Клеър Хардакър: Платеният от партии интернет трол е лицемер

Клеър Хардакър

© Дневник

Клеър ХардакърТе влизат в определени сайтове или интернет форуми, само за да напишат нещо заядливо, скандално, обидно и обикновено съвсем не по темата. Често им е безразлично за какво изобщо става дума на сайта - те се интересуват единствено и само от собствената си персона и от вниманието, което могат да привлекат. Единствената им цел е да предизвикат смут и да накарат другите потребители да влязат в безполезна конфронтация с тях, поради което често използват провокативен и дори нецензурен език.


Те са интернет троловете и д-р Клеър Хардакър - преподавател по лингвистика в университета в Ланкастър, Великобритания, и експерт в областта на онлайн агресията и манипулацията, ги изследва от години. Тя коментира, че макар голяма част от интернет потребителите да са попадали на тролове, малцина осъзнават, че има най-различни видове "тролене". Съществуват например тролове на "славата", чиято единствена цел е да провокират знаменитости; "грижовни" тролове, които виждат и отбелязват злоупотребата във всеки пост за деца или животни, както и "политически" тролове, които фокусират цялата си енергия върху политици и депутати.


Хардакър говори и за един по-различен вид "сложни" тролове. Те познават отлично правилата на сайтовете, в които се подвизават, и действат на границата на нарушаването им, така че ако бъдат изгонени, да могат да се позоват на правото на свободата на словото в своя защита.
Разговаряме с д-р Хардакър по и-мейл, за да ни разкаже малко повече за феномена интернет тролене.


Клеър Хардакър: Платеният от партии интернет трол е лицемер

© Reuters


Терминът "интернет тролене" е спорен и не е изненадващо, че все още единна дефиниция на това явление по-скоро няма. Вие как бихте го определили?


- Казват, че на всеки двама души съществуват три различни гледни точки - същото важи и за това какво всъщност е троленето. В моето проучване се опитах да се справя с този проблем като разгледах как самите потребители използват думата "тролене". Така стигнах до следната дефиниция: "Тролене е умишленото използване на неучтивост/агресия, измама и/или манипулация в комуникацията посредством компютър с цел създаването на контекст, благоприятен за задействането (или противодействането) на конфликт, обикновено с цел забавление."


Трябва ли дефиницията на термина да бъде тясно свързана с идеята за свободата на словото?


- Винаги съм внимателна, що се отнася до свързването на троленето и свободата на словото по начин, който подсказва, че троленето просто не би трябвало да се случва. Проблемът е, че често хората тролят по наистина неприятни причини, но понякога тролене се използва като инструмент за постигане на политическа и социална промяна, която човек чувства, че не може да постигне достатъчно ефективно по друг начин.


Често срещано твърдение е, че интернет троловете са социопати. Какъв е профилът на тролещият?


- Изключително трудно е да се определи психологията на един трол, най-вече защото имаме твърде малко конкретни примери от практиката, на които да се опрем. Троловете от случаите, излезли на бял свят, се оказват най-различни. Някои от тях са неуравновесени личности със социални проблеми, злоупотребяват с разни вещества или изпитват трудности в личните си отношения с околните.
Други обаче съвсем не са с такъв произход. Напротив, те са добре образовани, дори привилегировани, от стабилни семейства, които изглежда приемат троленето преди всичко като забавление. Това ме навежда на мисълта, че проблемът е много по-сложен и не може да бъде дефиниран просто като нещо, което правят хора с разстройства на личността или сериозни психични проблеми.


А как ще коментирате онези, на които им се заплаща да тролят - например от политически партии?


- Смея да твърдя, че те изобщо не са истински тролове. Причината е, че тяхното "платено" внасяне на смут не е мотивирано от собственото им желание да се забавляват. Вместо това те не са много различни от служителите, които глобяват неправилно паркиралите шофьори, например. Има голяма вероятност да разстроят или обидят хората и дори понякога се стига до физическа разправа, но това им е работата. На тях им се плаща, за да я вършат. Затова са различни от някой ядосан, който си тръгва от бара посред нощ и търси с кого да се сбие, просто за лично забавление.


Платеното и политическото тролене далеч не е тактика, която одобрявам. Най-вече защото е неетично и изключително двулично!


В статията си в лондонския вестник "Гардиън" споменавате, че част от научната работа обхваща и най-разпространените техники за борба с интернет троловете. Кои от тях са най-ефективни?


- За съжаление макар да мога да ви кажа кои стратегии са най-ефективни според данните и статистиката, те обикновено са и с доста висок риск. Една такава техника е да се подиграваш и присмиваш на трола. Това е най-успешно, когато бива прието като стратегия от всички в засегнатата от него група. Проучването ми показва, че групите, приложили тази техника, не се само приемат троловете, но и се забавляват на техен гръб, наслаждават се на възможността да им се присмиват, подиграват им се, дават им съвети за това как да тролят по-добре, съжаляват ги...


С други думи, вместо да е неприятен смутител, тролът се превръща в "клоуна на шоуто". Това обикновено не задоволява нуждата на тролещите да са център на внимание и те изчезват светкавично. Но някои от троловете могат да се обидят и ядосат до такава степен, че да започнат да се държат по-заплашително и да прибягнат до по-опасни действия като кибертормоз и кибердебнене.


Най-ефективната и нерискова стратегия е тази, за която всички сме чували – игнорирането. Докато подиграването помага да се отървем от троловете възможно най-бързо (но може да ги направи гневни и отмъстителни), игнорирането носи нисък риск. Човек просто трябва да се примири и да не обръща внимание на усилията на трола, докато той/тя най-накрая се отегчи и си отиде.


Критикувате начина, по който повечето хора гледат на онлайн престъпленията, и, изглежда, сте убедени, че отношението към тях трябва да се промени на всяка цена. Как може да се постигне тази промяна? Трябва ли хората да бъдат "образовани" за интернет троленето?


- Абсолютно, един от първите аспекти, които се нуждаят от усилия, е образованието в училище. Интернет троленето би трябвало да се включи в учебната програма и да бъде неотменна част от училищните правила, точно както е "обикновеният" тормоз. Мисля, че това образование трябва да продължи и в зряла възраст, не само за тези, които евентуално могат да се превърнат в интернет тролове, а и под формата на обучение или съвети за родители/учители, които се сблъскват с този проблем.


Отделът на британската полиция, който се занимава с детска експлоатация и предпазване от онлайн престъпления (Child Exploitation and Online Protection, CEOP), създава отлични реклами за повишаване на осведомеността, чрез които обучават деца и възрастни за опасностите от онлайн приятелствата. Определено бих приветствала нещо подобно и за троленето, кубертормоза или кибердебненето. Както други преди мен са отбелязвали, не само е твърде късно да реагираме на проблема и да го борим със законодателство, но и в такива случаи законът има тенденция да е неприложим. Затова трябва да се борим активно срещу интернет троленето чрез образование, повишаване на осведомеността и предлагане на подкрепа за учители и родители.


Опитахме се да се свържем за коментар с някой трол, но без успех. Как да се намери трол, съгласен открито да разговаря с журналисти?


- Не е изненадващо, че да намериш трол, с който да говориш лице в лице, е изключително трудно. Троловете обикновено не искат да признаят лично, че са част от тази изключително неприятна практика, а дори и да го направят, има голяма вероятност да лъжат за собственото си поведение. Някой, който си търси поле за изяви, или още по-лошо - място за тролене, може да си измисли цял списък от неща, които в действителност не е извършил, надявайки се да бъде цитиран от медиите.


Такъв триумф несъмнено би го/я забавлявал безкрайно. От друга страна, трол, който се срамува от постъпките си, е много вероятно да не сподели докрай за троленето си с цел всичко сторено да звучи по-малко неприятно, отколкото е в действителност.


Трябва много предпазливост – всеки трол, който е готов да говори открито, всъщност може да се стреми да "изтроли" публикацията ви.

Коментари (93)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 902 Неутрално

  "Но някои от троловете могат да се обидят и ядосат до такава степен, че да започнат да се държат по-заплашително и да прибягнат до по-опасни действия като кибертормоз и кибердебнене."
  Курт Шмайзера е ТРОЛ!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 2. 2 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 902 Неутрално

  А как ще коментирате онези, на които им се заплаща да тролят - например от политически партии?
  Да отдадем заслуженото и на Wornoxmaniac

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 3. 3 Профил на По инерция
  По инерция
  Рейтинг: 395 Весело

  [quote#1:"Без коз"]Курт Шмайзера е ТРОЛ![/quote]

  Статията е подвеждаща , има термин "Аберацио иктус" , юристите да превеждат

  Понякога е по-лесно да приемеш Чуждата истината наготово , отколкото да се потрудиш да добиеш своя

  Тролове има там-където има безмозъчност

  Пример за безмозъчност:

  не мога да си плащам сметките-но стачкувам , срещу някого,когото били назначили някъде по нам си кви'си критерии.!

  а "фикацията" не ми дава безплатно парно,ток...

  Редно е да стачкувам срещу "Фикацията" .....
  и когато я СМАЧКАМ , а не освирквам ,

  да стачкувам срещу някой си
  --------

  но когато някой "капацитет" като авторката ни посочи "правилната" пътека - ние препускаме като говеда-забравяйки за "Фикацията"

  Всеки си заслужава Съдбата
 4. 4 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3578 Неутрално

  [quote#2:"Без коз"]А как ще коментирате онези, на които им се заплаща да тролят - например от политически партии? [/quote]

  Като лузъри - след като нямат никакви други продаваеми умения, нека тролят по за 30 ст. на пост. 50 поста на ден = 15 лева, стигат за баничка с малка боза, цигари, ганджа и бидонче бира от два литра (с 500 мл бонус).

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 5. 5 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1059 Весело

  д-р Хардакър, проверете българския интернет.
  тук партийният трол не е лицемер. той е мнозинство

  РЕФОРМИ !
 6. 6 Профил на BarBQ
  BarBQ
  Рейтинг: 893 Весело

  Госпожата като я гледам сигурно и тя е от тролската гилдия.

 7. 7 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  Какви интересни професии се появиха покрай интернета !!! Доктор по интернет тролове !!!

 8. 8 Профил на _brego_
  _brego_
  Рейтинг: 507 Неутрално

  [quote#0:"Дневник"] Как да се намери трол, съгласен открито да разговаря с журналисти? [/quote]
  Свържете се с лицето Стефан Августинов, който урежда троловете, лъскащи имиджа на БФВ - той ще ви насочи към тролче за разговор.
  Че даже и самия той може да ви бъде от полза!

  Аз съм един от шепата НЕГОДНИЦИ и искам твоята ОСТАВКА!! http://bgvolleyfans.org/
 9. 9 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  [quote#1:"Без коз"]Курт Шмайзера е ТРОЛ! [/quote]
  Широко профилиран , но най-много набляга на немските интереси бранейки ги със зареден шмайзер !
  Паркирането е само параван !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 10. 10 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  [quote#6:"Dantos"]Госпожата като я гледам сигурно и тя е от тролската гилдия. [/quote]
  Такива хора пишат книги как точно трябва да се троли , манипулацията като интервенция в психологическите защити много се разви за няколко години !
  Набляга се най-много на комерсиалните схеми за скрита и явна реклама които програмират потребителите в определена насока !
  Политиката всъщност няма значение защото леви,десни и т.н. всичките са маскари от едно котило и си гледат корпоративните интереси !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 11. 11 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  До коментар [#3] от "Ибрикчийски Мат'рял":


  [quote#3:"Ибрикчийски Мат'рял"]не мога да си плащам сметките-но стачкувам , срещу някого,когото били назначили някъде по нам си кви'си критерии.! [/quote]


  Ти си 100% пример за(червен) трол, който дава тъпи примери "що е то интернет тролене"

  А иначе наивното дете на снимката защо си мисли, че някой трол ще се засегне, че го нарекли лицемер, не знам.

  Няма шики-мики.
 12. 12 Профил на Борислава (be_free)
  Борислава (be_free)
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Влезте в някоя статия за Русия и ще разберете кои са троловете!

  Абсолютната свобода дава абсолютна власт, а власта покварява, а абсолютната власт абсолютно покварява!
 13. 13 Профил на По инерция
  По инерция
  Рейтинг: 395 Весело

  [quote#11:"Daniel Defoe - Аз бях на протест. А ти?"]Ти си 100% пример за(червен) трол, който дава тъпи примери "що е то интернет тролене" [/quote]
  аз съм червен трол точно толкова-колкото си разумен
  всичко е психология - но не книжна а Практическа

  ето ти пример -
  вземеш ли правилно решение-отговаряш си сам

  - Мен ме излъгаха
  -Аз се излъгах
  --------
  общото в случая е Лъжата !
  различното е , че
  в първия случай Си позволил да ТЕ излъжат-
  Втория път Пак ще те излъжат

  във втория случай -Признаваш че СИ се излъгал,но Втория път Знаеш и не позволяваш
  .........

  за това говоря за безмозъчност........
  трудно е , капитализмът е трудно упражнение

  Всеки си заслужава Съдбата
 14. 14 Профил на Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Рейтинг: 616 Любопитно

  [quote#4:"Norman Granz"]тролят по за 30 ст. на пост. 50 поста на ден = 15 лева, стигат за баничка с малка боза, цигари, ганджа и бидонче бира от два литра (с 500 мл бонус). [/quote]
  Стига за описаното, че и артисва. Хич не е зле за някой на МРЗ/минимална пенсия

  П.С. Ти от къде знаеш тарифите?

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 15. 15 Профил на Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Рейтинг: 616 Любопитно

  [quote#6:"Dantos"]Госпожата като я гледам сигурно и тя е от тролската гилдия. [/quote]
  Снимката може да е от гимназията, от къде да знаеш?

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 16. 16 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  Ние сме доста по-напред в тази област от Запада. Никъде не съм попадал на такова чудо, като това във форумите на нашите новинарски сайтове!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 17. 17 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  Много са на полазили.В българските сайтове са сериозен проблем

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 19. 19 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  Червените тролове и герберастките тролове не са никакви тролове. Тази малоумна патка поне това е схванала. Тролването е изкуство. Комунистите и герберастите са толкова далече от изкуството, колкото сивото магаре Марко от международната космическа станция.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 20. 20 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Обратната страна на медала.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 21. 21 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3578 Неутрално

  [quote#14:"Мойше. Толкоз!"]П.С. Ти от къде знаеш тарифите?[/quote]

  Майтапя се, ама досега никой не ме е опровергал.

  Виж, на мен Мосад ми плащат по 300 шекела на пост, а ЦРУ - $100 отгоре.

  Пазарна икономика...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 22. 22 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3223 Весело

  Нямам нищо против троловете, те са отражението на тези които защитават. Излизат например троловете на мАгучая пред прожекторите и все едно Путя излиза. И оппаля, милиционерската простотия им лъсва и стават за смях! Също като милиционерската простотия на плешивият им фюрер!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 23. 23 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3578 Неутрално

  [quote#22:"Realist"]Излизат например троловете на мАгучая... [/quote]

  Дали е случайно съвпадение, че най-яростните комунисти и русофили допускат най-много правописни и граматически грешки?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 24. 24 Профил на ikar
  ikar
  Рейтинг: 506 Весело

  герберастка им работа

  в събота-СОРОС-иада,в неделя-ПРОКОПИ-ада
 25. 25 Профил на ikar
  ikar
  Рейтинг: 506 Любопитно

  До коментар [#11] от "Daniel Defoe - Аз бях на протест. А ти?":


  даниел,вие кога бяхте на протест?)

  в събота-СОРОС-иада,в неделя-ПРОКОПИ-ада
 26. 26 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1073 Любопитно

  До коментар [#25] от "ikar":

  По време на протеста. Няма смисъл да се ходи преди това или след това . Други тъпи въпроси?

  Няма шики-мики.
 27. 27 Профил на cnn
  cnn
  Рейтинг: 443 Неутрално

  [quote#25:"ikar"]даниел,вие кога бяхте на протест?[/quote]
  Малко, след като му намалиха тарифата от 70 ст. на 30 ст. на пост, поради неадекватност.

  ariel28 -> http://www.youtube.com/watch?v=rUwr8zJczYs
 28. 28 Профил на ikar
  ikar
  Рейтинг: 506 Весело

  До коментар [#26] от "Daniel Defoe - Аз бях на протест. А ти?":

  не бе,забелязъл съм че имаш коментари по време на протестите,та за тва питах

  в събота-СОРОС-иада,в неделя-ПРОКОПИ-ада
 29. 29 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 672 Любопитно

  " Една такава техника е да се подиграваш и присмиваш на трола. Това е най-успешно, когато бива прието като стратегия от всички в засегнатата от него група. Проучването ми показва, че групите, приложили тази техника, не се само приемат троловете, но и се забавляват на техен гръб, наслаждават се на възможността да им се присмиват, подиграват им се, дават им съвети за това как да тролят по-добре, съжаляват ги..."

  Я сега да се преброим, кой най-много присмех, подигравки и съвети е получил. Уорни , дали да не почнем от теб?

 30. 30 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  [quote#24:"ikar"]герберастка им работа [/quote]
  ..и Бесепейска им работа, не пропускай услужливо дрОгарете Все пак те държат ноу-хаутото на партията майка в пропагандата.Да не ги пренебрегне несправедливо.
  Напоследък забелязавам, че и атакистки ботове има тук-таме.Колкото за колоритност и цвят.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 31. 31 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#4] от "Norman Granz":

  Какво му трябва на човек

 32. 32 Профил на ikar
  ikar
  Рейтинг: 506 Весело

  До коментар [#30] от "Cherry&Paprika - ДАНСwithme":


  те нямат пари,пролетариат,кво да ги правиш

  в събота-СОРОС-иада,в неделя-ПРОКОПИ-ада
 33. 33 Профил на ikar
  ikar
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#29] от "цаки":

  аз гласувам за ян смит

  в събота-СОРОС-иада,в неделя-ПРОКОПИ-ада
 34. 34 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  [quote#32:"ikar"]те нямат пари,пролетариат,кво да ги правиш[/quote]
  Кой,Атака ли?Май, скоро слънцето изгря и на тяхната улица,месец, месец и нещо,ако не ме лъже паметта....

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 35. 35 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Как интернет промени света... когато бях дете, имаше такива, които се забавляваха, като тормозеха по-слабите с физическа сила. Сега, все повече физическата сила не е важна, може и с най-силния да се изгаврят яко в нета...

  Постепенно, се променяме и от физическа сила отиваме към интелектуална и емоционална сила.

  Според мен, троленето е игра. Игрите са подготовка за живота, а в живота все по-често ни трябват умения на писане, в къс формат (туитър, фейсбук, социалната мрежа на компанията)... съответно, троленето е полезно, но скоро повечето го израстват.

  Платеното тролене си е просто професия, като блогър, журналист... има ли недостоен труд? Аз приемам професионалното тролене, до момента в който то не засегне чужди свободи.

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 36. 36 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4955 Неутрално

  До коментар [#27] от "cnn":

  При теб троленето е от идейни позиции, определено.

  Gunter glieben glauchen globen
 37. 37 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 2016 Любопитно

  Статията е интересна. Дава теми за размисъл. И се явява като лакмус за "троловете" във форума на Дневник. Ще забележите, че под тази статия почти няма да се появя коментари (преди моя със 100% ги няма) на хора които са се регистрирали от началото на предизборната кампания за изборите на 12 май до днес. Тук определено на 10 регистрирани 1-2 са нормални потребители. Останалите са истински партийни тролове. При избор на потребителско име липсва всякаква фантазия и обикновено прибягват до цифри и глупави комбинации от букви. Има една категория тролове регистрирани по време на протестите за шифтовия газ - те са свързани основно с ПР на КТБ "Мустака" . Пишат в подкрепа на "Прасчо и империя".

  Накрая да кажа нещо и за потребителите с рейтинг над 2000. Ами ние колеги сме "болни хора". И колкото рейтинга на някой от нас е по-висок толкова е по-болен. И ние сме различни болни.
  В случая с мен. От месец и половина съм в отпуск и имам време да стоя във форума, за да чета и пиша. Забелязах как за това време от рейтинг 1500 (генериран за 3 години) "скочих" на сегашните 4500. Пиша средно по 15-20 коментара и "стоя" във форума по 2-4 часа.
  А какво да кажем за хората с рейтинг към 20 000 и правещи седмично по 2000 точки?
  Курти е ясен - бори се за рейтинг. Двама трима го гонят, за да го дразнят. Той си има и групичка от "помощни акаунти" та акоо им съберем рейтинга сигурно ще имат 30 хилки.
  Мошето беше стиганл до към 16 хилки - изтри си профила и в момента е на 2 500.
  Нефиртити е интересна - почти не коментира, но винаги е напред и прави най-много рейтинг. Явно е напипала "жилата" и от там прави "рейтинг".
  От всички с висок рейтинг най ме дразнят хора като "Бобиту1945" и ".... дфн".
  Та така колеги - и ние, сега и тук коментиращите - НЕ СМЕ ДОБРЕ.

  ПП. Дневник кога ще си оправите системат с отбягването в целия сайт (особено секцията за политика, протести, ...), че ми писна да чета "писанията" на колеги които избягвам. Или идеята ви е ние да се джафкаме, а после на БАНско, а?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 38. 38 Профил на dudo
  dudo
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Най-големият трол беше във "Властелинът на пръстените".

  Дудо ви обича!
 39. 39 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 513 Неутрално

  До коментар [#4] от "Norman Granz":

  Ти откъде ги знаеш цените?

 40. 40 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 2016 Любопитно

  [quote#39:"Вишински"]Ти откъде ги знаеш цените?[/quote]

  До коментар [#39] от "Вишински":

  А ти знаеш ли някакви или по принцип си "тролиш", а Вишински?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 41. 41 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2621 Весело

  Дразнещи, досадни, задръстват пространството с неграмотни и често откровено глупави коментари. Повечето изглеждат така, свикваме да ги разпознаваме, иронизираме и избягваме. Хваща те яд, че дори получават пари за често посредствените си усилия. Но не разбирам защо само платеният от партии да е лицемер, платеният от компании какъв е?

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 42. 42 Профил на kosovar
  kosovar
  Рейтинг: 450 Неутрално

  найстина има много тролове в интернет и затова е редно да има цензура, да има контрол, иначе настъпва анархия

 43. 43 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Лично мен по форумите най-много, ама най-много, ужасно много просто ме дразни агитацията в полза на една или друга партия. Всеки (нормален човек) знае какво искам да кажа. Призиви за гласуване по определен начин, рецитал на лозунги, цитиране на клишета, хълцане и подмокряне от страст и неестествена обич по някакви хора със съмнителен морал...

  Е, тези точно са най-гадните.

 44. 44 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 841 Неутрално

  [quote#4:"Norman Granz"]Като лузъри - след като нямат никакви други продаваеми умения, нека тролят по за 30 ст. на пост. 50 поста на ден = 15 лева, стигат за баничка с малка боза, цигари, ганджа и бидонче бира от два литра (с 500 мл бонус). [/quote]
  Много си навътре в темата за тарифите. Сигурно информацията ти е от първа ръка.

 45. 45 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 841 Неутрално

  Троленето е неприятно явление. Унищожава възможността за дискусия. Защото за да има дискусия, участниците трябва да приемат, че има три гледни точки - собствената, чуждата и истината. Ако никой не допуска възможността, че истината е нещо различно от това, което пише, дискусията става невъзможна. Това пречи да се вникне в гледната точка и аргументите на опонента. А троловете въобще нямат гледна точка, те просто защитават определена теза, защото това им е поръчано.

 46. 46 Профил на b777
  b777
  Рейтинг: 506 Весело

  [quote#23:"Norman Granz"]Дали е случайно съвпадение, че най-яростните комунисти и русофили допускат най-много правописни и граматически грешки?[/quote]
  Ами не е. Нито Кутев, нито Манолова се славят с извисена стилистика на израза. Два-три некадърни лозунга и толкоз.
  Гледам я сега Манолова в "Панорама", върти, суче едни и същи безмислени словосъчетания. Хубавото е, че откакто стана заместник-председател на парламента и я показват всеки ден по телевизията, стомахът ми стана съвсем редовен. До 5 минути след като я видя и съм в тоалетната.

  #ОСТАВКА #ИЗВИНИСЕБЕ
 47. 47 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  [quote#35:"Capricornicus"]Според мен, троленето е игра[/quote]
  Игра на тро(н)Лове
  Троловете нямаше да са толкова дразнещи, ако не участваха във формиране на мнение и налагане на съмнителни тези.
  Имаше една група фб профили, които копи-пействаха едни и същи коментари по всички сайтове които имаха социална приставка за коментиране. ОчевАдно беше, че са спам,но наблюдавах как реални хора коментират и им се вързваха.
  И тук има такива фейкове, които захапват един коментар и го разнасят по всички статии.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 48. 48 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 786 Неутрално

  Щом някоя си Клеър ни обяснява, значи говори от последна инстанция. Както Ричард Ран и Роналд Ът ни направиха страхотен план, а не някои си Гошо, Пешо, Киро и т.н.

 49. 49 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 782 Весело

  тая п* има интелигентно излъчване на бг продавачка на мекици. преподавател по лингвистика, дръжки. какво значи тролове, които застъпват темите свързани с деца, като в нета е пълно с неща близки до порнографията, били грижовни. изследвала като пускала свои тролове, въй верно ли?

  университетите не са това, което бяха, щот тази има не просто диплома, но и е преподавател.

 50. 50 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#2] от "Без коз":

  и на теб ти плащат, няма нужда да се криеш. или ти лижеш червени задници безплатно. въпрос на вкус, а

 51. 51 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1391 Разстроено

  "" Клеър Хардакър: Платеният от партии интернет трол е лицемер
  -----------------
  Те влизат в определени сайтове или интернет форуми, само за да напишат нещо заядливо, скандално, обидно и обикновено съвсем не по темата. Често им е безразлично за какво изобщо става дума на сайта - те се интересуват единствено и само от собствената си персона и от вниманието, което могат да привлекат. Единствената им цел е да предизвикат смут и да накарат другите потребители да влязат в безполезна конфронтация с тях, поради което често използват провокативен и дори нецензурен език. ""
  =======================

  ++++++++++++++
  ++++++++++++++
  ++++++++++++++

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 52. 52 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  Ба, лицемери. По-скоро идиоти, сложени да "ръчкат" машината. Щото, освен партийните, има и такива от самите сайтове, да предизвикват нови коментари. Лошото е, че вършат работата си без въображение, защото тази работа е от сорта "да вържа двата края".

  *ПЦК-Проста Цинкова Кофа. Просто кофа.
 53. 53 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Моите наблюдения са, че троленето е съществена част от платената партийна пропаганда на родна почва. Наблюдавам даже един вид разделение на труда. Така например, няма начин статия, в която се споменава Русия, да не задейства дежурните тролски лафове за азиатската държава, пияните мужици, джуджетата, "Путя" и т.н. Коментарите към статия за Франция напоследък задължително включват: "Какво очаквате от цоцоалисти (или както там го изписват)", независимо за какво точно става дума в статията. Христоматийният пример с Костов, който е виновен за всичко и как продал БГА Балкан и нам какво си, пък просто е върховното постижение на българското партийно-пропагандно интернет-тролене. И по всяка от темите си има дежурни списвачи, които винаги се включват и пишат обикновено едно и също. Има дежурни и по САЩ, и по БАН, и т.н. Медиите пък активно използват в своя изгода това положение, като допълнително създават тролове. Понякога, когато имам време, се забавлявам, като се хващам на бас със себе си, че предварително ще позная какви и от кого ще са коментарите под даден материал.

 54. 54 Профил на one
  one
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#16] от "virtual brain Occupy parliament":

  Значи си сравнително отскоро в интернет Троленето и борбата с него са естествени процеси, които тепърва ще се изучават у нас. Имаше навремето едно нещо наречено юзнет. От форумите му се лееше кръв по мониторите Познавам не един и двама уважавани личности, които биха искали да затрият някои свои изказвания в интернет. Но дори и не подозираха тогава, че архивите остават и са публични. Бумерангът се връща рано или късно. Но вече се научиха да не хранят троловете и си изработиха естествена имунна система за изхвърляне на вредни организми. И тук се учим и то доста бързо. Напредък може да се види и в Дневник. Разпознаваемостта, модерирането и лекуването на троловете с гладна диета започва да дава резултати. Но най-доброто оръжие срещу политроленето е логическо мислене, проверяване на фактите, иронизиране на глупостта и запазване на спокойствие. И да си промърмориш под мустак "Да ти го наклавиатури трол!"

 55. 55 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3889 Неутрално

  [quote#53:"murttle"]Така например, няма начин статия, в която се споменава Русия, да не задейства дежурните тролски лафове за азиатската държава, пияните мужици, джуджетата, "Путя"[/quote]
  Има го този момент, ама имам усещането ,
  че доста от статиите на посочената тема
  предварително насочват дискусиите в
  тая насока.Има определен принцип на
  ...селекция на преводните статии.
  А те са, докато Русия не се избави от
  путиновия авторитарзъм и олигарсите си,
  няма да види напредък и демокрация.
  Та скачат антируските тролове, а после
  на защита се изправят тези с.." а вие
  защо биете негрите".

 56. 56 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 838 Весело

  [quote#4:"Norman Granz"]Като лузъри - след като нямат никакви други продаваеми умения, нека тролят по за 30 ст. на пост. 50 поста на ден = 15 лева,[/quote]
  баси, то тва било жива далавера бе........интересно обаче как някои много точно познават трифите

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2954 Любопитно

  Дневник, а Вие за кои сте - не намеквам че Ви плащат, ама мисля че сте за ОДС и подкрепяте възможността им за коалиция с ГЕРБ.

 59. 59 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1398 Весело

  Да живеят троловете! Без тях форумите ще се ужасно скучни. Понякога именно тролските изпълнения провокират най-интересните дискусии.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 60. 60 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#1:"Без коз"]да прибягнат до по-опасни действия като кибертормоз и кибердебнене."
  Курт Шмайзера е ТРОЛ! [/quote]

  Дебнат и правят тормоз във форума мои "противници"!

  Като Мойшето или Руслан/Росен цум Байсшпил!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 61. 61 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#22] от "Realist":

  До коментар [#23] от "Norman Granz":

  И вие сте тролове, обаче на новата Империя на злото! Как нямате своя мисъл, а повтаряте кат папагали новините на Фокс Нюз?

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 62. 62 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2954 Весело

  До коментар [#21] от "Norman Granz":

  ЕЕЕЕЕЕЙ, тъкмо щях да ти пиша на лично къде да си подам Заявлението да стана трол - 15 лева за 50 коментара - за максимум час ги опатквам, екстра допълнителен доход и то от вкъщи.

 63. 63 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#9:"comandante"]Курт Шмайзера е ТРОЛ! - цитат на коментар #1 от “Без коз”

  Широко профилиран , но най-много набляга на немските интереси бранейки ги със зареден шмайзер !
  Паркирането е само параван ! [/quote]

  Аз съм български патриот, но естествено е да съм германофил!

  Все пак живея повече от четвърт век тук! В момента опознавам втората си родина, та затова ви пускам повече галерии от Немско, за да се запознаете и вие с Германия!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 64. 64 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2954 Весело

  До коментар [#30] от "Cherry&Paprika - ДАНСwithme":

  Ботове и тролове от всички партии - обединявайте се, че може да изпуснете кокала.

 65. 65 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2954 Весело

  До коментар [#37] от "д-р Замен":

  Браво!

 66. 66 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3223 Весело

  [quote#61:"Курт Деликуртев 470 Фото-Галерии"]И вие сте тролове, обаче на новата Империя на злото! [/quote]

  Верно, аре пак да издумкаш за кристалният христиандемократ от 100- те си дежурни ника, че вече започна да ми липсва, чудя се водещият ти агент ли е толкоз прост или това е лично твой "дълбокомислен бисер", както и да е, давай, че гемията с развятите червени гащи и потници потъва и ще удавиш бат Здравко и Амиго!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 67. 67 Профил на reality
  reality
  Рейтинг: 820 Весело

  Уорни, четеш ли?

  Stupidity should be painful
 68. 68 Профил на 1_chrome.
  1_chrome.
  Рейтинг: 1335 Весело

  До коментар [#59] от "Генерал Сиси #имате ли нужда от мен?":


  [quote#59:"Генерал Сиси #имате ли нужда от мен?"]Да живеят троловете! Без тях форумите ще се ужасно скучни. Понякога именно тролските изпълнения провокират най-интересните дискусии.[/quote]

  Не ми пречат, дори се кефя на изпълненията им. И те намират сигурно удоволствие в писанията си. Ако са досадни, не им обръщам внимание.

 69. 69 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Приведени към нашата действителност,"интерне троловете", за които говори Госпожата са по-скоро, фарс на "мароканците на Генерал Франко срещу Републиката"...
  Впрочем, така и ги дефинирам . Те са, злощастно падение на съвкупната ни Гордост и Достойнство...

 70. 70 Профил на Инев
  Инев
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Г-н Вени Марковски, прочетохте ли тази статия?

  Вени Марковски е гласът на Сергей Станишев (http://goo.gl/oKicX)!
 71. 71 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1391 Весело

  Каката се чуди как да създаде проблем, че да предложи решение и да си поднови финансирането на работата и па и книжка ако доиде лошо нема.
  ... Толкова други сериозни проблеми има даже е смешно да се говори за това, еле пък да се прави на уче'на ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 72. 72 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 561 Весело

  До коментар [#68] от "Калибър 6.5Х55":
  Твоята Оценка, явно произтича от лична мотивация за участие във форума, а всяко друго е всекидневното ти, "убий време" ???
  За своя кеф, човек може и сам се застрелва.
  Така продължавай...

 73. 73 Профил на 1_chrome.
  1_chrome.
  Рейтинг: 1335 Весело

  До коментар [#72] от "dimko":

  Това е форум във вестник. Много такива има. Аз съм се спрял на Икономедия.
  Друго нещо са професионалните форуми. Там троленето се хваща моментално. Ако коментираш и споделяш знанията си в такива форуми, разбираш за какво говоря.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 75. 75 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 902 Неутрално

  До коментар [#57] от "Deaddark":

  Напълно Ви разбирам на много от нас ни се е случвало това.Просто пишете заради вярата в правотата си не за рейтинга.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 76. 76 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 902 Неутрално

  До коментар [#74] от "briket":

  Genau

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 77. 77 Профил на ноо съм голям
  ноо съм голям
  Рейтинг: 1161 Неутрално

  Всички сте тролове и блатени ботове.

  Защо не си на протест бе да любя твойта мама!
 78. 78 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 902 Неутрално

  До коментар [#60] от "Курт Деликуртев 470 Фото-Галерии":

  Wir spielen nichts!
  Мойшето е добронамерен и не обижда никого за разлика от теб в безсилието си "патриоте" си такава смешна мижитурка .... че си жалък!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 79. 79 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 695 Неутрално

  http://lurkmore.to/%D0%A2%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%BB%D1%8C

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 80. 80 Профил на bate_bobby
  bate_bobby
  Рейтинг: 5 Весело

  Тук все тролове са се събрали гледам! Търсят се тролове, в социална онлине игра. Има виртуални политици които трябва да се тролят. Успех!
  Линк за регистрация: http://www.erepublik.com/en/referrer/bate+bobby

 81. 81 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1561 Весело

  [quote#30:"Cherry&Paprika - ДАНСwithme"]..и Бесепейска им работа, не пропускай услужливо дрОгарете[/quote]В името на обективността би следвало да споменем и ДСБ-арските ботове Лъчо и Добрич.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 82. 82 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 672 Весело

  хЕ ХЕ ХЕ аЗ СЪМ ИНТЕРНЕТ ЕЛФ .

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 83. 83 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#82] от "zmii4e":
  Приятно ми е, аз съм феята на усмивките.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 85. 85 Профил на pbd
  pbd
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Лицемерите са и на добре подсигурени държавни длъжности.

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 87. 87 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#73] от "Калибър 6.5Х55":
  Към споделеното ти само ще добавя, че отворените форуми са и своеобразен "терен"...

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 89. 89 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 727 Неутрално

  "Клеър Хардакър: Платеният от партии интернет трол е лицемер".
  Или Клеър Хардакър не знае какво е лицемер или авторката не го е превела точно. Платеният драскач си заработва парите. Методите му са всичко друго, ама не и лицемерие.

 90. 90 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#25] от "ikar":Когато му платят. Той и тук е от тези, дето им плащат. Ама не е лицемер.

 91. 91 Профил на azyty
  azyty
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Рядко между действащите журналя може да се намери някой който да не е професионален трол. Естествено платен.

 92. 92 Профил на Владимир Йосифов
  Владимир Йосифов
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Как се наричат хора, които са наети за да участват в промяна на Общественото мнение по някои въпроси, които интересуват работодателите им ?
  Те не обиждат, не правят скандали, не подкрепят скандални каузи.

  Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
 93. 93 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2974 Неутрално

  [quote#59:"VenRus 2008 #Нова година - нов премиер!"]Понякога именно тролските изпълнения провокират най-интересните дискусии. [/quote]
  ++++
  Съгласен съм. Обаче до едно време. Ако продължават да повтарят едно и също, както една видна путинофилка във форума се изразява като "съскане", то тогава става неприятно, разводняващо и даже обидно за нормалните форумци.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK