Деян Кюранов, политолог: Протестът ще намери името си, като каже целта си

Деян Кюранов

© Дневник

Деян КюрановС политолога и социален изследовател Деян Кюранов разговаряме на 22-ия ден от протестите (5 юли). Поводът е неговата теза, че трябва да се създаде общност като се намери начин за свързване на хората от февруарските и юнските протести, но обсъждаме и идва ли наистина алтернатива в дясно и липсващата нова политическа идея.


Как ще коментирате първите стъпки на т. нар. "реформаторски блок"? 


- Засега това е реформаторско малцинство. Хайде да видим какво може да бъде направено, за да стане то реформаторско мнозинство. На този елементарен въпрос, близък до ума, засега никой от тези пет партии не дава отговор.
Няма и стъпки. Има една първа и оттогава стои това петкрако животно с увиснали крачка и чака да стъпне втори път. Първата стъпка беше  документ, подписан от тези пет партии заедно. Подписите заедно бяха новото и важното, нищо че самото писмо не беше нито ново, нито особено важно. Зачакахме да видим с нетърпение оттам нататък - след като могат да си говорят, какво ще се договорят и като се договорят какво ще започнат да правят. Все още нищо няма на мегдан и това го потвърди и последната поява на представители на петорката в петък сутрин в БиТиВи при Виктор Николаев. Отново нямаше политическо послание.


Ще коментирам само един пункт - за политическата грешка, меко казано. Така меко подаде темата водещият. Идеята беше, че политик, който е искал да влезе в парламента, пък не е успял, вероятно е допуснал някаква грешка. Би трябвало да изпитва логично следващи чувства, примерно вина. Това веднага бе подето от Радан Кънев от ДСБ. Той каза: да, грешка има, но нашата сила е, че ние я признаваме. Не се правим, че няма нищо, няма да се крием от срам. Ще си признаем: да, сбъркахме - и ще вървим нататък. Добре. Но това нормално заявление веднага беше контрирано от Найден Зеленогорски, който представляваше "България на гражданите". Той очевидно сметна, че да признаеш грешка е демонстрация на политическа слабост и разясни за зрителите, че "те" нямало от какво да се срамуват и няма грешка, защото щяло да има грешка и срам, само ако бяха купували гласове. С което косвено обвини абсолютно всички хора, които са избрали четирите парламентарни партии, че са ги избрали, защото им е било платено.


От друга страна, ако вземем малко по-сериозно тези абсолютно несериозни приказки, каквито не би трябвало никой над деветгодишна възраст да си позволява... ако си смятал, че майските избори ще бъдат опорочени – да беше излязъл на бойкот. Бойкотът е най-рискованата изборна маневра. И тъкмо заради това, точно като в хазарта, ако успее тя е и най-печелившата. Не излязоха на бойкот, а сега говорят, прощавайте, политически глупости. Така няма да върви, така ако има втора стъпка, от сега се боя, че ще е погрешна.


А каква би била правилната стъпка?


- Не да се търси отговор какво да се случи, че да спечели моята партия, разбирайте и аз самия доколкото съм в нейното ръководство или водач - а какво да се случи, за да спечели България и с какво моята партия, респективно аз, да допринесем за това. Не е толкова трудно да се измисли какво трябва да се направи, за да спечелят всички. Може дори да не се пише програма, а просто списък от цели. И да се каже: ето това са нашите цели. Който е съгласен, да дойде - не при нас, а при тези цели! Да дойде на тази позиция и като се съберем всички, които вярваме в тези цели и тази позиция, тогава ще видим кой най подхожда да ни организира и да ни води. Кой водач ще даде най-голям шанс тези цели да се осъществят.  Но засега петте партии не правят така. 


Не би ли могло списъкът от цели да се направи от хората, които протестират на улицата и не са в партия?


- Разбира се, че може. Като наблюдател и изследовател на протеста чакам, гледам. Засега просто мога да установя, че не се случва. Нещо повече - от настроенията, от равнището, от хода на дискусиите ми се струва, че не отива натам.


Хората от протеста не мислят по този политически начин. Тяхното политическо мислене по-скоро е насочено към това те да си обясняват политически света, в който живеят, да го делят на добро и лошо и да търсят в него своето място и своята гражданска работа. Те последователно вървят по линията на все по-голяма професионализация като граждани, но не като политически водачи. Политическо водачество засега не се вижда на хоризонта на протестните вълни.


Има ли политическа опозиция? В момента няма кой да говори политически срещу управляващите. Нито в парламента, нито отвън.


- Не е ясно кои са управляващите. В някакъв смисъл ГЕРБ е управляваща партия, защото е избрана за парламента – но дори не влиза на работното си място. Останалите парламентарни партии постоянно си противоречат една на друга в стремежа си да използват властта, след това в името на оцеляването се обединяват, БСП и ДПС си договарят липсващия им един глас от "Атака"... Това не е управление. Такова поведение не е заслужило да очаква "опозиция" – адекватен отговор е само гневният отпор на улицата. Затова да не търсим "конструктивен диалог " между управници и опозиция – няма го и няма как да го има.


Тогава...


- Стигаме до втория главен проблем, не е нов, но пак трябва да се каже, защото продължава да зее пред нас пропастно. Това е, че тези протестиращи не направиха нищо, за да се свържат в политическите си искания с исканията на февруарските протести. Ако това беше станало, нещата щяха да бъдат други. Все още има шанс. 


Добре, но защо тези хора сами не излизат сега? Вече доволни ли са?


- Не знам... За да отговоря сериозно, трябва да знам нещо повече за тях на равнище изследване. Без изследване виждаме само повърхността – но една проста причина лежи именно но повърхността: защото никой от сегашния протест не ги е поканил. Никой от сегашния протест не е казал: ние сме една кръв с вас. Вашите проблеми са и наши, нека и нашите проблеми да станат ваши. Такова послание не се е чуло. Напротив, чува се, все едно изказано или премълчано горделивото обратно послание: аз нямам проблеми с моята сметка за ток. При такива фасони обединение няма как да стане. 


Може ли нещо външно да отключи процесите?


- Ами, най-лесно се отваря отвън с брадва. Една вътрешна провокация също може да свърши брадварската "работа". Но по-добре да не ни се случва. Мисля , че поне този протест е осъзнал нещо, което можем да приемем като основна истина за политиката на 21-ви век: смъртта не си струва. Ако ще плащаме смъртна цена, по-добре да не го правим. Прекалено висока е. 


Как хората от февруари да разберат, че случаят с Пеевски засяга и всички тях?


- Като се говори с тях. Очи в очи. Да се видим черни ли сме, бели ли сме. Ще го кажа с думи от 19-ти век - интелигенцията да отиде при народа.


В Турция наричат протестите "съпротива", нашите си нямат име.


- Като си каже нашият протест целта – с името на целта си ще се кръсти.  


Кое може да предотврати поражението на протеста?


- Обединяваща политическа идея, която да стане знаме на протестиращите.


В момента такава идея няма.


- Няма кой да я формулира. Тук е нужно не само политическо въображение, но и политическо себеотрицание: трябва човек с политическо мислене, а това значи политик – но със самото формулиране на "идеята на протеста", този човек ще се откаже от политическото, от властовото, за да стане гражданин. Сигурно има такива хора. Но засега не ги виждаме.


Ако улицата не успява да излъчи някаква ясна програма и политиците, които са близо до нея, също не успяват, какво следва оттук нататък?


- Ако не беше обръщението на президента Плевнелиев от петък следобед, щях да отговоря – гражданско поражение. Но с обръщението си Президентът застана – не зад протеста – той застана редом с протеста. На своя, отделна позиция - но редом, не зад и не против. Така е и по-честно и по-силно. Гражданите получиха още храна за политическо мислене и още време за политическа сомоорганизация. Надеждата е отново с тях.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (81)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Олеле, майчице, този пък откъде изпълзя?

  Целта на протестите е: ОСТАВКА! ОСТАВКА! ОСТАВКА!

  'Let light surround you' Dream Theater
 2. 2 Профил на b777
  b777
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Оставка.
  Нови избори.

  Ето ти кратки и ясни цели.

  #ОСТАВКА #ИЗВИНИСЕБЕ
 3. 3 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1648 Неутрално

  Деян Кранов, от шумкарският клан Кюранови...
  Целта е,
  вън на шумкарите и техните олигарси-спонсори от държавните институтции.
  Името на простеста е:
  Партизанската номенклатура, марш от властта.
  Деянчо, за теб и твоите товарищи става дума, за хрантутениците на БКП.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 4. 4 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4640 Неутрално

  Ама много са интересни някои! Нима не е ясна целта на протеста? Хората на протеста толкова ясно изразяват желанието си, че желаят политика с чисти ръце и без задни мисли!
  Защо се правят на неразбрали!?

  Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts. - Winston Churchill
 5. 5 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4640 Неутрално

  [quote#3:"СДС"]Деян Кранов, от шумкарският клан Кюранови... [/quote]
  С тези фалшиви послания, разни комунистически отрепки се опитват да изместят фокуса на протеста срещу статуквото... Уж подкрепят протеста, ама видите ли те протестиращите не знаели какво искат.
  Хай сиктир бе! Разкарайте се от обществената хранилка червени кърлежи! И престанете да ръсите подмолни и явни обвинения към протестите!

  Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts. - Winston Churchill
 6. 6 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3717 Неутрално

  Пътят към ада е послан с добри намерения. Разбирам протистиращите. На тях им е писнало. И на мене също. Много добре знам какво искат. Искат една почтена, интелигентна, работлива и политически грамотна нация. Ами няма такава. Хайде сега да разрушим крехката стабилност, мъничкия комфорт, който съществува. Това е модела, това е вотът на народа засега. Към момента промени са невъзможни. Протестите обслужват единствено криминалното образувание ГЕРБ. Връщането на ГЕРБ на власт би било катастрофа. Орешарски е сто пъти за предпочитане пред Боко.

 7. 7 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 799 Неутрално

  Политическата ситуация в момента ми прилича много на застрояването по морето и в Банско. В началото някакви тъмни субекти (сега партии) се снабдиха с терени, застроиха ги и ги осребриха мнооого бързичко. По-дребните риби изкупиха тази съмнителна собственост и я пуснаха на плебса да се набълбука последен.
  Сега е времето, когато плебса ще плати и експеримента с досегашните партии...

 8. 8 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 711 Неутрално

  сега чакаме Дайнов, Еми Барух, Иван Кръстев, Копринка Червенкова и сие да ни дообяснят изтънко кви тъпанари са протестиращите, щом още не са разбрали, че тиква е равно на фашизъм, а европейското само те го разбират

  never mind the bollocks
 9. 9 Профил на dragond
  dragond
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Почва да ми писва от тези малоумници, дето повтарят в несвяст цял ден "протестът да кажел целта си, протестът да каже исканията си". Колко по-ясно да се каже - целта е "ОСТАВКА"!

 10. 10 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 2677 Любопитно

  "получиха още храна за политическо мислене" - една патка мислила, мислила и взела, че умряла. Много ни идва МИСЛЕНЕТО, а откъм действия дори и не можем да ГЛАСУВАМЕ, поне за нещо, което не е толкова еднотипно, и което ни най-малко няма желание да се променя. Дори процентът на гласуващи е все по-малък, не че "гладните" за промени са намалели. Апатия, оправдавана с философстване.

  Коментиране на анализираното, вече...
 11. 11 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 605 Любопитно

  Псланието е едно - ДА ВЪРНЕМ ТИКВАТА НА ВЛАСТ! И Цвъцко, и Фидосова, и Лъчо Мозъка ... Емо Ротманса и Миро Мазния няма, защото се издъниха!

 12. 12 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2925 Гневно

  Защо търсят политическо обединение на протестиращите? Те са най-различни! Обединява ги това ,че искат нормални партии без кукловоди! Размиването на партиите започна с появата на лъжлив дедо.Сега всеки трябва да мисли като гласува!

 13. 13 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  И тоя прикрит комуняга от явно комунистическо коляно се опитва да размие нещата като ги удави в много "ако", "дали", и прочие въпроси. Ясен си ми, другарю Кюранов.

  ОСТАВКА!!!

  Няма шики-мики.
 14. 14 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 573 Весело

  Пучът продължава. Вчера така нареченият от Боко мутрата президент, донесе нова торба барут на защитниците на статуквото. Ама аз съм чувал, че нямало такъв народ, дето да го лъжеш винаги и той да ти вярва. Дано успее протеста, но задължително без старите политически муцуни. защото видя се че те всичките "излишни станаха вкупом"!

 15. 15 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Целите са ясни - червената сган на бунището. Съпътстващите я организации, партии и ибрикчии и те там. Нормално правителство, несвързано по никакъв начин с дърти комунисти, милиционери, десари и пр. Мафията - свалена от власт. Всеки крадлив обесник - в затвора.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 711 Неутрално

  ако трябва да сме още по-точни - горепосочените корифеи на мъглявия съветски псевдоелитаризъм просто свеждат на "тълпата" кратките, но тежащи като чугун тезиси на теменужения гуру от Драгалевци

  never mind the bollocks
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 555 Гневно

  Комунистически наследник на клатикурска работа -готов да оглави реформаторско движение.,като всеки комсомолец най-знаещ.Те не го искат в селото ,той пита за поповата къща".Волско око ,като наследствен болшевик,готов да изпълни всяка задача на партията майка БКП.Само и единствено Германския опит и модел за Декомунизация,Лустрация ,Национализация на заграбеното и Народен съд ще изхвърли комунистическите негодяй от власт,пари и ще ги накарат да работят,но не по институти и министерства ,а само в строителството,селското стопанство,транспорта ,услугите ,но никога на началнически места.По Германската програма тези места и дейности са забранени за комунисти,агенти и комсомолци и техните измекяри.

 20. 20 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  [quote#6:"judjuk"] Хайде сега да разрушим крехката стабилност, мъничкия комфорт, който съществува.[/quote]
  Виж сега, трябва да приемеш че не всички хора се чувстват като теб "комфортно" когато една групичка от 3-4 човека взема конспиративно важни решения, касаещи общото ни битие.
  Ако беше нещо дребно там да се договорят - за някой зам-министър, областен или шефчета на дирекции или агенции никой нямаше да им търси карез. Но с решението си да изтипосат Прасчо за шеф на всичката тайна полиция минаха всякакви граници и трябва да си понесат отговорността.
  Тия хора се изобличиха като конспиратори, които не се спират и нямат респект от нищо.
  За тях политически партии, демократични процедури са празни понятия.
  Затова трябва да си ходят ВЕДНАГА. Без никакви уговорки кво щяло да стане без тях.
  Каквото и да стане, не може да бъде по-лошо от тази самообявила се хунта.
  А Деян Кюранов, разбира се че вижда "слона в магазина", се прави на дръж ми шапката и не можел да вдяне какви точно биле политическите искания.
  ОСТАВКА е единственото искане и нищо повече.
  Ако сега няма оставка и хунтата успее да се задържи, това гарантира че тя ще продължи с подривните си действия.
  И още по-лошо става пример за следващите (които и да се те), че това е единствения възможен начин да се управляват българите.
  От хората на площада зависи дали ще го допуснат.

 21. 21 Профил на трафоПОСТ
  трафоПОСТ
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Ех Деяне, ех Кюранов, умен и интелигентен човек, поне десет дни те виждахме на протеста. Как поне веднъж не чу 25-30 000 души да викат целта на протеста?

  Да ти я кажа тогава, не е сложна: Искаме оставка на правителството на Мафията и предсрочни избори.

  Айде бате, по живо по здраво в алено-теменужените облаци на новото Костово-Кунево виолетово дясно.

  Всъщност, нищо чудно, че не е разбрал, няколкото пъти, когато се виждахме той носеше плакат БСП=ГЕРБ. ОК, дори и да е така, поне да беше добавил една оставка, но не, те си ловят риба в мътна вода, но като гледам май ще им мине отзад, а избирателят ще вика, плувай плувай, не е риба.

  „Ако целенасочено се опитате да се провалите и успеете, какво сте постигнали – успех или провал?“ Иво Иванов
 22. 22 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1951 Разстроено

  Някой лявоидеен няма ли да се загрижи за лявото?

 23. 23 Профил на Schliwobeatz
  Schliwobeatz
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Оставка, разпускане на БСП и ДПС, връщане към политиката на бюджетни икономии, увеличаване на разходната част на бюджета само срещу съкращения в държавната администрация, социални мерки насочени към образование, а не към краткосрона заетост, продължаване на пенсионната реформа, отпадане/ замразяване на минималната работна заплата, диверсифициране на енергийните източници, либерализиране пазара на енергия, свеждане на икономическите и политическите отношения с Русия до възможен минимум.

  Имаме цели и те, както виждате, са напълно противоположни на тези на Орешарски. Ние не сме политици и няма да правим партии. Ние искаме партиите да си вършат работата. Който се опитва да яхне този протест ще сгреши!

 24. 24 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2416 Неутрално

  като чуя социолог да ми се изказва и да дава заключения ,вече ми е ясно ,че е алено червен олигарх ,като Кънчо Стойчев и половинката ме ,дето са собстевници на хотели и голф игрища за стотици милиони ,откъде ли са станали такива

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 26. 26 Профил на phill11
  phill11
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Сектата ще ме спукат от смях, все още си мислят че някой ще вземе да крещи искаме Костов.
  И понеже никой няма намерение да го прави, Дневник ни лансира всякакви социо-подсказвачи, които така лека-меко намекват, нашепват....
  Хайде всички на протеста да си признаят че са Костовисти, да кажат че всъщност искат бащицата, може и Надка.
  Бареков от кога го чака тоз момент.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  До коментар [#23] от "Schliwobeatz":
  Я виж кво хубаво си ги изредил.
  Под разпускането на ДПС и БСП не се подписвам, но всичко останало е кратко, ясно, точно и достатъчно.
  И сега идва въпросът - какво пречи на бонзите от т.н. "дясно" да се подпишат под това и го предложат на публиката?
  Само това - нищо повече. Няма значение кой ще го вкара и реализира в Парламента. Ако щат и Йоло Денев да си наемат за тая работа.
  Ами няма да се съгласят. Защото са фалшиви бонзи.
  Кухи като матрюшки.

 29. 29 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 544 Неутрално

  [quote#26:"olly"]И понеже никой няма намерение да го прави, Дневник ни лансира всякакви социо-подсказвачи, които така лека-меко намекват, нашепват...[/quote]

  точно,така е..това е отговора на питането ми в коментара под вашия,ама нарочно замълчах ! не че очаквам да си признае Ганчо Балкански,де! ) И на Дяволът ще публикуват безценното мнение-стига угодливо да нашепва и манипулира за туй или онуй "НАШЕ си" ! )

 30. 30 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 765 Неутрално

  Да, както пише Тони Шнайдера, този другар е "поредният комунистически изтърсак." Иначе, и аз подкрепям протестите и мисля, че това правителство трябва да си даде оставката и освен това трябва да се осъществи най-после лустрация и всички агенти на ДС и бивши членове на БКП да са вън от властта. Но, към нови избори съм малко скептичен. Не е лошо да изчакаме поне 6-7 месеца за избори и да се надяваме, че през това време ще възникне една нова истинска дясна партия, без комуноиди в нея. Защото в момента ситуацията е зле. Дори да има избори утре аз не виждам за кого да гласувам. Много спешно трябва да се създаде дясна алтернатива от читави хора. В противен случай ни чака същото - коктейл от комунисти в новия парламент и пак трябва да се правят протести.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 31. 31 Профил на phill11
  phill11
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#29] от "triton123":

  Днес четох някаква статия на Явор Дачков, 100% съвпадение с тезите и мантрите на БСП и ДСБ. За това и тук костовисти и комунисти вече не можеш да ги различиш.
  Целта е да се върнат нещата към псевдо двупартиен модел с задължителното участие на Костов и БСП.
  Аз на тебе ти на мене, това му е политиката на Костов.
  Така 97 сваляше уж комунисти, а по ресторанти се договаряше за условията, сега прави същото.

 32. 32 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 544 Неутрално

  на такива кой им плаща заплатата,за каква работа,какво вършат(или вършеят?!) ,какво изработват..къде и каква им е продукцията?? да не би това горе да им е яаст от продукцията?!
  абе..вий добре ли сте??!!
  пак питам...каква работа вършат,какво изработват..да го видя и пипна!!
  питам какво изработват,а не КОГО,а не КОИ изработват и работят.....то е ясно! )

 33. 33 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Синът на Александър Лилов или чадото на Нора Ананиева..кога да очакваме и защо ги бавите?!

 34. 34 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 544 Неутрално

  [quote#21:"ttrafopostt"]Ех Деяне, ех Кюранов, умен и интелигентен човек, [/quote]
  всичко ОК,ама зарад това ви турнах МИНУС !
  умен..интелигентен?!
  може би разбирам в какъв смисъл е това "умен и интелигентен",но..даже и това не заслужажат ТАКИВА като тая комуносемка!! сори,но минус!

 35. 35 Профил на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП
  Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП
  Рейтинг: 2717 Неутрално

  Много, ама много им се иска на доста политически инженери някой да ОГЛАВИ протеста. Когато такъв се появи /или го сложат/ му знаят цаката - или ще е техен или ще го купят. Добре отработена технология която работи вече 23 години. А сега са в небрано лозе - тези които претендират да сложат за лидери хората не ги искат, няма и кого да купят.

  Непозната ситуация и сценаристите се чудят какво да правят. И все това ни повтарят - ама протестите трябва да излъчат лидери иначе не са истински протести. Откъде накъде? Протеста има ясната цел - оставка и избори. А след това хората ще си избират кого да подкрепят.

  Нямаме нищо против да има и нови партии и лидери, така или иначе това е тяхно право. Но ще ги огледаме внимателно, ще си помислим и ще решим заслужават ли да им дадем гласът си или не. И този път ще бъдем много по-внимателни отколкото преди 23 години.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 36. 36 Профил на Schliwobeatz
  Schliwobeatz
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#6] от "judjuk":

  [quote#6:"judjuk"]Хайде сега да разрушим крехката стабилност, мъничкия комфорт[/quote]

  Миши се в мъничкия си комфорт с 400 лева заплата и остави рисковете на визионерите!

 37. 37 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 605 Любопитно

  До коментар [#16] от "Daniel Defoe - Аз бях на протест. А ти?":

  Значи всеки, който е против Боко Тиквата е червен, така ли?

 38. 38 Профил на Schliwobeatz
  Schliwobeatz
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#37] от "_dan_":

  Да, защото пътят към унищожението на БСП минава през ГЕРБ. Не може да се бориш и срещу двете партии наведнъж. Разделяй и владей! Първо идва ред на БСПДПС, после ще изгоним Бойко пак и завинаги. Той е лесен, ще пусне властта на мига при появат на първия плакат.

 39. 39 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 670 Неутрално

  До коментар [#6] от "judjuk": Разбирам протестиращите. На тях им е писнало. И на мене също. Много добре знам какво искат. Искат една почтена, интелигентна, работлива и политически грамотна нация. ...

  Знаеш грънци! Че и това не знаеш. Знаеш само да лъжеш и манипулираш. Защото те ясно казват, каква е тяхната пряка цел: Оставка на правителството и разтуряне на парламента. И това не може да го разбере само човек, който е по-тъп и от футболна топка, или такъв, който просто не иска да го разбере, защото не му изнася. А вече зад това пряко искане се крие тяхната принципна цел, която Кюранов по същия начин се прави, че не вижда: Изгонването на олигарсите от сферата на управлението и управленческото нормализиране на държавата.

  Защото една държава е такава, каквито са нейните закони, респективно каквото е нейното уравление, независимо какъв е нейният народ. А българският народ е показал, че когато го управляват както трябва, за разлика от драскачите на лъжливите и манипулиращи коментари, които го обявяват за истински боклук като тях, може да направи чудеса.

 40. 40 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#38] от "Schliwobeatz":

  Не бъди толкова сигурен, Бойко пусна властта, защото очакваше, че след служебното правителство (ГЕРБ-2) отново той ще се качи да кара влака ...

 41. 41 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  До коментар [#39] от "glog":
  Много точно казано.
  Не можем въобще да си говорим дори и за минимално подобряване на средата, камо ли пък за отбиване на олигарси от властта, ако сегашните конспиратори останат.
  В ДПС е черна кутия - от там нищо ни излиза в публичното пространство. Орешарски - какво още да се случи, за да проумеят и най-големите му привърженици, че е само един политически въжеиграч от местно ниво и нищо повече.
  Кухата му набедена "експертност" не е подкрепена с нито един факт. Никакви публикации, мнения или коментари от и за него от световната икономическа мисъл.
  БСП на последното си събиране на високия си форум просто изгълтаха надробената им попара от лидера им и дори не им се повдигна, улисани в сметчиците на кой каква цицка ще му се падне да цуца от изпосталялата снага на държавата през мандата.
  Оставането на хунтата конспиратори на власт означава, че сегашното поколение не е готово да си заслужи свободата и просперитета следващите 20г.

 42. 42 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Неписаната, но и ясно артикулирана Цел на протеста е,
  Да дефинираме обществото ни към днешното ни общо Време и осъществим отдавана налагащото се дълбоко Преустройство на политическото ни общуване в него, с пряко негово участие !!!
  Деян Кюранов,
  Нека не усукваме, а сетим, че сме длъжни на Дебат за новата Формула на общи живот, която обществото излъчва в своите темелни послания, както през зимата, така и към днешна дата - Дълбока Реформа на политическата система и нов Модел на модерна Политическа демокрация !!!
  Работата е за целият китайски народ, но с нея не бива да се заплашваме взаимно, защото е наша Длъжност...

 43. 43 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Статията е леко повърхностна и поради това е лековата.

  Първо, не било ясно, кои са управляващите. Това е пълна глупост -- всеки знае, че това на практика са ДПС, БСП и Атака, каквото и да твърдят те лъжливо за себе си. И за народа няма никакво значение, че формално управлява само БСП с некоалиционната подкрепа (и рекетиране) от ДПС и съдбоносноважното участие на Сидеров (който съще се занимава с политически рекет - какво да прави, сега му е паднало!).

  Второ, протестиращите не казвали с каква цел протестират. Макар те на всеослушание, на чист и ясен български език, така че да ги разбере цял свят, да заявяват, че искат оставка на правителството и разтуряне на парламента, последвано от нови избори. А зад това искане и зад другите им искания един политолог би трябвало да разбере, защото то е ясно като бял слънчев ден, че тяхната принципна цел е изчистването на управленческата система на държавата от олигарси, от некадърници и от корумпирани, компрадирани и безотговорни политици, прокурори и съдии. И ако един политолог, тръгнал да коментира протестите и свързаното с тях политическо положение, не може да разбере това, не би ли било по-добре той да си потърси друга професия?

  Да, те не казват, каква трябва да бъде целта на управлението. Но, първо, това не е тяхно задължение, второ, за да ги изредят, те трябва да напишат нещо като политическа програма. А те не са политическа партия, не управляват, не искат да управляват, и поради това не е необходимо да го правят. Защото техните искания са общополитически и общоуправленчески, а не партийно-управленчески.

  Трето, Кюранов упреква сегашните протестиращи, че не канят тези от зимата, за да протестират заедно. И че са малко нещо арогантни: вижте ни, колко сме умни, хубави, интелигентни и успели! -- за което вече е напъно прав. Но не само тази излишна, макар и едва прозираща арогантност, е виновна за това, че зимните протестиращи не искат да протестират сега. Макар сегашните протестиращи все пак са ги поканват със своите плакати с надписи от вида: Елате с нас, ние се борим за вас. Основните причини са фактически две:

  Първата от тях е, че зимните протестиращи до голяма степен бяха манипулирани и задкулисно организирани от БСП. И точно затова те от чисто икономически постепенно преминаха към политически искания и поискаха оставката на ГЕРБ. А сега протестите са срещу БСП и могат да се окажат в полза на ГЕРБ. Втората е, че общите и политическите знания на основната част от змните протестиращи са недостатъчни те да разберат далечните неконкретни и даже нематериални искания и цели на сегашните протестиращи. Проблем, който не би трябвало да затрудни един професионален политолог, който и какъвто и да е той.

 44. 44 Профил на Боян Павлов
  Боян Павлов
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Битката на мафията срещу законите и институциите на демокрацията днес навлиза в етап на открита война с президента и гражданите на България.

  Вгледайте се в лицата на "наглите" в парламента, чуйте гласа им – това са мутри от времената на Луканов, Беров и Виденов.

  Те никога не предават властта доброволно. За тях изборите са опция само като финален акт, узаконяващ договореното на тъмно съглашение – кой колко ще завлече от ресурсите на страната.

  Днес ние им казваме: Искаме нов договор с нови лица!

  Това те не могат да преглътнат.
  Готови са да ни накарат да се разкъсаме помежду си чрез лъжи в парламента и медийни манипулации.

  Трябва да очакваме ВСИЧКО.

  Но те са обречени.
  Те са натикани в собствения си, бракониерски капан от недалновидното си политическо инженерство. Култивираният с десетилетия, политически фалш е поставен като на длан пред очите ни в парламента: там "враговете" се съюзяват.

  Там волен обича Доган, там ПЕС се захласва в прегръдките на "десния" екстремизъм, а "демократът" Борисов се бои да припари на трибуната на най-важната институция на държавата!...

  Те са в "капана" на демокрацията.
  И ние няма да им разрешим да се измъкнат от там. Те са длъжни да играят по правилата.

  Президентът им каза отчетливо: заявете позицията си. От коя страна на чертата сте?

  Те са ВИНАГИ против нас.
  Те са мафията.

  Ние знаем това и ги чакаме на площада.

  ОСТАВКА! ОСТАВКА! ОСТАВКА!

 45. 45 Профил на СВОБОДЕН
  СВОБОДЕН
  Рейтинг: 497 Неутрално

  ПРОТЕСТ ЗА ГАРАНТИРАНО ЧЕСТНИ ИЗБОРИ , МАЛОУМНИЦИ.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  И ОСТАВКА ВЕДНАГА .!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  СВОБОДЕН
 46. 46 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  До коментар [#1] от "ariel28":
  Целта на протестите е: ОСТАВКА! ОСТАВКА! ОСТАВКА! "

  -НА ПРЕЗИДЕНТА! НА ПРЕЗИДЕНТА! НА ПРЕЗИДЕНТА!

 47. 47 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#44] от "b.pavlov":
  Преди по-малко от седмица под едно от заглавията на форума поставих своето искане, всяка от парламентарно представените сили да представи в пространството своята Оценка за политическата ситуация в страната. От Президент Плевнелиев поисках Обръщение към нацията.
  При мълчанието на трите партии и ГЕРБ, не е трудно да сетим какъв сбирщайн имаме в националната ни политика...

 48. 48 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 931 Весело

  Хахахахахаха, на 20+ ден 'протести' научихме от един от говорителите, че получили още време за да кажат целта си Това,че досега нямаха - останалите го знаехме, но е весело да го прочетеш от любимия си вестник

  Поздравления на редакцията, давайте в същия дух на 40-ят ден ще коментираме отново, останалите се готвим да аплодираме Президентът Попова при полагането на клетвата й в края на тази година.

  и най-умният си е малко прост....
 49. 49 Профил на nikolay_mihaylov
  nikolay_mihaylov
  Рейтинг: 410 Любопитно

  Боже мой, каква простотия във форума! Хора, вие собствените си съюзници не разпознавате! Точно за това ви говори Кюранов. Мисленето ви е на ниво "Свобода или СССР".

 50. 50 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#31] от "olly":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Костовистите тук подскачат до небето, като им се каже, че работят с комунистите, но всяко действие на ДСБ го доказва. а коментарите тук на десебари и комунисти често не може да се различат, дори терминологията им е една и съща.

  'Let light surround you' Dream Theater
 51. 51 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#35:"Fred"]Много, ама много им се иска на доста политически инженери някой да ОГЛАВИ протеста.[/quote]
  Т.е. да му тури ОГЛАВНИКА

  'Let light surround you' Dream Theater
 52. 52 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1040 Любопитно

  Време беше някой да заяви в лицата на безпомощно спекулиращите политици от вида на Радан Кънев, че говорят откровени глупости. Дори самата идея за "брандиране" на коалиционния проект като "Реформаторски блок" се обезсмисля и свежда до фарс от старите лица, които го оглавяват.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 53. 53 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Целта е кристално ясна. Създаване на правителство,чието идване на власт ще доведе до скоростно изнасяне от страната на мутрите и олигофрените,наричащи себе си олигарси.

 54. 54 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 704 Неутрално

  ..или казано иначе:Целта е България да не бъде повече страна на щастливи престъпници.Простичко е за разбиране.Дори от червен социолог..

 55. 55 Профил на zechariah
  zechariah
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Ааааааа, сетила се Мара да се побара. "Интелигенцията" трябвало да иде при "народа" и да му говори любезно. Сега, след като работата се закучи и трябва да се събира масовка, ще се наложи да се приласкават февруарци (дето мислели само за сметки). Барем и те надуят вувузелите, подтичквайки около интелигентните фешън юпита.

 56. 56 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1040 Любопитно

  До коментар [#55] от "zechariah":

  А междувременно част от склонните да се включат в протеста бяха разпъдени от тесногръд и късоглед груб натиск протестът да се сведе до акция в интерес на ДСБ и "Зелените". Пример: статусите на Асен Генов, инициатор на #ДАНСwithme във Фейсбук.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 57. 57 Профил на tet
  tet
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#12:"hodounski"]Размиването на партиите започна с появата на лъжлив дедо.Сега всеки трябва да мисли като гласува![/quote]

  Последното изречение е култово. Ходунски, да не би досега да гласува с долната си глава?
  Да разбирам ли, че целта на протестите е повторение на избори за да мислят с главата си тези, които на предходните по една случайност не са мислили?

 58. 58 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 931 Весело

  До коментар [#52] от "Югозомби (цензуриран от "Икономедиа"":
  До коментар [#56] от "Югозомби (цензуриран от "Икономедиа"":

  Този път съм принуден да се съглася с мнението ти

  и най-умният си е малко прост....
 59. 59 Профил на fiona
  fiona
  Рейтинг: 400 Неутрално

  За сведение на автора повечето протестиращи, особено младите, изобщо не разсъждават за партиите. Те отхвърлят ВСИЧКИ партии. Искат оставка, но не и връщане на предишни управляващи. Не виждам защо с това да не се съгласят и хората от февруарските протести. Всъщност дали някои от тях не протестират и сега? Кой може да каже? Възмутително е, че някои искат да направят разделение между българските граждани, които са недоволни от управниците си. Преди малко чух един човек да казва, че това сега не е протест на "красивите" или онези, които си плащат сметките, а на хората на духа! Те са млади и стари, бедни и богати, наемни работници и предприемачи. Не ги разделяйте тъкмо сега, когато най-сетне се създава гражданско общество в тази страна!

  fff
 60. 60 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 2294 Неутрално

  Кюранов,Смешенсте с това надупване.Не Ви отива някак си На възраст сте! Така не предизвиквате уважение.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 61. 61 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Лично аз виждам идеята на протеста в:
  1. Нов, справедлив и демократичен ИЗБОРЕН КОДЕКС и разбира се в края на краищата избори.
  2. Оставка на сегашното управление и разпускане на Народно събрание, ЗАЩОТО: Народното събрание е НЕпредставително, а изпълнителната власт е НЕлегитимна, компрометирана, крайно недъгава и порочна..
  --------------
  Съгласен съм, че без да се формулират общоприемливи, ясни и прости идеи(цели), протестът ще зацикли, ще се изхаби и ще се обезличи.
  Другият начин това да се случи е да бъдат правени натрапчиви партийни опити хората да бъдат разделени.Това вече е в ход.
  -----------
  Въпреки няколко верни (според мен) тези, има много липса на обективеност в някои твърдения:
  1. Мисля, че февруарските и днешните протести нямат нищо общо като хора, като идеи и движещи сили.
  2. Критичната теза на Кюранов за неявяването на ГЕРБ в Парламента е точно толкова инфантилна, колкото и абсурдните обяснения на Зеленогорски!
  Няма как да има поне привидно опозиционно поведение, ако ГЕРБ осигурява кворума вместо Атака! 'Работата' в Парламента включва и подобно поведение. Нито е за първи, нито за последен път. Нито това е патент на гербаджиите.

 62. 62 Профил на Ab.Inferis
  Ab.Inferis
  Рейтинг: 717 Гневно

  е наистина ми е писнало от комунистическо безочие...

  ...And Justice for All
 63. 63 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 725 Неутрално

  Целта на протеста не може да бъде оставка. Вакуумът не може да бъде цел на протеста. Цел на протеста може да е само онова, което иде след оставката. Какво е то? Едно нищо. В много отношения @judjuk #6 е прав/а, защото докато не се предложи друга система, настоящата неминуемо ще се самовъзпроизведе, но с други играчи, с друга хунта. Знам, че това е целта на активните протестиращи (не на онези с децата с балончетата, дето не знаят живи ли са или не), да се замени сегашната хунта с друга, тяхна си, удобна им хунта,но това не решава въпроса, а го задълбочава. Или някой ще седне да ми обяснява, че правилните милиардери в правилните страни са правилната хунта, милиард пъти по с качества от средно взетия несретник със заплатката. Сега, Деян седнал да обяснява разликата между дървото и желязото. Я, Деяне окни да те чуем, като какво ще ти е предложението една хунта да не измести друга хунта? Декомунизацията е надеждата на някои, но, нали вече казах, и в страни дето комунизъм хич не ги е настъпвал, хунтата не цепи басма, кокото и някои да халюцинират, че е правилната хунта. Идеи обаче няма. Мъртвило е и духовна пустота, когато ребром се попита, е, какво правим като изгоним мекеретата? По-скоро, идеи има, но медиите са ревниво пазени от, сакън, каквото и да е разклащане на самия принцип на хунтата като начин на управление. Сега сме си ги нарочили да са комунистите, утре компрадорската буржоазия (не че и сега не е компрадорска, но комуниста е по насочена цел), но корумпираната същност на системата, нейното истинско име, винаги се пази да не се докосва. И Деян, и той, досущ като всеки пазител Всичко друго ще изговори, но не и онова що трябва.

 64. 64 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 797 Неутрално

  До коментар [#2] от "trippleseven":

  Избори. И след тях отново същото. Това е толкоз просто и логично.

 65. 65 Профил на Kobra
  Kobra
  Рейтинг: 388 Неутрално

  За пореден път осъзнавам че от голяма част от политолочите и социалните антрополози и чеп за зеле не става!

  Целта на протестите е една! Искаме да живеем в нормална и перспективна държава, където има прозрачни правила, които се спазват от всички!

  Noone needs the truth.
 66. 66 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 823 Весело

  22 дена вече, още има недоразбрали:

  ОСТАВКА на кабитената Орешарски
  НОВИ ИЗБОРИ!

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 67. 67 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 683 Любопитно

  До коментар [#37] от "_dan_":

  Значи, който е против червената клика е с Боко, така ли?!

  chavo64
 68. 68 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1160 Весело

  [quote#1:"ariel28"]ОСТАВКА![/quote]

  Виждам че се измъчвате.Най-добронамерено Ви съветвам поне за една нощ да смените тази безмислена 7-буквена дума "ОСТАВКА" с една друга,също 7-буквена,сама ще се досетите,не е трудно за образован човек да се досети когато има демокрация за какво си заслужава да се бори,има я тази дума по знамената на различни народи в различни исторически епохи.
  Само мислено си представете!Тогава ,при солидно присъствие на улицата на граждани,устремени към тази цел,се отваря много работа и на десните и на левите.Особено на десните,като естествени носители на това висше благо,за което намеквам.

 69. 69 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 714 Весело

  Целта на протеста е оставката на Орешарски. ТОЧКА.

  Поводът - назначението на Пеевски доказа, че олигархията превзема държавата и националната сигурност е застрашена от етническа партия. ТОЧКА.

  Причината: свалянето на Орешарски е единствената възможна гаранция, че такива назначения повече няма да се правят. Станишев прекалено много лъга и извинението му не се прие. ТОЧКА.

  Има ли още някой "социолог", който да се прави на неразбрал?! Тази медийна помия, че протестиращите не знаели какво искат е интелектуално обидна за авторите си.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 70. 70 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 779 Неутрално

  Много виден соросоид! Щом "Дневник" и него са изкарали, значи работата е жестока. Спонсорите ги натискат за резултат.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 71. 71 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3443 Неутрално

  До коментар [#1] от "ariel28":


  [quote#1:"ariel28"]Олеле, майчице, този пък откъде изпълзя? [/quote]Сина на Чавдар Кюранов.Виден деец на БСП преди 10-тина години.

 72. 72 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#65] от "Kobra":Целта на протестите е една! Искаме да живеем в нормална и перспективна държава, където има прозрачни правила, които се спазват от всички!-------------------------------------------------И аз искам това и почти всички които познавам искат това! Но я ми кажете колцина от вашите познати и близки не се пазарят с рекетиращите ги катаджии, или някакви дребни чиновници!? Колцина от познатите ви си хвърлят боклуците на определените за това места? Когато тези хора станат едно голямо мнозинство и респектират с поведението си малцината "боклучави", тогава ще се случи това, което искаме и вие и аз!


 73. 73 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3443 Неутрално

  До коментар [#70] от "kihano":


  [quote#70:"kihano"]Много виден соросоид![/quote]Този е комуноид,от твоите.Не го ли разпозна?

 74. 74 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#70] от "kihano":"Много виден соросоид!----------------------------------------------Те татовите синчета, като сина на Любомир Левчев, Чавдар Кюранов и още много "видни" и не толкова видни партийни другари, обърнаха резбата и от просъветски, станаха проамерикански. Нали духна вятърът на промяната, към затриване на България и те по него, по него, че чак до там стигнаха, да предават родината си!!!
 75. 75 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#71] от "yanne":

  Да, да, някои помним

  'Let light surround you' Dream Theater
 76. 76 Профил на През прокуракура ми е
  През прокуракура ми е
  Рейтинг: 297 Неутрално

  До коментар [#6] от "judjuk":

  Хайде да не се правим на мишчици и да не си живеем по дупчиците, ами да си кажем, че този модел на БСП-ДПС-Атака не ни харесва, както впрочем и ГЕРБ и да се борим за по-добри политици? От какво може да ни е страх? От служебно правителство? От нови партии? От ГЕРБ, които също вероятно ще свалим? От какво?

 77. 77 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#12] от "hodounski": Нормалните партий се правят от нормални хора.Аз смятам моята партия за нормална защото всички в нея,които аз познавам и с които се срещам всеки ден,са нормални. Нека тези от улицата,но нормалните от тях,да си учредят една,две, а защо не и повече партий и да участват в избори,да спечелят и да поемат управлението.Защото да искаш,по-точно да крещиш цял ден по улици и площади "Оставка" ,без да сочиш изход,не означава нищо друго ,освен силното подозрение,че си искаран там от една друга,не особено нормална партия,която иска да се върне във властта,но народа ,гласувалата част от народа не допуска това. За мен никак не е трудно да се досетя коя е тази "партия".Но аз не искам тя да ни управлява.Защото не искам държавата ми да се управлява от мутри ,мафиоти,клиенти на прокуратурата,хора, свързани с подземния свят.

 78. 78 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  До коментар [#63] от "bryghtlyght":
  Тоя който си мисли, че ще изпедепца няква система, която да му гарантира че като я натъкми и пусне веднъж в действия ще може да си свирка и гледа кефа или работата да му кажем, че тая работа няма как да стане.
  Наглеците, хунтите трябва се отстраняват и туморите изрязват навреме. Може пак да дойдат същите, ама да се научат да се държат прилично. Не може да се изтропват на масата и ние да се правим, че нищо не е станало.
  Това е единствения начин да научиш малко дете, куче и политик на елементарна хигиена.

 79. 79 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  До коментар [#77] от "molesan2":
  Ако няма ОСТАВКА сега, е абсолютно гарантирано чи следващите (ако ще и Светия Синод да овластиш) ще правят същите магарии.

 80. 80 Профил на pavlov10
  pavlov10
  Рейтинг: 381 Любопитно

  Една жена от махалата ми каза,4е в Герб са най-моралните и
  най-богатите хора.

 81. 81 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#78] от "k_":

  Ти съвсем на песимистичната струна заби. Има то как да стане да я няма хунтата, ама трябва зрялост. Така както си го представил излиза, че народът държи каишката, а хунтата скача по тоягата му. Обратното е обаче и ти си излизай на протести, а всъщност ще си им само пионка в техните игри, както е в случая с т.нар. протести. Хич няма и да забележат, че си си наумил да им налагаш да си мият редовно вампирските зъби. Така е по цял цивилизован свят. Единственото, което накрая излиза, е че окупирането било просто един фарс, едно забавление за хора без работа. Работа за пет пари не вършат подобни бури в чаша вода. Иначе, не че е зле да си идеалист като си млад и да излизаш да протестираш за нещо си. То това ако не го правиш и се спотайваш, когато ти е време да вдигаш революции, какъв млад човек си? Малко чуй и дъртофелниците какво те съветват обаче, ако случайно ти се появи желание (не че аз съм ги чувал, де, да не помислиш нещо).

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах