момента 80% от цената е цената на газа.


Ще има ли преброяване на бездомните кучета през тази година?
- Да, подготвяме преброяването. Искам този път да бъде възложено на неправителствени организации за защита на животните, за да няма изкривяване и да няма съмнения в резултата, който ще се получи.


Докъде стигна работата по Наредба 41 към Закона за защита на животните, която беше отменена от съда и на практика се блокира построяването на втория етап от отворения приют за 1000 животни?
- Очаквам всеки момент да има развитие по отношение на новата Наредба 41 за изграждането на приюти от отворен тип.


Вчера (бел. ред. - интервюто е взето във вторник) разговарях със земеделския министър Димитър Греков. Той ме увери, че до края на тази седмица ще бъде качен на сайта на ведомството проектът на документа. Благодаря му, защото той беше първият министър, с когото се срещнах от новото правителство, и пое конкретни ангажименти. Зная, че не е лесно. Има спорове, има теми, които изискват повече дискусия. До средата на юли след общественото обсъждане очаквам да имаме и нова наредба.
Тя е изключително важна. Настоявах дълго време да се даде възможност на общините да изграждат приюти от отворен тип, които да не натоварват сериозно бюджета им. По старата наредба сметката за един приют за 500 кучета излизаше над 6 млн. лева. След промените успяхме да изградим първия етап за 1000 кучета на стойност малко над 1.3 млн. лв. Благодарение на него за кратък период от няколко месеца има видим ефект в много квартали от прибирането на големите и опасни глутници и агресивни кучета.


За съжаление този проблем не може да бъде решен с една мярка. За мен е много важно да не губим темпото. Заради наредбата се забавихме с няколко месеца, в които не можеше да продължим с масираното прибиране на кучета. Вярвам, че след приемането на тази наредба ще можем да продължим изграждането на втория етап от приюта за още 1000 кучета.


Заедно с това продължаваме с активната кастрация на дворните кучета в районите на София. Програмата набра скорост. Собствениците на кучета разбраха, че "Екоравновесие" и нашите партньори от неправителствения сектор имат най-доброто намерение да помогнат на домашните любимци и в същото време да спрат безконтролното изхвърляне на малки кученца, които не могат да отглеждат.


Тази година вече бяха обработени домашни кучета в "Нови Искър", "Връбница", а сега са в "Кремиковци". В същото време с някои от нашите партньори подписахме нови договори. Фондация "Четири лапи" изгради кастрационен център в Банкя, за който получи сграда от общината. Търсим сграда и за приют, който да се стопанисва от Animal Rescue.


Радвам се, че новият министър призна, че този проблем не е само на София, а на цялата страна, и за да бъде успешно решаван трябва да има национална програма. Това ме обнадежди. Той пое ангажимент следващите месеци да се работи и по този въпрос, защото само така можем да постигнем трайно решаване на проблема.


Новата наредба оскъпява ли отново строителството на приюти от отворен тип?
- Нашите предложения са направени така, че да може да изпълним втория етап от приюта по начина, по който е изпълнен първият. Ще има нова обществена поръчка. Имаме предвидени средства, стига да бъде приета наредбата, строителството ще започне още наесен.


КЗК върна за конкурса за избор на строител на т.нар. завод за отпадъци. Ще успеете ли да подпишете договор до края на 2013 г., когато е последният срок, за да не изгуби общината европейското финансиране?
- В графика, който следим много внимателно, за да можем да се възползваме от европейските средства, сме предвидили и законовите процедури на обжалване. Миналата седмица излезе решението на КЗК.


Притеснена съм от факта, че веднага след две последователни решения от комисията за процедури, които засягат София, бяха направени изказвания от членове на правителството, че тези средства ще се загубят. Започнаха и планове за тяхното преразпределение.


Имаме практика да се съобразяваме с решенията на КЗК. В случая обаче ми се струва притеснителен фактът, че двама от петчленния състав на комисията са дали особено мнение. Реално те потвърждават становището на комисията на Столичната община.


Няма как да не си задавам тези въпроси. Много внимателно разглеждаме заедно с юристите решението на КЗК. Изпратихме го и за становище на консултантите от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Те участваха и тяхното мнение беше решаващо за оценката на техническите предложения на участници в конкурса. В процедурата участваха не само представители на общината, но и на държавни институции, общински съветници от различни политически сили. Протоколът ми беше предаден без нито едно особено мнение и на негова база издадох своята заповед.


Миналата седмица излезе и решението на КЗК за Северна скоростна тангента и веднага започнаха разговори за изваждането на този изключително важен не само за София, а национален проект. На първо място пътя чувствително намалява големия трафик, който сега минава през града. По него минават и три европейски коридора.


В понеделник разговарях с министър-председателя Пламен Орешарски по този въпрос, защото това е проект на Агенция "Пътна инфраструктура". По никакъв начин не бива да се коментира неговото изваждане от програмата.


Това, което ме притеснява, е бързото споменаване за загуба на средства. Не искам да си мисля, че има предварителни сценарии за спиране на проекти на София.


Йорданка Фандъкова

© Георги Кожухаров

Йорданка Фандъкова


Привижда ли ви се, че това е политически натиск?
- Засега нищо не ми се привижда. Правя всичко възможно да водя диалог с правителството. Мисля, че премиерът Орешарски разбра важността и на двата проекта и докато единият се води от Столичната община, другият е за цялата страна.


Надявам се, че няма да се върнем в годините назад, когато противопоставяне на политическа основа водеше да загуба на средства и до нерешаването на важни проблеми на двумилионен град.


Имате предвид времето на тройната коалиция?
- Имам предвид завода за отпадъци. Тогава се водеха политически битки и заради тези битки толкова много се забавихме с този проект.


Премиерът пое ли ангажимент?
- Мисля, че разбра моите аргументи. За мен беше важно да ги представя пред него лично. Надявам се да се гледа внимателно. Важно е да се направи всичко възможно и да се приключат процедурите - и проектът за завода, и Северната скоростна тангента, защото все още имаме всички шансове да сключим договорите. След това е само контрол по строителството.


Дори и да успеете ще бъде ли възможно построяването на завода за отпадъци до края на 2015 г., каквито са европейските изисквания?
- Срокът за изграждането е 21 месеца заедно с проектирането и имаме време да го направим.


Не бива да говорим за загуба на средства - това са лоши сигнали. Напротив, трябва да се обединим и да работим заедно, защото това не е проект на Фандъкова или на Орешарски, това е проект за България.


Какво става със случая на откраднатите 621 хил. лева от служител данъчното в "Лозенец"?
- Веднага беше ясно името на служителката, която си е позволила това престъпление. Дирекция "Финанси" при своя проверка хвана тази измама и веднага сигнализирахме прокуратурата и следствените органи. Някои от служителите са предложени за дисциплинарни наказания за недостатъчен контрол. Служителката е отстранена.


Какви мерки се предприемат да няма подобна ситуация в бъдеще?
- Контролът продължава и се правят проверки във всички данъчни администрации. Зам.-кметът по финанси и бюджет Дончо Барбалов пряко отговаря за процеса. Едва ли има институция, която да е застрахована от подобни действия. За мен решението е в постоянен контрол. Самият факт, че вече сами, а не само след сигнали, установяваме подобни прояви, говори на служителите, че не могат да правят каквото си пожелаят и да се чувстват безнаказани.


Застрашен ли е бюджетът на столицата?
- Не, разбира се. Но ще търсим по съдебен път до последната стотинка всичко присвоено.


Едно от първите предложения в новия парламент беше да бъдат обезщетявани семействата, чийто деца не са приети в детска градина. Действително има ли проблем със строителството на детски градини, както твърди БСП?
- Предложението за обезщетяване на родители, чиито деца не могат да посещават детски градини не по тяхно желание, звучи справедливо, но в никакъв случай то не трябва да става за сметка на строителната програма на общините. Не говоря само за София. Ако се спре строителството на детски градини, означава проблемът да се задълбочи, а не да се реши.


Затова поставих въпроса така - да разгледаме възможностите и ангажиментите на държавата и на общината и да се търсят добри механизми за контрол. Да не се допусне повече от нормалния темп на миграция към големите градове и по-специално към София, защото да не забравяме, че общината строи с парите на данъкоплатците, които живеят тук, и затова те имат правото да изискват от нас да решаваме техните проблеми. По никакъв начин не искам да противопоставям едни граждани на други, но моята задача като кмет е да защитавам интересите на софиянци. Мисля, че най-важното по отношение на децата е да има детски градини и добри условия за обучение.


Да не пренебрегваме и капиталовата програма за училищата. Знаете в какво състояние заварихме училищната система. Мисля, че за всички стана ясно, че след спирането на продажби и заменки на детски градини всъщност започна интензивната програма на строителство. Вече са факт 52 нови сгради, над 8500 места повече. В момента изграждаме 8 сгради от предвидените 17. За част от тях получихме средства от кабинета "Борисов".


Докъде е проектът за Женския пазар - имаше недоволство на някои търговци?
- Ремонтът на тази част от града няма алтернатива. Преминахме един много труден и дълъг процес на търсене на решения, при който работехме в много тясно сътрудничество със живеещите там граждани, с търговците и с хората, които най-пряко са засегнати от състоянието на Женския пазар.


Мисля, че напрежение вече няма. Бяха направени компромиси в самия проект. След разговори с търговците беше намалена площта на закритите сергии, за да могат хората да наемат малки части. Проектът е готов. На следващата сесия на общинския съвет очакваме да бъде внесен доклад за даването на позволение за заемни средства от програма "Джесика". Ако той заедно с още един за капитала на "Пазари Възраждане" бъдат приети на 18 юли, оттам нататък може да започне изпълнението на проекта. Най-трудното в моята работа е намирането на баланс на всички гледни точки на гражданите и това се получава с диалог. Когато изпуснем диалога, винаги има проблеми.


Как ще коментирате протестите срещу новия кабинет всяка вечер от две седмици градът е блокиран, а от няколко дни и сутрин?
- България е демократична държава и всички хора имат право да изразяват свободно мнението си и да протестират.


В последните дни се чуват мнения по-скоро за забрани на протестите, за обявяване за престъпление на подобни прояви. Нещо, което е категорично недопустимо.


Много съм благодарна на полицията затова, че до този момент не допусна прояви на насилие. Благодарна съм и на самите граждани, че умело успяват да игнорират провокациите и хората, които се опитват да ги правят. За мен е важно общината да дава възможност на хората да изразяват волята си и това да става по мирен и безконфликтен начин.


Както има протести срещу правителството, така вече ежедневно пред НДК има протест и в защита на кабинета.


Имаше упреци, че сте забранили шествието на контрапротестиращите в полза на кабинета "Орешарски"?
- Не мога да отговарям на безпочвени и безотговорни твърдения. Има достатъчно документация. Самият факт, че се провежда събитието, говори сам за себе си.


Не съм забранявала мирни протести и през зимата, когато бяха срещу кабинета "Борисов". Нямам никакво намерение да забранявам мирни протести в момента. Опитите за провокация са опасни, а не самите протести.


Политиците са тези, които трябва да се вслушват по какъв начин да взимат решение. При всички случаи разбираме, че това донякъде затруднява движението в града. Обърнах се към протестиращите с призива след 22 ч., когато остават значително по-малко хора, да се освобождава "Орлов мост", за да могат хората да се прибират по домовете си навреме.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK