Йорданка Фандъкова, кмет: Не искам да си мисля, че има сценарии за спиране на проекти на София

Йорданка Фандъкова

© Георги Кожухаров

Йорданка Фандъкова"Дневник" разговаря с кмета на София Йорданка Фандъкова по проблеми на столицата - промените от следващия отоплителен сезон за абонатите на "Топлофикация - София", бездомните кучета, транспортната инфраструктура, както и връщането на търга за избор на строител на завода за отпадъци. Покрай исканията за оставка на правителството й зададохме въпроси и за работата с централната власт и как се отразяват протестите и блокадите в града.

Какви промени ще настъпят от следващия отоплителен сезон за абонатите на "Топлофикация - София?
- Почти всички мерки, които са в правомощията на общината и общинския съвет, вече са факт. Първата е отпадането на лихвите върху прогнозните дялове – справедлива мярка, която поискаха и гражданите по време на протестите през зимата. На второ място, се изготвиха споразумения за разсрочено плащане на дължими суми, без да се начислява лихва. Готова е и програмата за лоялни клиенти, което на практика означава отстъпки.


В същото време поискахме от "Топлофикация - София" да изготви план за облекчаване на сметките на хората. Дружеството предложи различни тарифи в зависимост от използваното количество топлинна енергия. Това е важна мярка за всички абонати, която се отнася най-вече за хората с големи затруднения, намаляващи до минимум своето потребление, а в същото време плащат сериозни сметки. Внесени са в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) на 1 април. Заедно с промените в общите условия, приети от Столичния общински съвет, се надявам енергийният регулатор скоро да приеме и тези предложения.


На практика това означава, че хората, които потребяват до 250 киловатчаса енергия, ще плащат с 20% по-ниска цена, и абонатите, използващи до 1200 киловат часа, ще ползват пропорционални намаления от 20 до 5 на сто. Смятам, че тази мярка ще помогне на много от клиентите. Сега вече на ход са Министерството на икономиката и енергетиката, както и парламентът, защото голяма част от предложенията изискват нормативни промени.
Миналата седмица имах среща с министър Драгомир Стойнев, който се ангажира да възложи на работни групи нашите предложения. Те са изготвени от експертна работна група, която създадох. Още през януари се обърнах към българските учени в лицето на проф. Калоянов от Техническия университет и неговия екип. Те продължават да работят и са готови да продължат до приемането на най-добрите решения както в Наредбата за топлоснабдяване, така и в Закона за енергетиката.


Очаквам от правителството и парламента да побързат с разглеждането и приемането на тези мерки, защото за съжаление сезонът наближава и нямаме никакво време за губене. При всички случаи приетите мерки от общинския съвет ще влязат в сила от следващия сезон. За съжаление не мога да кажа същото за това, което не зависи от нас.


Има ли индикации дали енергийният регулатор ще ги приеме?
- Освен предложението за цените много важно е тяхното решение и за общите условия, тъй като в тях са заложени ангажиментите на топлинните счетоводители. Ние искаме те да не са просто едни регистратори на потребеното количество, а да имат много повече задължения по отношение на консултации на клиентите и на контрола. Вярвам, че ще бъдат разгледани в най-скоро време - следващите няколко седмици.


Какви стъпки трябва да се предприемат, за да може абонат да премине към индивидуален договор?
- Това е една от мерките, които предложихме и изискват нормативна промяна. Поискали сме да бъдат направени такива изменения, които да позволят на хората с жилища с хоризонтална инсталация да сключват индивидуални договори. Това технически е възможно в момента, тъй като те имат собствени топломери. По отношение на общите части спокойно може да се процедира, както с всички други общи разходи.


В същото време Столичната община има разработени типови проекти в програмата за енергийно обновяване на всички панелни жилища, които включват подмяна на вертикалната с хоризонтална инсталация. Това, разбира се, е в малко по-дългосрочен план и изисква инвестиции в енергийна ефективност. Поискала съм за следващия програмен период да има и специална мярка за София, където по принцип тези сгради са най-много.


Какви инвестиции предстоят за "Топлофикация - София"?
- Мерките за следващия отоплителен сезон, които засягат отношенията на дружеството с клиентите, са много важи, хората ги очакват. За трайно и дългосрочно решаване на проблемите на "Топлофикация - София" се изисква последователна работа и привличане на инвестиции за модернизация на базата и изпълнение на европейските директиви за високоефективно и комбинирано производство на енергията. В тази посока днес беше подписан договора за още една нова турбина в ТЕЦ "София" - тя всъщност е втората. Първата вече се изгражда и се очаква да бъде приключен проектът.


Вече има одобрено финансиране на шест проекта по фонд "Козлодуй". Очаква се съгласуване на съобщението с Европейската банка за възстановяване и развитие, за да започнат и процедурите. Очакваме следващата година реализацията им. Става дума за подмяна на над 100 км амортизирани тръбопроводи, когенерираща инсталация в "Овча купел", модернизация на турбина в ТЕЦ "Изток"... Това са стъпките, които през последните две години предприехме.


Готово е и проектното решение за избор на технология за изграждане на инсталацията за преработване на горивото в бъдещия завод за отпадъци. Там говорим за намаляване на консумацията на природен газ с 10%. Цената на парното зависи от цената на природния газ – в момента 80% от цената е цената на газа.


Ще има ли преброяване на бездомните кучета през тази година?
- Да, подготвяме преброяването. Искам този път да бъде възложено на неправителствени организации за защита на животните, за да няма изкривяване и да няма съмнения в резултата, който ще се получи.


Докъде стигна работата по Наредба 41 към Закона за защита на животните, която беше отменена от съда и на практика се блокира построяването на втория етап от отворения приют за 1000 животни?
- Очаквам всеки момент да има развитие по отношение на новата Наредба 41 за изграждането на приюти от отворен тип.


Вчера (бел. ред. - интервюто е взето във вторник) разговарях със земеделския министър Димитър Греков. Той ме увери, че до края на тази седмица ще бъде качен на сайта на ведомството проектът на документа. Благодаря му, защото той беше първият министър, с когото се срещнах от новото правителство, и пое конкретни ангажименти. Зная, че не е лесно. Има спорове, има теми, които изискват повече дискусия. До средата на юли след общественото обсъждане очаквам да имаме и нова наредба.
Тя е изключително важна. Настоявах дълго време да се даде възможност на общините да изграждат приюти от отворен тип, които да не натоварват сериозно бюджета им. По старата наредба сметката за един приют за 500 кучета излизаше над 6 млн. лева. След промените успяхме да изградим първия етап за 1000 кучета на стойност малко над 1.3 млн. лв. Благодарение на него за кратък период от няколко месеца има видим ефект в много квартали от прибирането на големите и опасни глутници и агресивни кучета.


За съжаление този проблем не може да бъде решен с една мярка. За мен е много важно да не губим темпото. Заради наредбата се забавихме с няколко месеца, в които не можеше да продължим с масираното прибиране на кучета. Вярвам, че след приемането на тази наредба ще можем да продължим изграждането на втория етап от приюта за още 1000 кучета.


Заедно с това продължаваме с активната кастрация на дворните кучета в районите на София. Програмата набра скорост. Собствениците на кучета разбраха, че "Екоравновесие" и нашите партньори от неправителствения сектор имат най-доброто намерение да помогнат на домашните любимци и в същото време да спрат безконтролното изхвърляне на малки кученца, които не могат да отглеждат.


Тази година вече бяха обработени домашни кучета в "Нови Искър", "Връбница", а сега са в "Кремиковци". В същото време с някои от нашите партньори подписахме нови договори. Фондация "Четири лапи" изгради кастрационен център в Банкя, за който получи сграда от общината. Търсим сграда и за приют, който да се стопанисва от Animal Rescue.


Радвам се, че новият министър призна, че този проблем не е само на София, а на цялата страна, и за да бъде успешно решаван трябва да има национална програма. Това ме обнадежди. Той пое ангажимент следващите месеци да се работи и по този въпрос, защото само така можем да постигнем трайно решаване на проблема.


Новата наредба оскъпява ли отново строителството на приюти от отворен тип?
- Нашите предложения са направени така, че да може да изпълним втория етап от приюта по начина, по който е изпълнен първият. Ще има нова обществена поръчка. Имаме предвидени средства, стига да бъде приета наредбата, строителството ще започне още наесен.


КЗК върна за конкурса за избор на строител на т.нар. завод за отпадъци. Ще успеете ли да подпишете договор до края на 2013 г., когато е последният срок, за да не изгуби общината европейското финансиране?
- В графика, който следим много внимателно, за да можем да се възползваме от европейските средства, сме предвидили и законовите процедури на обжалване. Миналата седмица излезе решението на КЗК.


Притеснена съм от факта, че веднага след две последователни решения от комисията за процедури, които засягат София, бяха направени изказвания от членове на правителството, че тези средства ще се загубят. Започнаха и планове за тяхното преразпределение.


Имаме практика да се съобразяваме с решенията на КЗК. В случая обаче ми се струва притеснителен фактът, че двама от петчленния състав на комисията са дали особено мнение. Реално те потвърждават становището на комисията на Столичната община.


Няма как да не си задавам тези въпроси. Много внимателно разглеждаме заедно с юристите решението на КЗК. Изпратихме го и за становище на консултантите от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Те участваха и тяхното мнение беше решаващо за оценката на техническите предложения на участници в конкурса. В процедурата участваха не само представители на общината, но и на държавни институции, общински съветници от различни политически сили. Протоколът ми беше предаден без нито едно особено мнение и на негова база издадох своята заповед.


Миналата седмица излезе и решението на КЗК за Северна скоростна тангента и веднага започнаха разговори за изваждането на този изключително важен не само за София, а национален проект. На първо място пътя чувствително намалява големия трафик, който сега минава през града. По него минават и три европейски коридора.


В понеделник разговарях с министър-председателя Пламен Орешарски по този въпрос, защото това е проект на Агенция "Пътна инфраструктура". По никакъв начин не бива да се коментира неговото изваждане от програмата.


Това, което ме притеснява, е бързото споменаване за загуба на средства. Не искам да си мисля, че има предварителни сценарии за спиране на проекти на София.


Йорданка Фандъкова

© Георги Кожухаров

Йорданка Фандъкова


Привижда ли ви се, че това е политически натиск?
- Засега нищо не ми се привижда. Правя всичко възможно да водя диалог с правителството. Мисля, че премиерът Орешарски разбра важността и на двата проекта и докато единият се води от Столичната община, другият е за цялата страна.


Надявам се, че няма да се върнем в годините назад, когато противопоставяне на политическа основа водеше да загуба на средства и до нерешаването на важни проблеми на двумилионен град.


Имате предвид времето на тройната коалиция?
- Имам предвид завода за отпадъци. Тогава се водеха политически битки и заради тези битки толкова много се забавихме с този проект.


Премиерът пое ли ангажимент?
- Мисля, че разбра моите аргументи. За мен беше важно да ги представя пред него лично. Надявам се да се гледа внимателно. Важно е да се направи всичко възможно и да се приключат процедурите - и проектът за завода, и Северната скоростна тангента, защото все още имаме всички шансове да сключим договорите. След това е само контрол по строителството.


Дори и да успеете ще бъде ли възможно построяването на завода за отпадъци до края на 2015 г., каквито са европейските изисквания?
- Срокът за изграждането е 21 месеца заедно с проектирането и имаме време да го направим.


Не бива да говорим за загуба на средства - това са лоши сигнали. Напротив, трябва да се обединим и да работим заедно, защото това не е проект на Фандъкова или на Орешарски, това е проект за България.


Какво става със случая на откраднатите 621 хил. лева от служител данъчното в "Лозенец"?
- Веднага беше ясно името на служителката, която си е позволила това престъпление. Дирекция "Финанси" при своя проверка хвана тази измама и веднага сигнализирахме прокуратурата и следствените органи. Някои от служителите са предложени за дисциплинарни наказания за недостатъчен контрол. Служителката е отстранена.


Какви мерки се предприемат да няма подобна ситуация в бъдеще?
- Контролът продължава и се правят проверки във всички данъчни администрации. Зам.-кметът по финанси и бюджет Дончо Барбалов пряко отговаря за процеса. Едва ли има институция, която да е застрахована от подобни действия. За мен решението е в постоянен контрол. Самият факт, че вече сами, а не само след сигнали, установяваме подобни прояви, говори на служителите, че не могат да правят каквото си пожелаят и да се чувстват безнаказани.


Застрашен ли е бюджетът на столицата?
- Не, разбира се. Но ще търсим по съдебен път до последната стотинка всичко присвоено.


Едно от първите предложения в новия парламент беше да бъдат обезщетявани семействата, чийто деца не са приети в детска градина. Действително има ли проблем със строителството на детски градини, както твърди БСП?
- Предложението за обезщетяване на родители, чиито деца не могат да посещават детски градини не по тяхно желание, звучи справедливо, но в никакъв случай то не трябва да става за сметка на строителната програма на общините. Не говоря само за София. Ако се спре строителството на детски градини, означава проблемът да се задълбочи, а не да се реши.


Затова поставих въпроса така - да разгледаме възможностите и ангажиментите на държавата и на общината и да се търсят добри механизми за контрол. Да не се допусне повече от нормалния темп на миграция към големите градове и по-специално към София, защото да не забравяме, че общината строи с парите на данъкоплатците, които живеят тук, и затова те имат правото да изискват от нас да решаваме техните проблеми. По никакъв начин не искам да противопоставям едни граждани на други, но моята задача като кмет е да защитавам интересите на софиянци. Мисля, че най-важното по отношение на децата е да има детски градини и добри условия за обучение.


Да не пренебрегваме и капиталовата програма за училищата. Знаете в какво състояние заварихме училищната система. Мисля, че за всички стана ясно, че след спирането на продажби и заменки на детски градини всъщност започна интензивната програма на строителство. Вече са факт 52 нови сгради, над 8500 места повече. В момента изграждаме 8 сгради от предвидените 17. За част от тях получихме средства от кабинета "Борисов".


Докъде е проектът за Женския пазар - имаше недоволство на някои търговци?
- Ремонтът на тази част от града няма алтернатива. Преминахме един много труден и дълъг процес на търсене на решения, при който работехме в много тясно сътрудничество със живеещите там граждани, с търговците и с хората, които най-пряко са засегнати от състоянието на Женския пазар.


Мисля, че напрежение вече няма. Бяха направени компромиси в самия проект. След разговори с търговците беше намалена площта на закритите сергии, за да могат хората да наемат малки части. Проектът е готов. На следващата сесия на общинския съвет очакваме да бъде внесен доклад за даването на позволение за заемни средства от програма "Джесика". Ако той заедно с още един за капитала на "Пазари Възраждане" бъдат приети на 18 юли, оттам нататък може да започне изпълнението на проекта. Най-трудното в моята работа е намирането на баланс на всички гледни точки на гражданите и това се получава с диалог. Когато изпуснем диалога, винаги има проблеми.


Как ще коментирате протестите срещу новия кабинет всяка вечер от две седмици градът е блокиран, а от няколко дни и сутрин?
- България е демократична държава и всички хора имат право да изразяват свободно мнението си и да протестират.


В последните дни се чуват мнения по-скоро за забрани на протестите, за обявяване за престъпление на подобни прояви. Нещо, което е категорично недопустимо.


Много съм благодарна на полицията затова, че до този момент не допусна прояви на насилие. Благодарна съм и на самите граждани, че умело успяват да игнорират провокациите и хората, които се опитват да ги правят. За мен е важно общината да дава възможност на хората да изразяват волята си и това да става по мирен и безконфликтен начин.


Както има протести срещу правителството, така вече ежедневно пред НДК има протест и в защита на кабинета.


Имаше упреци, че сте забранили шествието на контрапротестиращите в полза на кабинета "Орешарски"?
- Не мога да отговарям на безпочвени и безотговорни твърдения. Има достатъчно документация. Самият факт, че се провежда събитието, говори сам за себе си.


Не съм забранявала мирни протести и през зимата, когато бяха срещу кабинета "Борисов". Нямам никакво намерение да забранявам мирни протести в момента. Опитите за провокация са опасни, а не самите протести.


Политиците са тези, които трябва да се вслушват по какъв начин да взимат решение. При всички случаи разбираме, че това донякъде затруднява движението в града. Обърнах се към протестиращите с призива след 22 ч., когато остават значително по-малко хора, да се освобождава "Орлов мост", за да могат хората да се прибират по домовете си навреме.

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Иска да каже, че е оперирана от способността да мисли?

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 2. 2 Профил на han_krum
  han_krum
  Рейтинг: 458 Неутрално

  г-жо Фандъкова, пригответе се за конспиративната мисъл на бандата на ''Другарите''... все нещо ще изкочи от червените папки

 3. 3 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Фандъкова е един от малкото свестни гербери! Подобно на бургаския кмет тази жена всеки път предизвиква у мен неподправено възхищение! Бог да я благослови и да я дари с много дни занапред, защото тя е полезна за България! Поклон пред такива българи!

 4. 4 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Май Южната дъга на Околовръстното е завършена и сега е ред на Северната тангента.Както и на кучетата и на дупките.В Горубляне правиха ремонт на няколко улици преди 2 седмици, които едва ли са издържали последните дъждове. Но "усвояват".

 5. 5 Профил на Petya Lazarova
  Petya Lazarova
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Първите стъпки на правителството - да спре два от големите проекти - завода за боклука, който е със спечелено финансиране от ЕК и Северна скоростна тангента. Половин милиард финансово наказание за бунтовна София

 6. 6 Профил на mariya85
  mariya85
  Рейтинг: 414 Неутрално

  предложението на "социалистите" родителите на деца, които не могат да посещават детска градина не по тяхна вина, да бъдат обезщетени в този му вид означава, че всяко Айше и всеки Асен от всяка маала ще могат да се възползват от това, нищо, че живеят на 400км. от София. Това не трябва да се допуска!

 7. 7 Профил на dzmey
  dzmey
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Фандъкова, Вие по По заповед На Буда Бей пускате много Фандък на Нашите Хора, но внимавайте да не дадете Фира!!!

 8. 8 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 414 Гневно

  "Не искам да си мисля, че има предварителни сценарии за спиране на проекти на София."

  Да бе, законът за Пеевски и пръкването на министерството на инвестиционното проектиране напълно "опровергават" подобни хипотези!

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 9. 9 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#5:"lazarova"]Половин милиард финансово наказание за бунтовна София [/quote]

  Тогава ще продължим, докато им направим живота кошмар на управляващите БСП-ДПС-Атака.

 10. 10 Профил на Пчеличката М.
  Пчеличката М.
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#9:"ambros"]Тогава ще продължим, докато им направим живота кошмар на управляващите БСП-ДПС-Атака.[/quote]

  Така и трябва. Щото със сигурност на новото правителство му бърка в здравето фактът, че София не е "тяхна". Няма и да бъде. И ще се опитат всячески да саботират всичко, което се прави в/за града.

 11. 11 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#10:"Пчеличката М."]София не е "тяхна"[/quote]
  София си е "ваша" вече над 20 години.И с всяка година повече,дето е "ваша", става все по зле,въпреки че повечето наши пари се изсипват там. Колко години ви трябват за да завършите Южната дъга?Колкото повече години я правите,толкова повече пари от нашите крадете. Но и на това крадене ще му дойде края. И обикновените софиянци ще разберат,че краденето от тяхно име не ги прави тях богати, а една малка група, коята се отъждествява с тях само преди изборите.

 12. 12 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3077 Неутрално

  До коментар [#9] от "ambros":

  Тогава ще продължим, докато им направим живота кошмар на управляващите БСП-ДПС-Атака.

  Ми продължавайте си, не виждате ли, че ви изтикаха на сто метра от НС и ви се смеят в очите като ви казват. Ми протестирайте си пък ние нямаме намерение да сдадем властта.

 13. 13 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#12:"сидер"]Ми протестирайте си пък ние нямаме намерение да сдадем властта. [/quote]
  Комунисти трудно се изстръгват от властта, но ще успеем, защото нямаме друг избор - това е най-отвратителното управление от началото на прехода досега. Отказът им да се явят на избори в условия на остра политическа криза е крайно обезпокоителен и показва, че се опитват да установят диктатура, а това мотивира още повече протестите. Заканите към медиите и глупавите икономически мерки пък настроиха срещу тях почти всички интелигентни хора. Такова управление е обречено и колкото по-скоро го осъзнаят, толкова по-добре за всички.

 14. 14 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  Тази жена е свястна. Предишните избори не гласувах въобще но на тези има гласът ми.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 15. 15 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Фандъкова , цял един месец - шатра от един декар , пред Народния театър , представя "варосаните" картини на светлин русев !!?? Знаем , ги , знаем го и него - и колекциите му , и т.н.,. КОЙ плаща за това недоразумение ??? ЕДИН МЕСЕЦ !!??
  Че даже има нахалството , той , 'колекционера' на незаконни движими национални архивни ценности - да се самонарисува , като някакъв отшелник и светец , бос и скромен :))
  Махни това недоразумение- изложба - на този мошеник ...

  BIG AL
 16. 16 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Реално, на сегашния завод ЗА отпадъци, заедно с бъдещата инсталация за изгаряне, ОВОС не е правен. Това, което е направил още ББ е с изгаряне в циментови заводи!
  "чл. 82, ал 3 ЗООС Когато за осъществяване на инвестиционното предложение трябва да се развият и други, свързани с основния предмет на оценка, спомагателни или поддържащи дейности, те също се включват в изискващата се оценка, независимо дали самостоятелно попадат в обхвата на приложения № 1 или 2. Ако спомагателните или поддържащите дейности самостоятелно като инвестиционни предложения са предмет на ОВОС, всички оценки се съвместяват, като се провежда една обединена процедура."

 17. 17 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2264 Неутрално

  Фандъкова е дялан камък.
  Жалко, че няма повече политици, способни прагматично да решават въпросите на хората.

  I Want To Believe
 18. 18 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Веднъж от медиите попитаха, защо при управлението на Баце всички обществени поръчки в София, ама буквално всички, са давани на турски фирми?

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 19. 19 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1297 Любопитно

  Докъде ще стигнат безобразията на новото правителство ??? Нагли и нямащи срам фашизоидни комунисти

 20. 20 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2422 Неутрално

  3- и 4- годишните деца са около 30 хиляди, а капацитетът на общинските детски заведения е 29 хиляди места. Няма нужда от никакво ново строителство, мъки и кражби покрай него. Трябва да се дадат по малко финансови стимули на семействата, чиито деца почват училище на 6 г. или се съгласят да карат предучилищна в училищни сгради от 5-годишни. Училищата в момента са празни и търсят под дърво и камък 19-ти ученик за паралелка. Закарайте предучилищната там и въпросът се решава за 2 месеца, не с 10-годишни програми, които докато се изпълнят се оказало, че в столицата придошли още млади хора с деца и сметките се объркали.

  Иначе ще заприлича на работата с подземните паркинги. Цял ден на "Ч. Връх" свети 470 - 500 свободни места и в същото време по тротоарите и детските площадки наоколо пиле не може да прехвръкне от паркирали таратайки и бракувани трошки на трупчета, които живущите масово използват като улични килери (ясно изразена традиция в цяла София).

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 21. 21 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#1] от "Къти":
  [quote#1:"Къти"]Иска да каже, че е оперирана от способността да мисли? [/quote]
  Много добре може да мисли тя. И го прави винаги и всякога в своя полза.
  С този хрисим гласец и това примигване заблуждава маса народ! Тя е хищник от много сериозна порода.
  Напримир, ремонтът на ул. "Цар Иван-Асен II" е много типичен като стил. Известно е, че улицата се нуждаеше от ремонт отдавна и това е било обсъждано преди повече от 10 години. Въпреки това ремонтът започна неотдавна като авариен. Защо авариен, а не планов?! Защото в този случай няма конкурс за изпълнител и защото плащането за извършената работа става вместо след предварително обсъждане, след извършване на съответната дейност , според преставената сметка от изпълнителя. А сметката, както можете да се досетите, се определя от въображението на фирмата-изпълнител т.е. колкото и каквото си измисли.
  Ето това е един пресен пример как действа тази кротка женица. За сведение на софийските данъкоплатци.

  The best way out is always through Robert Frost
 22. 22 Профил на rembrandt
  rembrandt
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Г-жа Фъндъкова е много умен човек и ако успее да докаже, че се е еманципирала от ГЕРБ и е поела по свой път да управлява столицата, може да бъде един наистина успешен кмет!

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 23. 23 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 515 Неутрално

  да ,бе да,
  общината ежедневно доказва,че не е на страната на гражданите ,а на тарикатите.
  преливат от пусто в празно за много пари и още повече комисионни, диков и кметовете си разиграват ситуации и само в случай,че повече хора се развикат почват да се обясняват.Това им е мотото - да обясним на хората решението си.
  Обществените обсъждания се публикуват на тайни места ,че да не предизвикват въпроси.
  крадци и измамници, които са избрани от новите софиянци и опрапастяват града , пак заради селинджърите, направиха точковата с-ма за детските градини, да им е драго и пак да ги избират.а иначе - нищо в управлението на София не се е променило от ерата Софиянски насам, само се смениха част от лапачите.схемите са същите.

 24. 24 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 919 Неутрално

  Аз искам да я питам по-простички неща - докога ще е тази мизерия по пл. "Славейков"? Ако пазарът, остава там, ще имат ли търговците работно време и ще ги задължат ли да си прибират целия инвентар оттам а не да го трупат на камари? Кой разреши по Графа да се продават гащи и чорапи? Ще мият ли малките улици? Диков пожизнен главен архитект ли е ще е?

 25. 25 Профил на Еколог
  Еколог
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Кога ще се направи препроектиране на междублоковите пространства, за да се отвори място за паркиране?

  Кога ще се оправят зелените площи в кварталите, за да се намалят ФПЧ10?

  Кога ще се асфалтират павирани улици като бул. Гоце Делчев и бул. Прага, за да се намали шумът и ФПЧ10?

  Кога ще се разкарат всякакви ръждясали ламаринени "търговски обекти"?

  За отпадъците и отоплението не ми се подхваща дори!

  Път без препятствия не води до никъде.
 26. 26 Профил на trayan.petkov
  trayan.petkov
  Рейтинг: 402 Неутрално

  да видим сега, тия милиони ще вземе ли поставената фирма на Пеевски, заради която ни съдят в Страсбург. Гиганският каламбур Северна тангента накрая ще стане съдебно решение в полза на Салини Импреджило и плащания за България, докато Пеевски прибира милиони от непостроена тангента

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK