Клеър Хардакър: Платеният от партии интернет трол е лицемер

Клеър Хардакър

© Дневник

Клеър ХардакърТе влизат в определени сайтове или интернет форуми, само за да напишат нещо заядливо, скандално, обидно и обикновено съвсем не по темата. Често им е безразлично за какво изобщо става дума на сайта - те се интересуват единствено и само от собствената си персона и от вниманието, което могат да привлекат. Единствената им цел е да предизвикат смут и да накарат другите потребители да влязат в безполезна конфронтация с тях, поради което често използват провокативен и дори нецензурен език.


Те са интернет троловете и д-р Клеър Хардакър - преподавател по лингвистика в университета в Ланкастър, Великобритания, и експерт в областта на онлайн агресията и манипулацията, ги изследва от години. Тя коментира, че макар голяма част от интернет потребителите да са попадали на тролове, малцина осъзнават, че има най-различни видове "тролене". Съществуват например тролове на "славата", чиято единствена цел е да провокират знаменитости; "грижовни" тролове, които виждат и отбелязват злоупотребата във всеки пост за деца или животни, както и "политически" тролове, които фокусират цялата си енергия върху политици и депутати.


Хардакър говори и за един по-различен вид "сложни" тролове. Те познават отлично правилата на сайтовете, в които се подвизават, и действат на границата на нарушаването им, така че ако бъдат изгонени, да могат да се позоват на правото на свободата на словото в своя защита.
Разговаряме с д-р Хардакър по и-мейл, за да ни разкаже малко повече за феномена интернет тролене.


Клеър Хардакър: Платеният от партии интернет трол е лицемер

© Reuters


Терминът "интернет тролене" е спорен и не е изненадващо, че все още единна дефиниция на това явление по-скоро няма. Вие как бихте го определили?


- Казват, че на всеки двама души съществуват три различни гледни точки - същото важи и за това какво всъщност е троленето. В моето проучване се опитах да се справя с този проблем като разгледах как самите потребители използват думата "тролене". Така стигнах до следната дефиниция: "Тролене е умишленото използване на неучтивост/агресия, измама и/или манипулация в комуникацията посредством компютър с цел създаването на контекст, благоприятен за задействането (или противодействането) на конфликт, обикновено с цел забавление."


Трябва ли дефиницията на термина да бъде тясно свързана с идеята за свободата на словото?


- Винаги съм внимателна, що се отнася до свързването на троленето и свободата на словото по начин, който подсказва, че троленето просто не би трябвало да се случва. Проблемът е, че често хората тролят по наистина неприятни причини, но понякога тролене се използва като инструмент за постигане на политическа и социална промяна, която човек чувства, че не може да постигне достатъчно ефективно по друг начин.


Често срещано твърдение е, че интернет троловете са социопати. Какъв е профилът на тролещият?


- Изключително трудно е да се определи психологията на един трол, най-вече защото имаме твърде малко конкретни примери от практиката, на които да се опрем. Троловете от случаите, излезли на бял свят, се оказват най-различни. Някои от тях са неуравновесени личности със социални проблеми, злоупотребяват с разни вещества или изпитват трудности в личните си отношения с околните.
Други обаче съвсем не са с такъв произход. Напротив, те са добре образовани, дори привилегировани, от стабилни семейства, които изглежда приемат троленето преди всичко като забавление. Това ме навежда на мисълта, че проблемът е много по-сложен и не може да бъде дефиниран просто като нещо, което правят хора с разстройства на личността или сериозни психични проблеми.


А как ще коментирате онези, на които им се заплаща да тролят - например от политически партии?


- Смея да твърдя, че те изобщо не са истински тролове. Причината е, че тяхното "платено" внасяне на смут не е мотивирано от собственото им желание да се забавляват. Вместо това те не са много различни от служителите, които глобяват неправилно паркиралите шофьори, например. Има голяма вероятност да разстроят или обидят хората и дори понякога се стига до физическа разправа, но това им е работата. На тях им се плаща, за да я вършат. Затова са различни от някой ядосан, който си тръгва от бара посред нощ и търси с кого да се сбие, просто за лично забавление.


Платеното и политическото тролене далеч не е тактика, която одобрявам. Най-вече защото е неетично и изключително двулично!


В статията си в лондонския вестник "Гардиън" споменавате, че част от научната работа обхваща и най-разпространените техники за борба с интернет троловете. Кои от тях са най-ефективни?


- За съжаление макар да мога да ви кажа кои стратегии са най-ефективни според данните и статистиката, те обикновено са и с доста висок риск. Една такава техника е да се подиграваш и присмиваш на трола. Това е най-успешно, когато бива прието като стратегия от всички в засегнатата от него група. Проучването ми показва, че групите, приложили тази техника, не се само приемат троловете, но и се забавляват на техен гръб, наслаждават се на възможността да им се присмиват, подиграват им се, дават им съвети за това как да тролят по-добре, съжаляват ги...


С други думи, вместо да е неприятен смутител, тролът се превръща в "клоуна на шоуто". Това обикновено не задоволява нуждата на тролещите да са център на внимание и те изчезват светкавично. Но някои от троловете могат да се обидят и ядосат до такава степен, че да започнат да се държат по-заплашително и да прибягнат до по-опасни действия като кибертормоз и кибердебнене.


Най-ефективната и нерискова стратегия е тази, за която всички сме чували – игнорирането. Докато подиграването помага да се отървем от троловете възможно най-бързо (но може да ги направи гневни и отмъстителни), игнорирането носи нисък риск. Човек просто трябва да се примири и да не обръща внимание на усилията на трола, докато той/тя най-накрая се отегчи и си отиде.


Критикувате начина, по който повечето хора гледат на онлайн престъпленията, и, изглежда, сте убедени, че отношението към тях трябва да се промени на всяка цена. Как може да се постигне тази промяна? Трябва ли хората да бъдат "образовани" за интернет троленето?


- Абсолютно, един от първите аспекти, които се нуждаят от усилия, е образованието в училище. Интернет троленето би трябвало да се включи в учебната програма и да бъде неотменна част от училищните правила, точно както е "обикновеният" тормоз. Мисля, че това образование трябва да продължи и в зряла възраст, не само за тези, които евентуално могат да се превърнат в интернет тролове, а и под формата на обучение или съвети за родители/учители, които се сблъскват с този проблем.


Отделът на британската полиция, който се занимава с детска експлоатация и предпазване от онлайн престъпления (Child Exploitation and Online Protection, CEOP), създава отлични реклами за повишаване на осведомеността, чрез които обучават деца и възрастни за опасностите от онлайн приятелствата. Определено бих приветствала нещо подобно и за троленето, кубертормоза или кибердебненето. Както други преди мен са отбелязвали, не само е твърде късно да реагираме на проблема и да го борим със законодателство, но и в такива случаи законът има тенденция да е неприложим. Затова трябва да се борим активно срещу интернет троленето чрез образование, повишаване на осведомеността и предлагане на подкрепа за учители и родители.


Опитахме се да се свържем за коментар с някой трол, но без успех. Как да се намери трол, съгласен открито да разговаря с журналисти?


- Не е изненадващо, че да намериш трол, с който да говориш лице в лице, е изключително трудно. Троловете обикновено не искат да признаят лично, че са част от тази изключително неприятна практика, а дори и да го направят, има голяма вероятност да лъжат за собственото си поведение. Някой, който си търси поле за изяви, или още по-лошо - място за тролене, може да си измисли цял списък от неща, които в действителност не е извършил, надявайки се да бъде цитиран от медиите.


Такъв триумф несъмнено би го/я забавлявал безкрайно. От друга страна, трол, който се срамува от постъпките си, е много вероятно да не сподели докрай за троленето си с цел всичко сторено да звучи по-малко неприятно, отколкото е в действителност.


Трябва много предпазливост – всеки трол, който е готов да говори открито, всъщност може да се стреми да "изтроли" публикацията ви.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK