Христо Иванов, юрист: Гражданите нанесоха зашеметяващ удар по цялата система на олигархията

Христо Иванов, юрист: Гражданите нанесоха зашеметяващ удар по цялата система на олигархията

© Анелия НиколоваХристо Иванов е програмен директор в Българския институт за правни инициативи (БИПИ). Почти всяка вечер може да го видите на протестите. В началото е около фонтана пред Президентството. Затова избрахме да се срещнем за разговор там, но през деня и да обсъждаме не голямата му тема и специалност - политики и реформи в съдебната система, а случващото се в момента, причините, ефектите, както и Харта 2013.


Повече от 20 дни, хиляди хора протестират срещу правителството "Орешарски". Управляващите ги квалифицират като малко хора в София, недостатъчно итн. Вие сте сред тези, които вярват, че малки групи хора могат да променят нещата? През последните години обаче, тези малки групи не можеха да направят промяна, т.е. вместо те да се разширят те се капсулираха, оставаха изолирани. Има ли някаква разлика сега и каква?


- Има важна разлика. До сега тези малки групи бяха обърнати навътре, анклави на хора, които се изолираха от социалната среда или просто емигрират. Елемент от това беше дълбоката деполитизация, отвращение от ангажирането с обществени каузи и активизъм, аксиоматизация, че всичко е за пари и се свежда до това, кой ти плаща.
Всъщност ние лишихме политическата система от гражданската си енергия между изборите и обезкървихме всички партии, които имаха шанс да станат нормални. Така, и политическата система, и отделните институции бяха окупирани трайно от субекти, които черпят сила не от гражданите, а от паразитиращото задкулисие. Това с особена сила важи за съсловията, от които най-вече зависи опазването на обществения интерес – нас юристите и вас, журналистите. Безразличието и примирението в името на имагинерен личен комфорт са основна причина за пълзящата корупция.


Изглежда обаче, че това се променя. Хората откриват, че е хубаво да си активен, че всъщност не е толкова трудно да променяш средата около себе си, да наложиш своя отпечатък, да разшириш своя анклав до цялото. Че това носи удовлетворение. Това е онзи инстинкт за живот, който единствен може да промени страната ни. Мисля, че имаме безпрецедентна възможност да обърнем хода на развитие на България. Виждам, че се формира онази критична маса (което винаги значи добре мотивирано малцинство), която може да отключи тази промяна. Така че, само от нас зависи дали ще успеем.


Но аз вярвам, че България има много по-голям потенциал, от това, което страната постига в момента. Това усещане е една от големите емоционални стихии на протеста - преживяването, че ни е хубаво да сме едно и то тук, в България, а не на "Терминал 1" или Терминал 2". Просто трябва да намерим начин да активираме трайно този потенциал.


Какво е личното Ви обяснение защо точно назначението на Делян Пеевски отприщи този процес?


- Мисля, че става дума за късо съединение между две тенденции. От една страна, управлението на ГЕРБ със своята примитивна бруталност направи механизмите на олигархията твърде видими – и в медиите, и в съдебната власт, и в прегазването на закона, и в задушаването на частната инициатива. Стана невъзможно да си затваряме очите - дори у нас, дори за тези, които до последно мижаха с отчаяно старание.


От друга, през тези години си проби път тенденция на гражданска активизация и политическо осъзнаване. За протестите най-важен е прецедентът на природозащитното движение. Една шепа активисти в продължение на десетилетие показваха как може да се отстояват "абстрактни" каузи като съхраняване на биоразнообразието и възможността да се докоснеш до дивата природа за нашите деца и внуци и защо е важно да се прилага законът въпреки моментната и късогледа "целесъобразност". Те успяха да докажат, че съпротива е възможна, изработиха култура на протест. Имаме лабораторен пример за това как в малка група се селектира щам, който после изведнъж става много "заразен". А нищо не е така заразно като гражданската храброст.


В този смисъл, много важни са и други групи, които се активизираха – учени, журналисти и особено съдиите. Каквито и да са разликите между тези съсловия, както и между отделните протестни вълни от последните години, те имат една обща черта: борбата срещу безправието и заграбването на публичните ресурси и институции от олигархията.


Когато новото управление се опита да презареди същия модел – отново с акомпанимента на "Атака", отново концентрирайки огромна репресивна власт в една безконтролна служба, отново погазвайки всички процедури и елементарното приличие, отново давайки всичко на една медийно-банкова групировка, това детонира сместта от нетърпимост и гражданска активизация. Самата фигура на г-н Делян Пеевски, чиято публично известна "кариера" олицецтворява целия олигархичен модел, изигра не малка роля. Точно както Цветан Цветанов се превърна в емблема на управлението на ГЕРБ преди това (отразяван до премала от медиите на г-н Пеевски).


Първоначалната реакция на управляващите беше - буквално за 24 часа се взе решение, което да отговори на исканията. Но повече от две седмици по-късно няма друг ефект, какви са рисковете пред протеста, кое би го направило успешен и кое не?


- В момента протестът се е фокусирал върху искането за оставка на кабинета "Орешарски". И това е въпрос на налагане на най-елементарно приличие: за престъплението да опиташ да презаредиш бруталната доминация на олигархията, и то с такава наглост, последицата може да е само тази. Но има един важен акцент - скандиранията, характеризиращи протеста, са две "оставка" и "мафия". Съединени, те образуват "оставка на мафията". В този смисъл, протестът е за много повече от оставката на фигуранта Орешарски. И точно от тази гледна точка, той е особено успешен.

Христо Иванов, юрист: Гражданите нанесоха зашеметяващ удар по цялата система на олигархията

© Анелия Николова


Управлението на България в последните години изглежда е вариация на един и същи модел. Има ограничен кръг играчи, които "държат" основните приходоизточници – както съответните легални сектори (енергетика, здравеопазване, инфраструктура, еврофондове и пр.) така и криминалните (измами с ДДС, контрабанда, наркотици и пр). Всяко "правителство" всъщност е формула на компромис между тези играчи – едни трябва временно да намалят нормата си на "печалба", други – получават някакви бонуси. Ако това включва някакво увеличение на парите във фиска – една или друга електорално-феодална група получава нещичко, реализират се някакви "външнополитически приоритети", евроатлантическите и евроазиатските партньори удовлетворяват накакви свои претенции. Този модел изисква брокер, който със смесица от близки контакти и заплахи ("мачлета", игри на карти, общи членства в тайни братства, споделени любовници, средства за шантаж, контрол върху репресивния апарат и пр.) налага моментния баланс на интереси между играчите. С времето и обстоятелствата този баланс се разпада и управляващата гарнитура се подменя.


Законът, държавните институции, медиите са само подръчни средства. Олигархията е форма на алтернативна социална организация, мимикрираща под формата на нормативен и институционален ред на държава членка на ЕС. Наред с "големите риби", членове на тази втора мрежа са и всякакви необходими обслужващи я фигури – министри, депутати, съдии, прокурори, медийни и PR босове, чиновници, полицаи, митничари, тартори на ромски махали, компаньонки, артисти (олигархията има своите значими естетически потребности). Всички те знаят на къде духа вятърът, на кого всъщност се подчиняват, какво се очаква от тях, къде да не се бъркат, кога да извърнат очи. И кротко чакат да бъдат възнаградени за това.


В този модел гражданите са излишни - миманс за изборния ден (отпуснат им е и един ден за размисъл). С настоящите протести, обаче, те се върнаха на политическата сцена изневиделица и с десет-хиляден ъпъркът нокаутираха миропомазания брокер на поредното олигархично презареждане.


Фокусирани върху скалпа на г-н Орешарски, не бива да забравяме този свой първоначален и привидно лесен успех, защото в него има повече от простото предотвратяване на едно нагло действие. Гражданите нанесоха зашеметяващ удар по цялата система. Олигархията се крепи на убедеността на всички свои членове, че тя е всесилна, че каквото се каже от лидерите й – то е законът и то неотменно става. Днес тази вътрешна спойка е разклатена и всички – от шофьора до олигарха – почват да имат "едно на ум", да са несигурни един в друг, да си оставят резервни изходи. Точно така се е разпаднал не един политически режим.


Така че успехът на протеста е в това – да продължим осъзнато своята гражданска активизация, заедно и по отделно, и да не изпускаме от очи голямата си цел: последователната демафиотизация на всички обществени сектори.


Общото в момента е оставка и бързи избори, какво е вашето лично искане и прогнозата какво ще се случи?


- Пак казвам, на ниво справедливост и съразмерност, решението е оставка. Тя се иска по безпрецедентен начин, който вече променя из основи политическата ситуация. Въпросът е как най-бързо и ефективно тази промяна в сигуацията да кулминира в избори, които наистина да въплътят една различна политическа реалност. И тук става дума за много повече от техническата промяна на изборните правила или дори от възникването на дългоочквания "реформистки блок".


Аз излизам на протест най-вече заради едно обещание, което вярвам, че си даваме с всяка крачка по жълтите павета: Че няма да забравим срама от това до къде оставихме да бъде докарана страната ни, нито вътрешното освобождение от това да прегърнеш кауза в общ интерес; че не просто няма да мълчим и извръщаме лице в примирение, а ще реагираме на всяко беззаконие и заграбване на общото благо; че не просто всички ще гласуваме, но и че ще изберем своя партия – която и да е – и ще й дадем гражданската си енергия; че няма да я оставим да се продаде, понеже няма пари, а ще бъдем нейни активисти, ще направим кампанията й със собствени сили – сред познатите си, във "Фейсбук", както можем; че повече няма да се приберем, а както и във всеки от тези двадесет дни ще бъдем промяната, която искаме да се случи на България.


В този смисъл, работата ни тепърва започва.


Харта 2013, която беше публикувана преди две седмици част от тази работа ли е? Тя предизвика разнопосочни реакции. Може ли да разкажете повече за нея, как се събраха хората, които я подписаха първоначално, каква й е целта?


- Може би първо трябва да започна с какво тя не е.


Хартата няма за цел да се превърне в партия или в организация. Тя няма и претенцията да говори от името на протеста. Всеки от подписалите хартата говори за себе си и единственото, което ни обединява е припознаването в един текст. Това е реакция на протеста, но не повече.


В момента имаме две кризи. Едната е по-очевидната и по-належаща и това е моментната политическа криза. Имаме и друга криза, и тя е много по-дълготрайна. Правовият ред е в състояние на срив, институциите са в плен на нелегитимни интереси. Осъзнавайки цялата сериозност на тази дълбока криза, сме обсъждали с много хора, че е необходимо не просто да мислим какво трябва да се случи сега в хоризонта на тези дни и тези месеци, а трябва да започнем да работим по формулиране на по-дълбок поглед. Накрая в един колективен и доста спонтанен процес това доведе до създаването на този текст. Непосредствената ни цел е да поставим демафиотизирането на държавата като нова национална цел и основен политически въпрос.


Тоест това е по-скоро паралелен процес, в който темата и задачите да се сложат под прожектора и да се намерят хора, които да помагат?


- Да, усилено работим по съставянето на екипи от признати специалисти в различните области и скоро ще обявим следващи стъпки по набелязаното в Хартата. Това е неформален процес на консултации с експерти и представители на различните съсловия.


Когато съставяхме Хартата, бяхме вдъхновени от една мисъл на Паточка, че подобни граждански действия са въпрос на дълг към самия себе си, но не съм си мислел, че ще видя толкова много хора да я прилагат на дело. Трябва да кажа, че готовността на хората да се включат, да се наемат със значителен труд на абсолютно доброволни начала, знаейки, че ще бъдат обругавани от всички възможни страни, е наистина забележителна. Няма претенция да бъде казана "последната дума" в дадена област или заключенията да ангажират някого. Напротив – те ще тежат само толкова, колкото е тяхната убедителност и аргументираност и ще бъдат полезни дори и ако само дадат начало за един по-сериозен разговор за това как да демафиотизираме държавата си, а това вече се случва.

Христо Иванов, юрист: Гражданите нанесоха зашеметяващ удар по цялата система на олигархията

© Анелия Николова


Т.е. накрая ще има идеи, които вече ще си търсят носители - примерно за законодателни промени?


- Опираме се на опита си от работата в съдебната система, където работим по очертаването на конкретните модели на ограничаване независимостта на съда и по набелязването на систематични мерки за тяхното премахване.


Защото оказването на неправомерно влияние върху едно или друго решение на съда не е въпрос на някакви прости и спонтанни действия. Става дума за една сложна и доста фина машинария, чието обезвреждане изисква доброто познаване на устройството й и детаилен план за действие. По същият начин стоят нещата в другите сектори – там има много специфични механизми за корупция и изземване на публичната власт от нелегитимни интереси. За обезвреждането на тези адски машини трябва да се съставят специфични пакети от мерки, основани на конкретното им "картографиране". Искаме да опитаме да изработим оценка на конкретното състояние на няколко ключови според нас сектора и да разработим пакет от взаимосвързани мерки за тяхната демафиотизация. Това е доста амбициозно усилие и то ще отнеме известно време.


Другата тема, която върнаха протестите е за т.н. "българско дясно"? Според едни умря, според други пак ще се възобнови, според трети все още не си е изпълнило потенциала и сега се готви нов реформаторски блок?


- Съмнява ме, че понятията "ляво"- "дясно" са особено полезни за ориентация в настоящия момент, въпреки засилващите се опити за тяхната експлоатация от бранителите на линията "Пеевски" в БСП и онези, които се надяват на възкресят "марката СДС" в полза на ГЕРБ и същата тази линия "Пеевски" . Ние трябва да си преосновем държавата, да я освободим от тази олигархична машинария и тогава да можем да спорим дали да я употребим по ляв или по десен начин.


В "дясно" имаме патологичната тъкан ГЕРБ, което не е нито партия, нито дясно, нито собствено политическо явление. В "ляво" е БСП, която запазва белези на партийна организация, но е вцепенена около травматичното нежелание да назове ясно миналото или да погледне в бъдещето. Това превръща столетницата в коалиция между "червени" олигарси, грижещи се за собственото си бъдеще с десни мерки и членска маса, която настоява да живее в миналото.


Поради пълната катастрофа на "дясното" там е по-лесно да възникне нов политически проект и е много радостно, че той се идентифицира именно като реформистки и анти-мафиотски. Остава и да намери формулата за обединение, която да направи тези заявки убедителни и да се постави в услуга на гражданите, а не на партийните номенклатури. Не бива да забравяме обаче, че е също толкова важно подобни процеси да се отключат и в "ляво".


Преструктурирането на политическата ни система ще мине по разделителната линия на въпроса за това кой има ясен план за демафиотизация и лице да иска доверие за изпълнението му. Това няма да стане в зависимост от това как се идентифицира дадена партийна върхушка. Няма да се определи и от това дали ЕНП или ПЕС ликвидират вярата ни в Европейския проект като безпринципно припознават една или друга нашенска шайка.


Кой е любимият Ви лозунг/рефрен от протестите?


- "Фалит на мутрокрацията"- видях този транспарант в началото на площад "Народно събрание", осветен в жълто от залеза в гърлото на "Царя". Това беше миналото лято и ми напомня, че различните протестни вълни са част от един процес на гражданско пробуждане. Знам, че истинският му размах тепърва предстои.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (138)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Никакъв удар не е нанесло гражданското общество....
  Дано все пак ударът да предстои......

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на redrock
  redrock
  Рейтинг: 561 Неутрално

  През целия т.н. прехода, та до сега, българския народ е заложник на т.н. политическа класа, на монополите и олигарсите, а "стожерът" на държавността и върховенството на закона - съдебната система, е главна част от схемата на това заложничество.

 4. 4 Профил на THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  Рейтинг: 506 Весело

  wishful thinking (facepalm)

  Много емоция, много красота, много нещо. Липсват отговори на по-важните въпроси - кой, как и кога ще оправи всичко сбъркано срещу което е лесно да се протестира.

  #killwhitey
 5. 5 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#4] от "Чистотата е за Бой...":
  Е как кой , проекта на е тези убавци .

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 6. 6 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Удар със стик, или с бухалка????
  Щото не виждам олигархията да се е трогнала.
  Тя си граби и се кани при всяка власт да го върши!
  Та ударът не стига, трябва да се конструира партия, да се вземе власт, да се управлява!
  Та всички упражняващи се на тема протест, граждани, нов морал, олигархия и прочее да не философстват, а да дават идеи, рецепти и да действат.
  Иначе, като мен, лесно е да си чешеш езика (или клавиатурата де)!

  ура и да живей!!!
 7. 7 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  "Фигурантът Орешарски"...
  "Оставка на мафията"...
  "Срив на правовия ред"...

  Ами всичко е вярно и аз го подкрепям.

  Кога ще превземаме Парламента?

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 8. 8 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  Нищо им няма на олигарсите, този уж юрист, а нищо не е разбрал.
  Олигарсите ги плаши само едно - НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ.

 9. 9 Профил на kapablanka
  kapablanka
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Удар нанесли гражданите. Дрън-дрън. Празни приказки. И като са нанесли удара какво е с олигархията ? Да не би олигарсите да просят по улиците ? Какво промениха протестите през февруари ? Какво променят сегашните ? Кои са собствениците на печелившите фирми ? Кои печелят обществените поръчки ? Какво се е променило в съдебната система ? Как се е променила заплащането в частните фирми ? И т.н. По същество никаква промяна. Щели да намалят цените на тока за битовите абонати с 5%. В масовия случай тия сметки са не-повече от 50-60 лв. И с колко лева ще се намалят сметките ? Еднократни помощи за деца щели да дадат. Това решава ли нещо ? Освен, че неинтегрираните граждани с по десетина деца ще имат възможност да си купят повече ракия ?

 10. 10 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Засега ударът е във въздуха. Олигархичният модел в политиката и икономиката с нищо не е се е променил.

 11. 11 Профил на horemag
  horemag
  Рейтинг: 561 Неутрално

  "Наред с "големите риби", членове на тази втора мрежа са и всякакви необходими обслужващи я фигури – ...., медийни и PR босове, чиновници, ..... компаньонки, артисти (олигархията има своите значими естетически потребности). Всички те знаят на къде духа вятърът, на кого всъщност се подчиняват, какво се очаква от тях, къде да не се бъркат, кога да извърнат очи. И кротко чакат да бъдат възнаградени за това."

  Точно така, обаче манипулацияна отново е изключително груба и прозрачна. Точно по Гьобелски - много истини и една съществена лъжа, която подменя тезата и реалността.
  Ми нали същите тези "медийни и PR босове, чиновници, ..... компаньонки, артисти " са лицето на същия този протест - менте . Не са ли те които "пият кафе" ,хвърлят зеленчуци и хайвер, разиграват скечове и пр. Всъщност къде е народът ?

  Да си върнем държавата и бъдещето
 12. 12 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Весело

  Когато ДЕИдеологизиращ мафията , когато не изследваш нейната същност , ГЕНЕЗИС, причини и начин на появяване , когато не говориш за реформа - КАКВА - в Съдебната система , когато се правиш на абстарктен деидеологизиран субект , ти си просто един лаладжия ..Празнодумец , страхуващ се да назове нещата с истинските им имена ..
  Конформист , без ясна мисъл , контретна и ясна идея ..:)))
  Абсрактен фантазьор - умишлено или не ..))

  BIG AL
 13. 13 Профил на Съни
  Съни
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Протестиращите са платени от олигархичните кръгове, точно поради тази причина мнението им не трябва да се взема предвид, Орешарски правилно прави че ги игнорира.

 14. 14 Профил на 3teXa
  3teXa
  Рейтинг: 396 Неутрално

  Безразличието и примирението в името на имагинерен личен комфорт са основна причина за пълзящата корупция.

  Браво!

 15. 15 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Христо Иванов е Програмен директор на Български институт за правни инициатви, където се занимава с изработването на политики в отговор на предизвикателствата, пред които се изправят органите на съдебната власт в България. Преди да участва в създаването на БИПИ (2006), Христо практикува като адвокат и консултант на проекти в сферата на върховенството на закона. От 1997 до 2002 г. той е правен експерт в българския офис на Правната инициатива за Централна и Източна Европа на Американската асоциация на юристите (понастоящем Инициатива за върховенство на закона). Христо има магистърска степен по право от Софийския университет. Участвал е в редица специализации и курсове. През 2010 г. е бил стипендиант по програма „Хюбърт Хъмфри” в Правния колеж към Американския университет във Вашингтон. Специализирал е Право на националната сигурност към Сената в САЩ и съдебни назначения към Федералния съдебен център.

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 16. 16 Профил на Штирлиц
  Штирлиц
  Рейтинг: 450 Неутрално

  за сега преобладава марксическата критика )))

  verum esse ipsum factum
 17. 17 Профил на Черната пума
  Черната пума
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Ако зашеметиш убиец в дома си, пак трябва да бягаш.

  Дива и кръвожадна, храни се с комунисти.
 18. 18 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Весело

  Мафията в Италия , МОЖЕ и да е деидеологизирана - съществува от столетия , у НАС , обаче - тя си е съвсем конретна, "идейно" появила се , и "идейно" обоснована ,КОЙ да продължи да управлява България - без край и с планове- КАК да продължи да управлява и т.н...))
  Хартаджиии...:))

  BIG AL
 19. 19 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Освен това я да ппитам що е туй БИПИ (институт за правни инициатини), какъв обществен продукт произвежда, кой го консумира този продукт, и кой плаща на такива като автора на статията да си чешат езиците!
  И най-накрая този световно "известен, значим" институт с какво е допринесъл за развитието на България!
  Не съм чувал.
  Верно е, че съм в гухата провинция, но все пак следя живота в нещастната ни родина.

  ура и да живей!!!
 20. 20 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Весело

  През 2010 г. е бил стипендиант по програма „Хюбърт Хъмфри” в Правния колеж към Аме...:))))
  ............
  Ами напразно е "трошил" парите на фондациите :)

  BIG AL
 21. 21 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#19] от "cucing":
  http://www.bili-bg.org/69/page.html
  Заповядай . О съвпадения спонсорите са им същите като на дневник .

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 22. 22 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Весело

  А и умните мъже не са комплексирани и НЕ си правят кръгчета от брада -под носа :))))

  BIG AL
 23. 23 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Весело

  Велислава , умно момиче си ..
  Но по телевизиите си личи , че нямаш самочувствие ,несигурна си или прекалено мека ..
  А така , не се става НЕЩО в "кучешкия занаят" - какъвто е журналистиката..
  По- смело , момиче ..Времената са вълчи :))

  BIG AL
 24. 24 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 917 Любопитно

  Въпросите на интервюто Велислава Попова ли ги е задавала? Или са предварителна редакционна подготовка?

 25. 25 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 917 Весело

  [quote#6:"cucing"]Удар със стик, или с бухалка???? [/quote]

  Еми, дали ще е голф или ще е крикет - въпрос на гъзария

 26. 26 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Обективно.Юридически издържано интервю.Ето ,какви специалисти формира неправителствените организации.От тях аз очаквам много.Те са знаещи , млади и обучени .Те са нашите можещи деца и нашето бъдеще.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 27. 27 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Весело

  Момче , Иванов , имащ работа с елемент на Тоталитарна система, изграждана с десетилетия ..Те пак са тук - вече като банди - с физически лица - живи са ..Организация - перфектн ..Който не мълчи - си отива ..А борбата с тези - не се води с Харти:))
  Такава структура не се разгражда с абстрактни мисли и предложения ,а с конкретни мерки - ясни законодателни промени и НАЛАГАНИ от ясни и почтени хора , магистрати , които , уви, почти нямаме в Съд, система ..))
  Оттам трябва да се започне :)))

  BIG AL
 28. 28 Профил на Ecolomix
  Ecolomix
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Съгласен съм с автора и съм щастлив от факта, че "ренеданса" в България започва от отстояване на "най-абстрактните" каузи - свободата и природата, тъй като точно тези каузи обединяват най-безкористните и отдадени хора в едно общество. Създаването на това културно ядро вече не може да се разбие и размие, към него гравитират всички, които искат да променят нещо за добро в това общество. С него вече ще трябва да се съобразява и статуквото.

 29. 29 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Тези протести вече открито миришат на колониален преврат .

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 30. 30 Профил на "X"
  "X"
  Рейтинг: 397 Неутрално

  "Изглежда обаче, че това се променя. Хората откриват, че е хубаво да си активен, че всъщност не е толкова трудно да променяш средата около себе си, да наложиш своя отпечатък, да разшириш своя анклав до цялото. Че това носи удовлетворение. Това е онзи инстинкт за живот, който единствен може да промени страната ни. Мисля, че имаме безпрецедентна възможност да обърнем хода на развитие на България. Виждам, че се формира онази критична маса (което винаги значи добре мотивирано малцинство), която може да отключи тази промяна. Така че, само от нас зависи дали ще успеем."

  Чудесен текст. Демокрацията не е само да си пуснеш гласа веднъж на 4 години, а да следиш всеки ден дали управляващите управляват в интерес на хората или в личен интерес. Явно доста сме дрямали през последните години и сега ни се налага да се включим активно в процеса на демафиотизация на държавата си...

 31. 31 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 744 Неутрално

  [quote#13:"Съни"]Протестирщите са платени от олигархичните кръгове[/quote]
  Тази глупост дори не си заслужава да се коментира.
  Но за мислещите логично хора е ясно. Ако бяха платени, щяха да са циганите от Факултето или Столипиново, най-малкото защото се продават и вземат най-евтино (видяхме на изборите), а не хората със заплати над 4000 (по думите на Кутев).
  А на Слънчицето ще кажа: Не вярвай толкова на учителя си Гьобелс, че като повториш една лъжа сто пъти, ще стане истина. Може, но само пред безмозъчен електорат. Там пък няма нужда да се хабиш толкова, те и на една лъжа вярват, щом е казана от "правилната" уста.

 32. 32 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  [quote#13:"Съни"]Протестирщите са платени от олигархичните кръгове[/quote]
  ДрОгарко,вие от два профила обгазявате тоя - Съни и Мадленс онова кученце.
  МНого сте продуктивна днес.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 33. 33 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До коментар [#21] от "zmii4e":

  е как направи това умозаключение?...частна фирма каквато предполагам е Дневник да се финансира от Американското правителство? Умно!

 34. 34 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  [quote#2:"zmii4e"]Сорсоид ! Много ясно че избори ще иска . [/quote]
  От как го нема Иван Костов, сте мобилизирали идеологията около Сорос,а?
  Днеска си говорих с един член на БСП и за пореден път се убедих,че "чугунени глави" е най точната дума за това,което се случва в черепната им кутия.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 35. 35 Профил на ivan_lozev
  ivan_lozev
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Копи-пейст на коментара ми под статията за новата стара десница, защото и тука се "вързва":

  Т.нар. "реформаторски блок" има огромна стратегическа мисия: да извади страната от последното място в Европа чрез модернизация и черпене на опит от други страни.

  Защо е възможно да се включат и (модерни) синдикални и други не-десни организации? В България има огромно социално неравенство и то не произлиза само и единствено от "мързел" на хората. Бедността лесно възпроизвежда бедност. Отделно, слабата мобилност н негъвкавостта на много хора от по-малките градове ги обрича на ниско заплащане и немотия. Организации и сдружения, които са по-социално насочени може би ще могат много да допринесат в тази област и е добре поне да гравитират около "реформаторския блок".

  Възможно ли е премахването на олигархичния модел? Бърза смяна на играчите няма как да стане, а и при сегашните правила на играта старите играчи ще се заместят с нови такива. Следователно, необходимо е да се променят правилата на играта - много по-голяма представителност на гражданското общество в управлението и абсолютна прозрачност и отчетност във всички сфери.

  Какво трябва да е поведението на т.нар. "реформаторски блок" в следващия парламент? Ако се тръгне от гореспоменатите приоритети, става ясно, че подкрепата на "реформаторския блок" трябва да се "заслужи" - партиите (Герб/БСП) ще трябва да се състезават за подкрепата на блока: чиято платформа и действия се доближават повече до реформаторския дневен ред, тя ще получи подкрепата. Ако пък никой не си направи труда да включи реформи в програмата си, тогава блокът ще е в опозиция. Моето подозрение е, че БСП ще си останат по-консервативни и ще си карат с ДПС, както си знаят. Герб ще имат възможност да управляват, ако променят стила си на управление и заложат на свестните и умни хора, които се срещат тук-там в редиците им.

  Надявам се, че в средносрочен план такъв сценарий ще позволи на България да върви с огромни крачки напред и да се отърси от кармата си на бедна балканска държавица...

 36. 36 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До коментар [#19] от "cucing":

  амо то си пише където трябва аме не винаги е жълто и с голям фонт...Това което става в страната не е задължително да го има по страниците на ежедневниците, ежедневно.

  БИПИ бяха тези, които направиха проект за онлайн профили на всички магистрати кандидатстващи за ръководно постове, п западен маниер - супер полезно, защото веднага лъсват доста зависимости на един магистрат и мнозинството магистрати подкрепиха проекта.

  Пак БИПИ правиха одит на софтуеар за "случайно разпределение" на дела и се оказа, че то наистина е случайно с малката подробност, че можеш да натискаш клавиша, който генерира случайно избран съдия кокото пъти е необходимо за да избереш случайно неслучаен съдия. И нищо чудно че това вбеси крайно Георги Колев, подлогата на Цв.Цв...

 37. 37 Профил на Петя Сотирова
  Петя Сотирова
  Рейтинг: 506 Неутрално

  От безизходицата на хората им ипушиха главите. Колко една средновековна яка крепост би се предала на свирки и лозунги, толкова и дебелогъзите властници ще се предадат, особено като цялата провинция преживя като тъпа крава телевизионните новини и хрупа краставици пред ракийката. Гладните и слабите не са в крепостта, а извън нея, така че изчакването, влаченето във времето според тяхната стратегия ще разсее протеста и всичко ще си тръгне по старому. Такива изроди са !

 38. 38 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До коментар [#29] от "zmii4e":

  бъркаш понятията народ и пролетариат ама нейсе, ако минеш двутомния запас от прочетени книги на Рапона, може и да вденеш някои неща

 39. 39 Профил на liion44
  liion44
  Рейтинг: 506 Неутрално

  В момента сме повдигнали един голям камък (Мафията),Трябва да го държим , а докога ще ни стигнат силите .да го изхвърлим надалеч или да го изпуснем да ни премаже пръстите.Решете кое е най? добро

 40. 40 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#33] от "Yomega":
  Америка за България имаше доста време лого на страницата на дневник , явно си го пропуснал или просто обичаш да грешиш .
  До коментар [#38] от "Yomega":
  Тъкмо приключих "Шантарам" убеден съм че не си я чел , много чета пак сгреши .

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 41. 41 Профил на ermahttt
  ermahttt
  Рейтинг: 395 Весело

  Стачка и избори до дупка докато олигарсите си изхарчат парите и глътнат вода.

 42. 42 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 727 Неутрално

  На този човек в главата е пълен хаос.

  БСП е дясна партия, която обслужва по-добре от всеки друг политически субект интересите на едрия капитал и в частност на червените олигарси. БСП прокара десни мерки в икономиката с ляв популизъм, неизбежен, заради естеството на електората си.

  Това разби СДС - конкуренцията в дясно на БСП. Разпадне ли се БСП, спре ли да бъде полезна на капитала, едва тогава ще има условия за нова дясна партия.

  Едновременно с това разпадът на БСП ще отприщи възможността и за истинска лява партия, защото днес нямаме такава.

  БСП е политически хермафродит, който вече няма място в политическия ни живот.

  Колкото до ГЕРБ, той е всеяден - не много надясно, за да не се конкурира с БСП, но и повечко център-ляво, защото там няма никой. Разпадне ли се БСП, ГЕРБ по естествен начин ще се измести в дясно, защото лявото ще бъде монополизирано от нова лява партия.

  Колкото до протестите и причините.

  Пеевски го "страхуваха" по времето на ЦвЦв, падна правителството на ГЕРБ и Пеевски цъфна като въшка на челото. Дни преди да стане шеф на ДАНС от трибуната на НС Пеевски ЛИЧНО обеща на ЦвЦв да се саморазправи с него. Дни по-късно се дадоха безкрайни привилегии на ДАНС, Пеевски стана шеф и получи всичко, за да изпълни заканите си. "Нестандартни мерки", както ги нарече Станишев.

  Така че, първо, не всички са маскари и второ, мисля, че хората отлично разбраха тази заплаха, излязоха и спасиха демокрацията и продължават да го правят всеки ден. Тези протести официално са против олигарсите, но де-факто спасиха демокрацията в България.

  Колкото до олигарсите те са си живи и здрави и кроят нови планове. Тук трябва да дойде политическата зрялост и да се разбере, че тепърва да създаваме и да се надяваме на нови лица, нови партия - в дясно, ляво, горе, долу или по средата - време няма.

  И изобщо всеки нов трябва първо да се докаже - това важи за фирмите, няма причини да не важи и в политиката.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 43. 43 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До коментар [#40] от "zmii4e":

  я обясни разликата между рекламодател и спонсор, че ми се губи нещо...Тойота например и те ли са спонсор на Дневник?

  за четенето, браво! имаше навремето в библиотеката в у-ще плакат с Гарфийлд "People who can read, should."

 44. 44 Профил на Lelja Agatha
  Lelja Agatha
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Успяхте ли да прочетете целия текст?
  + да - не
  Аз си дадох зор, но се хванах няколко пъти, че се разсейвам. Препоръчвам частта, която осъзнах, то не препоръчах интервюто, защото е нечетимо дълго. Не упреквам Христо Иванов, но интервюиращата очевидно няма чувство за мярка

 45. 45 Профил на za1221
  za1221
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Протестите ще свалят това правителство, февруарските и тези сега са различни, не на олигархията, да на нова конституция и вьрховенство на закона, десен реформаторски блок ще управлява след следващите избори, ще сгреши жестоко който подцени силата и решимоста на протестите за справедливи промени в модела на управление , за доброто бьдеще на Бьлгария

 46. 46 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 672 Весело

  До коментар [#43] от "Yomega":
  Ами доста се коментираше тук , как тези "рекламодатели" спонсорирали с няколко милиона фалиралия Прокопиев , не знам дали е вярно на такива коментари съм попадал , пък и е повече от ясно чия политика прокарва в медиите си , това трябва да накара някои лампички да засветят в главата ти .

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 47. 47 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Това, което наричаме "гражданска активизация" е проява на Собствено обществото, като Самостоен играч в Собствено политиката . Това не се случва всеки ден . Днес става дума за необходимостта от дълбоко Преструктуриране на модела на политическото ни общуване в Общество.
  ГЕРБ беше длъжен да заговори и стартира Политическа реформа още през втората половина на първият си мандат.
  Впрочем, без да "герберясвам", аз продължавам да считам, че партийният субект, способен на такова крупно дело в обществото ни днес, може да бъде само мощното, Програмно единение за Политическа реформа, между тази партия и Новото дясно, на което сме длъжни.
  За целите и съдържанието на такава Реформа-ключ към всички "секторни", съм споделял неведнъж в този форум. Политическата ни каста упорито мълчи по тази Тема...

 48. 48 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 927 Неутрално

  Никакъв удар по нищо не е нанесен. От 1990 до ден днешен се приемат лобистки закони даващи възможност за развихряне на мафията. В нито една държава , в целия свят няма толкова много казина и игрални домове, колкото в България. Достатъчно е да се разходите до Гърция, Турция или европейските държави за да се убедите! В нито една държава няма такова повсеместно разпространение на наркоманиите и такава смъртност от злоупотреба с наркотици. Младото население на цели градове се е преселило в гробищата, улиците и парковете пустеят, пълна скръб! В нито една държава няма такава тотална рекламна пропаганда за раздаването на "лесни" кредити. Раздават се на абсолютно неплатежоспособни! Съсипва се животът на цели фамилии, превръщайки ги в роби на МАФИЯТА! Когато видя издигането на лозунги прокламиращи създаването на нови закони срещу МАФИЯТА, ще повярвам че протестите са в правилната посока и борбата ще успее!

 49. 49 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 561 Гневно

  До коментар [#15] от "zmii4e":

  Този прикрит комунист нищо не казва за това кои са неговите родители ,дядо,баба,чичовци ,лели ,приятелите и т.н.От там трябва да започне ,а не каквое учил и специализирал с една дума празноглава КАЛИНКА".Но станал програмен директор,като другия празноглавец и агент,нарекъл себе си "ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ПРЕДСЕДАТЕЛ" Б.ДАНЕВ.Всички червени уредени.Та този екземпляр се мотаеше около СДС,след това се завъртя около президенството на Стоянов.Абе всичко е гнилоч.Фермата на Оруел.Навсякъде комунистически прасета.Свършване нямат.Тези неуки и политически неграмотни викачи нанесли удар по крадците олигарси до един комунисти ,комсомолци и агенти.И те като се изплашили....Само и единствено Германския модел за смяна на политическата система и прочистване на обществото от комунистическите престъпници чрез Декомунизация,Лустрация,Национализация богатствата на комунисти,олигарси и други бандити и Народен съд за всички престъпници около 350 хил.ще изведе България на спасителния друм.Всичко останало е празнословие,като самата статия и залъгалка за политически наивници.

 50. 50 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 898 Любопитно

  "нанесоха зашеметяващ удар" ...ха-ха човек за да изрече това трябва или да е пълен невежа или да е част от олигархията ?

 51. 51 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Е сега. Искаме всичко да се реши изведнъж.
  Протестите наистина зашиха звучен шамар на това:

  http://vbox7.com/play:fcb07f426c

  Едва ли вече някой ще се кикоти тъй нагло при думата "протести". Колкото до останалото - всеки дълг път започва с една крачка.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 52. 52 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#49] от "adenauer":
  Напълно съм съгласен с Вас , но тълпата няма да ни чуе , виковете са ОСТАВКА кукловодите са ясни .

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 53. 53 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1567 Весело

  Христо Иванов, "групи бяха обърнати навътре, социално изолирани анклави на хора", дъра - бъра... Поредният лапацалещ харталак, който няма идея с какво се сблъсква.

 54. 54 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#53] от "Започваме фронтална война с мафията":
  Няма идея друг път , ако нямаше идея дневник нямаше да му публикуват полюциите .

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 55. 55 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#7] от "Депутат 241 Occupy Parliament":
  Ами всичко е вярно и аз го подкрепям.

  Кога ще превземаме Парламента? "

  -Ти си депутат,ти му мисли.
  Ако се доверяваш на този юрист,напразно се надяваш.
  Само думи и хвалебствия,неподплътени с никакво постижение,дори мъъничко.
  Само зяносва красивите думи от българския език,а олигархията му се наслаждава.
  Ако ли пък толкова"красота"зяносате за да върнете един Боко,много ще ви се подигравам.

 56. 56 Профил на zgoneva
  zgoneva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Мисля, че България има нужда от повече такива хора в парламента.

 57. 57 Профил на pandabogi
  pandabogi
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Много думи, доста талсш. Господин писач, много наивни са вашите разъждения и очаквания че подобно улични крясаци ще стресне българските олигарси и в никакъв случай мафиата! Вашата рецепта е много елементарна, напълно погрешна и неработеща. Българското общество е разделено и вие , както и много ваши колеги задълбочавате този разрие, изходът е един- хората трябва да се обединяват около една една или повече цели за да се преборят с мафиятя. Всеки трябва да направи своя комромис в името на България. Но нито вие нито вашите подържници говорите за обединение за компромис. За вас е много по-важно конфронтациата, насаждане на злоба и омраза. Това е омагьосан гръг и доникаде няма да доведе...вие елементарно ехплоатирате позитивната енергия на протестиращите тласкате ги в политически задънена улица...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 58. 58 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Всички комундери преди бяха партизани, ятаци сега им се вика мафиоти.Да изчистим България от тази смрад!

 59. 59 Профил на iveline
  iveline
  Рейтинг: 486 Неутрално

  ''Аз излизам на протест най-вече заради едно обещание, което вярвам, че си даваме с всяка крачка по жълтите павета: Че няма да забравим срама от това до къде оставихме да бъде докарана страната ни, нито вътрешното освобождение от това да прегърнеш кауза в общ интерес; че не просто няма да мълчим и извръщаме лице в примирение, а ще реагираме на всяко беззаконие и заграбване на общото благо; че не просто всички ще гласуваме, но и че ще изберем своя партия – която и да е – и ще й дадем гражданската си енергия; че няма да я оставим да се продаде, понеже няма пари, а ще бъдем нейни активисти, ще направим кампанията й със собствени сили – сред познатите си, във "Фейсбук", както можем; че повече няма да се приберем, а както и във всеки от тези двадесет дни ще бъдем промяната, която искаме да се случи на България.''

  Ето един вариант на избор:
  http://republica.bg/

 60. 60 Профил на Frank Zappa
  Frank Zappa
  Рейтинг: 1169 Неутрално

  ЛУСТРАЦИЯ!

  Кандидат за член на ПП Четвърти километър
 61. 61 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Гражданският Протест днес, има изключително Политически измерения ! Той не е икономически, не е и юридически !!!
  Протестът има ясно изразен Политически характер !!!...
  Натъкменото Парламентарно мнозинство е Политически скопец, който и по най-брутален начин избутва Суверена от мястото му в центъра на тежестта на обществото.
  Медиите по слугински подминават Същността на ситуацията, в която се намираме и я подменят с мъгла и пушек от понятия на повседневната парламентарна "бюрократика".
  Наблюдаваме куп от плутократична гадост и откровено нищонеправене...

 62. 62 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 825 Неутрално

  [quote#31:"marker"]Ако бяха платени, щяха да са циганите от Факултето или Столипиново, най-малкото защото се продават и вземат най-евтино (видяхме на изборите), а не хората със заплати над 4000[/quote]

  Незнайно защо се сетих за анекдота, завършващ с "Вече изяснихме каква сте, сега остава да установим цената". Изключително погрешна е презумпцията, че високоплатени ли са, хората с разтеглив морал не са ку@ви - точно обратното, те имат много повече за губене, правили са много повече компромиси със себе си по пътя нагоре, апетитът им е много по-изострен и оттам са много, много по-сговорчиви...

  Не ме разбирайте неправилно, и аз се радвам на протестите, доколкото дават надежда за промяна (все някаква, все някога). Голяма част от участниците изглеждат одухотворени, ритъмът на свирките и барабаните от ден на ден става все по-строен, почти като духова музика звучи вечер по Канала. ОБАЧЕ публикации като горната, като вчерашната с Владимир Левчев, като завчерашната с щерката на Андрей Даниел и т.н. ме карат да се питам кой ще се облагодетелства този път? Вече царуваха комунистите, децата на комунистите, слугите на комунистите - сега накъде вървим? Докато се опитваме да предотвратим новата власт - на "децата на слугите на комунистите", по думите на един съфорумец - няма ли да подарим мандата обратно пак на децата, пак на слугите?

  https://goo.gl/8NG90J
 63. 63 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#2] от "zmii4e":

  Българския институт за правни инициативи (БИПИ). Кой му плаща не само на този ами и на Хелзинския комитет, на Института за пазарна икономика, на Балкански институт по труда и социалната политика на Иван Нейков, на консултантската компания „Индъстри уоч и още десетките "институти". Лесно е да се плямпоти, без да се дава решение.
  Нееднократно пита протестиращите: Поискайте информация какво съдържа концесията на мини Челопеч. неофициалната информаиция е че фирмата концесионер печели милиарди. Не може да бъде търговска тайна нещо, което засяга сигурността на държавата.
  До днес не съм чул коментари върху следния въпрос: да предположим, че цялата ни индустрия е създадена от чужди инвестиции. Как държавата ще накара чуждите инвеститори да плащат европейски заплати. Моя отговор е че по никакъв начин, защото ако ги "насили" с повишаване на минималната заплата, те просто ще се преместят примерно в Абу Даби. Така че, когато цялата икономика е в частни ръце приходите на държавата е единствено от данъци, мита и от концесии. Когато доходите на хората са ниски и събраните данъци общ доход ще са такива. Според мен решението е: управляващите да се поучат от "азиатските тигри". А това е стимулиране по всякакъв начин на българските компании да произвеждат високотехнологични продукти по българско ноу-хау. Няма друг изход.

 64. 64 Профил на Claus von Stauffenberg
  Claus von Stauffenberg
  Рейтинг: 665 Неутрално

  До коментар [#49] от "adenauer":

  М ДАА радикални мерки трябват. Фактите са такива. Само с приказки и правене на вятър нещата няма да се променят така дасе каже СИГУРНО и НЕОБРАТИМО. За съжаление планът но друаерете говедари успя. След преврта на 10 1990 година си превъртяха финансите .......... успяха да се договорят със запада и най вече със САЩ да не натискат за ЛУСТРАЦИЯ на всяка цена. Запада продаде БЪЛГАРИЯ ЗА ТРЕТИ ПЪТ!!! Като просто си се вторачи в пъпа. Затвори се с ШЕНГЕН. ПОТРИ мазно ръчички ( апропо паричките не миришат нашите само са напоени със кръвта и смазаните съдби на хората изтрепани след 1944 година) и реши че както са работили след 1964 ( след като подписва запада със СССР договора за взаимно признаване и мирносъвместно съществуване) сега ще си работят с нашите БОКЛУЦИ ОТ ДС пишман ибрикчиите с паричките на държавата. И така запада ни би един шут като минувач на пенер на улицата и чака да се донасерем и тотално да се ошопарим. Практически колкото и да си мислим и да не казваме нещата с истинските им имена. ПРОТЕСТИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ РАДИКАЛИЗИРАТ И ДА СТАВАТ ВСЕ ПО МАСОВИ. Факт е че вървим към някакво наивно "априлско въстание" зада бъдем чути. За съжаление правната и финансова система след 1990 година няма как да се разбие на парчета че дасе сглоби нещо от останалите умни хора в БАНТУСТАН. Все пак имаме страхотен износ на мозъци. ФАКТ ФАКТ ФАКТ ........ А иначе трябва дасе подкрепят свсичси сили и малкото на улицата!!!!
  +++++++++++++++++++

  Claus von Stauffenberg
 65. 65 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 664 Разстроено

  Изведеното гръмко заглавие ме отказа да прочета предлаганите разсъждения.

  Някой да е видял някъде повален от събитията немощен олигарх?

 66. 66 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 926 Неутрално

  Попва, много не удачна снимка сте сложили! Това е снимка на таксиметров шофьор!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 67. 67 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 672 Неутрално

  ≪Гражданите нанесоха зашеметяващ удар по цялата система на олигархията≫ – Така се казва в заглавието и за съжаление това е почти напълно вярно. А жалко, че е само зашеметяващ. Трябваше да е смъртоносен. Защото управляващите се борят за неограничена по обхват и по време власт и са готови на всичко. И дока те не бъдат повалени така, че да не могат да мръднат, не трябва да бъдат оставени. Иначе може да се окаже, че този протест е последният протест на българи в България.


 68. 68 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 565 Неутрално

  До коментар [#15] от "zmii4e":

  Малко повече е учил от Станишев,Местан и Орешарски взети заедно .

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 69. 69 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 565 Неутрално

  До коментар [#57] от "pandabogi":

  RED TROLL

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 70. 70 Профил на krismin
  krismin
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  Г-н Иванов, стига с тези "сладки" приказки. С тях нищо не се постига. Конкретни мерки ни трябват. Предложете някои. Защото червената чума няма лесно да се предаде. Имат 75 годишна закалка в политическите битки. Така че, не ни обяснявате какво става. И сами виждаме. Кажете как да свалим правителството без гражданска война защото май нататък сме се запътили. И то бързичко защото започваме да губим търпение

 71. 71 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 561 Неутрално

  само като видя какви каруцарски физиономии шестват и си плюя на петите,еййй!! опънали едни чаршафи,,и се търсят чукча-читатели..нали преди туй са се изходили чукча писателите?!
  Абей,аз да не знам,а то да бъка толкоз институти в тая ПОСЛЕДНА БГ ,бе?! Кво е туй?! да не би пък точно поради многото тунеядци,пародн,маймуни на клона-затуй да сме ПОСЛЕДНИ африканци у Стария континент?! Обаче излязъл с ''модния'' фасон с цайсите навръх черепа..значи,голяма работа ще да е ,ейй!! ) Цайси,нецайси..гледам физиономията и...бягам!!

 72. 72 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 561 Неутрално

  абе кой им плаща на тия институти в тая последна БГ,бе,на какво отгоре..за чий отгоре?? откъде се копаят тия пари и за какво се плащат..КАКВО ИЗРАБОТИХА И ИЗОБРЕТИХА ПОРЕДНИТЕ ТУНЕЯДЦИ,СЕ ЧУДЯ?!
  какъв принос..ЗА КАКВО?! като изключим ОБЛЪЧВАНЕТО и ЗОМБИРАНЕТО на хората..което не емалка ВРЕДА..НИЩО ДРУГО!!
  Пуснат от същата тая олигархия,която му плаща-за да успокоява гражданите какви велики съкрушители били???
  КЪДЕ това..КОГА..че съм го изътрвал и..ПО КОЙ НАЧИН???

 73. 73 Профил на Краси
  Краси
  Рейтинг: 566 Неутрално

  До коментар [#4] от "Чистотата е за Бой...":
  Никой няма да ни оправи. Време е сами да го сторим. Защо след толкова години, пак се чака някой да ни оправя.

  Да почистим България от агентурата на руската империя!!!
 74. 74 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4175 Неутрално

  Истина е ,но олигарсите се държат и ще направят всичко възможни,за да запазят статуквото!

 75. 75 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 727 Неутрално

  ''Христо Иванов, юрист: Гражданите нанесоха зашеметяващ удар по цялата система на олигархията''

  Нанесли са таратанци.
  Не искам да омаловажавам протестите на хората, но истината е че пак бяха яхнати от мекеретата на олигархията.

  Докато народа не изрие всички ДесетоНоемврийски артисти назначени от БКП/ДС плюс Снахи, Синчета, Бодигарди и Полит-Асистенти на ПАРТИЯТА, нищо няма да се промени.

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 76. 76 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  [quote#4:"Чистотата е за Бой..."]Много емоция, много красота, много нещо. Липсват отговори на по-важните въпроси - кой, как и кога ще оправи всичко сбъркано срещу което е лесно да се протестира.[/quote]
  ... и С КОГО? А липсва защото на авторът ясно му личат политическите пристрастия и по-конкретно нежеланието да признае наличието на един реален политически субект като ББ и ГЕРБ. Добри, лоши, има ги. Не иска да признае пред себе си, че на това на което той залага част от него е безнадеждно изхабено и омърсено от ролята на фиктивно дясно а другата част е някаква митична надежда в далечното бъдеще.

  Това е слабото място на автора - добри намерения но нереални планове и надежди с оглед конкретната обстановка. Точно в такива нереални планове е голямата опасност за протеста. Хората искат някакви бързи политически промени в дясната област с реални шансове за успех а такива не им се предлагат. Старите боричкания и надлъгвания в дясно. Има съвсем сериозна опасност точно това да убие енергията на протеста а не ината на Орешарски.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 77. 77 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3126 Неутрално

  Поздрав за умните и красивите.

  http://www.youtube.com/watch?v=LZ34LlaIk88

  Пазете се от доносника vesolr
 78. 78 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 561 Весело

  [quote#71:"triton123"]само като видя какви каруцарски физиономии шестват[/quote]

  Шестима с каруцарски отблъскващи физиономии са на линия и са натиснали минусовидно по амбразурата-клавиатурата! Споко,пак ви разпознах...ама защо се издавате така елементарно,бе ,хора?! Вече и бройката ви знам,и физиономията ви знам-бива ли такова нЯщо сегичка? )

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 81. 81 Профил на perperikon
  perperikon
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Червените, от най-дребните до най-висшите функционери пак показаха патологичната си страст да управляват на всяка цена, т.е. да изтормозят до краен предел българския народ.Явно се предава по наследство и за Станишев е донякъде разбираемо.Все пак баща му е чесъл топките на Бай Тошо в ЦК на БКП и синът му е възпитан с идеята,че тоя народ трябва да се управлява за вечни времена от активни борци,техните деца и внуци.Всеки син обаче иска да надмине баща си и затова амбициите на Сергей са по големи - да е председател на татковата партия,да управлява цялата държава и да чеше едни още по-големи топки,чак в Кремъл. Но защо трябва да страда целия български народ, заради едиповия комплекс на Серьожа. Европа е сащисана да види как България се управлява от 3 партии изцяло подвластни на червената ни политико-икономическа олигархия,която страстно се сношава с руската такава. То не бяха Големи шлемове,Белене и пр.Това тяхно отклонение от геополитическата стратегия на Европа разбира се,че ще бъде наказано със спиране на еврофондовете,като при предишното им управление.Формални поводи ще си намерят.Не е истина,колко са прости нашите червени,да си мислят,че ще им мине номера да цоцат пари от Европа,а да си лягат с Русия.Те този филм в Европа няма да го гледат,камо ли да го наградят.А колкото до нашите "червени боклуци",те никога не били наши,а само червени аватари на онези истинските от Червения площад. Това е обяснението за глухотата им и липсата на нормална реаккция към протестите. Видно е,че дистанционното за домашния ни телевозор не у нас,а той излъчва порнографски сценки пред децата ни.Какво се прави в този случай - спрете му тока направо от контакта.

 82. 82 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3126 Неутрално

  [quote#81:"perperikon"]Червенит, от най-дребните до най-висшите функционери пак показаха патологичната си страст да управляват на всяка цена, т.е. да изтормозят до краен предел българския народ[/quote]

  Да, ама вече и в техните редици се чуват песни за Станиш Бей
  от рода на I Don't Love You Like I Loved You Yesterday....
  http://www.youtube.com/watch?v=7ThHPXqMsfc&feature=related

  Пазете се от доносника vesolr
 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 84. 84 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  До коментар [#8] от "442":
  [quote#8:"442"]Олигарсите ги плаши само едно[/quote] ...
  Олигарсите ги плашат 2 неща:
  1)честни правила на играта-щото тогава тези колоси на глинени карака се сриват! Олигархичният капитал съществива благодарение на държавата и връзки с политици-пример-ВЕИ-тата! Без специален закон за ценово паразитиране върху обикновените потребители, ВЕИ-тата са тотално неконкурентни!
  Пример-обществените поръчки, печелени от фирми, близки до ГЕРБ, когато Герб са на власт, или до БСП, когато те са на власт! При ясни правила търговете на МО по времето на ГЕРБ нямя да се провеждат в сграда на частна фирма! И ако Пеевки не беше на страната на Бойко, а БТВ, НТВ, дарик радио и други водещи медии не бяха с добровлоно запушена уста заради евро-парите, които се излива т в тях, те нямаше да си мълчат!
  2)олигарсите се страхуват от този, който прибира от тоя свят и заличава следи-това обикновено не е Господ, а Руските служби и българската мафия!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 85. 85 Профил на badjanak
  badjanak
  Рейтинг: 939 Весело

  Сред борците срещу олигархията, има и доста курви на олигархията:
  http://static.bnews.bg/944d41f8da68.JPG
  http://www.blitz.bg/news/article/208899
  http://komentator.bg/public/news/i6197.jpg

  "Не бъди сладък, ще те изядат, не бъди горчив, ще те изплюят" "Всеки се оплаква от липса на пари, от липса на ум-никой" Еврейски мъдрости.
 86. 86 Профил на Xintu
  Xintu
  Рейтинг: 727 Весело

  "Има важна разлика. До сега тези малки групи бяха обърнати навътре, анклави на хора, които се изолираха от социалната среда или просто емигрират. Елемент от това беше дълбоката деполитизация, отвращение от ангажирането с обществени каузи и активизъм, аксиоматизация, че всичко е за пари и се свежда до това, кой ти плаща."

  Значи, както казава баба Гина, седнали сме и ни се е получило интервЮ... такааааа...

  -анклави
  -социална среда
  -емигрират
  -деполитизация (дълбока)
  -обществени каузи
  -активизъм
  -аксиоматизация

  и си каза баба Гина, брей то се не чети, а па е само началото на журналот, бреййй

  помисли, помисли па си кажува, и ово сите си го кжуваха сал на шадравано, брей....

  Close to the Edge
 87. 87 Профил на Xintu
  Xintu
  Рейтинг: 727 Весело

  "Когато новото управление се опита да презареди същия модел – отново с акомпанимента на "Атака", отново концентрирайки огромна репресивна власт в една безконтролна служба, отново погазвайки всички процедури и елементарното приличие, отново давайки всичко на една медийно-банкова групировка, това детонира сместта от нетърпимост и гражданска активизация."

  Брей, ами ако беше поседнал (на некой фонтан) да нипише ред-два, какво ли би се получило?

  Close to the Edge
 88. 88 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 610 Неутрално

  "Гражданите нанесоха зашеметяващ удар по цялата система."

  за съжаление не очаквам нещо да се промени

 89. 89 Профил на dimitarnz
  dimitarnz
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#3] от "redrock":

  Да така е. Гражданите трябва да бъдат системата, а не краиният и продукт.
  Гражданите са системата, и за съжаление горките те немогат да го разбират. Сега е моментът когато те могат да у4астват в отрезвителния си процес. Те могат открито да демонстрират позицията си. Ето 4е разкараха Пеевски! Поне сега олигархията е много по-видима в сравнение с 90те. Ако гражданите се оставят на набития им от комунизма подход на безу4астие и недоволство изразено само на маса и на майтап, статуквото и животът им 6те си останат такива каквито системата ги иска.
  Просто сива тълпа от крайни потребители на популистки безмислени полити4ески братвеж - незаинтересовани, безу4астни, апати4ни дървени философи, живеещи за малкото 'келепир' който може да им падне. Оби4ат семействата си, приятелите си, по4ивката си, но не биха у4аствали в управлението си. Не биха създали общество, дебат, или промяна.
  4ада на комунизма.

 90. 90 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 672 Весело

  До коментар [#68] от "Captain Shakespeare":
  И сам не си вярваш .

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 91. 91 Профил на vesel_patilanec
  vesel_patilanec
  Рейтинг: 395 Неутрално

  За да няма "когато отвратените не гласуват , тогава управляват отвратителните" - Задължително гласуване на всички бг граждани !

 92. 92 Профил на plamenhristov5
  plamenhristov5
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Чак пък зашеметяващ?

  plamenhristov5
 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 94. 94 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 825 Неутрално

  До коментар [#88] от "canuck99":

  Значи си мъдър и проницателен:

  "Оказва се, че основни лица, които се наемат с ролята на неофициални организатори на протеста, са получавали финансова „помощ” от Институт „Отворено общество” и от Тръста за гражданско общество в Централна и Източна Европа, създаден от частни американски фондации (Атлантик филантропис, Фондация „Чарлз Стюърт Мот“, Фондацията Форд, Джърман Маршал Фонд – САЩ, Институт „Отворено общество“ и Братя Рокфелер Фонд).

  Ето организациите: Асен Генов Фондация „14-ти януари”, Центъра за либерални стратегии, Институт „Отворено общество“, Института за пазарна икономика, Фондация „Капитал“, ПП "Зелените", Гневни млади хора, екологичните сдружения „За земята” и „За да остане природа в България”

  https://goo.gl/8NG90J
 95. 95 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Много високопарни думи и нищо накрая. Удар по мафията и т.н.,и нови бързи избори за да дойде предишния клон на мафията. Аман от "революционери" и зашеметяващи удари. С пренареждането на листата, съставена от олигарсите и техните политически подлоги, ли ще стане "смъртоносния" удар по олигархията? Или като сменим БСП и ДПС със ГЕРБ?

 96. 96 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 825 Неутрално

  До коментар [#95] от "cobanmaala":

  Ако изборите променяха статуквото, щяха да ги забранят. Ако протестите можеха да нанесат "зашеметяващ удар", досега да са ги смазали и да са забравили. Всичко е шоу, но не всички участници го осъзнават.

  https://goo.gl/8NG90J
 97. 97 Профил на badjanak
  badjanak
  Рейтинг: 939 Весело

  Кои граждани, господин юрист, ето тези ли?
  https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/q71/s720x720/971487_391225357650381_369647058_n.jpg
  http://www.vsekiden.com/136960

  "Не бъди сладък, ще те изядат, не бъди горчив, ще те изплюят" "Всеки се оплаква от липса на пари, от липса на ум-никой" Еврейски мъдрости.
 98. 98 Профил на perperikon
  perperikon
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Червените, от най-дребните до най-висшите функционери пак показаха патологичната си страст да управляват на всяка цена, т.е. да изтормозят до краен предел българския народ.Явно се предава по наследство и за Станишев е донякъде разбираемо.Все пак баща му е чесъл топките на Бай Тошо в ЦК на БКП и синът му е възпитан с идеята,че тоя народ трябва да се управлява за вечни времена от активни борци,техните деца и внуци.Всеки син обаче иска да надмине баща си и затова амбициите на Сергей са по големи - да е председател на татковата партия,да управлява цялата държава и да чеше едни още по-големи топки,чак в Кремъл. Но защо трябва да страда целия български народ, заради едиповия комплекс на Серьожа. Европа е сащисана да види как България се управлява от 3 партии изцяло подвластни на червената ни политико-икономическа олигархия,която страстно се сношава с руската такава. То не бяха Големи шлемове,Белене и пр.Това тяхно отклонение от геополитическата стратегия на Европа разбира се,че ще бъде наказано със спиране на еврофондовете,като при предишното им управление.Формални поводи ще си намерят.Не е истина,колко са прости нашите червени,да си мислят,че ще им мине номера да цоцат пари от Европа,а да си лягат с Русия.Те този филм в Европа няма да го гледат,камо ли да го наградят.А колкото до нашите "червени боклуци",те никога не били "наши",а само червени аватари на онези истинските от Червения площад. Това е обяснението за глухотата им и липсата на нормална реакция към протестите. Видно е,че дистанционното за червения телевозор не у нас,а той излъчва порнографски сценки пред децата ни.Какво се прави в този случай - спираме му тока направо от контакта.

 99. 99 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Пак празни приказки.

  Тези "граждани", които били "нанесли зашеметяващ удар срещу системата" имат ли идея след като унищожат тази система, каква по-точно система трябва да се установи? Има ли някъде по света такава система? В САЩ, в Швейцария, в Германия, в Аржентина, в Куба, в Катар, в Сомалия или някъде другаде, че ние по-простите да видим за какво все пак става въпрос, за какво по-точно се борят, подскачайки и крещейки?
  В кои от тези страни няма олигархия?
  В кои от тези страни правителството не се избира след демократични избори, в които се съревновават политически партии?
  Дайте ни тази идеална страна за пример. Защото досегашното подскачане прилича само на платена акция за замазване на престъпленията на мутренската банда на рапоня.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 100. 100 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  Апропо кой плаща на Българския институт за правни инициативи (БИПИ)?
  Няма нужда да питам щом е основан от Mr. Lassman the Director for multi-year USAID-funded projects in Bulgaria (3 years) and Russia (1 year) сега май "внася" правна демокрация в Босна и Херцеговина пак чрез USAID-funded projects .....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK